Woningmarkt krijgt zware klap

De woningmarkt raakt verder in het slop en de huizenprijzen blijven dalen met ongeveer 7 procent. Die verontrustende conclusie staat in een rapport van de TU Delft in opdracht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de verstrekker van de nationale hypotheekgarantie.

De opsteller van het rapport pleiten ervoor dat tijdelijke maatregelen van het kabinet om de woningmarkt te stimuleren langer van kracht blijven. Het gaat hierbij om de verlaging van de overdrachtsbelasting en om de verhoging van kostengrens bij de hypotheekgarantie van 265.000 euro naar 350.000 euro.

Het rapport is inmiddels aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de ernst van het probleem onder de aandacht te brengen.

bron:  bnr.nl

Share Button
Tagged with: ,
105 comments on “Woningmarkt krijgt zware klap
 1. nhz says:

  misleidende titel (mede van dit rapport). Er is helemaal geen sprake van een zware klap, alleen een voorspelling dat die kan komen en dat DUS alle belachelijke subsidies voor de woningmarkt vooral gehandhaafd moeten blijven. Prof. Boelhouwer c.s. bedankt!! voor dit pleidooi om nog eens miljarden over de balk te gooien in een poging om de scheefleners overeind te houden. Zo weten we ook weer aan welke kant de TU Delft staat, voor wie dat tenminste nog niet duidelijk was. Vast onderdeel van de maffia dus, follow the money 🙁

 2. Paul99 says:

  `de huizenprijzen blijven dalen met ongeveer 7 procent. Die verontrustende conclusie …..`

  `de auto- en benzineprijzen blijven dalen met ongeveer 7 procent. Die verontrustende conclusie …..`

  Je kunt je afvragen wat er eigenlijk mis is met prijsdalingen in het algemeen. Waarom zouden we geen gat in de lucht springen als een eigen huis ook voor mensen met lagere inkomens binnen bereik zal komen ?
  Nou begrijp ik wel dat dat laatste nog steeds niet het geval is, want de prijzen van de woningen dalen nog lang niet met percentages die opwegen tegen de strengere financieringseisen van banken. Daarvoor zijn prijsdalingen van 40 a 50% nodig, dat tesamen met het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek kan de markt weer gezond maken.
  Een normaal huis zou financierbaar moeten zijn voor een normaal goed éénpersoons inkomen, zeg 40.000 per jaar, dus 4 keer je inkomen, een 160.000 en de kosten van 6% spaar je eerst zelf maar bij elkaar.

 3. Laurens says:

  Om terug te komen op de 1 dollar house. Dat huis moet dan toch met de daaraan gekoppelde lening worden verkocht. Tenzij er gerekend is vanuit land min kosten slopen huis = 1 dollar.

 4. Laurens says:

  Paul99,

  Deflatie zoals jij beschrijft klinkt aantrekkelijk, maar het zorgt voor een grote terughoudendheid bij banken wat weer als effect heeft dat bedrijven niet kunnen investeren. Dit heeft weer effect op werkgelegenheid en dat weer op de economie die nog verder krimpt. Mensen gaan hun aankopen uitstellen, omdat ze weten dat hun geld volgend jaar nog meer oplevert etc.

 5. RealisT says:

  @5

  Onzin, dat doe je alleen als het gaat om zaken die niet echt nodig hebt. De neo koper wil wel wonen, maar geen financiele strop om hun nek. Zodra de prijzen naar een redelijk nivo zijn gezakt, komt die verkoop heus wel weer op gang en ontstaat er een gezondere balans.

  Tenzij er een enorme depressie komt natuurlijk…

 6. Buddy says:

  7%? waarop is dit cijfer gebaseerd?
  Volgens mij kan het net zo goed 10%, 15% of misschien wel 20% worden.

  Een markt is nu eenmaal niet te voorspellen en vooral niet wanneer de volatiliteit aan het toenemen is.

 7. Scheefwoner says:

  Hebben die ingenieurs in Delft daar nou zo lang voor gestudeerd! Denken ze nou werkelijk dat de woningmarkt uit het slop komt door de OB laag te houden en de NHG te verhogen?

  Alles weer in het voordeel van de zittende scheefleners die koste wat het kost beschermd
  moeten worden tegen verdere dalingen. “Minder lenen betekent lagere prijzen” aldus hoogleraar woningmarkt, Peter Boelhouwer. So, what? Denkt deze Peter Boelhouwer dan helemaal niet meer aan de jeugd van Nederland, voor wie zo’n prijsdaling juist het zetje kan geven om gunstig te kunnen kopen. Wat is er mis met de opvatting van Jaap van Duijn dat de hypotheekschulden aangepakt moeten worden en dat als vraag en aanbod niet overeenkomen dat er dan iets mis kan zijn met de prijs?

  Nee hoor, gewoon alles opschroeven zodat de jeugd nog meer kan gaan lenen en de schuldenberg nog verder zal gaan toenemen. Van Gaal zou zeggen: Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij nou zo dom?

  Als we zo door gaan dan ontstaat er een patstelling tussen scheefleners en aspirant kopers die nog wel jaren door kan blijven gaan (mits de overheid blijft subsidiëren)

 8. Scheefwoner says:

  Begin ik nu te hallucineren of wat? De naam Peter Boelhouwer is ineens verdwenen uit het bericht en ook verdwenen in de link naar BNR. Ik heb vanmiddag wel een biertje op in de tuin maar dit zal wel een andere oorzaak hebben….

 9. p.j.v.a. says:

  Met 7% per jaar, de komende 5 jaar.

 10. Filip says:

  Laurens,

  Zonder al die geldschepping was er nooit een zeepbel ontstaan en ook nooit ZULKE deflatie. Wel prijsdalingen door productiviteitsgroei, zoals van auto’s, pc’s, tv’s etc. Deflatie van huizenprijzen = de oplossing van de zeepbel.

 11. Ronfin says:

  Afschaffen gemeeentegarantie nu!
  Alleen nog een lineaire hypotheek en geen enkele andere optie NU!
  Over twee jaar volledige afschaffing van HRA
  Gevolg: hoop mensen en gezinnnen in de problemen met hoofletters: JAMMER DAN!
  2 jaar later weer een gezonde huizenmarkt (30 tot 50% lager)

 12. Freddeh says:

  @ 14 Ronfin

  Dat geloof je zelf toch niet? HRA zullen ze nooit in 1 klap afschaffen. Het mag dan wel stom zijn maar ik ken maar weinig mensen die een hypotheek nemen die ze Bruto “makkelijk” kunnen veroorloven, zonder de HRA redden ze het gewoon niet.
  Gaat gewoonweg niet gebeuren. Als ze nou gewoon snel beginnen met afbouwen in plaats van het lopen uitstellen..

