Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen jaren miljarden euro’s in bouwgrond geïnvesteerd, maar het is de vraag of dat geld ooit nog wordt terugverdiend. Het Financieele Dagblad onderzocht hoeveel geld individuele gemeenten hebben uitgetrokken voor bouwgrond en maakte een ranglijst.
Miljoenen
Ook na aftrek van voorzieningen voor tegenvallende opbrengsten, staat er nog voor miljoenen in de boeken. Almere voert de lijst aan met een bedrag van 477 miljoen euro aan bouwgrond. Daarna volgt Nijmegen met 352 miljoen euro, gevolgd door de gemeente Westland met 210 miljoen euro. Kijk voor de volledige lijst op de website van Het Financieele Dagblad.
Grondprijzen
Al deze miljoenen moeten de komende jaren worden terugverdiend met de verkoop van grond om huizen op te bouwen. Maar door de dalende huizenprijzen staan ook de grondprijzen onder druk. Als de grondprijzen nog verder dalen moet er nog meer worden afgeboekt. En als gemeenten dat niet kunnen opvangen met reserves kunnen ze flink in de financiële problemen komen.
Volgens onderzoek van accountantskantoor Deloitte in opdracht van de Rijksoverheid moeten de Nederlandse gemeenten samen nog tot 2,7 miljard euro afboeken als de prijzen nog eens met 12,5 procent dalen.
Verlies nemen
De voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, wil zelfs dat de grondprijzen met 40 tot 50 procent worden verlaagd, om de woningmarkt vlot te trekken. Volgens Verhagen moeten gemeenten nu hun verlies nemen, nadat ze jarenlang winst hebben gemaakt met de grond. Het is volgens hem de enige manier om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken.
Almere
De wethouder Ruimtelijke Ordening van Almere, Henk Mulder, denkt dat hij in zijn gemeente de prijzen niet fors hoeft te verlagen. Almere heeft weliswaar voor bijna een half miljard euro aan grond gekocht, maar de gemeente gaat de komende jaren nog flink groeien en er moeten nog 60.000 huizen worden bijgebouwd. Mulder verwacht dat de huizenmarkt zal aantrekken en Almere dus geen verliezen zal lijden op de grond.
Apeldoorn
In Apeldoorn heeft de gemeente juist wel verlies genomen op de bouwgronden, ongeveer 200 miljoen euro is er daar afgeboekt. En dat deed pijn: bouwprojecten werden geschrapt, ambtenaren ontslagen en de OZB verhoogd. Volgens Desirée Uitzetter van adviesbureau STEC Groep is het verstandig om als gemeente op tijd je verlies te nemen. “Daarmee voorkom je nog meer ellende.”
Uitzetter adviseert gemeenten hun grondaankopen kritisch tegen het licht te houden en grondprojecten die nu kansloos zijn geworden gewoon de bestemming terug te geven die het ooit had: als landbouwgrond, om koeien op te laten grazen.
bron: Nieuwsuur.nl
Weer een lichtpuntje.
Verleden week hebben vier collegas van mij een huis gekocht. Deze week twee was beetje verbaast en besloot ze uit te horen. Allemaal hebben ze de max geleend, allemaal niet meer dan 15000 eigen spaargeld. Word snel tijd dat de banken, deze mensen tegen hun zelf gaan beschermen.Sommige wisten niet eens of hun huis op eigen grond stond? Of wat servicekosten zijn etc. Deze kamikaze kopers zijn er nog steeds en houden de daling op. Een voordeel de rekening komt bij hun niet bij mij terecht.
richard de koning,
De rekening wordt uiteindelijk door iedereen betaald.
aanvullend in dit kader dient in de topic titel het woord ‘gemeente’ dan ook te worden vervangen door ‘belastingbetaler’. Geen groot nieuws , maar toch.
De eerste rekening komt bij hun, totdat ze niet meer kunnen betalen. Daarna mag iedereen komen meehelpen met afwassen – ook jij!
Wat een slappe excuses weer van die ambtenaren uit het filmpje… Wat ik nooit begrijp is, waarom is bouwgrond 50 keer zo duur als landbouwgrond ??
Lijkt erop dat veel gemeentes nog steeds in de ontkenningsfase zitten en hun hoop hebben gevestigd op een terugkeer naar oude waardes.
Dit is verder ook interessant:
“de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel dreigt te leiden tot verplichte huurdalingen in grote delen van het land.”
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/01/30/Vastgoedbelang-luidt-noodklok-over-huurmarkt
Dit zijn geen ambtenaren.
http://blog.mpettis.com/2014/01/the-impact-of-reform-on-growth/
leuke beschrijving van de situatie in China, waarin je ‘China’ in de eerste helft van de tekst moeiteloos kan vervangen door ‘Nederland’.
Overinvestering in niet productieve assets kan tot 2 dingen leiden: of je neemt het verlies, of je verstopt het in de boeken en komt elke keer tot de conclusie dat je groeiprognoses tegenvallen.
Rarara, waar zijn we nu in NL mee bezig?
Even een overzichtje van economische ontwikkelingen, overigens verre van compleet, van de afgelopen 24 uur:
Paar duizend banen op de tocht in het gevangeniswezen:
http://www.bnr.nl/feeds/anp/politiek/103432-1401/geen-chaos-wel-onrust-door-bajesplan
Gedwongen ontslagen ‘niet uitgesloten’ bij reorganisatie Unilever
http://www.netherlandscorporatenews.com/archive/inp/2014/01/29/T359.htm
75 banen weg bij T-Mobile:
http://www.connexie.nl/actueel/8715/reorganisatie-t-mobile-nederland-ten-koste-van-75-banen.html
17 banen weg bij 2 failliete vuurwerkberijven
http://www.transport-online.nl/site/44428/schuurmans-vuurwerk-failliet/
129 mensen op straat bij failliet reintegratiebureau
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=181425
Stichting Wat Wonen We Toch Lekker in Halle failliet
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/stichting-wat-wonen-we-toch-lekker-in-halle-failliet-1.4197017
Hekking Kaas in Mariënheem failliet verklaard
http://www.destentor.nl/regio/raalte/hekking-kaas-in-mari%C3%ABnheem-failliet-verklaard-1.4197285
Restaurant De Beemster Hofstee failliet
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/waterland/article26653113.ece/Restaurant-De-Beemster-Hofstee-failliet
Transportbedrijf Trucking and Control BV failliet – 40 arbeidsplaatsen weg
http://www.transport-online.nl/site/44421/transportbedrijf-trucking-and-control-bv-failliet/
BM Trans BV uit Odoornerveen failliet
http://www.transport-online.nl/site/44431/bm-trans-failliet-chauffeurs-gedupeerd/
Transportbedrijf B. Veldman en Zn VOF failliet
http://www.transport-online.nl/site/44438/transportbedrijf-b-veldman-en-zn-vof-failliet/
Bright Vision Entertainment vraagt faillissement aan
http://www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2014-W05/bright-vision-entertainment-vraagt-faillissement-aan
Faillissement voor Kramer Kasverwarming in Aalsmeer
http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=155956
Twee sjoemelende notarissen uit ambt gezet
http://www.advocatie.nl/twee-sjoemelende-notarissen-uit-ambt-gezet
OM: medewerkers Rabobank pleegden honderd strafbare feiten
http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2014/1/OM-medewerkers-Rabobank-pleegden-honderd-strafbare-feiten-1453650W/
En als huizenbezitter (-leaser) in zo’n gemeente ben je dubbel genaaid. De waarde van je huis daalt maar de gemeentelijke belastingen gaan omhoog om het verlies op de grond te kunnen nemen.
Starters opgepast! Kopen in zo’n gemeente betekend jaren van belastingverhoging, slechte voorzieningen, slecht onderhoud van publieke werken. Dit alles leidt weer tot grotere waardedaling eigen huis.
Goed punt!!!
Jeetje, alwéér een nieuw topic! Ik houd het niet bij hoor jongens 😉
Even in de herhaling dan maar, omdat het zo hilarisch is:
Op de site van NRC:
“Boelhouwer voorspelt dat het normale seizoenspatroon, waarbij er in het eerste kwartaal minder huizen worden verkocht dan in het laatste kwartaal van het jaar ervoor, nu doorbroken zal worden. ”
Boelhouwer spreekt van een opvallende stijging in het aantal nieuwe hypotheken Q4 2013. Terwijl in realiteit dat 5174 LAGER ligt dan Q4 2012 en alleen het kwartaal-op-kwartaal cijfer is gestegen, net als eind 2012. Maar tegelijkertijd denkt hij dat dit hogere aantal nieuwe hypotheken kwartaal-op-kwartaal eind 2013, dat er dus eind 2012 ook was, er voor gaat zorgen dat de terugval van begin 2013 niet herhaald gaat worden begin 2014. Dus hij kijkt naar een kwartaal-op-kwartaal cijfer om daar een zelfde-periode-vorig-jaar conclusie uit te trekken. En die conclusie klopt ook nog eens niet. Je weet toch zelf ook wel dat dat echt niet kan Peter?!. Die kerel is echt helemaal de weg kwijt.
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/30/we-kopen-meer-huizen-maar-bouwen-er-minder/?utm_campaign=rss&utm_source=syndication&utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed
correctie : eigenaar ( het meest omvattende recht ).
In feite geef je het antwoord al. grond met bestemming landbouw levert minder op dan grond met met bouwbestemming. het sleutelwoord is dus ‘bestemming’. En wie bepaalt wat voor bestemming er op een lap grond komt te liggen? Juist: (doorgaans) de gemeente!
Inderdaad opgepast! Ben zelf al een tijdje aan het oriënteren in een gemeente die sinds kort het label ‘artikel 12’ opgespeld heeft gekregen. Gevolg is inderdaad slecht onderhoud van groen en wegen. En een enorme subsidiestroom (van gemeente naar oa verenigingen) komt tot stilstand. De contributie bij sportverenigingen wordt soms wel verviervoudigd!
– Je kind laten voetballen in 2013: € 80 contributie.
– Je kind laten voetballen in 2014: € 350 contributie.
Dat geeft meteen akelig goed weer wat voor subsidiestromen er zoal lopen. Bijkomstig kan het beleid t.a.v. promotie breedtesport direct bij het oud vuil.
Maar verder blijft de gemeente het gewoon proberen met absurde grondprijzen, verkoop van postzegelkavels en startersleningen.
man man man
Dit krijg je als (lokale)overheden gaan speculeren met gemeenschapsgeld.
Ter educatie:
Dit miljoenen verlies is dus niet de prijs die de gemeente heeft betaald voor de grond. Het grote verlies is ontstaan omdat de grond in de boeken staat voor de “actuele” waarde. Dat is de prijs die de gemeente denkt te krijgen van projectontwikkelaars of particulieren. Wie die waarde bepaald is voor mij een raadsel, maar dat terzijde. Nog steeds geen probleem tenzij de baten aan de andere kant van de balans al uitgegeven zijn. En dat is er dus gebeurt in de vorm van nieuwe gemeentehuizen, ambtenaren salarissen / bonussen, etc. Door de crisis moet er afgeboekt worden. Deze onbalans kan alleen maar gedekt worden door meer belastinginkomsten.
Als u de volgende keer naar het nieuwe gemeentehuis gaat in uw onderwatergemeente geniet dan van de hoogstaande architectuur en de prachtige moderne vormgeving. U zult er nog jaren voor moeten betalen.
Bubbelonia,
Hilarischer nog: De professor durft geen voorspellingen te doen voor het tweede halfjaar van 2014 en verder.
Voor het eerste halfjaar van 2014 echter, verwacht meneer prijsstijgingen.
Bubbelonia,
Ohja, nóg iets: Het grafiekje “maximale leencapaciteit en mediane verkoopprijs” loopt ineens maar door tot Q2 2013, terwijl de anderen allemaal verder doorlopen. Terwijl juist dat grafiekje de enige is waarbij je een paar kwartalen vooruit kunt kijken: De leencapaciteit is in ieder geval voor de eerste 2 kwartalen van 2014 al bekend! Maar Peter wil natuurlijk geen neergaand lijntje in zijn grafiek
Voor de liefhebber: “Household Risk Management and actual Mortgage Choice in the Euro area”
http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecbwp1631.pdf
Wat ook hilarisch is is de tekst onder de foto bij het artikel: “Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in Utrecht.” Volgens mij staat deze bouwvakker vertwijfeld om zich heen te kijken waar zijn collega’s allemaal zijn gebleven, maar aan het werk is hij in ieder geval niet.
Bubbelonia,
Volgens mij is men nu bezig met het gek maken van starters, zzp-ers en mensen zonder vaste baan, om ze een hypotheek te verstrekken die ze anders nooit hadden gehad. Ook met behulp van startersleningen tot wel 58,000 euro ruimhartig te verstrekken. De rekening daarvoor wordt naar de toekomst verschoven, en het zou me niet verbazen als mensen zoals Boelhouwer bezig zijn met een persoonlijke exit-strategie, en er in ieder geval voor zorgen dat ze zelf nergens voor aansprakelijk zijn of veramtwoordelijk gehouden kunnen worden.
Net zoals banken en zgn. Fincieel adviseurs dus, op dat niveau van geloofwaardigheid.
De ‘dead cat bounce’ in full swing nu.
Ik verbaas me al jaren over,dat zowat ieder gemeente het nodig vond een nieuw prestigieus gemeentepaleis neer te zetten . Heel vaak als reden dat ze uit het jasje gegroeid zijn . Dat is dus ook een groot probleem . De gemeentes hadden allang in eigen vlees moeten snijden , zodat ze goedkoper voor de burger kunnen werken en geen groter gemeentehuis nodig hebben/hadden.
Nu weten we ook waarom er zo’n groot overschot aan bedrijfs/kantoorpanden is.
GROOTHEIDSWAANZIN betaald door de burger/consument
Inderdaad, GROOTHEIDSWAANZIN.
Hoofdkantoor Fiat komt in Nederland te zitten, Nederland het hoofdkantoor van europa aan het worden 😉
Oh, ik zie nu dat dat grafiekje per half jaar gaat, en niet – zoals de andere grafiekjes – per kwartaal. De bedragen kloppen overigens niet met wat er in de artikelen van Jos Koets staat.
Anyway, ik heb even de lijntjes doorgetrokken op basis van de reeds bekende hypotheekregels: https://pbs.twimg.com/media/BfOXHhzCcAA_vjC.jpg:large
Wat mij ook verbaast is dat men openlijk toegeeft dat er veel te veel kantoren zijn gebouwd, en dat er verder nog vele miljoenen vierkante meters bastgoed leegstaat zoals maatschappelijk, zorg en autoshowrooms en retail.
En dan sloopt men met subsidie 8120 sociale huurwoningen in 3 provincies alleen al, en beweert dat er schaarste is terwijl er volgens het CBS zelf op 1 januari 2012 300,000 woningen leegstonden.
Maar de prijzen van koophuizen en huren zouden zgn. Vanwege ‘schaarste’ weer omhoog gaan. Ik dacht het niet. Wat niet betaald kan worden zal niet betaald worden, en dus hokt men noodgedwongen met steeds meer mensen onder 1 dak indien nodig totdat er echt herstel is van de oplichting die de woningmarkt nu al jaren kenmerkt.
Met het Nederlande belastingstelsel en toeslagensysteem als een van de meest kafkiaanse systemen op de planeet, kan het bijna niet amders dan dat dit nog veel grotere problemen voor NL in petto heeft.
Bijna alle multinationals hebben hun “hoofdkantoor” in Nederland. Het belastingklimaat is namelijk perfect in Nederland, behalve voor de Nederlanders zelf dan.
Wonen wordt voor iedereen betaalbaar
Den Haag – De bouw is voor de overheid geen topsector meer, de woningmarkt is ingestort. Toch gaat wonen 2014 weer een belangrijke rol spelen als economische motor. Maar dan op een hele andere manier dan we dat tot nu toe kennen.
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/01/30/wonen-wordt-voor-iedereen-betaalbaar
Nog een paar m2 kantoor kopen?
http://rvob.nl/producten_en_diensten/verkoop/naar_verwachting_te_koop
Wel Den Haag. Het is niet anders.
De meeste mensen interesseert dat niet. En dat biedt kansen.
Nieuwe huizen kunnen gebouwd worden op de grond van de gemeente, het huis koop je met een starterslening en de grond pacht je tegen een vaste lage prijs.
Voor bouwend NL weer een plekje minder om te kanen 🙁
Salarissen worden door gemeente zelf betaald?
Dirk: Hoofdkantoor Fiat komt in Nederland te zitten, Nederland het hoofdkantoor van Europa aan het worden.
======================================================
Hebben we dat niet met alles wat uit buitenland komt??.
Raar binnenland we verkopen 1 (zegge een) Kilo kaas aan het buitenland en importeren belastingverlaging.
Rendement minus tienhoderdduizendtachtig kilo Kaas.
Jip&Janneke Hebben dat mij uitgelegd.
Brabant krijgt klappen .
Gepubliceerd:
Laatste update: 30 januari 2014 14:33
30 januari 2014 15:42
Weer veel banen weg bij MSD in Oss
You nailed it.
Aanstaande huizenverkopen VS naar laagste niveau in twee jaar
wederom een opgepompte luchtbel gebleken (hypie Hypie)
Waar het mij om gaat is, dat dit wel degelijk een lichtpuntje m.b.t. werkgelegenheid, helaas verdwijnen er nog teveel banen, daar kan ik niet onderuit.
Sloop huurwoningen vergoeding als compensatie verwachte huurdalingen.
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/01/30/Vastgoedbelang-luidt-noodklok-over-huurmarkt
en noog 2 lichtpuntjes erbij:
http://www.nu.nl/economie/3689184/t-mobile-schrapt-75-banen.html
http://www.nu.nl/ondernemen/3689016/weer-veel-banen-weg-bij-msd-in-oss.html
het wordt toch beter !
Als er een man in Nederland geschikt is om Blok op te volgen als minister van wonen dan is het deze hooggeleerde professor P. Boelhouwer wel.
Want Blok is misschien straks hard nodig om de genationaliseerde RaboBank te gaan leiden.
Politici zijn allemaal kleine psychopaatjes dus als peter de weg een beetje kwijt is dan is hij in Den Haag wel op zijn plaats.
Typisch ,dat deze gemeenten een doorsnede links beleid karakter voeren en hebben.
Uiteraard moet dit WEEEER op de burger verhaald worden.
