Recorddaling producentenprijzen eurozone in juli

De producentenprijzen in de eurozone zijn in juli op maandbasis gedaald, tegenover een stijging een maand eerder. Daarentegen was de daling op jaarbasis de grootste ooit gemeten. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De zogeheten producentprijzenindex (PPI) daalde in juli met 8,5% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, een nieuw record sinds de start van de metingen in januari 1982. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,8%.

zie ook: Deflatie in aantocht

In juni was op maandbasis sprake van een stijging van 0,3% en op jaarbasis daalde de PPI met 6,6%. De data over juli kwamen in grote lijnen overeen met de gemiddelde verwachting van economen geraadpleegd door Dow Jones Newswires. Zij gingen uit van een daling van 0,8% op maandbasis en een daling van 8,6% op jaarbasis.

Exclusief energie- en bouwkosten bleef de PPI op maandbasis ongewijzigd. Op jaarbasis daalde de PPI met een record van 4%. Vergelijkbare metingen hiervoor gaan terug tot januari 1991.

bron: Novum

Share Button
Tagged with: ,
2 comments on “Recorddaling producentenprijzen eurozone in juli
  1. Bouke says:

    De link met deflatie is vergezocht. Natuurlijk dalen de prijzen j-o-j fors. Weet je wel hoe hoog ze waren vorig jaar?! Zoals uit het stuk blijkt, is het vooral de energieprijs die lager ligt.

  2. bigD says:

    Uiteraard, olie stond op $120… wat had men anders verwacht?

    Dit heeft weinig met deflatie te maken. De ECB heeft geen enkele grip op de olieprijs en dat is haar doelstelling ook niet.

    Olie staat op hetzelfde niveau als twee jaar geleden, toen nog net niemand van CDO’s had gehoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*