Wat is het verschil tussen een recessie en een depressie?

Vroeger werd iedere periode van economische krimp een depressie genoemd. Na de ongekend zware depressie van de jaren dertig begon men het woord recessie te gebruiken voor de cyclische periodes waarin de economische activiteit afneemt.

De meest gangbare definitie voor een recessie is wanneer het bbp twee kwartalen op rij krimpt. Economen hebben bezwaren tegen deze definitie, allereerst omdat het andere variabelen als werkloosheid en consumentenvertrouwen negeert en ten tweede omdat nooit precies bepaald kan worden wanneer een recessie begint of eindigt.

Volgens het IMF is er sprake van een wereldwijde recessie als de wereldeconomie met minder dan 3% groeit. Voor een depressie bestaat geen algemeen geaccepteerde definitie. Sommigen spreken van een depressie als de economie in een bepaalde periode met meer dan 10% krimpt of als een recessie meer dan drie jaar duurt. In de VS daalde tijdens de De Grote Depressie het BBP met bijna 30% .

zware recessie

Share Button
Tagged with: , , ,
8 comments on “Wat is het verschil tussen een recessie en een depressie?
 1. xandr says:

  “ongekend zware depressie van de jaren dertig”

  ????

  Check de crisis van 1873…

  (niets nieuws onder de zon)

 2. Bouke says:

  Bron: Maarten Leen (ING), BNR. 😉

 3. john says:

  Tuurlijk zijn prijzen hoog. Maar wel eerlijk blijven de rente is de belangrijkste parameter voor de prijs van een huis. Kan ik he huis betalen? Is dat ja en wil je het dan koop je het, elk moment in de tijd is juist, marktwerking heet dat. Op de AEX is elk moment in tijd de juiste koers en dat geld ook voor het vastgoed. Als de rente morgen op 10% staat dan kan je een huis veel goedkoper kopen zonder dat de prijs per maand zakt t.o.v. de huidige prijzen. Ik zie dat de hyphotheeksom van 160 naar 572 opgelopen zijn in 12 jaar. er zijn ook 750.000 extra woningen bijgekomen. de ente is in die periode met @% gedaald en het belangrijkste zie je niet. Namelijk de prijsontwikkeling in die 18 jaar voor 1996, dat is een flatliner, de dip van 1981 heeft een diepe krater geslagen. de waarde van uw toekomstige woning bepaald u zelf. En blijft de rente nog lang laaaaaag dan vees ik dat u lang kunt wachten op de klap naar onder, maar de 10/15% korting die er nu is zou ik zeker pakken, gebeurt niet zo vaak. proost en een mooi 2009

 4. xandr says:

  Rente is niet alles, dat is makelaars-onzin. Iedereen gaat nu een lesje risico-management krijgen: bankiers, belastingbetalers en vooral hypotheeknemers. De waarde van uw toekomstige woning wordt bepaald door de kredietwaardigheid van uw bank, en van uzelf. Beide zijn grosso modo ernstig insolvabel.

 5. mark says:

  Depressie of recessie is eigenlijk niet van belang. Het zijn naampjes die gegeven worden aan periode van krimp. Zoals hier al wordt verteld is er geen eenduidige definitie. Een discussie erover is dus onzin.

  @John: Waar heb je het allemaal over ?

 6. Niels says:

  Hehe, John de makelaar misschien?

 7. bagwan says:

  Recessie of depressie feit is dat de rekeningen van allerlij instellingen ,gemeente ,waterschap? en weet ik veel van wat nog al meer door de bus blijven vallen en snel betalen want anders zwaait er wat ,een dag te laat BOETE , deurwaarders hebben het druk deze dagen om nog meer ellende over de mensen uit te strooien met toren hoge kosten die ze rekenen een briefje van u bent te laat met betalen is er al lang niet meer nee gelijk de botte bijl erop zo zijn we in een samen leving terecht gekomen van de wet van de sterkste en het meeste macht ;macht van energie ,staat ,belasting en ga zo maar door ,geen pardon betalen of anders zullen ze je wel leren ,kijk eens rond je heen wat zie je dan ? shit en ellende bij veel mensen en dat in ons land ,dat was 20 jaar eleden niet aan de orde ,gaarkeukens en massa zwervers , nee banken overeind houden dat moet je doen geld toe stoppen en voor de rest niet meer mee bemoeien ze weten het allemaal hoe het moet geen zorgen ; altands voor hun niet ; de mensen die toen op hun advies geld hebben belecht , hypje hebben genomen en een persoonlijke lening er bij die zullen ze nu ook wel even krijgen om hun zelf weer schoon te wassen en als kan volgende jaar weer een vette bonis op te strijken maar ja we schijnen dit te willen want we doen er niks aan als je iets in die richting wil doen om prijzen en heffingen een beetje draaglijker te maten voor ons allen dan zouden we gewoon eens 2 maanden alle rekeningen meten laten liggen ,met ze,n alle dus gewoon 4,5 miljoen huishoudens dan piepen ze wel anders ,ze hebben niet zoveel deurwaarders om u te straffen met boetes en na twee maanden geen geld bij de heren is 80 % van deze instanties om gevallen als ook met tanken kwartje van kok er af of we tanken 2 weken niet gaan we allemaam met openbaar vervoer wat we ook niet betalen kijken wat er dan gebeuren let op

 8. bagwan says:

  Recessie of depressie feit is dat de rekeningen van allerlij instellingen ,gemeente ,waterschap? en weet ik veel van wat nog al meer door de bus blijven vallen en snel betalen want anders zwaait er wat ,een dag te laat BOETE , deurwaarders hebben het druk deze dagen om nog meer ellende over de mensen uit te strooien met toren hoge kosten die ze rekenen een briefje van u bent te laat met betalen is er al lang niet meer nee gelijk de botte bijl erop zo zijn we in een samen leving terecht gekomen van de wet van de sterkste en het meeste macht ;macht van energie ,staat ,belasting en ga zo maar door ,geen pardon betalen of anders zullen ze je wel leren ,kijk eens rond je heen wat zie je dan ? shit en ellende bij veel mensen en dat in ons land ,dat was 20 jaar eleden niet aan de orde ,gaarkeukens en massa zwervers , nee banken overeind houden dat moet je doen geld toe stoppen en voor de rest niet meer mee bemoeien ze weten het allemaal hoe het moet geen zorgen ; altands voor hun niet ; de mensen die toen op hun advies geld hebben belecht , hypje hebben genomen en een persoonlijke lening er bij die zullen ze nu ook wel even krijgen om hun zelf weer schoon te wassen en als kan volgende jaar weer een vette bonis op te strijken maar ja we schijnen dit te willen want we doen er niks aan als je iets in die richting wil doen om prijzen en heffingen een beetje draaglijker te maten voor ons allen dan zouden we gewoon eens 2 maanden alle rekeningen moeten laten liggen ,met ze,n alle dus gewoon 4,5 miljoen huishoudens dan piepen ze wel anders ,ze hebben niet zoveel deurwaarders om u te straffen met boetes en na twee maanden geen geld bij de heren is 80 % van deze instanties om gevallen als ook met tanken kwartje van kok er af of we tanken 2 weken niet gaan we allemaal met openbaar vervoer wat we ook niet betalen kijken wat er dan gebeuren gaat let op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*