Nibud: Hypotheeknormen in 2013 tweeënhalf procent lager

In 2013 liggen de financieringslastpercentages voor hypotheken gemiddeld 2,5 procent lager dan in 2012. Dit blijkt uit de berekeningen die het Nibud heeft gemaakt in opdracht van NHG (Nationale Hypotheekgarantie) Deze percentages geven weer welk deel van het inkomen er maximaal aan hypotheeklasten kan worden besteed.

Hypotheeknormen naar beneden bijgesteld

Omdat uit koopkrachtberekeningen van het Nibud blijkt dat de meesten minder te besteden hebben, zijn ook de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld. Deze verlaging betekent concreet dat iemand met een bruto jaarinkomen van 45 duizend euro (bijna anderhalf keer modaal) ongeveer 13 duizend euro minder kan lenen, als hij geen loonsverhoging krijgt.

Lees verder op de site van het Nibud

Share Button
Tagged with: ,
261 comments on “Nibud: Hypotheeknormen in 2013 tweeënhalf procent lager
 1. Claude says:

  Kind kan bedenken wat er in 2014 zal gebeuren, wanneer de inkomensafhankelijke zorgpremies worden meegenomen.

 2. HPT says:

  Prijzen zijn ook gezakt dus mensen die willen kopen gaan gewoon voor de woning die ze vorig jaar al op t oog hadden.

 3. Frans says:

  De invloed van een teruglopende economie heb ik al jaren geleden genoemd als extra factor die gaat spelen op de huizenmarkt: de mensen hebben eenvoudigweg het geld niet meer! Niet zo moeilijk te bedenken natuurlijk, maar goed, al het nieuws op de media wordt verzorgd door de cheer leaders van huizenmarkt, de zogenaamde professionals, en de politiek blaat dit zorgvuldig na, geholpen door de banksters lobbyisten.

 4. RealisT says:

  Frans,

  Tuurlijk. De welvaart die we de afgelopen jaren hebben gezien was gebaseerd op de leugen van vooral veel goedkoop krediet. Die geldkraan is al even geleden dichtgedraaid en nu moet de rekening ook nog worden voldaan. Er is dus een heleboel toekomstige groei in het verleden geconsumeerd. Geen markt als de huizenmarkt, welke het vooral moet hebben van geleend geld en de schijn van rijkdom, is zo gevoelig voor terugval.

  Ik voorzie een enorme generatiekloof tussen de scheeflenergeneraties en de neo-realisten.

 5. De ontwikkelaar says:

  Economische groei de komende 10 jaar gemiddeld 0.

 6. Adamus says:

  De ontwikkelaar:
  Economische groei de komende 10 jaar gemiddeld 0.

  “Over drie jaar is het natuurlijk overgewaaid” 😉 het kwartje is nog lang niet gevallen. MSM geeft verder ook geen duiding.

 7. Dr.t says:

  ReaslisT

  De huidige crisis is ook het resultaat van het gegeven dat er meer opkomende economiën zijn.
  Europa en de VS kunnen de buit niet meer onderling verdelen.
  Europa heeft zich door de invloed van socialisten bovendien uit de markt geconcureerd.

  Maar zodra er bezuinigd dient te worden piept iedereen, vanwege een onvermogen om verlies te accepteren.
  Schulden ontstaan vooral door overheden die het slechte nieuws niet aan de kiezer durven te vertellen.
  Banken financieren overheden, overheden weer de banken. Een pot nat, maar ‘de burger’ is net zo schuldig. Iedere discussie over bezuinigingen eindigt in een wij-zij tegenstelling.
  Daar is deze site eigenlijk een prima voorbeeld van.

 8. Voerman says:

  Dr.t: Daar is deze site eigenlijk een prima voorbeeld van.

  Het hele leven was al zo; wie er op deze site door verrast wordt heeft heeft nog niet met open ogen in de grote boze wereld gestaan.

  Gelukkig acteren er op deze site net als in de grote boze wereld ook rare snijbonen.
  Hoewel je ze niet kan zien krijgen ze toch na verloop van tijd ‘een gezicht’ voor je.

  Best grappig. :-))))

 9. tufkaj says:

  Volgens mij slaat die 2,5% op procentpunten van het inkomen dat minder naar een huis mag gaan. Dat vertaalt zich dan naar een 4% lagere hypotheek.

 10. NewGen says:

  RealisT: Ik voorzie een enorme generatiekloof tussen de scheeflenergeneraties en de neo-realisten.

  Bovenstaande roep ik al enige tijd op dit forum. Met de huidige ontwikkelingen wordt de kloof steeds groter. Geen goed vooruitzicht voor de komende tijd.

 11. Floor says:

  De ontwikkelaar: Economische groei de komende 10 jaar gemiddeld 0.

  Daar ga je dan met je inkomen, ook 0% groei dus.
  Maar vergeet ff niet dat de groei de afgelopen 10 jaar ook al 0 was.

 12. Dr.t says:

  10 Gwen
  Maar het blijft een wij/zij verhaal. Bezuinigen is prima als een ander dat doet.
  Per onderwerp kunnen tegenstellingen tussen groeperingen zich anders verhouden. Jong-oud, laag- en hoogopgeleid, bijstandtrekker-werkende, zorgbehoevend of niet, huizenbezitter versus huurder etc.
  Niemand wil dan iets toegeven, de discussie gaat altijd over hoog principiële zaken, maar ondertussen heeft niemand iets voor een ander over en blijven we consumeren tot we een ons wegen.

 13. Voerman says:

  Voerman werd gisteraven verrast door onverwacht bezoek va alle kinderen en kleinkinderen. Hadden de kennelijke behoefte om het regeeraccoord door te spreken.
  Heb hun geadviseerd om volgend jaar (precies een jaar de kans om te oefenen) per gezin 6000 euro minder uit te geven als dit jaar. Als dat lukt, kunnen ze vanaf 2013 beginnen met ‘serieus overleven’.

  Heb proefberekening voorgelegd,hoe dat te doen en na enige dicussie realiseerden zij zich, dat heel veel geld weggegooid wordt aan flauwekul.

  Aan het mobiele telefoongedoe (schaam mij) viel alleen al per gezin 1000 euro per jaar te bezuinigen.

  Dat leverde grot protest van de kleinkinderen op, waarna ik hen betichtte van een door anderen (hun ouders) betaalde grootverdienersconsumptie.

  Even het onderwerp van beter geven met een warme dan met een koude hand.

  Gezegd, dat zij allemaal bij opa en oma gratis mee mogen eten als ze het echt niet redden.

  Hopelijk komt het allemaal weer goed. :-)))))))))))

 14. tufkaj says:

  Voerman: Aan het mobiele telefoongedoe (schaam mij) viel alleen al per gezin 1000 euro per jaar te bezuinigen.

  Nou, gelukkig maar dat iPhones gratis zijn dan – anders zou je haast gaan denken dat hun aandelen binnenkort kapotbezuinigd gingen worden 😉

 15. tufkaj says:

  tufkaj,

  Overigens bespaar ik met mijn iPhone ook weer aanzienlijk… http://flitsers.staanhier.nl 🙂

 16. Voerman says:

  Dr.t: hoog principiële zaken

  Ook helemaal waar; de rationele voerman loopt op dit forum meer dan in het dagelijkse leven tegen de principes van snijbonen aan.

 17. Voerman says:

  In de discussie over de huizenprijzen (haha, alweer 20% – aasgieren en hyena’s – engazomaardoor) heeft voerman verschillende keren gezegd:

  Voor de tijd dat de huizenprijzen echt significant gedaald zijn, hebben wij met andere en grotere problemen te maken. Ook Floor heeft dit gezien en duidelijk aangegeven. Zijn er dacht ik nog een paar meer.

  Voerman vreest thans, dat dit moment aangebroken is!

  Terwijl de huizen al geen echte prijs meer hebben (gefingeerd, gemanipuleerd, virtueel) is het startschot al gegeven voor de eerste termijn van de afrekening. Als het hierbij blijft mogen we (niet allemaal evenzeer) van geluk spreken.

  Voor wie afstand kan nemen van emoties wordt het boeiend om de komende ontwikkelingen te volgen, hoop dat het allemaal niet te fysiek gaat worden.

 18. Voerman says:

  tufkaj: Overigens bespaar ik met mijn iPhone ook weer aanzienlijk…

  Motormuis!

 19. tufkaj says:

  Voerman: Voerman vreest thans, dat dit moment aangebroken is!

  Het is wel een ‘momentje’ geweest inderdaad. Ik vrees ook dat het grote kapotbezuinigen is begonnen. Precies hoe de zaak in de jaren ’30 mis ging en ook waarom het in Griekenland zo’n puinhoop is.

  Hoop ook dat het binnen de perken blijft qua onrust. Hope for the best, prepare for the worst. Een week zonder kraanwater/supermarkt/pinautomaat moet je minimaal aankunnen, los van wel scenario er in de lucht zou kunnen hangen.

 20. maarten says:

  Het moment. wat een stoere praatjes. het lijkt eerder hysterie onder de vvd stemmer/ aka de heimelijke pvv stemmer; als het toch iets moet zijn dan dat. En dat terwijl de medische sector dankzij de technologische vooruitgang bloeit en iedereen daar een graantje meepikt. En dat is geen geheim.

 21. maarten says:

  nog nooit zo een hoop zielige te kort gedane mensen gezien. boehoe, succes wordt bestraft. ja doehoei

 22. Steven says:

  RealisT: Tuurlijk. De welvaart die we de afgelopen jaren hebben gezien was gebaseerd op de leugen van vooral veel goedkoop krediet. Die geldkraan is al even geleden dichtgedraaid en nu moet de rekening ook nog worden voldaan

  plus rente… Op krediet leven kost rente. zo simpel is het. Het kostte me jaren me uit de schulden te werken toen ik zag dat het mis ging. Degenen die het niet zien?… helaas nog dommer dan ik dus.

 23. tufkaj says:

  maarten,

  Kan zijn. Maar ik ving gister en vandaag voor het eerst gesprekken op van mensen die zich zorgen maakten, buiten deze site om dan. Hoe groot of klein het effect van de hele regeling is boeit volgens mij niet. Het gaat om het besef van urgentie en het besef dat ‘het allemaal wel mee zal vallen’ van de ene dag op de andere kan veranderen.

 24. maarten says:

  @23 nu tufkaj, … het kan zijn dat er op dit moment een paradigma shift in de publieke opinie optreedt. Maar de selectieve verontwaardiging stoort me zeer.

 25. Dawg says:

  “Het gaat dramatisch slecht met de autoverkopen in nederland. In oktober werden maar liefst 38% minder nieuwe auto’s verkocht.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/44/autoverkopen-kelderen-38.xml

 26. maarten says:

  @25: wie moet die auto’s kopen? hardwerkend nederland heeft er al twee, en de rest kan het niet betalen.

 27. tufkaj says:

  maarten: de selectieve verontwaardiging stoort me zeer

  Mij ook. Wat te denken van de Telegraaf die het als gewoonlijk weer opnemen voor ‘de lerares en de brandweerman’ met 70K/jr inkomen?

  Het meest stoort me nog dat we nu ook al inkomenspolitiek met gezondheidszorg gaan vermengen. Gewoon inkomen en vermogen belasten, de rest he-le-maal niks nivelleren of de-nivelleren. Alleen steun geven aan wie dat nodig heeft voor basisbehoeften. We hebben allemaal gezien met de HRA wat er mis kan gaan als je inkomenspolitiek met een markt vermengt.

 28. Henk 6 says:

  tufkaj:
  maarten,

  Kan zijn. Maar ik ving gister en vandaag voor het eerst gesprekken op van mensen die zich zorgen maakten, buiten deze site om dan. Hoe groot of klein het effect van de hele regeling is boeit volgens mij niet. Het gaat om het besef van urgentie en het besef dat ‘het allemaal wel mee zal vallen’ van de ene dag op de andere kan veranderen.

  Ik merk al langer dat mensen zich zorgen maken. Zelfs Mijn generatie (40 jaar) lijkt het nu te ontdekken dat ze de klos zijn, maar dat heeft lang geduurd. Studenten hebben volgens mij al veel langer door wordt er aan de hand is. Bv Het begrip fiat geld kennen studenten wel, dat valt mij op.

 29. maarten says:

  @27: vroeger met particulier en ziekefonds functioneerde de medische sector prima. En wat is daar nu eigenlijk zo verkeerd aan?

 30. Floor says:

  tufkaj,

  Klopt, ik denk dat iedereen zich hier er in vergist hoezeer zelfs die hogere inkomens tot over de oren in de schulden zitten.
  En dan heb ik het over de wat ouderen en de jongeren.
  Iedereen heeft de afgelopen jaren alles er doorheen gejast, kon niet op, ik geloof ook in het geheel niet in vette spaarrekeningen.
  Een vette spaarrekening bouw je niet zomaar in een paar jaartjes op.
  En zoals ik al vaker verkondigd heb, er zijn veel teveel ouderen die al hoppend van huis naar huis rekening gehouden hebben met dikke overwaarde op het pand als leuke bijkomstigheid na het pensioen.
  Kan het weten want zo heb ik ook een tijd gedacht.

 31. Voerman says:

  Dawg: “Het gaat dramatisch slecht met de autoverkopen in nederland. In oktober werden maar liefst 38% minder nieuwe auto’s verkocht.”

  Auto’s en krediet zijn evenals huizen en krediet onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Mensen worden langzamerhand tot tot wijsheid gedwongen!

 32. Floor says:

  maarten,

  Begin jaren ’90 waren wij particulier verzekerd, betaalden 800 gulden in de maand.
  Heb het even opgezocht, die 800 gulden van toen heeft een koopkracht van 510 euro nu. (enige verschil is dat er toen sowieso maar één inkomen was)
  Dus inderdaad, we zijn gewoon terug bij af wat de ziektekosten betreft, nu de huizenprijzen nog.

 33. Voerman says:

  maarten: @25: wie moet die auto’s kopen? hardwerkend nederland heeft er al twee, en de rest kan het niet betalen.

  Niet vanuit een calimero-complex redeneren, Maarten.
  Daar ga je een minderwaardigheidscomplex mee ontwikkelen.

 34. maarten says:

  @32: alleen Floor, zijn alle voorzieningen van toen totaal kaal gestript en efficient gemaakt door managers

 35. maarten says:

  @33 dat calimero complex, voerman, daarop ben ik juist zo tegen, maarja

 36. Voerman says:

  Floor: Kan het weten want zo heb ik ook een tijd gedacht.

  Maakt misschien niet uit, wat je gedacht hebt.
  Voerman heeft zo nooit gedacht en het gaat daardoor al verschillende jaren dik OK maar of het lang zo blijft?

 37. maarten says:

  ik fiets liever naar mn werk dan 4 uur in de file voerman (en zo een reistijd terwijl ik gewoon in Amsterdam zuidoost woon u figure it out)

 38. Floor says:

  maarten,

  ja, dat zou best kunnen, in die tijd hield ik mij nog niet bezig met rollators die wel of niet in het pakket zaten 🙂
  Ik weet alleen wel dat de ziekenfondspatienten zelfs voor de gratis dosis pleister, asperientjes en wat dies meer zij, naar de huisarts ging.
  Heb met m’n oren zitten klapperen toen ik eens midden in zo’n gesprek viel.

 39. maarten says:

  @38 haha ja voor een pleistertje naar de huisart, zouden ze daarom zo gestresst zijn denk je?

 40. tufkaj says:

  maarten:
  @27: vroeger met particulier en ziekefonds functioneerde de medische sector prima. En wat is daar nu eigenlijk zo verkeerd aan?

  Het leek te functioneren. Volgens mij zijn er destijds heel wat rekeningen uit algemene middelen betaald.

  ps, gebruik svp ‘quote’ en ‘reply’ knoppen. Als iemand voor het eerst post, of iets post met 2 of meer linkjes, wordt zijn post achtergehouden tot de admin deze goedkeurt. Daarna klopt het nummer waar je naar verwijst niet meer. Daarbij heb ik ook de neiging om b.v. morgenochten ctrl+f te doen en te zoeken naar mijn naam om te zien of nog iemand tegen me aan heeft gekletst. Als jij naar @27 verwijst, ga ik je niet terugvinden 😉

  Henk 6: Zelfs Mijn generatie (40 jaar) lijkt het nu te ontdekken dat ze de klos zijn, maar dat heeft lang geduurd. Studenten hebben volgens mij al veel langer door wordt er aan de hand is. Bv Het begrip fiat geld kennen studenten wel, dat valt mij op.

  Ik denk dat mensen van 40 zich redelijk ongenaakbaar voelen inderdaad, maar niet beseffen dat de gevarenzone snel dichterbij komt. Misschien zit het verschil er in dat op het journaal altijd over 35- wordt gesproken als het om mensen in de problemen gaat. Studenten worden jaar na jaar harder genaaid. Mij boeide dat destijds niet zo, zou wel goed komen. Maar ik had toen ook geen twitter/facebook/huizenmarkt-zeepbel tot mijn beschikking 🙂

  Floor,

  Mijn vrouw is iets ouder dan ik en is relatief jong in haar vriendinnenkring. De vrienden van die vriendinnen zijn allemaal huizenhoppers van tussen de 38 en 42 ofzo. Het zijn mensen met uitstekende banen dus ze kunnen klappen opvangen. Het grootste deel heeft ook door dat ze een hop te veel heeft gedaan. Maar ik zie zeker ook dat alle virtuele overwaarde van die leeftijdsgroep zit in de hypotheek op de volgende woning. Juist zij zijn nog flink verhuisbereid geweest afgelopen jaren en kennen alleen maar opgaande lijnen. De laatste woning die zij kochten is een stuk duurder dan degene die de starter van 2006-2009 kocht. De verliezen zijn dus ook een stuk groter. Zodra de opgebouwde overwaarde weg is dan.

 41. Floor says:

  tufkaj: De verliezen zijn dus ook een stuk groter. Zodra de opgebouwde overwaarde weg is dan.

  Dat bedoel ik ook te zeggen, was gewoon de norm, hoppen naar volgend huis, na 2003 meen ik, verplicht de overwaarde erin, flink stuk aflossingsvrij en hopla voordat je het weet ben je je overwaarde kwijt.
  En dat slaapt toch een stuk minder lekker.

