Schulden aflossen en het probleem met de geldvoorraad

Merijn Knibbe heeft een interessant stuk geschreven over hoe het aflossen van leningen aan geldscheppende banken er voor zorgt dat de geldvoorraad daalt . Het onderstaande komt van zijn site:

zie ook: Deflatie in aantocht en Deflatie, de nieuwe werkelijkheid | Libertarian.nl

Ik heb de m.i. correcte Wikipedia-samenvatting (01/05/2012) hier weergegeven, met mijn commentaar erbij over onze huidige situatie.

According to Fisher, the bursting of the credit bubble unleashes a series of effects that have serious negative impact on the real economy:

1. Debt liquidation and distress selling. Het terughalen van leningen uit Zuid Europa door banken en het vooral in Spanje uit huis zetten van eigenaren (terwijl er ongeveer 1 miljoen huizen leeg staan)
2. Contraction of the money supply as bank loans are paid off. Bedrijven betalen momenteel netto leningen af, zie de ECB statistiek
3. A fall in the level of asset prices. Woningprijzen dalen sterk, in veel EZ landen
4. A still greater fall in the net worth of businesses, precipitating bankruptcies. Momenteel vooral bij de banken het geval, zie echter ook het zeer grote aantal faillissementen
5. A fall in profits. Nog niet overal aan de gang
6. A reduction in output, in trade and in employment. Buiten Duitsland overal het geval
7. Pessimism and loss of confidence. Het uiteenvallen van de Euro wordt gezien als een reële mogelijkheid
8. Hoarding of money. Zie boven, over de vlucht in liquiditeit.
9. A fall in nominal interest rates and a rise in deflation-adjusted interest rates. In ieder geval de consumentenprijsinflatie is het afgelopen jaar veel sterker gedaald dan de ECB-beleidsrente, hetzelfde geldt voor de BBP-inflatie en de rente gedurende de afgelopen vijf jaar

Lees het complete artikel op luxetveritas.nl

Share Button
Tagged with:
46 comments on “Schulden aflossen en het probleem met de geldvoorraad
 1. snorkel says:

  Heel goed van Merijn! Fisher had, ondanks zijn monumentale blunder die Keynes in het zadel geholpen heeft, hele goede, en vooral PRAKTISCHE inzichten. Keynes daarentegen had vooral THEORETISCHE modellen die voor banken en politici leuk klinken (omdat ze daarin zelf veel invloed hebben), maar waarvan Keynes nota bene zélf heeft toegegeven dat hij niet kon bewijzen dat ze werken.

  Als Fischer nou gewoon een weekje zijn mond gehouden had eind Oktober 1929 dan hadden we nu allemaal radicaal andere economieles gekregen op school!

 2. Tsjaa.. says:

  Jaja, de al eerder aangehaalde balancesheet recessie met als grote voorbeeld Japan. We gaan van heel laag naar super laag en als heel laag al geen verschil maakte dan zal superlaag dat ook niet doen.

 3. Adamus says:

  The OffBalance Sheet! Z

 4. snorkel says:

  Dawg,

  Haha, grappig!

  Nota bene op biflatie.nl 😉 Deflatie en inflatie kunnen gelijktijdig plaatsvinden en dat noemen we…

  Blijkbaar valt een DD onder de (vrije bestedings-) consumptiegoederen, niet onder (schuldgerelateerde) kapitaalgoederen

 5. snorkel says:

  ECB heeft zojuist de rente maar weer eens verlaagd van 0,75% naar 0,5%: http://nos.nl/artikel/502542-laagste-rente-ooit-voor-eurozone.html

  Puntje 9 van “debt deflation” klopt dus in ieder geval voor de helft 😉

 6. Beurse Beurs says:

  Hey, maar die Merijn is toch een Keynesiaan? en daar zijn we toch op tegen op deze site 😉

 7. Keesje says:

  Dawg,

  Moet je maar een abbo nemen 😉 misschien teveel mensen die abbo’s opzeggen met als reden losse exemplaren te willen kopen?

 8. Claude says:

  Beurse Beurs: Keynesiaan

  Startersleningen zijn wel lekker anti-cyclisch. Maar helaas niet van Alpe d’Huez-achtige proporties.

