Banken worden steeds kritischer met hypotheken

Banken durven door de kredietcrisis steeds minder uit te lenen. Vooral hypotheekaanvragen van woningzoekers worden op grote schaal met smoezen, nieuwe administratieve drempels en om per ongeluk fout ingevulde formulieren afgewezen.

Ervaren hypotheekadviseurs zeggen dat geldschieters weliswaar nog met scherpe tarieven adverteren, maar door de kredietcrisis amper hypotheken meer verstrekken. De smoezen gaan volgens deze adviseurs ver. “Een man die zich op zijn aanvraag per ongeluk als vrouw had opgegeven, kreeg geen hypotheek terwijl zijn financiën verder dik in orde waren”, typeert Harrie-Jan van Nunen, directeur van de Financiële Makelaar, de recente excuusregen. “Banken nemen zo een loopje met hun klanten.”

Door de kredietcrisis krijgen hypotheekverstrekkers zelf geen geld. “Ze durven nieuwe hypotheken niet tegen de ooit beloofde scherpste tarieven af te geven”, zegt José Suarez van Hypolife. “Wie per ongeluk een verkeerd kruisje op de aanvraag zet, kan nu al problemen bij een hypotheekverstrekking krijgen”, zegt ook de ervaren Vlaardingse adviseur Jos Koets.

Tienduizenden mensen met een BKR-notering hebben nog meer problemen. Wie ooit een telefoonrekening te laat betaalde, of leent, staat gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Alle gespecialiseerde hypotheekverstrekkers voor deze groep van 635.000 particulieren en ondernemers die geregistreerd staan bij de BKR zijn geheel of volledig gestopt.

GMAC Hypotheken, Sparck en Elq, verbonden aan het failliete Lehman Brothers, sloten de winkelbalie, maar beloofden wel de reeds ingediende hypotheekaanvragen normaal af te handelen. “In de praktijk pluizen verstrekkers alles uit om maar tot een afwijzing te kunnen komen”, zegt Van Nunen. “Dat is wrang, want voor deze mensen bestaat geen alternatief”.

Volgens Elq verandert er niets. “Deze week zijn nog tien aanvragen verwerkt. Nieuwe criteria zijn er niet. Wel is het zo dat hoe meer vlekjes op een hypotheek zitten, hoe minder die voor onze beleggingen gebruikt kan worden.” Koets noemt een bizar voorbeeld. “Een klant die geen hypotheek kreeg omdat hij geen BKR-notering heeft. De aanvrager had namelijk nooit geleend, een ideale klant, die juist daarom werd afgewezen.”

bron: telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*