Recordaantal koopwoningen weer van de markt gehaald

Afgelopen jaar is een op de vijf te koop staande huizen weer voor langere tijd van de markt gehaald. De verkopers zagen het niet meer zitten. Dit blijkt uit een analyse van cijfers over woningen die op internet te koop worden aangeboden, gemaakt door softwarebedrijf Dankers & Frank.

In 2009 ging het om 41.000 huizen. In totaal stonden op woningensite Funda zo’n 190.000 ‘objecten’ te koop. Het gaat dus bijna om een op de vijf huizen.

Dat er zo veel te koop staande huizen weer van de markt worden gehaald zonder dat zij verkocht zijn, betekent dat er eigenlijk veel meer woningen te koop zijn of in ieder geval zo weer te koop kunnen komen, dan er momenteel actief worden aangeboden.

Makelaarsvereniging NVM bevestigt de trend. “Eigenaren die niet per se hun woning kwijt hoeven, maar deze wel te koop hebben gezet, beslissen na verloop van tijd om hun huis terug te trekken van de markt. Dat gebeurt nu meer dan in het verleden.”

Hoogste aantal ooit gemeten
De vereniging heeft geen cijfers over heel 2009 beschikbaar, maar wel over de periode 16 november 2008 tot en met 15 november 2009. In deze periode werden volgens de NVM maar liefst 66.000 woningen niet verkocht, maar wel van de markt gehaald. Volgens de vereniging is dit het hoogste aantal “terugtrekkingen” dat zij ooit heeft gemeten.

lees verder op Z24.nl

Share Button
71 comments on “Recordaantal koopwoningen weer van de markt gehaald
 1. Jasper says:

  Aan de ene kant denk ik: naief van die mensen dat ze denken dat de huizenprijzen straks weer gaan stijgen. Aan de andere kant denk ik: op zich wel slim om nu gewoon even je huis aan te houden (en netjes af te betalen) in plaats van je woning inwisselen voor een duurdere (wat toch vaak het motief is van een huis verkopen).

  Ik denk dat de huizenmarkt echt een goede correctie gaat krijgen als alle subsidiepotjes en ondersteuningspotjes op zijn. Ik denk dat vooral de nieuwbouw de prijzen zal gaan drukken; daar liggen hele grote marges die, als de nood echt aan de man is, ingeleverd kunnen worden. Denk aan grondprijzen en courtages van makelaars en projectaannemers.

 2. nhz says:

  @1:
  wat nieuwbouw betreft: marges schijnen voor de bouwers tamelijk laag te zijn hier, de grote winst zit op de grond (waar de project ontwikkelaar soms van meeprofiteert, maar in ieder geval de gemeente). Gemeentes die de grondprijzen neerwaarts aanpassen zijn tot nu toe zeer zeldzaam, bij mij in de krimpregio zijn de grondprijzen dit jaar opnieuw flink verhoogd in diverse gemeentes.

 3. nhz says:

  “Dat er zo veel te koop staande huizen weer van de markt worden gehaald zonder dat zij verkocht zijn, betekent dat er eigenlijk veel meer woningen te koop zijn of in ieder geval zo weer te koop kunnen komen, dan er momenteel actief worden aangeboden.”

  zouden ze ook gecheckt hebben hoeveel van die woningen na een paar maanden opnieuw in de verkoop staan? Want naar mijn indruk is dat de hoofdmoot, de meesten zijn hengelaars die het niet zomaar opgeven. Dat zou dus betekenen dat het aanbod NIET veel groter is dan wat je op funda ziet. Sterker nog je moet dit type aanbod eigenlijk van het totaal aftrekken, omdat die verkopers zulke irreele prijzen vragen dat het toch niet tot een transactie gaat komen.

 4. Ludwig von Mises says:

  Ik dacht dat we hier dachten dat het een samenzwering is dat we niet boven de 200.000 huizen te koop uitkomen op funda.

