‘Prijs huis hoger door lagere belasting’

Geschreven door Peter (pberends)

Sommige makelaars melden tegenover Het Parool dat huizenverkopers hun vraagprijs snel naar boven aanpassen als gevolg van de maatregel die het kabinet vrijdag nam om de overdrachtsbelasting, ook wel de verhuisboete genoemd, te verlagen van 6 naar 2 procent.

Volgens Hadassa Pappie van makelaarskantoor Pappie & Van der Zee krijgen zij en andere makelaars veel telefoontjes van huizenverkopers sinds de maatregel genomen is. Veel van hen zijn van plan om de lagere belasting in hun eigen zak te steken. “Met de nieuwe overdrachtsbelasting, kunnen we best wat meer vragen, dát is wat wij horen”, onthult Pappie.

Klanten hebben soms met veel pijn en moeite een paar duizend euro van de prijs afgedaan om tot een deal te komen, maar willen daar volgens de Amsterdamse makelaar het liefst op terugkomen omdat de situatie nu veranderd is.

bron: Het Parool

Share Button
Tagged with:
19 comments on “‘Prijs huis hoger door lagere belasting’
 1. dalen says:

  Was te voorzien en is hier voorspeld.

  Veel succes met de verkoop.

  De meeste makelaars hebben ook op de site staan “Nu 4% korting”.

  Makelaars kennende, willen ook zij wel extra verdienen.

  Reken maar dat iedereen, makelaars, notarissen enz. de prijzen verhogen.

  Kan me herinneren dat er in diverse branches het BTW tarief omlaag ging, kappers, horeca enz. maar dat de consument geen cent voordeel had.

  Sukkels in Den Haag leren het nooit.

 2. dr.t says:

  Kan wel zijn, maar ik ga het lekker anders doen.
  Dat wil zeggen 1 à 2 procent eraf voor een toch al relatief scherp geprijsd appartement in Amsterdam.
  Dat verkoopt hopelijk tenminste.
  Inderdaad stelletje sukkels zijn.
  Temeer omdat wat je aan hypotheek kan krijgen 104 plus 2 is 106 procent is van de aankoopwaarde.
  Als je dan 114% verlangt ivm met de huidige prijs vraagt ben je getikt.

 3. jan says:

  Deze regering heeft er geen enkele moeite mee om gehandicapten financieel te plunderen ,maar kom niet aan het heilige huisje .
  De bouwmaffia onder leiding van Eelco Brinkman lacht weer in zijn vuistje , hebben ze toch maar weer mooi voor elkaar . de zeepbel wordt weer verder opgeblazen en de belastingbetaler kan straks op de blaren zitten.Wat een sukkels in den Haag. Ger Hukker en zijn vriendjes zullen na dit kado zich wel een stuk in de kraag gezopen hebben

 4. Nikki says:

  Kortzichtig. Als mensen je huis niet kopen omdat het te duur is, en je nu meteen 4% bovenop de prijs gaat gooien, zouden ze het dan wel gaan kopen? Nee, natuurlijk niet.

 5. Frans says:

  Suckers!

 6. Get a Life! says:

  De hebzucht van deze verkopers zal hen uiteindelijk duur komen te staan…

 7. opzoeknaareenappartementje says:

  Kortom: de ontkenningsfase is nog steeds van kracht.

 8. j says:

  Stel dat dit waar is en de vraagprijzen stijgen inderdaad 4%. De starters mogen nog net zoveel lenen als voor deze maatregel. Het gat tussen vraag en aanbod is dan dus zojuist 4% groter geworden 🙂

  En zoals ik in een ander topic (ze vliegen je om de oren dit weekend) opperde, zie ik 30 juni 2012 best een hoop kamikaze-doorstromers ontstaan. Ze kopen nog snel, terwijl ze hun huis nog niet hebben verkocht. De economische realiteit is nog niet geland bij de mensen kennelijk…

 9. Dow Jones says:

  Admin, de titel van dit stukje dekt de lading niet helemaal. Eigenlijk zou er moeten staan: “Vraagprijs huis hoger door lagere belasting”.

  We weten echter dat men kan vragen wat men wil. Er is immers een groot verschil tussen de vraagprijs en de gerealiseerde verkoopprijs, dat magische bedrag waarbij verkoper en koper het eens worden en waar een koop wordt gesloten.