Mensen wanneer word men eens wakker op het zinkende NL schip ?
de puinhoop is op alle overheid-en banken gebied zo groot,dat een oplossing NIET meer mogelijk is op normaal nivo.
Dit gaat in burgeropstand -of oorlog eindigen.
Uiteindelijk is dat de uitkomst van falend overheidsbeleid.
Een blinde kan dit nog zien, maar de hogeropgeleiden op beslissingsnivo zijn er te dom voor.
Dat rapport van de pbl. Is geeft en hoop toekomstige problemen door de vergrijzing en de gevolgen voor de woningmarkt weer. Veel onderwerpen zijn hier ook al eens voorbij gekomen. Tijd voor deze eigenwijze wethouders van NL om nog eens te lezen.
Staan ook plenty waarschuwingen in voor wat ouderen die niet op tijd aanpassen de rekening. Veel daarvan zijn hier ook al eens voorbijgekomen.
Ook noemen zij behalve de rijke en arme oudere nog een derde groep. De onderwater oudere die niet of niet genoegnoeg heeft afgelost na 30 jaar geen HRA meer krijgt en dan dezelfde of hogere lasten maaaar wel een veel lager loon van op z’n best 70% van het verdiende salaris maar meestal van het GEMIDDELD verdiende salaris of nog minder.
Dat zoals ik ook al jaren roep een bloedbad worden in 2031
Het is een heel ding en staat hier
http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/PBL_2013_Vergrijzing%20en%20ruimte_450.pdf
@ Dirk, een vraagje als het mag ?
Wat is de koopsommenmarkt ?
http://www.youtube.com/watch?v=ljICFSuiX8I
Prof. Dolf van den Brink
Contante waarde van 12 miljard is 200 miljard, dat trek je van de waarde van de koopsommenmarkt af dan blijft er 600 miljard over. Maar wat is dan die 600 miljard ?
Sjezus! Ik zat dat linkje te kijken op geen stijl en klikte item ‘Man lacht om bloedbad’ aan. Ik kan iedereen aanbevelen om dat niet aan te klikken, ik ben er nog misselijk van.
Het linkje over Jorritsma in de tweets.
Voor Snork 🙂
Het Help To Buy effect in de UK
http://www.bbc.co.uk/news/business-25958796
Voor Dirk 🙂
http://www.kb.nl/sites/default/files/bovenbazen.jpg
Als Nederland, Duitsland en België niet samen gaan en deze drie uit de EU stappen, dan vrees ik dat het heel dichtbij zal worden hier ook.
@37 Dirk.
Is ook een maar een Puntje dat ik er van maak.
Zie het als een lichtpuntje. De burger betaalt allang. Alleen dan via debiel hoge grondprijzen.
Ik weet niet helemaal waar je heen wilt, maar die 600 miljard zou dan de HRA nog vanaf moeten, bedoel je dit?
HRA heeft woningen zo’n 20% te duur gemaakt, dus die 600 miljard verminderen met 20%.
Tja, dat krijg je er nu van, als de huishoudschulden off-model staan …. tjonge wat een helden ( op sokken dan ) Had maar naar onze admin geluisterd …… 🙂
http://www.imf.org/external/np/seminars/eng/2014/EurBook/pdf/2.pdf
Haha, als de dollar valt ja!
Lees de kleine lettertjes 😉
Ook wel interessant om het over te hebben, wie zegt dat de euro gaat vallen, waarom de dollar niet? 😉
Maargoed, had leuk geweest voor dat andere topic van de misleiding.
Rente in Italië daalt abnormaal 😉
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/italiaanse-rente-daalt-flink
Ik kan de lijst van gemeenten helaas niet vinden. Is er iemand met een link of de lijst?
Wat een kansloze politici laten ze in deze filmpjes aan het woord. Wat zou het mooi zijn als ze het veld moeten ruimen na de aankomende verkiezingen.
In een eerdere post sprak iemand over de huidige gemiddelde vraagprijs momenteel van 300k terwijl gem transactieprijs ca 200k is. Dat laatste lijkt in overeenstemming met de graphs uit bovenstaande nrc artikel. Kan iemand vertellen hoe men aan de gem vraagprijs komt? Ik vind het nl nogal shocking en ben even benieuwd if dat de feiten zijn. Dan gaat er gemiddeld momenteel dus een derde van de funda vaagprijs af…?
bay,
Er worden vooral goedkopere woningen en appartementen verkocht, vandaar dat de gemiddelde transactieprijs lager is. Dure huizen worden veel minder procentueel van verkocht, vandaar de gemiddld hogere vraagprijs…. Kijk maar in Funda, op te koop en verkocht tabs. Onder NHG werd vooral veel verkocht, er boven veel minder……
Hier was ik ook shocked over, maar wel logisch toch?
Gemiddeld kan men ook niet meer hypotheek krijgen.
Bij een makelaar die ik ken loopt het storm! Hij heeft vorige week 6 huizen verkocht, ook van 350.000 en dergelijke…
Erg drukke tijd, je zou bijna denken dat….
Als het al zo zou zijn (geloof het maar niet hoor Frans), dan bedienen makeleugenaars zich van allerlei foefjes om de grootste troep te verkopen:
http://www.jantoo.com/cartoons/lowres/330/33031401_low.jpg
🙂
Klinkt idd logisch maar houdt mi nog steeds in dat vraagprijzen niet realistisch zijn. Hier en daar zie je er wel wat af gaan maar er staat nog een hoop boven 350 meer dan 3 jaar te koop.
Volg nu enige tijd dit forum en moet zeggen dat het mijn ogen wel heeft geopend. We zijn er met zn alleen mooi ingetrapt en makelaars proberen nog steeds mooi weer te spelen. 3 wk geleden probeerde eentje mij wijs te maken dat het weer aantrok. Hij had net de dag ervoor de nieuwste nvm cijfers… terwijl net dag ervoor ik hier gelezen had dat het minder was dan jaar ervoor. Heerlijk is dat. Maar de bodem was volgens hem toch echt bereikt… de tijd zal het leren.
@artikel
Hoe herkent men een zeepbel ?
Aandeel van de waardering van grond in bezit in 20 jaar verdubbeld.
Schulden die dat financierden in 20 jaar verdriedubbeld.
Holland kan met de maandlasten incluis aflossen de hogehuizenprijzen niet meer betalen en gaat dus dan maar stoppen met aflossen = starten met leasen.
Moeilijk hè ?
En als dan de voorman van de bouwlobby roept dat grondwaardes nog steeds 40 à 50% te hoog zijn, dan komt de NVM, op gefinancierde voorspraak van de casametristen als prof dr francke en prof dr boelhouwer met teksten als:
Werkelijkwaarnutochtvolsterktdefinitief uit het dal
Stop dat maar eens in scrabble
Speelt er een makelleugenaars mee of andere lichtpuntenverzamelaar dan bedankt terplekke een extremer woord en verliest u de pot 🙂
Sorry hoor, maar deze feiten zeggen toch heel iets anders: Rond de top van de markt (in volumes gemeten, NIET IN PRIJZEN) in 2006 was ook ongeveer de top van Google zoekterm “makelaar”. Sindsdien gaat het alleen maar omlaag. Met natuurlijk elke december een dip, die mooi terug te zien is in de verkoopdip elke januari.
http://www.google.com/trends/explore#q=makelaar
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben bang dat je wordt voorgelogen door je kennis Frans.
Dit is er een van het goede soort: bij een bezoek waar ik suggereerde dat het niet zo best stond met de huizenmarkt maakte hij een lang fluitend geluid. Op mijn vraag wat ie bedoelde was het antwoord dat dit het leeglopen van de huizenbubbel was. Is al een jaar of wat geleden….
Zeggen ze al 5 jaar in koor
Er komt een moment waarop ze gelijk krijgen maar met de termijn waarmee zij naar aardse zaken kijken is dat in ieder geval niet snel waar.
Hij zegt ook eerlijk wanneer hij het erruuuug rustig heeft gehad.
Buenos Juan
Frans,
Kan je de naam van de makelaar bekend maken voor de verkopers die hun huis nog niet kwijt zijn.
Deze makelaar heeft me ook toen geadviseerd niet meer dan 150.000 Euri te betalen voor deze toko. (met als gevolg dat ik nog steeds huur voor minder dan 300 Euro/mnd)Ja, ik was van plan te kopen, maar dan alleen met het idee dat ik het al huur, dus dat de prijs aanzienlijk onder de prijs van niet verhuurd ligt, en rekening houdend met de toekomstige prijsdalingen.
Heb jij even mazzel. Je hebt er eentje van het goede soort getroffen, een unicum hoor, gebeurt niet vaak.
🙂
Die zullen niet misschien niet blij zijn met s’mans realisme. Hij zit in Zwolle.
Was een bekende van een vriend van mij.
Het is een eigenzinnige man, en sluw als een vos!
Nou zie je wel Frans, je zegt het zelf al!
🙂
Frans,
Nouja, het zou kunnen. Ik ben sceptisch omdat ik op Twitter makelaars gewoon ronduit zie liegen, maar dat zegt nog niks over jouw kennis natuurlijk. Ik zie inderdaad ook op Twitter veel mensen die NU (as in, in januari) de aankoop van het huis rond MOETEN krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze anders in gebreke zijn. En veel gescheld en gezeur op de bank die dan fouten maakt waardoor de aankoop lukt. Ik leidt hieruit af dat deze kopers de hypotheek nog in 2013 hebben aangevraagd om onder de oude regels te vallen.
Een voorbeeld:
Hypo op eind 2013 geregeld https://twitter.com/RissM_/status/428956695289556992
Zou normaal gesproken tot daadwerkelijke aankoop in dec/jan leiden. Maar door fout van de bank niet op tijd rond: https://twitter.com/RissM_/status/428957368656093184
ps, waarom zie ik dat allemaal op Twitter? Om dat ik een doorlopende zoekopdracht naar “huis kopen” heb lopen, dus zie bijna alles voorbij komen waarin dat genoemd wordt
In de VS draait de flippentap volop:
http://www.zerohedge.com/news/2014-01-30/housing-bubble-20-more-flipping-bigger-profits-less-time-156862-homes-flipped-2013
Volgens de Zwolse makelaar komt dit geheid ook naar NL. 😉
Freefloating gold 😉
http://marketupdate.nl/en/severed-link-money-gold/
Verband grondposities en startersleningen: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/30/fd-50-gemeenten-met-grote-grondpositie/
En over de OTB kwartaalcijfers: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/30/elf-missers-uit-de-otb-kwartaalrapportage/
Wij wonen in Apeldoorn (huur), en ik vind het artikel voorbij gaan aan het feit dat in Apeldoorn al jaren wanbeleid wordt gevoerd. Lekker gemakkelijk om dat af te schuiven op gedaalde grondprijzen. Daar kan niemand tenslotte wat aan doen, want crisis. Met vage termen en een hip adviesbureau zorg je er als gemeente zeker voor dat niemand meer twijfelt aan ‘afwaarderingen van grond voor een x bedrag’. Ook in het FD ontbreekt een duidelijke uitleg.
Thnx! Interessant!
Frans,
Heeft hij een snor en is hij niet echt het evenbeeld van een makelaar d.w.z. geen 3-delig pak maar gewoon een spijkerbroek?
Je hebt een punt: de huizenmarkt heeft de laatste 15 jaar veel beter “geperformed”.
Inderdaad spijkerbroek (meen ik me te herinneren)
Snor?? volgens mij niet of een mini dingetje,
Frans,
Blond tot grijs, beetje stoer?
Maria,
En woont ie soms in dit huis?
http://www.themovechannel.com/news/stories/top-10-houses-with-moustaches/
Voor de liefhebbers: Nigel Farage!
http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2014/1/30_MEP_Nigel_Farage.html
Ondertussen in de UK
Never waste a good crisis http://www.bbc.co.uk/news/business-25966075
Inflatie+ 20%, energie+ 60%, food+ 30% sinds 2008
Living standaard omlaag 6%
http://www.bbc.co.uk/news/business-25966075
Franzel, je bent toch niet omgekocht ? 🙂
Oh jee, alles verdwijnt weer ….. no use
Luister goed naar deze meneer ….. Raghuram Rajan
Hij die de crisis WEL zag aankomen, en één van de gekken werd genoemd door Coen Teulings 😉 Nu is ie ‘India central bank Governor’ Elke gek een gebrek ? lol
En alweer een systeem dat bijna naar de mollebonen is, ( niet meer werkt duzzzzz ) ……. Pas op voor de systemen ……..
http://www.bloomberg.com/news/2014-01-30/rajan-warns-of-global-policy-breakdown-as-emerging-markets-slide.html
Stel dat de makelaar van Frans wel gelijk heeft, waarom is dat voor velen hier zo moeilijk te verteren?
Moral hazard en betaalbaarheid zijn de drijfveren om nu te kopen. Huizenbezitters zijn de spekkopers van het huidige systeem. De monetaire implosie maakt van de dwarsliggers hier de verliezers. Liever stenen dan fiat geld bij een failliete bank. Tot die tijd bijna-gratis geld voor debiteuren.
Rotterdam minder bouwen en slopen …..
Rotterdam bouwt veel minder woningen
http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=35015&content=Regio-Rotterdam-bouwt-veel-minder-woningen
Men spreekt van hogere verkooptransacties van bijvoorbeeld in december, maar men vergeet daarbij te vermelden dat men net als met de aflossingsvrije woekerhypotheken nu massaal startersleningen aan het verstrekken zijn zie vaak ook de eerste drie jaar aflossings- en rentevrij zijn. Men is dus gewoon weer volop met het oude spelletje bezig om koste wat kost de zeepbel op te blazen onder het altruistische doel “de starter helpen”. Wat de bank betreft maakt het noet zo heel veel uit waar het geld vandaan komt dat mensen meebrengen als ze voor een hypotheek komen, zolang ze maar voor een lager dan gemiddelde LTV in de boeken komen te staan. Dus de overheid is op deze manier de prijzen aan het stutten, en zoals we reeds weten zijn er altijd mensen die zich het voorrecht om een scheeflener te worden niet laten voorbijgaan. Echter, men heeft duidelijk nog steeds niets geleerd van het verleden, en men denmt op deze manier de neergaande fundamentals in de economie te slim af te kunnen zijn, terwijl het slecht uitstel van executie zal blijken te zijn. Over drie jaar, in 2017, zul je de verhalen horen van mensen die opeens hun starterslening moeten gaan aflossen en er rente over moeten gaan betalen, net tegen de tijd dat de gemeentes echt niet meer om het afboeken van de grondwaardes heen kunnen.
Als er iets is was ik gezien heb hoe men in Nederland en Europa met de crisis omgaat is dat men alle verliezen zo breed en zo lang en zo dun mogelijk over de hele samenleving uitsmeert zodat mem door kan gaan met net te doen alsof er geen fundamentele verandering aan het plaatsvinden is, en dat men met een nog zwaardere hypotheek op de toekomst altijd nog meer tijd kan rekken om zich zelf uit de voeten te maken tegen de tijd dat er verantwoording afgelegd moet worden. Opleving is dead cat bounce.
The big reset
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3585761/2014/01/29/Het-financiele-systeem-is-toe-aan-een-reset.dhtml
Incasso’s mislukken massaal ……..
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3580366/2014/01/20/Incasso-s-mislukken-massaal.dhtml
Ondanks dat je zou verwachten dat de verkoop aantallen nog slechter worden, gaat het bij ons juist beter.
Wel vooral de ”goedkopere” woningen. Tot max 250.000 die in goede staat zijn.
Huren is inmiddels zo duur gemaakt, dat een hypotheek voor een huis rond de 2 ton minder maandlasten oplevert, zodat mensen meer geneigd zijn om te kopen.
Haha, gaan we weer! Allemaal het boekje van Middelkoop kopen of goud kopen of eerst goud kopen en dan met een beetje mazzel over 50 jaar dat boekje kunnen kopen of toch maar eerst dat boekje kopen, dat goud gaat namelijk niet zo lekker, lekker advies was dat van Middelkoop dan om goud te kopen (no smile).
Middelkoop maar helemaal links laten liggen, dat lijkt mij het beste 🙂
Zwartgallige humor is soms best wel grappig, maar ik ben blij dat ik werk en positieve mensen om me heen heb ondanks dat mijn colegea ook heus wel weten dat het niet echt lekker met de maatschappij op het moment gaat.
Maar laten we wel wezen, hoe lang ik al niet hoor op een forum, dat de euro vergaat, dat alle landen in europa in elkaar donderen één voor één, Europ uit elkaar zal donderen, er complete opstanden zouden komen, terwijl er nog niet eens een demonstratie gaande is geweest!
Het is komisch en hillarius, dat dan weer wel 😉
Mijn pensioen is omhoog gegaan kreeg ik net te lezen, de dekkingsgraad zit ver boven van wat het moet zijn 😉
Maargoed, dat zwart op wit te ontvangen, is natuurlijk weer misleiding volgens sommige 😉
Bojangles83,
Waar is bij ons?
Zijn de huren zo duur dat naast de hypotheekkosten ook de extra kosten die een eigenaar heeft erin verwerkt zijn?
“Het nieuwste wapen om alcoholverslaafden van strafbare feiten of het veroorzaken van overlast te weerhouden is een nieuw soort alcoholband om de enkel”
http://nos.nl/artikel/604379-enkelband-voor-alcoholverslaafde.html
Dit noem ik nou een groot lichtpunt! Dat werd tijd zeg 🙂
Lichtpuntjesvirus treft ook onze oosterburen: zojuist werd gemeld dat de jubelberichten over de stijgende verkoopgetallen in de feestmaand december helemaal niet waar zijn. Er is in plaats van een stijging een daling van meer dan 2%
Bodem is echt wel bereikt, maar hoe al die woningen boven de 275k verkocht moeten gaan worden is mij een raadsel. Mensen kunnen meestal helemaal niet zakken met de prijs, dus enige wat zij kunnen doen is maar blijven wonen. De goedkopere woningen in een aardige staat zullen steeds sneller verkocht gaan worden omdat hier schaartste in gaat ontstaan en er veel vraag vanuit de huurders voor is.
‘Banken nemen extra voorzieningen op vastgoed’
Nederlandse banken zullen over het vierde kwartaal van 2013 extra voorzieningen nemen op hun portefeuilles commercieel vastgoed.
http://www.nu.nl/economie/3689494/banken-nemen-extra-voorzieningen-vastgoed.html
Bubbelonia,
Tik als tweede term eens “funda” in ?