 5. Frouke says:

  Half maart: 196.000
  Half mei : 206.000

  Het gaat nu wel heel hard.

 6. Juan Belmonte says:

  4+5 Tja als er meer woningen worden teruggetrokken èn het aantal op Funda stijgt, dat is merkwaardig.

 7. Henri says:

  @3
  Goed zelf bedacht nzh, maar je had ook het artikel kunnen lezen.
  “Een deel van deze woningen kwam echter later terug op de markt, bijvoorbeeld tegen een lagere vraagprijs of met nieuwe foto’s. Hoeveel dit er zijn, en hoeveel woningen dus daadwerkelijk voor langere tijd van de markt gehaald zijn, zegt de NVM pas in juli te kunnen zeggen.”

 8. black says:

  Een leuk voorbeeldje van een woning dat al minimaal één of meerdere keren van funda is gehaald en weer als nieuwe geplaatst

  toch 30% van de vraagprijs af
  van 299500 naar 210000

  http://www.funda.nl/koop/culemborg/huis-10414646-westersingel-84/

  http://culemborg.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/732280/Westersingel-84-Culemborg

 9. adamus says:

  7

  of maurice, de hond, even rond laten lopen.

 10. adamus says:

  8

  culemborg, een heel mooi voorbeeld. Was in 1994
  totaal niet in trek. Nu megaprijzen.
  Voormalige huurhuisjes; 20 jaar geleden 40K guldens?

 11. adamus says:

  wie wilde hier dood worden gevonden?

  http://8222.www.miljoenhuizen.nl/houses/nl/8222/0/99999999

  lelystad, of all places.

 12. nhz says:

  @7:
  sorry, beetje lui geweest – maar als je de plaatselijke listings regelmatig bekijkt ligt de verklaring voor de hand.

  @11:
  Prijsgeschiedenis:
  29-04-09: Verkocht, asking was 695000. 29-04-09: Gesprongen van 695000 naar 1200000. 29-04-09: Te koop 30-04-09: Gesprongen van 1200000 naar 695000. 30-04-09: Verkocht … 30-04-09: Te koop … 20-06-09: Gesprongen van 1200000 naar 625000.

  database fouten of is dit een spelletje?

 13. Nou, says:

  Ik ken babyboomers die kleiner willen gaan wonen.

  Ze verkopen hun hut toch maar niet, want de markt is slecht. liever blijven ze op de benedenverdieping wonen en doen niets meer aan het onderhoud, want dat verdienen ze niet meer terug bij de verkoop.

 14. salsa says:

  Er zijn ZOVEEL mensen die eigenlijk best af kunnen met hun huidige huis en alleen uit luxe zouden gaan verhuizen. Niet verkopen is even blijven zitten.

  En zo, lieve kijkbuiskinderen, staat de huizenmarkt (al een hele tijd) op slot.

 15. bigD says:

  Ik heb nog niemand gehoord over de versoepeling van de collateral regels van de ECB. Om weer even een inflationair voorbeeld aan te halen!

  Bij deze heeft de ECB alle geloofwaardigheid voor mij verloren. Ik heb m’n laatste euro’s er maar uitgegooid vandaag (ik had gisteren geen tijd) en tijdelijk in papiergoud geparkeerd in afwachting van wat de Bondsdag in Duitsland gaat beslissen eind deze week.

  Ik moet het wel even kwijt: zwaar teleurgesteld in Trichet (en ook Weber). Er komt nog een dag waarop de namen Trichet en De Jager met woede uitgesproken worden in Nederland. Maar goed we hebben wel belangrijkere dingen aan ons hoofd in Nederland: hoofddoekjes!

 16. Patrick says:

  @12 NHz,

  Ik zie ze ook in mijn omgeving, meestal is dat een smerig truukje:

  Eerst kost het huis 549000, vervolgens zakken ze naar 429000.

  Dan denk jij WOW! een koopje!

