Woningmarktcijfers voorspelt keldering in aantal transacties op de woningmarkt

De experts van woningmarktcijfers voorspellen een forse keldering in het aantal transacties op de woningmarkt. De voorspelling is gebaseerd op pure logica.

Ik kan niet vaak genoeg herhalen dat 2012 een slecht referentiejaar is. Er was een run op woningen in mei/juni vanwege de overdrachtsbelasting. Er was een kopersstaking van juli tot en met september vanwege verkiezen en naar voren gehaalde vraag in mei. Er was een run op woningen in november/december vanwege de verplichting 100% af te lossen vanaf januari 2013. Zolang 2013 weinig grote schommelingen vertoont kijken we nu dus bij jaar op jaar vergelijkingen naar het spiegelbeeld van de grote uitslagen in de grafiek van vorig jaar. Over een week of 6 kantelt de boel weer en hebben we slechte jaar op jaar cijfers. Beter kun je dus vergelijken met een wat gelijkmatiger jaar, namelijk 2011.

zie ook: Rabobank: ‘Transactiebodem woningmarkt lijkt bereikt’

Aldus Woningmarktcijfers. Ik zal hierbij een voorspelling doen over wat de NOS begin 2014 over de huizenmarkt gaat schijven:

De sterke daling wordt wel vertekend door de verkooppiek in november en december 2012. Toen besloten veel mensen om vòòr 1 januari 2013 toch nog snel een huis te kopen vanwege de dan geldende verplichting om 100% af te lossen.

Dat deden ze namelijk al eerder. De NOS speelt nu nog schaamteloos het ‘pump up the consumentenvertrouwen‘ spelletje mee..

Share Button
Tagged with: ,
134 comments on “Woningmarktcijfers voorspelt keldering in aantal transacties op de woningmarkt
 1. latida says:

  Was weer even in Nederland en het viel me echt op hoeveel mooie winkelpanden er leeg staan. De kinderen hebben er ook een nieuw spelletje bij: wie kan de meeste Te koop bordjes tellen.

  Maar goed tot zover wat ik om me heen zie.

  En lees je zoiets als dit en dan besef je dat de sector radeloos, redeloos en reddeloos is..

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/21936928/__Lage_rente_en_lage_prijzen__een_ideaal_moment_om_een_huis_te_kopen___.html

 2. Remko says:

  Ach die daling gaat nog wel een paar jaar door. Zeker tot 2018. Maar dat hoeft niet in een rechte lijn te gaan. Er kunnen zelfs maanden bijzitten dat de prijs weer even stijgt. Dan zal helemaal de roeptoeter afgaan. Maar kijk maar eens ingezoomed naar oude grafieken. Stijgen en dalen gaan niet altijd in perfecte rechte lijnen.

 3. Nico de Geit says:

  De NOS heeft al lange tijd de gewoonte om niets te vertellen over dalende huizenprijzen en dalende volumes. De NOS heeft alleen aandacht voor de huizenmarkt als er iets is gestegen. Een gunstige voorspelling door een deskundige wordt ook meegenomen.

  Enkele maanden terug werd door de NOS rond getoeterd dat er een bodem was bereikt, velen geloofden erin en kochten snel een huis.

 4. Steven says:

  voor snorkel. voor de verzameling bubbles (met bulltrap). : de internet bubble
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/NASDAQ_IXIC_-_dot-com_bubble_small.png

 5. snorkel says:

  Remko:
  Ach die daling gaat nog wel een paar jaar door. Zeker tot 2018. Maar dat hoeft niet in een rechte lijn te gaan. Er kunnen zelfs maanden bijzitten dat de prijs weer even stijgt. Dan zal helemaal de roeptoeter afgaan. Maar kijk maar eens ingezoomed naar oude grafieken. Stijgen en dalen gaan niet altijd in perfecte rechte lijnen.

  Remko, heb je daar specifieke voorbeelden bij? Van een lijntje dat tijdelijk iets omhoog gaat, om daarna (versneld) verder te dalen?)

 6. snorkel says:

  @Remko, heb je daar specifieke voorbeelden bij? Van een lijntje dat tijdelijk iets omhoog gaat, om daarna (versneld) verder te dalen?)

 7. snorkel says:

  Steven,

  Perfect! Die is wel héél duidelijk 😉

 8. Steven says:

  snorkel,

  en het is toch echt gewoon de NASDAQ (nou niet bepaald de kleinste index). ook gewoon op schaal want vaak gebruiken ze logaritmische grafieken.

 9. snorkel says:

  In vorige topic:

  Frans:
  Erg goede aflevering van de Keiser Report (KR) met erg veel aandacht voor de huizenmarkt!
  http://www.youtube.com/watch?v=J2X71wK-O1Y

  Max zou de NLse markt eens moeten bespreken. Met onze 105% LTV: Niet 5% eigen inleg, maar -5% eigen inleg! En over subsidies voor huiseigenaren kunnen we ook een paar boompjes opzetten 😉

 10. Frans says:

  snorkel: Max zou de NLse markt eens moeten bespreken. Met onze 105% LTV: Niet 5% eigen inleg, maar -5% eigen inleg! En over subsidies voor huiseigenaren kunnen we ook een paar boompjes opzetten

  Inderdaad, dat kwam ook bij me op: ook toepasbaar op Nederland, en inderdaad zijn bepaalde factoren nog erger hier. Ik zat wel eens stiekem te denken dat Nederland een black swan zou kunnen zijn, ondertussen denk ik dat het gewoon langzaam verder de afgrond inloopt, tot het moment waarop het vertouwen verloren gaat in het fiat geld.
  Goed, veel overeenkomsten tussen Engeland en Nederland: beiden een huizenbubbel en beide onevenredig grote financieele sector.
  Fasten your seat belts haha! 😉

 11. Frans says:

  Copy paste commentaar vorige onderwerp:

  Maria: No, Marike did!

  Kijk maar even op de voorpagina: daar staat een post van je in het artikel.

 12. laat je niet gek maken says:

  In investeerders kringen heet dit fenomeen normaal gesproken (tegenwoordig) een ‘dead cat bounce’ ipv een bull trap (tikkeltje ouderwets). Als je kort zoekt op dead cat bounce vind je vele voorbeelden.

  Duidelijk artikeltje met uitleg een voorbeelden: http://www.investopedia.com/articles/00/101700.asp

 13. ll says:

  En de WEW cijfertjes, 10.000 gedwongen verkopen in dit en volgend jaar ………

  https://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/kwartaalberichten/Kwartaalbericht_NHG_Q3_2013.pdf

 14. snorkel says:

  laat je niet gek maken,

  Ohja, de Dead Cat Bounce inderdaad!

 15. snorkel says:

  Frans: Inderdaad, dat kwam ook bij me op: ook toepasbaar op Nederland, en inderdaad zijn bepaalde factoren nog erger hier.

  The UK is going Dutch!

 16. lorenzo says:

  E-bike verkoop spectaculair gestegen !

 17. lorenzo says:

  Toeroperators ( oad ?) gaan in toenemende mate een plus in verre reizen noteren gedurende de herftsvakantie !

 18. Frans says:

  Met de autoverkopen gaat het ook lekker
  http://www.nu.nl/economie/3589982/autoverkopen-dalen-met-30-procent.html
  Maar geen nood, de bodem in de huizenmarkt is bereikt, immers iedereen koopt geen auto om te sparen voor een huis.

 19. snorkel says:

  Frans:
  Gedwongen huisverkoop 34% gestegen!
  nuzakelijk.nl/econ…-flink-gestegen.html

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3519869/2013/10/02/Gedwongen-huizenverkopen-met-een-derde-toegenomen.dhtml zegt:

  In totaal moesten 3427 huiseigenaren met NHG hun woning met een restschuld verkopen, vergeleken met 2560 in dezelfde periode een jaar

  Dus

  Kadaster verkoopaantallen Q1 t/m Q3 (2013* tov 2012): -7620
  Gedwongen verkopen** Q1 t/m Q3 (2013 tov 2012): +867
  _______________________________________________________________-
  Vrije-marktverkopen Q1 t/m Q3 (2013 tov 2012): -8487

  Funda indicator 2-10-2012: 265831
  Funda indicator 2-10-2013: 265828
  _______________________________________________________________-
  “verbetering” aantal op Funda te koop staande huizen: 4

  Conclusie 1: De markt is in 2013 nog veel verder ingezakt tov 2012
  Conclusie 2: Minder verkochte woningen, en toch is de Funda-voorraad nagenoeg gelijk gebleven. Funda verliest dus marktaandeel(?).

