Onverwachte strop voor huizenbezitters met NHG

Voor zo’n miljoen huizenbezitters met de Nationale Hypotheekgarantie wordt verhuizen in het nieuwe jaar een dure grap. De NHG-hypotheek blijkt alleen mee te nemen te zijn naar een volgende woning als ze voortaan annuïtair en volledig wordt afgelost.

Lees verder bij de Volkskrant

hypotheekschuld

Share Button
Tagged with: ,
564 comments on “Onverwachte strop voor huizenbezitters met NHG
 1. L.Eedvermaak says:

  Boven je stand leven, teveel goedkoop geld, te weinig werken, teveel schulden-stimulans, teveel afdekking met garanties, teveel consumptie: het moest wel een keer heel erg fout gaan. Eerlijk is eerlijk: onze voorouders zouden hun hoofd schudden bij zoveel roekeloze hebzucht. Enfin, het blijkt inderdaad onhoudbaar en nu volgt het tranendal. Blij dat ik huur.

 2. L.Eedvermaak says:

  Wordt dit dan eindelijk de genadeklap voor de woningmarkt?

 3. Tsjaa.. says:

  In combinatie met de zwaar stijgende lasten zal het zwaar worden voor mensen, maar de markt zal alleen verder dalen bij een groot aantal veilingen, dus voorlopig wordt de markt verder en verder op slot gedraaid aangezien mensen hun verlies niet willen nemen tenzij gedwongen.

 4. Voerman says:

  Tsjaa..: aangezien mensen hun verlies niet willen nemen tenzij gedwongen.

  Tja…….. Na het nemen van je verlies bij verkoop van je huis zal je toch weer ergens onderdak moeten vinden. Dan neem je dat genomen verlies dus mee naar je volgende huis en dat maakt je situatie nog moeilijker.
  Leuk gezegd, van dat verlies nemen, maar dat kan in veel gevallen niet eens.

 5. Voerman says:

  L.Eedvermaak: Eerlijk is eerlijk: onze voorouders zouden hun hoofd schudden bij zoveel roekeloze hebzucht.

  Hoef je niet eens zoveel generaties terug te gaan.
  Ouwe voerman snapt het ook niet.

  Maar enkele jongelingen hier hebben gezegd, dat het kopen zonder geld te maken heeft met het nieuwe denken.
  Een ‘paradigma shift’ heet dat tegeswoordig!
  Opa’s moeten daar niet over meepraten, geen verstand van.

 6. Paul99 says:

  Dit hele blog is eigenlijk een aaneenschakeling van goednieuwsshows. Elke nieuwe maatregel, regeling of ontwikkeling is weer nieuwe stap richting een lager en gezonder prijsniveau, zodat starters weer kunnen instappen.

  Nog slechts 50% te gaan.

 7. tufkaj says:

  L.Eedvermaak:
  Wordt dit dan eindelijk de genadeklap voor de woningmarkt?

  Het wordt het begin van structureel herstel 🙂 De bodem wordt op deze manier flink verstevigt. Hij zakt daardoor wat verder weg, maar bied wel meer vertrouwen om op te gaan staan op termijn.

  Alleen jammer dat de gevallen waar het echt om gaat natuurlijk vér boven de NHG grens leven en hier helemaal niks van merken. Die kunnen lekker blijven aftrekken in hun luchtkasteeltje en genieten van een papieren waarde.

 8. Paul99 says:

  Voerman: Leuk gezegd, van dat verlies nemen, maar dat kan in veel gevallen niet eens.

  Niks aan de hand, hier een “deskundige” aan het woord:

  http://descherpepen.nl/2012/waardedaling-bestaat-niet/

  Je zou er bijna om lachen als het niveau niet zo droevig was.

 9. tufkaj says:

  Paul99,

  klopt. Hoewel het slechts een paar nuances verwijderd is van een hele juiste boodschap die nu heel voorzichtig door de NVM wordt gebracht: “doorstromers kunnen flink in prijs zakken zonder er last van te hebben. Het volgende huis is immers ook goedkoper.”

  Dat besef zou de markt veel meer in beweging kunnen brengen. Moeten we alleen iets met eventuele restschulden doen. En uitstromers + instromers hebben tegengestelde belangen bij prijsdaling. Misschien zou je die twee tegen elkaar moeten zien weg te strepen als overheid.

 10. Voerman says:

  Paul99: Dit hele blog is eigenlijk een aaneenschakeling van goednieuwsshows.

  Niet mee eens.
  Eerder een aaneenschakeling van het noemen van de symptomen van een verdoemd land.

 11. nhz says:

  Paul99: Dit hele blog is eigenlijk een aaneenschakeling van goednieuwsshows. Elke nieuwe maatregel, regeling of ontwikkeling is weer nieuwe stap richting een lager en gezonder prijsniveau, zodat starters weer kunnen instappen.

  Het begint een goed nieuwsshow te worden ja, vooral omdat blijkt dat wat ze ook voor krankzinnige maatregelen bedenken in Den Haag om het handje onder de huizenmarkt te houden, het gaat niet werken. De enige vraag is hoeveel groter de schade voor de BV Nederland nog kan worden door nog jaren het probleem te blijven ontkennen (te hoge huizenprijzen, teveel krediet, allerlei Ponzi regelingen van overheidswege, massaal leven boven je stand).

  tufkaj: Moeten we alleen iets met eventuele restschulden doen. En uitstromers + instromers hebben tegengestelde belangen bij prijsdaling. Misschien zou je die twee tegen elkaar moeten zien weg te strepen als overheid.

  yippie, nog meer overheidsbemoeienis. Het nieuwe politburo Wonen van Stef weet er wel raad mee denk ik.

 12. nhz says:

  Voerman: Eerder een aaneenschakeling van het noemen van de symptomen van een verdoemd land.

  ook mee eens 🙂

 13. Voerman says:

  nhz: De enige vraag is hoeveel groter de schade voor de BV Nederland nog kan worden door nog jaren het probleem te blijven ontkennen (te hoge huizenprijzen, teveel krediet, allerlei Ponzi regelingen van overheidswege, massaal leven boven je stand).

  Hoeven wij niet over na te denken want daar gaan ze op het hoofdkantoor in Brussel over. Zolang dieder nik over zeggen zit het wel snor…..:-|

 14. tufkaj says:

  nhz: yippie, nog meer overheidsbemoeienis. Het nieuwe politburo Wonen van Stef weet er wel raad mee denk ik.

  Het kan ook betekenen dat er nu overheidsbemoeienis is die moet worden weggenomen om datgene te bereiken 😉

 15. lorenzo says:

  nhz: ook mee eens

  is ‘verdoemd’ dan hetzelfde als decadent, valt me steeds weer op hoe decadent er hier geleefd wordt .
  We zakken massaal en letterlijk door onze knietjes en heupjes , de ortopheden (.) zijn niet op tijd op te leiden om ons weer een glimmende te leveren , en onze suikerzucht gaat in 2020 ons nog veel meer centjes kosten , de zorgpremie moet in dat licht bezien meer omhoog dan nu is voorgesteld. Een kwestie van nu al anticiperen.

 16. Floor says:

  ll,

  Die man snapt er helemaal niets van, ‘via loonstijging terugpakken’, hoe dan?

 17. Voerman says:

  Floor: Die man snapt er helemaal niets van, ‘via loonstijging terugpakken’, hoe dan?

  Die man is een stap verder in zijn denken!
  Om hem te snappen moet je even een persoonlijke paradigma shift ondergaan.

 18. NewGen says:

  Welkom in aflossingsvrij Nederland. Het gaat nog wel even duren voordat mensen met een hypotheek gaan aflossen. Dit om de eenvoudige reden dat ze het niet kunnen of willen. Met de huidige koopkrachtdaling voorzie ik ook geen snelle mogelijkheid om af te lossen, en veel mensen gaan nog steeds liever op wintersport dan dat ze aflossen op hun onder water gelopen woning.

  Wat veel hypotheekgevers vergeten is dat HRA zeker gaat stoppen. Sinds 2001 mag je nog maar 30 jaar aftrekken. Stel, je hebt gekocht in 2001, dan heb je nog maar 18 jaar HRA tegoed. Als je berekend hoeveel je na 30 jaar moet aflossen om de netto woonlasten gelijk te houden is dat nagenoeg de helft van de hypotheeksom. Heb je 30 jaar gespaard en kun je de helft aflossen maar de hypotheekrente gaat omhoog, dan ben je weer terug bij af. Je kunt alleen zeker zijn van de kosten als deze er niet meer zijn. Dat betekend dus dat je het huis in 30 jaar geheel aflost. Dit is precies waar de overheid naar toe wil. Helaas te laat want met de huidige prijzen is dit nog steeds niet mogelijk. Zodra de bubbel leeg is kunnen we naar bovenstaande systeem. Het leeglopen gaat een hele hoop mensen veel geld kosten.

  Iedere woning die na 1995 gekocht is staat onder water als de huizenprijzen terug gaan naar normaal. Iedereen die tussen 1995 en nu gekocht heeft zal met een zeer goed plan moeten komen om later niet in een zeer groot gat te vallen.

  Het idee van een gratis dak boven je hoofd is voorbij.

  Pas op een wonen kost geld!

 19. nhz says:

  tufkaj: Het kan ook betekenen dat er nu overheidsbemoeienis is die moet worden weggenomen om datgene te bereiken 😉

  veel succes daarmee, met een oerconservatieve nep-liberaal als Stef Blok aan het hoofd van het Wonen politburo 😎

  Voerman: Die man is een stap verder in zijn denken!

  denk ik ook, goed stukje analyse van meneer Okkerse (nooit van gehoord overigens), waarom deze ‘briljante oplossing’ van VVD+PvdA niet gaat werken. Tegen de tijd dat dat blijkt zijn we een paar jaar verder en is de economische schade nog tientallen zo niet honderden miljarden groter dan hij al was, en de sociale schade vermoedelijk onherstelbaar. Maar goed, vooral doorgaan op deze manier en de politiek zet zichzelf op termijn volledig buitenspel.

 20. Tsjaa.. says:

  Voerman:
  Leuk gezegd, van dat verlies nemen, maar dat kan in veel gevallen niet eens.

  Voerman, ik ben het met je eens dat het vrijwillig niet gebeurd, vandaar gedwongen verlies. Door bijvoorbeeld een hypotheekverstrekker, erfenissen die niet worden geaccepteerd, erfenissen die wel worden geaccepteerd, maar waar men na drie jaar leeg staan gewoon van het pand afwil, scheiding, huis gekocht, oude huis nog niet verkocht en hypotheekaftrek vervalt op één van de huizen, etcetera. Je krijgt inderdaad een tweedeling in de markt waar mensen het gewoon eindeloos te koop hebben staan omdat ze niet naar de marktprijs kunnen, etc. en de mensen die wel op de marktprijs gaan zitten.

 21. Adamus says:

  tufkaj: Het wordt het begin van structureel herstel De bodem wordt op deze manier flink verstevigt. Hij zakt daardoor wat verder weg, maar bied wel meer vertrouwen om op te gaan staan op termijn.

  Alleen jammer dat de gevallen waar het echt om gaat natuurlijk vér boven de NHG grens leven en hier helemaal niks van merken. Die kunnen lekker blijven aftrekken in hun luchtkasteeltje en genieten van een papieren waarde.

  Er vanuitgaande dat die hun inkomen behouden.

 22. Adamus says:

  tufkaj:
  Paul99,

  klopt. Hoewel het slechts een paar nuances verwijderd is van een hele juiste boodschap die nu heel voorzichtig door de NVM wordt gebracht: “doorstromers kunnen flink in prijs zakken zonder er last van te hebben. Het volgende huis is immers ook goedkoper.”

  Dat besef zou de markt veel meer in beweging kunnen brengen. Moeten we alleen iets met eventuele restschulden doen. En uitstromers + instromers hebben tegengestelde belangen bij prijsdaling. Misschien zou je die twee tegen elkaar moeten zien weg te strepen als overheid.

  Dus de “starter” is niet het probleem maar de “stopper”. Eigenlijk moeten degenen die er tussenuit zijn gepiept in 2008 van hun “winst” worden afgeholpen en het bedrag moet dan integraal worden gestort op een buddyrekening/adopteer een wooncarrièremaker.

 23. tufkaj says:

  Adamus: Dus de “starter” is niet het probleem maar de “stopper”.

  ‘Probleem’ bevat wel een behoorlijk waardeoordeel 🙂 Maar er is een belangenstrijd tussen die twee groepen in mijn ogen. De komende jaren zijn er echter wel steeds meer uitstromers in minder instromers. Waar de uitstromers gewend waren als grootste groep het voor het zeggen te hebben, zullen ze eraan moeten wennen dat een markt omgekeerd werkt.
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/start_vs_uit.png

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/uitstroom.png

  Het probleem van de doorstromers moet budgetneutraal te fixen zijn.

 24. Adamus says:

  ll:
  Oorlogsverklaring.

  telegraaf.nl/dft/g…ogsverklaring__.html

  Looneisen stellen als werkloosheid toeneemt? Alle zzp’ers verlagen tarieven 😉
  Dat de middenklasse wordt weggevaagd is wereldwijd gaande: payback time. Ook bedelen om een staatsbank voor MKB…..”socialist” die schrijver.

 25. buffel says:

  Het is idd een kwestie van wachten tot…de eerste grote groep lui met dubbele hypotheek aftrek die zal binnenkort geconfronteerd worden met het vervallen van 1. De mensen die de erfenis hebben geaccepteerd moeten gaan afrekenen bij de fiscus over waarde pand maar dat is nog niet verkocht. Besef dat het niet meer gaat herstellen dringt door. Verhuren levert telkens minder op als het al mag vd bank. Mensen met overwaarde willen langzamerhand ook verder dus zullen komen tot acceptatie van papieren verlies. Tweede kind is op komst en dat lukt niett meer op 65m2 met hond….etc etc Tenslotte ziet men nu ook in de de overheid ook de oplossing nooit heeft gehad dus gaat de markt zijn werk doen…Dit laatste gaat gaan we echter allemaal voelen want de overheid gaat nivilleren en dus extra domme maatregelen nemen waardoor alles in het slot valt!

 26. Adamus says:

  tufkaj,

  Kan niet alles tussen aanhalingstekens zetten 😉

 27. nhz says:

  Adamus: Dus de “starter” is niet het probleem maar de “stopper”. Eigenlijk moeten degenen die er tussenuit zijn gepiept in 2008 van hun “winst” worden afgeholpen en het bedrag moet dan integraal worden gestort op een buddyrekening/adopteer een wooncarrièremaker.

  daar wordt hard aan gewerkt, inclusief degenen die al ver voor de top uitstapten. Samsom heeft toch al laten weten dat hij de belasting op veronderstelde spaarwinsten véél te laag vindt? Daar kan de VVD het vast mee eens zijn, burgers kaalplukken is zo makkelijk als je geen moraal hebt …

  tufkaj: Het probleem van de doorstromers moet budgetneutraal te fixen zijn.

  waarom, er is toch geen enkele marktwet die zegt dat dat zo moet zijn? Doorstromen houdt in dat je wat anders wilt dan je nu hebt, normaal gesproken zijn daar kosten aan verbonden.

  Adamus: Looneisen stellen als werkloosheid toeneemt? Alle zzp’ers verlagen tarieven

  reken maar dat ambtenaren hiervoor vrijwel volledig gecompenseerd gaan worden, en misschien de kapitaalkrachtiger pensionado’s ook nog.

  buffel: Verhuren levert telkens minder op als het al mag vd bank.

  kortom, nog meer zwarte verhuur door huiseigenaars; de bank doet alsof ze van niks weten (beter dan dat ze zelf verlies moeten nemen omdat de eigenaar te weinig cashflow heeft) en de Belastingdienst wil het ook niet weten dus de HRA centjes blijven vrolijk binnenstromen bij de verhuurder.

  buffel: Tenslotte ziet men nu ook in de de overheid ook de oplossing nooit heeft gehad dus gaat de markt zijn werk doen…

  dat besef is in Nederland nog lang niet doorgedrongen hoor, er is nog steeds een enorm geloof in ‘oplossingen’ uit Den Haag, zie al het kleutergeleuter van VEH etc.

 28. Adamus says:

  Het probleem van de doorstromers moet budgetneutraal te fixen zijn.

  Onmogelijk. Dan moeten tweeverdieners met samen 60.000 (?) vrijgesteld worden van IB, maar dan moet hra afgeschaft worden en zouden de huizen tot 200K betaalbaar voor ze zijn. Hebben dan ook geen aftrek meer, moeten wel kinderopvang vergoed krijgen etc. Het is gewoon te gecompliceerd: konijn uit de hoed is? Er is geen konijn; heeft de vorige kerst niet overleefd.

 29. Adamus says:

  reken maar dat ambtenaren hiervoor vrijwel volledig gecompenseerd gaan worden, en misschien de kapitaalkrachtiger pensionado’s ook nog.

  Denk dat die Telegraafschrijver het niet over ambtenaren heeft. Meer over vakbondsvolk dat het veldje achter het museum gaat bevolken. Waarom zou inflatie toenemen? Hogere prijzen is wat anders.

 30. Adamus says:

  TINA there’s no alternative. Next step?

 31. tufkaj says:

  nhz: waarom, er is toch geen enkele marktwet die zegt dat dat zo moet zijn? Doorstromen houdt in dat je wat anders wilt dan je nu hebt, normaal gesproken zijn daar kosten aan verbonden.

  mee eens, maar er hoeven dus niet meer kosten te zijn dan er al waren. Er hoeft ook niks te gebeuren, er moet alleen besef groeien dat doorstromen in deze markt niet duurder hoeft te zijn dan het was.
  Echter financiert natuurlijk niemand een restschuld. Ik denk ook niet dat banken daartoe gedwongen moeten worden (voor je daarover valt), ik denk dat het hypocriet is dat banken de reële waarde van het onderpand pas opnemen na de verhuizing. Ik zou er dan ook meer in zien dat ze huizen in de huidige portefeuille tegen een realistische prijs op de balans moeten zetten. En daar zijn vast marktwetten voor te vinden.

  Kunnen doorstromen zonder daarbij het risico voor de maatschappij groter te maken zou wel iets moeten zijn wat mogelijk is. Vergroot arbeidsflexibiliteit bijvoorbeeld. (hoewel, wie wil er nu nog van baan wisselen?)

 32. buffel says:

  dat besef is in Nederland nog lang niet doorgedrongen hoor, er is nog steeds een enorm geloof in ‘oplossingen’ uit Den Haag, zie al het kleutergeleuter van VEH etc.

  Besef dqt huizenprijzen niet meer gaan stijgen door “oplossingen” vanuit DH doelde ik op. Dat men niet snapt wat er gaande is lijkt me evident…

 33. RealisT says:

  Voerman: Leuk gezegd, van dat verlies nemen, maar dat kan in veel gevallen niet eens.

  Maar in nog veel meer andere gevallen kan dat prima. Bijna al mijn familieleden en kenissen die meer dan 15 jaar geleden hebben gekocht, kunnen vaak zondermeer een ton zakken zonder een cent op de aankoopprijs + inflatie toe te leggen. Maar ze willen ook nog de betaalde rente + een leuke winst pakken. Dat prijskaartje noemen ze dan ‘de marktwaarde’.

 34. Dawg says:

  nhz: reken maar dat ambtenaren hiervoor vrijwel volledig gecompenseerd gaan worden,

  Vegeet ‘t maar. Een flink deel van vrienden-kennissenkring werkt in het onderwijs en die zeggen me dat ze al twee jaar op de nullijn staan en daar komt nu (voorlopig) weer twee jaar bij. Plietsie idem dito. Praat je al gauw zo’n beetje 450.000 M/V overheidspersoneel. Ondertussen gaan de lastenstijgingen voor dat volk ook gewoon door dus ik denk dat die koopkrachtdalingen van -20% waar in de Volkskrant over gesproken wordt helemaal niet zo ver bezijden de waarheid gaan zijn.

 35. Dawg says:

  Overigens, toch een beetje een naaistreek van die NHG.

 36. Adamus says:

  RealisT: Maar in nog veel meer andere gevallen kan dat prima. Bijna al mijn familieleden en kenissen die meer dan 15 jaar geleden hebben gekocht, kunnen vaak zondermeer een ton zakken zonder een cent op de aankoopprijs + inflatie toe te leggen. Maar ze willen ook nog de betaalde rente + een leuke winst pakken. Dat prijskaartje noemen ze dan ‘de marktwaarde’.

  Kennis heeft in stadje op nhz’s eiland al 2 jaar huis te koop staan. Begon met 240 en nu naar 199. Is verontwaardigd, het is immers meer waard. Gekocht 25 jaar geleden voor 145K guldens…..

 37. Adamus says:

  Dawg: Vegeet ‘t maar. Een flink deel van vrienden-kennissenkring werkt in het onderwijs en die zeggen me dat ze al twee jaar op de nullijn staan en daar komt nu (voorlopig) weer twee jaar bij. Plietsie idem dito. Praat je al gauw zo’n beetje 450.000 M/V overheidspersoneel. Ondertussen gaan de lastenstijgingen voor dat volk ook gewoon door dus ik denk dat die koopkrachtdalingen van -20% waar in de Volkskrant over gesproken wordt helemaal niet zo ver bezijden de waarheid gaan zijn.

  En dan moet onderwijs nog gereorganiseerd worden om weer terugtegaan naar kerntaak en exit managementtaken. Pliesie ook; twee man in een auto in de provincie kan natuurlijk niet.

 38. cartoonist says:

  Adamus: Dus de “starter” is niet het probleem maar de “stopper”. Eigenlijk moeten degenen die er tussenuit zijn gepiept in 2008 van hun “winst” worden afgeholpen en het bedrag moet dan integraal worden gestort op een buddyrekening/adopteer een wooncarrièremaker.

  Adamus, als je dit meent ben je volgens mij rijp voor een inrichting 🙂

 39. Adamus says:

  cartoonist: Adamus, als je dit meent ben je volgens mij rijp voor een inrichting

  Kun je je daar ook verkiesbaar voor stellen? Duobaan voor ons?

 40. Adamus says:

  Dawg:
  Overigens, toch een beetje een naaistreek van die NHG.

  Met de grote N.

 41. cartoonist says:

  nhz: reken maar dat ambtenaren hiervoor vrijwel volledig gecompenseerd gaan worden, en misschien de kapitaalkrachtiger pensionado’s ook nog.

  Alleen die (semi)ambtenaren die zelf hun salaris bepalen.
  Dus vooral eurocraten in brussel, kamerleden in 070 en nog wat banken/pensioen/woco bobo’s die zullen er niets van merken, die gaan er juist op vooruit.

 42. RealisT says:

  Adamus: Kennis heeft in stadje op nhz’s eiland al 2 jaar huis te koop staan. Begon met 240 en nu naar 199. Is verontwaardigd, het is immers meer waard. Gekocht 25 jaar geleden voor 145K guldens…..

  Een (vage) kennis maakt het nog bonter: in 1985 2-kapper voor 75k Euro gekocht. Vraagt al ruim 3 jaar bijna 300k en is slechts 10k gezakt. Een bod van 250k werd woedend afgeslagen. Sinds ik hem verteld heb dat hij z’n winstambities na 1/1/2013 flink naar beneden zal moeten bijstellen, praat ie niet meer met me. Het zij zo.

 43. cartoonist says:

  Adamus: Kun je je daar ook verkiesbaar voor stellen? Duobaan voor ons?

  Onder de huidige omstandigheden is dat niet verstandig aangezien het zeer slecht betaalt wordt.

 44. cartoonist says:

  ll: Oorlogsverklaring.

  telegraaf.nl/dft/g…ogsverklaring__.html

  volgens Willem D. Okkerse:

  Staatsbank voor het MKB

  Overigens wachten wij in Nederland nog steeds op een staatsbank voor het MKB, daar waar Frankrijk ons al voorging. Met Basel III zal de toegang tot krediet voor het MKB praktisch volledig tot stilstand komen. In plaats van daadkracht te tonen en ernst in te brengen om de krakende economische wagen op gang te krijgen likt omwille van het gemeenschappelijke pluche de kat den kandeleer.

  De schrijver van het stuk, wil niet inzien dat economische groei een illusie is die opgeroepen wordt door schuldengroei.

 45. svg says:

  Adamus: Kennis heeft in stadje op nhz’s eiland al 2 jaar huis te koop staan. Begon met 240 en nu naar 199. Is verontwaardigd, het is immers meer waard. Gekocht 25 jaar geleden voor 145K guldens…..

  Ha,Ha Ha , Het heeft toch alle kenmerken van een verwend volkje , bereidt hem maar voor dat die 145k guldens eens 145k euro,s zou kunnen worden.

 46. RealisT says:

  Adamus: Dus de “starter” is niet het probleem maar de “stopper”. Eigenlijk moeten degenen die er tussenuit zijn gepiept in 2008 van hun “winst” worden afgeholpen en het bedrag moet dan integraal worden gestort op een buddyrekening/adopteer een wooncarrièremaker.

  Ik hoorde zojuist Hans Spekman met een luide kreun klaarkomen. Dit is nog geiler dan het afromen van spaargeld. 🙂

  Overigens zit een groot deel van het probleem bij de scheefwachters die de boot in 2008 gemist hebben. De scheefleners kunnen de komende 10 jaar zeker niet meer meedoen.

  Makelaars zouden er vanaf 2013 verstandig aan doen een drempel te hanteren voor hoeveel men onder de vraagprijs kan zakken. Als de huidige eigenaar de vraagprijs zelf niet kan ophoesten, is die sowieso te hoog.

  Kan gelijk een schone bezem door funda.

 47. RealisT says:

  cartoonist: De schrijver van het stuk, wil niet inzien dat economische groei een illusie is die opgeroepen wordt door schuldengroei.

  Ik denk dat het MKB de komende jaren meer bezig zal zijn met downsizen. Krediet voor uitbreidingen die in een groeiende vraag voorzien, lijkt mij op een paar uitzonderingen na behoorlijk nutteloos.

 48. Adamus says:

  RealisT,

  Ligt erg gevoelig 😉 gesprekken worden snel Unangenehm

 49. cartoonist says:

  RealisT: Overigens zit een groot deel van het probleem bij de scheefwachters die de boot in 2008 gemist hebben. De scheefleners kunnen de komende 10 jaar zeker niet meer meedoen.

  Ik dacht juist dat dat ‘het probleem’ veroorzaakt werd door de ‘scheefdenkers’ , zij die het zinkende schip voor of in 2008 verlaten hebben.
  De politiek, VEH, NVM, hypotheker en scheefleners zijn nu boos omdat er niet genoeg vrijwilligers beschikbaar zijn om te pompen.

 50. Adamus says:

  svg: Ha,Ha Ha , Het heeft toch alle kenmerken van een verwend volkje , bereidt hem maar voor dat die 145k guldens eens 145k euro,s zou kunnen worden.

  Ouderwetse wartje kan gaan vallen, maar het is volgens deze echte (onderwijs) boomer allemaal erg onrechtvaardig. Vooral omdat huizen vuiten zlnd allemaal kleiner en duurder zijn 🙂

 51. Adamus says:

  =kwartje

 52. nhz says:

  Adamus: Waarom zou inflatie toenemen? Hogere prijzen is wat anders.

  tja, hoogste tijd dat het Ministry of Truth de huizenprijzen een prominente rol in het inflatiecijfer gaat geven. Geen enkele reden voor loonstijging, inflatie negatief 🙂

  tufkaj: ik denk dat het hypocriet is dat banken de reële waarde van het onderpand pas opnemen na de verhuizing. Ik zou er dan ook meer in zien dat ze huizen in de huidige portefeuille tegen een realistische prijs op de balans moeten zetten. En daar zijn vast marktwetten voor te vinden.

  helemaal eens, dit is een taai probleem dat de politiek voorlopig probeert te negeren.

  tufkaj: Kunnen doorstromen zonder daarbij het risico voor de maatschappij groter te maken zou wel iets moeten zijn wat mogelijk is.

  maar de realiteit is m.i. dat mensen alleen willen doorstromen terwijl ondertussen het risico voor de maatschappij wél groter wordt, wegens minder onderpand of een nog hogere hypotheek …

  Dawg: Vegeet ‘t maar. Een flink deel van vrienden-kennissenkring werkt in het onderwijs en die zeggen me dat ze al twee jaar op de nullijn staan en daar komt nu (voorlopig) weer twee jaar bij.

  ik hoor heel andere verhalen uit onderwijskringen …

  cartoonist: Alleen die (semi)ambtenaren die zelf hun salaris bepalen.

  m.i. inclusief provincies, waterschappen, ministeries in Den Haag, enz. enz. enz. Dan praat je over een enorm aantal hoor.

  RealisT: Een (vage) kennis maakt het nog bonter:

  mijn voormalige buurman: groot monumentenpand (eigenlijk kantoor, maar wordt nu verkocht voor bewoning) gekocht voor 110K euro begin jaren ’90, begonnen met informele vraagprijs van 1.1 miljoen euro drie jaar geleden, dus 900% winst in minder dan 20 jaar. Na een jaar openlijk te koop op funda voor 899K, diverse bezichtigingen, bod van o.a. 600K hooghartig van de hand gewezen, vraagprijs inmiddels in diverse stappen gezakt naar 479K. De belangstelling is inmiddels een stuk minder 😉 Met zijn eigen pand doet hij het nog eens dunnetjes over, beginnend met naar scahtting 15x zijn aankoopprijs.
  En helaas is dit geen unicum, maar kenmerkend voor de hele binnenstad hier. Er zijn hier talloze panden die al jaren te koop staan voor 5-10x wat er voor betaald is …

  cartoonist: De schrijver van het stuk, wil niet inzien dat economische groei een illusie is die opgeroepen wordt door schuldengroei.

  misschien, maar feit is wel dat door de ongebreidelde schuldengroei van overheden en huishoudens (hypotheken) het MKB niet meer aan geld komt, ook niet als er goede plannen zijn. ‘bad money drives out good money (if their exchange rate is set by law’.

  RealisT: Ik hoorde zojuist Hans Spekman met een luide kreun klaarkomen. Dit is nog geiler dan het afromen van spaargeld. 🙂

  Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen. Het domme stemvolk omdat er volgens de partijbaasjes nu ‘gerechtigheid’ is, en de partijbaasjes omdat ze er als veelverdieners in deze plannen vet op vooruitgaan én lekker alle HRA ogen houden, terwijl Jan Modaal tot 2x Modaal stevig gepakt wordt. Het moet een zoete overwinning zijn voor de salonsocialisten.

