‘Boetes voor fouten bij NHG-hypotheken’

NHG LogoHet Waarborgfonds Eigen Woningen, de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie, is met de overheid in overleg over een boetesysteem. Dat zei directeur Karel Schiffer van het fonds zaterdag.

zie ook:
VNG adviseert beëindiging NHG-overeenkomsten

‘Nieuwe eis NHG voor kopers nieuwbouwwoning’

Nationale Hypotheek Garantie wordt fiks duurder

Afwijzing schadeclaims NHG verdubbeld

Simpel einde NHG-overeenkomsten straks mogelijk

Rijk nu garant voor hypotheken
Huiseigenaar vaker achter met betaling

Vooral in de periode tussen 2003 en 2006, toen de hypotheekmarkt een hausse beleefde, hebben mensen een NHG-hypotheek gekregen, terwijl dat eigenlijk niet kon.

Bij de acceptatie is bijvoorbeeld over het hoofd gezien dat de huizenkoper nog een andere schuld had uitstaan.

Waarborgfonds

De fouten hebben ertoe geleid dat het Waarborgfonds de afgelopen twee jaar banken en andere financiers van hypotheken minder schadeloos hebben gesteld nadat huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Een boetesysteem moet het aantal fouten terugdringen, aldus Schiffer.

Dat banken met hogere schadeposten worden opgezadeld, is kredietbeoordelaar Fitch een doorn in het oog. Het bureau overweegt de kredietwaardering te verlagen voor NHG-schuldpapieren die op de financiële markten worden verhandeld. Bij een afwaardering wordt het duurder om een NHG-hypotheek te financieren. Dat wil het Waarborgfonds voorkomen.

Huiseigenaar

In 2008 en 2009 kregen financiers bij ongeveer een kwart van de NHG-hypotheken hun geld niet volledig terug als een huiseigenaar de hypotheek niet meer kon betalen. In de jaren ervoor ging het om hooguit 14 procent.

Het Waarborgfonds wil kredietverstrekkers pas achteraf beboeten. In eerste instantie moet de schade onmiddellijk worden vergoed. Ook moet het gaan om de werkelijke schade. Momenteel wordt de schadepost berekend op basis van een annuïteitenhypotheek, terwijl de meeste huiseigenaren andere hypotheekvormen hebben.

”De belegger in NHG-hypotheken kan zo ook rekenen op zijn geld en dat is in het voordeel van de consument”, zo zegt Schiffer over de veranderingen die in voorbereiding zijn.

Schiffer is in overleg met Fitch over de mogelijke afwaardering. ”Ik verwacht dat dit met een sisser afloopt. Fitch heeft wel een beetje gelijk. Het is voor ons zaak om de kwaliteit van de borgstelling te verbeteren.”

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
18 comments on “‘Boetes voor fouten bij NHG-hypotheken’
 1. Vooral in de periode tussen 2003 en 2006, toen de hypotheekmarkt een hausse beleefde, hebben mensen een NHG-hypotheek gekregen, terwijl dat eigenlijk niet kon. Bij de acceptatie is bijvoorbeeld over het hoofd gezien dat de huizenkoper nog een andere schuld had uitstaan.

  De DSB vergeet met u mee
  de nette variant van
  De DSB fraudeert met u mee

  Er schijnt ook vervolging plaats te vinden van die taxateurs die woningen zó hoog taxeerden dat het voorschot op overwaarde (lles: woekerpolis) netjes op papier kwam ?

  Voor de jongere lezer: vroeger had de NMB, de Nederlandse Middenstands Bank (nu ING) een leuze met: De NMB denkt met u mee.

  Precies wat nu nodig is een meedenkertje….

 2. bigD says:

  Het begint met een ‘f’ en het eindigt op ‘raude’. In welk groot land hadden we dat ook gezien in 2007? Hoe is het daar ook alweer afgelopen?

 3. Buddy says:

  Heeft het Waarborgfonds wel zoveel geld?

  Er moet volgens het CPB al 35 miljard worden bezuinigd.

  Op hoeveel miljard extra moet de belastingbetaler nu rekenen?

  Schaffen we onderwijs, zorg, … af om financiele onbenullen in veel te duur betaalde gestapelde stenen te laten wonen?

 4. ll says:

  Nu het menens gaat worden op de huizenmarkt eventjes een waarschuwing.

  ‘Direkt opeisbare onderwaarde’

  Het door de debiteur verschuldigde is terstond en zonder opzegging, ingebrekestelling, of andere formaliteit OPEISBAAR in de volgende gevallen.

  i. wanneer ten behoeve van de bank gestelde zekerheden in waarde zijn verminderd, of tenietgedaan.

 5. nhz says:

  @4:
  reken maar dat de politiek daar een mooie mouw aan gaat passen; want daarmee valt te scoren bij ongeveer 55% van de kiezers. De ‘opeisbare onderwaarde’ gaat van de belastingbetaler komen, net als in de VS nu gebeurt.

  In veel gevallen is dit, dankzij NHG, natuurlijk al geregeld: de bank loopt geen risico (tenzij bij zeer openlijke fraude), de huiseigenaar alleen indien die veel eigen vermogen heeft (maar dan hadden ze vast geen NHG hypotheek maar een aflossingsvrije van 120% ofzo).
  Blijft over het door de belastingbetaler gegarandeerde WeW.

 6. ll says:

  WOZ taxatie klopt ook voor geen meter, men neemt vergelijkbare verkopen in de buurt of straat, en selecteert dan de HOOGSTE verkoopprijs eruit, maar de LAGERE verkoopprijzen, verschil van 30k, laat men niet zien in het taxatieverslag.

