Lagere waarde woning, toch meer ozb

Huiseigenaren zien dat de gemeente de waarde van hun woning dit jaar laat dalen, maar ze gaan toch meer ozb (onroerendezaakbelasting) betalen, meldde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

In slechts 12 procent van de gemeenten ziet de burger een lagere WOZ-waarde terugkomen in een lagere ozb-aanslag, aldus de VEH. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bijt in een reactie van zich af en stelt dat de contributie van de VEH veel harder stijgt dan de gemeentelijke lasten.

De VNG wijst erop dat gemeenten in het verleden bij stijgende huizenprijzen hun ozb-tarieven verlaagden en daarmee de opbrengst van de belasting beperkten. Nu is de keerzijde van de medaille zichtbaar: bij waardedaling gaat het tarief omhoog. Volgens de VNG bedraagt de gemiddelde stijging van de ozb vijf euro.

Sterke stijgers

Volgens de VEH is de WOZ-waarde met gemiddeld 2,3 procent gedaald en stijgt het bedrag dat de bezitter van de eigen woning moet betalen aan ozb met gemiddeld 3 procent. In Gemert-Bakel komt de stijging zelfs uit op 31,3 procent en als andere sterke stijgers worden genoemd Bunschoten, Schinnen, Maassluis, Dongeradeel, Nijkerk en Soest.

De VNG stelt in een reactie dat ook uit andere onderzoeken ranglijsten van dure en goedkope gemeenten naar voren komen en dat de uitkomsten vaak verschillend zijn. De VNG pleit ervoor te komen tot één gezaghebbend onderzoek, dat gekissebis over de feiten kan voorkomen.

Ook voor de boeren geldt dat ze een lagere WOZ-waarde hebben doordat de peildatum van de waardebepaling valt op 1 januari 2010 en zij toen te maken hadden met de economische crisis. Voor hen kan dat niet alleen gevolgen hebben voor de hoogte van de ozb, volgens de belangenorganisatie LTO-vastgoed kan het in een aantal gevallen ook leiden tot meer afschrijving, waardoor de belastbare winst lager wordt.

bron: AFN

Share Button
Tagged with:
33 comments on “Lagere waarde woning, toch meer ozb
 1. ll says:

  OZB omhoog, gas- en licht met 20 tot 40 per maand omhoog, vliegtickets 40 per ticket omhoog, benzine omhoog, koffie 50 % omhoog, en de lonen ? Eerst wordt alles duurder tot Jan Doedel het niet meer kan betalen en dan……komt toch alsnog de UITGESTELDE depressie.

  Vergeet ik de rente nog, ook omhoog, dus rentebetaling op staatslening ook omhoog. Dus belasting ook nog eens omhoog.

  Tja, het is allemaal al beproken hier, alleen loopt het toch ietsje anders dan gedacht 😉

 2. RealisT says:

  De VeH moet niet zo zeuren. “Een huis is immers de beste investering, want de prijzen kunnen alleen maar omhoog, bla, bla”.

  Dat hebben ze bij de VNG goed in den oren geknoopt. En dus verhogen ze vast de ozb voor als straks de boel weer als een gek los gaat.

  Ook fijn voor dr. t. Als een fikse verhoging van de ozb (en andere lokale lasten) geen indicatie is dat de crisis nu echt helemaal voorbij is, dan weet ik het ook niet meer.

  P.S: Huiseigenaar, bukt u de komen jaren even? De gemeentekas is leeg en de grond(wind)handel levert niks meer op.

 3. ll says:

  RealisT, dat is nu het Casandra Effect 🙂

 4. RealisT says:

  @3

  Story of my life… 😉

 5. Simba says:

  Heel leuk. Tarief WOZ omhoog hier en WOZ waarde zelf van 303.000 naar 349.000 in een dalende huizenmarkt. huis buren hetzelfde terwijl deze nog een extra serre van een meter of 15meter. Alles wordt gewoon over een kam gescheerd.

 6. RealisT says:

  @5

  Misschien in de toekomst ook nog eigen woning naar box 3 en dan jaarlijks 1.2% aftikken over de gem. waarde?