 53. Paul99 says:

  nhz: Het begint een goed nieuwsshow te worden ja, vooral omdat blijkt dat wat ze ook voor krankzinnige maatregelen bedenken in Den Haag om het handje onder de huizenmarkt te houden, het gaat niet werken. De enige vraag is hoeveel groter de schade voor de BV Nederland nog kan worden door nog jaren het probleem te blijven ontkennen (te hoge huizenprijzen, teveel krediet, allerlei Ponzi regelingen van overheidswege, massaal leven boven je stand).

  Misschien zijn ze in Den Haag toch niet zo dom en proberen ze een zachte landing te bewerkstelligen over een periode van een jaar of vijf. Want stel je eens voor wat er gebeurt als er van de ene op de andere dag de prijzen nog met 40 a 50 % kelderen. Wat zijn dan de gevolgen voor de individuele huizenbezitter maar vooral, wat zijn de gevolgen voor de banken in Nederland.
  ABN/AMRO failliet
  ING failliet
  RABO failliet
  alleen voor SNS maakt het geen bal uit, die zijn al lang failliet

  Dan kun je wel zeggen, laat ze maar verrekken die banksters, eigen schuld, die maffiosi hebben het allemaal veroorzaakt, eigen schuld dikke bult, maar wat gebeurt er dan met spaar- en pensioensaldi ? Ook compleet weg en te groot om door de staat te garanderen.

 54. renren says:

  Paul99:

  Dan kun je wel zeggen, laat ze maar verrekken die banksters, eigen schuld, die maffiosi hebben het allemaal veroorzaakt, eigen schuld dikke bult, maar wat gebeurt er dan met spaar- en pensioensaldi ? Ook compleet weg en te groot om door de staat te garanderen.

  Dat mogen die banksters klusjes doen tot ze de schuld hebben terugverdiend.

 55. Keesje says:

  RealisT: Ik hoorde zojuist Hans Spekman met een luide kreun klaarkomen. Dit is nog geiler dan het afromen van spaargeld.

  Overigens zit een groot deel van het probleem bij de scheefwachters die de boot in 2008 gemist hebben. De scheefleners kunnen de komende 10 jaar zeker niet meer meedoen.

  Makelaars zouden er vanaf 2013 verstandig aan doen een drempel te hanteren voor hoeveel men onder de vraagprijs kan zakken. Als de huidige eigenaar de vraagprijs zelf niet kan ophoesten, is die sowieso te hoog.

  Kan gelijk een schone bezem door funda.

  Helemaal mee eens. Door de vele wensverkopers die alleen voor teveel willen verkopen eruit te mikken als NVM makelaars, zie je wie de ‘echte snelle verkopers zijn en dan zullen die ook vast wel sneller verkopen. Nu zie je door de vele veel te dure pandjes de goedkope kleinoodjes niet meer….misschien zou de woz waarde door de nvm erbij gezet moeten worden? Openbaarheid daarvan zal ook veel mensen behoeden om per ongeluk veel te veel boven woz waarde voor iets te lenen……

  Per 2014 werd woz waarde geloof ik zowiezo openbaar toegankelijk? Goede zaak, net als kenteken apps voor autowaardes……minder snel miskopen.

 56. Keesje says:

  Paul99,

  Oeps ja en dan de spaarhypotheeksaldi boven de 100.000 euro…..weg alles gespaard boven de 100.000……

 57. nhz says:

  Paul99: maar wat gebeurt er dan met spaar- en pensioensaldi ? Ook compleet weg en te groot om door de staat te garanderen.

  de pensioensaldi kunnen niet zomaar verdwijnen, want het meeste daarvan is belegd. De spaarsaldi garanderen is véél goedkoper dan de banken (en alle hypotheken) garanderen. Maar blijkbaar zijn scheefleners belangrijker dan spaarders in dit land, nog even afgezien van het feit dat scheefleners zielug zijn (als het zo uitkomt) en spaarders als terroristen beschouwd worden.

  renren: Dat mogen die banksters klusjes doen tot ze de schuld hebben terugverdiend.

  hopelijk dan echt werk, en niet iets in de fin. sector – want dan gaat het nog veel meer kosten voor de maatschappij.

  Keesje: misschien zou de woz waarde door de nvm erbij gezet moeten worden? Openbaarheid daarvan zal ook veel mensen behoeden om per ongeluk veel te veel boven woz waarde voor iets te lenen……

  Per 2014 werd woz waarde geloof ik zowiezo openbaar toegankelijk?

  ja, ik vroeg me ook al af of dat niet zou kunnen. Helaas heeft de overheid voorlopig veel belang bij het hoog houden van de WOZ waarde, maar het maakt het de speculanten wel wat moeilijker. Zeker als die WOZ waarde ook invloed zou hebben op de maximale hypotheek. In mijn omgeving zag je de afgelopen tien jaar heel vaak dat een pand voor bijv. 3 ton gekocht werd, nieuwe keuken/badkamer erin of een mooie schilderbeurt en een paar maanden voor vier ton extra te koop; en dan werd het soms nog snel verkocht ook. Echt wat de gek er voor geeft, want kopers gingen er altijd vanuit dat er een andere gek te vinden zou zijn die er nog meer voor zou betalen.
  Verder is helaas voorspelbaar dat de huizen van de elite buiten deze openbaarheid gaan vallen, want daarvan zullen de prijzen wegens ‘zakelijke aankoop’ niet openbaar worden.

 58. cartoonist says:

  renren: Dat mogen die banksters klusjes doen tot ze de schuld hebben terugverdiend.

  Ik denk als je de banksters, incl hun profiterende vrienden, persoonlijk aansprakelijk kunt stellen dat de spaartegoeden en pensioensaldo’s gered zijn.

  Alleen dat persoonlijk aansprakelijk stellen gaat moeilijk worden. Banken zijn niet natuurlijke rechtspersonen. De eigenaren die geheel legaal de NV leeggeroofd hebben zijn juridisch gezien niet aansprakelijk te stellen voor de schade.

 59. cartoonist says:

  Misschien iemand hier op huizenzeepbel die nog een interessante betaalde baan zoekt ? Frans ? NHZ ? Adamus ? ik bedank er voor, geen tijd en ik kan niet goed kan opschieten met deze werkgever (P.B.)

  Prof P. Boelhouwer van OTB zoekt nog iemand om aan zeepbellen te modelleren.

  http://recruitment2.tudelft.nl/vacatures/index.php?lang=en&id=524414&type=a

  Job description

  The trends and fluctuations in the housing market are currently headline news. Almost every week something on this topic is reported in the media. That makes this PhD position especially attractive. In 1996, OTB was the first in the Netherlands to develop a model to explain and predict price developments of owner-occupied housing. This model was revised in 2001. In recent years there have been not only cyclical but also structural developments in the private housing market, making a further update of the model essential. This will involve employing the latest econometric modelling techniques, whereby the difference between a long-term (structural) trend and short-term (cyclical) fluctuations is crucial, especially for providing forewarning of any possible “bubbles” in house prices.

 60. cartoonist says:

  De laatste zin
  “especially for providing forewarning of any possible “bubbles” in house prices. ”
  is natuurlijk het erkennen van het bestaan van de huizenprijszeepbel. Tevens het erkennen dat de bestaande modellen waarop vele (ahum) experts afgestudeerd zijn op lucht gebaseerd zijn.

  Ik denk met name aan de casametrie proffessor dr. marc francke die wetenschappelijk aantoonde dat de WOZ waarde die gemeenten hanteren jaarlijks met 3% omhoog moet gaan.

 61. Adamus says:

  cartoonist:
  De laatste zin
  “especially for providing forewarning of any possible “bubbles” in house prices. ”
  is natuurlijk het erkennen van het bestaan van de huizenprijszeepbel. Tevens het erkennen dat de bestaande modellen waarop vele (ahum) experts afgestudeerd zijn op lucht gebaseerd zijn.

  Ik denk met name aan de casametrie proffessor dr. marc francke die wetenschappelijk aantoonde dat de WOZ waarde die gemeenten hanteren jaarlijks met 3% omhoog moet gaan.

  T is alleen maar “prof.Stapel” 😉 er blijft niets van over.

 62. RealisT says:

  Adamus: Ouderwetse kwartje kan gaan vallen….

  Over kwartjes geproken. De eindeloze discussie over het Kwartje van Kok kan nu eindelijk plaatsmaken voor de Ruggen van Rutte. The times are a-changing…

 63. RealisT says:

  cartoonist: Misschien iemand hier op huizenzeepbel die nog een interessante betaalde baan zoekt ?

  Na 2014 juist minder gaan werken. Dat kan natuurlijk ook.

 64. Adamus says:

  Dan kun je wel zeggen, laat ze maar verrekken die banksters, eigen schuld, die maffiosi hebben het allemaal veroorzaakt, eigen schuld dikke bult, maar wat gebeurt er dan met spaar- en pensioensaldi ? Ook compleet weg en te groot om door de staat te garanderen.

  Lex Hoogduin: “alle pensioenfondsen zijn technisch failliet” schluss.

 65. Adamus says:

  RealisT: Na 2014 juist minder gaan werken. Dat kan natuurlijk ook.

  Goed gezien;-)

 66. BalancedView says:

  L.Eedvermaak: Boven je stand leven, teveel goedkoop geld, te weinig werken, teveel schulden-stimulans, teveel afdekking met garanties, teveel consumptie: het moest wel een keer heel erg fout gaan. Eerlijk is eerlijk: onze voorouders zouden hun hoofd schudden bij zoveel roekeloze hebzucht. Enfin, het blijkt inderdaad onhoudbaar en nu volgt het tranendal. Blij dat ik huur.

  Niet alleen onze voorouders, ook ons nageslacht. Ik ben nu 28 jaren jong, mocht ik ooit opa worden dan heb ik toch iets uit te leggen aan mijn kleinkinderen: “Hoe kon dat gebeuren opa?”. “Snapten jullie dan niet dat iets niet oneindig kan stijgen?”

  Ik heb gelukkig nog even tijd om een antwoord te verzinnen.

 67. BalancedView says:

  L.Eedvermaak:
  Wordt dit dan eindelijk de genadeklap voor de woningmarkt?

  Nee, de genadeklap wordt het enorme koopkrachtverlies komende jaren, gecombineerd met wereldwijd deleveragen en teruglopende financieringen.

 68. nhz says:

  cartoonist: Prof P. Boelhouwer van OTB zoekt nog iemand om aan zeepbellen te modelleren.

  leuk, maar als (ex-)ondernemer ga ik natuurlijk niet luisteren naar een baasje, dus ik denk niet dat er uit die modellen gaat komen wat professor Boelsh** wenselijk acht.

  cartoonist: De laatste zin
  “especially for providing forewarning of any possible “bubbles” in house prices. ”
  is natuurlijk het erkennen van het bestaan van de huizenprijszeepbel. Tevens het erkennen dat de bestaande modellen waarop vele (ahum) experts afgestudeerd zijn op lucht gebaseerd zijn.

  ja, ik zou zeggen eerst een Berufsverbot voor de casametrie professors die deze zeepbel pas zien ruim nadat hij geklapt is, en alle domme studentjes die daar zijn afgestudeerd in de oogkleppenkunde. Daarna praten we verder, al denk ik dat je dit soort luchtbellen met nuchter verstand eerder in de gaten hebt dan met wetenschappelijk geneuzel (want dat is het, wat ze op die faculteiten doen).

  RealisT: Na 2014 juist minder gaan werken. Dat kan natuurlijk ook.

  ruim voor 2012 minder gaan werken was misschien nog verstandiger 😉

  Adamus: Lex Hoogduin: “alle pensioenfondsen zijn technisch failliet” schluss.

  eens. Maar net als de banken is die conclusie politiek niet haalbaar, dus doen we gewoon alsof er niks aan de hand is en verhogen we weer eens de rekenrente, zodat het lijkt alsof alles koek en ei is en er niet of nauwelijks gekort hoeft te worden. Laat de boomers (en hun voorgangers) de pensioenpotten maar lekker leegscheppen, de politiek dempt ook hier de put nadat het kalf verdronken is.

 69. BalancedView says:

  tufkaj: Dat besef zou de markt veel meer in beweging kunnen brengen. Moeten we alleen iets met eventuele restschulden doen. En uitstromers + instromers hebben tegengestelde belangen bij prijsdaling. Misschien zou je die twee tegen elkaar moeten zien weg te strepen als overheid.

  Totaal mee oneens. Als ik een auto koop dan heb ik ook een tegengesteld belang t.o.v. de verkoper, moet de overheid mij dan een zak geld geven?

  Wel mee eens dat er flexibeler met restschulden moet worden omgegaan. En daarmee bedoel ik niet kwijtschelden of renteloze lening van maken ofzo, maar wel de mogelijkheid geven om te herfinancieren en fatsoenlijk terug te betalen zonder dat iemands leven daardoor verwoest wordt.

 70. BalancedView says:

  tufkaj: Ik denk ook niet dat banken daartoe gedwongen moeten worden (voor je daarover valt), ik denk dat het hypocriet is dat banken de reële waarde van het onderpand pas opnemen na de verhuizing. Ik zou er dan ook meer in zien dat ze huizen in de huidige portefeuille tegen een realistische prijs op de balans moeten zetten. En daar zijn vast marktwetten voor te vinden.

  Lijkt me leuk ja, zijn alle NL banken in één keer failliet. Wel eens de balansen bekeken van onze systeembanken? Met een 10% daling of meer zijn alle eigen vermogens verdampt.

 71. BalancedView says:

  Dawg: Overigens, toch een beetje een naaistreek van die NHG.

  Hoezo? Verhuizen is toch geen recht? Als je gewoon blijft zitten waar je zit hou je je rechten. Erg coulant nog gezien de huidige problematiek.

 72. BalancedView says:

  RealisT: Een (vage) kennis maakt het nog bonter: in 1985 2-kapper voor 75k Euro gekocht. Vraagt al ruim 3 jaar bijna 300k en is slechts 10k gezakt. Een bod van 250k werd woedend afgeslagen. Sinds ik hem verteld heb dat hij z’n winstambities na 1/1/2013 flink naar beneden zal moeten bijstellen, praat ie niet meer met me. Het zij zo.

  Aan zulke mensen is niets verloren. Die gaan je leven niet verrijken. Ik gok dat de persoon in kwestie lekker gefeest heeft van zijn overwaarde in de 90s en rond de milleniumwisseling. Ik hoop dat ie er van genoten heeft, nu mag ie gaan betalen.

 73. BalancedView says:

  nhz: Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen. Het domme stemvolk omdat er volgens de partijbaasjes nu ‘gerechtigheid’ is, en de partijbaasjes omdat ze er als veelverdieners in deze plannen vet op vooruitgaan én lekker alle HRA ogen houden, terwijl Jan Modaal tot 2x Modaal stevig gepakt wordt. Het moet een zoete overwinning zijn voor de salonsocialisten.

  Volledig voor de volle 100% mee eens. Ik ben woedend over dit regeerakkoord. Mijn verwachtingen vooraf waren ultra low, maar zelfs daar is niet aan voldaan.

  nhz: tja, hoogste tijd dat het Ministry of Truth de huizenprijzen een prominente rol in het inflatiecijfer gaat geven. Geen enkele reden voor loonstijging, inflatie negatief

  Aangezien een huis je grootste kostenpost is, zou je je kunnen afvragen waarom dat er niet al in zit? Btw, ik weet dat je het er niet mee eens bent, maar deleveraging is per definitie een deflatoir proces.

 74. BalancedView says:

  Paul99: Misschien zijn ze in Den Haag toch niet zo dom en proberen ze een zachte landing te bewerkstelligen over een periode van een jaar of vijf. Want stel je eens voor wat er gebeurt als er van de ene op de andere dag de prijzen nog met 40 a 50 % kelderen. Wat zijn dan de gevolgen voor de individuele huizenbezitter maar vooral, wat zijn de gevolgen voor de banken in Nederland.
  ABN/AMRO failliet
  ING failliet
  RABO failliet
  alleen voor SNS maakt het geen bal uit, die zijn al lang failliet

  Dan kun je wel zeggen, laat ze maar verrekken die banksters, eigen schuld, die maffiosi hebben het allemaal veroorzaakt, eigen schuld dikke bult, maar wat gebeurt er dan met spaar- en pensioensaldi ? Ook compleet weg en te groot om door de staat te garanderen.

  Zachte landing? Door zo ongelofelijk hard in te hakken op de koopkracht van 50-70k, de enige groep die nog iets gefinancierd kon krijgen? Van onderen wordt de kredietkraan dicht gedraaid voor de starter. Het enige wat marginaal prijsopdrijvend kan werken, is dat ze nauwelijks iets aan de HRA doen en de huren verhogen. Voor de rest komt er de komende 2-3 een cocktail op ons af die garant staat voor instorting (minimaal 2 jaar met double digit daling van de komende 3, daar durf ik wel wat geld op te zetten) van de markt. Tot ongeveer een halfjaar geleden was ik nog bang dat het zachte en vooral langzame landing zou worden, nu niet meer.

 75. BalancedView says:

  RealisT: Over kwartjes geproken. De eindeloze discussie over het Kwartje van Kok kan nu eindelijk plaatsmaken voor de Ruggen van Rutte. The times are a-changing…

  Haha. Die onthou ik!

  Kok was een kruimeldief vergeleken bij Marx.

 76. BalancedView says:

  RealisT: Na 2014 juist minder gaan werken. Dat kan natuurlijk ook.

  Dat overweeg ik ook ja. Wil komende jaren nog een opleiding gaan volgen. Zit er aan te denken om in 2014 4 dagen te gaan werken en 1 dag opleiding te gaan doen. Stel ik de pijn in ieder geval nog een beetje uit.

 77. BalancedView says:

  Oh, en de echte dat dit geintje wordt ingevoerd, heeft niks te maken met wat de politiek wil, maar heeft te maken met wet- en regelgeving. Als je onderscheid gaat maken tussen bestaande en nieuwe gevallen wanneer deze bijv. op hetzelfde huis bieden, is er geen sprake meer van een ‘level playing field’. Oneerlijke concurrentie aan vraagzijde dus. Dat houdt geen stand voor een rechter en daar zijn al eerder politieke ideetjes op geploft en is dus duidelijke jurisprudentie over. Dit staat trouwens ook in het regeeerakkoord genoemd, zij het enigszins omfloerst in een bijzin. Ik geef de VEH derhalve weinig kans.

 78. Dawg says:

  BalancedView: Hoezo? Verhuizen is toch geen recht? Als je gewoon blijft zitten waar je zit hou je je rechten. Erg coulant nog gezien de huidige problematiek

  ‘t Heeft wel erg veel weg van het veranderen van de polisvoorwaarden. En dat op een wel heel ongunstig moment.

 79. Voerman says:

  RealisT: Maar in nog veel meer andere gevallen kan dat prima. Bijna al mijn familieleden en kenissen die meer dan 15 jaar geleden hebben gekocht, kunnen vaak zondermeer een ton zakken zonder een cent op de aankoopprijs + inflatie toe te leggen.

  Dat je dat als bezitter/bewoner kunt(dat zakken) wil nog niet zeggen, dat je dat moet – of doet.
  Als je prima woont en geen reden hebt om te verhuizen, waarom zou je dan? Voerman heeft dit al 786 keer uitgelegd, maar het wordt maar niet begrepen.
  Voerman moet een paar (neem me niet kwalijk, dat ik dat woord gebruik, maar het is een zo leuke toevoeging van Voermans vocabulaire) paradogma-shifts genist hebben.

 80. cartoonist says:

  BalancedView: Wel mee eens dat er flexibeler met restschulden moet worden omgegaan. En daarmee bedoel ik niet kwijtschelden of renteloze lening van maken ofzo, maar wel de mogelijkheid geven om te herfinancieren en fatsoenlijk terug te betalen zonder dat iemands leven daardoor verwoest wordt.

  Hoe dan de extreme scheeflener te behandelen die b.v. een restschuld van 4 ton heeft opgebouwd en een erfenis krijgt van b.v. 3 ton. Hij zou het op een akkoordje met de familie kunnen gooien en de erfenis kunnen verwerpen zodat de rest v/d familie veel meer krijgt. Dan volgens afspraak cashen bij de familie.
  Ik denk dat scheefleners met een flinke restschuld onder curatele gesteld moeten worden om dit soort constructies onmogelijk te maken.

 81. Voerman says:

  BalancedView: Ik heb gelukkig nog even tijd om een antwoord te verzinnen.

  Het standaard atwoord van opa Voerman op alle domme vragen:
  Jongens, niet op alle vragen bestaat een antwoord! 😐

 82. Floor says:

  cartoonist,

  Zo simpel is dat niet meer tegenwoordig hoor, afgezien van al het financiële geklooi met de familie zal de belastingdienst t.z.t. bij aflossing van de restschuld graag willen weten waar die 2,xx ton die resteert ineens vandaan komt.

 83. renren says:

  BalancedView: Dat overweeg ik ook ja. Wil komende jaren nog een opleiding gaan volgen. Zit er aan te denken om in 2014 4 dagen te gaan werken en 1 dag opleiding te gaan doen. Stel ik de pijn in ieder geval nog een beetje uit.

  Moet die opleiding wel nog aftrekbaar blijven.

 84. Steven says:

  aan Voerman

  Nee hoor is volkomen duidelijk. Mijn ouders ongeveer jouw leeftijd deden het ook goed. Kochten in Apeldoorn een huis voor 70.000 gulden en verkochten het toen de kinderen het huis uit waren voor 500.000 gulden en gingen kleiner wonen in Haarlem. Met o.a de winst heeft mijn vader ook nog een huis “zelf” gebouwd in Frankrijk. Is dat slim? Nee was gewoon mazzel omdat de prijzen zo stegen. We zitten nu met dalende prijzen dus alles is gewoon 180 graden anders voor iedereen onder een bepaalde leeftijd. Afgunst heb ik niet tegen die generatie, maar om nou de hele tijd te zeggen dat het je niets kan schelen met je afbetaalde huis als de prijzen zakken weten we nou wel. (toch?). Dus 787 keer uitleggen hoeft niet.. 🙂

 85. renren says:

  BalancedView: Hoezo? Verhuizen is toch geen recht? Als je gewoon blijft zitten waar je zit hou je je rechten. Erg coulant nog gezien de huidige problematiek.

  Misschien wil men ook dat iedereen blijft zitten.

 86. renren says:

  Dawg: ‘t Heeft wel erg veel weg van het veranderen van de polisvoorwaarden. En dat op een wel heel ongunstig moment.

  Dan wil ik mijn premie terug!

 87. cartoonist says:

  Floor: Zo simpel is dat niet meer tegenwoordig hoor, afgezien van al het financiële geklooi met de familie zal de belastingdienst t.z.t. bij aflossing van de restschuld graag willen weten waar die 2,xx ton die resteert ineens vandaan komt.

  Ik had de pathologische scheeflener in gedachten die niet van plan is om zijn restschuld ooit af te betalen en aanstuurt op een kwijtschelding na tig jaar of misschien emigreert.

 88. Voerman says:

  Steven: Dus 787 keer uitleggen hoeft niet..

  Zucht……

 89. cartoonist says:

  BalancedView: Btw, ik weet dat je het er niet mee eens bent, maar deleveraging is per definitie een deflatoir proces.

  Ik denk dat niet alleen nhz het met je oneens is, ook ik zie geen deflatie.

  Deleveraging wordt enkel opgelegd aan de normale bevolking, dus de belastingbetaler. Deleveraging van het regime , de belastingeter, gebeurt niet.
  Daarom is die deflatie alleen van toepassing op zaken die op krediet gekocht worden, vooral huizen.
  De ECB voorziet diverse regimes van nieuw kapitaal wat daardoor een monetaire inflatie veroorzaakt. Dus goederen die naar de EU geimporteerd worden, energie en grondstoffen, gaan duurder worden. Evenals alles wat afgeleid is van energie, dus voedsel en gebruiksgoederen.
  Die monetaire inflatie gebeurt zowel in EU alsook in USA en UK waardoor je het niet merkt in de wisselkoersen. China doet voorlopig ook hieraan mee door de koppeling van yuan aan dollar.

 90. Voerman says:

  renren: Misschien wil men ook dat iedereen blijft zitten.

  Denk het ook, anders zou er allang een verhuispremie bestaan! 🙂

 91. Ma Ling says:

  nhz: renren: Dat mogen die banksters klusjes doen tot ze de schuld hebben terugverdiend.hopelijk dan echt werk, en niet iets in de fin. sector – want dan gaat het nog veel meer kosten voor de maatschappij.

  De schade die de fin sector heeft toegebracht terugverdienen in een andere sector gaat nooit gebeuren. Zie jij zalm al ‘s ochtends om 6.30 uur opstaan om kozijnen te plaatsen? Of een Groenink die de varkens voedert? Een Wellink die de schappen van de buurtsuper vult?

  Het gaat erom dat dit soort mensen geen zeggenschap meer heeft in de financiele sector, maar laat ze svp met geen vinger een andere sector aanraken.

  BalancedView: Volledig voor de volle 100% mee eens. Ik ben woedend over dit regeerakkoord. Mijn verwachtingen vooraf waren ultra low, maar zelfs daar is niet aan voldaan

  BalancedView: Zachte landing? Door zo ongelofelijk hard in te hakken op de koopkracht van 50-70k, de enige groep die nog iets gefinancierd kon krijgen? Van onderen wordt de kredietkraan dicht gedraaid voor de starter. Het enige wat marginaal prijsopdrijvend kan werken, is dat ze nauwelijks iets aan de HRA doen en de huren verhogen. Voor de rest komt er de komende 2-3 een cocktail op ons af die garant staat voor instorting (minimaal 2 jaar met double digit daling van de komende 3, daar durf ik wel wat geld op te zetten) van de markt. Tot ongeveer een halfjaar geleden was ik nog bang dat het zachte en vooral langzame landing zou worden, nu niet meer.

  Nu zet die daling mogelijk door en toch ben je woedend?
  ik snap het wel -ieder met een inkomen van 1-2 modaal wordt gepakt, heeft minder te besteden, dat doet zeer- maar daardoor gaan de huizenprijzen toch sneller naar ‘normaal’? Geef je de voorkeur aan de zachte landing verspreid over ca 25 jaar?

 92. TP says:

  21.
  ll Zegt:
  3 November 2012 om 7:34 am (Quote) (Reply)

  @ admin IPAD staat stil sinds gisteren 15.00h.

  Geen nieuwe topic, geen nieuwe comments

  Ik heb het zelfde probleem, ik kom via een pc nog op het op het nieuwe topic, maar met twee andere laptops ben ik net zo als “ll” blijven hangen in het topic: Nibud: Hypotheeknormen in 2013 tweeënhalf procent lager.

  Heeft iemand een oplossing.

 93. nhz says:

  BalancedView: Nee, de genadeklap wordt het enorme koopkrachtverlies komende jaren, gecombineerd met wereldwijd deleveragen en teruglopende financieringen.

  ik denk dat de genadeklap eerder het opheffen of afbouwen van NHG zal zijn, waarna securitisatie van polderhypotheken onmogelijk blijkt, kopers weer als vanounds 20% moeten aanbetalen en de hypotheekrente vele procenten omhoog zal moeten.

  BalancedView: maar wel de mogelijkheid geven om te herfinancieren en fatsoenlijk terug te betalen zonder dat iemands leven daardoor verwoest wordt.

  hoe stel je je dat voor als er geen enkele dekking is voor de lening (geen onderpand etc.) en het inkomen van de scheeflener helemaal opgaat aan ‘noodzakelijke’ onzin? In principe ben ik best voor ‘flexibel zijn’ maar de praktijk is anders.De enige optie is om de belastingbetaler garant te laten staan, en we weten uit ervaring hoe dat afloopt 🙁

  BalancedView: Aangezien een huis je grootste kostenpost is, zou je je kunnen afvragen waarom dat er niet al in zit?

  omdat dat tot voor kort een veel hoger inflatiecijfer als gevolg zou hebben gehad 😎

  BalancedView: (minimaal 2 jaar met double digit daling van de komende 3, daar durf ik wel wat geld op te zetten)

  denk ik niet, ik denk eerder dat het nog jaren langzaam blijft dalen aangezien men feitelijk niks aan HRA en NHG doet (dat gaat pas over een jaar of tien enige invloed hebben). Maar de omzet van de makelmannetjes zie ik met dit plan wel met double digits dalen 🙂

  Voerman: Als je prima woont en geen reden hebt om te verhuizen, waarom zou je dan?

  precies, en deze mensen met hun luchtkastelen zijn dus totaal irrelevant voor de huizenprijs in Nederland.

  cartoonist: Ik denk dat scheefleners met een flinke restschuld onder curatele gesteld moeten worden om dit soort constructies onmogelijk te maken.

  eens, idem overigens voor WSNP etc. want ik hoor veel te vaak over dit soort ‘slimme’ frauduleuze constructies.

  cartoonist: Ik had de pathologische scheeflener in gedachten die niet van plan is om zijn restschuld ooit af te betalen en aanstuurt op een kwijtschelding na tig jaar of misschien emigreert.

  uitstervend ras, want voor de gemiddelde Nederlander is er NHG waarmee restschuld als sneeuw voor de zon verdwijnt na een nep-scheiding, nep-ontslag of zelfs een nep-depressie (schijnt).

 94. nhz says:

  Ma Ling: Het gaat erom dat dit soort mensen geen zeggenschap meer heeft in de financiele sector, maar laat ze svp met geen vinger een andere sector aanraken.

  helemaal eens, ik ben voor een Berufsverbot voor al deze lieden (en alle oenconomen die de crisis en de bubble niet wilden zien). Vandaar mijn voorstel om ze echt werk te laten doen, dat voorkomt ook dat ze op achterkamertjes nog meer Keynesiaanse nonsense en pyramidespelletjes gaan zitten uitbroeden.

 95. Steven says:

  Ma Ling: Nu zet die daling mogelijk door en toch ben je woedend?
  ik snap het wel -ieder met een inkomen van 1-2 modaal wordt gepakt, heeft minder te besteden, dat doet zeer- maar daardoor gaan de huizenprijzen toch sneller naar ‘normaal’? Geef je de voorkeur aan de zachte landing verspreid over ca 25 jaar?

  het gaat inderdaad lekker snel nu: autoverkopen 38 procent naar beneden, de horeca in de problemen enz. We gaan gewoon Spanje en Ierland achterna. Pakken ze de middenklasse niet direct op de hypotheekrente dan wel op andere manieren.