  Totdat je gaat terugzoeken en dan blijkt dat dat huis eerst werd aangeboden met 1800m2 grond en nu met 800m2.

 17. Ludwig von Mises says:

  Ja, het is wat met die hoofddoekjes. Blij dat het het even in perspectief zet. Er zijn dus belangrijker problemen in het leven dan werken tot je 67e.

 18. Ludwig von Mises says:

  16

  Waar hebben ze die 1000 meter dan weggemoffeld?

 19. nhz says:

  @13:
  ja, daar ken ik ook volop voorbeelden van.

  @15:
  ik heb Tricky Trichet van het eerste moment gewantrouwd; helaas gaat het allemaal veel sneller dan ik gedacht had en blijken de meeste politici nog veel dommer op dit punt dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik denk ook dat de euro geschiedenis is, tenzij Duitsland een dappere stap zet in de komende dagen. Die jubelverhalen over de euro die hier af en toe langs komen, daar snap ik dus helemaal niks van; minstens zo waardeloos als de dollar, op een dag als vandaag blijkt dit weer overduidelijk. Pleuro is het enige juiste woord 🙁

 20. Ludwig von Mises says:

  Als een mes door de 900, 904 Euro de ounce Niek. Nog steeds afwachten?

 21. Patrick says:

  @18 Mises, meestal zijn dat hier in Brabant boerderijen of huizen in het buitengebied waarvan ze een deel van de grond gewoon aan een ander verkopen.

  Of ze delen de grond in tweeën, verkopen de helft+huis en bouwen vervolgens van de opbrengst een nieuw huis op hun eigen helft.

  Kennelijk mag dat op een hoop plaatsen, zal wel te maken hebben met oude rechten enzo.

 22. Patrick says:

  Ludwig, nu je er toch bent:

  Ik hoor altijd dat de euro anders is dan de dollar omdat wij iets hebben wat lijkt op een gouddekking.

  Hoe zit dat nou precies? Gaat de euro net zo waardeloos worden of hebben we een geheim wapen achter de hand?

 23. Ludwig von Mises says:

  22

  De euro is beter dan de dollar maar minder dan goud.

  Probleem met de euro zit hem niet in de dekking, maar in de structuur. We zouden de repo rente moeten kunnen differentieren van land naar land.

  `Het belangrijkste wapen van de ECB is de zogenaamde repo rate. Dit is het rentepercentage waartegen de lidstaten kunnen lenen van de ECB en hiermee kan de geldhoeveelheid gestuurd worden. Een hogere repo rate betekent namelijk dat de lidstaten meer rente moeten betalen en dus minder snel geneigd zullen zijn om geld te lenen. Een verandering van de repo rente heeft dus een zeer belangrijke invloed op het koersverloop van de euro.`

  Amerika is toast. Europa heeft een kans.

 24. Patrick says:

  @23 hm das interessant, precies wat Bob Chapman ook aanhaalde als t grootste probleem van de Euro.

  Wat ga je doen als een aantal lidstaten een lage rente nodig heeft, en de andere helft een hoge rente, dan zit je in een spagaat…. zoiets?

 25. Ludwig von Mises says:

  24

  Dan gaat de wal het schip keren. Profiteert Nederland een poos van een relatief lage rente terwijl Griekenland de broekriem gedwongen aanhaalt.

 26. adamus says:

  ludwig, TNT gaat het de komende week druk krijgen met staafjes afleveren.

 27. adamus says:

  En nu leent Griekenland via Duitsland en NL o.a.
  Totdat ze zelf weer op de markt terecht kunnen….
  GS is helemaal uit het negatieve beeld v.w.b. Gr.

 28. Ludwig von Mises says:

  26

  Kon wel eens een drukke zomer worden voor Peter Bakker en consorten.

 29. adamus says:

  nhz, je bang dat goud ook een bubbel is?

 30. adamus says:

  29

  …bent.

