Koopwoningen weer iets goedkoper

Door de financiële crisis in het najaar van 2008 kwam een einde aan een lange periode van oplopende woningprijzen. Deze bereikten hun hoogste punt in augustus 2008. Van augustus 2008 tot en met september 2009 daalden de prijzen scherp. Sindsdien zijn de huizenprijzen nagenoeg stabiel gebleven. De prijzen lagen in september 2010 ruim 6 procent onder het niveau van augustus 2008.

bron:  cbs.nl

Verkochte bestaande koopwoningen waren in september gemiddeld 0,6% goedkoper dan in september 2009.
De prijsdaling was iets groter dan de 0,4% in augustus. In de voorgaande acht maanden was de prijsdaling juist geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

bron: kadaster.nl (pdf)

Michiel Vergeer CBS Huizenprijzen

Dat de prijzen weer beginnen te zakken zul je staatsprofeet Michiel Vergeer niet snel horen zeggen…

Share Button
Tagged with: , ,
24 comments on “Koopwoningen weer iets goedkoper
  1. Martijn says:

    Ik had zelf eigenlijk meer daling dan 6% verwacht.

    Nou gaat daar natuurlijk nog wat inflatie overheen, maar voor wie goed (flink) gefinancierd zit maakt dat niet uit: die raakt ook de schuld.

  2. Martijn says:

    Deze site trekt trouwens zelfs met een flash-block nog flink op capaciteit van mijn computer met al die filmpjes etc.

  3. Peter says:

    Ruim 6 procent onder, wordt tegenwoordig stabiel genoemd…LOL! We leven werkelijk in een Orwellian wereld op dit ogenblik.

  4. john says:

    @Peter,
    Het artikel is heel duidelijk dat de 6% daling in de periode augustus 2008 tot en met september 2009 plaats heeft gevonden.
    En dat de huizenprijzen zich sindsdien gestabiliseerd hebben.
    Daar is niet Orwelliaans aan.

    OF probeer iets zinvols aan de discussie bij te dragen OF hou het gewoon bij het lezen van het artikel.

  5. adamus says:

    John heeft ook gelezen, ook wat er niet staat.

  6. adamus says:

    maar vorige week heeft weer familielid een 2 jaar oud huis verkocht. Bijna 15% onder de hypotheek.
    Via een makelaar, dus laat John maar lullen.

  7. henk says:

    Denk dat idereen die zijn woning te koop heeft staan dol blij zal zijn , met een verkoop prijs van -6%
    Maar dit sprookje gelooft natuurlijk niemand.

  8. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Even nadenken.

    Dus ondanks een STERKE TOENAME VAN HYPOTHEKEN (NVM drie dagen geleden) duurt de stagnatie op de huizenmarkt voort (CBS Kadaster vandaag).

    http://nieuws.nvm.nl/actual/oktober_2010/sterke_stijging_aantal_hypotheken.aspx

    CBS en Kadaster beginnen een reëel beeld van de woningmarkt te geven.
    NVM onder leiding van de heer Mr. Ger Hukker zit nog op het Maurice de Hond pad van 64% van de Nederlanders denken dat de huizenprijzen in 2010 niet dalen.

    Dus
    wie het laatst liegt, betaalt het gelag
    is nu ook herkenbaar.

  9. nhz says:

    dat bordje op de foto mag wat mij betreft gewoon ‘Dutch Ministry of Truth’ zeggen …

  10. Okkie says:

    De gemiddelde huizenprijs zegt me niets. De appartementen waarvan ik er één huur zijn 23% gedaald in vraagprijs, maar ik geloof nooit dat iemand die gaat betalen.

  11. Dow Jones says:

    Ik mis eigenlijk het nieuws van vandaag over de NMa die de zogenaamd te dure Nederlandse hypotheken gaat onderzoeken (het zal morgen of later vandaag waarschijnlijk wel op de site verschijnen)…

    Ik maak me eigenlijk zelfs een beetje boos over de premise van dit onderzoek, want het is weer zo’n overduidelijke poging van de Vereniging Eigen Huis om de prijzen op te stuwen. Iedereen weet dat de hogere Nederlandse hypotheektarieven ontstaan doordat Nederlandse banken hogere risico’s lopen op hun onroerend goed portefeuille. Dat heeft weer alles te maken met het zogenoemde “pricing gap”, ofwel de overwaardering van Nederlandse huizen (met ongeveer 24% de hoogste ter wereld), die op zijn beurt weer voortkomt uit het Nederlandse systeem van hypotheekrenteaftrek. Bizar eigenlijk dat de NMa zich deze vraag openlijk durft te stellen.

  12. Hutse Fluts says:

    @13 het enige wat de banken aan het doen zijn is hun solvabiliteit op verzoek van de DNB aan het omhoog krikken. …

  13. Dalen says:

    @ 7

    “Denk dat idereen die zijn woning te koop heeft staan dol blij zal zijn , met een verkoop prijs van -6%”

    Er gaat heus wel iets veranderen.

    De oppositie van het kabinet heeft vandaag een stevig debat gevoerd in de 2e Kamer. Men wel stevige hervorming in het belastingstelsel, en niet alleen de oppositie wil dat. Het belastingplan 2011 verandert nu al met de dag en dit zal niet ophouden.

    Lees morgen maar het concept verslag van de 2e Kamer. Rond het middaguur staat het hier.

    http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/index.jsp

  14. Robald says:

    Toch zal de economie weer gaan groeien (de vroegcyclische bedrijven doen het weer goed) en de daling van de huizenprijzen doen stagneren. Ik ken nu twee gezinnen met een bord in de tuin en die zouden ongezien voor -15% van de vraagprijs het huis verkopen. Die vraagprijzen zijn dus wel hoog maar boterzacht!

