IMF ziet huizenprijzen verder dalen

De huizenprijzen in Nederland hebben ondanks de daling van de afgelopen maanden de bodem waarschijnlijk nog niet bereikt. Dat blijkt uit nieuwe schattingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in Istanbul presenteerde.

zie ook: IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

De prijzen van woningen daalden in Nederland in vorige periodes van achteruitgang gemiddeld ruim 20 procent sterker dan tot nu toe het geval is, stelt het IMF. Daarmee is het verschil met het verleden in Nederland groter dan in de andere westerse landen die werden onderzocht.

,,Als het verleden als maatstaf mag gelden, dan wijzen deze schattingen erop dat de huizenprijzen in Nederland verder zullen dalen”, aldus het IMF in de nieuwe editie van de World Economic Outlook.

Ook als rekening wordt gehouden met specifieke Nederlandse omstandigheden zoals de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, de hypotheekrenteaftrek en de strikte bepalingen voor de woningbouw, wijzen de berekeningen van het fonds op een verdere prijsdaling. Die ligt dan wel meer in lijn met de andere onderzochte landen.

bron:ANP

Share Button
Tagged with: ,
47 comments on “IMF ziet huizenprijzen verder dalen
 1. Boefke says:

  Huh!? Maar Nederland was toch……

 2. karel says:

  zie je wel we gaan nog 20% zakken ! wvv

 3. Klaas2 says:

  Lezen:
  De prijzen van woningen daalden in Nederland in vorige periodes van achteruitgang gemiddeld ruim 20 procent sterker dan tot nu toe het geval is, stelt het IMF.

  dus:
  dus bij 5% daling is dat zou dat 6% worden !.

 4. Klaas2 says:

  dus karel !, geen 20% daling

 5. Charles says:

  Deze week met iemand gesproken die afgelopen juni een woning had gekocht.
  Op de vraag welke prijs ze ervoor heeft betaald kwam het antwoord dat ze 120.000 euro voor betaald had. Slechts 1.000 euro van de vraagprijs ervan had kunnen krijgen omdat er in deze prijsklasse niet veel onderhandeling in zit.
  Was ook gewoon geen punt voor mevrouw in kwestie omdat ze over 5 jaar toch er gemakelijk 145.000,- voor ging vangen……
  Nog steeds heel veel naïviteit tussen sommige starters , want 120.000,- voor een 1 kamer woning waar je niet fatsoenlijk je kont kan keren is gewoon toch niet meer normaal?

 6. matthijs says:

  @Charles, hangt ook een beetje af van de ligging.

  Locatie wordt op dit forum zelden tot nooit genoemd als mogelijke vertrager op een daling. Veel mensen willen nu eenmaal op 25 tot 30 busminuten van hun kantoor in de randstad wonen, dat kost geld en de uiteindelijke daling zou voor zo’n woning natuurlijk best lager kunnen uitvallen dan voor een woning die in-the-middel-of-nowhere in het oosten van NL ligt.

 7. Boefke says:

  @ nr 3 Klaas2

  Doe diezelfde berekening van jouw ook eens op de daling van de waarde van een gemiddelde woning i.pv. de wenscijfers van -6%.

  Elke makelaar waar jij 6% onder de vraagprijs gaat bieden rolt de rode loper voor je uit en krijg je een vrachtwagen champagne cadeau.

  In verwachting verblijf ik….

 8. henk says:

  Ja er zijn nog zat mensen die het echt niet willen geloven dat een woning ook kan dalen.
  Ik ken zelf een paar mensen die een woning zoeken maar houden toch wel rekening met een daling van min.25%
  als ze een leuke woning zien doen ze gewoon een bod die 30% lager ligt dat de vraagprijs
  Wat hun opvalt is dat de makelaar het bod gewoon netjes voorsteld aan de verkoopers , waaruit blijkt dat niemand een bod doet op die woningen en ze hebben al op heel wat huizen geboden.
  Er word dus gewoon bijna niks meer verkocht.
  Ze gaan gewoon door met bieden en wachten gewoon af wanneer de eerste verkoper door de knieen gaat.
  En volgens mij is dat gewoon een kwestie van tijd.