Vandaag weer een brief ontvangen van het pensioenfonds van wie ik mijn woning huur. Ze willen de woning aan mij verkopen. Dit is de derde brief in vier jaar tijd waarin ze de woning te koop aanbieden.
Grote voordeel dit keer: ik hoef niet extra te betalen voor een zelf geïnstalleerde keuken of badkamer. Maar ik heb helemaal de badkamer of keuken niet vernieuwd. Alleen een rij boompjes, het terras en het grind op de oprit heb ik zelf toegevoegd.
Kopen: ca. 325.000 euro
waardevermindering in 2014. ca. 5%, dat is 16.000 euro
Onderhoud, 1% van de waarde, 3.250 euro
Achterstallig onderhoud: enorm
Grootste nadeel: het is twee onder één kap, er kunnen zomaar twee verdieners naast mij komen wonen die een hekel aan Geiten hebben.
Samenvattend: je bent gek als je nu koopt als je uitgaat van waardedaling.
Nico de Geit,
Misschien is dit een 1e bod voor ze en hopen ze dat je net onder de NHG grens terug biedt en dan denkt slim geweest te zijn 😉
Meeste huizenverkopen sinds uitbreken crisis
Januari 2014 begint goed voor de huizenmarkt. Er werden ruim 12.000 huizen verkocht in heel Nederland. Sinds het uitbreken van de crisis werden in de eerste maand van een nieuw jaar niet eerder zoveel huizenverkopen gerealiseerd.
http://www.makelaarsland.nl/blog/meeste-huizenverkopen-sinds-uitbreken-crisis?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=meeste-huizenverkopen-sinds-uitbreken-crisis
Het is maar net naar welke trend je kijkt
http://www.google.com/trends/explore#q=makelaar%2C%20Funda%2C%20Hypotheek&cmpt=q
Corporaties verkopen hun huizen voor € 100.000 tot € 150.000,-
http://www.spacemakers.nl/2014/01/corporaties-verkopen-hun-huizen-voor.html
In het artikel wordt totaal geen aandacht gegeven aan de moeilijke timing. Middelkoop verwachtte eind jaren ’90 al een kentering op de huizenmarkt, het kwam pas in 2008. Hij ging uit van blijvend stijgende prijzen van edelmetaal, goud verloor 30%.
Vele deskundigen zeggen dat ze oorlog gaan voeren als ze niet meer weten hoe het verder moet. Is dat het toekomstscenario? We krijgen oorlog, binnen een maand, een jaar, een decennia? Of waait de storm over? Achteraf zal iedereen zeggen dat hij het heeft zien aankomen.
Je zou toch maar een huis gekocht hebben in Fukushima (voor de ramp).
Net m’n nieuwe woz gekregen…..10% lager!! Er van uitgaand dat dat voor 1-1-2013 was, staan er hier 4 zelfde soortige huizen met vraagprijzen +30-40% !!! Niet meer normaal toch…..?
Een decennium? Enkele decennia? Nooit? Nooit meer oorlog, Yes!
Ik hoop zelfs dat hij gelijk heeft. Lijkt me een prima zaak als er weer wat beweging in de huizenverkoopelarij komt. Maar de cijfers spreken het vooralsnog tegen. En het spijt mij zeer, maar ik zie als ik 5 minuutjes achter Twitter zit zoveel kakelaars voorbijkomen dat ik hun uitspraken niet meer serieus kan nemen.
Prijzen moeten natuurlijk nog wel flink doordalen. Huizen zijn nog steeds véél te duur, maar ALLE maatstaven die je kunt verzinnen. Als dat niet zou gebeuren zijn we wéér bezig de toekomst op te offeren voor het hier en nu. We hebben onlangs geleerd dat dat geen puik plan is.
Magnum,
Maar dan wel even netjes aub: Limiteer de trend ‘m dan wel even tot Nederland. Dan zie je dat ook “Funda” sinds halverwege 2012 niet significant gestegen is, en dat December 2013 weer een vrij slechte maand was…
Waarom van je pensioenfonds te horen krijgen en niet van de verhuurder?
Biedt de verhuurder het niet al voor onder de marktwaarde aan?
Hetzelfde is bij mij ook gaande, ik kan de woning ook kopen, deze werd mij anderhalf jaar geleden voor 10% onder de marktwaarde aangeboden en dan nog ging het om dat ik een bod kon doen, dus ook nog onder die 10% had kunnen gaan.
Dat kan, maar als ik deze woning die ik nu huur had willen hebben, was het niet echt een heel slechte deal geweest, echter wil ik deze woning niet hebben, gezien de buurt waar deze woning staat.
Wie bepaalt dat dan ? Is een Ferrari F12 Berlinetta ook (te) duur dan ? Vraag (leen capaciteit) en aanbod zal een zekere prijs bepalen , veelal niet DE prijs , ook wel marktwaarde genoemd. Daar zijn we nog te ver van verwijderd.
Primair , want uiteindelijk ondergeschikt in deze , is een potentiele huizen koper niet eens geinteresseerd in de aanschaf prijs .
Hier gaan de huizen van boven de 5 a 6 ton als broodjes over de toonbank, het sigment van tussen de 120K en 200K zit nauwelijk verloop in en goedkoper dan dat bedrag gaan, heb je een rijp voor de sloop woning voor.
correctie : ( een leen capaciteit )…
Dit is voor mij niet meer te volgen.
Vraag en aanbod bepalen nooit DE(?) prijs, in die zin dat v en a de onafhankelijk variabelen zijn en prijs de afhankelijke. Vraag en aanbod zijn op hun beurt weer van de prijs(ontwikkeling) afhankelijk dwz. reciproke ‘causaliteit’.
Wat je nu ziet zijn de ras opportunisten die snel hun slag denken te slaan. Ook ben ik ervan overtuigd dat er sprake is dat grote institutionele beleggers die huurhuizen in de vrije sector beheren doelbewust veel te hoge huren aan het vragen zijn, omdat ze weten dat ze daarmee mensen richting kopen drijven.
Er is niet veranderd of geleerd van de crisis. Men heeft goed naar London gekeken hoe men daar de woonconsument op zowel huur- als koopgebied zoveel mogelijk kan laten betalen, en zo een win-win sutaie voor zichzelf te scheppen.
Het probleem is echter dat er een eindige hoeveelheid mensen is die kan kopen. Men probeert nu een momentum op te bouwen waarbij de laatste kredietwaardigen met alle denkbare middelen over de streep wordt getrokken, met als doembeeld de verliezen te moeten nemen die aan overmatige schuld nog steeds afbetaald moeten worden.
Met als onvermijdelijk resultaat dat mensen steeds meer van hun salaris aan wonen kwijt zullen zijn, linksom of rechtsom.
Verder verkeert men blijbaar nog steeds in de veronderstelling dat men de huizenprijzen weer op het oude niveau terug kan brengen om daarmee de consequenties van onder water staan te ontlopen.
Het zal echter niet lukken, en alleen de tijd kan uitwijzen of de acties van vandaag door het wrijven in de vlek de prolemen alleen nog maar groter maken. DE schulden moeten nog steeds worden afbetaald, en met het groter maken van de zeepbel wordt het probleem ook weer groter gemaakt.
Men zit dus het herstel in de weg. Hogere prijzen zijn geen herstel maar tekenen van nog meer mensen die zich diep in de schulden steken en zichzelf voor 30 jaar vastleggen aan prijzen die zonder twijfel ook dit jaar weer gewoon verder zullen dalen, omdat de fundementals niet zijn veranderd. Het enige wat men gedaan heeft is om het nog makkelijker te maken, voor nog meer mensen, om zo’n 30-jarige verbintenis aan te gaan, met hulp en subsidie van de overheid. Men pompt er gewoon meer geld in via de onwetende nieuwe schuldenaren.
Little do they know.
Er zijn nog steeds grote jengelende kinderen die zich door makelaars overprijsde woningen laten aansmeren. Maar er is een oplossing: Vicks!
http://www.youtube.com/watch?v=n6XZ-0ns2yA
🙂
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22258660/___Huizenverkoop_hoogste_sinds_2009___.html
KABOOM!!!!!!!
En nu dan de vraag: Hoeveel daarvan zijn met starterssubsidie gefinancieerd? Ik vrees dat daarop het antwoord schuldig blijft.
Tweede puntje, hoeveel daarvan vallen nog onder de oude regels van 2013?
Derde puntje: Hoeveel daarvan zijn sociale huurwoningen van woningcorporaties die met behulp van andere subsidies aan huurders zijn verkocht?
Niets is wat het lijkt.
erik(trolnogimmerhier),
Vergeet ook niet het laatste regeltje te lezen onderaan het artikel:
“een ‘flexibelere opstelling’ van banken dragen aan die kooplust bij, aldus Stoop.”
Oftewel ZZP-ers en kleine zelfstandigen, startersleningen en mensen die wel een contract, maar geen vast werk hebben. De rekening komt later.
“Volgens Makelaarsland wilden woningkopers de afgelopen maanden nog profiteren van de mogelijkheid om 105 procent van de woningwaarde te financieren. Vanaf 1 januari is die grens verlaagd naar 104 procent.
Stoop verwacht dat 2014 een goed jaar gaat worden voor de huizenmarkt. Aantrekkelijk zijn volgens hem de lage rente en de lagere huizenprijzen. Daar staat tegenover dat de hypotheeknormen worden aangescherpt en er iets meer eigen geld nodig is.”
http://www.refdag.nl/nieuws/economie/makelaarsland_verwacht_een_goed_jaar_1_795685
Nog een vraagje: Hoe rijmen aangescherpte hypotheeknormen met “een ‘flexibelere opstelling’ van banken?
erik(trolnogimmerhier),
Had ik exact voorspeld: Momentum en nieuwe aanpassing van de regels worden gebruikt om mensen over de streep te trekken. Wacht maar tot de prijsontwikkeling in de loop van dit jaar zich gaat aftekenen. Dan zul je zien dat ik ook daarin gelijk had 😉
Latida, Dit is het treintje wat op gang komt en uitgestelde aankopen, dit gaat door. Het vertrouwen is terug, rente blijft laag. Dit is gewoon een enorme verkoop voor de huidige tijd, maand op maand nemen de verkopen nu toe. Het gaat de goede kant op. Wonen is geen retail, wonen moet.
Snorkelmans: Keep dreaming. Eind van het jaar minimaal 30% meer aankopen dan vorig jaar en prijsafvlakking.
Je begint zelf met je selectieve grafiekje Maar je kan ze krijgen zoals je ze hebben wil.
Maar spaar me de BS over ‘niet netjes’ en je conclusietjes
Misschien zijn er wel kalitatief betere ‘zoekers’ en ‘kijkers’ wie zal het zeggen.
http://www.google.com/trends/explore#q=makelaar,+Funda,+Hypotheek&cmpt=q&geo=NL
Bubbelonia,
Magnum,
Kijk, dat is netjes! Volgende keer meteen netjes doen Magnum 😉
erik(trolnogimmerhier),
Die staat. Voorlopig zijn mijn voorspellingen 10x gebleken beter dan de jouwe. 😉
Wat betreft uitgestelde aankopen. Meestal stel je iets uit omdat je op een later moment beter iets kunt kopen. Baanzekerheid wordt er niet beter op voor de meesten (veel ontslagen zelfs), lonen stijgen niet echt maar kosten wel, maximal leenbedrag wordt verlaagd, aflossen moet, hoe kan dat beter zijn om te kopen..? Carpe diem zeker?
Vertrouwen is terug? Waar baseer je dat op? Misschien lees ik de verkeerde kranten en andere media, maar ik krijg geen positief beeld van de NL’se economie..
Ben het eens dat wonen moet, maar de vraag is wel hoe. Als je geen centen hebt of niet kunt lenen, kun je niet kopen. Dan kun je het nog wel willen, maar dat maakt dan geen moer uit en moet je iets anders verzinnen, zoals huren of bij anderen inwonen..
erik(trolnogimmerhier),
Wonen moet, maar tegen welke prijs dat mogelijk is, is een tweede.
Ik heb van jou nog geen antwoord gekregen op de vragen die stelde.
Een enorme verkoop dat mede gerealiseerd is door extra leningen te verstrekken aan starters waarvoor de eerste drie jaar geen rente en geen aflossing betaald hoeft te worden.
Een enorme verkoop dat mede gerealiseerd is door hypotheken te geven aan hele segmenten die vroeger nooit een hypotheek konden krijgen, dat indiceert enkel dat de banken de eigen regels voor ‘aangescherpte hypotheeknormen’ niet in de praktijk brengen.
Een enorme verkoop bovendien dat tot gevolg heeft dat niet in de boeken komt te staan dat deze kopers middels een off-balance lening bij de overheid gemiddeld nog altijd een veel te hoge LTV waarde hebben bij de aankoop van hun woning. En dat men over drie jaar ineens met een sterke stijging in de maandelijkse lasten zal worden gecomfronteerd.
En ten laatste, ZZP-er, kleine ondernemers hebben over het algemeen wel een spaarpotje als ze in goede doen zijn. Een spaarpotje dat nu aan de hypotheek wordt uitgegeven voor een te duur huis, waardoor de binnenlandse bestedingen nog harder achteruit zullen hollen, met alle gevolgen vandien.
Alles alleen maar zodat de branche even een juich momentje krijgt om de moed erin te houden en nog langer kan uitstellen om verliezen te nemen.
Het feit dat de banken zich ‘soepeler’ opstellen, betekent simpelweg dat men op precies de oude voet verdergaat en dat in de praktijk van strengere hypotheeknormen vooralsnog geen sprake is.
Zoals reeds gezegd, de onderliggende economische fundamentals zijn ongewijzigd en volgen een langjarige trend omlaag, zoals Bubbelonia ook zegt.
Het laatste beetje elasticiteit wat nog in de binnenlandse economie zat wordt er nu uitgeperst. De kater komt later.
De hoeveelheid schuld van Nederlandse huishoudens moet omlaag, men staat het nu toe om deze nog hoger op te drijven, en staat daarmee het werkelijke herstel in de weg. Zeer kortzichtig dus.
Daar komt de aap al uit de mouw:
“uit onderzoek bij een groep van 10 grote en middelgrote woningcorporaties blijkt dat zij in 2013 ruim 10% meer woningen verkochten dan vooraf was begroot. Deze corporaties zijn eind 2013 gaan samenwerken om de verkoop van woningen een extra impuls te geven.”
http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1735:corporaties-willen-open-huizen-route-om-woningverkoop-te-promoten&Itemid=2
Het zijn dus voor een groot deel gewoon woningcoorporaties die en masse sociale huurwoningen op de koopmarkt aan het afstoten zijn.
Dat verklaart ook meteen de brief die Nico de Geit heeft ontvangen.
Er zitten dus nog steeds minstens net zo veel mensen in een veel te dure woning zonder uitzicht om deze te kunnen verkopen, en ondertussen denkt de sector goede sier te kunnen maken met een ‘mirakel’ dat wordt aangezwengeld door een groot aantal sociale huurwoningen op de koopmarkt te zetten (+10%) en deze af te breken (8120 woningen in 3 provincies).
Schone schijn.
Entoen besefte je dat de verkiezingen voor de gemeenteraden voor de deur staan, en dat dat de reden is dat er zo kwistig met startersleningen wordt rondgestrooid. Dat, en die andere reden waarom mensen liever gelijk een struisvogel de kop in de grond steken:
http://daskapital.nl/2014/01/megalomane_gemeenten_blijven_g.html
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat lopen met die startersleningen als de verkiezingen achter de rug zijn!
Uit bovenstaand artikel op Das Kapital:
“Volgens onderzoeksbureau ABF Research is er dan wel een woningtekort van 160.000 en groeit dat woningtekort verder tot 290.000 in 2020, helaas sluit vraag en aanbod niet echt aan. In de huidige plannen ontwikkelen gemeenten vooral (lucratieve) rijtjeshuizen, terwijl 80% van de nieuwe huishoudens straks bestaat uit eenpersoonshoudens.”
Dat verklaart dus meteen waarom corporatiewoningen van woningcorporaties en in het goedkoopste segment zo gretig aftrek vinden.
Herstel moet zijn We zien niet anders, al jaren!
“One does not sell the land people walk on.” …
Crazy Horse, Sept. 23, 1875
http://www.koopsubsidie.nl/ “Na veel gelobbyd te hebben in politiek Den Haag hebben wij officieel te horen gekregen dat er in 2014 vanuit het Rijk geen verdere gelden vrijkomen om de regeling Starterslening te blijven ondersteunen. ”
Moet in het vervolg dus puur van de gemeentes zelf komen. En die zitten al zo ruim…. NOT!
Dit geloof ik inderdaad wel en zie ik ook om me heen. Het 200k-250k segment blijft in de lucht door gebrek aan een fatsoenlijk alternatief en schaarste (aan betaalbaar wonen). Bijbehorende hypo’s zijn betaalbaar en de (gepercepieerde) risico’s zijn beperkt door NHG. Neem een reëel gezinsinkomen van een gezin dat normaliter een koophuis betrekt (dat is pak ‘m beet de bovenste 50% v.d. huishoudens) en je zit rond de 50k-60k. Haal hier wat vanaf vanwege het risico op 2 inkomens te financieren en vermenigvuldig met 4. Je zit dan op een ‘normale’ hypo van 180k. Eigen geld meebrengen wordt steeds meer realiteit en de koopkrachtige vraag naar woningen in dit segment wordt verder ondersteund door ‘rijkere’ kopers die afzien van de aanschaf van een woning van 4 ton die nog hard in waarde daalt en in plaats daar van kiezen voor een ruimer besteedbaar inkomen in een goedkopere woning. In een dergelijke situatie zie ik er in dit segment weinig meer vanaf gaan.
Echter, the magic is happening in de 300k+ markt. Deze markt dreef op speculatie en op de overwaardespiraal. Ik ken tal van huishoudens die in woningen wonen van 300k-400k met hele simpele baantjes (een leraar met een vrouw die in de kinderopvang werkt, dat soort dingen). De woning waarin zij wonen was alleen bereikbaar omdat men op het juiste moment is ingestapt en daarmee overwaarde kon vergaren. Met die overwaarde werd men ineens een ‘kredietwaardige tegenpartij’ voor de bank en kon men dus met eigen geld (namelijk de overwaarde) en een acceptabele LTV doorstromen naar een grotere woning. Een tweede type vraag die wegvalt, is de speculatieve vraag naar dure woningen. Stel: je verdient 100k p.j. en je hebt de keuze tussen een huis kopen van 500k of van 250k. Zolang het huis ieder jaar in waarde stijgt ben je absoluut een dief van je eigen portemonnee als je het huis van 250k koopt. Immers, 5% waardestijging levert je 25k op bij het dure huis en 12,5k bij het goedkope huis. Waardestijging an sich zorgt er dus voor dat mensen eerder maximaal gaan lenen. Bij waardedaling is het omgekeerde waar.