  En dat alles keer pak-m-beet 40 jaar. Drukt fijn je papieren winst. 🙁

 7. lorenzo says:

  Simba, daarom bestaat de mogelijkheid bezwaar en beroep aan te tekeken , ipv je als slachtvee al bij voorbaat naar het abatoir te laat leiden.
  Welgeteld 3 % van de bevolking gaat je voor . De rest zit zo vol dat de zin hen ontbreekt .
  De overheid weet dat ook en handhaaft . Tel uit de winst.

 8. nhz says:

  @1:
  je vergeet nog subsidies omhoog (niet allemaal, maar toch). Ik wed dat een grote groep ook nu er niet direct last van gaat krijgen, omdat ze op één of andere manier gecompenseerd gaan worden. Maar het net begint zich inderdaad wel langzaam te sluiten.

  @6:
  zou ik persoonlijk veel eerlijker vinden dan de huidige situatie. Waarom spaargeld dat niks oplevert wel belasten en huizen (vrijwel) niet?

  @7:
  ja, de versnelling omlaag in Spanje is net begonnen; een verhoging van de Euribor zou dodelijk zijn (Spaanse hypotheekmarkt is daar sterk van afhankelijk). Eerlijk gezegd denk ik dat de ECB helemaal niks doet, en dat het bij dreigen blijft; of misschien kleine aanpassing van een paar minder belangrijke geldmarkt tarieven. Dat The Bernank niks gaat doen ook al loopt de inflatie volledig uit de hand, dat weten we al zeker.

  Een belangrijk effect van oplopende inflatie is wel dat de normale geldmarktrente verder zal oplopen, zodat steeds meer Euro landen gedwongen zijn te lenen van de ECB omdat ze de marktrente niet meer kunnen/willen betalen. Bailouts forever, geniet van de ‘sterke’ euro zolang het duurt (tot derde week maart?).

  En Roubini, ach … die is nog steeds bang voor deflatie geloof ik; een echte broken clock met veel te veel politieke belangen.

 9. ll says:

  Ondertussen in Olland.

  Nu we niet meer kunnen lenen op toekomstige stijging van de huizenprijzen, nemen we gewoon een voorschotje op de gasprijzen, logisch toch…. 😉

  http://www.vastgoedactueel.nl/Nieuws/Koppel-hoogte-hypotheek-aan-duurzaamheid-huis.html

 10. Simba says:

  @8, jazeker dat gaat ook gebeuren. Dit weekend gaat er een bezwaar epistel de deur uit. Digitaal. Jawel de gemeente is zo vooruitstrevend dat het er zaterdagochtend al ligt. Net teruggebeld door Gemeente. Ze baseren de aanslag op 1 identiek huis op 200 meter afstand waar een halve gare 50k meer voor heeft betaald dan ikzelf. Ze gebruiken wel 3 referentiepanden maar pikken de hoogste eruit. Verder hebben ze nog wat kleine dingetjes verkeerd zoals 25meter kavel die er niet is, een externe berging die er niet is . Een serre die er niet is en de staat van onderhoud en ligging van de woning was ook niet zo belangrijk kennelijk. Ik krijg het idee dat ze door deze hoge stijgingen veel meer slapende honden wakker maken dan hun lief is. Eventueel nog even gebruik maken van griffierecht van Euro41,- voordat deze tarieven 10 keer over de kop gaan.

 11. Adamus says:

  zou ik persoonlijk veel eerlijker vinden dan de huidige situatie. Waarom spaargeld dat niks oplevert wel belasten en huizen (vrijwel) niet

  Papier/digitaal geld moet rollen, daar is het systeem op gebaseerd. Een sabatical van een paar jaar is niet ingecalculeerd 😉
  Sparen doe je “anders”.

 12. Adamus says:

  Laat mij dan maar bepalen wat duurzaam is en niet de banksters en roverheid.

