De prijzen van huizen stijgen… niet

Staats Bureau voor de StatistiekHoera, de huizenprijzen stijgen weer! Oh nee, vergissing. Ze dalen vrolijk verder.

‘Prijzen Amsterdamse koopwoningen stijgen weer’, ‘Niet alleen in Amsterdam hogere prijzen’ en ‘Ook toename aantal verkochte woningen’. Als we het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten geloven, gaat het weer crescendo op de Nederlandse huizenmarkt. Helaas klopt dat niet helemaal.

Het CBS schrijft dat Amsterdamse koopwoningen aan het eind van het tweede kwartaal 0,7 procent duurder waren dan een jaar eerder. Ook in andere steden zouden de prijzen zijn gestegen: Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen. Vijf stijgers. Maar het CBS onderzocht de prijzen in 25 steden. Dan blijven er dus twintig steden over waar de prijzen daalden. In Almere en Nijmegen bijvoorbeeld met 3,9 procent, in Den Bosch met 5,3 procent en in Ede zelfs met 6,1 procent.

Het CBS produceerde ook vrolijke cijfers over de verkoopaantallen: plus 5 procent. Een stad als Zwolle scoort hierbij zelfs een stijging van 37 procent. Helaas is hier ook veel op af te dingen. ‘Ik zie hier helemaal geen stijging in het aantal verkopen’, zegt Annelies Maas van Maas & Van Riezen Makelaars in Zwolle. ‘Die 37 procent is zwaar overdreven. Oh, gaat het om CBS-cijfers? Die baseren zich op het Kadaster. Het Kadaster kijkt weer naar het aantal notariële overdrachten. Die volgen pas maanden na de eigenlijke overdracht van een huis. Hierdoor loopt het CBS altijd een paar maanden achter.’

De cijfers die het CBS nu naar buiten brengt, hebben dus betrekking op begin dit jaar. ‘Eind 2009, begin dit jaar ging het inderdaad best aardig’, zegt Maas. ‘Maar door de onzekerheid over het nieuwe kabinet en eventuele plannen met de hypotheekrenteaftrek is het nu weer een stuk rustiger. Helaas.’

Ook in Amsterdam zijn de makelaars verbaasd over de positieve cijfers. ‘Wij hebben zelf de neiging tot positivisme’, zegt directeur Didi van den Elsaker van Makelaarsvereniging Amsterdam. ‘Maar nu hoor ik veel mopperende makelaars. Doordat het budget voor de startersleningen is opgedroogd en door het heropenen van de discussie over de hypotheekrente is de markt ‘on hold’.’ De cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars ondersteunen haar verhaal: in het tweede kwartaal van dit jaar werden 2 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder.

Het CBS reageerde maandag niet op het commentaar van de makelaars op de gepresenteerde huizencijfers.

bron: DePers.nl

Share Button
Tagged with:
94 comments on “De prijzen van huizen stijgen… niet
 1. Martijn says:

  Tja, lies, damned lies and statistics?

 2. nhz says:

  @1: newspeak.

 3. sven says:

  Die hele huizenmarkt is een grote leugen.

 4. adamus says:

  leugen? zolang er nog mensen zijn die hun huis opeten vervult het toch de eerste behoefte?

 5. Ain says:

  Zodra het hoogstwaarschijnlijk nieuwe rechtse minderheidskabinet haar bezuinigingen presenteert en de gemeenten komende herfst ook hun begrotingen moeten opstellen, zal naar mijn verwachting de recessie in de Nederlandse hoofden pas echt inzinken. Ik spreek voor mijn werk tegenwoordig regelmatig ambtenaren RO bij gemeenten en ik hoor ze vooral zeggen dat er flink bezuinigd moet worden en de geldstromen van boven drooggelegd worden…kortom er wacht ons een interessante periode..en die zal ook een effect bij de burger teweeg brengen.

 6. adamus says:

  geldstromen van boven drooggelegd worden

  dan blijft er nog een stroompje over: van onderaf.

  de moderne bejaardewijk:

  http://www.scholtens.eu/scholtens-kavels/venhuizen-qde-suyder-cogheq/venhuizen-de-suyder-coghe.html

  btw Scholtens is gevestigd op een zichtlokatie aan de A7 naast het voormalige DSB.

 7. adamus says:

  Zal mij bij stroompje onderaf benieuwen wat de Gkrachten doen.

 8. nhz says:

  5:
  bedenk wel dat bezuinigen newspeak is voor belasting verhoging en andere lastenverzwaring. Dus ambtenaren (dat is inmiddels > 80% van de werkende bevolking?) gaan hier geen last van hebben. Van VVD kun je wel een stevige aanpak van mensen met een uitkering verwachten, maar dat zal op de woningmarkt geen effect hebben want dat zijn toch grotendeels (subsidie-)huurders.

 9. Claude says:

  @8

  Ik denk dat scheefhuurders het meest te vrezen hebben van de waarschijnlijk nieuwe regering qua aanpak van de huizenmarkt. De hypotheekrente zal niet omhoog gaan, maar het eigenwoningwaardeforfait wellicht wel deels. Belangrijk wordt of er strengere regels voor banken komen wat betreft de financiering van woningen. Een strenger systeem zorgt direct al voor een verdere daling. Verder verwacht ik dat ze iets met de overdrachtsbelasting gaan doen vanaf 1 januari 2011 (en dan waarschijnlijk halveren).