 9. Michel says:

  Keesje:
  Dawg,

  Moet je maar een abbo nemen misschien teveel mensen die abbo’s opzeggen met als reden losse exemplaren te willen kopen?

  AH…..! zonder hypotheek, hoogstens een afname committent.
  Maar wel en soort voor-ingebakken HRA als korting. Hmmmm…interessant..interessant… dat wel!

 10. Frans says:

  Ongelofelijk beperkt stuk.
  Velocity wordt bijvoorbeeld niet eens genoemd.
  Dit stuk is theoretisch geneuzel vanuit een zeer beperkte visie, helaas…

 11. Frans says:

  Dit soort bullshit stukken houdt de mensen dom.

 12. ll says:

  Frans: Velocity wordt bijvoorbeeld niet eens genoemd

  Hunk ?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking

 13. snorkel says:

  Steve Keen (in 2009) over Fisher, Minsky en Debt Deflation:
  deel 1: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AplIVuys1q4
  deel 2: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VoqaMzBK4pc
  Totaal 12 minuten

 14. snorkel says:

  Frans: Velocity wordt bijvoorbeeld niet eens genoemd.

  Het woord “velocity” niet inderdaad. Het woordje ‘snel’ wel. Het woordje ‘prijs’ wordt overigens ook maar tweemaal genoemd in het volledige artikel op Lux et Veritas.

  Maar ik zie het begrip velocity (als je bedoelt wat ll en ik denken) toch terugkomen in minstens 3 van de 9 Debt Deflation effecten.

  Bovendien wordt in het stuk wel degelijk melding gemaakt van het stilvallen van de geldroulatie (tezamen met de vermindering van de geldhoeveelheid) op het moment dat schulden worden afbetaalt: “En het fonds zal dit zo snel mogelijk opnieuw beleggen. Actief. Als u bij een geldscheppende bank een lening afbetaald dan is dit anders.”

  Kortom: ik kan jouw kritiek niet helemaal plaatsen 😉 Of bedoel je iets anders misschien?

 15. Adamus says:

  Beurse Beurs:
  Hey, maar die Merijn is toch een Keynesiaan? en daar zijn we toch op tegen op deze site

  Daarom moet je het alleen maar lezen en voor jezelf conclusie trekken.

  Geldt ook voor de jongens van “follow the money”, Ewald Engelen en Kees de Kort.

 16. Dawg says:

  snorkel,

  Merij sluit z’n stuk af met de volgende uitspraak.

  “De vraag is: hoe houden we de geldvoorraad op peil, in de Eurozone en vooral ook in de individuele landen van de Eurozone.”

  Mijn vraag: is die daling van de geldhoeveelheid (en, eventueel, de daling van de omloopsnelheid van het geld) nu echt het grote probleem of is dat niet meer dan een symptoom van de echte onderliggende problemen?

  In ons systeem volgt de geldhoeveelheid, via de bereidheid van het publiek om te lenen en die van de banken om uit te lenen, de omvang van de bestedingen.
  M.i. ligt bij die bestedingen het centrale probleem. Die bestedingen staan onder druk omdat huishoudingen, gegeven hun balance sheet, klaarblijkelijk niet meer bereid zijn zoveel schuld aan te gaan en dat remt dan uiteindelijk de geldcreatie.

  Merkwaardig dat Merijn dan uiteindelijk z’n conclusie formuleert zoals aangehaald, terwijl uit het voorgaande blijkt dat hij wel oog heeft voor die scheefgegroeide balansen.

 17. Dawg says:

  Uiteindelijk koopt of belenen de centrale banken straks alles. (Wel verpakt natuurlijk. Lijkt het allemaal nog een beetje verhandelbaar).

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/18/draghi_ecb-bereid-om-meer-stappen-te-nemen.xml

  Begint toch allemaal wel een beetje op een endgame scenario te lijken.

 18. snorkel says:

  Dawg,

  Dat kan ik met je eens zijn. Toch vind ik het goed dat Merijn dit stuk schrijft, al is het alleen maar om duidelijk te maken dat wat er nu over de hele wereld gebeurd on-Keynesiaans is, maar wel degelijk te verklaren valt.