 13. Adamus says:

  Energiezuinig huis en duurzaam. Wat als de inzichten
  daarover met een jaar of 10 veranderen? Blijft er niet veel over van je aflossingsvrije investering 😉

  Stel dat iedereen zo’n huisje gaat bouwen, heel erg veel <100K http://www.polderkol.nl

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/huis-47532824-pieter-holmstraat-18/omschrijving/

 14. j says:

  @11 het is een beetje het boiling frog syndroom: zo lang ze de prijzen rustig ophogen gaat er niemand piepen. Nu is de prijs met een klap omhoog en dan krijg je dure procedures en verlagingen van de heffingen.

  Doet me beetje denken aan het parkeergeld in amsterdam vorig jaar. Werd in 1 klap tot wel 50% duurder en de extra inkomsten waren al verrekend in de begroting. Leverde een strop van 12 miljoen op toen bleek dat mensen daadwerkelijk minder met de auto kwamen door de verhoging.

 15. ll says:

  Ondertussen bij de wbv’s in Olland

  35 % van de nieuwbouw woningen is onverklaarbaar, onbewoond en leegstaand ……en toch een wachtlijst van ca. 6 jaar voor een woning ? 😉

  http://www.srms.nl/doelgroepensectoren/woningcorporaties/nieuws-risico's-woningcorporaties/leegstand-nieuwbouwwoningen.aspx

 16. Frans says:

  Maar even een copy paste van een een reactie op 2 stukken terug:
  Natuurlijk heeft de huizenbubbel de gemeentes altijd rijkelijk van geld voorzien, en de gemeentes komen nu zoals was te voorzien in de problemen. Dit valt natuurlijk ook weer onder het hoofdstuk gekke bokkensprongen, ook zoals zoveel uitlatingen van de NVM, de banken, en andere financieele terroristen. Ik sta erbij en ik kijk ernaar. Herinner even die gemeente die de instappers wil subsidieren om de markt op gang te brengen: allemaal hetzelfde: paniek voetbal. Het is een regelrechte verlenging is van de fraude. Dus vreemd genoeg is dit idee geen verandering van koers, maar juist het handhaven van de koers. Eerder waren het andere partijen die het opknapten voor de gemeentes, met als voortouw de banken, en natuurlijk ook de overheid die zeer aandachtig naar de “proffesionele wijsheid” van de banken hebben geluisterd,nu het schip met geld niet automatisch meer binnenvaart moeten de gemeentes zelf actie ondernemen: we gaan nog veel meer op dit front merken.

 17. nhz says:

  @11:
  ach, ik heb wel eens een taxatie gehad die 3x te hoog was (het ging om een duur pand), puur op basis van de gevelbreedte. Dat was volgens de gemeente een goede maat voor de waarde; kostte 2 jaar discussie, ondanks dat het pand net gekocht was dus je zou zeggen dat de aankoopprijs dan ongeveer moet kloppen …

  @14:
  stel dat iedereen zo’n zuinig huis bouwt, dan moet krijgen we de Daalder van Rutte (extra accijns bovenop de gasprijs). Doen ze straks ook met EV’s en hybrids: eerst iedereen lokken met lage belasting en nauwelijks gebruikskosten, als ze populair worden komt er een strafheffing, net als indertijd bijv. bij auto’s op LPG. Belasting moet tenslotte ergens vandaan komen. En als ook dat niet meer werkt verzinnen ze wel een CO2 tax op alle koolzuur die je uitademt.

  @16:
  blijkbaar snappen de WBV’s inmiddels hoe speculatie werkt. Zouden ze ook anti-kraak bedrijfjes inhuren?

 18. RealisT says:

  “zou ik persoonlijk veel eerlijker vinden dan de huidige situatie. Waarom spaargeld dat niks oplevert wel belasten en huizen (vrijwel) niet?”

  Eens. Maar sparen is natuurlijk niet halal in de polder, dus straftax en desnoods inflatie.

  “het is een beetje het boiling frog syndroom: zo lang ze de prijzen rustig ophogen gaat er niemand piepen”

  Een oud collega-ondernemer zei hetzelfde altijd iets anders: ‘Je moet de klant nooit in 1 keer n@@ien, maar telkens een klein beetje’.
  De meeste huiseigenaren protesteren niet bij de gemeente, maar zeuren bij hun baas om loonsverhoging. Was jarenlang makkelijker.

