Rabobank schroeft de hypotheek-kraan langzaam dicht

De onderstaande afbeeldingen geven aan dat de Rabobank de kredietkraan langzaam dichtdraait.

printscreen 31-10-2012

Screendump van 31-10-2012

printscreen 01-01-2013

Screendump 01-01-2013

Ik heb hier ten onrechte de indruk gewekt dat dit de ‘schuld’ van de Rabobank is. Mijn excuses.


Een reklamefilmje van de Rabobank waarin ten onrechte wordt gesuggereerd dat er met een aflossingsvrije hypotheek vermogen wordt opgebouwd.

Share Button
Tagged with: ,
444 comments on “Rabobank schroeft de hypotheek-kraan langzaam dicht
 1. tufkaj says:

  De oude en nieuwe rekentools staan beide nog online, voor wie er mee wil spelen. Ik post ze ff in twee keer om het spamfilter te omzeilen.
  Oud: https://www.rabobank.nl/adviseren/hypotheekberekeningdetail/context/default?w=w725

 2. noorderling says:

  180 euro netto in de maand meer betalen en dan los je je hypotheek af ipv dat je over 30 jaar nog steeds een schuld hebt. Geen slecht alternatief toch?

  Er bestaat trouwens geen aflossingsvrije hypotheek, de aflossing wordt slechts uitgesteld.

 3. EJS says:

  @ Tufkaj,

  Dank voor Rabo-berekeninglinks. Wat me op valt is dat bij invulling van willekeurige berekening de maandlasten bij gesteld bedrag in nieuw t.o.v. oud model percentueel sterker stijgen, dan die bij invulling maximaal te lenen bedrag dalen. M.a.w. Rabo accepteert voor 2013 een hogere woonquote dan voor 2012.

  M.b.t. voorbeeld uit tekst:
  verschil maandlasten 2013 t.o.v. 2012 in % bij gegeven aankoopsom (NB: eigen inbreng nog niet meegerekend, waant geen maandlast maar eenmalige inleg): + 23%

  daling maximale lening bij 70.000 Euro in 2013 t.o.v. 1012 in %: – 7,3%

  Anders gezegd: doordat Rabo de maximale lening in 2013 niet evenredig verlaagd met de verhoogde maanlasten vanwege annuiteitenhypo accepteert de bank dat de woonquote voor leners wordt verhoogd. Dat lijkt mij niet logisch, omdat vanuit bank perspectief het risicoprofiel van lener daardoor alleen maar hoger wordt. Of zie ik iets over het hoofd?

 4. henk says:

  @Noordeling.
  In 30 jaar tijd heeft de inflatie flink haar werk gedaan.. dan is 180 euro netto extra erg veel voor.

  Op zich zijn deze regels niet verkeerd, de huizenprijs zal nog verder moeten dalen om met dezelfde maandlasten een bepaald huis te kopen.

 5. Marion says:

  Wat is de reden van dit topic? Dit was toch allang bekend, dat er in 2013 nieuwe normen gingen gelden? Het lijkt me trouwens sterk dat alleen de Rabo dit doet. Waarschijnlijk zal dit bij alle banken het geval zijn.

  De maximale hypotheek is trouwens maar 7%, lager, ik vind het nog meevallen, of eigenlijk tegenvallen.

 6. Aurely says:

  Kredietkraan dichtdraaien?

  Dat klinkt nogal zwaar voor een berekening aanpassen aan de nieuwe regels..

 7. Marion says:

  Beetje jammer admin, om met zo’n fluttopic het nieuwe jaar te beginnen.

 8. Ichi says:

  Eerste berekening is voor een aflossingsvrije hypotheek en de tweede (nieuwe) berekening is voor een annuïtaire hypotheek. Appels met peren vergelijken dit.

 9. diesel60 says:

  Wacht tot je een ons weegt kan je een kleiner huis kopen.
  SUKKELS.

 10. henk 6 says:

  diesel60:
  Wacht tot je een ons weegt kan je een kleiner huis kopen.
  SUKKELS.

 11. EJS says:

  Marion,

  Niet met je eens. Ik zie topic als zeer relevant, omdat de meeste (would be) kopers redeneren vanuit maximaal te behappen maandlasten. Obv nieuw Rabo leenmodel betekent dit dat deze kopers – ceteris paribus – om moeten gaan zien naar een lager koopsegment. Trek deze lijn door voor de gehele woningmarkt en je hebt een indicatie van de nieuwe marktprijzen anno 1 januari 2013, over de gehele linie. Geen wonder dat Rabo huiverig is om voorspellingen te doen t.a.v. daling dit jaar…
  Los daarvan: Kind kan (bij de berekening) de was doen. Dus daarvoor heb je de kristallen bol van de bankiers niet nodig.

 12. henk 6 says:

  @Diesel Angst, frustratie.? Prima om je emotie te tonen, maak van je hart geen moordkuil, het Beste,…

 13. Marion says:

  EJS, ik blijf erbij dat dit al maanden bekend is. Het had mij zeer verbaasd als er niets veranderd was per 1 januari. En of de kopers naar een lager koopsegment moeten gaan is nog maar de vraag, ik denk eerder dat de verkopers extra moeten zakken.

 14. tufkaj says:

  Het is niet echt nieuw, wel confronterend. De lagere max hypotheek heeft niet te maken met de nieuwe annuïteitenverplichting. Daar werd officieel altijd al mee gerekend.

  Dat je 7% minder mag lenen valt mij eigenlijk ook wel mee. De 1% eigen geld, wordt ieder jaar een procent meer. Dus nu 2800 eigen geld is volgend jaar 5600 eigen geld. Over 5 jaar zou dit tot 16800 moeten zijn opgelopen.

  De nieuwswaarde is denk ik niet zozeer dat de maandlasten 20% omhoog gaan, maar dat dit nu ook in de rekentooltjes staat ipv op dit blog, of IEX oid. Je krijgt er wel een afgelost huis voor terug, dus geen enkel bezwaar ertegen van mijn kant 🙂

 15. Frans says:

  Ik vind dat deze post (van tufkaj) meer dan uistekend inzichtelijk maakt wat het verschil met vorig jaar is.
  Dit gaat natuurlijk grote implicaties geven, het is niet alleen wat de burger maximaal kwijt wil zijn aan maandlasten, het heeft natuurlijk ook te maken met de maximale hypotheek die door de banken zullen worden verstrekt.
  Inderdaad was dit allemaal al eerder bekend, maar een fluttopic? Come on!

 16. EJS says:

  Even voort bordurend op implicaties nieuwe Rabo model: zal me niets verbazen als – bij volledige verwerking nieuwe aflosnorm in de woningmarkt – de huizenprijzen eind dit jaar terug zijn op niveau midden 2000. Alleen kopers met flinke hoeveelheid cash zullen prijsdaling kunnen drukken. Maar ja, hoeveel van die kopers zijn er? En: veel eigen cash betekent vaak dat je prudent met geld bent omgegaan (uitgezonderd crimineel verdiend geld, forse erfenis, hoofdprijs Staatsloterij). Mensen die zo in het leven staan zullen een dergelijke prudentie ook bij aankoop huis aan de orde leggen. M.a.w., ik verwacht dat cash kopers dit jaar nog even de kat uit de boom kijken.

 17. Deutsche Mark says:

  Ichi,

  Vergelijking van een totaal ongezonde situatie (aflossingsvrij+HRA) naar een ongezonde situatie (beetje aflossen+HRA) is in dit geval 977€ – 789€ = 188€/maand.

  Dat zo’n minimaal beetje aflossing de gemiddelde nederlandse huizeninteressent al nerveus maakt, bewijst hoe verziekt het woonklimaat is.

  Hier mijn uitleg aan Hermanus, die hier wederom passend is:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2012/niet-aflossen/#comment-124906

  Als de HRA eraan gaat en als compensatie de belastingtarieven iets dalen (hooguit 65% compenseren, omdat ook niet huizenbezitters meedelen), dan ontstaat er eindelijk een gezonde situatie.

 18. EJS says:

  Marion:
  EJS, ik blijf erbij dat dit al maanden bekend is. Het had mij zeer verbaasd als er niets veranderd was per 1 januari. En of de kopers naar een lager koopsegment moeten gaan is nog maar de vraag, ik denk eerder dat de verkopers extra moeten zakken.

  Daarom nam ik ook conditie ‘ceteris paribus’ op.

 19. Dow Jones says:

  De maximale hypotheek gaat (bij een verzamelinkomen van €70.000) van €373.900 naar €346.600. Dat is dus een daling van €27.300, ofwel 7,3%, ceteris paribus…

  Cheerio,

  Dow Jones

 20. Deutsche Mark says:

  Dow Jones,

  En een LTV van ~5 is altijd nog ongezond hoog. Slechts door HRA überhaupt mogelijk.
  5x je brutto aflossen is een heel karwei.

 21. EJS says:

  Dow Jones,

  Je weet mijn post 4 nogmaals uitstekend te verwoorden. Hulde!

 22. EJS says:

  OT: gisteravond met 2 bevriende stellen (eind 30, begin 40) oud&nieuw gevierd. Ook de huizenmarkt besproken, uiteraard. Beide setjes ‘staan onder water’. Wat me opviel was dat er een soort van berusting over hen heen viel toen we over de a.s. prijsdaling spraken. Alsof ze verdere waardedaling al mentaal hadden geincasseerd. Was paar jaar geleden wel anders, toen ik – na verkoop eigen woning – aankondigde om (tijdelijk) te huren in afwachting van…

  Voor jullie herkenbaar verhaal?

 23. Adamus says:

  sven: Bij mij in de buurt is er eentje een hondenuitlaatservice begonnenen Adamus.

  Scheisse

 24. Eter says:

  Aurely,

  Aurely:
  Kredietkraan dichtdraaien?

  Dat klinkt nogal zwaar voor een berekening aanpassen aan de nieuwe regels..

  dat gaat ook over MULTIPLIER voor je brutto salaris

 25. Hermanes says:

  Het is inderdaad een beetje oud nieuws,kom met iets nieuws.
  Deze nieuwe regel zou ingaan per 1 januari 2012 vandaag dus.
  Waarschijnlijk gaat de prijs nu nog wat omlaag omdat de maandlasten wat omhoog gaan,niet echt iets om van wakker te liggen als huiseigenaar.

 26. EJS says:

  Hermanes:
  Het is inderdaad een beetje oud nieuws,kom met iets nieuws.
  Deze nieuwe regel zou ingaan per 1 januari 2012 vandaag dus.
  Waarschijnlijk gaat de prijs nu nog wat omlaag omdat de maandlasten wat omhoog gaan,niet echt iets om van wakker te liggen als huiseigenaar.

  Eens. Waarschijnlijk ligt die huiseigenaar ook niet wakker van de hogere kinderopvangkosten, de bevriezing van de kindertoeslag, de verhoging van zijn pensioenpremie bij gelijktijdige daling van zijn pensioenaanspraken, het geheel of gedeeltelijk ontbreken van salarisverhoging, de toegenomen kans op werkloosheid, stijgende zorgkosten, de negatieve spaarrente, en meer van dat soort zaken. Nee, de door jou bedoelde huiseigenaar slaapt heerlijk door alles heen. Welterusten!

 27. Hermanes says:

  EJS

  Ik slaap gewoon lekker door ja.
  Wat is het voordeel aan het huren wat jij doet dan?dat je terug kunt vallen op een huursubsidie?

 28. Jan says:

  Ik kon op 28 december 2012 nog 290.000 euro lenen. Nu kan ik ‘slechts’ een hypotheek krijgen van 249.000 euro.

  Dat is een daling van 14%

  Omdat huizenkopers zoals ik op 28 december j.l. ook geen huis kochten (ik kijk wel uit!), moeten de huizenprijzen in 2013 met 14% dalen, IN AANVULLING op de reeds bestaande trend naar beneden. Een kwestie van vraag en aanbod.

 29. Hermanes says:

  29 Jan

  Ja dat klopt je kan nu minder lenen als voorheen.
  Het vervelende voor jouw is nu ook dat je maandlasten een stuk hoger zijn als voorheen.

 30. Jan says:

  @30

  Het voordeel is:

  1) Ik huur goedkoop en ik woon mooi, dus ik heb geen haast.
  2) Als ik nu zou kopen, dan is het na 30 jaar ook helemaal afbetaald.
  3) Op de woningmarkt volgen prijzen de koopkracht, ik verwacht dus een prijscorrectie die het korte termijnnadeel dat ik minder te besteden heb compenseert.
  4) Mijn salaris stijgt intussen gewoon verder.

 31. Deutsche Mark says:

  Hermanes:
  Waarschijnlijk gaat de prijs nu nog wat omlaag omdat de maandlasten wat omhoog gaan,niet echt iets om van wakker te liggen als huiseigenaar.

  Als de prijzen meer dan “nog wat” omlaag gaan en de bank je vanwege de gedaalde waarde van het onderpand tot extra aflossing dwingt, is dat beslist iets waar je wakker van zult liggen. Iig als je dicht tegen 100% geleend hebt.

  Heb je de verlinkte reaktie in @18 inmiddels gelezen?
  Ik leg daarin uit welk risico er aan je huidige lage maandlast kleeft.
  Dat risico is groot, wat uit het enorme verschil tussen (vrije)huurprijs en nettomaandlast blijkt. Als de lage hypotheeklast zonder risico zou zijn, zou iedereen kopen en niemand huren! (even rustig over nadenken)
  Het verschil maandlast-huur/koop geeft het risico van het bezit van de hypotheekschuld weer. Dit omdat de markt voor de onderliggende waarde (huis) een flinke daling verwacht.

  Hoeveel maal bruttojaarinkomen heb je geleend? En hoeveel eigen geld meegebracht?
  Die 2 kengetallen bepalen hoofdzakelijk hoe gezond je gefinancierd hebt.

 32. KoophuisXXL says:

  @Jan

  4) Dat mag je hopen!

 33. jim says:

  KoophuisXXL,

  Hondenuitlaatservice?

 34. jim says:

  Goedemorgen ll. Witzig, met ‘n knipoog naar Deutsche Mark ! : http://www.youtube.com/watch?v=Hj1UtLvj7Eo
  Nu de andere banken nog.

 35. Tsjaa.. says:

  Jim een filmpje van dansende en zich uitkledende Braziliaanse jongetjes? Google jij daarop of hoe gaat dat?

 36. ll says:

  Ondertussen in Nederland……

  U bent to big to fail …….

  http://www.dereaguurder.nl/2012/12/u-bent-to-big-to-fail-door-uwgeldwinkelier-25087/

 37. ll says:

  En even een opkikkertje voor het nieuwe jaar voor onze admin, en voor alle andere zeepbellers die in de afgelopen jaren zijn uitgelachen, uitgehoond en voor gek zijn verklaard 🙂

  Eerst negeren ze je
  dan lachen ze om je
  dan vechten ze tegen je
  en dan win je

  Mahatma Ghandi

 38. Draaikont says:

  tufkaj:
  En nieuw: rabobank.nl/partic…tgebreide_berekening

  Het leert mij in elk geval dat volgend jaar de netto-maandlasten bij een maximale hypotheek voor mij lager liggen dan mijn, ja ja, sociale huur. Feitelijk komen daar natuurlijk de kostenposten voor verzekeringen, belasting en onderhoud nog bij. En niet te vergeten een karrevracht aan risico, maar toch…. Ergens bizar.

 39. ll says:

  Tufkaj, speciaal voor jou over startersleningen 🙂

  http://www.nuzakelijk.nl/column-frank-wijn/2994648/geld-lenen-kost-geld-echt-niet.html

  Gemeente’s hebben risicovolle ( sub-prime ) hypotheken verschaft die de mensen de komende jaren nooit meer kunnen afbetalen ………..

 40. ll says:

  Bail-out van startersleningen ? 😉

  Oh help, arme starters die in 2009 de starterslening kregen aangesmeerd door Uw Gemeente, moeten nu de rente gaan betalen, maar kunnen de rente niet betalen, en hun huis is ook nog eens enkele tienduizenden minder waard geworden……….

  Dit is pas sub-prime, daar kunnen de Amerikanen nog wat van leren……….., en er komt geen bank aan te pas………..

  Sub-prime door de overheid……. het piramidespel aan ten top…..

 41. V says:

  EJS: Dank voor Rabo-berekeninglinks. Wat me op valt is dat bij invulling van willekeurige berekening de maandlasten bij gesteld bedrag in nieuw t.o.v. oud model percentueel sterker stijgen, dan die bij invulling maximaal te lenen bedrag dalen.

  Dat komt omdat er in het verleden altijd bij de woonquotum altijd al is uitgegaan van een volledig annuitaire lening. De reden dat dit nu verkleind is, is niet de nieuwe regels maar het feit dat een aantal zaken als zorgkosten een groter quotum inneemt. Je kunt beter stellen dat het idioot is dat deze quota zo heftig veranderen. Eigenlijk is daarmee bewezen dat de quota uit het verleden niet deugden. Zou dat wel het geval zijn geweest dan zou er geen enkel politiek argument meer zijn waarom bestaande gevallen zouden moeten worden ontzien. Alles boven annuitair was immers een bonus die ze financieel niet nodig hadden.

 42. EJS says:

  Hermanes:
  EJS

  Ik slaap gewoon lekker door ja.
  Wat is het voordeel aan het huren wat jij doet dan?dat je terug kunt vallen op een huursubsidie?

  Het voordeel van tijdelijk huren in mijn geval is het volgende:

  Vrije sector huur kost mij maandelijks 1000 Euro meer dan dat ik kwijt zou zijn bij aanschaf woning. Echter, ik zoek woning in – huidig – segment 7 a 8 ton. Bij zo’n 1,5% waardedaling per jaar zijn additionele huurkosten gelijk aan jaarlijkse waardedaling potentiele woning. NB: winst van paar ton van vorige woning + regulier spaargeld staat – in afwachting van – op deposito ad 4,15% en hoeft niet te worden aangewend M.a.w., jaarlijkse prijsdaling surplus > 1,5% levert me concrete besparing op. In mijn perceptie is nu huren in afwachting van kopen een vorm van investeren d.m.v. een put-optie. Je inlegkosten zijn bekend; het rendement van je investering is afhankelijk van de hoogte van de prijsdaling toekomstige woning. Voorlopig is de markt me gunstig gezind. Pas bij prijsdaling > 40% t.o.v. top 2008 ga ik weer overwegen om te kopen. En dan liefst cash aftikken, zonder hypotheek. Ik had vroeger een beleggingshypotheek en heb veel geld weggegooid. Kortzichtig en dom. Wil zo’n fout niet nogmaals maken.

  Toen ik in 2009 bovenstaand ‘crisis’ model aan vrienden/familie voorlegde, werd ik voor gek verklaard. Gelukkig ging mijn vrouw mee in gedachtengang, al was het met tegenzin: ze vond huren een beetje voor Tokkies. Info op huizenmark-zeepbel heeft haar mede overtuigd van kansrijkheid huuroptie. Nu huren we prima en wachten de ontwikkelingen wel af.

 43. EJS says:

  V,

  Dank voor toelichting. Blijft voor mij een wat vaag verhaal over berekening maximale woonquote. Eigenlijk dient max woonquote gerelateerd te zijn aan gezinssituatie, dus niet alleen op basis van inkomen. In mijn geval: 2 jonge kinderen die gebruik maken van creche en BSO. Je wilt niet weten hoeveel ik maandelijks wegdraag voor externe verzorging. Hoewel elke situatie van ouders met kinderen weer anders is, zou je op max woonquote toch een deductie voor ‘het hebben van kinderen’ verwachten. Feit dat woonquote aan zulke zaken voorbij gaat geeft voor mij aan dat die limiet niet meer dan een papieren zekerheid voor de bank is. Als ik bij Rabo max zou lenen – omdat dat volgens de bank kan – dan ga ik op termijn failliet. Moraal van het verhaal: Do never outsource your own judgement!

 44. Frans says:

  EJS: In mijn perceptie is nu huren in afwachting van kopen een vorm van investeren d.m.v. een put-optie. Je inlegkosten zijn bekend; het rendement van je investering is afhankelijk van de hoogte van de prijsdaling toekomstige woning. Voorlopig is de markt me gunstig gezind. Pas bij prijsdaling > 40% t.o.v. top 2008 ga ik weer overwegen om te kopen. En dan liefst cash aftikken, zonder hypotheek

  En wat doe je dan met je spaargeld???
  Wegzetten tegen negatieve rente??
  Beleggen? Misschien wel zilver kopen?
  Ik heb in 2008 goud maar vooral zilver gekocht: dit laat ik nog een paar jaar sudderen, zeker tot 2015.
  Dan op een kruispunt van gestegen (hopelijk) zilverprijs en gedaalde huizenprijs ga ik tot koop over. (uiterlijk 2017)
  Kijk, dat is dubbele winst. (heb al ongeveer 100% winst op zilver en 60% op goud)

 45. Inon says:

  Wat ik interessanter vind aan de nieuwe Rabobank-rekentool, is dat alleen zichtbaar is wat de maandlasten in jaar 1 zijn. Terwijl minstens zo belangrijk is, hoe de maandlasten zich ontwikkelen in de jaren daarna. Op

  http://www.berekenhet.nl/hypotheek-en-wonen/netto-maandlasten-annuiteitenhypotheek.html

  is hiervoor wel een handige tool. Op dezelfde website kun je ook spaarhypotheek vs annuiteit doorrekenen. Gisteren was bij Rabotool rente voor 30 jr vast 6%.

 46. Expatter says:

  Allemaal leuke reacties op dit onzinnige topic. Wat hebben we nu geleerd van het verleden. Banken bepalen uiteindelijk de prijs van een woning en de nederlandse overheid is een onbetrouwbare hond. Zolang dat niet verandert is het onmogelijk een betere toekomst te krijgen in Nederland. Dat huizenprijzen zakken is een noodzakelijke correctie op wanbeleid van de overheid en graaierigheid van de banken.
  Winsten uit het verleden zitten voornamelijk bij de ouderen (55+) en worden (nog steeds) betaald door de jongeren (55-). Al zullen de prijzen 50% dalen t.o.v. 2008, dan is dat geen winst voor nieuwe kopers maar een normale prijs gezien de huidige economische ontwikkelingen. Prijsdalingen binnen de woningmarkt zijn noodzakelijk om de rekening niet alleen bij nieuwe generaties te leggen. Helaas zullen de dertigers en veertigers het grootste verlies moeten nemen.
  Een huis is op de eerste plaats een noodzakelijk goed en niet zoals we in Nederland denken een investering om geld mee te verdienen. Het geeft je onderdak, bescherming en privacy, zaken die een mens gelukkig maken.

  De bottom line blijft: Wonen kost geld!

 47. RealisT says:

  EJS: Nee, de door jou bedoelde huiseigenaar slaapt heerlijk door alles heen. Welterusten!

  LOL.

  Dat struisvogelgedrag noemt men buiten de polder de Ducth Dream. You have to be asleep to believe it.

 48. Hermanes says:

  Het mooie is wel dat ik nu leuk woon en leef,ik weet niet hoe oud de meeste mensen op dit forum verwachten te gaan leven uit sommige reacties van afwachten en wachten tot de juiste huizenprijs er is, denken alle mensen hier een jaar of 100/110 te worden en tot hun 80ste jaar te werken.Dat is natuurlijk ook niet echt realistisch.
  Wil je als je oud bent nog in een mooi vrijstaand huis wonen dat je moet onderhouden,of wil je liever nu een leuk huis wonen nu je jong bent?

 49. afbetaalde huiseigenaar says:

  Hermanes,

  uit je woorden op te maken heb je ook al gekocht en jij bent tevreden waar je zit.

  wat is je punt nu eigenlijk?

 50. EJS says:

  Hermanes,

  Prettig wonen is voor mij een randvoorwaarde om een gelukkig en productief leven te kunnen leiden. Een wijk die me zint en dicht bij m’n werk ligt, een huis waarin ik ruimte heb en dat ik tevens energiezuinig kan maken. Aan status heb ik lak en kopen woning is slechts een middel, geen doel op zich. Ik probeer wel value for money te krijgen.

  Persoonlijk vind ik woonlasten koopwoning van 20% t.o.v. netto besteedbaar inkomen een gewenste situatie. Een dergelijke norm was gangbaar toen mijn ouders begin jaren ’80 hun annuitaire hypotheek namen. En daar moeten we weer naar terug. Mijn motto: zorg voor zo laag mogelijke vaste lasten, dan heb je maximale flexibiliteit om je (overige) doelen in het leven na te streven. En tevens een belangrijke voorziening om de – onvermijdelijke – tegenvallers in de toekomst zonder veel financiele kleerscheuren op te vangen.

  Zeg nu zelf: zijn de huidige vraagprijzen werkelijk value for money? Zowel vanuit loan to income perspectief als vanuit oogpunt van economische shit die nog op de burger neer zal dalen?

  Wie niet waagt, die niet wint. Wagen kan je momenteel in de woningmarkt. Waar de winst zit is mij onduidelijk, maar wellicht ben ik te veel doom. Zelf voel ik in huidige markt meer voor principe: better safe than sorry. Vanuit macro-oogpunt zal een Arnout Boot het uiteraard met me oneens zijn. Maar ja, het is zijn geld niet dat op het spel staat.

 51. V says:

  Hermanes: Wil je als je oud bent nog in een mooi vrijstaand huis wonen dat je moet onderhouden,of wil je liever nu een leuk huis wonen nu je jong bent?

  Beste Hermanes,

  Ik ben jong en stel mijn woonwensen inderdaad al een paar jaar uit. Is af en toe best frustrerend, maar als ik kijk naar een hoop vrienden (begin dertigers) met een gezinnetje in een flatappartement van 60 m^2 die ze niet kunnen verkopen dan ben ik blij dat ik nog heb gewacht. Zodra ik met een veilige financiele marge een huis kan kopen waar ik met een gezin mijn hele leven gelukkig in zou kunnen wonen, dan sla ik toe. Overigens doe ik al regelmatig een bod op een huis, dus het is nu gewoon een kwestie van geluk om een verkoper te treffen die ook geen jaren wil wachten.