 13. Francisco says:

  @ 11 Scheefwoner:
  Op deze site zie je Boelhouwer WEL in het artikel staan:
  http://www.nu.nl/geldzaken/2605977/huizenprijzen-dalen-zeven-procent.html

 14. Nel says:

  vind het wel mooi om die 7% te zien naast de zo gewenste 20%
  to 40%, das ergens precies het midden tussen die lekkere steady 2% per jaar waar kennelijk niemand van schrikt en de 25% waar iedereen die nog moet kopen op anticipeert..voorlopig lijkt me die 7% de hoogste uitschieter die je gaat horen de komende jaren..ik blijf van mening dat er in nde redenaties hier ergens een blind spot moet zitten..in het kort komt die erop neer als je wacht op het bericht dat de prijzen 30% zijn gezakt je nog weleens heel lang kan gaan wachten..ook ergens vergeet men het deel wardeopbouw indien men niet max leent en lekker aflost (spaart?)de belangen van de optel danwel aftreksom zijn iets te groot..manbijthond bekijkt met u deze website en vraagt zich af…welk signaal zou u ooit doen besluiten om een huis te gaan kopen?

  wil zeker niet aanzetten tot kopen want de huizen zijn te duur..maar de lucht loopt er langzaam uit en ik vraag me af wat en hoe je als “gemiddelde nederlander” straks kunt zien wanneer je iets kan/mag gaan kopen zonder alteveel koppijn..of is het simpele antwoord ik wacht op de bodem/paniek/val van euro/etc?

 15. Frans says:

  Wiens brood met eet wiens woord men spreekt.

 16. analyze says:

  ik denk dat het beste is om te wachten tot het weer omhoog gaat.. dan heb je niet het optimale moment te pakken maar wel zekerheid.

  m.a.w. laat het lekker zakken zover als dat het gaat, en als het dan weer een jaartje gestegen heeft dan ben je iig zeker dat je geen finacieele zelfmoord pleegt, en er over jouw rug 4 tot 5 babyboom stellen tientallen jaren aan de costa brava met spaanse bedienden van jouw centen god in frankrijk lopen uit te hangen.

 17. bankschroef says:

  Ik heb niet het idee dat de overheid de woningmarkt daadwerkelijk stimuleert, de overheid is slechts bezig te voorkomen dat de prijzen te snel dalen, dat is hun enige belang, de rest interesseert de overheid niet.

 18. ll says:

  Dit artikel staat nu op de frontpage van Yahoo……..

  Op de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag met grote letters, huizenkopers kunnen 10% minder lenen.

  De Media zijn er nu vol op ingesprongen, een omslag 😉

 19. tufkaj says:

  Ik begin het echt stuitend te vinden dat een daling van prijzen wordt gebracht als “klap voor de markt”.

  Dalende prijzen zijn de enige weg naar herstel M.I.

 20. ll says:

  Tufkaj, daar gaat het toch om,…. de markt, de burger staat al jaren buitenspel 😉

 21. dr.t says:

  Het herstel of afbraak wordt bepaald door de hoeveelheid geld dat in het samenspel van banken en overheden, gepompt wordt in de huizenmarkt.
  Aan de vraagzijde in de zin van is de wens om in een huis te wonen is niet zoveel veranderd.
  In demografisch opzicht, toename zelfstandige huishoudens liggen de kaarten niet ineens heel anders.
  Inkomen, koopkracht idem dito.
  Aanbod, er wordt steeds minder bijgebouwd, ook sociaal verhuur als alternatief staat onder druk.
  De markt wordt derhalve puur bepaald door de poitie van banken en overheden.
  Omdat het met hun positie (Europa) steeds beroerder gaat, gaat het ook steeds ‘slechter’ op de woning’markt’.

 22. dr.t says:

  moet zijn positie

 23. Nico de Geit says:

  Ik zit al sinds 2000 op een daling te wachten. Die daling komt voor mij wel erg laat. Ik denk niet dat ik nog ga kopen. De bodem is nog lang niet bereikt.

  Omdat ik er vanuit ga dat Nederland langzaam in een derdewereldland verandert zijn lange termijn investeringen in dit land niet al te slim.

  Volgens econoom Douglas McWilliams verandert Schotland binnen afzienbare tijd in een derdewereldland. Eerder voorspelde McWilliams dat Schotland in 2050 de status van derdewereldland zou bereiken, maar daar komt hij nu op terug, en maakt er 2030 van. De oorzaak is volgens McWilliams gelegen in een te grote overheid, onverantwoorde overheidsuitgaven en te weinig ondernemerschap.

  https://nicodegeit.wordpress.com/2011/08/29/schotland-derdewereldland-in-2030/

  Verdere oorzaken van neergaande welvaart: niet-blanken zijn over het algemeen minder welvarend en dat zal gevolgen hebben voor alle lange termijn investeringen:

  VS: ‘Blanke huishoudens 20 maal welvarender’

  Sinds de jaren ’80 is het verschil in welvaart tussen blanken en niet-blanken in de VS niet meer zo groot geweest als nu. Een onderzoek uit 2009 laat zien dat blanke huishoudens gemiddeld 20 maal welvarender zijn dan zwarte of Latino huishoudens. Het onderzoek van het Pew Research Centre vond in 2009 plaats waarbij informatie werd ingewonnen bij tienduizenden Amerikaanse gezinnen. Recent werd de informatie openbaar, en de constateringen zijn schokkend.

  Terwijl het gemiddelde vermogen van blanke huishoudens tussen 2005 en 2009 met $ 20.000,– daalde, werd het gemiddelde vermogen van zwarten gehalveerd. Het onderzoek laat zien dat blanke huishoudens gemiddeld $113.149,– bezaten en zwarte huishoudens gemiddeld slechts $ 5.677,–. Het gemiddelde vermogen van latino’s bedroeg $ 18.359,–.

  Volgens economen is de neergang van het vermogen vooral te wijten aan de neergang van de huizenmarkt. Waar jonge niet-blanke Amerikanen slechts een huis bezitten, bezitten oudere blanke Amerikanen ook aandelen.

  Het onderzoek toont aan dat in 2009 een derde van de zwarte- en latino-huishoudens geen eigen vermogen had, of dat de schulden de bezittingen overtroffen. Bij blanke huishoudens was dat bij slechts 15% het geval.

  https://nicodegeit.wordpress.com/2011/08/07/vs-blanke-huishoudens-20-maal-welvarender/

 24. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Ik begin het echt stuitend te vinden dat een daling van prijzen wordt gebracht als “klap voor de markt”.

  Exact.

  Er is helemaal niks mis met de woningmarkt. De prijzen zijn gewoon te hoog door alle kunstgrepen van Hogehuizenprijsminnend NL. Nu ze echt op zijn komt er gewoon lucht uit. Kortom een prijsaanpassing is nodig, of er moet een nieuwe wet komen om de HRA te verdubbelen. Dat HRA verdubbelen mag nu al voor mensen met twee koopwoningen, een ultieme prikkel om verkoop nog even uit te stellen (en uit eindelijke een lagere opbrengst te realiseren).