  * nb: Kadaster volume sept 2013 is nog niet bekend, dus “optimistisch” ingeschat op 10.000 stuks
  ** nb: Dit zijn alleen gedwongen verkopen waarbij gebruik is gemaakt van NHG garantie. In werkelijkheid zijn het er meer, want er worden ook nog niet-NHG huizen gedwongen verkocht. De verslechtering tov 2013 is dus waarschijnlijk nog groter. Maar in de woningmakrt mag je de cijfers rooskleuriger voorstellen dan ze zijn. Dat heet dan “belangenbehartigen” en “lichtpuntjes zien”.

 20. Steven says:

  Die Marike Stellinga (vorige onderwerp) is 41 jaar dus zij moet in de klas hebben gezeten in de jaren tachtig. Zo geweldig ging het allemaal niet en een miljoen guldens was iets voor Miami Vice en rijke quizmasters en zo. Toch leende zij als econome meer dan 500.000 voor een huis. Ik denk dat het vooral sociale druk is. Iedereen doet het en grote hypotheek stond voor groot-bezit. (terwijl het natuurlijk gewoon een ordinaire lening is)

 21. snorkel says:

  snorkel,

  Ok, paar typefoutjes in bovenstaande, maar you get the idea

 22. Steven says:

  Frans,

  waarom er in 2014 meer auto’s gaan worden verkocht vertellen ze er weer niet bij.

 23. snorkel says:

  Steven:
  Frans,

  waarom er in 2014 meer auto’s gaan worden verkocht vertellen ze er weer niet bij.

  Laat me raden: “De rente is goedkoop en de prijzen zijn al xxx% gedaald. Een auto kopen is nog nooit zo voordelig geweest” 😉

 24. Keesje says:

  Steven:
  Frans,

  waarom er in 2014 meer auto’s gaan worden verkocht vertellen ze er weer niet bij.

  Oldtimer belasting komt er aan, bijtelling gaat er aan voor aantal auto’s.

 25. king says:

  Vergeet niet dat de energieprijzen in 2014 lager worden. Er komt dus weer geld in de economie.
  De oorzaak van de lagere energieprijzen ligt in de lagere rente. De transportkosten van Gas worden daardoor lager. Ging om 2.1 miljard.

  Het argument dat de rente gaat stijgen en dat het nu dus HET moment is om een fikse lening af te sluiten om dat droomhuis te kopen gaat dus niet op.
  De rente zakt!!! NOS zegt het zelf.

 26. Steven says:

  Keesje,

  Ja dat zou inderdaad een goede reden zijn om een volkswagen UP! te kopen of zo, maar geen dikke bmw. Dus misschien stijgen de aantallen wel iets, maar niet in geld.

 27. De Pessimist says:

  Steven: waarom er in 2014 meer auto’s gaan worden verkocht vertellen ze er weer niet bij

  Net even gekeken wat een nieuwe auto per maand gaat kosten voor wat ik wil hebben is dat 830,- Euro per maand en daar zitten nog geen boetes bij .Een auto kopen is nog sneller geld verbranden dan een huis kopen geloof ik.
  http://www.anwb.nl/auto/autokosten#resultaten/autokosten/berekening

 28. snorkel says:

  Ach jongens en meisjes… Leefden we maar in een tekenfilmwereld. Dan was zo’n bubble ineens veel leuker! http://youtu.be/p-NFpXm6KfI

 29. Voerman says:

  De Pessimist: Een auto kopen is nog sneller geld verbranden dan een huis kopen geloof ik.

  Een auto moet je hebben!
  Als je geen huis hebt kun je altijd nog onder een brug gaan wonen.

 30. Voerman says:

  http://nos.nl/artikel/557746-munitie-van-de-ecb-is-bijna-op.html

  Nog even en dan wordt de hypotheekrente afgeschaft.
  Zijn we meteen ook van de HRA af! 🙂

 31. snorkel says:

  Voerman,

  Wat heeft een “verdere verlaging van de rente” met de hypotheekrente te maken?

 32. Jean-Paul says:

  Voerman: Als je geen huis hebt kun je altijd nog onder een brug gaan wonen.

  Zeker, het regeerakkoord van deze regering heette dan ook ‘Bruggen Slaan’.

 33. Voerman says:

  snorkel: Wat heeft een “verdere verlaging van de rente” met de hypotheekrente te maken?

  Onder normale omstandigheden hebben, zoals jij beter dan ik weet, alle soorten van rente heel veel met elkaar te maken.
  De rente is immers de prijs die voor het geld betaald moet worden en is derhalve bepalend voor de waarde van het geld.
  Heden zijn de zaken een beetje gemanipuleerd en door elkaar gehusseld en dat werkt een beetje verwarrend. Iedereen weet, dat dat een situatie is die op den duur niet kan.
  Ooit zal alles weer op zijn plaats vallen en op dat moment wordt duidelijk hoe rijk of arm iedereen nou echt is.
  Voerman hoopt dat nog mee te maken.

  Mijn post over afschaffen van de hypotheekrente was een tragische vorm van ironie, want een heel kleine aanpassing naar boven van die rente (en dat is onvermijdelijk) zal grote gevolgen hebben.

 34. snorkel says:

  Zo, ik heb ook maar even een Twitter account aangemaakt om mijn produceersels op te publiceren.

  https://twitter.com/Bubbleonia

  Verwacht van mij niet de tweet-frequentie van onze admin of Tufkaj hoor 😉 Maar als ik bij kan dragen door wat te re-tweeten, laat het maar weten!

 35. Steven says:

  Voerman: Een auto moet je hebben!
  Als je geen huis hebt kun je altijd nog onder een brug gaan wonen.

  Een huis moet je ook hebben, maar een tweede hands auto is een paar duizend (en voor de studenten een paar 100 euro). En een tweedehands huis kost 8 netto jaarsalarissen. (al wordt dat gelukkig langzaam minder)

 36. snorkel says:

  Voerman,

  Helemaal mee eens 😉 Was ook een retorische vraag van me… Sorry 😉

  Ik zie het niet gebeuren dat de hypotheekrente significant gaat bewegen binnenkort. De banken en overheid hebben elkaar in een houdgreep terwijl ze aan het koorddansen zijn boven ene vulkaan. Misschien een tiende puntje er bij of er af. Het grote “risico” voor de huizenbezitter komt inderdaad uit de hoek van een verhoging. Een paar puntjes erbij betekent zo 50% meer maandlasten én hogere belastingen (want de HRA moet toch ergens van betaald worden). Des te meer reden om je hypotheek zsm af te lossen dus!

  Voerman is gelukkig al klaar met aflossen 😉

 37. Voerman says:

  Steven: En een tweedehands huis kost 8 netto jaarsalarissen. (al wordt dat gelukkig langzaam minder)

  Maar een niet meer dan redelijke auto kost je per maand meer dan een huis waar een tophypotheek op rust!
  En daar hoor je niemand over! 🙂
  Mensen zijn rare wezens en selectief in gestoord gedrag.

 38. Voerman says:

  Je zou een weblog moeten opzetten over de automarkt!
  Iedereen kan erover meepraten en zou dat ook doen ook nog! Gaat meer geld en mutaties in om dan in de woningmarkt.
  Diefstal, omkatten, rotzooi kopen en verkopen, zwendel, brandstofaccijns, boetes, wegenbelasting die wordt gebruikt voor totaal niet auto-gerelateerde zaken!
  Allemaal bij nadere beschouwing een van overheidswege georganiseerde diefstal en ergernis is die vergeleken met de woningmarkt misdadig is.

 39. Voerman says:

  Steven: En een tweedehands huis kost 8 netto jaarsalarissen.

  En heb je enig idee hoeveel netto jaarsalarissen het kost om een mensenleven auto te rijden?