Dus nogmaals: wonen in een huis van 200k-250k is een primaire levensbehoefte, wonen in een huis van 500k is luxe consumptie. Twee totaal verschillende markten.
Overigens, als ik mij dat goed herinner stond funda ook eind december zo rond de 250,000 en is dat aantal geenszins omlaag gegaan de afgelopen maand. Vreemd toch?
Daar zijn veel vrienden van mij die de laatste 5 jaar gekocht hebben het niet mee eens. Die kijken met jaloezie naar mij in mijn nette huurappartement. Er gaat trouwens geen monetaire implosie komen die schuldenaren gaat redden. De verliezers dat zijn wij allemaal, kopers en huurders. Enige verschil is dat ik als huurder in ieder geval oprecht kan zeggen dat het niet aan mij gelegen heeft; ‘ich habe das nicht gewüst’. Stenen kunnen alleen interessant zijn als je ze kan betalen, niet als je ze moet financieren. En trouwens: vraag eens een hypo offerte aan t.w.v. 200k of 300k. Is bepaald niet gratis kan ik je vertellen.
Dat makelaarsland heeft een welhaast Chinees informatiesysteem dat zo snel en adequaat betrouwbare cijfers kan produceren. Of worden de cijfers gewoon verzonnen?
voor mafketel..
boren ze nog zo diep in groningen, maar schaamtegevoel hebben ze nog niet kunnen delfen!
vriend Kammiga en Wallage waren maar weer eens shoppen in de zelfbedieningswinkel uit de bekende keten:Overheid
de dialoogtafel die VERTROUWEN moet opbouwen tussen de verschillende partijen ( NAM en overheid aan de ene kant en Jan pet de pet met Jan met de korte naam aan de andere kant van de tafel)
Kammiga en Wallage scoren ff 70.000,= pp..
wat een dijenkletser.. en
valt het op??? het woord VERTROUWEN.. bbrrrrr
dood eng woord als het gebruikt word door de overheid
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22258825/__Dialoogtafel_kost_620.000_euro__.html
Er wordt in om het even welke berichtgeving over de prijsontwikkeling met geen woord gerept over starters leingen, terwijl met zulke lage volumes dit toch overduidelijk wel degelijk van invloed is.
Dat is 1.
Verder is het feit dat woningcorporaties huizen aan het slijten zijn met dergelijke startersleningen echt schandalig, omdat ze daarmee indirect met hun
voordelige starterslening’ in feite de verhuurdersheffing aan het betalen zijn.
Hoe genaaid kun je worden. Op een huisje van nog geen anderhalve ton is 20,000 euro toch 7,5%, het is niet ondenkbaar dat je die in het komende jaar al meteen aan waardeldaling gaat verliezen, let maar op.
Had je deze deal vorig jaar gemaakt was je nu in ieder geval al 4%, en dus meer an de helft van de waarde van zo’n starterslening, kwijt geweest terwijl je pas over 2 jaar mag beginnen met aflossen en rente betalen.
Tel daarbij op dat de meeste mensen nog niet in het minste kunnen hoofdrekenen, en zeker niet met een makelaar op hete kolen die maar koffie blijft bijschenken, en het is te begrijpen dat men het verkooppraatje alweer klaar heeft om argelozen prcies daar te krijgen waar ze ze hebben willen: Hier tekenen AUB, zo makkelijk is het!
Ondertussen zitten, ver buiten het zicht van al deze wederzijdse gelukwensen, 1,3 miljoen huishoudens nog net niet in het donker, maar wel tot aan hun schenen onderwater zonder met een koudgeworden appeltaart op het aanrecht aankaar aan te staren..
Waar is dat? Wil ik graag even verifiëren op Funda.
Als dit serieus een issue voor je is, moet je nog niet eens OVERWEGEN om een huis te kopen.
Het is zoals het is, de woningen zijn verkocht, punt.
Of het nu met de oude regels van 2013 is gegaan of met startersleningen gedaan is, waar ik ook niet achter sta, maar de mensen doen dit, dus is het zoals het is.
CBS komt met cijfers dat de prijzen met 6,4% gedaald zouden moeten zijn, ik merk er hier niets van, dus die cijfers van het CBS kunnen ernstig in twijfel getrokken worden.
Mensen zouden is wat vaker een rondje in de eigen woonplaats moeten doen, i.p.v. die enorme tunnelvisie van internet eraan over te houden door alleen maar binnen te blijven.
Hier zie je steeds meer bordjes met “te koop” en een maand later daaronder een bordje met “ook te huur”, hierna een week later zijn alle bordjes weg, van die huuropbrengst kunnen ze een gedeelte van hun nieuwe hypotheek dan betalen, wel zo handig en gaat prima en hoef je de woning ook niet cadeau weg te gaan geven, zou ik ook niet doen.
Zo zien we maar weer, dat voor alles een oplossing is en dat als mensen iets willen hebben, dat ze ervoor zullen moeten gaan werken… welkom in de realiteit 😉 en dat is niet rottig bedoeld.
Ik begrijp dat je teleurgesteld bent, dat ben ik ook heus wel een beetje, want kennelijk willen mensen maar als te graag teveel belastingen betalen, maar dat huizenprijzen vanaf nu nog met 30 tot 40% gaan dalen… me hoela.
Hoezo?
Ze hebben 10% meer woningen verkocht dan ingecalculeerd was!
Wat heeft samenwerken er mee te maken?
De woningen zijn verkocht, daar ging het om en dat is gelukt, 10% meer dan verwacht zelfs, dus wat is je punt?
Tja, vind ik ook niet netjes van zo’n pensioenfonds, die hebben zich hier helemaal niet mee te bemoeien, zijn hun zaken helemaal niet.
Ik waardeel je geschreven stukjes hier op het forum heel erg hoor Latida, laat hier geen misverstand over bestaan, je hebt het tenminste over de huizemarkt, dit in tegenstelling tot sommige anderen die een nog grotere zeepbel ergens in aan het promoten zijn 😉
Waar het mij om gaat is, dat de maandlasten in Nederland ten opzichte van 10 jaar geleden, niets veranderd is met een koopwoning, als we alles netjes zouden willen doen, dan komen onze woonlasten denk ik wel op 40% van ons inkomen, vergeleken met 10 jaar geleden kan ik een veel duurder huis kopen, maar dit is alleen maar te danken omdat ik een flinke spaarpot heb, als ik dat niet meeneem hierin en dat moet om een vergelijking te kunnen maken, dan kom ik vergeleken met 10 jaar geleden nog steeds op dezelfde woning uit die ik nu maximaal kan kopen en dat is prima, geen problemen mee, maar de maandlasten van een woning zouden maximaal maar 30% mogen zijn van het inkomen en hierin zouden opgenomen moeten zijn, de hypotheek, onderhoud, verzekeringen, belastingen en zelfs de nuts voorzieningen, en daar zit de fout met de Nederlandse woningmarkt, want dan zullen de meeste mensen al ruim op de 40% van het inkomen zitten.
Hier zou ik nu zo graag is een verandering in willen gaan zien.
De rest interesseerd mij eigenlijk niet zoveel van de woningmarkt, dat is alleen maar op papier dat waardevermindering van een huis, jaarlijks wordt er 3,33% ook afgelost, dus de meeste jaren tot nu toe, zou iemand met een huis nog niet eens zoveel verlies hebben geleden, dat sommige van de overwaardering iedere keer een auto kochten, tja dat is eigen schuld, maar normaal gesproken als mensen dit niet hadden gedaan, was de schade heus niet zo erg geweest.
De ergste waardedaling pak ik natuurlijk wel mee, dat is tuurlijk wel in mijn voordeel, maar ik ga niet meer emmeren met 1 of 2% per jaar daling, dan zal de knoop al doorgehakt gaan worden en zal ik iets gaan kopen.
Meer mensen (flexibeler t.a.v. ZZPers) krijgen minder hypotheek (aangescherpte hypotheeknormen).
Ik denk dat dit een gevolg is van lokale bestuurders die met al dan niet lokale makelaars en banken denken dat ze met een herculaanse inzet via sociale netwerken genoeg mensen kunnen ronselen om zogenaamd de economie er weer bovenop te helpen.
Jongeren zonder vaste baan, ZZP-ers en kleine ondernemers zijn nu immers ook legitieme targets, en ze hebben een wortel om voor te houden in de vorm van een starterslening en een stok om mee te slaan in de vorm van hoge huren, en dat maakt het verkooppraatje weer rond.
Nog een vraagje: Hoeveel huizen van de 12,000 die in januari 2014 verkocht zijn hadden een verkoopprijs van boven de 300,000 euro, de gemiddelde vraagprijs?
Los van het feit dat deze cijfers notoir onbetrouwbaar zijn (wtf, januari is nog niet eens voorbij), is er natuurlijk helemaal geen sprake van treintjes, terugkerend vertrouwen of inhaalvraag. Mensen moeten wonen en de enige optie die een klein beetje betaalbaar is, is een koophuis van 2 ton. Huren is te duur (particulier) of ontoegankelijk (‘sociaal’) en een mooi huis kopen is ook veel te duur. Van pure armoede en bij gebrek aan alternatief worden huisjes van 200k-250k dus verkocht. En ja, dat zal wel zo blijven, en ja, in dat segment zal echt geen grote crash meer plaatsvinden, maar het op gang komen van een huizentreintje is waanzin. Ik vind het een teken van pure armoede.
Inderdaad, een heel vreemd argument.
Juist!
Juist! Vandaar: verkoopvolumes zullen niet heel erg veel meer dalen (onder voorbehoud dat er geen nieuwe grote beurscrash of ander groot probleem komt), maar prijzen blijven nog wel een tijdje lekker doordalen. Wat mij betreft blijven we dus op weg naar de ideale situatie!
Dirk,
Ik ben niet teleurgesteld, want ik heb geen enkel persoonlijk belang bij dalende of stijgende prijzen, maar ben wel gefascineerd door de machinaties anchter de prijs- en verkoop ontwikkelingen en de daarmee samenvallende wetgeving.
Als ik zeg ‘Niet is wat het lijkt’ dan bedoel ik daarmee dan met het door de woningcorporaties verkopen van sociale huurwoningen aan huurders die anders met huurverhoging worden geconfronteerd, niet veeranderd aan het feit dat we nog steeds 1,3 miljoen huishoudens hebben die onder water staan, en dat men vroeg of laat geen startersleningen meer verstrekt en dat de daling dan gewoon verder gaat, en dat er aan de langjarige trend van daling geen eind is gekomen, hoe graag heel veel mensen dat ook zouden willen.
De werkeloosheid is nog steeds stijgende, de lonen nog steeds dalende, de binnenlandse bestedingen zijn dalende, de prijzen van energie, (lokale) belastingen, zorgkosten en voedsel nog steeds stijgende, de huishoudens gemiddeld nog steeds veel te veel schulden, het spaargeld en gemiddeld vermogen van huishoudens is nog steeds dalende, en er worden nog steeds minder vaste banen gegeven.
Dat zijn conjuctuurbewegingen die gewoon onverbiddelijk hun stempel op de economie zullen blijven drukken.
Sommige mensen zien gewoon niet dat de woningmarkt gedreven wordt door simpelweg het aangaan van nieuwe, nog meer schulden, en dat er steeds minder steun van overheidswege aan woningeigenaren zal worden verstrekt, en dat mensen die nu starten veel, veel meer risico lopen dan 10 jaar geleden, en dat startersleningen in deze context het summum van opportunisme zijn.
En dan nog iets, de gunstigere prijzen waarvan jij spreekt zijn aan prijsalingen te danken, niet aan prijsstijgingen. Prijsstijgingen zijn dus, ook bij koopwoningen, per definitie slecht voor de economie, want in Nederland betekent dat vooralsnog meer schulden, en niet meer bezit, zolang er nog LTV’s van boven de 100% worden beleend.
Bij betaalbaar wonen heeft eenieder baat, omdat dan de binnenlandse economie en het besteedbaar inkomen voor iedereen stijgt. Zeker binnen een export economie. Het tegenovergestelde is ook waar.
Toch is dit vreemd. Ik heb hier zelf ook wel eens aan gerekend en ben tot de volgende conclusie gekomen:
– Een appartement van 150k in het centrum verhuren voor 800 in de maand is rendabel;
– Een tussenwoning in de vinex van 200k verhuren voor 900 in de maand is op zijn best break-even;
– Een woning van 300k+ verhuren voor 1000-1500 euro dekt niet eens de hypotheeklasten;
Bij bovenstaande voorbeelden heb ik dan niet eens rekening gehouden met het feit dat je HRA vervalt. De jubelverhalen van het verhuren van een huis neem ik dus met een flinke korrel zout. Op korte termijn kan het je zeker helpen met rondkomen als je met twee huizen zit (iedere huurpenning is dan als het ware winst), maar het is uiteindelijk niks meer dan “delay and pray” waarbij de verliezen verder oplopen.
Ach langzaam maar zeker gaan straks de rentes weer omhoog, worden de grondprijzen verlaagd. En gaan we naar minder lenen (2018, 100%). Maar gelukkig hebben we weer een “lichtpuntje”.
Startersleningen gaan er ook nog wel is aan, hra wordt verder beperkt. Maar gelukkig we hebben een “lichtpuntje”!
Ik wacht nog wel even tot er een mooie straal is, in plaats van de “knipperende lamp’. Dat het een beter moment is om in te stappen dan 2008 zeker waar. Ik wacht nog wel even tot 2016. Ook dit jaar gaat er gewoon weer 3/4 procent van de prijzen af.
De verkopen gaan steeds meer toenemen zeker waar. Huizen worden tenslotte betaalbaar, maar voor de grootte groep instappers zijn ze nog te duur. Hogere rentes, dalende grondprijzen, zullen de trend worden komende jaren, en daar horen lagere prijzen bij. Ik houw het bij mij eerdere voorspelling, 25-30% van de top van 2008 gaat er af. Dus in mijn glazenbol is er nog 5 tot 10 procent te gaan. Ik stap in ieder geval, niet eerder in.
Misschien heeft Makelaarsland relatief veel sociale woningbouw woningen in de verkoop gekregen en als die voor minder weg mogen, zullen ze ook relatief meer verkopen dan de concurrenten 😉
Gepubliceerd:
Laatste update: 31 januari 2014 14:18
31 januari 2014 14:54 nu.nl
Gemeenten vinden dat kabinet te veel bezuinigt
Haha die gemeentes . Misschien tijd om gewoon geen wanbeleid meer te voeren ?
Geen dure grond meer kopen ? Geen subsidie verlenen op aankoop woningen ? Geen dure gemeentehuizen bouwen?
Geen grote voetbalclubs subsidiëren? In eigen vlees snijden ? etc etc
a.
Los van het feit dat deze cijfers notoir onbetrouwbaar zijn (wtf, januari is nog niet eens voorbij), is er natuurlijk helemaal geen sprake van treintjes, terugkerend vertrouwen of inhaalvraag. Mensen moeten wonen en de enige optie die een klein beetje betaalbaar is, is een koophuis van 2 ton. Huren is te duur (particulier) of ontoegankelijk (‘sociaal’) en een mooi huis kopen is ook veel te duur. Van pure armoede en bij gebrek aan alternatief worden huisjes van 200k-250k dus verkocht. En ja, dat zal wel zo blijven, en ja, in dat segment zal echt geen grote crash meer plaatsvinden, maar het op gang komen van een huizentreintje is waanzin. Ik vind het een teken van pure armoede.
Ben het met je eens A. Heb het hier over mensen die bijvoorbeeld vanuit een appartement naar een eengezinswoning verhuizen.
erik(trolnogimmerhier),
Dan ben je het er dus ook mee eens dat de gemiddelde verkoopprijs zal blijven dalen, en in ieder geval niet op korte termijn meer dan de inflatie gaat stijgen.
Want let wel: Alles onder de inflatie is eigenlijk een prijsdaling.
Economische ontwikkelingen afgelopen 24 uur:
440 Banen weg bij MSD Oss
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/januari/30/440_banen_weg_bij_msd_oss
66 banen weg bij Vialis:
http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article26663113.ece/Alle-seinen-op-rood-bij-Vialis_?lref=vptop
Hogeschool Utrecht een tekort van ruim 8 miljoen:
http://www.duic.nl/nieuws/60455/begroting-hogeschool-utrecht-2014-tekort-van-ruim-8-miljoen-euro/
40 mensen banen kwijt bij Spring kinderopvang:
http://www.limburger.nl/article/20140130/REGIONIEUWS02/140139896
De gemeente Utrecht ontslaat twee ambtenaren van de vastgoedafdeling omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie:
http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/01/utrecht_ontslaat_corrupte_ambt.html
Pianiste heeft last van stank – ontslagen
http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article26662163.ece/Opmerking-over-poeplucht-Gooizicht-pianiste-ontslagen
Meerderheid kamer wil makkelijker ambtenaren kunnen ontslaan:
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/1/Meerderheid-Kamer-is-voor-makkelijker-ontslaan-ambtenaren-1454761W/
Brasserie de Zwarte Truffel failliet
http://www.destentor.nl/regio/hattem/doek-valt-voor-brasserie-de-zwarte-truffel-in-hattem-1.4199910
Rasenberg Holding BV uit Breda failliet verklaard. De bouw-, projectontwikkelings-, en vastgoedtakken van het bedrijf vallen ook door het faillissement.
