Aflossingsvrij maakt niet blij

Door Erica Verdegaal

Veel Nederlandse huiseigenaren lossen niets af op hun aflossingsvrije hypotheek. Dat kan uitdraaien op een financiële ramp.

Zes van de tien Nederlanders kijken financieel vooruit, toont de Monitor Financieel Gedrag van Wijzer in Geldzaken. Vier van de tien doen dat dus niet. Ze weten niet hoe hun pensioen eruit ziet en hebben geen buffer voor als het tegenzit.

Toch krijgt ook deze groep te maken met dure pech als een echtscheiding, inkomensverlies of onverwachte kosten. Extra kwetsbaar zijn mensen met hoge schulden, bijvoorbeeld doordat ze hun huis financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

Zo’n hypotheek klinkt een beetje als een cadeautje van de bank en de overheid, want de maandlasten lijken laag en de hypotheekrenteaftrek is decennialang maximaal.

Aflossingsvrije tijdbom

Eind 2012 hadden bijna zes op die tien woningbezitters een aflossingsvrije hypotheek lopen. Veel van die huiseigenaren genieten nog altijd onbekommerd van hun schijnbaar lage maandlasten. Niet wetende dat hun hypotheek een tijdbom kan zijn.

Woon ook jij in zo’n aflossingsvrije tijdbom? Mogelijk koers je dan af op een ramp. Want aan het einde van de looptijd –meestal dertig jaar- willen de meeste banken dat je de hele hoofdsom terugbetaalt. Dat aflossingsvrije geldt namelijk alleen ‘tijdens de contractsduur’.

Alleen de aflossingsvrije hypotheken van de Rabobank lopen na 30 jaar op dezelfde voorwaarden door. En bij ING krijg je, onder voorwaarden, aan het einde van de looptijd nog tien jaar tijd om af te lossen. Alle andere banken willen gewoon hun uitgeleende geld terug.

Lees verder bij Radar

Share Button
Tagged with: , , ,
234 comments on “Aflossingsvrij maakt niet blij
 1. László says:

  Van aflossingsvrij wordt niemand blij. Als je naar de verdeling kijkt, lijkt het mee te vallen.
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2013/23/60-plussers-hebben-vaker-aflossingsvrije-hypotheken
  Maar niets is wat het lijkt, dat dan weer wel.

 2. László says:

  “Zes van de tien Nederlanders kijken financieel vooruit”. Ook toevallig, zes op de tien huishoudens woont in een koophuis. Zou er een verband zijn?

  Wat ik nog mis is de max van de HRA van 30 jaar. Dat wordt ook nog wel een dingetje hoor.

  “Eind 2012 hadden bijna zes op die tien woningbezitters een aflossingsvrije hypotheek lopen.”
  Klopt dat wel? Moet dat niet zijn een aflossingsvrij leningdeel?

 3. Voerman says:

  László: Maar niets is wat het lijkt, dat dan weer wel.

  Een kleine hypotheek die aflossingsvrij is, is natuurlijk geen probleem.
  Er wordt niets in het artikel gezegd over de hoogte van de schuld bij aflossingsvrij, daarom zinloze informatie.

 4. László says:

  Voerman: Er wordt niets in het artikel gezegd over de hoogte van de schuld bij aflossingsvrij

  Het CBS artikel bedoel je?
  60-plussers gemiddeld 137k tov 300k WOZ.

  Persoonlijk ken ik 60-plussers die hun hypotheek (bijna) met spaargeld af kunnen lossen. Maar ja, misschien toch nog een nieuwe auto en die kinderen redden zich zelf wel, tegen de tijd dat er te erven valt zijn die ook al rond de 60 (hopen ze).

 5. BBB says:

  Voerman: Een kleine hypotheek die aflossingsvrij is, is natuurlijk geen probleem.
  Er wordt niets in het artikel gezegd over de hoogte van de schuld bij aflossingsvrij, daarom zinloze informatie.

  Misschien is Voerman minder hypotheekvrij dan hij zelf beweert.

 6. dr.t says:

  Na 30 jaar van een aflosdingsvrije hypotheek te hebben genoten, breekt welliicht het moment aan om de woning te verkopen.
  Kan admin een geval noemen waarbij de aflossingsvrije periode reeds is afgelopen en er GEEN overwaarde is ontstaan, of waaruit blijkt dat iemand achteraf gezien toch beter 30 jaar had kunnen huren?
  Iemand die al dertig jaar een woning bezit is er vele malen op vooruit gegaan. Gevalletje Slapend rijk worden.

 7. Deutsche Mark says:

  dr.t:
  … Gevalletje Slapend rijk worden.

  Gevalletjes “slapend rijk worden” hebben onlosmakelijk gevalletjes “zwoegend arm blijven” als tegenhanger.
  Er bestaat namelijk geen economische “perpetuum mobile” die rijkdom brengt zonder er energie in te stoppen, ofwel er voor te werken.

  Kortom, om mensen slapend geld te laten “verdienen”, moeten anderen voor te weinig geld te veel arbeid verrichten. Wie, waar, wanneer mag u zelf invullen.

 8. dr.t says:

  Deutsche Mark,

  Waar het om gaat is dat er een niet bestaand probleem wordt opgevoerd.
  30 jaar huren weegt niet op tegen 30 jaar een hypothecaire lening hebben.
  Overwaarde wordt niet meegenomen in het verhaal. Bovendien kan de starter van nu, die in theorie het meeste risico loopt, niet eens meer een aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

 9. Latida says:

  Lex Hoogduin: herstel Nederlandse economie niet houdbaar

  https://www.youtube.com/watch?v=2a8sRPbiedc

  zegt:

  “Lage rente zorgt ervoor dat economische signalen worden vertekend”

  en

  “Lage rente vernield markten”

 10. Latida says:

  Dirk Bezemer legt uit wat er fout is met de Nederlandse financiële sector

  https://www.youtube.com/watch?v=8vkPiEudD4g

 11. Nico de Geit says:

  dr.t: Na 30 jaar van een aflosdingsvrije hypotheek te hebben genoten, breekt welliicht het moment aan om de woning te verkopen.

  Het is alleen wel vervelend als dat onder dwang moet en dan ook nog tegen een lagere prijs dan gepland.

 12. Voerman says:

  Deutsche Mark: Kortom, om mensen slapend geld te laten “verdienen”, moeten anderen voor te weinig geld te veel arbeid verrichten. Wie, waar, wanneer mag u zelf invullen.

  Tja, tegenover elke Voerman staat ergens wel een ploeterende en bereidwillige BBB die al dat moois voor die Voerman verzorgt. 🙂 🙂

 13. Nico de Geit says:

  dr.t: of waaruit blijkt dat iemand achteraf gezien toch beter 30 jaar had kunnen huren?

  Dat zou best weleens kunnen. Vergeet ook de overdrachtskosten bij verhuizen niet. Compleet idioot natuurlijk dat 30 jaar huren voordeliger kan zijn dan 30 jaar eigenaar zijn van opeenvolgende panden.

  Huren heeft veel voordelen t.o.v. eigenaar zijn.

 14. Nico de Geit says:

  dr.t: Gevalletje Slapend rijk worden.

  De winst of het verlies wordt pas gerealiseerd bij verkoop, niet eerder. Hou dat goed in de gaten.

 15. László says:

  Nico de Geit: De winst of het verlies wordt pas gerealiseerd bij verkoop, niet eerder. Hou dat goed in de gaten.

  Een huis koop je om in te wonen, rendement in de vorm van huur besparen begint vaak al voor het huis helemaal afgelost is, want de huren stijgen jaar op jaar (soms zelfs boven de inflatie).
  De opbrenst bij verkoop is 100% winst.

  Risico’s onderweg: scheiding, WW, ziekte, etc. In dat geval is er kans op verlies. Het is slechts een kans, net als bij het meedoen aan de loterij.

  Daarna 100% winst. Geen kans maar pure winst.

  Moet dan iedereen een huis kopen? Nee!! De risico’s zijn groot. De kans dat het misgaat is persoonlijk. Schat je eigen risico in. Alleenstaand kopen? Boven de 40 kopen? Enge ziektes in de familie? Werk als bijzaak zien? Partner als bijzaak zien?

  De bank gebruikt dit soort zaken in de credit score. Doe het zelf ook.

 16. Nico de Geit says:

  dr.t: Gevalletje Slapend rijk worden.

  Slapend rijk worden – dat denken heel veel mensen die deelnemen aan een piramidespel. Je kunt rijk worden met een piramidespel, mits je op de juiste tijd in en uitstapt.

 17. László says:

  Deutsche Mark: Gevalletjes “slapend rijk worden”

  Overdag slaap ik niet, maar met zonnepanlen krijg je toch het gevoel dat je slapend rijk wordt.

  Een beetje rijk maar hoor, eigenlijk alleen maar belastingontwijking. Dat doen de rijken ook, dat geeft een goed gevoel.

 18. Pietje Precies says:

  ik heb ook 100% aflossingsvrij, maar da’s nog maar een tonnetje. wel tegen euribortarief, dus da’s afzien.
  aflossingsvrij met maandrente laat je wel mooi onbeperkt vrij in je aflossingsschema. Ik was ooit in zo’n spaarhypotheek getuind met 10 jaar vast tegen 7.2%, met extragratis renteopslag vanwege populariteit, maar toen werd ik slim en heb die ik halverwege maar naar euribor gezet. was effe afzien in 2008 toen de korte rente boven de 10-jaars rente kwam, maar toen werd het feest.
  Pietje beslist nou elk jaar of ie 10, 20 of 30 duizend aflost. Ideaal die aflossingsvrije hypotheek. helaas zijn er veel pummels die hun te dure huis ermee financierden, waardoor de huizen nog duurder werden. Dat heb ik nooit begrepen. Je mot het toch een keer aflossen?!

 19. dr.t says:

  Nico e,a.
  Volgens mij heeft het CBS een tijdje terug uitgerekend dst eigen woning bezit,de belangrijkste determinerende factor bleek te zijn in het ontstaan van vermogensverschillen in de afgelopen decennia.
  Pyramidespel? Dat is een aanname.
  Nico er is niemand die er financieel beter is geworden door dertig jasr te huren.

 20. Latida says:

  dr.t: Nico er is niemand die er financieel beter is geworden door dertig jasr te huren.

  Jawel hoor, die mensen hebben 30 jaar lang gewoond zonder onderhoud te betalen. Misschien zijn ze wel 5 keer verhuisd, en hadden ze dat met een eigen huis wellicht niet kunnen doen.

  Bovendien zijn er nog genoeg ‘scheefhuurders’ die iedere maand lachend de huur betalen, en nog genoeg vrijheid en ruimte in hun budget overhouden voor andere leuke dingen.

  Je kunt immers ook vermogen opbouwen zonder eigen huis. Als je twee tweeverdieners neemt, die iedere maand 500 huur betalen kun je redelijk wonen en hoef je niet het risico te lopen van een financieel drama in geval van scheiding of werkeloosheid.

  En als je op je 50e werkeloos wordt en je eerst je huis moet opeten voordat je recht hebt op bijstand had je bovendien achteraf misschien liever eerst geleefd in plaats van elke cent opzij te zetten om ergens te kunnen eten en slapen.

  Het is allemaal relatief en vooral van toepassing op persoonlijke voorkeuren.

  Tegenwoordig willen jongeren vooral sociale mobiliteit en comfort, staat hoog op hun lijstje, en zijn bereid er nu geld voor te leggen, ook als de huur 1500€ per maand is.

  Vergeet ook het grote en kleine onderhoud niet bij een koophuis, daar zijn boeken vol over te schrijven over hoe men voor verassingen is komen te staan. Een verzakte fundering, een lekkende waterleiding, een verrotte rioolpijp, vocht tussen de spouwmuren, noem het allemaal maar op.

  Kopen is geen garantie op geluk. Het is het aangaan van een langjarige schuld die afbetaald zal moeten worden, en is zeker in het begin over het algemeen duurder dan huren, als je de aflossing en het onderhoud meeneemt.

 21. Tijl says:

  dr.t:
  Nico e,a.
  Volgens mij heeft het CBS een tijdje terug uitgerekend dst eigen woning bezit,de belangrijkste determinerende factor bleek te zijn in het ontstaan van vermogensverschillen in de afgelopen decennia.
  Pyramidespel? Dat is een aanname.
  Nico er is niemand die er financieel beter is geworden door dertig jasr te huren.

  Jawel hoor, de verhuurders.

 22. maff says:

  Typisch, aflossingsvrij is ongeveer de HELFT van alle hypotheken ( 288 miljard )

  en dan bij aflopen ( na 30 jaar ) moet de HELFT worden afgelost, om een nieuwe hypotheek te kunnen geven …. zie ‘Aflossingsvrije hypotheek bij pensionering’

  https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/hypotheekvormen/aflossingsvrije-hypotheek/aflossingsvrije-hypotheek-bij-pensionering/index.html

  Psss 🙂 http://3.bp.blogspot.com/-ikFU6LfcFTc/Ts12dTzesLI/AAAAAAAABKQ/xrhgchf4o10/s1600/cartoon_economyReminiscing_familyCampfire_seattlepi-nwsrouce-com_20080519_525x399.jpg

 23. maff says:

  Pensioenperikelen ….. werkgevers

  Loonkosten mogelijk met twintig procent on=mhoog

  http://www.managersonline.nl/nieuws/17279/loonkosten-schieten-mogelijk-met-twintig-procent-omhoog-.html

 24. maff says:

  ‘De ECB heeft een verkeerde diagnose gemaakt van de economische problemen in de Europese economie,’

  Dit gaat lekker zo http://pbs.twimg.com/media/B_XQ1guU8AErD5S.png

  4 redenen waarom het ECB-beleid van Draghi de plank misslaat

  http://www.consultancy.nl/nieuws/12287/4-redenen-waarom-het-ecb-beleid-van-draghi-de-plank-misslaat

 25. TulipManIA says:

  De wenselijkheid van aflossingsvrij heeft te maken met je beeld tov het hebben van een schuld, met de situatie dat je aan de ene kant een hypotheek hebt gegeven en aan de andere kant een vordering moet aflossen.