 40. eric406 says:

  Voerman: En heb je enig idee hoeveel netto jaarsalarissen het kost om een mensenleven auto te rijden?

  Of om te roken?

  Allemaal keuzes.

 41. Voerman says:

  eric406: Of om te roken?
  Allemaal keuzes.

  Meer dan inderdaad!

  Anderzijds bestaan er goede en slechte keuzes.
  Allemaal zeer persoonlijk ook nog.
  Wat vandaag goed is kan morgen slecht zijn.

  Leven is soms moeilijk maar altijd boeiend!

 42. Makelaar 2 says:

  Hallo allen, het bevreemd mij in hoge mate dat dit bericht niet aansluit bij hetgeen ik deze week weer meemaak. Ik ben geen econoom, sta simpelweg iedere dag met mijn poten in de klei, maar soms heb ik het idee dat ik in een totaal andere wereld leef dan de meeste mensen die een reactie geven op dit forum. ( ik realiseer me dat deze laatste zin zeker reacties zal uitlokken) Enfin, deze week en het is pas woensdag verloopt bijzonder optimistisch. Wederom zijn mensen, vooral jongere, enthousiast en bereid om een woning aan te schaffen. De bezoekaanvragen zijn erg hoog en onze medewerkers zijn lange dagen in touw om alles in goede banen te leiden. Dit is wel een paar jaar geleden dat het zo druk was. …. Bericht is niet om te provoceren maar alleen om de dagelijkse praktijk weer te geven.

 43. Axel says:

  Makelaar 2,

  Om de werelden nader tot elkaar te laten komen, hebben we meer gegevens nodig. Welke regio? Welke prijsklasse? Hoeveel woningen worden er nu verkocht tegen de zelfde maand vorig jaar, etc. Komt nog bij dat een makelaar die een paar huizen weet te verkopen (proficiat daarvoor!) tevens reclame maakt en nieuwe klanten weet te trekken. Zeker in deze tijd waar men zich niet weer wil vergissen door met de verkeerde partij in zee te gaan en weer een jaar of langer blijft wachten tot er wat gebeurt. En met die partij bedoel ik, de luie makelaar die niet snapt hoe de markt werkt en de overheid en banken de schuld geeft dat ze meer moeten uitlenen.
  En hoe is het met de collega’s? Gaat het daar ook goed? Kortom, hoe groot is uw wereld?

 44. de markies says:

  @Makelaar2: Tja, als makelaar de uitdrukking gebruiken dat je met je poten in de klei staat, vind ik een nogal lachwekkende beeldspraak.

  Ik denk wel dat je gelijk hebt. Ik denk dat als je dagelijks als makelaar werkt je het risico loopt in een wat andere wereld te gaan leven. Goed dat jij als tegengif regelmatig hier je licht opsteekt. 🙂

  Nu wat inhoudelijker:

  – Drukte met bezichtigingen, belangstelling voor woningen betekenen nog niet dat het aantal verkopen drastisch zal gaan stijgen.

  Gesteld dat de woningverkopen ineens weer fors zouden toenemen:

  – Ik geloof dat ik het een gevaarlijke zaak vind als juist jonge enthousiaste mensen een woning aanschaffen (tenzij voor de juiste prijs, met weinig kans op baanverlies, met eigen geld meegenomen etc.).

  Het kan goed zijn dat de voorspeller(s) van bovenstaand artikel de plank misslaan, maar de voorspellingen zullen daarmee nog niet minder zijn dan de voorspellingen van kredietverstrekkers, makelaarsverenigingen etc. Die zitten er al jaren naast. Laten we over een half jaar of een jaar de balans weer eens opmaken!

 45. De Pessimist says:

  Makelaar 2: Ik ben geen econoom, sta simpelweg iedere dag met mijn poten in de klei, maar soms heb ik het idee dat ik in een totaal andere wereld leef dan de meeste mensen die een reactie geven op dit forum.

  Er is niet zo heel veel ruimte om hypotheken te verstrekken en verder geloof ik heus wel dat een hele hoop BB hun kinderen een paar tonnetjes schenken voordat ze zorgkosten moeten betalen van hun spaarcentjes.Rente levert niks meer op en investeren durven Hollanders niet wel klagen dat de rente zo laag is.Misschien is deze verkoopspurt het eindspel en is de middenklasse nu al hun reserve in stenen aan het stoppen ,alles weg middenklasse weggevaagd in nog geen tien jaar tijd

 46. Steven says:

  Voerman,

  je zwetst voerman. je leeft 40 jaar terug in de tijd. Ik ken mensen die 1800 euro rente betalen voor een huis per maand. (zit dan wel HRA aftrek op en zo, maar voor dat bedrag rijdt je in de duurste mercedes (turbo, airco, V6, leer, navigatie, 400 PK, cruise control enz. ) Maar je zit op een stoel en je gaat max 140. weggegooid geld.. maar dat geldt voor een hoop huizen ook.

  hup Voerman. zie eens in dat de prijzen veel te hoog zijn. Aangezien grafieken bij jou niet helpen plaats ik ze nu ook maar niet meer. En ik vind het juist dom om niet naar het grote plaatje van dalende prijzen te kijken als starter, want daar gaat het hier juist om.

 47. Keesje says:

  Makelaar 2:
  Hallo allen, het bevreemd mij in hoge mate dat dit bericht niet aansluit bij hetgeen ik deze week weer meemaak. Ik ben geen econoom, sta simpelweg iedere dag met mijn poten in de klei, maar soms heb ik het idee dat ik in een totaal andere wereld leef dan de meeste mensen die een reactie geven op dit forum. ( ik realiseer me dat deze laatste zin zeker reacties zal uitlokken) Enfin, deze week en het is pas woensdag verloopt bijzonder optimistisch. Wederom zijn mensen, vooral jongere, enthousiast en bereid om een woning aan te schaffen. De bezoekaanvragen zijn erg hoog en onze medewerkers zijn lange dagen in touw om alles in goede banen te leiden. Dit is wel een paar jaar geleden dat het zo druk was. …. Bericht is niet om te provoceren maar alleen om de dagelijkse praktijk weer te geven.

  Kun je ook iets melden over hoeveel van de verkopen onder voorbehoud ook werkelijk verkocht worden? 100%? 70%? 30%?

 48. snorkel says:

  Makelaar 2,

  hoi. Ik heb het je eerder ook al gevraagd, maar ik ben optimistisch dus probeer het gewoon nog een keer.

  2012 Q1 t/m Q3, hoeveel huizen verkocht?
  2013 Q1 t/m Q3, hoeveel huizen verkocht?

  Als 2012 (Q1 t/m Q3) > 2023 (Q1 t/m Q3), denk je dan dat Q4 dit nog gaat goedmaken? Volgens mijn berekeningen moet Q4 dan namelijk ineens 4 maanden hebben. Je hebt dus ongeveer een 13e maand nodig om 2013 even goed als 2012 te laten worden 😉

  (ps, daadwerkelijk verkocht dus)

 49. snorkel says:

  Makelaar 2,

  Ohja, ben jij ook zo blij met de nieuwe belastingvrije schenkingen + het opschorten van aflosboetes door de banken? Eindelijk de restschulden omlaag en dus ruimte voor prijsdalingen! Zal jouw omzetten dus waarschijnlijk goed doen.

 50. Voerman says:

  Steven: hup Voerman. zie eens in dat de prijzen veel te hoog zijn.

  De prijzen van huizen zijn inderdaad veel te hoog!
  De prijzen van automobielen trouwens ook.

  Maar jij bent degene die er steeds in je vergelijkingen die auto’s bijsleept en als je wat meer gedronken hebt Japan ook nog.

  De drank is overigens ook te duur!
  Een stevige drinker slokt een half huis op tijdens zijn dorstige leven.

 51. Steven says:

  Voerman,

  De prijs van auto’s valt wel mee. Het gaat juist om die snel inelkaar gezette hut die zo veel kost. Bij huizen moet je opeens betalen voor het stukje grond, de gemeente, de projectontwikkelaar, de architect en de weet ik veel enz.

  en houdt eens op over die drank. Ik heb een weekje vrij en zit lekker te pimpelen. Als ik echt onzin zou uitkramen heb je gelijk. (dan wel)

  en dat ik er Japan bij sleep lijkt me nogal logisch: keihard dalende huizenprijzen bij zeer lage rente.

