Keltische tijger verlamd na uiteenspatten vastgoedbel

Pas na een paar glazen wijn durft de financieel topman van een Ierse multinational het toe te geven: hij heeft zijn penthouse in Dublin gekocht op het hoogtepunt van de markt. Inmiddels is zijn woning nog niet de helft waard van de anderhalf miljoen euro die hij ervoor betaalde.

zie ook: Deflatie in Ierland

Hij heeft het nog goed getroffen: de cfo heeft zijn baan nog en kan de hypotheek gewoon betalen. Maar nu de werkloosheid in Ierland is opgelopen tot 13,9% – bij uitkeringsinstanties zijn de rijen werkzoekenden tientallen meters lang – kunnen vele Ieren de hypotheek voor hun (te dure) huizen niet meer opbrengen. Ierland is geobsedeerd door vastgoed, en dan met name het bezit ervan.

Lees ook:  Ireland cannot continue low tax rates (Nederland nog wel…)

Lees verder op de site van De Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
105 comments on “Keltische tijger verlamd na uiteenspatten vastgoedbel
 1. RealisT says:

  Ergens in 2007 had ik al eens een aardige discussie over de vastgoedzeepbel met een aantal Ierse zakenpartners. Verbluffend om te constateren dat ze zonder uitzondering heilig geloofden in de eeuwig stijgende huizenprijzen. Als je niet mee deed, was je dom en dief van eigen portemonnee. Ook iets met de boot missen. De link met de Titanic en Ierland (want gebouwd in Belfast) werd niet begrepen.

  Mijn waarschuwingen over de reeds in gang gezette financiele crisis en bedenkingen over het perverse leenbeleid van banken aan huiseigenaren trouwens ook niet. Kern van de contra-argumenten: Ierland is anders…

  Grappig.

 2. adamus says:

  en nu alleen nog maar aardappelen eten.

 3. MikeStrike says:

  Yep, maar Nederland is anders…. Of toch niet? 🙂

 4. Humpie fietsband says:

  Rabobank…auw!

  Just 4pc of €1.5bn commercial ACC loans deemed ‘good risk’
  By Laura Noonan
  Wednesday July 07 2010

  LESS than 4pc of the €1.5bn in commercial loans on ACC’s books at the end of 2009 were deemed “good quality risk”, detailed filings from the Dutch-owned bank show.
  ……………
  The figures stack up particularly starkly for ACC’s €1.5bn commercial loan book, where just €52m is deemed to be “good quality risk”. Another €506m falls into the “satisfactory” category, while “watch risk” accounts for €595m and “unacceptable risk” covers €400m of the debt.
  ……..
  The filings also show that ACC finished the year with €599m worth of commercial loans that were not classed as impaired but were “past due”. Loans totalling some €380m were past due by more than 90 days.
  ……….

  http://www.independent.ie/business/european/just-4pc-of-euro15bn-commercial-acc-loans-deemed-good-risk-2248477.ht

 5. Helicopter Ben says:

  Let’s helicopter!

 6. nhz says:

  @1:
  ik herinner me een engelstalig huizenprogramma van enkele jaren geleden waarin een ‘selfmade businessman’ een tweede huis van pakweg 10 miljoen euro liet bouwen. Hij ging voortaan wat rustiger aan doen en vanuit huis werken – want hij had al ruim honderd miljoen, verdiend in ruim 5 jaar tijd. Het ging natuurlijk om een Ierse makelaar … je mag hopen dat hij al z’n geld in vastgoed gestopt heeft.

  @2: zoals ze wel eens zeggen: ooit verlieten de Ieren Ierland omdat de aardappels onbetaalbaar waren, en recent deden ze hetzelfde omdat de huizen onbetaalbaar (gemaakt) waren.

  @4:
  wel jammer dat ze de pleuro hebben en niet de dollar, dan was het snel opgelost 😉

 7. Hugo says:

  Het Ierse pensioenfonds wordt (wederom) ingezet om de banken te bailen. ‘I paid my whole life and all I got is a bad bank.’ De obligatiehouders worden wederom niet aangesproken om een verlies te nemen. Die worden alweer op kosten van pensioenbetalers gebaild. Zal hier ook wel gebeuren zodra de lijken bij Fortis/ABN, ING etc uit de kast komen vallen.

 8. nhz says:

  @6:
  slechte zaak dat de obligatiehouders niet uitgekleed worden, fout signaal. Maar in Ierland heeft wel bijna iedereen geprofiteerd van de huizenbubble, zeker ook een overgroot deel van de werknemers met een (toekomstig) pensioen. Het is dus niet onredelijk ze er gezamenlijk voor opdraaien. Helaas is er altijd een kleine groep die ten onrechte (niet) meebetaalt …

 9. Hugo says:

  @7

  ”Het is dus niet onredelijk ze er gezamenlijk voor opdraaien.”

  Oneens. Enige wat in mijn optiek juist is is dat als iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen zijn pensioenpot wordt afgenomen + zeg de komende 10 jaar afbetalen.

  Dit soort ‘prikkels’ geeft een bank alleen maar meer incentive om meer onverantwoorde risico’s te nemen. Ik denk dat de ING (ed) bobo’s nu al aan het rekenen zijn geslagen. We kunnen nog meer leveragen om te gokken. Gaat het goed gaat de winst in onze zak. Gaat het mis is er een pensioenfonds welke ons zal bailen.

 10. adamus says:

  wel jammer dat ze de pleuro hebben en niet de dollar, dan was het snel opgelost

  weet je maar nooit met GS over de vloer.

 11. adamus says:

  nhz, mocht het fout gaan dan ABN altijd het goud nog fysiek uitleveren 😉

 12. nhz says:

  @8:
  voor de goede orde: ik ben ervoor om eerst de aandeel- en obligatiehouders uit te kleden aangezien er duidelijk sprake is van wanbeleid. Maar als een bevolking massaal geprofiteerd heeft van een bubble (en in Ierland is daarover geen twijfel mogelijk) dan moeten ze niet klagen als ze elders teruggepakt worden. Want een free lunch bestaat niet, iemand moet de rekening betalen voor vele jaren boven de stand leven. Het beste is dat die rekening terecht komt bij de profiteurs – en dat is dus ook een groot deel van de Ieren zelf.