 31. nhz says:

  @20:
  ik ga niet achter de markt aanjagen, dat loopt altijd fout af. We zijn nu in een maand 10% omhoog en in een week 5%, dat is een ongezonde stijging. Dus voorlopig blijft het bij 8% belegd.

  Er zit trouwens een gap bij EUR 865, het zou hoogst ongebruikelijk zijn als die niet gevuld wordt. Ik verwacht dat we nog een keer terugzakken naar EUR 820-840 maar wie weet, misschien implodeert de euro deze maand al …

  @23:
  de markt denkt er duidelijk anders over de laatste tijd.

  @25:
  ik denk dat NL en Duitsland binnenkort ook een flink hogere rente gaan betalen voor hun staatsobligaties. Trichet zal ongetwijfeld de ECB rente bij nul houden om het hele kaartenhuis nog wat langer overeind te houden, maar uiteindelijk is het een onhoudbare situatie.

 32. nhz says:

  @29:
  hangt af van het tijdsperspectief; ik denk dat er nu te veel emotie in de prijs zit. Maar net als bij de huizenmarkt kan het altijd veel verder en langer doorstijgen dan een rationeel iemand voor mogelijk houdt. Afgaande op RSI etc. is dit geen moment om te kopen, behalve voor speculanten die zeker weten dat ze op de top kunnen uitstappen.

 33. Ludwig von Mises says:

  32

  Het is alsof je in 1970 op 118 USD zegt te hard te snel. Ik wacht nog even op de correctie.

 34. Patrick says:

  @33 wat gaat er met goud gebeuren als China een flinke knauw krijgt door haar “unsustainable growth”?

  Ik voorzie zelf nog wel een tijdelijke opleving van de dollar en euro voordat het echt mis gaat.

  Wellicht is dat het moment om de boodschappenmandjes met goud en zilver te vullen?

 35. bigD says:

  @33

  Tja, sommige mensen willen nog even die 3% meepakken voor de rit van 40% omhoog. Zoiets als even snel een foto maken van die tsunami voordat je hard wegrent.

 36. Ludwig von Mises says:

  Ik denk dat je achter het net gaat vissen. De volgende 35% correctie komt niet eerder dan 3500USD IMO.

 37. Ludwig von Mises says:

  Wel BigD, je haalt me de woorden uit de mond.

 38. bigD says:

  @34

  Verschil van mening maakt de markt. Ik denk niet dat Aegon je een polis uitschrijft als je huis al in de fik staat. De goudmarkt staat mij dat nu wel toe.

 39. Patrick says:

  Gelukkig heb ik al e.e.a gekocht, dus helemaal missen ga ik het niet.

  Ik ben alleen wel grondig aan het nadenken of het nu wel een koopmoment is, het blijft moeilijk.

 40. Ludwig von Mises says:

  39

  Grootste fout die amateur beleggers maken is alles in 1 keer in de markt stoppen.

  Ik zou zeggen, average je in de komende weken en over een paaer maanden heb je geen spijt.

 41. Patrick says:

  @38 Ik begrijp je punt BigD, maar wie zegt dat jij niet veel te veel premie betaalt voor je polis….

 42. Patrick says:

  @40 goed punt Mises, daarom koop ik al 2 jaar telkens kleine beetjes.

  Ik denk dat ik dat maar gewoon vol ga houden.

 43. bigD says:

  @41
  Boeit me niet, ik betaal te weinig premie. Hoeveel te weinig is oninteressant.

 44. adamus says:

  41

  patrick, EU is nu een grote onderlinge verzekeringsmij. voor rietgedekte stolpboerderijen, waar ook nog eens hooi wordt opgeslagen met broeiverschijnselen. Slordige boerderijbezitters werden eruit gegooid.

 45. adamus says:

  Zoiets als even snel een foto maken van die tsunami voordat je hard wegrent.

  Fysiek goud moet toch minstens 20% dalen in prijs om af te wachten.