 52. Voerman says:

  Steven: en houdt eens op over die drank. Ik heb een weekje vrij en zit lekker te pimpelen. Als ik echt onzin zou uitkramen heb je gelijk. (dan wel)

  Steven, als je nu echt een starter was, dan zou ik je snappen, maar je bent al zo lang warm aan ‘t draaien dat je tank inmiddels leeg moet zijn. De goede tijden om te kopen zijn voorbij en je hebt je kans gemist of gebruikt en daarna verprutst.

 53. Steven says:

  Voerman,

  ja dat is een zware gezien mijn leeftijd, maar denk het toch niet. (mijn opa’ s en oma’ s werden allemaal boven de 80 en 2 zelfs boven de 90)

  dus ik zit misschien maar op de helft. Waarom zou ik straks geen (goedkoop) huis kopen.

  Overigens hebben mijn ouders zelfs TWEE huizen. dus als ik echt een luiwammes was zou ik juist vóór hoge huizenprijzen zijn. (maar ik ben niet naief)

 54. eric406 says:

  Makelaar 2:
  Hallo allen, het bevreemd mij in hoge mate dat dit bericht niet aansluit bij hetgeen ik deze week weer meemaak. …. Bericht is niet om te provoceren maar alleen om de dagelijkse praktijk weer te geven.

  Dit was in het vorige draadje ook al opgemerkt. Heb je wel eens van een bulltrap of dead cat bounce gehoord? Dat is namelijk precies wat er op dit moment aan de hand is. Er is geen enkele reden waarom nu ineens tot de aanschaf van een huis zou moeten worden overgegaan. Sterker nog, de signalen die er zijn wijzen op een verdere verslechtering van de economie. Deze lieden zijn bang de boot te missen, mede door alle jubelberichten die rond worden gestrooid, en kopen nog gauw even voordat de opruiming/uitverkoop begint. Mijn sterke vermoeden is, dat als deze golf voorbij is, dat dan de echte problemen zich pas openbaren.

  Verder is het goed dat we hier af en toe ook eens wat berichten krijgen uit “het veld”, echter kun je ook wel begrijpen dat posts van makelaars en andere belanghebbenden hier met enige scepsis worden ontvangen. De vastgoedwereld neemt het namelijk niet altijd zo nauw om met een juiste voorstelling van zaken te komen. Vaak wordt de keerzijde van de medaille niet belicht. Maria, die ook makelaar is, wordt echter wel serieus genomen, omdat zij hier wel een evenwichtig beeld schept van hetgeen er daadwerkelijk aan de hand is.

 55. Voerman says:

  Steven: dus ik zit misschien maar op de helft. Waarom zou ik straks geen (goedkoop) huis kopen.

  Ik gun het je graag, Steven.
  Meen ik oprecht, maar zoek nu niet steeds confrontatie met mij om jezelf te profileren. We zijn het immers eens over die huizenprijzen.
  Misschien krijg je zelfs op een dag wel een gratis huis van je ouders! In dat geval kunnen de prijzen beter niet te hard dalen.

 56. Steven says:

  eric406,

  zo wat netjes zeg! 😉

 57. Steven says:

  Voerman,

  Heb juist helemaal niet het idee dat ik de confrontatie zoek, maar bedankt! Ik heb overigens een broer en een zus dus een gratis huis zit er niet in. En ik denk echt dat over 10 jaar een gratis huis zoiets is van.. ok? Wat moet ik er mee; ik woon al.

  dat hele huizengedoe is denk ik weg dan.

 58. De Pessimist says:

  Een leuk college van Steve Keen .Na het college 01:00 beantwoord hij vragen die duidelijk maken dat we een probleem hebben en niet alleen omdat de huizen zo duur zijn of dat ons vermogen wel eens wat zou kunnen verdampen.
  Ook een leuk filmpje voor Marike570K .
  http://www.youtube.com/watch?v=oiG2CCC-PmE&feature=youtu.be&a

 59. AC says:

  Steven:
  snorkel,

  en het is toch echt gewoon de NASDAQ (nou niet bepaald de kleinste index). ook gewoon op schaal want vaak gebruiken ze logaritmische grafieken.

  Lokatie, lokatie, lokatie! Hahaha geen zin in ‘n screenshot.

  http://www.nasdaq.com/video/downturn–dutch-housing-bubble-bursts-517898093

  Bij mij om de hoek zijn is de woco vergeten het bord verkocht voor de tweede keer weg te halen, het staat weer gewoon te koop op Funda. Met één verschil, voor 5000 meer deze keer 🙂 ROFL

 60. AC says:

  Koopmoment?

  1.
  Omdat de SER beweert dat de stabiliteit van NL banken in gevaar komt bij nog verder dalende huizenprijzen zet het kabinet in op het voorkomen daarvan.

  2.
  Let op: Banken voeren nu vooral campagne (mind the subliminal messages) door hypotheken mèt NHG te slijten om de risicovolle hypotheken, waar de staat niet garant voor staat, in hun portefeuille te compenseren!

  Met volle ondersteuning van onze ‘volksvertegenwoordiging’ en bestuurders in het belang van burgers die, al was het maar vanwege de betaalbaarheid voor ‘t nageslacht, gediend zijn bij hoge huizenprijzen…

  3.
  Onze nationale woningschuld is bijna 2x zo groot als de nationale staatsschuld.

  4.
  In dit licht wordt alles in het werk gesteld om de banken te redden, door u te verleiden tot kopen. Gelooft u dan ook dat huizenprijzen nog verder zullen stijgen of nihil zullen dalen. Maar vooral dat nu kopen in uw belang is en geen ‘risicoinvestering’!

  De propaganda waar u zich licht bewust van bent en uw eigen keuze zal uw lot hier gaan bepalen. Dan was het goed geweest als u hier wat langer had meegelezen want de slechtste investering is er eentje die u later met verlies zult moeten verkopen.

  De staat die garant staat bent u natuurlijk eveneens zelf, dus betaalt u nog eens èxtra voor geleden verliezen mocht het mis gaan. De kans is dan groot dat u de rest van uw leven alleen nog maar werkt om een schuld weg te werken. Had u maar gespaard!

  Nog ‘n stukje appeltaart?

  Wellicht niet eens zo’n slecht idee: http://youarenotsosmart.com/2012/04/17/ego-depletion/

  “It is why psychologists have been working so hard to pinpoint what is being depleted when we speak of ego depletion, and it may just be glucose.[..] If you want the most control over your own mind so that you can alter your responses to the world instead of giving in and doing what comes naturally, stay fresh. Take breaks. Get some sleep. And until we understand just what ego depletion really is, don’t make important decisions on an empty stomach.”

  Maar dit terzijde.

  OECD Factbook 2013:

  “The level of household debt rose in most OECD countries over the period 2007-10. As a percentage of GDI, the Netherlands and Greece recorded the largest increases during this period (respectively around 35 and 21 percentage points)”

  “According to the most recent figures, In the Netherlands, the contribution of long-term loans, mainly consisting of mortgage loans, to the total household debt, while decreasing since 2007, is still above 92%.”

  http://www.oecd-ilibrary.org/sites/factbook-2013-en/03/03/02/housdebt_g1.html?contentType=&itemId=/content/chapter/factbook-2013-28-en&containerItemId=/content/serial/18147364&accessItemIds=&mimeType=text/html

  Hoewel de Denen wereldkampioen hypotheekschuld zijn lossen ze sneller af dan Nederlanders en krimpt de economie daar in tegenstelling tot hier niet!

  “Danes’ personal debt is 267.31 (GDIR45DK) percent of income, according to Eurostat data compiled by Bloomberg. By comparison, Sweden’s (GDIR45SE) ratio is 148.77, the Netherlands (GDIR45NL) is 250.45, and the U.S. (HHLDHDPI) is 93.87 percent. ”

  Henk Vos emeritus universitair hoofddocent sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen over HRA:

  Slecht idee omdat het wonen juist duurder maakt!

  http://toegepastesocialewetenschap.blogspot.nl/search?updated-max=2013-09-05T18:48:00%2B02:00&max-results=15

 61. Voerman says:

  Steven: dat hele huizengedoe is denk ik weg dan.