  Jouw opmerking komt (in mijn visie althans) redelijk overeen met wat Steve Keen zegt: Die geldhoeveelheid móét wel naar beneden want die schulden moeten op enig moment worden afbetaalt. Maar dat proces is zo pijnlijk dat het gefaciliteerd moet worden en dat de pijn niet bij de burger terecht moet komen (en ook niet in 2e instantie door de rekening van de redding te moeten betalen). Tenminste, zo vat ik het op 😉 In dat licht heeft Kees de Kort ook wel een mooie oplossing: Ontslag op staande voet + inleveren salaris en bonussen + levenslang beroepsverbod voor bankdirecteuren van banken die het op eigen kracht niet redden. Ik vind het mooi! 😉

 19. snorkel says:

  snorkel: afbetaalt

  foei! afbetaald dus

 20. Hermanes says:

  Nico de geit

  Zat even het vorige onderwerp te lezen en zie bij jouw reactie’s wel erg veel negativiteit.Zoals dat er een totale opstand oproer komt in Nederland.Hoor je vaker van mensen dat je depressief bent of ben je de enige die het zelf niet weet misschien op zijn tijd toch maar wel je antidepressieva inemen.

 21. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Goh bij verplicht aflossen worden onbetaalbare huizenprijzen
  opeens weer onfinancierbaar.
  (dat waren ze immers eerder al en daarom is men collectief huizen gesubsidieerd gaan leasen, de mooiste kortetermijnoplossing ooit)

  Maar dan gaan huizenprijzen dalen.
  Ongewenst.
  Herhaling van het pleidooi van Juan om NHG naar 5.000.000 euro te zetten.

  And believe Juan, it will be enough 🙂

 22. Hermanes says:

  Hoppa weer goedkoper geld lenen om een huis te kopen,huren wordt wel erg duur zo.Sprak vandaag nog een schoonmaakster ze zij dat ze een huurverhoging kreeg van 30 euro en dat 5 jaar lang ik zij tegen haar vervelend voor je,ze gaf als antwoord dat ze vroeger toch liever een huis gekocht had ipv huren.Maarja daar was het nu te laat voor en te oud.

 23. Juan de Meeleezer says:

  Hermanes: Hoor je vaker van mensen dat je depressief bent of ben je de enige die het zelf niet weet misschien op zijn tijd toch maar wel je antidepressieva inemen.

  Nee Nico de Geit is niet de enige.
  Dank voor uw suggestie, Juan zal eens bekijken of anti-despressiva helpen om wat rooskleuriger tegen de uitgangspostitie van de NL woning-“markt”aan te kijken.

  Laten we constateren dat het lezen van buitenlandse berichten ook niet echt helpt.

  Debt-crippled Holland falls victim to EMU blunders as property slump deepens

  “The Netherlands bears striking resemblance to Spain and Ireland two or so years ago,” says Stephen Jen from SLJ Macro Partners. Holland has a fat current account surplus of 8.3pc of GDP and a savings rate of 26pc, but Mr Jen says such “virtues” did not prevent Japan succumbing to the after-shocks of its housing crash.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10031680/Debt-crippled-Holland-falls-victim-to-EMU-blunders-as-property-slump-deepens.html

  Moeten we dan -om positief te worden-
  naast de door u voorgestelde anti-depressiva
  meteen ook alle internetsites verbieden die negatieve berichten verspreiden ?
  BAN TE TELEGRAPH
  zou dat u verder helpen ?

  Kortom: een persoonlijke aanval op een blogger alhier verandert niets aan de situatie op de NL woning-“markt”.
  Die klap gaat gewoon komen.

  Maar het kan zijn
  natuurlijk
  dat Juan het allemaal
  volledig verkeerd ziet 🙂

 24. snorkel says:

  Hermanes,

  Leuk man, doen alsof je je schoonmaakster lekker uitlacht omdat ze zo dom is geweest. Waren we maar allemaal zo gaaf als Hermanus…

 25. eric406 says:

  Hermanes:
  Maarja daar was het nu te laat voor en te oud.

  Dus het is je niet gelukt om haar er in te luizen? Gelukkig 1 slachtoffer minder.

 26. Juan de Meeleezer says:

  En in het licht van bovenstaande Engelse Quote uit het gerenommeerde The Telegraph

  Dat betekent vrijvertaald in het Hollandsch:
  de situatie in NL ziet er momenteel soortgelijk uit als die IN Spnaje en Ierland twee jaar gelee, een forse correctie op de woningmarkt is te verwachten

  Juan wil gaarne
  -als u aangeeft dattu niet begrijpt wat er in Spanje gebeurd is-

  nogmaals een poging doen om uit te leggen wat daar (in Spanje) aan de knikker is.

