Rabobank geeft andere banken een duwtje

Topman Bert Bruggink van de Rabobank kun je niet van subtiliteit beschuldigen. Hij voorspelt dat meerdere banken in Nederland dit jaar nog gaan omvallen, daarmee actief hun graf gravend. En hij stelt dat Eurocommissaris Smit-Kroes “op het toilet is opgesloten.”

Lekkere bank, die Rabobank. Het was de Rabobank die medio 1990’s het voortouw nam met hypotheken, waarbij de koper tot 120% of zelfs 130% van de koopsom kon lenen. Daarmee is met name de Rabobank de aanstichter van ‘the bubble’ in de Nederlandse huizenprijzen.

Begin 1990’s begon de Rabobank ook met een intransparantie-beleid, zo kan ik u als voormalig lid van die bank in vertrouwen meedelen. Financiële producten werden zo ondoorzichtig mogelijk gemaakt, zodat de consument de voorwaarden niet kan vergelijken met die van de concurrentie. Het koppelen van hypotheken aan aandelenfondsen of levensverzekeringen is daarvan een mooi voorbeeld. Het heeft de Rabobank geen windeieren gelegd, maar heeft de consument ontelbare miljarden gekost.

Een ander voorbeeld van bewuste intransparantie: het weigeren van inzage in de manier waarop de Rabobank de variabele rente berekent. Die is momenteel 5.2% voor bestaande hypotheken. Maar aan nieuwe hypotheek-klanten wordt 3.8% aangeboden. Daarmee worden miljoenen bestaande klanten benadeeld voor 1.4% van hun lening-totaal. Voor een gemiddeld gezin is dit al gauw Euro 4.900,- per jaar! (Ondertusen zijn juist de Rabobank-klanten het meest tevreden … je blijft lachen!)

Maar de Rabobank heeft geen last van schaamte over het uitbuiten van hun machtspositie ten opzichte van de consument. Integendeel: het succes lijkt de Rabo-top naar het hoofd te stijgen. Immers: de Rabobank staat beter gepositioneerd dan andere banken in de crediet-crisis: men hoeft slechts 20% op de Amerikaanse hypotheek-portefeuille af te waarderen.

Zo is de vroeger zo sympathieke Rabobank zich uitzonderlijk arrogant gaan gedragen. Men schoffeert Eurocommissaris Neelie Kroes. Die zou “op het toilet opgesloten zitten“. Ook probeert de Rabobank andere banken over de rand van de afgrond te duwen, door luidkeels te gaan speculeren dat ze zullen omvallen. De Rabobank lijkt zich te verheugen op het omvallen van OHRA, DSB Bank, Centraal Beheer, AEGON en Credit Europe.

En in october 2008 maakte Bert Heemskerk het nog veel gekker. Hij pleitte voor een extra belasting voor woningeigenaren, om zich te verzekeren tegen waardedalingen. Let wel: het is juist de Rabobank (Neerland’s grootste hypotheekbank!) die bijgedragen heeft aan de overwaardering van Nederlandse huizen! Je zou dus denken dat de Rabobank zelf zou aanbieden om enkele tientallen miljarden in zo’n fonds te storten. Maar dat idee komt niet op, bij de heren. Nee, de belastingbetaler moet de schade vergoeden van het overmatig winstbejag van de Rabobank.

bron: Het Vrije Volk

Share Button
Tagged with: ,
19 comments on “Rabobank geeft andere banken een duwtje
 1. House says:

  Rabo Bank mag zich best een beetje op de borst kloppen.
  Rabo is een degelijke solide bank.

 2. mark says:

  Nu zijn ze winnaar, ze eisen nu hun 15 minutes of fame.
  Over een paar jaar is het weer een andere bank.

 3. renee says:

  De Rabo is inderdaad vergeleken met de rest een goede bank. Ik hoop dat het zo blijft als de huizenmarkt echt in elkaar gaat storten. In vergelijking met ING, ABN-AMRO, Fortis is het geen graai bank ten aanzien van de top en de rest van het management. Wat dat betreft verdienen zij een pluim. De laatste tijd af en toe met minder verstandige uitspraken in het nieuws.