  Sommige mensen hebben geen moeite met de vordering, want ze zijn van mening dat de waarde van de woning op elk willekeurig moment meer zal opleveren dan de uitstaande hypotheeklening. De waarde van het huis is Money in the bank ofwel een cheque die alleen maar moet worden geincasseerd zeg maar.

  De gedachte is dat aflossen onwenselijk, misschien zelfs dom is, omdat de betaalde netto hypotheekrente-afdrachten minder zijn dan de te behalen netto rendementen op investeringen met aflossingsgelden, “financiele optimalisatie”, danwel dat met de aflossinggelden andere leuke dingen gedaan kunnen worden, “je leeft toch maar een keer..”.

  We kunnen nu zien, dat:
  1. De waarde van de woning niet per definitie over tal van jaren de waarde van de niet afgeloste hypotheek overstijgt.
  2. Het rendement op beleggingen niet per definitie de hypotheekrente op eerdere langjarige rente-bedingen overstijgt.
  3. De veronderstelde flexibiliteit van niet aflossen (leuke dingetjes kopen, leveraged beleggen) in feite een strop om de nek kan zijn.
  4. Onderwaterstand je mobiliteit behoorlijk kan inperken. In plaats van “slapen rijk worden..??” (dr T.) kan het ook “nachten wakker liggen” zijn voor sommigen.

  Stijgende huizenprijzen in delen van het land, kan voor verlichting zorgen, een opkomend water laat alle boten drijven.

  Wat beter is, is gewoon je eigen broek goed ophouden, een vaste strik aanleggen, en dan maakt het niet uit of het eb of vloed is. Dan vaar je wel in alle getijden (bull or bear).

 26. maff says:

  Lorenzo ( onbetwist de vitamine specialist ) speelt niet meer mee, snuf …..

  Daarom, voor de broodnodige vrolijkheid, bouw vit D op vandaag, het kan weer ……… 😎

  https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/religion-guru-wisemen-wisdom-wise_man-mountains-mban4032_low.jpg

 27. Nico de Geit says:

  dr.t: Nico er is niemand die er financieel beter is geworden door dertig jasr te huren

  Vroeger huurde ik en kreeg ik huursubsidie. Daar kun je niet tegen kopen. En de afgelopen tien jaar was huren toch echt voordeliger dan eigenaar zijn.

  Het enige dat de huurder is misgelopen is deelname aan het piramidespel. Maar om de winst te verzilveren had hij in 2007 uit moeten stappen. En zo’n moment laat zich niet voorspellen.

 28. Nico de Geit says:

  Tijl: Jawel hoor, de verhuurders.

  Als verhuurders de laatste tijd beter zijn geworden van verhuur, waarom verkopen ze dan alles? Waarom worden er niet massaal huurwoningen bijgebouwd als het zo’n goede handel is?

 29. Nico de Geit says:

  maff:
  Typisch,aflossingsvrij is ongeveer de HELFT van alle hypotheken ( 288 miljard )

  en dan bij aflopen ( na 30 jaar )moet de HELFT worden afgelost, om een nieuwe hypotheek te kunnen geven ….zie ‘Aflossingsvrije hypotheek bij pensionering’

  ing.nl/particulier…sionering/index.html

  Restschuld eindigt dus in een dure persoonlijke lening. Waar je moet wonen of hoe je rond moet komen op je oude dag is onduidelijk.

 30. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Restschuld eindigt dus in een dure persoonlijke lening. Waar je moet wonen of hoe je rond moet komen op je oude dag is onduidelijk.

  De rol van vrouwen komt zelden aan bod. Vrouwen zijn kortzichtig. Dat kunnen ze zich ook veroorloven want ze gaan er vanuit dat er een redder komt zodra ze er één nodig hebben.

  In de praktijk komt het erop neer dat de vrouw haar man dumpt zodra er financiële problemen ontstaan, of beter: de financiële problemen die zij heeft veroorzaakt niet leuk meer zijn.

  Ze springt dan gewoon op een andere kar en laat haar ex-man met de ellende zitten. De vrouw als parasiet.

  De vrouw kiest de woning, de man moet dat allemaal financieel regelen. Als hij dat niet kan of wil wordt hij gedumpt en springt de parasiet op een andere man.

  De overheid ondersteunt vrouwen op alle mogelijke manieren in het parasiteren op mannen. Ze noemen dat ‘gelijkheid’.

  Je ziet het overal: vrouwen worden gered maar de man niet. En als je toch steeds gered wordt kun je best wat extra risico nemen.

 31. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: vrouwen worden gered maar de man niet

  Denk daar nog maar eens aan als je zo’n parasiet ziet in een veel te dure auto of in een veel te duur huis. Mannen staan in de rij om dergelijke parasieten te ‘redden’.

  Vrouwen zijn nu eenmaal als een achtbaan: je wordt helemaal door elkaar geslingerd en er staat altijd een rij mannen te wachten. Je moet er maar zin in hebben.

 32. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Restschuld eindigt dus in een dure persoonlijke lening. Waar je moet wonen of hoe je rond moet komen op je oude dag is onduidelijk.

  En dat allemaal door een ritje in de achtbaan.

 33. Nico de Geit says:

  MGTOW – beter af zonder vrouw

  MGTOW – uitgesproken als ‘miktouw’ staat voor – Men Going Their Own Way – (mannen gaan hun eigen weg) en is een groeiende beweging in westerse landen. Een 19-jarige Amerikaanse jongen vertelt: ‘Ik had voor mezelf een leven gepland in de middenklasse. Een leuke vrouw, een middenklasse baan, een middenklasse huis. Ik zag mezelf al barbecueën in de tuin in mijn korte broek en baseballen met mijn kinderen. Tot ik me realiseerde dat die ‘leuke vrouw’ mij zomaar uit dat huis kan trappen, mij kan ruïneren, en ik dan jarenlang of misschien zelfs de rest van mijn leven (kinder)alimentatie moet betalen. Dit ga ik dus niet doen, ik zie af van mijn plan en ga mijn eigen leven leiden, zonder vrouw’.

  https://nicodegeit.wordpress.com/2016/04/28/mgtow-beter-af-zonder-vrouw/

  Het niet meer aan willen gaan van partnerrelaties schijnt in de VS en Japan een groeiend fenomeen te zijn. In Nederland lopen vooral veel mannen rond die geen vader willen worden.

  Minder relaties en gezinnen betekent veranderende woningbehoefte.

 34. TulipManIA says:

  Nico de Geit:
  MGTOW – beter af zonder vrouw

  MGTOW – uitgesproken als ‘miktouw’ staat voor – Men Going Their Own Way – (mannen gaan hun eigen weg) en is een groeiende beweging in westerse landen. Een 19-jarige Amerikaanse jongen vertelt: ‘Ik had voor mezelf een leven gepland in de middenklasse. Een leuke vrouw, een middenklasse baan, een middenklasse huis. Ik zag mezelf al barbecueën in de tuin in mijn korte broek en baseballen met mijn kinderen. Tot ik me realiseerde dat die ‘leuke vrouw’ mij zomaar uit dat huis kan trappen, mijkan ruïneren, en ik dan jarenlang of misschien zelfs de rest van mijn leven (kinder)alimentatie moet betalen. Dit ga ik dus niet doen, ik zie af van mijn plan en ga mijn eigen leven leiden, zonder vrouw’.

  nicodegeit.wordpre…ter-af-zonder-vrouw/

  Het niet meer aan willen gaan van partnerrelaties schijnt in de VS en Japan een groeiend fenomeen te zijn. In Nederland lopen vooral veel mannen rond die geen vader willen worden.

  Minder relaties en gezinnen betekent veranderende woningbehoefte.

  Ken wel meer 19 jarige “mannen” die nog niet staan te popelen om zich te binden of vader te worden.

  Als je 19 bent ligt de wereld open, valt er genoeg te ontdekken en pin je jezelf niet vast.

  De vrijere seksuele moral speelt daar ook een rol in, je hoeft geen vaste partner te hebben. Vrouwen zelf ook, die zitten misschien ook niet te wachten om een broedkip, aanrechter te worden op de leeftijd.

  Alleen maar goede ontwikkelingen wat mij betreft.

  Minder geboortes, minder bevolking, meer ruimte.

 35. TulipManIA says:

  Nico de Geit:
  MGTOW – beter af zonder vrouw

  MGTOW – uitgesproken als ‘miktouw’ staat voor – Men Going Their Own Way – (mannen gaan hun eigen weg) en is een groeiende beweging in westerse landen. Een 19-jarige Amerikaanse jongen vertelt: ‘Ik had voor mezelf een leven gepland in de middenklasse. Een leuke vrouw, een middenklasse baan, een middenklasse huis. Ik zag mezelf al barbecueën in de tuin in mijn korte broek en baseballen met mijn kinderen. Tot ik me realiseerde dat die ‘leuke vrouw’ mij zomaar uit dat huis kan trappen, mijkan ruïneren, en ik dan jarenlang of misschien zelfs de rest van mijn leven (kinder)alimentatie moet betalen. Dit ga ik dus niet doen, ik zie af van mijn plan en ga mijn eigen leven leiden, zonder vrouw’.

  nicodegeit.wordpre…ter-af-zonder-vrouw/

  Het niet meer aan willen gaan van partnerrelaties schijnt in de VS en Japan een groeiend fenomeen te zijn. In Nederland lopen vooral veel mannen rond die geen vader willen worden.

  Minder relaties en gezinnen betekent veranderende woningbehoefte.

  Ken wel meer 19 jarige “mannen” die nog niet staan te popelen om zich te binden of vader te worden.

  Als je 19 bent ligt de wereld open, valt er genoeg te ontdekken en pin je jezelf niet vast.

  De vrijere seksuele moraal speelt daar ook een rol in, je hoeft geen vaste partner te hebben. Vrouwen zelf ook, die zitten misschien ook niet te wachten om een broedkip, aanrechter te worden op de leeftijd.

  Alleen maar goede ontwikkelingen wat mij betreft.

  Minder geboortes, minder bevolking, meer ruimte.

 36. ps says:

  ps,

  Gerhard Hormann spam alert! 😉

 37. Nico de Geit says:

  TulipManIA: Alleen maar goede ontwikkelingen wat mij betreft.

  Minder geboortes, minder bevolking, meer ruimte.

  Tenzij die ruimte direct wordt ingenomen door Arabieren en Afrikanen. Want dan is de kans groot dat er helemaal afgezien wordt van voortplanting.

 38. Nico de Geit says:

  TulipManIA: Ken wel meer 19 jarige “mannen” die nog niet staan te popelen om zich te binden of vader te worden

  Op die leeftijd wordt al wel een bepaalde route uitgezet: opleiding en kwalificatie voor toekomstig werk. Door het afzien van een vrouw wordt die route bijgesteld. Geld wordt minder belangrijk want een man alleen heeft niet veel nodig.

  Het gevolg zijn dropouts uit de relatiemarkt en de arbeidsmarkt. Veel mannen zitten liever achter hun computer(spel) dan dat ze werken voor een parasiet die alleen maar neemt.

 39. Nico de Geit says:

  ’Woonruimte verpleeghuis onnodig duur’

  Volgens Van Loy zit het probleem van te dure huisvesting in het zorgstelsel gebakken. Er wordt door de overheid een vast normbedrag betaald per woning. Zo wordt het geld dat beschikbaar is voor huisvesting, over alle verpleeghuizen in het land verdeeld. Maar de bedragen die hierbij worden gerekend zijn hoog: tot wel 1400 euro per bewoner per maand. Het maakt daarbij niet uit of je vlakbij het Leidseplein in Amsterdam zit, zoals Amstelring, of in een uithoek van Groningen.

  Mede doordat deze kosten worden meegerekend in de zorguitgaven, is de Nederlandse langdurige zorg de duurste ter wereld.

  Na lang zeuren van PVV-Kamerlid Agema becijferde staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) enkele jaren terug dat een slordige 3 miljard euro per jaar aan woonlasten opgaat.

  In de woningen werden mensen gehuisvest die niet zelfstandig kunnen leven. Sinds enkele weken wonen er asielzoekers.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25723832/___Verpleeghuis_onnodig_duur___.html

 40. Zilversmid says:

  Latida: Jawel hoor, die mensen hebben 30 jaar lang gewoond zonder onderhoud te betalen.

  U bent in de veronderstelling dat onderhoud (klein en groot) niet is verdisconteerd in de huur?

 41. Latida says:

  Nico de Geit: Er wordt door de overheid een vast normbedrag betaald per woning. Zo wordt het geld dat beschikbaar is voor huisvesting, over alle verpleeghuizen in het land verdeeld.

  Wat vreemd. Ik snap die hele zin niet.

  Het lijkt er op dat zelfs geld bestemd voor de zorg van ouderen indirect met bakken tegelijk richting bakstenen wordt gedirigeerd. Wat een vreemde gang van zaken.

 42. László says:

  maff: Typisch, aflossingsvrij is ongeveer de HELFT van alle hypotheken ( 288 miljard )

  Dikke duim of heb je daar enige onderbouwing voor?

  Zelfs Erica Verdegaal maakt de misser 60% aflossingsvrij ipv 60% met een aflossingsvrij leningdeel.

  Domheid of een leugentje om lezers te trekken?

 43. László says:

  Latida,

  Zucht, ik dacht dat je geëmigreerd was.

 44. László says:

  maff: Lorenzo ( onbetwist de vitamine specialist ) speelt niet meer mee,

  Haha, volgens de zeepbeller theorie. Specialist omdat je je angst uit.

 45. Latida says:

  László:
  Latida,

  Zucht, ik dacht dat je geëmigreerd was.

  Ja, en?

 46. tufkaj says:

  László,

  Dat is op basis van woon 2012. Toen was 35% volledig aflossingsvrij. In Woon2015 blijkt dit te zijn opgelopen naar 53% (!). Heb het nagevraagd bij de woordvoerder van ome Stef, maar die komt niet op andere cijfers…

 47. dr.t says:

  Nico de Geit: Tenzij die ruimte direct wordt ingenomen door Arabieren en Afrikanen. Want dan is de kans groot dat er helemaal afgezien wordt van voortplanting.