  Sommigen
  de heer Bob Maas bijvoorbeeld
  zullen het nooit begrijpen.
  Maar met Geduld 🙂
  en herhaling (van vanalles, ook reclames)
  kunnen we een heel eind komen.

  Laten we dan in ieder geval stellen dat we het geprobeerd hebben, soms is het proces belangrijker dan het resultaat.

 27. Juan de Meeleezer says:

  Hermanes
  no es
  un hermano 🙂

 28. Steven says:

  ook zo leuk is dat door die gratis geldcreatie die naar banken en huizenbubbels gaat, die schoonmaakster relatief steeds minder verdient en steeds meer moet betalen voor haar huurhut. Ze zullen later wel in kazernes met zijn allen moeten wonen? Terwijl de wat meer verdienende huurder moeten ploeteren om de HRA van de veelverdieners te blijven betalen. (beetje overdrijven is goed)

 29. Juan de Meeleezer says:

  y le falta
  a el
  un poco
  el cerebro

  Sin poesía
  no se puede torear 🙂

 30. snorkel says:

  eric406,

  Ja, toen die schoonmaakster van Hermanus nog jong was, toen was het misschien ook een goede tijd om een huis te kopen. Zo zie je maar hoe tijden veranderen. Kwestie van meeveranderen… als je slim bent 😉

  Juan de Meeleezer: nogmaals een poging doen om uit te leggen wat daar (in Spanje) aan de knikker is

  http://www.canvas.be/programmas/terzake/server1-4fb24d04:13d7c2bafba:-5ecb

  27 April 2013 om 10:27 – snorkel:

  Overigens is het eerste item, over Spanje, dieptriest. Universitair opgeleide jongeren zonder enige kans op een baan die uit vuilnisbakken moeten eten en scholen die, met hulp van het Rode Kruis, in de zomermaanden open blijven omdat de ouders de kinderen niet te eten kunnen geven…

  Mocht je bankier of politicus zijn en dit lezen: ik hoop dat je trots bent op hoe je de wereld naar de klote hebt geholpen voor jouw eigen bonus/pluche zetel. Ga je diep schamen en zorg dat je per direct iets gaat doen voor de consument/burger, in plaats van proberen het huidige systeem koste wat kost in stand te houden. Wat je nu doet is fout!

  Dat dus

 31. benny more says:

  Lege kantoor panden? Het gemeente huis in bloemendaal moet dan toch maar eens voor miljoenen verbouwt gaan worden. De gemeente heeft uit formaliteit maar een rondvraag onder de bewoners gehouden, ondanks felle tegenstand drukt men de verbouwing door. Er moet maar eens een etage boven op het bestaande gebouw komen. BESCHAMEND, in de directe omgeving staan kantoor panden leeg.
  Nee zegt de wethouder , het moet het zal. Tja en de burger weer bloeden.
  Zo makkelijk een andermans geld uitgeven, gewoon weg, komt niet meer terug.
  Het is jammer dat Dhr Rutte geen spaans spreekt, en de spanjaarden het zelfde fabeltje kon vertellen als zijn onderdanen, GEEF uit, GEEF uit !, want dan zou het daar ook nu al een stuk beter gaan toch?

 32. Steven says:

  straks op Zembla het volgende draadje. Het investeren in lege kantoren. (21.10)

 33. j. jansen says:

  Alle economen en specialisten ten spijt; economie laat zich niet vangen in een bepaald model. Dat heeft de geschiedenis nu toch wel inmiddels uitgewezen. Economie = Psychologie

 34. Frans says:

  snorkel: Bovendien wordt in het stuk wel degelijk melding gemaakt van het stilvallen van de geldroulatie (tezamen met de vermindering van de geldhoeveelheid) op het moment dat schulden worden afbetaalt: “En het fonds zal dit zo snel mogelijk opnieuw beleggen. Actief. Als u bij een geldscheppende bank een lening afbetaald dan is dit anders.”