  Ik ben het niet met je eens dat er geen ambtenaren zullen worden aangepakt. Ik denk (en hoop) dat dit wel zal gebeuren, al is het maar omdat het lekker bekt.

 10. adamus says:

  nhz, ambtenaren gaan hier geen last van hebben. Alleen leven wij in een moderne DDR. Men hoort het straks in Keulen donderen. Er is niet alleen een generatie verloren, maar een complete bevolking. Rondpompen in de eigen cirkel gaat niet werken. Vooreerst gaat jouw cash eraan en dat van de schoonmoeders. De schoonmoeders vinden het prima zolang ze nog een indicatie hebben om de komende vijf jaar recht op een werkster te hebben; staat niet bij wat het gaat kosten.

 11. adamus says:

  Ik denk dat scheefhuurders het meest te vrezen hebben van de waarschijnlijk nieuwe regering qua aanpak van de huizenmarkt.

  ik heb een scheefhurend alleenstaand familielid en die is alvast 3x8uren gaan werken i.p.v. 60uur. Bovendien werken de buren al 3 generaties niet 🙂 Nee, niet in R’dam. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat er veel 50+ onder de scheefhuur zit.

 12. Ain says:

  @8 nhz, er zal door de gemeenteraden bij de opstelling van de begroting zeker een keuze in beleidsvelden gemaakt moeten worden. De vetpot is voorbij/leeg. En de werkende burger kan ook maar slechts een deel opvangen en dus zal de gemeente ook actviteiten moeten staken. Dat betekent dus ook ambtenaren minder werk hebben/ontslagen worden/door natuurlijk verloop en vacaturestop beperkt worden. Er is bij bijna elke overheidsniveau (ministerie en gemeenten) een vacaturestop. En bij bezuinigingen beschikken de meeste gemeenten ook niet over het geld voor inhuur externe partijen. Dus ik denk dat het wel zeker een groot effect op de maatschappij gaat hebben.
  Ook zijn en zullen er heel wat geboortegolf-grijze-koppen met pensioen gaan en niet alles kan gedragen worden door de jongere werkenden, de vergrijzing zal ook meer en meer haar stempel drukken. En ik denk dat we lang niet alle banen door Oost-europeanen kunnen laten uitvoeren.

  De tijd zal het ons leren…

 13. adamus says:

  ambtenaren worden aangepakt.
  In R’dam moeten afdelingen van de gemeente 30% bezuinigen. O.a. R.O.
  Niet door salarisverlaging maar opheffen arbeidsplaatsen. Dat betekent concreet dat 40- er eerst uitgaat, zeg maar de mensen die er het kortst werken. Dat koopt het goedkoopst af.

 14. adamus says:

  time can pass and time can heal.
  It don’t ever pass the way I feel.

 15. Claude says:

  @11 Als je 24 uur ipv 60 uur gaat werken dan ben je (vaak) geen scheefhuurder meer inderdaad. Voorbeeld van het perverse systeem dat inactief zijn beloond (dat geldt natuurlijk ook voor die 33k grens bij woco’s).

  Stond toch ook laatst in de Elsevier? Dat je in Amsterdam met 25k salaris netto slechter af bent dan de bijstand. Leuke stimulans als je dan een baan krijgt aangeboden van 2k per maand.

 16. Claude says:

  @12 Het zou al helpen als ze bij gemeenten voor ZZP’ers slechts een maximale cap van 25% boven het bruto salaris wat een werkgever betaalt voor een ‘normale’ werknemer zouden betalen. 60 euro per uur voor iemand die facturen inklopt is belachelijk maar komt volgens mij veel te vaak voor.

 17. Janus says:

  Wellicht dat men het aandurft om de provinciale laag weg te saneren. Of is dit ijdele hoop?

 18. adamus says:

  Claude, een krijg je niet, die verwerf je. Ongeacht de economische toestand in de wereld.

  “Krijgen” zal voor altijd uit het vocabulair moeten verdwijnen.

 19. adamus says:

  Inderdaad jans, ijdele hoop. Staatrechtelijk kan het niet.

 20. adamus says:

  Beter is om activiteiten helemaal te staken. Stel R.O. wordt opgeheven of bouw/woningtoezicht bij gemeente. Stel je voor.

 21. Janus says:

  Dan wordt het tijd te hervormen, maar wie gaat dat doen? vragen, vragen..

 22. Ain says:

  @20 dan is de hek ook van de dam en ik heb niet zoveel vertrouwen in de gemiddelde mens. Als alles volgebouwd wordt en geasfalteerd helpen we onszelf (de mensheid) alleen maar eerder ten gronde. Uiteindelijk is de natuur altijd sterker dan de mens, al denken sommige mensen daar anders over, die wanen zich GOD 😉

 23. Ain says:

  @ 17 Dat lijkt mij een hele goede. Of samenvoegen tot 4 grotere districten: Randstad, Noord, oost en zuid. En dan tegelijkertijd ook nog even wat gemeenten samenvoegen en zorgen dat veel meer zaken digitaal afgehandeld kunnen worden.