 46. Patrick says:

  @44 Klinkt voor mij als een mooie business case voor een nieuw bedrijfje van mijnheer Scheringa 🙂

 47. nhz says:

  @33:
  zou kunnen, ik heb geen kristallen bol. Maar ik heb inmiddels een vrij goed gevoel voor wanneer het te hard omhoog gaat.

  @36:
  daar houden we je aan; wat is een ‘grote correctie’ overigens, meer dan 30% eraf ofzo?

  @42:
  lijkt mij ook verstandig, als je niet weet wat de goudprijs morgen, volgende week en volgend jaar is. Ik heb mijn laatste portie recent gekocht op EUR 840, ik hou het nu even voor gezien. En heel misschien speculeer ik tijdelijk wat mee met wat goud turbo’s.

  Ik geloof niet dat we in één ruk doorgaan naar $3500 ofzo, mocht dat wel gebeuren dan zijn er belangrijker problemen dan wat je geld nog waard is.

 48. Ludwig von Mises says:

  kijken we naar de jaren 70 dan zien de duizenden 3% correcties, honderden 12% correcties, tientallen 7% corecties, een paar 35% correcties en 1 50% correctie.

 49. Martijn says:

  Die jubelverhalen over de euro die hier af en toe langs komen, daar snap ik dus helemaal niks van; minstens zo waardeloos als de dollar, op een dag als vandaag blijkt dit weer overduidelijk.

  Ik kan natuurlijk niets zeggen totdat de geschiedenis mijn gelijk heeft bewezen, maar ik heb zo’n gevoel dat we hier iemand as we speak heel hard nat zien gaan.

  Maar goed, lekker wachten tot die goudbubbel is gecorrigeerd. Toen we kortgeleden door de 800 schoten kon dat ook nooit veel betekenen want de beurs steeg tegelijkertijd.

  En nu schieten we door de 900 en daalt de beurs. Dat zou dan volgens dezelfde logica wel iets moeten betekenen, ware het niet dat zulks eigenlijk onmogelijk is omdat dat de stijging door de 800 die niets te betekenen had zou bekrachtigen.

  Ik ben er in elk geval niet slechter op geworden sinds ik bij een kiloprijs rond de 20.000 begon te kopen.

  Maar goed, de beursrally heb ik dan weer nauwelijks meegepakt. Als ik rijk wil worden moet ik op lange termijn gelijk krijgen met mijn verhaal. Tot nu lijkt dat steeds minder onwaarschijnlijk te worden.

 50. Ludwig von Mises says:

  910 inmiddels Martijn.

  En in de long run we´re all dead.

 51. Martijn says:

  @50

  Een begrafenisonderneming aan het opzetten?

 52. Martijn says:

  De lease rates voor goud lopen ook op, en de jongens die ik in de goudhandel ken hadden allemaal recordomzetten afgelopen week.

 53. Ludwig von Mises says:

  51

  Bullmarkt. Ik zie wel kansen in de sector.

 54. Patrick says:

  De beurs krijgt vandaag serieuze klappen jongelui…

 55. Kip says:

  @23

  Hahaha…. Ludwig toch! En als je de rente niet WILT betalen zoals Griekenland

 56. Ludwig von Mises says:

  Dan ga je zaken doen met het IMF en is het uit met de pret. Je weet wel, 13e maand kwijt, 14e maand kwijt en als toegift een jaar of 10 langer doorwerken.

  Wat is je punt?

 57. adamus says:

  http://www.yarden.nl/Nieuws-amp-links/Forum.htm

  in de buurt van IBM/Almere 🙂

 58. Kip says:

  @56

  Hebben wij niet in NL een 14e maand en ik denk ook niet dat iedere boerelul in NL 2500 euro per maand aan pensioen ontvangt???

 59. Kip says:

  @56

  Of je gaat gewoon de rest van je leven staken in NL

 60. nhz says:

  @50:
  en weer terug onder de 900 pleuro.

  het jubelsentiment vanmiddag hier op het forum sprak boekdelen, hoogste tijd voor een kleine afstraffing van de goldbugs 😉

 61. adamus says:

  of op een voorverwarmde rots liggen.