80 personeelsleden door curator ontslagen:
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2014-01-30/na-weekend-duidelijkheid-doorstart-rasenberg
Corrupte ambetnaren konden ongestoord hun gang gaan:
http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3587457/2014/01/31/Corrupte-ambtenaren-konden-ongestoord-hun-gang-gaan.dhtml
Cafe The Rambler in Eindhoven stopt per direct:
http://www.dichtbij.nl/eindhoven/regionaal-nieuws/artikel/3354604/the-rambler-sluit-per-direct-de-deuren.aspx
Mango Records Sluit Deuren:
http://www.ed.nl/regio/reusel-de-mierden/mango-records-in-reusel-sluit-tijdperk-af-1.4200126
Pathe Bioscoop in Maastrcht gaat dicht:
http://www.limburger.nl/article/20140131/REGIONIEUWS06/140139848/1008
Bierrestaurant Bitterzoet stopt ermee:
http://www.limburg-actueel.be/index.php?job=lve&id=7530#.Uuux1fmSyns
Wethouder krijgt koude rillingen van plannen provincie
“Mocht Oegstgeest allerlei bouwprojecten inderdaad niet meer mogen uitvoeren, dan betekent dat een schadepost van vele miljoenen, en ook veel schadeclaims. Contracten zijn namelijk al wel getekend. Maar dan is het wel ‘potje breken, potje betalen’. ,,Die claims leggen we dan natuurlijk door naar de provincie.”
http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article26670093.ece/Oegstgeest-Koude-rillingen-van-plannen-provincie?lref=sll
Centrum van Harderwijk een Spookstadje – Lunchroom Strooper Bio Brunch in Harderwijk gooit het bijltje erbij neer
http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/slechtste-koffietent-van-nederland-stopt-ermee-1.4198718
Aannemer in Doetinchem failliet – 70 banen weg
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/aannemer-goldewijk-doetinchem-is-failliet-1.4200280
Van Beurden Internationaal Transport BV failliet
http://www.transport-online.nl/site/44496/van-beurden-internationaal-transport-bv-failliet/
Nooit eerder gingen er zoveel bedrijven op de fles als in 2013. De teller staat al op bijna 12.500. Daar komen er vermoedelijk nog 300 bij.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nog-nooit-gingen-er-zoveel-bedrijven-failliet
Kijkt u eventjes mee welke bedrijven er vandaag, 30 januari allemaal failliet zijn gegaan?
http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/8814/uitgesproken-faillissementen-van-30-januari-2014.aspx
Overzicht van alle faillissementen en surseances actief in de branche Verhuur van en handel in onroerend goed.
Er zijn 1042 dossiers gevonden
http://www.faillissementsdossier.nl/nl/branchecode/sbi/12/onroerend-goed.aspx
Koper zet huurder schaakmat? Bodem? (topic)
Hoe meer de markt verzadigd wordt van mensen die, in hun misplaatste optimisme, geloven dat ze baanzekerheid hebben, zekerheid over het inkomen en stabiliteit in hun relatie, daarnaast aannemen dat de kosten van opgroeiende kinderen op te brengen blijven, om vervolgens tot kopen en lenen over te gaan, hoe meer ik ervan overtuigt raak dat het hier tevens een groep mensen betreft die in hun hedonistisch verlangen de ogen sluiten voor wat in mijn ogen onherroepelijk zal gebeuren, die gaan het het meest bezuren, en dan is er geen weg terug.
In plaats van de woonsituatie meester te zijn levert de ongeduldige starter zich uit aan een slavenbestaan want waar een correctie van huizenprijzen tot een evenwichtige woonquote op zich laat wachten betekent het geenszins dat het niet zal gaan gebeuren alleen moet je dan wel wat verder kijken dan de neus van de makelaar lang is.
Een huis kun je beter niet kopen om er, zeg, 7 jaar te blijven zitten. Minstens 10 jaar werd er hier vaak geroepen in het verleden. Momenteel lijkt het wel duidelijk dat voor de meesten geldt dat ze er de rest van hun leven mogen doorbrengen maar dan nog moet je de kosten kunnen blijven opbrengen en dat gaat voor een substantieel deel huizenleners zoals wij weten nu al lang niet meer op, laat staan als dat er meer worden, wat te verwachten is, straks al helemaal niet! Gelooft u in belastingverlagingen? Precies, alles duurder, meer belast, minder gratis. En dan zit je vast aan die hypotheek die half Nederland al lam gelegd heeft. En die banken die niet op eigen benen uit de malaise geraken.
Willen wij betaalbare huizen dan heeft het eenvoudig geen zin te vertrouwen op alle zogenaamde deskundigen en politici die uiteindelijk aandeelhouders zijn in het piramide spel. Dat vertrouwen is ONGEGROND gebleken.
Door nu te kopen gaat u bij de club horen die hier ook komt jubelen over hoe goed het gaat en dat de bodem bereikt zou zijn. Omdat ze het zwaard van Damocles inmiddels hebben ontwaard.
Ontwaarding op tijd in zien en in de toekomst kijken door naar het verleden te kijken is allesbehalve de gok wagen. Dat verklaart het ronselen.
Het met vereende stemmen huidig roepen om meer vertrouwen is dan ook niets anders dan het hopeloze geluid dat verliezers maken! Ingegeven door paniek, angst!
Gevolg van lafheid niet van moed. Vertrouwen kan alleen bestaan als volgend uit een respectvolle bejegening waarbij men niet besodemieterd wordt!
Door te roepen dat u zich meer geloof zou moeten getroosten proberen deze predikers hun verlies te beperken. Of denkt u nu werkelijk dat startersleningen uit altruïstische motieven worden verstrekt en niet, zoals woningmarktcijfers.staanhier.nl onlangs inzichtelijk maakte, om de verliezen op grondposities te compenseren, bijvoorbeeld. Denkt u werkelijk dat de AH de bonus uitvond om u te helpen. Of is het een manier meer omzet te genereren en ligt dat eraan ten grondslag?
Geef gerust de regie uit handen, leen, laat u verleiden, huil mee met de wolven in het bos en u koopt een garantie, namelijk deze: straks zijn uw kinderen de klos!
Vertrouw gewoon op wat onbetrouwbaar is gebleken. Er is geen betere manier wonen onbetaalbaar te maken dan je in te kopen in een failliete onderneming en vooral niet aan later te denken. Wanneer het fout gaat…
Laat ze zitten met de hele meuk en dan kan het niet anders, dan wordt wonen weer betaalbaar ooit, is het leven leuk. Met huren ga je het bezuren? Denk het niet. Ik kan nog weg zonder onontkoombare grotere pech.
tja
mijn ouders kochten de grond in 1964 voor 4 gulden/m2
tegenwoordig is dat ~300 euro = ~ 660 guldensch
50 jaar, factor 165 gestegen, bent u er nog ?
Dat komt met gemiddelde jaarlijkse stijging overeen van 10 a 11 procent.. 50 jaar lang
Fantastisch toch !
Kopers zijn tegenwoordig veel beter beschermd dan huurders. Kan er 1 die al 2,5 jaar zonder cent hypotheek te betalen in huis woont van 3 miljoen(inmiddels verlaagd naar 2,3 miljoen). Geen geintje.
erik(trolnogimmerhier),
Maar wil je dat? Dan zit je daar in je gouden kooi. Ik vind het persoonlijk namelijk lekker om geen enkele schuld te hebben en lekker vrij om me heen te kijken. 😉
Where did white man go wrong?
http://imgur.com/lRlnNUJ
Natuurlijk, Trolletje.
Hij is niet de enige. De reden dat hij #bescherming# geniet is echter niet omdat men begaan is met zijn lot of belang. Als ze hem eruit schoppen zoals een huurder die drie maanden de huur niet betaald heeft is het hek van de dam. Hij zit daar uiteindelijk op eigen kosten 7 ton te verliezen, zodra hij eruit is wordt het een probleem van de bank, en daarom laten ze hem voorlopig zitten, want anders moeten ze afschrijven.
Hoeveel van dat soort gevallen zouden er zijn?
En hoelang zou het duren voordat men 78979 huizen van boven de 3 ton verkocht heeft? En hoeveel huizen in die prijsklasse komen daar nog bij in de komende 10 jaar?
http://www.funda.nl/koop/heel-nederland/300000+/
Als je je te koop staande huis een Herenhuis noemt shijnt het in makelaarstermen al gauw in waarde te winnen. In dit geval is en blijft het echter een rijtjeshuis, hoeveel nieuwe donkere tegels en glimmende kraantjes je er ook in zet. En dat heet dan een tophuis voor slechts 449,000 eurootjes.
http://www.funda.nl/koop/delft/huis-48849868-westplantsoen-170/
Wat niet wil zeggen dat niemand het zal kopen. Je weet immers maar nooit wat de gek ervoor geeft. Alweer zo typisch Nederlands gevleugelde uitspraak..
Hoe weet ik of men echt men een huis in de maag zit
“Dit is een VORMHuis met inruilmogelijkheid. Als u dit huis koopt, koopt VORM uw huis. VORM koopt uw huis tegen de reële marktwaarde. Daarnaast profiteert u ook nog van tal van andere voordelen, zoals een lagere hypotheekrente, een goedkoper verzekeringspakket en andere tegemoetkomingen. ”
http://www.funda.nl/koop/katwijk/appartement-48992264-zeehosplein-53/omschrijving/
Die gekke M3 toch, QE-en tot je er bij neervalt en dan krijg je dit 😉 http://sdw.ecb.int/quickview.do?SERIES_KEY=117.BSI.M.U2.Y.V.M30.X.I.U2.2300.Z01.A
Huismoeders hebben recht op deflatie 🙂
Inflatie in de NL is twee x hoger dan gemiddeld in de EU en dat vinden wij niet leuk …….
Jeetje. Dan heb je zulke welgestelde vrienden en woon je zelf in Leidschendam…
Nou, dat is toch best een mooi huis?
Het is alleen niet +1,1 miljoen gulden waard 🙂
Over verhuurd OG ontvang je geen HRA maar moet je VRH betalen.
Met het huis is niets mis op zich, het is alleen veel te duur. Het is een mooi rijtjeshuis, maar om dat nou meteen weer een herenhuis te noemen. Het begint me gewoon op te vallen dat van alles en nog wat tegen woordig een herenhuis genoemd wordt, maar wat is dat nu eingenlijk..
‘Huismoeders hebben recht op defatie’?
Als de sluwe topman van Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, recht heeft op een bonus van 23 miljoen dollar alleen al over 2013 met hun praktijken op de financiële markten, dan hebben huismoeders minstens recht op een AH bonuskaart! 🙂
http://www.z24.nl/ondernemen/de-sluwste-zakenbankier-ter-wereld-23-miljoen-erbij-in-2013-430289
In Spain, Homes Are Taken but Debt Stays
http://www.nytimes.com/2010/10/28/world/europe/28spain.html?pagewanted=all&_r=0
Klinkt dit bekend?
“For many Spaniards, no longer able to pay their mortgages, the fine print in the deals they agreed to years ago is catching up with them.
Not only are Spanish mortgage holders personally liable for the full amount of the loan, but throw in penalty interest charges and tens of thousands of dollars in court fees, and people can end up, like Mr. Marbán, facing a mountain of debt. Bankruptcy is not the answer, either. Mortgage debt is specifically excluded here.“
Da’s een heel fraai huis! 🙂
Hmm… Isolatie alleen gedeeltelijk dubbel glas…
Maar je koopt toch EEN BELEVING?!
Snorkel, allereerst mijn complimenten voor jullie (inclusief tufkay) goed gefundeerde breakdown van de onzingrafiekjes die op het BB-beurskanaal (RTL-Z) vertoond werden. De grafiekenzwendel – uiteraard met als vaste prik commentaar van Peter “ik raad mijn kinderen aan om te huren” B. – toont aan dat de paniekfase en de dode kat stuit in volle gang is.
Maar bij het gegeven dat alle juichberichten uitgaan van gelijkblijvende omstandigheden, daar wringt hem juist de schoen. Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met het feit dat de kern van de gerezen problematiek (de enorme private schuldenberg) nog op geen enkele manier is afgenomen, integendeel. Er wordt geen rekening gehouden met de stortvloed aan faillissementen en de op dit moment explosief toenemende werkloosheid. Tel op je vingers na wat dit betekent voor de woningmarkt.
Het aantal transacties daalt jaar op jaar nog steeds, ONDANKS de prijsdaling. De prijzen dalen uiteraard mee. En het bestaat niet dat zelfs maar stabilisatie van de prijzen plaatsvindt terwijl de onderliggende economische fundamenten als een kaartenhuis in elkaar storten. De laatste slecht geïnformeerde of chronisch naïeve schuldslaven worden nog gerekruteerd…
Nu komt het na-ijl effect van de faillissementen, de stijgende werkloosheid, de daling van de grondprijzen en uiteindelijk een forse rentestijging nog op NL af. Het lijstje is natuurlijk nog lang niet compleet, maar deze factoren zorgen al voor de nodige beroering zou ik menen 😉
Deflation trap …. van de twittertjes 🙂
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/10605957/World-risks-deflationary-shock-as-BRICS-puncture-credit-bubbles.html?utm_content=buffer7b1be&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Een kennis van mij heeft 2 huizen: ik heb al meer dan 5 jaar geleden gezegd als de sodemieter dumpen die handel, maar het is nu verhuurd.
Nu wil hij (&zij) nog steeds het huis verkopen.
Ergo: dat verhuren van huizen is natuurlijk in de meeste gevallen een noodsprong, en nog steeds een blok aan het been.
Gelukkig dan maar, ik ben dat wel een beetje maar dat had ik al aangegeven, als namelijk de woningen goedkoper worden, dan zouden belastingen ook goedkoper moeten worden, ook de huren zouden goedkoper moeten worden, daar ben ik ook voor als ik een eigen woning tegen die tijd heb, teveel mensen zie ik bezig zijn met overleven, hier zie ik dat ook om me heen, vooral deze buurt dan, er zal weer geld moeten komen voor andere dingen, dat iemands inkomen opgeslurpt wordt aan woonlasten, kan niet goed zijn.
Koopkracht kan omhoog door deflatie, maar het zou ook een extra boost kunnen krijgen door verlaging van huizenbelastingen en huren, ik denk dat we dan veel meer op de juiste weg zouden zitten.
En toch zijn startersleningen er elke keer weer (ik ben tegen startersleningen), die zijn er elke keer weer omdat we weten dat deze drie keer uiteindelijk terug betaald worden door de burger, dat kan dan dus heel lang vol gehouden worden.
Mensen nemen de startersleningen gewoon of we dit nu wel of niet leuk vinden, als de pot op is voor een periode, zijn er wederom dalingen, dat ben ik volkomen met je eens.
Een betere voorlichting zou zeker passen in deze tijd.
Het is toch al een goed begin dat er hoofdzakelijk maar op één salaris de hypotheek genomen kan worden, het kan altijd fout gaan, maar als mensen zo altijd zouden moeten gaan denken, kun je niks meer doen.
Daarom ben ik daar ook een voorstander van, de kosten moeten naar beneden voor wonen, het heeft alleen weinig zin, als de NHG met 7% daalt, zou je iets van 60 euro in de maand erbij hebben, dan moet rente gelijk blijven, we hebben al gezien dat EWF omhoog schiet, dus daar blijft al weer niet veel van over.
In deze prijsklasse zie ik het hier voornamelijk gebeuren, de woning blijft wel te koop, ik zou een woning die eerst nog weer in de verhuur gaat, niet eens meer kopen, dat terzijde, maar het gaat hier wel over alleen de huur dan, andere kosten komen voor de huurder er nog bij.
Dit denk ik ook Richard, ik denk 10% dan en dan wat ik al aangaf met 1 á 2% curve afbouwing een paar jaar zo door, maar dan vind ik het al mooi geweest, omdat er jaarlijks ook 3,33% afgelost wordt.
Mensen kunnen nu al met een niet al te hoog salaris al instappen, dan gaat de bodem toch echt komen, de NHG zal nog wat roet in het eten gooien en dan is het klaar.
Wellicht dat de HRA afbouw voor een deel opgevangen zal gaan worden door de deflatie, iets van tegen elkaar weg gaan strepen bedoel ik dan, omdat een deflatie proces net zo langzaam gaat als een inflatie proces, het zou passen gezien ze de HRA heel langzaam aan het afbouwen zijn.
Maar dat toch weer die koopkracht die achter blijft.
Vervelend nou, dat die gemeenten hun uitgavenbudget gebaseerd hebben op de veronderstelling, dat zij jaarlijks vele miljoenen winst maken op grondverkopen.
Vervelend vooral voor alle burgers in die gemeenten, omdat verlies nemen hetzelfde is als die burgers op laten draaien voor dat “verlies”.
Vervelend ook, dat de meesmuilende menigte niet aanvoelt, dat de gemeente gevormd wordt door de inwoners van die gemeente, door de meesmuilende menigte zelf.
Het leed valt alleen te verzachten (nou ja, verzachten?) door te snijden in voorzieningen en het reduceren van het ambtenarenbestand.
Slechte huisvrouwen, die gemeenten, om geld uit te geven wat je niet hebt of binnenkrijgt! 🙂
Misschien kunnen die grootheidswaanzinnige gemeentes de overwaarde op die belachelijk grote luxueus uitgevoerde gemeentehuizen en stadskantoren (die zelfs in het kleinste gehucht staan) opnemen middels een hypotheekje, zodat de begroting weer sluit? Zo doen we dat toch in deze kenniseconomiepolder waarvan de woningbouw de motor is (hahaha :D)
Hoeft niet per definitie slecht te zijn, Frans.
Verhuren kan behoorlijk lucratief zijn en het geïnvesteerde vermogen zit waarschijnlijk veiliger dan op alle andere zaken die je zo snel verzonnen kunt krijgen.
Al die (persoonlijk) faillieten gaan natuurlijk als een dolle huizen kopen nu want dat is goedkoper dan huren 😉
Schrikbarend aantal. Zelfs als je een wensdenkende rasoptimist bent moet je hier enigszins van schrikken. En de acceleratie is sterk 😐
En kijk eens hier, Nederland zit al sinds afgelopen mei in een deflationaire spiraal
“Eurostat data show that Italy, Spain, Holland, Portugal, Greece, Estonia, Slovenia, Slovakia, Latvia, as well as euro-pegged Denmark, Hungary, Bulgaria and Lithuania have all been in outright deflation since May, once tax rises are stripped out.”
Proest, kan niet want die zijn gefinancierd met derivaten 🙂 volgens de DCF methode ……. gebaseerd op toekomstige inkomsten op GRONDEN lol ………. Aan de grond met de grond ……..
Stoel,
Ik zou ook liever een gezonde economie zien, maar daar zijn wel echte stappen voor nodig en niet het recht zetten van de tafeltjes en stoeltjes op het dek van de titanic..
Burgers motten niet lullen, want zij hebben zelf hun bestuurders gekozen. Nieuwe verkiezingen komen eraan en Voerman kan nu al voorspellen hoe het gaat verlopen; daar heeft hij geen enkel politiek inzicht of wetenschappelijk verstand voor nodig! 🙂
Zo is het maar net! Goed geld achter slecht geld aangooien, bijvoorbeeld in een piramidespel zoals de woningmarkt, is de snelste manier om ook in de ellende te geraken.