  Zelfs NVM stelde al dat een aanpassing van 20% in de vraagprijs nodig kan zijn voor huizen die al langer te koop staan. Vooruitzichten voor 2012-2015 zijn dat langdurige daling zal optreden.

  Geduld werkt, Hogehuizenprijsminnen is oldskool 🙂

 25. Juan Belmonte says:

  ll: Poster uit 1934, herhaling, spend, spend, spend

  L’ histoire ne se repète jamais 😛

 26. Heiny says:

  Nico: Maakte jij nu ook niet die opmerking dat de opmars in Libie niet echt kon zijn en Kadaffi neit zo makkelijk verslagen zou worden een kleine week terug? Althans iets in die strekking?

  Als dat de kwaliteit is van je bronnen en voorspellingen.

  Niet dat ze niet vermakelijk zijn of zo.

 27. Juan Belmonte says:

  dr.t: Het herstel of afbraak wordt bepaald door de hoeveelheid geld dat in het samenspel van banken en overheden, gepompt wordt in de huizenmarkt.

  Dr t.
  U vergeet het principe Lenen en terugbetalen

  Juan ziet het als volgt:
  – om Huizenprijzenhoogtehouden (werkwoord komt ooit in de Van Dale, leuk voor scrabble) hebben financiële adviseurs (Jazeker) iedereen aangeraden om maximaal te lenen en niet af te lossen (want dan was u een dief van eigen portemonnee). Dat hiermee ook provisies van de adviseurs zelf hiermee opliepen vertelden ze er niet bij en weinig particulieren zullen het zelf bedacht hebben.

  Gevolg:
  – Nederland leaset huizen (lenen, niet aflossen èn over de rente van de lening belastingvrijstelling krijgen èn de waarde van het huis belastingvrij in box 1). Walhalla dus.
  – NL heeft heerlijk hoge huizenprijzen (in industriestaat Duitsland een ton minder) die de volgende generatie allen met strophypotheken kan leasen
  – NL heeft dan ook (relatief) de grootste hypotheekschuld van de wereld

  En aan deze huizen-“markt” zitten risico’s.

  Wat DSB deed, was een woekerpolis mee laten financieren. Dus de DSB financierde zijn eigen omzet op niet-altijd-even solvabele partijen.

  Maar de risico’s die DSB nam zijn te groot gebleken.
  Dus als zo’n bank omvalt worden er geen nieuwe leningen op 160% van welke woningwaarde dan ook afgesloten en stroomt er voor het subprime segment minder geld naar die woningmarkt.

  Einde van de geldstroom met grote risico’s.

  En nu zijn we allemaal opeens verbaasd dat het sprookje een keer ging eindigen ?

 28. AVE says:

  @ Dr. T

  De toekomstige demografie van Nederland zal de huizenmarkt niet stimuleren. Nu is het gemiddelde aantal kinderen 1,7 per gezin en dus niet eens voldoende om het gezin te vervangen. Dus ook niet om de vrijkomende woningen te bezetten.

  http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/geboorte/zijn-er-in-nederland-verschillen-naar-regio/

 29. lorenzo says:

  ” NL heeft heerlijk hoge huizenprijzen (in industriestaat Duitsland een ton minder)”
  Best te constateren vol te zijn van jezelf , maar mijn vader zei immer te blijven leren in je leven.
  Rekent u zelf maar met dit voorbeeld : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2498043

 30. snorkel says:

  @5 Laurens. Grappig, die theorie dat ‘mensen hun uitgaven gan uitstellen’. Heb laatst Kees de Kort daar nog iets over horen zeggen: Onzin! Nergens is ooit bewezen dat dalende prijzen leiden tot uitstel van uitgaven. Zou ook wel een beetje vreemd zijn; dan zouden winkels niets verkopen tijdens de uitverkoop toch? 😉

 31. Nico de Geit says:

  Heiny:
  Nico: Maakte jij nu ook niet die opmerking dat de opmars in Libie niet echt kon zijn en Kadaffi neit zo makkelijk verslagen zou worden een kleine week terug? Althans iets in die strekking?

  Als dat de kwaliteit is van je bronnen en voorspellingen.

  Niet dat ze niet vermakelijk zijn of zo.

  Je luistert duidelijk te veel naar de mainstream media (MSM). De NAVO bombardeert alles plat, daar zijn ze goed in. Op de grond gaat het niet best – het is daar een groot bloedbad, en daar hoor je de MSM niet over. 70% van de bevolking schijnt nog steeds aan Kadaffi’s zijde te staan en vinden dat de neo-kolonialisten moeten vertrekken.

  Libië is een land waar 2000 stammen de dienst uitmaken. Eén van de stamleiders, Younis, werd door een andere stam vermoord waardoor zijn stam zich tegen de stam keerde die van de moord wordt verdacht. Zwarten worden door de ‘bevrijders uit Benghazi’ massaal vermoord. De zuidelijke Libische stammen zijn zwart en willen niet ‘bevrijd’ worden door racistische moordenaars. De NAVO ondersteunt de Nationale Overgangsraad (NTC) maar als het NTC niet precies doet wat de westerse landen willen zullen ze de NAVO-steun verliezen en zullen de westerse landen van het NTC af willen. Algerije en andere Afrikaanse landen met een koloniaal verleden zijn ook niet altijd even blij met de neo-kolonialisten. De Sahara-woestijn is eindeloos, en zo zal een oorlog er in zijn: eindeloos. Kortom, de oorlog is nog maar net begonnen. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=yBpENhhdlKs

  Meer: http://nicodegeit.wordpress.com/category/conflict-libie/

 32. lorenzo says:

  Heiny, dat had je nu net niet moeten doen….Nico , mag het on-topic ?

 33. Nico de Geit says:

  lorenzo:
  Nico , mag het on-topic ?

  Ik leef in een heel andere wereld dan mensen die aan het MSM-infuus hangen. Dat is voor de machthebbers een groot probleem: op social media vinden mensen informatie die de machthebbers liever niet zien.

  Voor Huizenmarkt-zeepbel gaat hetzelfde op: op deze site staat informatie die je niet bij de overheid, banken of makelaars zult vinden.

  Ik verbaas me erover dat veel mensen de MSM klakkeloos geloven, hoe naïef kan iemand zijn? Probleem is dat de massa naïef is en dat we een democratie hebben, en dat de meerderheid beslist.

 34. Nico de Geit says:

  AVE:
  @ Dr. T

  De toekomstige demografie van Nederland zal de huizenmarkt niet stimuleren. Nu is het gemiddelde aantal kinderen 1,7 per gezin en dus niet eens voldoende om het gezin te vervangen. Dus ook niet om de vrijkomende woningen te bezetten.