  Nico ,
  Je kraamt hier nu al een tijdje de ene abjecte opvatting na de andere uit, maar nooit klinkt er iets door heen wat het leven ook maar enigzins de moeite waardzou kunnen maken of iets wat jouw misere zou kunnen verlichten. Volgens mij ervaar je niet veel geluk of plezier en koester je geen enkele ambitie daar iets aan te veranderen.

  Je voelt wel de behoefte om in alles een bevestiging te zien van je inktzwarte kijk op het leven. Dat is de enige drijfveer die ik bij jou kan ontdekken.
  Vanwaar toch je drang om dat te ventileren, terwijl je zelf werkelijk nergens plezier aan lijkt beleven?

 48. tufkaj says:

  tufkaj,

  Sterker; ipv andere cijfers moffelen ze de boel weg 😮 Genoeg aanleiding voor een stukje lijkt me 🙂

  https://twitter.com/Woningnieuws/status/727931261579350016

 49. Voerman says:

  dr.t: Vanwaar toch je drang om dat te ventileren, terwijl je zelf werkelijk nergens plezier aan lijkt beleven?

  Je zou er inderdaad levensmoe van worden als je Nico serieus neemt. 🙂

 50. b says:

  Off-Topic:
  Waarde uit voorgaande jaren is niet relevant bij bepalen WOZ-waarde
  http://taxlive.nl/-/waarde-uit-voorgaande-jaren-is-niet-relevant-bij-bepalen-woz-waar-1

  Hof ‘s-Hertogenbosch verklaart het hoger beroep van X tegen de WOZ-waarde 2012 ongegrond. Een eerder bepaalde WOZ-waarde is volgens het hof niet relevant voor de vaststelling van de thans in geschil zijnde waarde, omdat de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw wordt bepaald onafhankelijk van eerdere waardebepalingen. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

  X is eigenaar van een vrijstaande bungalow met aangebouwde garage en berging in de gemeente Terneuzen. De WOZ-waarde 2012 is door de gemeente bepaald op € 174.000. X bepleit verlaging van de waarde naar € 152.000.

  Hof ‘s-Hertogenbosch (EK I, 25 september 2015, 14/00064, V-N 2016/11.21.10) verklaart het hoger beroep van X tegen de WOZ-waarde 2012 ongegrond. Een eerder bepaalde WOZ-waarde is volgens het hof niet relevant voor de vaststelling van de thans in geschil zijnde waarde, omdat de WOZ-waarde ieder jaar opnieuw wordt bepaald onafhankelijk van eerdere waardebepalingen. Het feit dat de waardevaststelling in voorgaande jaren niet helemaal volgens de regels der kunst is verlopen, is vervelend maar verder niet relevant. Naar het oordeel van het hof heeft de heffingsambtenaar niet alleen voldoende inzicht gegeven in de wijze waarop de door hem gehanteerde kubieke meterprijzen zijn berekend, maar ook aannemelijk gemaakt dat de door hem gehanteerde prijs juist is berekend. Het hof oordeelt dat de heffingsambtenaar de vastgestelde WOZ-waarde voldoende aannemelijk heeft gemaakt.

  De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

  [Bron Uitspraak]

  Wetsartikelen:

  Wet waardering onroerende zaken 17

  02 mei 2016

  Straks alles overhevelen naar box 3…….

 51. b says:

  Off-Topic:
  BDO: Fiscaal voordeel door leningovereenkomst (klein)kinderen
  http://taxlive.nl/-/bdo-fiscaal-voordeel-door-leningovereenkomst-klein-kinderen

  Hypothetisch: kind- dat enigst erfgenaam is- leent geld voor een huis van de ouders.Nadat deze ouders zijn overleden: wat gebeurt er met de overgebleven schuld? De belasting zal het als een schenking belasten, maar is de rest een cadeautje?

 52. Nico de Geit says:

  b: leningovereenkomst (klein)kinderen

  Op het moment dat (groot)ouders verantwoordelijk worden voor schulden van hun (klein)kinderen of andersom lijkt het me verstandig ook het zwartste scenario te bekijken, om te voorkomen dat de hele familie in de goot belandt.

  Vermogen overdragen kan ook door boodschappen te betalen, onderhoud, een verbouwing of vakantie en/of een auto permanent uit te lenen, enz.

  Veel mensen kijken te veel omhoog.

 53. Nico de Geit says:

  dr.t: Je kraamt hier nu al een tijdje de ene abjecte opvatting na de andere uit

  De nieuwe Nederlanders – waaronder veel Afrikanen en Arabieren – zijn gewoon de bewoners van morgen, of je dat nou leuk vindt of niet. Ze gaan niet alleen je huis overnemen maar ook je oude dag betalen.

  Ik heb zelf al mogen meemaken hoe de overname van een hele wijk in zijn werk gaat.

 54. Bart says:

  Ik kon vooral Steven aanraden (helaas is aflossen verplicht sinds 2013) een leuk appartementje te kopen aan de Keizersgracht. Niet te gek zo’n 75 m2 voor een ton of 6 (een echt mooie hoogwaardig afgewerkte hut. Met zijn spaargedrag betaalde je dan de helft cash (300K) de andere 300 leen je van je ouders a 6% geheel aflossingsvrij. Die rente kun je dan heerlijk aftrekken en je ouders schenken je 5250 terug per bank. Het restant schenken ze dan cash om leuke dingen mee te doen. Het is nog steeds een mogelijkheid alleen wel nu we (gedeeltelijk) aflossen inderdaad.

 55. Bart says:

  En hij was heerlijk in waarde gestegen! Want deze hutjes zijn schaars.

 56. Bart says:

  b:
  Off-Topic:
  BDO: Fiscaal voordeel door leningovereenkomst (klein)kinderen
  taxlive.nl/-/bdo-f…komst-klein-kinderen

  Hypothetisch: kind- dat enigst erfgenaam is- leent geld voor een huis van de ouders.Nadat deze ouders zijn overleden: wat gebeurt er met de overgebleven schuld? De belasting zal het als een schenking belasten, maar is de rest een cadeautje?

  Wat bedoel je met de rest? Zoals jezelf aangeeft het zal belast worden als een schenking. Daarna is het van jou.

 57. Bart says:

  Bedoel je het reeds afgeloste deel? Stel de ouders hebben dat ook gespaard, dan wordt ook dat uiteraard belast. Heeft iemand voor 2013 de lening afgesloten, bij voorkeur geheel aflossingsvrij, dan geldt hetzelfde uiteraard.

 58. László says:

  b: Straks alles overhevelen naar box 3

  Daar hoop jij als huurder op?

  Omdat jij een zuur bent, gun je dat andere ook?

  Huis naar Box3? Zuur geld, maar het blijft goedkoper dan huren.

 59. Luisindepels says:

  maff: en dan bij aflopen ( na 30 jaar ) moet de HELFT worden afgelost, om een nieuwe hypotheek te kunnen geven

  Dat staat er niet. Goed lezen, het is een gave.

 60. b says:

  Off-Topic:
  Van de koepel adviesraden sociaal domein blz 22\96:
  Impact van De veranderende arbeidsmarkt :
  Steeds meer mensen komen in financiele problemen en kunnen hum hypotheek /zorgverzekering/ energielasten niet meer betalen…
  Het verdwijnen van banen als gevolg van digitalisering en robotisering dwingt tot heroverweging van koppeling tussen inkomen en arbeid.
  http://www.koepeladviesradensociaaldomein.nl/assets/Uploads/Nieuwsbrieven/Trendboekje-losse-paginas-zonder-snijtekens.pdf
  Uitgave december 2015.

  Wij gaan een nieuwe fase in blijkbaar mbt koppeling inkomen en arbeid, en hoge huizenprijzen zijn daarbij passee volgens mij.

  Dit was mijn laatste bijdrage aan het forum.
  Hopelijk hebben jullie toch iets gehad aan de posts.
  Het was voor mij belangrijk om de horizon van de visie(s) te verbreden, iets te leren: er bestaat niet 1 waarheid, er zijn slechts meningen.Laat ratio leiden ipv emotie. 🙂

 61. László says:

  tufkaj: Toen was 35% volledig aflossingsvrij. In Woon2015 blijkt dit te zijn opgelopen naar 53% (!)

  En jij denkt dat dat klopt?

  Eén van de twee percentages klopt niet. Hoe kan het aantal aflossingsvrije hypotheken toegenomen zijn, wettelijk moet een hypotheek voor 50% afgelost zijn na 30 jaar en om van HRA te genieten zelfs helemaal.

  Zelfs Erica V maakt hierboven dezelfde fout, van 60% hypotheken met een aflossingsvrij deel (zie mijn CBS link) maakt zij gewoon 60% aflossingsvrije hypotheken. Maar zij maakt het helemaal bont, ze heeft het over bij zes op de tien woningbeztiiers, ze pakt de 20-25% woningbezitters zonder hypotheek er gewoon bij.

  Domheid? Sensatiezucht?

  Voor veel anderen lachwekkend.

  Vraag je je nooit af hoe het komt dat er over fiscale hypotheekschuld gerapporteerd wordt en het ophoesten van de verdeling van uitstaande hypotheeksoorten zo moeilijk is?

 62. László says:

  b: Steeds meer mensen komen in financiele problemen en kunnen hum hypotheek /zorgverzekering/ energielasten niet meer betalen

  Hypotheek? Die hoort in dat rijtje niet thuis hoor. Sensatiezucht, meer niet.

  http://perskamer.bkr.nl/bkr-betalingsproblemen-hypotheek-nemen-af/ al een jaar lang.

 63. László says:

  Luisindepels: Dat staat er niet. Goed lezen, het is een gave.

  Het is wel zo, een hypo moet wettelijk (GHF is opgenomen in de wet) moet binnen 30 jaar minimaal voor 50% afgelost worden volgens annuïtair of lineair schema.

 64. László says:

  Latida: Ja, en

  Vertel eens hoe het in je nieuwe thuisland beter geregeld is. Wat maak je je druk, waarom elke keer opnieuw bevestiging zoeken van je keuze?

  Oh, je hebt je kinderen niet kunnen overtuigen en die zijn gewoon in NL gebleven. Weten ze dat je hier anoniem ronddwaalt?

 65. Luisindepels says:

  tufkaj:
  tufkaj,

  Sterker; ipv andere cijfers moffelen ze de boel weg Genoeg aanleiding voor een stukje lijkt me

  twitter.com/Woning…s/727931261579350016

  Over welke pdf heb jij het? In Wonen in beweging staat het volgens mij niet…

 66. Luisindepels says:

  László: Het is wel zo, een hypo moet wettelijk (GHF is opgenomen in de wet) moet binnen 30 jaar minimaal voor 50% afgelost worden volgens annuïtair of lineair schema.

  afgesloten tussen aug 11 en 1-1-13 ja. Maar er bestaan nog wel meer smaakjes rond aflossingsvrij. Maar daarover ging het niet in de link van maff (wat te doen met aflossingsvrij na 30 jaar bij ING).

 67. Luisindepels says:

  Latida: die mensen hebben 30 jaar lang gewoond zonder onderhoud te betalen

  hehe. Meestal komt het neer op 30 jaar onderhoud betaald, maar geen onderhoud gekregen. Groot onderhoud doen ze meestal bij een huurwissel.

 68. Latida says:

  László: Vertel eens hoe het in je nieuwe thuisland beter geregeld is. Wat maak je je druk, waarom elke keer opnieuw bevestiging zoeken van je keuze?

  Oh, je hebt je kinderen niet kunnen overtuigen en die zijn gewoon in NL gebleven. Weten ze dat je hier anoniem ronddwaalt?

  En weer niet on-topic, maar in plaats daarvan de ene persoonlijke aanval na de andere.

  Je komt over als een wel heel erg gekrenkt persoon. Blijkbaar ben je zelf niet gelukkig en geef je anderen daar de schuld van.

  Geen leuke karaktereigenschap.

 69. Latida says:

  Luisindepels: Meestal komt het neer op 30 jaar onderhoud betaald, maar geen onderhoud gekregen. Groot onderhoud doen ze meestal bij een huurwissel.

  Heb je daar bewijs van? Of zeg je maar gewoon wat?

 70. Tijl says:

  Latida: Heb je daar bewijs van? Of zeg je maar gewoon wat?

  Wat zou jij doen? Ik zou het vlak voor een verkoop of huurwissel doen, en niet vlak voor het slopen. Wil je daar ook bewijs voor?

  Ik hoor net op TV dat we hier in Nederland in de “totale vrijheid” leven, volgens de presentator van het grachten bevrijdingsconcert. Ongelofelijk dat je dat soort onzin op TV mag uitkramen, ik moest meteen aan de Sportpalast speech denken.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sportpalast_speech

 71. László says:

  Latida: Blijkbaar ben je zelf niet gelukkig

  Heerlijke dag vandaag, leuke dingen gedaan samen. Aan een volle tafel gegeten. Morgen weer zo’n dag.

  Inhoudelijk heb je niks in te brengen, kijk maar naar die domme fouten van Erica V. Schandalig. Dat je daar niks van zegt.

 72. László says:

  Tijl: ik moest meteen aan de Sportpalast speech denken.

  Flauwekul.

 73. Nico de Geit says:

  Luisindepels: hehe. Meestal komt het neer op 30 jaar onderhoud betaald, maar geen onderhoud gekregen. Groot onderhoud doen ze meestal bij een huurwissel.

  Dat ging hier anders: cv-ketel kapot, nieuwe ketel. Lekkende badkamervloer, gerepareerd. De schilder komt eenmaal in de vijf jaar langs anders komen er problemen met het hout. Boom in de tuin was dood, werd verwijderd. Allemaal all-inclusive.

 74. Latida says:

  László: Inhoudelijk heb je niks in te brengen

  Dit is een blog in de krochten van het internet. Wat een pretenties toch weer!

  Je zegt niet anoniem te zijn hier. Je neemt anderen kwalijk dat wel te zijn.

  Maak jezelf eens bekend dan?