 9. henk says:

  Nou daar durf ik alles op te wedden, ze zien je heel graag komen met een bod van -6%

 10. M says:

  @Henk (8)

  Die strategie heb ik afgelopen half jaar mensen in mijn omgeving ook aangeraden, zei het met 15-20 procent onder de vraagprijs. Bij koop natuurlijk lang financieren en als je cash hebt kort en zorgen dat je geen al te hoge boete voor aflossen ineens krijgt als de rente stijgt. Met cash is wachten uiteraard ook een optie.

 11. Jorge says:

  #2 @karel & #3 @karel2

  Het IMF is weldegelijk van mening dat de huizenprijzen in Nederland nog minimaal 20% omlaag zullen gaan.

  Zie ook:
  IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt

  In dit bericht zat volgens de berekeningen van het IMF een ‘luchtbel’ van bijna 30% in de Nederlandse huizenprijzen.

  De daling is ingezet (-5%) en zal nog een paar jaartjes doorgaan…

 12. matthijs says:

  @10: Bij makelaars moet dat dan nog even doordringen denk ik. Ik heb al een poosje een twee-onder-een-kap met garage uit 1990 aan het water op het oog in Purmerend. Ex-hoger-segment-huurwoning. Alles moet er aan gebeuren (keuken, badkamer, vloeren, immers ex-huur dus ziet er niet uit–>erg standaard), staan er 4 van leeg (al 6 maanden). Vraagprijs 379k, makelaar vertelde letterlijk tijdens bezichtiging “We kunnen wel gaan onderhandelen, maar dat heeft niet zo veel zin, ze mogen voor 360k weg… Ik heb dus niet eens een bod uitgebracht, heb er 335k max voor over maar ben eigenlijk “flabbergasted” door die opmerking van 360k…..

 13. M says:

  Overigens bedoel ik niet afdingen op een willekeurige vraagprijs. Om een goed bod uit te brengen moet je even de gemiddelde m2 prijs voor het type woning in de regio schatten, dat vertalen naar je potentiële stek en er vervolgens een percentage van ongeveer 20 procent aftrekken waar je niet boven gaat. Zo kom je denk ik relatief veilig en met een redelijke financiering aan een koophuis, mocht je daar behoefte en middelen voor hebben. Natuurlijk wel wat spaargeld achter de hand houden om te zorgen dat je niet door onvoorziene omstandigheden op een slecht moment uit het huis gezet kan worden door de stropdassen van de bank.

 14. henk says:

  Bij mij in de straat staan nu 4 nieuwbouw eengezinswoningen te koop , heeft nog niemand in gewoond , ook staan er 5 nieuwe bewoonde eengezinswoningen te koop.
  En elke keer word de vraagprijs iets verlaagd , 1x per maand een open huis waar nu ook al niemand meer op afkomt.

 15. M says:

  @Matthijs (12)

  Ik zou me vooral niet schamen een bod uit te brengen. In een vrije markt lijkt het me niet onlogisch dat potentiële kopers en verkopers hun informatie uitwisselen.

  Eventueel kan je ook proberen direct contact met de verkopende partij op te nemen middels een enthousiast briefje waarin je vertelt dat je het een erg mooi huis vind en graag klust, maar helaas niet meer dan 335 kan opbrengen/bieden. Niets onvriendelijks/vervelends/beschamends aan, en het enige wat je te verliezen hebt is de tijd voor het schrijven van het briefje en evt. een postzegel.

 16. M says:

  Overigens is 335 nog best een redelijk bod bij een vp van 379 denk ik, tenzij de vp al erg scherp is.