  Eenvoudige en duidelijke cijfers. Als ze nu allemaal twee banen nemen en twee huizen….

 35. lorenzo says:

  37 , ok jij rijdt door het rode verkeerslicht . Maar mag die rommel van jouw in je eigen wereldje blijven ? Anders begin ik over mijn postzegelverzameling en Porsche folder verzamel woede.
  Dank alvast .

 36. Nico de Geit says:

  lorenzo:
  mag die rommel van jouw in je eigen wereldje blijven ?

  Iedereen heeft het recht te denken wat hij wil, en iedereen heeft ook het recht zijn gedachten met anderen te delen. Vandaar dat ik een eigen blog heb.

  Af en toe komen er mensen voorbij die het ABSOLUUT NIET met mij of jou eens zijn. Het gaat zelfs zo ver dat ze je de schuld geven van de ontwikkelingen/feiten die je ziet.

  Lorenzo: straks slepen ze jou voor de rechter vanwege dalende huizenprijzen.

 37. Nel says:

  @19

  Op een of andere manier heb ik het gevoel dat een deel van de daling reeds is verdisconteert,en dat de werkelijkheid van de gedaalde prijzen nog niet echt doordringt in het cijfermateriaal, geen idee waar dat aan ligt, ik zal het vast bij het verkeerde eind hebben..wie kan er iets zeggen over vertragingen en de cijfers, of iets over volume onverkochte huizen..als vanaf nu niemand meer zijn huis verkoopt, zijn ze dan nog steeds minder waard?

 38. marianne says:

  @Lorenzo
  Nico verdedigde zich tegen de uithaal van een zekere Heiny, daardoor moest ie ff off-topic.
  En ik ga ook even off-topic, lees allen de artikelen van “Pepe Escobar”, zijn er een heleboel, pas wanneer je die allen doorgenomen hebt mag je Nico afzeiken, ok?
  Het is Sarko wederom door wie het simpele europese klootjesvolk belazerd wordt, alles om de mn franse banken maar overeind te houden. Niks volk wat van Gadaffi af wil.
  Sarko wilde van Gadaffi af en heeft dit oorlogje op poten gezet.

 39. marianne says:

  @17 Nel
  Enige goede moment om te kopen is wanneer de hyptheekrente op 15% staat, of misschien nog wel hoger. Moment dus waarop de kans dat ‘ie naar beneden gaat vele malen groter is dan omhoog.
  Dat gaat nl eens gebeuren als laatste onderdeel van de rit.
  Maar aangezien men een langszame daling probeert te bewerkstelligen en het verhogen van de rente momenteel niet tot de opties behoort, kan dat nog ff duren.

 40. renren says:

  Het zal nog lang duren voordat Lorenzo weer over auto’s kan praten.

 41. lorenzo says:

  42 ,marianne ik verzoek je hier vaker te komen , ik zie niets anders dan het blog , met dientengevolge oorlogen van Nico . Dat kan toch in zijn eigen wereldje blijven . Buiten het feit dat het zeer irritant te volgen is , ook voor nieuwkomers hier.
  Marianne , je besmeurt de boel hier een beetje , maak een afspraak met Nico en laat het forum daarna zuiver met al onze onzin.

 42. lorenzo says:

  45 renren : ik zal het vandaag even aanzien , gaan we daarna over autos praten . Jij wilt dus wel ?

 43. renren says:

  47 Lorenzo; Ik zie gewoon dat auto’s een groot interesse gebied voor je is. Zelf neem ik liever de fiets.
  Voor de rest vind ik dit gewoon een leuk blog om te lezen.

 44. marianne says:

  @Lorenzo
  Lijkt me toch raadzaam je interesses wat uit te breiden. Over die nederlandse huizenmarkt is alles hier op dit forum zo ongeveer wel gezegd dacht ik.
  Het is juist de situatie in Europa en de wereld die daar plotseling die broodnodige versnelling aan kan geven.

 45. hugo says:

  Moest even aan deze denken gezien de discussie;

  ”There are no sidelines, for everyone serves something or someone, if only by default. The most significant choice we make is whom we serve, and to whom we therefore gradually bind ourselves. It is a terrible choice, with profound implications, but so often made with little thought, lightly, without a view to the consequences. We live on forever with whom we have served in this world.

  Free will. Ain’t it a bitch?”

 46. Frans says:

  @ 49 Marianne & more:
  Veel mensen die dit blog lezen hebben weinig tot geen idee wat er zich werkelijk afspeelt op internationaal geo politiek terrein, en waarom het essentieel is voor beter begrip en het kaderen van het topic huizenbubbel.
  Zoals ik al eerder heb gezegd: waarom mag er alleen worden ingezoomd en niet worden uitgezoomd?
  Als je alleen inzoomt wordt het millimeterneuken op een gegeven moment.
  Het is by the way een grote schande wat er in Libie gebeurt. De meeste mensen weten van niets en als je de waarheid vertelt doe je aan samenzweringsdenken.
  De meeste mensen zijn zo achterlijk te geloven wat het 8 uur journaal zegt of de kranten schrijven.

 47. Heiny says:

  @Marianne, net als Nico heb ik het recht ook mijn mening te ventileren.

  Als hij met een zogenaamd feit komt en die is dudielijk niet in lijn met de realiteit, dan mag hij er op gewezen worden. Om zo aan te geven hoeveel waarde er is te hechten aan zijn uitlatingen. Dat het verder een puinhoop is daar heb ik het niet over en is enkel een verdoezeling van dat hij het bij het verkeerde eind had en niet even de hand in eigen boezem steekt.

  Net als het feit dat jij met iets komt wat meteen als feit naar voren wordt gebracht zonder wederklank.

  Maar ja, zoals waar dit blog ook voor staat is het de waarheid die als eerste het onderspit moet delven.

  Ik ben blij met mensen zoals Ralph, NHZ en Juan(en vele anderen) die inhoudelijk op de materie in gaan en geen buiten de discussie heersende dingen erbij moeten gooien. Dat wordt gedaan om de discussie helder te houden. Het geeft mij een genuanceerder beeld van de voors er tegens betreffende de situatie en behoed mij blind te zijn van de problemen die aan beide kanten leven.

  Ik zeg hierbij dan ook niet dat Nico geen punt heeft hier en daar, maar een beetje inzicht hebben op de discussie en de manier van discussiëren hier mag toch duidelijk zijn wat wel en niet nuttig is.

  Maar als jij het ook niet begrijpt dat uitspraken waarin Nederland tot derde wereld land is veroordeeld door de toestroom van buitenlanders, niet echt toepasselijk zijn. Dan kan ik enkel zeggen dat je hiermee je eigen geloofwaardigheid te grabbel gooit.

 48. Daphne says:

  Nico de Geit: Eenvoudige en duidelijke cijfers. Als ze nu allemaal twee banen nemen en twee huizen….