 96. Floor says:

  Stelletje dwazen allemaal, wat hadden ze dan gedacht?
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13148349/__Peiling__VVD_in_vrije_val__.html

 97. Floor says:

  En hier nog zo’n lijpo, Lodewijk Asscher:

  Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat behalve „heftige en nare maatregelen”, maar ook „veel moois”.

  Je moet het maar uit je strot kunnen krijgen.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13147945/__Tijd_van_minder_aangebroken__.html

 98. Voerman says:

  nhz: ik denk dat de genadeklap eerder het opheffen of afbouwen van NHG zal zijn, waarna securitisatie van polderhypotheken onmogelijk blijkt, kopers weer als vanounds 20% moeten aanbetalen en de hypotheekrente vele procenten omhoog zal moeten

  Hee.., precies als in Voermans tijd als starter.
  Pure nostalgie voor voerman.
  Geen auto, met z’n allen rondkomen van een benedenmodaal salaris, niet op vakantie, opa en oma komen niet om op te passen, maar alleen omdat ze tijd genoeg hadden. Een keer in de week op de brommer naar AH om de wekelijkse boodschappen te doen. Zelf het huis schilderen en de tuin aanleggen voor weinig geld.
  Overwerken zoveel je kunt en toch nog tijd vinden om te studeren. Je kinderen zoet houden in de achtertuin met alleen maar een emmertje en een schepje.
  Toch was je tevreden en trots op je eigen huis, want dat lang niet iedereen……
  Twee keer jong zijn overleef je niet op die manier. 🙂

 99. cartoonist says:

  nhz: helemaal eens, ik ben voor een Berufsverbot voor al deze lieden (en alle oenconomen die de crisis en de bubble niet wilden zien). Vandaar mijn voorstel om ze echt werk te laten doen, dat voorkomt ook dat ze op achterkamertjes nog meer Keynesiaanse nonsense en pyramidespelletjes gaan zitten uitbroeden.

  Een berufsverbot is een prima idee. Laat ze hun geroofde centjes maar opmaken en als ze de pijp aan maarten geven zou de erfrechtbelasting hun vermogen moeten marginaliseren. (alleen vermogens boven 10 miljoen).

  Echt werk aan ze opleggen dat klinkt een beetje stalinistisch, werkkamp/goelag/inrichting etc. Laat ze maar gewoon gedwongen helemaal niets doen. N.B. , geen paspoort en wel een gps-tag om te voorkomen dat ze de wijk nemen naar een belastingparadijs. 🙂

 100. Steven says:

  aan Voerman

  en nu zitten ze met 250.000 schuld en ook met HRA een enorme kostenpost dat maandelijks het complete loon van niet westerlingen overstijgt door rente, belastingen en onderhoud. Al zouden ze met de brommer boodschappen doen, die nare schuld blijft staan. (heb dit al jaren voorzien hoor, ben zelfs verbaasd dat er nu pas wat algemene aandacht voor is)

  schulden zijn extreem hoog. (spaar maar eens 250.000 bijelkaar: mij zou het met heel zuinig doen een maand of 400 duren (625 euro per maand aflossen): dus zeg maar 30 jaar. Men is zo aan de bedragen gewend dat men dat soort “futiliteiten” niet ziet.

 101. Voerman says:

  Floor: „heftige en nare maatregelen”, maar ook „veel moois”.

  Inderdaad, de heftige en nare maatregelen voor de mensen die ‘gelijk’ zijn.
  Het moois voor de mensen die ‘meer gelijk’zijn.

 102. JR says:

  De huurverhoging voor scheef-huurders daar ben ik niet zo bang voor. Ikzelf zal ook flink meer moeten betalen voor mij/ons geen probleem.

  Wat natuurlijk wel krom is, is het geval van een 4 persoons-huishouden met een inkomen van 43001 euro. Deze ratten huren blijkbaar ook scheef en zullen daar flink voor moeten boeten. Van 43k houd je netto grofweg 2200 in de maand over en daar moet je dan het gehele gezin mee onderhouden inclusief 700 euro per/jaar extra ziektekosten(bron: stef blok). Dit heeft natuurlijk niets met nivelleren te maken maar is ordinaire st(r)aatroof. Ik hoorde al verscheidene opmerkingen omtrent het einde van solidariteit, mijn inziens een onwenselijke situatie zelfs voor de VVD.

  Waar ik me nu ook bont en blauw aan erger zijn de tactische VVD stemmers die steen en been klagen, kom op zeg, had gewoon op de partij gestemd waar je op had willen stemmen ! anders moet je niet zeuren (maar betalen)

  Enige lichtpuntjes zijn nog niet inzicht en ben dan ook zeer benieuwd hoe het zal gaan tot 2014. Een ding is zeker de prijs van huizen voor starters zullen drastisch dalen en een groep mensen die fatsoenlijk financiert zal hier de vruchten van kunnen plukken

 103. Floor says:

  JR,

  Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

 104. Voerman says:

  Floor: Stelletje dwazen allemaal, wat hadden ze dan gedacht?

  De achterban van de PVDA heeft iets meer tijd nodig om wakker te worden.
  Maar zij worden even hard genaaid, alleen zullen zij reageren alsof het allemaal aan de VVD ligt.

  Maakt niets uit; deze gedoogcoalitie zal van start gaan, het kwaad is geschiedt, het achterlijke volk in dit gedoemde landschap heeft niets geleerd van het recente verleden en zal ook niets leren van de toekomst.

  Leve de democratie.
  Nou ja, als de prijzen maar blijven dalen! 🙂

 105. Voerman says:

  Floor: Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

  Je maakt Floor niks wijs!
  Voerman trouwens ook niet.

 106. cartoonist says:

  Floor: Stelletje dwazen allemaal, wat hadden ze dan gedacht?
  telegraaf.nl/binne…_in_vrije_val__.html

  Welke dwazen?

  Die dwazen die VVD gestemd hebben, immers : ‘ Veel beloven en weinig geven doet de dwaas in vreugde leven ‘

  VVD en PVDA hebben de buit nu binnen en zitten voor 4 jaar op pluche. De gemiddelde stemmer heeft het geheugen van een altzheimerpatient en is over een paar jaar alles vergeten. Bij nieuwe verkiezingen kijken ze weer gebiologeerd naar de buis met debatten tussen de fractieleiders. Als zombies gaan ze wederom naar de stembus om ……… wederom bedrogen uit te komen.

 107. Dawg says:

  Floor: Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

  Volgens mij ligt de waarheid een beetje in het midden, nl bij circa € 2.500.

  Over je inkomen in de 1e, 2e en 3e schijf betaal je
  bij een inkomen van 43.000 resp. 6.270, 6.258 en 3.837
  aan IB Samen 16.365. Gaan de heffingskortingen van af.
  Uitgaande van een algemene en een arbeidskortingis dat 3.566. Je wordt dus voor 16.365 – 3.566 = 12.799 aangeslagen. Hou je dus (43.000 – 12.7990/12 = 2.516 netto over (inclusief vakantiegeld 13e maand etc).

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingtarieven/inkomstenbelasting

 108. Voerman says:

  cartoonist: gemiddelde stemmer heeft het geheugen van een altzheimerpatient

  Maar dit zal ook de gemiddelde stemmer nog lang bijblijven!
  Maar zelfs dat maakt geen verschil.
  Geen politiek figuur gaat nog over het verdere verloop van dit in gang gezette proces.

  Voerman vreest, dat enig fysiek geweld gaat plaatsvinden en zelfs daar zal het niet beter van worden.

 109. cartoonist says:

  EU wil UK de verplichting opleggen om VAT over nieuwbouw huizen te rekenen.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2227226/EU-proposes-20-VAT-rise-new-build-homes-spell-disaster-fragile-UK-housing-market.html

  De prijs van nieuwbouw huizen zou in de UK wel 48.000 duurder kunnen worden door 20% VAT op nieuwbouw.

  Dat betekent natuurlijk dat er bijna geen nieuw huis meer verkocht, en dus gebouwd gaat worden omdat ze te duur worden.
  Aan de andere kant . . . . . bestaande huizen worden dan natuurlijk duurder.

 110. Voerman says:

  cartoonist: 4 jaar op pluche

  Aan een klein halfjaartje hebben zij genoeg voor een leuke uitkering voor een leuke tijd.
  Je moet de volgende generatie politici tenslotte niet te lang laten wachten op hun beurt!

 111. cartoonist says:

  Voerman: Voerman vreest, dat enig fysiek geweld gaat plaatsvinden en zelfs daar zal het niet beter van worden.

  proef ik hier enige burgerlijke ongehoorzaamheid ? Een oproep tot ?

  Gelukkig kan Opstelten nu de terrorristenwet van toepassing verklaren. Dat betekent censuur op het internet om te voorkomen dat er subversieve websites zijn waar figuren zoals voerman de mensen lopen op te hitsen. 🙂

 112. cartoonist says:

  Voerman: Aan een klein halfjaartje hebben zij genoeg voor een leuke uitkering voor een leuke tijd.
  Je moet de volgende generatie politici tenslotte niet te lang laten wachten op hun beurt!

  War mij betreft mogen er ieder half jaar verkiezingen worden gehouden en iedere maand een referendum. Het maakt allemaal niet uit wat je stemt, politici doen hun eigen ding en hebben sch..t aan de belastingbetaler.

 113. Voerman says:

  cartoonist: proef ik hier enige burgerlijke ongehoorzaamheid ? Een oproep tot ?

  Goed lezen, cartoonist!
  Voerman zegt erbij, dat het daar allemaal ook niet beter van zal worden.
  Hiermee waarschuwt voerman slechts tegen geweld!

  Voerman schuwt geweld en gaat daarom bijv. al nooit naar voetbalwedstrijden. Ordinair volksvermaak!

 114. eric406 says:

  43000-12799/13 =2323 per maand, bij alleen vakantiegeld
  43000-12799/14 =2157 p/m (vakantiegeld en 13e maand)
  Maandsalaris zal iets hoger uitvallen i.v.m. berekening belastingvrije voet

 115. cartoonist says:

  Voerman,

  daarom ook een smiley.

 116. tufkaj says:

  Floor:
  JR,

  Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

  Die 2200 lijkt me heel reëel hoor (of flink minder) .Als het 2800 is ga ik volgende keer echt beter mijn best doen bij belastingaangifte… Of beter, mail ik jou even voor hulp 🙂

 117. eric406 says:

  O.T
  0-2 verloren vanavond. Achterstand wordt nu wel erg groot.

 118. Voerman says:

  cartoonist: Aan de andere kant . . . . . bestaande huizen worden dan natuurlijk duurder.

  Denkt voerman niet.
  Het proces zou zo verlopen als huizenkopers waren gelijk handelaren met een beurs vol geld. Zo is het niet! Allemaal arremoei. Dus ook de nieuwbouw op slot en de bouwvakkers in de WW.

 119. Voerman says:

  cartoonist: daarom ook een smiley.

  In den Haag snappen ze niks van smileys.

 120. tufkaj says:

  tufkaj: Die 2200 lijkt me heel reëel hoor (of flink minder) .Als het 2800 is ga ik volgende keer echt beter mijn best doen bij belastingaangifte… Of beter, mail ik jou even voor hulp

  Hmm, als ik http://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/bruto-netto-salaris.html naast mijn laatste salarisstrookje leg kom ik 200 euro tekort in mijn netto salaris 🙁

 121. cartoonist says:

  Voerman,

  Ja het zou de gedachtengang van een politicus kunnen zijn, zoiets zeggen als: “als er nog geen btw op nieuwe huizen was , dan zou ik hem nu per direct invoeren”.

  Alles doen om de bestaande huizenprijzen maar hoog te houden of de bestaande prijzen zo min mogelijk te laten dalen, het doel heiligt de middelen.
  Het maakt per slot van rekening niet uit of je nu heel veel btw betaalt of een hoge meterprijs voor de grond. In alle gevallen is het kassa voor de belasting-eters.

 122. Steven says:

  ach voor veel mensen was de huizenprijs zoiets als een vakantie winnen, maar na wat tijd alleen in de regen zitten en na afloop toch dubbel moeten betalen.

  het is een hele verandering natuurlijk: 25+ jaar stijgen en dan “ineens” dalen. Het is allemaal eigenlijk zo simpel. Tot maandag!

 123. nhz says:

  Steven: Pakken ze de middenklasse niet direct op de hypotheekrente dan wel op andere manieren.

  het probleem is dat nu de hele middenklasse er voor opdraait, en niet degenen die onverantwoord te werk gingen via scheeflenen etc. (en al helemaal niet de elitaire veelverdieners die van dit kabinet juist een vette bonus krijgen).

  Floor: Het regeerakkoord van VVD en PvdA bevat behalve „heftige en nare maatregelen”, maar ook „veel moois”.

  veel mooie baantjes en gewoon veel extra poen voor mannetjes als Lodewijk, en ook nog vol mee mogen doen met de ‘ondernemers’ van de VVD waar ze altijd stiekum tegen op keken; PvdA kader ligt voorlopig nog wel in een orgastische kreun 😎

  Voerman: Inderdaad, de heftige en nare maatregelen voor de mensen die ‘gelijk’ zijn.
  Het moois voor de mensen die ‘meer gelijk’zijn.

  zeker, de tevreden reacties van de PvdA spreken boekdelen; hebben 1984 goed gelezen maar misschien niet helemaal begrepen.

  cartoonist: VVD en PVDA hebben de buit nu binnen en zitten voor 4 jaar op pluche.

  yep; erg jammer voor GL dat ze niet mee mogen doen met dit baantjescircus, hadden ze zo op gerekend in die partij 😎

  Voerman: Je moet de volgende generatie politici tenslotte niet te lang laten wachten op hun beurt!

  en vooral niet te lang wachten met aannemen van zo’n dikbetaald leeghoofd baantje dat lonkt na de politiek.

 124. maarten says:

  mensen, menschen… het brood is 15 cent duurder… anyone? wie het kleine niet eert…

 125. Voerman says:

  Morgenvroeg ontbijt met brood, Maarten!
  Laat het je toch smaken want het is niet anders.

  Welterusten!

 126. Adamus says:

  Floor:
  JR,

  Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

  2800 br = 1975 netto

 127. Adamus says:

  cartoonist:
  EU wil UK de verplichting opleggen om VAT over nieuwbouw huizen te rekenen.

  dailymail.co.uk/ne…-housing-market.html

  De prijs van nieuwbouw huizen zou in de UK wel 48.000 duurder kunnen worden door 20% VAT op nieuwbouw.

  Dat betekent natuurlijk dat er bijna geen nieuw huis meer verkocht, en dus gebouwd gaat worden omdat ze te duur worden.
  Aan de andere kant . . . . . bestaande huizen worden dan natuurlijk duurder.

  Of hele goedkope huisjes bouwen.

 128. BalancedView says:

  Ma Ling: De schade die de fin sector heeft toegebracht terugverdienen in een andere sector gaat nooit gebeuren. Zie jij zalm al ‘s ochtends om 6.30 uur opstaan om kozijnen te plaatsen? Of een Groenink die de varkens voedert? Een Wellink die de schappen van de buurtsuper vult?

  Het gaat erom dat dit soort mensen geen zeggenschap meer heeft in de financiele sector, maar laat ze svp met geen vinger een andere sector aanraken.

  Nu zet die daling mogelijk door en toch ben je woedend?
  ik snap het wel -ieder met een inkomen van 1-2 modaal wordt gepakt, heeft minder te besteden, dat doet zeer- maar daardoor gaan de huizenprijzen toch sneller naar ‘normaal’? Geef je de voorkeur aan de zachte landing verspreid over ca 25 jaar?

  You got me 😉

 129. Adamus says:

  maarten:
  mensen, menschen… het brood is 15 cent duurder… anyone? wie het kleine niet eert…

  De tarwe die erin zit is 15ct duurder geworden? Lijkt me erg veel.

 130. ll says:

  Hmmm, dit is een leuke link, probeer alles, samen aangifte doen, alleen aangifte doen, kan honderden per jaar schelen :-), en je krijgt zelfs terug via belastingdienst met een inkomen tot zo’n 25.000

  http://www.zorgkiezer.nl/zorgpremie2014

 131. ll says:

  Van ander draadje, door wanderer dft

  ‘mijn tokkie flat voor eur 445 huur is een wereld investering.
  zit nu al vanaf 2008 de boel aan te kijken
  en ja ik wacht op die dumping
  bied er dwars doorheen

  heb me mateloos geergerd aan die waanzinnige stijging

  een huizenbubble in Nederland

  en geloof mij die daling van 30% vanaf nu is een lachertje

  gewoon nog eens 50% down.

  dan komen we op een redelijk niveau ‘

 132. ll says:

  Nog eentje 🙂 Nikaya

  ‘Maar hoe dan ook al wil je dumpen dan is er niets te dumpen want niemand krijgt het gefinancierd.
  Mij is dit geval bekend ;
  In 2008 huis uit erfenis aangeboden voor 585.000 .
  Nu te koop aangeboden voor 345.000 en staat al 4 jaar leeg en geen bank wil potentiële kopers een hypotheek verstrekken.

  Dan kun je stellen dat de erfgenamen een probleem hebben want vele kosten van een huis lopen gewoon door en moet onderhouden worden.
  Is er een oplossing voor zulke problemen dan ,
  Ja, nu op een veiling gooien voordat binnenkort de banken hun in beslag genomen 250.000 huizen echt gaan dumpen om aan liquide te komen .

  Er dreigt dus een dumping van huizen te komen wat de prijzen nog eens een extra onder druk gaan zetten.’

 133. Adamus says:

  cartoonist: War mij betreft mogen er ieder half jaar verkiezingen worden gehouden en iedere maand een referendum. Het maakt allemaal niet uit wat je stemt, politici doen hun eigen ding en hebben sch..t aan de belastingbetaler.

  Spekman wordt nu in Hugo’s buurt ontvangen met een erepoort 😉 straks ook 1x gratis knippen bij de Turkse kapper in Utrecht? Iedereen is blij met die feestneus.

 134. henk 6 says:

  cartoonist: Een berufsverbot is een prima idee. Laat ze hun geroofde centjes maar opmaken en als ze de pijp aan maarten geven zou de erfrechtbelasting hun vermogen moeten marginaliseren. (alleen vermogens boven 10 miljoen).

  Echt werk aan ze opleggen dat klinkt een beetje stalinistisch, werkkamp/goelag/inrichting etc. Laat ze maar gewoon gedwongen helemaal niets doen. N.B. , geen paspoort en wel een gps-tag om te voorkomen dat ze de wijk nemen naar een belastingparadijs.

  Een eerlijke berechhting, eventueel door het fin. Gerechtshof, lijkt me beter. De mannen van enron zetten in de bak. Waarom de bankmensen niet, twee maten weten? Libor gate is minstens Zo groot als enron…..

 135. Marco says:

  Adamus: De tarwe die erin zit is 15ct duurder geworden? Lijkt me erg veel.

  In een bruinboorrd zit gemiddeld 15 gram graan, dus waar praten we over?

 136. lorenzo says:

  buffel: 1. De mensen die de erfenis hebben geaccepteerd moeten gaan afrekenen bij de fiscus over waarde pand maar dat is nog niet verkocht

  ook hiervoor is voor de hypotheekgever gezorgd , het hoeft nl. niet meer. Het voorschieten althans.

 137. lorenzo says:

  nhz: Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen. Het domme stemvolk omdat er volgens de partijbaasjes nu ‘gerechtigheid’ is, en de partijbaasjes omdat ze er als veelverdieners in deze plannen vet op vooruitgaan én lekker alle HRA ogen houden, terwijl Jan Modaal tot 2x Modaal stevig gepakt wordt. Het moet een zoete overwinning zijn voor de salonsocialisten.

  enige nuancering , de term ”werk” heeft hier , eerder gezegd voor nagal wat animositeit gezorgd ( en zal er in het vervolg rekening mee houden) , de effecten hier zullen derhalve meevallen , ergo u zult in veel gevallen minder gaan betalen .

 138. lorenzo says:

  nhz: Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen. Het domme stemvolk omdat er volgens de partijbaasjes nu ‘gerechtigheid’ is, en de partijbaasjes omdat ze er als veelverdieners in deze plannen vet op vooruitgaan én lekker alle HRA ogen houden, terwijl Jan Modaal tot 2x Modaal stevig gepakt wordt. Het moet een zoete overwinning zijn voor de salonsocialisten.

  enige nuancering , de term ”werk” heeft hier , eerder gezegd voor nagal wat animositeit gezorgd ( en zal er in het vervolg rekening mee houden) , de effecten hier zullen derhalve meevallen , ergo u zult in veel gevallen minder gaan betalen .

 139. lorenzo says:

  BalancedView: L.Eedvermaak:
  Wordt dit dan eindelijk de genadeklap voor de woningmarkt?

  de markt wel , de eigenaren niet .

 140. nhz says:

  Adamus: De tarwe die erin zit is 15ct duurder geworden? Lijkt me erg veel.

  de tarwe is zeker 40% duurder geworden, maar ik denk dat veel bedrijven in die sector een vaste (zeer hoge) marge op de inkoop van grondstoffen hanteren. In hoeverre dat terecht is is moeilijk in te schatten omdat de keten zo gecompliceerd is geworden, maar 15 cent extra valt mij erg mee, ik denk dat er nog meer aan komt (ook voor koffie enz. enz.).

  ll: Er dreigt dus een dumping van huizen te komen wat de prijzen nog eens een extra onder druk gaan zetten.’

  het lijkt me duidelijk dat dit kabinet alles doet om zo’n veiling te voorkomen, o.a. via nieuwe staatsgaranties en het met fluwelen handjes aanpakken van de huizenmarkt. In de VS heeft dat ook een paar jaar gewerkt, er hangen nog een paar miljoen woningen boven de markt (onverkochte foreclosures etc.) maar ondertussen stijgen in veel staten de prijzen al een half jaar (enigszins), zodat Obama kan claimen dat hij de huizenmarkt gered heeft.

  Adamus: Spekman wordt nu in Hugo’s buurt ontvangen met een erepoort

  beter nog, laten we speciaal voor hem een Project-X organiseren in zijn eigen huis, of misschien wel op het partijkantoor van de Partij van de Asocialen.

  henk 6: De mannen van enron zetten in de bak. Waarom de bankmensen niet, twee maten weten? Libor gate is minstens Zo groot als enron…..

  De politiek heeft veel bijgeleerd sinds Enron, bankiers zijn nu eenmaal meer gelijk dan andere burgers, dus die vertrouw je op hun woord en breng je niet voor de rechter. Er zijn de afgelopen jaren talloze ernstige schandalen geweest in de fin. sector en er is vrijwel niemand veroordeeld of zelfs maar onderzocht (behalve een enkele zondebok, en wat mensen zoals Madoff die andere ‘extra gelijke’ burgers een poot hebben uitgedraaid.

 141. lorenzo says:

  Steven: het gaat inderdaad lekker snel nu: autoverkopen 38 procent naar beneden, de horeca in de problemen enz. We gaan gewoon Spanje en Ierland achterna. Pakken ze de middenklasse niet direct op de hypotheekrente dan wel op andere manieren.

  we hebben zeker 20 jaar in een te ruime maar vooral volmaakte decadentie geleefd met de aanname dat de crisis is 2008 begon hebben we in nederland nu 5 jaar niets hoeven meemaken van de crediteringsachterstanden.
  Nu gaat er iets gebeuren en zegt een mevrouw op tv dat ze op deze manier niet meer op vakantie kan (u weet wel de zorgverzekering )…

 142. lorenzo says:

  lorenzo: nhz: Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen.

  gebeurt vaker , zeker in een weekend.

 143. lorenzo says:

  lorenzo: nhz: Volgens mij is de hele PvdA vandaag aan het klaarkomen.

  gebeurt vaker , zeker in een weekend.

 144. nhz says:

  henk 6: De mannen van enron zetten in de bak.

  P.S.: en de grote schurk van Enron ontsnapte aan de bak door een hartaanval precies op het goede tijdstip. Daar is nog steeds veel twijfel over in de VS, gezien alles wat er daarna gebeurde ook rond zijn ‘weduwe’. Zou me niks verbazen als hij ergens op een mooi tropisch eiland aan het rentenieren is.

 145. ll says:

  lorenzo: ook hiervoor is voor de hypotheekgever gezorgd , het hoeft nl. niet meer. Het voorschieten althans.

  ?

  http://www.acfis.nl/procedure-massaal-bezwaar-erf-en-schenkbelasting/

 146. lorenzo says:

  ll: ?acfis.nl/procedure…-en-schenkbelasting/

  ” onder voorwaarden (vrijwel) onbelast overgaan op de erfgenamen”
  Betreft een andere casus en is niet wat ik memoreerde ( Het voorschieten ex. invorderingsrente).

  Laat onverlet dat een onbelast overgaan wel redelijk zou zijn …

 147. ll says:

  ‘De problematiek waarover Rechtbank Breda een oordeel heeft gegeven, kan gevolgen hebben voor iedere aanslag erf- en schenkbelasting die nog niet onherroepelijk vaststaat’

  Er is dus nog hoop voor erfgenamen die een héél jaarinkomen moeten inleveren voor een onverkoopbaar huis ? 🙂

 148. lorenzo says:

  De belastingdienst hanteert het beleid dat voor aanslagen erfbelasting onder de € 50.000 waarbij niet kan worden betaald omdat de woning nog niet is verkocht, er zonder meer uitstel van betaling kan worden verleend voor de tijd van een jaar. Is het bedrag van de aanslag hoger of het gevraagde uitstel langer dan wordt aanvullende zekerheid gevraagd in de vorm van een hypotheekrecht op de woning.

  jaarinkomens kunnen behouden blijven , een erfenis is geen plicht , weigeren, benificiar aanvaarden . Alles (bijna) is mogelijk.

 149. slimme gerrit says:

  ll:
  Hmmm, dit is een leuke link, probeer alles, samen aangifte doen, alleen aangifte doen, kan honderden per jaar schelen , en je krijgt zelfs terug via belastingdienst met een inkomen tot zo’n 25.000

  http://www.zorgkiezer.nl/zorgpremie2014

  als je bij de hoofdverdiener het inkomen zet op 70k en partner inkomen 0 (nul) dan betaal je meer premie dan als partnerinkomen 10k is…
  Iemand een logische verklaring? dat is toch geen nivelleren?

 150. lorenzo says:

  …termijn zal verlengd worden naar 3 jaar is de verwachting door wetgever (een verruiming derhalve) , die het arrest Van de HR als voor kennsigeving zal aannemen . Europa heeft in deze een stem indien gewenst.
  De praktijk ontwikkelingen zullen de feiten achterhalen . Kost een beetje maar dan heeft u als belastingbetaler….uiteindelijk niets voor u relevant.

 151. xenobinol says:

  Floor:
  JR,

  Niet overdrijven, van 43000 bruto houd je wel even iets meer over dan die 2200 in de maand, 2800 daar doe ik het voor.

  Die 2200 klopt gewoon hoor Floor. Niet iedereen heeft HRA hè.

 152. Floor says:

  xenobinol,

  Jep, heb m’n denkfout al geconstateerd, iets in de trant van bruto per maand naar bruto per jaar met een 0 er achter 🙂
  Het was ook al best laat gisterenavond.

 153. RealisT says:

  BalancedView: Aan zulke mensen is niets verloren. Die gaan je leven niet verrijken. Ik gok dat de persoon in kwestie lekker gefeest heeft van zijn overwaarde in de 90s en rond de milleniumwisseling. Ik hoop dat ie er van genoten heeft, nu mag ie gaan betalen.

  Nee, deze mensen zijn bij mijn weten beslist geen feestvierders. De keuken en badkamer zijn nog origineel en aan verbouwingen hebben ze op een armetierig dakkapelletje na niets gedaan. Ook geen dure meubels (zijn volgens mij nog uit de oertijd), elke 3 jaar een andere auto of dure vakanties.

  Zij werkt sporadisch part-time, hij is docent op een middelbare school. Veel collega’s zijn al ge-upgrade naar een vrijstaand huis. Nu wil hij dus ook, maar helaas net iets te laat.

  Toen hij in ’85 z’n deze woning kocht, kon hij maar ternauwernood de lening rond krijgen. Als modale alleenverdiener bracht hij te weinig geld in het laatje. 4.5x inkomen + een flinke som eigen geld was nodig. Nu vindt hij het heel normaal dat een starter 9x modaal moet ophoesten. Ze werken toch allemaal met z’n tweeën, dus blijft het 4.5x zo redeneert hij…

 154. RealisT says:

  Voerman: Dat je dat als bezitter/bewoner kunt(dat zakken) wil nog niet zeggen, dat je dat moet – of doet.
  Als je prima woont en geen reden hebt om te verhuizen, waarom zou je dan?

  Wat doen die mensen dan op Funda?

 155. RealisT says:

  BalancedView: Wil komende jaren nog een opleiding gaan volgen. Zit er aan te denken om in 2014 4 dagen te gaan werken en 1 dag opleiding te gaan doen. Stel ik de pijn in ieder geval nog een beetje uit.

  Pas maar op. Wij zijn allebei al zo dom geweest om door te leren en nu rekent de Partij Tegen de Arbeid keihard met ons af. Opmerkelijk voor een club die zegt onderwijs belangrijk te vinden.

  Je kan beter die ene dag per week besteden om te leren golfen en te netwerken. Het doel is dan om vanaf 2014 200k+ te verdienen, want dan ga je er pas op vooruit.
  Of je stopt met werken en teert in op je vermogen. Dan ben je voor slechts €240 per jaar verzekerd.

  Keuzes, keuzes… 😉

 156. RealisT says:

  BalancedView: Het enige wat marginaal prijsopdrijvend kan werken, is dat ze nauwelijks iets aan de HRA doen en de huren verhogen.

  En wat je uitgeeft aan een hogere huur, kun je niet sparen voor een eigen bijdrage.

  Komt een man bij de bank die hem vervolgens verteld dat hij met z’n 2x modaal inkomen tgv van het pluk-ze beleid van Rutte 2 een te hoog risico vormt…

 157. RealisT says:

  Oeps, verteld = vertelt

 158. eric406 says:

  Floor:
  xenobinol,

  Jep, heb m’n denkfout al geconstateerd, iets in de trant van bruto per maand naar bruto per jaar met een 0 er achter
  Het was ook al best laat gisterenavond.

  Voerman: Je maakt Floor niks wijs!
  Voerman trouwens ook niet.