 52. Adamus says:

  Draaikont: Het leert mij in elk geval dat volgend jaar de netto-maandlasten bij een maximale hypotheek voor mij lager liggen dan mijn, ja ja, sociale huur. Feitelijk komen daar natuurlijk de kostenposten voor verzekeringen, belasting en onderhoud nog bij. En niet te vergeten een karrevracht aan risico, maar toch…. Ergens bizar.

  Succes met je subprime hypotheek. Inkomen vallend in categorie “sociale huur” en dan een huis kopen….moet wel een minimaal huisje zijn.

 53. Adamus says:

  V: Beste Hermanes,

  Ik ben jong en stel mijn woonwensen inderdaad al een paar jaar uit. Is af en toe best frustrerend, maar als ik kijk naar een hoop vrienden (begin dertigers) met een gezinnetje in een flatappartement van 60 m^2 die ze niet kunnen verkopen dan ben ik blij dat ik nog heb gewacht. Zodra ik met een veilige financiele marge een huis kan kopen waar ik met een gezin mijn hele leven gelukkig in zou kunnen wonen, dan sla ik toe. Overigens doe ik al regelmatig een bod op een huis, dus het is nu gewoon een kwestie van geluk om een verkoper te treffen die ook geen jaren wil wachten.

  Koop in Leidschenveen 😉 riant voor nop.

 54. Hermanes says:

  47 V

  Zo heb ik het ook gedaan,een normaal bod doen op een huis.
  Heb dit minimaal bij 10 huizen gedaan,ben soms niet serieus genomen of uitgelachen 8 van de 10 huizen waar ik ben geweest en een bod op heb uitgebracht zijn nog niet verkocht….
  Je hoeft de bewoners niet tot op het bod uit te kleden maar je moet betalen wat jij het waard vind of wat de marktwaarde is,en dan is het uiteindelijk toch een mooie tijd om te kopen.
  Ik moet tenminste een poos werken voor 100 euro,en iedere euro van de prijs af moet je niet afbetalen.

 55. EJS says:

  In aanvulling op mijn eerdere posts vanmorgen: Lees vandaag in De Krant Die Niet Genoemd Mag Worden het artikel van Vasco van der Boon.

  I rest my case.

 56. Expatter says:

  Hermanes: Je hoeft de bewoners niet tot op het bod uit te kleden maar je moet betalen wat jij het waard vind of wat de marktwaarde is,en dan is het uiteindelijk toch een mooie tijd om te kopen.

  Klopt als je niet binnen 10 jaar hoeft te verkopen. Als jij nu al zeker weet dat je 10 jaar baangarantie hebt op dezelfde plek, ga gerust je gang. Maar los wel af omdat anders je huis meteen onder water staat.

 57. Tsjaa.. says:

  EJS,

  Herkenbaar verhaal, ik zit in dezelfde situatie, alleen hadden wij geen overwaarde. Vanaf 1 januari krijgt het duurste kind geen vergoeding meer voor de creché. Hebben ze van 4 dagen naar 3 dagen gedaan, anders had het ons €1700 netto in de maand gekost, dan werkt er dus praktisch één voor de kinderopvang. Ik huur voor €2000 en we houden eigenlijk niet zo veel over in de maand al hoeven we er ook weinig voor te laten. Op wintersport gaan we niet en in de zomervakantie gaan we 3 weken naar Frankrijk. Vrienden verklaarden me voor gek met die huur, we kunnen geen gekke dingen doen terwijl we samen veel verdienen en toch heb ik het idee dat ik reuzeslim bezig ben en momenteel €30.000 ‘verdien/minder verlies’ per jaar door te huren en vrij ben om te gaan waar ik wil.

  Nu lijken er toch mensen opeens wakker te worden en toe te geven dat ik het niet zo verkeerd heb gezien. Ik moet alleen oppassen met mijn gelijk halen, want dat kan mij vriendschappen kosten. Toch willen ze het verlies nog steeds niet nemen, dus dan willen ze gaan verhuren en zelf ook gaan huren. Tsjaa…. en dan denk ik: je hebt het nog steeds niet begrepen. Je speelt nauwelijks quitte ten opzichte van je hypotheek (een huis is duur, o.a. onderhoud), je kan zelf niks meer financieren, want je hebt al een hypotheek, je hebt gezeik van huurders die je er misschien ook niet uit krijgt en de huizenprijzen dalen alleen maar verder.

  Ik heb zelf vroeger vaak achter de gokkast gestaan en eigenlijk is deze huizenmarkt precies hetzelfde. Je hebt een keertje op winst gestaan en je blijft maar door gaan, omdat hij een keer weer moet gaan geven, want dat heeft hij eerder gedaan en je hebt al zo veel verlies. Dat je in een afgetunede hal vol met klatergoud staat, waar tientallen mensen een betaalde hebben en ‘gratis’ brood en drank uitdelen gaat volledig langs je heen. Het is jij en die gokkast en waar je eerst winst had, wil je eigenlijk nu alleen maar je geld eruit halen en je blijft er maar instoppen in de hoop je geld er weer uit te krijgen, want je hebt al zoveel verlies en eens moet hij weer gaan geven. Vaak eindigde het ermee dat mijn stufi (goede tijd en op school bij ouders) er in zat en ik voor een periode ‘genezen’ afdroop. Achteraf was het een dure, maar erg goede les. Als die machines er stonden om geld uit te geven dan was die goudgeklaterde tent met opvallend breed personeel er niet. Het leek te goed om waar te zijn en dat was het dus ook niet. De conclusie was, dat het belangrijkste is om je verlies te kunnen nemen voordat het te laat is en daarom hebben we ook ons huis verkocht en zijn gaan huren.

  Voor een hoop mensen is het echter misschien al te laat. Er zijn er namelijk van mijn generatie die een tophypotheek van 7,5 ton hebben (voor 2008 Amsterdam/Amstelveen, 10% k.k.en verbouwing 1 ton) en die nu eigenlijk al 1,5 ton onder water staan. (16% daling, 4% overdrachtsbelastingdaling) Ik vraag me af hoe dat straks gaat lopen als die prijzen met nog eens 20-25% gaan dalen. Voor 2-3 ton zonder onderpand zal dan wel een rentepercentage zijn van 10% zijn(creditcard 12%?), dus €20-30.000 per jaar aan rentelasten extra, per maand €2000, waar moet dat vandaan komen?

  De banken zitten wat dat betreft toch weer massaal te slapen/naïef te hopen tegen beter weten in? Ze moeten volgens hun eigen voorspellingen nu massaal gaan hertaxeren en mensen dwingen om meer te gaan aflossen, ook bij de bestaande aflossingsvrije hypotheken. Of zou het al zo erg zijn dat ze dat niet verder kunnen, omdat ze zo de economie helemaal de prak in te draaien?

  Ik zie eigenlijk maar één oplossing en dat is van overheidswege massaal bezuinigen en ontslaan van mensen en keiharde keuzes maken met betrekking tot huisvesting, de zorg, het sociale stelsel en het onderwijs. Er moet netto meer in de portemonnaie van de productieve burger, zodat de markt haar werk kan gaan doen, anders wordt de situatie nog veel erger.

 58. Hermanes says:

  Ik wil niet negatief doen over dit huizenmarkt-zeepbel forum.
  Maar het loopt niet echt lekker met de reactie’s die verstuurd worden.
  Soms reageren mensen op mij en ik zie dit pas een paar uur later(klopt niet met de tijd die erbij staat)
  refreshen helpt ook niet.

 59. ll says:

  Tegenlicht van gisteren is er nu al 🙂

  Het brein van bankiers…….

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Joris.html

  Welkom in de wereld van psychopaten en sociopaten …….

 60. ll says:

  Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  Wat is dit nou weer, kan nikx meer posten ?

 61. ll says:

  Hmmmmm, blog doet zeer vreemd.

  Nog maar een keertje proberen. 🙂

  Starterleningen zijn sub-prime.

  http://www.nuzakelijk.nl/column-frank-wijn/2994648/geld-lenen-kost-geld-echt-niet.html

 62. Voerman says:

  Hermanes: denken alle mensen hier een jaar of 100/110 te worden en tot hun 80ste jaar

  Er zitten verschillende +/- 50ers tussen die de echte startersmentaliteit nog niet losgelaten hebben. Sommigen hebben misschien al een eigen huis gehad en mogelijk verkocht ivm scheiding etc.
  Misschien dat een enkeling wel leeft van een uitkering. Sommigen lijken inderdaad te wachten op……? Maar allen praten graag vanuit de veilige anonimiteit mee en vanuit alle mogelijke positieve en helaas ook negatieve emoties. Alles wel leuk, maar niet altijd leerzaam en niet altijd serieus te nemen.
  Zolang je dat in de gaten hebt is het best gezellig hier. Twee regels zijn belangrijk:

  Wie nu een huis koopt is in de ogen van sommigen een verrader of een idioot.

  Wie al een huis bezit hoort in de ogen van sommigen niet op dit log thuis.

 63. SchuurHuurder says:

  Voerman,

  Huisbezitters zijn volgens mij zeer welkom hier (wat mij betreft in ieder geval wel), meerdere inzichten is juist interessant. Wel zolang er maar constructief wordt gediscussieerd. Dat geldt natuurlijk net zo voor huurders.

  Als je onder bepaalde voorwaarden koopt (100%+ LTV, geen spaargeld, maximale hypotheek op 2 inkomens en optioneel wankele relatie of werksituatie) wordt je inderdaad als idioot uitgemaakt. Ik denk zelf dat dit komt doordat veel posters hier snappen wie de rekening mag gaan betalen voor deze slechte beslissing mocht het fout gaan.

  Laat ik dan maar de vraag van Hermanes specifiek beantwoorden: wanneer er vanaf nu nog 20% van de prijzen af gaat in de stad waar ik wil wonen (is de laatste drie maanden bijna 10% gestegen, vandaar dat ik 20% eraf wil) ga ik actief naar een leuke woning zoeken. Dit op basis van 1 inkomen en een flink deel eigen geld.

  De mening van veel zeepbellers dat er nu nog 30%+ af zal gaan deel ik niet, vanwege inflatie en een te grote groep die geen verliezen kan en/of wil nemen. Bovendien houdt de overheid teveel het handje eronder op kosten van de belastingbetaler om de prijzen nu nog een 30% te laten dalen. Ik denk zelf nu nog tussen de 13%-20% eraf.

 64. SchuurHuurder says:

  SchuurHuurder,

  Na het nagelezen te hebben is het natuurlijk niet een mening maar een verwachting die andere zeepbellers hebben 🙂

 65. Adamus says:

  ll:
  Tegenlicht van gisteren is er nu al

  Het brein van bankiers…….

  tegenlicht.vpro.nl…2012-2013/Joris.html

  Welkom in de wereld van psychopaten en sociopaten …….

  …….en de wereld die ze een platform gaf en nu moet terugbetalen -niet alleen huurders, ook de overgecrediteerde “bezitter van een eigen huis” of zij die vorig jaar nog “recht” hadden op zorgpremie.

 66. EJS says:

  SchuurHuurder,

  De huizenmarkt wijkt wat dat betreft niet af van elke andere markt voor niet-consumptiegoederen: motieven voor koop verschillen per deelnemende partij. Echter, om tot een succesvolle koop te komen moeten zowel verkoper als koper de overtuiging hebben dat ze een goede deal hebben gemaakt. Wat een ‘goede deal’ is hangt af van zowel je huidige omstandigheden als de verwachtingen die je hebt van de toekomst. Voor niet-consumptiegoederen zijn zowel het technische afschrijvingsaspect als de verwachte toekomstige verkoopwaarde i.g.v. (on) vrijwillige liquidatie van de asset belangrijke factoren om mee te nemen in de overwegingen.

  Where you stand is what you see. Zoveel mensen, zoveel smaken. Sommige smaken zijn onevenredig sterk vertegenwoordigd op dit blog. Risico van tunnelvisie en wensdenken. Anderzijds: out-of-the-box denken levert vaak persoonlijke voordelen op. De nadelen zijn dikwijls van sociale aard (= voor gek versleten worden).

  Een goed geinformeerde koper doet uiteindelijk wat hem/haar goed dunkt. Als je maar bereid bent om de consequenties van je keuze te accepteren.

 67. Adamus says:

  Hermanes:
  Ik wil niet negatief doen over dit huizenmarkt-zeepbel forum.
  Maar het loopt niet echt lekker met de reactie’s die verstuurd worden.
  Soms reageren mensen op mij en ik zie dit pas een paar uur later(klopt niet met de tijd die erbij staat)
  refreshen helpt ook niet.

  Beste is enkele uren wachten, maar vaak zie ik mijn eigen reactie en uren later staan er ook nog een aantal bovengesorteerd. Alsof het handmatig ertussen wordt gezit. Apart programma. Admin zal wel een ouderwetse jongen zijn.

 68. Adamus says:

  Where you stand is what you see. Zoveel mensen, zoveel smaken. Sommige smaken zijn onevenredig sterk vertegenwoordigd op dit blog. Risico van tunnelvisie en wensdenken. Anderzijds: out-of-the-box denken levert vaak persoonlijke voordelen op. De nadelen zijn dikwijls van sociale aard (= voor gek versleten worden).

  Een goed geinformeerde koper doet uiteindelijk wat hem/haar goed dunkt. Als je maar bereid bent om de consequenties van je keuze te accepteren.

  Betalen voor huis/woonkosten zoveel je ervan begrijpt. Al blijven er mensen die het beter weten 😉

 69. EJS says:

  Adamus,

  Uiteindelijk zijn wij allen dolende ridders!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bounded_rationality

 70. Voerman says:

  SchuurHuurder: Huisbezitters zijn volgens mij zeer welkom hier (wat mij betreft in ieder geval wel), meerdere inzichten is juist interessant. Wel zolang er maar constructief wordt gediscussieerd. Dat geldt natuurlijk net zo voor huurders.

  Positieve reactie!
  Dank je, schuurhuurder!

 71. Voerman says:

  EJS: Uiteindelijk zijn wij allen dolende ridders!

  Proza voor gevorderde denkers, Adamus! 🙂

 72. Expatter says:

  Waarom stijgt de waarde/prijs van een produkt?

  1) Indien de vraag groter is dan het aanbod

  2) Indien een meerderheid er in geloofd dat de waarde gaat stijgen in de toekomst

  3) Indien er schaarste ontstaat van het produkt

  Waarom zijn de huizenprijzen explosief gestegen?

  1) Vanwege het ontbreken van een brede huurwoningmarkt en een stijgende economie, groeide de vraag naar koopwoningen explosief. Financierbaarheid verbeterde door dubbele inkomens en zeer hoge L.T.I. ratio’s van banken. De prijs kon omhoog.

  2) Banken, makelaars en tussenpersonen (zogenaamde “experts”)lieten ons geloven dat huizen niet in waarde kunnen dalen. De meerderheid heeft dit geloofd en ging grote risico’s aan.

  3) Omdat de overheid ons heeft doen geloven dat er schaarste is. Dit heeft geleid tot torenhoge grondprijzen en veel winst voor lokale overheden/project ontwikkelaars. Maar van echte schaarste is nog lang geen sprake (kijk om je heen).

  Wie zijn de schuldigen van deze crisis?

  De Banken, De Overheid en natuurlijk Wij Zelf “de goedgelovigen” die alles geloven wat de banken en overheid zegt.

  Wie gaat de rekening betalen?

  Vul maar lekker zelf in…..

 73. Adamus says:

  De mening van veel zeepbellers dat er nu nog 30%+ af zal gaan deel ik niet, vanwege inflatie en een te grote groep die geen verliezen kan en/of wil nemen. Bovendien houdt de overheid teveel het handje eronder op kosten van de belastingbetaler om de prijzen nu nog een 30% te laten dalen. Ik denk zelf nu nog tussen de 13%-20% eraf.

  Hoeveel gaat er nog vanaf? Er zullen nog een paar mensen overblijven die hun kunnen betalen. Deflatie in huizenprijzen, inflatie in allerlei andere, bijkomende kosten. We zullen zien hoe het tweede kwartaal van dit jaar eindigt. Laat de gedachten en handelingen niet door de provincie bepalen maar verruim de blik. Gaat Israël kloten met Iran? Veel belangrijker dan msm’s fiscal cliff.

 74. erik says:

  Best grappig om zowel huurder als koper te zijn. Nog wel dan aangezien ik 15 Januari mijn huidige sociale huurwoning moet verlaten voor mijn aangkochte koopwoning. Heb een totale hypotheek afgesloten van 228.000 euro inclusief alles. Getaxeerde woningwaarde 248k. De allergoedkoopste koopwoning in mijn omgeving van 2km die enigzins overeenkomt met mijn woning heeft een vraagprijs van 249.000 euro(scheiding) ook wezen kijken. Ik zie het niet gebeuren dat hier nog enorme prijsdalingen in het segment 200k – 250k gaan plaatsvinden maar wel zullen zien.

 75. EJS says:

  erik,

  Belangrijker dan genoemde prijsverschillen: wat waren je motieven om nu te kopen? Sociaal (noodzaak van woonruimte), financieel (hoogte maandlasten), strategisch (verwachting t.a.v. ontwikkeling huizenmarkt), of nog anders? Daar kunnen we wellicht nog van leren.

  Ben jij bereid en in staat om na aankoop eventuele toekomstige stormen financieel te weerstaan? Zo ja, dan prima keuze. Zo nee, ga je dan (1) publiekelijk op dit blog huilen en/of consequenties afwentelen op NHG/WSNP?

 76. EJS says:

  Excuses, in vorige bijdrage moet ‘(1)’ worden gedelete.

 77. Henk 6 says:

  Beste wensen voor het nieuwe jaar allen!

  Als ik naar de rabo site kijk dan is dit wel een eerste stap naar verantwoord lenen. Let wel eerste stap!

  Verantwoord lenen in mijn ogen:
  1 100% aflossen (wordt nu standaard prima!)
  2 op 1 inkomen ( is nu nog niet standaard)
  3 hypotheek max 80% van de woningwaarde ( idem, maar men werkt eraan)

  Stap 1 heeft impact van ca 10% op de koopsom en zal in 2013 ingeprijsd worden, wat is de impact van de rest nog?

  Over de huurders / versus kopers discussie het volgende. Op deze site is het mij duidelijk geworden in 2008 dat veel (rond de 80%) huizenkopers in de periode 2000 -2008/9 ongelofelijk risico’s heeft genomen met het afsluiten van zijn of haar hypotheek. Top hypotheken, aflossingsvrij meer dan 5 maal het bruto gezinsinkomen het was gewoon de norm geworden!

  Een groot deel van deze mensen is zelfstandig niet in staat om financiele producten te doorgronden en heeft integer maar ook dom! gehandeld. Helaas zijn de huizenprijzen door dit gedrag gestegen naar onwaarschijnlijke hoogtes. Voor veel mensen gold dat laatste jaren dat ze alleen nog een huis konden kopen als ze meegingen in dit risico volle gedrag.

  Ik ben daar niet in mee gegaan en heb in 2009 bewust gekozen om langer te huren, tot dat de markt weer normaal is. Persoonlijk baal ik ervan dat de gekte heeft kunnen plaatsvinden, vooral omdat ik ook lekker wil wonen in ons eigen huis. Mijn omgeving heeft me jaren voor gek verklaard en er was zelfs een morele druk om toch maar mee te doen aan deze gekte.

  Voor mij is het geen discussie over huur en koop maar over verantwoord lenen. Door de marktwerking wordt iedereen bijna gedwongen om onverantwoordelijke leningen af te sluiten, als je nog ergens leuk wil wonen.

  Ik heb heel veel moeite als men het bestaan van deze huizen zeepbel ontkent en net doet alsof er niets aan de hand is. Het is daarbij interessant om te zien dat de buitenlandse pers de NL situatie heel goed doorheeft alleen wij zelf nog niet.

  Ik ben dus ook niet eens met de ongenuanceerde tekst van Voerman in stukje 55. Hij doet hiermee aan beeld vorming die in mijn ogen niet terecht is. Mij gaat het om het verschil tussen verantwoord en onverantwoord gedrag.

 78. Henk 6 says:

  erik:
  Best grappig om zowel huurder als koper te zijn. Nog wel dan aangezien ik 15 Januari mijn huidige sociale huurwoning moet verlaten voor mijn aangkochte koopwoning. Heb een totale hypotheek afgesloten van 228.000 euro inclusief alles. Getaxeerde woningwaarde 248k. De allergoedkoopste koopwoning in mijn omgeving van 2km die enigzins overeenkomt met mijn woning heeft een vraagprijs van 249.000 euro(scheiding) ook wezen kijken. Ik zie het niet gebeuren dat hier nog enorme prijsdalingen in het segment 200k – 250k gaan plaatsvinden maar wel zullen zien.

  Klinkt mij als redelijk verantwoord, (zonder jouw situatie te kennen!)

  Een prijsdaling van 50K (dus naar 200k) kun je denk ik wel ophoesten, los van het feit of het in dit segment uberhaupt wel gaat dalen, wat ik net als jij betwijfel.

  De grote dalingen zitten meer bij de 500k plus.

 79. Renato says:

  Even Off-Topic:

  Wellicht een idee om hier de hoogte van winkel-huren eens te ventileren? Ik ken genoeg ondernemers met leuke ideeën, maar lopen tegen ‘bezopen’ huurprijzen aan.

  Ook in deze hoek laten eigenaren de panden liever leeg staat dan af te boeken op vaste activa.

 80. Adamus says:

  EJS:
  Adamus,

  Uiteindelijk zijn wij allen dolende ridders!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bounded_rationality

  Veel tekst 🙂

 81. Adamus says:

  Renato:
  Even Off-Topic:

  Wellicht een idee om hier de hoogte van winkel-huren eens te ventileren? Ik ken genoeg ondernemers met leuke ideeën, maar lopen tegen ‘bezopen’ huurprijzen aan.

  Ook in deze hoek laten eigenaren de panden liever leeg staat dan af te boeken op vaste activa.

  Wachten is op bankroet van systeembank SNS, de trigger.

 82. Adamus says:

  Een prijsdaling van 50K (dus naar 200k) kun je denk ik wel ophoesten, los van het feit of het in dit segment uberhaupt wel gaat dalen, wat ik net als jij betwijfel.

  De grote dalingen zitten meer bij de 500k plus.

  In mijn omgeving academen die nu 10 jaar werken en hebben door werkomstandigheden gedwongen huizen/appartementen verkocht in randstad in 2ton sfeer. Verliezen van €60.000. Nog net weer kunnen kopen en PL afgesloten op oude vaste contract. 10 jaar werken en geen cent afgelost…..alleen hyptheekschuld en PL met leuke rente!

 83. Voerman says:

  Renato: Ook in deze hoek laten eigenaren de panden liever leeg staat dan af te boeken op vaste activa.

  Wat zouden zij dan beter kunnen doen?
  Meerdere winkelpanden in een en dezelfde straat zijn vaak van een en dezelfde eigenaar of vastgoedbelegger. Je kunt beter een leegstaand pand offeren om de rest van de huren niet te ‘beschadigen’. Zo gaat dat ook met appartementen in een appartementencomplex.

 84. Henk 6 says:

  Als je tien jaar werkt als acadeem heb je toch voldoende inkomen om in een paar jaar ieder 30k weg te werken? ja leuk is het niet natuurlijk .

  Terug naar erik, Het lijkt me als je nu voor 220k leent conform bovenstaande rabo regel, dat de risico’s veel kleiner zijn t.o.v. aflossingsvrj, zeker na 10 jaar zul je de kop van de hypotheek afgelost hebben?

  Maar goed ik begeef me op glad ijs, iedere situatie si anders.

 85. Henk 6 says:

  PS erik koopt nu en niet 5 jaar geleden, dus risico is al minder.

 86. Voerman says:

  Henk 6: zeker na 10 jaar zul je de kop van de hypotheek afgelost hebben?

  Vergis je niet!
  Op basis van annuiteit los je de eerste 10 jaar nog echt niet zoveel af. Vroeger ging dat beter door de inflatie en jaarlijkse loonsverhogingen. Daarom is in elke situatie zoveel mogelijk aflossen het beste. Dan kun je inderdaad een tegenslag als bijv. hogere rente (dat is echt op termijn onafwendbaar en het grootste gevaar! geloof Voerman!) opvangen.

 87. Henk 6 says:

  Voerman,

  Je hebt zeker een punt! Vooral de rente stijgingen en de impact daarvan.

  Zolang het risico besef toeneemt (resulterend in verantwoord lenen) en mensen weer verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen daden (en niet hun lasten afwentelen op de samenleving), hebben we al veel gewonnen.

 88. erik says:

  Als je nagaat dat ik nu 500 euro ga betalen aan netto hypotheek(dat doe ik dan wel niet omdat ik extra ga aflossen zolang ik dat kant) dan zie ik niet in waarom de woningprijzen nog verder zouden moeten dalen in mijn segment. Ik hoef niet luxer of groter geef mij maar betaalbare maandlasten en 4x vakantie per jaar. In die 228 zitten overigens al het onderhoud en nieuwe dakkapel. Woning is uit 1999 dus kan nog wel even mee. Mijn sociale huur was al tegen de 700 en rap stijgend volgend jaar.(inkomen 43k+) ben blij dat ik weg ben.

 89. EJS says:

  erik,

  Lijkt me dat je een weloverwogen koop hebt gedaan. Gefeliciteerd ermee en veel geluk toegewenst!

 90. Rexpat says:

  We zijn erg lang weggeweest uit Nederland en hebben ons huis verkocht na een paar jaar buitenland. Eenmaal weer terug wilden we eerst goed om ons heen kijken voordat we weer gingen kopen. Veel leuks gezien. Niets gekocht.

  Op dit forum heb ik eerder gepost dat de sociale druk om perse te kopen heel groot was/is. Ondertussen is er natuurlijk ook het beeld dat je eigenlijk wel wilt kopen maar niet kunt (loser!). Daar zijn we allemaal heel gevoelig voor. Ik ook (jammer en spijtig genoeg).

  Ik haal echter heel diep adem en ga gewoon door op de ingeslagen weg. Zolang de markt voor ons spaart (elke maand dat ik niet koop alles tussen de €5.000 a €15.000) blijven we in deze huurhut zitten.