  Ben jij nou zo’n betaalde trol die ‘deelneemt aan het het maatschappelijk verkeer’?

  Het achterste van je tong laat je in ieder geval zelf niet zien, maar wel continue wild in het rond slaan hier.

  Kennis hebben is geen kunst. Die reeds verworven. Kennis delen, daar zit hem de clou van het leren. Als je dat niet doet dan heeft niemand hier iets aan je.

  Mensen afzeiken kunnen we allemaal, daar beleef ik in ieder geval geen plezier aan.

  Jij wel?

  Roepen dat iemand niet kan lezen zonder specifiek te zijn is een goedkoop argument. Daar bedien je je graag van. Inhoudelijk ontwijkend, selectief lezend en reagerend, heel doorzichtig allemaal.

  Werken doe je in ieder geval niet of wel?

  Of noem je hier de pretentieuze schoolmeester met een lichte vorm van tourette uithangen soms werk?

  Is dat nu hoe je denkt bij te dragen aan een betere samenleving?

  Kun je dat eens uitleggen?

 75. Latida says:

  Nico de Geit: Dat ging hier anders: cv-ketel kapot, nieuwe ketel. Lekkende badkamervloer, gerepareerd. De schilder komt eenmaal in de vijf jaar langs anders komen er problemen met het hout. Boom in de tuin was dood, werd verwijderd. Allemaal all-inclusive.

  Ook aanpassingen voor ouderenvoorzieningen. Drempels, WC-steunen, stoeltjes in de douche, nieuwe boilers, trapliften. Het zal heus niet allemaal overal tiptop in order zijn, maar het is niet waar dat alle huurhuizen afgetrapte hondenhokken zijn zoals het wordt gesteld.

  Ik ben dan wel koper maar ik zie geen enkel kwaad in huren. Wonen kost nu eenmaal geld, en als het beter bij je past moet je het gewoon doen.

  Voor Duizend euro per maand kun je bijna overal in Nederland een woning huren, what’s not to like?

 76. Tijl says:

  László: Flauwekul.

  Goh, heb je daar ook al verstand van?

 77. maff says:

  Testing ……

  Gelatenheid

  http://www.groene.nl/artikel/de-depressiepil-van-de-ecb

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken

  Deflation trap

  Sorry ps ik kan geen plaatjes posten …. lukt niet, computerprobleempjes hier …. geen idee hoe dit opgelost moet worden ….

 78. maff says:

  Nou ja ik kan blijkbaar nog posten, dat is al heel wat 🙂 Met veel omwegen, dat dan weer wel

 79. maff says:

  Joepie, het lukt wel, lol, geweldig

  Ondertussen in de NL de huishoudschulden in 2014 !

  https://data.oecd.org/hha/household-debt.htm#indicator-chart

  Klopt precies met de huizenprijzen

  Blutjes duzzzzzz

 80. maff says:

  Ik word geterroriseerd door Google, hoe durven ze …. gewoon verder met een andere …… vreselijk bewerkelijk, dat dan weer wel, en geen computer techneuten in de buurt, ook dat nog

  Well the show must go on 😉

  Warren Buffett, bij negatieve rente haal ik geld van de bank

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/warren-buffett-bij-negatieve-rente-haal-ik-geld-van-de-bank/

  Ps 🙂 http://lowres.cartoonstock.com/money-banking-banking-cashpoint-machine-cash_machine-cashpoints-nsun45_low.jpg

 81. Nico de Geit says:

  maff:
  Joepie, het lukt wel, lol, geweldig

  Ondertussen in de NL de huishoudschulden in 2014 !

  data.oecd.org/hha/….htm#indicator-chart

  Klopt precies met de huizenprijzen

  Blutjes duzzzzzz

  IJsland zie je vrijwel nooit terug in de grafieken. Daar zitten de echte toppertjes.

 82. Nico de Geit says:

  maff: bij negatieve rente haal ik geld van de bank

  Ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Oom Dagobert heeft zijn eigen geldpakhuis, met alle ellende van dien.

 83. László says:

  Latida: Je neemt anderen kwalijk dat wel te zijn.

  Waar? Ik geef slechts dat anoniem huilebalken niet veel uitstraling heeft, maar het verbloemen van eigen onkunde.

  Latida: Maak jezelf eens bekend dan?

  Mijn LinkedIn profiel is hier al eens ergens langsgekomen. Als je met de mij verstrekte gegevens mij niet kan vinden? Tja.
  DM, tantalus en eric406 is het in iedergeval wel gelukt.

  Latida: Ben jij nou zo’n betaalde trol die ‘deelneemt aan het het maatschappelijk verkeer’?

  Je bedoelt dat ik er duidelijk meer verstand van heb dan menigeen hier en dat dat dus geld waard zou zijn. Die conclusie begrijp ik, maar het klopt niet.

  Ik kom hier om mensen te helpen met lezen en rekenen. Mensen willen niet leren, bij meerdere is vasthouden aan hun onkunde ongeveer gelijk aan liegen.

  Latida: daar beleef ik in ieder geval geen plezier aan.

  Doe het dan ook zelf niet!

  Latida: Roepen dat iemand niet kan lezen zonder specifiek te zijn is een goedkoop argument. Daar bedien je je graag van. Inhoudelijk ontwijkend, selectief lezend en reagerend, heel doorzichtig allemaal.

  Pardon?

  László: Eén van de twee percentages klopt niet. Hoe kan het aantal aflossingsvrije hypotheken toegenomen zijn, wettelijk moet een hypotheek voor 50% afgelost zijn na 30 jaar en om van HRA te genieten zelfs helemaal.

  Zelfs Erica V maakt hierboven dezelfde fout, van 60% hypotheken met een aflossingsvrij deel (zie mijn CBS link) maakt zij gewoon 60% aflossingsvrije hypotheken. Maar zij maakt het helemaal bont, ze heeft het over bij zes op de tien woningbeztiiers, ze pakt de 20-25% woningbezitters zonder hypotheek er gewoon bij.

  Domheid? Sensatiezucht?

  Dit is over het algemeen mijn werkwijze. Hakken en duiden!

  Latida: Werken doe je in ieder geval niet of wel?

  Bah, insinueren. Natuurlijk werk ik wel, ICT-er in vaste dienst, daar heb ik voldoende over verteld. Rechtstreeks aan jou meen ik, maar verder dan ‘iets met Big Data’ kwam het volgens mijn niet (niet gecheckt, dus kan ook iemand anders zijn).

  Latida: Is dat nu hoe je denkt bij te dragen aan een betere samenleving?

  Kun je dat eens uitleggen?

  Voor de zoveelste keer weer ruim gedaan denk ik.

  Waarom gaat het hier opeens over een betere maatschappij? Was er toch geen zeepbel.

  Kijk eens hoe er hier tegen politici, journalisten en publicisten (economen?) gesproken wordt. Dragen die anonieme schreeuwers bij aan een betere maatschappij? En het racisme wat hier rondgaat? Daar hoor ik je nooit over. Schande.

  Kijk nog even in de vorige draad, daar heb ik nog wat vragen staan gericht aan jou.

  Sammenvattend
  Jij beschuldigt me van liegen (vorige draad), zonder aan te geven wat de specifieke leugens zijn.

  Persoonlijk zwart maken, doe jij ook.

  Insinueren, doe jij ook. Jij denkt alleen dat de wereld instort volgens mij.

  Geen antwoord op vragen. Kijk nog even in de vorige draad. Vragen die ik niet beantwoord?
  Toekomstvoorspellingen. Dan komt het toch nooit meer goed Laszlo?

  Persoonlijke vragen door anoniempjes. Wat denken ze wel.

 84. László says:

  Latida: Je zegt niet anoniem te zijn hier. Je neemt anderen kwalijk dat wel te zijn.

  Toch nog even over anoniem.

  Het gaat mij niet om naam en adres.
  Maar meer om zaken als:
  Leeftijdsgroep;
  Beroepsgroep;
  Krimpregio of provincie;
  Opleidingsniveau;
  Burgelijke staat;
  etc.

  Het maakt nogal uit of iemand zijn gal aan het spuwen is als pas gescheiden, arbeidsongeschikte huurder op een zolderkamer of als een vrolijke ZZP-er of als een trotse huisvader met leuke vrouw en leuke banen met toekomstperspectief. Voeg daar de krimpregio nog maar aan toe.

  Veel van dit soort zaken heb ik hier gewoon verteld.

  Verder ga ik weer van de zon genieten vandaag.

 85. dr.t says:

  Een kennis van mij verstrekt zichzelf een hypotheek (en lost dus ook aan zichzelf af), en kon zo wel gebruik maken van de hypotheekrente als aftrekpost.
  Wie heeft er nog meer ervaring met een dergelijke constructie?

 86. Luisindepels says:

  maff: Blutjes duzzzzzz

  Denen, Nederlanders en Noren zijn inderdaad de armste bewoners van deze aardkloot. In Brazilië en Zuid Afrika zijn bijvoorbeeld de schulden van huishoudens veeeeeeel lager. Zij zijn duzzzzzz veel rijker en iedereen daar heeft het veeeeeel beter dan hier. Duzzzzzz.

 87. Marketwatch says:

  dr.t:
  Een kennis van mij verstrekt zichzelf een hypotheek (en lost dus ook aan zichzelf af), en kon zo wel gebruik maken van de hypotheekrente als aftrekpost.
  Wie heeft er nog meer ervaring met een dergelijke constructie?

  Zal hoogstwaarschijnlijk zakelijk zijn. Google is your friend: Hypotheek uit eigen BV

 88. Nico de Geit says:

  Wonen huurder duurder

  De woonlasten van huurders zijn de afgelopen jaren gestegen waar die van woningeigenaren zijn gedaald.

  Hoewel de ruim 4,3 miljoen woningeigenaren in 2015 maandelijks gemiddeld een hoger bedrag (€894) dan huurders (€654) aan woonlasten betaalden, bedraagt de hap uit het besteedbaar inkomen hiervoor 28%. Huurders zijn 39% van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in het driejaarlijkse WoonOnderzoek.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/25739011/__Wonen_huurder_duurder__.html

 89. Nico de Geit says:

  Luisindepels: Denen, Nederlanders en Noren zijn inderdaad de armste bewoners van deze aardkloot. In Brazilië en Zuid Afrika zijn bijvoorbeeld de schulden van huishoudens veeeeeeel lager. Zij zijn duzzzzzz veel rijker en iedereen daar heeft het veeeeeel beter dan hier. Duzzzzzz.

  Hoe meer schulden hoe welvarender?

 90. Voerman says:

  Nico de Geit: Hoe meer schulden hoe welvarender?

  Hoe meer schulden hoe creditwaardiger.
  Creditwaardigheid is een vertrouwen in een welvarende toekomst! 🙂

 91. Zilversmid says:

  dr.t,

  Als ondernemer kun je inderdaad vanuit je BV een woning financieren. Daarbij kun je zelf de rente en voorwaarden bepalen.

  Een rente van bijvoorbeeld 5% is gebruikelijk en je kunt dan maximaal gebruik maken van renteaftrek. De rente betaal je echter aan jezelf en is dus broekzak vestzak. Uiteraard betaal je wel VPB op de inkomsten in de BV.

 92. Latida says:

  Tijl,

  László: Leeftijdsgroep;
  Beroepsgroep;
  Krimpregio of provincie;
  Opleidingsniveau;
  Burgelijke staat;
  etc.

  Verbeter de wereld, begin bij jezelf zou ik zeggen. Voor de draad ermee dan.

 93. László says:

  Latida: Verbeter de wereld

  Ach gut, over selectief lezen gesproken. Zie je het echt niet? Geef gewoon antwoord op mijn vragen. Dat doe ik toch ook. Wat een frustratie.

 94. László says:

  Latida: Voor de draad ermee dan.

  Me laten commanderen door een anoniempje dat zijn nieuwe vaderland niet eens wil prijsgeven.

  Zie je het zelf echt niet? Wordt de wereld hier beter van? Veel verwijten, heel veel verwijten.

 95. László says:

  Latida: begin bij jezelf zou ik zeggen.

  Als ze relevant zijn heb ik ze genoemd.

  László: Het maakt nogal uit of iemand zijn gal aan het spuwen is als pas gescheiden, arbeidsongeschikte huurder op een zolderkamer of als een vrolijke ZZP-er of als een trotse huisvader met leuke vrouw en leuke banen met toekomstperspectief. Voeg daar de krimpregio nog maar aan toe.

  Hoeveel geld ben jij kwijtgeraakt op de NL huizenmarkt? Is het misschien een persoonlijk probleem? Een aantal onvoorziene zaken die na 2008 bij elkaar kwamen?

 96. Steven says:

  Het kan ook een intelligent “probleem” zijn zoals bij Bezemer. (grappige naam overigens)

  https://www.youtube.com/watch?v=dFkhH_iQyak

 97. Latida says:

  László: Als ze relevant zijn heb ik ze genoemd.

  Hoeveel geld ben jij kwijtgeraakt op de NL huizenmarkt? Is het misschien een persoonlijk probleem? Een aantal onvoorziene zaken die na 2008 bij elkaar kwamen?

  En jij denkt voor iedereen hier te kunnen bepalen wat wel of niet relevant is? Daar maak je je weer met een jantje van leiden vanaf zonder relevante informatie te verstrekken.

  Ik woon zoals je weet niet in Nederland, dus vreemd dat je maar blijft doorvragen.

  En nu wil je ook not eens graag in mijn portemonnee kijken.

  Weet je zeker dat je niet voor de overheid werkt?

  Enfin, ik heb alles wat relevant is reeds hier gedeeld, ook met jou, wat je waarschijnlijk gemakshalve even overgeslagen hebt zoals je dat met zoveel zaken doet.

  Nog nooit verlies gemaakt op een huis in ieder geval.

  Jij daarentegen wel.

  Klungel.

 98. maff says:

  Sorry dudes, ik moet ff kappen op het blog ….. en wachten op een techneut, zoveel te delen, maar het lukt niet meer

  http://farm4.staticflickr.com/3275/2779629802_14a58a74e3.jpg

 99. Steven says:

  maff,

  altijd eerst het internet cache verwijderen en opnieuw opstarten als het aan jou pc ligt. Ik ben off. Ik ga voor de gein naar Arnhem en Nijmegen om de Giro te bekijken.