  Volgens schattingen van het CBS groeit de grootte van de Nederlandse bevolking nog wel een paar decennia. Die ouders van 1.7 kind moeten nl. nog wel overlijden voordat de krimp inslaat. Ook wordt het aantal mensen per huishouden nog altijd kleiner. En minder personen per huishouden betekent natuurlijk dat er meer huizen nodig zijn.

 49. Frans says:

  @ Heiny: live and let live. Er zijn mensen die nu eenmaal niet geinteresseerd zijn in de brede context. 50% is ueberhaupt niet intelligent genoeg om dit ooit te snappen. Van de andere 50% wil 48% het niet snappen, blijft liever in zijn eigen veilige wereldje, anders gezegd het wereldje zoals geschetst door het 8 uur journaal, de politici, en nog erger de economen van de bankiers.

 50. Heiny says:

  @Frans: Dat de internationale bewegingen invloed hebben op ons land is een feit. Wij zijn tenslotte ook een land die relatief het meeste invloed per inwoner hebben op alles er buiten dan de meeste andere landen. Vooral onze havens zijn hier de start van geweest en zijn we als de grote poort naar Europa in een sterke positie om te profiteren van de wereld, maar ook het omgekeerde.

  Maar om rechtstreeks te discussieren over hoe Kadaffi invloed heeft op jouw of mijn huis is ver buiten proporties. Ja er is invloed, maar deze is in het niet vergeleken met wat de HRA, OB of het bewust slopen van goede woningen door de sociale woningbouw voor invloed heeft.

  Zelfs de AEX waar nu Kadaffi een redelijke invloed op heeft en alle andere problemen in het midden oosten die zijn geweest met name op de olie. Kun je nu als schuldige aanwijzen, maar het zijn meer de druppels die de emmer doen laten overlopen op het hele toneel van de economie die door de Banksters zijn begonnen.

  Het grootste bewijs hiervan is als je kijkt hoe weinig de huizen gezakt waren met de internet bubbel. De AEX kelderde als een gek en nog deden de huizen hier bijna niets.

  Dus als je alle elementen op deze site samen neemt die er 10 jaar geleden minder toe deden, dan zie je wat de AEX echt doet voor de huizenmarkt. Dat is tenslotte ook de discussie hier, de huizenmarkt en niet de economische malaise.

  Kortom door veel kunst en vliegwerk is de huizenmarkt lang uit de greep van de economie geweest en daar moeten we nu voor boeten.

  Dus als dit forum “enkel” over de economie ging, dan hadden jullie een zeer sterk punt. Maar nu is het een “relatief”klein stukje, waarbij we beter op de echte pijnpunten kunnen gaan focussen.

 51. Heiny says:

  @Daphne: Om niet te flauw te zijn heeft Nico op dat stuk wel een sterk punt.

  Onze bevolking blijft groeien, ondanks de lage geboortecijfers. Je hebt gelijk dat deels nog moet komen met een sterftegolf die verwacht wordt over 10-15 jaar. Maar veel wordt gecompenseerd door de grotere groei aan mensen die naar Nederland komt, dan daadwerkelijk verhuist.

  Dus even een stukje hand in eigen boezem, dat zoals ik eerder al zei Nico wel degelijk hier en daar een punt heeft.

 52. Heiny says:

  @Frans: Ik ben wel degelijk geinteresseerd in de bredere context, maar ook in de juiste verhoudingen.

  Vandaar dat nuance en genoeg relatie tot dit blog in “mijn” beleving gewenst is.

  Ik wil jullie argumenten dan ook zeker niet als onzin bestempelen. En op dit moment zijn het daarom ook in mijn ogen de druppels die de emmer doen overlopen en dus ondanks klein grote gevolgen kunnen hebben.

  MAar als de andere problemen zijn opgelost dan kunnen de genoemde issues op internationaal niveau nooit de invloed hebben zoals het nu is en zouden we er net zo bij staan als Duitsland.

 53. Frans says:

  @ Heiny: Ghadaffi beperkte invloed: mee eens, maar daar gaat het niet om.
  Het is een voorbeeld van de totale corruptie, de internationale geo politieke agenda, waarvan de huizenbubbel weldegelijk een symptoom is.
  De AEX als graadmeter van de economie is op zijn minst gezegd tegenwoordig “verdacht”.
  De AEX hangt erg af van de Dow Jones, en deze is gemanipuleerd.
  Kan ik ook een heel verhaal over vertelen, maar dat laat ik maar even.
  Voor de internet bubbel is de huizenbubbel in de plaats gekomen, dit terwijl er een recessie had moeten plaatsvinden.
  Dit is uitgesteld, zoals de grote klap nog steeds wordt uitgesteld, maar dit kan niet nog een decennium worden uitgesteld.
  In feite zijn de banken in Europa maar ook in de VS insolvabel, is het probleem Griekenland niet opgelost, evenmin zoals Italie, Spanje en ga zo maar even door.
  Inflatie cijfers worden gemanipuleerd, werkloosheidscijfers idem, er is een schaduwboekhouding van de banken, de US is een Nazistaat aan het worden en vervalt tot derde wereld niveau, groei (export) in China loopt sterk terug, China heeft een huizenbubbel, een oorlog tegen Iran zit in de pen: het is nog afwachten of en wanneer deze plaatsvind. (probleem is nu nog Rusland).
  Dit is zomaar een willekeurige greep van wat er zich afspeelt.
  Wil je beter begrijpen wat er ECHT speelt, dan raad ik als basis studie aan: The Money Masters. (Googlen) Dit is een goed uitgangspunt om te starten.
  Na veel studie kom je erachter dat de huizenbubbel in Nederland onderdeel uitmaakt van een veel groter geheel, krijg je meer afstand, en kun je erg snel informatie die vrij komt ontleden in hoofdlijnen. Elk artikel draagt dan bij tot het slijpen van de diamant van kennis en inzicht, in plaats dat het leid tot oneindige discussies die voor de millimeteristen (die mensen die graag op de vierkante millimeter denken) wel interessant zijn, maar voor het inzicht in de problematiek alleen maar ruis op de lijn.
  Beide (het inzoomen en uitzoomen) is nuttig, naar mijn mening is alleen maar inzoomen te beperkt.

 54. Frans says:

  Heiny:
  MAar als de andere problemen zijn opgelost dan kunnen de genoemde issues op internationaal niveau nooit de invloed hebben zoals het nu is en zouden we er net zo bij staan als Duitsland.

  ER IS GEEN OPLOSSING!

  Gegeven de historie en de lijn die er gekozen is tot nu toe is er geen enkele hoop dat problemen worden opgelost.

  Er is een schuldencrisis & de middenklasse wordt steeds verder uitgekleed. De banken en de landen mogen niet omvallen. Alles om het systeem in stand te houden & de burger verder uit te kleden. Zonder koopkracht van de burger*** loopt de zaak op een gegeven moment vast.