 17. henk says:

  Zelfs op de ING site staat , heeft u de woning na 2007 gekocht , en u wilt verkopen blijft u waarschijnlijk met een restschuld zitten , heeft u voor 2005 gekocht ja dan blijft u waarschijnlijk niet met een restschuld zitten , dat geven ze nu zelf toe.
  Dus koop je nu een huis zal de ING nooit meer hypotheek geven dan de waarden die het had voor 2005. En ja eerlijk is eerlijk ik kan ze daar niet echt onglijk in geven.

 18. Klaas2 says:

  Het IMF heeft het over gemiddelden he !

  als bij jullie in de buurt iemand 30% onder de vraagprijs heeft geboden zegt nog niet veel over het gemiddelde van Nederland

 19. kees says:

  matthijs Zegt:
  1 October 2009 om 12:34 pm
  @Charles, hangt ook een beetje af van de ligging.

  Locatie wordt op dit forum zelden tot nooit genoemd

  IJburg blijft in trek. Heb de huizen in het oosten nooit echt koopjes gevonden.

 20. kees says:

  In verwachting verblijf ik….

  Boefke is een meisje 🙂

 21. kees says:

  @18
  zegt wel iets over de teneur.

 22. karel says:

  @4 HAP , haha wvv stond voor word vervolgd en dit is mijn vervolg ,simpel….

 23. kees says:

  karel Zegt:
  1 October 2009 om 12:19 pm
  zie je wel we gaan nog 20% zakken ! wvv

  Van de fictieve verkoopwaarde rond 2005?

 24. chantal says:

  als we wachten mee naar de supermarkt te gaan, gaan we profijt doen. Maar er is geen eten in huis… dus ga ik op restaurant tot de prijzen dalen in de supermarkt

 25. henk says:

  Kan ik nou niet echt een vergelijk noemen

 26. NielsW says:

  Chantal, dit gaat echt te ver… hahaha. 😉

 27. Mars & Pam says:

  24 Chantal,

  Op mijn eerdere bericht reageerde jij ook zo raar. Ben jij wel 100% in orde?

  Heb jij trouwens al bepaald hoeveel wij verdienen en sparen in jouw denkwereld?

 28. M says:

  @Chantal 24

  Als je bij de McDonalds gaat en aanbied inkopen te doen, te koken en af te wassen zoals je thuis ook altijd doet kan je er best eens op vooruit gaat, financiëel gezien dan.

 29. henk says:

  We moeten een beetje begrip hebben voor Chantal ze is namelijk een prijsstijgings junky haar lichaam heeft konstant behoefte aan een prijsstijging , aangezien die er niet meer is krijgt ze een soort afkickverschijnsel zoals we kennen van harddrugs.
  Hou vol Chantal je red het echt wel.

 30. snorkel says:

  als we wachten met een auto te kopen, gaan we profijt doen. Maar ik moet toch 2 km naar werk elke dag… dus ga ik op de fiets tot de prijzen van autos dalen

 31. henk says:

  En het is nog gezond ook

 32. Wowly says:

  hmm, in mijn kring zie ik prijsdalingen van max 4-5% hoor. En die huizen worden gewoon gekocht. Het verschil zit het ‘m erin hoe de huizen liggen en de staat van onderhoud. De matige woningen zullen nog lang dezelfde bewoners hebben schat ik zo.

  Ik denk dat de prijzen nog wel gaan zakken hoor, maar ben bang dat de “rijkrekenaars” alhier vergeten dat ze nog een hypotheek moeten verkrijgen, en dat valt niet mee…. Ook zullen de dalingen niet zo hard lopen, al is de lucht er nog niet uit. Schat in dat ie de komende maanden wel wat sneller zal leeglopen. Overigens, lood om oud ijzer. Als je eigen woning minder opbrengt word dat gecompenseerd door het lagere aankoopbedrag van de nieuwe woning….Starters op de mid en hoge nivo kunnen misschien nog wel even wachten (niet te lang, denk aan de hypotheekrente), de starters op de goedkope markt hebben hooguit wat meer keuze (! erg belangrijk!!), en misschien wat voordeel in de onderhandelingen.