 42. tufkaj says:

  Floor: Dat bedoel ik ook te zeggen, was gewoon de norm, hoppen naar volgend huis

  weet ik, ik bestede een hoop woorden aan ‘klopt, ben ik het mee eens.’

 43. Voerman says:

  tufkaj: De verliezen zijn dus ook een stuk groter. Zodra de opgebouwde overwaarde weg is dan.

  Hoppen is alleen zinvol gweest, als je een handige klusser en harde werker bent en een paar keer van een krot een aantrekkelijk huis hebt gemaakt. Het werkt ook als spaarpot, wanneer je al je overblijvende centjes(die moet je dan wel hebben) als aflossing besteedt hebt. Dat eerste werkt nog een beetje, maar is vermoeiend en kost al je tijd. Dat tweede gaat helemaal niet meer op.

 44. Hugo says:

  Voerman: Niet vanuit een calimero-complex redeneren, Maarten.

  Redeneer eens als een reus Voerman? Stel je bent een belangrijk lid van de de Saudische koninklijke familie. Je beslist mede over 2877 mijoen vaten olie per jaar. Voor het gemak $100 per vat $287.700.000.000 per jaar… Miljonairs zijn ook echt calimero’s.

  Ook een goede oefening voor Maarten om je vervolgens te realiseren dat je echt een calimero bent en maar beter de paden welke de reuzen banen kunt volgen en bewandelen. Niet altijd even makkelijk trouwens.

 45. maarten says:

  @44: hugo je moet je eigen pad bewandelen

 46. jvjv says:

  2% btw verhoging is de oorzaak van autoverkoopdaling logisch toch

 47. tufkaj says:

  Voerman: Hoppen is alleen zinvol gweest, als je een handige klusser en harde werker bent en een paar keer van een krot een aantrekkelijk huis hebt gemaakt.

  zie hier nog een reden voor mij om te huren 🙂 Er zitten hier 8mm pluggen in gaten die ik met een 6mm boor heb gemaakt en er zit ergens nog een weggeplamuurde 10mm bout in de muur die afbrak vanwege de hitte bij het schroeven 🙂
  Oh, en een schuurtje dat bijna omver werd getrokken door een hangmat en een gat in een electriciteitsleiding (waarom lopen die dingen recht omhoog vanaf een stopcontact?)

  tufkaf is geen klussert

 48. Voerman says:

  Hugo: Redeneer eens als een reus Voerman?

  Niet precies Hugo.
  Het is meer vanuit je eigen door jezelf gerespecteerde eigenheid redeneren.
  De leden van de Saudische koninklijke familie kennen het begrip zelfrespect niet. Zij hoeven zelfs niet bezig te zijn met begrippen als macht. Alleen het gemak van de rijkdom telt voor hun, als een vanzelfsprekendheid.. Je moet er geweest zijn om te begrijpen wat voerman bedoelt. Het is waar, dat je er automatisch van meeprofiteert als je voor hun werkt. Ik zeg nadrukkelijk als je voor hun werkt. Niet als ja als slaaf daar bent.

 49. Tsjaa.. says:

  Als ik deze site weer lees dan maak ik me gelijk weer zorgen. Wat moet er, als de huizenprijzen met 30% gedaald zijn, gebeuren met al die mensen die hier dagelijks komen en posten. Ik vind dit namelijk een heerlijke site en niet alleen de artikelen maar vooral de reacties vind ik heerlijk om te lezen. Als we de bodem bereikt hebben zal ik toch weer een dagelijkse andere bezigheid moeten vinden.

 50. tufkaj says:

  Tsjaa..,

  Eerst komt een nog mooier moment; het moment waarop de makelaars de markt keihard omlaag praten en wíj hier de rozebrillen zijn 🙂

  Maar inderdaad, daarna moeten we opzoek naar een nieuwe bubble. Liefst ook eentje die maatschappelijk onverantwoord is en niet alleen beleggers het schip in laat gaan.

 51. Voerman says:

  tufkaj: tufkaf is geen klussert

  Zo te zien beheers je wel de theorie!
  Maar met een goed stel hersens, een meer dan goede opleiding en het vervolgens iets nuttigs kunnen doen met die opleiding, daar kan geen klussert tegenop. 🙂

 52. Voerman says:

  tufkaj: Liefst ook eentje die maatschappelijk onverantwoord is en niet alleen beleggers het schip in laat gaan.

  Dacht je van de automarkt?
  Gaat volgens mij niet minder geld in om.
  Ook allemaal op krediet.

 53. tufkaj says:

  Voerman: Dacht je van de automarkt?
  Gaat volgens mij niet minder geld in om.
  Ook allemaal op krediet.

  jawel, maar gaat om minder grote bedragen. Is ook geen eeste levensbehoefte. Ik dacht meer aan voedselprijzen-zeepbel of drinkwater-zeepbel. Maar waarschijnlijk breekt in afrika al enorm de pleuris uit voor we een .nl domein nodig hebben.

 54. maarten says:

  @53 weet je tufkaj, ik ben nog geen tientje kwijt aan eten en drinken op een dag. Een zeer gevarieerd dieet heb ik het over he. We zijn nog nooit zo rijk geweest, oh ironie

 55. Boef says:

  tufkaj:
  Tsjaa..,

  Eerst komt een nog mooier moment; het moment waarop de makelaars de markt keihard omlaag praten en wíj hier de rozebrillen zijn

  Maar inderdaad, daarna moeten we opzoek naar een nieuwe bubble. Liefst ook eentje die maatschappelijk onverantwoord is en niet alleen beleggers het schip in laat gaan.

  Volgens mij heeft de volgende bubbel zich zojuist aangediend: de zorg-religie.
  Inmiddels wordt druk bekokstoofd hoe ze dit sprookje aan het plebs gaan verkopen.
  Wat dat betreft zitten die oudjes toch lekker…als ze onze huizen niet kopen voor grof geld, dan maar het geld direct van de rekeningen plukken. Dan is het nieteens meer een bewuste keuze, zoals bij het scheeflenen, maar communistische diefstal. Scary.

  Maar, to the point: iets als zorgmarkt-zeepbel.nl zal het in de toekomst goed doen. Lekker spuien over salarissen van zorg-specialisten en managers. En grafiekjes hoeveel miljarden er welniet worden uitgegeven om mensenlevens 3 maanden te rekken…

 56. Claude says:

  tufkaj:
  Tsjaa..,

  Eerst komt een nog mooier moment; het moment waarop de makelaars de markt keihard omlaag praten en wíj hier de rozebrillen zijn

  Maar inderdaad, daarna moeten we opzoek naar een nieuwe bubble. Liefst ook eentje die maatschappelijk onverantwoord is en niet alleen beleggers het schip in laat gaan.

  En vanaf 1 januari dansen we eerst ook nog op het graf van de Hypotheker. “Wilt u annuītair of lineair, meneer? Kost u dan 2.300 euro advieskosten.”

 57. Claude says:

  maarten:
  @53 weet je tufkaj, ik ben nog geen tientje kwijt aan eten en drinken op een dag. Een zeer gevarieerd dieet hebik het over he. We zijn nog nooit zo rijk geweest, oh ironie

  Wij zullen juist de eerste generatie zijn die armer zijn dan hun ouders. En dat is helemaal niet zo ironisch. Dat jij (en ik overigens) het prima getroffen hebben doet daar helaas helemaal niets aan af.

 58. tufkaj says:

  Claude,

  haha, inderdaad ja. Denkt zo’n figuur toch mooi 8 uur in rekening te brengen voor het invullen van de hypotheekhoogte in een excelsheet. Stakkers.

  Overigens vind ik de hypotheker voor een lobby-partij over het algemeen nog redelijk zinnige dingen zeggen.

 59. Hugo says:

  Voerman,

  Ik snap niet welk(e) punt(en?) je wilt maken mbt mijn opmerking.

  Als ik op jouw, voor mij niet zo samenhangende opmerkingen in mag gaan;

  Voerman: Het is meer vanuit je eigen door jezelf gerespecteerde eigenheid redeneren.

  Als je vanuit je eigen perspectief de wereld bekijkt zal je nooit beginnen deze te leren begrijpen. Niet dat ik claim dat ik m begrijp maar krijg langzaam maar zeker wel meer inzicht nu ik meer en meer baggage (van mezelf) achter laat.

  Voerman: Zij hoeven zelfs niet bezig te zijn met begrippen als macht.

  Denk je? Behandelen ze niet 99% vd bevolking als bedreiging? Wat dacht je van het buitenland? Denk je dat de Ammies er zijn met hun leger voor het beveiligen van de olie of van de veiligheid en democratie in Saudi Arabie (sarc)? Vergeet niet dat er honderden zo niet duizenden reuzen van alle maten zijn. Amerika is nu de grootste. Kleinere willen wel eens (tijdelijk) samensmelten om de grootste te vellen. Daarom hebben alle empires sinds het oude Egypte tot nu toe gefaald.

  Voerman: Niet als ja als slaaf daar bent.

  Je bent daar slaaf als je je lening niet terug kunt betalen welke je bent aangegaan als je dacht daar te gaan werken. Wat de 3e wereld import mensen daar overkomt is vreselijk.

  Echter, ik haalde Saudi Arabie niet aan als land om te bespreken maar om te denken op een ander nivo. Je haalde calimero aan, ik stelde dat je moet denken als een reus. Daar ben je totaal niet op ingegaan. Denk in grotere kaders voerman. Bekijk de grotere tandwielen welke samenlevingen bewegen. Waar het heen gaat en probeer een postieve invloed te zijn op de mensen om je heen.

  Dat laatste doe je al, kijk naar die grotere tandwielen naast huizen enzo. Geef ze dat ook mee. Wat mij betreft zitten we in een paradigma shift.

  Zoals sommigen het hier in hun omgeving beginnen te merken. Ik merk het ook steeds meer in mijn ”echte leven”.

  Bedankt voor het lezen 🙂

 60. maarten says:

  @56 vloog de vorige generatie op hun 18, na eindexamen, al de gehele wereld over? het is niet te vergelijken Claude.

 61. Voerman says:

  maarten: @53 weet je tufkaj, ik ben nog geen tientje kwijt aan eten en drinken op een dag. Een zeer gevarieerd dieet heb ik het over he. We zijn nog nooit zo rijk geweest, oh ironie

  Dat vindt voerman puntgaaf, Maarten.
  Mijn vrouw (net zo benauwd als ik) doet aan budgettering in de huishouding. Gebruikt daar het programma C@shflow voor. Werkt als een speer. Heb het mijn kinderen (m.n. schoondochters) ook aangeraden.
  Haha, scoorde Voerman geen punten mee.
  Begonnen meteen over de warme handen van hun eigen ouders. Die eigen ouders hebben inmiddels geleerd om ook wat meer terughoudend te zijn.
  ‘Houden van’ is soms een werk van harde barmhartigheid.
  De route naar je eigen rijkdom wordt niet uitgestippeld door het reisbureau.

 62. maarten says:

  Voerman: Dat vindt voerman puntgaaf, Maarten.
  Mijn vrouw (net zo benauwd als ik) doet aan budgettering in de huishouding. Gebruikt daar het programma C@shflow voor. Werkt als een speer. Heb het mijn kinderen (m.n. schoondochters) ook aangeraden.
  Haha, scoorde Voerman geen punten mee.
  Begonnen meteen over de warme handen van hun eigen ouders. Die eigen ouders hebben inmiddels geleerd om ook wat meer terughoudend te zijn.
  ‘Houden van’ is soms een werk van harde barmhartigheid.
  De route naar je eigen rijkdom wordt niet uitgestippeld door het reisbureau.

  en dus ook niet door de vvd 😉

 63. tufkaj says:

  maarten:
  @56 vloog de vorige generatie op hun 18, na eindexamen, al de gehele wereld over? het is niet te vergelijken Claude.

  Had de vorige generatie daar behoefte aan? Welvaart is de mate waarin je aan je behoeften kunt voldoen.

 64. tufkaj says:

  Voerman,
  maarten,
  Ik zei niet dat er een voedselbubbel was, ik noemde het als mogelijk volgend discussie onderwerp zodra de huizenbubbel leeg was.

 65. maarten says:

  ze vliegen de gehele wereld over maar kennen hun achtertuin geeneens.

 66. Hugo says:

  Voerman: De route naar je eigen rijkdom wordt niet uitgestippeld door het reisbureau.

  Lol voerman. Hugo denkt meer in welvaart. Gezond zijn, gezellig met familie en vrienden zijn ook belangrijk. Rijkdom uiteraard ook, geld maakt ”het goede leven” mogelijk. Hoe iemand dat laatste definieerd is aan hem/haar, het reisbureau stelt eerder een dwaallicht voor :).

 67. Claude says:

  tufkaj, vergeleken met VEH klinkt een boel heel zinnig. Maar als tussenpersoon hebben ze natuurlijk ook nauwelijks verantwoordelijkheid. In mijn ogen tenminste minder dan de hypotheekgever en -nemer zelf.

  NewGen en Realist reppen hierboven over de scheiding tussen neo-realisten en scheefleners. Ik zit een qua generatie een beetje op de scheiding tussen de twee. In het Amsterdamse ken ik enerzijds een boel mensen van 24-27 jaar, die wat meer van Lorenzo’iaanse levensgenieters zijn (minder hard werken, sigaartje, minder materialistisch). Dit zijn huurders in Amsterdam die niet snel gaan kopen de komende tijd en dingen wat meer lijken te waarderen.

  Anderzijds mensen van zo’n 8 jaar ouder. Al dan niet met kind, tophypotheek, beide hard werken, supermaterialistisch en een deelgeneratie dat nu van alle kanten wordt aangevallen. Ze hebben part noch deel gehad aan de goede tijden qua woningmarkt, kinderopvang, etc., daarvoor waren ze simpelweg te jong, maar zijn nu wel spreekwoordelijk kind van de rekening: zwaar onder water, klein appartement en nu treffen hen (met gezinsinkomens van zeg 80 tot 120k) alle bezuinigingsmaatregelen. Hard. Rijke armoede bijna. Zonder dat ik met de collectebus wil langsgaan hoor, maar toch.

  De afgelopen en komende jaren zijn vervelende pokerspelen gebleken. Een domme beslissing en bam, je zit jaren lang je restschuld af te lossen. Ik durf wel te zeggen dat mede dankzij deze site ik vier jaar geleden geen al te enthousiaste en later gebleken domme beslissing heb gemaakt waar ik een aantal jaar ‘plezier’ aan zou hebben gehad.

 68. Hugo says:

  tufkaj: Welvaart is de mate waarin je aan je behoeften kunt voldoen.

  Welk deel van die behoeften zijn echt en welke gecreërd? Zie Edward Bernays voor het gecreërde deel vd behoeften en zoek wat verder hoe het creëren van kunstmatige behoefte geperfectioneerd is.

 69. tufkaj says:

  Hugo: Welk deel van die behoeften zijn echt en welke gecreërd?

  maakt niet uit. Behoefte is behoefte. Als je behoefte hebt en kunt voldoen ervaar je welvaart. Heb je geen behoefte (nirvana) ook. Heb je behoefte en kun je er niet aan voldoen ervaar je armoede.

  Goede tijden kennen en niet kunnen beleven is armoede. Mijn leeftijdsgenoten hebben vast meer gereisd dan mijn ouders. Ik ga hun ook niet onder de neus wrijven dat zij een auto hebben en hun grootouders met de paardentram moesten en het zonder internet moesten stellen.

 70. maarten says:

  @68 vrienden verdienden op hun 20ste al meer in de it dan hun ouders na jarenlang carriere gemaakt te hebben (iets sosjaals weetjewel jeemigdepeemig); ik weet het niet vind al die economische ramingen enzo enorm vaaag. Ik ben meer een beta

 71. Voerman says:

  Hugo: Wat mij betreft zitten we in een paradigma shift.

  Elke generatie maakt dat mee; gekukkig is het niet zo dat generaties elkaar naadloos opvolgen; zij overlappen elkaar en daardoor hebben zij kans om hun nalatenschap een beetje te controleren.
  Tufkaj en ik hadden hier kort geleden een denk ik voor beiden interessante discussie over.
  Maar ik vind, dat elke generatie vanuit de context die zijn generatie eigen is moet kunnen bestaan.
  Een paradigma shift is denk ik een beetje familie van weinig respect voor de volgende of voorgaande generatie.
  Maar Hugo, ik ben dieper ingegaan op die reuzen dan je hebt waargenomen. Waarschijnlijk die paradigma shift.

 72. Steven says:

  laten we er maar van uit gaan dat ook al als je zoals Voerman als slaaf gaat werken voor een Saudische koninklijke familie de huizenprijzen gewoon zakken. Eigenlijk moeten we een nieuw forum bouwen met: De huizenprijzen zakken met 70 procent.. hoe nu verder?

 73. maarten says:

  als we nou echte pyramides gaan bouwen? iedereen tevreden, de bouwsector, de babyboomers, de jongeren de politiek, de makelaars

 74. Steven says:

  geintje hoor Voerman.. ik denk er altijd gewoon het mijne van.

  Voerman: . Alleen het gemak van de rijkdom telt voor hun, als een vanzelfsprekendheid.. Je moet er geweest zijn om te begrijpen wat voerman bedoelt. Het is waar, dat je er automatisch van meeprofiteert als je voor hun werkt. Ik zeg nadrukkelijk als je voor hun werkt.”

 75. Steven says:

  aan Maarten

  en de stenenhakker ook een brood en wat water.. 🙂

 76. Reaguurder says:

  Ik ben hier bezig met een lijstje.
  – Bier
  – Zoutjes
  – Popcorn
  – Doekjes tegen de tranen (van het lachen)

  Nog iets dat ik vergeten ben? Ow ja – het is alvast voor 1 januari, als ik Funda open onder de nieuwe hypotheekregels. Wat een aanzicht moet dat worden met alle nieuwe regels.

  Iets serieuzer, hoeveel paniekverkopers zouden er ondertussen al zijn? Zie hier en daar al aardig grote sprongen ontstaan in de verkoopprijzen. En dan niet meer over X maanden, maar direct van 10+% in 1 stap.

