IMF: geen zeepbel huizenmarkt in Nederland

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Nederlandse economie in 2010 weer heel licht groeit. Het IMF acht een ineenstorting van de huizenmarkt onwaarschijnlijk.

zie ook: IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toonde zich maandag 2 november, in voorlopige versie van het landenrapport over Nederland, optimistischer over de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB stelde in september dat de Nederlandse economie in 2010 niet zou groeien, maar gelijk zou presteren ten opzichte van 2009. Het IMF verwacht nu voor volgende jaar een groei van 0,75 procent.

Huizenmarkt
Hoewel de huizenmarkt tekenen van overspanning vertoont, zijn grote problemen volgens het IMF niet te verwachten. Van een echte zeepbel op de huizenmarkt is geen sprake.

De hypotheekschuld per huishouden is in Nederland weliswaar hoog en de hypotheeksom is gemiddeld hoog ten opzichte van het onderpand, maar vanwege de hypotheekrente-aftrek en andere fiscale maatregelen is niet te verwachten dat veel huiseignaren hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen.

zie ook: IMF – International Monetary Fund – The Netherlands 2009

Ook wijst het IMF op het beperkte aanbod van woningen, waardoor al te grote prijsdalingen niet te verwachten zijn.

Banken
Het IMF is redelijk lovend over de manier waarop de Nederlandse overheid banken tijdens de crisis heeft gesteund. Wel verwacht het IMF dat Nederlandse banken de komende tijd meer geld nodig zullen hebben om te herstellen van de crisis.

bron: Z24

Share Button
Tagged with: ,
27 comments on “IMF: geen zeepbel huizenmarkt in Nederland
 1. Knospe says:

  Wat ik al schreef, de IMF zegt ook:

  Going forward, reforms in regulation and supervision should further buttress the financial system. The mission in particular advocates: (i) higher risk-weightings and capital requirements, as well as better diligence, for resecuritizations, complex, illiquid, or lower-rated exposures, and high-LTV-ratio mortgages; (ii) reduction of incentives for high LTV loans, such as limitations on mortgage interest deductibility; (iii) lowering of industry-wide LTV ratios or other risky exposures through a stronger code of conduct and enforcement; (iv) better data on and stress testing of risks emanating from house price movements […]

 2. snorkel says:

  ik ben nooit zo van de complottheorieën… maar damn, nu begint t echt scary te worden:
  – vorig jaar een rapport van het IMF waarin een 30% daling van de NL huizenprijzen werd voorzien
  – de gehele NL politiek en burgerij op zijn achterste poten; een schande is het! wie denkt dat IMF wel dat ze zijn?
  – er is fundamenteel niks veranderd, maar in het nieuwe rapport heeft het IMF op onverklaarbare wijze een 180º draai gemaakt

 3. Martijn says:

  The Fed and other policymakers seem unaware of the monster bubble they are creating. The longer they remain blind, the harder the markets will fall.

  Het wil er bij mij toch niet helemaal in dat die jongens van de Fed zo ontzettend dom zijn.

  Misschien is hun agenda niet volledig en alleen op de belangen van de burger gebaseerd, maar dingen als een carry trade zullen ze toch echt wel begrijpen denk ik.

 4. lorenzo says:

  De gecopieerde stukjes zijn briljant (….) en ik merk we hechten er veel waarde aan.
  Het Volgende is belangrijker :
  Huizenprijzen zullen niet enkel in stand blijven
  1. indien er vraag blijft.
  2.het wel of niet kunnen betalen van een hypotheek.

  Dat weten we nu toch wel een keer.

 5. kees says:

  Martijn, ze zullen toch geen deal met de chinees hebben? Als er toch een verklaring moet zijn.

 6. kees says:

  6

  1 vraag is latent
  2 degenen die niet werkloos raken, geen jaarcontract hebben, voldoende salaris/vermogen hebben, kunnen het betalen als ze zouden willen. Waarom zouden ze willen blijft ook nog weer ongewis.

 7. Realist says:

  Volgens het IMF zijn de prijzen dus wel aan de hoge kant, maar dat is geen probleem zolang iedereen maar aan het HRA-infuus kan blijven. Maar is het kenmerk van een bubbel niet juist dat deze kunstmatig in stand moet worden gehouden?