 4. Freek says:

  Ik zie dat er meerdere zijn die nogal te spreken zijn over de rabobank. Ik kan geen wederklank plaatsen uit (persoonlijke)ervaring, maar moet wel zeggen dat ik mijn twijfels heb of de rabobank echt wel het braafste jongetje uit de klas is (zoals ze zelf wel luidkeels beweren) ipv het gemene ventje die streken uithaald en een ander ervoor laat opdraaien.
  Mensen, alle banken willen dat de kredietcrisis verleden tijd is (so what else is new), maar waarom ? Om de klanten waar ze de laatste 20 jaar dik geld aan hebben verdiend en bonus na bonus na bonus hebben binnengeroeid te beschermen. Deze zogenaamde cooperatieve bank heeft net als andere banken risico’s genomen, daardoor deze CRISIS geinitieerd en dus op zn minst medeplichtig. Als je dan nog het lef hebt om deze negatieve bijkomstigheden, af te wentelen op elke huizenbezitter. Deze
  Bert van Heemskerk heeft de oplossing gevonden voor al onze problemen. Leuke bijkomstigheid, het kost de rabobank geen cent. Alleen de huisbezitter en de overheid waarmee elke burger dus meebetaalt aan dit schandalige voorstel. Bert melde trouwens wel dat ook hij zijn steentje zal bijdragen door ook 0,1 % van de waarde van zn woning op te hoesten. Zal voor hem vast geen probleem zijn met zijn riante salaris. Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om die vervelende tophypotheken in pakketjes te verkopen. Wanneer deze pakketjes verzekert worden zijn ze interessant om te verkopen. Ik kan niet voorspellen met watvoor trucjes ze morgen weer komen, maar verwacht geen medewerking van mij bij deze schurkenpraktijken.

  Als je nu nog zo naief bent om te stellen dat de rabobank bestaat om jouw manier van leven te beschermen, wake up and smell coffee.

 5. NL markt is toch anders says:

  Nou zeg….

  Van de grote banken graaien ze het minst en eisenb ze het minste belastinggeld van de staat. Daarbij sponsoren ze superveel door het hele land en steken ook geld in inovative projecten. Ze hebben nl geen graaiers en aandeelhouders dus kunnen wat terug doen en dat doen ze ook.

  Vind het een heel kort door de bocht stukje moet ik zeggen.

 6. xandr says:

  Rabo was met afstand de grootste speler in het off-balance sheet gebeuren. In Nederland de grootste, en een van de grootste in Europa. Deze fijne securities liggen nu grotendeels bij de ECB, maar wel als repo. Dus boontje komt nog wel om z’n loontje.

 7. johnny says:

  1.Ons met verzekeringen opzadelen , veroorzaakt door eigen gedrag van uitlenen.
  2.mistige producten ontwikkelen ten nadele van de klant.
  3. eigen klanten benadelen door hogere rentes te vragen.\
  4.

  De Rabobank is een solide bank, een pluim is op zijn plaats .

  Werken we bij de Rabobank of slapen we nog ??????

 8. Sven says:

  Zoals verschillende vertegenwoordigers van de Rabobank in verscheidene actualiteiten programma’s konden beweren dat er verantwoord hypotheken verstrekt zijn vanwege de gedragscode voor banken.(niet meer dan 4,5x het inkomen)Kan ik vertellen dat ze het in mijn omgeving in veel gevallen voor 7x het inkomen hebben gedaan.

 9. Jeff says:

  De triple A bank gaat vanzelf de pijn voelen zodra de werkloosheid hier ook begint op te lopen en meer mensen met een rabo-hypotheek failliet raken..

  Het is slechts een kwestie van tijd..

 10. Lex says:

  Het is altijd wel grappig hoe je de mensen die iets hebben lopen bij de Rabobank er hier en elders op internet zo uitpikt 😀 Als mensen de Rabobank blind op een voetstuk zetten -waardoor ze zelf ook automatisch meteen een stuk meer bijzonder worden natuurlijk- weet je al hoe laat is.

  Dat de Rabobank ook oa in de woekerpolissen zit en allerlei andere zaken met een sterk luchtje, wordt steevast genegeerd door deze lieden die braaf achter de goed functionerende PR-afdeling van de Rabo aanhobbelen.

  Persoonlijk staat deze ‘solide’ bank onderaan mijn lijstje van banken om iets mee te doen. Qua beleid zijn ze even dubieus beziggeweest als de meeste andere grote banken, maar dat men doet alsof de Rabobank de persoonlijke zegen van de Paus heeft gekregen, zorgt ervoor dat ik daar in ieder geval geen product zal afnemen.

 11. johnny says:

  op de borst kloppen , een goede bank , geld steken in innovatieve projecten….

  ik denk niet dat ze alleen iets hebben lopen bij de rabobank , de ondernemings raad heeft deze site ook gevonden.

