Lekkende ambtenaar kost gemeente Amersfoort tien miljoen

Arnoud Ashouwer Amersfoort is flink het schip ingegaan door een lekkende topambtenaar. De gemeente heeft een strop geleden van tenminste 10 miljoen euro.

Een voormalige topambtenaar van die gemeente heeft opzettelijk een aantal projectontwikkelaars getipt dat ze snel grond moesten kopen in een bepaalde wijk, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Een paar dagen voordat de gemeente in het diepste geheim recht van eerste koop vestigde, bleek het merendeel van de grond daardoor al te zijn opgekocht door de ontwikkelaars. Ze hadden het dubbele betaald van wat de gemeente voor de grond zou betalen.

Een voormalige topambtenaar van de gemeente Amersfoort heeft in april 2006 doelbewust vijf projectontwikkelaars getipt dat ze snel grond moesten kopen in Vathorst-West. Dankzij de tip waren zij de gemeente voor, toen die een wettelijk voorkeursrecht vestigde.

De ambtenaar die zijn geheimhoudingsplicht schond, is jurist en deskundige op het gebied van de Wet voorkeursrecht gemeenten, aldus het FD. Uit een in oktober 2006 voltooid onderzoek van bureau Omniplan blijkt dat de projectontwikkelaars zijn gebeld door het hoofd van de afdeling Grondzaken en Planeconomie, Arnoud Ashouwer. Dit onderzoek werd kort geleden openbaar gemaakt op aandringen van de Burger Partij Amersfoort, zo schrijft de krant.

De jurist Ashouwer staat bekend als zeer deskundig op het vakgebied. Hij is redactielid van het handboek Grondzaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en van het blad Vastgoedrecht. Als docent geeft hij al jaren trainingen, congressen, seminars en cursussen op dit gebied. ‘Als er iemand weet hoe de Wvg werkt en dat je absolute geheimhouding moet betrachten, dan is hij het’, zegt Hans van Wegen, fractievoorzitter van de BPA tegen het FD.

Inmiddels heeft Arnoud Ashouwer een nieuwe baan bij Inbo Adviseurs

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with: , ,
5 comments on “Lekkende ambtenaar kost gemeente Amersfoort tien miljoen
 1. Rik says:

  Voor de geinteresseerden: Betreffende (ex-)ambtenaar geeft ook les in wat Jan Rover en zijn maten privaat/publieke samenwerking noemen:
  http://www.rechtennieuws.nl/forum/thread/t/19851/view/previous/?sid=721e3b67011154e5a9764ebda61754cf

  De cursus van twee dagen wordt door drie ambtenaren gegeven en de schamele kosten van €1499,- worden niet als ‘lesgeld’, maar als ‘investering’ vermeld.

 2. Lex says:

  Zo’n betrouwbaar figuur wil je inderdaad wel snel bij je bedrijf hebben, kuch.

  Overigens gebeurt dit lekken regelmatig. Het is wonderbaarlijk hoe projectontwikkelaars zo vaak precies weten op welke moment ze de juiste grond moeten opkopen.

 3. Joop Kl; says:

  Ach dit is al jaren de praktijk bij zoveel gemeentes in het land. Het ethisch besef van een komkommer hebben de meeste ambtenaren mijn inziens. Als ze er mee geconfronteerd worden dan hebben de meesten geen enkel benul dat zie ook maar iets fouts doen.

 4. House says:

  Deze ambtenaar heeft de titel van mr. zakkenvuller!!!

 5. xandr says:

  Ongetwijfeld hebben al die project-ontiwkkelaars en grondspeculanten hun grondaankopen gefinancierd met geleend geld. Als met een paar jaar blijkt dat er geen nieuwbouwwoning meer te verkopen is (althans, van die zinloze vinex gevallen), en de bank z’n geld terug wil… fire-sale! Net goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*