  Onderschat niet, wat huizengedoe geheel onbedoeld in families teweeg kan brengen, Steven!

 62. AC says:

  Voerman: Steven, als je nu echt een starter was, dan zou ik je snappen, maar je bent al zo lang warm aan ‘t draaien dat je tank inmiddels leeg moet zijn. De goede tijden om te kopen zijn voorbij en je hebt je kans gemist of gebruikt en daarna verprutst.

  Een echte starter? Of een prutser? Proest!
  Waar de mannen zich van de jongens onderscheiden en jij bent ouder 😎

 63. Adamus says:

  snorkel,

  Bord in de tuin “marktplaats” en verwijzing naar eigen website.

 64. AC says:

  Onbedoeld huizengedoe 🙂

  Leuker kunnen we het niet maken complexer wel!

  Met dank voor de voorzet! Mensen zien door de bomen het bos niet meer en dus plant dit kabinet gewoon met centen van de belastingbetaler gesubsidieerd wat bomen bij (waaraan geld groeit dat burgers (starters) mogen plukken).

  Zoiets heet roofbouw! De techniek uitputting!
  Om het establishment te vrijwaren van het nemen van verlies. Daar mogen toekomstige generaties wat op bedenken.

 65. Adamus says:

  Steven:
  Die Marike Stellinga (vorige onderwerp) is 41 jaar dus zij moet in de klas hebben gezeten in de jaren tachtig. Zo geweldig ging het allemaal niet en een miljoen guldens was iets voor Miami Vice en rijke quizmasters en zo. Toch leende zij als econome meer dan 500.000 voor een huis. Ik denk dat het vooral sociale druk is. Iedereen doet het en grote hypotheek stond voor groot-bezit. (terwijl het natuurlijk gewoon een ordinaire lening is)

  Valt wel mee. Ken stellen van die leeftijd met €850K. Ga er vanuit dat ze de hypotheeklasten niet alleen draagt…

 66. maarten says:

  De Pessimist,

  Leuk… “is it triple AAA?… but can I trust it?

 67. maarten says:

  Een hoop “schimmige” nieuwe bewoners hier in de flat, dus dat herstel vd huizenmarkt is niet op zomaar wat lucht gebaseerd maar op echt kanonnenvlees

 68. maarten says:

  Schimmig= vooral jonge kansarme mensen

 69. AC says:

  AC:
  Zoiets heet roofbouw! De techniek uitputting!
  Om het establishment te vrijwaren van het nemen van verlies. Daar mogen toekomstige generaties wat op bedenken.

  Geheel in overeenstemming met de wet der afnemende meeropbrengsten overigens. Niet alleen ‘n economische wet maar eveneens in de bemestingsleer voor wie het interesseert. Hoe meer minder is en minder meer.

 70. Juan Belmonte says:

  Voerman: De goede tijden om te kopen zijn voorbij en je hebt je kans gemist of gebruikt en daarna verprutst.

  We zullen zien Voerman.
  Juan denkt dat huizenprijzen verder zullen moeten dalen.

  Maar Hogehuizenprijsminnend NL, denkt al vier vijf jaar
  iedere keer weer
  de bodem in zicht te hebben.

  Met het geheugen van enkele weken hebben ze telkens weer gelijk gekregen met iedere keer weer een nieuwe bodem.

  Als de bouwsector alleen aangeeft dat grondprijzen moeten halveren, hoe kan dan nu (alweer wederom en opnieuw) de bodem in zicht zijn ?
  Kunt u dat wellicht verklaren ?

 71. Adamus says:

  http://www.medemblikactueel.nl/microsoft-agriport-a7-investeert-2-miljard-euro/

  Hoe de prijs van oude Zuiderzee grond opgepimpt moet worden. Wethouder met delegatie onderweg naar USA -water aan de lippen. Rabo investeert niet meer in glastuinbouw: gaan we toch iets anders doen. Eindresultaat: werkgelegenheid per ha is daar nu nog hetzelfde als toen Sicco Mansholt er zijn akker had.

 72. Adamus says:

  lorenzo:
  E-bike verkoop spectaculair gestegen !

  Vooral type matige accu. Zegt genoeg hé!

 73. AC says:

  Adamus: Vooral type matige accu. Zegt genoeg hé!

  Als je lui bent zonder gierig te zijn heb je geen karakter 😎

 74. Nico de Geit says:

  Makelaar 2: Wederom zijn mensen, vooral jongere, enthousiast en bereid om een woning aan te schaffen.

  Ik zou ook heel graag iets kopen. Lekker verbouwen en het helemaal naar mijn zin maken en er nooit meer weg gaan.

  Jammer alleen dat woonhuizen in NL nog wel even in waarde blijven dalen, 5 tot 10% per jaar. Ik betaal 980 euro huur en heb het prima naar mijn zin, en huren is uiteindelijk veel goedkoper zolang de waarde van woningen daalt.

  Daar komt bij dat de overheid zomaar grootstedelijke problematiek bij haar burgers op de stoep dumpt. Dan is het wel zo handig dat je weg kunt, en met een koopwoning is dat toch een beetje lastig.

  Jonge mensen zijn naïef en overschatten zichzelf. Dat hoort bij die leeftijd. Ze zien negatieve dingen echt niet aankomen.

 75. Adamus says:

  eric406,

  In vaporware. Zelfs dat wordt belast en je kunt er niet eens in wonen.

 76. Juan Belmonte says:

  snorkel: Kadaster verkoopaantallen Q1 t/m Q3 (2013* tov 2012): -7620
  Gedwongen verkopen** Q1 t/m Q3 (2013 tov 2012): +867
  _______________________________________________________________-
  Vrije-marktverkopen Q1 t/m Q3 (2013 tov 2012): -8487

  Goede inhoudelijke analyse.

  Het kan inderdaad zijn dat Juan hem gemist heeft
  – bijvoorbeeld wegens groot geduld-
  maar van een bodem lijkt echt nog geen sprake.

  Het taboe van het instorten van de bovenkant van de markt lijkt er inmiddels een klein beetje van af te komen.

  Nieuwste vondst van spinnend Hogehuizenprijsminnend NL: “Woningmarkt stabiliseert, behalve aan bovenkant”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2013/dirk-bezemer-probleem-private-schulden-nog-altijd-onderschat/#comment-159278

  In normaal Hollands zouden we zeggen:
  – top- en middensegment van de woning-“markt”
  raakt zijn stenen
  aan de straatstenen niet kwijt.

 77. Adamus says:

  Steven:
  Voerman,

  ja dat is een zware gezien mijn leeftijd, maar denk het toch niet. (mijn opa’ s en oma’ s werden allemaal boven de 80 en 2 zelfs boven de 90)

  dus ik zit misschien maar op de helft. Waarom zou ik straks geen (goedkoop) huis kopen.

  Overigens hebben mijn ouders zelfs TWEE huizen. dus als ik echt een luiwammes was zou ik juist vóór hoge huizenprijzen zijn. (maar ik ben niet naief)

  En je voorouders spuugden er ook niet in 😉

 78. Steven says:

  Adamus,

  wat bedoel je daar precies mee?

 79. Juan Belmonte says:

  Juan is inmiddels

  mainstreammediamoe

  Wat een geleuter
  We zullen wel zien.

 80. Adamus says:

  Keesje: Oldtimer belasting komt er aan, bijtelling gaat er aan voor aantal auto’s.

  De hobbymercedes gaat ineens van nul naar €1400 😉

 81. Juan Belmonte says:

  De feiten ontbreken.

  Gemiddelde vraagprijs
  Gemiddelde transactieprijs

  Vereniging Geleased Huys voorspelt 22% huizenprijsdaling in geval van marktevenwicht in 2013. Nu in 2012 een huis kopen van 180.000 euro in 2012 versus Straks in 2013 of later hetzelfde huis kopen van 180.000 euro. Het laatste geval blijkt 40.000 euro DUURDER.

  Besteden de media ook hier aandacht aan ?