 100. Berlina says:

  Beetje off topic en vast al door jullie bediscussieerd maar toch mijn interesse hebbend:
  Met de huidige, relatief lage rente niveaus is een hypotheek in box 3 al behoorlijk interessant – mits je wat vermogen hebt.
  De netto rente – niet veel hoger dan 1% tegenwoordig bij een nieuwe hypotheek en dan moet het EWF nog worden meegenomen – is immers veelal al behoorlijk lager dan de dan vermeden vermogensrendementsheffing. En die laatste blijft constant, de netto HRA zakt door de aflossing.
  Ok, niet veel mensen hebben leuk vermogen in box 3 maar toch.

 101. eric406 says:

  Steven:
  maff,

  Ik ben off. Ik ga voor de gein naar Arnhem en Nijmegen om de Giro te bekijken.

  Gisteren in my hometown. Op 3 minuten lopen. Was een leuke happening.

 102. László says:

  Latida: Jij daarentegen wel.

  Klungel.

  Oh, oh, oh.

  Ook als ik mjin woning nu verkoop maak ik geen verlies hoor. Maar ook ik kan niet in de toekomst kijken, dus je weet maar nooit.

  Latida: Weet je zeker dat je niet voor de overheid werkt?

  Hè, ik had toch helemaal geen werk? Of ik werd betaald om hier mensen af te zeiken. Door de overheid nog wel, ach, ach, ach. Elke keer weer de bevestiging geven dat je niet kan lezen.

  Ga nu eens inhoudelijk op de zaken in, er staan nog genoeg vragen open.

  Teken eens een

 103. László says:

  László: Teken eens een

  een grafiekje van het renteverloop voor de komende 20 jaar (hypotheekrente 10 jaar vast, 90% mw) of van de werkeloosheid.

  Nee, dat kan ik ook niet. Allemaal angstbeelden verzamelen en de waarheid verdraaien. 60% van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Leugens, sensatiezucht of domheid?

  Reageer daar nu eens op.

 104. maff says:

  Steven

  Het was alleen een kwestie van de datum verzetten, het batterijtje in het motherboard is leeg ( vreselijk oud ding heb ik nu alleen nog maar ) en dan blijven tijd en datum ergens hangen, en geen techneut meer nodig 🙂

  ‘John Doe’s Manifesto ‘ Pananama papers ( schrik niet )

  http://panamapapers.sueddeutsche.de/articles/572c897a5632a39742ed34ef/

  ps 🙂 http://media.caglecartoons.com/media/cartoons/38/2016/04/13/178063_600.jpg

 105. maff says:

  Aflossingsvrij maakt niet blij …..

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33194-3-004.png

  Wat gebeurde in 1995 ? Jawohl Heinrich we gingen derivatiseren en aflossingsvrij natuurlijk

 106. ps says:

  maff:
  Steven

  Het was alleen een kwestie van de datum verzetten, het batterijtje in het motherboard is leeg ( vreselijk oud ding heb ik nu alleen nog maar ) en dan blijven tijd en datum ergens hangen, en geen techneut meer nodig

  ‘John Doe’s Manifesto ‘Pananama papers ( schrik niet )

  panamapapers.suedd…97a5632a39742ed34ef/

  ps media.caglecartoon…04/13/178063_600.jpg

  🙂

  Wat is er aan de hand? Oeps, het is 5 over 12…
  http://static0.persgroep.net/volkskrant/image/d8d22d31-9195-439c-a4bc-f27578d79f37?width=664&height=374

 107. bart (boontje) says:

  de giro was vandaag weer enig en leuke tijdsbesteding met glaasje wijn. lekker met de cd van douwe bob op de achtergrond kijken naar die mannen. zonnetje erbij.

 108. Latida says:

  László: Allemaal angstbeelden verzamelen en de waarheid verdraaien.

  Allemaal gelul in de ruimte zolang je niet met specifieke voorbeelden komt.

 109. László says:

  ps: Oeps, het is 5 over 12

  Verrassende wending na al die tijd vijf vóór twaalf roepen.

 110. maff says:

  Geen cent te makken

  Meer dan 400 duizend kinderen met risico op armoede

 111. maff says:

  Een Schmulletje ……

  BRITAIN’S GOT TALENT. Rick Schmull EXTRA

  https://www.youtube.com/watch?v=jMPrOGIeAMs

 112. maff says:

  Going nuts
  wanna join me ?

  De stupiditeit regeert ( tewittertjes )

  ‘word ik met zoveel stupiditeit geconfronteerd dat ik direct naar mijn wijnkelder moet vluchten voor wat troost. ‘

  https://www.tradeidee.nl/column/de-stupiditeit-regeert/

  Ps 🙂 in the long run w’re all crazy https://media.giphy.com/media/gXl6UrZOUXNW8/giphy.gif

 113. maff says:

  Nico de Geit: IJsland zie je vrijwel nooit terug in de grafieken. Daar zitten de echte toppertjes.

  IJsland deed het anders, ze stuurde bankiers naar de gevangenis en verminderde de hypotheekschulden op kosten van de bank http://uk.reuters.com/article/uk-iceland-debt-idUKBRE9AT08Y20131130

 114. maff says:

  ps: Wat is er aan de hand? Oeps, het is 5 over 12…

  The party is over ….. the piper must be paid 🙂

  https://lygsbtd.files.wordpress.com/2014/09/pay_the_piper.jpg?w=490&h=363

 115. maff says:

  Moeten de banken voorzieningen gaan nemen om strakjes de ECB te redden ? Het wordt steeds gekker 😉

  http://cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20111126_LDP001_0.jpg

 116. maff says:

  Interview Lex Hoogduin ( in de leer bij Mises, proest )

  ‘Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken ‘ Boek der boeken

  CB beleid is doorgeschoten, tja

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/interview-lex-hoogduin-beleid-centrale-banken-is-doorgeschoten/

 117. Voerman says:

  maff: Tjonge wat een rust hier, gelatenheidsfase ?

  Vervelingsfase!
  Het is uitermate saai om bijna zonder uitzondering het niet aflatende gekibbel van László en Latida aan te zien en zonder ophouden de linkjes van maff te volgen.
  Niet slecht bedoeld van Voerman, deze opmerking, maar wel gemeend.
  Steeds meer trouwe deelnemers haken af, weinig echt nieuws!

 118. maff says:

  Voerman: zonder ophouden de linkjes van maff te volgen.

  No problem, terug naar mijn hangmatje 😎

 119. BBB says:

  maff:
  Tjonge wat een rust hier, gelatenheidsfase ?

  Explosieve groei aflossingsvrij ….

  ftm.nl/artikelen/e…otheken-baart-zorgen

  2008 marketupdate.nl/wp…n-aflossingsvrij.png

  Allemaal babyboomers zoals het artikel al suggereert. De ellende van deze aflossingsvrije schijnwelvaart komt nog. Het is wachten tot 2030.

 120. ps says:

  maff:
  Going nuts
  wanna join me ?

  De stupiditeit regeert ( tewittertjes )

  ‘word ik met zoveel stupiditeit geconfronteerd dat ik direct naar mijn wijnkelder moet vluchten voor wat troost. ‘

  tradeidee.nl/colum…stupiditeit-regeert/

  Ps in the long run w’re all crazymedia.giphy.com/me…6UrZOUXNW8/giphy.gif

  🙂

  http://67.media.tumblr.com/8e97b6d84d5a6f8cd33b465620210461/tumblr_o6vb7hLWnH1tlb56zo1_400.gif
  Klaar als een klontje!
  (Overigens een goede analyse van Sassen van Elsloo. De moeite waard om te herlezen!)

 121. ps says:

  maff: The party is over ….. the piper must be paid

  lygsbtd.files.word…jpg?w=490&h=363

  De bankenunie zit er aan te komen. Edoch: de financiële, economische en sociale omstandigheden in Zuid-Europa verslechteren van dag tot dag. Maarrr…ze zorgen daar (naar vermogen) meer voor hun eigen burgers: geen bail-ins in Portugal, oplopende begrotingstekorten, met maling aan Brusselse dictatuur. Even kijken waarheen de reis gaat.

  Voorlopig is de hoop gevestigd op de bankenunie, die ongunstig uitpakt voor “noordelijk” Europa ten gunste van Zuid-Europa. Althans in de geest van de eurofielen in Brussel. Daarmee zou de transferunie sluipenderwijs een feit worden, althans volgens de wens van de eurofielen in Brussel!

  https://pbs.twimg.com/media/CiAifjSWMAEuZ5h.jpg
  Het zal o.a. Dijsselbloem, Juncker en Timmermans worst zijn!

 122. ps says:

  BBB: Allemaal babyboomers zoals het artikel al suggereert. De ellende van deze aflossingsvrije schijnwelvaart komt nog. Het is wachten tot 2030.

  Dat is het punt!

 123. Zilversmid says:

  maff: Tjonge wat een rust hier, gelatenheidsfase ?

  Nee, dit blog is inmiddels onwerkbaar/onleesbaar door die onophoudelijke stroom van kinderachtige plaatjes in de circlejerk tussen maff en ps.

  Verder is er al een jaar of drie geen echt sleht nieuws over de huizenmarkt te melden, dat werkt ook niet echt mee.

 124. dr.t says:

  ps: Dat is het punt!

  En tot het 2030 is ga je dan huren? Ik zou er nog eens over nadenken.
  14 jaar maal 12 maanden maal 1000,-( gemiddelde huur?) maakt 168.000 aan huurkosten.
  De waarde van een woning mag dan deels gebaseerd zijn op schijnwelvaart, maar 168000 euro inleveren lijkt me toch ook niet een pretje.
  En dan moet je nog maar echt afwachten of de zo lang van te voren voorziene correctie ‘alles door de helft’ daadwerkelijk zal gaan plaatsvinden.
  Het is me nogal een gok.

 125. Nico de Geit says:

  dr.t: Het is me nogal een gok

  Vooral een huis kopen is een grote financiële gok omdat je eraan vast zit. Huren is misschien duur maar je hebt gegarandeerd waar voor je geld: als het niet bevalt vertrek je.

  In het lage huursegment is een enorm tekort. Huurders die 1000/1200 per maand af kunnen en willen tikken zijn dun gezaaid.

 126. Zilversmid says:

  Nico de Geit: als het niet bevalt vertrek je.

  Dat is een vaak gehoord maar weinig gezien verschijnsel.

  Kan mij bijvoorbeeld niet aan de indruk onttrekken dat het uzelf ook niet helemaal bevalt in uw oude tochtige woning met te hoge huur. Maar u blijft toch zitten?

  Het klinkt simpel; als het niet bevalt vertrek je. Maar de praktijk is natuurlijk anders.

 127. dr.t says:

  Huren betekent waar voor je geld? Het komt op me over dat kopers toch echt kwalitatief beter wonen in een betere buurt tegen een lagere prijs.
  Gok dat is het altijd om een woning t kopen, zit je per definitie aan een woning vast? dat is op voorhand niet zo duidelijk
  Inderdaad de huur opzeggen kan wat makkelijker, maar wat is dan vervolgens het alternatief in een doos wonen?
  Aan de beperking om alleen maar voor een huurwoning in aanmerking te komen, kun je toch ook aardig vasr geklonken zitten.
  De kostenpost is zeker, daar hoef je niet op te gokken.

  Ik heb niet zoveel verstand van huurprijzen, maar als volwassene met kinderen en vrouw (modale situatie) is 1000 euro aan huur toch niet al teveel?

 128. maff says:

  So sorry Voerman, moest er ff uit

  Inflatie naar 00000000

  Mulligan CBS ‘incidenten’

  We hebben recht op deflatie 🙂

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/19/inflatie-in-april-daalt-naar-0-procent

  Ps 🙂 bubbles http://orig07.deviantart.net/7f50/f/2015/243/7/8/bubbles_inflation_gif_part_2_by_esecutivewatcher-d97wm6s.gif

 129. maff says:

  Erica Verdegaal ( twittertjes )

  Een deflatie lesje 😉

  ‘Personal finance: De do’s en dont’s van deflatie ‘

  http://www.opzij.nl/nl/artikel/45390/personal-finance-de-do-s-en-don-ts-van-deflatie.html

 130. Nico de Geit says:

  ‘De prijsontwikkeling van mobiele telefoons had in april een verlagend effect op de inflatie’

  15 jaar geleden kostte een beetje toestel ook een paar honderd euro, nu nog steeds. Je krijgt alleen een heel ander toestel.

  Door deflatie zouden mensen aankopen uit gaan stellen. Later tanken? Later boodschappen doen? Als je telefoon kapot is koop je gewoon een nieuwe. TV’s hetzelfde – altijd dalende prijzen, voor zover mensen nog zo’n ding kopen.

  Wonen is ook iets dat je niet uit kunt stellen. Je kunt hooguit bij je ouders intrekken maar voor velen is dat geen optie. Andersom dan, ouders bij jou?

 131. Voerman says:

  maff: So sorry Voerman, moest er ff uit

  Ach, lieve ff, komt bij jou uit een goed hart! 🙂

 132. Voerman says:

  maff: So sorry Voerman, moest er ff uit

  Ach, lieve ff, komt bij jou uit een goed hart! 🙂

 133. Tijl says:

  dr.t:

  Met een modaal inkomen van 35k (zeg 2000 netto in de maand) is 1000 euro huur per maand natuurlijk belachelijk. Misschien wanneer je 3000 netto in de maand overhoud is het te doen.

 134. Tijl says:

  Trouwens, ((1000*12)/4,5)*100=266.666,00

  Waar staan al deze huizen van ruim 2,5 ton?

 135. Apekool says:

  Tijl:
  Trouwens, ((1000*12)/4,5)*100=266.666,00

  Waar staan al deze huizen van ruim 2,5 ton?

  Je rekent hier met terugverdientijden van WOCO’s (ca. 25 jaar als je onderhoud meerekent), een investeerder wil een hoger rendement.

