De Amsterdamse koopwoningmarkt blijft onzeker. Er zijn geen tekenen van verbetering of stabilisatie, zo concludeert het gemeentelijk onderzoeksbureau O+S. In het jongste onderzoek is de plaatselijke woningmarkt sinds de kredietcrisis geanalyseerd. De gemiddelde verkoopprijs ligt volgens O+S 8,5% onder die van vorig jaar. Ook staan er 1,6 keer zo veel huizen te koop als een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning daalde 17%.
ok ziet O+S de prijzen in de stadsdelen verder uiteenlopen. Een huis in het centrum van Amsterdam stijgt weer in prijs, terwijl de prijzen van woningen in Zuidoost nog steeds dalen.
bron: PropertyNL
Banken verstrekken op het moment inderdaad echt niet meer dan 4,5 maal het vaste bruto salaris. Bonussen, tijdelijke contracten, etc. worden allemaal buiten beschouwing gelaten.
Overwaarde kan pas mee worden genomen in de berekening nadat het oude huis daadwerkelijk verkocht is.
Dit heeft tot direct gevolg dat de financieringsmogelijkheden snel achteruit gaan. Het niet rondkrijgen van de financiering eerder regel dan uitzondering is geworden.
Kopers zijn er wel, kopen kunnen ze echter niet meer.
Woningen buiten het centrum zullen zeker nog een procentje of 10-15 gaan zakken.
We moeten geen percentages noemen , nu en in de toekomst niet ….
als er geen transacties zijn moeten we tevens niet spreken van wel of geen verbetering . Volgend jaar om deze tijd kunnen we meer weten.
@2 lorenzo, dat werd vorig jaar rond deze tijd ook gezegd op dit forum.
Ik vind dat er niets mis is met het aangeven hoe je verwacht dat de woningmarkt zich gaat ontwikkelen.
Dat moet je zelf weten natuurlijk, de waarde ervan is nihil. Immers , op welk gegeven baseer je dat dan ?
Het is veelal ook de vader van de gedachte.
Jaren voor okt. 2008 heb ik voorspellingen gedaan terwijl iedereen druk was met oversluiten en 4 de hypotheken.
Ik was een roepende in de woestijn.
@4 “Ik was een roepende in de woestijn.”
In Dubai toevallig? 😉
De huizenmarkt verbeter niet?
Wat een verrassing. Helaas hoor ik nog steeds te veel mensen om me heen die zich niet in kunnen denken dat de huizenmarkt voor een langere periode gaat dalen en niet automatisch heel snel herstelt na een kleine daling.
Dromen zijn bedrog, zei Marco nog.
De cijfers van het CBS lopen ongeveer een half jaar achter. Een half jaar geleden hadden we net de enorme crash van de AEX gehad, en was hij net een maand eerder onder de 200 punten gesloten.
Het sentiment is sindsdien enigzins verbeterd. Dus dat zal in de loop van het komende half jaar ook zijn weerslag hebben op de huizenprijzen.
Dus helaas, ik denk dat ze gaan stijgen. De verkopende partij hoeft niet perse te verkopen (niet in dermate grote aantallen dat het de prijs drukt). Wanneer de rente echt gaat stijgen of de werkeloosheid flink gaat stijgen, dan pas kun je een concrete daling in de huizenprijs verwachten.
@Mark,
Je gaat ervan uit dat er CBS cijfers zijn gebruikt, maar dat staat helemaal niet in het bericht. Er wordt de suggestie gewekt dat het om recente cijfers gaat.
Grappig dat je de AEX erbij haalt, deze staat op het zelfde punt als 12 jaar geleden.
In Japan dalen de huizenprijzen en aandelen al zo’n 25 jaar. Helaas denkt hier iedereen dat een kredietcrisis in een jaar voorbij is.
bigD , ja ook daar heb ik verkocht …het ging al een tijdje minder 🙂
Mark : het ”nadeel” is dat we nog niets voelen. We zitten niet in een econ. crisis maar een krediet , waarschijnlijk een systeem crisis. Onze nationale en mondiale suiker omen hebben zoveel geld in de economie ( daar waar het probleem niet is…) gepompt dat het allemaal nog moet komen voor ons sterfelingen.
Een stijgend woningprijs systeem bestaat bij de gratie van overwaarde gebruiken ,en dat is voorbij. Puur financieren krijgt een andere betekenis.
De mensen die nu willen verkopen denken en hopen nog DE prijs te vangen . Iets anders kopen is veelal niet de intentie.
Het duurt velen te lang en dan komt er weer een beetje hoogmoed.
De percentages die we af en toe horen zijn niet de percentages van belang . Er is geen omzet.
Als die (dan negatieve) omzet echt zal plaatsvinden gaan we iets beleven. Negatief ? Nee , realistisch . Was ik al ruim voor nov. 2008 en heb me daarop aangepast .
De Delay and Pray strategie, term voor mensen die hun huis wel graag willen verkopen, maar er geen lagere prijs ervoor willen hebben, i.v.m. uitstaande schulden.