  Ik denk zelf namelijk dat de nieuwe kabinetsplannen+kunduz de paniekfase namelijk bewust aan het forceren zijn, met de gedachte dat ze dan de volle 4 jaar hebben om het proces te begeleiden en controleren. Niet zozeer de paniek op de markt, maar de (mogelijke) maatschappelijke onrust die het veroorzaakt.
  Ze gaan niet voor niets al bij voorbaat inzetten op 1,5% tekort ipv de 3%, zodat er letterlijk miljarden aan ruimte is voor tegenvallers.

 77. Draaikont says:

  Dr.t:
  ReaslisT

  De huidige crisis is ook het resultaat van het gegeven dat er meer opkomende economiën zijn.
  Europa en de VS kunnen de buit niet meer onderling verdelen.
  Europa heeft zich door de invloed van socialisten bovendien uit de markt geconcureerd.

  Beetje typisch en volledig achterhaald beeld van de wereldeconomie. Als Europa en de VS ergens baat bij hebben en hebben gehad is het bij opkomende economieën. Je lijkt bijna te zeggen alsof Europa en de VS gebaat zouden zijn bij een matige economie in de rest van de wereld. Het is echter tegelijkertijd een competitie als een “met zijn allen komen we verder”.

  Het is niet zo dat de buit eindig is en anders verdeeld moet worden. De buit is juist vele malen groter geworden. Dat is vooral mogelijk gemaakt door technologische ontwikkelingen en opkomende economieën. Helaas is de groei van de buit naar een veel te selecte groep gegaan. Een postsorteermachine is een geweldige uitvinding. Al die postsorteerders kunnen dan andere nuttige dingen doen, desnoods de perkjes bij je in de straat bijhouden (wat ik wel fijn vind). Wat er echter in werkelijkheid de afgelopen jaren is gebeurd is dat dergelijke technologische ontwikkelingen 100% ten behoeven van de winsten en de zakken van het hoger management kwamen en de ex-postsorteerders werkloos thuis kwamen te zitten. Hetzelfde is gebeurd met het verplaatsen van werk naar de lage lonen landen. De voordelen daarvan zijn over een te kleine groep uitgedeeld.

 78. nhz says:

  HPT: Prijzen zijn ook gezakt dus mensen die willen kopen gaan gewoon voor de woning die ze vorig jaar al op t oog hadden.

  mensen die willen kopen wachten lekker tot de prijzen écht gezakt zijn; de daling begint nog maar net.

  De ontwikkelaar: Economische groei de komende 10 jaar gemiddeld 0.

  eerder 0 inclusief pakweg 3-5% inflatie, in werkelijkheid dus stevige krimp.

  Voerman: Aan het mobiele telefoongedoe (schaam mij) viel alleen al per gezin 1000 euro per jaar te bezuinigen.

  Ik ken een bijstandsgezin waar alle vier gezinsleden een iPhone hebben. Vraag niet hoe het kan …

  maarten: En dat terwijl de medische sector dankzij de technologische vooruitgang bloeit en iedereen daar een graantje meepikt.

  een graantje meepikken, dan bedoel je zeker de burgers die daar volgend jaar een paar duizend euro extra voor moeten ophoesten?

  tufkaj: Wat te denken van de Telegraaf die het als gewoonlijk weer opnemen voor ‘de lerares en de brandweerman’ met 70K/jr inkomen?

  is ook zielig, er zijn staten in de VS waar een onderwijzer of brandweerman $150K per jaar verdient, om over de pensioenen van vele miljoenen maar te zwijgen. Zwaar achtergestelde groepen 😎

  Floor: Begin jaren ’90 waren wij particulier verzekerd, betaalden 800 gulden in de maand

  dan had je volgens mij een dekking die vele malen beter was dan de basisverzekering van 2014.

  Floor: Dat bedoel ik ook te zeggen, was gewoon de norm, hoppen naar volgend huis, na 2003 meen ik, verplicht de overwaarde erin, flink stuk aflossingsvrij en hopla voordat je het weet ben je je overwaarde kwijt.

  ik zie dat verschijnsel ook volop in de laag opgeleide tak van mijn familie; soms met nog een tweede beleggingspandje dat verhuurd wordt. In de hoger opgeleide tak zie ik vooral beperkte hypotheken, helemaal afbetaalde huizen en mensen die huren …

  Tsjaa..: Als we de bodem bereikt hebben zal ik toch weer een dagelijkse andere bezigheid moeten vinden.

  maar dat is niet bij -30% hoor, dat is pas als de prijzen véél lager zijn. No worries 🙂

  tufkaj: Maar inderdaad, daarna moeten we opzoek naar een nieuwe bubble. Liefst ook eentje die maatschappelijk onverantwoord is en niet alleen beleggers het schip in laat gaan.

  de gezondheidszorg bubble, waar patienten de dupe van worden?

  tufkaj: Welvaart is de mate waarin je aan je behoeften kunt voldoen.

  je echte behoeften of degene die je door de media zijn aangepraat?

 79. Hugo says:

  Voerman: Elke generatie maakt dat mee

  Ik denk dat we verschillen in definitie. Elke generatie maakt grote veranderingen mee. Maar weinigen maken een paradigma shift mee. Hoe komt het trouwens dat een opa welke verkondingd niet mee te kunnen praten nu opeens denkt te kunnen meepraten over paradigma shit en er een waarde / generatie oordeel er denkt aan te kunnen hangen?

  Voerman: Maar Hugo, ik ben dieper ingegaan op die reuzen dan je hebt waargenomen.

  Kom voerman, behandel me niet als een kind. Je hebt helemaal niets gezegd. Dat weet je best. Je houd en trekt de discussie nodeloos leeg. Je draagt weinig bij naast subjectief en normatief.

 80. maria says:

  Claude:
  maarten, pwc.co.uk/economic…e-baby-boomers.jhtml

  PwC: Zie die geboren zijn in 1993 zullen 25% armer zijn dan zij die geboren zijn in 1963.

  Precies het leeftijdsverschil tussen mij……. en mijn zoon!!!!

  Blij dat ik voor hem gespaard heb en geen BMW “whatever” gekocht heb.

 81. maria says:

  maria: Precies het leeftijdsverschil tussen mij……. en mijn zoon!!!!

  Blij dat ik voor hem gespaard heb en geen BMW “whatever” gekocht heb.

  _

 82. maria says:

  maria: Precies het leeftijdsverschil tussen mij……. en mijn zoon!!!!

  Blij dat ik voor hem gespaard heb en geen BMW “whatever” gekocht heb.

 83. maria says:

  Blij dat ik mijn kinderen geleerd heb wat de waarde van geld is, ook al betekende dat voor hun, soms ver fietsen, geen Uggs,niet op wintersport en geen overige merkkleding.
  Ze zullen zeker niet armer zijn dan ik ooit ben geweest, daar heb ik voor gezorgd, omdat ik wist hoe vervelend dat kon zijn.
  Je kinderen moeten het beter hebben dan jij het hebt gehad en dat betekent, soms afzien.
  Als je het vergelijkt met je ouders, weet je, dat jij het stukken beter hebt, gun het je kinderen!

  Met excuses voor voorafgaande dubbele postings, wellicht te lang niet meer gedaan.

  Zie met weemoed dat, datgene wat ik allang “voorzien” had, waarheid wordt.

  En weemoed maakt plaats voor vooruit kijken naar een “nieuw paradigma”.

  Dow, waar blijf je?

 84. maria says:

  Een stukje weemoed:

  45.Dow Jones Zegt:
  16 July 2011 om 11:43 pm (Quote) (Reply)

  @Maria en ll…

  Voor mij is de noodzakelijke ombuiging van een stevig inflatoire trend (1973-2002) naar een deflatoire trend het wezenskenmerk van de wereldwijde economische crisis. Let wel – lees goed wat ik schrijf: het is NIET de oorzaak van de crisis, maar een kenmerk daarvan. De ombuiging van inflatie naar deflatie (of in de praktijk dus slechts zeer bescheiden inflatie) is op grond van demografische ontwikkelingen noodzakelijk en kan niet worden voorkomen.

  Men heeft het altijd over de val van Lehman Brothers en over die Collateralized Debt Obligations die de Amerikaanse hypotheekmarkt instabiel zouden hebben gemaakt. Dat zijn natuurlijk reële aspecten en zelfs oorzaken van de wereldwijde economische malaise, maar de crisis zou niet zijn ontstaan wanneer het vertrouwen in het hysterische op inflatie en eeuwige economische groei gebaseerde model was blijven bestaan. Iedereen met een beetje verstand kan echter vrij eenvoudig zien dat de grenzen van die groei in 2008 bereikt waren, op demografisch, ecologisch, monetair en wetenschappelijk gebied. De komende decennia zullen institutionele beleggers – zoals pensioenfonden – échte, tastbare resultaten moeten laten zien. Er zal écht geld moeten worden uitgekeerd dat door echte gepensioneerden met zuinige hand zal worden uitgegeven.

  Er is op het moment een zogenoemde paradigmaverschuiving aan de gang, en dat voelt heel onwennig. Iedereen heeft immers bij economie op school geleerd dat de economische groei, de inflatie en “de” rente zo’n beetje gelijk opgaan en dat de staatsschuld er niet toe doet zolang je de rente maar kunt blijven betalen en je de begroting sluitend krijgt. Dat is in het kort wat Keynes beweert. Dat hele paradigma ziet er nu anders uit. De wereld blijkt eindig, grondstoffen blijken niet overal voor het oprapen te liggen, en het monetaire beleid moet aan die nieuwe realiteit worden aangepast.

  De demografie en de fysieke realiteit van de wereld zijn in frontale aanvaring gekomen met Keynes. Maar wat nu?

  Cheerio,

  Dow Jones

  46.Maria Zegt:
  16 July 2011 om 11:54 pm (Quote) (Reply)

  @44 Dow Jones

  Dit vergt enige denktijd voor een eventuele zinnige reactie.

  47.Maria Zegt:
  17 July 2011 om 12:14 am (Quote) (Reply)

  @44 Dow Jones

  Ik ga het opdelen in stukjes waarvan ik denk dat ik een bijdrage zou kunnen leveren:

  De komende decennia zullen institutionele beleggers – zoals pensioenfonden – échte, tastbare resultaten moeten laten zien. Er zal écht geld moeten worden uitgekeerd dat door echte gepensioneerden met zuinige hand zal worden uitgegeven.

  Pensioenfondsen en hun beheerders en beleggers rekenen nog steeds met een te hoog percentage. Ze moeten wel willen ze voldoen aan hun verplichtingen. Maar een rendement van 11 % op vastgoed zie ik toch echt niet meer gebeuren. De helft zou in de huidige markt, zowel in bedrijfsonroerend goed als in particuliere verhuur een mooi rendement zijn. Helaas, niet voldoende om aan de verplichtingen te voldoen.

  Waarom niet?
  Omdat iedereen rondom het beheer van pensioengelden heeft geacteerd alsof het geld niet op kon. Moet ik het uitleggen, nee, kijk maar naar de gebouwen die zijn neergezet, de auto’s die de directie rijdt, het aantal personeelsleden en niet te vergeten de mediakosten voor het vergroten van de “exposure”.

  In een Elsevier van enige tijd geleden stond een stuk over Drees. De quote van hem ben ik even kwijt maar de basis is: “Zuiniheid met vlijt bouwt huizen als kastelen”.

  En dat zijn de pensioenfondsen vergeten.

  48.Maria Zegt:
  17 July 2011 om 12:14 am (Quote) (Reply)

  ier op dit forum, doet me een beetje denken aan het boek “Leve de Vrijheid” van Tom Hodgkinson, auteur van The Idler, oftewel “Slow Life”, zie http://idler.co.uk/
  Leven zonder schulden, minder werken en meer vrije tijd!

  51.Buddy Zegt:
  17 July 2011 om 12:44 am (Quote) (Reply)

  Deflatie in aantocht
  Zeker gezien de leegstand van industrietereinen en gebouwen, kantoorpanden, winkelpanden, en overtollige WBV woningen waaruit de 1ste Babyboomers vertrekken.

  ING real estate kocht vrijwel alles midden eind jaren 90 van de vorige eeuw via leaseback. Aantrekkelijk voor ondernemers met teveel kapitaal dat vast zat in onproductieve gebouwen. Inmiddels zijn veel van die lease constructies afgelopen, ondernemers gestopt of vertrokken naar o.a. China en zit ING met “dood” incourant commercieel onroerend goed.
  Tijd dus om het geheel met veel tamtam in de etalage te zetten en wellicht voor cents on the euro te verkopen.

  En vwb de stresstest het volgende:

  All you really need to know about those tests is in this one line from Harry Wilson and Philip Aldrick at the Telegraph:

  European banks set for ‘chaos Monday’ after nine fail stress test

  While Greek bonds are trading at about half their face value in the market, the EBA only required banks to assume a 15% loss on their holdings.

  52.Maria Zegt:
  17 July 2011 om 12:59 am (Quote) (Reply)

  @44 Dow Jones

  Het tweede stukje:

  Daarstraks met mijn echtgenoot, de econometrist, een stevige aanvaring gehad over deflatie.
  Vooral zijn opmerking: “maar dat is het model” is mij bij gebleven.

  Wat we vroeger op school geleerd hebben behoeft toch wel enige bijstelling, naar het schijnt.

  Vooral het volgende is daarbij van toepassing:

  en dat de staatsschuld er niet toe doet zolang je de rente maar kunt blijven betalen en je de begroting sluitend krijgt. Dat is in het kort wat Keynes beweert.

  Als je de rente maar kunt betalen!

  Maar je bezit dan niets!

  En het is niet zo dat ik zo nodig iets moet bezitten, want ik neem niets mee, alleen mijn herinneringen.

  Maar bij die, laten we het noemen “leaseconstructie”, ben ik in handen van derden die kunnen doen en laten met mij wat ze willen!

  Die leaseconstructie ligt ten opzichte van ons, in privé, en de bank, van de gemeente waarin ik woon tot de nationale overheid, van het pensioenfonds tot……

  En die kunnen doen en laten met mij wat ze willen!

  En dan komen we toch weer terug op de zelfvoorzienigheid van mensen.

  Wat nu Dow?

  De keuterboer die mijn vader was, krijgt gelijk. Hij kon in zijn eigen onderhoud voorzien.

  Ik ben bang dat we naar die situatie terug gaan. En dat het stuk wat ik laatst gelezen heb waarheid wordt. Boeren worden eindelijk rijk! Ze voorzien in de eerste levensbehoefte van mensen, eten!

  We beginnen weer onderaan bij Maslov. Enige voordeel hieraan is dat we kunnen besparen op overheidsuitgaven m.b.t. psyche.

  Daar hebben we geen tijd voor, we moeten overleven!

  Heb jij hout voor de winter en noten gekraakt, je zult het nodig hebben.

  Thanks, Dow.

  53.Zilverprijs Zegt:
  17 July 2011 om 2:26 am (Quote) (Reply)

  Hoe graag ik ook deflatie zou willen zien, de realiteit laat een ander beeld zien.
  Sinds 2000 zijn de meeste prijzen van verbruiksgoederen m.u.v. high tech electronica meer dan verdubbeld.
  Het CBS kan wel liegen dat er slechts zo’n 2% per jaar inflatie is door met een onbestaand mandje te rekenen en producten die zogenaamd beter zijn maar even duur blijven een prijsdaling te noemen. De gewone burger weet wel beter.
  Goud is al 6000 lang wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel en voor mij de beste maatstaf om inflatie te meten.
  Sinds 2000 is de prijs bijna vervijfvoudigd…

  54.Frans Zegt:
  17 July 2011 om 4:09 am (Quote) (Reply)

  @ Maria & Dow:

  Inflatie en deflatie: allemaal bullshit: onderdeel van de elite of niet, daar gaat het om. De wereld valt niet te begrijpen als je niet de historie van het bankwezen bestudeerd, en begrijpt welke ,internationale mag ik toevoegen, krachten er spelen.
  Infatie en deflatie zijn in mijn ogen erg een dimensionale termenm die welliswaar een meer complexe werkelijkeid proberen te schetsen, maar die uiteindelijk niet tot de kern geraken.
  Natuurlijk: de monetaire systeem zoals deze is ontworpen kan alleen werken bij ongebreidelde exponentieele groei. Waarom heeft deze exponentieele fake groei en welvaart zich kunnen voltrekken?
  Helaas heb ik zowat een hele fels wijn Saint emmilion grand cru op, dus word vervolgt.
  tipje van de sluier: valt het niet erg op dat een gedeelte van de wereld erg arm is en de rest relatief erg rijk?

 85. Dr.t says:

  Echte armoede bestaat er uit dat men zich pas gelukkig kan voelen, nadat aan een scala van behoeften voldaan is.

 86. ll says:

  Groeiende verliezen……..

  Ondertussen groeit het verlies op grond, was 2 jaar geleden de schatting nog 2.5 miljard, nu loopt het al op tot 4 miljard, maar zijn we er dan ? 😉

  http://www.nieuwbouwwijzer.nl/nieuws/2739/Gemeenten-verliezen-vier-miljard-op-bouwgrond/

  Schatting alleen hier in Grunn is 1/2 miljard af te boeken op Meerstad en Blauwe Stad.

 87. double D says:

  Ik neem aan dat deze 2,5% verminderde leencapaciteit van het Nibud bovenop de 9% komt van de verplichte Annuitaire hypotheek.

  Dat gaat een flinke druk geven op de huizenprjzen volgend jaar

 88. Adamus says:

  tufkaj: Het is wel een ‘momentje’ geweest inderdaad. Ik vrees ook dat het grote kapotbezuinigen is begonnen. Precies hoe de zaak in de jaren ’30 mis ging en ook waarom het in Griekenland zo’n puinhoop is.

  Hoop ook dat het binnen de perken blijft qua onrust. Hope for the best, prepare for the worst. Een week zonder kraanwater/supermarkt/pinautomaat moet je minimaal aankunnen, los van wel scenario er in de lucht zou kunnen hangen.

  Er komen gouden tijden aan voor de Ab Klink types -nu te denktanken in BRD. Hebben al wat kunnen oefenen met de massale vaccinatie een paar jaar geleden. Met het leger/ME op de achtergrond, maar duidelijk aanwezig.

 89. Adamus says:

  maarten:
  Het moment. wat een stoere praatjes. het lijkt eerder hysterie onder de vvd stemmer/ aka de heimelijke pvv stemmer; als het toch iets moet zijn dan dat. En dat terwijl de medische sector dankzij de technologische vooruitgang bloeit en iedereen daar een graantje meepikt.En dat is geen geheim.