 19. adamus says:

  blijkbaar snappen de WBV’s inmiddels hoe speculatie werkt. Zouden ze ook anti-kraak bedrijfjes inhuren?

  lijkt me een mooie spin off voor ze of een bijklussende vriendin 😉

 20. adamus says:

  ja, realist. 2% door de bond laten regelen en vervolgens 3% kwijt zijn aan extra lasten of koopkracht ondermijning. Permanent een beetje worden genaaid hè.

 21. Andries Janszen says:

  Vuile schoften zijn het die ambtenaren en politiek.!!

 22. Goudbelegger says:

  Wat betreft Amsterdam Zuid, 3 ton, prima, zit je vast als je het in de toekomst niet meer kan verkopen en dat zou best eens kunnen. Leuk als je rijk bent, kun je nog naar een ander huis maar als 3 ton echt geld voor je is dan is het risico te groot. Zeker als er echt onstuimige tijden aankomen. Verder zou ik de helft met eigen geld betalen, ben ik dat ook kwijt. Nee, bedankt, huizen is voorbij. Ik houd het bij goud.

 23. Goudbelegger says:

  @22 en banken. Waarschuwde Thomas Jefferson al voor. Lees goed wat er staat en je kan niet geloven hoe het van toepassing is op deze tijd!!

  I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.
  Thomas Jefferson, (Attributed)
  3rd president of US (1743 – 1826)

 24. schinnen says:

  Gemeente Schinnen doet niet alleen de tarieven extra verhogen maar past ook de eigenschapen van de referentieobjecten ten nadele van de belastingplichtig aan.
  Twee gelijke objecten, gelijk in maatvoering, bouwjaar, materiaalgebruik en indeling een object vrijstaand het ander geschakeld vrijstaand blijken voor de WOZ toch heel verschillende objecten te zijn.
  Vrijstaand object heeft een inhoud van 256 m3 en nog eens 256m3 garage 45m3 ,450m2 grond en krijgt een waarde toegekend van € 341.000 .
  Grond is in werkelijk 465m2 groot, garage inhoud 45m3 hetgeen wel juist is.
  Alles volgens de verantwoorde ambtenaar opgemeten naar nen 2580.
  Gemakshalve veranderd men dit vrijstaand object in een vrijstaande semibungalow.
  Voor WOZ 1 jan 1995 was dit nog een vrijstaand woonhuis 398m3/465m3 en garage 45m3 werd toen gebruikt als referentie object voor mijn woning.
  Ander object krijgt een inhoud van 400m3/365m2 grond toegekend, hetgeen de juiste waarde is met een waarde van €231.000.
  Iets verder in deze straat staat een vrijstaand woonhuis, onbewoond direct te betrekken 480m3 580m2 grond al drie jaar te koop vraagprijs €245.000.
  Beide woningen zijn in 1989 gebouwd en hierna niet meer veranderd .
  Vergelijkbare verkochte objecten vrijstaand 450m3 /560m2 grond verkoopprijs € 270.000 zeer luxe verbouwd of vrijstaand
  510m3/540m2 grond verkoopprijs € 250.000 brachten beduidend minder op.
  Mijn woning , geschakeld vrijstaand is al eens een vrijstaande woning geweest in 1995, na een inwendige en uitwendige taxatie door het TOG later veranderd naar een vrijstaande semibungalow en nu weer een geschakelde woning.
  Vier maal na een bezwaarschrift heeft het TOG een inwendige en uitwendige opname gemaakt.
  Vier verschillende inhouden van de garage kwamen hieruit tevoorschijn.
  Ja hoor Nederland is een kennis economie wel van het niveau groep 6 lagere school.
  Of beter het Griekenland aan de Noordzee want Basel drie komt eraan.

 25. Hugo says:

  @14 (adamus)

  Als iedereen zo gaat bouwen wordt iedereen alsnog genaaid.

  ”- Gelegen op erfpachtgrond, canon ca. € 4.212,– per jaar (fiscaal aftrekbaar), mogelijkheid tot afkoop.
  – Verwarming & warm water via stadsverwarming. Vloerverwarming op de begane grond.

  Ben wel overtuigd van stobouw, begrijp me niet verkeerd.