  @10:
  van banken weet je één ding zeker, namelijk dat ze doen wat voor henzelf (= het management?) het lucratiefste is.

 13. adamus says:

  Gaat het goed gaat de winst in onze zak. Gaat het mis is er een pensioenfonds welke ons zal bailen.

  daar gaat mevr.Jongerius niet voor de straat op.
  Die krijgt na de bailout een commissariaat bij ING.

 14. nhz says:

  en als er geen pensioenfonds is zijn er altijd nog belastingbetalers die ze via de politiek levenslang kunnen kaalplukken om hun bonussen etc. van te betalen. Daarom zou het goed zijn als banken met wanbeleid wel degelijk failliet gaan, en aandeel en obligatiehouders keihard uitgekleed kunnen worden. Helaas hoef je niet te verwachten dat de vakbondsmannetjes en vrouwtjes daar ooit voor zullen stemmen; de meesten zijn superkapitalisten die tijdelijk doen of ze aan de andere kant staan. Hoeveel hypotheek zou Jongerius hebben? En hoeveel politici hebben – vanzelfsprekend zonder enige verplichtingen – een boterzachte hypotheek van DSB of één van de andere bankster instellingen?

 15. dalen says:

  Wat mij betreft mag er inderdaad iets komen om de obligatiehouders mee te laten betalen maar voorlopig kan dat juridisch niet. Ik heb zelf ook al enkele jaren obligaties van grote buitenlandse banken die 6% opleveren maar ik moet er niet aan denken dat het voorstel van BIS ook voor bestaande obligatiehouders door zou gaan, hetgeen ook juridisch niet kan. Dan gingen ze gelijk in de verkoop want dan is het risico namelijk.

  Zie hier nogmaals het voorstel.

  http://www.bis.org/publ/bcbs174.pdf

  Het idee is om in de overeenkomst tussen bank en obligatiehouder komt te staan dat in tijden van nood, lees crisis georganiseerd door de bank, het schuldpapier omgezet kan worden in (waardeloze)aandelen of gewoon kan worden afgeschreven. Dit laatste is onverteerbaar en zal tot aanzienlijke renteopslag leiden.

  Ben het wel met iedereen eens dat dit beter is dan de rekening bij de burger neer te leggen, hetgeen nu gebeurt.

  Kortom; obligatieshouders laten betalen ok maar dan een risico opslag.

 16. dalen says:

  Even naar een van onze onderwerpen het (niet) afschaffen van de HRA.

  Stelling:

  Wat mij betreft mag het blijven en ook voor de toekomstige gevallen mits de overheid zorgt voor meer beschikbare en betaalbare woningbouwgrond en de HRA alleen van toepassing kan zijn als er geen element is van aflossingsvrij en niet meer dan 5 X het jaarsalaris.

  Kom ik weer even terug op hetgeen ik hier vele maanden of is het jaren (?)geleden poneerde dat de overheid moet stoppen met idiote akties zoals goede bouwgrond offeren voor enkele weidevogels.

  Zie hier.

  http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2010%2FAugustus2010%2FProvincie%20wijst%20alternatief%20voor%20polder%20Zuidoord%20af

  Ik zelf zit in de commissie die hier aktie tegenvoert en dit bij de Raad van State hebben aangevochten. Onlangs zijn we met 2 bussen naar Den Haag geweest. Of het zinvol is weet ik niet maar ik denk dat we bij de nieuwe regering wel steun kunnen vinden.

  In ieder geval heb ik geen zin om me lijdzaam te laten (af)slachten.

 17. Dawg says:

  @16 dalen

  Dat je laten afslachten past dan wel weer goed bij ons enigszins sado-masochistische ruimtelijke ordeningsbeleid.

  http://www.nps.nl/nps/geweest/welcome.html?Gewest_archiefsep-dec2003.html~contentright

 18. adamus says:

  dalen, dit moet je deugt doen. Welliswaar congres buiten de randstad gehouden, in Arnhem i.p.v. Zeist. Tactische vondst 😉

  http://www.nu.nl/politiek/2347293/cda-congres-steunt-akkoord-met-vvd-en-pvv.html

  Voorz.Bleker heeft te kennen gegeven dat het wel eens over mag zijn met het opofferen van landbouwgronden. Ik vind wel dat die boeren wel eens mogen stoppen met hun Monsantocultuur en verder 0,0 overheidssteun, net zoals echte bedrijven……

 19. adamus says:

  De broer van ontbeert enig ruimtelijk inzicht vrees ik. Hij kan er beter over zeiken en zeuren dan dat hij echt met een beeld komt. Daarom is hij ook geen architect. Maar dit terzijde.

  Van mijn huurerfje van de voorkant tot de sloot achter is 35 meter. Trek het huis van eraf, incl. schuurtje, houden we 25 meter onbebouwd over. 2/3 onbebouwd ongeveer. Dat is lekker rekenen hè, maar is natuurlijk niet het echte beeld.
  Vincent is een zeikstraal. Een keer flink doortrappen in de polder en je staat weer bij het volgende stoplicht bij het lokale bedrijventerrein.
  Nu worden de probleempjes opgelost door een rotonde en drempels. Letterlijk polderoplossingen.

 20. adamus says:

  Bankiers met apenkreten, oef, oef

  cliffhangers.

 21. Dawg says:

  @19 adamus

  De vraag is dan wel of die 25 meter onbebouwd van jou ook bij die 2/3 wordt gerekend. Ik denk ‘t niet, maar om daar iets met zekerheid over te kunnen zeggen moet je weten welke definities worden gehanteerd. ‘t Blijft natuurlijk vreemd een stukje landbouwgrond slechts een fractie kost van wat diezelfde grond als bouwgrond moet kosten.

 22. adamus says:

  In Limburg wordt zelfs gebouwd in de rivierbedding. Heeft het cda ook erg haar best voor gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Zal bij benieuwen wie er garant staat bij wateroverlast.

 23. bankschroef says:

  @24, nou, het CDA niet; dat bestaat straks niet meer.

 24. lorenzo says:

  12. 1.verdienen aan vastgoed is niet het equivalent van profiteur zijn.
  2. elk mens ( dat is ons wezen ) doet in het leven datgene dat het meeste oplevert . Ook jij dus.