  Niettemin betaal je voor een vrij gewoon huis met tuin en garage (120m2 woon / 200m2 grond) inderdaad al weer gemakkelijk 240000 euro in de regio Eindhoven.

 136. Zilversmid says:

  beste admin: het is begrijpelijk dat sommige reacties moeten worden gechecked op SPAM e.d. Maar is er een mogelijkheid dat berichten sneller verschijnen? Duurt nu soms 24 uur of berichten verschijnen niet meer.

  Of wellicht CAPTCHA toevoegen?

  Het is nu lastig een discussie te voeren. Thanks

 137. tufkaj says:

  László: Hypotheek? Die hoort in dat rijtje niet thuis hoor. Sensatiezucht, meer niet.

  perskamer.bkr.nl/b…-hypotheek-nemen-af/ al een jaar lang.

  Dat betreft het aantal in voorraad, niet het aantal dat in problemen komt.

 138. Luisindepels says:

  maff: Explosieve groei aflossingsvrij ….

  Tufkaj is ook niet zo scherp meer, sinds hij een huis heeft gekocht…

  Grappig om een theoretisch voorbeeld van overcreditering te bedenken dat in de praktijk helemaal niet kan.

  Frappant om een stelling te poneren en die verder totaal niet te onderbouwen.

  Sneu om te framen dat het ministerie iets wegmoffeld, terwijl er in het rapport gewoon een toelichting staat waarom.

  Kenmerkend om weer de standaard ‘bedreigingen’ voor de huizenprijzen belangrijker te maken dan ze zijn door de nuancering (de andere kant van de medaille) achterwege te laten.

  Ronduit lachwekkend is de duiding van de ‘stijging’ van het aantal aflossingsvrije hypotheken. Ik neem aan dat de schrijver iets van enig ‘bewijs’ kan aanvoeren?

  Wel mooi dat hij er waarschijnlijk betaald voor krijgt en dat de lezer voor dit stukje zuivere zeepbelgezwets moet betalen.

 139. dr.t says:

  Tijl: Met een modaal inkomen van 35k (zeg 2000 netto in de maand) is 1000 euro huur per maand natuurlijk belachelijk. Misschien wanneer je 3000 netto in de maand overhoud is het te doen.

  75o euro schijnt de gemiddelde huurprijs voor een woning te zijn in NL

 140. Tijl says:

  Apekool: Je rekent hier met terugverdientijden van WOCO’s (ca. 25 jaar als je onderhoud meerekent), een investeerder wil een hoger rendement.

  Niettemin betaal je voor een vrij gewoon huis met tuin en garage (120m2 woon / 200m2 grond) inderdaad al weer gemakkelijk 240000 euro in de regio Eindhoven.

  Sorry, wat verdienen ze precies terug? De restwaarde van de woning is 0?

 141. Steven says:

  dr.t: 75o euro schijnt de gemiddelde huurprijs voor een woning te zijn in NL

  Best wel idioot als je bekijkt dat het gemiddelde inkomen van een wereldburger natuurlijk nooit 750 euro haalt.

  Denk gewoon eens na. Lijkt me stap 1 om verder te komen.

 142. Steven says:

  750 per maand

 143. Steven says:

  Maar het maakt me verder ook niet uit hoor: Ik woon riant in de Bijlmer (lekker dicht bij de hoofdstad met veel groen voor weinig geld) en heb een hoeveelheid zilver waar een 17e eeuwse Patriciër jaloers op zou kunnen worden. Dat laatste overdrijf ik misschien.. maar boodschap is duidelijk. : geen schulden

 144. Tijl says:

  dr.t: 75o euro schijnt de gemiddelde huurprijs voor een woning te zijn in NL

  Leuk, een gemiddelde huurprijs. Er moet iemand ergens in Nederland gratis wonen aangezien in Amsterdam gemakkelijk 1500 euro voor zoiets als dit wordt betaald.

  http://www.funda.nl/huur/amsterdam/appartement-49724866-wijsmullerstraat-32-i/

 145. maff says:

  Ondertussen in mijn buurtje in Grunn

  De koophuizen zijn op …… wat nu ?

 146. Bart says:

  Een huis is geen belegging (als verstandig mens leen je bescheiden of betaal je cash)
  maar dit soort berichten geven toch een lekker gevoel:

  Kassa bij verkoop van woning
  43 min geleden Ruben Eg
  Voor de verkoop van de eigen woning kun je dit jaar de beste prijs in bijna vijftien jaar tijd krijgen. Dit jaar stijgen de woningprijzen namelijk van 3,5 tot 5,5 procent, voorspelt Rabobank.

  Deze verwachte stijging is de scherpste sinds 2002, staat in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank. De economen van de bank rekenden aanvankelijk nog op een bescheidener prijsstijging van 2,8 tot 4,8 procent. Voor 2017 wordt zelfs een nóg grotere stijging verwacht, van 5 tot mogelijk 7 procent.

  Het verbeterde vooruitzicht van Rabobank is beraamd door de duidelijkheid over de aanhoudend lage rente bij de Europese Centrale Bank (ECB), ruimere mogelijkheden om een tweede inkomen mee te laten tellen bij een hypotheekaanvraag en hogere koopkracht.

 147. maff says:

  Tophypotheken met AAA status ….. 😉

  Tophypotheken kunnen gat slaan in buffers van Nederlandse grootbanken, vreest S&P

  http://www.z24.nl/ondernemen/tophypotheken-kunnen-gat-slaan-in-buffers-nederlandse-grootbanken-vreest-sp-638335

 148. Voerman says:

  Bart: Voor de verkoop van de eigen woning kun je dit jaar de beste prijs in bijna vijftien jaar tijd krijgen. Dit jaar stijgen de woningprijzen namelijk van 3,5 tot 5,5 procent, voorspelt Rabobank.

  Ach, kon ook niet anders. 🙂

  Geen tijd meer voor doemdenkerij.
  Alles sal reg kom!

 149. maff says:

  Deurwaarders, betalen of leeghalen

  Meeste gevalletjes zijn de zorgverzekeraars die de boel leeghalen …..

  http://tvblik.nl/de-deurwaarders-betalen-of-leeghalen/aflevering-3-1

 150. Steven says:

  Voerman: Alles sal reg kom!

  Dat betekent dus een nette 40 procent van de prijzen af. Of kun je na al die jaren nog steeds geen historische grafieken lezen? 😉

 151. maff says:

  Voerman: Alles sal reg kom!

  Laat dat maar aan Draghi over 🙂
  Het grote brein
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7c/e4/c1/7ce4c1eb8b805a27431983a13c2c035c.jpg

 152. maff says:

  ps,

  Lol missing links 🙂

  Baas boven baas https://media.giphy.com/media/xTiTnqfWBTBAYXUHPa/giphy.gif

 153. ps says:

  maff, 🙂

  Draghi en consorten: zo link als een looien deur!

 154. jaap says:

  @LuisInDePels en @László, zijn jullie het ook eens met de voorspelling van de RABO:
  http://www.nu.nl/economie/4259956/huizenprijzen-zullen-volgend-jaar-verder-stijgen.html

 155. Cynicus economicus says:

  ps: (Overigens een goede analyse van Sassen van Elsloo. De moeite waard om te herlezen!)

  Weer eens zo’n warrig verhaal met halve waarheden en insinuaties aan het adres van de ‘academische economen à la Keynes’ van SvE, over wiens consumptieve intenties zo te zien de slijters zich geen zorgen hoeven te maken.
  Niet duidelijk is of hij nu de conclusies van de spaarparadox totaal afwijst of ze in de huidige situatie niet van toepassing acht.

  In her eerste geval gaat hij uit van een niet bestaande economie zonder handel waarin vraaguitval uiteraard geen inkomstenderving kan betekenen, in het tweede geval zal hij nuchter uit z’n kelder moeten komen en laten zien dat we niet in een situatie verkeren waarin zelfs z’n favoriete econoom Hayek stelt dat:

  “… a ‘secondary depression’ caused by an induced deflation should of course be prevented by appropriate monetary counter-measures.”

  [Hayek, 1999. S. Kresge (ed.),Volume 5. Good Money, Part 1. The New World. Routledge, London. 169–185.]

  en

  ‘The second situation in which it is true that an increase of employment requires an increase in aggregate demand,’ Hayek (1974, p. 5) now maintains, ‘is found in the later stages of a depression when, in consequence of the appearance of extensive unemployment, the economy frequently is subjected to a cumulative process of contraction. … of secondary deflation, which may go on for a very long time.’”

  [Haberler, G. 1991. in John Cunningham Wood and Ronald N. Woods (eds.), Friedrich A. Hayek: Critical Assessments (vol. 4). Routledge, London. 249–262.]

  Natuurlijk kan men de economie niet laten groeien enkel door de geldhoeveelheid (of de consumptie) te doen toenemen, maar dat wisten we al lang:

  “The other set of fallacies, of which I fear the influence, arises out of a crude economic doctrine commonly known as the Quantity Theory of Money. Rising output and rising incomes will suffer a set-back sooner or later if the quantity of money is rigidly fixed.

  Some people seem to infer from this that output and income can be raised by increasing the quantity of money. But this is like trying to get fat by buying a larger belt.
  In the U.S. today your belt is plenty big enough for your belly.”

  J.M.Keynes letter to Roosevelt 1938 11.

 156. Nico de Geit says:

  Steven: Dat betekent dus een nette 40 procent van de prijzen af

  Maar dat kan ook doorschieten tot -80/-90%. In Japan ging 60% van de prijs af en dat is niet hersteld, al 25 jaar niet.

  Land Price Fluctuation for Commercial Property:

  https://housingjapan.com/wp-content/uploads/2011/11/Land-Price-Fluctuation-for-Ginza-7chome.png

 157. Apekool says:

  Tijl: Sorry, wat verdienen ze precies terug? De restwaarde van de woning is 0?

  Ze verdienen de investering terug: een WOCO hoeft immers in principe geen winst te maken, anders dan nodig voor de bedrijfsvoering en een buffer voor tegenslagen en investeringen.

  Na die 25 jaar volgt groot onderhoud (daken vernieuwen, na-isolatie, soms badkamers en keukens vervangen) waarna de woning nog 25 jaar meekan.

  In deze laatste levensfase is het onderhoud war duurder, maar typisch wordt hier een deel van de te lage huur terugverdient.

  En ja, na een jaar of 50 is een WOCO woning een stuk minder waard – niet nul natuurlijk, de grond blijft, maar slopen en opnieuw bouwen kost nou eenmaal geld.

 158. Adamus says:

  Voerman: Ach, kon ook niet anders.

  Geen tijd meer voor doemdenkerij.
  Alles sal reg kom!

  moet het wel eerst krom zijn en daar is niet iedereen van overtuigd.

 159. Adamus says:

  Bart:
  Een huis is geen belegging (als verstandig mens leen je bescheiden of betaal je cash)
  maar dit soort berichten geven toch een lekker gevoel:

  Kassa bij verkoop van woning
  43 min geledenRuben Eg
  Voor de verkoop van de eigen woning kun je dit jaar de beste prijs in bijna vijftien jaar tijd krijgen. Dit jaar stijgen de woningprijzen namelijk van 3,5 tot 5,5 procent, voorspelt Rabobank.

  Deze verwachte stijging is de scherpste sinds 2002, staat in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank. De economen van de bank rekenden aanvankelijk nog op een bescheidener prijsstijging van 2,8 tot 4,8 procent. Voor 2017 wordt zelfs een nóg grotere stijging verwacht, van 5 tot mogelijk 7 procent.

  Het verbeterde vooruitzicht van Rabobank is beraamd door de duidelijkheid over de aanhoudend lage rente bij de Europese Centrale Bank (ECB), ruimere mogelijkheden om een tweede inkomen mee te laten tellen bij een hypotheekaanvraag en hogere koopkracht.

  there’s a lot of telegraphing by the insiders. Wie stapt op het juiste moment uit -of in als je 100 jaar de tijd hebt, maar dan met andermans centen.

 160. Tijl says:

  Apekool: Ze verdienen de investering terug: een WOCO hoeft immers in principe geen winst te maken, anders dan nodig voor de bedrijfsvoering en een buffer voor tegenslagen en investeringen.

  Na die 25 jaar volgt groot onderhoud (daken vernieuwen, na-isolatie, soms badkamers en keukens vervangen) waarna de woning nog 25 jaar meekan.

  In deze laatste levensfase is het onderhoud war duurder, maar typisch wordt hier een deel van de te lage huur terugverdient.

  En ja, na een jaar of 50 is een WOCO woning een stuk minder waard – niet nul natuurlijk, de grond blijft, maar slopen en opnieuw bouwen kost nou eenmaal geld.

  Vreemd, in Amsterdam gaan woningbouw woningen uit 1910 ofzo voor 8 ton (2 ton per etage, 50 m2) grif van de hand. Ik weet toevallig dat deze panden in 1980 of zo zijn aangeschaft door deze woningbouw voor 80k guldens (20k per etage). Grond is erfpacht.

 161. dr.t says:

  Tijl: Leuk, een gemiddelde huurprijs. Er moet iemand ergens in Nederland gratis wonen aangezien in Amsterdam gemakkelijk 1500 euro voor zoiets als dit wordt betaald.

  funda.nl/huur/amst…jsmullerstraat-32-i/

  Ik heb zelf 1650 aan huur betaald het afgelopen jaar.
  Maar het gaat natuurlijk wel om het gewogen gemiddelde, zoek maar eens op.

  Wat een bijzondere ervaring is dat ik recent ook zowel met de verkoop van een oude- als de aankoop van een nieuwe woning te maken heb gehad.
  Het maakte voor mij de racto niets uit hoe hard deze woningen in prijs gestegen waren.
  Wat ik aan de ene kant won, gaf ik aan de andere weer uit. Wat telt is hoeveel hypotheek er is afgelost, dat houd ik wel als buffer over.
  De starter heeft het met dit soort stijgingen wel moeilijk, maar daarentegen zijn zij die verkassen van een koop naar een tijdelijk huurwoning, bejaardenhuis of buitenland beter af.
  En de banken niet te vergeten.
  Dat is wel iets om ver na te denken, dat geef ik jullie zeepbellers toe.
  Fijne avond!