  Bij Philips medic zijn de commerciële pijlen op USA gericht: “Obamacare” , de redding van dit nrdbrabantse bedrijf. Waarschijnlijk gaat daar ook nog een hele zwik ontwikkelingsgeld naartoe zoals genoemd in regeerakkoord.

 90. Adamus says:

  maarten:
  nog nooit zo een hoop zielige te kort gedane mensen gezien. boehoe, succes wordt bestraft. ja doehoei

  Meeëten loont 😉

 91. Voerman says:

  Hugo: Kom voerman, behandel me niet als een kind. Je hebt helemaal niets gezegd. Dat weet je best. Je houd en trekt de discussie nodeloos leeg. Je draagt weinig bij naast subjectief en normatief.

  Doe niet zo moeilijk.
  Ben bang, dat je het zien van een andere mening afgezet tegen een diepgeworteld principe van jezelf ziet als een paradigma shift. Voerman houdt er soms uit gemakzucht wel eens een principe op na, maar geeft dat graag af voor rationele argumenten.
  Ik ben je academisch gelul definitief beu.
  Praat verder met je eigen soort.

 92. Adamus says:

  maarten:
  @27: vroeger met particulier en ziekefonds functioneerde de medische sector prima. En wat is daar nu eigenlijk zo verkeerd aan?

  Je hebt in “1971” ook kennis gemaakt met die cultuur? Was alleen al ziekmakend. Praat niet over zaken waar je helemaal geen kijk op hebt.

 93. Adamus says:

  maarten:
  @32: alleen Floor, zijn alle voorzieningen van toen totaal kaal gestript en efficient gemaakt door managers

  Vergeet dat “efficiënt” maar. Kaalgestript? Al aan onnodige (be)handelingen gedacht?

 94. Adamus says:

  Floor:
  maarten,

  ja, dat zou best kunnen, in die tijd hield ik mij nog niet bezig met rollators die wel of niet in het pakket zaten
  Ik weet alleen wel dat de ziekenfondspatienten zelfs voor de gratis dosis pleister, asperientjes en wat dies meer zij, naar de huisarts ging.
  Heb met m’n oren zitten klapperen toen ik eens midden in zo’n gesprek viel.

  Ook in luxe model bij anwb of marktplaats.

 95. Adamus says:

  Adamus: Ook in luxe model bij anwb of marktplaats.

  Verbanddoos ook.

 96. V says:

  double D:
  Ik neem aan dat deze 2,5% verminderde leencapaciteit van het Nibud bovenop de 9% komt van de verplichte Annuitaire hypotheek.

  Dat gaat een flinke druk geven op de huizenprjzen volgend jaar

  Nee, dat is (helaas) niet zo. Nibud ging altijd al uit van annuitaire aflossing, dus de nieuwe regels maken geen verschil. Wat ik echter dom vind van het Nibud is dat ze niet per direct de nieuwe zorgpremie meenemen (en de huidige berekening dus intrekken). Een hyptheek neem je immers voor 30 jaar en niet alleen voor 2013. Als ik voor ons de maximum hypotheek bereken volgens de Nibud normen voor mij en mijn vrouw dan komen we in 2014 simpelweg niet uit met de maandlasten. Dat komt omdat ook kinderopvang (2 dagen per week) een paar honderd Euro per maand extra gaat kosten. We hebben niet eens een auto en doen ook niet aan luxe vakanties of andere onnodige uitgaven, wat redelijk uitzonderlijk is als ik om me heen kijk.
  Overigens voor ons geen probleem, want ik heb een uitgebreide excel sheet die onze persoonlijke financiele toekomst voor de komende 10 jaar voorspelt (met onzekerheidsmarges). Maar laten we eerlijk zijn: 90% van kopers zullen er op vertrouwen dat ze met de Nibud normen wel veilig zitten. Ik zou 1.5 verdieners met kind(erwens) adviseren om maximaal 3x het bruto jaarrekeninkomen aan te houden, dan zit je redelijk veilig (mits je uiteraard redelijke baanzekerheid hebt in de buurt van je huis).

 97. Adamus says:

  Voerman: Hoppen is alleen zinvol gweest, als je een handige klusser en harde werker bent en een paar keer van een krot een aantrekkelijk huis hebt gemaakt. Het werkt ook als spaarpot, wanneer je al je overblijvende centjes(die moet je dan wel hebben) als aflossing besteedt hebt. Dat eerste werkt nog een beetje, maar is vermoeiend en kost al je tijd. Dat tweede gaat helemaal niet meer op.

  Deze “klusser” zegt dat het de laatste tien jaar niet meer loonde en misschien wel de laatste 20 jaar. Het uurloontje is hier erg karig geworden. De echte winnaar is de jonge bouwvakker die rond 1970 voor 20.000 gulden een vooroorlogs pandje kocht en vervolgens ging hoppen. Met als resultaat een nieuwe bungalow.

 98. Adamus says:

  Tsjaa..:
  Als ik deze site weer lees dan maak ik me gelijk weer zorgen. Wat moet er, als de huizenprijzen met 30% gedaald zijn, gebeuren met al die mensen die hier dagelijks komen en posten. Ik vind dit namelijk een heerlijke site en niet alleen de artikelen maar vooral de reacties vind ik heerlijk om te lezen. Als we de bodem bereikt hebben zal ik toch weer een dagelijkse andere bezigheid moeten vinden.

  Nieuwe doel: afbetalen; desnoods voor kinderen, familie, buren 😉

 99. Nothus says:

  Nothus bekent wel enigszins te moeten gniffelen over alle zorgpremie-paniek. Zelfs opa Voerman poogt zijn kroost tot drastische bezuinigingen aan te zetten.

  Uiteindelijk blijkt wederom blatend Nederland nog geen deuk in een spreadsheet te kunnen slaan. Nothus wel, gelukkig.

  Nothus noteert verder wederom dat met alle paniek er geen huis meer verkocht gaat worden de maand. En vanaf 1 Januari is het over-en-uit. U dacht toch niet werkelijk dat de “funding gap” van de banken met papier zou worden aangevuld? Niet eerder dan nadat de hypotheekgevers flink de pijngrens hebben gevoeld. Harde euros zult u betalen. De oude George Washington heeft hier ook eerder iets over gezegd, in het kader van inflatie en deflatie (zoekt u maar).

 100. Keesje says:

  Ik merk aan marktplaats dat de crisis flink begint toe te slaan. Een vriendin van mij gaat de ww in en ik adviseerde haar er wat zwart bij te werken als oppas of schoonmaak. Ik weet nog van een paar jaar terug toen ik dat zocht ik vooral zoekers vond van dat soort diensten met leuke fotootjes en katakterbeschrijvingen, NU is het de andere partij die oververtebenwoordigd is: ik heb ervaring 7 jaar in de schoonmaakbranche enz met fotootje erbij…..ik schrok daar toch wel even van…..

 101. Voerman says:

  Nothus: Nothus noteert verder wederom dat met alle paniek er geen huis meer verkocht gaat worden de maand. En vanaf 1 Januari is het over-en-uit.

  Voerman denkt ook iets dergelijks.
  Zal op dit log door de harde kern uitgelegd worden als een prijsdaling.

 102. Tsjaa.. says:

  @66 Claude: Heel herkenbaar, ik ben late dertiger met vriendin en 2 jonge kinderen, een goed inkomen, woon in het westen en heb het idee dat mijn generatie zwaar gepakt wordt. Er is voor ons straks geen kinderopvangtoeslag meer voor het duurste kind op de creche (zo’n €1200 p. maand), tweede kind kosten omhoog en zorgpremie omhoog (€500 p. maand), etc. . Dan ben ik nog blij dat ik nog niet in een ‘eindhuis’ woon, waar ik dan ook nog €50.000 mee onder water sta en nog €50.000 te gaan heb, pensioenpot wordt lekker opgemaakt (4% rekenrente, rente op staatsobligaties 1%, beurzen kut, dus waar ze die 4% vandaan moeten halen is mij de vraag) en een nog steeds oplopende staatsschuld. Ondertussen gaat het geld in grote getalen naar het Europa waar de EU-begroting met 5% omhoog gaat, Griekenland krijgt een derde tranche en corruptie in het zuiden waardoor een kleine groep heel erg rijk wordt van al dat geld en dat de ‘gewone’ man ook daar de lul is.
  @94 Adamus: Met als gevolg dat als ik verstandig omga met mijn geld en hard werk dat uiteindelijk tot gevolg heeft dat ik de rekening kan betalen voor alle anderen die dat niet doen.

 103. Tsjaa.. says:

  Claude: Heel herkenbaar, ik ben late dertiger met vriendin en 2 jonge kinderen, een goed inkomen, woon in het westen en heb het idee dat mijn generatie zwaar gepakt wordt. Er is voor ons straks geen kinderopvangtoeslag meer voor het duurste kind op de creche (zo’n €1200 p. maand), tweede kind kosten omhoog en zorgpremie omhoog (€500 p. maand), etc. . Dan ben ik nog blij dat ik nog niet in een ‘eindhuis’ woon, waar ik dan ook nog €50.000 mee onder water sta en nog €50.000 te gaan heb, pensioenpot wordt lekker opgemaakt (4% rekenrente, rente op staatsobligaties 1%, beurzen kut, dus waar ze die 4% vandaan moeten halen is mij de vraag) en een nog steeds oplopende staatsschuld. Ondertussen gaat het geld in grote getalen naar het Europa waar de EU-begroting met 5% omhoog gaat, Griekenland krijgt een derde tranche en corruptie in het zuiden waardoor een kleine groep heel erg rijk wordt van al dat geld en dat de ‘gewone’ man ook daar de lul is.
  Adamus: Met als gevolg dat als ik verstandig omga met mijn geld en hard werk dat uiteindelijk tot gevolg heeft dat ik de rekening kan betalen voor alle anderen die dat niet doen.

 104. ll says:

  Bedrijf failliet ? Gastoevoer dicht, ook voor permanente bewoners.

  http://www.pzc.nl/regio/zeeland/11966880/Braakman-Hoek-stopt-gasaanvoer-bungalows.ece

 105. nhz says:

  maria: Als je het vergelijkt met je ouders, weet je, dat jij het stukken beter hebt, gun het je kinderen!

  En weemoed maakt plaats voor vooruit kijken naar een “nieuw paradigma”.

  Ik ken veel mensen van mijn leeftijd die het een stuk slechter hebben dan hun ouders het hadden op een vergelijkbaar punt in hun loopbaan/leven. Ik geef toe, we hebben nu debieltjes en allerlei andere zaken die er een generatie terug niet waren (en die mij geen moment interesseren), er zitten 100 extra knopjes op de TV of de auto, de buitenlandse reizen gaan verder dan ooit en in de supermarkt krijg je keuzestress van alle (doorgaans allemaal slechte) opties. Maar verder … een verziekt milieu, natuur overal opgedoekt, stress en manipulatie alom, slechter voedsel, doorwerken tot je 70ste met straks een pensioen dat vele malen lager is dan van de ouders, komplete afbraak van allerlei goede normen en waarden, enz.

  Die paradigma verandering moet m.i. inhouden dat er niet meer naar materiële waarden gekeken wordt, want in die zin ‘beter dan de ouders hebben’ zal de aarde niet volhouden. Voor dat anderszins beter hebben hoef je nauwelijks te sparen, kwestie van consuminderen en de kinderen bijbrengen dat er belangrijker zaken in het leven zijn. Op dat punt heeft Nederland nog een héél lange weg te gaan.

  Adamus: Bij Philips medic zijn de commerciële pijlen op USA gericht: “Obamacare” , de redding van dit nrdbrabantse bedrijf.

  kunnen ze alvast warmlopen voor ‘Samsomcare’ want dat wordt zo mogelijk nog erger. Overigens heeft Obama zich voor zijn Obamacare heel goed naar het NL zorgstelsel gekeken, en dezelfde slimme truuks gebruikt (zoals verplichte verzekering voor iedereen die alle kosten moet dekken terwijl de premie véél te laag is, en die de calculerende burgers bovendien niet betalen wegens lachwekkende boetes).

  Adamus: Vergeet dat “efficiënt” maar. Kaalgestript? Al aan onnodige (be)handelingen gedacht?

  ik denk dat er nu meer onnodige en/of nutteloze medische behandelingen zijn dan ooit.

  Tsjaa..: Er is voor ons straks geen kinderopvangtoeslag meer voor het duurste kind op de creche (zo’n €1200 p. maand),

  dat zijn natuurlijk ook krankzinnige bedragen, zoiets kan gewoon niet als je kijkt naar de minimuminkomens in dit land. De kinderopvang is een bubble die nodig moet leeglopen; hopelijk komt daarna de Gezondheidszorg aan de beurt voordat Den Haag daarin de volgende mega bubble ontdekt.

 106. bhaal says:

  Voerman,

  Beste Voerman,

  Ik heb je stukken hier gelezen en ik volg deze site al meerdere jaren en ik heb respect voor je scherpe visie. Ik ben het volkomen eens dat het niet duidelijk is wat voor dingen er ons te wachten staan.

  Betreft de woningmarkt:
  Ik denk dat deze ook nog lager zal worden. Ik twijfel alleen wat scheefhuurders gaan doen met zo een dergelijke verhoging. Persoonlijk ben ik er ook 1 maar, ik zal never kopen. Liever ga ik emigreren naar duitsland, noorwegen of turkije. Wel vindt ik dat mensen met een restschuld etc. dat de banken hier dik voor mogen opdraaien, jammer vindt ik dat wij worden aangezien als probleem van de maatschappij. P.s. kan niet kopen ben niet zeker over mijn baan en al helemaal niet van het losse contract van mijn vrouw.

  Nieuwe herverdeling gaande:
  Daarnaast is de huizenmarkt niet zo een grote issue aangezien we over 5 jaar misschien wel totaal niet meer een zorgverzekering hebben en dat we aan de chinezen zijn overgelaten. De olie moet opnieuw verdeeld worden en niet alleen de mensen in het westen schatting 1 miljard mensen, maar ook de mensen in india en china willen olie voor voedselverbouwing en lekker joyriden en dat zijn er nog eens 2,5 miljard.

  We moeten gewoon wennen aan onze nieuwe rijkdom. Zoals we in de jaren hiervoor hebben geleefd zal niet snel meer komen en daarnaast moeten we nog een grote schuld afbetalen aan al die miljarden mensen die jarenlang voor ons hebben gewerkt. Of als je dat niet wilt… kun je altijd nog met atoombommen gaan gooien. Ben ook heel benieuwd als er oorlog komt met Iran hoe deze zal verlopen en ik zal me ook niet verbazen als dit totalitair uit de hand loopt.

 107. huurder says:

  Hoe kijken jullie naar de verhoging van de huren? Ik merk dat een ieder zich er hier niet zo druk over maak. Of ben ik de enige scheefwoner op dit forum.
  Kan me voorstellen dat mijn huur van 620,- in 5 jaar
  richting de 1000 euro gaat..
  ALs de huizenmarkt dan nog niet ver gezakt is..stappen jullie dan over op de vrije sector? Hier in de randstad is de vrije sector ook aardig aan de prijs.
  Ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

 108. scheefkoper says:

  Poverty is the nonexistence of food, shelter, money and clothing that occurs when people cannot satisfy their basic needs. Poverty can be understood simply as a lack of money, or more broadly in terms of barriers to everyday life.[1]

  Voerman Hugo en andere doemdenkers, ja de huizenprijzen dalen nu en volgend jaar ook. Hoe slecht is dat nieuws nu eigenlijk?? en voor iemand uit 1963 misschien meer dan voor iemand uit 1993….
  Luxegelul
  Bellvilla ipv clubmed
  Gourmetten ipv van der valk
  auto ipv nieuwe auto
  wattsapp ipv sms
  tv ipv 3d tv
  etc etc …

  Stop allemaal us met huilen en donder die VOC-schouders er onder, gas op de lollie. werken met je luie bankhangflikker!

 109. krothuurder says:

  huurder,

  Ik zit in dezelfde situatie. Verwacht dat over 3 jaar de huizenprijzen al redelijk zijn gedaald en de huurprijzen in de vrije markt waarschijnlijk ook. Beter een paar duizend euro meer huur betalen dan tienduizenden euro’s verlies incalculeren door nu een huis te kopen….

 110. Floor says:

  huurder,

  Even trachten uit te zoeken wat de WOZ-waarde van je huis is, zul je aan de verhuurder moeten vragen.
  Denk dat toch ook voor scheefhuurders in de toekomst de jaarhuur niet boven de 4,5% van de WOZ-waarde uit zal komen.

 111. Adamus says:

  scheefkoper:
  Poverty is the nonexistence of food, shelter, money and clothing that occurs when people cannot satisfy their basic needs. Poverty can be understood simply as a lack of money, or more broadly in terms of barriers to everyday life.[1]

  Voerman Hugo en andere doemdenkers, ja de huizenprijzen dalen nu en volgend jaar ook. Hoe slecht is dat nieuws nu eigenlijk?? en voor iemand uit 1963 misschien meer dan voor iemand uit 1993….
  Luxegelul
  Bellvilla ipv clubmed
  Gourmetten ipv van der valk
  auto ipv nieuwe auto
  wattsapp ipv sms
  tv ipv 3d tv
  etc etc …

  Stop allemaal us met huilen en donder die VOC-schouders er onder, gas op de lollie. werken met je luie bankhangflikker!

  Nou nee, niet om jou te ondersteunen.

 112. Adamus says:

  Dawg:
  rtl.nl/components/…-op-ss-rotterdam.xml

  Maar € 6.000 verlies per huurder.

  Ze hebben hun nek uitgestoken 😉

 113. svg says:

  huurder, Huurverhoging is totaal overbodig, het is geeneens een gevoelsmatig argument , maar vooral een technisch argument, veel zo niet de meeste beseffen niet dat zij te veel betalen e.e.a. is al wel door anderen uitgelegt ook op dit forum , ik betaal nu ongeveer 11 euro per vierkante meter per maand, volstrekt onnodig als je ook bedenkt dat mijn huurwoning in 1963 is gebouwd en de stichtingskosten er al in de 90er jaren uit waren en 8 a 9 euro pmpj redelijk is, onderhoudt gebeurd sporadisch ,dus daar zit het ook niet in , ondertussen zit erik staal rustig op bonaire en mogen wij meebetalen aan zijn financiele misstappen en voor zover ik het heb begrepen betalen wij ook mee aan de HRA.