  Huur een huis! Daar kun je gewoon niet tegenop sparen :).

  Kunnen we niet een soort van virtuele teller maken van wat je bespaart door niet te kopen in verschillende categorieën?

  Voorbeeld:

  Categorie tot 250K € 30,- per dag (per seconde?)
  categorie 250-350K € 50,- per dag
  Categorie 350-500K € 100 per dag
  500

 91. Voerman says:

  Voerman: Vergis je niet!
  Op basis van annuiteit los je de eerste 10 jaar nog echt niet zoveel af.

  Zie bijgaande link!

  http://www.hypotheeklastencalculator.nl/berekenen/annuiteiten/

 92. Rexpat says:

  Ging even mis met posten..was nog niet af…
  De gedachte van de virtuele teller lijkt me duidelijk..

  Iets voor de heer TUFKAJ?

 93. Bug says:

  ll:
  Duplicate comment detected; it looks as though you’ve already said that!

  Wat is dit nou weer, kan nikx meer posten ?

  Je valt zeker in herhaling, zoals wel meer mensen hier 🙂

 94. Henk 6 says:

  Tufkay en anderen.

  Kunnen we met elkaar eens brainstormen hoe we het gedrag van de starter en andere huizenkopers kunnen beinvloeden zodat deze mensen zich zo snel mogelijk bewust worden van de risico’s die aan hypotheken zitten.

  Nu is onze communicatie negatief (of wordt zo ervaren) en gericht op de veroorzakers (zoals boeven, bankiers en makelaars) van deze huizencrisis, negatieve communicatie is geen motivator voor veranderd gedrag (ik luister liever naar vrolijke mensen, dan naar doomdenkers).

  IPV daarvan kunnen we ons richten op de starter om hem/haar te vertellen dat verantwoord lenen binnen een jaar of 2 wel mogelijk wordt(als de prijzen zakken) en wat daarbij de voordelen zijn voor die starter. Een mens wil graag wonen, zonder financieel gezeur!.

  (we gaan alleen de markt veranderen indien we de kudde kunnen motiveren, toch???)

 95. Hermanes says:

  Erik

  Gefeliciteerd met de aankoop van je huis!
  Heb net als jij ook een huis gekocht en nog getekend voorlopig koopcontract in 2012.

 96. Henk 6 says:

  PS de basis voor de communicatie is gericht op verantwoord lenen! niet op dalende huizenpijzen.

  Dalende huizenprijzen is voor sommige mensen negatief, verantwoord lenen is positief!

  Tevens kun je moeilijk tegenstander zijn van verantwoord lenen.

 97. Rexpat says:

  Henk 6,

  Daarom draai ik het om.

  Ik denk dat een reële virtuele besparingsteller per categorie een aardig inkijkje geeft. Er zou dan ook een “mandje” kunnen worden samengesteld waar je een waardering aangeeft.

  Net als de Het mandje van de AEX.

  Erik en Hermanes kunnen dan kijken in welke categorie ze thuishoren en een indicatie verkrijgen van wat ze maandelijks meer moeten aflossen om het water niet boven de lippen te laten komen.

 98. Henk 6 says:

  Rexpat,

  Misschien een idee, maar ik ervaar het nog als een negatieve insteek. Mensen met een huis willen niet geconfronteerd worden met dalende huizenprijzen en zullen wegkijken of zelfs weghonen.

  Als ik naar de Rabo linkjes kijk dan leg ik het graag positief uit, verantwoord lenen komt een stapje dichterbij!

  Als wij een positieve boodschap uitdragen, dan is dat voor de makel mannetjes veel moeilijker te aan te pakken en heb je bij de ontvanger/doelgroep meer impact!.

  PS jouw stukje 81 was heel herkenbaar!

 99. Henk 6 says:

  PS onze ideeeen kunnen naast elkaar op verschillende sites!

 100. EJS says:

  Rexpat,

  Ik steun suggestie besparingsteller van harte. Ben meer een Vrekkenkrant-type dan een patser die de groottte van z’n ego af meet aan het aantal m3 woonruimte die kan worden bekostigd.

 101. jim says:

  Tsjaa..,

  Ik sliep, nu ben ik wakker!

  Renato:
  Even Off-Topic:

  Wellicht een idee om hier de hoogte van winkel-huren eens te ventileren? Ik ken genoeg ondernemers met leuke ideeën, maar lopen tegen ‘bezopen’ huurprijzen aan.

  Ook in deze hoek laten eigenaren de panden liever leeg staat dan af te boeken op vaste activa.

  Volgens Trouw: dalende prijzen winkelvastgoed.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3370853/2013/01/01/Huurprijzen-winkelvastgoed-omlaag.dhtml Wachten op betere tijden?

  Adamus: …….en de wereld die ze een platform gaf en nu moet terugbetalen -niet alleen huurders, ook de overgecrediteerde “bezitter van een eigen huis” of zij die vorig jaar nog “recht” hadden op zorgpremie.

  Prachtige documentaire! En ja, ‘if there’s a hell below we are all gonne go’ (Curtis Mayfield). Bovenin krijgen ze nu ook natte voeten. Medelijden?

  Storing verholpen.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3371104/2013/01/02/Staat-kan-garanties-ING-hypotheken-verkopen-zonder-verlies.dhtml

  Adamus: Wachten is op bankroet van systeembank SNS, de trigger.

  Nog 3 maanden?

  Bug: Je valt zeker in herhaling, zoals wel meer mensen hier

  Als het je niet meevalt, valt het je tegen.
  Het blog bestaat bij de gratie van de herhaling.
  Dat het zichzelf mag opheffen.
  Gaat niet gebeuren. Maar ok, ik zal me koest houden.
  Het gaat niet om mij.

  Frans er was ‘n nieuw topic. Overheen gelezen?

  jim:
  dalen,

  Ja hoor, shit, bedankt voor de update. Jij ook ‘n fijn avondland.

  Nou dat van die 6 maanden weet ik niet hoor. Je krijgt wel meteen aandacht met zulke voorspellingen een selffullfilling prophecy zal het wel niet zijn.

  Frans, ken je deze documentaire soms en weet jij misschien wanneer deze gemaakt is? Ik kom er niet achter maar deze lijkt toch al tamelijk oud. Domhoff publiceerde zijn boek ‘Who runs America’ in 1967!
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/ In de Occupy Wall Street beweging zien we aanvullingen op dit gedachtengoed met actuelere accenten die de financiële wereld en de banken meer belichten geloof ik. ‘The Rich in America: Power, Control, Wealth and the Elite Upper Class in the United States’ http://www.youtube.com/watch?v=cdxFmvuZnrI

  ‘The selfdestructing of the 1%’
  nytimes.com/2012/1…wanted=all&_r=0
  Ik vermoed eerst nog een hele tijd allerlei andere onrust. En oorlog om de gemoederen te bedaren op termijn?

  Er zal wel weer iets verkeerd gaan met quoten.

 102. Hermanes says:

  REXPAT

  Het water is nog niet aan mijn lippen een kwestie van niet teveel betalen en wat eigen geld meenemen.
  Ook al zou het huis wel minder waard zijn als wat ik ervoor betaald heb dan blijven mijn maandlasten toch gelijk,moet jij eens kijken wat mijn huis over 30 jaar waard is,ik denk ongeveer 2x zoveel door de inflatie.
  Dan is het brood ook 2x zo duur natuurlijk.
  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

 103. jim says:

  Hermanes,

  Laat me raden. Voor dommen?

 104. EJS says:

  Henk 6:
  Rexpat,

  Als ik naar de Rabo linkjes kijk dan leg ik het graag positief uit, verantwoord lenen komt een stapje dichterbij!

  Als wij een positieve boodschap uitdragen, dan is dat voor de makel mannetjes veel moeilijker te aan te pakken en heb je bij de ontvanger/doelgroep meer impact!.

  Briljant! Wellicht is nog wervender dat we aangeven dat het nu reeds goed gaat in Nederland, omdat de grootste kostenpost van een huishouden steeds minder van het netto besteedbaar inkomen vergt… als je nog moet instappen op de woningmarkt. En dat de toekomst alleen nog maar rooskleuriger wordt. Immers, een dalende huizenprijs betekent verbetering van koopkracht. En van binnen 30 jaar een volledig afgeloste woning is voor IEDEREEN bereikbaar. Kortom, gouden bergen in het vooruitzicht. En wie wil dat nu niet? Voordat je het weet wordt dit blog een vrijplaats voor positivo’s!

 105. Henk 6 says:

  Hermanes:
  REXPAT

  Het water is nog niet aan mijn lippen een kwestie van niet teveel betalen en wat eigen geld meenemen.
  Ook al zou het huis wel minder waard zijn als wat ik ervoor betaald heb dan blijven mijn maandlasten toch gelijk,moet jij eens kijken wat mijn huis over 30 jaar waard is,ik denk ongeveer 2x zoveel door de inflatie.
  Dan is het brood ook 2x zo duur natuurlijk.
  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

  Succes met jouw huis. In ieder geval ben je op de hoogte van de risico’s en heb je een wel overwogen besluit genomen. Volgens mij is dat prima.

  De meeste mensen die 5 jaar gelden een huis kochten zagen de risico’s niet en hebben zich daar dan ook niet tegen ingedekt. Dat is het grote verschil tussen toen (de start van dit blog) en nu.

  Jouw opmerking over “Hopen en dromen is voor ………….” en dromen begrijp ik echter niet.

 106. afbetaalde huiseigenaar says:

  Rexpat,

  Rexpat,

  cool idee..

 107. afbetaalde huiseigenaar says:

  Henk 6,

  je hebt een punt..

 108. Rexpat says:

  EJS:
  Rexpat,

  Ik steun suggestie besparingsteller van harte. Ben meer een Vrekkenkrant-type dan een patser die de groottte van z’n ego af meet aan het aantal m3 woonruimte die kan worden bekostigd.

  Patsers zullen er altijd blijven (alhoewel een deel daarvan ook wel in de “eye of the beholder” schuilt. Maar dat het allemaal virtueel “ge(be)spaard” geld is maakt het allemaal ironisch.

  Heb hier laatst een mopje neergepend die (wat mij betreft) een kern raakt:

  Sam komt thuis en vertelt zijn moeder dat hij 50 cent heeft bespaard. “Hoe dan” vraagt zijn moeder. “nou, toen de bus kwam ben ik niet ingestapt maar ben er achteraan gerend”..

  “Sufferd” roept zijn moeder “als je achter een taxi was aangerend had je 10 gulden bespaard.

  Waar men virtueel achter aan wil rennen moet iedereen zelf weten. Sommigen besparen 50 cent. Anderen 10 gulden. Door niet in te stappen.

 109. Rexpat says:

  Henk 6,

  Ik vind het niet negatief. Hij kan uitslaan naar de andere kant als de prijzen weer stijgen. Is het dan nog steeds negatief. Het is dus de richting van de beweging die bij jou de connotatie van het negatieve gevoel losmaakt en niet zozeer de systematiek van een index An Sich.

  Het is gewoon een index.

  That’s all.

 110. Hermanes says:

  107 REXPAt

  Haha moet je nagaan wat je bespaart als je achter een vliegtuig aanrent misschien wel 1000euro

 111. Rexpat says:

  Hermanes:
  REXPAT

  Het water is nog niet aan mijn lippen een kwestie van niet teveel betalen en wat eigen geld meenemen.
  Ook al zou het huis wel minder waard zijn als wat ik ervoor betaald heb dan blijven mijn maandlasten toch gelijk,moet jij eens kijken wat mijn huis over 30 jaar waard is,ik denk ongeveer 2x zoveel door de inflatie.
  Dan is het brood ook 2x zo duur natuurlijk.
  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

  Ik bedoelde niet te zeggen dat het water je aan de lippen zou komen te staan in de financiele zin. Dat zou aanmatigend zijn en aangezien ik je persoonlijke situatie niet ken zal ik daar ook geen mening over kunnen/mogen hebben.

  Ik doelde op het onder water staan van de Hypotheek (als de waardedaling doorzet). Het water aan de lippen was gewoon een associatie met het Huis onder water. dat zegt niets over de aflossingscapaciteit. I.C. niets met uw persoonlijke situatie te doen (ken ik niet, weet ik niet). Indien dat anders overkwam..
  Dat was niet de bedoeling.

 112. Rexpat says:

  Hermanes:
  107 REXPAt

  Haha moet je nagaan wat je bespaart als je achter een vliegtuig aanrent misschien wel 1000euro

  Hangt er vanaf waar je niet naartoe vliegt.

 113. Henk 6 says:

  Rexpat:
  Henk 6,

  Ik vind het niet negatief. Hij kan uitslaan naar de andere kant als de prijzen weer stijgen. Is het dan nog steeds negatief. Het is dus de richting van de beweging die bij jou de connotatie van het negatieve gevoel losmaakt en niet zozeer de systematiek van een index An Sich.

  Het is gewoon een index.

  That’s all.

  ok, als je de index publiceert zonder waarde oordeel is het prima en makkelijk te communiceren.

 114. John says:

  Ze zijn trouwens het internet aan het slopen. Kennelijk te veel kritiek, sites ook zoals Huizenmarkt-zeepbel.:

  http://filodivers.blogspot.nl/2013/01/2013-het-einde-van-het-internet-wij.html

  en:

  http://www.earth-matters.nl/offline/offline.php

 115. tufkaj says:

  ll,

  sjesus, op nu.nl? Het wordt nog eens wat.

 116. snorkel says:

  Hermanes: Wat is het voordeel aan het huren wat jij doet dan?dat je terug kunt vallen op een huursubsidie?

  Nogal tendentieus heh, Hermanus. Ik krijg (zoals de meeste huurders hier – zoals 2/3 van ALLE NLse huurders) 0,0 huurtoeslag per maand. Hoeveel hypotheekrentesubsidie krijg jij? Waarvan ik de helft betaal

 117. tufkaj says:

  EJS: Hoewel elke situatie van ouders met kinderen weer anders is, zou je op max woonquote toch een deductie voor ‘het hebben van kinderen’ verwachten.

  Steeds meer mensen werken fulltime door na eerste kind:
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/DFC60B4B-CB83-4FF0-9BE9-9D0B7C2A1A6D/0/2011k3v4p21art.pdf

  Voor de rekenmeesters van de woonquote reden om meer te mogen lenen, voor mij als simpele ziel teken dat de quote te weinig rekening houdt met wat je zegt.

 118. Hermanes says:

  115 Snorkel

  Ik bedoel hiermee te zeggen als je werkeloos wordt dat je terug kunt vallen op huursubsidie.

 119. tufkaj says:

  Expatter: De bottom line blijft: Wonen kost geld!

  🙂

 120. snorkel says:

  Hermanes,

  Neehoor, dat kan ik gerust vergeten

 121. tufkaj says:

  Tsjaa..: Ik heb zelf vroeger vaak achter de gokkast gestaan en eigenlijk is deze huizenmarkt precies hetzelfde.

  Ik vind het een mooie vergelijking. Soms is het zwart en wint de ene helft, soms rood en wint de ander. Maar af en toe is het groen. Het casinopersoneel moet ook eten.

  Let op! Gokken (wonen) kost geld: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2012/11/13/let-op-wonen-kost-geld/

 122. tufkaj says:

  Renato: Wellicht een idee om hier de hoogte van winkel-huren eens te ventileren?

  kun je doen, maar dan raakt het verspreid over 100 topics. Misschien een berichtje openen in het forum?

 123. tufkaj says:

  Kunnen we niet een soort van virtuele teller maken van wat je bespaart door niet te kopen in verschillende categorieën?

  Voorbeeld:

  Categorie tot 250K € 30,- per dag (per seconde?)
  categorie 250-350K € 50,- per dag
  Categorie 350-500K € 100per dag
  500

  Goed plan! Waarom kom je hiermee nadat ik heel slecht heb geslapen en nog een aantal overhemden had moeten strijken vanavond?

  Henk 6: Kunnen we met elkaar eens brainstormen

  Ben ik voor. Waar / wanneer? Ben vrij flexibel. Utrech/Amsterdam bij voorkeur.
  John,
  Laat ze maar. Meer dan een linkje hebben we niet nodig hier. En dat blijft mogelijk.

 124. cartoonist says:

  Hermanes: blijven mijn maandlasten toch gelijk,moet jij eens kijken wat mijn huis over 30 jaar waard is,ik denk ongeveer 2x zoveel door de inflatie.
  Dan is het brood ook 2x zo duur natuurlijk.
  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

  Dat van dat 2 x zo dure huis is alleen maar onder de aanname dat de lonen over 30 jaar ook 2 of 3 x zo hoog zijn. Inflatie kan alleen optreden als er steeds meer schuld gecreeerd wordt. We zitten nu voor de komende jaren in een soort japan scenario, gelijk blijvende lonen en stijgende kosten voor energie, voedsel en belastingen. Krimp, krimp en nog meer krimp.

  De aanname dat er altijd looninflatie zal optreden is net zo kortzichtig als de aanname dat huizenprijzen altijd stijgen.

  Deze depressie is, naar verhouding net zo erg, zo niet erger, dan de depressie van 80 jaar geleden.
  We kunnen hier niet leven van elkaar alsmaar duurdere huizen verkopen en elkaar alsmaar duurdere diensten aanbieden. Onze lonen kunnen onder de huidige omstandigheden niet omhoog.

  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

 125. maarten says:

  Hermanes,

  Dat is nu juist het punt, je huis is pas iets waard als je er op dat moment een koper voor vindt, en dan is je huis waard wat de koper ervoor geeft. Of zie ik nu iets verkeerd?

 126. Juan Belmonte says:

  ll: Gemeente’s hebben risicovolle ( sub-prime ) hypotheken verschaft die de mensen de komende jaren nooit meer kunnen afbetalen

  Ook Nederlandse gemeentes verstrekten in 2009 (renteloze) startershypotheken met belastinggeld. De overeengekomen, renteloze periode van 3 jaar loopt nu af en nóg kunnen de prille huizenbezitters de rentelasten niet opbrengen. Gevolg? Of de renteloze periode verlengen of gemeentes gaan afboeken op deze leningen als ware het Grieken!

  Beide “oplossingen” kost de belastingbetaler serieus geld. Waarom verstrekten de Nederlandse gemeentes deze risicovolle leningen dan?

  De Beste Gemeente is een bankierende Gemeente.
  De Beste Woningbouwcorporatie is een in Derivaten gespecialiseerde organisatie met een naam waar géén woningbouw in voorkomt
  De Beste landen hebben (minimaal) één (genationaliseerde) Bad Bank
  De Beste Hypotheekadviseurs raadden u van harte aan om aflossingsvrij te lenen.
  De Beste Huizenleasers raaden nu nog steeds af om af te lossen…

  Tijdsgeest
  kent geen grenzen 🙂

  Als de rente niet langer
  de werkelijke prijs van geld weergeeft
  treden er andere mechanismen op
  – iedereen bankier bijvoorbeeld-

 127. maarten says:

  Hermanes,

  Dus als je huis 1000 keer meer waard geworden is, het zo duur geworden is dat je het alleen kunt verkopen aan de 10% rijkste mensen. Maarja… die kunnen kiezen uit dertien in een dozijn. Daar sta je dan met je goede gedrag

 128. maarten says:

  dus met andere woorden: je huis wordt niet vanzelf meer waard.

 129. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Ik heb hier ten onrechte de indruk gewekt dat dit de ‘schuld’ van de Rabobank is. Mijn excuses.

  Alle banken zullen een dergelijk beeld laten zien.

  Ook leuk om een artikel aan te wijden is de uitspraak van de VEH vorige maand.

  Tros Radar heeft een prachtige berekening:

  Nu in 2012 een huis kopen van 180.000 euro in 2012
  versus
  Straks in 2013 of later hetzelfde huis kopen van 180.000 euro.

  Het laatste geval blijkt 40.000 euro DUURDER.

  Welnu, een goede journaliste zou dan vragen.
  Wat gebeurt er dan in 2013 ?
  Als we even mogen uitgaan van een marktevenwicht voorspelt u dan hiermee ook een huizenprijsdaling van 40/180 = 22% ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122125

  Vereniging Eigen Huis voorspelde hiermee eigenlijk DUS een huizenprijsdaling van 22% in 2013.
  Het is nu 2013.

  buenas noches
  Juan

 130. Hermanes says:

  Maarten

  Ik wil mijn huis helemaal niet verkopen,ik wil er alleen in wonen en dat tot mijn dood of als ik naar een bejaardenhuis ga.
  Ik woon vrijstaand en op een mooi plaatsje,ik heb ook niet de behoefte om als ik het verkoop winst te maken ik wil alleen maar wonen en leven.
  Ik vind mijn huis b.v. een miljoen waard jij misschien 50.000 euro.

 131. maarten says:

  Hermanes,

  je hebt het goed voor elkaar. Misschien houd je er zelfs ooit nog wat geld aan over, of je erfgenamen over een hele poos, he.

 132. tufkaj says:

  Over bovenstaand filmpje deed ik ooit al eens een berekening:

  Nu hij weer op de site staat kleine update:

  Stel, hij kocht in 2009 het appartement voor 172K. PBK op dat moment voor Amersfoort 112,6. PBK in Amersfoort nu 100,7.
  Zijn huis is dan nu nog 172 / 112,6 * 105,6 = 153,822 waard. Hij moest volgens het filmpje 10% kk betalen dus hij heeft een hypotheek van 190.000 euro geheel aflossingsvrij.
  In de afgelopen drie jaar heeft hij 600 * 12 * 3 = 21.600 rente betaald.

  Ik en andere belastingbetalers subsidieerden hem voor 12*3*270 = 9720 euro.

  Als hij nu de vrouw van zijn dromen heeft ontmoet en wil verhuizen heeft dit avontuur hem 21600 + 36.177 gekost. Die 36.177 restschuld kan hij niet aftikken dus de lening gaat nog veel meer kosten. Hij is zo’n 58 kwijt. En de staat betaalde zo’n 10K mee.

  Maandlasten: 58000/12/3 = 1.611 euro ex onderhoud. Je bent een dief van eigen portemonnee als je het niet doet. Vooral als je het vergelijkt met het ruimere huurappartement van 1121 eur/mnd (inclusief?)

  Door bovenstaande, icm eerder geopperde waarde-meter en verantwoord-lenen tool, lijkt me het een mooi idee om in de komende storm van kritiek over het 100% aflossen VS 50% spaar een onderwater-o-meter te maken. Vul het jaar van aanschaf in en de kostprijs. Vervolgens een vergelijking wat je situatie is bij verschillende leenvormen. 100% aflossingsvrij, 50% spaar, 100% annuïteiten. En dan wat op dit moment je situatie is, of zou zijn geweest. En hoeveel je huis per dag / per maand minder waard wordt. Omdat het kan 😉

  Ik heb alleen geen informatie over de snelheid waarmee je kapitaal opbouwt bij een spaarhypotheek. Los je eerst kosten af, voor je iets van kapitaal spaart? En kon je nu wel of niet je spaarpolis inzetten om restschuld te vereffenen?

 133. tufkaj says:

  tufkaj: 105,6

  oeps, die had ik moeten overschijven met 100.7. Som klopt verder wel.

 134. cartoonist says:

  John: – filodivers.blogspo…et-internet-wij.html

  en:

  http://www.earth-matters.nl/offline/offline.php

  Langzaam aan beetje bij beetje worden in de EU dezelfde draconische totalitaire wetten ingevoerd als in de USA.

  Alex Jones bericht dagelijks over dit soort dingen en wetten en voorspelt dit al jaren. http://www.infowars.com

  Straks in de EU ook een totaal verbod op de verkoop van gezond voedsel als het de voedings en pharma maffia niet aanstaat ?
  http://money.aol.co.uk/2012/10/08/eu-fine-for-home-made-jam-makers/
  Op die manier kan zelfs de iemker geen honing meer verkopen.

 135. Voerman says:

  maarten: dus met andere woorden: je huis wordt niet vanzelf meer waard.

  Hoi Maarten,

  Wij hebben het hier ook al eerder samen over gehad.
  Huurders en woningzoekenden die geen eigen huis hebben gaan ervan uit, dat alle woningbezitters driftig op zoek zijn naar een koper om zo ruig mogelijk te kunnen cashen.
  Dat is een misverstand wat leidt tot veel onnodige en overbodig emotioneel geladen discussie op dit log.
  Veel eigenaren willen helemaal niet verkopen!

  Maar het begint er zodoende op te lijken, dat er maar twee soorten mensen zijn die in staat van oorlog met elkaar verkeren, namelijk huiseigenaren en niet-huiseigenaren. Als het even kan wordt ook nog onderscheid gemaakt in een categorie ‘jongeren’ en’ouderen’ die zichzelf ook nog allerlei tegenstrijdige belangen laten aanpraten.

  Voerman hoopt oprecht, dat deze manier van ‘oorlogvoeren’ over gaat en dat de discussie vaker gevoerd gaat worden op een wijze die dit log waardig is.

  In de tijd dat Voerman op dit log aktief is zijn er nieuwe lichtingen van posters gekomen en steeds moet je dezelfde argumenten voor andere mensen herhalen. Blij, dat er steeds meer huiseigenaren (recent Eric en Hermanus bijv.)op het log komen. Kan Voerman langzamerhand een beetje gas terugnemen.
  Overigens zal als de wereld verder in redelijke vrede blijft een stabilisatie van prijzen omstreeks het huidige niveau gaan plaatsvinden in het populaire starterssegment. Andere segmenten zijn voor de rijken en avonturiers en beleggers. Die moeten maar zien wat zij elkaar aan willen doen.
  In het populaire segment zullen alleen transakties gaan plaatsvinden door serieuze verkopers en met kopers die voldoende draagkracht of ander potentieel hebben en zo hoort het.

 136. EJS says:

  OT: kapitulatiefase makelaardij? Oproep binnen de branch om de bakens te verzetten. Op zich niet onverwacht, maar toch eerder dan verwacht.

  http://descherpepen.nl/2012/huis-te-koop-verplaats-je-in-de-koper/?utm_campaign=UA-10858905-1&utm_medium=twitter&utm_source=twitter

 137. tufkaj says:

  EJS,

  mwah, de auteur is de grootste voorvechter van de starterslening die ik ken, dus met hem gaan we de oorlog niet winnen hoor 😉

 138. EJS says:

  tufkaj,

  Jij hebt er beter zicht op dan ik. Maar waarom dit bericht, en waarom nu?