 162. László says:

  jaap: @László, zijn jullie het ook eens met de voorspelling van de RABO

  Daar kom ik van het weekend op terug.

 163. Adamus says:

  maff:
  Spaargeld in gevaar

  biz.tpo.nl/2016/05…-nieuwe-bail-regels/

  gaat alleen in de kleine(re) landen mogelijk gebeuren. NL doet mee in afdeling langzaam leeglopende band. Grotere landelijke gemeenten denken extra sociale kosten te gaan financieren met huisvesten van ‘AZC’. Nico kom er maar in.

 164. Adamus says:

  László: Daar kom ik van het weekend op terug.

  3 dagen binnenzitten.

 165. Adamus says:

  maff:
  Moeten de banken voorzieningen gaan nemen om strakjes de ECB te redden ?Het wordt steeds gekker

  cdn.static-economi…0111126_LDP001_0.jpg

  alle banken zijn van ons 🙁

 166. Adamus says:

  Adamus: alle banken zijn van ons

  de ‘transfer of wealth’ gaat onverminderd voort. Het interessante is wie met wie ‘seinen’ als het om het redden van de eindbuit gaat.

 167. Adamus says:

  Adamus,

  redden=toeeigenen.

 168. Adamus says:

  Bart:
  Een huis is geen belegging (als verstandig mens leen je bescheiden of betaal je cash)
  maar dit soort berichten geven toch een lekker gevoel:

  Kassa bij verkoop van woning
  43 min geledenRuben Eg
  Voor de verkoop van de eigen woning kun je dit jaar de beste prijs in bijna vijftien jaar tijd krijgen. Dit jaar stijgen de woningprijzen namelijk van 3,5 tot 5,5 procent, voorspelt Rabobank.

  Deze verwachte stijging is de scherpste sinds 2002, staat in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt van Rabobank. De economen van de bank rekenden aanvankelijk nog op een bescheidener prijsstijging van 2,8 tot 4,8 procent. Voor 2017 wordt zelfs een nóg grotere stijging verwacht, van 5 tot mogelijk 7 procent.

  Het verbeterde vooruitzicht van Rabobank is beraamd door de duidelijkheid over de aanhoudend lage rente bij de Europese Centrale Bank (ECB), ruimere mogelijkheden om een tweede inkomen mee te laten tellen bij een hypotheekaanvraag en hogere koopkracht.

  dan kan de Rabo nu voor zichzelf de schade beperken. Een dorpsinsider ziet ze vast voorbij komen.

 169. rubje says:

  Ik ben blij dat ik ondanks de berichten hier, eind 2012 van huur naar koopwoning ben overgestapt. Eigen huis waar ik met mijn gezin tot aan het pensioen wel wil blijven wonen. Naast onze luxe levensstijl en buffer blijft er nog steeds iedere maand geld over, dat gebruiken we mooi om extra af te lossen op de hypotheek. Nu zijn mijn vaste maandlasten ongeveer gelijk aan de periode dat ik huurde(als ik onderhoudskosten mee neem) maar over een tijdje zal dat zelfs fors lager zijn.
  Kopen is toch wel een van de beste keuzes die ik gemaakt heb. De buurt is ook een stuk gezelliger, waar bij mijn huurbuurt regelmatig ingetikte raampjes van auto’s tegen kwam(ook al was er niks te halen, zie ik nu mensen gewoon navigaties en tassen in de auto laten staan zonder dat er iets gebeurt. De kinderen kunnen ook mooi naar de dichtbijzijnste school zonder dat het een zwarte school is.

  Ik zie om mij heen ook alleen maar blije kopers. Waar in 2009-2010 sommige personen toch wel even angstig naar de waarde van het huis keken t.o.v. de hypotheek worden de huizen nu weer verkocht tegen prijzen die hoger liggen dan de resterende hypotheek.

  Er zullen nu vast wel genoeg mensen in de problemen zitten. Maar in mijn kenniskring(veel 35-40 jaar) hebben de meesten weer genoeg buffer en genoeg geld om uit te geven.

 170. eric406 says:

  rubje,

  Wat een succesverhaal. Mooi om te horen dat jij en je kennissenkring helemaal voorbereid zijn om de komende crisis het hoofd te bieden. Alleen vraag ik me wel af of het niet een beetje naief is, om je spullen in de auto te laten liggen. Als het bekend wordt dat er bij jullie in de buurt wat te halen is, dan ben je er zo maar niet meer vanaf.

 171. Nico de Geit says:

  ‘Het ouderlijk huis verlaten om op eigen benen te staan, maar vervolgens toch weer terugkeren op het nest. Het blijkt een veelvoorkomend fenomeen. In Nederland zijn er steeds meer zogenoemde boemerangkinderen. „Ik ben 25 en woon weer bij mijn ouders. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

  Achter betaalmuur: http://www.telegraaf.nl/reportage/25777967/__Op_kamers_bij_pa_en_moe__.html

 172. Nico de Geit says:

  rubje: Ik ben blij dat ik ondanks de berichten hier, eind 2012 van huur naar koopwoning ben overgestapt.

  Ik ben blij dat ik 2009 niet gekocht heb. 40k kk weg, +50k waardedaling weg, 15k onderhoud weg. Verzekering, kosten, alles inclusief voor slechts een gering maandbedrag aan huur.

 173. Nico de Geit says:

  Johan en Marianne Verschuur kochten begin 2008 een woning van € 250.000,–. Johan was van mening dat kopen altijd voordeliger is dan huren, Marianne wilde graag ‘iets van haarzelf’ hebben. Bij hun zoektocht naar een geschikte woning troffen ze een makelaar die de aankoop van het huis ‘een slimme zet’ noemde. Ook de bank was enthousiast en verstrekte het paar een voordelige aflossingsvrije hypotheek van € 300.000,– voor het huis, de kosten koper, een nieuwe badkamer en keuken.

  We zijn nu zeven jaar verder. Omdat er niets is afgelost op de hypotheek van € 300.000,– staat dat bedrag nog steeds open. Verschillende vergelijkbare woningen in hun straat staan te koop voor € 180.000,–. Johan en Marianne staan inmiddels dus € 120.000,– onder water.

  Ze berekenen wat hun woning echt heeft gekost de afgelopen zeven jaar: Kosten koper: € 25.000,– Daling waarde woning: € 70.000,– Rente en verzekeringen, ongeveer € 12.000,– per jaar netto, over de afgelopen zeven jaar is dat € 94.000,– Er kwam een nieuwe badkamer in, een nieuwe keuken en er was ander onderhoud, bij elkaar € 25.000,– Totale kosten over de afgelopen zeven jaar: € 214.000,–. Dat is € 30.571,– per jaar, € 2.547,– per maand, € 85,– per dag.

  Johan hoopt dat de huizenmarkt snel weer aantrekt, Marianne hoopt dat ook. Huizenmarktdeskundige Nico de Geit, bekend van historische grafieken, uitgebreide kostprijs-berekeningen en reacties op Huizenmarkt-zeepbel.nl, confronteert Johan en Marianne met een langjarige grafiek van huizenprijzen:

  Lees verder: https://nicodegeit.wordpress.com/2015/08/29/eigen-woning-veel-duurder-dan-gedacht-door-aanhoudende-waardedaling/

 174. Bart says:

  Je in 2012 ook gewoon in Amsterdam moeten gaan wonen Nico, het ideale instapmoment.

 175. rubje says:

  Nico de Geit:

  Ze berekenen wat hun woning echt heeft gekost de afgelopen zeven jaar: Kosten koper: € 25.000,– Daling waarde woning: € 70.000,– Rente en verzekeringen, ongeveer € 12.000,– per jaar netto, over de afgelopen zeven jaar is dat € 94.000,– Er kwam een nieuwe badkamer in, een nieuwe keuken en er was ander onderhoud, bij elkaar € 25.000,– Totale kosten over de afgelopen zeven jaar: € 214.000,–. Dat is € 30.571,– per jaar, € 2.547,– per maand, € 85,– per dag.

  achja het is maar hoe je de getallen wilt lezen. You have lies damn lies and statistics.

  Het is niet helemaal duidelijk hoeveel onderhoudsgeld er in die 25.000 zit en hoeveel voor de keuken en badkamer waren.

  Maar je kunt het ook gewoon zien als het heeft ze de afgelopen 7 jaar 12.000 per jaar gekost.
  Dat verlies is virtueel en zolang ze er nog blijven wonen heeft er niemand last van en kunnen ze nog met veel plezier wonen.

 176. Adamus says:
 177. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Het ouderlijk huis verlaten om op eigen benen te staan, maar vervolgens toch weer terugkeren op het nest. Het blijkt een veelvoorkomend fenomeen. In Nederland zijn er steeds meer zogenoemde boemerangkinderen. „Ik ben 25 en woon weer bij mijn ouders. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

  Achter betaalmuur: telegraaf.nl/repor…bij_pa_en_moe__.html

  ik ben twee en ik zeg nee!

 178. Adamus says:

  rubje,

  willen en kunnen

 179. Adamus says:

  Nico de Geit,

  en de geldpers moet nog opgang komen. Merkel is nu ook volledig achter Draghi. Vuurwerk gaat nog komen. Dramatische tijden komen voor schuldenaren met hun hypotheeklening (=schuld!).

 180. dr.t says:

  rubje,

  Ach Nico je gaat toch pas weer aan de koop van een huis denken als de er geen spräke is van een prijsdaling tov 2008: onder mom van olang de prijzen dalen koop ik niet.

  Dat heb je zeker een keer of honderd geponeerd. Welnu in Amsterdam kun je je slag slaan, de prijzen liggen er weer hoger dan voor 2008 lees ik terug.

 181. Nico de Geit says:

  dr.t: Ach Nico je gaat toch pas weer aan de koop van een huis denken als….

  Je de huur binnen een redelijke termijn kunt terugverdienen door te kopen. Maar als de huizen zwaar overprijst zijn en er een flinke waardedaling in de lucht hangt lijkt het me geen mooi instapmoment. Plus nog heel veel argumenten, hier uitgebreid besproken.

 182. maff says:

  Nog meer gelatenheid,
  Japanistan in vol ornaat ….. ( 10 tot 20 jaar ? )

  ‘De rentetarieven die de centrale banken vast stellen komen mogelijk niet meer op de niveaus van voor de crisis van 2008/2009.’ Moody’s

  http://www.rtlz.nl/algemeen/economie/rente-misschien-nooit-meer-naar-niveau-van-voor-de-crisis

  Hoe komen we de crisis door, hoe solvabel bent u ? 😉

 183. maff says:

  Des Kamps ……

  Einde lege straten: winkels moeten woningen worden

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/05/einde-lege-straten-winkels-moeten-woningen-worden

 184. Luisindepels says:

  Nico de Geit: ongeveer € 12.000,– per jaar netto, over de afgelopen zeven jaar is dat € 94.000,–

  Mag ik van jou 94.000 euro lenen? Ik betaal het dan in 7 termijnen van 12.000 terug! Met 1 procent rente erbij!

 185. maff says:

  Knallertjes in Mokum 🙂

  Woningen tot 25 miljoen te koop op de Dam

  http://www.at5.nl/artikelen/155973/woningen-tot-25-miljoen-te-koop-op-de-dam

 186. Luisindepels says:

  jaap: @LuisInDePels en @László, zijn jullie het ook eens met de voorspelling van de RABO

  Eens in de zin of het een realistische voorspelling is, of eens in de zin dat ik zo’n prijsstijging zou toejuichen?

  Op het oog lijkt het wel gelijk weer een wat grote prijsstijging. Andere kant: de prijsontwikkeling zit al boven de 3%, dus er is nog maar een kleine versnelling nodig. Banken zitten nagenoeg altijd dichterbij in hun korte termijn (lopende en komende jaar) ramingen van de prijsontwikkeling dan bijvoorbeeld prognoses op dit soort sites laten zien. Er zitten geen korte termijn ingrepen op de woningmarkt in het vat, hooguit volgend jaar inzet van verkiezingen. Maar dat is nou weer geen verrassing. Economisch gaat het beter (let op: ‘beter’, ik zeg niet ‘goed’). Rente gaat sowieso nog jaren betrekkelijk laag blijven (los dat de invloed van zowel een daling als stijging van de rente op de huizenmarkt ook weer niet overdreven moet worden). En ook nog wel belangrijk: in de afgelopen daling zat een aardige overdrijving. De leencapaciteit is slechts zo’n 8% minder dan in 2008, terwijl de huizenprijzen nog zo’n 15% onder die top liggen (nominaal). Er ligt dus nog wat ruimte voor een inhaalslag (die nu gaande lijkt).

  Vind ik het wenselijk? Privé maakt het mij niet zoveel uit. Ik zit in een koopwoning waar ik minimaal tot mijn 62ste wil blijven zitten. Dan ben ik hypovrij en zien we wel weer verder. Tussentijdse fluctuaties in prijs doen mij niet zoveel.

  Voor de economie, met het (overigens overdreven) probleem van de onderwatertjes, kan het geen kwaad dat er nominaal weer wat van het verlies wordt gecompenseerd. De keerzijde, betaalbaarheid voor instappers verslechterd daardoor iets, maar dat effect is klein (met dank aan de lage rente) en weegt mijn inziens minder dan het positieve effect bij een miljoen huishoudens die veel meer financiële bewegingsruimte krijgen.

  En aangezien hier veel zure aasgieren zitten die in 2012 en 2013 de polonaise liepen, vind ik het ook wel geinig als de prognose van Rabo uitgaat komen.

 187. Voerman says:

  Adamus: boemerang generatie komt….

  Ach, de verwende kindjes die niet geleerd hebben hun luier zelf op te houden komen nog een keertje bij hun ouders op herhaling om het opvoedingshiaat te compenseren. Hopen maar, dat zij op een dag echt het ouderlijk pand verlaten. 🙂

 188. Apekool says:

  Tijl: Vreemd, in Amsterdam gaan woningbouw woningen uit 1910 ofzo voor 8 ton (2 ton per etage, 50 m2) grif van de hand. Ik weet toevallig dat deze panden in 1980 of zo zijn aangeschaft door deze woningbouw voor 80k guldens (20k per etage). Grond is erfpacht.