We staan aan de vooravond van een financiele renaissance. Het oude systeem werkt gewoon niet meer. Ik geloof niet in een totale ineenstorting, maar een significante verandering gaat er zeker komen. Datzelfde gaat ook op voor de huizenprijzen, die mede dankzij het fantasiegeld enorm konden stijgen. Jammer voor diegenen die in de laatste paar jaar instapten en snel dachten te cashen in het kader van hun ‘wooncarrière’.
Ik kom de laatste tijd opvallend veel van dit soort mensen tegen die het liefst zouden willen verkopen. Om dan vervolgens zelf iets goedkopers er voor terug te kopen of desnoods te huren. Ze geloven er blijkbaar zelf ook niet meer in, maar moeten nog wel even hun tophypotheek via één of andere sukkel terug zien te krijgen.
Heb dus m’n huis verkocht, omdat ik niet aan dit specifieke huis vast wilde zitten, als het een huis was waar ik nog 40 jaar wilde wonen had ik het niet verkocht omdat je met huren gewoon 2x zoveel betaald.
Hoe dan ook, kwamen de hele tijd mensen vragen ‘kan ik het huren? kan ik het huren?’, werd er doodziek van. Kreeg ook een brief van rotsvast, of ik het wilde verhuren. Ik meld het maar, het zegt wel iets.
Denk dat die opmerking dat mensen niet kunnen verkopen ook klopt. Toen ik m’n huis kocht met een beetje eigen geld, Euro 10.000 was het van ‘hoe kom je daaraan?’, was blijkbaar redelijk ongebruikelijk om in ieder geval je KK te betalen. Nu met de verkoop ook, ging de makelaar er vanuit dat ik bovenop de verkoopprijs die ik natuurlijk weer af moet dragen aan de bank zeker nog Euro 15.000 moest betalen.
Dat hoef ik dus niet maar ik begrijp wel dat als mensen gekocht hebben met financiering van de KK en nog wat voor een verbouwing ze nu een gi-gan-tisch probleem hebben…….
@John (1), ik moet je helaas teleurstellen. Voriged vrijdag even een gesprekje gehad bij de Rabo. Die bieden mij rustig 6,5x mijn jaar salaris (dat is inclusief de bonus ca 13e maand).
Verder kun je regelmatig een huisje bekijken (het wordt bijna een hobby). Moet je ook eens doen, daar wordt je veel wijzer van. Ik neem als tijd de tijd om even uitgebreidt met de makelaar van gedachten te wisselen. Als je even duidelijk maakt dat men wel de hoofdprijs vraagt hoor je al snel wat de ruimte is die ze nog achter de hand hebben. Verder kun je het huis wat je aan het bekijken bent vergelijken met een ander huis, van dat andere huis willen ze je wel vertellen waar ze vinden dat de bodem ligt. Ter info ik weet dat “de handel” altijd een bod heeft liggen op ca 35-40% onder de vraagprijs (WOZ). Als het echt weg moet is dat dus de bodem.
@ 1, Goudbelegger.
Jou uitleg lijkt me precies de reden dat de prijzen zo hoog blijven.
Zelfs Ger Hukker geeft afgelopen zaterdag in het Dagblad vh Noorden na een redelijk “positief”markt verhaal aan dat mensen die echt niet willen zakken in prijs “altijd in hun fijne huis tegen de zelfde fijne rente kunnen blijven wonen tot de markt weer aantrekt”.
@rick (8)
Een ander artikel op deze site (ik geloof op 1 novmeber toegevoegd) gaat over de CBS cijfers.
@ allert.
Denk het ook. Zie sommige huizen al meer dan 2 jaar te koop staan.
Hoe dan ook. Als de rente stijgt dan is het….. boem, over en sluiten, einde oefening.
Stel alleen maar de rente op 10% en ga dan met dezelfde maandlasten, want daar draait het toch allemaal om, de huizenprijs erbij berekenen…
Stel dan de rente op 25% waar ik van uitga dat het minimaal gaat pieken. Kijk maar naar de rente in de jaren ’80, terwijl er nu on-voor-stel-baar veel meer fout zit, bijna alles zit fout.
Dit wordt een ramp. Maar de huizenprijzen zijn maar een klein deel van het verhaal, zullen veel meer zaken gaan gebeuren die dit tot een detail maken. Denk ik dan.
@ 16 Goudbelegger. Als de hypotheekrente b.v 10 % is, en de inflatie 9 %, dan is de reele rente slechts 1 %, en dat impliceert gratis geld lenen.
Maar ondertussen hebben we geen inflatie maar deflatie en de rente stijgt…?!
@sam
omdat banken in de toekomst proberen te kijken. Zij verwachten dus ook een opkomende inflatie.
Ik dacht trouwens niet dat er daflatie was is nederland, maar gewoon een zeer lage inflatie.
@ll
Klopt maar moet je wel een baan hebben.
Voor bijvoorbeeld gepensioneerden is inflatie een ramp omdat hun uitkering bijna nooit inflatie bijhoudt, kijk naar Rusland.
Er is iemand in Amerika die inflatie en deflatie tegelijk voorspelt. Deflatie van alles wat je niet echt nodig hebt, reguliere aandelen, huizen etc. en inflatie van voedsel.