  Voorbeeldje: Ik heb hier thuis zes roestvrijstalen soeplepels in de kast liggen. Ze zijn mooi gepolijst, dus het lijkt net echt zilver! Ik vraag er “slechts” 2.500 euro voor. Tot nu toe heb ik echter weinig succes met de verkoop. Ik heb ook drie eieren in de koelkast liggen. Als je die laat uitkomen, dan worden het kippen. Die kippen kun je verkopen aan een slager en met het geld kun je een lammetje kopen. Dat lammetje kun je na een tijdje als schaap verkopen en van dat geld kun je een kalfje kopen. Dat kalfje kun je na twee jaar als koe verkopen, en van dat geld kun je dan weer twee kalfjes kopen, die op hun beurt weer koeien worden. Eigenlijk zijn die drie eieren dus evenveel waard als twee koeien. Ik vraag dus 4.000 euro voor die drie eieren…

  Het is alleen heel gek; ik verkoop echt helemaal niets de laatste tijd…

  Cheerio,

  Dow Jones

 10. Juan Belmonte says:

  @ artikel.

  Vragen staat vrij.

  En dat weten we nu al een jaartje of twee, Kamikazekopers bestaan niet in de polder 😛

 11. R-KNOW says:

  Komende week maar dagelijks de funda indicator in de gaten houden! Kijken wat de eerste effecten zijn, ik denk zeer weinig. Bovendien ligt half nederland op het strand in zuid-europa en is dus wel met iets anders bezig dan huizen kopen.

 12. nhz says:

  29:
  inderdaad, het zou wel eens averechts kunnen werken. Ik hoop het zelfs, dan staat het kabinet straks echt straal voor gek. 1.5 miljard van spaarders en huurders over de balk gegooid, en het probleem is alleen maar groter geworden.

  Hebzucht regeert nog steeds in de NL huizenmarkt, het wordt tijd dat de angst gaat toeslaan (fear is stronger than greed).

 13. Jan says:

  Ik ben makelaar en kan me niet vinden in enkele opmerkingen. Wij verhogen de prijzen zeker niet maar verlagen eerder. Nu daar nog eens 4% lagere overdrachtsbelasting bij komt kan het toch interessant zijn een woning te kopen. Maar uiteindelijk is het zo dat de eigenaar van de woning zelf zal bepalen voor welk bedrag hij wil verkopen. De makelaar kan enkel een advies geven.

 14. nhz says:

  @14(Jan):
  wat collega’s uit het land melden bevestigt niet bepaald jouw standpunt: veel verkopers zien dit wel degelijk als een goed moment om de vraagprijs (en hopelijk transactieprijs) te verhogen.

  En waarom zou 4% verlaging helpen als de vraagprijzen gemiddeld 20-30% te hoog zijn (verschil tussen gemiddelde vraagprijs en transactieprijs)?

 15. l says:

  Waarschijnlijker is dat je onder de tafel 4% minder kan afdingen op de vraagprijs dan vóór de ob verlaging mogelijk zou zijn geweest. Helaas vrees ik dat er toch nog kopers zijn die erin zullen trappen, zodat we in de komende weken een kleine stijging van aantal transacties zullen zien.

 16. Mr. B says:

  Even off topic.

  Laatste nieuws vanuit het Leaseplan Bankfront. De poorten worden weer opengezet voor nieuwe zieltjes die onder de inflatie hun geld bij de autolener willen stallen.

  Het slimme spaargeld verlaat de boot. Ze zullen nog wel een hele poos rondt de 3% blijven.

  Ff kijken wat stond er ook al weer op mijn koopkrachtboodschappenlijstje: 1 doos grijs en ik kreeg de tip weer om wat geel te halen. Is kijken hoe diep geel deze zomer nog kan.

  P.s wat fijn dat dr.t bekeerd is. Jammer dat er nu niemand meer is om tegen aan te trappen. Next please 🙂

 17. nhz says:

  @17:
  het slimme spaargeld weet nu dat je altijd schadeloos gesteld wordt: Icesave, DSB achtergestelde leningen, maakt niet uit of je tekent voor verhoogd risico: altijd 100% schadeloosstelling op kosten van de andere spaarders. Totdat het hele systeem klapt natuurlijk …

 18. Ronfin says:

  Maatregel kost niets, markt staat stil dus er zijn geen inkomsten. 4% minder overdrachtsbelasting gaat niet helpen.
  Uiteraard gaan prijzen hierdoor niet omhoog.
  Iedereen die zijn/haar huis al 1 2 of 3 jaar probeert te verkopen zal wel gek zijn.
  Die 4% ‘korting’ geldt nl voor 300duizend te koop staande woningen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*