  ***: koopkracht: ook het verstrekken van een (te hoge) hypotheek levert koopkracht. Het onverbiddelijke resultaat van opgeblazen schulden verkregen door deze koopkracht gaat zich op een gegeven moment wreken, want de schuld kan niet tot in het oneindige verder worden uitgebouwd. Er kan ook een crisis ontstaan omdat de “buitenwereld” door krijgt dat de schulden niet kunnen worden afbetaald. In geval van een land vertaald dit zich in sterk oplopende rentes op staatsobligaties. Zonder ingrijpen van de ECB zou dit exploderen. Het zou moeten exploderen, maar er wordt net gedaan alsof de schuld nog ooit kan worden afbetaald, of in ieder geval beheerst kan worden: ONZIN!

 55. marianne says:

  @Heiny,
  Indien je uitsluitend op zoek bent naar de mogenlijkheden op de nederlandse huizenmartkt, dan moet je gewoon ff dit forum vanaf dag 1 doornemen.
  Kom je alle vragen en antwoorden meerdere malen tegen.

  Hetgeen nu van belang is, is de economie en aangezien er niet zoiets bestaat als een nederlandse economie, zullen we echt naar het grote geheel moeten kijken om enig idee te krijgen over “wanneer die huizenprijzen instorten”.
  Want dat is de enige vraag die nog open staat wat mij betreft.

 56. marianne says:

  @Heiny
  Niet onderbouwd, meen er een link bij gezet te hebben.
  Is alleen een hoop leeswerk, net als dit forum doornemen vanaf dag 1 trouwens.
  Zoals vermeld, Gadaffi is weg gebombardeerd door de NAVO omdat er anders een aantal franse banken koppie onder zouden gaan. Gadaffi was nl van plan de miljarden daar weg te halen.
  Frankrijk is momenteel ook niet van plan ze terug te geven wil uitsluitend een dikke vinger in de pap in Libië en al helemaal niet Gadaffi in den Haag laten berechten. Net zo min als Cameron natuurlijk.
  Beide heren zijn uitsluitend gebaat bij een dode Gadaffi, eentje die niet meer spreken kan en al helemaal niet eentje die in den Haag berecht gaat worden.
  Ik geef toe dat de stukjes van Nico meestal wat warrig zijn en niet helemaal to the point, maar vind het prima wanneer ie reageert.
  En ik vind dat niet off-topic, want de clou hier is dat wanneer de franse banken gevallen waren, de euro reeds pleite geweest zou zijn.
  So, that’s the connection.

 57. Heiny says:

  @58: Op dit gebied verschillen wij minder van mening dan je denkt en kan ik het me er erg in vinden.

  Heb dan ook weinig weerwoord hier tegen. Maar om mijn punt te maken, klinken “voor mij” de dingen die Nico zegt aardig racistisch en ongenuanceerd. En daar zijn mijn laatste reacties meer op gebasseerd.

  Alles rondom het vieze financiële gebeuren kan ik enkel in meegaan. En nee, dit zijn voor mij geen druppels, dit is net als de manipulatie van de regering één van de echte pijnpunten.

 58. Frans says:

  @ Marianne:
  I might add dat ook het goud gestolen is, handig om Chavez aan zijn goud te helpen. (Als dit goud wat Chavez nu fysiek geleverd wil hebben, want het is al zijn bezit, niet wordt gelevert breekt de pleuris uit, heeft weer alles te maken met het financieele kaartenhuis wat op instorten staat)
  Bovendien wilde Ghadaffi niet meerwerken aan internationale machtsstructuren (onder andere de banken), en wilde hij een Afrikaanse munt introduceren met een backing in goud, iets wat ook niet goed viel bij de elite, aangezien Afrika een werelddeel moet blijven wat kan worden leeggeroofd. (behoud van de petro dollar)
  Bovendien nog de sweet crude oil, de zuiverste (aard) olie die er is.
  Binnen een week na de inval door “de opstandelingen” was er al aan oliemaatschappij en een centrale bank opgericht.

 59. Heiny says:

  @59: Ik geloof dat er veel opgelost gaat worden en zie het ook gebeuren in het huidige dalen van de prijzen.

  Dat veel gebeurt ten koste van de middenstand… Daar kan ik helaas enkel mee eens zijn, ikzelf hoor daar ook bij. Dus ik hoop dat je begrijpt dat ik niet probeer te polariseren en enkel mijn mening wil doordrukken.

  Maar laat ik even een beeld van mijzelf schetsen: Ik ben niet echt links, want ik geloof dat we allen moeten begrijpen dat het geld van rechts komt. En ik ben niet echt rechts, omdat ik vind dat rechts niet moet vergeten waar we vandaan komen.

  Dat is ook zeer beknopt waarom ik snak naar nuance en al blij ben die hier meer te vinden in deze huizenzeepbel discussie dan menig andere plek.

  Ik hoop enkel dat het hier zo blijft.

 60. Heiny says:

  @Marianne: Ik probeerde te zeggen dat juist die link slechts een kant benadrukt.

  Zo ergerde ik me hier ook aan een link van iemand waarin Luxemburg als een met schuld overladen land is en de inwoners ongelukkig. Omdat op andere links zoals top 10 gelukkigste bevolking en top 10 rijkste bevolking ook weer Luxemburg naar voren kwam.

  Kortom polarisering ten top en waarheid vertroebelend en daarom is een enkele link waarin de informatie duidelijk een extreem standpunt probeert aan te geven niet voldoende.

  Kortom omdat te vaak de waarheid in het midden ligt kan ik polariserend/ongenuanceerde opinies niet serieus nemen.

  Wil niet zeggen dat ik alles in de wind sla en ik zal de laatste zijn die zegt dat er mooie politiek in deze wereld gepraktiseerd wordt (eerder andersom).

  Maar ik blijf erbij dat als je dit artikel leest, het wel ver gaat om er de buitenlandse problematiek erbij te halen en de buitenlanders de schuld te gaan geven die hier heen komen en ons land een derde wereld land maakt. Heb het dan over de banken, rentes en andere problematiek.

 61. Nico de Geit says:

  @ Heiny, Marianne, Frans, Lorenzo, enz.

  Wat doe je als je grote piramidespel op instorten staat? Dan ga je rijke maar zwakke landen beroven. Het Westen geeft 70% van het wereldtotaal uit aan defensie, en heeft dus een sterk leger.

  Beroven van anderen is waarschijnlijk slechts uitstel van executie. Straks is het Westen niet alleen financieel failliet, maar ook moreel failliet.

  Nico de Geit racistisch? Ik zie inderdaad verschillen tussen mensensoorten, maar negers massaal vermoorden omdat ze zwart zijn, daar was ik nog niet opgekomen. De NAVO zit er niet mee, die ondersteunt moordende racisten, geen misdaad is te wreed om het piramidespel overeind te houden, betaald met uw belastinggeld:

  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/08/31/libische-rebellen-zijn-moordende-racisten/

 62. Frans says:

  @ Nico de Geit 66: helemaal mee eens!