Fantastisch is wel het juiste woord ja. Fantasten die geloven dat dit houdbaar is. Frappant trouwens dat mensen steeds weer, altijd maar weer, ook na ontelbare lessen uit het verleden, aangepraat kunnen worden dat er investeringsobjecten bestaan die ALTIJD meer waard worden. Je vraagt je toch af hoe het kan 🙂
Of een twee onder één kap een halve villa noemen 😉
Weer een onzinverhaal zonder twijfel, maar gesteld dat het zo is: lekker rustig leven in je villa dan. Een zeer benijdenswaardige positie, ook voor het nageslacht.
Ik zou dat niet welgesteld noemen hoor. Elke dag over je schouder moeten kijken of de deurwaarder niet achter je loopt. Thanks, but no thanks!
Hahaha inderdaad een beleving. Je moet je eens verdiepen in welk nieuwe innovatieve bouwtechnieken al mogelijk zijn! Dan peins je er niet over om zo’n oud overprijsd rijtjeshuis te kopen voor een belachelijk bedrag als 1,1 mijo guldens. Een mooi modern energieneutraal goed geïsoleerd fris huis met zonnepaneeltjes en aardwarmte installatie lijkt me iets meer toekomstvast. Dat komt eraan en vormt over afzienbare tijd serieuze concurrentie voor alle bezitters van oude meuk. Het wordt nu tegengewerkt door de hogehuizenprijzenminners en de gemeentes die de grond nog niet willen afwaarderen, maar het komt eraan gelukkig.
Wat erger is, dat ze van de jaren lange winsten niet een reserve opgebouwd hebben, als grond speculant je vak is, hadden ze moeten weten dat er een behoorlijke luchtbel in zit.
Ik ben het met je eens. Maar ik heb ook geleerd dat correcties véél langer op zich laten wachten dan je zou denken. Er zit een hele industrie achter die er alle belang bij heeft mensen te – laten we het netjes houden – beïnvloeden om toch echt die stap te wagen. En als die mensen over 10 jaar dik in de problemen komen, dan is vogel natuurlijk gevlogen.
En dat onderbouwen met: Kijk eens hoeveel winst ik in het verleden heb gemaakt. Als je ze dan vraagt in details uit te leggen hoe de starter van nu deze droom in de tegenwoordige markt kan verwezenlijken, dan is het ineens stil.
Dat vindt Annemarie Jorritsma ook. http://www.hpdetijd.nl/2014-01-31/annemarie-jorritsma-burger-de-schuld-van-belastingverhogingen/
Yep, dat is waar. Als je echter op een leeftijd zit dat je wilt stoppen met werken, en emigreren wilt naar een land met erg lage levenskosten, dan zit je wel vast. Als je verhuurt zit je ook met het onderhoud, toezicht en mogelijke problemen met huurders.
De rente zal nog wel even zo blijven en nog wel iets gaan zakken, dat is in een deflatie periode zo.
Ben het helemaal met je eens! 🙂 Dat is ook mijn ideaal.
Van 4 gulden m2 naar 300 euro m2
Huizenmarkt is een ‘vergeten dossier’ CPB 2006
De NL zijn de Grieken van de woningmarkt ……
Inderdaad nog erger, maar niet voor hunzelf!
Ze deejen het immers met een ander zijn geld. Dan voel je er niks van in dit landschap. Eigenlijk horen ze in de bak te zitten.
Haha ik had het gelezen, jammer dat bestuurders na de verkiezingen altijd daarna 180 graden draaien 😉
Je doet netalsof je er van schrikt!
Doe niet zo raar; iedereen heeft dit toch met open ogen en open portemonnaie zie gebeuren.
Nu de wind een beetje tegen zit begint iedereen erover te mopperen. Doe normaal mensen!
Hadden ze beter toen direct 10% korting kunnen geven. Vriend van me heeft op die manier zijn huis binnen een maand verkocht in 2009: Gewoon niet zo moeilijk doen en dumpen die handel. Dan maar wat minder winst. Het kan heus wel!
Klopt, het is alleen altijd zo moeilijk om de juiste personen aan te wijzen, verweven gladjanus spelletjes op dat niveau.
Nog in onderzoek dus, komt misschien wel niets boven en powned.tv is niet de meest betrouwbare bron, meer het satiere van journalistiek.
En dus mogen die de media de opdracht geven om de burger voor te liegen
-voor hun eigen bestwil natuurlijk -:)
Bij de VVD weet je dat van te voren. VVD’ers vinden dat zij mogen de boel mogen verdraaien zoals ze uitkomt. De burger moet zelf maar bepalen wie ze geloven en is dus zelf verantwoordelijk. Geen grap: https://twitter.com/MartinPijlman/status/428845100899123202
Ooit gaat die stijgen
Dan ploffen de huizenprijzen helemaal.
Moet je uitbesteden aan mensen die daar verstand van hebben! 🙂
Bovendien ga je als je een paar centen hebt toch niet verkassen naar een primitief land, terwijl je hier (uiteraard tegen betaling) ook prima plekken kunt vinden!
Latida,
Je ben op zoek naar rationaliteit, maar ik ben bang dat je daar tevergeefs naar zoekt. Als er al sprake is van rationaliteit dan is het de ratio van de korte termijn, het overleven met de illusie dat de groei weer aantrekt ‘in de tweede helft van dit jaar’. Om dat te bereiken moet de schuldenponzi nieuw leven ingeblazen worden. Het laatste wat je dan kan hebben is dat het onderpand van die schulden in waarde daalt. Daarom is iedere procent dat huizen in waarde dalen er één teveel.
Deed die ouwe van me ook op het hoogste punt van de markt en het werd nog een BidWar ook 😉
Een vriend van hem die een groot aannemingsbedrijf heeft, deed ook al z’n eigen onroerend goed weg… ziezo 😉
Zijn zoons zijn wel met het aannemingsbedrijf doorgegaan natuurlijk, familie bedrijf al heel lang, zoals ik ook met het nodige van mijn ouwe doorga.
Misschien zijn allemaal daar alleen maar de messengers 😉
True true, maar ploffen geloof ik niet in, de rente gaat ook maar met kleine stapjes dan weer omhoog.
Hebben mijn buren van 25/30jr ook gedaan. “Als we beiden bij het uwv zitten is hypotheeklast minder dan €725 huur”. Bouwjaar 1951 of daaromtrent. Vrouw zit na paar maanden uwv zonder uitkering….moral hazard is hier al gevallen. Ook zullen veel ouders moeten bijspitten als ze de mogelijkheid hebben.
Hoe weet jij dat?
Adamus,
Dat hoor je vanzelf. Als alle banken omdonderen.
Dirk,
Dat moeten we nog maar zien
Als op een dag de dollar valt
Kan de wereld er PLOTSKLAPS totaal anders uitzien
Dat mogen zij natuurlijk evenmin. maar het wordt altijd wel gedaan en daarom lijkt het alsof het zo hoort. Dat is nu eenmaal het breed gedragen maatschappelijk spel!
Voerman kan er gelukkig om lachen. Geldt niet voor iedereen, maar de slachtoffers treden ook niet op. Malle wereld.
Dat kun je nooit helemaal precies weten, maar verwacht er niet van dat het zo’n vaart zal gaan lopen, zou niet best zijn, een punt omhoog is al een behoorlijk toestand 😉
We hebben het over ploffen, dat vind ik dan weer zo’n overdreven woord, maargoed wat voor de één ploffen is, is voor een ander…
http://www.iex.nl/Forum/Upload/2012/6083183.gif
Voerman,
HA
De hele oekoenomie is volstrekt ongeloofwaardig.
Anno 2010 promoveren TWEE man op theorieën die aantonen dat er geen zeepbel zou zijn.
Tot 2014 blijkt het zelfreinigend vermogen in de wetenschappelijke wereld onvoldoende om alleen al de discussie op te starten.
Eigenlijk een gevalletje MEGA stapel, maar het lijkt vooralsnog niemand te deren.
Bizar
Dirk,
Kijk de neergang van de beurs van AEX = 700 naar AEX = 200
Heeft ook VOL lichtpunten gestaan
🙂
Geploft is de AEX zeker
Haha, jaja, kan je de Realtime streaming AEX openen? Hier lukt het niet.
Volgens mij moet het op zo’n 385 nu staan.
Nu daar ben ik het zeer mee eens!
Ik vind de 2011 prijs van een “koopgarant” ad €180.000 t.ov de 2014 op te leveren ad 135.000 nogal een veeg teken – “Imploffen”.
Dirk, bij een annuiteiten hypotheek los je niet 3.33 procent per jaar af.
Bij een lening van 100.000.
10 jaar -20 procent.(80.000).
20 jaar -50 procent.(50.000).
Laatste 10 jaar los je de helft af.
Dit heb ik eens gehoord, van iemand of het percentages precies klopen durf ik niet helemaal te zeggen. Maar denk dat het niet veel zal schelen.
In America moet er ook nog wel wat gebeuren, er wordt nog steun ingepompt, maar dat neemt af, ik mag graag luisteren naar Kees de Kort, maar het is een beetje BS verhaal om te denken dat steun van de één op andere dag maar weg zou zijn natuurlijk, zo werkt het niet.
Het belangrijkste is het vinden van goede huurders. Schakel altijd een betrouwbaar bemiddelingsbureau in dat de antecedenten en inkomsten van de huurder kan achterhalen.
Ik verhuur enkele van mijn huizen en ben de wonderlijkste types tegengekomen.
Een schets uit de praktijk over wat de verhuurder zoal moet doorstaan.
En dan is er nog niets verhuurd.
Kunstenaar, man van wisselende inkomsten en stemmingen, die het gebodene daarom wisselend waardeert en derhalve een variabele huur voorstelt. Eventueel aangevuld met eigen werk: “Ik ben weer terug bij Cezanne, maar schilder desnoods in iedere stijl”. Niet dus, in welke stijl dan ook.
Australiër, staat erop Nederlands te spreken. Voormalig zeebonk/avonturier, thans “in zaken die voor de wind gaan”. (geen molens maar Chinees antiek) Praat honderduit, veelzijdig type. Overleefde een dubbele blikseminslag, een veldslag en een abusievelijke executie en kan oeverloos uitweiden over de gevolgen van de trap van een paard vergeleken met die van een kameel. Biedt aan de huur voor een half jaar vooruit te betalen. Vertrouw het toch niet helemaal en hoor later toevallig dat de man is veroordeeld voor illegale handel met dat antiek.
Homeopaat/paranormaal genezer. Meldt Johanna ongevraagd dat ‘rationele defensies’ een genezing in de weg kunnen staan. Noemt zichzelf met pompeuze dictie en nogal overbodig ‘autodidacticus’. En terwijl Johanna moeite doet om vrolijke associaties met de ‘ambulant reprentant’ te onderdrukken, is de autodidacticus, blijkbaar uitgaande van het verpletterende effect van deze onthulling, vrijpostig doende de wanden te ausculteren.
Op mijn vraag of misschien een paranormale genezing van het huis wordt voorbereid, antwoordt hij somber dat een ingrijpende verbouwing nodig zal zijn, opdat storende invloeden van buiten zijn genezende krachten niet zullen ondermijnen. Niet dus.
Leuk lesbisch duo in ruimvallende zelfgebreide creaties. Overdag in de verpleging, ‘s avonds wordt gemusiceerd, zij sopraan, ‘hij’ alt. Meegekomen, de kat “die zich ook thuis moet voelen” en Piet, “die alles van huizen weet”. Piet, eigenaar/co-producer van een avontuurlijk opgemetseld muurtje in de voortuin, is de opperste bouwkundige autoriteit in de familie, zo mag Johanna vernemen. Maar Wim, die trouwhartig en waterstaatkundig correct kan uitleggen waarom z’n kelder onderloopt bij zware regenval, zit op het vinkentouw.
Terwijl de kat voor z’n mand slaapt, sluipt Piet met connaisseurs blik rond om het huis op onvolkomenheden te betrappen.
Dan, test op geluidsoverlast: Johanna begeeft zich naar buurvrouw, tot alwaar spoedig oud-vaderlandse gezangen doordringen.
En dan “Horen jullie ons”. “Luid en duidelijk” zingen wij terug.
Piet biedt aan om voor een prikje de kamer in een geluiddichte studio te veranderen. Toch ook maar niet.
En dit waren dan nog maar de lichte gevallen.
Natuurlijk, meer kopen voor minder geld. Maar diezelfde huismoeders snappen niet dat ze (gemiddeld) minder gaan verdienen.
Nico de Geit,
Dat doen ze nu ook, maar nu met INflatie (= duurder wordende broden en pindakaas). Kan beter met DEflatie (= goedkoper wordende broden en pindakaas)
Begin 2011 en eind 2014 genomen, ik geef toe het is een flink verschil, maar het is niet het einde van de wereld of wel soms?
Ik bash Voerman wel is, maar ik ga graag met ze om, ze zijn een stuk nuchterder en zijn op het punt dat ze weten dat het allemaal niet zo’n vaart loopt, heb ik ook van die ouwe van mij geleerd 😉
We hebben het nog steeds net zo goed of slecht als 10 of 20 jaar geleden in verhouding.
Dit klopt Richard wat je zegt, ik zou voor een lineaire hypotheek gaan, die is iets goedkoper in totaal geweest op het eind, maar dan moet je wel kunnen voldoen aan een netto bedrag betalen in het begin die wat hoger ligt dan een annuiteiten hypotheek, kun je dat niet, is de annuiteiten hypotheek ook een prima hypotheek.
Maar ik zie het toch anders, 30 jaar is het aflossen, dus 3,33 per jaar los je af, na 30 jaar is de boel afgelost, dat het op papier iets anders is, kan me niet zoveel schelen.
Als je het niet zo wilt zien is dat prima Richard, want je hebt officieel gelijk met wat je naar voren haalt bij een annuiteiten hypotheek, bij een
lineaire hypotheek, los je wel meteen de woning af vanaf het begin, dus dit ligt dan toch weer iets meer in de richting van mijn 3,33% per jaar aflossen.
Maar mijn punt is, dat een woning na 30 jaar afgelost moet zijn, het komt dus op 3,33% uit per jaar dan.
Het gaat inderdaad allemaal verschrikkelijk langzaam. Veel mensen die hun huis te koop hebben staan hebben totaal geen haast, en dan schiet het niet op.
Maar als die armoede dan eenmaal komt, hoe lang blijft hij dan? We gaan het meemaken.
Dat is dan ook weer zo 😀 Aan de grond met de grond inderdaad. Ik zeg maar zo: ieder zijn derivaat, want als je grondmonopoly te gronde gaat, zit je gebakken met een derivaat vroeg of laat.
Met derivaten
Zit de gemeente muurvast
En gaat snel failliet
(moderne haiku)
Ik ben door omstandigheden genoodzaakt te verhuizen naar een andere stad en derhalve aangewezen op een huurwoning (net als nu trouwens). Dan kom je vrijwel automatisch in de private vrije sector terecht waar het dus wemelt van de woningen die verhuurt worden onder de ‘Leegstandwet’: mensen die hun koopwoning niet kwijtraken en dan onder deze wet – zonder huurbescherming, je kunt na 6 maanden zonder pardon op straat worden gezet – hun huis gaan verhuren. Anders dan wellicht wordt gedacht trachten deze lieden dit ten minste kosten neutraal te doen maar het liefst nog wat winst te maken zodat er gerust 1000 – 1100 Eur wordt gevraagd voor een niet meer dan gemiddeld rijtjeshuis met drie slaapkamertjes. In een middelgrote stad. Een soort veredelde anti-kraak maar dan tegen het volle pond, zo niet meer.
Mooie beeldspraak, ik kan niet anders zeggen. Mijn complimenten 🙂
Ongeveer een jaar geleden:
http://www.nujij.nl/politiek/eu-gaat-internet-trollen-inzetten.21374259.lynkx
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9845442/EU-to-set-up-euro-election-troll-patrol-to-tackle-Eurosceptic-surge.html
http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=4111:de-europese-goelag-met-trollen-en-al-video&catid=37:wereld&Itemid=50
Oplettende lezertjes hebben natuurlijk kunnen constateren dat al enige tijd enkele zeer aktieve trollen ook op dit forum aktief zijn.
Ook voor een armlastige makelaar/hypotheekbemiddelaar zal het een goede aanvulling op zijn schamele inkomen betekenen om hier de hele dag wat te komen trollen.
De schaamteloze EU/overheid betaald trollen om op diverse kritische internetfora de EU/overheidspropaganda geloofwaardig te maken.
Je ziet wel eens omschrijvingen als ‘nagenoeg vrijstaand’ bij een twee-onder-een-kapper 😀 Beetje dezelfde categorie als een oud rijtjeshuis een herenhuis noemen 🙂
betaalt mag ook voor de taalpuristen
Berlina,
Idioot heh? Geeft maar weer aan dat de huizengekte nog lang niet voorbij is, dus dat de huizenprijscrash ook nog lang niet voorbij is
Er is een bepaalde generatie die dit soort kwats echt meent. Iets in de zin van de gevestigde orde met bijbehorende verworven rechten. Maar zo bedoel je het vast niet 😉
🙂
Niet lang geleden heb ik een keer een lijst gezien met termen van makelaars met erachter wat het nu eigenlijk betekende, ik heb me rot gelachen!
Ik ga het zoeken ook, ik kom erop terug 😉
En waar baseer je dat zo stellig op?
Echt een kxt op D. opmerking 😉
Dat hoort toch ook bij deflatie Geit? Alle prijzen zakken in, ook de prijs van arbeid natuurlijk. Dat is nu juist prima, gezien het feit dat zowat de hele planeet lagere lonen hanteert dan deze kenniseconomiepolder. De concurrentie ligt al tijden op de loer.
En een link van nujij.nl… dat is echt een facepalm hahaha
All paper will burn, dus ook de geconstrueerde papieren prijs van “onze” (jawel socialized losses) huizen.
If you have a strong stomach and a firm grip, grab your helmet and jump in for a guided tour of the Last Bubble. But don’t close your eyes. You can’t read that way.
http://www.itulip.com/forums/showthread.php/26677-2013-Review-and-2014-Forecast-Part-I-The-Last-Bubble-Eric-Janszen?p=274911#post274911
Wel pittig stukje: ben zelf lid geweest van iTulip maar wel met krakende hersens!
En Steven: een bierje erbij and forget about it!,laat staan een paar biertjes meer…
Ik voel me in toenemende mate onveilig in Nederland.