  In ieder geval zullen vele huiseigenaren weer opgelucht adem halen, want nu kan hun arbeiders-tussenwoning van 280k tenminste de komende 20 jaar blijven doorstijgen tot 1mlj zoals door de makelaar beloofd is. De HRA komt immers uit een bodemloze put en de banken hebben weer geld zat om lekker goedkoop uit te lenen. Nu nog even alle starterssalarissen ophogen tot de Balkenende norm en we zijn er uit.

  Goed en wel beschouwd was de hele (vastgoed) crisis in NL eigenlijk gewoon de schuld van de DSB en een paar hypotheeknemers die niet kunnen rekenen/lezen.

 8. Realist says:

  @4

  Bos schijnt erg blij te zijn met het IMF-rapport. Nuf said!

 9. kees says:

  over die carry trade die volgens roubini verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de groei en waar de banken zichzelf zo mooi kunnen spekken.

  Kan zijn dat door de fed en andere centrale banken is afgesproken dat de banken lekker hun gang kunnen gaan. Uiteindelijk worden die banken een verzamelbak en kunnen in een klap onder het bevoegd gezag geplaatst worden. De centjes van jan en alleman kunnen zo in een keer afgepakt worden en geherwaardeerd. Wat kan een andere optie zijn?

 10. kees says:

  10

  had Bos voorkennis, gezien zijn grijns de laatste tijd.

 11. kees says:

  @9

  Nu nog even alle starterssalarissen ophogen tot de Balkenende norm en we zijn er uit.

  dat is geen probleem, want binnenkort gaat B volgens een andere norm verdienen. Hij gaat gewoon naar het buitenland als het hier te benauwd wordt. Bovendien spreekt hij goed Duits en dat kan niet van iedere Nederlander gezegd worden.

 12. Martijn says:

  @7 Kees

  Kunnen we over speculeren. Zeker is wel dat wij niet weten wat de er besproken wordt als China de VS treft.
  Er komt altijd wel een berichtje naar buiten, maar je weet hoe dat werkt.

 13. Martijn says:

  @11

  Ook hier kan weinig anders van zeggen dan dat het een optie is, al lijkt het me niet de meest waarschijnlijke.

  Wat die carrytrade betreft: die ontstaat door de lage rente in de VS en is daarmee (mogelijk) een (ongewenst) bijproduct van het beleid van de Fed. Rente laten stijgen neemt de carrytrade weg van de dollar maar heeft weer andere effecten.

  Het is geen kwestie van kiezen tussen champagne en bier op een bootje in de zon. De Fed vaart in het donker en moet kiezen uit vele kwaden. Wat daarbij de intenties zijn is onduidelijk, maar we weten wel dat het niet (enkel) de belangen van het volk zijn die bovenaan staan.

 14. rob says:

  Heb het idee dat z24 een eigen draai aan het IMF-bericht heeft gegeven, andere media zijn veel terughoudener. In het bericht van imf zitten nogal wat mitsen en maren en bovendien geven ze aan dat de HRA een sterke ondersteuning is, en in hetzelfde bericht adviseren ze dat dezelfde HRA afgeschaft moet worden. Klinkt op langere termijn toch wat minder fraai…

 15. huizenhyper says:

  Hoe meer van dit soort signalen je hoort, des te meer zorgen moet je je maken.
  Funda bijna door 200.000
  Werkloosheid die oploopt, 35 miljard aan bezuinigingen in het verschiet. Nederland als laatste land in de wereld met hypotheekrenteaftrek, en grootste lener in de wereld.

 16. kees says:

  martijn, De Fed vaart in het donker en moet kiezen uit vele kwaden.

  Maar ze hebben de zekerheid dat ze niet als de titanic een ijsberg tegenkomen. Ze zullen altijd in de rug gedekt worden.

 17. Boefke says:

  Maar gelukkig is het IMF mateloos optimistisch en komen we als enig land op deze aardbol zonder kleerscheuren door de crisis.

  Gelukkig zeg, want als ik dat gehuilebalk de laatste weken al zag van die halve,scheles met een koopsomprodukt waarvan ze niet wisten waarvoor en voor hoeveel…..dan hadden we met een huizenprijsdaling dat gejank in het kwadraat gehad.

  Nu kunnen we lekker het IMF als zondebok aanwijzen, mocht de prijsdaling doorzetten( en dat doet hij) want die zeiden dat het wel los zou lopen in NL……en die kan je blind vertrouwen!!!!!

  SLAAP LEKKER VERDER MENSEN….