  Wowly

 33. M says:

  Dat de rente de het afgelopen jaar is opgelopen, zegt niet alles. Er is geen enkele garantie dat een trend (voor zover je daar al van kan spreken) zich doorzet, zo zien we aan de huizenprijzen.

  Vooral in de States blijft men maar geld drukken en zal men denk ik niet huiverig zijn de rente eventueel verder te verlagen, mochten beurskoersen te hard gaan zaken. In een dergelijk scenario is de kans aanwezig dat Europa volgt.

  Overigens is ook in dat scenario te lang wachten met kopen niet per definitie het beste. De inflatie zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat absolute huizenprijzen geen al te zware klappers meer maken. Wie nu koopt voor 30 procent onder te top zit relatief veilig wat betreft prijs en financiering.

 34. bert says:

  4-5% is peanuts vergeleken met de prijsstijgingen de afgelopen jaren.
  Ook vergeleken met andere europeesche landen waarbij er een veel mindere bubbel is/was.

  Snap dan ook nog niet waarom het hier niet harder is gedaald, waarschijnlijk door het grote vangnet en het nog niet accepteren/realiseren dat aankomende jaren het nog veel minder gaat worden.
  Alle aanwijzingen zijn er, waarom zijn we dan zo blind?

  En kom op mensen, al zouden we nu geen crisis hebben gehad, dan nog zou de woningmarkt in nederland vroeg of laat vast zijn gelopen.

  Ben geen doemdenker, en heb er ook geen profijt van dat het minder gaat met de economie, maar elkaar aan gaan praten dat het allemaal wel goed komt in korte tijd vindt ik wel erg naief.
  Huilend in een hoekje gaan zitten is ook niet de bedoeling maar je meot je realiseren dat jij ook je baan kwijt kan raken net zoals de buurman….en dan?..

  2 Vrienden van mij zitten allebei nu in grote financiele problemen, afgelopen 2 jaar beiden huisje gekocht (op de top), een architect en bankmedewerker.
  En voila kort geleden beiden hun baan verloren, en nu dan?
  Baan vinden?…denk het niet, misschien wat tijdig werk (inpak etc.) maar daar kun je nauwelijks je vaste lasten mee financieren.

 35. sam says:

  Het is weer oktober…en kijk eens wat er op de beurs gebeurd… 180-190 punten eind v/d maand let maar op!

 36. sam says:

  @32 Als je eigen woning minder opbrengt word dat gecompenseerd door het lagere aankoopbedrag van de nieuwe woning

  Als de woning is afbetaald wel ja maar anders zul je toch echt die 20k 30k 40k of misschien 50k onderwaarde aan de bank moeten terug betalen!

 37. karel says:

  @34 bert

  het daalt hier wel vrij hard zelfs volgens de verdraaide/bewerkte cbs cijfers, in februari 2009 tot augustus 2009 is het 6% gedaalt volgens de grafiek en dat in 7mnd !

 38. bert says:

  @37;
  Daar heb je gelijk in, bij mij in de buurt zijn er genoeg huizen die meer zijn gedaalt zijn dan die 6%.

  Wil duidelijk maken dat als je nu als starter op de woningmarkt wil gaan begeven je goed bij stil moet staan bij de gevolgen die het voor je kan hebben.
  Ik weet van meerdere kenissen/vrienden dat wanneer zij hun baan verliezen het huis wel eens een groot probleem kan worden.
  Wanneer je je baan behoudt is er niks aan de hand, maar het moet niet zo zijn dat je huis te veel is afgestemd op je inkomen.

 39. kees says:

  Wat er werkelijk voor het huis betaald is kun je opvragen bij het kadaster, een paar maanden na overdracht. “Vraagprijs is gezakt” zegt nog niets.