 62. nhz says:

  @58:
  ik denk dat de gemiddelde NL pensionado een goudgerand pensioen heeft vergeleken met zijn Griekse collega, ondanks dit soort sappige verhalen in de media. Een goudgerand pensioen op papier dan, en alleen bij wijze van spreke (want de gouddekking zal vast heel beperkt zijn).

 63. magnum says:

  Dat huis in Culemborg is wel een heel goed voorbeeld hoe het gaat en hoe het dus niet moet

  Het staat al ruim 2 jaar te koop en eerst bij Pim van Veen Makelaardij. Die mag intake doen, foto’s aanmaken en info aanmaken en volgens (als ik 1 miljoenhuizen mag geloven) de naar nu blijkt niet succesvolle veel kleine pijnlijke stappen omlaag mag begeleiden.

  Eerst moeten ze er echt 299500 voor moeten hebben er er anders niet vanaf willen
  Dan binnen 2-3 mnd een gesprek moet voor de voorjaars korting want op 27-05-08: Veranderd van 299500 naar 289500. (zo maar 10k van fantasy prijzen eraf) Dan een één maand later Summer Sale 28-06-08: Veranderd van 289500 naar 274500. Na weer 7 maanden op 13-02-09: Veranderd van 274500 naar 265000. opnieuw -9k en dan weer 7 mnd later 03-09-09: Veranderd van 265000 naar 249500. weer 15,5k d´r af

  Daar zal Pim god weet hoeveel gesprekken en gesprekjes voor gehad en at the end of the day is het nog niet verkocht en ondertussen zit het in de porto bij … Heleen van Donk Makelaardij… die prijst het meteen af naar 214k (nog dik 2k p.m2 )

  Daar kun je twee jaar druk mee zijn maar geen pepernoot verdienen natuurlijk

  http://miljoenhuizen.nl/c.php?c=732280&t=propnl

 64. Peter says:

  Het nieuws vandaag is weer lekker gezellig. Om de discussie van een paar dagen geleden nog eens op te brengen, hier wat links.

  INFLATION ALERT! Costs SOAR 18.7%, Dow Illusion Vs. Gold, and Inflation.us Predictions coming true

  youtube: http://www.youtube.com/watch?v=3O7pPGMSuKY

  Griekenland heeft de reddingsboei toegegooid gekregen, maar de zorgen op de financiële markten richten zich nu op Spanje. De verzekeringspremies op die staatsobligaties stegen vandaag met een schrikbarende 18 procent.

  bron: http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/18/0504_1530_Mathijs_bouman_dit_voelt_als_begin_kredietcrisis.xml

 65. Okkie says:

  @63:
  Het is geen onaardige woning, maar te onderhoudsrijk en te klein voor de eerder gevraagde 3 ton. Geen dakisolatie, geen centrale verwarming.

 66. Peter says:

  Vreemd, mijn gisteren geplaatste post @63 is foetsie en vervangen door een andere.

  Foutje in de software?

 67. Martijn says:

  het jubelsentiment vanmiddag hier op het forum sprak boekdelen, hoogste tijd voor een kleine afstraffing van de goldbugs

  Als je mij wil straffen moet het onder de 20k per kilo zakken.

  Als je slim bent zeg je hetzelfde over 30k als we straks bij 40 staan.

 68. nhz says:

  @69:
  leer eens lezen Martijn, ik zeg kleine afstraffing, even flink de schrik erin jagen dus. Niks meer en niks minder.

  Zoals ik al vaker gezegd heb, ik heb geen kristallen bol en pretendeer niet te weten wat de goudprijs over een week, een jaar of tien jaar doet.

 69. adamus says:

  70

  we weten wel wat onze “”cash”” op de bankrekening doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*