  Lijkt mij een goede eerste stap bij bezuinigingen, al moet er dan natuurlijk wel eerst geinvesteerd worden in dit proces van omschakeling 😉

  Kortom weer een les in kortzichtigheid, in goede tijden heeft niemand het lef zich eraan te wagen/weinig medewerking, in slechte tijden is er geen geld om het te financieren, het lijkt de afschaffing van de HRA wel!

 24. Arno says:

  @20 BWT of RO opheffen lijkt me erg onverstandig. Dan krijg je pas echte gammele bouwwerken en wildgroei. Ik moet er niet aan denken. Er zijn niet te veel regels in nederland (vanuit de markt is zelfs vraag naar meer regels!) alleen het punt is dat regels vaak niet eenduidig zijn, en dat kost tijd en geld.

 25. adamus says:

  Ain, je gaat toch niet zeggen dat het hek nu niet van de dam is? De gemiddelde mens heeft dat bepaalt.

 26. adamus says:

  bepaald.

 27. adamus says:

  inderdaad een huis wordt tot de laatste nagel voorgeschreven door overheid. De prijs is navenant 🙂

  den mensch kan nu eenmaal niet voor zichzelf zorgen. Den slaaf ook niet.

 28. adamus says:

  ruim tien jaar geleden is de R.O vastgelegd tot 201x. Waar gebouwd mag worden. Niet waar niet gebouwd mag worden. Zie het resultaat van uw regels.

 29. adamus says:

  vanuit de markt is zelfs vraag naar meer regels

  ja, regels en keurmerk plus nog een instituut. Fijn om de prijs op te kloppen.

 30. Ain says:

  @25 Ach ja, misschien heb je ook wel gelijk. Ik ben het met je eens dat de prijzen veel te veel opgeklopt zijn en dat de creativiteit in de woningbouw ook te wensen overlaat door allerlei welstandsbepalingen (hoe lang blijven we het nog welstand noemen).

  Zoals ik al in een eerdere reactie heb aangegeven ben ik voor meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Dus niet te betuttelend. Toen ik studeerde werd als gevolg van de brandveiligheid naar aanleiding van de Volendambrand ons huis opeens een stuk minder gezellig, omdat de zithoek + tv + bierkoelkast en wasrekken verwijderd moesten worden van de immense overloop. Met een check en evt boete als we er niet aan voldeden. Dat gaat mij echt te ver. Evenals het welstandsbeleid, dat leidt naar mijn mening ook niet tot veel soeps, van die lelijke nepboerderlettes en notariswoningen. Enige creativiteit ontbreekt totaal, slechte zaak.

  Maar ik denk dat het goed is een bepaalde mate aan een huis te meten, om te voorkomen dat alles wordt volgebouwd. De één heeft aan een kasteel van 1000M2 nog niet voldoende en een ander is gelukkig in een appartement van 80 m2? wat is voldoende?

 31. Lampje says:

  Denk dat semi-ambtenaren Alliander, Eneco en Essent ook de klap gaan voelen.

  Één grote subsidie mafia daar! Grote overheidsprojecten worden simpelweg in stukken gehakt zodat deze niet Europees uitbesteed hoeven te worden en bovenstaande bedrijven fijne afspraken met elkaar kunnen maken. Kroes…pak ze aan!

 32. Martijn says:

  @30

  Ah Ambrose neemt Europa weer eens op de korrel. Zodra die kerel Europa met de VS gaat vergelijken weet je op voorhand dat je het niet hoeft te lezen; de conclusie is immer dezelfde.

 33. Ain says:

  @33 de dollar daalde de laatste tijd ten opzichte van de euro, zal hij wel weer wat evenwicht in willen brengen door dit nieuws te brengen.

 34. ll says:

  Is er iemand hier die weet wat de goudprijs gaat doen als de dollar valt ?

 35. Martijn says:

  @35

  Wat zou je zelf denken? Waarom zou hij dalen bijvoorbeeld?

 36. adamus says:

  nepbourderettes; Noordholland 🙂

 37. adamus says:

  ain, op zich was het idee in Almere wel leuk: “Bouwen in mijn tuin” en was er sprake van 400m2 en max te bebouwen 55m2/3.5hoog Alleen weer wel erfpacht en nog zo het e.e.a. Uiteindelijk is het de nek omgedraaid denk ik.
  Familie van me is erg gelukkig in verpleeghuis, samen op een kamer van 30m2. Anderen op de camping, maar zoals Dalen schreef heeft dat ook weer zijn weerslag op gedrag ambtenarij.

 38. adamus says:

  Kroes…pak ze aan!

  zou voor fiscus geen probleem zijn. Die bestempelen het gewoon als fictief en gooien het weer op de grote hoop.

  Ook in Almere verplicht eerst 6K aan Nuon betalen i.v.m. warmteafvoer van centrale Diemen.

 39. adamus says:

  Ah Ambrose neemt Europa ………

  nee, die kunnen we vergeten. Straks UK onder het energiejuk van Rusland en militair onder VS. Gaat lekker daar. Cameron heeft nu ook een mening over Turkije en EU. Opportunist.