Goud is altijd goed want de overheid is onbetrouwbaarder dan ooit en geld is van de overheid, inflatie of deflatie doet er niet toe, over een aantal jaar wordt het een ramp en niemand zal geld van de overheid nog vertrouwen.
Ik verander steeds van mening over inflatie en deflatie maar denk, eerst deflatie, dat is nu een beetje, dan de achterlijken van de overheid die denken dat ze iets kunnen terwijl ze alleen maar dingen kapot kunnen maken, die gaan ‘helpen’ en je krijgt inflatie, misschien wel sterke inflatie. Of het dan inflatie van alles is, ik heb geen idee. Dan nog. Zelfs tijdens Weimar waren huizen een superslechte investering en waren de huren relatief zeer laag.
Dat is nu het scenario, een beetje deflatie, daarna veel inflatie, over een half jaar of zo??
Als de inflatie 9% is, hoef je in de huidige economie echt geen loonsverhoging van 9% te verwachten. Ik denk eerder dat je 9% van je loon in moet leveren om iedereen aan het werk te houden.
@okkie
Exact. Daarom adviseert iemand in Amerika ook om jezelf in een positie te manouvreren waarbij je wél de inflatie kan doorberekenen richting degenen die je betalen. In loondienst zal dat moeilijk zijn, met een eigen bedrijf makkelijker.
Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.
Als je in loondienst bij de overheid bent zul je geen probleem hebben natuurlijk. Werkte ik daar nog maar, hele dag niks doen, veel geld en zekerheid.
Alle vooroordelen over ambtenaren kloppen kan ik uit ervaring melden.
In de Weimar, kwamen de yankees met hun dollars naar Berlin en kochten daar huizen voor een habbekrats.
Wij Europeanen kunnen nu in the USA huizen kopen voor een habbekrats.
En straks komen de Chinezen, met hun yuans in Europa huizen kopen voor een habbekrats.
Het is maar net aan welke zijde van de grote plassen je woont.
Sorry maar dat van die Chinezen geloof ik geen ene f*ck van. Dat land is communistisch.
Het hoeft maar even minder te gaan en er telt nog maar één ding, het leger.
Dat bedoel ik ook met dat huizen straks slechts een detail zijn.. We zullen de komende jaren zien of het klopt.
Zo, huis verkocht. Makelaar zei dat boven de 2 ton de markt stil stond. Huizen van boven de 4 ton werd gewoon weggelachen. Onder de 2 ton wordt nog wel redelijk verkocht maar al met al was de omzet 50% lager dan een jaar geleden. Het aantal veilingen was toegenomen, nog relatief weinig natuurlijk.
Het probleem met Nederland is dat je niet langere tijd kan huren omdat de huurprijzen in een normale wijk met normale mensen gewoon minimaal 2x zo hoog zijn als dat je een hypotheek hebt.
Dit zou een bodem onder de markt moeten zijn maar als het economisch echt slecht gaat dan is dat natuurlijk niet meer een soort prijsgarantie.
Dan gaan mensen echt gewoon voor het eerst in tijden voor zekerheid in plaats van luxe, met je ouders een huis delen bijvoorbeeld. Denk ik..
@ 25 Goudbelegger ….feli
Tnx.
Eigen huis is toch het beste maar ja, als je ergens woont waarvan je denkt, de buurt kan wel eens achteruitgaan, dan wil ik daar niet meer wonen, dit houdt z’n waarde niet, tja, kun je dan het risico nemen als je geen miljonair bent? Weet het ook niet..
Er is nu nog geen echte crisis, dat weet ik wel.
@Goudbelegger:
Voor 900 euro per maand huur je in mijn omgeving een 2-onder-1-kapper en met een vraagprijs van 3,5 ton denk ik niet dat kopen zo voordelig is. Op lange termijn is het natuurlijk afhankelijk van onvoorspelbare zaken zoals de inflatie.
Tja. Waarom is wonen toch zo’n ramp in dit land.. Moet je eens in België kijken wat er te huur is. In Amerika hebben ze ook gewoon de keus tussen kopen en huren.
Abstracter is dit gewoon een regentenland, de overheid en de belangengroepen hebben de woningmarkt totaal gemanipuleerd. Zelfde met die koopsompolissen en levensverzekeringsproducten. Eerst gaan de verzekeringsmaatschappijen lobbyen, komt er wetgeving waar de burger niks aan heeft en daarna gaan ze zakken vullen.
Allemaal lucht. Gisteren ook die notaris, wat een toneelspel, het gaat nergens over. Onhoudbaar allemaal lijkt me. Sorry dat ik wat negatief ben maar ja.
“Allemaal lucht. Gisteren ook die notaris, wat een toneelspel, het gaat nergens over. Onhoudbaar allemaal lijkt me. Sorry dat ik wat negatief ben maar ja.”
En vandaag weer sinterklaas, door gelobby bij de politiek in het leven geroepen door de grootwinkelbedrijven, enkel en alleen maar om hun zakken te vullen ten koste van de kleine man
Maak er maar grappen over. Nu het nog ‘leuk’ is allemaal.