  Floor kun je wel wat wijzer maken

 159. Voerman says:

  RealisT: Wat doen die mensen dan op Funda?

  Die hebben kennelijk wel een reden om te verhuizen.

 160. RealisT says:

  Voerman: Die hebben kennelijk wel een reden om te verhuizen.

  En dus ook een reden om de prijs naar de nieuwe realiteit aan te passen. Als men dat niet kan of wil, is het voorlopig Game Over. Kom over 20 jaar nog maar eens terug.

 161. Mr. Miyagi says:

  Het is de vraag of het wijs is om te wachten tot de prijzen gaan uitbodemen. Er wordt momenteel wereldwijd zo’n ontzettend groot experiment uitgevoerd met het financieel systeem dat ik vraag hoe lang dit systeem nog stand kan houden.

  Waarde van vastgoed daalt maar zal altijd waarde blijven houden (al was het maar de grond). Door lage spaarrente en spaargeldheffing verdampt ook je geld op de bank. Nadat ik vanaf de jaren 90 negatief ben geweest op de Nederlandse huizenmarkt en daarom destijds ben gaan huren begin ik in ieder geval nu positiever te worden op echt waardebezit zoals vastgoed, fysiek goud en zilver, en aandelen. Spaargeld hou ik zelf haast niet meer aan.

 162. Aurely says:

  RealisT,

  Whehehehehehe

 163. Voerman says:

  RealisT: En dus ook een reden om de prijs naar de nieuwe realiteit aan te passen. Als men dat niet kan of wil, is het voorlopig Game Over. Kom over 20 jaar nog maar eens terug.

  Mee eens, de prijs is alleen belangrijk voor kopers en verkopers. Makelaars en banken hebben er ook iets mee.
  Voermannen niet! 🙂

 164. Realist says:

  Na Nederland is België aan de beurt eh…?eerlijk is eerlijk 😉

 165. krothuurder says:

  RealisT,

  Deze krothuurder werkt ook in het onderwijs en stemt al 23 jaar PvdA. En ook al blijf ik voorstander van nivellering, de verzorgingsstaat, opkomen voor de zwakkeren, enzovoort, dit was de laatste keer dat ik PvdA heb gestemd. Vier jaar geen loonsverhoging, afbraak pensioen(opbouw), ontslagrecht, BAPO, absurde huurverhogingen leiden ertoe dat ik straks 312 euro zorgpremie en 960 euro huur ga betalen, terwijl mijn bijstandsbuurman 20 euro zorgpremie en 195 huur gaat betalen voor hetzelfde huis.
  De PvdA heeft voor het eerst in tientallen jaren de andere helft van haar achterban, de middeninkomens, laten zitten. Spekman, Samsom en vrienden voeren nu een SP-beleid uit en dat gaat ze heel veel stemmen kosten.

 166. Scheefwoner says:

  RealisT: Nee, deze mensen zijn bij mijn weten beslist geen feestvierders. De keuken en badkamer zijn nog origineel en aan verbouwingen hebben ze op een armetierig dakkapelletje na niets gedaan. Ook geen dure meubels (zijn volgens mij nog uit de oertijd), elke 3 jaar een andere auto of dure vakanties.

  Zij werkt sporadisch part-time, hij is docent op een middelbare school. Veel collega’s zijn al ge-upgrade naar een vrijstaand huis. Nu wil hij dus ook, maar helaas net iets te laat.

  Toen hij in ’85 z’n deze woning kocht, kon hij maar ternauwernood de lening rond krijgen. Als modale alleenverdiener bracht hij te weinig geld in het laatje. 4.5x inkomen + een flinke som eigen geld was nodig. Nu vindt hij het heel normaal dat een starter 9x modaal moet ophoesten. Ze werken toch allemaal met z’n tweeën, dus blijft het 4.5x zo redeneert hij…

  Mensen kennen geen moraal als het om centen gaat. Geldt zowel voor koper als verkoper, dat deze vage kennis van je aan het kortste eind gaat trekken is duidelijk. Geen medelijden mee. Hebben ze met mij ook niet. Ik krijg straks 9% huurverhoging 6.5+2.5 om dit soort mensen te verlossen van hun ouwe meuk. No way en zeker niet met de komende ziektekostenpremies. Ik mag dan blij zijn dat ik met mijn 50urige werkweek mijn eigen huurwoning van de woco nog zou kunnen financieren. Subsidie op lenen (hra) blijft gehandhaafd en straf op hard werken en wat meer verdienen wordt ingevoerd. 30% belasting op een fictief rendement van 4% van mijn spaargeld = gelijk aan de helft pikken van mijn reële rente. Echt een shit land aan het worden, wel goed voor de zwakkeren onder ons. Helaas werkt dit degenererend en niet motiverend voor de sterkeren onder ons. Eigenlijk is er een tegennatuurlijk proces gaande.

 167. Scheefwoner says:

  https://www.vindjeeigenhuis.nl/vindjeeigenhuis/

  Op deze link kun je via je postcode de verkopen in de buurt zien. Als ik het aantal verkopen (2011) in mijn buurt deel door het aantal makeliars dat hier actief is dan duurt het niet lang voordat deze aan de geeuwhonger liggen. Ik denk dat ze zich moeten gaan focussen op omzetsnelheid met lagere prijzen dan vast te houden aan droomcourtages over onwerkelijke vraagprijzen. Moeten ze wel een tandje harder gaan werken en even de dialoog aangaan met mensen die daadwerkelijk willen verkopen. Volgend jaar wordt het voor veel makeliars erop of eronder, kan niet anders.

 168. svg says:

  L.Eedvermaak:
  Boven je stand leven, teveel goedkoop geld, te weinig werken, teveel schulden-stimulans, teveel afdekking met garanties, teveel consumptie: het moest wel een keer heel erg fout gaan. Eerlijk is eerlijk: onze voorouders zouden hun hoofd schudden bij zoveel roekeloze hebzucht. Enfin, het blijkt inderdaad onhoudbaar en nu volgt het tranendal. Blij dat ik huur.

  Helemaal mee eens!

 169. maria says:

  “Basiskosten van een huishouding”

  Stap voor stap zijn in ons land de basiskosten om een eigen huishouding te kunnen voeren met sprongen omhoog gegaan. Huur/hypotheek, energie, ziekte- en zorgkosten, voedsel, kleding en schoeisel, verzekeringen, gemeentelijke en andere belastingen, kosten openbaar vervoer/ eigen auto etc. Veel van deze stijgingen worden niet gecompenseerd door inflatiecorrecties. Dat de trein nog steeds door lijkt te rijden komt hoofdzakelijk doordat in de meeste meerpersoons- huishoudens beide partners werken.

  Lastenverhogingen en het afbouwen van sociale veiligheidsmechanismen zullen de huidige en aankomende problemen niet oplossen, ze zelfs groter maken. Alleen een structurele omwenteling, lagere basiskosten, een veel kleine overheid, het wegstrepen van een enorm aantal regels en beperkingen, meer eigen verantwoording, terug naar de productie van tastbare, materiele goederen, en een leven gebaseerd op soberheid en respect voor alles wat is, zullen ons weer op de goede weg kunnen brengen.

 170. Olaf says:

  Dawg: Volgens mij ligt de waarheid een beetje in het midden, nl bij circa € 2.500.

  Dat valt tegen hoor. Je hebt ook nog verplichte pensioenpremie en andere narigheid op het loonstrookje staan. De 2200 euro netto per maand is nog aan de hoge kant voor 43001 per jaar. Dat vakantiegeld komt er dan nog wel bij maar dat is voor het potje onvoorziene uitgaven.

 171. Scheefwoner says:

  Het doel (premier van Nederland) heiligt de middelen zal Rutte gedacht hebben. Wellicht dacht hij bij de concessie aan Samsom over de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie meteen aan de belofte van de 5% huizenprijsstijging. De belofte aan het VVD electoraat zou dan niet de boeken ingaan als kiezersbedrog maar zou op het conto komen van Samsom. In het kader van geven en nemen en bruggen slaan zou de koopkrachtbeperking, veroorzaakt door de ziektekostenpremie, de reden zijn van de komende dalingen. Ik (Rutte) had het graag anders gezien (5% stijging) maar was mijn handen in onschuld.

 172. Paul99 says:

  Deze wil ik u niet onthouden, iemand tegen een bekende hypotheekadviseur:

  “…bent u het er zelf niet over eens dat uw beroep non existent behoort te zijn?”

  http://www.iex.nl/Column/87405/Een-vraag-aan-Den-Haag.aspx

 173. BalancedView says:

  RealisT: Pas maar op. Wij zijn allebei al zo dom geweest om door te leren en nu rekent de Partij Tegen de Arbeid keihard met ons af. Opmerkelijk voor een club die zegt onderwijs belangrijk te vinden.

  Je kan beter die ene dag per week besteden om te leren golfen en te netwerken. Het doel is dan om vanaf 2014 200k+ te verdienen, want dan ga je er pas op vooruit.
  Of je stopt met werken en teert in op je vermogen. Dan ben je voor slechts €240 per jaar verzekerd.

  Keuzes, keuzes…

  Voor mij zou het om een MBA gaan. Ik ben al zo dom geweest om door te leren (TU) en ik word daar al keihard op afgerekend. Doelstelling is om dus dik boven de 70k te komen en dan zal ik toch wat extra’s moeten doen 😉

 174. Nothus says:

  Terwijl Nothus deze ochtend het fraaie Gooi bewandelde in prettig herfstweer, realiseerde hij zich hoezeer al de aangekondigde plannen de lokale gemeenschap gaan versterken. Per slot van rekening kost het EUR1.000 per maand om EUR 400.000 aflossingsvrij te lenen, en zonder deze optie is men in het Gooise nu voor langere tijd tot elkaar veroordeeld. Dit om het zorgpremie gehannes even in perspectief tot de huizenmarkt neer te zetten.

  Nothus kan zich inmiddels ook niet meer aan de indruk onttrekken dat het zorg-kabaal iets kunstmatigs heeft. De getallen die rond dwarrelen zijn net iets te groot. Het voelt niet geheel passend in relatie tot een extra procentje bezuinigen.

 175. Scheefwoner says:

  maria:
  En alles jullie toch aan het lezen zijn:

  telegraaf.nl/dft/g…d_van_de_eeuw__.html

  Maria, uit jouw link:

  “Grote protesten (steeds vaker met gewelddadig karakter), raciale spanningen (zoals feit dat ongeveer 7% van de Griekse kiezer de Griekse Nazi partij steunt), en het feit dat persvrijheid onder druk staat (zie Spanje en Griekenland en de geplande eurotop over het de mondsnoeren van “populisten en nationalisten”) zijn allen resultanten van het verbroederende EU beleid.”

  De angst voor Weimar II houdt de kleptocraten bezig, prima.

 176. maria says:

  Scheefwoner,

  Het is wat we al hebben, zie de “Fabeltjeskrant”, of wat we nog gaan krijgen: grote protesten en raciale spanningen.

  Toch jammer van Nederland!!!

 177. border says:

  Makelaars werkloos?
  Ze zijn al begonnen met bijbaantjes zoeken.
  Zie hier de nieuwe taxichauffeur.Eigenlijk best wel zielig.

  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=152835

 178. Scheefwoner says:

  Mijn woon/werkverkeer wordt er per januari wel gezelliger op. In plaats van 1 persoon rijden er dan 2 personen mee. Jammer dat ze niet praten.

 179. Voerman says:

  Nothus: Nothus kan zich inmiddels ook niet meer aan de indruk onttrekken dat het zorg-kabaal iets kunstmatigs heeft. De getallen die rond dwarrelen zijn net iets te groot. Het voelt niet geheel passend in relatie tot een extra procentje bezuinigen.

  Het is denkt voerman geen vergelijking met twee onbekenden!
  Het is een eenvoudig optelsommetje! 😐

 180. cartoonist says:

  maria: Scheefwoner,

  Het is wat we al hebben, zie de “Fabeltjeskrant”, of wat we nog gaan krijgen: grote protesten en raciale spanningen.

  Toch jammer van Nederland!!!

  Wat we nog krijgen:
  zeer waarschijnlijk een 3de wereldoorlog over een jaar of 10. Het westen tegen Rusland.
  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/01/economische-crisis-waarom-dan-nog-investeren-in-bewapening
  Er wordt hard gewerkt aan de 30’er en 40’er jaren van de vorige eeuw op herhaling. Daarna kunnen we alles weer gaan opbouwen wat vernietigd is en zal de welvaart weer toenemen.

  Nog even de tanden op elkaar en doorbijten dus. 😐

 181. nhz says:

  lorenzo: jaarinkomens kunnen behouden blijven , een erfenis is geen plicht , weigeren, benificiar aanvaarden . Alles (bijna) is mogelijk.

  precies, allemaal kleutergeleuter van die ‘zielige’ erfgenamen. Maar ja, politici zijn nu eenmaal gevoelig voor zeurende kleuters, want daar kun je bij scoren.

  RealisT: Opmerkelijk voor een club die zegt onderwijs belangrijk te vinden.

  Dat PvdA onderwijs dient alleen om je rechten te weten (die zijn grenzeloos, voor PvdA stemmers) en op zijn tijd dik feest te vieren al la Spekman als je weer eens wat kunt afpakken van een ander zonder zelf een vinger te hebben uitgestoken.

  RealisT: Of je stopt met werken en teert in op je vermogen. Dan ben je voor slechts €240 per jaar verzekerd.

  heb ik al lang geleden noodgedwongen besloten. Maar voor €240 per jaar verzekerd, ik geloof er niks van (ook niet voor €240 per maand). Ik wed dat ze mensen met box3 vermogen flink extra aan aanpakken, vanzelfsprekend alleen tot een miljoen ofzo, want de echte elite moet buiten schot blijven.

  maria: En alles jullie toch aan het lezen zijn:

  telegraaf.nl/dft/g…d_van_de_eeuw__.html

  dat vond ik een opmerkelijk goed artikel voor de Televaag. Beetje zweverige taal soms en iets te weinig aandacht voor de manipulatie van bovenaf die het voetvolk laat denken dat ze iets willen, maar toch … ben benieuwd naar zijn oplossing. Véél minder overheid lijkt me een goed begin, maar daarop is bij dit kabinet nul komma nu kans. Ik wed dat we opnieuw méér overheid gaan krijgen, voor ons eigen bestwil uiteraard 😎

  Scheefwoner: Het doel (premier van Nederland) heiligt de middelen zal Rutte gedacht hebben.

  ik denk dat het doel van een vet baantje en macht voor beide partijen alle middelen heiligt; Nederland kan verrekken, als zij het maar goed hebben.

  Nothus: Nothus kan zich inmiddels ook niet meer aan de indruk onttrekken dat het zorg-kabaal iets kunstmatigs heeft. De getallen die rond dwarrelen zijn net iets te groot. Het voelt niet geheel passend in relatie tot een extra procentje bezuinigen.

  natuurlijk is het kunstmatig; dit is de enige manier om niet 15 miljard te hoeven bezuinigen op de woningmarkt. Vestzak-broekzak en een groot deel van het kiesvolk slikt het voor zoete koek, en anders zijn ze het bij de volgende verkiezing weer vergeten (zo niet dan kan de AIVD altijd nog een moslim aanslag organiseren).

  cartoonist: Er wordt hard gewerkt aan de 30′er en 40′er jaren van de vorige eeuw op herhaling

  absoluut; ik mag hopen dat de Yanks zich in hun eigen duivelsbroed verslikken. Al die hightech is behoorlijk lowtech als het op betrouwbaar werken aan komt, en met de overschakeling op oorlogvoering op afstand en met robots wordt het steeds kwetsbaarder voor slimme manipulatie. Ik bedoel maar, een Stealth fighter kost pakweg 400 miljoen, en met een software pakketje van 30 dollar plus een simpele zender kun je de communicatie kraken en misschien ook manipuleren. Een mega-defensie budget is niet langer zaligmakend, behalve natuurlijk voor de maffiosi die eraan verdienen. Ik wed dat het nieuwe defensie trutje met zorg geselecteerd is 🙁

 182. Reaguurder says:

  cartoonist,

  Volgens mij is dat gewoon een reclamepraatje voor de conferentie (op het eind genoemd), lastig om serieus te nemen daardoor.

 183. cartoonist says:

  Als je kijkt naar welk land het meeste besteedt aan offensie (of was het defensie) en je kijkt naar de de aanslag van Osama van der Lubbe op de Reichs-towers dan zie ik het patroon van de dertiger jaren in herhaling.
  Met een beetje game-theory zitten we op schema om in oktober 2017 Rusland te bevrijden van het communisme. Het 100-jarig jubileum van veel oud zeer bij diverse Bilderberg-families.

  Maar het is maar een mening, mijn mening. Ik speel geen rol in het wereldgebeuren maar mag het wel meemaken en er voor betalen.

 184. Voerman says:

  cartoonist: Een mega-defensie budget is niet langer zaligmakend, behalve natuurlijk voor de maffiosi die eraan verdienen.

  Dat kun je nu wel vinden zolang het er allemaal redelijk vredig uitziet in de directe omgeving van dit landschap.
  Maar als dat plotseling niet meer het geval zou zijn (en er is genoeg verschil van mening in de buurt) is het echt te laat om nog ff een leger op te hoesten. Wat we nu hebben aan krijgspotentieel is natuurlijk in materieel zowel als moreel opzicht onbetrouwbaar mengelmoesje. Maarja, de echte macht in de politiek ligt in handen van lieden die nog nooit enige dreiging hebben gevoeld. Pascifisten die wreedheid bedrijven met politieke macht.
  Denk overigens, dat je in voorkomend beter door de Amy’s bevrijd kunt worden, dan door enige andere natie. Er zijn genoeg landen in Europa die er nu nog over mee kunnen praten.

 185. Voerman says:

  Verkeerd gequoted, was nav nzh

 186. cartoonist says:

  Voerman, wat je daar beschrijft dat noemt men ook wel het stockholm-syndroom

 187. cartoonist says:

  Ik heb met enig leedvermaak zojuist naar Andre de la Porte geluisterd (boven aan de pagina). Wat een irritante selectieve verontwaardiging.
  De NHG spaarhypotheek kan niet meegenomen worden bij verhuizing. Ik vind dit zeer terecht. Scheefleners worden gesubsidieerd met de rente betaling en kunnen ook nog eens belastingvrij, dus ook gesubsidieerd, vermogen opbouwen in een spaarpot. Dit alles met garantie van de belastingbetaler. De meeste huurders en spaarders onvangen nooit een euro subsidie en moeten extra meebetalen om de scheefleners te subsidieren.

  Zeer terecht dat dit langzaamaan wordt afgeschaft en dat de scheeflener die er van uitging 30 jaar maximaal te zullen profiteren nu eens te grazen wordt genomen. Spaarders worden in dit land al jaren lang te grazen genomen.

  Ik zal vannacht heerlijk rustig slapen in mijn ongesubsidieerde huurhuis en waarschijnlijk dromen van zwetende en panikerende scheefleners die zich in de hel wanen 🙂

 188. nhz says:

  cartoonist: Met een beetje game-theory zitten we op schema om in oktober 2017 Rusland te bevrijden van het communisme.

  bevrijden van het kapitalisme mag tegen die tijd ook hoor 😎

  cartoonist: Ik speel geen rol in het wereldgebeuren maar mag het wel meemaken en er voor betalen.

  helaas geen gratis cabaret, net als bij de huizenbubble trouwens. Ook als je er tegen bent en niet meedoet wordt je verplicht mee te betalen.

  Voerman: Denk overigens, dat je in voorkomend beter door de Amy’s bevrijd kunt worden, dan door enige andere natie.

  volstrekt mee oneens; de Ami’s zijn veranderd in een tegenpool van de helden die ze ooit dachten te zijn (ook toen zat er al een grote hoeveelheid schurken bij, maar ze wisten het leuk te brengen). Maar geniet vooral van het definitieve Derde (Vierde) Rijk dat de Ami’s voor ons aan het organiseren zijn, het is bijna zover.

 189. nhz says:

  cartoonist: Zeer terecht dat dit langzaamaan wordt afgeschaft en dat de scheeflener die er van uitging 30 jaar maximaal te zullen profiteren nu eens te grazen wordt genomen.

  Was het maar zo dat ze te grazen genomen werden, ze worden alleen iets minder riant geholpen dan voorheen 🙁

 190. Voerman says:

  cartoonist: Voerman, wat je daar beschrijft dat noemt men ook wel het stockholm-syndroom

  Hadden ze in het voormalige oostblok weinig last van.

 191. Ietwat offtopic (wat heet…):

  Er is de laatste dagen veel te doen rondom de kosten van de nieuwe zorgpremie zoals vastgelegd in het regeerakkoord van oktober 2012. Het lijkt er echter op dat de verlaging van belastingschalen (schijf 2 en 3 gaan 4.05 procent omlaag) mooi is om bepaalde groepen inkomens te compenseren voor de hoge inkomensafhankelijke zorgpremie, maar dat betekent ook dat grote groepen woningbezitters minder HRA terugkrijgen! Zie:

  http://www.belastingen2014.nl

  Dat effect is veel groter dan de minimale afbouw van de hoogste schaal van 52.0 % naar 51.5 %. Zo zie ik dat een modaal inkomen met een woning van 150k en 7k aan rente per jaar nu nog 2560 euro terugkrijgt, maar in 2014 247 euro minder. Dat is 10%! Dat gaat wel iets effect hebben denk ik zo…

  Oh ja, het stukje hierboven is uiteraard schaamteloze propaganda van mijn kant, want ik heb die website gemaakt maar dat mag hopelijk de ‘pret’ niet drukken 🙂

 192. cartoonist says:

  nhz: bevrijden van het kapitalisme mag tegen die tijd ook hoor 😎

  klopt, dan Russia maar bevrijden van de ondemocratische onderdrukkers die onder een hoedje spelen met Al-CIA-Da.

 193. Aurely says:

  Excuzes le mot, maar 250 op jaarbasis is 20 per maand. Dat op zich is niet schokkend en zal echt geen effect hebben.

  Het is alle lastenverzwaringen bij elkaar wat op gaat tellen.

 194. cartoonist says:

  Voerman: Hadden ze in het voormalige oostblok weinig last van.

  Klopt helemaal, in het oostblok kreeg de massa aardig in de gaten dat ze grenzeloos bedonderd en uitgebuit werden.
  Hierin het westen is dat besef nog niet zo doorgedrongen tot de massa, hopelijk dringt het op tijd door en kan een toekomstige apocalyptisch armageddon afgewend worden.

 195. Aurely: Excuzes le mot, maar 250 op jaarbasis is 20 per maand. Dat op zich is niet schokkend en zal echt geen effect hebben.

  Klopt, ik vind het zelf nogal eens lastig om alle getallen op een rij te interpreteren en maak daar ook wel fouten in. Maar aan de andere kant betekent het een lastenverzwaring van pakweg 3% ofzo, wat zich weer laat vertalen in 3 % minder lenen en 3 % lagere woningprijzen. Toch niet verwaarloosbaar… Overigens geeft voor hogere inkomens de zorgpremie zelf de grote klap. Twee maal modaal schiet er 2500 euro bij in per jaar, da’s fors. Als daarop de leennormen moeten worden bijgesteld…

 196. Jan says:

  Told you so!

  “Achter m’n gat vergaat de wereld”

  http://shop.boekenbent.com/product_info.php?products_id=657

 197. Draaikont says:

  maria,

  Clichématige rauwdauwerij tegen het collectief in een werkelijk waar idioot jasje. Het is zo abstract en zweverig opgesteld dat het wel onzin moet zijn.

 198. Voerman says:

  cartoonist: Hierin het westen is dat besef nog niet zo doorgedrongen tot de massa, hopelijk dringt het op tijd door en kan een toekomstige apocalyptisch armageddon afgewend worden.

  Mijn ouders hebben door de Duitse bezetting ook weinig last gehad van het Stockholm syndroom.
  Ga bij gelegenheid eens in kamp Vught kijken. Snap je het.
  Ook grote delen van Indonesie hadden weinig last na de “Japanse gijzeling”. Elk voorbeeld is natuurlijk verkeerd, maar je eigen politieke gezindheid gebruiken om te verwijzen naar een Stockholm syndroom, daar fop je voerman niet mee.

 199. Kees says:

  offtopic @voerman

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl doet het niet op de Ipad sinds vanochtend, klopt dat?

 200. Kees says:

  @voerman

  Ook niet op een Iphone trouwens, net gechecked…

 201. Voerman says:

  Kees: Ook niet op een Iphone trouwens, net gechecked…

  Op mijn ouderwetse desktop computer wel.

 202. Kees says:

  Aurely,

  Exact, btw, hra, kinderopvangtoeslag, energiebelastingen, benzine, woz waarde gaat omlaag, dus zal er meer belasting ge-ind moet worden door gemeente dus hogere OZB, parkeertarieven gaan in alle steden omhoog, stel dat de rente nog gaat oplopen dan zijn er veeeeel gezinnen flink de klos. Bijna iedereen leende liefst zo hoog mogelijk op 2 inkomens de afgleopen jaren….verstandige huizenkopers waren er weinig(op 1 salaris kopen, maar wel 2 salarissen hebben ivm misschien kinderen….). Dan nog die ww die eigenlijk teruggaat naar 1 jaar aan 70% daarna zit je op minimum nivo…..het enige wat je kunt doen is sparen sparen sparen voor te lange werkeloosheid en hypotheek zoveel mogelijk aflossen, zodat je daar ook lucht mee hebt als vaste kosten……

  Alles bij elkaar kan het een inkomen van zeg 70.000 en een huis van 400.000 met 2 mensen die werken met 2 kinderen letterlijk zo 1200 euro NETTO per maand meer gaan kosten dan 2010. Los dat maar even op met kinderen……

 203. Kees says:

  Voerman,

  Bij mij ook, vandaar dat ik kon reageren 🙂

 204. nhz says:

  Jeroen Boschma: 247 euro minder.

  wow, dat hakt er wel even in. Da’s ongeveer evenveel als sommige niet-huiseigenaars straks PER MAAND extra kwijt zijn aan ziektekostenpremie 😎 Wat zijn ze weer zielig, die scheefleners…

  Ik wordt behoorlijk ziek van dit soort stemmingmakerij. De essentie van het nieuwe kabinetbeleid is dat sommige mensen die NIKS met de bubble en de andere idioterie in dit land te maken hebben genadeloos uitgeknepen worden (o.a. via de ziektekosten) om scheefleners nog een paar jaar langer de hand boven het hoofd te houden.

 205. nhz says:

  P.S.: ik hoop dat mede dankzij dit stupide kabinetsbeleid de securitisatie van polderhypotheken helemaal tot stilstand komt, de rente terug gaat naar zijn normale historische waarde (da’s dus een stuk hoger dan nu), het WeW ploft en bijgevolg al die Mickey Mouse hypotheken onmogelijk worden. Daarna praten we verder, ik denk dat huiseigenaars dan geen tijd meer hebben om overal te klagen maar hard gaan werken en serieus bezuinigen om de hypotheek te kunnen betalen. Ik gun ze die ervaring van harte.

 206. Voerman says:

  nhz,

  Helemaal mee eens; welterusten allemaal.

 207. Voerman says:

  Kees: Bij mij ook, vandaar dat ik kon reageren

  Doe dan niet zo moeilijk met die i-troep allemaal! 😐

 208. TP says:

  Kees:
  @voerman

  Ook niet op een Iphone trouwens, net gechecked…

  Kees ik had dit probleem ook, ik heb op de haperende laptop toch even een reactie geplaatst en toen was het probleem opgelost.

 209. nhz says:

  Voerman: Doe dan niet zo moeilijk met die i-troep allemaal!

  tja, zou Grote Broer Apple soms moeite hebben met de inhoud van deze website? Je weet maar nooit, ze gaan soms wel erg ver met perscensuur daar 😉

 210. eric406 says:

  Nog 2 maanden, en dan zijn we van een hoop gezeik af. Al die mooie plannen die de woningmarkt weer in beweging moesten brengen zoals wonen 4.0, teruggebracht naar 1 woord: aflossen! De schrijnende gevallen zullen nog wel een hele tijd voor het voetlicht worden gebracht, maar dan is het ook klaar.

  Funda zal nooit meer hetzelfde zijn.
  Ik stel voor dat de makelaars alle huizen per 1 januari uit de verkoop halen, en alleen die huizen aanbieden die een betaalbare prijs hebben. De rest wordt toch niet meer verkocht.

 211. cartoonist says:

  Voerman: Mijn ouders hebben door de Duitse bezetting ook weinig last gehad van het Stockholm syndroom.
  Ga bij gelegenheid eens in kamp Vught kijken. Snap je het.
  Ook grote delen van Indonesie hadden weinig last na de “Japanse gijzeling”. Elk voorbeeld is natuurlijk verkeerd, maar je eigen politieke gezindheid gebruiken om te verwijzen naar een Stockholm syndroom, daar fop je voerman niet mee.

  Cartoonist ziet zichzelf als a-politiek en meer als een filosoof.

  Ik begrijp dat jij, Voerman, als oud militair meer hierarchisch bent ingesteld. Ik ben daarentegen veel minder hierarchisch ingesteld. Begrijpelijk dat dat van beide kanten onbegrip kan veroorzaken. Dat hoeft verder geen probleem te zijn.

  Ik heb nooit het kamp Vucht bezocht maar ben goed op de hoogte met de nederlandse geschiedenis. Ik heb wel het Indonesische onafhankelijkheidsmuseum in yogjakarta bezocht. De Indonesische versie over de periode 1945-1949 wijkt sterk af van de Nederlandse versie over die periode.

  Zoals vaak met geschiedenis wordt de versie van de overwinnaar(of de eigen groep) als enige waarheid verspreidt. Als de geschiedsversie van de verliezer (andere groep) afwijkt van de versie van de winnaar (eigen groep) dan is dat een reden om beide versies met wantrouwen te beschouwen, vaak zit de waarheid dan ergens in het midden.

  Dit verschijnsel is universeel en van alle tijden. Bijvoorbeeld bij bestudering van duizenden jaren oude kleitabletten uit klein azie en het midden-oosten blijkt dat er op verschillende plaatsen vaak verschillende versies zijn over veldslagen, koningen en wereldrijken. Evenzo geven geschiedsversies op kleitabletten meestal een ander beeld dan de geschiedsversie die de bijbel beschrijft terwijl het dan wel over dezelfde feiten en gebeurtenissen gaat.