 40. Claude says:

  @30

  Erg interessante grafiek! In Duitsland zijn de huizenprijzen de laatste 13 jaar gedaald in plaats van gestegen. Terwijl Amerika al bijna op het niveau van 2001 zit… Jammer dat NL niet in het plaatje zit.

 41. Martijn says:

  Cameron heeft nu ook een mening over Turkije en EU. Opportunist.

  Noem mij maar eens een land dat wel principes heeft.

  Opportunisme is de modus operandi. Lijkt me geen opmerking waard.

 42. Ain says:

  Kan iemand hier inloggen op de site van het FD. Er staat een artikel in over de mensen die buiten de boot vallen bi j die Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen in Nederland.
  Natuurlijk hebben Aedes (Mr. Marc Calon) en de VNG een alternatief, maar ik kan het gehele artikel niet openen..

  Om verder te lezen: log in of neem een abonnement.
  “Verhoog grens voor toewijzen woning”

  Lambert van Nistelrooij Aedes (vereniging van woningcorporaties), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Woonbond hebben de afgelopen maanden scherpe kritiek geuit op nieuwe Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen in Nederland. Bij invoering zou volgens een recent rapport van het Rigo voor 667.000 huishoudens een passende woning onbereikbaar worden. Er zijn alternatieven.

 43. Martijn says:

  @44

  Ik lees vooral slagers (wethouders) hun eigen worst verkopen.

  Een wat diepgaander verhaal met wat meer bijstand voor het positieve verhaal van andere groepen zou het een stuk geloofwaardiger maken.

 44. Juan Belmonte says:

  @41 Claude

  Klopt Duitsland heeft niet de bubble in vastgoed, wel “iets” meer industrie dan NL.

  We zagen al eerder het gelijk van het Rijnlandse model, “the invisible hand” langetermijn denken.

 45. Juan Belmonte says:

  Off-topic, terug naar het korte termijn Hoghuizenprijsminnen en daarmee gratis cabaret:

  Makelaars moeten eerder in het traject van executieveilingen worden ingeschakeld. Zij kunnen onder meer via het maken van publiciteit ervoor zorgen dat de prijs wordt opgedreven van huizen die in opdracht van banken gedwongen worden verkocht
  http://nieuws.nvm.nl/actual/juli/'makelaar%20bij%20traject%20executieveiling%20betrekken‘.aspx

  We mogen weer raden aan wiens kant de NVM staat …

  Wilt u DUS tegen een redelijke prijs een huis kopen,

  1) Geduld, wacht nog maar even tot die klap komt
  2) vermijd dan die NVM makelaar, die heeft prijsopdrijving in de genen zitten en geen makelaar scheelt ook nog eens in de transactiekosten.

 46. Martijn says:

  49

  Leuke column, vreemde conclusie.

  In de nabije toekomst blijft alles draaien om de consument. Spaart die of besteed die? Als het laatste gebeurt, is de VS gered.

  Waarom zo de VS dan in godsnaam gered zijn? Alsof China en de rest van de wereld er echt op zitten te wachten om zo lang mogelijk voor de Amerikanen te kunnen blijven werken.

  Die gaan toch echt hun eigen plan wel trekken. Deze crisis is er echt niet gekomen omdat de Amerikaanse consument even geen zin meer had hoor, die heeft hele andere oorzaken, en welk gedrag de Amerikaanse consument in de toekomst ook aanneemt, die oorzaken gaat hij niet weg kunnen nemen.

 47. Juan Belmonte says:

  Geduld, wacht nog maar even tot die klap komt

  Voor wie die klap nu nog niet ziet aankomen:

  NVM geeft met bovenstaand zinsnede immers toe dat “er geen markt is”, wat verkocht MOET worden levert (te) weinig op, althanks in de ogen van NVM.

  De Tombola Top Tienduizend !

  Hiermee is meteen het marktverstorend effect in NVM’s eigen woorden weergegeven 🙂

  Juan rests his case…..
  NL heeft een totale NL hypotheekschuld van méér dan 99% van BNP, schatting is 160% van BNP. Koning SCHULD in Europa en met schuldsubsidie HRA nog steeds monter op zijn plaats…..

  Het meeste van dat schoon geschepte geld zit in vastgoed vast als opgepotte toekomstige inflatie.

  De Lagen Landen gevange in een systeem van lage financieringskosten, de aflossingsgedachte is er al vrijwel volledig bij in geschoten.

  En anno zomer 2010 oppert een juriste van de NVM dat opbrengsten van huisveilingen niet hoog genoeg zijn, er zijn makelaars nodig om die prijs op de dwepen.

  Hogehuizenprijsminnend NL ten top. Door geen enkele politicus of journalist gezien…

  Solo dos palabras:
  Que morro !

 48. Juan Belmonte says:

  Wie Spanje kent weet dat de Moren (zeg maar Marokanen, islamisten) ooit Spanje hebben bezet en er ook bijzonder mooi cultuur erfgoed hebben achtergelaten (de Al Hambra bijvoorbeeld, een paleis met een airco uit de Middeleeuwen).

