Dubbele hypotheek nekt overmoedige huiseigenaren

Huizenbezitters raken steeds vaker in grote financiële problemen. Ze moeten een dubbele hypotheek opbrengen omdat ze hun huidige woning vanwege het negatieve consumentenvertrouwen niet kwijtraken en ze intussen al een ander huis hebben gekocht.

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) nu de woningmarkt met de dag onzekerder wordt. De doorlooptijd van woningen die te koop staan blijkt nu al flink op te lopen tot ruim zes maanden. De NVM enkele dagen geleden nog over drie maanden. Duurdere en incourante woningen staan soms meer dan een jaar te koop. Veel huizenbezitters gaan voor zekerheid en stellen vanwege het tegenvallende consumentenvertrouwen de verkoop uit. Dat melden verschillende makelaars en de VEH. Vooral incourante woningen staan soms langer dan een jaar te koop. Duurdere huizen zijn nauwelijks nog in trek.

Het langer te koop staan van woningen is een bekende voorbode van dalende prijzen.

Eigen Huis adviseert geen overhaaste beslissingen te nemen. “Huizenkopers moeten doordacht te werk gaan. Vooral nu is het belangrijk dat je je heel goed gaat oriënteren. De overdrachtsbelasting (kosten koper) is in elk geval een extra last. Blijf dan de eerste zes jaren zitten, anders haal je die kosten er ook niet uit”

Share Button
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*