  Misschien is de verklaring heel banaal: makelaars willen voorkomen dat ze nog meer onbetaalde uren moeten maken voor kansloze verkoopopdrachten. Of zou er meer achter zitten?

 139. snorkel says:

  EJS,

  Ik denk inderdaad dat dat het is, en ze begrijpen zelf ook wel dat het de komende tijd niet op magische wijze beter gaat worden 😉 Makelaars zijn opportunisten van de bovenste plank

 140. snorkel says:

  Hermanes,

  Al eerder gezegd, maar ik wil het best even herhalen 😉 Het lijkt er op dat je een weloverwogen besluit hebt genomen en vooral jezelf niet met al te veel risico hebt opgezadelt. Dat gunnen we je!

  Maar je bent het er zelf toch ook mee eens dat je hiermee een vrij a-typische huizenkoper bent? Als je ziet / hoort hoe het de afgelopen decennia is gegaan dan is het volkomen logisch dat de boel nu instort. Ik wordt er ook niet blij van, maar ik heb het wel aan zien komen, samen met de meesten op dit blog. Niet omdat wij een glazen bol hebben, maar omdat we iets verder kijken dan onze neus lang is. Dat heeft niks met positivisme of negativisme te maken, maar meer met realisme 😉

 141. Hermanes says:

  139 Snorkel

  En waar had ik volgens jouw nu moeten gaan wonen?

  – Onder een brug
  – In een kraakpand
  – Bij mijn ouders
  – Bij mijn schoonouders
  – In een boerenschuur
  – In een hutje op de hei

  Ik kom niet (snel) in aanmerking voor een huurhuis en vrije sector is hier bijna niet.

 142. EJS says:

  Tsjaa..:
  EJS,

  Ik huur voor €2000 en we houden eigenlijk niet zo veel over in de maand al hoeven we er ook weinig voor te laten. Op wintersport gaan we niet en in de zomervakantie gaan we 3 weken naar Frankrijk. Vrienden verklaarden me voor gek met die huur, we kunnen geen gekke dingen doen terwijl we samen veel verdienen en toch heb ik het idee dat ik reuzeslim bezig ben en momenteel €30.000 ‘verdien/minder verlies’ per jaar door te huren en vrij ben om te gaan waar ik wil.

  Excuses, zie je bericht nu pas.

  2 zielen; 1 gedachte. Ik kan je het nog gekker vertellen: ik betaal ruim 2500 Euro per maand… En toch is dit met huidige prijsdaling goedkoper dan nu spaargeld inzetten en resterende hypo nemen voor woning van 7 ton. Idiote wereld!

 143. SchuurHuurder says:

  tufkaj: Goed plan! Waarom kom je hiermee nadat ik heel slecht heb geslapen en nog een aantal overhemden had moeten strijken vanavond?

  Ben ik voor. Waar / wanneer? Ben vrij flexibel. Utrech/Amsterdam bij voorkeur.
  John,
  Laat ze maar. Meer dan een linkje hebben we niet nodig hier. En dat blijft mogelijk.

  Alvast even mijn € 0,02: Het lijkt mij verstandig het historisch te houden, een lopende teller met verliezen die nu gemaakt worden is wat makkelijk af te schieten door andere partijen “glazen bol journalistiek”. Misschien leuk om per grote gemeente te kunnen zien hoeveel er bespaard is aan waardeverlies per jaar/maand/dag vanaf bijvoorbeeld 2008 door niet te kopen? Leuk idee in ieder geval, ben benieuwd wat eruit komt!

 144. maarten says:

  EJS,

  De huren die jullie noemen zijn ook krankzinnig

 145. maarten says:

  maarten,

  we leven niet meer in de middeleeuwen met lijfeigenschap

 146. Voerman says:

  EJS: Excuses, zie je bericht nu pas.
  2 zielen; 1 gedachte. Ik kan je het nog gekker vertellen: ik betaal ruim 2500 Euro per maand… En toch is dit met huidige prijsdaling goedkoper dan nu spaargeld inzetten en resterende hypo nemen voor woning van 7 ton. Idiote wereld!

  Wie verplicht je om in een huis van 1.000.000. euro te gaan wonene?
  Je bent kennelijk in de positie dat je kunt doen wat je wilt. Of ben je een troll? Doe niet zo zielig!

 147. maarten says:

  nu op nieuwsuur 50 miljoen landbouwsubsidies naar Doux, een groot bedrijf dat plofkippen produceerd voor Afrika, bezit van een super rijke mede-Europeaan, afschaffen deze schandelijke EU subsidies voor de Super rijken

 148. Hermanes says:

  EJS

  Inderdaad die huren zijn niet normaal je brengt dus
  2500euro maal 12 is 30.000 euro per jaar weg!

  Wat dacht je ervan om een krotje van 125 tot 160 te kopen van je eigen geld en daar lekker te gaan wonen?
  Tenminste je had eigen geld toch?

 149. maarten says:

  Meer controle op EU subsidies, nu!

 150. EJS says:

  Voerman,

  Nee, ik ben niet zielig. Als ik zo over kom dan ligt dat aan mijn communicatie. Ben alleen op Den Haag aangewezen en daar liggen de prijzen gewoon krankzinnig hoog. Check bijv. Belgisch Park, Vogelwijk, Statenkwartier, Benoordenhout. Hoewel de prijsdalingen in die wijken incidenteel nu aardige vormen aan lijken te nemen, moet er nog steeds veel lui vet uit de markt.

  Zonder in de verdediging te willen schieten: met ‘idiote wereld’ bedoel ik dat de – tot nu toe tamelijk beperkte – prijsdaling nu reeds opweegt tegen de – ik geef toe – zeer hoge huurprijs. Zie het als mijn business case om uiteindelijk (verwachting 2015/2016) weer in een aantrekkelijke koopmarkt te kunnen stappen.

 151. snorkel says:

  Hermanes, waarom ben je nou de hele tijd bezig jezelf te verdedigen? Vat alles eens niet zo persoonlijk op; deze site is niet opgericht om jou persoonlijk aan te vallen hoor…. Er zijn hier nota bene meerdere mensen die je hebben gefeliciteerd met je huis, dat je behoudend gefinancierd hebt. Je kwam hier om advies vragen, maar het lijkt er meer op dat je rechtvaardiging zoekt voor je beslissing. Prima, maar verwacht hier niet dat iedereen je naar de mond praat. Misschien is dit voor jou nu de meest logische beslissing, maar nogmaals; je weet zelf ook dat over het grote geheel de afgelopen decennia de huizenmarkt in de eerste plaats een markt was voor goudzoekers en dan pas voor (be)woners.

 152. maarten says:

  EJS,

  je business case is, denk ik, wel verstandig. Zeker in Den Haag.

 153. Adamus says:

  Leuk boek voor de duistere dagen 😉

  “There will be, in the next generation or so, a pharmacological method of making people love their servitude, and producing dictatorship without tears, so to speak, producing a kind of painless concentration camp for entire societies, so that people will in fact have their liberties taken away from them, but will rather enjoy it, because they will be distracted from any desire to rebel by propaganda or brainwashing, or brainwashing enhanced by pharmacological methods. And this seems to be the final revolution.” – Aldous Huxley, Brave New World

  (Boekenlijstje middelbare school)

 154. Hermanes says:

  haha dat is inderdaad goed zaken doen in den Haag…

 155. maarten says:

  Adamus,

  Lekkere rode wijn, met olijven op knoflook. Deze methode bestaat al duizenden jaren. “Let them eat cake”.

 156. maarten says:

  EJS,

  Je kon voor 1 euro de Scheveningse pier (opknappertje) kopen.

 157. Hermanes says:

  EJS

  En dan na 2016 koop jij een huis,en hoop je weer mee te gaan met de volgende huizenzeepbel,ga je dan verkondigen dat de huizen niet te duur zijn als je je huis weer wil verkopen??

  Zoals ik al eerder zij hopen en dromen…..

 158. EJS says:

  maarten:
  EJS,

  Je kon voor 1 euro de Scheveningse pier (opknappertje) kopen.

  Ben op nieuwjaarsdag nog aan het strand geweest. Waait mij daar te veel voor permanente bewoning. Wel mooi uitzicht!

 159. latida says:

  30,000 huur per jaar is te doen als je volgend jaar een huis kunt kopen met 7 ton voor een huis dat nu nog 1,5 miljoen kost.

  Dat is een.

  Ten 2e denk ik dat op dit blog velen de verschillende krachten van de woningmarkt die op elkaar inwerken onderschatten, omdat zij die de bubbel veroorzaakt hebben niets liever zouden zien dan dat de prijzen weer gaan stijgen. Ook alle huiseigenaren hebben daar belang bij.

  Ten derde moet je kijken naar de effecten van de nieuwe maatregelen. Terwijl huizenprijzen dalen, wordt lenen zelf duurder. Er worden minder huizen verkocht, maar er wordt nu door de bank per verkocht huis wel meer op verdiend. Door de leningen van hun kinderen te onderschrijven kunnen babyboomers hun kinderen helpen op de startermarkt. Dat moet ook wel want binnen 5 jaar moet je een hoop eigen geld meebrengen om nog een hypotheek te krijgen.

  De prijs daalt en op het moment dat de markt weer gaat stijgen ben je misschien wel te laat.

  Starters krijgen binnenkort een heel nieuw verhaal te horen 🙂

  Bovendien is het heel lastig om zonder studieleningen of huisleningen een normaal gezin te onderhouden. Ons financieel systeem hangt immers van leningen aan elkaar.

  Sparen, aflossen, eigen geld, al het geld voor de koopmarkt gaat inmiddels naar de bank, en huiskopers hebben het nakijken.

  Hoeveel mensen in Nederland hebben hun huis daadwerkelijk afbetaald en welk percentage is dat van het geheel of mogen we dat niet weten?

 160. EJS says:

  Hermanes:
  EJS

  En dan na 2016 koop jij een huis,en hoop je weer mee te gaan met de volgende huizenzeepbel,ga je dan verkondigen dat de huizen niet te duur zijn als je je huis weer wil verkopen??

  Zoals ik al eerder zij hopen en dromen…..

  Ik hoef op een huis geen winst te maken: ik wens alleen niet het Franse vakantiehuisje van de verkoper te financieren. Wil graag ruim wonen in een prettige wijk in randstedelijk gebied. Dat is op zich toch niet zo bijzonder? Als ik kijk wie mijn oudere buren in directe woonomgeving zijn en welke banen ze hebben (gehad), dan zouden die mensen met de huidige vraagprijzen never nooit niet diezelfde woning opnieuw kunnen kopen. Dan is er toch iets fundamenteel mis met de markt?

 161. Adamus says:

  Henk 6:
  Als je tien jaar werkt als acadeem heb je toch voldoende inkomen om in een paar jaar ieder 30k weg te werken? ja leuk is het niet natuurlijk .

  Terug naar erik, Het lijkt me als je nu voor 220k leent conform bovenstaande rabo regel, dat de risico’s veel kleiner zijn t.o.v. aflossingsvrj, zeker na 10 jaar zul je de kop van de hypotheek afgelost hebben?

  Maar goed ik begeef me op glad ijs, iedere situatie si anders.

  Ze hadden door te huren een inkomen per jaar kunnen sparen: 2 ton in tien jaar? “Erik” zou geen kans meer maken tegen de cash in dat 200K segment. Nu hebben die lieden een schuld van 300K. Dat is een verschil van een half miljoen!

 162. jim says:

  Adamus,

  Ach, hij was niet op de hoogte van waterboarding en electroshock therapy bestond nog niet. Ook even naar je ringvinger gekeken bij de docu van Joris? Bij mij viel het mee, m’n middelvinger daarentegen… Bedankt voor ‘t eerder geposte boekenlijstje van na de middelbare school. Spreekt boekdelen. Gelukkig hoef ik niet alles te lezen. Ga al ‘n tijdje mee.

 163. Voerman says:

  EJS: Nee, ik ben niet zielig. Als ik zo over kom dan ligt dat aan mijn communicatie.

  Niets mis met je communicatie.
  Zei niet dat je zielig bent!
  Je doet zielig. Da’s erger! 🙂

 164. Adamus says:

  Hermanes:
  REXPAT

  Het water is nog niet aan mijn lippen een kwestie van niet teveel betalen en wat eigen geld meenemen.
  Ook al zou het huis wel minder waard zijn als wat ik ervoor betaald heb dan blijven mijn maandlasten toch gelijk,moet jij eens kijken wat mijn huis over 30 jaar waard is,ik denk ongeveer 2x zoveel door de inflatie.
  Dan is het brood ook 2x zo duur natuurlijk.
  Niet echt iets om je zorgen te maken.Hopen en dromen is voor …………..

  Hetzelfde? Je moet het verlies ook afschrijven.

 165. Adamus says:

  maarten:
  Hermanes,

  je hebt het goed voor elkaar. Misschien houd je er zelfs ooit nog wat geld aan over, of je erfgenamen over een hele poos, he.

  Of ze worden heel boos 🙂

 166. latida says:

  @adamus

  Tv, bier en internet? 😀

 167. latida says:

  Huxley’s Pharmaceutical Method is in full swing already!

 168. Hermanes says:

  161 Adamus

  HAHA ja misschien worden ze heel boos,misschien dan he….

 169. Adamus says:

  Ik heb alleen geen informatie over de snelheid waarmee je kapitaal opbouwt bij een spaarhypotheek. Los je eerst kosten af, voor je iets van kapitaal spaart? En kon je nu wel of niet je spaarpolis inzetten om restschuld te vereffenen?

  2/3 looptijd spaar je 1/3 als ik het goed heb onthouden. De laatste paar jaar moet het echte werk van de samengestelde intrest plaatsvinden.

 170. jim says:

  Hermanes:
  161 Adamus

  HAHA ja misschien worden ze heel boos,misschien dan he….

  Haha said the clown.

 171. latida says:

  Spaarhypotheek lijkt me gekkenwerk omdat je gedurende de gehele looptijd geen numerieke zekerheden kent en je afhankelijk bent van de belegginskeuzes van derden. Tenzij je daar weer voor kan verzekeren. Lijkt tenminste riskant.

 172. Hermanes says:

  166 JIM

  Ok jij noemt mij een clown,ik begrijp hieruit dat je jezelf slimmer vind als mij.
  Dat zou kunnen dat je slimmer bent als ik maar leg mij eens uit waarom je slimmer bent als mij, of je zaken met betrekking op vastgoed beter voor elkaar hebt als ik.Ik luister??

 173. jim says:

  Hermanes:
  166 JIM

  Ok jij noemt mij een clown,ik begrijp hieruit dat je jezelf slimmer vind als mij.
  Dat zou kunnen dat je slimmer bent als ik maar leg mij eens uit waarom je slimmer bent als mij, of je zaken met betrekking op vastgoed beter voor elkaar hebt als ik.Ik luister??

  Ik ben doofstom. Wat wil je nou?

 174. Hermanes says:

  169 JIM

  Houd voortaan ook je bek tegen mij dan mongool!!

 175. EJS says:

  Voerman,

  Ik zou mezelf eerder lichtelijk gefrustreerd noemen. Ben zelf van huis uit een spaarder en erger me rot aan de beerput van financiele malversaties uit verleden en heden.
  Weiger om me daarin mee te laten sleuren. Wachten op de grote prijzen BOEM! neerwaarts vergt nogal wat van m’n uithoudingsvermogen. NB: Zal in vervolg op intonatie letten.

 176. Hermanes says:

  Sorry voor mijn grove taalgebruik andere gebruikers liet me even gaan…

 177. jim says:

  Hermanes,

  Jij begon. En hebt problemen met mongolen, ik niet.

 178. Hermanes says:

  173 Ik praat niet meer tegen je.als je wil kunnen we wel een keer afspreken live zou leuk zijn.

 179. jim says:

  Hermanes,

  Wel aardig, misschien beter, dank!

 180. Hermanes says:

  175 Niet vergeten je huur te betalen he Jimmy

 181. jim says:

  Hermanes:
  175 Niet vergeten je huur te betalen he Jimmy

  Wibautstraat 136 huis, Amsterdam, bij jou in je nieuwe stulp mag ook, ken mij ‘t schelen.

 182. Hermanes says:

  AH jij woont daar,nu snap ik waarom je zo gefrustreerd bent wat een buurt zeg…

 183. jim says:

  Hermanes,

  Buitengewoon gefrustreerd inderdaad daarom heb ik ook niets te zoeken hier. En nu?

 184. Hermanes says:

  179 Jim

  Niet meer praten tegen mij

 185. jim says:

  Wanneer?

 186. jim says:

  Ik heb ‘t nog nooit meegemaakt dat m’n ruiten ingegooid werden.

 187. Dirk Lietzow says:

  Ik mijn huis in 2004 gekocht met half aflossingsvrij variabel rente gekoppeld aan de euribor (toen nog zonder opslag) en half spaarhypotheek in totaal 150k
  Ik betaal nu met dank aan de laage rentestanden bruto 430€/maand
  Ook is mijn huis nu misschien nog maar 120k waard. Maar ik zal toch gek zijn nu een huis te kopen voor weer 150k wat weliswaar nu een huis van toen rond 185k was dus ietsjes beter maar dan meer dan 800€ aan hypotheeklasten heb.
  Ook al kan ik dat nu betalen…. Maar nee hoor bedankt. Zo goedkoop kunnen de huizen niet woorden dat het voor mij weer loont iets nieuw te kopen.

 188. ll says:

  Idd Nothus doodse stilte op de huizenmarkt. Er lijkt wel een mediastilte te zijn ingesteld 😉

  Scary, het laatste bericht was dat dat startersleningen sub-prime zijn……….

  Tijd voor een persbericht van Tufkaj ? 🙂

 189. ll says:

  Gatsie toch, de prijs van mien huuske zakt nu met 35.90 per dag, met 1091 per maand, met 13.096 per jaar, uitgaande vanaf de top in 2009……en een geschatte daling van 8% in 2013.

  Zo wordt je zomaar arm in een jiffy ….. 😉

 190. Draaikont says:

  Adamus: Succes met je subprime hypotheek. Inkomen vallend in categorie “sociale huur” en dan een huis kopen….moet wel een minimaal huisje zijn.

  Dank je. Al snap ik niet wat je nu weer bedoelt.

 191. Draaikont says:

  Henk 6:
  Als je tien jaar werkt als acadeem heb je toch voldoende inkomen om in een paar jaar ieder 30k weg te werken? ja leuk is het niet natuurlijk .

  Mischien wel. Maar volgens dezelfde redenatie zouden huizen van academen die 10 jaar werken over het algemeen dan niet onder water hoeven staan. Ik denk dat de praktijk anders is.

 192. Tsjaa.. says:

  EJS,

  Het gaat inderdaad niet om het geld maar om de business case. Gezond verstand zou zeggen dat een huis bezitten goedkoper zou moeten zijn dan huren. Momenteel is het echter veel duurder dan huren in de vrije sector waar je maandelijks al gestoord veel geld weg brengt.

  @Hermanus: Het gaat niet om het rijk worden, maar om gezond verstand. Voor de financiering van een huis van 7 ton (k.k., verbouwd rijtjeshuis in een goede buurt in Amstelveen) moet je €175.000 voor verdienen volgens de nieuwe normen. De conclusie is dus dat je op vrij jonge leeftijd (jong gezin) een topsalaris moet verdienen om in een rijtjeshuis te kunnen wonen? Dat gaat er bij mij niet in en daarom ga ik ook nog niet kopen.

 193. EJS says:

  Tsjaa..,

  +1

  Jij bent de eerste die ik tegenkom en er een gelijksoortige benadering op na houd.

 194. maarten says:

  Tsjaa..,
  Gezond verstand?
  Of het goedkoper is hangt af van de prijs waarvoor, of de financiering waarmee het huis aangekocht is, de prijs waarvoor de eigenaar krijgt bij verkoop versus de huurinkomsten.
  Dus kopen is lang niet altijd goedkoper.

 195. EJS says:

  maarten:
  Tsjaa..,
  Gezond verstand?
  Of het goedkoper is hangt af van de prijs waarvoor, of de financiering waarmee het huis aangekocht is, de prijs waarvoor de eigenaar krijgt bij verkoop versus de huurinkomsten.
  Dus kopen is lang niet altijd goedkoper.

  Daarom moet je voor jezelf een business case opstellen. En die bestaat in principe uit de volgende elementen:
  1. cash out: wat kost huur (feit)
  2. vermogenseffect: welke daling huizenprijs vindt plaats (feit)
  3. Welke besparing levert 2 op m.b.t. financieringskosten (NB: niet alleen financiering sec, maar ook gemiddelde rentekosten over 30 jaar) (feit)

  De business case is sluitend onder voorwaarde dat 1 < 3.

  4. de vermogenshefboom: als je verwacht dat de prijsdaling doorzet resp. groter gaat worden, dan wordt het verschil tussen 1 en 3 steeds groter. Dat is dan je 'winst' (lees: kostenbesparing).

  Voor sommige marktsegmenten zal 1 bijna altijd groter zijn dan 3. In dat geval levert tijdelijk huren niets op. Vooral in de hogere segmenten geldt momenteel het omgekeerde. In dat geval kan een paar jaar huren een rationeel alternatief zijn. Voorlopig is voor mij 1 3, dan is het tijd voor mij om opnieuw een inschatting van de markt te maken.

  Maar ik geef toe: alles hangt af van de marktperceptie die je hebt. Persoonlijk sluit ik mij aan bij visie Maartje Martens. M.a.w. huren zal voor mij nog wel een tijdje goedkoper zijn dan kopen.

  En zoals Tsjaa ook benadrukte: winst behalen is geen doel, kostenbesparing is doel van de business case. Ich bin doch nicht blot?

 196. EJS says:

  EJS:

  Voorlopig is voor mij 13, dan is het tijd voor mij om opnieuw een inschatting van de markt te maken.

  Moet zijn: Voorlopig is voor mij 1 3 dan is het tijd voor mij om opnieuw een inschatting van de markt te maken.

 197. EJS says:

  Hmm, tekens vallen weg. Misschien Firefox probleem.

  Ik wilde zeggen: Voorlopig is voor mij 1 kleiner dan 3. Pas als 1 is gelijk aan of groter dan 3, dan is het tijd voor mij om opnieuw een inschatting van de markt te maken.

 198. TP says:

  Europese banken moeten meer afboeken

  Europese banken zijn nog steeds te positief over hun financiële situatie en moeten meer afwaarderen op hun portefeuilles aan slechte leningen.

  Het is een bedreiging voor het economisch herstel in Europa dat banken de pijn van de crisis voor zich uit schuiven.

  http://www.nu.nl/economie/2995358/europese-banken-moeten-meer-afboeken.html

 199. Maria says:

  Het “keeping up with the Jones” uitgelegd in onderstaand stuk:

  http://t.co/euRNvB3K

  Het is het verhaal waarrom de starters de huizenmarkt opgetrokken moeten worden, de top begint in elkaar te storten. De mensen met de hoge inkomens die boven hun stand geleefd hebben verliezen het meeste.

  Wees wijs, koop dat wat je kunt betalen, liefst op 1 inkomen! Verdere inkomsten just for fun!

 200. lorenzo says:

  Tsjaa..: huis van 7 ton (k.k., verbouwd rijtjeshuis in een goede buurt in Amstelveen)

  weleens aan emigreren gedacht ?

 201. Adamus says:

  lorenzo: weleens aan emigreren gedacht ?

  Keizer Karelweg?

 202. ll says:

  Staat is een slechte bank 😉

  Verlies op steun aan banken…….

  http://www.telegraaf.nl/dft/21194686/__Staat_lijdt_verlies_op_steun__.html

 203. ll says:

  Nou hoor je het ook eens van een ander 🙂

  ‘De zeepbel van de woningmarkt is uiteen gespat ‘.

  Burgemeester van de Tak, nieuwjaarstoespraak…..

  http://www.hethelewestland.nl/nieuws/nieuwjaarstoekspraak_van_der_tak2013/

 204. Ma Ling says:

  Hermanes,

  Je biedt iedereen excuses aan voor je taalgeberuik en vervolgens laat je weer een paar keer gaan, maar dan speel je wat meer op de man…
  Doe toch rustig, gebruik fatsoenlijke argumenten en je vindt hier echt wel medestanders/begrip op het blog. Nu maak je er een zeldzaam ordinaire chatsessie van.

  OT: iemand de daling van het funda-aanbod gezien? Zoveel verkochte huizen of tal van woningen die uit verkoop zijn genomen omdat ze met de nieuwe spelregels niet meer te financieren zijn?

 205. ll says:

  En verder doodse stilte…..

 206. Rexpat says:

  SchuurHuurder: Alvast even mijn € 0,02: Het lijkt mij verstandig het historisch te houden, een lopende teller met verliezen die nu gemaakt worden is wat makkelijk af te schieten door andere partijen “glazen bol journalistiek”. Misschien leuk om per grote gemeente te kunnen zien hoeveel er bespaard is aan waardeverlies per jaar/maand/dag vanaf bijvoorbeeld 2008 door niet te kopen? Leuk idee in ieder geval, ben benieuwd wat eruit komt!

  Ik denk dat we index kunnen bouwen die begint vanaf de eerste fasen van de huidige bubble. Daaraan kan men per prijssegment zien wat de koper heeft “verdiend” (waardeontwikkeling in een meer neutrale term). Per segment kan dan worden aangegeven wat de waardeontwikkeling is in totaal en wat de gemiddelde impact is op de gemiddelde woning (eigenaar).

  Als we dan per segment geconsolideerd de resultaten weergeven van “het houden” van een huis kan eenieder voor zijn eigen segment zijn/haar winst (waardeontwikkeling) bezien. Welke variabelen relevant zijn om in op te nemen (lokatie, type woning) is een vraagstuk apart..

  Het idee kan verder worden uitgewerkt (heb daar wel beelden bij) maar ik weet niet of de discussie / uitwerking hier op dit blog moet worden bediscussieerd..Technisch nog wat haken en ogen. Niet interessant voor hier.