  Toch hebben de Spanjaarden de Noord-afrikanen verjaagd en er een cultus van varkensvlees eten aan overgehouden (jamon = ham = varken), iets wat meteen bepaalde of men de islam al dan niet aanhing.

  De Moren, ze hebben wat achtergelaten in Spanje….

  Een uitdrukking die ook is blijven hangen is Que Morro = Que cara = wat een lef in de gezichtsuitdukking = wat een arrogantie.

  NVM = beroepsleugenaars !
  “7 redenen om nu te kopen” terwijl ook zij weten wat er in het vat zit.

  Que Morro !

 49. adamus says:

  Er zijn alternatieven.

  wel of geen badkamer, wel of geen tuin, muurtje op andere plek, indeling veranderen. De werkelijkheid moet nog verzonnen worden?

 50. Bambi says:

  @53

  Azijn?

  Maar de mensen drinken het nog steeds

 51. Martijn says:

  @56

  Mocht je nog een keer wat willen lezen: Adam Fergusson “When Money Dies”, kan je wat over omloopsnelheid leren.

  Hier ook: http://rothbard.be/blog/275-de-belangrijkste-geschiedenisles-die-je-nooit-kreeg

 52. Ain says:

  @48 dank

  In het citaat blijkt hoe het CDA haar probleempjes wegpoetst, gewoon de grenzen wat oprekken: Wat is tegenwoordig modaal vraag ik me dan af? 43.000 Hoeveel % van de huishoudens valt daaronder? Misschien moet het CDA in plaats van de effecten te willen wegpoetsen eens aan de bron van het probleem gaan werken..

  “Het bedrag van 33.000 euro is gebaseerd op de oude ziekenfondsgrens en is vijf jaar geleden door toenmalig minister Dekker voorgesteld als afbakening van de primaire doelgroep van corporaties.” De CDA’er vindt 43.000 een betere inkomensgrens, “om te voorkomen dat er woningzoekenden tussen wal en schip vallen”.

 53. Ain says:

  @49 Ik volg die column ook en meneer Tissen is al heel lang niet echt positief over de toekomst..

 54. Martijn says:

  @59

  Is begrijpelijk. We hebben met het Westen jarenlang (vanaf 1700) de rest van de wereld in toenemende mate geëxploiteerd.

  Inmiddels is een deel van onze economie daarop ingericht, terwijl de krachten wereldwijd zich aan het verplaatsen zijn en China en India terug beginnen te geraken op de niveaus waar ze voorheen stonden.

  Dat betekent dat hier in het Westen het een en ander zal moeten meedraaien, en dat kan wat energie kosten.

 55. Ain says:

  Ik zag trouwens zojuist, onder het zappen vanwege de ellenlange reclame in de film, een Emmercompascummer aangesloten bij ‘Wakker Emmen’ (mooie naam) bij SBS-nieuws klagende over de verpaupering van gebouwen. De gemeente heeft als excuus datr ze niets kan, omdat de panden in bezit van particulieren zijn. Bovenstaande politicus stelt een pro-actieve aanpak voor: gemeente, particulier en projectontwikkelaar om de tafel.

  Wie denk dat dat wat gaat worden in een krimpgebied? Of waren de prijzen in Emmen nu juist niet ontzettend gestegen (volgens de NVM).

  http://www.hartvannederland.nl/nederland/drenthe/2010/gemeenteraad-stelt-vragen/

  Raadsvragen over Emmer-CompascuumDe problemen in Emmer-Compascuum zijn inmiddels ook tot de politiek doorgedrongen

  De gemeenteraadsleden van de partij Wakker Emmen hebben maandag schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder. Maar die blijft zeggen niets te kunnen doen omdat de panden allemaal particulier eigendom zijn.

 56. Martijn says:
 57. Martijn says:

  Scheefwonen blijft dus?

 58. Martijn says:

  Scheefhuren bedoel ik.

 59. Ain says:

  @63 als het aan het CDA ligt wel en het ziet er naar uit dat we niet van het CDA afkomen in de regering, voor zolang het duurt….

  Ik had de link al gevonden en het is inderdaad wat ik bedoel. Al heeft in het artikel van het FD de beruchte heer Calon er ook een mening over, ik kijk even op de site van Aedes.

 60. Ain says:

  En ja hoor, op de site van Aedes:

  “Onlangs sprak een vertegenwoordiging van woningcorporaties en Aedes met Van Nistelrooij. De Europarlementariër had al eerder een verzoek voor een plenair debat in het Europees Parlement ingediend en uitleg gevraagd aan eurocommissaris Andor. Deze heeft aangegeven dat de Europese Commissie geen uniforme criteria zou opleggen. Het is aan de lidstaat om eigen criteria te formuleren.”

  http://www.aedesnet.nl/content/artikelen/achtergrond/2010/08/Europarlementari-r-breekt-lans-voor-herzien-Europe.xml

 61. Ain says:

  Blijkbaar heeft het orakel Calon ook gesproken bij BNR en zijn visie over de huur- en woningmarkt gegeven, zo lees ik op onderstaand stuk op hun site, heeft iemand het gehoord? Ik kon het niet vinden op BNR site.