  Toevallig ben ik hier achter gekomen.

 7. @2 DSB was een slim model “lenen” aan wie geen financiering kon krijgen bij conculega banken, en het risico op “niet terugbetalen” grotendeels bij de NHG leggen.

  Woekertje erop om je kosten te denkken. Als taxateurs voldoende meewerken (% en bonus naar waarde-inschatting, b.v.) dan komt het allemaal goed.

  Wie het laatst liegt, krijgt geld van de maatschappij 🙂

  Want in onze polder geven we iedereen altijd gelijk (compassie) en kunnen we het ons veroorloven om geen verliezers te hebben.

 8. @4 Logisch Il

  Als u een wietplantage in een villa vestigt en het pand uitwoont dan valt een aanname van de bank omver: n.l.dat u verstandig omgaat met uw spullen, tevens zekerheden voor de bank.

  Banken hebben m.i. helemaal geen belang bij het massaal op de markt brengen van veel huizen, zeker niet nu, slecht gevoel zullen we maar zeggen.

 9. @6 De constateringen dat het profijtbegindsel werkt, zelfs bij de overheid, zijn talrijk.

  Als huizenprijzen zouden gaan dalen, zijn er uitzend-ambtenaren nodig om de volksverontwaardiging, blijkens de grote aantallen bezwaarprocedures WOZ op te vangen….

 10. RealisT says:

  Ik kijk erg weinig TV, maar toevallig kwam ik gisteravond dit programma tegen. Zelden zulke leuke TV gezien. Er zijn tenslotte niet zo veel scherpe satirische programma’s meer.
  Vooral Carlo en Irene waren erg goed op dreef met hun imitaties van Sjonnie en Anita. Wie die kale speelde weet ik ff niet, maar hij kwam mij wel erg bekend voor.
  En dan die gozer van de VDD. Echt helemaal over-de-top met z’n opmerkingen. Ook heel leuk gevonden dat de VDD vlak voor de verkiezingen het nu ineens voor financieel gehandicapten opneemt als blijkt dat de oude achterban hun stijfkoppigheid tav de HRA niet deelt.
  Ook erg goed waren de verstandige ‘aangevers’ die zich niet diep in de schulden staken, waarop de dommen dan weer een stupide opmerking konden maken. Text book comedy.

  En dat alles ook nog eens aan elkaar gepraat door een gansje dat nog minder verstand van zaken had dan het hele publiek bij elkaar. Echt top-televisie.

  Maar uhh, nu lijkt het er dus op dat dit ECHT was… :-O

 11. RealisT says:

  Oeps, goede reactie bij verkeerd artikel. Kun je nagaan hoezeer ik van slag ben!

 12. adamus says:

  RealistT, gansje werkt met oortje, het is teamwork.

  zoals Paauw zonder W ook niet alleen is……..

 13. Off-topic:

  Mr G Hukker, voorzitter NVM voorziet:
  – toenamame mogelijkheden particulier om mogen bouwen, het is immers crisis, wie nu iets wil ontmoet minder weerstand;
  – mogelijkheden voor makelaars om de particulieren bij de bouw te begeleiden, immers zij begrijpen waardecreatie in de woningmarkt

  http://www.nvm.nl/
  (filmpje)
  Wellicht een nieuwe toegevoegde waarde van een makelaar.

 14. adamus says:

  de makelaar als manusje van alles, meer is er wat mij betreft niet voor hem weggelegd.

  minder weerstand: fijn om te horen dat ik nu op mijn eigen akker van €4m2 in eigen beheer een woning kan bouwen. Opperman welkom!

 15. ll says:

  @ adamus, op de BBC zijn regelmatig docu’s, met alternatieve woningbouw, zoals strobouw met wilgetenen ‘spijkers’, lekker goeie isolatie, wel een stenen fundering maken voor het muizengebroed, en allereerst het dak.

  Succes.

 16. adamus says:

  Il,

  Ik geloof dat ik hier op deze site diverse linkjes heb geplaatst over strobalen/vakwerk bouw
  http://www.casacalida.be
  http://www.polderkol.nl/ (geen 50K als ik goed geïnformeerd ben)

 17. adamus says:

  het wachten is nu op een afgemeten antwoord van onze nieuwe premier de zojuist benoemde Cohen;
  “zitten”.

 18. Vinex says:

  Zucht……., het stelletje Daisy en William en zo’n jongen als Sander (de jongen die niet aflost in het programma Rondom 10) belichamen de huidige generatie jongeren onder de dertig jaar die denken “overal recht op te hebbuh”.

  Bij Daisy ligt het vast aan haar opvoeding en de omgevingsfactoren want in haar familie heeft ‘iedereen een eigen huis’. Haar ouders zullen haar vast ingepeperd hebben ‘dat een eigen huis met tophypotheek een goede investering voor de toekomst was’.

  Ook alle collega’s en vrienden van Sander hebben een eigen huis. Daarom nam Sander er ook maar een met een tophypotheek en natuurlijk aflossingvrij. In zijn omgeving lost namelijk niemand af. Aflossen is voor de domme onder ons. Sannie heeft nu al geen overwaarde meer op het huis dat hij een aantal jaren geleden kocht. Het doet hem echt pijn en hij voelt zich bekocht. Nu kan hij niet meer
  opscheppen tegenover zijn collega’s en vrienden dat hij vet winst heeft gemaakt op de verkoop van zijn huis. Arme loser…………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*