  Referentie
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122125
  Het beeld geven nog snel even een huis te moeten kopen hebben we in 2010 ook al eens gezien:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122136

 82. Adamus says:

  Steven:
  Adamus,

  wat bedoel je daar precies mee?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/987291/2010/05/29/Der-Nederlanden-Avondvierdaagse-de-Jenever-genever.dhtml

  “Mannen als Aantjes, Boersma en de tot de PvdA bekeerde mannenbroeders Vredeling, Duisenberg en Pronk spuugden er niet in. ”

 83. AC says:

  Juan Belmonte,

  Niets op aan te merken, hoogstens ‘n terzijde.

  Dat ‘top en middensegment heeft de hoogste schulden waarvoor ze jarenlang royaal woongenot hebben mogen genieten/profiteren naast snoepreisjes van de genoten overwaarde soupereerden en souperen ze het leeuwendeel vd hra op!

  Dieven van ònze portemonnee als je ‘t mij vraagt.
  Omdat ze de wind niet in rug hebben de windrichting een beetje gaan lopen veranderen zoals dit kabinet doet in samenwerking met die andere partijen die hun brood verdienen aan ‘n woningmarkt als verdienmodel. Zetje in de rug van toekomstige starters biedt uitkomst ze vooruitblazen met voordeeltjes in ‘t vooruitzicht stellen waar ze later nooit op afgerekend kunnen worden. Pfffffff Zit ‘n luchtje aan. Survival of the fittest: domme mensen in de schuldenval laten lopen zodat ze zelf meer tijd hebben om zich op de onvermijdelijke plof van de zeepbel voor te bereiden. So much for empathy!

  Huizen en plofkippen, hoe kom ik er op.

 84. B88 says:

  En na die ene post is meneer de makelaar weer weg.

  Waarschijnlijk teveel tegengas.

  Vandaag weer 1000,- afgelost op die hypotheek. Net als vorige week. Voelt goed om te zien dat mijn schuld lager wordt.

 85. Adamus says:

  Makelaar 2:
  Hallo allen, het bevreemd mij in hoge mate dat dit bericht niet aansluit bij hetgeen ik deze week weer meemaak. Ik ben geen econoom, sta simpelweg iedere dag met mijn poten in de klei, maar soms heb ik het idee dat ik in een totaal andere wereld leef dan de meeste mensen die een reactie geven op dit forum. ( ik realiseer me dat deze laatste zin zeker reacties zal uitlokken) Enfin, deze week en het is pas woensdag verloopt bijzonder optimistisch. Wederom zijn mensen, vooral jongere, enthousiast en bereid om een woning aan te schaffen. De bezoekaanvragen zijn erg hoog en onze medewerkers zijn lange dagen in touw om alles in goede banen te leiden. Dit is wel een paar jaar geleden dat het zo druk was. …. Bericht is niet om te provoceren maar alleen om de dagelijkse praktijk weer te geven.

  In de klei…..rugnummers -harde getallen- graag : http://nl.wikipedia.org/wiki/Barend_Barendse

 86. Voerman says:

  Juan Belmonte: Kunt u dat wellicht verklaren ?

  Verklaren is letterlijk duidelijk maken, waarde Juan.
  Ik heb uiteraard geen zicht in – en ook geen invloed op grondprijzen etc.

  Maar het gunstigste moment van kopen wordt niet alleen bepaald door het actuele prijsniveau van de huizen.
  M.i. spelen sociale en economische factoren en toekomstverwachtingen een minstens even belangrijke rol in het afwegingsproces.
  Ziet er momenteel allemaal niet zo goed uit.
  Alleen zwaarwegende persoonlijke omstandigheden kunnen een hoofdrol spelen!

 87. Steven says:

  Mag ik even duidelijk maken dat ik een vaste baan heb, geen schulden en ook nog de mazzel heb twee ouders te hebben die ook geen schulden hebben en twee huizen: 1 in Nederland en 1 in Franktijk.

  Je kan wel sentimenteel doen en uit eigenbelang willen dat huizenprijzen stijgen, maar dat doen ze gewoon niet. Gafieken over bubbles, de huizen prijzen in Ierland, Spanje, Japan enz. zijn hier ten overvloede vertoont. Als je nou echt denkt dat de huizenprijzen vanaf hier stijgen: leuk.. : laat maar eens zien dan.

  proost.. ik ga weer bier halen. vanaf morgen een weekje niet zuipen: maar dan ben ik misschien wel nog erger. : heb gewoon een hekel aan onlogisch gezwam.

 88. Maria says:

  Juan Belmonte:
  Juan is inmiddels

  Wat een geleuter
  We zullen wel zien.

  Media moe, nu pas??

 89. Steven says:

  weet niet eens tegen wie dat eigenlijk was. sorry mensen. Vanaf morgen drink ik even niets meer. brrrrr.

  maar goed. lekker dat die prijzen endelijk zakken. heb zelfs het idee dat er een versnelling in zit voor die nieuwe open huizen dag.

 90. Voerman says:

  Steven: Als je nou echt denkt dat de huizenprijzen vanaf hier stijgen

  Beste Steven, dat beweert geen mens hier ter plekke!
  Ook Voerman niet!
  Niemand!

  Welterusten allen en speciaal Steven!

 91. AC says:

  tufkaj:
  Residuele grondwaarde daalt hard propertynl.com/ind…aarden-fors-gedaald/

  Sodeju! Wie gaat dat betalen zoete lieve Geritje…

  De starter die het zal bekopen? Of Zalm die nog een spaarvakentje te wassen heeft? Geen alarm iedereen arm! 😈 http://www.youtube.com/watch?v=K1D5PzuJC-A

 92. Maria says:

  B88:
  En na die ene post is meneer de makelaar weer weg.

  Waarschijnlijk teveel tegengas.

  Vandaag weer 1000,- afgelost op die hypotheek. Net als vorige week. Voelt goed om te zien dat mijn schuld lager wordt.

  Het zou toch leuk zijn als we in Nederland onze huizen behalve: “Carpe Diem en Weltevree”, ook “Afgelost of Betaald” zouden kunnen noemen!

  € 2000,= aflossen in twee weken is wel een ernstig knappe prestatie, € 200,= per maand aflossen al een superbegin!

 93. Stoelgang says:

  Makelaar 2:
  Hallo allen, het bevreemd mij in hoge mate dat dit bericht niet aansluit bij hetgeen ik deze week weer meemaak. Ik ben geen econoom, sta simpelweg iedere dag met mijn poten in de klei, maar soms heb ik het idee dat ik in een totaal andere wereld leef dan de meeste mensen die een reactie geven op dit forum. ( ik realiseer me dat deze laatste zin zeker reacties zal uitlokken) Enfin, deze week en het is pas woensdag verloopt bijzonder optimistisch. Wederom zijn mensen, vooral jongere, enthousiast en bereid om een woning aan te schaffen. De bezoekaanvragen zijn erg hoog en onze medewerkers zijn lange dagen in touw om alles in goede banen te leiden. Dit is wel een paar jaar geleden dat het zo druk was. …. Bericht is niet om te provoceren maar alleen om de dagelijkse praktijk weer te geven.

  De dagelijkse praktijk van list en bedrog zeker? Man, zever toch niet en probeer hier geen onzin te verkopen (hoewel je me wel aan het lachen maakt), alle economische indicatoren (waaronder de belangrijkste voor de huizenmarkt: stijgende werkloosheid) staan op diep rood, wat mediaspinners ook beweren en hoe vaak ze ook roeptoeteren over lichtpuntjes, herstel en hele hordes starters die de markt bestormen. Huizen kopen tegen exorbitant hoge prijzen is uit en makelliegen sterft uit. Luister hier maar even naar, een genuanceerde weergave van de huidige problematiek, die nog slechts in de beginfase is: http://www.youtube.com/watch?v=FffQzNGLBZ4&feature=youtu.be

 94. Stoelgang says:

  snorkel:
  Makelaar 2,

  hoi. Ik heb het je eerder ook al gevraagd, maar ik ben optimistisch dus probeer het gewoon nog een keer.