 40. henk says:

  Eerst was het alleen in de VS toen alleen in spanje , nu zijn het alleen bepaalde wijken.
  zo kun je wel aan de gang blijven.
  Die dubbele hypotheekaftrek is er zeker ook voor de lol.
  Huizenprijzen zijn al gedaald , en blijven nog wel dalen.
  Ik heb hier een paar brieven voor me van Stedion , waar in staat dat bepaalde bouw plannen niet door gaan door de elende op de woning markt en zijn voor een aantal jaren uitgesteld en dan praat ik over top locaties.
  Bijna 40.000 man zit thuis met een vol salaris maar over een paar maanden zitten ze in de WW
  zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.
  Dus ontkennen heeft echt geen zin meer.
  Er is nu nog maar 1 vraag , wat zal de bodem zijn.

 41. simply henky says:

  Er gaan geruchten dat medio 2010 de rente gestaag gaat stijgen, wat is hiervan waar, en wat gaan de huizenprijzen dan doen? wie het weet mag het zeggen

 42. ZK says:

  De komende 3 tot 6 maanden nog deflatie; zeer lage spaarrentes, aandelen zullen even nu dipje zien maar dan gaan oplopen tot december -maart 2010. De hypotheekrentes zijn nu al 50% hoger dan 15 jaar geleden, zeker voor langer vast, gaan zeker niet omlaag, eerder straks omhoog. Verwacht dat komende 3 maanden – 6 maanden meer aanbod in woningen gaat komen en pas echt daling gaat inzetten van 1 tot 2 % per maand, omdat de mensen die willen verkopen ook in hun straat veel meer woningen te koop zien staan en zich dan realiseren echt iets aan de prijs te gaan doen.
  Dan volgt de rekening en instorting van de dollar, en zullen de rentes omhoog schieten, met als gevolg echt dalende huizenprijzen. Geen kopers meer, want zeer moeilijk te financieren.

 43. ZK says:

  Foutje, bedoele 1,5 jaar geleden ipv 15 jaar in bovenstaande tekst

 44. Sam says:

  @42 “Geen kopers meer, want zeer moeilijk te financieren.”

  En wie kunnen er niet meer kopen?
  Juist, de mensen die jarenlang op de pof en boven hun staand hebben geleefd! Had toch maar gespaard want dat geld komt heel goed van pas de komende jaren!

 45. kees says:

  @42 De hypotheekrentes zijn nu al 50% hoger dan 15 jaar geleden, zeker voor langer vast, gaan zeker niet omlaag,

  Welke bank/verzekeraar deed 4% voor 30jr. vast? Hypo zonder blingbling bedoel ik. Ik ben ze niet op mijn pad tegengekomen. En over 15 jr de rente aanpassen zou geen probleem zijn, want salaris is verdubbeld. Dat betekent dat de wereld hetzelfde blijft, terwijl we door de Chinezen straks minder gaan verdienen 😉

 46. Lex says:

  Jazeker de Hypo Chinezen. Kom nou toch! De zeepbel waar het werkelijk over gaat staat in het huis of voor de deur.Kijk eens naar de prijsdalingen in consumentengoederen de semie duurzaam zijn. Als je een nieuwe auto koopt is die 20% minder waard als je er een meter mee gereden hebt. Dat is met een huis voorlopig niet het geval. Het wordt heus niet minder waard door er in te wonen. Ook heeft de woningmarkt alles te maken met de grondprijzen.Een lange termijn analyse daarvan zou wel een een heel ander beeld kunnen opleveren.

 47. kees says:

  In de grote steden wordt ondergrond ook afzonderlijk van de opstallen berekend; erfpacht.

  maar hoe dan ook: op IJburg is de prijs van een woning v.o.n. 325 toch naar 500K gegaan in 5 jaar tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*