  Wel lijkt het me mooi als we index ontwikkelen waar ook aan gerefereerd wordt.

  BNR Breaking news:

  De ZPBL indices staan op 900!

 207. ll says:

  Juan, deze hebben we gemist……. waarom heeft men geen bubbel gezien ?

  Kredietkrimp zit niet in de modellen……. hoe is het mogelijk, altijd weer die modellen…..

  http://video.iex.nl/Beleggen-Video/16700/1500-Kredietkrimp-heeft-enorme-invloed-maar-zit-niet-in-model-van-CPB.aspx

 208. Adamus says:

  ll:
  Staat is een slechte bank

  Verlies op steun aan banken…….

  telegraaf.nl/dft/2…lies_op_steun__.html

  Maar gaat komende week wel 3.5 miljard ophalen tegen 3jr/0%
  Als iemand cash wil dumpen……

 209. Adamus says:

  ll:
  Nou hoor je het ook eens van een ander

  ‘De zeepbel van de woningmarkt is uiteen gespat ‘.

  Burgemeester van de Tak, nieuwjaarstoespraak…..

  hethelewestland.nl…aak_van_der_tak2013/

  Plannen nieuwe gemeentehuis daar ook uiteengespat?

 210. Adamus says:

  ll:
  Staat is een slechte bank

  Verlies op steun aan banken…….

  telegraaf.nl/dft/2…lies_op_steun__.html

  Wouter ook al iets getwitterdt?

 211. Voerman says:

  EJS: Ik zou mezelf eerder lichtelijk gefrustreerd noemen. Ben zelf van huis uit een spaarder en erger me rot aan de beerput van financiele malversaties uit verleden en heden.
  Weiger om me daarin mee te laten sleuren. Wachten op de grote prijzen BOEM! neerwaarts vergt nogal wat van m’n uithoudingsvermogen. NB: Zal in vervolg op intonatie letten.

  Je hoeft bij Voerman geen blad voor de mond te nemen en ook je intonatie stoort niet. Wel leuk om een zakelijke en openlijk calculerende deelnemer erbij te hebben. Mensen die in het verleden een huis kochten en de overwaarde willen cashen bij verkoop worden in het algemeen (niet door mij) op dit log niet altijd netjes behandeld. Hoewel ik zelf nauwelijks een gulden van een euro kan onderscheiden leef ik ook wel berekenend. Niks mis mee. Het segment waarin jij opereert heeft wel een andere dynamiek dan het segment waarin de meeste deelnemers hier opereren. Dat zal zo nu en dan tot wat wrange reacties leiden, maar trek het je niet aan. Welkom wat Voerman betreft!

 212. Deutsche Mark says:

  EJS,

  Nee hoor, ondanks mijn volledig afwijkende situatie, zie ik het net zo.

 213. EJS says:

  Voerman,

  Dank voor het welkom en de waarschuwing vooraf. Wat het calculeren betreft: mijn vrouw spaart zegeltjes voor zo nu en dan een aardigheidje gratis. Maar heeft geen gevoel bij de gezinsimpact van de bedragen die (thans nog) met een woning gemoeid zijn. Ik ben van de omgekeerde: focus op de grote klappers, maar weinig oog voor day-to-day besparingen. Zo heeft ieder z’n blinde vlek.

 214. Deutsche Mark says:

  EJS:
  Ich bin doch nicht blot?

  blöd

 215. EJS says:

  Deutsche Mark,

  Aha. Nog een geestverwant!

 216. EJS says:

  Deutsche Mark,

  Tja, als je het zo correct schrijft, misschien wel ja….:-(

 217. Deutsche Mark says:

  EJS,

  Ik heb er het juiste toetsenbord voor. 🙂
  Voor mij zijn de puntjes op de e een hels karwei. Die laat ik daarom lekker achterwege. (ü, ä en ö gaan met één knopdruk)

 218. EJS says:

  Deutsche Mark,

  En ik werk met een Macbook. Maakt het ook niet gemakkelijker op. BTW: hoe jullie die smileys voor elkaar krijgen is me ook een raadsel. Voel me nogal een digibeet.

 219. Voerman says:

  EJS: hoe jullie die smileys voor elkaar krijgen is me ook een raadsel.

  Niet alle smileys lukken. Je moet smileys wel een beetje lucht geven door bijv voor én na de smiley een spatie opnemen. Bij mijzelf willen zelfs op die manier maar drie smileys, nl 🙂 🙁 en 😐

 220. henk 6 says:

  @Tufkay, goed idee om face2face wat af te spreken, maar we kunnen ook via de site brainstormen.

  Onderstaande vind ik wel frapant:

  http://www.nu.nl/geldzaken/2995676/afm-waarschuwt-rabobank-provisieverbod.html

  Vroeger (voor 2013) werd een hypotheek verkocht op 2 aspecten, de rente en nog belangrijker bij wie kan ik het meeste lenen. (de klant was zo verblindt dat hij/zij zo veel mogelijk wilde lenen voor z’n laag mogelijk maandbedrag, that’s all)

  Nu wordt het voor de koper een stuk minder transparant, want hij kan feitelijk niet meer vergelijken, vrijblijvend advies is er niet. Des te meer reden om met een free site te komen met de belangrijkste tips voor verantwoord lenen. BV een soort invul oefening als hierboven bij de rabo, inclusief een risico analyse (Bv dalende prijzen, stijgende rente, etc etc)

  Misschien kan de hypotheek kater die rol verder uitbouwen?

 221. snorkel says:

  EJS: En ik werk met een Macbook.

  Als je een vrij recente versie van OSX hebt: probeer eens de e een tijdje ingedrukt te houden! Je verwacht dan dat je eeeeeeee typt, maar dat is niet het geval 😉 En ditzelfde werkt met zo ongeveer alle letters die een ‘maffe variant’ hebben, dus ook bijvoorbeeld de ç en de ß

 222. Tsjaa says:

  Adamus,

  Elstrijk-West/Patrimonium. Je ziet dat de prijzen hier wel wat dalen en huizen langer te koop staan, maar het is nog steeds gestoord duur. €4000 per m2 betaal je zo en dan moet er nog wat gebeuren.

  @EJS en anderen: Ik moet overigens wel eerlijk bekennen dat ik hoop dat de boel in elkaar klapt.

  Ik kies namelijk net als EJS voor de korte termijn voor een stuk hogere maandlasten(valt eigenlijk nog mee als je echt objectief rekent met de 30 jaars-rente , onderhoud en de verhuisoptie), maar als gevolg daarvan op de langere termijn het verlies niet te hoeven nemen van een enorme huizenprijsdaling. Ik heb echter wel een vervelend gevoel bij dat vrienden van me klagen over de huizenprijsdaling, maar dan wel lekker met het gezinnetje naar Curacao gaan voor 2 weken. Ik ben namelijk soms een beetje bang dat ik nu ‘de pijn’ aan het nemen ben en dat als puntje bij paaltje komt de overheid de huiseigenaren toch weer gaat helpen ten koste van de ‘verstandigen’. Dus toch weer nivelleren, want dat is zo’n feest.

  Net als in de zorg, het maakt niet uit hoe gezond je leeft of hoe blessure gevoelig je sport, degene die meer verdient moet meer betalen. (was het plan) Het maakt niet of je verstandig spaart of je het uitgeeft, degene die meer heeft moet meer betalen. Het maakt niet uit of je veel of weinig benzine verbruikt degene met een grotere auto moet meer betalen. Het maakt niet uit hoeveel je gebruik maakt van de kinderopvang, degene die meer verdient krijgt veel minder terug. Het maakt niet uit of je productief bent of niet, de productiefste moet veruit het meeste betalen, etcetera, etcetera.

  Daarom hoop ik dat de overheid dit niet weet te redden en de boel lekker in elkaar stort, want ik ben het helemaal zat met dit beleid. En mocht het echt heel gek de één of de andere kant op gaan dan kan ik gewoon weg gaan, want ik huur en ben niet gebonden aan een huis/hypotheek.

 223. Karel says:

  Hermanes:
  169 JIM

  Houd voortaan ook je bek tegen mij dan mongool!!

  Ben je zeker dat hij het is en niet jij?:-(

 224. Karel says:

  Hermanes: mongool

  Sorry….te laat gelezen.:-)

 225. Inon says:

  Huren neemt hogere vlucht:
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21195721/__Huren_neemt_steeds_hogere_vlucht__.html

  meer vraag naar huur, maar nog meer huuraanbod, lagere huurprijzen volgens Pararius.nl en Direct wonen.

 226. Henk 6 says:

  Hermanes:
  169 JIM

  Houd voortaan ook je bek tegen mij dan mongool!!

 227. Henk 6 says:

  Please moet dit ? Hermanus.

 228. ll says:

  Nou ja zeg, de banken staan er beter voor dan in 2008,

 229. ll says:

  Nou ja zeg, de banken staan er beter voor maar zitten nog steeds in de gevarenzone……….

  http://teletekst.nos.nl/ pagina 104

  Ging een beetje fout, sorry 😉

 230. Voerman says:

  Voerman: Daarom hoop ik dat de overheid dit niet weet te redden en de boel lekker in elkaar stort, want ik ben het helemaal zat met dit beleid. En mocht het echt heel gek de één of de andere kant op gaan dan kan ik gewoon weg gaan, want ik huur en ben niet gebonden aan een huis/hypotheek.

  Tsjaa,
  De overheid kan het geld natuurlijk niet weghalen waar het niet is. Kwestie van dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Wees blij dat jij degene bent met die sterke schouders. Bovendien worden die sterke schouders een beetje extra gesteund door de HRA nog steeds. Als je om speculatieve redenen geen-of nog geen gebruik wilt maken van HRA is dat jouw zaak, maar klagen omdat je daardoor nu mogelijk de rekening voor iets aan het betalen bent….? 🙂

 231. Voerman says:

  Was bij Tsjaa gequote! Sorry

 232. Hermanes says:

  Zo ben ik weer

 233. Voerman says:

  Tsjaa: Ik heb echter wel een vervelend gevoel bij dat vrienden van me klagen over de huizenprijsdaling, maar dan wel lekker met het gezinnetje naar Curacao gaan voor 2 weken.

  Als je een keer een huis hebt maakt het voor je bestedingsmogelijkheden niets uit hoever de prijzen stijgen of dalen. Berekeningen over wat op termijn te besparen valt door nu nog niet te kopen maken je op dit moment evenmin rijker. Allemaal speculatie en virtuele stuff. Toekomst zal uitwijzen wie het verstandigst was.

 234. ll says:

  The Dutch Jungle in derivates.

  Het lijkt Griekenland wel 😉

  http://www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?sectioncode=26&storycode=422242&c=1

 235. Voerman says:

  Hermanes:
  Zo ben ik weer

  Ze hadden het over je. 🙂

 236. Hermanes says:

  225 Voerman

  Sluit ik me helemaal bij aan,het zou zeer uitzonderlijk zijn als je huis wat nu bijvoorbeeld een executiewaarde heeft van 2 ton.Over 20 jaar nog steeds een executiewaarde heeft van 2 ton,of nog erger maar 1,5 ton waard zou zijn.
  Eigenlijk zou ik zelfs blij zijn als het huis maar 2 ton waard zou zijn dan kost mijn brood tegen die tijd nog steeds 1,50

 237. Voerman says:

  Hermanes,

  Anderzijds maakt het over 20 jaar natuurlijk wel uit, wat je 20 jaar geleden (dus nu) voor je huis betaald hebt! Dat is nu wel een overwogen speculatie waard! Als je nu al gekocht hebt maakt het inderdaad niets meer uit.’T is maar in welke positie je nu zit.

 238. Hermanes says:

  229

  Dat klopt hoe minder je leent hoe lager je maandlasten zijn,en dus minder rente moet betalen.

 239. Nico de Geit says:

  Gefrustreerde huiseigenaar scheldt strategische huurder uit. Interessant.

  Waarom ik liever 980 euro per maand huur betaal voor mijn pensioenfondswoning onder de bomen, en geen interesse heb ik een koopkrot van 160k?

  Bekijk het eens over een periode van 5 jaar, 10 jaar. Dat koopkrot daalt alleen in waarde en er gaan tienduizenden euro’s op aan opknappen en onderhoud – en het is heel veel werk.

  Ik wil momenteel niet eens goedkoper huren. Ik verdien ondanks de crisis nog steeds beduidend meer dan dat ik kwijt ben aan huur en andere lasten – ik hou geld over.

  Waarom zou ik dan een koopkrot kopen?

  Ik blijf gewoon lekker zitten en over 5 tot 15 jaar zien we wel verder. Tegen die tijd zijn de woningen een stuk goedkoper, althans, dat verwacht ik. Misschien zit ik er naast. Misschien ga ik ook wel emigreren of een wereldreis maken voor jaaaren. Ik kan alle kanten op. Voor mij geen koopkrot.

 240. Nico de Geit says:

  Peter Schiff schijnt ook te huren. Ook hij kampt met het probleem dat mensen het niet snappen. Misschien is 70 tot 90% van de bevolking gewoon volkomen achterlijk. Ze nemen beslissingen aan de hand van onjuiste aannames: ‘huizen worden altijd duurder’.

 241. Voerman says:

  Vandaag berichtje ontvangen van energieleverancier ESSENT:
  ————————————————–
  Per 1 januari 2013 zijn de leveringstarieven fors gedaald. Een aantal vaste onderdelen op uw rekening is gestegen: netwerkkosten, vastrecht en belastingen. Per saldo blijft uw totale energierekening, bij een gelijkblijvend verbruik, nagenoeg gelijk. Ook uw maandelijkse voorschot blijft gelijk.
  —————————————————

  Netwerkkosten, vastrecht en belastingen gaan natuurlijk nooit meer omlaag.
  Mooi voorbeeld hoe je met vooruitwerkende kracht bestolen wordt (of niet?)

 242. Hermanes says:

  232 Nico de geit

  Dan betaal jij 980 euro op de maand dat 15 jaar lang is 176400 euro.

  ik betaal rond de 700 euro per maand bij 15 jaar verder heb ik de helft van mijn hypotheek afgelost…

  Jij denkt dus goedkoper af te zijn met huren,nee zelfs niet bij een waardedaling van 50%

 243. Voerman says:

  Nico de Geit: Ook hij kampt met het probleem dat mensen het niet snappen.

  Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven en leefwijze. Wat voor een ouwewijvenwereld hebben wij tegenwoordig?
  Vroeger was het trouwens al niet beter, want toen Voerman zijn eerste huis kocht werd hij door alle vrienden en familieleden voor gek verklaard. Voerman heeft nooit spijt gehad van dat besluit, maarja… we leven nu in een andere tijd met andere mensen. 🙂 Welgemeende adviezen worden vaak verward met waarde-oordelen en andersom.

 244. Drummer says:

  Tsjaa,

  Idem.

 245. Expatter says:

  Kan me niet schelen hoe mooi of groot je woont. Als je netto woonlasten meer dan 25% zijn van je netto inkomen, dan kun je problemen verwachten in de toekomst. Dit staat los van huren of kopen. Deze woonquote is voor mij bepalend in de keuze van mijn woning. Veel mensen weten volgens mij niet hoeveel ze nu uitgeven aan wonen en wat ze gaan uitgeven in de toekomst.

 246. snorkel says:

  Artikel op Zerohedge over ‘spoiled teenager syndrome’ – http://www.zerohedge.com/news/2013-01-03/guest-post-spoiled-teenager-syndrome – zo verwend dat ze én hun bevoorrechte positie en bovenmatige hulp van ouders als verworven recht zien én ook niet (langer) in staat zijn realistische inschattingen van risico’s te maken

  Stating the obvious: Natuurlijk is dit een metafoor; vervang ouders door overheid en teenagers door huizenbezitter/burger

 247. Voerman says:

  Hermanes: Jij denkt dus goedkoper af te zijn met huren,nee zelfs niet bij een waardedaling van 50%

  Hermanes, zoek niet te snel confrontatie op dit log. Als je op den duur niet wegloopt uit frustratie, dan zal je geleerd hebben (van al deze mensen) dat de woonwereld niet zo simpel in mekaar steekt als je dacht.

 248. svg says:

  Nico de Geit:
  Peter Schiff schijnt ook te huren. Ook hij kampt met het probleem dat mensen het niet snappen.

  Misschien handig om er een linkje bij te doen.
  http://www.youtube.com/watch?v=6wXQ-5KVRaQ

 249. tufkaj says:

  Voerman: Als je op den duur niet wegloopt uit frustratie, dan zal je geleerd hebben (van al deze mensen) dat de woonwereld niet zo simpel in mekaar steekt als je dacht.

  Ook wel http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

 250. Huren says:

  Het verschil maandlast-huur/koop geeft het risico van het bezit van de hypotheekschuld weer.

  Geeft het verschil tussen wel hypotheekrenteaftrek en geen huuraftrek weer

 251. tufkaj says:

  svg: Misschien handig om er een linkje bij te doen.
  http://www.youtube.com/watch?v=6wXQ-5KVRaQ
  knap hoe rustig hij doorpraat tijdens de aardbeving.

 252. snorkel says:

  Huren: Geeft het verschil tussen wel hypotheekrenteaftrek en geen huuraftrek weer

  +1

 253. Steven says:

  Nico de Geit: Ik blijf gewoon lekker zitten en over 5 tot 15 jaar zien we wel verder. Tegen die tijd zijn de woningen een stuk goedkoper, althans, dat verwacht ik. Misschien zit ik er naast. Misschien ga ik ook wel emigreren of een wereldreis maken voor jaaaren. Ik kan alle kanten op. Voor mij geen koopkrot.

  yep, ik zie het ook zo. (hele andere achtergrond en geschiedenis dan de Geit waarschijnlijk, maar ik kan alles betalen zonder een cent schuld en spaar zelfs: geen zin in 100 duizenden te steken in iets wat daalt)

 254. snorkel says:

  tufkaj: Ook wel en.wikipedia.org/w…2%80%93Kruger_effect

  Combineer het Dunning Kruger effect met het Spoiled Teenager Syndrome en je hebt zo ongeveer de gemiddelde Nederlander te pakken: verwend tot op het bot, geen enkel besef van hoe bevoorrecht ze zijn en de risico’s die ze lopen, verwachten dat de overheid ze wel te hulp schiet en kwaad worden als dat niet meer kan, maar wel dénken dat ze de slimsten zijn

 255. Nico de Geit says:

  Hermanes,

  Het pensioenfonds wil de woning die ik van ze huur voor 980 euro per maand aan mij verkopen voor 350.000 euro kk.

  Ik denk dat de helft daar af gaat. Een paar maanden terug was de cv-ketel stuk: repareren voor 1.500 euro of een nieuwe voor 2.000 euro. Het werd een nieuwe, voor mij helemaal gratis.

  Toen begon de douche te lekken in de keuken. De vloer moest uitgehakt worden en opnieuw gevuld. De volgende ochtend kon ik weer douchen. Helemaal gratis, of beter: all inclusive.

  Ik heb het helemaal naar mijn zin in mijn pensioenfondswoning, zeker als ik mijn huur vergelijk met de huur in dat filmpje: 1.150 euro voor een appartement.

 256. EJS says:

  tufkaj: Ook wel en.wikipedia.org/w…2%80%93Kruger_effect

  Interessant, die kende ik nog niet. Uit het stukje Wikipedia:

  “Kruger and Dunning proposed that, for a given skill, incompetent people will:

  * tend to overestimate their own level of skill;
  * fail to recognize genuine skill in others;
  * fail to recognize the extremity of their inadequacy;
  * recognize and acknowledge their own previous lack of skill, if they are exposed to training for that skill”

  Vraag: welke training hebben politici en bankiers gekregen VOORDAT ze met de handjes aan de knoppen mogen zitten?

 257. Steven says:

  Nico de Geit,

  350.000 is wel effe 357 maanden huur direct handje contantje en zonder dat ze verder een cent onderhoud er meer aan uit hoeven te geven..(en zij rente vangen en jij..rente betalen) Dus 30 jaar huur vooruit betalen… Doe maar niet inderdaad. 🙂

 258. Nico de Geit says:

  svg: Misschien handig om er een linkje bij te doen.
  http://www.youtube.com/watch?v=6wXQ-5KVRaQ

  Goed filmpje! Ik lig helemaal dubbel. 🙂

 259. Nico de Geit says:

  Peter Schiff, waarom hij al jaren huurt:

  http://www.youtube.com/watch?v=wxRxSg2ENlU

  Lachwekkend voor strategisch huurders, een ramp voor leenkneuzen.

 260. Voerman says:

  Truste allemaal.
  Maar eerst nog een borrel! 🙂

 261. Steven says:

  Nico de Geit,

  echt geweldig.. Peter Schiff. : If they have a house they did not need a job.. ha ha ha. mooie klassieker: die zal ik niet meer vergeten. 🙂

 262. cartoonist says:

  Hermanes: 232 Nico de geit

  Dan betaal jij 980 euro op de maand dat 15 jaar lang is 176400 euro.

  ik betaal rond de 700 euro per maand bij 15 jaar verder heb ik de helft van mijn hypotheek afgelost…

  Jij denkt dus goedkoper af te zijn met huren,nee zelfs niet bij een waardedaling van 50%

  Jij snapt het nog steeds niet. Ik heb het je al eens uitgelegd in een van de vorige postings, heb je dat niet gelezen of ben je niet zo snel van begrip ?

  Maar ik leg het je met plezier nog eens uit, al moet ik het je nog 10 keer uitleggen, geeft niets hoor. 🙂

  Jij betaalt op dit moment met je nieuwe koophuis, zolang de huizen met 0,5%/maand in waarde zakken, aan woonkosten boven op de 700 euro meer dan 1000-tot-1250 euro aan afschrijving/vermogensverlies. Samen met belastingen en onderhoud ben jij nu zo.n 2000 euro/maand kwijt en Nico nog niet de helft.

  Als de daling met 0,5%/maand is gestopt, of veel minder is geworden, gaan de slimmerikken, zoals Nico en vele anderen die wat gespaard hebben weer een huis kopen. Dus over een paar jaar en niet over 15 jaar.

  Reken het nog maar eens na wat jijzelf nu aan maandelijkse woonkosten kwijt bent, directe plus indirecte kosten of virtueel verlies.

  Jouw virtuele verlies is de directe winst van degenen die nog even wachten met kopen.

 263. Nico de Geit says:

  cartoonist,

  cartoonist: Samen met belastingen en onderhoud ben jij nu zo.n 2000 euro/maand kwijt en Nico nog niet de helft.

  Ze vragen nu 350k. De verwachting is dat daar volgend jaar 7% af is. Over twee jaar nog een keer 7%.

  Kopen is dus HEEEL duur wonen.

  Maar de waardedaling is niet mijn probleem. Intussen wil ik wel leuk wonen, het leven gaat immers door.

 264. Hermanes says:

  TUFKAY

  Kruger effect nooit van gehoord wel en goeie trouwens,heb ook het idee dat er hier op het forum aardig wat zware autisten zitten………..

 265. Nico de Geit says:

  Nog een filmpje van Peter Schiff in een radio-uitzending van Lew Rockwell:

  http://www.youtube.com/watch?v=wxRxSg2ENlU

  ‘Huizenprijzen kunnen alleen omhoog gaan als er idioten zijn die het huis voor een hogere prijs van je kopen. Zodra de idioten op zijn zet de daling in.’ Enz.

 266. Nico de Geit says:

  Hermanes: heb ook het idee dat er hier op het forum aardig wat zware autisten zitten

  En mongolen….

 267. Hermanes says:

  255 cartoonist

  Dat zijn zijn eigen woorden 5 tot 15 jaar wachten op een huis kopen.

 268. Nico de Geit says:

  cartoonist: Jij snapt het nog steeds niet

  Cartoonist,

  Veel mensen zijn niet in staat om na te denken. Ze doen alles middels aannames. Als je – of beter: iedereen – het 1000 keer vertelt dringt het eindelijk door, maar tegen die tijd is de wind waarschijnlijk alweer gedraaid.

  Wat één persoon zegt kan in de beleving van die mensen niet waar zijn. Voor die mensen is waar wat de massa zegt. Altijd. Die mensen zijn niet te veranderen. Ieder diepgaand onderzoek vinden ze te veel moeite. Het zijn kuddedieren.

 269. Steven says:

  aan Cartoonist en Nico de Geit

  beter dan die Peter Schiff kan ik het niet uitleggen. Ook mooi hoe hij dividendloze aandelen op de hak neemt. echt niets op aan te merken.

 270. Nico de Geit says:

  Hermanes: 5 tot 15 jaar wachten op een huis kopen.

  Ik heb een huis nodig om in te wonen, de rest van mijn leven. Maar als huren aantrekkelijker blijft dan kopen blijf ik huren. Logisch toch?

 271. Steven says:

  zal nog wel een tijdje duren voor mijn familie beseft dat ik niet gek ben in mijn huurhuis, maar heb steeds meer de hoop dat het binnen een jaar of twee de goede kant uit zwingt. (zelf weet ik het uiteraard al, maar wie ben ik?)

 272. cartoonist says:

  @ Hermanus

  ik betaal rond de 700 euro per maand bij 15 jaar verder heb ik de helft van mijn hypotheek afgelost…

  Wel een bijzondere soort hypotheek die jij hebt, 30 jaar looptijd en na 15 jaar heb je de helft afgelost ?

  Als je hypotheek annuitair is heb je na de helft van de looptijd nog lang niet de helft afgelost maar ongeveer 30%. Bijna alles wat jij de eerste jaren betaalt bestaat uit rente.

 273. Hermanes says:

  263 NICO

  Jazeker huren heeft ook voordelen.

  – Geen last van schommelingen in waardedalingen.
  – Geen onverwachte woonlasten.
  – Alleen de huur als vaste lasten.
  – Geen onderhoudskosten.
  – Opzeggen kan op ieder moment.
  – U kunt in aanmerking komen voor huursubsidie.

 274. Hermanes says:

  265

  Je hebt gelijk,eigenlijk de helft van de helft 25% dus na 15 jaar.

 275. Tsjaa says:

  @Cartoonist en Nico de Geit: hilarische filmpjes van Peter Schiff, over gezond verstand gesproken.