Leuk: “steun” die wegvalt. Dat is dus echte BS.
Ik miste al een bepaalde categorie.
Wat mij betreft komt kraken weer terug. Zoek binnen een redelijke termijn een gebruiker voor het pand, en zo niet dan kan het gekraakt worden. Een boete of dwangsom zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.
Maar het zou best wel eens kunnen dat eerst de lonen omlaag gaan en dat de prijzen noodgedwongen volgen. Energie en voedsel kunnen overal verkocht worden dus die passen zich niet aan aan een lokale situatie.
Het enige dat zich wel aan moet passen aan de lokale situatie zijn de prijzen voor huisvesting.
Minder verdienen en meer kwijt zijn voor energie en voedsel, meer kwijt aan belastingen. Dan blijft er minder over om uit te geven aan wonen.
Maar het systeem is niet ingesteld op krimp. Als het systeem niet groeit klapt het in elkaar.
Mensen lenen 100 euro bij de bank en moeten 200 euro terugbetalen. Als het systeem groeit dan kan dat, maar als het systeem krimpt dan kan die schuld eenvoudig niet worden terugbetaald.
De gemeenten zitten zonder geld.
Ik woon in Apeldoorn, en waar een buskaartje eerst 1 euro kostte voor heen EN terugreis, is het ondertussen gestegen naar 1.50 euro naar het station, vervolgens mag je niet meer overstappen op een andere stadsbus, dus nog een keer 1.50, en als je voor 9 uur reist komt er bij elk kaartje 1.50 spitstoeslag bij.
De terugreis kost 2 keer 1.50 euro. Op en neer naar mijn werk kost nu dus 9 euro. En dat zijn echt geen wereldreizen.
Shadow banking systems across the world: https://pbs.twimg.com/media/BfVxxLuCQAAW9md.jpg:large
Kom op jongens, met een beetje positiviteit kunnen we de US verslaan! Neem toch dat beetje risico!
En wat betreft de stijging in verkopen;https://www.google.nl/url?sa=i&rct=j&q=bubblegraph&source=images&cd=&cad=rja&docid=aQkYiymwlnzPTM&tbnid=_VbBSSBiSyJWXM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.tfmetalsreport.com%2Fcomment%2F369363&ei=uinsUqqtJ8Kt0QWPxoCYDg&psig=AFQjCNHFwHl6nOgOkhq1_sdTTuOQhI8lJg&ust=1391295193790671
Even naar beneden scrollen voor de bubbel
vervelende is dat ik alleen zin heb om te posten als ik een flinke slok op heb… Is ook wel logisch.. : alles is wel zo’n beetje gezegd, maar met die alcohol op dan….: dus nu ook weer. Maar de waarheid kan niet vaak genoeg gezegd worden: Heel veel problemen zouden kunnen worden opgelost als huisvesting goedkoper is. (niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger.. :denk aan afschaffing HRA, minder huursubsidie en uiteraard door gewoon een leuk huis te kunnen kopen voor weinig geld met zonnepanelen etc. lijkt wel of het niet mag.. Het wordt in ieder geval niet gepromoot.
Ik sprak vandaag de oprichter/eigenaar van een stichting die doet in de contracten voor tijdelijke verhuur (Leegstandswet) en deze zit eens in de twee maanden bij de banken die zo’n contract verlangen als je verhuurt tijdens verkoop.
Ook hij bevestigde dat er nogal wat ‘ruimte’ bestaat tussen wat er in media voorbijkomt aan hosannaberichten en de situatie (1,3 miljoen onderwaterstaanders) achter de voordeur bij deze banken.
Voor Latida en anderen deel ik graag deze link:
http://frankwijn.wordpress.com/2013/11/06/ierse-bankiers-lachten-hard-om-zinloze-eu-redding/
Omdat ik denk dat dít de reële situatie in NL is op dit moment achter die voordeur en BlackRock coulant is geweest/zal zijn voor de handen waar ze uit gevoerd wordt.
2014 en nog steeds van toepassing:
Held Lebbis 😉
https://www.youtube.com/watch?v=2sbk9OjMjew#t=209
Bejatrikz goodbye!
http://www.youtube.com/watch?v=F-2Rfuq8NBU
Oostenrijk pikt huisjes in van NL-ers
http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1784818/2014/01/31/Oostenrijk-pikt-huisjes-van-Nederlanders-in.dhtml
Zat ik ook aan te denken ….. 🙂
BlackRock heeft haar
kamelenneus nu in de bankentent, de
onherroepelijke volmachten en het
stuwmeer dat er ligt
aan gedwongen verkopen …
moet allemaal van de balans ……..
en snel …..
EZ: Economen, wat heb je er aan?
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1394378
“Voorspellen is het kijken in een glazen bol”
Zelden zo’n foute uitspraak gehoord. Als je teveel geleend hebt en je gaat minder verdienen, terwijl je een aflossingsvrije hypotheek hebt voor een huis dat onderwater staat, en alle andere kosten gaan tegelijkertijd omhoog, en je vermenigvuldigt jouw situatie met 1,5 miljoen, dan durf ik wel te voorspellen dat je daar vroeg of laat een probleem mee krijgt.
Ik vind dat dit programma EZ de indruk probeert te wekken dat economische ontwikkelingen ‘ongrijpbaar’ zijn en ‘onmogelijk te voorspellen’ en dat ‘zelfs economen het niet kunnen’ met andere woorden probeert u er dan alstubieft ook zelf geen chocoloa van te maken want dat kunt u toch niet.
En dat economen daar niet toe in staat zijn mag geen verbazing wekken; mensen die diep in de cijfertjes zitten zijn meestal niet de beste menswetenschappers ie het daadwerkelijk gedrag van mensen kunnen doorgronden.
Om betere voorspellingen te kunnen doen heb je dus verschillende competenties nodig behalve ‘economen’ die een soort halfgoden zouden moeten zijn omdat ze ‘economisch wetenschappelijk’ werk doen. Dat je in 2014 nog moet uitleggen hoe wereldvreemd dat is, verbaast me en vind ik tekenend voor de kop-in-het-zand-mentaliteit door toe te staan dat we ons laten leiden door mensen die puur en alleen naar de cijfertjes kijken.
Ik vind dat van de kant van de media men zich ‘dom houdt’ en een werkelijkheid probeert te portretteren die geen werkelijkheid is. en waar steeds minder mensen zich in kunnen herkennen.
Daarom is onze definitie van rijkdom ook zo beroerd, we zijn rijker dan ooit, maar tegelijkertijd zouden ‘we’ een schuldprobleem hebben.
Dat is niet mijn schuld, vriend. Opzouten met je bank. We richten wel weer een nieuwe op. Ben je failliet? Iedereen op straat. Zo werkt dat in de kapitalistische maatschaappij die ons van kinds af aan door de strot is geduwd, dus tijd om het eigen hondevoer te vreten zou ik zeggen. Ik betwijfel echt of ie sector nu wel of niet heeft geleerd van het verleden en in het ergste geval is het alleen maar erger geworden.
Nu weten we van EZ dat economen zichzelf ook niet serieus nemen, daar staan ze dan tenminste niet alleen in.
Over de hubris an greed van hogehuizenprijzenminnend NL …….. en het nu onbetaalbaar wonen, en hoe het wonen in de toekomst wel betaalbaar wordt ?
Over exorbitante opslagen en een nieuwe term, scheefbouwen …… 🙂
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/01/30/wonen-wordt-voor-iedereen-betaalbaar
mafketell,
http://www.reuters.com/article/2014/01/21/fitch-european-mortgage-market-performan-idUSFit68541020140121
“Dutch house prices should bottom out by end-2014 as consumer confidence grows, mortgage rates stay low, affordability is high, and there is greater clarity around future tax treatment of mortgage interest. However, 90-day+ RMBS arrears will increase, albeit from a relatively low starting point of 0.9%, to up to 1.5% by the end of this year. This reflects rising unemployment and the rolling off of benefits, lower earnings and servicers increasingly using forbearance.”
Too big to fail has not gone away
http://www.cnbc.com/id/101376353
“Now the 16.8 million Dutch are caught in a trap much like the one that has caught their bailed-out neighbors: not enough economic growth, too much debt, and a shortage of policy options fueling doubts about the benefit of union.”
“The Dutch made a fetish of the euro’s deficit rules, only to run afoul of them when the crisis struck.”
“The Dutch economy is set to be the third-worst performer in the 18-member euro area this year, with growth of 0.2 percent, according to the commission. Ireland, Portugal, Spain, even Greece — four countries saved from financial ruin partly by Dutch aid, grudgingly granted — will do better.”
“What the International Monetary Fund calls a “balance-sheet recession” is the hangover from an un-Dutch borrowing binge that saddled the Netherlands with the euro zone’s second-biggest household debts, equal to 127.9 percent of gross domestic product in 2012. Only the citizens of Cyprus, another bailout case, were more profligate.”
“In a Jan. 17 opinion piece for the Italianieuropei think tank, Stefano Fassina, an Italian lawmaker and former deputy finance minister, mocked how the Netherlands as “the schoolteacher of rigor for the bumpkins of the continent” lost its top credit rating ”
“Each year from 2009 to 2013, consumers had an average 7 percent less in their pockets to spend, says Klaas Knot”
“Fears of a backlash at the ballot box animate the do-nothing consensus.”
“in the same league as France and Slovenia, along with aid recipients Portugal and Spain”
“Everyone else, from the Germans to the Greeks, were more eager to save first, spend later.”
““There is no restructuring plan right now which will lead us to a better situation in the next few years, no deep revision of the big dossiers: labor, housing, health care,” Scheepbouwer says. “What I would like to have is a vision for the Netherlands for the next five to 10 years.”
http://www.businessweek.com/news/2014-01-30/dutch-confront-euro-s-just-desserts-as-appetite-for-union-ebbs
“Reputatie is alles
Ons land telt inmiddels zo’n 150.000 mensen die zich beroepsmatig bezighouden met het verschaffen van informatie aan circa 15.000 journalisten.”
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/25267_voorlichters_luis_in_de_pels_van_de_organisatie/
“Afhouden, mist creëren en ervoor zorgen dat de persoon die jij wilt spreken niets zegt, of alleen iets nietszeggends. ”
http://www.parool.nl/parool/nl/14629/Teun-van-de-Keuken/article/detail/3579152/2014/01/18/Een-communicatieadvies-van-mij-voorlichters-bemoei-je-er-niet-mee.dhtml
“Bij de vele lijsttrekkersdebatten tijdens de laatste verkiezingscampagne hadden de redacties van de tv-zenders de meeste invloed op de gang van zaken: zij en niet de politieke partijen bepaalden in hoge mate de gespreksthema’s en de spelregels. Bij de actualiteitenrubrieken en de talkshows kwam het geregeld voor dat vooral de grote politieke partijen invloed konden uitoefenen op de inhoud en de vorm van de uitzending.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de vier scholen voor journalistiek in Nederland tijdens de campagne van augustus/september vorig jaar hebben gehouden”
http://www.journalismlab.nl/2013/01/conclusie-onderzoek-scholen-journalistiek-media-dominant-bij-tv-debatten/
“Niet de regeringsleiders van lidstaten bepalen het beleid, maar bankiers. Wie de geldstromen beheerst, bepaalt de politieke realiteit.
“In het nu gedane voorstel blijft de beslissing om banken op te splitsen in consumenten- en zakenbanken voornamelijk een zaak van de nationale toezichthouders. Met andere woorden: dat gebeurt dus niet.”
“Ging Basel III nog uit van een verhoging van de Eigen Vermogen ratio van 2 naar 4,5% plus een additionele verhoging van de wettelijke reserve van 0 naar 2,5% (in totaal dus 7%), in het jongste voorstel, vandaag bekend gemaakt door de EBA, worden die eisen verlaagd naar 5,5%, een daling van maar liefst 21%! En dan houden we nog niet eens rekening met de zogenaamde ‘countercyclical buffer’, waarvan Basel III zei, dat die van 0 naar 2,5% moest worden verhoogd. Hoezo wordt de financiële sector aangepakt?”
“De affaires rond Icesave, DSB, ING, ABNAMRO en SNS lieten zien dat toezicht weinig voorstelt. ”
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/01/sleepwalkers-1
‘De eisen voor de bijstand worden veel strenger waardoor jaarlijks tussen de 350 en 400 miljoen euro bespaard moet worden. Gemeenten hebben grote bezwaren tegen de wet die zij moeten gaan uitvoeren en hadden voor meer tijd gepleit. (…) Hoofdlijn is dat van mensen met een uitkering een maatschappelijke tegenprestatie wordt verwacht.’
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22260712/__Uitstel_voor_nieuwe_wet_op_bijstand__.html
En als je dat niet wil dan kom je in een tent terecht. Of op straat. Sommige mensen hebben heel nare ervaringen met de maatschappij.
“subsidie van drie miljoen euro aan gratis geld voor Heineken is toch in het diepste geheim verstrekt”
http://daskapital.nl/2014/01/brekend_minister_schultz_geeft.html
Het wordt steeds meer een noodzaak om de overheid en banken en bedrijven als burgers zelf scherp in de gaten te houden, en niet te vertrouwen op vaak betaalde instanties om dat te doen.
Het ontbreekt dus aan transparante controle op de meest cruciale punten van onze samenleving zoals wonen, politiek, economie, voedsel en energie, onderwijs, veiligheid etc. en het is te belangrijk en te onbetrouwbaar om zulk hoognodig toezicht over te laten aan organisaties die daar aantoonbaar in zijn gefaald.
Niet alleen ons economisch systeem is hoognodig aan een reset toe, ook het functioneren en de invloed van de overheid op alle facetten van ons dagelijks leven dient stevig door burgers continue en voortdurend onder de loep gelegd te worden als we onze samenleving toekomstbestendig willen inrichten.
Latida,
Oh Latida die had ik gemist, Thankxxxxx
Het ‘schulden-off-model’ model van het CPB, proest 🙂 Ze kunnen daar bij het CPB nog iets leren van de Hedge-Funds …….
Steeds meer mensen kiezen het criminele pad:
‘Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere delen van ons land gaat het de verkeerde kant op met veel voorkomende criminaliteit’
http://www.telegraaf.nl/feed/krantart/krantart_binnenland/22260443/__Kleinere_misdaad_neemt_toe__.html
‘Kleinere misdaad’ noemen ze het.
“De EMU werd vormgegeven in Maastricht, onder de nadrukkelijke voorwaarde: géén bail outs, elk land staat in voor haar eigen schulden en het is verboden om schulden van andere landen te kopen. Als toen was gezegd: elk land is mede verantwoordelijk voor de schulden van een ander land, dan was Maastricht nooit getekend. Zelfs Lubbers weet dat.
Vervolgens wordt in 2002 de euro (chartaal) geïntroduceerd en al 8 jaar later zijn de poppen aan het dansen (Griekenland, 2010). Ipv de stekker eruit te trekken zijn toen ‘tijdelijke noodfondsen’ (EFSM, EFSF) opgericht en in 2012 zelfs een permanent ‘noodfonds’ (ESM), met onbeperkte capaciteit, bedoeld voor financiële steun aan lidstaten (landen). De inkt was echter nog niet droog of er werden via een speciale constructie individuele banken mee gered (Spanje).
Daarna kwam de bankenunie in beeld. Met een resolutiemechanisme dat ingaat 1 januari 2016 (!) en dat in 10 jaar moet vollopen tot een schamele 55 miljard. Hilarisch! De eerste 2 jaar (2014 en 2015) is er geen enkele dekking vanuit de banken, daarvoor zal het ESM aangesproken moeten worden; en in de jaren daarna hebben de banken geen geld. Pas na 10 jaar hebben ze 55 miljard (if they are lucky). In die 12 jaar tussen dan en nu zijn de verliezen dus voor… de belastingbetaler.”
trias politica op 31 januari, 2014 – 22:04 op http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/01/sleepwalkers-1
Veel Nederlanders zeggen nu al het criminele pad op te gaan als de nood aan de man komt. De één heeft het over een eigen wietplantage, een ander over inbreken of berovingen.
Dat zij niet de enige zijn die dat van plan zijn dringt niet tot ze door. Dat de maatschappij verandert door hun gedrag ook niet.
Ik verhuisde vijf jaar geleden uit een achterstandswijk naar een rustige overwegend blanke wijk. Maar ik sluit niet uit dat heel Nederland op termijn in min of meerdere mate verandert in een grote achterstandswijk.
Eerst moet het schaap verdrinken, dan wordt de put gedempt. Waarschuwen helpt niet. Er wordt immers al sinds eind jaren ’70 gewaarschuwd en dat werd door de meeste mensen weggewuifd en dat is vriendelijk uitgedrukt.
Mijn motto: red jezelf.
en 10 jaar daarvoor hadden we de pesetas nog …
“Van alle Europese landen berekent Nederland de hoogste accijns op zowel benzine als lpg. Exclusief btw heft de Staat 77 cent accijns op een liter benzine. Dat is vier en zeven procent meer dan Italië en het Verenigd Koninkrijk, de nummers twee en drie op de ranglijst.”
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22260638/__Hoogste_accijns_in_Nederland__.html
Voor Latida 🙂
http://www.infiniteunknown.net/wp-content/uploads/2013/04/gold-confiscation-roosevelt-1933.jpg
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2013/12/duurste-autoland-wordt%E2%80%A6-nederland Duurste autoland , Nederland
‘Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa’ http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3576423/2014/01/13/Nederlandse-horeca-is-de-duurste-van-West-Europa.dhtml
EC: Mobiel bellen het duurst in Nederland
‘Mobiel breedbandinternet in Nederland het duurst’ nu.nl
Het zijn maar een paar moorden…
Maar we zijn overal dichtbij 😉
Straks NL massaal op electrische fiets. “Komt een dag dat we die ook gaan belasten”.
“De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg gaf aan dat de extra inzet op de langere termijn niet valt vol te houden.”
Ook een politieke uitspraak. Alle cijfers willen we om zelf te interpreteren.
Zo krijgt een tent ook weer een negatieve connotatie. Net nu de lente in zicht is.
En geen recht meer op bijstand betekent ook geen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
Nico de Geit,
In het politieke landschap zal een kalf nooit verdrinken: “socialized losses”.
Je begint Voerman te snappen!
Komt uiteindelijk toch nog goed. 🙂
Voerman vindt jou ook geen kwaadaardig tiep. 🙂
Voerman heeft een uitstekend bashfilter.
Een reactie is daarom nog wel vaak op zijn plaats, echter altijd vrij van ongezonde emotie!
