Rabobank geeft andere banken een duwtje

Topman Bert Bruggink van de Rabobank kun je niet van subtiliteit beschuldigen. Hij voorspelt dat meerdere banken in Nederland dit jaar nog gaan omvallen, daarmee actief hun graf gravend. En hij stelt dat Eurocommissaris Smit-Kroes “op het toilet is opgesloten.”

Lekkere bank, die Rabobank. Het was de Rabobank die medio 1990’s het voortouw nam met hypotheken, waarbij de koper tot 120% of zelfs 130% van de koopsom kon lenen. Daarmee is met name de Rabobank de aanstichter van ‘the bubble’ in de Nederlandse huizenprijzen.

Begin 1990’s begon de Rabobank ook met een intransparantie-beleid, zo kan ik u als voormalig lid van die bank in vertrouwen meedelen. Financiële producten werden zo ondoorzichtig mogelijk gemaakt, zodat de consument de voorwaarden niet kan vergelijken met die van de concurrentie. Het koppelen van hypotheken aan aandelenfondsen of levensverzekeringen is daarvan een mooi voorbeeld. Het heeft de Rabobank geen windeieren gelegd, maar heeft de consument ontelbare miljarden gekost.

Een ander voorbeeld van bewuste intransparantie: het weigeren van inzage in de manier waarop de Rabobank de variabele rente berekent. Die is momenteel 5.2% voor bestaande hypotheken. Maar aan nieuwe hypotheek-klanten wordt 3.8% aangeboden. Daarmee worden miljoenen bestaande klanten benadeeld voor 1.4% van hun lening-totaal. Voor een gemiddeld gezin is dit al gauw Euro 4.900,- per jaar! (Ondertusen zijn juist de Rabobank-klanten het meest tevreden … je blijft lachen!)

Maar de Rabobank heeft geen last van schaamte over het uitbuiten van hun machtspositie ten opzichte van de consument. Integendeel: het succes lijkt de Rabo-top naar het hoofd te stijgen. Immers: de Rabobank staat beter gepositioneerd dan andere banken in de crediet-crisis: men hoeft slechts 20% op de Amerikaanse hypotheek-portefeuille af te waarderen.

Zo is de vroeger zo sympathieke Rabobank zich uitzonderlijk arrogant gaan gedragen. Men schoffeert Eurocommissaris Neelie Kroes. Die zou “op het toilet opgesloten zitten“. Ook probeert de Rabobank andere banken over de rand van de afgrond te duwen, door luidkeels te gaan speculeren dat ze zullen omvallen. De Rabobank lijkt zich te verheugen op het omvallen van OHRA, DSB Bank, Centraal Beheer, AEGON en Credit Europe.

En in october 2008 maakte Bert Heemskerk het nog veel gekker. Hij pleitte voor een extra belasting voor woningeigenaren, om zich te verzekeren tegen waardedalingen. Let wel: het is juist de Rabobank (Neerland’s grootste hypotheekbank!) die bijgedragen heeft aan de overwaardering van Nederlandse huizen! Je zou dus denken dat de Rabobank zelf zou aanbieden om enkele tientallen miljarden in zo’n fonds te storten. Maar dat idee komt niet op, bij de heren. Nee, de belastingbetaler moet de schade vergoeden van het overmatig winstbejag van de Rabobank.

bron: Het Vrije Volk

Share Button
Tagged with: ,
19 comments on “Rabobank geeft andere banken een duwtje
  1. Jas Verstoppen says:
  2. NL markt is toch anders says:
  3. NL markt is toch anders says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*