  15. floor says:

    De woningprijzen houden pas op met dalen wanneer de starters de prijzen weer kunnen ophoesten.
    En dan moet op economisch gebied ondertussen wel alles crescendo blijven gaan, hetgeen ik ten zeerste betwijfel.

  16. Patrick says:

    @17 Precies, en de rente moet ook niet gaan stijgen, want dan stort de boel alsnog in elkaar.

  17. Nou, says:

    Inderdaad Floor, voordat de prijzen stijgen moeten starters weer instappen, maar die stappen pas in als ze aan de stijgende prijzen zien, dat het een goede investering is.

  18. Mike says:

    Toch zie ik de vraagprijzen nog steeds stijgen..
    Een kennis van me heeft 5 jaar terug een nieuwbouwwoning gekocht in zaandam voor iets meer dan 200.000 euro vrij op naam, daar vragen ze nu 330.000 voor.
    In dezelfde straat, met een extra verdieping: in 2005 zo`n 235.000 nu vragen sommigen 399.000! Zie link: http://www.funda.nl/koop/zaandam/huis-47463621-jan-bonekampstraat-82/

  19. Rob says:

    Gemiddelde huizenprijs zegt niks over de waardedaling van huizen. Het is de transactiewaarde die het CBS meet. Dus van de huizen die daadwerkelijk verkocht zijn. In theorie kan de huizenwaarde 30% zakken terwijl de gemiddelde huizenprijs (transactiewaarde) die het CBS meet stabiel blijft.

  20. Onderwaarde says:

    @ Mike (20)

    Iedereen mag natuurlijk vragen wat hij wil! 😉

  21. nhz says:

    @12:
    het appartement dat ik huur staat al drie jaar te koop, er was tot nu toe één kijker. De vraagprijs is recent met ruim 5% verlaagd, maar tegelijk is de CV ketel geswapt voor een huur exemplaar, dus feitelijk geen korting. In hetzelfde gebouw van 6 staan nog 2 andere appartementen te koop, en op een steenworp afstand staan nog een twintigtal iets minder luxe appartementen waarvan al jaren een kwart tot de helft te koop staat, met als gevolg Poolse feestjes en allerlei andere troubles. Vraagprijzen zeggen dus helemaal niks meer over de echte verkoopwaarde als iemand er echt vanaf wil (moet).

    @13:
    mee eens, ik denk dat de rente gezien het enorme risico (riskante hypotheek constructies, gigantische overwaardering, enz.) juist heel laag is en dat het verstandig is als de banken een risico opslag aanhouden om de buffers aan te vullen. Het alternatief is namelijk dat de belastingbetaler straks er weer voor opdraait. Ik ben geen fan van Andre Laporte van VEH, maar zijn toelichting gisteren in Kassa vond ik wel netjes. Ik denk dat ze daar ook inzien dat het te maken kán hebben hebben het hoge risico in de polder.

    @20:
    ik zie hetzelfde, bij mij in de stad durven mensen soms nog steeds 2x zoveel te vragen als wat ze 2-3 jaar geleden betaald hebben. En vergeleken met 10 jaar geleden (toen de huizen hier ook al super duur waren, 4-5x duurder dan in 1990) vragen sommigen rustig 3x hun aankoopprijs of nog meer. Prijsverlagingen zie ik hier ook hoogst zelden, zelfs niet bij huizen die al jaren te koop staan. Maar het is hier dus een ambtenarenstad waar het geld in het rond spuit alsof er nooit een crisis was, ik geloof best dat er andere wijken/steden in NL zijn waar de situatie heel anders is en vraagprijzen wel degelijk hard omlaag gaan.

    Ik denk dat in mijn woonplaats de prijzen pas echt gaan dalen als de overheid in serieuze geldproblemen komt en écht gaat bezuinigen. Dan kan er met gemak 75% van de prijzen af, want afgezien van het overheidsinfuus is er hier ver van de Randstad geen enkele reden waarom woningen zo absurd duur moeten zijn; ik wed dat nog geen 5% hun eigen woning kan financieren tegen de huidige ‘waarde’, laat staan dat ze hem ooit kunnen betalen …

    @21:
    dat zou kunnen, maar is niet aannemelijk tenzij er hele categorieën huizen nauwelijks meer verkocht wordt. Uiteindelijk zal ook voor die andere huizen een prijs tot stand komen, al is het maar in hele kleine aantallen. De huizenmarkt zit nu eenmaal zo in elkaar dat transacties in de marge de waarde bepalen van álle huizen. Tijdens de crash van 1979/1980 werden er heel weinig huizen verkocht, maar de ‘waarde’ ging wel 40% omlaag.

    Helaas maskeert het ‘mandjessysteem’ van NVM alle veranderingen en CBS zal wel iets dergelijks gebruiken om de indruk te wekken dat er niets aan de hand is. Stel je voor dat de banken straks de hypotheken op de balans (voorzover ze nog niet doorverkocht zijn …) moeten gaan afwaarderen, dat kunnen we niet hebben dus dan liever een beetje extra statistische manipulatie.

  22. Tom says:

    6% is een erg ongeloofwaardig cijfer. Sinds een half jaar volg ik woningen in Gouda rond de 2 ton (het segment want volgens sommigen niet zal dalen) en alleen daar zie ik gemiddeld al een daling van de vraagprijzen van zo’n 5 a 10%.

    Aangezien kopers itt een paar jaar geleden nu wel stevig over de prijs onderhandelen kan het bijna niet anders dat de echte daling al ver boven de 10% is in deze regio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*