 114. Adamus says:

  huurder:
  Hoe kijken jullie naar de verhoging van de huren? Ik merk dat een ieder zich er hier niet zo druk over maak. Of ben ik de enige scheefwoner op dit forum.
  Kan me voorstellen dat mijn huur van 620,- in 5 jaar
  richting de 1000 euro gaat..
  ALs de huizenmarkt dan nog niet ver gezakt is..stappen jullie dan over op de vrije sector? Hier in de randstad is de vrije sector ook aardig aan de prijs.
  Ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

  Komt tijd komt raad 😉 20 jaar geleden maakte ik die rekensom ook: 10 jaar van 500 naar 1000 gulden. Zou ik alle (meer)kosten van koophuis opzij hebben gelegd dan zou ik nu meer kapitaal hebben dan de opbrengst van mijn koophuis. Hoewel je tijden niet kan vergelijken m.i.

 115. krothuurder says:

  huurder,

  De maatregel uit het regeerakkoord is vooral bedoeld om schrik aan te jagen in de hoop dat de beter verdienende huurders een huis gaan kopen en zo de dalende huizenprijzen tot stilstand brengen. Het is niet zo dat woningcorporaties straks voor een willekeurig huurhuis aan 43.000+ verdieners 4000 euro per maand mogen vragen, daar gaat geen politicus of rechter mee akkoord. Hoe het er precies uit zal gaan zien is afwachten.

 116. svg says:

  Sorry 8 a 9 euro pmpj moet natuurlijk 8 a 9 Euro PerMeterPerMaand zijn.

 117. Adamus says:

  Tsjaa..,

  Zo is Adamus in 1980 vertrokken bij een bedrijf toen hij verplicht moest meebetalen aan de VUT. Bouw je natuurlijk geen carrière mee op.

 118. Adamus says:

  krothuurder:
  huurder,

  De maatregel uit het regeerakkoord is vooral bedoeld om schrik aan te jagen in de hoop dat de beter verdienende huurders een huis gaan kopen en zo de dalende huizenprijzen tot stilstand brengen. Het is niet zo dat woningcorporaties straks voor een willekeurig huurhuis aan 43.000+ verdieners 4000 euro per maand mogen vragen, daar gaat geen politicus of rechter mee akkoord. Hoe het er precies uit zal gaan zien is afwachten.

  Het gaat er niet uitzien. We moeten verleven met een schuldgedreven politieke economie. Veel geblaat en veel schapen.

 119. Adamus says:

  Adamus: Het gaat er niet uitzien. We moeten verderleven met een schuldgedreven politieke economie.Veel geblaat en veel schapen.

 120. RealisT says:

  Keesje: NU is het de andere partij die oververtebenwoordigd is: ik heb ervaring 7 jaar in de schoonmaakbranche enz met fotootje erbij…..ik schrok daar toch wel even van…..

  Dat soort zaken vallen mij dus ook steeds meer op. Vorige maand heb ik op marktplaats nog een goede slag geslagen en 3 werksters gekocht. Ik heb er eigenlijk maar eentje nodig, maar voor die prijs zet ik de andere twee wel zolang als reserve op zolder. Eens gaan de prijzen weer omhoog, nietwaar?

  Maar wel goed opletten wat je koopt, want voor dat je het weet zit je met een schoonmaakster die van de vrachtwagen is gevallen.

  Maar alle gekkigheid daargelaten, ik zie dus dat zelfs vrouwen van rijkere landgenoten aan het poetsen slaan. Waar ze eerst nog een paar dagen per week ‘voor zichzelf’ hadden.

 121. bhaal says:

  Adamus: ongeveer

  600 euro (=6000-1 nul) zal je bedoelen en dat is peanuts in verhouding met andere verhogingen (zorgpremie of forensentaks) komende jaren. Daarnaast kun je dan al geen hypotheek meer nemen of is er alweer ander groot nieuws, waar we nu nog niet aan denken of inzien. Werkloosheid Spanje is ook iets om niet blij van te worden.

 122. Adamus says:

  Tsjaa..,

  Deze netniet boomer heeft kinderen en kleinkinderen (op kdv) en ziet de rekensommetjes nu ook langskomen. Enige weg is vooruitvluchten en meer proberen te verdienen.
  De leerschool buitenwereld is medogenloos zijn en dient zich vanzelf aan als de tijd daar is.

 123. RealisT says:

  scheefkoper: Bellvilla ipv clubmed
  Gourmetten ipv van der valk
  auto ipv nieuwe auto
  wattsapp ipv sms
  tv ipv 3d tv
  etc etc …

  Stop allemaal us met huilen en donder die VOC-schouders er onder, gas op de lollie. werken met je luie bankhangflikker!

  Zo te zien kan jij nog wel wat inleveren.

 124. Adamus says:

  Keesje:
  Ik merk aanmarktplaats dat de crisis flink begint toe te slaan. Een vriendin van mij gaat de ww in en ik adviseerde haar er wat zwart bij te werken als oppas of schoonmaak. Ik weet nog van een paar jaar terug toen ik dat zocht ik vooral zoekers vond van dat soort diensten met leuke fotootjes en katakterbeschrijvingen, NU is het de andere partij die oververtebenwoordigd is: ik heb ervaring 7 jaar in de schoonmaakbranche enz met fotootje erbij…..ik schrok daar toch wel even van…..

  Er kunnen nu dames (ook heren?) van 55 plus een zorgopleiding van 2 jaar volgen. Voordeel? Ze krijgen voor de stage ook nog iets betaald.

 125. RealisT says:

  Adamus: Enige weg is vooruitvluchten en meer proberen te verdienen.

  Puik plan!. Iedereen met 2x modaal gewoon een ton er bij vragen. 🙂

 126. Adamus says:

  RealisT: Puik plan!. Iedereen met 2x modaal gewoon een ton er bij vragen.

  “Vragen is krijgen” zei Terpstr van de VVD

 127. Adamus says:

  huurder:
  Hoe kijken jullie naar de verhoging van de huren? Ik merk dat een ieder zich er hier niet zo druk over maak. Of ben ik de enige scheefwoner op dit forum.
  Kan me voorstellen dat mijn huur van 620,- in 5 jaar
  richting de 1000 euro gaat..
  ALs de huizenmarkt dan nog niet ver gezakt is..stappen jullie dan over op de vrije sector? Hier in de randstad is de vrije sector ook aardig aan de prijs.
  Ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

  Woco moet concurreren met vrije sector?

  Biflatie.nl:
  Wat wonen betreft is er dus een toenemende noodzaak tot creativiteit vanuit degene die wil wonen. Wat mij betreft is er een trend te voorspellen richting kleiner wonen, samenwonen van ouders en één of meer gehuwde of samenwonende kinderen, woongemeenschappen met een eigen kamer en een gezamenlijke keuken/leefruimte en meer van dat zaken. Als wij net zo veel ruimte hadden gehad als in de Verenigde Staten dan zou ook het mobiel wonen een vast verschijnsel in onze samenleving gaan worden. Wonen waar je werk kunt vinden en tegen relatief lage kosten in verhouding tot die van een huur-of koophuis. Wie weet.

  En dan wordt er denk ik niet in de verkeerde richting gedacht.

 128. krothuurder says:

  huurder,

  Je moet elk jaar opnieuw afwegen of kopen beter is dan huren. De komende 3 jaar is huren sowieso voordeliger. Kijk rond 2015 weer eens naar huizenprijzen en vrije sector huurprijzen.

 129. Huren mag weer says:

  scheefkoper,

  Veel mensen leven idd ver boven hun stand. Onze beleidsmakers kunnen er echter ook wat van:

  http://www.gezondheidszorgbalans.nl/algemeen/infographic/

  Opvallend:
  – Gezondheidszorg kost 90 miljard(!)

  – De explosie van kosten tussen 1999 en 2010 is slechts voor 15% toe te schrijven aan vergrijzing. De overige 85% aan prijsstijgingen en naar verluidt ‘betere zorg’ (nmm: veel duurdere apparaten, extreem dure medicijnen welke zijn ‘gecompenseerd’ met fors minder mensen aan het bed, die vreemd genoeg per saldo weer veel meer salariskosten veroorzaakten…).

  Als ze in Den Haag eerst eens op de kosten gingen letten, dan zijn die forse lastenverzwaringen nauwelijks nodig.

 130. cartoonist says:

  Huren mag weer: Als ze in Den Haag eerst eens op de kosten gingen letten, dan zijn die forse lastenverzwaringen nauwelijks nodig.

  Dat gaat helaas niet veel van terecht komen. Ministers , ambtenaren en ander managers-ongedierte dat de kosten in toom zou moeten houden weten zelf nagenoeg niets van de zaken waar over ze moeten beslissen. (ik wil niet zeggen dat deze mensen te dom zijn om voor den duvel te dansen, wat dat is precies wat ze wel doen). Dus om beleid en beslissingen te ondersteunen laten deze capaciteitsarme leiders zich adviseren door een leger van lobbyisten. Deze lobbyisten werken nu juist voor die bedrijven waar steeds meer geld naar toe gaat. Het is dus wel duidelijk dat met het soort leiders waar we nu mee opgescheept zitten er van echte bezuinigingen niets terecht gaat komen. Onze leiders zullen gewoon jan-met-de-pet flink op de citroenpers drukken en veel nieuw krediet bij het bankengespuis opnemen.

 131. jim says:

  scheefkoper,

  Wattsap net zoiets als facebook, heb je het niet dan ben je ‘n loser, tel je niet mee. Deed mij denken aan prachtig artikel van Marcel van Rosmalen gisteren: http://www.nrcnext.nl/columnisten/2012/11/01/vrienden-op-facebook/ Ook zo’n geweldig ‘sociaal’medium. Ik zal er niet over uitweiden hier.
  http://www.flickr.com/photos/88899707@N06/8102651845/sizes/l/in/photostream/

  Over losers gesproken… ‘academisch gelul’:
  http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2012_09_23_archive.html
  Hoop veronderstelt geloof. De hemel op aarde.

 132. Aurely says:

  Totdat de politiek beseft dat de hand eerst in eigen boezem gestoken moet worden gaat het volgens Aurely alleen maar bergafwaarts. Al die nieuwe regeltjes kosten zakken met geld om in te voeren. Daar houden ze in Den Haag geen rekening mee lijkt het.

  Voor wie tips wil: http://ferfal.blogspot.nl/

  Houd er rekening mee dat we hier nog lang niet zover zijn, en hopelijk ook nooit zover zullen komen. Maar dat de komende paar jaren er veel meer mensen terugkeren naar “het geloof” lijkt me een open deur..

 133. nhz says:

  huurder: Kan me voorstellen dat mijn huur van 620,- in 5 jaar
  richting de 1000 euro gaat..
  ALs de huizenmarkt dan nog niet ver gezakt is..stappen jullie dan over op de vrije sector? Hier in de randstad is de vrije sector ook aardig aan de prijs.

  ik denk dat de meesten hier noodgedwongen al in de vrije sector huren. Daar zit jij na 1-2 huurverhogingen ook zo te zien 🙂 Overigens vind ik het in de huidige situatie terecht dat scheefwonen wordt aangepakt, alleen wel moreel volkomen fout dat de scheefleners ontzien worden (vooral degenen met meer dan 2x modaal die er soms zelfs op vooruit gaan).

  scheefkoper: top allemaal us met huilen en donder die VOC-schouders er onder, gas op de lollie. werken met je luie bankhangflikker!

  werken zodat we de parasitaire elite nog wat extra kunnen spekken?

  Floor: Denk dat toch ook voor scheefhuurders in de toekomst de jaarhuur niet boven de 4,5% van de WOZ-waarde uit zal komen.

  ik zat een paar dagen terug te kijken naar nieuwbouw apparatementen hier in de buurt die verhuurd worden bij gebrek aan kopers. De huurprijs blijkt nu 4.5% van de vraagprijs te zijn, maar die vraagprijs is dus onrealistisch hoog. Ik ben benieuwd of die huren straks omlaag gaan, of zouden ze de vraagprijzen nu hoog houden of zelfs verhogen om de huren op te stuwen?

  RealisT: Puik plan!. Iedereen met 2x modaal gewoon een ton er bij vragen.

  en dan val je ook nog in het lagere belastingtarief, want de effectieve belastingdruk is straks het hoogste voor 1.5-2x modaal.

  Huren mag weer: Als ze in Den Haag eerst eens op de kosten gingen letten, dan zijn die forse lastenverzwaringen nauwelijks nodig.

  dat gaan ze dus juist niet doen, Den Haag ziet een prachtige bubble die ze zo ver mogelijk gaan oppompen. Daar kun je als politicus vet aan verdienen, buitenkansje! En de medische maffia zal er ook dolblij mee zijn, ieder jaar meer mogelijkheden om te graaien voor wie oplet.

  Aurely: Totdat de politiek beseft dat de hand eerst in eigen boezem gestoken moet worden gaat het volgens Aurely alleen maar bergafwaarts. Al die nieuwe regeltjes kosten zakken met geld om in te voeren. Daar houden ze in Den Haag geen rekening mee lijkt het.

  ik denk dat het vooral bergafwaarts blijft gaan omdat geen enkele poging wordt gedaan om de economie en andere zaken te hervormen. HRA/NHG: vrijwel ongewijzigd de komende jaren, volstrekt uit de hand lopende ziekte/zorgkosten: laat maar waaien, voodoo economie die nauwelijks iets van waarde produceert: gaat niks aan gebeuren, veel te hoge kosten en teveel ambtenaren: ambtenaren gaan hier nog steeds met 57 een goudgerande vut/pensioenregeling in. De wal zal het schip keren, en dat het een zware crash wordt in plaats van echt keren lijkt me overduidelijk.

 134. scheefkoper says:

  Ben zelf extreem rijk en behoorlijk pessimistisch maar jullie kunnen er ook wat van. Heb een 800k spaarcentjes, een Q7 en best een lekker vrouwtje (in goede volgorde)Heb helaas geen hypotheek meer (afgetikt) en toch maak ik me zorgen. Wat moet ik toch doen met dat geld?

 135. nhz says:

  De gemiddelde PvdA of VVD parasiet verdient zeker twee ton (exclusief bijbaantjes en commissariaten), ze hebben hun zaakjes dus goed voor elkaar. Overduidelijk dat zowel VVD als PvdA niks willen wijzigen aan de plannen van de nieuwe regering. Graaien (en naaien) als vanouds!

  Inkomen van vijf ton bruto? Dan ga je erop vooruit
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3341155/2012/11/02/Inkomen-van-vijf-ton-bruto-Dan-ga-je-erop-vooruit.dhtml

 136. nhz says:

  scheefkoper: Wat moet ik toch doen met dat geld?

  luxe probleem 😎

 137. scheefkoper says:

  nhz,

  Dus toch een probleem.

 138. Scheefhuurder2 says:

  101 @Huurder,

  Vijf jaar is niet te overzien. Als scheefhuurder blijf ik elk geval de komende 2-3 jr. zitten: iedere huurverhoging weegt niet op tegen de verwachte koopprijsdaling. Ondertussen hou ik de koopmarkt nauwkeurig in de gaten. Volg verder je onderbuikgevoel: als je nu goed zit in een sociale huurwoning met goede buren in een prettige leefomgeving, dan is dat veel waard. De tijd dat vrije sector huur en koopmarkt garant stonden voor een goede buurt is allang voorbij. Zo zie je in randstad al de eerste tekenen van Vinex-verpaupering (vuilophoping, hangjongeren, overlast/criminaliteit).

 139. Adamus says:

  Scheefhuurder2:
  101 @Huurder,

  Vijf jaar is niet te overzien. Als scheefhuurder blijf ik elk geval de komende 2-3 jr. zitten: iedere huurverhoging weegt niet op tegen de verwachte koopprijsdaling. Ondertussen hou ik de koopmarkt nauwkeurig in de gaten. Volg verder je onderbuikgevoel: als je nu goed zit in een sociale huurwoning met goede buren in een prettige leefomgeving, dan is dat veel waard. De tijd dat vrije sector huur en koopmarkt garant stonden voor een goede buurt is allang voorbij. Zo zie je in randstad al de eerste tekenen van Vinex-verpaupering (vuilophoping, hangjongeren, overlast/criminaliteit).

  De kans is dat je in vrije sector buren hebt of krijgt die er terecht zijn gekomen met een nep loonstrookje of jongelui via strookje van ouders.

 140. Adamus says:

  scheefkoper:
  Ben zelf extreem rijk en behoorlijk pessimistisch maar jullie kunnen er ook wat van. Heb een 800k spaarcentjes, een Q7 en best een lekker vrouwtje (in goede volgorde)Heb helaas geen hypotheek meer (afgetikt) en toch maak ik me zorgen. Wat moet ik toch doen met dat geld?

  Er komt weer een leuk instapmoment …….http://www.goldprice.org/spot-gold.html. 🙂

 141. Adamus says:

  scheefkoper:
  Ben zelf extreem rijk en behoorlijk pessimistisch maar jullie kunnen er ook wat van. Heb een 800k spaarcentjes, een Q7 en best een lekker vrouwtje (in goede volgorde)Heb helaas geen hypotheek meer (afgetikt) en toch maak ik me zorgen. Wat moet ik toch doen met dat geld?

  Is maar 15 ha landbouwgrond …..

 142. Adamus says:

  jim,

  Whatsapp is toch sms? Je moet alleen een g3 telefoon hebben.

 143. Adamus says:

  cartoonist,

  En dat over de balk gegooide geld gaat weer naar bedrijven die het ook weer verkwisten. Zou er daarom steeds meer geld bijgeprint moeten worden? Er is zo nooit genoeg.

 144. jim says:

  scheefkoper,

  Gebruik maken van groene, monumenten en provinciale en gemeente subsidies en lekker buiten gaan wonen in een overzichtelijke veilige compound. http://www.youtube.com/watch?v=Nv_hI11HIPA

  Adamus,

  What’s next.

 145. jim says:

  Vergeet ik erbij te zeggen, Voorzieningen voor pony’s zijn er ook uiteraard.