 63. dr.t says:

  Nico,

  Ik geloof helemaal niets van een masterplan achter de dingen die gebeuren.
  Er zullen belangen spelen zoals vanouds, maar ik heb niet het idee dat er maar een persoon of organisatie is, die echt sturend bezig kan zijn.
  Ik zie niets anders dan chaos.
  In deze chaos wordt een spel gespeeld, waarbij de spelers veranderen, maar het spel zelf nooit.
  Het idee dat er een hoger moraal zou moeten of kunnen bestaan is een vorm van wensdenken. Er heerst gewoonweg geen moraal anders dan een constructie die je er zelf maakt.

  Het soort berichten die je stuurt zegt daarom vooral iets over jou en de boosheid die je voelt.

  Waar komt deze eigenlijk vandaan?

 64. Nico de Geit says:

  dr.t: Het soort berichten die je stuurt zegt daarom vooral iets over jou en de boosheid die je voelt.

  Waar komt deze eigenlijk vandaan?

  Ik had tien jaar terug graag een huis gekocht, maar wel tegen een redelijke prijs. Nu zit ik in een huurwoning van een pensioenfonds en mijn beslissing om niet deel te nemen aan het duivelse piramidespel begint te lonen.

  Waar ik boos van word? Dat mensen zoals ik bijna gedwongen worden een hypotheek te nemen. Ik heb met veel moeite iets leuks kunnen huren, maar dat was echt heeeel moeilijk.

  De boosheid over het niet kunnen kopen tegen redelijke condities is nu wel voorbij. Ik tel nu mijn winst omdat ik huur.

 65. marianne says:

  @64 Heiny
  Welke link hebben we het over, de mijne? http://www.atimes.com/atimes/Middle_East.html

  En jij hebt al die artikeltjes van de afgelopen 7 maanden in 3 uur tijd gelezen?
  Denk het niet, dus er bestaat voor jou ook niet zoiets als “één kant van het verhaal” toch?
  Maakt mij allemaal niets uit hoor, je bent hier om te leren, maar… niet anderen schofferen.

  En wat Luxemburg betreft, kan mij er best wel iets bij voorstellen eigenlijk, het land heeft helemaal niets behalve banken.

 66. lorenzo says:

  48 Marianne , ik zit nu maar 12 jaar in het internationale vastgoed , net nog huisjes in Mongolie erbij gekregen.
  Maar zal nog eens op de wereldbol kijken en om 20.00 uur zal Gafderdaffi wel weer langs komen.
  Over autos praat ik op daartoe geeigende Sites. voor een zuiver forum / blog zeg maar.

 67. lorenzo says:

  66 Nico , we zijn met z’n allen een beetje te laat nu ; zeg 2006 was het moment van praten en vooruitkijken. Niet veel heb ik er kunnen vinden toen.
  Nu zitten de kantines vol economen en op feestjes heeft iedereen verstand van huizen . we weten zelfs hoeveel ze gaan dalen. goed he ?
  En nu de wereldproblematiek , iedereen heeft ook dan weer een mening en idereen heeft gelijk . Dat mag van mij hoor.

 68. Frans says:

  @ Lorenzo: aha! Nu begrijp ik het! Een tijd geleden heb nog met een makelaar gesproken, 100% bezig met de huizenmarkt: zo dom als het achtereind van een varken & ik veegde de vloer met hem aan.
  (Volgens hem niet,daar was hij te dom en bekrompen voor, dat ik gelijk had en nu krijg is volgens hem natuurlijk toeval)

 69. Juan Belmonte says:

  lorenzo: , ik zit nu maar 12 jaar in het internationale vastgoed

  U mag dan dankbaar zijn dat de amateur Juan u nog eens mocht uiteen doen hoe de huizenmarkt in Spanje in elkaar zit.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-05-2011/de-ongekende-stabiliteit-van-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-74183

  Maar Juan weet helemaal niets van huisjes in Mongolië, niet geïnteresseerd ook.

 70. lorenzo says:

  74 . wellicht begrijp ik het dan ook , de een rijk (en dom houdend) en de ander vult het blog want die weet precies hoe het zit.
  Kom ze dagelijks tegen , de eerder genoemde kantines en feestjes. Iets doen verder in het leven ….nee hoor .

  ps . heb het idee dat jij denkt ikke makelaar ?

 71. lorenzo says:

  75 , Juan , ook daar heb ik eerder gememoreerd dat je er behoorlijk verkeerd zit. De El Mundo links laten liggen en je me ervaringen vertellen, dat is onderhoudender volgens mij.

 72. Juan Belmonte says:

  lorenzo,

  Nieuw inzicht is winst.

  De achtergronden doen er niet zo toe voor Juan, het gaat om de rederneerlijn, het is prima als u een makelaar bent, zoniet ook goed.

  En om terug te komen op de rederneerlijnen: in de Nationale pers was het de afgelopen 2/3 jaar wel lachen
  , met name om de NVM, prachtig krampachtig.

  You are what you consume is een motto dat wel eens aan kracht zou kunnen gaan inboeten.

  Even los hiervan: de situatie in Spanje is niet zo best, jammer mooi land, ten prooi gevallen aan greed.

 73. Juan Belmonte says:

  lorenzo,

  Juan baseert constatering op bronnen. Verschillende bloggers hebben geprobeerd om dat te verandernen maar Juan gelooft erin om bronnen te vermelden. Handig als u er ooit op terug moet komen 🙂

  El Mundo is de NRC van Spanje, not bene een rechts blad, betrouwbare bron.
  El País trouwens ook.

  Mocht u mwer links georienteerd bronnen (b.v. El País ?) hebben die de cijfers van el Mundo totaal tegenspreken, wilt u die dan vermelden, dat geeft bronmateriaal versus bronmateriaal.

  Eigen waarneming is wat subjectiever, hoewel een bezoek aan Sesenja best een indruk kan achterlaten.

  Suerte

 74. lorenzo says:

  Zo is het Juan en zo moeten we praten . Me vader zei altijd : het leven is 1 toneelstukje en dat zien we overal terug in elke laag. Ook daar moet je doorheen kijken en vooral naar handelen , niets mooier dan dat in het leven. Daarnaast zelf altijd oprechtheid uitdragen en je hebt een mooi leven.
  Spanje is een zegen met dalingen van 40 tot 60 % of zelfs meer , maar na opslagen van honderden procenten in eerdere stadia. De handel loopt weer en dat is goed. De realiteit heeft de fase van cognitieve dissonantie kort gehouden , dat zal Nederland ook goed doen en dat gaat het.
  We gaan een goede tijd tegemoet.