 18. kees says:

  hra is stabiele faktor als inflatiepleuris uitbreekt 😉

  Gaat imf daar vanuit?

 19. Hans says:

  Z24 heeft vast een SEO expert in dienst. Deze titel is gekozen om hoog te scoren in bepaalde (google) zoekopdrachten. Dit zie je erg vaak bij http://www.Z24.nl

 20. Martijn says:

  Maar ze hebben de zekerheid dat ze niet als de titanic een ijsberg tegenkomen. Ze zullen altijd in de rug gedekt worden.

  Yep. Die slapen wel rustig hoor.

  Los daarvan is de Fed een grote poppenkast. We drukken geld op bomen, en de met evenveel werk en materiaal maak je vijf of honderd dollar. De fed (en andere centrale banken) zijn er deels om dat te verhullen. Het klinkt toch net wat specialer als de ECB na een lange zware vergadering besluit geld bij te drukken middels de term quantitative easing dan als Wouter Bos in het torentje van de Balk aan de slag gaat met een printer.

 21. IIS says:

  Onlangs kocht ik een huis en heb bij de koop rekening gehouden met het feit dat er een te hoog prijskaartje hing aan het huis, m.i. was de prijs ongeveer 40 procent te hoog.

  Het IMF kan dan wel wat vinden, maar als koper en NLs burger kan ik rekenen en ga ik uit van reële stijgingen in de afgelopen 10 jaren en kom dan veel lager uit dan de vraagprijs. Ik denk dat dit geldt voor geheel NL en dat we structureel te veel hebben betaald voor de huizen.
  Het huis dat ik kocht zal ik nooit zien als belegging, maar zie het huis puur en alleen als een plaats om te wonen. Daarom was ik bereidt de vraagprijs, minus bijna 10 procent, te betalen. Ik ga er vanuit, en daar heb ik bij de koop reeds rekening mee gehouden, dat de prijs ooit met bijna de helft zal gaan corrigeren. De oplopende werkloosheid zie ik vooral als reden.

 22. leerling says:

  Hoe betrouwbaar is het IMF nu, een maand geleden was, ze zeer bezorgd en verwachte een daling van bijna 30 % en nu is er niets aan de hand ……..

 23. Victorino says:

  @24 Hoonlach: nu is het IMF toegetreden tot Hogehuizenprijs minnend Nederland.

  NRC hoofdredactioneel commentaar bekritiseerde recent Griekenland wegen leugens in statistieken mbt nationale schuld. Ik kijk uit naar het commentaar van onze onafhakelijke, gewaardeerde journalistiek en heb er steeds meer vertrouwen in onze NL statistieken, zeker nu ook IMF deze lijkt te onderschrijven. Totale NL hypotheekschuld is dus 100% BNP :-).

  Ondertussen zien we de binnenvaart naar de bodem zinken.
  Nog meer meevallers?

 24. Martijn says:

  Ondertussen zien we de binnenvaart naar de bodem zinken.
  Nog meer meevallers?

  Transport is component van alles wat je dagelijks aanraakt en daarom een zeer goede indicator voor productie.

  De Baltic Dry Index heeft nog niet al te veel herstel laten zien. Die recovery zou dus best eens niet al te zeer kunnen meevallen.

 25. John says:

  Ik begin het eindelijk te snappen, de enigen die het allemaal juist zien zijn de uitverkorenen die zich op huizenmarkt-zeepbel.nl verzameld hebben.
  De zeepbel staat inderdaad op knappen, binnen een jaar zullen huizen 40-70% goedkoper zijn.
  Het is om te huilen dat het IMF nu ook is toegetreden tot de Nederlandse huizenmaffia.

  Wat ik wil zeggen is, probeer wat realistischer te kijken naar wat er aan de hand is en wat je kunt verwachten.

  Verder een heel interessant stuk over de carry trades. De FED moet inderdaad kiezen uit vele kwaden en de stuurbaarheid van de mamoettanker is maar heel beperkt.

 26. kees says:

  @27
  de stuurbaarheid van de mamoettanker is maar heel beperkt.

  hoewel er anders wordt gesuggereerd.

 27. kees says:

  vict. Ondertussen zien we de binnenvaart naar de bodem zinken.
  Nog meer meevallers?

  ik ga nu scheepjes tellen op Adam/rijnkanaal. Wie heeft de cijfers van een jaar geleden? Kan helaas geen brugwachter vinden; alles gaat automatisch 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*