 146. Floor says:

  jim,

  Geen zorgen, de gemeente Tubbergen regelt het allemaal voor u, ‘als u maar betaald’ vergeten ze er alleen achteraan te zeggen.
  Ook de prijzen laten ze wijselijk achterwegen.
  En……… ik zou die energierekening van die huizen wel eens willen zien.

 147. lorenzo says:

  scheefkoper: Stop allemaal us met huilen en donder die VOC-schouders er onder, gas op de lollie. werken met je luie bankhangflikker!

  Nou , to the point in ieder geval , de laatste dagen ook wel gemerkt dat het woord ”werken”door mij gebezigd nogal wat animositeit oplevert hier.

 148. jim says:

  scheefkoper,

  Of, iets rustiger en authentieker hier:
  http://www.youtube.com/watch?v=gnVJnTJnxyM

  Helaas wel erfpacht a raison van ca. € 9.000,– per jaar.
  Wel heel ‘groen’ door toepassing van geothermische warmtepomp, dus geen gasrekening!

  In april 2011 heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het Actieplan Aardwarmte gepubliceerd met haar visie op diepe geothermie. Vanaf 2012 zal voor duurzame – met geothermie geproduceerde – warmte een vergoeding verstrekt worden in de Stimulering Duurzame Energie+ regeling(SDE+) met een bijdrage van naar verwachting circa 5,4 euro per GigaJoule.

 149. KariZ says:

  Adamus,

  Mijn verhuurder vertelde een verhaal over een 50+ advocaat die zijn loonstrookje vervalst had omdat ie anders geen huurhuisje kreeg (kleine 600,- p/m).

  Arme drommel ging kopje onder door oude schulden en alimentatie voor 3 kids…

  Stond aan de tel. te janken of het tóch niet mogelijk was.

 150. jim says:

  lorenzo,

  Werken? Je kapot consumeren!

 151. lorenzo says:

  scheefkoper: Ben zelf extreem rijk en behoorlijk pessimistisch maar jullie kunnen er ook wat van. Heb een 800k spaarcentjes, een Q7 en best een lekker vrouwtje (in goede volgorde)Heb helaas geen hypotheek meer (afgetikt) en toch maak ik me zorgen. Wat moet ik toch doen met dat geld?

  Ik zou het geld op de juiste waarde schatten , niet in de categorie extreem rijk in ieder geval . Genoemde bedrag kan wel vlot op zijn , zeker en vaak icm de derde bezitting , maar goed ..
  Die kuu 7 , een Audi neem ik aan (er is zoveel anders…) , een vraag : waarom hebben die zo’n slecht uitgevoerde richtingaanwijzers, althans ik zie ze nooit knipperen .

 152. KariZ says:

  Adamus:
  Tsjaa..,

  Deze netniet boomer heeft kinderen en kleinkinderen (op kdv) en ziet de rekensommetjes nu ook langskomen.Enige weg is vooruitvluchten en meer proberen te verdienen.
  De leerschool buitenwereld is medogenloos zijn en dient zich vanzelf aan als de tijd daar is.

  Meer verdienen..probeer eerst maar eens minder te verliezen!

  Net vers van de pers: oud-collega. Werkzaam bij CBS als enquete afnemer. Contract wordt niet verlengd. Is al 3 x gebeurd en nu moet er dus vast in dienst worden getreden. Willen ze niet.

  ‘komende 6 mnd gaan werk voor je, kom daarna eens terug beginnen we weer van voor af aan’.

  Wel interessant dat de overheid zelf deze praktijken toepast nadat ze eerst de wet gemaakt hebben om na 3 halfjaar contracten verplicht iemand vast in dienst te nemen.

  Overheid geeft…overheid neemt…

 153. lorenzo says:

  jim: lorenzo, Werken? Je kapot consumeren!

  nou ik niet hoor ,ik denk en dus leef anti-cyclisch .

 154. jim says:

  Floor,

  Toen subsidie op dubbele beglazing zijn intrede deed jaren geleden waren de VVD ers er als de kippen bij om hier als eerste massaal gebruik van te maken. Uit altruistische ecologische overwegingen natuurlijk…
  Heb nog steeds enkele beglazing in mijn huurhuis, maar gelukkig ook truien zat.

 155. scheefkoper says:

  lorenzo: Ik zou het geld op de juiste waarde schatten , niet in de categorie extreem rijk in ieder geval . Genoemde bedrag kan wel vlot op zijn , zeker en vaak icm de derde bezitting , maar goed ..Die kuu 7 , een Audi neem ik aan (er is zoveel anders…) , een vraag : waarom hebben die zo’n slecht uitgevoerde richtingaanwijzers, althans ik zie ze nooit knipperen .

  Zijn alleen de genoemde spaarcentjes de echte kanken zitten in m’n toko

 156. jim says:

  Cyclisch gedacht;
  In de herfst sterft het van ‘t leven in de natuur.

 157. cartoonist says:

  Adamus: cartoonist,

  En dat over de balk gegooide geld gaat weer naar bedrijven die het ook weer verkwisten. Zou er daarom steeds meer geld bijgeprint moeten worden? Er is zo nooit genoeg.

  Natuurlijk circuleert het geld, maar de richting is momenteel dat steeds meer geld door de extreem rijke bovenlaag wordt opgezogen. Dat geld wordt b.v. weer in lage lonen landen geinvesteerd maar het komt onvoldoende terug in de westerse groep landen die steeds meer schuldenlast tot zich neemt.

  Thomas Jefferson zag eeuwen geleden al hoe het werkte:

  Thomas Jefferson understood the danger of putting the power to control the currency of a nation in the hands of a few individuals in the form of a monopolistic central bank. This is why he opposed Alexander Hamilton’s scheme to establish the First Bank of the United States. Let me repeat what he said in 1791:

  “If the American people ever allow the banks to control issuance of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that grow up around them will deprive the people of all property until their children will wake up homeless on the continent their fathers occupied.”

  En ook Karl Marx beschreef waarom dat alle geld, produktiemiddelen en onroerende goederen in een ‘kapitalistische systeem’ uiteindelijk in de handen terechtkomt van een kleine corrupte en perverse elitaire groep.

  Het geld ‘bijprinten’ en in omloop brengen d.m.v. staatsleningen gebeurt om de gewone mensen te verarmen. Enerzijds moeten die mensen de rente en schulden weer terugbetalen via belastingen en anderzijds wordt hun koopkracht aangetast door het ‘bijprinten’.

  Economische groei is een illusue die verwezenlijkt wordt d.m.v. schuldengroei.

 158. Adamus says:

  jim:
  Vergeet ik erbij te zeggen, Voorzieningen voor pony’s zijn er ook uiteraard.

  De ponyslager schijnt ook overuren te draaien 😉 zielugggh

 159. nhz says:

  Scheefhuurder2: Ondertussen hou ik de koopmarkt nauwkeurig in de gaten. Volg verder je onderbuikgevoel: als je nu goed zit in een sociale huurwoning met goede buren in een prettige leefomgeving, dan is dat veel waard. De tijd dat vrije sector huur en koopmarkt garant stonden voor een goede buurt is allang voorbij.

  ik zou vooral de vrije sector goed in de gaten houden. Het kan dat je gelijk hebt met je onderbuik gevoel, maar ik zie hier de kwaliteit van sociale huurwijken hard achteruit gaan doordat de WBV alle zelf betalende huurders wegpest via inkwartieren van asielzoekers, aso’s etc. Voor meer dan 800 euro is er in de vrije sector doorgaans flinke keus, ik geloof nooit dat de WBV op grote schaal haar woningen voor zo’n bedrag kan verhuren. Al eerder gemeld: je kunt in mijn woonplaats gloednieuwe, ruime appartementen huren voor 700-800 euro, en een plaats verderop heb je voor minder zelfs een nieuwe kleine gezinswoning met tuin. Als er niet gekocht wordt moet men toch wat met al die leegstaande nieuwbouwwoningen …

  Floor: Ook de prijzen laten ze wijselijk achterwegen.
  En……… ik zou die energierekening van die huizen wel eens willen zien.

  in mijn omgeving kom je met die 800K van scheefkoper niet ver, dat kan ik je garanderen. Al helemaal niet als je er de mogelijkheid is voor ‘pony’s houden’ want dan komt er minstens een paar ton bovenop (dat mensen momenteel grote moeite doen om van hun paard/pony af te komen is in de sector nog niet doorgedrongen, of ze zijn anti-cyclisch gaan denken).

  jim: Wel heel ‘groen’ door toepassing van geothermische warmtepomp, dus geen gasrekening!

  in Goes is een woonwijk met warmtepomp die gratis energie levert, behalve dan dat je verplicht moet aansluiten bij een grote energieviespeuk die daarvoor bijna 3000 euro per jaar all-in rekent. Mijn totale energierekening is een stuk minder…

  KariZ: Mijn verhuurder vertelde een verhaal over een 50+ advocaat die zijn loonstrookje vervalst had omdat ie anders geen huurhuisje kreeg (kleine 600,- p/m).

  tja … ik zag hier pas een nieuwbouw koopwoning die nog opgeleverd moet worden ineens te huur staan. Hilarische eisen die aan de huurder gesteld worden: vette huur, je moet 4500 euro bruto verdienen, vast contract, allerlei vormen van borg, dik meebetalen aan een soort onderhoudsfonds dat nog een paar honderd euro per maand kost. Ondernemers enzo hoeven ze al helemaal niet, stel je voor … Ik zou met gemak een stapeltje van die woningen kunnen kopen maar ik mag er van de WBV dus niet huren, véél te riskant. Zoals de directeur ooit aan de krant uitlegde: stel je voor dat we een miljonair zonder vast inkomen een huurkontrakt geven en de volgende dag vergokt hij al zijn geld in het casino 😎

  ja, nadenken kunnen ze wel tegenwoordig die socialistische baasjes.

  lorenzo: Genoemde bedrag kan wel vlot op zijn , zeker en vaak icm de derde bezitting , maar goed ..

  nou, ik denk zo dat een Q7 dat geld ook aardig er door jaagt bij de huidige benzineprijzen 😉

  lorenzo: slecht uitgevoerde richtingaanwijzers, althans ik zie ze nooit knipperen .

  al lang niet meer in Nederland geweest lorenzo? Is er hier nog iemand die richting aangeeft op de snelweg?

 160. Adamus says:

  jim:
  Cyclisch gedacht;
  In de herfst sterft het van ‘t leven in de natuur.

  Er is meer leven onder dan boven de grond.

 161. Adamus says:

  Nhz,

  doen om van hun paard/pony af te komen is in de sector nog niet doorgedrongen, of ze zijn anti-cyclisch gaan denken)….

  Ik zie ook geen makelauto met een trekhaak.

 162. Adamus says:

  Nhz ja, nadenken kunnen ze wel tegenwoordig die socialistische baasjes

  Holland casino gaat in verkoop.

 163. Adamus says:

  “al lang niet meer in Nederland geweest lorenzo? Is er hier nog iemand die richting aangeeft op de snelweg?”

  Jawel de VVD van Charly 130km Aptroot 😉
  90-70-50-120 (bis) nu ff de wegbouwers vrij baan geven en allemaal terug naar 1 rijstrook.
  Schiet wel op met die vvd’ers en hun LT visie.

 164. tufkaj says:

  tufkaj:
  Economisch bureau ABN zegt waar het op staat:
  twitter.com/sector…s/264390981741342721

  uit dit verslag:

  De
  aanhoudende prijsdaling sinds augustus 2008 heeft een eind
  gemaakt aan het verhaal dat de huizenprijzen alleen omhoog
  kunnen gaan. Ook de mythe dat er geen veiliger belegging
  bestaat dan een eigen woning, is doorgeprikt. Een groeiende
  groep heeft een voorkeur voor huren in plaats van kopen.
  Welbeschouwd is de voorkeur voor huren niet eens zo gek.
  Een blik op de grafiek van huizenprijzen gecorrigeerd voor de
  inflatie laat zien dat de prijzen ten opzichte van het hoogtepunt
  in 2008 al met ruim een vijfde zijn gedaald. Dat is veel. Maar
  na deze daling staan de reële huizenprijzen op het niveau van
  medio 2000, een jaar waarin de huizenprijzen in reële termen
  met 16% omhoog spoten. Qua huizenprijsontwikkeling was het
  jaar 2000 de absolute uitblinker van een decennium waarin de
  huizenprijzen meer dan verdubbelden. De reële prijzen mogen
  al fors zijn gedaald, maar om op het gemiddelde prijspeil over
  de periode vanaf 1975 uit te komen, moeten de prijzen met
  nog eens 20% dalen.

 165. Adamus says:

  KariZ: Meer verdienen..probeer eerst maar eens minder te verliezen!

  Deze maand heeft de hobby weer geld gekost 😉

 166. Adamus says:

  tufkaj,

  Onderzoek? Is gewoon een copy/paste van deze site hoor.

 167. tufkaj says:

  Als zelfs banken al openlijk gaan zeggen wat wij hier doen:

  Een betere graadmeter om het huidige prijspeil te beoordelen
  is te kijken naar de betaalbaarheid. Hier zijn diverse
  indicatoren voor te construeren. De meest eenvoudige vormt
  de ratio van de huizenprijs versus het bruto inkomen. Deze
  ratio stond voor eenverdieners met een modaal inkomen op
  6¼ in het derde kwartaal van 2012. Dat is al een enorme
  verbetering ten opzichte van de 8¼ waarde, die in het tweede
  kwartaal van 2007 nog werd bereikt. Toch is de huidige
  waarde nog ver verwijderd van het 5½, de gemiddelde waarde
  over de periode sinds 1975. Daarvoor is een verdere
  prijsaanpassing nodig van omstreeks 15%, wat al een duidelijk
  minder grote aanpassing is dan de aanpassing die op basis
  van het reële prijspeil valt te verwachten.

 168. Steven says:

  aan NHZ

  De echte slachtoffers van de crisis.. (en wees gerust: ik lees de Linda niet, maar vond het op google) http://www.lindamagazine.nl/2012/10/26/steeds-meer-paarden-naar-de-slager/

 169. tufkaj says:

  Adamus:
  tufkaj,

  Onderzoek? Is gewoon een copy/paste van deze site hoor.

  ha, ik dacht dus hetzelfde. Maar als banken ‘onze’ boodschap gaan brengen ineens…

 170. cartoonist says:

  nhz: Het kan dat je gelijk hebt met je onderbuik gevoel, maar ik zie hier de kwaliteit van sociale huurwijken hard achteruit gaan doordat de WBV alle zelf betalende huurders wegpest via inkwartieren van asielzoekers, aso’s etc.

  Niet alleen wordt in USA en Europa bewust gewerkt aan de implosie van de economie, ook alle sociale structuren wil men vernietigen.

  Als de puinhoop eenmaal maximaal is zullen de banken via de global elite dan de ‘New World Order’ aan de macht brengen. Misschien wel inclusief een messias die verkondigt dat hij de nieuwe hemel en de nieuwe aarde komt nremgen. Ik vraag me af of Obama de messias gaat spelen.

 171. 2Cent says:

  Adamus: Woco moet concurreren met vrije sector?

  Biflatie.nl:
  Wat wonen betreft is er dus een toenemende noodzaak tot creativiteit vanuit degene die wil wonen. Wat mij betreft is er een trend te voorspellen richting kleiner wonen, samenwonen van ouders en één of meer gehuwde of samenwonende kinderen, woongemeenschappen met een eigen kamer en een gezamenlijke keuken/leefruimte en meer van dat zaken. Als wij net zo veel ruimte hadden gehad als in de Verenigde Staten dan zou ook het mobiel wonen een vast verschijnsel in onze samenleving gaan worden. Wonen waar je werk kunt vinden en tegen relatief lage kosten in verhouding tot die van een huur-of koophuis. Wie weet.

  En dan wordt er denk ik niet in de verkeerde richting gedacht.

  Helaas is het hier in Nederland niet toegestaan goedkoop te leven. Als mensen massaal mobiel wonen, en woongemeenschappen zouden gaan proberen zou de overheid dat verbieden of er extra belasting op heffen. En dan liefst inkomens afhankelijk, zodat iemand met een goede baan net zo goed niet kan sparen. Dan kan iedereen braaf blijven werken en belasting betalen.

 172. Tsjaa.. says:

  En even later hebben ze het over 10% en dan nog 2,5% er af, dus 12,5% (gunstig) -20% (ongunstig) daling afhankelijk van hoe het verloopt. Als zij al onze percentages aanhouden zou het dan niet eigenlijk 30% moeten worden?

 173. cartoonist says:

  nremgen = brengen

 174. Adamus says:

  lorenzo: Nou , to the point in ieder geval , de laatste dagen ook wel gemerkt dat het woord ”werken”door mij gebezigd nogal wat animositeit oplevert hier.

  “Being a minimalist is hard. It takes a lot of butt sweat and tears.”

 175. Adamus says:

  2Cent,

  Op psychische gronden mag je soms kleiner wonen 😉

 176. jim says:

  Adamus: Er is meer leven onder dan boven de grond.

  En onder water niet te vergeten!

  nhz: ik zou vooral de vrije sector goed in de gaten houden. Het kan dat je gelijk hebt met je onderbuik gevoel, maar ik zie hier de kwaliteit van sociale huurwijken hard achteruit gaan doordat de WBV alle zelf betalende huurders wegpest via inkwartieren van asielzoekers, aso’s etc. Voor meer dan 800 euro is er in de vrije sector doorgaans flinke keus, ik geloof nooit dat de WBV op grote schaal haar woningen voor zo’n bedrag kan verhuren. Al eerder gemeld: je kunt in mijn woonplaats gloednieuwe, ruime appartementen huren voor 700-800 euro, en een plaats verderop heb je voor minder zelfs een nieuwe kleine gezinswoning met tuin. Als er niet gekocht wordt moet men toch wat met al die leegstaande nieuwbouwwoningen …

  in mijn omgeving kom je met die 800K van scheefkoper niet ver, dat kan ik je garanderen. Al helemaal niet als je er de mogelijkheid is voor ‘pony’s houden’ want dan komt er minstens een paar ton bovenop (dat mensen momenteel grote moeite doen om van hun paard/pony af te komen is in de sector nog niet doorgedrongen, of ze zijn anti-cyclisch gaan denken).

  Hoeveel pony’s heeft Bleker eigenlijk?