 276. Hermanes says:

  269 MAArTEN

  nou nou jij maakt er werk van,is dit autisten effect?

 277. Hermanes says:

  269 MAARTEN

  Ik kom hier om wat wijzer te worden over de huizenmarkt.
  Niet om beoordeeld te worden op mijn karakter (ik ben niet in een hokje te plaatsen)

 278. maarten says:

  Hermanes,

  toevallig eergister gekeken he 😉
  nou nou wat een lichtgeraakte reactie, je ringvinger is vast enorm. troost je de mijne is ongeveer even lang als mn wijsvinger, ik weet niet wat erger is…

 279. Adamus says:

  ll:
  Nou ja zeg, de banken staan er beter voor maar zitten nog steeds in de gevarenzone……….

  http://teletekst.nos.nl/ pagina 104

  Ging een beetje fout, sorry

  Er is iets met zombies, maar het beest is zo groot…..

 280. maarten says:

  Hermanes,

  kijk nou maar gewoon en oordeel daarna

 281. Shekkels says:

  @hermanus

  Ga a.u.b van je huis genieten en val ons niet lastig met onzin!

 282. Hermanes says:

  @ 272 maarten

  haha ik heb een stukje gekeken,ik begrijp wat je wil zeggen en ben het met je eens,behalve het verhaal over mijn vinger

 283. Hermanes says:

  275 @ SHEKKELS

  Dank je dat ga ik doen,wil je dan echt alleen maar met andere forummers bepraten hoelang je nog wil huren en wanneer je nu gaat instappen?

 284. Steven says:

  aan Hermanes

  Beter geen geleend huis “hebben” als de prijs 1000 per maand daalt. Zo misschien duidelijk?

 285. maarten says:

  Hermanes,

  ik ben het er ook niet mee eens hoor, dat van die vingers

 286. Hermanes says:

  @ 278 Beste STEVEN

  Dat is zeker duidelijk.
  Je zal vast een rijk mens zijn met dat ‘bespaarde’geld.

 287. Adamus says:

  De overheid kan het geld natuurlijk niet weghalen waar het niet is.

  Dan heb je nog geen idee hoe de geldmachine werkt 🙂

  http://www.bol.com/nl/p/geld-komt-uit-het-niets/9200000009681345/
  http://adbroere.nl/web/nl/columns/manipulaties-op-grote-schaal.php

 288. Steven says:

  Steven,

  valt wel mee hoor, maar i.i.g geen schulden aan mijn woning.

 289. snorkel says:

  Hermanes,

  Wat jij dus in feite zegt Hermanus, is dat het ‘deflatiespook*’ niet bestaat? Het maakt geen flikker uit dat iets wat je vandaag koopt morgen twee ton goedkoper is. Zelfs al weet je dat je de komende paar jaar met de minuut verder in de min komt te staan. Zelfs al zijn er goedkopere en veiligere alternatieven (die jij alleen niet ziet). Je koopt het gewoon toch nu en schrijft de kosten feitelijk in 1x af (weliswaar gespreid over de komende jaren, als je begrijpt wat ik bedoel). Behoorlijk zwart/wit gesteld maar dit is wel hoe jouw bijdragen overkomen…

  *Het deflatiespook is het economische effect dat consumenten bestedingen gaan uitstellen als de prijzen structureel dalen. Angst voor het inflatiespook is dé reden dat centrale banken altijd aansturen op een inflatie van rond de 2 tot 4 procent.

 290. Adamus says:

  Hermanes:
  TUFKAY

  Kruger effect nooit van gehoord wel en goeie trouwens,heb ook het idee dat er hier op het forum aardig wat zware autisten zitten………..

  Wat is nu je probleem? Je bent mongool of herken je jezelf meer in de autist? Misschien een profiel van jezelf op laten maken door een psycholoog.

 291. Hermanes says:

  284 ADAMUS

  Wat probeer je me te zeggen?

 292. henk 6 says:

  Steven:
  Nico de Geit,

  350.000 is wel effe 357 maanden huur direct handje contantje en zonder dat ze verder een cent onderhoud er meer aan uit hoeven te geven..(en zij rente vangen en jij..rente betalen) Dus 30 jaar huur vooruit betalen…Doe maar niet inderdaad.

  Sterke slogan makkelijk communiceerbaar, handig om een aankoop in het juiste perspectief te zetten!

 293. cartoonist says:

  Adamus: Dan heb je nog geen idee hoe de geldmachine werkt 🙂

  Het overgrote deel van de nederlanders, en de rest van de wereld ook, gelooft nog in sprookjes.

  Dat banken bestaan door spaargeld van omaatjes en anderen die geld over hebben uit te lenen tegen een iets hogere rente aan huizenkopers en bedrijven.

  Het andere sprookje is dat de banken met handen en voeten gebonden zijn aan wat de politiek, en de AFM, beslist en toestaat op financieel gebied.

 294. henk 6 says:

  henk 6,

  henk 6: Sterke slogan makkelijk communiceerbaar, handig om een aankoop in het juiste perspectief te zetten!

  henk 6: Sterke slogan makkelijk communiceerbaar, handig om een aankoop in het juiste perspectief te zetten!

  PS: Als ik de netto contante waarde NCW(5%) van kopen bereken (alleen aankoop geen onderhoud), t.o.v. huren (3% huurstijging per jaar) is de NCW van huren 22% lager dan die van kopen.

  Dus kopen is duurder bij deze prijzen.

  Aanames: aankoop = 350k; huur is 1000 per maand.

 295. Hermanes says:

  He Beavis ghe ghe ghe hoeveel zouden de huizenprijzen nog zakken?ghe ghe ghe ghe ik verwacht nog 400% ghe ghe ghe dat is mooi ghe ghe dan krijgen we geld als we straks een huis kopen ghe geh ghe

 296. Adamus says:

  cartoonist:
  @ Hermanus

  ik betaal rond de 700 euro per maand bij 15 jaar verder heb ik de helft van mijn hypotheek afgelost…

  Wel een bijzondere soort hypotheek die jij hebt, 30 jaar looptijd en na 15 jaar heb je de helft afgelost ?

  Als je hypotheek annuitair is heb je na de helft van de looptijd nog lang niet de helft afgelost maar ongeveer 30%. Bijna alles wat jij de eerste jaren betaalt bestaat uit rente.

  Spaarhypo na 2/3 looptijd 1/3 gespaard/afgelost. Maar slachtoffer zal wel helft aflossingsvrij hebben 🙂

 297. Adamus says:

  cartoonist: Het overgrote deel van de nederlanders, en de rest van de wereld ook,gelooft nog in sprookjes.

  Dat banken bestaan door spaargeld van omaatjes en anderen die geld over hebben uit te lenen tegen een iets hogere rente aan huizenkopers en bedrijven.

  Het andere sprookje is dat de banken met handen en voeten gebonden zijn aan wat de politiek, en de AFM,beslist en toestaat op financieel gebied.

  Regio rabo’s hebben alleen nog spaargeld van 80 plus oma’s 😉
  Die oma’s gaan weer massaal afdelen dit jaar en 50 plus kinderen gaan het bij Roparco parkeren ……en gaan de digitale muntjes in 15 jaar tijd naar 0,0 koopkracht.

 298. cartoonist says:

  Adamus,

  De exponentiele functie is voor de meeste mensen al abracadabra. Laat staan dat ze de formule van Black-Scholes kunnen doorgronden. Dus zullen ze nooit snappen hoeveel ze in werkelijkheid voor geld betalen.

 299. Adamus says:

  Nu ook de MTV generatie 🙁

 300. Steven says:

  Hermanes,

  yep de prijzen dalen. wen er maar aan na 25 jaar stijging. moeilijk he?

 301. Hermanes says:

  294 Steven.

  De prijzen zijn gestegen met pieken en dalen,en we zitten nu in zo’n dal.

 302. Steven says:

  Hermanes,

  Nee we dalen en dat kan gaan tot 90 procent in de min. de markt heeft geen medelijden.

 303. Hermanes says:

  296 Zou het? dus een tussenwoning van bijvoorbeeld 2 ton zou je kunnen kopen voor 20.000 euro (tweedehands auto middenklasse)
  Doe mij er maar 10 van dan.

 304. Adamus says:

  cartoonist:
  Adamus,

  De exponentiele functie is voor de meeste mensen al abracadabra. Laat staan dat ze de formule van Black-Scholes kunnen doorgronden. Dus zullen ze nooit snappen hoeveel ze in werkelijkheid voor geld betalen.

  Ik werd op mijn zestiende al ziek toen ik een rentetafelboekje van Wijdenes in handen kreeg.al die samengestelde intresten…..aow premie tot je vijfenzestigste!

 305. cartoonist says:

  Adamus,

  Het derivaten monster, daar moeten we nu allemaal aan meebetalen. We zijn allemaal slachtoffer.

 306. snorkel says:

  henk 6,

  In mijn geval is de WOZ=waarde (geen idee of ze het daarvoor willen verkopen, want het is uit de verkoop gehaald ver voordat ik er in kwam) zo ongeveer 20 jaar huur. En ik huur ook nog eens vrij duur. Reken daar nog even ongeveer een jaar huur aan kosten koper bij. Dan nog minstens een paar maanden huur per jaar aan allerlei andere kosten/belastingen/verzekeringen.

  Funda 2013 redesign 😉 http://postimage.org/image/66o27j6nn/full/

 307. Hermanes says:

  300 Snorkel

  Leuk gedaan op funda huur vooruit betalen.
  Misschien moet je ook even proberen de huurprijs erbij te zetten van over een jaar of 10.

 308. snorkel says:

  Hermanes,

  In jouw eigen logica: dat maakt niet uit, je hebt het toch al vooruitbetaald.

  Verder schijnt het dat de huren op dit moment aan het dalen zijn, dus dat brengt die aantallen jaren alleen maar omhoog

 309. Hermanes says:

  Dat klopt ik wel ja,maar de andere huurders niet de overheid zorgt er wel voor dat de huren stijgen.

 310. svg says:

  Hermanes:
  296 Zou het? dus een tussenwoning van bijvoorbeeld 2 ton zou je kunnen kopen voor 20.000 euro (tweedehands auto middenklasse)
  Doe mij er maar 10 van dan.

  Hermanus, het gaat om de waarde van een goed, niet om de prijs, trouwens ik verwacht dat er nog 30 a 50 % vanafgaat de komende 2 a 3 jaar , 20.000?, nee, reken op een halvering, dan heb je het wel gehad.

  Trouwens gevonden op http://www.luxetveritas.nl/blog/

 311. snorkel says:

  Hermanes,

  Alleen voor sociale huur, dus niet bij deze huurbedragen. Als ik met sociale huurbedragen had gerekend dan waren de kosten (in jaren huur) nog eens de helft hoger uitgevallen

 312. Hugo says:

  cartoonist: Laat staan dat ze de formule van Black-Scholes kunnen doorgronden.

  Ik heb begrepen dat die formule van Black-Scholes ook al achterhaald is ook al begrijpt 99%+ die formule niet (ik ook niet). Lijkt erop dat mensen het te vertikken om zich te gedragen zoals modellen het voorschrijven. Ik zeg zware boetes als ze dat niet doen. Hoe moet je anders een mondiale economie runnen? (sacr).

 313. svg says:

  dit plaatje, http://www.luxetveritas.nl/blog/wp-content/uploads/2012/12/HYpothecaire-schulden.png laat je niet in de luren leggen door de neergaande lijn van de paarse blokjes, veilig was geweest als het al die jaren tussen de 0 en 5% was gebleven , 1993 met 34% stijging is werkelijk krankjorem , nu zitten we dus met 644.000.000.000 euro hypotheekschuld op en bevolking van amper 16,5 miljoen mensen.

 314. Hermanes says:

  305 Snorkel

  Dat klopt alleen sociale huur,dus de sociale huur gaat omhoog.
  Het effect zal hiervan zijn dat sommige van deze huurders gaan proberen in de vrije huurmarkt te komen ,deze personen(sommige uitgesloten)hebben niet de behoefte om onder de sociale huurprijs te gaan zitten.Gevolg de vrije markt gaat ook omhoog met zijn prijzen.

 315. Hugo says:

  snorkel: *Het deflatiespook is het economische effect dat consumenten bestedingen gaan uitstellen als de prijzen structureel dalen.

  Al minder computers, Iphones, kleding etc gekocht omdat het toch goedkoper word? Het is juist dat mensen de dingen snel kopen welke duurder worden. Er zijn echter slechts weinig zgn echte Griffin goods. Wel vele neppers. Nog meer dan Armani’s en Ferrari’s.

 316. Hugo says:

  Hermanes: Gevolg de vrije markt gaat ook omhoog met zijn prijzen.

  Vergeet je niet ceteris paribus toe te voegen aan die uitspraak? Staat anders zo slordig en kan je geloofwaardigheid aardig ondermijnen als krediet wordt teruggeschroeft en al die wetgeving welke je niet verwacht wordt ingevoerd.

 317. Hermanes says:

  310 Hugo

  Ok die zetten we erbij:ceteris paribus

 318. Nico de Geit says:

  svg: ik verwacht dat er nog 30 a 50 % vanafgaat de komende 2 a 3 jaar , 20.000?, nee, reken op een halvering, dan heb je het wel gehad.

  En daarna weer omhoog? In mijn beleving is het dal heel ver weg. We hebben te maken met ‘gewijzigde demografie’: een mislukte multiculturele samenleving en vergrijzing. Die vergrijzing lost zichzelf op, maar de problemen rond immigranten? We zullen zien, maar nogmaals: het dal is nog lang niet in zicht.

  Delen van het land worden gewoon onbewoonbaar – iedereen die kan vlucht weg. Naar betere oorden, waar dat ook mag zijn. Verpaupering ligt ook daar op de loer. Dat is een risico voor een koper, niet voor een huurder.

 319. Hermanes says:

  312

  Daar zou ik blij mee zijn,lekker rustig wonen

 320. Steven says:

  Hermanes: Dat klopt alleen sociale huur,dus de sociale huur gaat omhoog.
  Het effect zal hiervan zijn dat sommige van deze huurders gaan proberen in de vrije huurmarkt te komen ,deze personen(sommige uitgesloten)hebben niet de behoefte om onder de sociale huurprijs te gaan zitten.Gevolg de vrije markt gaat ook omhoog met zijn prijzen

  veel mensen zitten onder de schulden en verdienen steeds minder en dan kunnen de huurprijzen gewoon niet omhoog. Beetje hetzelfde als een patatje met voor 4 euro verkopen.

 321. Nico de Geit says:

  Is een prijsdaling van 90% of zelfs meer mogelijk? Bekijk de volgende filmpjes:

  —————————

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Ook huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

  Detroit werd 50 jaar lang bestuurd door linkse politici. Mega-woonwijken werden gerealiseerd, onderwijs, gezondheidszorg en er was een goed betaalde arbeidsplaats voor iedereen. De droom van een linkse maatschappij is een nachtmerrie geworden. Detroit wordt nu geteisterd door armoede, werkloosheid en criminaliteit.

  Als het destructieve beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk. En niet alleen Amerika, ook in Nederland zijn de tekenen van een destructief beleid al goed zichtbaar, bijvoorbeeld in Vogelaars’ kansenwijken en andere destructieve projecten. Het is politiek correct om het raciale aspect in de problematiek onaangeroerd te laten.

  Filmpje: ‘Detroit in ruins’

  http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw

  In de woestijn van Californië ligt een meer met een oppervlakte van 970 vierkante kilometer: de Salton Sea. Het meer ontstond in 1905 door een dijkdoorbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat het meer vanzelf op zou drogen, maar dat gebeurde niet. Vanaf de jaren ’20 werd het ontdekt als recreatie-oord. Hotels, restaurants en andere voorzieningen schoten als paddenstoelen uit de grond, later gevolgd door woonwijken, scholen, etc.

  Door landbouw kwamen nitraten in het meer terecht en het meer werd ook steeds zouter. Dat leidde tot algengroei. Toeristen bleven weg en ook de bewoners vertrokken. Wat rest is een post apocalyptisch landschap.

  Filmpje: ‘The Accidental Sea’

  http://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

 322. ll says:

  Hermanes: Ik kom hier om wat wijzer te worden over de huizenmarkt.

  Lees dit dan maar, alles staat erin…… 🙂
  Van de BIS de bank der banken……

  http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

 323. ll says:

  Oh, waren wij maar weer nomaden, vrijheid is het hoogste goed 🙂

  Half Nederland wil verhuizen……

  http://www.nu.nl/economie/2996082/helft-nederlanders-wil-eigenlijk-verhuizen.html

 324. ll says:

  BIS warns of Great Depression from credit spree 2007, sorry NHZ is van Ambrose…… 🙂

  http://www.telegraph.co.uk/finance/2811010/BIS-warns-of-Great-Depression-dangers-from-credit-spree.html

 325. ll says:

  ll: BIS warns of Great Depression

  Ook voor Hermanes uiteraard 🙂

 326. ll says:

  Hermanes: Ik kom hier om wat wijzer te worden over de huizenmarkt.

  En lees dit boek Hermanes 🙂

  http://www.bol.com/nl/p/deflatie-in-aantocht/1001004006244730/

 327. Draaikont says:

  EJS: Daarom moet je voor jezelf een business case opstellen.

  Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom dat moet. Waarschijnlijk moet je veel verdienen om in business cases over je eigen woongenot en portemonnee na te denken.

  Als ik 2500 euro huur kon betalen zou ik in elk geval niet klagen dat ik 2500 euro huur moest betalen.

 328. EJS says:

  Draaikont: Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom dat moet. Waarschijnlijk moet je veel verdienen om in business cases over je eigen woongenot en portemonnee na te denken.

  Een ieder die afweegt om tijdelijk te huren versus nu te kopen maakt voor zichzelf impliciet een ‘business case’ van kosten en opbrengsten. Een mentaal plaatje van voor- en nadelen. De financiele kant van de zaak is het simpelste, de emotionele/immateriele kant de moeilijkste. In welk marktsegment je je beweegt maakt daarbij niet uit.

 329. azijnseikerT says:

  Laatst was er hier geloof ik van de ING zo`n mooie grafiekje van de huizenprijzen vanaf 1978 ongeveer. Waarbij je zag dat er in de eerste periode een korte en abrupte stijging en daling te zien was. (huizenbubble jaren 80)
  Nu hebben we weer een daling die haast net zo synchroon loopt met de stijging. Wat mij daarin verbaast is dat de grote stijging al tussen 1995 en 2000 is geweest. Mijn vraag daarbij is, misschien weet Tufkaj dit, waarom er na die stijging geen correctie is gekomen? Ook in die tijd was er economische malaise (internetbubble).
  En ik zag in die grafiek ook niets over de invoering van de euro. Niet echt on-topic, maar sommige zaken moeten soms even inwerken.

 330. ll says:

  Woonlasten Nederland het hoogste van Europa

  http://www.bespaarenergiemetdewoonbond.nl/art/uploads/image/woonlasten%20europa%20persbericht%2030%20aug%202010.jpg

  30.9 % van het besteedbare inkomen 2010.

 331. ll says:

  azijnseikerT: Mijn vraag daarbij is, misschien weet Tufkaj dit, waarom er na die stijging geen correctie is gekomen?

  Securitisatie ? Nog meer krediet blaast de bubbel verder op 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-invloed-van-securitisaties-op-de-statistieken-van-kredietverlening/

 332. V says:

  azijnseikerT: Mijn vraag daarbij is, misschien weet Tufkaj dit, waarom er na die stijging geen correctie is gekomen? Ook in die tijd was er economische malaise (internetbubble).

  In een “markt” van schaarste is betaalbaarheid het enige wat de prijs definieert.

  Het grote verschil met de internetbubble crisis is dat de rente in die tijd juist verlaagd werd terwijl deze in de jaren 80 verhoogd werd. Het tweede verschil is dat er in de jaren 80 op grote schaal aan loonsverlaging werd gedaan. Het derde verschil is dat alle regulering op de banken was losgelaten.

 333. afbetaalde huiseigenaar says:

  EJS,

  daar is vrouw/man geen uitzondering.. in engeland hebben ze een gezegde daarvoor:
  penny wise but pound foolish

  en dat geld dus voor de meeste nederlanders dito:
  allemaal een AH bonus kaart maar verzuipen aan de veels te duur gekochtte huizen

 334. azijnseikerT says:

  @ll

  Klinkt logisch als er nu bij een kredietcrisis het wel vastloopt. thnx ook @328.

 335. Jeroen says:

  azijnseikerT: Mijn vraag daarbij is, misschien weet Tufkaj dit, waarom er na die stijging geen correctie is gekomen? Ook in die tijd was er economische malaise (internetbubble).

  Toevoeging op reactie van ‘V’: vanaf de jaren tachtig kwamen er steeds meer tweeverdieners. Dat zorgt voor extra bestedingsruimte en daarmee ook een deel prijsopdrijving. Tweeverdienerschap is een blijvende maatschappelijk ontwikkeling die niet wordt teruggedraaid, dus daarvoor komt geen correctie.

 336. azijnseikerT says:

  @Jeroen,

  Dat is nog even de vraag met de stijgende kinderopvang.

 337. azijnseikerT says:

  kosten van kinderopvang

 338. SchuurHuurder says:

  cartoonist:
  Adamus,

  De exponentiele functie is voor de meeste mensen al abracadabra. Laat staan dat ze de formule van Black-Scholes kunnen doorgronden. Dus zullen ze nooit snappen hoeveel ze in werkelijkheid voor geld betalen.

  Heb de B&S formule wel ooit eens moeten kunnen herleiden er terug in elkaar zetten, maar het is wat weggezakt. Ik snap niet wat het te maken heeft met het percentage dat je aflost. Kan je mij dat uitleggen?

 339. Keesje says:

  azijnseikerT:
  kosten van kinderopvang

  Precies, voor de hoogste gezamenlijke inkomens 100% duurste kind, rond de 80% kinderen daarna.
  0-4 300 euro per kind per dag per maand netto.
  4-12 200 euro per kind per dag per maand netto.

  Bij 2 kinderen ben je er al in 2013 alleen al ( en het wordt nog erger, waarschijnlijk alles netto zelf betalen??) honderden euro’s netto op achteruit gegaan per maand. Dus zie je huizen 400.000+ te koop staan van mensen met 3-4 kleine kinderen…….die zullen nogal eens kleiner willen wonen omdat extra inkomen (inmiddels meer dan) het laagste netto salaris kost……en deze persoon zal dan voorlopig willen stoppen met werken….

 340. henk 6 says:

  V: In een “markt” van schaarste is betaalbaarheid het enige wat de prijs definieert.

  Maar schaarste is nu ook een sprookje geworden. Na het onverantwoordelijke leengedrag, is het gebrek aan schaarste het volgend feit waardoor de zeepbel verder leeg loopt.

 341. ll says:

  Keesje: Dus zie je huizen 400.000+ te koop staan van mensen met 3-4 kleine kinderen

  In Ierland pakken ze dat anders aan. De Bank zegt……per kind 40k minder krediet voor een woning 😉

 342. Keesje says:

  ll: In Ierland pakken ze dat anders aan. De Bank zegt……per kind 40k minder krediet voor een woning

  Goed plan voor Nederland….en dat zou verstandig zijn met jonge koppels om die daarmee meteen een ton minder te laten lenen per maand, om te sparen voor meubels, onderhoud, en later eventueel kinderen….

 343. afbetaalde huiseigenaar says:

  tufkaj,

  tufkaj:what a beauty!
  .. zit hier met de tong op mijn schoenen van vermoedheid ( het jaar begon al met een big bang)maar dit is heerlijk om de dag zo te beginnen..

  ik heb er een mooie quote uit geplukt voor ons

  “Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge” Charles Darwin..

 344. Keesje says:

  henk 6: Maar schaarste is nu ook een sprookje geworden. Na het onverantwoordelijke leengedrag, is het gebrek aan schaarste het volgend feit waardoor de zeepbel verder leeg loopt.

  Exact. Door de uitgevallen vraag in de bouw en andere wegvallende banen waar veel buitenlanders in werkzaam zijn, zal in ieder geval een gedeelte gehuurde huizen leeg achter gaan laten. Alleen al aan Polen waren er vorig jaar 200.000 in Nederland. Laten die nou gemiddeld 40.000 huizen achter gaan laten…….( meer mensen per huis gemiddeld)

 345. Keesje says:

  Aanvulling 340: vakantiehuizen zullen wel verlaten worden door Polen en ingenomen door wachtende nederlandse kopers 😉

 346. Keesje says:

  Vergeet de dalende werknemerslonen ook niet. Werk zelf in de ICT, maar steeds vaker komen bedrijven met 3 maanden contracten a een normaal maandsalaris per maand, maar dan ben je wel je werk kwijt. Niks meer lucratieve urencontracten. Wanneer zullen die contractor spaarpotten leegraken….? Verder vragen ze door de 7% werkeloosheid ook steeds vaker 15 poten ipv de gebruikelijke 10 tegen een salaris waarvan je denkt: daar verkast niemand vrijwillig voor….

 347. afbetaalde huiseigenaar says:

  snorkel,

  cool.. creatief!

 348. lorenzo says:

  Adamus: Keizer Karelweg?

  Geeft aan het mondiale denkvermogen . Geen verwijt , wel een feit.

 349. lorenzo says:

  Hermanes:Ik kom hier om wat wijzer te worden over de huizenmarkt.

  Of je hier dan op de juiste plek bent valt nog een boompje over op te zetten.

 350. SchuurHuurder says:

  Keesje: Goed plan voor Nederland….en dat zou verstandig zijn met jonge koppels om die daarmee meteen een ton minder te laten lenen per maand, om te sparen voor meubels, onderhoud, en later eventueel kinderen….

  Het probleem is dat jonge stellen dan maar voor het krijgen van kinderen op 2 inkomens + verwachtte groei in inkomen een maximale lening nemen. Dan zit je namelijk veilig voor de gemene bank die je minder uit wil lenen als je kinderen hebt.

  Lijkt mij beter om de hypotheek op 1 inkomen te baseren, als je dan nog niet uitkomt moeten beide partners toch maar werken. Dan heb je toch nog wat financiële ruimte zonder dat er een prikkel is om je zo snel mogelijk in zoveel mogelijk schulden te steken.