 25. dalen says:

  @ 19 “en verder 0,0 overheidssteun, net zoals echte bedrijven……”

  Wordt tijd dat het stopt met die EU subsidiesponzen. Was vandaag in Zeeland en als ik dan al die prachtige bouwgronden zie die nu in gebruik zijn door “zielige” herenboeren die van alles verbouwen waar flink subsidie op zit. De wegen liggen weer vol met suikerbieten.

  Zij zijn al jaren roepende in de woestijn (letterlijk en figuurlijk).

  http://www.europa-nu.nl/id/vgobp7e4tfzv/nieuws/landen_in_derde_wereld_willen_dat_eu?ctx=vgaxlcr1jzl5&start_tab0=5

 26. nhz says:

  @19:
  “Voorz.Bleker heeft te kennen gegeven dat het wel eens over mag zijn met het opofferen van landbouwgronden.”

  als de overheid voor de weidevogels net zoveel zou betalen als voor gebruik voor scheefleners dan zou Bleker en achterban en er vast geen moeite mee hebben.

  Is allemaal een schijntegenstelling: er is ZAT grond in Nederland, nog geen 12% is bebouwd en de overgrote rest is landbouwgrond waar best 1-2% vanaf mag (dan is namelijk het hele probleem van ruimtegebrek opgelost). Heeft helemaal niks met natuur en milieu te maken. Het enige probleem is de grondpolitiek, hoogste tijd dat ook het G-woord bespreekbaar wordt in de politiek. Dit nog even afgezien van het feit dat het los daarvan toch al een sector is die grotendeels van de subsidies bestaat (vooral de grote bedrijven).

  @24:
  wie er garant staat? De belastingbetaler, al is dat nog niet 100% rond geloof ik.

  @26-2:
  maar niet voor ieder is geld de maat van alle dingen lorenzo. Er zijn ook mensen die gewoon doen waar ze plezier in hebben, of wat ze maatschappelijk nuttig vinden, etc.

  @27:
  nog erger:
  – gewassen die alleen bestaan om varkensdrek van elders op uit te rijden (vooral mais dus)
  – nep-boertjes die met een boederette met een paar duizend m2 tegen landbouwtarief een paar en drie geiten neerzetten en dan voor boer spelen; soms nog met extra subsidie ook.
  – en dan dat eeuwige geklaag, bijv. dat ze dit jaar 2 ton minder verdienen dan vorig jaar. Privatise the gains, socialise the losses; dat hebben ze goed begrepen in de sector. Ik heb wel te doen met de kleine boertjes met liefde voor het vak, en de mensen die proberen hun brood te verdienen met biologische teelt – want die worden overal kapot gemaakt, vooral door de overheid.

 27. KariZ says:

  @9 ‘Het Ierse pensioenfonds wordt (wederom) ingezet om de banken te bailen. ‘I paid my whole life and all I got is a bad bank.’

  De obligatiehouders worden wederom niet aangesproken om een verlies te nemen.’

  Snappen jullie het echt niet?!?!?

  3 x raden wie die obligatiehouder is…de Pfondsen zelf natuurlijk 🙂

 28. irydium says:

  Er kan zeker wel 1-2% van landbouwgrond naar bouwgrond worden overgeheveld, ik vraag me alleen of dat de komende jaren behoefte aan is gezien de huizen voorraad.

  De boeren waren de basis van onze welvaart, tegenwoordig denkt men dat alle dienstverlening in de randstad een hogere maatschappelijk waarde heeft. Totdat het blijkt dat alle dienstverlening afhankelijk is van de productieve sector. Die paar centen subsidie naar de boeren valt natuurlijk in het niets in verhouding van alle prijsafspraken van OPEC en de rest van de economie. Boeren moeten tenslotte concurreren met ontwikkelingslanden.

  Zolang we nog altijd meer klagen over de prijs van een huis dan van een snee brood, lijkt het me duidelijk waar de meeste parasieten zich bevinden.

 29. Buddy says:

  Een Amerikaans artikel met naar mijn mening belangrijke parallellen in beide hypotheekmarkten.

  http://finance.yahoo.com/loans/article/110892/why-isnthousing-recovering?mod=loans-home

  Uiteindelijk zal de HRA de woningmarkt niet de das om doen. Veel meer de verdiencapaciteit van de vele te diep in schulden zittende NL gezinnen.

 30. adamus says:

  3 x raden wie die obligatiehouder is…de Pfondsen zelf natuurlijk

  zo bijt het beestje zichzelf in de staart.

  Je bent wel achterdochtig hè 😛

 31. adamus says:

  Ik heb wel te doen met de kleine boertjes met liefde voor het vak, en de mensen die proberen hun brood te verdienen met biologische teelt

  die twee soorten boeren/tuinders verstaan elkaar ook nog eens niet.
  Het zijn totaal verschillende werelden. Een die met de elementen werkt en een die tegen de elementen strijdt met een uitgebreid arsenaal aan hulpmiddelen, incl. subsidies.
  Ook hier zal de wal het schip gaan keren. Superkruidjes, mineralendeficiëntie. Ik vind het prima als de heermoes oprukt 🙂

 32. ll says:

  En Beluga is een spv van de ABNAMRO, maar ook nog een onderdeel van een investeringsmaatschappij ATC managment BV. Tranparantie ?

  http://www.atcgroup.com/

 33. Marco says:

  Bij ons in de buurt, plaatsje Vrouwenakker, werd afgelopen jaren het plan gelanceerd om de oude, vervallen kwekerijtje op te kopen en daar zouden dan huizen moet komen. Dus de kwekertjes werden uitgekocht voor 75 euro/m2. Nu las ik afgelopen zaterdag dat het projekt is stilgezet tot 2016, er komen huisvestingsmogelijkheden voor polen en de grond aankopen worden tot nul afgewaardeerd.
  Rare lui die ambtenaren….

 34. lorenzo says:

  28 prima , maar is iemand die verdient aan vastgoed dan een profiteur ? Dat stel jij immers.

 35. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Vastgoed werd een economische motor op zichzelf.