  2012 Q1 t/m Q3, hoeveel huizen verkocht?
  2013 Q1 t/m Q3, hoeveel huizen verkocht?

  Als 2012 (Q1 t/m Q3) > 2023 (Q1 t/m Q3), denk je dan dat Q4 dit nog gaat goedmaken? Volgens mijn berekeningen moet Q4 dan namelijk ineens 4 maanden hebben. Je hebt dus ongeveer een 13e maand nodig om 2013 even goed als 2012 te laten worden

  (ps, daadwerkelijk verkocht dus)

  …minus de sterk toegenomen en nog steeds toenemende gedwongen verkopen natuurlijk, want die tellen hogehuizenprijzenminners gewoon op bij het totaal 😉

 95. Stoelgang says:

  Voerman: De prijzen van huizen zijn inderdaad veel te hoog!
  De prijzen van automobielen trouwens ook.

  Maar jij bent degene die er steeds in je vergelijkingen die auto’s bijsleept en als je wat meer gedronken hebt Japan ook nog.

  De drank is overigens ook te duur!
  Een stevige drinker slokt een half huis op tijdens zijn dorstige leven.

  De parallel in de idioot hoge prijzen van genoemde consumptiegoederen (dus ook huizen) is steeds een indringende overheidsbemoeienis met een prijsopdrijvend effect door middel van subsidie dan wel accijnzen. Toeval of een verziekt land?

 96. Stoelgang says:

  maarten:
  Een hoop “schimmige” nieuwe bewoners hier in de flat, dus dat herstel vd huizenmarkt is niet op zomaar wat lucht gebaseerd maar op echt kanonnenvlees

  Zoals Juan meermaals zegt: kamikazekopers, opstellen in rijen van vijf 🙂 Er zijn nog steeds sukkelaars die MOETEN kopen, om succesvol te kunnen leven en om gebruik te maken van de ‘kans’ die de ‘markt’ nu biedt.

  De kans op een bankschroef ja, klem tussen stijgende rente en in prijs dalend onderpand in een zeer onzekere en met de dag verslechterende economische realiteit en toenemende armoede 😉

 97. snorkel says:

  Stoelgang: …minus de sterk toegenomen en nog steeds toenemende gedwongen verkopen natuurlijk, want die tellen hogehuizenprijzenminners gewoon op bij het totaal

  Daarom ben ik ook heel benieuwd naar de ervaringen van een individuele makelaar. Die zal geen gedwongen verkopen bij zijn verkoopcijfers (kunnen) optellen denk ik 😉

 98. Stoelgang says:

  B88:
  En na die ene post is meneer de makelaar weer weg.

  Waarschijnlijk teveel tegengas.

  Vandaag weer 1000,- afgelost op die hypotheek. Net als vorige week. Voelt goed om te zien dat mijn schuld lager wordt.

  Het kan ook zijn dat die flapoor sinds zijn post inmiddels failliet is gegaan en dat zijn internet is afgesloten 🙂

 99. AC says:

  Idee/ Oproep.

  Op open huizendag 5 oktober n ‘REMIX‘ van 5 jaar onafgebroken huizenmarkt-zeepbel.nl!

  Bereiden we ons daarop voor, zomaar! De kracht van herhaling uit onafhankelijke bron! Zonder winstoogmerk zeg maar 😉 kent z’n weerga niet!

  Meest memorabele momenten, beste reacties, meest opmerkelijke video’s, noem maar op.

  Een schat aan informatie, de potentie in dit archief besloten deels ontsluitend. Er valt zoveel meer te ontdekken wanneer je luistert…

  Is dat wat?

 100. Stoelgang says:

  snorkel:

  Snorkel, een ideetje: is het wellicht in een infographic of iets anders inzichtelijk te maken welke kunstgrepen hogehuizenprijzenminnend NL de afgelopen jaren op welk moment heeft toegepast om de prijzen te stutten? In de vorm van een tijdlijntje is dat leuk af te zetten tegen bijvoorbeeld de VEH-nep-vertrouwensindicator, het prijsniveau van koopkooien, de private schulden, het aantal transacties, de werkloosheid en andere indicatoren. Hoe zie jij dit?

 101. AC says:

  Stoelgang,

  Nee, hij heeft het te druk zoals naar later zal blijken 🙂 Zo gaat het steeds. Nu ja, de afgelopen 5 jaar dan.

 102. snorkel says:

  AC: Op open huizendag 5 oktober n ‘REMIX‘ van 5 jaar onafgebroken huizenmarkt-zeepbel.nl!

  En we noemen het: de taartmix 😉

  Stoelgang,

  Ja lijkt me leuk! Als je inzoomt op het verloop van prijzen en volumes zijn de meeste piekjes en dalletjes meestal wel te verklaren. Is wel veel werk, maar dat moet met wat bijdragen van de reageerders alhier zeker lukken.

  Alleen oppassen dat het niet te ingewikkeld wordt. Te veel indicatoren in één grafiek is niet meer leesbaar (en het geeft ook te veel voer voor critici). Beter om het dan gewoon bij de feiten te houden: Dit is het verloop en X Y Z zijn de daarbij horende “mijlpalen”. Misschien is hieruit al een leuk beginnetje te halen? http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/tijdgeest/

  ps, wat mij vooral leuk lijkt is om inzichtelijk te maken hoeveel “winst” we door de decennia heen op huizen gemaakt wordt. En dan heb ik het dus over overwaarde (boten, caravans, etc), te hoge grondprijzen, hoge belastingen en rente, etc. Want mijns inziens is winst de enige factor die de huizenprijs ‘bepaalt’ 😉

 103. Maria says:

  Stoelgang: De parallel in de idioot hoge prijzen van genoemde consumptiegoederen (dus ook huizen) is steeds een indringende overheidsbemoeienis met een prijsopdrijvend effect door middel van subsidie dan wel accijnzen. Toeval of een verziekt land?

  Overheid en “Banksters” slapen op een kussen!

  Vroeger, ver in de vorige eeuw, hadden we de kerk;

  “Hou jij ze dom, hou ik ze arm”!

  Nu hebben we de MSM, Goede Tijden/Slechte Tijden, Sylvie van der Vaart en Koning Voetbal, ik vergeet onze “Fabeltjeskrant”, jullie houden ze dom!!

  Banken en overheid doen de rest: “Wij houden ze arm”!

 104. Maria says:

  snorkel,

  Wat als je de winst vertaalt naar de andere kant, wat is de winst van de financiele sector t.o.v. de hypotheken.

  Wat als je duidelijk maakt in een grafiek hoeveel keer mensen hun huis betalen zelfs
  door gebruik te maken van de maximale HRA.

  Wat kost dit de gemeenschap, we betalen het allemaal,
  DE OVERHEID DAT BEN JIJ!!

  Wat kost huursubsidie en wie maakt daar gebruik van?

 105. snorkel says:

  Maria,

  Heb ik voor HRA (maar dat is inderdaad meer een klein stukje van de gehele kosten) al eens gedaan. Zou misschien wel eens interessant zijn om inzichtelijk te maken hoe verrekte duur wonen eigenlijk is in NL 😉 En waar al dat geld dan heen gaat (m.a.w wie er van profiteert door exorbitant hoge winsten / grondprijzen / huren…)

  Ik zie het wel voor me! Nu nog de cijfers er bij vinden 😉

 106. snorkel says:

  snorkel: Heb ik voor HRA (maar dat is inderdaad meer een klein stukje van de gehele kosten) al eens gedaan

  En dat is deze: http://postimg.org/image/ig8vlswcz/ (nog een keer klikken wordt ie groter)

 107. AC says:

  snorkel: En we noemen het: de taartmix

  Kan ook oubollig?

  Stoelgang,

  Ja lijkt me leuk! Als je inzoomt op het verloop van prijzen en volumes zijn de meeste piekjes en dalletjes meestal wel te verklaren. Is wel veel werk, maar dat moet met wat bijdragen van de reageerders alhier zeker lukken.

  Alleen oppassen dat het niet te ingewikkeld wordt. Te veel indicatoren in één grafiek is niet meer leesbaar (en het geeft ook te veel voer voor critici). Beter om het dan gewoon bij de feiten te houden: Dit is het verloop en X Y Z zijn de daarbij horende “mijlpalen”. Misschien is hieruit al een leuk beginnetje te halen? woningmarktcijfers…r.nl/blog/tijdgeest/

  Klasse Remix! En onweerlegbaar!