  Ja, Amsterdam is een vreemde enclave in Nederland. Stinkende drukke stad – wel met veel (cultureel) vertier natuurlijk.
  Niet echt het standaardvoorbeeld voor Nederland dunkt me.

 189. Voerman says:

  Apekool: Ja, Amsterdam is een vreemde enclave in Nederland. Stinkende drukke stad – wel met veel (cultureel) vertier natuurlijk.

  Fijne stad om te zijn.
  Niet om te wonen.

 190. Tijl says:

  Apekool: Ja, Amsterdam is een vreemde enclave in Nederland. Stinkende drukke stad – wel met veel (cultureel) vertier natuurlijk.
  Niet echt het standaardvoorbeeld voor Nederland dunkt me.

  Wel het leidend voorbeeld van de “het gaat weer goed” hype in Nederland voor wat betreft de woningmarkt.

 191. Tijl says:

  Voerman: Fijne stad om te zijn.
  Niet om te wonen.

  Wat? Al die mensen wonen in Amsterdam omdat het moet en zo lekker goedkoop is? Voor de rest alles goed Voerman?

 192. Voerman says:

  Tijl: Voor de rest alles goed Voerman?

  Alles oké met Voerman.
  Amsterdam is ook oké.
  Voerman heeft daar plezierige jaren beleefd als vrije jongen (sarphatiestraat) toen Amsterdam nog echt Amsterdam was.
  Met een gezin daar wonen is anders.

 193. Mrgalak says:

  Overprijsd …

 194. jaap says:

  Luisindepels: Eens in de zin of het een realistische voorspelling is, of eens in de zin dat ik zo’n prijsstijging zou toejuichen?

  Op het oog lijkt het wel gelijk weer een wat grote prijsstijging. Andere kant: de prijsontwikkeling zit al boven de 3%, dus er is nog maar een kleine versnelling nodig. Banken zitten nagenoeg altijd dichterbij in hun korte termijn (lopende en komende jaar) ramingen van de prijsontwikkeling dan bijvoorbeeld prognoses op dit soort sites laten zien. Er zitten geen korte termijn ingrepen op de woningmarkt in het vat, hooguit volgend jaar inzet van verkiezingen. Maar dat is nou weer geen verrassing. Economisch gaat het beter (let op: ‘beter’, ik zeg niet ‘goed’). Rente gaat sowieso nog jaren betrekkelijk laag blijven (los dat de invloed van zowel een daling als stijging van de rente op de huizenmarkt ook weer niet overdreven moet worden). En ook nog wel belangrijk: in de afgelopen daling zat een aardige overdrijving. De leencapaciteit is slechts zo’n 8% minder dan in 2008, terwijl de huizenprijzen nog zo’n 15% onder die top liggen (nominaal). Er ligt dus nog wat ruimte voor een inhaalslag (die nu gaande lijkt).

  Vind ik het wenselijk? Privé maakt het mij niet zoveel uit. Ik zit in een koopwoning waar ik minimaal tot mijn 62ste wil blijven zitten. Dan ben ik hypovrij en zien we wel weer verder. Tussentijdse fluctuaties in prijs doen mij niet zoveel.

  Voor de economie, met het (overigens overdreven) probleem van de onderwatertjes, kan het geen kwaad dat er nominaal weer wat van het verlies wordt gecompenseerd. De keerzijde, betaalbaarheid voor instappers verslechterd daardoor iets, maar dat effect is klein (met dank aan de lage rente) en weegt mijn inziens minder dan het positieve effect bij een miljoen huishoudens die veel meer financiële bewegingsruimte krijgen.

  En aangezien hier veel zure aasgieren zitten die in 2012 en 2013 de polonaise liepen, vind ik het ook wel geinig als de prognose van Rabo uitgaat komen.

  Eindelijk wordt duidelijk in welke categorie men LuisInDePels kunnen plaatsen.
  Ik zou zeggen dat hij uit de kast is gekomen , dus voortaan LuisUitDePels.
  Overigens kan ik mij niet vinden in uw toekomstprognose, daar bij elke 1% renteverhoging met een inkomen van 36000 Euro p.j. 5000 Euro minder kan lenen.
  Bij eventueel aanpassing van HRA voor nieuwe gevallen zal er nog minder geleend kunnen worden.
  Dit zal ongetwijfeld een nadelige invloed hebben op de woningprijs.

 195. Voerman says:

  jaap: Dit zal ongetwijfeld een nadelige invloed hebben op de woningprijs.

  Denk, dat het leenvermogen (LTI) in de zeer nabije toekomst onbelangrijker wordt. Cash, danwel grotendeels cash kopen , maw eigen vermogen gaat marktbepalend zijn. Prima voor een gezonde markt als de bedelaars die niets op die markt te zoeken hebben thuis blijven.

 196. dr.t says:

  Nico de Geit: Je de huur binnen een redelijke termijn kunt terugverdienen door te kopen. Maar als de huizen zwaar overprijst zijn en er een flinke waardedaling in de lucht hangt lijkt het me geen mooi instapmoment. Plus nog heel veel argumenten,hier uitgebreid besproken.

  Je redenatie klopt niet helemaal, eerst voer je een daling van de gemiddelde koopprijs t.o.v. 2008 op als zwaarwegend argument om niet te kopen. En nu althans in Amsterdam het niveau weer terug keert naar het prijspeil van 2008 koop je alweer niet?
  Niet om flauw te doen,maar had je je juist niet in bijvoorbeeld 2013 moeten instappen?
  Een daling in de prijs vormt toch in het algemeen juist een argument voor aankoop op, maar in jouw wereld werkt dat anders blijkbaar. kun je dat verklaren?

  Laat ik het anders stellen, wanneer stap je in? En hoe lang ben je bereid te wachten op dat instapmoment? De kostenteller tikt,immers iedere maand ben je weer een x bedrag aan huur kwijt voor niets….

 197. Voerman says:

  dr.t: De kostenteller tikt,immers iedere maand ben je weer een x bedrag aan huur kwijt voor niets….

  De anti-koop stemming bij Nico kan langzamerhand niet voortkomen uit zuiver financiële overwegingen.
  Voerman denkt, dat Nico een sociaal profiel heeft wat het kopen van een huis onmogelijk maakt.
  Echtscheidingen? Schulden? Alimentatie verplichtingen? Gezondheid? Handicap? Uitkeringen? Crimineel verleden?
  Gewoon dom?

  Nico blijft zodanig anoniem, dat zijn anti-koop argumenten alleen maar in een triest mens-profiel te plaatsen zijn.
  Dat maakt zijn bijdragen waardeloos voor elke vorm van gebruik door normale mensen.

  Het is hooguit een vlucht uit zijn eigen zwartgallige bestaan.

 198. VrijheidBlijHeid says:

  Is het niet handiger om na de komende recessie in te stappen?
  Ik bedoel het is 8 jaar geleden dat de laatste recessie is geweest, de volgende komt er waarschijnlijk wel binnen 1/2/3 jaar aan.

 199. Nico de Geit says:

  dr.t: wanneer stap je in?

  Als de koopprijs tien keer de jaarhuur was zou ik gek zijn om niet in te stappen. Ik moet 30x de jaarhuur aftikken als ik deze woning wil kopen, excl. kk. Dus 33x de jaarhuur.

 200. Nico de Geit says:

  dr.t: wanneer stap je in?

  Ik ben aan het uitburgeren, doe geen investeringen meer in Nederland, ontwikkel niets meer dat aan Nederland is verbonden. Eenmaal uitgeburgerd en met een inkomen dat je overal ter wereld kunt verdienen kun je op heel veel plaatsen neerstrijken.

  Ik mis de wijk waar ik hiervoor woonde niet, totaal niet. Het is daar gewoon onleefbaar en ik werd daar depressief. Goede kans dat straks grote delen van de EU langzaam maar zeker veranderen in achterstandwijken. (A-wijken)

  Aapjes kijken in een A-wijk is interessant, maar wonen in een A-wijk vind ik niets.

 201. Nico de Geit says:

  ‘Kopen is beter dan huren’

  De hoogte van de huren loopt de spuigaten uit. Je kan beter kopen, vindt een ruime meerderheid van de lezers van DFT Geld.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/25789360/___Kopen_is_beter_dan_huren___.html

 202. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Kopen is beter dan huren’

  De hoogte van de huren loopt de spuigaten uit. Je kan beter kopen, vindt een ruime meerderheid van de lezers van DFT Geld.

  telegraaf.nl/dft/g…er_dan_huren___.html

  simpel: er komen minder nieuwe huurders bij -en dan voornamelijk vrije sector. Nieuwe kopers zitten in de lage rente categorie. Maar dat het een impact heeft van 10% ?? Was kopen dan niet zo’n goede zet?

 203. Adamus says:

  Luisindepels,

  de Rabo heeft de plank wl meer misgeslagen. Staan zelf nu onderwater in de de zorgsector, maar de overheid betaalt mee 😉 Investeren nu in ADAM toren (dance) met uitzicht op hun weilanden van de Noord -De Koninklijke Shell is goed van het slooppand afgekomen.

 204. Adamus says:

  maff:
  The perfect storm en deflation trap in één stukkie van Ambrose

  telegraph.co.uk/bu…des-deflation-lurks/

  ps 1.bp.blogspot.com/…Optimist_cartoon.jpg

  en bij brexit gaat het sfeerlicht ook nog uit op Albion.

 205. Nico de Geit says:

  nieuwe draad

 206. maff says:

  Nico de Geit,

  Thankxx 🙂

  Household wealth in Europe

  ‘Relative to diposable income, Dutch household hold FEWER liquid assets as those in Greece ‘ Moet je nagaan ……..

  http://www.slideshare.net/ING/household-wealth-in-europe

  Ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/business-commerce-financial_advice-liquidity-loans-start_up_costs-finances-mfln7186_low.jpg

 207. dr.t says:

  Nico de Geit: Ik ben aan het uitburgeren, doe geen investeringen meer in Nederland, ontwikkel niets meer dat aan Nederland is verbonden. Eenmaal uitgeburgerd en met een inkomen dat je overal ter wereld kunt verdienen kun je op heel veel plaatsen neerstrijken.

  Ik mis de wijk waar ik hiervoor woonde niet, totaal niet. Het is daar gewoon onleefbaar en ik werd daar depressief. Goede kans dat straks grote delen van de EU langzaam maar zeker veranderen in achterstandwijken. (A-wijken)

  Aapjes kijken in een A-wijk is interessant, maar wonen in een A-wijk vind ik niets.

  En dan kom je er ineens achter dat waar je ook bent, je toch primair met jezelf te maken hebt en voor het grootstedeel zelf de verantwoordelijk draagt voor de kleuren om je heen .

  Maar succes ermee, fijn dat je tenminste toch nog een ambitie hebt…
  En ikzelf zie graag dat menig pvv- wordt ingeruild voor een vluchteling. Qua beschavingsniveau gaan we er dan niet snel op achteruit.

 208. Nico de Geit says:

  dr.t: En ikzelf zie graag dat menig pvv- wordt ingeruild voor een vluchteling. Qua beschavingsniveau gaan we er dan niet snel op achteruit.

  In mijn beleving komen niet de beste mensen uit de derde wereld hier hun geluk beproeven. De jacht naar geluk is sowieso een verdorven iets.

 209. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: In mijn beleving komen niet de beste mensen uit de derde wereld hier hun geluk beproeven.

  Het blijven mensen uit de derde wereld. IJsberen moet je niet uitzetten in de jungle en bruine beren niet op de noordpool.

 210. dr.t says:

  Nico de Geit: Het blijven mensen uit de derde wereld. IJsberen moet je niet uitzetten in de jungle en bruine beren niet op de noordpool.

  Dat heb je het echt niet zo goed begrepen, het aandeel hogeropgeleiden onder de vluchtelingen ligt normaliter een stuk hoger dan onder de pvv stemmers. Dat lijkt me als norm trouwens niet zo moeilijk te overtreffen, want ik ken nauwelijks hoogopgeleide pvv-ers.
  Onder de vluchtelingen daarentegen zitten veel mensen uit de bevoorrechte en intellectuele klasse. de intelligentia die
  Zij hebben immers het meeste te duchten hebben en beschikken over de middelen om te vertrekken.
  De zogenaamde miskende en achtergestelde pvv- er het is toch een triest gezicht vind je niet? Zo bevoorecht zijn om n een land als NL te nmogen opgroeien, er zo weinig van maken en dan dat natrappen ..

  De meeste ‘probleemgevallen’ waar je het over hebt, kwamen overigens via de nieuwkomers regeling binnen. Familie al dan niet aangetrouwd van de gastarbeiders.

 211. Nico de Geit says:

  dr.t: het aandeel hogeropgeleiden onder de vluchtelingen ligt normaliter een stuk hoger

  In Nederland is een overvloed aan hoog opgeleide mensen.

 212. Mrgalak says:

  dr.t,

  Uit Duits onderzoek blijkt dat ca. twee derde van de vluchtelingen functioneel analfabeet is. Hoezo hoog opgeleid ??? Zelfs degenen die een “academische opleiding” hebben moeten allicht, als ze al een baan vinden, ver onder hun niveau gaan werken omdat hun diploma’s niet erkend worden.

  http://www.zeit.de/2015/47/integration-fluechtlinge-schule-bildung-herausforderung

 213. Arthur says:

  Ik begrijp wel een beetje de zorgen rond een aflossingsvrije hypotheek, maar ik vond hem geweldig. Heb 50% spaar en 50% aflossingsvrij genomen destijds. De magere jaren loste ik niets af en tijdens de vette jaren stopte er geld in. Et voila! Nog niet op een derde van de looptijd alles afbetaald… Zonder boetes, zonder gezeur. Echt een fantastische hypotheekvorm. Voor de spaarhyptheek is dat allemaal een stuk lastiger…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*