  Die ene zin zegt bijna alles. Wat aanvulling:
  – de voeding van die motor was schuld tegen kunstmatig lage rente.

  http://www.youtube.com/watch?v=VRrMu7B1L2I

 36. Juan Belmonte says:

  Gevolg: begrotingstekort IER is 31% van BNP en dat komt dus bij de staatsschuld

  Mensen die geen schulden hebben betalen zo ongevraagd de rekening, maar belasting heffen op financiele transacties is not done, kennelijk vindt er geen toegevoegde waardecreatie plaats.

  Immers: BTW geld alleen in de goederensfeer.

  Wat een merkwaardige wereld waar we in leven.

 37. Juan Belmonte says:

  Maar de kranten schrijven nu in ieder geval gewoon en hardop dat er deflatie in Ierland is.

  Een jaar geleden leverde dat hier op het forum nog discussie op, dat kon men zich niet voorstellen…..

  Nog een keer nadenken:
  – in IER, dat in de beweging vóór loopt op onze polder, is een begrotingstekort van 31% van BNP en deflatie en leegstand van m.n. nieuwbouw
  – de top van het huizensegment in IER is -50% (staat in de Telegraaf)
  – jongeren kunnen in NL ondanks een strophypotheek op twee inkomens met HRA geen huizen kopen
  – NL heeft een grotere hypotheekschuld dan IER

  En in NL is de heer Ed van der Bijl héél blij. Immers hij verwacht een prijsexplosie in grondprijzen.

  Merkwaardige man.

  “Behalve den man, die de Sarphitistraat de mooiste plek van Europa vond, is er -naast natuurlijk den uitvreter- nog wonderlijker kerel: de heer Ed van der Bijl”
  (vrij naar Nescio)

 38. Juan Belmonte says:

  En oh ja, Japan overweegt na 20 jaar deflatie weer een keynessiaanse injectie in het financiële stelsel, codenaam SUSHI 1001

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7818489/__Japan_overweegt_nieuw_stimuleringspakket__.html

  Wat kunstmatig HogeHuizenprijzen niet kunnen doen (20 jaar na de top)

 39. nhz says:

  @39:
  in mijn stad zijn de afgelopen 10,15 jaar ook diverse kleine kwekerijtjes uitgekocht. Eenmans bedrijfjes die zomaar even 5-10 miljoen euro pp vangen, onvoorstelbaar. Aanvankelijk werd er ook echt gebouwd, maar de laatste acquisities (ongetwijfeld ook de duurste) zijn voor een modern landgoed waar pakweg 4-6 zeer elitaire burgers gaan wonen, als het ooit doorgaat. Voor verstandig investeren moet je bij de gemeente zijn.

  @40:
  niet per definitie een profiteur, maar in de praktijk in 9 van de 10 gevallen wel. De mensen die gewoon hun werk doen en waar voor hun geld leveren hebben de sector al lang geleden verlaten omdat ze het ook niet meer snapten.

  @44:
  ik durf te wedden dat de ‘deflatie’ in Ierland alleen de huizenprijzen en verwante branches betreft (bijv. keukens en luxe meubels die sterk afhankelijk zijn van de bubble). In bijna alle EU landen waar het wat slechter gaat zie je nu inflatiecijfers van 4-5%, dus Ierland zal vast dezelfde kant opgaan.

  v.d. Bijl zal de Zuidas wel de mooiste plek van Europa vinden.

  @45:
  ook geen echte deflatie, geloof niet alles wat je leest. In Japan is er doorgaans matige prijsinflatie, het is maar net wat voor rare fratsen de statistici uithalen. Fluctuaties zijn vermoedelijk vooral een gevolg van de waarde van de yen, ik voorspel de komende maanden een flink oplopende inflatie vanwege de hardnekkige pogingen om de yen omlaag te manipuleren.

 40. Juan Belmonte says:

  v.d. Bijl zal de Zuidas wel de mooiste plek van Europa vinden.

  🙂

 41. nhz says:

  China gaat noodlijdend Griekenland helpen

  ATHENE (AFN) – China gaat het noodlijdende Griekenland helpen om uit de financiële problemen te komen. Het Aziatische land is onder meer van plan om Griekse staatsobligaties te kopen, zodra Griekenland terugkeert op de financiële markten. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao zaterdag tijdens zijn bezoek aan Griekenland.

  Jiabao maakte verder bekend dat China de import van Griekse producten wil bevorderen. ,,Als Griekenland in problemen verkeert, is China bereid te helpen”, zei Jibao. De Chinese premier verwacht dat de Griekse economie herstelt in lijn met het herstel van de wereldwijde economie.

  Het bezoek van Jiabao aan Griekenland maakt deel uit van een reis naar Europa. De Chinese premier brengt ook een bezoek aan België, Italië en Turkije.

  Jammer dat Ierland en Nederland alleen overgewaardeerd vastgoed in de aanbieding hebben, anders zouden de Chinezen daar misschien ook de boel komen opkopen. Misschien toch slim als onze politici de anti-China retoriek voortaan een beetje inslikken, ze zouden ze nog eens nodig kunnen hebben …

 42. adamus says:

  Marco Zegt:
  3 October 2010 om 10:32 am
  Bij ons in de buurt, plaatsje Vrouwenakker, …

  http://www.parkotechliving.nl/home.php hebben alvast een voorschotje op de toekomst genomen 😉

  lange adem dus voor de middenstand.

 43. adamus says:

  Juan: iedere nanoseconde weer een compleet andere beeld zonder stil te staan bij de echte grote lijn.

  welkom in de anticiperende wereld van tomtom.

 44. stijn says:

  een periode van deflatie in aantocht.maar voor hoe lang 🙁

 45. Juan Belmonte says:

  @adamus

  Discussie op mejudice gaat inmiddels wel de inhoud in.

  http://www.mejudice.nl/artikel/490/hervorm-woningmarkt-ten-behoeve-van-vergrijzing#comment-list

 46. Juan Belmonte says:

  @53 stijn

  Oneindig lang als het lukt om het erkennen van de feiten oneindig lang uit te stellen 🙂

  Geduld (is ook een keer eindig) 🙂

 47. Juan Belmonte says:

  Vervolg

  Kijk in 2005 was de uitzending met de grondspeculant, de heer Sisselaar over onrealistische grondprijzen.