  Ook heden ten dage vind dit verschijnsel nog steeds veelvuldig plaats. Je zou kunnen zeggen dat het de mens eigen is om zijn eigen werkelijkheid te scheppen, of de versie van de groep waartoe hij behoort of toe wil behoren, aan te hangen.

  Dus ik geef hiermee geen waardeoordeel af ik konstateer alleen maar een verschil in paradigma 🙂

 212. ll says:

  nhz: tja, zou Grote Broer Apple soms moeite hebben met de inhoud van deze website?

  Denk toch de techniek 🙂

  Toch raar, mijn IPAD bleef stilstaan al een paar dagen, en doet het nu half……. half tekst, half wit beeld, en andere mobilo’s zijn weer gestopt, lees ik hierboven.

  Gisterenochtend is admin aan het ‘sleutelen’ geweest, even een e mail sturen ? Werkt…….

 213. ll says:

  Rabo zegt 10 jaar stilstand, geen groei, eerst schulden betalen ……. , alleen hoe groot zijn die schulden eigenlijk Rabo ? 😉

  http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/economie/11874141/Rabo-econoom-verwacht-tien-jaar-stilstand.ece

 214. renren says:

  ll:
  Rabo zegt 10 jaar stilstand, geen groei, eerst schulden betalen ……. , alleen hoe groot zijn die schulden eigenlijk Rabo ?

  destentor.nl/nieuw…n-jaar-stilstand.ece

  “Het betekent dat een huis geen investering meer is, maar eerder een consumptiegoed waarvan je achteraf moet zien wat het nog waard is.” De econoom adviseert consumenten zich niet teveel in de schulden te steken.”

  Wel 20 jaar te laat deze econoom…

 215. ll says:

  Haha renren, een consumptiegoed met een fictieve waarde gebaseerd op een niet meer werkend model ? 😉

 216. ll says:

  Juan hoelang blijft u in winterslaap ?

 217. V says:

  http://nos.nl/artikel/436911-zijlstra-4-is-de-afspraak.html

  “niemand gaat er meer dan 4% qua koopkracht op achteruit de komende 4 jaar”

  Halbe kan echt niet rekenen. Wat dacht je van een gezin met 1 kind op de creche dat 2x modaal verdiend en in een sociale huurwoning zit. Eventuele loonstijging zal door inflatie teniet worden gedaan. Jonge gezinnen met kinderen gaan hard getroffen worden, niet de mensen die boven de 100k verdienen.
  Een beetje nivelleren kan geen kwaad, maar doe dat door het flink snijden in aftrekposten zoals de HRA en het verlagen van de inkomstenbelasting in de laagste schijf.

 218. Julia says:

  Nivelleren via ons zorgstelsel is natuurlijk een gevolg van een oneerlijk belastingstelsel. Waarom worden de onevenwichtigheden niet hersteld door een belastingsysteem, die alle subsidies en toeslagen overbodig maakt.Een stelsel dat overzichtelijk is en voor iedereen te begrijpen. De hele zorgpremie-perikelen leiden af van het enige echte probleem in Nl: de huizenmarktzeepbel!

  Stel dat de nieuwe coalitie had gekozen voor een ander plan:
  Per inkomensgroep wordt 1, 2 of 3% per jaar afgelost en daaraan gekoppeld wordt de HRA evenredig verminderd.
  Een progressief stelsel dus.

  Voor het bedrag dat huizenbezitters straks per maand kwijt zijn aan stijgende zorgkosten hadden zij hun schulden terug kunnen brengen.

  De overheid hoeft minder HRA uit te keren, zij gebruikt de vrijgekomen gelden voor het verlagen van de huren voor de lagere inkomens.
  Deze waren immers gekoppeld aan de koopwoningenmarkt.

  In mijn opinie zijn het niet de inkomens van de sociale minima die te laag zijn, maar het zijn de huren die te hoog zijn in verhouding tot hun inkomens.
  Met een lagere huur behouden deze mensen hun koopkracht, zodat zij hun zorgpremie kunnen betalen.

  3x een win-situatie, zowel voor de woningbezitters, de overheid als de laagstbetaalden.

 219. Voerman says:

  cartoonist: Dus ik geef hiermee geen waardeoordeel af ik konstateer alleen maar een verschil in paradigma

  Respectvol gebruik van argumenten geeft blijk van beschaving. Wij hebben wel verschil van paradigma (alweer dat woord), maar weten beiden wat beschaving is. Heeft ook met wederzijds respect te maken. Dank je.

 220. jodha says:

  Sorry voor de lange post op ma-ochtend, maar waarom leven we eigenlijk met enkel schulden, en gestuurd door rente en tax? Het is toch van de zotte dat we in 100 jaar een systeem hebben laten uitrollen waarin vrijwel iedereen met 2 mensen per gezin moet werken voor de rente en belasting op een redelijk bestaan? Schulden aan wie? Aan de gelddrukkers toch? Ik houd mij aanbevolen voor andere suggesties.
  Het lijkt lang terug, maar even lezen in de 200 jaar history van geld en macht, en wie nu eigenlijk het geld drukken, geeft inzicht in de basis van de crisis die we nu hebben. Fictieve waarde van geld, en zo lang wij erin geloven is het ook de waarde van ons brood. Hoezo moet de waarde van voeding inflateren? Een dak en gezonde voeding waren 100 jaar geleden essentieel, nu nog, en over 100 jaar nog steeds even essentieel. Derhalve, beter niet in geld uitdrukken want dan ontnemen we mensen de eerste behoeften als straf voor niet kunnen betalen van rente en tax.

  We praten over bijdrukken alsof het hoge uitzondering is, maar in een wereld met inflatie, creeren van waarde en inbrengen onderpand gaat er toch altijd worden bijgedrukt? Issue is volgens mij dat nu vnl wordt bijgedrukt om distressed assets op te kopen. Verder verdwijnt er heel veel geld uit de markt door ESM en selectief geld beschikbaar stellen: Shell, phillips etc en ontvangen de meeste subsidies.

  Geschiedenis gaat verder terug dan 2008. Jackson die de schuld van de VS afbouwde en de FED ontmantelde, Jefferson die weigerde een FED door bankiers te laten oprichten, Kennedy die een eigen munt wilde drukken, en alhier de bloedig onderdrukte opstanden van lieden die tegen accijnzen waren. Nu hebben we een ecb kartel met drukkers en een esm dat in omloop zijnd geld aanharkt, echter beide instanties zijn tax en audit exempt, en de medewerkers genieten immuniteit. Ik denk niet dat deze structuur ideaal is. Waar is DG Comp? Nog iemand van de HHI-index gehoord? Door de vrijheid van persoonlijke ontwikkeling bestaan menselijke normen en waarden. Daarom probeerden we de macht van de grootste bedrijven in bedwang te houden. Immers, in de rechtbank worden ze als rechtspersoon vrijwel gelijkgesteld aan een natuurlijk persoon. Geldt ook voor bank vs. hypotheekhouder. Heel vervelend, maar tegen het licht van de egyptenaren en de onbekenden die minimaal 9000 jaar eerder de sphinx bouwden zijn we niet zo heel veel verder dan 100 jaar geleden. Misschien wel armer, wie zal het zeggen.

  De manier om duurzaam uit de crisis te komen is door niet langer debt te accepteren: is meteen de bodem onder de macht van de bankiers weg. Zowel prive als voor de groei van je eigen bedrijf: doe het met eigen middelen, en maak 2 stromen waarvan 1 below radar voor het geval dat. Bovendien bestaat crowd finance in allerlei vormen.

  Deze site gaat m.i. over de primaire behoefte van een dak boven je hoofd, doch het gros van de hypotheekbezitters weet niet eens dat dat dak van de bank blijft tot de laatste rooie cent die openstaat. Verder wordt iedere cent die je verdient afgeroomd. Nu krijgen we ook nog een minister die onder zweren trouw aan de amsbergs de hypotheekbezitter gaat sturen. Lijkt op vuur met olie blussen.
  Huis kopen met hypotheek stimuleert een foute trend, maar eigen geld in een huis steken is financieel niet handig. Bovendien, de top van de lening is de verbouwing. De lening is over 15 jaar outdated, maar de hypotheek is dan nog als nieuw.
  Voor een oplossing dien je iets verder te gaan dan de beschrijvende stats van een strop voor NHG lieden of 8% eraf in 2013, en het begint bij jezelf.

 221. maarten says:

  @226 philipulus.
  De uitverkoop van de overheid van de grond ten gunste van investeerders leidt tot modern feodalisme.
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-10-26/modern-day-feudal-system-real-estate

 222. renren says:

  Julia:
  Nivelleren via ons zorgstelsel is natuurlijk een gevolg van een oneerlijk belastingstelsel. Waarom worden de onevenwichtigheden niet hersteld door eenbelastingsysteem, die alle subsidies en toeslagen overbodig maakt.Een stelsel dat overzichtelijk is en voor iedereen te begrijpen. De hele zorgpremie-perikelen leiden af van het enige echte probleem in Nl: de huizenmarktzeepbel!

  Eens over de eenvoud van het belastingsysteem (zo zou het moeten zijn). Weinig uitzonderingen, regels, subsidies; zou zo veel besparen (aan advies ook).

  Huizenmarkt is zeker niet het enige probleem. De zorg is misschien nog wel een groter probleem. Is omzetgebaseerd. Niet echt een prikkel om de kosten in hand te houden.

 223. jim says:

  En ondertussen mbt bankfraude, je zou het bijna vergeten. Gaat er daarom 100 miljoen naar de politie?
  http://thewhistleblowers.wordpress.com/category/press-releases/

 224. Voerman says:

  ll: Juan hoelang blijft u in winterslaap ?

  Vroeg Voerman zichzelf ook al een tijdje met groeiende onrust af. Maar nudat-i er toch even niet is, dan maar een berichtje uit de Telegraaf van vanochtend:

  In Spanje staan ong. 125.000 woningen te koop die eigendom zijn van de banken. Naar verluidt gevallen van woninguitzetting.
  Er is ter plekke een nieuw ramptoerisme ontstaan. Er rijden namelijk bussen rond met makelaars als reisleider. De toeristen zijn voornamelijk Chinezen, Russen en Scandinaviers die belangstelling hebben om evt. deze huizen aan te schaffen. De Spaanse bevolking laat het volkomen afweten!

 225. jim says:

  Wrong turn: How Obamas housing policy went off course
  http://www.huffingtonpost.com/2012/11/02/wrong-turn-how-obamas-hou_n_2049587.html
  Kom er maar in Boelhouwer.

 226. jim says:

  ll,

  Als Stef Blok gelijk had heeft iedereen tegenwoordig ‘n I-pad. Dan had ik ‘n probleem 😉

 227. jim says:

  jim:
  En ondertussen mbt bankfraude, je zou het bijna vergeten. Gaat er daarom 100 miljoen naar de politie?
  thewhistleblowers.…gory/press-releases/

  En ook hier is ABN AMRO involved.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13151665/__Tik_op_vingers_ABN_Amro__.html

 228. snorkel says:

  Jeroen Boschma: Oh ja, het stukje hierboven is uiteraard schaamteloze propaganda van mijn kant, want ik heb die website gemaakt maar dat mag hopelijk de ‘pret’ niet drukken

  Wat goed! Ik ga je zeker aan wat bezoekers helpen als er weer eens een paniekzaaier begint te flippen zodra het woord zorgpremie valt 😉

  Misschien is er ook wel veel interesse in een versie voor ZZPers? Zie http://ashatenbroeke.nl/2012/10/31/blog-wat-betekent-het-regeerakkoord-voor-kleine-zzpers/

 229. jim says:

  Julia,

  Het is natuurlijk een illusie om aan te nemen dat de ‘lagere’ huren niet ook gewoon gaan stijgen. Men heeft het nog niet door. Geen hervorming maar aanpassingen.
  Ondertussen is men ‘blij dat er eindelijk iets gebeurt op de woningmarkt’ daarom hebben we nu iemand aangesteld met ministeriele bevoegdheden, om verder aan te passen dus!

 230. jim says:

  Koopkrachtvermindering? Het koningshuis gaat er € 5000 per jaar minder op vooruit, of niet? Maar als je het vermogen weg zet in grotere belastingparadijzen dan Nederland kan is er geen probleem lijkt mij.
  http://www.ed.nl/nieuws/algemeen/binnenland/11723608/Iets-meer-geld-voor-de-koningin.ece
  Zo gaat dat, maar haal je niets in je hoofd, alleen als je genoeg hebt is genoeg genoeg om aan de voorwaarden te voldoen.
  http://www.cashcow.nl/artikel.php?id=334/economie/niemand-wil-belasting-betalen

 231. Julia says:

  Als de overheid de marktwaarde van koopwoningen omhoog kan manipuleren via HRA, NHG, subsidies en toeslagen, waarom zou zij dan niet “lagere” huren kunnen sturen?

  Waar een wil is is een weg.
  Het is toch van de zotte dat lage inkomens bij moeten dragen aan de grond- en bouwspeculaties op de koopwoningenmarkt via huurprijzen, die hieraan gekoppeld zijn.

 232. Tsjaa.. says:

  V,

  Ik ben het met je eens het zijn de gezinnen met jonge kinderen. Wij (late dertigers) verdienen bijvoorbeeld samen bruto iets minder dan €100.000, maar daar moet je ook dingen voor laten. We hebben 2 jonge kinderen op de kinderopvang. Sinds het Kunduzakkoord is de inkomensonafhankelijke component afgeschaft en scheelt ons dat per maand voor het duurste kind per 1 januari 2013 ongeveer €350 netto per maand. Als daar per 1 januari 2014 de zorgpremie bovenop komt dat scheelt dat ons weer netto denk ik zo’n €400 per maand. Van die €100.000 houden we netto zo’n €60.000 per maand over en dat is netto €5000 per maand. Als je van die €5000 €750 extra moet inleveren dan ga je op deze regelingen alleen al 15% er op achter uit en dan heb ik het nog geen eens over de andere lastenverzwaringen. Dan ben ik nog blij dat ik momenteel voor een flink bedrag aan het huren ben, want mijn generatie heeft tussen 2000 en 2008 een gezinswoning hebben gekocht en daar staan ze ook nog eens mee onder water. Het lijkt wel of ze bij het regeerakkoord de wijzigingen van het Kunduzakkoord helemaal vergeten zijn.

 233. Jeroen says:

  snorkel: Wat goed! Ik ga je zeker aan wat bezoekers helpen als er weer eens een paniekzaaier begint te flippen zodra het woord zorgpremie valt 😉

  We hebben er een! Gewoon, hier op het blog:

  Tsjaa..: Als daar per 1 januari 2014 de zorgpremie bovenop komt dat scheelt dat ons weer netto denk ik zo’n €400 per maand.

  @Tsjaa: kijk even op http://www.belastingen2014.nl, dan weet je het precieze bedrag. Zal iets van 250 euro per maand worden denk ik…

 234. jim says:

  jim,
  Als niemand het zegt…
  Microkrediet voor starters ‘n idee?

 235. Tsjaa.. says:

  Jeroen,

  Bedankt, valt dan nog mee, we ga maar 625, per maand er op achteruit, dus maar 12,5%.

 236. Jeroen says:

  Tsjaa..: Bedankt, valt dan nog mee, we ga maar 625, per maand er op achteruit, dus maar 12,5%.

  Het is echt een forse bak geld wat je inlevert, het kost mijzelf ook een flinke duit… Het zou zoveel beter kunnen. Maar ja, ‘visie’ en ‘Den Haag’ in 1 zin…

 237. jim says:

  Jeugdsentiment:
  Dat was dus vóór ‘geen woning geen kroning’ en ik stond niet op straat zonder op het balkon. Kom daar nu eens om. http://www.youtube.com/watch?v=tCXfXJidFiE&NR=1&feature=fvwp

 238. svg says:

  Tsjaa..:
  Jeroen,

  Bedankt, valt dan nog mee, we ga maar 625, per maand er op achteruit, dus maar 12,5%.

  Toch begrijp ik Samson niet , en Rutte ook niet , de Pvda heeft de VVD duidelijk verslagen bij de onderhandelingen, hoewel het voor mij persoonlijk gunstig zou uitvallen ben ik toch van mening dat ze voor iedereen 1 vast percentage hadden moeten kiezen 5 of 6% o.i.d.

 239. RealisT says:

  Nivelleren is een feest:

  http://www.nivelleren-is-een-feest.nl/

 240. jim says:

  jim,

  Waarom jeugdsentiment? Ik ben van van generatie x.
  Al verschillen de meningen over wie historisch gezien van deze generatie deel uitmaken, ik ben 55.

 241. lorenzo says:

  Voerman: Vroeg Voerman zichzelf ook al een tijdje met groeiende onrust af. Maar nudat-i er toch even niet is, dan maar een berichtje uit de Telegraaf van vanochtend:
  In Spanje staan ong. 125.000 woningen te koop die eigendom zijn van de banken. Naar verluidt gevallen van woninguitzetting.
  Er is ter plekke een nieuw ramptoerisme ontstaan. Er rijden namelijk bussen rond met makelaars als reisleider. De toeristen zijn voornamelijk Chinezen, Russen en Scandinaviers die belangstelling hebben om evt. deze huizen aan te schaffen. De Spaanse bevolking laat het volkomen afweten!

  ja , de markt boemt weer , dat heb ik een tijdje terug ook al verkondigd . Autos worden ook niet meer door Europeanen gekocht ….

 242. snorkel says:

  Jeroen,

  Jeroen, kun jij, op basis van wat alle mensen invullen op je site, uitspraken doen over “hoe relatief zwaar mensen getroffen worden”? Dus stel dat ik het invul en er komt een bepaald resultaat uit, is er dan een manier voor mij om te zien of het voor mij *in vergelijking tot alle anderen* allemaal wel meevalt of juist erg tegenvalt? Als je veel invullers hebt moet dat toch interessant zijn?

  Ik heb je site trouwens meteen even geplugd via de sociale media!

 243. jim says:

  snorkel:
  Jeroen,

  Jeroen, kun jij, op basis van wat alle mensen invullen op je site, uitspraken doen over “hoe relatief zwaar mensen getroffen worden”? Dus stel dat ik het invul en er komt een bepaald resultaat uit, is er dan een manier voor mij om te zien of het voor mij

  Ik heb je site trouwens meteen even geplugd via de sociale media!

  Way to go! Relatief?

 244. jim says:

  Nivelleren is relativeren 🙂

 245. snorkel says:

  jim,

  Hmm, ja een beetje vreemde zin van mij misschien. Wat ik dus bedoel is hoe zwaar een individuele invuller van de site getroffen wordt, op de schaal van alle invullers. Stel het kost mij €250 in de maand, is dat nou veel of weinig ten opzichte van alle andere mensen die de site hebben ingevuld. Ben ik daarmee de P5, de P50 of de P95?

 246. jim says:

  snorkel,

  Social media, dat stoort mij het meest.
  Wat je bent zeg je zelf.

 247. jim says:

  Of zoals Herman blankesteijn het ooit zo mooi verwoordde: “Met de opening van de verpakking gaat u daarmee accoord met de daarin bijgesloten voorwaarden’.

 248. Jeroen says:

  snorkel: Jeroen, kun jij, op basis van wat alle mensen invullen op je site, uitspraken doen over “hoe relatief zwaar mensen getroffen worden”? Dus stel dat ik het invul en er komt een bepaald resultaat uit, is er dan een manier voor mij om te zien of het voor mij *in vergelijking tot alle anderen* allemaal wel meevalt of juist erg tegenvalt? Als je veel invullers hebt moet dat toch interessant zijn?

  Zou moeten kunnen, maar vanwege privacy wetgeving mag het absoluut niet! Ik hou dus niets bij, ook geen cookies om opnieuw invullen bij herhaald bezoek te voorkomen (wat niet zo’n ramp is met die paar invulveldjes).
  Het zou daarnaast best eens zo kunnen zijn dat bepaalde inkomensgroepen dit soort berekeningetjes op Internet niet invullen waardoor je een vertekend beeld kan krijgen. Voor P5 of andere quantielen zou het zinniger zijn om via het CBS een inkomensverdeling van gezinnen te krijgen om daarmee de Nederlandse verdeling van koopkrachtverlies te berekenen. Iets om in het achterhoofd te houden als dit actueel blijft de komende weken…

 249. Voerman says:

  lorenzo: ja , de markt boemt weer , dat heb ik een tijdje terug ook al verkondigd . Autos worden ook niet meer door Europeanen gekocht

  Volgens datzelfde bericht zijn inmiddels in Spanje de prijzen gehalveerd. Wat zouden die buitenlanders met die huizen willen doen? Heb me laten vertellen, dat langs onze kust inmiddels veel huizen gekocht zijn door Duitsers etc.

 250. jim says:

  Jeroen: Zou moeten kunnen, maar vanwege privacy wetgeving mag het absoluut niet! Ik hou dus niets bij, ook geen cookies om opnieuw invullen bij herhaald bezoek te voorkomen (wat niet zo’n ramp is met die paar invulveldjes)

  [/blockqoute]
  Ging het maar alleen over de koekjes dan hadden we ‘n teaparty 🙂

 251. jim says:

  Feesten zijn partijen.

 252. Jeroen says:

  jim: Feesten zijn partijen

  Maar een hoop (politieke) partijen zijn bepaald geen ‘feest’….

 253. jim says:

  Toneel gesubsidieerd.

 254. jim says:

  Eindelijk minister van Defensie: Eindelijk de vriendjes die ik verdien. Met de nadruk op ik!
  Ik heb ervaring met vijanden. Veiligheid of vuiligheid?

 255. maarten says:

  geheel in de geest van de huidige woningmarkt: volgend jaar koopkracht 30% naar beneden, dus nu nog even extra veel kopen

 256. nhz says:

  V: Halbe kan echt niet rekenen.

  echt niet, hij is gewoon een patente leugenaar, net als de rest van de PvdA en VVD partijbaasjes. Zij beschikken ongetwijfeld over dezelfde informatie die wij inmiddels ook in diverse tijdschriften kunnen lezen.

  Julia: Nivelleren via ons zorgstelsel is natuurlijk een gevolg van een oneerlijk belastingstelsel. Waarom worden de onevenwichtigheden niet hersteld door een belastingsysteem, die alle subsidies en toeslagen overbodig maakt.Een stelsel dat overzichtelijk is en voor iedereen te begrijpen.

  eens, maar een overzichtelijk stelsel is het laatste wat politici en financieel specialisten willen, zij profiteren juist van de jungle die zo gecreëerd wordt.

  Julia: In mijn opinie zijn het niet de inkomens van de sociale minima die te laag zijn, maar het zijn de huren die te hoog zijn in verhouding tot hun inkomens.

  in grote lijnen eens, al wonen veel minima m.i. héél ver boven hun stand (in mijn regio soms in huizen waarvoor iemand die het zelf moet betalen zo’n 1000 euro per maand betaalt!). Gewoon afschaffen al die HRA, huursubsidie en andere woningmarktsubsidie. Dan kunnen de eigenaars van de woningen beslissen of ze al hun woningen leeg laten staan, of dat de prijs omlaag mag om toch nog iets te verdienen. Er zijn woningen genoeg. Dat betekent wél dat mensen met een uitkering vaak met minder huis genoegen moeten nemen, en dat lijkt me een heel gezond uitgangspunt. Wie luxer wil wonen dan het minimum moet er voor werken; maar in onze kleutermaatschappij is dat helaas on onhaalbaar principe, zeker bij de PvdA.

  jodha: Het is toch van de zotte dat we in 100 jaar een systeem hebben laten uitrollen waarin vrijwel iedereen met 2 mensen per gezin moet werken voor de rente en belasting op een redelijk bestaan?

  dat is binnen 30 jaar uitgerold hoor 🙂

  Overigens vond ik het leuk om recent te lezen hoe de ECB zich zorgen maakt over alternatieven zoals Bitcoin. Het monopolie van de banksters zou zomaar kunnen verdwijnen.

  renren: Huizenmarkt is zeker niet het enige probleem. De zorg is misschien nog wel een groter probleem. Is omzetgebaseerd. Niet echt een prikkel om de kosten in hand te houden.

  eens, dit wordt m.i. de volgende bubble waar de politici en hun vrindjes riant van gaan profiteren.

  Voerman: Er is ter plekke een nieuw ramptoerisme ontstaan.

  dat gebeurde in de VS rond 2007 ook; vallende messen vangen, van de meeste van deze ‘investeerders’ is niks meer gehoord, en dat komt niet doordat zo zoveel huur vingen van hun nieuwe eigendom dat ze konden gaan rentenieren.

  jim: Jeugdsentiment:
  Dat was dus vóór ‘geen woning geen kroning’ en ik stond niet op straat zonder op het balkon. Kom daar nu eens om. youtube.com/watch?…=1&feature=fvwp

  ja, andere tijden; ik heb het ook van (te) dichtbij meegemaakt. Tegenwoordig vindt de revolutie plaats via Twitter en Facebook, daar is Big Brother niet bang van.

  Voerman: Heb me laten vertellen, dat langs onze kust inmiddels veel huizen gekocht zijn door Duitsers etc.

  dat is al zeker 50 jaar zo … en vaak zijn ze daarbij dan ook nog flink beetgenomen door de gluiperds van de Rabobank.

 257. eric406 says:

  Mobiele versie werkt ook goed, Admin

 258. Steven says:

  on topic

  dat filmpje… De NHG is een verzekering tegen werkeloosheid, overlijden, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding enz. En wat betaalden ze voor die verzekering? Ha ha slaat echt nergens op. en dat voor 1 miljoen mensen. Dat wordt weer lappen voor ons allen. NHG voor een huis van 350.000 euro is gewoon 770.000 oude guldens en daar kocht je 15 jaar geleden een behoorlijke villa voor. Ach we zien het wel weer. Heb zelf zoals zo vaak vermeld een schuld van 18.000 euro netjes afbetaald dus weet wat schuld betekend, maar deze mensen hebben geen idee nog en erger: ze zijn verzekerd tegen schulden..door ons allen.

 259. Voerman says:

  maarten:
  geheel in de geest van de huidige woningmarkt: volgend jaar koopkracht 30% naar beneden, dus nu nog even extra veel kopen

  Volend jaar nog niet, Maarten.
  Pas in 2014!

  En dan is de soep al een heel eind afgekoeld denkt voerman. 🙂

 260. Voerman says:

  Steven: 18.000 euro netjes afbetaald dus weet wat schuld betekend

  Da’s bijna 40.000 ouderwetse guldens, Steven!
  Autootje?
  Niks om je over te schamen; heeft bijna iedereen.
  Geld lenen kost geld. 😐

 261. Steven says:

  aan Voerman

  nee zat een paar jaar te gokken op de beurs(met veel succes in het begin) en opeens was het geld op.. (heb alle auto’s tot nu toe gewoon contant betaald en nooit geleend voor een woning) Maar 350.000… : met een modaal salaris spaar je dat nooit bijelkaar binnen 20 jaar, maar ze lenen het wel ineens (met NHG). wordt een spannende tijd voor de leners…: soms moet je een paar kilometer afstand nemen van wat er nou eigenlijk gebeurt en als een astronaut de mieren bekijken…

 262. nhz says:

  Voerman: Geld lenen kost geld

  Behalve als je geld leent voor een huis, want dan krijg je er geld bij. Vandaar dat deze waarschuwing nog steeds niet verplicht is bij hypotheekreclame 😎

 263. Adamus says:

  nhz: tja, zou Grote Broer Apple soms moeite hebben met de inhoud van deze website? Je weet maar nooit, ze gaan soms wel erg ver met perscensuur daar

  Nee hoor, de admin was aan het knutselen. Kon zelfs iets met swipen vanochtend heb ik gemerkt. Geen idee waar dat goed voor is.

 264. edjebel says:

  Goed interview

  max keizer over de bankstermaffia en politiek en een sausje van persoonlijke ervaringen in de banksterwereld.

  De moeite waard (geen filmpje dit keer)

 265. Leo de Bakker says:

  xenobinol,
  Quote: ” Die 2200 lijkt me heel reëel hoor (of flink minder) .Als het 2800 is ga ik volgende keer echt beter mijn best doen bij belastingaangifte… Of beter, mail ik jou even voor hulp”

  Beste mensen, afgelopen weekend ook maar eens in de cijfers gedoken. Ik krijg 43K (verdien veel meer). Enige inkomen, twee kinderen van 4 en 7. Probeerde toch even een plaatje te krijgen van de gevolgen.

  Voor het berekenen en na lang zoeken (eerst zat ik zelf nog een Excel te maken, maar het woud aan regels en uitzonderingen is niet te overzien, dat geef je na 2 uur op…).. Uiteindelijk gestuit op “Microtax” van het CPB.
  Vul daar in: 43000; nom. besteedbaar 2291 euro. Als referenties staat ook in de sheets de ww uitkering en bijstand. Beste mensen, wat voor zin heeft het nog te gaan werken als je maar 30000 salaris hebt??? Vul het maar in, en je zal schrikken. Nu werkt 1 voor 2, maar dit gaan we echt niet meer trekken als straks 1 voor 3 of 4 gaat werken…
  Om dit te vinden: Google “cpb microtax”.
  Dan heb je een plaatje van de belasting; en dan ook, nog over alles wat je uitgeeft 6 of 21%, en uiteindelijk betaal je ???% van wat je verdient aan belasting. Aan de vraagtekens moet ik nog werken..

  Groeten, Leo de Bakker

 266. Frans says:

  Even een woord van orde: it is them fucking banksters you know.
  Natuurlijk gaan ze achter de middenklasse nu aan: daar waar het geld is.
  Nu pas hoor ik de mensen klagen nu het hun eigen portomonaie betreft: dit was allemaal te voorzien.
  Wie je ook kiest qua politiek: het maakt allemaal niets uit, vandaar dat ik niet ben wezen stemmen.
  Om te begrijpen wat er aan de hand is moet je veel breder en dieper kijken. Helaas zullen veel mensen het nooit begrijpen, of te laat. En ondertussen maar klagen over de politiek, en de crisis als een soort natuurramp beschouwen: zomaar uit het niets gekomen.
  Ja, omdat ze zaten te slapen.
  Nu begint het pas door te dringen tot veel mensen that they are getting fucked: rijkelijk laat, en vaak gaat de discussie (net zoals in de fucking politiek) erover, ja maar zij betalen minder, en ik wordt erger getroffen, wat een klote partij die ……
  Allemaal klein geld. De oorzaak van de ellende wordt niet begrepen, en ze wenden zich tot onderlinge verwijten, terwijl de derde lachende….