  ”Sparen doe je “anders”.”
  Heb je al zilver? CB’s buiten het westen zitten in dat spul. Lijkt alsof google er een filtertje overheen heeft gelegd de laatste maanden. Wat ik eerst kon vinden is nu ‘weg’. China CB goud en zilver en Mexico nog wel te vinden. Deze is leuk voor de freegold (only) en olie fans;
  http://www.24hgold.com/english/news-gold-silver-revolucion–it-started-happening-day-after-tomorrow.aspx?article=452205600F8350&redirect=false&contributor=David+Bond
  Ik hoop op freesilver maar hedge met freegold 😉

  @24
  Eens, bankiers zijn het grootste gevaar. BIS is het ultieme gedrocht.

 26. Adamus says:

  Gelukkig blijven we likied in Schinnen.
  Nu begrijp ik waarom vage kennissen van mij net over de grens (D) nieuw bouwen.

 27. Nou says:

  Als de ene gemeente te duur wordt staat het je ook vrij naar een andere gemeente te verhuizen. Marktwerking weetjewel. 😉

 28. nhz says:

  OT: voor wie gisteravond toevallig de film Terminator Salvation op TV zag een on topic artikel:
  http://www.zerohedge.com/article/get-ready-chuck-schmuckems-amerikan-drone-invasion

  VS is hard bezig met een enorme verzameling ‘Terminators’ (zie o.a. Danger Room op wired.com), waarbij je de indruk krijgt dat ze die straks in eigen land willen gaan inzetten. Het meeste werkt nog niet zoals in de film, maar de gedachte erachter is hetzelfde: machines het smerige werk laten uitvoeren en zelf, vanachter je game console in een bunker ergens in de VS, je handen in onschuld wassen. Kan er niemand meer klagen als er per ongeluk weer eens een paar honderd burgers geraakt worden. Het is nu al een fors deel van de kosten van de oorlog in Afghanistan/Pakistan, maar voor Saint Obama en zijn discipelen van Wall Street is dit blijkbaar de ultieme groeimarkt.

  Misschien een tip voor Nederland, om de huizenprijzen in krimpregio’s in Nederland op te stuwen ;(

 29. Adamus says:

  Wij hebben onze eigen reddingsbrigade in Libië 🙂

 30. Goudbelegger says:

  @29 gewoon jaren ’30 dus. Als ik nu al binnen was zat ik niet meer in Nederland.

  @30 haha, een vrouwelijke helicopterpiloot, man man man, hoe fake en typisch nederlands wil je het hebben..

 31. Adamus says:

  Gb, 2x vr. :-). Toeval? We hebben gewoon een mooie (film)rol op het wereldtoneel.
  Gaat Rutten en Rosenthal nu de in NL gevestigde Libische bedrijven lastigvallen? Nee, die krijgen nu misschien wel de tijd om hun zaakjes te regelen. die krijgen dit jaar geen aanslag. Van de fiscus dus.

 32. dalen says:

  8.lorenzo Zegt:
  “Simba, daarom bestaat de mogelijkheid bezwaar en beroep aan te tekeken , ipv je als slachtvee al bij voorbaat naar het abatoir te laat leiden.”

  Het systeem van bezwaar aantekenen in Nederland is een systeem dat in een dictatuur wordt gebruikt. Je maakt namelijk bezwaar bij degeen die je de aanslag oplegt. Dit is ook zo met de Wet Mulder, de wet die verkeersovertredingen regelt. Je maakt bezwaar bij de officier van justitie die jou aanvankelijk de boete heeft opgelegd.

  Pas wanneer je in beroep gaat, heb je kans dat je bij een onafhankelijke rechter komt.

  Een standaard zinnetje wanneer jij je standpunt verdedigt die de rechter hanteert is dan

  “Er zijn geen redenen om aan de beweringen van een beëdigd ambtenaar te twijfelen.”

 33. Goudbelegger says:

  @32 twee vrouwen in één helicopter en eentje mocht sturen?? Ja, gek he dat die gepakt zijn.. man, man, man, het wordt tijd dat deze generaties eens kennis maken met de echte wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*