  Niks veranderd tot in 2010 de VPRO een herhaling van zetten deed met minder sterke voorbeelden.

  Nog steeds niks veranderd.

  Dus het kan zo nog 5 jaar duren voordat we hardop mogen nadenken over hypotheekschulden en belachelijke grondprijzen 🙂

  Juan begrijpt nog steeds niet waarom een minister van Financiën en partijleider “opeens” meer tijd aan zijn familie gaat besteden en de publieke sector verlaat om in de private sector te gaan werken.

  Sommige politici zouden wel eens een vooruitziende blik kunnen hebben 🙂

 48. Hugo says:

  @15 (dalen)

  ”Kortom; obligatieshouders laten betalen ok maar dan een risico opslag.”

  Volgens mij is die 6% stukken hoger dan de ca 2.5% op een spaarreking. Lijkt me dat er al wat risico opslag inzit. Ik kan me goed voorstellen dat in een vrije markt veel hogere opslagen nodig zijn. Oftewel eens. Veroorzakers laten betalen/plukken en handen af van de centen van degenen die er part noch deel aan hebben gehad.

 49. Hugo says:

  De Chinezen voelen allicht ook wat voor de 2e Maasvlakte

  ”Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf Hanno/Uniport wil een terminal op de Tweede Maasvlakte. Het bedrijf onderhandelt met verschillende partijen over samenwerking. Een van die partijen is het overslagbedrijf ECT, dat voor de realisatie van de nieuwe terminal Hanno mogelijk gaat overnemen. Maar Hanno sluit samenwerking met een financiele partner of de Chinese rederij China Shipping ook niet uit.”
  http://havens.navingo.nl/artikel/1469/hannouniport_wil_terminal_op_tweede_maasvlakte

 50. dalen says:

  @ 57 Hugo

  6% opslag voor obligaties valt wel mee toen deze weren aangekocht. Destijds kon ik ook ruim 5% op spaardeposito krijgen. Dan is 1% risico te weinig.

  Als ik nu contractueel alleen converteerbare bonds kan kopen en het risico dat je dan waardeloze aandelen krijgt dan is er geen partij die met 1% genoegen neemt. Dus als banken geld willen ophalen zullen ze meer moeten bieden. Dat is dus de reden dat ik gedeeltelijk met het voorstel kan instemmen.

 51. adamus says:

  Sommige politici zouden wel eens een vooruitziende blik kunnen hebben

  dat er voor een privaat bedrijf met oud politici in het publieke domein veel te winnen is.

 52. adamus says:

  codenaam SUSHI 1001

  lijkt me een mooie naam voor een laatste dodelijk hapje. Toegediend door zo’n parmantig robotje.

 53. nhz says:

  @49:
  is een algemeen probleem sinds het internet: enorm veel data en geschreeuw, weinig feiten en gefundeerde meningen. Voor een deel ongetwijfeld doelbewust: keep ‘m guessing.

  @57,59:
  op dit moment zou een hoge risico opslag voor obligaties te rechtvaardigen zijn gezien het riskante gedrag van de banken, even er van uitgaande dat bailouts niet meer mogelijk zouden zijn. Maar de bedoeling van een risico opslag is ook dat die corrigerend werkt, dan zou het huidige gedonder (groot gokken en verliezen verhalen op anderen) snel over moeten zijn. Want als er een risico opslag is van bijv. 10% vanwege groot gokken dan zijn veel ‘investeringen’ niet meer rendabel. Normaal zou 3-4% extra bovenop de spaarrente meer dan zat moeten zijn, een spaarder loopt tenslotte ook aanzienlijk risico (veel meer zelfs momenteel, als je meer dan een ton op je rekening hebt – laten we het dus eerst eens hebben over de risicoopslag voor grote spaarders).

 54. nhz says:

  @63:
  onsmakelijk ultrarechts artikel als je het mij vraagt; een agenda waarmee de financiele elite en de engelse City (opnieuw) maximaal kan profiteren.

 55. ll says:

  Juan. Tjeez, gaat lekker in Olland.

  200 miljard als garantie voor de banken

  En 347 uit de pensioenfondsen, naar gesecuriteerde huizenproducten van spv’s, punt E, oekoenoem

  Een heel BNP naar de banken ???

 56. Dawg says:

  @63 ll

  Wel opvallend dat Bowman niks te melden heeft over de schulden in de private sector. Die zijn, als ik me niet vergis, vijf tot zes maal zo groot als de staatsschuld van Ierland. En die staatsschuld was nooit zo hoog geweest als de financiele sector de schulden in de private sector niet zo hoog had laten oplopen.

  Kortom, wat nzh (64) zegt: typisch rechts verhaaltje

 57. adamus says:

  Er zijn mensen die onderscheid maken tussen links en rechts. Is ook wel nodig anders kun je nooit twee handen op een buik hebben.

 58. Juan Belmonte says:

  @65 Il

  En 347 uit de pensioenfondsen, naar gesecuriteerde huizenproducten van spv’s, punt E, oekoenoem

  Sorry, ik kan u niet volgen.

  347 Miljard is volgens DNB (publicatie “het actuele getal” van 13/07/2010 meen ik) de laatste stand van de balansen van SPV’s.

  Maar wat heeft dat met pensioenfondsen te maken ?

 59. nhz says:

  @66:
  tja, hedgefunds die waarschuwen voor ‘illegale praktijken’ van de overheid als hun papieren winst gekortwiekt zou worden. Alsof ze zelf altijd volgens de regels spelen … allemaal voorkennis, manipulatie enz. Het zou heel goed zijn als ze een keer gekielhaald worden. Helaas zul je in Engelse kranten uitsluitend de visies lezen die de City banksters steunen, en van de politiek hoef je ook weinig te verwachten. Als ik een Ier was met een vette spaarrekening zou ik echt maken dat ik weg kwam.

  @67:
  ja, de prive schulden daar gaan Bowman en de zijnen levenslang van incasseren, dus het is belangrijk dat die overeind blijven (geen belang bij massale faillissementen) én dat de overheid zorgt dat die hypotheken betaalbaar blijven (via kunstmatig lage rente, subsidies, EU garantstellingen voor hypotheekschulden, enz.).