 267. Frans says:

  Welcome to the show that never ends…
  http://www.youtube.com/watch?v=UeQsZOQqO6I

 268. ll says:

  Het CPB laat nu openlijk weten dat de HRA heeft geleid tot een huizenprijsverhoging. 🙂
  De staat betaalt uw overwaarde. ;), maar nu even niet, want de staat is failliet.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13154919/__Nieuwe_klap_huizenprijs__.html?cid=rss

  Minder HRA aftrek……..lagere huizenprijzen. Nog 200 miljard ( Prof. Dolf van den Brink ) aan aftrek HRA aan contante waarde te gaan aan opgeblazen luchtbellen in de huizenprijzen 🙂

  Dolf van den Brink contante waarde HRA, filmje……

  https://www.youtube.com/watch?v=_YQce2qQNuE

 269. ll says:

  Onze huizenprijzen zijn dus ENORM opgeblazen, één keer door een overmatige hypotheekproductie ( Juan, 60 miljard per jaar, nu ongeveer de helft ? ), en één keer met de HRA. ( Contante waarde 200 miljard )

  Wie heeft leuk modelletje om één en ander te kunnen berekenen, nou ja heeft ook geen zin, dat kunnen we zelf ook wel 🙂

  Maar gelukkig werkt dit blog weer op de IPAD, dank Admin 🙂

 270. maarten says:

  Huren omlaag:
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3343228/2012/11/06/Grootschalige-huurverlaging-op-komst.dhtml

  Maar wat nu… als je als scheefwoner in een krimpgebied woont?

 271. Draaikont says:

  Jeroen: We hebben er een! Gewoon, hier op het blog:

  @Tsjaa: kijk even op http://www.belastingen2014.nl, dan weet je het precieze bedrag. Zal iets van 250 euro per maand worden denk ik…

  Ja, ja: Volgens die site ga ik er 2,4% op vooruit (netto 51 euro). Ik heb echter een donkerbruin vermoeden dat mijn aanstaande huurverhoging a 65 euro er niet tussen staat (die overigens niet zeker is, wellicht zegt mijn verhuurder wel hem niet toe te zullen passen). Tevens is mijn partner opstartende zelfstandige. Nou doen er zich ook over de zelfstandigen weer allerlei spookverhalen de ronde. Kortom, ik wacht het allemaal wel af.

 272. ll says:

  Tufkaj ziek ?

  ‘Onze’ Edje heeft een imago probleempje ? 😉

  http://vastgoedpro.blogspot.nl/2012/11/bling-bling.html

 273. Draaikont says:

  ll:
  Onze huizenprijzen zijn dus ENORM opgeblazen

  Dat is niet het enige dat ENORM is opgeblazen. De problemen die ervanaf spatten zijn helaas wat minder goed oplosbaar dan de lucht in andere producten zoals:

  ll:
  Maar gelukkig werkt dit blog weer opde IPAD, dank Admin

  Overigens volgende keer gewoon geen Safari meer gebruiken. Apple maakt mooi spul, maar die browser is om van te janken.

 274. ll says:

  Draaikont: Overigens volgende keer gewoon geen Safari meer gebruiken

  Geen geld voor een IPAD heb hem gekregen ( afdankertje ), ben allang blij 🙂

 275. ll says:

  maarten: Huren omlaag:

  Mises ?……..

  ‘heeft u de jaarlijkse huurverlaging al ontvangen ? ‘

 276. Jeroen says:

  Draaikont: Ja, ja: Volgens die site ga ik er 2,4% op vooruit (netto 51 euro). Ik heb echter een donkerbruin vermoeden dat mijn aanstaande huurverhoging a 65 euro er niet tussen staat

  Klopt, wat je niet ziet staan in de tabel wordt niet meegerekend. Er zijn zoveel ‘persoonlijke omstandigheden’ (wel/geen huurverhoging, wel/geen 1 of 2 kindjes op de opvang) mogelijk dat het een complexe tool wordt om alles mee te nemen en dan schiet het z’n doel voorbij. Zorgpremie en HRA zijn de grote groepen die ik meeneem in de berekening.

 277. ll says:

  Nog een vreselijk nadeel van die stomme zorgverzekering voor ( onverkoopbare ) woningbezitters die willen emigreren of zijn geëmigreerd, je blijft voor de wet ingezetene van Olland ( door je huis ) , en ZAL zorg blijven betalen tot je een ons weegt, ook al woon je ondertussen al jaren in Timboektoe. 😉

  Huis als strop, dubbelop…….

 278. Paul99 says:

  Draaikont: Tevens is mijn partner opstartende zelfstandige.

  Verbreek de (financiele) relatie met je partner, laat hij/zij bij jou een kamer huren en in de bijstand gaan. Wel even op de tandenborstels letten 🙂

 279. nhz says:

  Frans: De oorzaak van de ellende wordt niet begrepen, en ze wenden zich tot onderlinge verwijten, terwijl de derde lachende….

  yep, Divide et Impera, de Romeinen snapten het al maar in de polder hebben ze het spelletje nog steeds niet door.

  ll: Minder HRA aftrek……..lagere huizenprijzen.

  hoezo minder HRA aftrek? Over 20 jaar ja, een beetje minder …

  ll: Onze huizenprijzen zijn dus ENORM opgeblazen, één keer door een overmatige hypotheekproductie ( Juan, 60 miljard per jaar, nu ongeveer de helft ? ), en één keer met de HRA. ( Contante waarde 200 miljard )

  ik denk nog veel meer opgeblazen door het afwentelen van alle risico op anderen, zoals met NHG en massale securitisatie van polderhypotheken.

  Draaikont: Nou doen er zich ook over de zelfstandigen weer allerlei spookverhalen de ronde.

  wedden dat die het hardste gepakt gaan worden van allemaal? Kun je met een VVD-PvdA kabinet gif op innemen, want die hebben allebei een bloedhekel aan kleine ondernemers.

  ll: Huis als strop, dubbelop…….

  krokodillentranen: je blijft helemaal geen ingezetene van Holland door je huis, dat blijf je alleen als je het als hoofdverblijf claimt om HRA korting te kunnen vangen (nog even los van waar je inkomen vandaan komt, lijkt me toch een hele discussie met de Belastingdienst). Ik denk dat de meeste van deze lieden daarom toch graag de zorgverzekering betalen, want netto levert het toch weer geld op.

 280. ll says:

  Huurverhoging of huurverlaging, de schimmels trekken zich nergens wat van aan 😉

  http://www.tctubantia.nl/regio/noordoosttwente/11949919/Bewoners-zijn-vocht-en-schimmels-in-huis-meer-dan-zat.ece

 281. lorenzo says:

  Voerman: De Spaanse bevolking laat het volkomen afweten!

  De spaanse bevolking had dan ook in het verleden geen of nagenoeg geen invloed op de prijzen in Spanje….

 282. lorenzo says:

  ll: Nog een vreselijk nadeel van die stomme zorgverzekering voor ( onverkoopbare ) woningbezitters die willen emigreren of zijn geëmigreerd, je blijft voor de wet ingezetene van Olland ( door je huis )

  Onzin , bezit van vasgoed in een ander land staat los van in dit geval de zorgverzekering , geen enkel verband in deze , u heeft immers de keuze van het al dan niet resident zijn.

 283. tufkaj says:

  ll: Tufkaj ziek ?

  sjesus, hoe weet jij dat? Maar pas sinds gisteravond. Vandaag dus alle tijd om halfgaar al het nieuws bij te lezen 🙂

 284. snorkel says:

  Goed nieuws! Voorlopig geen startersleningen meer! http://www.nu.nl/geldzaken/2951551/voorlopig-geen-startersleningen-meer.html

 285. Ain says:

  Voorlopig geen startersleningen
  “Mensen die voor het eerst een huis kopen, kunnen voorlopig geen starterslening meer aanvragen. De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) kan tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer in behandeling nemen, zo heeft ze dinsdag bekendgemaakt. Deze „rigoureuze maatregel” is nodig omdat niet duidelijk is of startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn, zegt de SVn.”

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/13155619/__Voorlopig_geen_starterslening__.html

  Je zal je maar recenlijk een starterslening hebben laten aansmeren!

 286. V says:

  http://www.nu.nl/geldzaken/2951551/voorlopig-geen-startersleningen-meer.html

  Dat is mooi! Nu hopen dat er in het politieke debat wat hierover gaat ontstaan ook eens wat argumenten tegen dit middel naar voren komen. Startersleningen zijn er alleen om de huizenprijzen hoog te houden en zetten de starter voor tientallen jaren vast in een huis wat later te klein zal blijken voor een gezin. Het is een walgelijk middel; subsidie voor ontwikkelaars ten koste van de minder bedeelde laag van de bevolking!

 287. jim says:

  nhz:

  Er zijn woningen genoeg. Dat betekent wél dat mensen met een uitkering vaak met minder huis genoegen moeten nemen, en dat lijkt me een heel gezond uitgangspunt. Rabobank.

  Kom op Niek, je zou beter moeten weten. Woningen genoeg? Wachtlijsten van 8 jaar hier in Amsterdam. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en groeiend!
  http://nos.nl/artikel/377726-weer-minder-sociale-huurwoningen.html
  En waarom denk je renoveert de woco om vervolgens tot verkoop over te gaan? Zeker vanwege de gezonde financiële dienstverlening. Ze creëren daarmee nu dus hun eigen middelen om mee te investeren. Het nieuwe accoord moet duidelijk nog uitgewerkt en aangepast waar het wonen betreft.
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12793996/___Sociale_huurwoning_20_procent_duurder___.html
  Dat zal zeker gaan gebeuren want de woningcorporaties hebben al problemen genoeg.
  http://www.z24.nl/economie/artikel_391360.z24/Vaak_lagere_huren_door_regeerakkoord.html

  (Overigens werd het wel eens tijd dat de directeuren daar wat minder makkelijk gemeenschapsgeld opsouperen en lamborghini’s consumeren.)

 288. Adamus says:

  ll:
  Onze huizenprijzen zijn dus ENORM opgeblazen, één keer door een overmatige hypotheekproductie ( Juan, 60 miljard per jaar, nu ongeveer de helft ?), en één keer met de HRA. ( Contante waarde 200 miljard )

  Wie heeft leuk modelletje om één en ander te kunnen berekenen, nou ja heeft ook geen zin, dat kunnen we zelf ook wel

  Maar gelukkig werkt dit blog weer opde IPAD, dank Admin

  Gedreigd met afhaken ? 😉

 289. nhz says:

  V: Dat is mooi! Nu hopen dat er in het politieke debat wat hierover gaat ontstaan ook eens wat argumenten tegen dit middel naar voren komen. Startersleningen zijn er alleen om de huizenprijzen hoog te houden en zetten de starter voor tientallen jaren vast in een huis wat later te klein zal blijken voor een gezin. Het is een walgelijk middel; subsidie voor ontwikkelaars ten koste van de minder bedeelde laag van de bevolking!

  Precies, het zou mooi zijn als deze onzin definitief opgeheven wordt. Kunnen we daarna gaan praten over opheffen van NHG.

  jim: Kom op Niek, je zou beter moeten weten. Woningen genoeg? Wachtlijsten van 8 jaar hier in Amsterdam. De vraag is vele malen groter dan het aanbod en groeiend!

  goh, wonen al die mensen dan op straat in Amsterdam? Met 8 jaar wachtlijst moet het dan knap vol zijn in de tentenkampen daar …
  Bij mij in de regio zijn er nauwelijks zwervers, maar er staat in het centrum zeker 5-10% leeg, en in sommige dorpen nog veel meer. Ik twijfel geen moment dat er zat woonruimte is in Nederland, het probleem is hooguit dat veel mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, vooral in Amsterdam. En dat komt dan weer doordat politici, vooral die van de PvdA, beloven dat dat ook kán, zeker als je te lui bent om te werken.

  jim: (Overigens werd het wel eens tijd dat de directeuren daar wat minder makkelijk gemeenschapsgeld opsouperen en lamborghini’s consumeren.)

  dat wordt alleen maar erger nu er behalve PvdA baasjes ook VVD baasjes bij de WoCo’s de scepter gaan zwaaien. Stoppen met al die staatssteun, het enige resultaat daarvan is nog meer kleptocratie.

 290. Adamus says:

  http://www.nu.nl/binnenland/2951628/maastricht-loopt-parkeergeld-mis-wietpas.html

  Misschien informeren hoe Groningen dit oplost?

  Hoe komt het toch dat de laatste 10 jaar de sfeer in Maastricht geagiteerder is geworden?

 291. maria says:

  In Belgie begrijpt men waarom hun samenleving o.a. naar de knoppen gaat.

  Nu Nederland nog:

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/03/01/moet-de-welvaartstaat-afgebroken-om-de-schuld-van-dexia-te-betalen

 292. lorenzo says:

  Voerman: Volgens datzelfde bericht zijn inmiddels in Spanje de prijzen gehalveerd. Wat zouden die buitenlanders met die huizen willen doen? Heb me laten vertellen, dat langs onze kust inmiddels veel huizen gekocht zijn door Duitsers etc.

  gehalveerd …we zouden hier ook eens kunnen stoppen met over Spanje te praten ,terwijl onderwijl mijn hersens uitrekenen het percantage van een stijging van ruim 600 % sinds 1996 en een daling van nu 50 % . ach , doe maar lekker zelf maar volgens velen de defintie van een crasch.

 293. lorenzo says:

  http://www.autoweek.nl/autonieuws/18531/fiat-panda-classic-goedkoopste-uit-prijslijst , nou altijd fijn als je kunt beweren de goedkoopste te zijn in deze tijd .

 294. lorenzo says:

  betreft de fiat panda ,bij geen interesse hoeft u de link niet aan te klikken .

 295. snorkel says:

  jim: En waarom denk je renoveert de woco om vervolgens tot verkoop over te gaan?

  Grappig, dat heeft mijn WoCo ook geprobeerd met de woning die ik nu huur. Is niet gelukt omdat niemand ‘m wilde kopen tegen de vraagprijs 😉 Dus nu huur ik ‘m (wel in de geliberaliseerde sector overigens)

 296. gast says:

  Volgens die site van de belastingdienst ga ik er voglend jaar al op achteruit wat volgens Mark in 4 jaar pas zou gebeuren 🙁

  ‘U gaat er in 2014 ongeveer 3686 euro per jaar op achteruit, dat is 307 euro per maand en bedraagt ongeveer 4.2 % van uw netto inkomen’

 297. belastinginspecteur says:

  Voor ik medelijden met u krijg en ga zeggen ‘ goh wat erg vervelend voor u ‘ komt er een vraag bij mij op: ” hoeveel rentesubsidie krijgt u jaarlijks voor uw koophut in de vorm van HRA en hoeveel kunt u belastingvrij sparen door uw spaarhypotheek ? ”

 298. gast says:

  Ik geloof 17k HRA en iets van 10k sparen op de bankspaarhypo. Is alleen in mijn ogen geen subsidie maar gewoon netjes verwerkt in de prijzen van de huizen. Zonder HRA waren deze een stuk lager. Is een gedrocht dat er nooit had moeten zijn, evenals die hele bankspaarhypotheken. Hadden nooit toegestaan mogen worden, net zoals misschien ook het op 2 inkomens verstrekken van hypotheken.. hebben ze lekker gedaan de banken en overheid..

 299. gast says:

  ben overigens wel blij dat we niet de adviseur destijds hebben opgevolgd in zijn adviezen; we mochten 30% meer lenen dan gedaan en hoefden niets af te lossen. Bleek dat 3/4 van de hypo aflossen slechts 300 euro per maand meer kostte. Daarna nog een keer de inleg verdubbeld waardoor we over 6 jaar al klaar zijn en dan zo snel mogelijk de laatste 1/4e aflossen. Bedankt voor de adviezen op dit forum ^^

 300. Adamus says:

  lorenzo:
  betreft de fiat panda ,bij geen interesse hoeft u de link niet aan te klikken .

  Erg populair bij aflossers. Vooral de diesel.

 301. Patrick says:

  Wacht maar tot de Volkswagen UP 0.8TDI uitkomt… 🙂

 302. Steven says:

  Patrick,

  Een tweedehands renault twingo op gas kan ook nog.. 54 euro per drie maanden wegenbelasting..: als het moet dan doe ik het zo. Je zit in een stoel en je gaat vooruit: dan maar zo goedkoop mogelijk. 🙂

 303. gast says:

  @309” hoeveel rentesubsidie krijgt u jaarlijks voor uw koophut in de vorm van HRA en hoeveel kunt u belastingvrij sparen door uw spaarhypotheek

  Die grondhouding is overigens het enige wat ik jammer vind aan dit blog. Hier wordt HRA gezien als een inwisselbaar cadeautje van de overheid. De starter op de markt weet zich geconfronteerd met prijzen volledig gebaseerd op (de afgelopen jaren)hoeveel 2 inkomens mogen lenen met een aflossings vrije hypotheek en de belastingregels er omheen, te weten de IB en de HRA. Je kan dan wel zeggen je leeft boven je stand als je met 2 inkomens en HRA rekent maar dat is niet fair. Vroeger rekende men toch ook op het inkomen van de ene kostwinner? Uiteraard houdt een huizenkoper rekening met de HRA, en ook met de inkomensbelasting. Je kan toch ook geen rekening houden met een verhoging naar 70% daarvan? Of reken je je ook rijk door er van uit te gaan dat de IB altijd wel op 52% zal blijven? Je mag uitgaan van een betrouwbare overheid die veranderingen in besteedbaar inkomen slechts langzaam doorvoert.

 304. Voerman says:

  Adamus: Erg populair bij aflossers. Vooral de diesel.

  Heeft het nieuw aangeschaft bij ons 20 jaar gedaan als 2e autootje.
  Alleen 1x nieuwe accu en 1x nieuwe uitlaat.
  Verder alleen om de 3 jaar olie verversen.
  Oh ja, ook nu en dan tanken.
  Voor iedereen aan te bevelen.

 305. Voerman says:

  gast: Die grondhouding is overigens het enige wat ik jammer vind aan dit blog.

  Maar verder is het fantasties bij ons! 🙂

 306. lorenzo says:

  Adamus: Erg populair bij aflossers. Vooral de diesel.

  Aflossers ? De auto neem ik aan , een huis doen we niet .
  Snel naar de auto , heerlijk , enig niveau komt er in het stamkroegje .
  De panda is zeker het meest betrouwbare apparaat , echt gemaakt voor de ollander .

  VW is rommel , bevriezende 1.4 motoren , kapotte DSG , falende TSI ‘s met max 50.000 km en dito rekeningen van PON. De afwerkingskwaliteit noemen ze in Duitsland afleidingskwaliteit , in het duits dan.

  Waren de verjaardags feestjes maar weer zo , is al weer lang geleden. Wel een oproep bij deze.

 307. Adamus says:

  lorenzo: Aflossers ? De auto neem ik aan , een huis doen we niet .
  Snel naar de auto , heerlijk , enig niveau komt er in het stamkroegje .
  De panda is zeker het meest betrouwbare apparaat , echt gemaakt voor de ollander.

  VW is rommel , bevriezende 1.4 motoren , kapotte DSG , falende TSI ‘s met max 50.000 km en dito rekeningen van PON. De afwerkingskwaliteit noemen ze in Duitsland afleidingskwaliteit , in het duits dan.

  Waren de verjaardags feestjes maar weer zo , is al weer lang geleden. Wel een oproep bij deze.

  Je hebt er duidelijk geen verstand van 🙂

 308. Gast says:

  http://www.funda.nl/koop/verkocht/kerkrade/huis-47381403-steugeniusstraat-42/

  oude kennis gekocht voor 77K, hypotheek van 108K voor noodzakelijke verbouwing 🙁

 309. Adamus says:

  Patrick:
  Wacht maar tot de Volkswagen UP 0.8TDI uitkomt…

  ……ik wil er een die met trekhaak en moet aanhangwagen met wat kistjes fruit en groenten kunnen trekken. Panda kwam helaas niet voor in aanmerking, dus toch maar weer de burgermans bluemotion diesel. (1:25 dus suffe rijder) voor de komende tig jaren.
  Voor de mietjes zonder laarzen wordt het vast wel een Q7 🙂 -geen idee wat het is, maar maak me er een voorstelling van.

 310. belastinginspecteur says:

  gast: Ik geloof 17k HRA en iets van 10k sparen op de bankspaarhypo. Is alleen in mijn ogen geen subsidie maar gewoon netjes verwerkt in de prijzen van de huizen. Zonder HRA waren deze een stuk lager.

  Dat wetende en daarbij kunnen weten dat een overheid ten alle tijden regels eenzijdig kan en zal veranderen bent uzelf bij volle bewustzijn ingestapt in het grote piramidespel. Dat u nu niet de door de organisatoren voorgespiegelde winst kunt ontvangen is geheel eigen aan het piramidespel. U had ook naar het casino kunnen gaan. Of een mooi huis kunnen huren, u wist immers dat de prijzen onrealistisch waren. Waarschijnlijk bent u voor de kortetermijn visie gegaan, kopen was goedkoper dan huren. Mogelijk was u kortzichtig.

  Die grondhouding is overigens het enige wat ik jammer vind aan dit blog. Hier wordt HRA gezien als een inwisselbaar cadeautje van de overheid.

  Nee de HRA was het lokaas om u in het grote piramidespel te lokken. Wederom hebt u zelf bij volle bewustzijn in het aas gehapt. De gevolgen positief of negatief zijn voor uw eigen rekening.

  Je mag uitgaan van een betrouwbare overheid die veranderingen in besteedbaar inkomen slechts langzaam doorvoert.

  4,2 % netto minder is natuurlijk makkelijk te overbruggen met een vakantie minder. De zzp’r die 30% minder omzet heeft door de crisis of de arbeider die werkeloos raakt doordat zijn baan wordt uitbesteed naar een lage lonen land, die heeft recht van klagen. U heeft in de inspecteur’s ogen slechts een luxe-probleem.

 311. Adamus says:

  Gast:
  funda.nl/koop/verk…steugeniusstraat-42/

  oude kennis gekocht voor 77K, hypotheek van 108K voor noodzakelijke verbouwing

  Heeft woco ook de hypotheeklening verstrekt?

 312. gast says:

  We zijn ook niet voor winst gegaan hoor, gewoon voor 30 jaar woonplezier:) ook 30 jaar de rente vast gezet en verder denk ik vooral ‘conspiracy theory’, outcast en iemand die in een tentje op de dam gaat zitten omdat het allemaal zo oneerlijk is, bij het lezen van uw reply en dat voor iemand die in ieder geval minimaal pretendeert belasting adviseur te zijn… als u zo negatief bent over de overheid dan is dat toch wel een twijfelachtige professie!

 313. nhz says:

  gast: Die grondhouding is overigens het enige wat ik jammer vind aan dit blog. Hier wordt HRA gezien als een inwisselbaar cadeautje van de overheid

  HRA is een cadeautje voor huiseigenaars (vooral die met hypotheek) op kosten van huurders (vooral die in de vrije sector, want die krijgen geen cent subsidie).
  Huurders hebben niks in te wisselen.

  gast: Je mag uitgaan van een betrouwbare overheid die veranderingen in besteedbaar inkomen slechts langzaam doorvoert.

  onzin, de overheid is chronisch onbetrouwbaar; alleen als het om hele grote groepen burgers gaat, zoals de scheefleners, dan zijn ze super voorzichtig met wijzigingen. Maar er worden doorlopend maatregelen ingevoerd die sommige burgers kapitalen kosten, van de ene op de andere dag.

  belastinginspecteur: U heeft in de inspecteur’s ogen slechts een luxe-probleem.

  helemaal eens, het is kleutergeleuter; alleen maar praten over ‘rechten’ maar eigen verantwoordelijkheid ho maar.

 314. lorenzo says:

  Adamus: Je hebt er duidelijk geen verstand van

  Onduidelijkheid bij mij :

  1. de aflossing ?
  2. de panda ?
  3. verjaardagsfeestjes ?

 315. gast says:

  Mooi, jullie nietszeggende en denigrerende antwoorden en bevestigen mijn beeld weer eens. Echt mooi hoe sommige zelfverklaarde autoriteiten hier de wijsheid in pacht hebben. Hoe heette die dude ook weer? die van de windmolens?? Ik ga weer lurken en stop met reageren, heeft geen zin jongens, de aarde is inderdaad plat hoor, jullie hebben gelijk..

 316. gast says:

  ooh en nog een laatste, ik noem volgens mij nergens het woord rechten. Je zit zo in je (beperkte) kokertje dat je gewoon wilt lezen wat er niet staat en zelf invult vanuit een beperkt paradigma. Maar goed, ik houd het weer een paar maanden/jaartjes voor gezien met reageren

 317. belastinginspecteur says:

  gast: Maar goed, ik houd het weer een paar maanden/jaartjes voor gezien met reageren

  Namens de dienst, mijzelf en mijn vele hardwerkende collega’s wens ik u veel sterkte met het verwerken van uw mogelijke verlies van 4,2 % netto inkomen. 🙂

 318. gast says:

  mijn oprechte dank en de groeten aan uw collega’s :).

 319. Long Time Lurker says:

  gast,

  maak je geen zorgen, sommige reageerders zijn gewoon boos omdat ze al 15 tot 20 jaar wachten totdat ze nu eindelijk eens een huis kunnen kopen.

  En het aanzien van al die rijkdom bij ‘domme’ mensen die gewoon geluk ahdden die jaren (en het nu slecht krijgen) heeft ze cynisch gemaakt.

  Lurk ze!

 320. gast says:

  haha thanks, ik maak me ook geen zorgen gelukkig, maar ik vind het gewoon grappig/onbegrijpelijk hoe zulke, naar mijn verwachting toch bovengemiddeld intelligente mensen zo cynisch kunnen worden en zo beperkt in hun mening, in mijn ogen geen haar beter dan de kopers die verwachten dat de prijzen alleen nog maar omhoog kunnen en slapend rijk te worden. Totaal niet bereid om ook een andere kant te zien, gevangen in ‘hun waarheid’. HRA is evengoed een cadeautje als het feit dat we geen 70, 80 of 90% belasting betalen. Het is gewoon al jaren hoe het is en je kan niet anders dan er min of meer op vertrouwen dat dit zo blijft. HRA is gewoon al meer dan 100 jaar onderdeel van het kostenplaatje maar dat wil er gewoon niet in. Maar goed, heeft geen zin dit te blijven beweren maar ik volg het forum dagelijks met veel plezier en heb er ook veel geleerd! Nogmaals dank daarvoor, ook al zie ik sommige dingen anders dan de consensus hier

 321. tufkaj says:

  Ha, en ik Plasterk al vermanend toe-tweeten en boos worden op ANP dat ze zeggen dat stichting starter voor de starter opkomt:
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/plasterkblok.png
  before/after

 322. tufkaj says:

  gast,

  Ik weet niet hoe cynisch ik zelf over kom. Zal vast weleens doorklinken in mijn posts. Maar het is zuur om als starter netto-betaler te zijn van allerlei regelingen die in het leven worden geroepen om al dan niet tijdelijk de prijzen hoog te houden. Op lange duur houdt dat geen stand en betalen we met zijn allen teveel.

 323. tufkaj says:

  tufkaj,
  gast,

  Al met al blijf ik mezelf optimist vinden. De markt is zich immers aan het herstellen. Nu al 16% and counting. De gifbeker is halfvol 😉

  (alleen had ik liever met z’n allen een adje getrokken zodat we verder konden met onze economie)

 324. xenobinol says:

  lorenzo:

  VW is rommel , bevriezende 1.4 motoren , kapotte DSG , falende TSI ‘s met max 50.000 km en dito rekeningen van PON. De afwerkingskwaliteit noemen ze in Duitsland afleidingskwaliteit , in het duits dan.

  Koop gewoon een 20 jaar oude Toyota Starlet, onverwoestbaar 😉

 325. HNK says:

  gast,

  Dat is maar ten dele waar, ja de HRA bestaat al langer dan 100 jaar. Echter de toepassing van de HRA in combinatue met de versoepeling van de krediet verstrekking hebben hebben de HRA de afgelopen 20 jaar belachelijk duur gemaakt.

 326. erik says:

  Een hoop wijze hier(floor bijvoorbeeld), vonden het maar raar dat ik een huisje heb gekocht voor 210k. Ik in mijn sociale huurwoning zou de jackpot gaan betalen, volgend jaar al naar de 750 euro en de jaren daarom heel snel naar de dik 1000 euro per maand. Ik zou beter af zijn in mijn sociale huurwoning, dan de waarde daling die ik nog voor mijn kiezen zou krijgen in mijn nieuwe koophut. Mijn buren die niet kunnen kopen(schulden,bkr,geen vast contract etc) kunnen straks elke cent 3x omdraaien. Mijn maandlasten gaan volgend jaar al met 200 euro omlaag in vergelijking met de huurwoning die ik nu bewoon en daar heb ik de verzekeringen al in meegenomen. Laat staan wat het over 4 jaar is als ik nog steeds de 550 euro betaal in mijn nieuwe koophut. De waarde van de woning is alleen belangrijk op moment van aankoop en verkoop en verder niet relevant. Mijn maandlasten echter wel, ik moet namelijk 2 kinderen onderhouden. Ik ben zielsblij dat ik nu mijn maandlasten voor de komende 10 jaar in elk geval wat er ook gebeurd kan blijven betalen, fijn gevoel is dat. Al zit ik in de bijstand dan kan de staat mooi mijn huis betalen, volgens de nieuwe regels mag je er namelijk blijven wonen(heb ik begrepen). Ga de reisgidsen maar weer pakken, paar mooie reizen boeken. De verhuizing wordt immers ook nog betaald door de gemeente. Mensen koop maar wat zou ik zeggen, de woningbouw loopt 10 jaar achter, er wordt geen moer gebouwd etc, huren stijgen explosief, prijzen gaan over paar jaartjes wel weer wat stijgen……over 30 jaar NO PROBLEMO. Gast: Veel tunnelvisie’s hier, goed gezien!

 327. Ma Ling says:

  gast,

  laat je niet gek maken hier 😉
  Ik vind het persoonlijk wel prettig om berichten van de andere kant van het woningmarktspectrum te lezen.