 351. Henk says:

  Keesje
  Dus zie je huizen 400.000+ te koop staan van mensen met 3-4 kleine kinderen…….die zullen nogal eens kleiner willen wonen omdat extra inkomen (inmiddels meer dan) het laagste netto salaris kost……en deze persoon zal dan voorlopig willen stoppen met werken….

  Ik begrijp hier niets van. Bedoel je met “400.000+” nu aantallen of bedragen van €400.000 en hoger?
  Mensen met 3 tot 4 kinderen “zullen nog al eens kleiner willen gaan wonen”??? Groter zal je bedoelen.

  “omdat extra inkomen (inmiddels meer dan) het laagste netto salaris kost”. Dit is echt abracadabra, druk je alsjeblieft duidelijker uit.

  “……en deze persoon zal dan voorlopig willen stoppen met werken…” Over welke persoon heb je het nu ineens? Eerst heb je het over grote gezinnen en nu over een persoon. Bedoel je hier misschien de kostwinner van dat grote gezin mee en waarom zou iemand überhaupt voorlopig willen stoppen met werken?

 352. Expatter says:

  Wat is dit topic een chat sessie geworden. Tijd voor een nieuw topic admin…

 353. Keesje says:

  SchuurHuurder,

  @346 op 1 inkomen weer, ben ik het ook helemaal mee eens. Kinderen zijn heel duur, en de vaste maandlasten zullen alleen maar oplopen qua belastingen, zorgverzekeringen en energieprijzen de komende jaren….risico op kind dat NIET op de opvang kan wordt ook onderschat, 20% van de kinderen is daar gewoon vanwege problemen niet goed af gehoord: oorproblemen, gedragsproblemen, gezondheiddsproblemen, extreme verlatingsangst bij moeder of kind).

 354. Keesje says:

  Henk,

  Ik heb het over bedrag, en ik heb het over laagste inkomen van een werkend koppel, meestal de moeder, soms de vader 😉

 355. Henk says:

  @Keesje:
  “omdat extra inkomen (inmiddels meer dan) het laagste netto salaris kost”
  Kan je deze zin nog eens uitleggen?

 356. Rexpat says:

  Brinkman wil de national Hypotheekgarantie uitbreiden.
  Hmmm. Goed hoor van de heer Brinkman.

  http://tinyurl.com/afrka2v

 357. Johanna says:

  @233 @241 etc
  Die Peter Schiff, beheerder van een nogal wisselend presterend fonds, is zelf nu ook niet bepaald de snuggerste met z’n voorkeur voor de oudbakken doctrines van Mises@co en z’n afkeer van mathematische methoden.

  Anders had ie gezien dat het veruit best presterende fonds Renaissance Technologies is van Jamie Simons (van Chern-Simons naam en faam). RT heeft alleen quants in dienst, geen economen en geen ‘mensen van de praktijk’.

  Ze zijn er nogal geheimzinnig over maar hebben in feite de hele MPT overboord gegooid; geen Markowitz, Sharpe, CAPM , BSM , CRR etc.). Zijn zelfs afgestapt van de Ramsey-de Finetti-Savage waarschijnlijkheidstheoretische onderbouw van de SEU en teruggegaan naar Keynes concept van waarschijnlijkheid (in de Hailperin versie) en gebruiken verder een veelheid van de nieuwste correlatie technieken.

  Waarmee overigens niet gezegd wil zijn dat dit soort manoeuvres enig maatschappelijk nut heeft (bijv. in het bepalen van de ‘juiste prijs’, zoals weleens gesuggereerd wordt)

 358. Floor says:

  azijnseikerT,

  Er zijn diverse redenen waarom de boel na 2000 niet ingekakt is.
  De invoering van de euro waardoor in één klap miljarden vrij kwamen vanwege het verdwijnen van wisselkoersen (geld wat gewisseld werd was voordien minstens een dag uit roulatie, cq zat in de pijpleiding van de bank). Deze miljarden hebben allemaal een weg gevonden naar de beurs en de huizenmarkt.
  Vanaf midden jaren ’90 hypotheek op twee inkomens mogelijk.
  Het bewust ‘drukken’ van de hypotheekrente door banken in overleg met de overheid na 2000.

  Je kunt rustig stellen dat de boel rond 2000 al naar de donder was en men toen op hoop van zegen alle registers open getrokken heeft om een fictieve economische groei te bewerkstelligen in de hoop dat de toekomst alle problemen op zou lossen, klinkt bekend niet?
  Vandaar dat we ook in Nederland in ieder geval reeds 12 jaar op de pof leven.
  In feite zaten we in de jaren ’80 al op het verkeerde spoor, maar toen hadden we nog enige reserve en kon de rente nog omhoog, hetgeen een zelfregulerend effect had.

 359. Rexpat says:

  Johanna:
  @233 @241 etc
  Die Peter Schiff, beheerder van een nogal wisselend presterend fonds, is zelf nu ook niet bepaald de snuggerste met z’n voorkeur voor de oudbakken doctrines van Mises@co en z’n afkeer van mathematische methoden.

  Anders had ie gezien dat het veruit best presterende fonds Renaissance Technologies is van Jamie Simons (van Chern-Simons naam en faam). RT heeft alleen quants in dienst, geen economen en geen ‘mensen van de praktijk’.

  Ze zijn er nogal geheimzinnig over maar hebben in feite de hele MPT overboord gegooid; geen Markowitz, Sharpe, CAPM , BSM , CRR etc.). Zijn zelfs afgestapt van de Ramsey-de Finetti-Savage waarschijnlijkheidstheoretische onderbouw van de SEU en teruggegaan naar Keynes concept van waarschijnlijkheid (in de Hailperin versie) en gebruiken verder een veelheid van de nieuwste correlatie technieken.

  Waarmee overigens niet gezegd wil zijn dat dit soort manoeuvres enig maatschappelijk nut heeft (bijv. in het bepalen van de ‘juiste prijs’, zoals weleens gesuggereerd wordt)

  Het is ook allemaal onzin.

  Onderliggende waardes zijn allang niet meer relevant. Het gaat om de toegekende waarde van wat je denkt dat de markt gaat doen. Vervolgens handel je daarop. Dat doen de anderen ook. Aangezien je denkt te weten dat de anderen dat gaan doen beslis jij iets anders te doen. Maar dat had de ander ook al bedacht. Maar jij hebt ook al door natuurlijk dat de ander rekening houdt met jouw handelswijze. Dat had je ook al ingecalculeerd. Dus dan beslis je….

  De mathematische modellen trachten ook dat soort aspecten te incorporeren en maken nu ook deel uit van dat spectrum. Degenen die weten hoe de verschillende mathematische modellen in elkaar steken en daar een model omheen bouwt waarin de beslissingsfactoren van die verschillende modellen in worden meegewogen heeft een voorsprong.

  Totdat iemand een model bouwt waarin dat model wordt meegewogen.

  Ik denk dat Schiff aan wensdenken doet. Hij stelt dat alleen de onderliggende waarde (dividend etc) bepalend zou moeten zijn voor de koers. De onderliggende waarde is niet relevant meer. Dat is jammer want dat betekent dat je PR meer aan je waarde doet dan je operatie.

  Een afkeer van mathematische modellen?
  In den beginne was er inzicht. Nu draagt het alleen maar bij aan de chaos en is niemand meer in staat de onderlinge interacties van de verschillende systemen te herkennen laat staan te begrijpen.

  Dus..hop…terug naar de kern.

 360. snorkel says:

  Hugo,

  Ik zeg niet dat ik er aan mee doe… Ik zeg dat de centrale bankiers en politici van deze wereld er bang voor zijn. Lijkt me niks tegenin te brengen

 361. snorkel says:

  Hermanes,

  Ja hoor, van max 60 euro huurverhoging gaan relatief rijke sociale huurders massaal op zoek naar een veel duurdere geliberaliseerde huurwoning. Het lijkt me eerder waarschijnlijk dat deze mensen voor liberale begrippen goedkoop willen huren en hoge eisen durven stellen; ze zitten immers al prima. Bovendien; bij een dalende huurprijzentrend wordt door een grotere roulatiesnelhied (een sneller huurhuizentreintje zo u wilt), de daling van de gemiddelde daadwerkelijk betaalde huursom alleen maar versneld. Denk daar maar eens over na 😉

 362. azijnseikerT says:

  @Floor

  Heb er geen verstand van. Maar het klinkt heel onwaarschijnlijk dat er milarden vrij komen doordat er tijd over omwisseling gaat. Het gaat immers telkens maar om 1 dag. Bij het overboeken gaat nog steeds tijd zitten, vraag me af of dit niet hetzelfde is.

 363. Henk 6 says:

  @admin, kunnen we eens aandacht besteden aan het sprookje van woning schaarste.

  het opheffen van dit sprookje zal de komende jaren de voornaamste driver zijn voor de markt. Prijzen zijn nu nog gebasseerd op “maximale leencapaciteit”, straks krijg je andere drivers voor de waardebepaling.

  Dit laatste is het positieve nieuws van de komende jaren, lagere woon quotes en geen woningnood!

 364. Frans says:

  @ Johanna & Rexpat:
  The market is rigged!
  Meer dan de helft van de handel gebeurd door computers en what about HFT?
  Dat er een fonds is wat alleen maar TA gebruikt de beste resultaten heeft behaald zegt mij niets.
  Een zwaluw maakt geen zomer, en je weet niet hoe dit fonds in staat is van inside information and market riggen gebruik maakt.
  De financieele markten staan stijf van de fraude, het gaat nergens meer over. Je kunt proberen met TA slimmer te zijn dan de rest, maar dat is proberen een schijthuis te vergulden: onmogelijk!

 365. Hermanes says:

  316 Nico de geit

  Mooi stukje over de Salto Sea en andere you tube filmpjes,ik krijg meer de indruk bij je geschreven stukje ,dat dit een doomsday prepper forum moet worden.Heeft vrij weinig te maken met de huizenmarkt zeepbel.

 366. sven says:

  Hermanes:
  316 Nico de geit

  Mooi stukje over de Salto Sea en andere you tube filmpjes,ik krijg meer de indruk bij je geschreven stukje ,dat dit een doomsday prepper forum moet worden.Heeft vrij weinig te maken met de huizenmarkt zeepbel.

  ” Doomsday prepper forum ”

  Als Herman dat idee gaat krijgen, dan heeft ie nog een héél eind te gaan.

  Nee, wat ik weer niet begrijp is dat er personen op dit forum actief zijn die er naar hun inzicht neutraal, matig bubbel/zeepbel tot zwaar euforisch zeepbel/bubbel achtig over de huizenmarkt denken.

  Alleen wat bij alle gevallen duidelijk is, dat ze werkelijk géén enkel argument hebben die de huizenprijszeepbel in nederland kan rechtvaardigen en ontkennen.

  Verder hebben ze geen clou om met de huidige situatie om te gaan, en zich daarop voor te bereiden.

  Dit zijn prachtige tijden voor mensen die vanaf de zijlijn de boel hebben zien aankomen en niet zo stom zijn geweesd er in mee te doen.

 367. Claude says:

  Hugo Priemus aan het woord: http://www.bnr.nl/topic/beurs/519773-1301/gluren-bij-de-buren-flexwerkers-moeten-huren

  Let op: het is nog zinnig ook.

 368. Hermanes says:

  363 Sven

  Prachtige tijden om vanaf de zijlijn mee te kijken,zeker jouw eigen risico in de zorg gaat niet omhoog.
  Bijna heel Nederland moet bezuinigen maar onze Sven niet omdat hij een huurhuis heeft ipv een koophuis,bij iedereen waait het maar niet bij jouw omdat je huurt…

 369. sven says:

  Hermanes:
  363 Sven

  Prachtige tijden om vanaf de zijlijn mee te kijken,zeker jouw eigen risico in de zorg gaat niet omhoog.
  Bijna heel Nederland moet bezuinigen maar onze Sven niet omdat hij een huurhuis heeft ipv een koophuis,bij iedereen waait het maar niet bij jouw omdat je huurt…

  Dat komt ervan Herman, als de hele meute onverstandige financieele beslissingen hebben genomen.

  Alle negatieve gevolgen hadden véél eerder plaats moeten vinden, dan was de pijn minder geweesd.

  Mensen die de bubbel in stand willen houden zijn DE oorzaak van het probleem. Hoe verder je hem opblaasd hoe harder hij uitelkaar spat.

 370. Henk 6 says:

  sven: ” Doomsday prepper forum ”

  Als Herman dat idee gaat krijgen, dan heeft ie nog een héél eind te gaan.

  Nee, wat ik weer niet begrijp is dat er personen op dit forum actief zijn die er naar hun inzicht neutraal, matig bubbel/zeepbel tot zwaar euforisch zeepbel/bubbel achtig over de huizenmarkt denken.

  Alleen wat bij alle gevallen duidelijk is, dat ze werkelijk géén enkel argument hebben die de huizenprijszeepbel in nederland kan rechtvaardigen en ontkennen.

  Verder hebben ze geen clou om met de huidige situatie om te gaan, en zich daarop voor te bereiden.

  Dit zijn prachtige tijden voor mensen die vanaf de zijlijn de boel hebben zien aankomen en niet zo stom zijn geweesd er in mee te doen.

  Wat mij nog het meeste verbaast is dat we op deze blog iedere keer, net als ik, extra argumenten verzamelen waarom de zeepbel, een zeepbel is.

  Inmiddels is dat wel duidelijk. Het probleem wat ik heb is. “Hoe is het mogelijk dat de buitenwereld nog steeds niet de onzin (wil) ziet van de hele situatie! ”

  Het is veel meer het issue, welke simpele boodschap gaan we vertellen zodat de rest van Nederland de onzin van de gehele situatie doorziet! (gelijk krijgen)

 371. snorkel says:

  Henk 6: Het probleem wat ik heb is. “Hoe is het mogelijk dat de buitenwereld nog steeds niet de onzin (wil) ziet van de hele situatie! ”

  Ik weet niet of je pokert, maar dan zegt de term “pot commited” je misschien iets? Je hebt er al zoveel in geinvesteerd dat je niet meer terug kunt

  Van Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Glossary_of_poker_terms
  pot-committed; the situation where you can no longer fold because the size of the pot is so large compared to the size of your stack.

 372. Hermanes says:

  Ben het met jullie eens dat het probleem van nu ontstaan is bij de huizen die gekocht zijn met de jaren 90bubbel,de 40ers die overwaarde’s hebben opgenomen.
  En niet te vergeten de baby-boomers die denken op alles recht te hebben waar de jongere mensen de zakken moeten vullen van de boomers.Heb je toendertijd dus jaren 90 geen huis gekocht,heb je pech gehad(je had een mooie overwaarde kunnen hebben zelfs met deze prijsverlagingen en de vele procenten die er nu nog afgaan).
  Dus het komt erop neer dat je geluk moet hebben of in de goede tijd geboren worden,maar dat is een beetje moeilijk te regelen of je in de goede tijd geboren wordt of niet.

 373. Maria says:

  Henk 6: Wat mij nog het meeste verbaast is dat we op deze blog iedere keer, net als ik, extra argumenten verzamelen waarom de zeepbel, een zeepbel is.

  Inmiddels is dat wel duidelijk. Het probleem wat ik heb is. “Hoe is het mogelijk dat de buitenwereld nog steeds niet de onzin (wil) ziet van de hele situatie! ”

  Het is veel meer het issue, welke simpele boodschap gaan we vertellen zodat de rest van Nederland de onzin van de gehele situatie doorziet! (gelijk krijgen)

  Zolang als de “Fabeltjeskrant” de mogelijkheid heeft om zaken te verdraaien c.q. in een roze wolk te plakken zal het “klootjesvolk” blijven geloven
  dat dat de waarheid is.
  De meesten hier op dit blog weten zo ondertussen wel hoe haas hupt, maar zie jij dat terug op het Journaal of in de Telegraaf?
  En niet alleen de zeepbel maar de waarheid hoezeer zich de banken hebben ingevreten in een, dacht ik, democratisch land.

  Brinkmannetje komt weer met een super oplossing, gelukkig gepareerd door Hugo Primus, maar wordt die waarheid ooit aan “het Volk” verteld.
  In, jawel hoor, Jip en Janneke taal?

  Als Brinkman eens met z’n vrouw ging spelen, dat zou beter voor het land zijn!

 374. Maria says:

  Hermanes:
  Ben het met jullie eens dat het probleem van nu ontstaan is bij de huizen die gekocht zijn met de jaren 90bubbel,de 40ers die overwaarde’s hebben opgenomen.
  En niet te vergeten de baby-boomers die denken op alles recht te hebben waar de jongere mensen de zakken moeten vullen van de boomers.Heb je toendertijd dus jaren 90 geen huis gekocht,heb je pech gehad(je had een mooie overwaarde kunnen hebben zelfs met deze prijsverlagingen en de vele procenten die er nu nog afgaan).
  Dus het komt erop neer dat je geluk moet hebben of in de goede tijd geboren worden,maar dat is een beetje moeilijk te regelen of je in de goede tijd geboren wordt of niet.

  Misschien is het grote verschil toch dat die generatie van tevoren wel de barricade is opgegaan om te zorgen voor een wezenlijk andere maatschappij.
  Ik heb van de “patatgeneratie” nog geen demonstratie gezien. Ik zie ze alleen in rijen voor de nieuw I-phone staan.

 375. SchuurHuurder says:

  snorkel,

  Drawing dead komt dichter in de buurt 🙂

 376. Henk 6 says:

  Maria,

  snorkel,

  Dit wetende moeten wij daar dus op inspelen.

 377. snorkel says:

  Henk 6: Het is veel meer het issue, welke simpele boodschap gaan we vertellen zodat de rest van Nederland de onzin van de gehele situatie doorziet! (gelijk krijgen)

  Ik denk dat Tufkaj met zijn filmpjes op de goede weg is. Of mijn poging op http://postimage.org/image/66o27j6nn/full/ – Het gaat niet zo zeer om rationele argumenten, maar juist om emotionele.

  Vergelijk het maar met de huidige campagne tegen roken; de heren reclamemakers hebben eindelijk door dat mensen beginnen met roken niet om de objectieve voordelen van roken, maar omdat roken ‘stoer’ is. Dus objectieve nadelen er tegenover stellen heeft weinig nut; er is een mindshift nodig dat rokers ‘loosers’ zijn, en daar gaat de nieuwe anti-rook campagne dus over. https://www.youtube.com/watch?v=PCpojqnMeBk

  Zo is ook lange tijd een huis kopen ‘stoer’ geweest. Daar win je het met rationele argumenten nooit van, want die worden gewoon terzijde geschoven of men is opeens oost-indisch doof (hoi Hermanus, geet het nog een beetje?). Emotionele overwegingen moeten met emotionele middelen bestreden worden 😉

 378. snorkel says:

  SchuurHuurder,

  Aha, kenner 😉

 379. Voerman says:

  Henk 6: Het is veel meer het issue, welke simpele boodschap gaan we vertellen zodat de rest van Nederland de onzin van de gehele situatie doorziet! (gelijk krijgen)

  En wat dan nog?
  Em wat heb je dan bereikt?
  En wat wil je danwel bereiken?

  Mogelijk is ‘de zeepbel’ niets meer, dan een door dit log in het leven geroepen hobby voor mensen die graag wat met elkaar chatten met als bindmiddel de huizentoestand in dit landschap, die natuurlijk wel belangrijk is, maar niet belangrijk genoeg om de totale bevolking op de achterpoten te zetten.

  Natuurlijk is de hele situatie onzin, maar van afstand gezien zijn er veel meer en veel onzinniger zaken gaande. (op gebied van zorg, Europa, etnisch/demografisch probleem, corruptie/graaierij, werkgelegenheid, noem maar op). Natuurlijk is er samenhang van zaken, maar een element als de woningmarkt daaruit gepikt ziet er met alle respect niet als de gigantisch uit!
  Zeker niet, wanneer je net als de gemiddelde mens alhier een niet lekkend dak boven je hoofd hebt.

 380. Maria says:

  snorkel,

  Eens!

 381. Voerman says:

  Maria: Misschien is het grote verschil toch dat die generatie van tevoren wel de barricade is opgegaan om te zorgen voor een wezenlijk andere maatschappij.
  Ik heb van de “patatgeneratie” nog geen demonstratie gezien. Ik zie ze alleen in rijen voor de nieuw I-phone staan.

  Daar ben ik het hartgrondig mee eens, maar heb dat argument al eens tot groot ongenoegen van veel posters alhier om de oren gehad als ‘ouwemannenpraat’.
  Kennelijk helpt het beter om elkaar op dit blog uit te schelden en belachelijk te maken; anders zou je er misschien ook eens een ‘stille tocht’ aan kunnen wijden.

 382. snorkel says:

  snorkel,

  Nog even iets toevoegen: Uit Amerikaans onderzoek naar politieke compagnes is ook nog eens gebleken dat met cijfers onderbouwde rationele argumenten juist averechts werken om overtuigingen te veranderen. De irrationele vooronderstellingen die men reeds had worden juist versterkt als er rationele en onderbouwde argumenten tegenovergesteld worden. Met andere woorden, tegen emotionele overtuigingen zijn rationele argumenten zelfs contra-productief (we zijn wel blij dat je er bent hoor Hermanus)

  ps, ik heb gezocht, maar kan het betreffende artikel nu even niet vinden. Als ik het nog vind dan post ik het later.

 383. Ma Ling says:

  artikel is hierboven al paar keer benoemd, maar toch: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21197369/__Brinkman_wil_uitbreiding_NHG__.html

  Even erop ingaan: NHG moet dus worden verhoogd (tot € 320 k) voor flexers en starters. Volgens Brinkman moeten ze wel meer aflosen en eigen geld meenemen.

  MAar meneer Brinkman toch, hoeveel starters kent u met zoveel eigen vermogen? En zouden starters wel iets boven de drie euroton moeten uitzoeken?

  Brinkman vervolgt nog mooier: “Het zou goed zijn als er een soort vangnet, een regeling komt. Je kunt dan zeggen dat de Staat wat minder borg inlegt en de maatschappij wat meer”.

  Maar natuurlijk Elco; laten we naast de grote banken, heel Zuid-europa, de zorgmaffia en Brussel ook nog een bijzondere groep mensen, de koophuilers, een hand boven het hoofd houden. Risico’s afwentelen op de maatschappij, echt een situatie waar we als land bij gebaat zijn.

  Godverju, wat ben ik blij als die man weg is, aannemende dat zijn opvolger slechter kan presteren.

 384. Ma Ling says:

  daar vergat ik een woordje:

  Godverju, wat ben ik blij als die man weg is, aannemende dat zijn opvolger NIET slechter kan presteren.

 385. Voerman says:

  snorkel: Zo is ook lange tijd een huis kopen ‘stoer’ geweest.

  Misschien was dat wel stoer voor een bepaalde lichting mensen en in een bepaald tijdbestek.
  Maar dat was lang niet altijd zo. Ik heb persoonlijk nooit anders gezien, dan dat het kopen van een huis te maken had met het domweg met je meiske en later met kinderen erbij een goed onderdak willen hebben. Het kopen was voor sommigen de beste manier om dat voor elkaar te krijgen. Voor anderen was het een onbereikbaar ideaal. Niets spactaculairs als je een huis kocht, niets stoers, niets slims,niets doms, niets speculatiefs. Eigenaren en huurders ontmoetten later voor- en nadelen van hun keuzes of mogelijkheden en dat gaat vooral tegenwoordig gepaard met allerlei emoties, maar dat is achteraf. Tegenwoordig laat men vooraf allerlei emoties toe, die bepalend zijn voor het wel- of juist niet kopen. Die emoties zijn vaak een slecht startblok.

 386. Rexpat says:

  Voerman: Misschien was dat wel stoer voor een bepaalde lichting mensen en in een bepaald tijdbestek.
  Maar dat was lang niet altijd zo. Ik heb persoonlijk nooit anders gezien, dan dat het kopen van een huis te maken had met het domweg met je meiske en later met kinderen erbij een goed onderdak willen hebben. Het kopen was voor sommigen de beste manier om dat voor elkaar te krijgen. Voor anderen was het een onbereikbaar ideaal. Niets spactaculairs als je een huis kocht, niets stoers, niets slims,niets doms, niets speculatiefs. Eigenaren en huurders ontmoetten later voor- en nadelen van hun keuzes of mogelijkheden en dat gaat vooral tegenwoordig gepaard met allerlei emoties, maar dat is achteraf. Tegenwoordig laat men vooraf allerlei emoties toe, die bepalend zijn voor het wel- of juist niet kopen. Die emoties zijn vaak een slecht startblok.

  Dat is natuurlijk die patatgeneratie weer. Tegenwoordig. Van die emoties enzo.

  Klaarblijkelijk is er een hele generatie genetisch misvormd door de generatie van “de Jongens van de gestampte pot” (vroeger).

  In de kern allemaal aardappels maar anders bereid en op tafel gezet.

 387. cartoonist says:

  SchuurHuurder: Heb de B&S formule wel ooit eens moeten kunnen herleiden er terug in elkaar zetten, maar het is wat weggezakt. Ik snap niet wat het te maken heeft met het percentage dat je aflost. Kan je mij dat uitleggen?

  Dat was bedoeld als doordenkertje.

  B&S gaat over waarde en risico op derivaten die de oorzaak zijn van de kredietcrisis waardoor de banken gebaild moesten worden. De banken zijn het monetaire systeem wat gebaseerd is op fiat geld.
  Fiat geld zijn de papiertjes met opdruk zonder onderliggende waarde.

  Ik had het ook over:
  “Dus zullen ze nooit snappen hoeveel ze in werkelijkheid voor geld betalen.”

  Heeft dus niet direct met het percentage dat je aflost te maken maar wel met wat het de gewone burgers kost dat ze de macht over de uitgifte van geld heeft uitbesteed aan private ondernemingen.

  We zijn allemaal slachtoffer van de derivaten fraude.