 12. Lex says:

  @johnny Op zijn minst de pr-afdeling 😉

 13. NL markt is toch anders says:

  Johnny en Lex;

  Laat mij gewoon mijn mening geven. Ik zeg toch ook niet dat jullie allebei gierige jaloerse huurders zijn waar geen enkele bank blij mee is omdat alles gratis en voor weinig moet?

  Dus blijf gewoon ontopic over de bamk en niet over mij en anderen die ook gewoon hun mening geven.

 14. johnny says:

  Nou,nou ,de Rabobank praat niet veel anders als die andere boeven. De motivatie heb ik al gegeven .
  Bedenk dat ik de kans loop 2 keer getroffen te worden door de crisis (…).
  Tevens heb ik op mijn web-site nog 40.000 woningen te koop staan.
  Een realist ziet de dingen zoals ze , heel waarschijnlijk , zijn . Dat is denk ik het verschil .

 15. Lex says:

  @NL Markt 1) Ik ben geen huurder.

  2) Het mag natuurlijk best opgemerkt worden als Rabo-klanten zo merkwaardig ongenuanceerd positief over de Rabobank oreren zonder ook maar iets negatiefs onder ogen te willen zien. Hoe grappig het ook is, oa jouw opmerking over dat ze geen graaiers hebben, terwijl nota bene al duidelijk is gemaakt hoe graaiend de Rabobank zelf de afgelopen decennia te werk is gegaan. Een reality check lijkt me daarbij wel nodig.

  3) Ik blijf het apart vinden dat sommigen het zo nodig vinden hun (Rabo)bank toe te juichen alsof het hun favoriete voetbalclub is 😀 Ik kan wat positieve kanten van mijn bank noemen, maar net zo de hard negatieve kanten onder ogen zien. Ik ben niet met een bank getrouwd tenslotte en blijf daar gewoon zakelijk in.

 16. bent says:

  Graaiers of geen graaiers, het was wel duidelijk dat de Rabo nog meer uit de huizenbubble wilde persen dan verstandig was.
  Ik breng hier de “generatiehypotheek” in herinnering die zo’n twee jaar geleden breed weer neergezet door de Rabo als dé oplossing voor de starter om op de woonladder te komen…
  door je ouders te laten meebetalen.
  Kijk, dan kan je wel een leuke projecten financieren of Fatima de Moreiro’s nieuwe pandje, maar dat is simpelweg ongezond bankieren met funeste gevolgen voor de betreffende kopers en de samenleving op langere termijn.

 17. Eric says:

  Er is een grote kans dat vrijwel alle Amerikaanse staten binnenkort een overheids-faillissement moeten aanvragen. 46 van de 50 Staten kampen met zulke grote tekorten, dat voor sommige staten het doek al binnen enkele maanden dreigt te vallen.

  Arizona is één van deze staten. De nieuwe gouverneur van Arizona komt midden in een grote crisis terecht, één waar in de media nauwelijks verslag van wordt gedaan. Het alarmerende nieuws is dat de staat nog maar 90 tot 120 dagen is, voordat het totaal zonder geld komt te zitten. Daarna zullen alle uitgaves van de staat, waaronder belastingteruggaves, uitkeringen e.d. stopgezet moeten worden.

  Ook buurstaat Californië is zo goed als failliet. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de staat van gouverneur Schwarzenegger vanaf deze maand moet snijden in of zelfs moet stoppen met het betalen van bijstandsuitkeringen en studententoelages.

  De meeste andere staten moeten op korte termijn vergelijkbare maatregelen nemen. Om te kunnen overleven moeten zij daarnaast echter ook nog eens grote sommen geld zien te lenen. Als de FED niet besluit tot een ‘bailout’ van deze staten, dan dreigt bijna overal de geldstromen te worden afgekapt. Geen cash meer, geen leningen meer, geen uitkeringen meer, geen investeringen meer = het bankroet van de hele VS, dat in een totale financiële ruïne dreigt te veranderen.

  Amerika, dat in april officieel in een Depressie dreigt te raken, dreigt dus niet lang daarna (uiterlijk in 2010) met een nóg ergere situatie te maken te krijgen, temeer omdat de echte werkeloosheid in de VS volgens John Williams, de oprichter van ‘Shadow Government Statistics’, maar liefst 10% hoger is dan de 7% die de regering officieel opgeeft.

 18. Jeroen says:

  Volgens mij hoorde ik het toch echt goed, en ik denk dat Bertje het ook zo bedoelde: hij betitelde de klant die een hypotheek bij de Rabo heeft als ‘hypotheeknemer’. Zou Bertje echt niet weten dat dat hypotheek_gever_ moet zijn? We hebben kundige mensen aan de top… Not!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*