  Al met al kun je er niet omheen dat het cynisme hier wel enigszins op zn plaats is. Je zult maar jaar in jaar uit je eigen risicomanagement goed voor elkaar hebben, terwijl om je heen iedereen zijn schulden op de staat/jou probeert af te wentelen…

  @ Tufkaj. ik las zojuist je tweet naar de nvm en kwam op de site http://www.nvm.nl/over_nvm/specialists%20search.aspx

  Heb jij wel een specialist voor ‘starters’ in de buurt, of iemand die iets van nieuwbouw of projectontwikkeling afweet?
  Vind het wel heel eerlijk van de NVM dat ze toegeven amper specialisten te hebben..

 328. tufkaj says:

  erik: Ik in mijn sociale huurwoning zou de jackpot gaan betalen, volgend jaar al naar de 750 euro en de jaren daarom heel snel naar de dik 1000 euro per maand.

  Een stijging van nu onder de sociale huurgrens (665) naar 750 is 12%. Er vanuit gaande dat je de max verhoging krijgt (5% boven inflatie) zou de inflatie 7% moeten zijn. Zie jij dit gebeuren?
  Daarbij zou je voor een huur van 1000 eur/mnd in een huis met WOZ waarde 266K zitten. (4,5% van de WOZ = max huur.)

  Je mag van mening verschillen, maar wat je zegt kan niet.

  Daarbij daalt een huis in huidig tempo met 0,5% /mnd. Dat is dus 500 euro per maand per ton waarde. Op een huis van 266K is de waarde daling dan 1330 euro per maand. Dan kies ik nogsteeds voor die 1000 huur. Heb ik ook geen onderhoudskosten.

 329. belastinginspecteur says:

  gast: HRA is evengoed een cadeautje als het feit dat we geen 70, 80 of 90% belasting betalen. Het is gewoon al jaren hoe het is en je kan niet anders dan er min of meer op vertrouwen dat dit zo blijft.

  Mag ik ‘gast’ er op attent maken dat de dienst slechts het beleid van de superieuren opvolgt. Als onze hoogste superieur, om wat voor moverende reden dan ook, morgen verordonneert dat er vanaf 1-1-2013 een vlaktaks komt van 99% dan kunnen wij bij de dienst niets anders doen dan deze beslissing per direct effectueren.

  Klagen op dit blog over de onbetrouwbare overheid komt bij mij en mijn collega’s op de dienst over als klagen dat het vanavond weer eens regent.

 330. tufkaj says:

  Ma Ling,

  Amsterdam is goed voorzien 🙂 Het blijft verbazingwekkend hoe ze namens koper, verkoper, starter, bank en hare majesteit denken te kunnen handelen daar 😉

 331. tufkaj says:

  belastinginspecteur: Als onze hoogste superieur, om wat voor moverende reden dan ook, morgen verordonneert dat er vanaf 1-1-2013 een vlaktaks komt van 99% dan kunnen wij bij de dienst niets anders doen dan deze beslissing per direct effectueren.

  Kunnen die weigerambtenaren niet worden overgeplaatst naar jouw dienst?

 332. Adamus says:

  tufkaj:
  Ha, en ik Plasterk al vermanend toe-tweeten en boos worden op ANP dat ze zeggen dat stichting starter voor de starter opkomt:
  woningmarktcijfers…ads/plasterkblok.png
  before/after

  Hoorde op radio vanmiddag VGH jammeren dat de starter zwaar de dupe is :-). 🙂
  Mijn vrouw: “hoe kan dat nou, starters hebben toch geen huis?”

 333. Adamus says:

  erik,

  Je kan lekker lullen over je zekerheid voor de komende 10 jaar. Baangarant ? 😉

 334. gast says:

  @343 ik hoop maar dat de superieuren dan iets beter zijn in begrijpend lezen. Wel grappig dat ik iets neerzet en dat ik dit kennelijk zo onduidelijk heb gedaan of u kennelijk graag iets anders wilt zien, dat u er iets totaal anders van maakt en daar dan weer op reageert! Ik bedoelde te zeggen dat het zien van HRA als cadeautje onjuist is. Het is een gegeven en is verweven in de prijzen van de woningen/maandlasten. Claimen het is dom om hier op te rekenen, het is immers niet meer dan een cadeautje, slaat nergens op mi. Maar goed, ik denk dan maar weer aan het plaatje van de oude dame/dan wel de mooie vrouw afhankelijk van wat je er in wilt zien. De ene helft ziet het ene, de andere helft het andere en beiden kunnen niet met elkaar praten omdat ze overtuigd zijn van hun waarheid. En nogmaals, ik klaag niet hoor. Vind het een treurig schouwspel die hele woningmarkt. Een hele generatie wordt in financiele zin weggevaagd, de starters in hun appartementjes van 300.000 euro in Amsterdam. De prijzen konden alleen maar omhoog, woon er een paar jaartjes etc. Mensen verhuisden jarenlang niet door een betere baan maar gewoon doordat hun huisje tienduizenden euri meer waard werden en dit zou altijd maar zo door gaan.. Neemt alleen niet weg dat de banken/overheid een verantwoordelijkheid hebben naar al diegenen die gekocht hebben gebaseerd op de door hen gecreeerde spelregels. Ik heb gelukkig de adviezen hier ter harte genomen en kan ook zonder de HRA, desnoods in 1 klap, maar uiteraard liever niet 🙂

 335. Adamus says:

  gast,

  Gast, het gaat om vertrouwen , de rest is bijzaak (Stef Blok).

 336. Steven says:

  Wat er gaat gebeuren als ze de koopwoningen blijven steunen en de huren verhogen is vrij simpel: weg hier en zoek het maar uit. (of vanaf Duitsland met de Fiat Panda op gas forenzen)

 337. tufkaj says:

  Adamus:
  gast,

  Gast, het gaat om vertrouwen , de rest is bijzaak (Stef Blok).

  Doet me denken aan een dagopening op de middelbare school die leuk was (zeldzaamheid):

  leerling: “Rabbi, waar gaat de torah/bijbel/etc over?”
  Rabbi: “Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. De rest is bijzaak.”

  Kon die Blok nog wat van opsteken.

 338. tufkaj says:

  En weer een brandbrief: http://www.nvm.nl/actual/november_2012/heroverweging_lenteakkoord.aspx

  Juan, waar ben je? hoeveelste brandbrief is dit?

 339. belastinginspecteur says:

  gast: Neemt alleen niet weg dat de banken/overheid een verantwoordelijkheid hebben naar al diegenen die gekocht hebben gebaseerd op de door hen gecreeerde spelregels.

  Hier bij ons op de dienst is het een zeer goed bewaard geheim dat onze hoogste suprieuren geen ambtenaren of ministers zijn maar gezocht moeten worden in de allerhoogste regionen van het internationale bankwezen. Men neemt het daar niet zo nauw met verantwoording en integriteit.
  Men past de spelregels graag aan zoals het hen ‘t beste uitkomt.

  Maar…… U heeft het niet van mij gehoord !.

 340. Steven says:

  aan gast

  Vind dat je grotendeels gelijk hebt: je moet als overheid mild zijn met regelingen die eerder zijn gemaakt en niet valsspelen door inneens allerlei subsidies in te trekken, maar je moet (dat doe je ook: klasse!) inzien dat de huizenmarkt best wel eens gewoon het volgende verloop zal hebben: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/japanse_vastgoed_van_1980_tot_2008.jpg

  Ik ben vooral boos over de verhoging van de huren terwijl de huizenprijzen dalen. Het is hetzelfde als dat je voor een huurauto MEER moet gaan betalen terwijl ze nieuw minder kosten. De simpele logica mist vaak volkomen.

 341. Voerman says:

  tufkaj: Juan, waar ben je? hoeveelste brandbrief is dit?

  Juan is een verstandig mens.
  Bezinnen- of herbezinnen en spreken gaat niet samen.

 342. Voerman says:

  belastinginspecteur: Hier bij ons op de dienst is het een zeer goed bewaard geheim dat onze hoogste suprieuren geen ambtenaren of ministers zijn maar gezocht moeten worden in de allerhoogste regionen van het internationale bankwezen. Men neemt het daar niet zo nauw met verantwoording en integriteit.
  Men past de spelregels graag aan zoals het hen ‘t beste uitkomt.
  Maar…… U heeft het niet van mij gehoord !.

  Zeg maar, dat ene Frans dat beweert! 🙂

 343. belastinginspecteur says:

  Voerman: Zeg maar, dat ene Frans dat beweert!

  Nee die niet, het is iemand met de initialen ‘FOA’

 344. erik says:

  Meneer tufkaj. Ik betaal nu al 690 euro voor mijn sociale huurwoning. Ben hier namelijk 2 jaar geleden komen wonen en de inflatie gaat gewoon boven de max sociale huur uit hoor. Is nog steeds een sociale huurwoning en bij mutatie gaat de huur terug. Huurverhoging wordt 6,5% plus inflatie dus 9%. Woz waarde van mijn woning 245.000 euro.
  huur mag onbeperkt stijgen. En zo ontstaan de getto wijken. Ben zo blij dat ik kon kopen, anders komende jaren elke cent 4x omdraaien……..

 345. maarten says:

  nu de huur van mn sociale huurwoning gaat lekker omlaag hier in amsterdam zuidoost. mij kan niets meer gebeuren

 346. maarten says:

  laat dat japan scenario maar komen

 347. Steven says:

  aan Maarten

  ha ha. ze zijn goed bezig.. Nog effe en de versnelling down is daar… Wat ze ook proberen: die enorme bewegingen gebeuren toch.

 348. Patrick says:

  @belastinginspecteur

  Follow the trail…

 349. Voerman says:

  Steven:
  aan Maarten

  ha ha. ze zijn goed bezig.. Nog effe en de versnelling down is daar… Wat ze ook proberen: die enorme bewegingen gebeuren toch.

  Brrrrrloeb! 🙂

 350. Voerman says:

  Goedenacht allemaal.

 351. maarten says:

  alles goed voerman?

 352. Steven says:

  tjaa

  voor veel mensen is een daling zoals in Japan (of een milde daling van 50 procent zoals in Ierland en Spanje) een soort rare gedachtenkronkel. Ik vind het meer dan logisch. maar we zien het vanzelf. Als er niet nog 30 procent van de huizenprijs afgaat binnen 5 jaar kan je me er op aanspreken hoor, maar ik zie het gewoon als terug naar een normaler niveau. En stiekem hoop ik nog op een flinke dip er onder..

 353. xenobinol says:

  tufkaj:
  En weer een brandbrief: nvm.nl/actual/nove…ng_lenteakkoord.aspx

  Juan, waar ben je? hoeveelste brandbrief is dit?

  Doe mij ook eens zo’n brandbrief, goed voor in de kachel. Heb ik wel nodig met dit weer in mijn corporatiekrot 😉

 354. jim says:

  gast,

  Dwaalgast kun je ook liedjes zingen waar iedereen vrolijk van wordt behalve jij? Grappig hoe je stelt dat je veel geleerd hebt hier om vervolgens te constateren dat het je in wezen slechts ging om je eigenbelang. Slim om dat zo even te laten zien door hier te posten en je je er op wilt laten voorstaan. Je gelooft kennelijk in de theorie van survival of the fittest. Geen enkele empathie te bespeuren. Geheel conform de narcistisch gedetermineerde tijdsgeest. Chapeau!
  Wellicht is klagen ‘n betere strategie om iets VOOR ELKAAR te krijgen en zijn conspiracy theorieën er bij de gratie van bestaande alomtegenwoordige verstrekkende corruptie en machtsmisbruik en om ze te duiden. Wie lach je eigenlijk uit met je afsluitende smiley?

 355. aleksandar says:

  belastinginspecteur: Nee die niet, het is iemand met de initialen ‘FOA’

  Is iets nieuws te voorschijn gekomen? Ben op zoek naar een goede site, ZH laat het afweten tegenwoordig.
  gast,
  Het gaat niet om de mensen die het zeer goed hebben en slim genoeg zijn geweest om niet boven hun standaard te leven – ook niet in de tijden waneer dat de officiële dogma was.

  Het gaat over de jonge stel met <40k inkomen elk op hun eerste baan die vervolgens een vinex rijstjeshut van 3 ton kopen, ongetrouwd, zonder vaste contracten, aflossingsvrij, alleen omdat iedereen het deed en de makeleugenaar goed kon praten. Ik maak het in mijn omgeving mee en is zeer triest.

  Uiteindelijk gaat het om het feit dat HRA misbruikt werd – illegaal moet ik zeggen – om de bouw bobos (Eelco Brinkman) / banken er te laten profiteren en zeebellen te blazen. Daar zijn velen hier boos om, denk ik.

  Snap je dat niet dan zie je ook niet waarom je cynische reacties ontvangt.

 356. Ma Ling says:

  xenobinol: Doe mij ook eens zo’n brandbrief, goed voor in de kachel. Heb ik wel nodig met dit weer in mijn corporatiekrot

  zit er momenteel wel aan te denken om een bedrijfje op te starten dat 1. papier voor brandbrieven 2. noodklokken 3. alarmbellen verkoopt.
  Schijnt laatste tijd veel vraag naar te zijn 😉

 357. Adamus says:

  Patrick:
  @belastinginspecteur

  Follow the trail…

  Kiezen wij voor the footsteps of giants.

 358. gast says:

  @ Jim Grappig om anderen voor dwalers uit te maken, zie je laatste zin nog eens en google het woord ‘betrekkingswaan’. Evenals de rest van je post gaat het nergens over, in ieder geval geen enkele relatie met mijn eerdere posts. Maar goed, im out of here, kon het niet laten toch nog even op dat gebrabbel te reageren.

 359. Draaikont says:

  gast:
  HRA is evengoed een cadeautje als het feit dat we geen 70, 80 of 90% belasting betalen. Het is gewoon al jaren hoe het is en je kan niet anders dan er min of meer op vertrouwen dat dit zo blijft. HRA is gewoon al meer dan 100 jaar onderdeel van het kostenplaatje maar dat wil er gewoon niet in.

  Ik ben het hier deels mee eens. In mijn ogen is de HRA uit de hand gelopen op het moment dat er misbruik van werd gemaakt door voornamelijk de banken die aflossingsvrije en spaarhypotheek verzonnen om deze HRA te maximaliseren. Op DAT moment had de overheid al adequaat moeten ingrijpen. HRA werkte risicovol lenen in de hand. Wat er nu gebeurt is slechts een vertraagde reactie, op een moment dat er miljoenen mensen met zo’n ozo “gunstige” hypotheekvorm zitten opgescheept.

  Daarvoor denk ik dat het effect van de HRA ook allang was uitgewerkt. Hoewel een huis beter te financieren zou moeten zijn met HRA stegen de prijzen gewoon evenredig aan de betere financierbaarheid met de HRA. Netto resultaat voor de koper praktisch 0. Vanuit dat opzicht, de nutteloosheid, had de HRA al veel eerder moeten zijn afgeschaft. En juist daarom zie ik het ook totaal niet als cadeautje voor de kopers (behalve dan voor die selecte groep die zo rijk is en geld weet te uit te sparen met handige hypotheekvormen op dure villa’s enzovoort).

 360. Maria says:

  belastinginspecteur: Hier bij ons op de dienst is het een zeer goed bewaard geheim dat onze hoogste suprieuren geen ambtenaren of ministers zijn maar gezocht moeten worden in de allerhoogste regionen van het internationale bankwezen. Men neemt het daar niet zo nauw met verantwoording en integriteit.
  Men past de spelregels graag aan zoals het hen ‘t beste uitkomt.

  Maar…… U heeft het niet van mij gehoord !.

  Ban the “banksters”!!!!!!!!!!!!

 361. xenobinol says:

  Natuurlijk is de HRA wel een cadeautje aan hypotheekgevers. Dat ze er niet heel erg veel van profiteren omdat ze de koopkrachtmultiplier hebben ingezet om een huizenmarkt zeepbel van ongekende proporties te blazen doet daar niet heel veel aan af.

  De overige belastingbetalers mogen meebetalen aan de ellende. Gelukkig gaan we nu weer de goede kant op, echter hebben we nog een flinke daling van de prijzen te gaan om kopen weer betaalbaar en verantwoord te maken.

 362. ll says:

  Spaarcentjes ASN ??????

 363. xenobinol says:

  ll:
  SNS vraagt bail-out

  m.nrc.nl/nieuws/20…mzetten-in-aandelen/

  Alweer? En dan de oude rekening willen vereffenen met aandelen in een waardeloze bank die op dit moment slechts de helft waard zijn van de uitstaande schuld.

  Zouden scheefleners ook eens moeten voorstellen aan hun geldmeesters. ‘Zeg… kunnen we die hypotheekschuld niet verrekenen door u 50% van de aandelen van mijn huis of boot te geven?”

  Goeie deal 🙂

 364. xenobinol says:

  ll:
  Spaarcentjes ASN??????

  Spaarcentjes?

  Als je echt pessimistisch bent dan spaar je toch PM bij bullionvault?

 365. lorenzo says:

  xenobinol: Koop gewoon een 20 jaar oude Toyota Starlet, onverwoestbaar

  U heeft net zoveel gelijk als dat iemand beweert hier dat een polo slowmotion 1 op 25 rijdt.

 366. ll says:

  Starterslening…….. een beetje sub-prime ? 😉

  “Hele nieuwbouwplannen gaan op hun reet als er geen startersleningen meer worden verleend.”

  Vandaag in rtlz.nl

 367. Tsjaa.. says:

  Steven,

  Steven, ik ben het helemaal met je eens. Als je nu al ziet wat een enorme daling er is met de huidige omstandigheden dan kan het alleen maar erger worden. Stel dat de prijzen nog 15% dalen en de crises lijkt opgelost. Dan is mijn overtuiging dat we dan te maken krijgen met een hoge inflatie omdat de omloopsnelheid van het geld toeneemt. Als reactie daarop zou, net als in de eind jaren zeventig/begin jaren tachtig, de centrale bank de rentestanden drastisch kunnen verhogen. Dit had toen een daling met 30% tot gevolg en dat zou nu ook kunnen gebeuren. Al met al zie ook het Japanse Scenario meer en meer als aannemelijk worden dan het scenario we dalen nog even maar in 2014 stijgen de prijzen weer en is het business as usual. Het enige is dat de bevolking in Japan krimpt en in Nederland nog niet, maar wel die kant opgaat.

  Vroeger was sparen goed en lenen slecht, volgens mij is dit een normaal standpunt. Toen werd in de jaren negentig maximaal lenen goed en sparen dom, je was een dief van je eigen portemonnee als je je niet tot je nek in de schulden stak. Zouden we nu weer niet gaan krijgen dat sparen goed is en lenen slecht (zou uit moreel oogpunt al een goed idee zijn om die banken een loer te draaien).

  ING vandaag weer zo’n 2500 man er uit. Over een paar jaar kent toch iedereen die verhalen van die leuke middenklasse familie waar de grootverdiener zijn baan kwijtraakte en dat die mensen in de schuldsanering zijn beland? Ik doe het zelf als potentiële huizenkoper rustig aan en al betaal ik een flinke huur op de vrije markt, wat op maandbasis in een koophuis lager zou zijn tot een duidelijk herstel af. Ik hoop dat velen met mij deze gedachte ook hebben en dat kan er voor zorgen dat de huizenprijzen alleen maar verder blijven dalen. Kijk alleen al naar de maatregelen van het nieuwe kabinet, normale loonslaven gaan toch geen huis kopen voordat ze precies weten wat voor dat effect op ze gaat hebben? Volgens mij neemt de hypotheekberg nog steeds toe, net als de staatsschuld, en het ziet er voor de pensioenfondsen de komende jaren niet zo goed uit en we zijn dus nog lang niet uit deze schuldencrisis.

  Oh ja en eens kijken hoe Obama de Fiscal Cliff gaat aanpakken.

 368. Adamus says:

  xenobinol: Spaarcentjes?

  Als je echt pessimistisch bent dan spaar je toch PM bij bullionvault?

  Of beleggen in Philips (medical) . Obamacare gaat nu los.
  http://www.beurs.nl/philips-koers

 369. Adamus says:

  Tsjaa..,

  ABN neemt mensen aan op pensioengebied. Straks gaan PF’en participeren on de bank. Overheid krijgt op die manier de 30 miljard teruggepompt.

 370. Dim says:

  Helemaal eens met gast.

  Even onze situatie schetsen: Ik heb in 2007 samen met mijn vriendin een eenvoudig appartement uit 1955 gekocht, nadat ik vanaf 1997, toen ik begon met werken, tien jaar lang de prijs van mijn (type) woning met € 1000 per maand heb zien stijgen. Met een modaal salaris en een (sociale) huur viel alleen al tegen de prijsstijgingen niet op te sparen, laat staan dat ik eigen geld bijeen kon krijgen. Ik weet dat er veel jonge, modaal verdienende mensen van mijn leeftijd (ik ben nu 40) zijn die in dezelfde situatie zitten. Nu kun je het natuurlijk een stomme beslissing vinden dat we samen, in 2007, uiteindelijk op 1.5 salaris, een appartement hebben gekocht. We hebben een 40% aflossingsvrije spaarhypo met NHG, 30 jaar rentevastperiode, voor die periode conservatief/realistisch. De bank vertelde overigens dat we gemakkelijk nog een ton erbij konden krijgen, maar dat hebben we niet gedaan om geen torenhoge schuld te hebben. “Zelfs nog iets meer als je een beleggingshypotheek neemt!” vertelde de Rabodame ons, “maar ik ziet het al, daar zijn jullie niet het type mensen voor.” Ons spaargeld is overigens gaan zitten in een verbouwing (dubbel glas en een vloer) en een sobere inrichting. Inmiddels staan we 50k ‘onder water’ en de prijzen *zakken* nu met ongeveer € 1000 per maand. Tegen deze prijsdaling valt nauwelijk af te lossen.

  Sorry voor het lange verhaal, maar dit soort ‘use cases’ zijn nu eenmaal nodig om de complexiteit van de materie aan te tonen. Ik vind het – net als gast – veel te kort door de bocht dat men hier nog wel eens wil zeggen dat ‘je had kunnen weten dat de prijzen niet altijd kunnen blijven stijgen’. En dat ‘scheefleners dankzij de HRA hebben kunnen feesten op kosten van de niet-woningbezitters’. Dat slaat in ons geval totaal nergens op en ik vind het zelf een belediging.

  Ik ben het met de meeste stellingen op dit blog 100% eens: de huizenprijzen zijn veel te hoog, het verdienmodel op onroerend goed is pervers en levensgevaarlijk etc. Maar om nu van een grote groep middelbare/middelverdiende huizenbezitters (eh.. hypotheekgevers) te zeggen ‘eigen schuld dikke bult’, dat vind ik zeer kortzichting.

 371. Dawg says:

  erik,

  “Het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 haalt veel overhoop. Ook op de huurmarkt. Daar leidt het nieuwe beleid in sommige regio’s tot huurverlagingen die woningcorporaties miljoenen aan inkomsten schelen.”

  “Maar in de sociale huursector moeten huren soms noodgedwongen omlaag. In onder meer Rotterdam en Den Haag ligt de huidige huur voor veel corporatiewoningen al boven het maximale percentage van 4,5 procent van de woz-waarde. Dit heeft vooral te maken met de relatief lage fiscale waarde van huurwoningen.”

  “Dit brengt sommige woningcorporaties in een lastig parket. Corporatie Wellen Wonen uit Heerlen stelt tegenover het FD dat 87 procent van de woningen tegen het nieuwe plafond aan zit. En wooncorporatie Havensteder in Rotterdam schat dat een derde van de huren omlaag moet. Op jaarbasis zou dat 46 miljoen euro aan inkomsten schelen.”

  http://www.z24.nl/economie/artikel_391360.z24/Huur_sociale_sector_vaak_omlaag_door_regeerakkoord.html

  Blijkt dit kabinet zomaar een stiekeme bondgenoot van de huurder te zijn!

 372. rob says:

  ”SNS Reaal wil dat de staatssteun die nu nog over is, 848 miljoen euro, wordt omgezet in aandelen die 450 miljoen euro minder waard zijn. Ook zou de staat voor de helft moeten afzien van de aflosboete. Daarmee wordt de staat dus grootaandeelhouder. Omzetting van de steun in aandelen zou SNS verlossen van de plicht om afbetaling van de schuld. ”

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/07/sns-overlegt-over-nieuwe-staatssteun-restschuld-omzetten-in-aandelen/

  Blijft ongelofelijk om te zien, dat waar hier al jaren voor wordt gewaarschuwd gewoon geprobeerd wordt door SNS. De opbrengsten (winsten) zijn private, en de risico’s (verliezen) zijn publiek. Hetzelfde als bij ABN. Ik ben van mening als je een bedrijf ”moet” redden dan kan je er uiteindelijk ook 1 euro voor betalen. Ipv de vele honderden miljoenen Euro’s belastingsgeld voor de belangen van de aandeelhouders.

 373. renren says:

  gast:
  Bleek dat 3/4 van de hypo aflossen slechts 300 euro per maand meer kostte. Daarna nog een keer de inleg verdubbeld waardoor we over 6 jaar al klaar zijn en dan zo snel mogelijk de laatste 1/4e aflossen. Bedankt voor de adviezen op dit forum ^^

  Wat voor een hypotheek gaat het hierover?
  3/4 spaar/bankspaarhypotheek en 1/4 aflossingsvrij?
  In hoeveel jaar spaar je die spaarhypotheek dan vol? Je moet ook rekening houden met die fiscale regels (15 en 20 jaar). Anders is de rente belast.

 374. V says:

  gast,

  Je hebt best een punt dat het kort door de bocht is door te stellen dat mensen de afbouw van de HRA aan hadden moeten zien komen. Aan de andere kant kan hetzelfde worden gesteld voor de aankomende huurverhoging en de verandering van de zorgpremie. Of denk aan kunstenaars die opeens hun hele inkomen zagen verdwijnen.
  Wat ik zo krom vind is dat er met de HRA wordt gedaan alsof je mensen zwaar belazerd als je er ook maar een klein beetje aan veranderd, en dat alle andere economische veranderingen met enige luchtigheid worden genomen. Dit onevenwichtig en dogmatisch denken is dankzij de VVD bijna tot algemeen gedachtegoed verheven (wel knap van ze trouwens). Het is jammer dat een gedrocht als de HRA amper wordt aangepakt en om dit te compenseren er een gedrocht op de zorg bij krijgen en kinderopvang zo duur wordt dat het niet meer loont om te gaan werken.

 375. cartoonist says:

  http://nos.nl/video/437675-spookwijken-in-vs-door-hypotheekcrisis.html

  6500 $ voor een huis, in cleveland ohio.

  Het toekomstige verdienmodel, gewoon huizen laten wegrotten zodat na 5 of 10 jaar er nieuw gebouwd moet gaan worden.

 376. cartoonist says:

  http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2012/11/ing_schrapt_2350_banen.html

  FNV-bestuurder Fred Polhout. Toch ziet ook hij de noodzaak van de ontslaggolf. “Het geeft aan hoe vreselijk het gaat in de hele verzekeringssector. De kosten moeten omlaag, anders valt het hele bedrijf om.”

  Kosten omlaag dus lonen omlaag anders valt de hele b.v. Nederland om.

 377. svg says:

  cartoonist:
  nos.nl/video/43767…hypotheekcrisis.html

  6500 $voor een huis, in cleveland ohio.

  Het toekomstige verdienmodel, gewoon huizen laten wegrotten zodat na 5 of 10 jaar er nieuw gebouwd moet gaan worden.

  Heb het stukje inderdaad ook gezien, volgens mij is het trouwens al eens eerder uitgezonden, kwam dezelfde sherrif in voor, maar daar gaat het niet om.
  Interviewer vroeg aan Gemeenteraadslid wat de gemiddelde waarde van de huizen was. antwoord: gemiddeld 6500 dollar.
  Nou weet ik ook wel dat dit de VS is, heftigere bewegingen wat de prijzen en een andere markt, maar toch vandaar mijn voorspelling dat de waarde van de woningen hier in nederland volgens mij naar een bedrag van rond de 100.000 euro gemiddeld gaan zakken (minder volatiele markt dan de VS), toch schijnen sommige”gasten”zich dat nog niet helemaal te realiseren, ik zie geen enkele reden waarom de huidige hoge stand van 206.000 gemiddeld houdbaar is,elk bewijs daarvoor ontbreekt , slechts wensdromen blijft over.

 378. ll says:

  cartoonist: 6500 $ voor een huis, in cleveland ohio.

  Hmmmm vreemd, want Freddie maakt weer winst………

  http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/economie/11993825/Kwartaalwinst-voor-Freddie.ece

 379. ll says:

  Gast is Vincent ?

 380. ll says:

  Schokkend, net even met de belastingdienst een belletje gepleegd, en alle verkochte huizen met waarde onder de WOZ waarde moeten een schenkbelasting gaan betalen. Ook met 30% korting. Waarschuwing voor kopers. Schenkbelasting komt achteraf…….!

  Zo. Alles dus onverkoopbaar ………., moet je eerst bezwaar maken bij de gemeente om je huis onder WOZ te kunnen verkopen.

 381. Dawg says:

  ll,

  Geintje of ben je nu serieus?

 382. ll says:

  Dawg: Geintje of ben je nu serieus?

  Echt waar is geen grap.

  Bel zelf maar……

 383. ll says:

  Waarom hebben we geen huisjournalist ? Mooie scoop 🙂

 384. lorenzo says:

  ll: Schokkend, net even met de belastingdienst een belletje gepleegd, en alle verkochte huizen met waarde onder de WOZ waarde moeten een schenkbelasting gaan betalen. Ook met 30% korting. Waarschuwing voor kopers. Schenkbelasting komt achteraf…….! Zo. Alles dus onverkoopbaar ………., moet je eerst bezwaar maken bij de gemeente om je huis onder WOZ te kunnen verkopen.

  zeker een schokkend bericht dat huizen (.) nu zelf ook al moeten betalen en nog wel door de kopers ….
  Zelfs schenkbelasting betalen als je de koper niets schenkt .
  Raar land toch 🙂

 385. Kapotjeplov says:

  Wat een onzin, Ik heb mijn huis is 2010 ook onder de WOZ waarde verkocht; was geen enkel probleem.

 386. ll says:

  Kapotjeplov: Wat een onzin, Ik heb mijn huis is 2010 ook onder de WOZ waarde verkocht; was geen enkel probleem.

  De koper ook niet ?

 387. afbetaalde huiseigenaar says:

  schenkingsbelasting ivm verkoop onder de woz waarde? zou me niet verbazen..
  ze proberen je of links of rechts te pakken..
  stel voor deze vraag door te spelen naar de VEH, de NVM en sticthing starter.. ja alle die er mee gemoeid zijn dat er toch nog wel eventjes .. ha heel erg astublieft.. nog even iets verkocht word..
  jongens als dit klopt: dan welterusten nederland..