 388. snorkel says:

  Voerman,

  Jouw ‘lichting’ heeft de jaren ’80 ook bewust meegemaakt, De mijne niet, en mag van geluk spreken als ze vaag iets hebben meegekregen van hun ouders. Mijn vader bijvoorbeeld heeft het nooit met ook maar één woord over de executieverkoop van ons huis ±1982 gehad. Mijn moeder gelukkig wel (het was dan ook háár 25k eigen inleg – let wel; in die tijd genoeg om een huisje te kopen – die ze kwijt waren)

  De meeste van mijn generatiegenoten weten (wisten) en begrijpen (begrepen) niet eens dat het mogelijk is dat vastgoedwaarde kan dalen (tot voor kort dan). Geloof me, dit is geen overdrijving

 389. SchuurHuurder says:

  cartoonist,

  Haha, was het de bedoeling dat wij dat eruit konden halen :)? Mij lukte dat in ieder geval niet. Toch bedankt voor de uitleg.

  @ Maria & Voerman: Moet er misbruik gemaakt worden van de jonge generatie omdat deze niet demonstreert? Maatschappelijke inmenging is inderdaad vrij ver te zoeken in de jonge generatie, maar dat wil nog niet zeggen dat dat het goedkeurt om ze financieel uit te kleden, bijvoorbeeld door te hoge woonkosten en langer hogere premies moeten betalen voor een kleiner pensioen. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen uit de jonge generatie constant alleen maar gadgets koopt en het geld van hun ouders uitgeven. Er zijn er ook genoeg bij die iets van hun leven proberen te maken en iets op willen bouwen. Dat wordt alleen behoorlijk moeilijk gemaakt door de hoge kosten die deze generatie heeft, die er gedeeltelijk zijn om hoge levensstandaard van andere generaties in stand te houden.

  Verder is het niet mijn bedoeling een generatieconflict uit te lokken. Ik ben dankbaar voor wat ik van huis uit mee heb gekregen aan opvoeding en onderwijsmogelijkheden, net als veel anderen van mijn generatie. Slechte gevoelens tegen de maatschappij die dat mogelijk hebben gemaakt heb ik dan ook zeker niet. Dat maakt het echter nog geen goede zaak om deze groep dan maar met een buitenproportioneel deel van de kosten op te zadelen omdat zij minder maatschappelijke inmenging hebben (en krijgen).

 390. Bor de Wolf says:

  SchuurHuurder,

  Ben het eigenlijk grotendeels met je eens. Iets dat niet vergeten mag worden is dat de maatschappelijke spelers die zich doorgaans met demonstreren inlaten (denk aan vakbonden) overheerst zijn en zijn geweest door ouderen en veelal verworven rechten veilig hebben gesteld voor insiders, ten nadele van nieuwkomers. Daar word je niet snel lid van, en ga je niet graag mee op het Malieveld staan. Politieke partijen zijn meegegaan met die uitruil, ook op de woningmarkt (zo zijn er voor jongeren gewoon geen sociale huurwoningen, dat was ooit wel anders–en is nu de studiefinanciering helemaal afgeschaft, terwijl er, wat is het, een half procentje misschien van de pensioenen af gaat?) Er zijn natuurlijk ook meer ouderen dan jongeren; typisch Europees probleem, als je het mij vraagt.

  Toch is het ook wel zo dat, inderdaad, 50-minners lang niet hebben beseft welke risico’s ze lopen op de koopwoningmarkt, en in plaats van met de redelijke bril van Voerman (wat is goed voor mijn gezinnetje?) met dollartekens in de ogen hebben gelopen, en velen zullen op de blaren zitten. Even goed geldt dat voor veel jeugdigen er überhaupt niks anders opzit dan je vet in de schulden te steken, als je niet onder mama’s rok wilt of kunt wonen. Hoe dan ook, de rekening ligt bij de jeugd, en het kapitaal zit bij de boomers…

  Overigens, we kunnen ons wel druk maken over de onbalans op de woningmarkt, maar wat voor traumaatjes worden er nu niet opgelopen in de kinderopvang? Zit daar niet de echte rekening van de huizenmarktbubble?

 391. Juan Belmonte says:

  ll: Juan, deze hebben we gemist……. waarom heeft men geen bubbel gezien ?

  Kredietkrimp zit niet in de modellen……. hoe is het mogelijk, altijd weer die modellen….

  Juan blijft alsmaar hangen in één of ander filter, althans Juan’s gewapper.

  Maar to the point:
  Inderdaad.

  Juan kijk wel eens naar Spanje.
  Dit is heftig: gemiddelde hypotheek van 185.000 in 2006 naar 100.000 in 2012 in Spanje
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-10-2012/verplicht-annuitair-aflossen-voor-alleen-nieuwe-hypotheken-per-1-jan-van-de-baan/#comment-115311

  Zou het in NL ook van toepassing zijn ?
  – in 1990 waren schulden een KWART tov het bezit (25%) in 2008 waren schulden 80% van het bezit. Nooit gehoord van de hypotheek-schuld-explosie ?
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-113044
  Daarenboven:
  – Holland gaat van gesubsidieerd huizen leasen
  naar
  eerst SPAREN en dan GEWOON (het werkelijke gewoon) lenen en terugbetalen.
  Kortom: JA dus.

  Maar van de heer Wientjes mogen we nooit niet never nunca jamas niemals over krimp praten…

  De heer Wientjes: nooit meer over krimp praten. Spreken is Zilver, Maar zwijgen is boud. Hogehuizenprijsminnend NL = Hogeschuldenminnend NL = Woekerpolisminnend NL.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112933

  De Rabo volgt, jammer.
  Gelukkig is er deze site voor een ander beeld, een op feiten gebaseerd beeld.

  En om terug te komen op allerlei ingewikkelde modellen die alleen op basis van verleden (en dus een opwaartse spiraal) verklaringen pogen te doen: die missen dus oorzaak en gevolg. Maar de werkelijkheid zal zich weinig aantrekken van modellen die de huidige causaliteit missen.

 392. Juan Belmonte says:

  Juan blijft weer eens hangen, reageert u maar als u dit WEL ziet.

  Juan
  zit zèlfs op Huizenmarkt-zeepbel.nl
  in de ban ?

  (‘t kon dus toch nog gekker) 🙂

 393. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte: De heer Wientjes: nooit meer over krimp praten. Spreken is Zilver, Maar zwijgen is boud. Hogehuizenprijsminnend NL = Hogeschuldenminnend NL = Woekerpolisminnend NL.

  In dit kader kwam de heer Drs Elco Brinkman (Juan weet even niet welke pet de beste man niet op had) met het pleidooi om NHG maar weer te verhogen.

  Waarop de heer Prof Dr Ir Hugo Priemus op BNR antwoordde dat de heer Brinkman aan het spookrijden is, immers om de eigen woorden van de VVD erbij te nemen:

  Een kredietcrisis
  los je NIET op
  met méér krediet

  Maar het valt de heer Brinkman natuurlijk niet te verwijten datti deze VVD logica even mist immers
  – de man is CDA
  – de man zal de architect zijn achter de NU al bizar hoge NHG van ruim 11 maal Jan Modaal Bruto.

  Alle onderwaterschuldenaars mogen de heer Brinkman bedanken voor het ruimhartige schuldenkader waar de Polder in drijft (of beter: OP drijft) 🙂

 394. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 395. cartoonist says:

  Buitenkansje voor de snelle beslisser, een villa in Maarseveen voor slechts 225k.
  http://www.funda.nl/koop/maarssen/huis-48675764-maarsseveensevaart-5/

  Alleen de maandelijkse kosten van slechts 2859,96 zijn wat aan de koge kant.

  Dit is toch volledig van de pot gepleurd, 1900 meter grond in een omgeving waar je omringd bent met agrarische grond die misschien 60k/hectare kost.
  Je betaalt jaarlijks 3 maal de waarde van de grond aan erfpacht.

  Welke stommeling trapt er nu in zo’n slimme financieringsconstructie ?

 396. Juan Belmonte says:

  Het blijft een wonder hoe het kan dat

  – dáár waar de oorzaken van vastgoedbubbels het grootste zijn
  (in Holland met de grootste hypotheekschuldexplosie op aarde)
  – de prijscorrecties het kleinst zijn.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104396

  Zou het het zgn behoudend gefinancierde karakter van de woning-“markt” zijn 🙂

 397. Juan Belmonte says:

  cartoonist: Welke stommeling trapt er nu in zo’n slimme financieringsconstructie ?

  Juan zegt:
  100% HRA op eerste huis
  100% op tweede huis
  100% op financieringscnstructies.

  Ieder huis zijn eigen B.V., liefst LEASE B.V.
  De VOC mentaliteit komt het best tot uitrukking in financial engineering (wat dat ook moge zijn) 🙂

 398. Voerman says:

  snorkel: De meeste van mijn generatiegenoten weten (wisten) en begrijpen (begrepen) niet eens dat het mogelijk is dat vastgoedwaarde kan dalen (tot voor kort dan). Geloof me, dit is geen overdrijving

  Dat moet een groter drama voor je ouders geweest zijn dan je kunt bevroeden. Dat was natuurlijk niet alleen praktisch moeilijk, maar werd in die tijd ook als een schande ervaren; dat is het toppunt van verlies moeten nemen.
  Maar of het bezit van de wetenschap dat een huis in waarde kan dalen nu een elmentair stukje opvoeding is…
  Mijn ouders hebben het hier ook nooit over gehad, domweg omdat zij een huurhuis hadden. Wel hebben zij (veel te vroeg overleden) mij een hele hoop dingen bijgebracht en het belangrijkste was een onbegrensde drang naar vrijheid. Een eigenschap die mij vanaf mijn 17e geholpen heeft om onafhankelijk te denken en te overleven. Het belangrijkste element in vrijheid is financiele onafhankelijkheid en het bereiken van financiele onafhankelijkheid dwingt je voortdurend om na te denken over geld. (geen geld lenen wat je niet netjes kunt terubetalen, geen malle dingen kopen etc)Een heel verhaal, maar wat ik wil zeggen is, dat alles wat je verkeerd doet met geld, betaald moet worden met vrijheid. Voerman maakt zich grote zorgen over de vrijheid van veel mensen de komende jaren.
  Kijk om je heen naar het groeiende geweld op straat. Wordt niet gepleegd door mensen die vrij en onafhankelijk zijn. Mensen die niets te verliezen hebben, de losers, een groeiende massa.
  Erger dan een ‘zeepbel’.

 399. Henk 6 says:

  snorkel,

  Maria,

  Precies laten we dit jaar, in navolging van tufkay, ons focyssen op gelijk kijgen. De veh, nvm en banken en anderen hebben daar professionals voor die hier min 40 uur per week mee bezig zijn.

 400. Voerman says:

  Bor de Wolf: Hoe dan ook, de rekening ligt bij de jeugd, en het kapitaal zit bij de boomers…

  Ik vind je verhaal goed en genuanceerd! Het was echter altijd al zo en begrijpelijk, dat de ouderen meer bezitten dan de jongeren; zij hadden immers meer tijd om te ‘verzamelen’.
  Vergeet niet, dat toen de ouderen van nu jong waren, echte armoede heerste en de nog ouderen van toen geen aow of pensioen hadden. Als jongere van toen moest je vroeg aan het werk, je loon thuis afgeven en bovendien nog premie betalen voor de pas ingestelde aow van opa en oma. Je moest ook nog een paar jaartjes voor niks in militaire dienst en daarna opnieuw beginnen. Studeren moest je tussen al deze bedrijven door ook nog als het er al van kwam. Elke generatie voelt zijn ellende.
  Was achteraf liever in deze tijd jong geweest.

 401. ll says:

  Henk 6: Precies laten we dit jaar, in navolging van tufkay, ons focyssen op gelijk kijgen

  Het gelijk krijgen zal je nooit meemaken……. misschien later ooit eens in de geschiedenisboeken 😉 , ze zijn nu nog bezig de vorige depressie te onderzoeken, die van de jaren ’30…….

  Het gelijk hebben heb je nu al, de huizenmarkt staat stokstijf stil…….

 402. ll says:

  Juan Belmonte: Juan blijft weer eens hangen, reageert u maar als u dit WEL ziet.

  Mijn posten hangen ook steeds, maar een dag later zijn ze er wel 🙂

 403. cartoonist says:

  Voerman: alles wat je verkeerd doet met geld, betaald moet worden met vrijheid. Voerman maakt zich grote zorgen over de vrijheid van veel mensen de komende jaren.
  Kijk om je heen naar het groeiende geweld op straat. Wordt niet gepleegd door mensen die vrij en onafhankelijk zijn. Mensen die niets te verliezen hebben, de losers, een groeiende massa.
  Erger dan een ‘zeepbel’.

  Ik denk niet dat de mensen die met grote schulden zitten zich schuldig maken aan geweldspleging. (op een enkele uitzondering na).
  De schuldslaven zijn i.h.a. hardwerkende weinig klagende burgers die perfect in het systeem passen.

  De geweldplegers zijn zij die helemaal geen uitzicht op iets hebben, zelfs niet op een zo goed als onaflosbare schuld.

 404. snorkel says:

  Voerman,

  Laten we er geen discussie over opvoeding van maken. Daar heb ik wel zo mijn ideeën over, maar nog geen enkele ervaring mee 😉

  Ik neem aan dat we het er wel over eens zijn dat het hebben / missen van een dergelijke ervaring behoorlijke invloed op je visie op wonen zal hebben: Wonen omdat je met je familie onder een fijn dak wilt slapen, versus wonen omdat je er slapend miljonair mee denkt te worden. Die 1e groep neemt al snel onverantwoorde risico’s in de veronderstelling dat het toch niet mis kan gaan. Zij gaan nu van ‘we kunnen niet verliezen’ naar ‘we hebben niks meer over om te verliezen’

 405. ll says:

  cartoonist: Ik denk niet dat de mensen die met grote schulden zitten zich schuldig maken aan geweldspleging

  Klopt, die schrijven wanhopige brieven aan de Koningin…… met honderden tegelijk……. als laatste redmiddel. Droevig is het.

 406. snorkel says:

  snorkel,

  Oeps… die 2e groep neemt al snel risico’s!

 407. Maria says:

  latida:
  nos.nl/artikel/458…apt-uit-euribor.html

  Schuldbekentenis van de Rabobank?

 408. Maria says:

  Henk 6:
  snorkel,

  Maria,

  Precies laten we dit jaar, in navolging van tufkay, ons focyssen op gelijk kijgen. De veh, nvm en bankenen anderen hebben daar professionals voor die hier min 40 uur per week mee bezig zijn.

  En op deze site gegarendeerd druk bezig zijn!

 409. Voerman says:

  cartoonist: De geweldplegers zijn zij die helemaal geen uitzicht op iets hebben, zelfs niet op een zo goed als onaflosbare schuld.

  Goed verwoord.
  Juist dat bedoel ik.
  Losers zijn niet degenen die een schuld hebben.
  Losers hebben zelfs hun schulden verloren.
  Geen enkele positieve drive meer.

 410. Voerman says:

  snorkel: Laten we er geen discussie over opvoeding van maken. Daar heb ik wel zo mijn ideeën over, maar nog geen enkele ervaring mee

  Was niet mijn bedoeling om over opvoeding te discussieren. Wilde alleen duidelijk maken dat geld en vrijheid (het hoogste goed na gezondheid) onverbrekelijk met elkaar te maken hebben en elkaar rechtstreeks beinvloeden.

 411. Hermanes says:

  En niet te vergeten “huren is voor losers’

 412. snorkel says:

  Voerman,

  eens, natuurlijk

 413. Maria says:

  Voerman: Daar ben ik het hartgrondig mee eens, maar heb dat argument al eens tot groot ongenoegen van veel posters alhier om de oren gehad als ‘ouwemannenpraat’.
  Kennelijk helpt het beter om elkaar op dit blog uit te schelden en belachelijk te maken; anders zou je er misschien ook eens een ‘stille tocht’ aan kunnen wijden.

  Voerman,

  Het is niet alleen de “patatgeneratie”, het zijn ook de “boomers” die bepaalde zaken heel normaal vinden.

  Een voorbeeld: Mijn moeder is in het “gelukkige” bezit van een PGB voor hulp in de huishouding. (Hoe ze er aan komt snap ik nog steeds niet!)
  Ze klaagt omdat ze moet bijbetalen vanwege haar keuze voor een bepaalde zorgorganisatie.
  In de jaren 80 werd er bij ouders die nog zelfstandig thuis woonden gepoetst door een dochter of kleindochter die daar een habbekrats voor kreeg.

  Ik zou nog hele pagina’s kunnen vol schrijven maar waar het over gaat: we zijn alles zo normaal gaan vinden omdat er geld in overvloed was. Het stroomde met bakken alle kanten uit.

  Naar de kinderopvang, de rollators, de zorg, de energiebedrijven, de vervoersbedrijven, de uitkeringen enz. enzv.

  Het is niet normaal geweest!

  En in ene komen we erachter dat dat luxe leventje niet te betalen is, goh zeg! Maar ik heb er wel recht op.

  Alle generaties moeten terug, doodsimpel.

  Weten jullie nog: De overheid, dat zijn wij!!!!

 414. Maria says:

  Hermanes:
  En niet te vergeten “huren is voor losers’

  Werk je soms voor de VEH, de NVM, de Rabo of andere instelling?

 415. snorkel says:

  Maria,

  Spoiled Teenager Syndrome komt bij alle leeftijden voor 😉 http://www.zerohedge.com/news/2013-01-03/guest-post-spoiled-teenager-syndrome

 416. snorkel says:

  Maria,

  Hermanus heeft enorme last van cognitieve dissonantie. In zijn hoofd zit dat hij slimmer is en een verstandige beslissing heeft genomen. De werkelijkheid (op deze site althans) spreekt dit tegen. -> ERROR ERROR, DOES NOT COMPUTE

 417. ll says:

  Hmmm, even een terugblik naar één vandaag in 2009, met Jaap van Duyn en ‘onze’Maartje Martens over het piramidespel dat onze huizenmarkt is 🙂 9 minuten.

  Heel duidelijke uitleg……. Jip en Janneke Taal.

  http://www.youtube.com/watch?v=en440GXtYbI

 418. Maria says:

  snorkel:
  Maria,

  Spoiled Teenager Syndrome komt bij alle leeftijden voor zerohedge.com/news…ed-teenager-syndrome

  Gelukkig, in 1 keer alle generaties gevangen!

 419. Ma Ling says:

  Hermanes: En niet te vergeten “huren is voor losers’

  Zeg Hermanes,

  moet het nou echt zo bot, grof, ongenuanceerd, tactloos richting de forumbezoekers hier?

 420. Voerman says:

  Maria: In de jaren 80 werd er bij ouders die nog zelfstandig thuis woonden gepoetst door een dochter of kleindochter die daar een habbekrats voor kreeg.

  In de vroege jaren 2000 was mijn echtgenote met veel liefde en plezier bezig met het verzorgen en opvoeden van onze kleinkinderen. Zij is daarvoor gestopt met werken en had voor dat doel speciaal een autootje aangeschaft. Wij hebben daarvan genoten en het heeft ons veel geld en energie gekost, maar de dochters/schoondochters verzekeren ons, dat zij dat nooit zouden/zullen doen.
  Dat gedoe met rollators, PGB’s enz. is mij vreemd, maar zie ik wel bij vrienden. Vind niet, dat ik het recht of de kennis heb om daarover een oordeel te vormen.
  Bij dat alles zal ook Voerman wel stappen terug moeten nemen; niet erg, heeft hij voor gespaard omdat dat al heel lang logisch was.
  Plagende volwassen kinderen mogen van Voerman vernemen, dat zij die stappen terug dubbel nemen; gaat immers allemaal van de erfenis en vrijgevigheid af en dat geldt denk ik voor de meeste jongeren. 🙂

 421. tufkaj says:

  henk 6: Maar schaarste is nu ook een sprookje geworden.

  klopt, de schaarste was zelfs op zijn kleinst toen de prijzen het hoogst waren. Schaarste van krediet is bepalend.

  Claude:
  Hugo Priemus aan het woord: bnr.nl/topic/beurs…werkers-moeten-huren

  Let op: het is nog zinnig ook.

  Priemus is vrijwel altijd zinnig wmb!

  azijnseikerT: Nu hebben we weer een daling die haast net zo synchroon loopt met de stijging. Wat mij daarin verbaast is dat de grote stijging al tussen 1995 en 2000 is geweest. Mijn vraag daarbij is, misschien weet Tufkaj dit, waarom er na die stijging geen correctie is gekomen?

  Hoho, dat ik soms wat luidruchtig ben maakt mij niet tot de goeroe hier hoor 🙂 Heb al een hoop dingen voorbij zijn komen waar ik het mee eens ben. Alleen de startersleningen ontbraken nog wmb 😉

  snorkel: Funda 2013 redesign

  Ik schrok even. Dacht dat ik mijn screenscraping tooltje moest gaan herbouwen. Maar leuk gedaan! Ik denk niet dat veel mensen weten wat een goede balans hoort te zijn tussen koop en huur (200 maandhuren=koopprijs, dacht ik?), maar zet wel aan tot denken.

  Maria: Ik heb van de “patatgeneratie” nog geen demonstratie gezien. Ik zie ze alleen in rijen voor de nieuw I-phone staan.

  guttegut. Demonstreren is van andere tijden. Met aantallen winnen we het ook niet. Zéker niet qua koopwoningen, want dan is ineens iedereen boven de 25-30 partner in crime. Ik denk dat demonstraties door ‘mijn’ generatie echt puur worden geassocieerd met boomerbelangen en organisatoren als FNV die zich weinig interesseerd in jonge mensen.
  Met demonstreren maak je nu ook geen indruk meer. Net zoals woodstock altijd gaver zal blijven dan lowlands. Ook al was het maar een braaf feestje in vergelijking.

  Bor de Wolf: Iets dat niet vergeten mag worden is dat de maatschappelijke spelers die zich doorgaans met demonstreren inlaten (denk aan vakbonden) overheerst zijn en zijn geweest door ouderen en veelal verworven rechten veilig hebben gesteld voor insiders, ten nadele van nieuwkomers. Daar word je niet snel lid van, en ga je niet graag mee op het Malieveld staan.

  dat dus.

 422. Voerman says:

  Ma Ling: Zeg Hermanes,
  moet het nou echt zo bot, grof, ongenuanceerd, tactloos richting de forumbezoekers hier?

  Heb je nog gewaarschuwd, Hermanes.
  Je lokt bewust of onbewust te vaak en teveel mensen tegen je in het harnas. Dat ga je niet volhouden! 😐

 423. Hermanes says:

  Tuurlijk wel als je goed leest zie je huren is voor losers tussen aanhalingstekens staan.of niet?

 424. svg says:

  Hermanes:
  En niet te vergeten “huren is voor losers’

  Hermanus, inwoners uit losser heten “Lossenaren”, je schrijft het met 2 “SS”en, en trouwens ik kom helemaal niet uit Losser, you loser! http://nl.wikipedia.org/wiki/Losser_(Overijssel)

 425. Voerman says:

  Maria: Gelukkig, in 1 keer alle generaties gevangen!

  Is bij de oudsten begonnen.
  Dementie heette het toen nog, terug naar de jonge jaren.! 🙂

 426. Frans says:

  ah wel he! Dr is een nieuw draadje!

 427. Frans says:

  Tufkaj doet op 433 een nhz-tje!

 428. cartoonist says:

  tufkaj: guttegut. Demonstreren is van andere tijden. Met aantallen winnen we het ook niet.

  Cartoonist herrinnert zich dat nog niet zo lang geleden er volop gedemonstreerd werd op het Damrak.

  Occupy of zoiets ?
  Tegen de banken, graai en bonuscultuur. weetjewel.
  Oud ABN-bankier Dolf van den Brink had begrip en sympathy voor de beweging.
  Maar Rutger van Powned deed zijn best deze beweging te ridiculiseren en te demoniseren.

  Ik vraag mij dan af welke krachten/machten achter Powned schuilen.

 429. Maria says:

  cartoonist: Cartoonist herrinnert zich dat nog niet zo lang geleden er volop gedemonstreerd werd op het Damrak.

  Occupy of zoiets ?
  Tegen de banken, graai en bonuscultuur. weetjewel.
  Oud ABN-bankier Dolf van den Brink had begrip en sympathy voor de beweging.
  Maar Rutger van Powned deed zijn best deze beweging te ridiculiseren en te demoniseren.

  Ik vraag mij dan af welke krachten/machten achter Powned schuilen.

  Had nog gehoopt ze in New York te bezoeken, waren toen al weg. Hebben toch veel indruk gemaakt, wat zou het worden als het Malieveld vol zou staan met demonstranten tegen …. de regering?

 430. cartoonist says:

  Maria,

  Zoiets als dit vermoed ik

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/29/fbi-coordinated-crackdown-occupy

  tenzij …… de demonstrerende massa te groot wordt.

 431. afbetaalde huiseigenaar says:

  cartoonist:
  Buitenkansje voor de snelle beslisser, een villa in Maarseveen voor slechts 225k.
  funda.nl/koop/maar…aarsseveensevaart-5/

  Alleen de maandelijkse kosten van slechts 2859,96 zijn wat aan de koge kant.

  Dit is toch volledig van de pot gepleurd, 1900 meter grond in een omgeving waar je omringd bent met agrarische grond die misschien 60k/hectare kost.
  Je betaalt jaarlijks 3 maal de waarde van de grond aan erfpacht.

  Welke stommeling trapt er nu in zo’n slimme financieringsconstructie ?

  ik heb die makelaar een paar weken gelden voor de grap eens opgebeld ( mag ik ook een hobby hebben en af en toe eens willen lachen) 🙂
  hij vond het minder leuk toen ik het hem op zijn brood smeerde dat als je die 225000 koop prijs voor het huis finnaciert op 30 jaar en de grond dus op 30 jaar erfpacht ebij zou nemen op 30 jaar dat je die mooie blokkendoos dus 5 maal betaald: 225000 voor de stenen en 900.000 voor de grond.. en dat met een tokkies centerparc in je achtertuin.. kijk maar eens op googlemaps daar achter staat een huttencamp..

  in zulke drieste gevallen neem ik de telefoon in de hand en bel de makelaar op.. vriendelijk en beleefd zoals altijd, but kill them with the figures.

 432. Hermanes says:

  g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*