  En de 2 gezichten van de VVD:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3072344/2011/12/11/Henk-Bleker-doet-alsof-natuurliefhebbers-crimineel-zijn.dhtml

  nhz
  in Goes is een woonwijk met warmtepomp die gratis energie levert, behalve dan dat je verplicht moet aansluiten bij een grote energieviespeuk die daarvoor bijna 3000 euro per jaar all-in rekent. Mijn totale energierekening is een stuk minder…

  Terwijl het zo’n geweldig alternatief voor aardgas is gaan er mensen en bedrijven mee aan de haal die van de winst reisjes maken naar tropische oorden. In vette auto’s rondrijden al dan niet gefinancierd met groene subsidies van het door de ontvangen subsidie uitgespaarde geld opgebracht door wie eigenlijk? En kunnen ze zich enorme raampartijen met uitzicht veroorloven in gigantische ruimte’s die niet tot hogere energiekosten leiden dan ‘n proleet in ‘n achterstandswijk. En beweren het klimaat ernstig te nemen; “kijk maar hoe duurzaam mijn energie is”.
  Van die dingen.

 177. jim says:

  sorry eindtag blocktag vergeten. De laatste alinea in de vorige post is door mij, niet door nhz geschreven.

  Lekkere cd en, niet duur!
  http://www.youtube.com/watch?v=YED4sf6b9r4

 178. tufkaj says:

  Dronten wil startersleningen om van grond af te komen:
  http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/96105/starterslening-moet-de-woningmarkt-vlot-trekken

  En zegt dat gewoon hardop..

 179. Adamus says:

  tufkaj:
  Dronten wil startersleningen om van grond af te komen:
  omroepflevoland.nl…ngmarkt-vlot-trekken

  En zegt dat gewoon hardop..

  De schaamte voorbij; het nieuwe schuldgedreven gemeenteprogramma.

 180. jim says:

  tufkaj,

  Het grondpompen is begonnen…

 181. Adamus says:

  Hoeveel pony’s heeft Bleker eigenlijk?

  Minstens 2. Je ziet het wel voor je (van der Gijp) Bl en zijn meisje allebei in zo’n strak rijbroekie, zweepje….langs de meidoornhaag.

 182. Adamus says:

  Leuk http://www.ketelhaven.info/ foto H.Lammers

 183. Adamus says:

  jim:
  tufkaj,

  Het grondpompen is begonnen…

  Al moet het door een persleiding.

 184. Steven says:

  tufkaj,

  mooi ook weer die term “wooncarriere” en dan de grafiek vanaf 2008 er naast leggen. Hoe is het toch mogelijk dat minstens 50 procent van de bevolking niet ziet dat de woningprijzen gewoon dalen en dat het nog maar net begonnen is. Alsof wij volstrekt andere mensen zijn als in Japan, USA, Ierland en Spanje terwijl hier juist de grootste hypotheekschulden zijn per inwoner. Lijkt soms wel hier in Nederland dat een mening net zo belangrijk is als feiten.

 185. Steven says:

  daarmee bindt je de bewoners aan een veel te hoge schuld en door het zakken van de prijzen zullen ze ook al zijn ze jong met alle kansen nog voor zich gedoomed om voorlopig in Dronten te blijven wonen.. : (lijkt me inhoudelijk een betere tekst)

 186. Adamus says:

  Steven,

  “Wooncarrière” van de wieg tot het graf…..waar of in welk verband eerder gehoord?

 187. Marion says:

  cartoonist: Niet alleen wordt in USA en Europa bewust gewerkt aan de implosie van de economie, ook alle sociale structuren wil men vernietigen.

  Als de puinhoop eenmaal maximaal is zullen de banken via de global elite dan de ‘New World Order’ aan de macht brengen. Misschien wel inclusief een messias die verkondigt dat hij de nieuwe hemel en de nieuwe aarde komt nremgen. Ik vraag me af of Obama de messias gaat spelen.

  Dit kun je niet menen, anders ben je rijp voor een inrichting.

 188. Floor says:

  Marion,

  Oh ja hoor, dat meent ‘ie echt wel 🙂

 189. Adamus says:

  Marion: Dit kun je niet menen, anders ben je rijp voor een inrichting.

  Enig idee wat dat kost?

 190. Adamus says:

  Floor:
  Marion,

  Oh ja hoor, dat meent ‘ie echt wel

  🙂

 191. Adamus says:

  Adamus:
  Steven,

  “Wooncarrière” van de wieg tot het graf…..waar of in welk verband eerder gehoord?

  Zie dat de messias ook zo begonnen is.

 192. ll says:

  Rtl nieuws 20 tot 30% inleveren ?

  Is nog meer dan in Ierland, daar staat de teller nu op – 10%

 193. Steven says:

  ondertussen gaat iemand met 115 vierkante meter onder de prijs zitten van iemand met 94 M2 in dezelfde flat. http://www.funda.nl/koop/amsterdam/straat-silodam/

  tegen elkaar opbieden dus straks met steeds lagere prijzen.. En niemand die in een flat wil wonen voor 3-4 ton uiteraard..

 194. ll says:

  Adamus: Onderzoek? Is gewoon een copy/paste van deze site hoor.

  Dat was ook mijn eerste gedachte 🙂

 195. Adamus says:

  Steven:
  daarmee bindt je de bewoners aan een veel te hoge schuld en door het zakken van de prijzen zullen ze ook al zijn ze jong met alle kansen nog voor zich gedoomed om voorlopig in Dronten te blijven wonen.. : (lijkt me inhoudelijk een betere tekst)

  Wel eens langs Dronten gereden of zelfs straks er doorheen of voor de pioneer als eindpunt per 9 december 2012 http://nl.wikipedia.org/wiki/Hanzelijn#Geschiedenis

 196. Voerman says:

  nhz: maar ik zie hier de kwaliteit van sociale huurwijken hard achteruit gaan doordat de WBV alle zelf betalende huurders wegpest via inkwartieren van asielzoekers, aso’s etc

  Volkomen mee eens, maar dat proces is al tientallen jaren geleden ingezet.
  Ook door de landspolitiek en op gemeenteniveau wordt dit proces aangemoedigd.

 197. Floor says:

  ll: Rtl nieuws 20 tot 30% inleveren ?

  Dan ga ik maar eens op zoek naar een gratis huurhuis.

 198. Adamus says:

  Adamus,

  =2013

 199. Floor says:

  Floor: Dan ga ik maar eens op zoek naar een gratis huurhuis.

  Bestaat het Leger des Heils nog?

 200. ll says:

  @ admin op mijn IPAD zijn de posten stil komen te staan vanaf 3.00h vanaf post 136.

  Hebben meer mensen hier last van ?

 201. Steven says:

  aan Adamus : ha ha dat station Dronten in aanbouw.. wat een diepe triestigheid inderdaad. Toch raar he dat zo’n beleidsmaker startersleningen wil geven, maar niet gewoon zegt: kom hier wonen voor een kwart van de prijs. Die gedachtenstap is blijkbaar nog te moeilijk.

 202. ll says:

  En altijd weer dat laatste zinnetje, ‘ gegevens worden niet vrijgegeven ‘.

 203. Adamus says:

  Voerman: Volkomen mee eens, maar dat proces is al tientallen jaren geleden ingezet.
  Ook door de landspolitiek en op gemeenteniveau wordt dit proces aangemoedigd.

  Yep werd in bv de gem.Hoorn/GroteWaal beleid om er paupers tussen te zetten. Eerst woningen voor het nieuwe Philips management (al heette dat nog niet zo), dan blanke bijstandsmoeders, vervolgens “allochtonen”, bleef mengelmoesje over: zet er paupers tussen en iedereen gillend weg 🙂 En spreek dan over periode na 1987. Wijk Kersenboogerd moesten de nieuwe kopers naartoe, toen die er eenmaal gekocht hadden in de nieuwe wijk werd er een paupercentrum ingepland waar het vermaak bestaat uit steekpartijtjes 😉

 204. Adamus says:

  ll:
  @ admin op mijn IPAD zijn de posten stil komen te staan vanaf 3.00h vanaf post 136.

  Hebben meer mensen hier last van ?

  Niet geweten dat het aan mijn ipad lag 😉 had er gisteren last van: was aan het lullen met mezelluf 🙁

 205. Floor says:

  ll,

  Ik vind dit soort berichten knap schandalig, trek al die subsidies van rtl ook maar in.

 206. Floor says:

  Adamus: was aan het lullen met mezelluf

  haha, dat doe jij toch standaard?

 207. Adamus says:

  Floor: Bestaat het Leger des Heils nog?

  Blijf zingen en je herder wordt de heer, het ontbreekt je aan niets, legt je in grazige weiden en dan…….jawel….

 208. Adamus says:

  Floor: haha, dat doe jij toch standaard?

  Zo pienter is dat apparaatje niet hoor. Schrijf voor de lurker, de echte massa 😉

 209. eric406 says:

  Adamus: Niet geweten dat het aan mijn ipad lag had er gisteren last van: was aan het lullen met mezelluf

  Koop een transformer prime en je hebt nergens last van

 210. Adamus says:

  Floor:
  ll,

  Ik vind dit soort berichten knap schandalig, trek al die subsidies van rtl ook maar in.

  Is dit een reactie op een post die ik nog niet heb kunnen zien?

 211. Floor says:

  Adamus,

  Heb hier nog een hutkoffer staan van m’n oudtante, die flikte het om begin vorige eeuw met een student de wijk te nemen naar de US, om uiteindelijk te belanden bij de ‘Salvation Army’ in de UK.
  Kan ik goed gebruiken dan toch?

 212. Floor says:

  Adamus,

  ll: nu.nl/geldzaken/29…dertig-procent-.html

 213. Adamus says:

  eric406: Koop een transformer prime en je hebt nergens last van

  Weet het, maar ben op klein(er). Vorige computer was een lompe Apple powerbook 12″ en daarvoor Atari. Ik heb weinig computers gehad. Wel nu nog een te dure E-ink ereader van Irex (iliad).

 214. Adamus says:

  Kan ik goed gebruiken dan toch?

  Zo’n contact zou ik ook zuinig op zijn. Hoe is het met die student afgelopen?

 215. Adamus says:

  ll:
  10-20-30 allemaal koopkrachtminnen

  nu.nl/geldzaken/29…dertig-procent-.html

  Zou zonder regering ook gebeuren m.i. Wel of geen Rutsom doet er eigenlijk niet toe; leuk voor de bühne http://www.vvd.nl/activiteiten/306/vvd-congres. 1931??.

 216. Floor says:

  Adamus,

  Zij was ‘my hero’, paste altijd op in de jaren ’50 begin ’60, nogal rebels en volgens mijn vader leek ik op haar.
  Zij was er ook toen JFK vermoord werd, neem aan dat dat op een vrijdag was aangezien ze dan altijd oppaste, ik was toen 10 jaar, dus dat JFK moment wat bij iedereen in het geheugen gegrift staat heeft bij mij alles met m’n oudtante te maken.
  Anyway, met een Engelsman getrouwd geweest enige jaren en ook gescheiden dus, allemaal reeds voor dat ik het levenslicht zag.

 217. Adamus says:

  Steven:
  aan Adamus : ha ha dat station Dronten in aanbouw.. wat een diepe triestigheid inderdaad. Toch raar he dat zo’n beleidsmaker startersleningen wil geven, maar niet gewoon zegt: kom hier wonen voor een kwartvan de prijs. Die gedachtenstap is blijkbaar nog te moeilijk.

  Lijkt een beetje op maarssenbroek incl. Marokkaanse jongeren 🙂

 218. Floor says:

  Adamus: Hoe is het met die student afgelopen?

  Geen idee

 219. Voerman says:

  Adamus: bleef mengelmoesje over: zet er paupers tussen en iedereen gillend weg

  Stel je voor, dat dat zou gebeuren in de straat waar jij net een nieuwbouwwoning hebt gekocht van +/- 2ton.
  Dan is je vraagprijs helemaal niet interessant meer, want dan wil geen fatsoenlijk mens daar nog wonen.
  Voor geen prijs. Ben je echt de klos.
  En toch komt het voor!

 220. Adamus says:

  Floor,

  Jfk en Fred Emmer die het vertelde op het journaal. TV net een week aangesloten en betaald met meevallende opbrengst van gladiolenbollen en dan zulk nieuws voor een 8jarige. Wel in de keuken, de voorkamer werd niet gestookt. Niemand het het via de radio gehoord? Bij ons niet, de radio ging naar de schuur en is bij mijn ouders nooit meer het huis ingekomen. Later konden ze in de jaren 60 ook nog kamerdebatten volgen ……http://nl.wikipedia.org/wiki/Norbert_Schmelzer “de tekkel”

 221. Floor says:

  Adamus,

  Tja, je zou er heimwee van krijgen. Ik ga tukken, volgens mij is iedereen overal uitgerangeerd, night.

 222. nhz says:

  Adamus: Jawel de VVD van Charly 130km Aptroot 😉
  90-70-50-120 (bis) nu ff de wegbouwers vrij baan geven en allemaal terug naar 1 rijstrook.

  en vooral veel automatische flitspalen en nog hogere boetes, dankzij de VVD weet niemand meer hoe hard je mag op de weg 😎

  tufkaj: Toch is de huidige
  waarde nog ver verwijderd van het 5½, de gemiddelde waarde
  over de periode sinds 1975.

  en nog verder verwijderd van de 3 die je krijgt als HRA wordt afgeschaft 🙂

  Steven: De echte slachtoffers van de crisis.. (en wees gerust: ik lees de Linda niet, maar vond het op google) lindamagazine.nl/2…rden-naar-de-slager/

  ik hoor dat al maanden, inderdaad heel tragisch; zou me niks verbazen als grote huisdieren gaan volgen, alleen dan niet via de slager maar gewoon achtergelaten ergens in het bos ofzo. Natuurlijk niet als het baasje bijstand heeft, want dan wordt het huisdier apart gesubsidieerd 😎

  cartoonist: Ik vraag me af of Obama de messias gaat spelen.

  Saint Obama is al vier jaar aan het warmdraaien.

  Steven: Die gedachtenstap is blijkbaar nog te moeilijk.

  vooral vanwege de schadeclaims die dan volgen van wie er al woont in een dure koopwoning 😎

  Adamus: Weet het, maar ben op klein(er).

  tijd voor een Nexus 7? Brother Steve inruilen voor Big Brother Google, lood om oud ijzer 😎

 223. Adamus says:

  Voerman: Stel je voor, dat dat zou gebeuren in de straat waar jij net een nieuwbouwwoning hebt gekocht van +/- 2ton.
  Dan is je vraagprijs helemaal niet interessant meer, want dan wil geen fatsoenlijk mens daar nog wonen.
  Voor geen prijs. Ben je echt de klos.
  En toch komt het voor!

  Platteland kunnen ze weer een megastal plaatsen (omg. Veendam of Doetinchem 5000koeien) Zelf meegemaakt toen ik in 1980 een (koop)huisje in dorp had en de achterbuurman de bloembollenontsmettingsbakken (kwik) ging lozen op de erfscheiding en ook meende dat ik het wel op prijs zou stellen om de afzuiger van de pelmachine op mijn erf te laten blazen. Gesprek met wethouder over gehad, maar die was dan weer adjunct bij Rabo en die had er in die periode belang bij dat bedrijfje niet onderuit ging…..net als nu ongeveer, maar dan grotere bedragen 😉

 224. edjebel says:

  Marion: Dit kun je niet menen, anders ben je rijp voor een inrichting.

  Hij heeft gewoon gelijk (cartoonist) maar wellicht geef je de voorkeur aan “vergeef hun ze wisten niet wat ze deden” ?

 225. Adamus says:

  tijd voor een Nexus 7? Brother Steve inruilen voor Big Brother Google, lood om oud ijzer

  Daarom heb ik het ook niet zo op het (i)cloud servers. Allemaal in de USA gevestigd.
  Dropbox/amazon kunnen ze meteen zien welke boekjes je heb gekocht, zelfs op welke blz je bent. Interessant is ook wie je vrienden/links zijn. Maar je hebt toch niets te verbergen?

 226. Adamus says:

  Floor:
  Adamus,

  Tja, je zou er heimwee van krijgen. Ik ga tukken, volgens mij is iedereen overal uitgerangeerd, night.

  Heeft dwddEU dit weekeinde vrij omdat JKdeJ niet meer komt?

 227. Adamus says:

  Saint Obama is al vier jaar aan het warmdraaien.

  Hij wordt niet de verbinding met de engelhiërarchiën. Daarvoor is het nog te vroeg 🙂

 228. Adamus says:

  Adamus: Daarom heb ik het ook niet zo op het (i)cloud servers. Allemaal in de USA gevestigd.
  Dropbox/amazon kunnen ze meteen zien welke boekjes je heb gekocht, zelfs op welke blz je bent. Interessant is ook wie je vrienden/links zijn. Maar je hebt toch niets te verbergen?

  En vooral je lokatie prijsgeven.

 229. nhz says:

  Adamus: Maar je hebt toch niets te verbergen?

  Precies; maar je hoeft zo’n produkt natuurlijk niet te gebruiken zoals Apple en Google het bedacht hebben 🙂

  En voor de gemiddelde Nederlander die al op FB, Hyves, Twitter etc. zit maakt het toch niet meer uit om nog een extra kanaaltje naar Big Brother te openen; alles volledig transparant voor de Messias en zijn ijverige ambtenaren in Utah.

 230. Adamus says:

  nhz: Precies; maar je hoeft zo’n produkt natuurlijk niet te gebruiken zoals Apple en Google het bedacht hebben

  En voor de gemiddelde Nederlander die al op FB, Hyves, Twitter etc. zit maakt het toch niet meer uit om nog een extra kanaaltje naar Big Brother te openen; alles volledig transparant voor de Messias en zijn ijverige ambtenaren in Utah.

  Jurisisch gezien mag je een ipad niet voor andere dingen gebruiken of geldt dat alleen voor de fysieke onderdelen?

 231. cartoonist says:

  Marion: Dit kun je niet menen, anders ben je rijp voor een inrichting.

  ik begrijp dat je geschokt bent, dat neem ik je absoluut niet kwalijk.

  https://www.youtube.com/watch?v=_3dBPGK3FpI

  Bekijk deze speech van George Bush senior eens en denk eens na wat er sinds die tijd is gebeurd. En probeer je te ontworstelen van het paradigma wat de main stream media je zo krampachtig voorspiegelt.