 388. ll says:

  Je mag alles schenken, ook een huis, maar de ontvanger moet schenkbelasting betalen.

  0800-0543 de belastingdienst.

 389. Adamus says:

  ll:
  Je mag alles schenken, ook een huis, maar de ontvanger moet schenkbelasting betalen.

  0800-0543 de belastingdienst.

  “There’s always a counterparty” met fiatgeld, dus niet vreemd: er is geen cent van onszelf.

 390. Adamus says:

  Kapotjeplov:
  Wat een onzin, Ik heb mijn huis is 2010 ook onder de WOZ waarde verkocht; was geen enkel probleem.

  Geen makelaar en onderhands verkocht?

 391. Adamus says:

  cartoonist:
  powned.tv/nieuws/b…rapt_2350_banen.html

  Kosten omlaag dus lonen omlaag anders valt de hele b.v. Nederland om.

  Zit die voormalig fnv’er de Waal nog bij ING?

 392. renren says:

  ll:
  Schokkend, net even met de belastingdienst een belletje gepleegd, en alle verkochte huizen met waardeonder de WOZ waarde moeten een schenkbelasting gaan betalen. Ook met 30% korting. Waarschuwing voor kopers. Schenkbelasting komt achteraf…….!

  Zo. Alles dus onverkoopbaar ………., moet je eerst bezwaar maken bij de gemeente om je huis onder WOZ te kunnen verkopen.

  En wat als de kleding bij de C&A met korting weggaat?
  Ook schenkbelasting?

 393. afbetaalde huiseigenaar says:

  IL, dit is echt schokkend..
  hoe groot is het percentage wat daar wordt geheven?

  en het moet dus echt aan de grote klok worden gehangd.. is toch absurd..

  de woz waarde is sowieso kompleet virtueel.. staat in geen enkele relatie tot de reale waarde van het pand ( daar alles zo opgeblazen is) en hoe wil men hier met de dalende huizenrpijzen omgaan?..

  is dat de oplossing: de eigenaar moet bij de gemeente eerste de WOZ waarde laten aanpassen om zo de koper voor een schekingsbelasting te bewaren..
  is dit jouiw voorstel of kwam dit van de belastingdienst?

  man beste IL dit is wel heel belangerijk nieuws wat jij daar maar even en passant hebt opgevorkt..
  well done..

 394. ll says:

  afbetaalde huiseigenaar: is dit jouiw voorstel of kwam dit van de belastingdienst?

  Belasting zei het.

 395. lorenzo says:

  ll: Belasting zei het.

  fijn dat je nu een zekere wereld begint te ontdekken maar net als met de vorige casus mis je de nuance en het op zijn merites beoordelen .

 396. renren says:

  lorenzo: fijn dat je nu een zekere wereld begint te ontdekken maar net als met de vorige casus mis je de nuance en het op zijn merites beoordelen .

  Dan graag die nuance van jouw kant. Dan is het duidelijk. bvbd

 397. afbetaalde huiseigenaar says:

  jongens.. ik ben bijna zover dat ik het bijltje er bij neer gooi.. ik wist dat er geen markt was,alles zo ziekeijk kaputt gereguleerd. maar dat big brother overal maar ook overal zijn hand zo schaamteloss ophoud .. het is te gek voor woorden..de woz is al een gouden gans ieder jaar voor de ozb belasting en die wordt fus kunstmatig hoog gehouden.. coute que coute..

  mijn plan voor 2013/14: objekt kopen door flinke som onder woz waarde te gaan zitten- daar er echt nog genoeg mensen zijn die eruitwillen en nog meer als genoeg overwaarde hebben.. ik zeg maar even the best ager.. maar nu.. forget it.. dat is echt bitter.. dat was het met het terug komen naar Nederland in 2014.. hoe zij een andere landgenoot tegen mij: je bent mesjogge: het is een totalitair systeem..zo langzaam gaan mij de tegenargumenten uit..

 398. ll says:

  afbetaalde huiseigenaar: de woz waarde is sowieso kompleet virtueel.

  Nou daar moet je niet bij de gemeente mee aankomen 🙂

 399. Mastah says:

  Aangezien de WOZ-waarde wordt bepaald door hoeveel een soortgelijke woning op de woning*kuch*’markt’ op zou leveren zou je verwachten dat de WOZ waardes ook gaan dalen.
  Je hebt dus alleen het probleem dat de WOZ-waardes ieder jaar opnieuw worden gepeild op basis van 1 januari afgelopen jaar. De WOZ-waarde zal dus altijd achter de feiten aanlopen.
  Een goede oplossing zou zijn als je de schenkbelasting zou mogen aanvechten door uitstel te krijgen en ook te kijken naar de WOZ-waardes van soortelijke huizen van een jaar later om zo de dalende markt mee te nemen in de waarde die de belastingdienst hanteert voor het vaststellen van een schenking (of niet).

 400. renren says:

  Indien het een schenking zou betreffen moet dit toch voor de verkoper ook als zodanig gezien worden.
  Indien hij/zij de woning verkoopt onder de WOZ waarde ziet ie dat als puur verlies en zeker niet als schenking.
  Ach ja misschien brengt Lorenzo duidelijkheid.

 401. afbetaalde huiseigenaar says:

  il.. ikweet.. daarom ben ik zo moedeloos..
  je krijgt die waarde niet aangpast.. is hun ticket om te kasseren jaar op jaar.. ze wordt eerder nog even naar boven geschroefd als dat ze reaal aangepast wordt en dat altijd maar 1 per jaar, achteraf..

  maw een koper wordt verplicht minimaal de woz waarde te betalen. een virtuele waarde die opeigen belang van de staat / gemeente wordt vastgelegd..

  en nu..???? nu dus niks meer..hoe leg ik dat mijn oude moedertje uit.. strakies.. strakies.. nog even volhouden tot de markt een beetje is gezonken..en dan nog even volhouden tot de woz waarde is gezonken..

  what a blow..

 402. Tijl says:

  Dit lijkt mij juridisch onhoudbaar. Aangezien er alleen afgerekend moet worden bij een hogere WOZ waarde dan uiteindelijke verkoopprijs, en niet andersom. Andersom namelijk zou je kunnen beredeneren dat de koper geld schenkt aan de verkoper, namelijk het deel boven de WOZ waarde.

 403. Wilbert says:

  afbetaalde huiseigenaar: Hoe groot is het percentage wat daar wordt geheven?

  Aangenomen dat je aan een vreemde schenkt dan is de belasting 30% op het bedrag tot € 115.708 (40% voor alles daarboven, muv van de eerste € 2.012, die zijn belastingvrij).

  Als je een huis geschonken krijgt (of erft) dan gaat men uit van de laatste WOZ waarde. De overdracht van de woning geldt echter ook als moment waarop je buiten de normale termijn bezwaar tegen de WOZ bepaling mag aantekenen (binnen zes weken na overdracht geloof ik). Dat moet je zelf doen, gemeente aanschrijven en bezwaar aantekenen. Gaat in principe volledig buiten de belastingdienst om. Nadat je een nieuwe WOZ waarde hebt moet je dan de hele zaak met de belastingdienst kortsluiten.

  Als je de woning koopt op de vrije markt (dus niet onderhands), de woning een tijd te koop heeft gestaan en de prijs waartegen gekocht niet absurd ver onder de vraagprijs ligt, dan is de belastingdienst volstrekt kansloos als ze met een schenkingsclaim komen. Wel grappig om over na te denken, ik heb hier een paar minuten om kunnen lachen 🙂

 404. afbetaalde huiseigenaar says:

  MOMENT:
  nb. hoe zit dat wanneer je op een veiling iets koopt.. daar gaat het toch ook onder woz waarde weg…

  er moet een oplossing zijn.. anders zouden de makelaars/ pandjebazen toch nooit op een handje klap veiling de panden opkopen..

  er moet een sleutel zijn..ergens is een oplossing.. de weg via de woz waarde aanpassing zie ik niet als realitisch..oftewel heel erg iffie en onzeker.. om maar niet te zeggen zäh und muhsam

  we moeten dat sopor van de uitzondering zoeken.. en dat ligt mi. mogelijk bij de veiling.. hoe doen ze het daar?! daar wordt met zekerheid niet achteraf nog een schenkingsbelasting geheven, toch?????

  wie weet raad??

  !”DDSAWR$%&//(()= kan mijn familie toch niet laten hangen !!!

 405. Frans says:

  Voerman: Zeg maar, dat ene Frans dat beweert!

  haha Voerman! Ik wilde al reageren op deze uitspraak van de belasting meneer, maar je was me al voor!
  Ik hoop van harte dat de belastingmeneer een vaste gast wordt op dit forum!!

 406. Tsjaa says:

  Is flauwekul, ik heb de afgelopen jaren 2 huizen verkocht onder de WOZ-waarde en heb nooit iets van de belastingdienst gehoord.

 407. andere gast says:

  gast,

  Andere gast denkt dat het ermee te moeken heeft dat u in de eerste persoon enkelvoud schrijft. Andere gast is het al eerder opgevallen dat men vooral meetelt als men zich schizofreen opstelt en in de hij-vorm over zichzelf schrijft 😉

 408. Adamus says:

  Frans: haha Voerman! Ik wilde al reageren op deze uitspraak van de belasting meneer, maar je was me al voor!
  Ik hoop van harte dat de belastingmeneer een vaste gast wordt op dit forum!!

  Reageert alleen in avonduren?

 409. afbetaalde huiseigenaar says:

  Als je de woning koopt op de vrije markt (dus niet onderhands), de woning een tijd te koop heeft gestaan en de prijs waartegen gekocht niet absurd ver onder de vraagprijs ligt, dan is de belastingdienst volstrekt kansloos als ze met een schenkingsclaim komen. Wel grappig om over na te denken, ik heb hier een paar minuten om kunnen lachen 🙂

  beste wilbert.. ik wou dat ik zo goedlachs kon zijn als jou.. 🙁 de huizen en hun virtuele waarde zijn toch so absurd overtrokken qua vraagprijs en dus ook de woz waarde..en vallen iedere dag naar beneden..maar in licht van wat jij zegt roep ik: wie bepaald de reale prijs: de fiscus – of de markt- de aan en verkoper.. ?! ik erf nix, ik kkop niet onderhands, ik wil regulair op de amrkt kopen..

  eindelijk weet nederland weer: een huis is waard wat een gek er voor geeft.. dat is toch het hele eieren eten wat mensen in een hyper bubble hebben vergeten..huizen liggen vaak al een ton te hoog wanneer niet meer.. ik volgop funda zo’n 250 huizen en dat al meer als 3 jaar.. om te kijken hoe de markt zich ontwikkelt.. zeker in het hogere segment gaan er iedere dag prijzen omlaag met meerdere 10 duizende tegelijker tijd..

  hup gister ook weer 1 : die ging met 100.000 ( ja eenhonderd duizend) naar beneden.. torschlußpanik.. wie bepaalt wat een reale prijs is: in het licht van de schenkingsclaim : ik als koper dus niet.. echter de fiscus.. mag ik effe kassieren?!

 410. Adamus says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  Veiling is in ogen fiscus “echt op markt zetten”.

 411. Adamus says:

  Mastah:
  Tijdelijk een geregisteerd partnerschap aangaan met de verkoper?
  dirkzwagerparticul…lasting-te-besparen/

  “ff overleggen met de vrouw”

 412. afbetaalde huiseigenaar says:

  Tsjaa Zegt:
  7 November 2012 om 5:23 pm (Quote) (Reply)

  Is flauwekul, ik heb de afgelopen jaren 2 huizen verkocht onder de WOZ-waarde en heb nooit iets van de belastingdienst gehoord.

  beste Tsja.. en nu bitte omgekeerd..
  jij hebt verkocht..
  ik wil kopen.. en IL had het ook al duidelijk gesteld dat de koper wordt belast..

 413. Adamus says:

  Tsjaa:
  Is flauwekul, ik heb de afgelopen jaren 2 huizen verkocht onder de WOZ-waarde en heb nooit iets van de belastingdienst gehoord.

  Pas maar op straks ziet onze “belastinginspecteur” het als een beroepsmatige aangelegenheid: kun je ook belasting over de winst(en) betalen.

 414. afbetaalde huiseigenaar says:

  Adamus: afbetaalde huiseigenaar,

  Veiling is in ogen fiscus “echt op markt zetten”.

  adamus.. wat betekent dit?
  maw: op veiling huis vertikt onder woz waarde wordt geen schenkingsclaim verlangd?..

 415. Adamus says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  jongens.. ik ben bijna zover dat ik het bijltje er bij neer gooi.. ik wist dat er geen markt was,alles zo ziekeijk kaputt gereguleerd.maar dat big brother overal maar ook overal zijn hand zo schaamteloss ophoud .. het is te gek voor woorden..de woz is al een gouden gans ieder jaar voor de ozb belasting en die wordt fus kunstmatig hoog gehouden.. coute que coute..

  mijn plan voor 2013/14:objekt kopen doorflinke som onder woz waarde te gaan zitten-daar er echt nog genoeg mensen zijn die eruitwillen en nog meer als genoeg overwaarde hebben.. ik zeg maar even the best ager.. maar nu.. forget it.. dat is echt bitter.. dat was het met het terug komen naar Nederland in 2014.. hoe zij een andere landgenoot tegen mij: je bent mesjogge: het is een totalitair systeem..zo langzaam gaan mij de tegenargumenten uit..

  En dan moet de echte fiscale crisis nog losbarsten. Gelukkig is in het torentje de zaak vooruitgeschoven tot 2014.

 416. Adamus says:

  afbetaalde huiseigenaar: adamus.. wat betekent dit?
  maw: op veiling huis vertikt onder woz waarde wordt geen schenkingsclaim verlangd?..

  Of er moet op de veiling ook een spelletje worden gespeeld? Maar daar is de bezoldigde notaris gelukkig de spelleider om het in eerlijke banen te leiden.

 417. afbetaalde huiseigenaar says:

  Adamus: Of er moet op de veiling ook een spelletje worden gespeeld? Maar daar is de bezoldigde notaris gelukkig de spelleider om het in eerlijke banen te leiden.

  dus>. is er een 2 sporen systeem<.
  spoor 1: op een veiling mag je onder de woz waarde aankopen zonder als koper achteraf een schenkingsclaim te krijgen

  spoor 2: je koopt op de reguliere markt: de verkoper wil er vanaf..jij als koper kan het onder de WOZ waarde kopen.. maar dan komt de fiscus en wil een schenkingsclaim laten gelden..

  heb ik het goed samengevat?

 418. Adamus says:

  afbetaalde huiseigenaar: dus>. is er een 2 sporen systeem<.
  spoor 1: op een veiling mag je onder de woz waarde aankopen zonder als koper achteraf een schenkingsclaim te krijgen

  spoor 2: je koopt op de reguliere markt: de verkoper wil er vanaf..jij als koper kan het onder de WOZ waarde kopen.. maar dan komt de fiscus en wil een schenkingsclaim laten gelden..

  heb ik het goed samengevat?

  Zo heeft II het opgepikt????

 419. afbetaalde huiseigenaar says:

  Adamus,

  Il: vond spoor 2, dmv zijn telefoontje naar de blastingtelefoon..

  Mijn input is dus de veilingoptie: die komt uit mijn veder.. het antwoord hierop is dus nog niet eenduidig gevonden..
  wanneer je dus onder woz waarde op een veiling kan kopen zonder het risico van een schenkingsclaim dan klopt er iets niet.. dat is met 2 maten meeten..

  en daarom mijn frustatie: wie bepaald hier eigenlijk de prijs op de reguliere markt ? op de reguliere markt mag je van de fiscus dus niet onder woz waarde kopen.. mag je lekker een claim betalen.. zij, de fiscus legt dus de waarde van een pand vast..
  terwijl je op een veiling met zekerheid niet met een schenkingsclaim wordt geconfronteerd.. hier bepaald de markt: vraag en aanbod de prijs.. en dus geen schenkingclaim als je onder woz waarde koopt..

  kan ik mij niet voorstellen dat de pandjesbazen / of eerbare burgers.. huizen op de kop slaan onder woz waarde om daar achteraf nog eens een schenkingsclaim op te betalen

  wie weet hoe het feitelijk en precies met de veiling onder woz waarde zit?

 420. afbetaalde huiseigenaar says:

  ll: Schokkend, net even met de belastingdienst een belletje gepleegd, en alle verkochte huizen met waarde onder de WOZ waarde moeten een schenkbelasting gaan betalen. Ook met 30% korting. Waarschuwing voor kopers. Schenkbelasting komt achteraf…….!

  Zo. Alles dus onverkoopbaar ………., moet je eerst bezwaar maken bij de gemeente om je huis onder WOZ te kunnen verkopen.

  hier beste adamus.. de thread door IL: vanaf zijn post..tot nu toe..echt schokkend..
  en voor de goede orde: het is de koper die moet dokken ( quasi daar hij een voordeel heeft door onder woz waarde te kopen en dit dan maar als een schneking van de verkoper aan de koper wordt gezien..
  het is de koper die moet dokken<!!!

  dit is niet alleen voor mij persoonlijk een ramp, maar ik ben dus indicatief.. wie gaat er nu nog überhaupt kopen. zelfs bij een offer you can not refuse omdat het dus echt goed onder woz waarde is??

  en dan nog mijn punt: hoe zit dat dan bij eenveiling..

 421. Floor says:

  Denk dat ze bang zijn voor Japanse toestanden op de huizenmarkt.
  Je huis verkopen voor een habbekrats, vervolgens failliet gaan en je eigen huis terug huren van koper.
  Die koper was een familielid of goede kennis.
  Jaren geleden een artikel over gelezen, meen op patrick net.

 422. ll says:

  @ afbetaalde huiseigenaar.

  Vond nog een stukje voor u, geen paniek……

  ‘U betaalt een bedrag voor de onroerende zaak, maar dat is lager dan de waarde in het economisch verkeer van de onroerende zaak. Het verschil tussen de werkelijke waarde en het bedrag dat u betaalt is een schenking.’

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/schenken/schenking_krijgen/hoe_bepaalt_u_de_waarde_van_een_schenking/u_krijgt_onroerende_zaken/overdrachtsbelasting_verrekenen_met_schenkbelasting/

  Gaat het erom, wat is de werkelijke waarde.
  Bij de erfbelasting is dat de WOZ, bij de schenkbelasting ook de WOZ.

  De belastingdienst mist ook nog een stukje overdrachtsbelasting………

  Maar ik ben ook geen jurist, maar wat doet de belastingdienst in een dalende huizenprijzenmarkt ? Geen idee, wel heeft ze veel geld nodig, dat wel…..

 423. Dawg says:

  ll,

  De belastingdinst hoort overduidelijk bij hogehuizenprijsminnend Nederland. Vermogenswinsten bij een stijgende markt zijn belastingvrij. Er gaat pas belasting betaald worden als de prijzen zakken.
  Hoe gek wil je ‘t hebben.

 424. afbetaalde huiseigenaar says:

  danke beste IL, de schrik zit er dus echt in..of moet ik zeggen verbijstering.. nogmaals ik verdank je veel voor deze post
  maar afgezien voor mij :
  dit is dus laatste strop voor de huizenmarkt die geen markt is..
  wie legt die economische waarde vast bij een dalende ja stervende markt..
  ik voel me sowieso een der letzte mohahikaner.. iemand die nog had wilen kopen – weliswaar tegen een aangepaste prijs en dus niet die nog altijd veel te inflationnaire prijzen..dus bereid te wachten.. maar hoe lang moet je wachten totdat de fiscus je niet nog eens naait met virtuele WOZ waarden..

  moet maar eens zien uit te vinden hoe het met de woz waarde-veiling situatie is..

  on another note: dan mag Erik in Leidscheveen zijn reisfolders weer in de kast leggen.. had hij toch net een huis gekocht en dat flink onder woz waarde..
  Erik man.. dat is wel zo waardeloos.. ik kan me voorstellen dat je zo happy in je huis bent.. laat wat horen hoe het in jouw situatie eruit ziet met de schenkingclaim t.o.v. woz waarde…

 425. TP says:

  ‘Kosten restschuld worden aftrekbaar’

  DEN HAAG – Wie met een restschuld blijft zitten na de verkoop van een huis, kan de kosten voor de lening en de rente maximaal 5 jaar aftrekken van de belasting.

  http://www.nu.nl/economie/2953074/kosten-restschuld-worden-aftrekbaar.html

 426. tufkaj says:

  ll,

  Het eerste linkje dat ik vind bevestigt je verhaal. Maar zegt ook dat je de WOZ mag nemen van een jaar later:
  http://vanhasselmakelaars.blog.era.nl/2012/03/08/woz-waarde-erf-en-schenkbelasting/

 427. Floor says:

  Oh heerlijk, weer ff wat getalletjes er tegen aan gooien zodat we weer met de voetjes op de grond komen en……. so much voor die nederlandse pensioenpotten.

  Maar ook Nederland zal in de komende tijd voor hete vuren komen te staan. De totale Nederlandse schuld als percentage van de economie is in de laatste twintig jaar bijna verdubbeld tot 726% (2011), vooral door de schulden van gezinnen (134%) en van banken (404%), terwijl die van bedrijven (119%) en die van de staat (67%) vrij constant bleven. Dit stelt de totale besparingen, inclusief de pensioenpot, van 150% in de schaduw. Dit is ook exclusief de ophoping van claims op andere lidstaten van de Eurozone, vanwege de vergroting van het betalingsbalansoverschot voor de kredietcrisis van 2008 en de Target2 claims door de kapitaalvlucht van zwakkere naar sterkere lidstaten, in de laatste 2 jaar. En ook exclusief de eventuele herkapitalisatie van de ECB.
  http://schmullstrategie.nl/2012/11/tip-van-rik-de-kredietjungle-krimpt-in/

 428. Philippulus says:

  ll:
  Schokkend, net even met de belastingdienst een belletje gepleegd, en alle verkochte huizen met waardeonder de WOZ waarde moeten een schenkbelasting gaan betalen. Ook met 30% korting. Waarschuwing voor kopers. Schenkbelasting komt achteraf…….!

  Wellicht een miscommunicatie?

  Indien een onafhankelijke derde een prijs betaald die gelijk is aan de waarde in het economisch verkeer, dan is het geen schenking, je moet het alleen aantonen dat het idd de waarde in het economisch verkeer is.

 429. svg says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  Adamus,

  en daarom mijn frustatie: wie bepaald hier eigenlijk de prijs op de reguliere markt ? op de reguliere markt mag je van de fiscus dus niet onder woz waarde kopen.. mag je lekker een claim betalen.. zij, de fiscus legt dus de waarde van een pand vast.. hier bepaald de markt: vraag en aanbod de prijs.. en dus geen schenkingclaim als je onder woz waarde koopt..

  kan ik mij niet voorstellen dat de pandjesbazen / of eerbare burgers..huizen op de kop slaan onder woz waarde om daar achteraf nog eens een schenkingsclaim op te betalen

  wie weet hoe het feitelijk en precies met de veiling onder woz waarde zit?

  Kan mij eigenlijk ook niet voorstellen dat het zo werkt : een lagere prijs is toch geen geschenk(schenking), hier moet een vergissing in het spel zijn , of ambtelijke teksten niet goed gelezen en/of niet goed begrepen, zou van de zotte zijn , het zet min of meer de hele markt muurvast.

 430. Adamus says:

  Ook fiscale ravijn van het nieuwe paars moet minder diep. Nog ff doorgaan met edelweiss plukken op de rand.

 431. Tijl says:

  http://www.nvm.nl/actual/november_2012/kosten_restschuld_vijf_jaar_aftrekbaar.aspx

  Ik snap niet dat hier geld voor gereserveerd moet worden, in totaal 9 miljoen euro. Deze gemiste belastinginkomsten komen toch via de schenkbelasting weer terug? De wizards of WOZ zal ik maar zeggen.

 432. Frans says:

  Floor,

  Floor, dat was inderdaad genieten dat stukje met de “getalletjes”! Heerlijk! Dank! 🙂

 433. Tsjaa.. says:

  afbetaalde huiseigenaar,

  Als je dit gelooft ben je echt niet goed hoor. Wel zal de belastingdienst vragen stellen, mocht de WOZ-waarde te erg uit de pas gaan lopen met de verkoopprijs. Maar als jij kan aantonen het op de vrije markt gekocht hebt is hier geen sprake van.

 434. Frans says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/45/ontwikkelingshulp-is-voor-wat-hoort-wat.xml

  oftewel: ontwikkelingshulp = verkapte subsidie aan het bedrijfsleven. (maar dat wisten we al langer toch? We leven tenslotte in een corporate fascism systeem)

 435. magnum says:

  ll,

  Dat hele verhaal van de schenking van de belastigtelefoon is natuurlijk klets van de damen of heer bij de belastingtelefoon. Dat zal niet de eerste keer zijn dat daar een scriptje ligt wat niet 100% in orde is

  Als je het gaat omdraaien zou de verkoper die meer krijgt dan de WOZ waarde ook schenkingsrecht moeten betalen.

  Schenking komt pas in beeld als je ´om niet´ of ´niet zakelijk´ aan de orde is of eigen familie relaties in het spel zijn.

 436. ll says:

  Kan je het ook anders zien ? Waarom zeggen ze dat dan.

  Stel ik wil mijn huis stante pede verkopen, met 150k korting, scherp in de markt 🙂 ( halve prijs, geen hypotheek ), aan mijn dochter, want ik wil naar Spanje een huisje kopen van Lorenzo, met zwembad en met een boomgaard met walnoten- en olijfbomen, en een groentetuin voor slechts 150k halve prijs. Als ze het wil kopen moet ze schenkbelasting betalen over de andere helft van 150k.

  Maar mijn dochter wil het huis niet, maar de buurjongen wil het wel voor de halve prijs. ( ook nog met een starterslening 😉 ) , een hij koopt het met 50% korting voor 150k. ( geen schenkbelasting ? )

  Waarom zou mijn dochter meer moeten betalen, als ze het huis koopt ( door die extra schenkbelasting ) dan de buurjongen ?

 437. SchuurHuurder says:

  Terug ontopic: de huiseigenaren die naar annuïteitenhypotheek gaan door deze regel zullen progressief belasting moeten betalen over de rente van hun spaarhypotheek, als ze niet ten minste 15 jaar hebben opgebouwd (of 20 jaar als er een hoger bedrag aan rente is opgebouwd). Hierdoor wordt het gat tussen wat het huis voor de verkopers waard is en voor kopers waard is alleen maar groter. Hoe sommige onder ons dit als goed nieuws zien begrijp ik niet zo goed.

 438. Diehard says:

  Is het bij deze nu duidelijk of het om familie naar familie gaat of ook bij een verkoop in de vrije markt zwaar onder de woz. Ik zit met een voorbeeld van iemand die een pand zelfs 120k onder woz mag kopen.

 439. Philippulus says:

  ll,

  Je zal een taxatierapport moeten overleggen, komt dat niet overeen, dan moet je toch schenkbelasting betalen.

 440. ll says:

  Morgen wordt ik teruggebeld door belasting afdeling schenken in Zwolle tussen 10-12, tot zover onduidelijkheid dussssss, ze zijn blijkbaar nog niet goed ingespeeld op een deflatoire huizenmarkt. 🙂

 441. renren says:

  Bij bankspaarhypotheken is het mogelijk om gebruik te maken van een fiscale vrijstelling. Deze vrijstelling houdt in dat je gedurende minimaal 15 of 20 jaar belastingvrij een kapitaal kunt opbouwen. Je betaalt gedurende de inlegperiode geen belasting over het opgebouwde vermogen en met het eindsaldo kun je je hypotheek belastingvrij (deels) aflossen. Voor 2012 zijn de vrijstellingen respectievelijk 34.900,- euro (voor 15 jaar) en 154.000,- euro (voor 20 jaar).

 442. renren says:

  Diehard:
  Is het bij deze nu duidelijk of het om familie naar familie gaat of ook bij een verkoop in de vrije markt zwaar onder de woz. Ik zit met een voorbeeld van iemand die een pand zelfs 120k onder woz mag kopen.

  Lijkt me toch dat de meeste huizen de laatste jaren onder de WOZ waarde zijn verkocht. Zolang dat redelijk” is lijkt me dat geen probleem. Er zal bij familierelaties wel wat beter gekeken worden.

 443. SchuurHuurder says:

  renren:
  Bij bankspaarhypotheken is het mogelijk om gebruik te maken van een fiscale vrijstelling. Deze vrijstelling houdt in dat je gedurende minimaal 15 of 20 jaar belastingvrij een kapitaal kunt opbouwen. Je betaalt gedurende de inlegperiode geen belasting over het opgebouwde vermogen en met het eindsaldo kun je je hypotheek belastingvrij (deels) aflossen. Voor 2012 zijn de vrijstellingen respectievelijk 34.900,- euro (voor 15 jaar) en 154.000,- euro (voor 20 jaar).

  Exact, als huiseigenaren deze hypotheekvorm bij verhuizen stop zouden moeten zetten zonder aan deze voorwaarden te voldoen, moet er in box 1 fiscaal afgerekend worden over de opgebouwde rente. Hierdoor zal het dus vaak voordeliger zijn om NHG vaarwel te zeggen en een hoger rentepercentage te betalen. Dit maakt het onaantrekkelijker om je huis voor een lagere prijs van de hand te doen. Slecht nieuws dus.

  Goed nieuws:

  http://www.nu.nl/economie/2953287/vertrouwen-in-economie-sterk-gedaald-akkoord-.html

  “Eind 2014 zouden de huizenprijzen een kwart tot dertig procent lager liggen dan op hun piek in 2008.” Aldus de ING. Dus als je nu koopt wordt je HRA op 2 manieren verlaagd en de verwachte waardedaling is 9% tot 14% in 2 jaar. Gezocht: greater fool.

  Ook uit het artikel: “Er is ook weinig vertrouwen dat niet verder wordt beknibbeld op de hypotheekrenteaftrek. Twee derde verwacht dat de beperking verder gaat dan nu in het regeerakkoord staat.”

  Stef Blok, waar is de rust nou?

 444. ll says:

  En alweer een noodklok

  http://m.huisx.nl/huizennieuws/15058-%E2%80%98zonder-reparaties-meer-rampspoed-woningmarkt

  PS morgen meer bekend over schenkbelasting, bericht weer verdwenen.