 60. lorenzo says:

  niek : accepteer eens een keer hoe de wereld in mekaar zit , daar zit de grootste boodschap die ik de mensen wil meegeven , iets wat je niet leert achter een toetsenbord.
  Anders , lekker emigreren of er iets aan doen . Life is short .

 61. nhz says:

  @71:
  tja lorenzo, jij kunt blijkbaar niet accepteren dat er dingen zijn die er echt toe doen die niets met geld te maken hebben.

 62. PR says:

  Jongens, het is echt niet nodig om bij elke securitisatie deal te hyperventileren.

  Voor zowel de koper als de verkoper (originator)zijn deze deals voordelig. De kopers zijn vaak institutionele beleggers, welke anders geen toegang zouden hebben gehad tot deze klasse activa. Voor de verkopers is het een manier om de toekomst naar voren te brengen. Evt verliezen op de portefeuille komen vaak ten laste voor de houders van de achtergestelde obligaties (de zogenaamde ‘equity tranche’). Deze obligaties zijn vaak in het bezit van de originator. Daarnaast worden verliezen op de portefeuille meegenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de originator (in de EU in iedergeval).

  De problemen met de CDO’s in de VS met de sub-prime crisis zijn voor een groot deel veroorzaakt door de ‘synthetische CDO’s’ welke dmv derivaten de portefeuille van een CDO met hypotheken nabootsten. Doordat sommige portefeuilles wel 10x werden gekloond, zijn de totale verliezen ook een veelvoud van de afschrijving op de hypotheken.

 63. Juan Belmonte says:

  @ PR

  Welkom.

  U lijkt (73) zicht op de zaak te hebben. Juan hoopt dan ook van harte dat u concrete antwoorden heeft op de 5 vragen van Juan:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/hoe-groot-is-de-totale-nederlandse-hypotkeekschuld/

  Juan is namelijk al ene jaar op zoek naar antwoorden.

  Bij voorbaat dank voor uw moeite.

  Juan Belmonte
  blogger op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl

 64. Dawg says:

  @ 73 PR

  Ah, de originators draaien op voor eventuele verliezen. Die originators zijn dat dan niet de banken? En waarom vind ik dat dan weer geen geruststellend gedachte?

 65. Dalen says:

  @ 73

  Grotendeels eens. Securitisatie is inderdaad een fenomeen dat zich al vele jaren manifisteert en geen kwaad kan mits… Zie mijn eerdere berichten hierover.

  Het zogenaamde opschonen van de balans kan een waardetoevoeging zijn voor de originator maar een kat in de zak betekenen voor obligatiehouders van de door de SPV uitgeven obligaties die daarmee alles financiert. De waarborgen, lees pandrechten zijn meestal niet duidelijk omdat hier nog steeds geen rechtspraak over is. Ook het vervallen van de mededelingsplicht blijkt geen oplossing te zijn in de praktijk.

 66. alek_a says:

  @PR

  Het verhaaltje van de voordelen van MBS die je nu vertelt (risiko’s spreiden enzv.) lijkt me een beetje aan 2006 denken.

  Hoe maak je een MBS van aflossingvrije hypo’s?

  De originator houd de junior tranch(es) en dus absorbeert de meest risiko. Ok, wist dat niet. Hoe zit het dan met de NHG? Og securitizeren NL banken geen NHG leningen?

  Zitten de achtergestelde depositos bij de originators (de banken dus) op hun balans? In ben eigenlijk geintereseerd of hier sprake is van een spelletje “leverage verhogen achter de rug van de CB”.

 67. Juan Belmonte says:

  @77

  Z24 zorgt weer voor gratis cabaret. Prima actie.

  7 jaar te koop en Funda toont:
  “+6 maanden”

  Hahahaaaaa, heerlijk ontspannen met de NVM die overigens ook stelselmatig cijfers te positief voorstelt en ze dan in alle stilte herziet:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/nvm-cijfers-over-de-huizenprijzen-worden-altijd-naar-beneden-bijgesteld/

  http://www.huizenmarkt-
  zeepbel.nl/09-06-2010/vbohypotheekdiscussie-nekt-verkoop/#comment-41845

  NVM is de kop van jut van Hogehuizenprijsminnend NL en is volstrekt ongeloofwaardig.

 68. ll says:

  @ juan, Als Merijn Kribbe stelt dat de pensioenfondsen deze derivaten kunnen kopen, kunnen ze alle gesecurisiteerde huizenhypotheken [ nu 347 ]van Nederland kopen. Dus dat impliceert dat wij burgertjes in Olland nu of in de toekomst garant staan via belasting of pensioenen voor 1 x BNP voor de banken.

  Hetzelfde gebeurt nu in Ireland.

 69. Goudbelegger says:

  Typisch voor deze tijd zo’n Lorenzo die echt denkt dat het normaal is om anderen op te lichten en dat alles om geld gaat. Zijn zat mensen, ook hele intelligente, getalenteerde, rijke, die het niet voor het geld doen. Zijn veel getalenteerden waar ‘het’ er in zit, arts, ingenieur, uitvinder etc. en die iets doen met dat talent, zo ontwikkelt een maatschappij en wordt alles beter, in het Midden Oosten kun je zien wat er van komt als elkaar oplichten de cultuur is. Leidt tot niks.

 70. ll says:

  @ dalen, vraagje

  ‘De waarborgen, lees pandrechten zijn meestal niet duidelijk omdat hier nog steeds geen rechtspraak over is.’

  Dus niemand weet wie eigendomsrechten heeft over deze producten ?

  Stel onze huizenhypotheken zijn verkocht als derivaten via beleggingsmaatschappijen naar het buitenland, en de boel stort in, kunnen wij dan door een buitenlandse bank er worden uitgegooid ?

 71. ll says:

  @ Dalen Sorry, uit onze huizen gegooid worden bedoel ik natuurlijk

 72. ll says:

  @ Dalen, ik heb deze vraag al eens gesteld aan Mises, maar die wist het niet.

  Hij noemde dit ” jingle mail ”

 73. ll says:

  Jingle mail van de banken, die gooien de sleutel van de woning in de brievenbus van de derivaten-eigendomsrechten-houder. Tja ook een nieuwe zienswijze.