  In feite gebeurt hier ook niets anders dan doorlopend voorgekookte starter gerechten te debunken omdat het recept niet deugt!

  Als iets stinkt hoe smaakt ‘t dan? Onraad is ‘n intuïtie. Hoe kom ik erbij dat ‘t wetenschap uitsluit…

  Soms reageer ik ook te impulsief en verhoudt mijn kennis zich niet tot mijn vermogen. Soms reageer ik dus ook te impulsief en verhoudt mijn kennis zich niet tot mijn vermogen. Alles is al gezegd.

 108. Maria says:

  snorkel,

  Had ik al gezien en dacht al dat die van jouw was!
  Mooi!

  Maar.. als je in een schema zou kunnen vertalen wat een huis kost voor een 30-jarige lening of bijv. een huis op erfpacht, zou dit misschien mensen ervan kunnen overtuigen dat ze alleen maar financiele instellingen een offer brengen en hun gemeenschap (HRA dus overheid dus jij) tekort doen!

  Hoe dan ook, alles wat subsidie, starterslening, toeslag, korting of iets dergelijks van de overheid is, betalen we zelf!

  De overheid dat zijn wij!! (begin er wel een beetje moe van te worden maar jullie waarschijnlijk ook)

 109. B88 says:

  @Maria: dank je! Het is inderdaad een fors bedrag, we laten er ook wat voor. Enige wat gezin B88 nog koopt zijn levensmiddelen…

  Voor het staatje: bij mijn hypotheek zit een verplicht informatie pakket. Hierin is een pagina opgenomen met een tabel waarin duidelijk te lezen valt dat ik x leen en x maal 3 terug betaal. Idd als ik 30 jaar erover doe dan heb ik driemaal voor die woning betaald

 110. snorkel says:

  B88: Voor het staatje: bij mijn hypotheek zit een verplicht informatie pakket. Hierin is een pagina opgenomen met een tabel waarin duidelijk te lezen valt dat ik x leen en x maal 3 terug betaal. Idd als ik 30 jaar erover doe dan heb ik driemaal voor die woning betaald

  Interessant… Je bedoelt dus het hypotheekbedrag + nog eens 2x het hypotheekbedrag aan rente?

  Nog iemand meer / andere gegevens hierover?

 111. Tijl says:

  B88:
  En na die ene post is meneer de makelaar weer weg.

  Waarschijnlijk teveel tegengas.

  Vandaag weer 1000,- afgelost op die hypotheek. Net als vorige week. Voelt goed om te zien dat mijn schuld lager wordt.

  Checked de belastingdienst nog waar al dat geld vandaan komt eigenlijk? BIBOP? Dat soort dingen? 8)

 112. Maria: Had ik al gezien en dacht al dat die van jouw was!
  Mooi!

  Thanks. Vind ‘m zelf een beetje te veel ‘information overload” maar er is nou eenmaal veel over te zeggen 😉

 113. Wilbert says:

  snorkel: Interessant… Je bedoelt dus het hypotheekbedrag + nog eens 2x het hypotheekbedrag aan rente?

  Nog iemand meer / andere gegevens hierover?

  Vrij makkelijk te berekenen. Bij een rente van 6,66% en aflossingsvrije schuld is er na dertig jaar twee keer meer aan rente betaald dan de geleende som.

  In een simpel rekenvoorbeeld: Leen 100 euro, los niet af, betaal jaarlijks 6,66 euro aan rente en na 30 jaar heb je 200 euro (30*6,66) aan rente betaald.

 114. B88 says:

  snorkel: Interessant… Je bedoelt dus het hypotheekbedrag + nog eens 2x het hypotheekbedrag aan rente?

  Nog iemand meer / andere gegevens hierover?

  Het betreft het terugbetalen van het geleende geld
  Plus
  De hierover gedurende de looptijd verschuldigde rente.

  Rente is dus 2/3 van het totaal terug te betalen bedrag.

  2000 euro is niet een bedrag dat valt onder de wet bijzondere of ongewone transacties. Daarnaast is dit geheel in relatie to het inkomen.

 115. Tijl says:

  B88,

  Ik ben jaloers, zomaar 1000 euro per week opzij kunnen zetten. Aan wat voor een jaarinkomen moet je dan denken?
  3 ton?

 116. Wilbert,

  Ja, ik weet dat het uit te rekenen valt 😉 Ik heb voor mezelf ook al zo vaak uitgerekend dat, zelfs met minder dan 6% rente, kopen veel duurder is dan huren als je geen rekening houdt met de HRA (waar ik zoals je weet mordicus tegen ben) .

  Maar het is altijd goed om ook bevestiging uit de praktijk te krijgen van iemand die het daadwerkelijk op zijn eigen afschriften ziet staan. Volgens mij realiseren veel huizenkopers het zich niet eens.

 117. B88 says:

  Tijl:
  B88,

  Ik ben jaloers, zomaar 1000 euro per week opzij kunnen zetten. Aan wat voor een jaarinkomen moet je dan denken?
  3 ton?

  We wish. Not even close.

  Ik ben zzp’er dus heb ik, als ik op opdracht zit, een leuk inkomen. Vrouwlief heeft een boven modaal inkomen maar niet heel veel erboven.

  Gezin B88 heeft echter rigoureus huisgehouden in de uitgaven. Alle abo’s behalve telefoon en internet behouden. Kopen niets behalve levensmiddelen =eten en luiers. Geen dure aankopen en zoveel mogelijk alles in de supersale als het echt moet. Vrouw B88 is daar Ster in!! Rest gaat naar aflossing. De ene maand is dat zoals genoemd de andere minder.

  Zoals gezegd 200 per maand is al netjes. Een eerlijke open kijk op de uitgaven zou echter iedereen moeten doen om te voorkomen dat er na 30 jaar de hypotheek nog niet is afgelost… Zoals ook al gezegd als je geen 300 euro ruimte in je inkomsten hebt heb je te hoge uitgaven in relatie tot je inkomsten.

 118. B88 says:

  Behouden moet zijn eruit gegooid

 119. Hans says:

  Even iets positiefs over het nu waar in we leven. Ik heb deze week gecollecteerd en mensen gaven beduidend meer dan de voorgaande 2 jaren. Ook waren er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, minder mensen die weigerden iets te geven. In feite, op zo’n 100 collecties maar 1. Het gaat wat dat betreft de goede kant weer op!

 120. Maria says:

  Hans:
  Even iets positiefs over het nu waar in we leven. Ik heb deze week gecollecteerd en mensen gaven beduidend meer dan de voorgaande 2 jaren. Ook waren er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, minder mensen die weigerden iets te geven. In feite, op zo’n 100 collecties maar 1.Het gaat wat dat betreft de goede kant weer op!

  Participatie maatschappij?

 121. tayfun says:

  dromen jullie maar lekker verder
  deze site had ik al in 2010 gezien,
  ik heb een woning gekocht in utrecht en betaal minder aan maandlasten dan huurwoningen, in 5 jaar tijd heb ik al een aanzienlijke bedrag gespaard tbv aflossing wonen
  laat je niet misleiden door deze website, koop een mooie huis nu de prijzen goed zijn en de rente laag
  op lange termijn incl inflatie zit je altijd goed!

 122. lorenzo says:

  Daar zit een kern van waarheid in , de potentieel kijkt in steeds mindere mate naar de koopprijs van een woning , is nu veelal van secundair belang . Beschikbaarheid en prijsverloop , in jaren , van huurwoningen laten dan niet altijd , en vaak niet, een positief beeld zien van laatstgenoemde.

 123. bankschroef says:

  Inderdaad, het nu vinden van een redelijke huurprijs is nog moeilijker dan het vinden van een betaalbare koopwoning.
  En wat is er tegen het kopen van een huis wanneer je het ten eerste, alles meewegende, kunt (af)betalen, en je ten tweede heel tevreden bent met wat je krijgt voor je geld/hypotheek?

 124. ll says:

  Think the unthinkable ………

 125. Drummer says:

  bankschroef,

  Er is niks tegen als iemand teveel betaalt voor iets, en het zelf niet door heeft.

  Maar het zit toch in de aard van de mens elkaar ervoor te waarschuwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*