  Woningmarkt: opinie en discussie
  02 augustus 2010
  BNR (30 juli 2010) Hervormingen tegelijkertijd en niet abrupt
  Aedes-voorzitter Marc Calon pleit op BNR Nieuwsradio voor hervormingen op huur- en koopmarkt. ‘Je moet het tegelijkertijd doen en niet abrupt’. De hypotheekrenteaftrek moet op de schop en het huurbeleid is aan een update toe. Dit zei Calon in een debat met Paulus Jansen (SP)

 62. bigD says:

  Ik haal een paradepaardje van stal: goud blijft boven €900 steken. Bodemvorming? Of gaan we de gap (aldus nhz op 4 mei) bij €865 inderdaad binnenkort vullen?

 63. KariZ says:

  @69 Maak je niet druk om gaps….kijk liever naar de fundamentals

  Ik volg kredietanalist Noland al vanaf begin 2008, heb hem nog nooit zo somber gelezen:

  ‘I see risks altogether differently. We are in the late-phase of a multi-decade historic Credit Bubble. The greatest risk at this point is that massive issuance of non-productive governmental debt foments a crisis of confidence at the very heart of our monetary system. The top priority must be to ensure that such a devastating outcome is avoided – and at significant unavoidable cost. It is imperative that we as a nation come to the recognition that real financial and economic pain must be endured to protect the long-term viability of our monetary system. The inflation rate is not the key issue. And efforts to try to inflate our way out of structural debt problems are a lost cause. We must instead move forcefully to rein in our deficits and avoid further debt monetization in order to protect the soundness of our money and Credit – or else risk a financial crash.

  Most regrettably, Washington policymaking (fiscal and monetary) is on a trajectory that will inevitably destroy the creditworthiness of our nation’s vast liabilities. With ominous parallels to the mortgage/Wall Street finance Bubble, Federal Reserve policies have fostered Bubble dynamics throughout our Treasury, agency and debt markets, more generally. Instead of market dynamics working to discipline Washington’s profligate debt expansion, Federal Reserve interventions ensure that a distorted marketplace again accommodates perilous Credit excess. Our central bankers should heed Mr. Trichet’s warning. Additional quantitative ease will only fuel the Bubble and risk calamity.’

  http://www.prudentbear.com/index.php/creditbubblebulletinview?art_id=10416

 64. ll says:

  Gaat lekker zo daar in Meerstad, de Groningers moeten 1 miljoen per maand opbrengen om de rente te kunnen betalen over project Meerstad, al jaren, en nu gaat het van start en zijn er 2 inschrijvingen.

  Maar de omgeving is prachtig, echt geweldig, en dikke, grote buizerds zie je er gewoon op een binnenweggetje langs de weg zitten en inderdaad Adamus, op de achtergrond het vreselijke, afschuwelijke gebouw van de Tasman Toren.

  Maar niet van de weg weg, want het is allemaal drijfzand, want het Meer van Meerstad is nog niet geheel gegraven.

  Toch jammer zo’n prachtig mooi gebied te gaan bebouwen.

 65. ll says:

  Q2 start vandaag, Q2 een koosnaampje voor QE number 2, het is nu Q2 of the Titanic

 66. Juan Belmonte says:

  @67 Ain

  Zolang Marc Calon in een functie zit waar-i met gemeenschapsgeld kan smijten zal-i dat wel doen. Bijna 200 miljoen euro verbrast aan de Blauwe Stad, het vijfjarenplan dat in de eerste maanden al faalde.

  Itt Juan gelooft Calon echt in de maakbaarheid van de samenleving.

  There is a silver lining to it all, I’ve lost community money, not mine… 🙂

 67. Juan Belmonte says:

  The greatest risk at this point is that massive issuance of non-productive governmental debt foments a crisis of confidence at the very heart of our monetary system

  Er wordt idd gekeken naar toegevoegde waarde, ook bij vijfjarenplannen.

  Er wordt veel geld gecreerd via QE waar geen waarde in de reële sfeer tegenover staat. Reden is dat er al reeds flink vooruit geconsumeerd is -op de pof.

  Daarom worden sommige banken genationaliseerd en doen we stress tests.

  Wat is er overigens nu bij Van Lanschot aan de hand, die hadden ook een soort van stress test die ze in eigen beheer uitvoerden o.i.d. ?

 68. Juan Belmonte says:

  En als NL met totale hypotheekschuld = 160% van BNP zit, en de rest van Europa zit substantieel lager (onder 100%) dan zou toch op de een of andere manier moeten blijken dat de risico’s hier groter zijn, of ziet Juan het niet goed ?

 69. nhz says:

  @11:
  het lijkt me ook dat scheefhuren bij de jonge generatie not done is; die wonen liever ver boven hun stand.