  Opes! wel dus…
  Nou ja, het stuk werkte een beetje als een rode vlag voor me en dat vertroebelt het denkvermogen! (wat een slap argument)
  Ik blijf erbij dat de economische bespiegelingen tekort doen aan de werkelijkheid.
  Er is geen normale marktwerking meer, alles is gemanipuleerd, inclusief de rentestand welke ongelofelijk belangrijk is.
  Het stuk suggereert dat de verschijnselen die we nu zien een soort economisch natuurverschijnsel is.
  Dit gaat volledig voorbij aan de rol van de banken, de hedgefunds en de manier van geldcreatie op zich, de grootste oplichterij die de mens ooit gezien heeft.
  Door een dergelijk artikel wordt dus de aandacht afgehaald van de kern van het probleem waar we nu mee zitten: corporate fascism & bankster occupation.
  Dit speelt bijvoorbeeld een zeer grote rol in het verschijnsel dat het verschil tussen arm en rijker steeds groter wordt, wat een zeer ontwrichtende werking heeft op de economie.
  De beweging van outsourcen van westerse arbeid naar het china, het aan het einde komen van de rol van de USD als reserve currency, de overgang van invloed, macht en welstand naar het oosten, etcetra: allemaal veel essentieler dan dit economische geneuzel.,

 35. Adamus says:

  nogmaals een poging doen om uit te leggen wat daar (in Spanje) aan de knikker is.

  Caca. In esperanto: poo

 36. snorkel says:

  Frans,

  Frans, ben ik meteen met je eens. ELK model is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, en elke werkelijkheid is te ingewikkeld om in zijn geheel te begrijpen 😉
  Toch, zoals ik ook tegen Adamus zei na zijn terechte kritiek, vind ik het goed dat Debt Deflation genoemd/benoemd wordt. Als onze economen nou ook nog eens een paar YouTube filmpjes van Steve keen zouden bekijken… !

 37. Frans says:

  snorkel: Toch, zoals ik ook tegen Adamus zei na zijn terechte kritiek, vind ik het goed dat Debt Deflation genoemd/benoemd wordt

  Mee eens, dat is een reeele grootheid.
  Wat niet met woorden in het artikel staat is de huizenbubbel of any bubble for that matter.
  Ik heb het idee wel eens dat de banken een grote vinger in de pap hebben bij de universiteiten die economen opleiden. Ik kan (de meeste) economen niet anders zien als de perfecte dekmantel.

 38. Stoelgang says:

  Juan de Meeleezer: Nee Nico de Geit is niet de enige.
  Dank voor uw suggestie, Juan zal eens bekijken of anti-despressiva helpen om wat rooskleuriger tegen de uitgangspostitie van de NL woning-”markt”aan te kijken.

  Laten we constateren dat het lezen van buitenlandse berichten ook niet echt helpt.

  “The Netherlands bears striking resemblance to Spain and Ireland two or so years ago,” says Stephen Jen from SLJ Macro Partners. Holland has a fat current account surplus of 8.3pc of GDP and a savings rate of 26pc, but Mr Jen says such “virtues” did not prevent Japan succumbing to the after-shocks of its housing crash.
  telegraph.co.uk/fi…y-slump-deepens.html

  Moeten we dan -om positief te worden-
  naast de door u voorgestelde anti-depressiva
  meteen ook alle internetsites verbieden die negatieve berichten verspreiden ?
  BAN TE TELEGRAPH
  zou dat u verder helpen ?

  Kortom: een persoonlijke aanval op een blogger alhier verandert niets aan de situatie op de NL woning-”markt”.
  Die klap gaat gewoon komen.

  Maar het kan zijn
  natuurlijk
  dat Juan het allemaal
  volledig verkeerd ziet

  Juan, doe mij ook een pilletje, leeft een stuk soepeler en onbezorgder 😛

 39. De Pessimist says:

  snorkel: Ontslag op staande voet + inleveren salaris en bonussen + levenslang beroepsverbod voor bankdirecteuren van banken die het op eigen kracht niet redden. Ik vind het mooi!

  Na zembla gezien te hebben zou ik die regels ook voor politieke bestuurders willen zien.

  http://www.youtube.com/watch?v=5cTqVUtgkYI&list=UUZean7nAZKDGIHANq-MuaGA&index=24
  Zo veel geld weggegooid dat hier geen geld meer voor is .En dat de klunzen gewoon mogen blijven zitten daar kan ik zo kwaad om worden .

