Rabobank: de Nederlandse huizenmarkt stabiliseert

De Nederlandse huizenmarkt lijkt zich, in lijn met het economisch beeld, enigszins te herstellen. Weliswaar ligt het aantal transacties nog steeds ongeveer een derde lager dan een jaar geleden, maaar volgens de Rabo heeft de prijsontwikkeling bijna de bodem bereikt.

Huizenprijs
De huizenprijzen reageren (met enige vertraging) sterk op de ontwikkeling van de economische groei in het afgelopen jaar: vlak na de kwartalen met een forse afname van de economische activiteit, nam de huizenprijs, afgemeten aan de verschillende indices, het hardst af. Momenteel dalen de prijzen jaar-op-jaar nog steeds.

Een deel van de groei uit het verleden was dus ook gebaseerd op de kunstmatig hoge groei van de kredietverlening. Die fout zijn we niet van plan nog een keer te gaan maken (1.04)

Prijs
De mediane huizenprijs van de NVM is gedurende de afgelopen vier kwartalen met 6,9% afgenomen. Deze prijsdaling komt geheel voor rekening van het vierde kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009. Daarna is voorzichtig de opgaande lijn ingezet. Bovendien geldt de opgaande lijn in het afgelopen half jaar voor alle woningtypen, met slechts één uitzondering. Appartementen, die in de afgelopen maanden het minst in prijs zijn gedaald, leverden in het derde kwartaal 1.000 euro in ten opzichte van het tweede kwartaal. Wel valt er het een en ander af te dingen op de cijfers van de NVM, vooral vanwege samenstellingseffecten. Zo worden momenteel minder duurdere woningen verkocht, waardoor de mediane (de middelste waarneming) huizenprijs automatisch daalt.

Kwaliteit
De huidige mediane woning is daarmee van een mindere kwaliteit en/of kleiner van omvang dan een jaar geleden. Desondanks zijn de NVM-cijfers relevant, aangezien deze reeksen circa drie maanden voorlopen op de andere tijdreeksen van Nederlandse huizenprijzen. In die tijdreeksen wordt meer rekening gehouden met het feit dat in een laagconjunctuur vooral dure woningen minder vaak van eigenaar wisselen. Deze indices, zoals de PBK van CBS/Kadaster en de WOX van ABF Valuation, komen naar onze verwachting voor 2009 uit op een daling van de gemiddelde huizenprijs in Nederland met ongeveer 3% als we uitgaan van stabilisatie van de markt.

2010
In 2010 deinen de huizenprijzen ook weer mee met de conjuncturele ontwikkeling. Enerzijds is er waarschijnlijk een licht herstel van vertrouwen door gunstiger economisch nieuws, anderzijds loopt de werkloosheid op. Een stabilisatie van het huidige prijsniveau, bij een nog steeds relatief laag aantal transacties past in dit beeld.

bron: RTLZ.nl

Share Button
Tagged with: ,
8 comments on “Rabobank: de Nederlandse huizenmarkt stabiliseert
 1. lorenzo says:

  ”In 2010 deinen de huizenprijzen ook weer mee met de conjuncturele ontwikkeling’

  ..dat denk ik ook .

 2. simply henky says:

  Toch vraag ik me af hoe de prijzen zich in de agrarische sektor zullen ontwikkelen. Boeren hebben te maken met vergrijzing; jongeren kunnen het niet overnemen; te lage prijzen. En dan hebben we het nog niet over het drama wat glastuinbouw heet.

 3. Marco says:

  Drama glastuinbouw is een feit, Veiling FloraHolland verwacht in 2010 7% omzetdaling en dat is ook door mindere aantallen aanvoer en lagere prijzen. Voorheen stond er 1200 ha rozen in NL, nu zo rond de 300 dacht ik.
  Om me heen zie ik veel bedrijven waar de bank inmiddels de oude eigenaar een salaris geven en het bedrijf nog door laat draaien in de hoop op een koper.

 4. Fustus says:

  [I]”Zo worden momenteel minder duurdere woningen verkocht, waardoor de mediane (de middelste waarneming) huizenprijs automatisch daalt.

  Kwaliteit
  De huidige mediane woning is daarmee van een mindere kwaliteit en/of kleiner van omvang dan een jaar geleden.”[i]

  Lees ik dit goed?
  Onze “vrind” zegt dus dat de prijs niet naar beneden gaat maar er alleen kleinere huizen worden verkocht? Waardoor het LIJKT dat de prijs naar beneden gaat ….. keep on dreaming

 5. Spaarvarken says:

  Hoera: “WIJ ZIJN DE BANK”. ???

  Kunnen ze weer “OPMAAT” gaan….!!

  Krijg nog geld van ze !!

 6. J.Vermeulen says:

  Mijnheer Boonstra predikt voor eigen kerk. In dit geval de Rabobank. Denkt U nu echt dat deze meneer de waarheid gaat zeggen door U te vertellen dat de grootste klap in de huizenmarkt nog moet komen. De belangen van de Rabo zijn veel te groot. Als U uw huis gaat verkopen zegt U toch ook niet dat er nog 25% af zou moeten. Nee dan gaat U in de gedachte van de Rabo mee.

 7. ZK says:

  De rabo komt er wel bovenop; ze hebben mooie moderne kantoren gebouwd, die zo gemaakt zijn dat ze zo omgebouwd kunnen worden naar 30 a 40verpleegkamers of verzorgingsunits. Daar kunnen ze flink geld meeverdienen.
  Als ze starters met een onderneming gewoon 13 % rente laten betalen en ze geven maar 1,8% voor de spaarrekening, dan worden ze slapend rijk.
  Rabo was vroeger nog sociaal, maar nu gaathet alleen om de centen. De kleine boer of tuinder zien ze niet meer staan.

 8. Sam says:

  ‘DNB wist al in 2008 van provisies DSB’

  Hahaha…. en wat weten ze nu al ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*