  @12:
  in mijn gemeente zeggen ze dat er jaren geleden al flink ‘bezuinigd’ is en dat er bijna geen ambtenaren meer uit kunnen. In ruil daarvoor hebben we ieder jaar miljoenen voor externe burootjes, bijv. een ex-ambtenaar die in 1-2 maanden een rapport schrijft dat 30.000 euro moet kosten (en dan ook nog niks nieuws bevat). Als je de juiste connecties hebt weten ze je minstens 1x per jaar wel voor zo’n klusje te vinden. Ik geloof niet dat dit gaat veranderen, dat is het allerlaatste waar ze in gaan snoeien. Ik verwacht meer ‘creatief boekhouden’. En andere creatieve oplossingen, zo zijn hier twee prima (grote) gratis parkeerplaatsen aan de rand van de stad gesloten door de toegang met wat grote betonbuizen af te sluiten. Gevolg: enorme overlast in de binnenstad van zoekende automobilisten, maar vast ook iets hogere opbrengst aan parkeergelden. Als ik zie hoeveel ‘minderheden’, ex-asielzoekers etc. er bij mijn gemeente werken dan zal uitvoeren door Polen ook geen probleem zijn (of het moest zijn dat die inmiddels te duur zijn).

  @15:
  ik denk dat veel mensen met een laag inkomen slechter af zijn dan mensen met bijstand (en helemaal die met WAO etc.). VVD zou hier wat aan gaan doen, ik ben benieuwd …

  @17:
  moet nog zien dat dat rendabel is. Kijk eens naar het onderwijs: centralisatie betekent vooral dat een groter deel van de koek opgaat aan domme, overbetaalde managers.

  @22:
  yep, natuur is volop bezig de grote schoonmaak voor te bereiden. Hoorde net van mijn broer in Spanje dat ze daar over 1 generatie 3-6 graden temperatuurstijging verwachten, in grote delen van Spanje kun je dan alleen overleven met airco en zwembad – en dan maar hopen dat de stroom en waterleiding het blijven doen. Of Zeeland met nog 1 generatie niks doen nog bestaat waag ik ook te betwijfelen, maar positief blijven: nog even en wonen aan het water is voor iedereen beschikbaar, niet alleen in Blauwe Stad of Meerstad (ze mogen hopen dat die kavels dan verkocht zijn …).

 70. nhz says:

  @27,29:
  precies, ik hoor van allerlei kanten dat er veel te veel regels zijn en dat die de prijs opdrijven. Zou me niks verbazen. Meer eigen verantwoordelijkheid lijkt me een goed geneesmiddel, niemand gaat een paar ton eigen geld besteden aan een huis dat instort (en zoja: natuurlijke selectie is prima).

  @35:
  belangrijker lijkt me wat de goudprijs in euro gaat doen 🙂

  @39:
  dat soort verplichte winkelnering hebben we in sommige nieuwbouwwijken in Zeeland ook. Zal wel toevallig zijn, met de provincie als grootste aandeelhouder van monopolist Delta Nuts. Zo kun je met je energiezuinige woning toch dik meebetalen aan een tweede kerncentrale ;(

  @51:
  inderdaad, volledig verdraaide kijk op de werkelijkheid. Ook in NL hoor je zulke geluiden steeds vaker (bijv. bij RTL-Z). Consumeer je rijk …

  @53:
  inderdaad, wat een multi-culti samenleving avant la lettre, met (relatief) grote welvaart en vrijheid voor bijna iedereen. Wat maar weer bewijst dat Wilders met zijn gedachtengoed bij de vroege Middeleeuwen thuis hoort, of nog eerder.

  @60:
  nog hooguit één generatie en China voert wetgeving in om de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit Europa tegen te houden.

  @61:
  daarvoor is tegenwoordig een goede oplossing: opkoopfonds en vervolgens de hele boel platgooien. Iedereen die meepraat tevreden, de gewone burger krijgt de rekening.

  @69:
  ik heb geen kristallen bol, maar ik denk dat $gold naar pakweg 1210 gaat en vervolgens nog een laatste dip maakt. Ik denk dat het gap op EUR 860 dan gevuld gaat worden, nog ietsje lager rond EUR 825-845 ligt er degelijke steun.

  @71:
  fundamentals is longterm, daar heb je tegenwoordig weinig meer aan tenzij je 100% zeker weet dat jouw verwachting gaat uitkomen.

  @77:
  lijkt me ook, merkwaardig dat men zich druk maakt om landen als Spanje terwijl de schuld in NL (weliswaar vooral prive) veel hoger is. Lijkt me duidelijk gevolg van bubbeldenken bij alle analisten, ze geloven allemaal blijkbaar dat de huizenprijzen in de polder alleen maar omhoog kunnen. CDA, VVD en PVV geloven dat ook nog maar we zullen zien of de werkelijkheid zich aan hun dogma’s houdt.

 71. nhz says:

  @80:
  NIBC bestaat uitsluitend dankzij gratis overheidsgaranties voor hun goedkoop aangetrokken spaargeld. Zou me niet verbazen als voor veel andere banken in NL ( Leaseplan etc.) in de praktijk hetzelfde geldt.

 72. Ain says:

  Villa-imperium op omvallen

  door Martijn Koolhoven
  AMSTERDAM – Nu het imperium La Perla Living van projectontwikkelaar Geert Duizendstraal (57) op omvallen staat, houden honderden vermogende Nederlanders, die gezamenlijk circa 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd in luxe vakantieparken, hun hart vast.