 40. ll says:

  Die Merijn toch, is het niet super-geweldig ? 🙂

  Hoe hou je die geldstroom op gang ? Nou niet dussss.

  Waarom stokt nu de geldstroom ? Mensen moeten hun schulden gaan afbetalen, maar waarvan ? Het besteedbare inkomen daalt ( nu in NL al met 5% ), daar valt nikx meer te halen, of consuminderen….. ( en dat gebeurt nu ook, de retail-sales daalt met grote dalen )

  De schulden worden nu ook betaald van het spaargeld, en dat verdwijnt in het nikx, en is er dus steeds minder ‘echt verdiend geld’ in omloop.

  Het echte geld raakt op ……. en dus verminderd de geldstroom.

  En het gevolg ? Jawel deflatie in aankomst.

  Je kan het paard wel naar de (ECB-geld) bron brengen maar niet dwingen te drinken ……..

 41. Tsjaa.. says:

  Dawg Zegt:
  2 May 2013 om 5:47 pm (Quote) (Reply)

  In ons systeem volgt de geldhoeveelheid, via de bereidheid van het publiek om te lenen en die van de banken om uit te lenen, de omvang van de bestedingen.
  M.i. ligt bij die bestedingen het centrale probleem. Die bestedingen staan onder druk omdat huishoudingen, gegeven hun balance sheet, klaarblijkelijk niet meer bereid zijn zoveel schuld aan te gaan en dat remt dan uiteindelijk de geldcreatie.

  Dawg, ik ben het met je eens, maar ik begrijp niet dat de kern van deze crises vermeden wordt door het gedrag van de ECB. De kern is dat mensen te veel geleend hebben en dat ze moeten leren dat niet te doen. Dat zullen ze alleen doen door veel ellende te krijgen en niet door geld ‘gratis’ te maken. Nu wordt weer de schuldenaar beloond, maar de ‘verstandige’ en ijverige spaarder werd genaaid door een hoge inflatie en een lage rentestand. De disciplinerende werking van deflatie is gewoon nodig en niet dit ene gat met het andere net iets grotere gat vullen, leidt alleen maar tot meer ellende in de toekomst.

 42. De Pessimist says:

  Tsjaa..: De kern is dat mensen te veel geleend hebben en dat ze moeten leren dat niet te doen.

  gaat je niet lukken je miet mensen en banken verbieden gek te doen regulieren die boel.

  Sparen was niet slim als je zag wat banken deden dan mocht je verwachten dat er afgeboekt zou moeten worden veel erger vind ik dat de buitenstaander moet bijbetalen en zelfs daar kan ik vrede mee hebben als de problemen structureel worden aangepakt en daar is tot nu toe 0,0 sprake van .

 43. snorkel says:

  Frans: Ik heb het idee wel eens dat de banken een grote vinger in de pap hebben bij de universiteiten die economen opleiden. Ik kan (de meeste) economen niet anders zien als de perfecte dekmantel.

  Ik heb iemand (Albert Spits?) dat eens zien verklaren met een verbazingwekkend simpele uitleg: Keynesiaanse economie klinkt zo leuk voor politici, bankiers en academici, omdat Keynes er van uit gaat dat juist zij veel invloed kunnen uitoefenen op de wereld. Daarom wordt Keynesiaanse theorie (want meer dan theorie is het niet) overal opgeschreven, aangeleerd, bevorderd en dus uitgevoerd.

  Het hoeft dus niet eens opzet te zijn… Als iedereen in hetzelfde straatje denkt, dan houdt iedereen elkaar automatisch de hand boven het hoofd. Dat het in de praktijk helemaal niet werkt (in situaties als waar we sinds 2000 in zitten) wordt genegeerd, simpelweg omdat de realiteit niet overeenkomt met de enige theorie die de dames en heren kénnen. En wie gaat er nou toegeven dat alles wat ‘ie ooit geleerd (zowel als student als ook als docent) heeft fout is?

 44. Nico de Geit says:

  Juan de Meeleezer: Juan zal eens bekijken of anti-despressiva helpen om wat rooskleuriger tegen de uitgangspostitie van de NL woning-”markt”aan te kijken.

  Probeer een roze bril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*