 74. ll says:

  En dan kan je later, strakjes uit je huis worden gegooid, door je eigen pensioenfonds, als dan later blijkt via rechtspraak dat de houder van de eigendomsrechten van je huis bij de pensioenfondsen ligt, die de derivaten hebben opgekocht.

  En zo komt alles weer samen.

 75. ll says:

  Of je kan via je pensioen je huis gaan afbetalen. Hier is over nagedacht, chapeau.

 76. dalen says:

  @ 81

  Lastig om dit in het kort uit te leggen omdat zelfs de literatuur het hier niet over eens is. Ik zal een poging wagen. Als er een SPV ( de originator)wordt opgericht dan is de vraag of in geval van een faillissement de zekerheden op de reference assets, die overgedragen zijn aan de SPV, nog werken en dat er kan worden uitgewonnen. Dit komt omdat veelal in- en uittreders zijn in de SPV. Veelal wordt er dan nog een SPV opgezet, de security agent, die de belangen behartigt van de beleggers. Het lastige is dat vorderingen wisselen en de vraag is of de bankhypotheek meegaat. Aangenomen wordt van wel maar er is voorzover ik weet geenrechtspraak over. Hier zijn allerlei constructies voor verzonnen waaronder de parallel debt structuur. Je krijgt dan ook zekerheid op de security agent. De schuldenaar moet dan de security agent betalen.

  Kortom vrij ingewikkeld. Dat je zomaar uit je huis gegooid kan worden; dat lijkt mij niet, tenzij je een wanbetaler bent.

 77. ll says:

  @ Dalen, dank, maar een mevrouw in Engeland had een overeenkomst met haar bank in Engeland, zij had haar huis verkocht aan de bank in Engeland in ruil voor haar leven lang te kunnen wonen in haar huis. Dat kan hier ook.

  Maar zij is haar huis toch uitgegooid door een Amerikaanse Bank.

  Documentaire op BBC

 78. nhz says:

  @73:
  een PR praatje. Voor niets gaat de zon op. Het is als het om hypotheken gaat voor beide partijen voordelig vooral omdat het risico wordt afgeschoven op derden, en omdat er zo minimale transparantie ontstaat.

  @79:
  ja, de gedachte is duidelijk: het overeind houden van de huizenbubble is het allerhoogste belang. Zelfs belangrijker dan de waardevastheid van de pensioenen of de gezondheid van de economie.

  @80:
  beetje kortzichtig wat Midden Oosten betreft. Ik hoop dat ze je niet hebben wijsgemaakt dat wetenschap en techniek uit de ‘joods-christelijke’ traditie komt, want niets is minder waar. Zonder de inspanningen van vele technici (en wetenschappers) in het Midden Oosten zaten wij hier nog steeds in de Dark Ages. Wij hadden in EU wel de Grieken enzo, maar daar was in de Middeleeuwen niets meer van over.

  @87:
  ik begreep dat in de VS een deel van het probleem ook is dat er vaak helemaal geen papieren zijn. Die zijn ooit een keer bij een lokaal hypotheek kantoortje opgemaakt, hypotheek is doorverkocht en papieren zijn kwijtgeraakt of op onbekende bestemming. Amerikaanse rechters schijnen bij foreclosure erg aan die papieren te hechten.

  @88:
  dat soort voorbeelden heb ik ook vaker gehoord, vaak inderdaad na verkoop van hypotheken aan een Amerikaanse bank. Ik hoorde vorig jaar ook dat Dexia de schulden van een partij Legioleasers aan een grote Amerikaanse partij had verkocht, die vervolgens keihard ging incasseren (dreigen met proces met hoge kosten, huisuitzetting etc.); ging vermoedelijk om een groep waarbij Dexia inschatte dat zij conform Europees recht geen poot aan de grond kunnen krijgen.

 79. dalen says:

  @ 88

  Ik ken de casus niet en ook niet het Engels recht (common law). Wij kennen het civil law (romeins recht).

  Zoals je het nu schets, zie ik geen reden waarom zei uit het huis zou moeten. Ik ken inderdaad ook hier mensen die zoiets doen. Las laatst een advertentie van een oudere man die zijn appartement te koop aanbood vaar een laag bedrag met de clausule dat hij tot het eind van zijn leven er mocht blijven wonen. Was dacht ik in Spijkenisse. Misschien vind je het nog ergens.

  Lijkt mij te kunnen mits goed dichtgetimmert.

 80. dalen says:

  waarom zei = waarom zij

 81. Johan says:

  @92,

  Wat een belachelijke constructie, puur gebaseerd op speculatie. Erg aantrekkelijk natuurlijk voor oude mensen om nog even flink los te gaan op vakantie. Kapitaal wordt zo in het buitenland vernietigd en als de huizenprijzen dalen gaat Amvest failliet (en zit de directeur natuurlijk ook al van zijn pensioen te genieten in een ver oord) en mag de belastingbetaler weer voor de schade opdraaien. Dit soort constructies zouden echt per wet verboden moeten worden.

 82. dalen says:

  @ 92

  Ja zoiets. Zou wel goed lezen wat je tekent! Ken het niet maar wat zo in mij opkopmt is te bedingen dat je het recht van terugkoop hebt en iets ingeval die firma failliet gaat. Hypotheekrecht zal lastig zijn denk omdat zij zelf natuurlijk banken het hypotheekrecht geven.

  Iets om over na te denken. Dit wordt misschien interessant voor degeen die een aflossingsvrije hyphotheek hebben.

 83. Johan says:

  http://www.nu.nl/economie/2348043/rabobank-krijgt-boete-van-afm.html

  De AFM gaat eindelijk zijn taak uitvoeren. Boetbedragen zijn echter wel veel te laag en de reaktie van de Rabobank is ook weer heet typisch: geen enkele reflectie en boetedoening, maar het lot van de ‘starter’ weer misbruiken voor borstklopperij en drogredenatie. Ik ben als hoogopgeleide starter er helemaal niet bij gebaat dat ik een hele hoge hypotheek kan krijgen. Het is een speculatieve stut onder de hoge prijzen die gezonde marktwerking tegen gaat, onder het motto: als het mis gaat springt de belastingbetaler wel weer bij.