  Ik wens je de komende jaren veel sterkte met het verwerken van de nieuwe werkelijkheid.

 232. cartoonist says:

  cartoonist,

  https://www.youtube.com/watch?v=lzzVHXSJl9s

  ik bedoelde deze speech van George Bush

 233. philippulus says:

  Adamus: De ponyslager schijnt ook overuren te draaien zielugggh

  Zo zag ik laatst op BVA-auctions dat pony’s ongeveer 50,- euro doen, vind ik best wel zielugggh ja.

 234. Bruno says:

  Oeps…

  m.volkskrant.nl/article/carrousel//3342062/Onverwachte-strop-voor-huizenbezitters-met-NHG.html

 235. lorenzo says:

  nhz: al lang niet meer in Nederland geweest lorenzo? Is er hier nog iemand die richting aangeeft op de snelweg

  ja , net weer terug in het land met de kapotte knipperlichten , zebrapaden als zelfmoordplekken , bumperklevers want snel naar huis waar marie en karel met 2 keer 45.000 met een hypotheek , kinderopvang en 2 glimmende bolides , derhalve vrijwillig aangegaan maar klagend als paris hilton die weer eens bij opa op schoot zit …

 236. lorenzo says:

  …we zakken letterlijk door onze knieen van de decadentie van de afgelopen 20 jaar , orthopheden (..) zijn niet op tijd op te leiden om ons nieuwe knietjes en heupjes te geven , de kosten zijn niet op tijd te verzamelen en de diabets gaat in 2020 ons nog vele miljaren kosten , extra.
  Goed , de werkelijkheid gaat nu als grensrechter zijn rol vervullen en dat is wel zo eerljk .

 237. nhz says:

  Adamus: Jurisisch gezien mag je een ipad niet voor andere dingen gebruiken of geldt dat alleen voor de fysieke onderdelen?

  in de geest van Apple geldt dat alleen zolang jij het als een iPad ziet 🙂 Maar persoonlijk zou ik eerder een Google tablet misbruiken (heb er nog niet eens eentje hoor, ben aan het studeren op de mogelijkheden vooral om Big Brother te omzeilen). Bij Nexus heb je in ieder geval de hardware voor een gesubsidieerde prijs, terwijl je bij Apple minstens 100% teveel betaalt voor de hardware.

  ll: Fear ?

  4.bp.blogspot.com/…ages+in+a+bubble.jpg

  ja, voor het volk denk ik; hoewel de politiek nog in de ‘Return to Normal’ fase zit.

  lorenzo: Goed , de werkelijkheid gaat nu als grensrechter zijn rol vervullen en dat is wel zo eerljk .

  gelukkig voor Henk en Ingrid zijn er politici die de werkelijkheid zolang mogelijk op grote afstand houden, zodat hun illusie nog even stand houdt en de schade (vooral voor verstandige mensen) nog veel groter wordt.

 238. Ain says:

  “Voor zo’n miljoen huizenbezitters met de Nationale Hypotheekgarantie wordt verhuizen in het nieuwe jaar een dure grap. De NHG-hypotheek blijkt alleen mee te nemen te zijn naar een volgende woning als ze voortaan annuïtair en volledig wordt afgelost.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3342062/2012/11/03/Onverwachte-strop-voor-huizenbezitters-met-NHG.dhtml

 239. Inon says:

  Vereniging Eigen Huis boos over wijziging NHG
  Iemand die verhuist mag vanaf volgend jaar zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) toch niet meenemen naar een volgende woning. Persbericht 03 nov 2012, 15:00

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/Pers-2010/362113-aflossing-NHG-hypotheek-verplicht/

 240. Wowly says:

  Sta nog steeds van deze site te kijken. Ik hoop dat iedereen in een fijn huis zit, want de komende jaren kan niemand geen kant op.

  Bestaande huizen worden steeds ouder en verslijten nu eenmaal (voegwerk, gesteente, isolatie, pleisterwerk) en hebben veel onderhoud nodig.
  Nieuwe huizen zijn energiearm, weinig onderhoud, zeer prettig om in te leven qua vochtigheid en ventilatie en verwarming. Wel te duur gekocht, dat weer wel.

  Toekomstige huizen zijn ook niet intreressant. De huidige huizen worden nu zo goedkoop aangeboden dat ze niet meer te (her-)bouwen zijn. Oftewel: er gaat nauwelijks gebouwd worden…

  Dus: op slot die handel voor de komende 5 jaar. Toch zie ik hier nog veel leden die hopen er een slaatje uit te slaan. Ze zullen als laatsten in de rij staan voor een prettig en betaalbaar huis. En aangezien de huur fors zal stijgen: jullie hebben het niet in de hand…… Daarom pas het om hier niet met een al te grote trompet rond te bazuinen dat je je geld in de pocket hebt gehouden; dat is over 5 jaar niets meer waard….

 241. JR says:

  De huurverhoging voor scheef-huurders daar ben ik niet zo bang voor. Ikzelf zal ook flink meer moeten betalen voor mij/ons geen probleem.

  Wat natuurlijk wel krom is, is het geval van een 4 persoons-huishouden met een inkomen van 43001 euro. Deze ratten huren blijkbaar ook scheef en zullen daar flink voor moeten boeten. Van 43k houd je netto grofweg 2200 in de maand over en daar moet je dan het gehele gezin mee onderhouden inclusief 700 euro per/jaar extra ziektekosten(bron: stef blok). Dit heeft natuurlijk niets met nivelleren te maken maar is ordinaire st(r)aatroof. Ik hoorde al verscheidene opmerkingen omtrent het einde van solidariteit, mijn inziens een onwenselijke situatie zelfs voor de VVD.

  Waar ik me nu ook bont en blauw aan erger zijn de tactische VVD stemmers die steen en been klagen, kom op zeg, had gewoon op de partij gestemd waar je op had willen stemmen ! anders moet je niet zeuren (maar betalen)

  Enige lichtpuntjes zijn nog niet inzicht en ben dan ook zeer benieuwd hoe het zal gaan tot 2014. Een ding is zeker de prijs van huizen voor starters zullen drastisch dalen en een groep mensen die fatsoenlijk financiert zal hier de vruchten van kunnen plukken

 242. TP says:

  Ik kan niet meer op de nieuwe topics komen, hebben hier meer mensen last vam?

 243. philippulus says:

  Sinds gisterochtend kan ik de nieuwe onderwerpen niet meer bekijken, nog iemand die daar last van heeft?

 244. philippulus says:

  OOk bizar, het bericht van TP was zoeven niet te zien, nu wel.

 245. ll says:

  TP: Ik kan niet meer op de nieuwe topics komen, hebben hier meer mensen last vam?

  Ja mobiel is het draadje onbereikbaar, stil blijven staan op 2 november 15.00 h. E-mail sturen aan admin lukt dat wel ? Denk het niet………

 246. ll says:

  philippulus: Sinds gisterochtend kan ik de nieuwe onderwerpen niet meer bekijken, nog iemand die daar last van heeft?

  weet niet of jullie kunnen zien, maar via dft.nl pagina, kan je op tweets ‘huizenmarkt’ komen en daar doet ie het wel, sterkte 😉

 247. philippulus says:

  Goedemorgen ll, zijn de nieuwe draadjes immobiel wel te bekijken? hier namelijk niet, gistern kon ik de nieuwe draadjes alleen bekijken via de link in het twitter kader.

 248. philippulus says:

  ll: weet niet of jullie kunnen zien, maar via dft.nl pagina, kan je op tweets ‘huizenmarkt’ komen en daar doet ie het wel, sterkte

  Owwké. gelijk even kijken, tnx 🙂

 249. philippulus says:

  In het Twitterblok kon ik geen link naar deze site ontwaren, maar ik zag dat de nieuwe onderwerpen weer te bekijken zijn, wrs. wat sleutelwerk van de admin. op deze zondagochtend!?

  tnx enniwee ll.

 250. admin says:

  philippulus:
  In het Twitterblok kon ik geen link naar deze site ontwaren, maar ik zag dat de nieuwe onderwerpen weer te bekijken zijn, wrs. wat sleutelwerk van de admin. op deze zondagochtend!?

  tnx enniwee ll.

  🙂

 251. Lex says:

  Floor: Iedereen heeft de afgelopen jaren alles er doorheen gejast, kon niet op, ik geloof ook in het geheel niet in vette spaarrekeningen.
  Een vette spaarrekening bouw je niet zomaar in een paar jaartjes op.

  Oh jawel hoor. Kom zelf uit bijstandsgezin, dus ben zonder voorsprong begonnen. Op 23ste gaan werken, en in de vrije tijd de universiteit gedaan (zelf betaald, niks overheid). Altijd zuinig aan gedaan en doorgespaard. Kan nu contant een comfortabel huis afrekenen als het moet. Maar inderdaad, mijn klasgenoten, die soms (meestal) beter verdienen dan ik staan diep rood. Dus is echt een instellingskwestie. Ik had simpelweg altijd armoede gekend, en had er dus een grotere hekel aan. Vandaar dat het voor mij psychologisch simpel was om flink te sparen in plaats van telkens een nieuwe auto te kopen als hij na 3 jaar APK gekeurd moest worden. Simpel om niet 3 keer per jaar met een bierbuik op het strand van Hawai te liggen, maar je vakantie dagen te verkopen. Simpel om je kleren niet elk seizoen aan de mode aan te passen, maar om degelijke spullen te kopen die mode neutraal zijn. Simpel om geen duur tel. abo te nemen, geen duur internet gedoe, nauwelijks uit eten in dure zaken (waar voor de echte cullinaire kenner het eten om te janken is).

  Kijk, ik ben nog ruim geen 40, maar met 2 dagen werk in de week red ik het ook wel. Mijn klasgenoten. Die zijn gedoemd tot hun 67ste te beulen… En er zijn er nu al een hoop bij met burnout, depressie en stress verschijnselen omdat al die financiele lasten (en het werk) als een molensteen om de nek hangen. Nog 30 jaar werken gaan ze simpelweg niet halen. Als je nu al 3 keer per jaar op vakantie moet om het jaar door te komen, dan ga je het echt niet redden. Hoe moet dat als ze 45 zijn en lichamelijke kwaaltjes krijgen? Geen wonder dat de zorg zo duur is, we zijn gewoon verkeerd bezig.

  Vrienden/bekenden hebben me altijd voor gek versleten dat ik (zeer fanatiek) spaarde, en nu zie ik hier ook weer zo’n “ongelovige”. Tsja, zelf weten, maar ik heb okt-dec vrij (als ik wil). Waarom? Komt aan rente genoeg binnen om dan simpelweg niet te werken. Want je dacht toch niet dat ik spaarde voor het sparen? Ik spaar(de) voor mijn vrijheid….

  Ik werk nu 13 jaar, en verdien helemaal niet zoveel. Dus dan zou iedereen (nou ja de meeste) het moeten kunnen. Een huis bijeensparen met een niet zo’n hoog salaris kan dus wel. Belangrijkste is hoe je erover denkt, niet hoeveel je “baas” maandelijks aan je over maakt.

  Hypotheek voor 30 jaar. Nooit begrepen. Steek je in de schuld, en je krijgt een beloning van de overheid (HRA). Dat klinkt toch gewoon verdacht! Oh nee, je tekent om tot je 67ste (of zolang de overheid het wil) te beulen en dagelijks naar je werk te gaan en belasting te betalen in de hoogste schijven (BOX 1). Lekker jezelf verliezen aan onzin waar je eigenlijk geen reet zin in hebt. Lekker oogkleppen op, en een paar keer per jaar lekker met de buurtjes op de camping vertoeven zeker. Lekker naar de kermis, en al die andere plekken waar je soorgelijkgestemden kunt tegenkomen, om vooral maar in de illusie te blijven geloven dat het zo is hoe het hoort te zijn. En in de avond? Lekker op de bank TV kijken zoals iedereen doet. Lekker genieten van entertainment, kankeren over voetbal en de politiek. Want ja, om eens een boek te kopen over financien, investeren, iets technisch of iets dergelijks om jezelf te ontwikkelen is natuurlijk teveel gevraagd. En waarom zou je dat doen? Dat doen anderen toch ook niet. Ja die ene rare snuiter in het dorp misschien… Maar “normale” mensen doen dat niet. Als je simpelweg doet wat andere doen, dan krijg je ook wat andere hebben. Schuld en een geloof dat werken voor de baas HET is. Vooral vasthouden aan dat geloof en die baan. Nog even je harsens verder murf laten slaan door die hypotheker, en je geloofd echt dat je goed bezig bent…Althans…Eventjes, want in je onderbuik voel je toch dat er van alles niet klopt?

  Je moet niet werken voor geld, maar voor geld dat voor jou gaat werken. Elke euro/dollar/wat dan ook is een werknemer van me, en daar gaat ongenadelijk de zweep over.

  De meeste mensen werken hard voor geld, en kopen er dan onnozele prulletjes mee. Je kunt er beter echte assets mee kopen die je passief inkomen geven. Dan worden die hele HRA, zorgpremie, huurverhoging ook een non issue.

  Mijn welgemeende excuses voor een lange reactie op een simpele uitspraak, maar ik zie mijn hele leven al mensen die vanaf de kleuterschool geconditioneerd zijn in het aanvaarden en blijven vasthouden van de voor mij niet vanzelfsprekende “wijsheden” waar de lage en midde klasse angstvallig aan vast blijven houden omdat ze niet beter weten, dat ik er toch even op moest reageren. Mijn overtuiging is dat rijk worden/zijn allen tussen je oren zit. Een ander verschil zit er niet tussen mensen die tot hun 67ste beulen voor de baas en anderen die met hun 45ste met pensioen gaan.

  You better have a plan for your life, otherwise it will be part of somebody else’s plan.

 252. Lex says:

  Draaikont: Het is niet zo dat de buit eindig is en anders verdeeld moet worden. De buit is juist vele malen groter geworden.

  Oh, waarom stijgen de voedsel prijzen dan zo hard? Waarom kopen China, Argentinie etc. in Afrika dan landbouwgrond op? Is er opeens meer goud/grond/diamanten/grondstoffen? Nope. Dus die dingen zijn simpelweg eindig. Sterker nog, veel aandelen nu spelen in op stijgende koersen van essentiele zaken als water. Moreel misschien niet zo netjes volgens sommigen, maar een mens is in de huidige maatsschappij gewoon een kostenplaatje. Het oppervlakte is beperkt op deze aarde net als de hoeveelheid lucht/eten/water er beschikbaar kan komen. Dus buit is zeker beperkt.

  Wat groter is geworden is de hoeveelheid geld. Maar geld is een concept wat niet meer gekoppeld is aan een grondstof als goud, dus lijkt de welvaart toe te nemen. Maar is dat werkelijk zo?

  Toen ik jonger was reden de treinen gewoon als er blaadjes op de rails lagen. Toen sloegen diesel motoren minder snel af dan afgelopen jaar waarin al die plantaardige toevoegingen bij minder lage temperaturen al problemen veroorzaken. Je ziet aan alle kanten dus dat de buit simpelweg verdeeld wordt over meer mensen, en de kwaliteit oppervlakkig gezien beter is geworden, maar als je in details naar complexe producten gaat kijken zijn ze minder goed dan voorheen. Tuurlijk, er worden nu meer schoenen geproduceerd dan 20 jaar geleden, maar ja, ze gaan simpelweg ook geen 10 jaar meer mee, want het is niet dezelfde kwaliteit. Het product levensduur*aantal is volgens mij niet toegenomen. Alleen aantal is toegenomen, en veel mensen zien dat als toenemen van welvaart.

  Als er meer buit zou zijn, dan zouden we nog korter kunnen werken dan voorheen. VUT moet dan bv met 45 a 50 kunnen. Maar nee, we moeten nu tot 67ste werken. Als er meer buit was zou de zorg/opleiding/oudedagvoorziening/voedsel goedkoper moeten worden, omdat er simpelweg makkelijker aan te komen was.

  Wat enorm is toegenomen is de toegankelijkheid tot informatie. LEt wel, ik zeg hier niet dat het nuttige informatie betreft. En daarom ook die IT hype van de jaren 90. Informatie reduceerd onzekerheid. En verminderde onzekerheid geeft meestal economische groei. Maar als je kijkt hoeveel onzin er op het internet te vinden is, is een groot die van die reductie in onzekerheid vals.

  Fysieke zaken zijn niet toegenomen. Aarde is immers net zo zwaar als 250 jaar geleden.

  Je uitspraak klopt dus niet met wat je ziet gebeuren. En aangezien je nutteloze informatie niet kunt eten, ga ik nu toch nog even uit van een gelijk gebleven buit, die slechts in een andere vorm en met een slechtere smaak de strot van de consument in wordt geschoven teneinde de winst te maximaliseren zodat een ander meer van de fysieke buit kan bezitten.

 253. renren says:

  Mooie reactie Lex!
  Jammer genoeg denken niet veel mensen zo.

 254. nhz says:

  Wowly: De huidige huizen worden nu zo goedkoop aangeboden dat ze niet meer te (her-)bouwen zijn.

  grote onzin; de bouw kan véél goedkoper, er is 25 jaar lang geen enkele reden geweest om concurrerend te werken.

  Wowly: En aangezien de huur fors zal stijgen: jullie hebben het niet in de hand……

  ik heb dit jaar 4% huurverlaging gekregen; ik verwacht de komende jaren verdere verlagingen 🙂

  Lex: Mijn overtuiging is dat rijk worden/zijn allen tussen je oren zit.

  eens, maar voor de goede orde: met geld heeft het weinig te maken.

  Lex: Wat enorm is toegenomen is de toegankelijkheid tot informatie. LEt wel, ik zeg hier niet dat het nuttige informatie betreft.

  toegankelijkheid tot data zou ik zeggen; want het meeste is eerder desinformatie, vooral de hapklare brokken op internet en bij de Fabeltjeskrant enzo.

  Lex: Fysieke zaken zijn niet toegenomen. Aarde is immers net zo zwaar als 250 jaar geleden.

  ik denk echt wel een beetje lichter hoor, er lekt van alles weg uit de dampkring, er verdwijnt zelfs materie via kernsplijting etc., en die enkele inslaande meteoriet weegt daar niet tegenop 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*