 75. Juan Belmonte says:

  @lorenzo

  En laten we constaten dat u wellicht (76) blij bent met de inzichten van Juan (da’s voor een zelfuitgeroepen pessimist als Juan al best mooi, gracias)

 76. hugo says:

  @Juan,

  Mainstream media, met name NRC is zo betrouwbaar als elk propaganda blaadje.

 77. hugo says:

  @ Frans, nico en marianne, deze docu is een goede. Ga er even voor zitten zou ik zeggen. http://www.openfilm.com/videos/psywar

 78. Juan Belmonte says:

  En niet vergeten te vermelden dat de bron achter post 75 die van het ministerie van Wonen, de officiële regeringssite van het Ministerie is.

  Maar Juan is het meteen met u eens dat Statistieken met enige argwaan bekeken moeten worden. 🙂

 79. Juan Belmonte says:

  hugo: Mainstream media, met name NRC is zo betrouwbaar als elk propaganda blaadje

  Oneens.

  Komt u graag met voorbeelden waarin NRC fors moest rectificeren.

 80. Juan Belmonte says:

  @hugo

  En neemt u er de gerust tijd voor.

  buenas noches.
  Juan

 81. Juan Belmonte says:

  lorenzo: We gaan een goede tijd tegemoet.

  Eens.

 82. hugo says:

  @85 (Juan)

  Joris Demmink (niet officieel). Krediet crisis, semi officieel. EU semi officieel. Niet zo lastig 😉

 83. hugo says:

  Dos cervezas por favor lol (niet gecheckt op spelling lol)

 84. lorenzo says:

  81 , jouw inzichten zijn me net zo waardevol als me schoonmoeder die zegt weer naar huis te gaan 🙂 Ik vind het prima allemaal.

  a la noche….me gusta 2 vino Tinto

 85. hugo says:

  @Juan,

  Kijk even dit stukje interview met ex NRC hoofdredacteur Ben Knapen nu in het kabinet. http://video.google.nl/videoplay?docid=-3366087071189201879 Tussen 2 min en 4 min met name interessant.

 86. hugo says:

  ps tussen 8.37 en 10.51 is ook een leuk stukje uit de mond van de ex hoofdredacteur NRC. Kan sowieso de hele reeks aanbevelen. Moet sommige dingen met een korreltje zout nemen allicht maar prikkelend voor de gedachten out of the box

  ps Bea stond als vertegenwoordiger van Shell op de namenlijst van Bilderberg. Waar liggen de belangen nu precies? Niet bij de gewone mens lijkt me wel duidelijk.

 87. Juan Belmonte says:

  hugo,

  Natuurlijk zullen media, NRC incluis, zorgvuldig met belangen omgaan. Juan roept al twee jaar dat media de toestand op de woningmarkt in Spanje onderbelichten.
  En refereert aan een NRC artikel uit 2007 waarin dat wèl staat beschreven:
  http://www.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje

  Maar dat maakt NRC niet tot een propaganda blaadje althans Juan ziet dat (nog steeds) niet.

  NVM wel: dat is een propagandablaadje als ze in 2010 stellen dat
  Dit betekent dat er op basis van het model de komende jaren geen sprake is van een correctie van de woningprijzen als gevolg van overwaardering.
  Dàt is J.i. een propagandablaadje van een belangorganisatie die nota bene gepromoveerde wetenschappers weet te verleiden om ronduit domme uitspraken te doen.

 88. Juan Belmonte says:

  Maar genoeg geneuzeld 🙂

 89. hugo says:

  @Juan,

  Ik denk niet dat de media waaronder het NRC de belangen even zwaar wegen. Overheid, banken et al wegen veel zwaarder dan het belang van de mens. 1 Stuk in 2007 is niet veel meer dan slecht indekken. Ik hoop dat ze meer stukken inc de Nederlandse variant hebben geschreven.

  Moet bekennen dat ik gestopt ben het NRC te lezen (had abo) rond 2008. Teveel spin welke ik kon doorprikken welke me deed walgen. Uiteraard ben ook ik niet neutraal.

 90. hugo says:

  Ok back to the bubble Juan. Laten we die stier eens ombouwen naar een beer 😀

 91. lorenzo says:

  93 , zorg dat je geprofiteerd hebt, de varkenscyclus , al eens uitgelgd hier.
  Toen de massa 3 weken zijn aandelen massaal verkocht ging Buffet voor 1.3 miljard aandelen aanschaffen. De clou van het leven .

  Nu aan de Tinto , zoals gezegd.

 92. hugo says:

  Buffet is een insider. Koop ook Bank of america aandelen Lorenzo. Kijken hoe het jou vergaat.

 93. Frans says:

  @ hugo: ik heb een stukje gekeken van psyops: bekend.
  Verder niet alles gekeken, wordt je zo triest van.
  Komt bij dat bijna alles op TV in de US hersenspoelen is.
  Gebeurt ook in ons 8 uur journaal. Ook de politiek liegt op grote schaal, manipuleert, om maar helemaal te zwijgen van de banksters.
  We leven in een zeer donker tijdperk.

 94. marianne says:

  @ Lorenzo post 72
  Wilt U mijn naam niet ijdel gebruiken. Ik heb niets tegen mannen en hun auto’s.
  De schrijvert van nr 48 is renren.

 95. marianne says:

  edit
  Heb vandaag trouwens wel iets gekregen tegen mannen die niet goed lezen, zijn er een beetje teveel van en “teveel” is nooit goed.

 96. hugo says:

  @99 (Frans)

  Ach ik kijk van weinig dingen nog op. Kennis is macht en de kennis welke wordt gedeeld helpt zaken begrijpen. Niet kijken is een gemiste kans wat mij betreft. Als alles al bekend is is dat natuurlijk een ander verhaal.

 97. Nico de Geit says:

  hugo:
  deze docu is een goede. Ga er even voor zitten zou ik zeggen. http://www.openfilm.com/videos/psywar

  Interessant

 98. lorenzo says:

  100 , reageer dan niet , de inhoud bevalt niet meer zo ?

 99. Nico de Geit says:

  Veel mensen hechten veel waarde aan wat Hukker ergens van vindt. Als Hukker zegt dat iets zo is, dan is het zo.

  Soms komt er iemand voorbij die zegt: Nico, je zei laatst dat, en dat is echt belachelijk want Hukker zegt dat het niet zo is.

  Lorenzo beperkt zich tot de Hukker van de huizenmarkt, maar er lopen nog veel meer Hukkers rond. Hukker van de oorlog: de strijd is al gestreden, er was nauwelijks verzet, de overwinning is nabij, enz.

 100. Mevrouwtje says:

  Nog een reden om geen huis meer te kopen?

  Advies van de Zwitsers: vermijd enig bezit in euro’s; dat is de enige bescherming die beleggers zichzelf kunnen bieden tegen het uiteenvallen van de euro.

  http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/66511/UBS-euro-kan-niet-kapot-helaas-.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*