 84. lorenzo says:

  Als we denken dat we in welke situatie dan ook ons huis uitegooid kunnen worden , koop breekt geen huur want nederlandse wetgeving zal van toepassing zijn in nederland , lijkt me evident.
  94 , zou een recht van terugkoop waarde hebben en al helemaal geffectueerd worden door kontrakt partij ? Ik denk zelf van niet . Maar wat is dan het belang van de verkochte partij een recht van terugkoop te hebben ..ik weet het niet. In geval van een faillissement zal zal de failliet zijn problemen hebben en hopen preferente crediteur te zijn , de verkochte zal meewarig toekijken want geen belang verder.
  Het hypotheek recht (..) is niet een recht die wordt gekregen maar geeist als zekerheids door de hypotheeknemer , de bank veelal, daar kan de klant enkel mee instemmen.

  Derhalve een wellicht interessante optie , maar weet waar je staat als klant.

 85. nhz says:

  @93:
  ja mag aannemen dat Amvest dat risico niet zelf loopt, maar het sowieso direct doorverzekert bij een TBTF partij, oftewel bij de belastingbetaler; dit nog even los van de vraag of Amvest zelf TBTF is.

  @95:
  ja, de boetes zijn echt hilarisch. Met een paar foute hypotheken hebben ze dat al terugverdiend, totaal ineffectief. En misschien werkt het wel averechts, want een groep kopers zal zo gaan denken dat Rabo echt tot het naadje gaat als je een tophypotheek wilt en zo extra gestimuleerd worden om het onderste uit de kan te halen.

 86. FT says:

  @77,

  Dit is echt stuitend. Vooral ook het window-dressing op sites zoals Funda.
  Ik ben al meerdere van dit soort zaken tegen gekomen op miljoenhuizen. Even een voorbeeldje:

  Te koop sinds: 01-04-09
  Funda geeft trouwens aan dat het pas 4 maand in de verkoop zit, zonder prijsverlaging.

  Kijk maar 😉
  21-10-06: Te koop voor 289000. 16-05-07: Veranderd van 289000 naar 279000./2007-12-11: Te koop voor 274500/ 2008-08-14: Niet gevonden 01-04-09: Te koop 19-09-09: Veranderd van 274500 naar 269000. 21-05-10: Veranderd van 269000 naar 259000. Laatst gevonden: 2010-06-14 24-06-10: Te koop

  Gezien de prijs ontwikkeling kan ik niet anders dan concluderen dat het 4 jaar in de verkoop staat.

 87. nhz says:

  73,76:
  toelichting op de nieuwe problemen met hypotheken en foreclosures in de VS:
  http://www.marketoracle.co.uk/Article23190.html

  Dit lijkt net zo’n bende te kunnen worden als de subprime crisis. Ik ben dus ook wel benieuwd hoe dit in NL juridisch zit. Als ‘huiseigenaars’ die de hypotheek niet meer betalen door juridische onduidelijkheid niets te maken valt, dan is helemaal het hek van de dam 🙁

 88. FT says:

  OPROEP

  Stop met het betalen van zakgeld aan de kinderen. Gelieve het geld vast overmaken op 2445588 tnv belastingdienst.

  http://www.bnr.nl/artikel/20418837/britse-banken-hebben-extra-steun-nodig

  Het bericht van een sponsorrondje in NL zal wel op korte termijn volgen.

 89. nhz says:

  nog een interessant artikel over ontwikkelingen rond hypotheken in de VS:

  Strategic Defaults Threaten All Major U.S. Housing Markets
  http://tinyurl.com/29ehnxw

  Natuurlijk hebben we in NL geen ‘walking away’, maar we hebben wél NHG die zorgt dat je makkelijk van de schuld afkomt in geval van bijv. echtscheiding, baanverlies etc. Zaken die je makkelijk kunt arrangeren en waar blijkbaar online tips over worden uitgewisseld. Het is daarom interessant de trends in de VS (die 2-3 jaar op ons voor lopen) te volgen. Mede omdat de ervaring leert dat tot nu toe het overgrote deel van de homeowners géén gebruik maakt van de ‘walking away’ optie terwijl dat wel zou kunnen.

  Een extra riskante groep in de VS zijn degenen die de afgelopen paar jaar in de bubble states een 100% hypotheek afsloten (0% aanbetaling, daar alleen mogelijk via een tweede ‘piggyback’ hypotheek!). Een onderzoek van de FED keek naar mensen die in 2006 zo’n lening afsloten: na anderhalf jaar verkeerde al de helft in default, en in september 2009 maar liefst 80%!! Voornaamste reden lijkt de 20-40% waardeverlies die in deze periode optrad. Verwachting is dat eerder afgesloten hypotheken zullen volgen naarmate de prijsdaing doorzet. Ervaring leert ook dat hoe hoger de hypotheek t.o.v. de waarde van het huis, hoe groter het default risico (logisch …).

  Zou me niks verbazen als we hier ook veel meer echtscheidingen etc. gaan zien onder huiseigenaars als de huizenprijzen serieus gaan dalen…

 90. harde werker says:

  @101 Er zijn er nu heel veel die bij elkaar blijven wonen omdat het huis niet kunnen verkopen en geen dubbele lasten kunnen betalen.

  Als die groep verder wilt met hun leven/nieuwe relatie krijgt/baan kwijt/of combinatie, dan moeten ze wel.

  Wel ideaal deze bijna gescheiden vrouwen 😉

 91. nhz says:

  102:
  mij lijkt dat ze alleen noodgedwongen bij elkaar blijven wonen als ze nog flink spaargeld of overwaarde hebben, of een relatief hoog inkomen vergeleken met de hypotheek. Anders lijkt het me makkelijker (financieel aantrekkelijker) om gewoon tegen elke prijs te verkopen en daarbij een beroep te doen op het WeW wegens scheiding oid. De groep die klem zit met de hypotheek wegens waardedaling is nog relatief klein, da’s hooguit een deel van de kopers van de laatste 1-3 jaar en redelijkerwijs gaat het dan om relatief geringe bedragen, gezien de (volgens de officiele statistiek …) beperkte daling van de huizenprijzen.

 92. Iwanjka says:

  Had de bank hem al niet een paar ton moeten laten betalen omdat de dekking van zijn hypotheek niet meer klopt? #Waanzin

  Hypotheek = Mortgage = Mortcage = Doodskist (je huis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*