  De bijzonder luxe parken liggen in onder meer Spanje, Frankrijk, Panama, Vietnam en het Caribische eiland Antigua. Duizendstraal was al sinds eind 2009 niet meer in staat om de torenhoge rentevergoedingen aan zijn beleggers te voldoen. In 2008 was Duizendstraal hij volgens d de rijkenlijst Quote 500 nog goed voor een vermogen van 250 miljoen euro. Nu staat hij nu voor circa 100 miljoen in het krijt.

  Uniek is dat de rechtbank lopend uitstel van betaling van zijn ondernemingen (Nacar Holding en dochter La Perla Living) heeft verlengd met nóg eens achttien maanden. Dat betekent dat de investeerders nog maximaal anderhalf jaar in spanning zullen worden gehouden of ze iets van hun geld zullen terugzien, of dat de zaak op de fles gaat.

  Een groot deel van de Nederlandse investeerders die op hun geld zitten te wachten, is afkomstig uit de eigen vrienden- en kennissenkring van Duizendstraal.

 73. Iwanjka says:

  @Claude Zegt:
  Ik zie je dingen zeggen die ik in het DeNieSa manifest ga openemen, wil je me een mailtje sturen?

  iwanjka@gmail.com

  Dank!
  Iwanjka

 74. Claude says:

  @82

  Als je echt origineel materiaal wilt hebben in je manifest, dan raad ik je aan om grotere denkers te raadplegen op dit forum. Deze jongen kopieert en plakt alleen maar. Que Morro! ;D

 75. bigD says:

  @Iwanjka(82)
  Ik kan niet voor iedereen spreken, maar ik spreek zeker voor mezelf. Er zijn hier een “hoop” mensen (nou ja 50 volgens de laatse telling) op dit forum die verandering willen. Ik denk alleen dat velen “idiotes” preferen boven “politeia”. Ik zie hier veel denkbeelden van Ayn Rand terug. In ieder geval succes met de strijd en geef nooit op: frapper toujours!

 76. Juan Belmonte says:

  @80 Dus als Juan het goed begrijpt:

  Heeft niet de ECB een stresstest uitgevoerd maar Van Lanschot zelf obv een ECB stresstest, een soort zelfstress-test met als uitslag “geen stress”.

  Van Lanschot: eerst wèl meedoen, dan weer niet, dan toch weer wel, maar met de opmerking dat ze zelf de uitslag bekend maken.

  NIBC: onaangekondigd hebben ze ook opeens geen zelfstress.

  Andere banken als b.v. Triodos, Theodoor Gillissen, Friesland Bank, Staal Bankiers, etc zijn kennelijk zonder stress en zonder zelfstress-test.

  Verhelderend maar weer, dat staat nu vast.

 77. adamus says:

  ja, doe de thuistest. Ontwikkeld door ING of was het een farmaceut?

 78. adamus says:

  misschien kunnen we de test ook downloaden of als appje phone zetten?

 79. Ain says:

  @88 en dan gelijk wat track & trace in het appje stoppen, zodat we wat meer willekeurige (financiele) info van de gebruiker kunnen verzamelen…

 80. adamus says:

  Ik zie hier veel denkbeelden van Ayn Rand terug

  leuk dat je die ook gelezen hebt. Welk boek?

 81. bigD says:

  @adamus(90)
  Atlas shrugged. Ik twijfel nog of ik aan Fountainhead ga beginnen. Aanradertje?

 82. bigD says:

  Stresstest aankondiging van China gisteren gezien? Stress-scenario: vastgoed -60%. 🙂

  In alle eerlijkheid zit het gevaar bij de Chinese banken vooral in de leningen aan lokale overheden die onder druk van de centrale overheid grote infrastructuurprojecten met geleend geld financieren om zo hun BNP groeicijfers op te krikken. Twee-cijferige groeicijfers (voor de komma!) zijn zo’n beetje een minimum vereiste. Overigens mogen lokale en provinciale overheden geen geld lenen, dus dat gaat allemaal via conduits, zoals SIV’s. Klinkt bekend in de oren, toch?

  Goed het ligt allemaal wat genuanceerder met de enorme monetaire inflatie in China, maar het geeft maar aan dat ook China de economische heilige graal niet heeft gevonden.

 83. A says:

  @90

  Mises.org is heel goed, maar ook http://www.vrijspreker.nl.

  Meer vrijheid, meer eigen verantwoordelijkheid, minder overheidsbemoeiienis en meer eigen souvereiniteit!!

  Boek van Ayn Rand is daar te downloden. Het zal je aanspreken!!

 84. nhz says:

  @87:
  als het door een farmaceut ontwikkeld was dan zouden vast alle banken stress vertonen (kassa! groot en koopkrachtig publiek om je pillen aan te slijten).

  volgens mij is het een test die ontwikkeld is om de bankstress te verminderen, de uitkomst stond al vast (behalve dan voor die paar bankjes die anderen graag wilden opkopen).

  @89:
  dat track&trace gebeurt zonder appje ook al denk ik. Gebruikersgegevens van dure appels en bramen zijn goud waard.

 85. adamus says:

  dat track&trace gebeurt

  dat online huishoudboekje is er nog niet? Waren banken wel mee bezig. Maar misschien achterhaald nu ieder toch pint.

1 Pings/Trackbacks for "De prijzen van huizen stijgen… niet"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*