En hiermee geef ik geen waardeoordeel, maar pleeg slechts een vaststelling.
Wil ook even opmerken, dat de situatie weinig martelaren (dat is iets anders dan slachtoffers!) heeft opgeleverd!
Voerman heeft er in ieder geval niets mee geleden. Klagen achteraf verandert de geschiedenis niet meer! 🙂 Kan hooguit een beetje helpen voor een betere toekomst. Zelfs dat zal beperkt zijn. Misschien maar het beste ook!
De e-bike …. slechts een momentum van de nog veel de gunstige omstandigheden in het te rijke Ollanda . Een BTW verhogingkje , stukje accijns , terloops een knoflook land opsommen . Alles goed voor de gezamenlijke aan orgastische momenten grenzende emoties in het theater van het sentiment.
Onze rijkdom behoedt ons vooralsnog voor een fysieke/mentale au , het gaat zelfs weer beter . Natuurlijk , er wordt niet terugbetaald . De man met de hamer zit vooralsnog met een wijntje in de hand , wellicht wel voor slechts € 1.50 en uitzicht op een bootje , waar deze ook heengaat . Nee ,in dit geval geen lorenzo type . hij heeft zelfs een andere naam , eentje die in de toekomst (nog even niet …) nog vaak genoemd gaat worden .
Een huis verhuren doe je voor het rendement van de dag!
Dat rendement moet zo hoog zijn, dat op voorhand een stuk verlies nemen voor de toekomst is ingedekt.
Huurders zijn vaak niet zuinig op een huis, omdat het “toch maar van een ander” is. 😐
Misschien, dat juist daarom de huren vaak zo hoog zijn.
Off-topic, maar ook weer niet, vanwege het systematische gebrek aan openheid en transparantie in de besluitvorming en drijfveren van het openbaar bestuur:
http://m.taxipro.nl/ondernemen/2014/01/15/schultz-weigert-ook-in-rechtszaak-openheid-te-geven-contract-kiwa/
Kun je dat bewijzen Voerman? Of baseer je dat alleen op anekdotisch bewijs? Met hetzelfde gemak is te stellen dat verhuurders op onderhoud van huurwoningen beknibbelen om maar zoveel mogelijk winst te maken.
Uiteraard is het zo dat de minst draagkrachtigen in de samenleving en mensen met andere problemen vaak op huurhuizen zijn aangewezen, maar de stelling die jij poneert is wel erg generaliserend. Zeker als je bedenkt dat er vaak borgsommen betaald moeten worden bij huurhuizen.
Er wordt af en toe net gedaan alsof iedere huurder een potentiele tokkie of wietkweker zou zijn, zodat men vooral maar niet particulier gaat verhuren want dat zou weleens ten bate kunnen komen van de elasticiteit van de economie, waardoor mensen misschien wel minder geneigd worden om te kopen als er voldoende aanbod is van betaalbare huurhuizen.
Voorbeeldje: Ieder huis dat voor het jaar 2000 is gekocht, kan in principe bij verhuur een flinke winst opleveren voor particulieren.
De regelgeving probeert dat zoveel mogelijk tegen te gaan.
Maar als je 500 euro per maan aflost en je vangt 800 euro huur kun je daar toch maar mooi het pand mee aflossen en 3600 euro per jaar aan renovaties en onderhoud investeren. Best lucratief dus in een tijd waarin er een schreeuwende vraag is naar betaalbare huurwonigen. Te stellen dat veel huurders niet zuinig op een woning zijn, moet dat een afschrikwekkende werking hebben? Welnu, daar zijn checks voor mogelijk en daarbij zouden potentiele verhuurders er goed aan doen om voor het selectieproces een makelaar op zijn blauwe ogen te vertrouwen, maar zelf te beoordelen wat voor vlees je in de kuip hebt alsmede afschriften van loonstrookjes en referenties te vragen. Daarmee kun je het risico van weirdo huurders flink beperken. Een goede huurder is wat dat betreft iets om zuinig op te zijn, en er zijn er miljoenen van. Dus.
lorenzo,
helemaal waar.. middelmatige waar, vriendelijk maar incompentente en helaas slechte bediening voor een veels te hoge prijs.
het beroep kelner heeft ook geen standing in NL, jammer. In andere landen heb je een veelal een vakman.
Hier in Dld, gut bürgerliche küche ( dus geen topsegment- gewoon gezellig familie restaurant )
3 gangenmenu: klaar voor 38 euro pp
toprestaurants / nwe trendy places in NL zijn gewoon top, maar hebben dus wel een hele stijle prijs..
Ik durf wel te stellen dat ik zuiniger ben op het huis dat ik huur dan dat de verhuurder dat is.
Bovendien gaat het argument niet op omdat ook mensen met een hypotheek geen eigendom hebben, enkel gebruikersrecht.
Ze mogen immers zonder toestemming van de bank het zgn. Eigen Huis niet verhuren.
En omdat ze vaak denken dat het “toch van mij” is, worden vaak de meest idiote ‘renovaties’ en ‘verbeteringen’ uitgevoerd, terwijl huizen voor de verhuur vaak in de meest neutrale, degelijke staat wordt betrokken, juist omdat men op het onderhoud kan worden aangesproken.
Het is maar net hoe je er tegenaankijkt natuurlijk.
Elf Missers:
http://sargasso.nl/elf-missers-uit-de-otb-kwartaalrapportage-woningmarkt/
Latida,
Precies, een huurder wéét dat hij geen muren mag doorbreken, dus zal ook nooit per ongeluk een dragende muur doorbreken, of in zijn enthousiasme de leidingen met de muur mee omvertrekken. Een huurder wéét dat hij geen bijgebouwen of dakkapellen mag plaatsen, dus zal dit nooit illegaal doen (waarna de boel natuurlijk van de gemeente weer gesloopt moet worden). En áls een huurder aan het klussen slaat, dan doet hij dat 9 van de 10 keer kleinschalig, niet-ingrijpend en op een manier die gemakkelijk weer te herstellen is.
De meerderheid van de klussen die aan huurwoningen wordt gedaan wordt door professionals gedaan en is dus goed voor de economie / werkgelegenheid onder bouwvakkers. Door middel van mijn huurpenningen draag ik bij aan de dagelijkse boterham voor een klein legertje bouwvakkers in dienst van de WoCo. Die hebben altijd zat te doen, omdat er nog duizenden huurders klussen voor ze hebben.
Huiseigenaren die van zichzelf denken dat ze handig zijn leveren de economie geen cent op. Als het een gevalletje “help mijn man in klusser” betreft, dan kost het zelfs alleen maar: Geld, woningkwaliteit en huwelijksgeluk worden opgeofferd voor de hybris van de klussende huisbezitter. Een huurder belt gewoon met de verhuurder en dan kan een bouwvakker weer een dagje aan het werk.
(ps, Uitzonderingen zijn particuliere verhuurders die zelf menen te moeten klussen. Dat is vaak, op enkele uitzonderingen na, het ergste soort. Die schaar ik onder de noemer huiseigenaren.)
Ook dat is natuurlijk waar! 🙂
Ik laat me niet verleiden tot het leveren van anekdotische bewijzen, dat huurders vaker hun huizen nonchalant gebruiken, dan eigenaar/bewoners dat doen. Ben ik weer de boef van de show! 🙂
Kijk zelf maar om je heen.
Generaliseren laat ik mij gelet op mijn immer zorgvuldige taalgebruik ook niet aanwrijven.
Niet alleen hoe je er tegenaan kijkt, maar vooral ook wie er tegen aan kijkt en vanuit welk “point of view” en vanuit welk belang.
Het uitgangspunt, dat mensen met een ëigen huis” automatisch ook een hypotheek hebben, en liefst zo hoog mogelijk, zit bij heel veel posters alhier zo vastgeroest, dat een respectvol gevoel bij het begrip “huiseigenaar” onbestaanbaar is.
In voorkomende gevallen vindt Voerman dat eerlijk gezegd wel een beetje zielig.
terwijl je particuliere huur gewoon ook heel zakelijk kan en zou moeten behandelen. Ook op het gebied van onderhoud. Het verschil tussen kortzichtigheid en redelijk voorspelbaar kapitaal opbouwen, als je het goed doet. Zo ken ik zeker 2 mensen die op deze manier winstgevend in het buitenland verblijven, terwijl de eigen woning en alles wat daarmee te maken is uitbesteed aan mensen die betrouwbaar en kundig genoeg zijn om ten lande de zaken te behartigen, huurpenningen te incasseren, werklui in te huren etc. Zo moeilijk is dat allemaal niet maar wordt wel vanwege de regelgeving onnodig complex gemaakt. Die ‘leegstandswet’ probeert iets te repareren wat door eigen toedoen reeds onklaar is gemaakt, en zou dus niet nodig moeten zijn in een normale markt van vraag en aanbod. Helemaal kapotgereguleerd, die hele woonsector. Mensen denken dat ze een eigen huis hebben, maar dat heeft maar 14%(!), de rest heeft geen beslissingsbevoegdheid of ze de ‘eigen’ ruimte mogen verhuren aan een ander. Oftewel 86% van de geregistreerde woning aansprakelijken, en een nog groter deel van de totale bevolking, heeft geen huis. Men heeft een betaalde vergunning om voor een bepaalde periode ergens te mogen verblijven.
Latida,
“In a Jan. 17 opinion piece for the Italianieuropei think tank, Stefano Fassina, an Italian lawmaker and former deputy finance minister, mocked how the Netherlands as “the schoolteacher of rigor for the bumpkins of the continent” lost its top credit rating ”
Inderdaad
Het is HILARISCH
Hoe de druk op het verdrag van Maastricht vanuit NL (max 60% BNP)
Hand in hand is gegaan met
De groei van NL. HYPOTHEEKSCHULD van 60% van netto huishoudinkomens in 1982
Tot 285% in 2008
Kortom: staatsschuld MOET in toom gehouden worden.
Echter
Hypotheekschuld mag zo ver omhoog
Met dito hogehuizenprijzen dat nieuwkomers niet meer KUNNEN aflossen
En wel moeten gaan leasen
Kortom de beste Italiaan heeft terecht een punt.
Om de grap compleet te maken promoveerde Drs Marc francke tot prof dr in vastgoed FINANCIERING op een theorie die aantoonde dat GEEN zeepbel op nl vastgoed zat. De prof vastgoed-“financiering” die even de schulden uit het oog liet vallen.
Kunst !!!
Dan zegt prof dr Fred van Raaij iets van
” de media moet de consument misleiden ”
En dan zegt Juan :
Kennelijk moet ook de wetenschap de consument misleiden. !!!
Iedereen cabaretier !
Het is ook maar voor weinigen weggelegd om zichzelf oprecht huiseigenaar te mogen noemen.
58% van de ongeveer 7,2 miljoen woningen zijn koopwoningen. Daarvan is 14% vrij van hypotheek. Daarmee zijn er in Nederland nog geen 600,000 huizen vrij van hypotheek.
Dat zijn de feiten Voerman. Slechts 6% tot maximaal 15% (afhankelijk van welke bron men raadpleegt) van de Nederlanders heeft een eigen woning zonder hypotheek. Verder heeft zo ongeveer iedereen onder de 40 nauwelijks overwaarde, en is dus niet eens een klein beetje échte eigenaar van de woning te noemen. Volgens mij generaliseer je je eigen situatie weer veel te makkelijk naar een algemeen wensbeeld.
Dat bedoel ik dus: In twee achtereenvolgende zinnen: “Kijk om je heen” = wat ik zie geldt ook voor de rest. “Maar ik generaliseer niet”. Sorry hoor Voerman, dat klopt gewoon niet. Of je komt met persoonlijke observaties, of met onderbouwde feiten. Beide zijn helemaal prima, maar verwar het één niet met het ander. Je kunt niet met jouw persoonlijke observaties upgraden naar onderbouwde algemeen geldende feiten en dat rechtbreien enkel door toevoegen van de mededeling dat je zelf vindt dat je dat niet doet.
En dat terwijl er voor een zo volledig mogelijk begrip van de situatie toch ook zoveel mogelijk gezichtspunten zouden moeten worden begrepen. Ieder verhaal heeft meerdere, sommige onder- en sommige overbelicht. Dat huurders niet goed voor hun woning zouden zorgen vind ik eerlijk gezegd ietwat overbelicht. Een goede huurder, daar moet je zuinig op zijn, goed voor zijn, want levert winst op. Soepele procedures daaromtrent kunnen bovendien de sociale mobikitiet sterk verhogen en het makkelijker maken om bv. Interregionaal te verhuizen. Meer verhuisbewegingen, ook van huurhuizen, zijn weer voor de economie, en ook voor het internationale concurrentievermogen van het bedrijfsleven. Nu zijn in Nederland mensen heel vaak noodgedwongen gebonden aan de eigen regio. Maakt de samenleving er niet dynamischer op. Vooral jonge mensen willen echt heel graag gewoon betaalbaar huren, en daar zijn voldoende huizen voor, maar het wordt zowel de potentiele huurders als particuliere verhuurders onmogelijk gemaakt. Bij hoge uitzondering,de leegstandswet. Waarom een leegstandswet hebben als er schaarste zou zijn? Blijkbaar is er meer leegstand bij koophuizen dan nodig is. 300,000 woningen stonden leeg op 1 januari 2012.
Huurprijzen en woningprijzen worden gedicteerd van bovenaf en ontbreken iedere vorm of karakteristiek van echte marktwerking. Zou er marktwerking zijn, waren de huren nu ook lager, evenals de huizenprijs zelf. Schaarste is nooit aangetoond, en kan niet hard gemaakt worden.
Vergeet de 150,000 persvoorlichters en professionele communicatiemensen niet, die al als een filter fungeren voor de talking points voor de 15,000 journalisten.
Daar zitten ook echte stand-up artiesten tussen 🙂
Zo snorkel, lekker aan het ranten tegen huiseigenaren?
Je weet toch waarom mensen zelf klussen? Niet omdat ze dat zo graag willen hoor, maar omdat de particulier niet al die kosten van zijn winst (lees inkomen) mag aftrekken en dus netto “professionele” prijzen moet betalen.
Tel daarbij op dat werk schreeuwend duur gemaakt is door alle premies en belastingen en je maakt het praktisch onmogelijk om professionals voor je te laten werken.
Juist dit zijn redenen waarom huren ALTIJD duurder moet zijn dan kopen, vanwege het gemak, alle kosten inclusief en beperkt tot geen risico of aansprakelijkheid! Daarbovenop krijg je ook nog eens (een onredelijke?) huurbescherming waar je U tegen kan zeggen.
Latida,
Tsjaa die afdelingen communicatie
Input crisisberichten
Output lichtpunten koopadviezen
Om puur fiscale redenen is het een goed idee om je hypotheek gewoon aan te houden. Zolang je een redelijke baan hebt zorgt de HRA dat je beter het hele bedrag voor terugbetaling achter de hand kan houden – een afbetaald huis is nogal illiquide, terwijl je met een bundeltje geld en een flinke schuld juist relatief mobiel bent.
Neehoor. Tegen mensen die er een puinhoop van maken! Had je er zo uit kunnen pikken als je goed had gelezen Apekool. 😉
En als je goed had gelezen had je ook gezien dat het mij niet uitmaakt of iemand zelf klust of niet, maar… Dat het argument dat huurders niet goed en kopers wel goed voor de woning zouden zorgen volgens mij niet klopt. Verder moet iedereen zelf weten of hij zijn eigen huis de bouwput in klust. Of er eigenhandig een luxe paleis van maakt als hij/zij de benodigde skills heeft.
Aha, vandaar dat de Nederlandse burger al jarenlang aan het ONTsparen is 😉
Apekool,
Apekool
Heeft u de huidige rentetarieven gezien ?
Op cash geld betaalt u al snel meer belasting
Dan u redelijkerwijs kunt krijgen
Belastingdienst veronderstelt 4% rendement.
Banken geven 1,5% ongeveer.
U heeft een andere belevingswereld dan Juan
Bubbelonia,
Inderdaad
Al jaren aan het ontsparen
En toch
Gedurende de afgelopen 5 jaar
Voorspellen de Dr Coen Teulings van deze polder
Telkenmale de bodem in huizenprijzen.
Zou er nou naast al die oekoenomen
Een econoom bestaan die WEL iets snapt van de werkelijkheid ?
Over een totaal leven ben ik het met je eens. Over één maand hoeft dat helemaal niet. Een koper gaat pas écht rendement maken als de hypotheek is afgelost. Tot die tijd huurt hij een grote zak geld van de bank, én moet hij alle kosten als individuele (want geen schaalvoordeel) zelf betalen. En dat hoeft helemaal niet goedkoper te zijn dan huur. Pas ná het aflossen van de hypotheek gaat die vlieger op.
Zelfde dus bij kopers.
Kosten hebben we allemaal Snorkel.
Wonen en afschrijven doen we ook allemaal.
Ze moeten wel. Hoe verder de huizenprijzen dalen, hoe meer mensen er onder water komen te staan, hoe moeilijker de zittende politieke garde het krijgt. Die lichtpuntjes, groene wazen en roze brillen zijn PUUR, enkel en alleen lijfsbehoud en hoop op beter tijden. Angst dus. Hoe beter de PPV scoort in de peilingen hoe meer lichtpuntjes er over ons uitgestrooid gaan worden.
Hoeveel procent vd huurwoningen is al afgelost of beter, Hypoyheek vrij?
Nee niet dus. Een onhandige koper breekt wél zelf die muur door waardoor hij alle leidingen lostrekt. Of plaatste wél zelf die aanbouw die weer gesloopt moet worden. Een onhandige huurder mag dit niet, dus doet dit over het algemeen niet. Dat is nogal een verschil 😉
Het is heus niet het geval dat élke koper dat doet, maar dat beweer ik ook nergens. In mijn familie zijn er een paar die hun hele huis (op het casco na) helemaal zelf gebouwd hebben, en dit heel goed gedaan hebben. Prima, geen probleem mee. Maar je kunt niet ontkennen dat een onhandige klusser in een koopwoning (waar hij mag klussen) meer schade aanricht dan in een huurwoning (waar hij NIET mag klussen). Toch?
Wat mij betreft, is dat weer een reden om het fiscaal stimuleren van scheefleners per direct stop te zetten, oftewel de HRA te stoppen. Het klopt wat je zegt, maar de fiscale regeling is niet in het belang van de samenleving maar bevoordeelt het meest in absolute termen juist zij die het aantoonbaar het minste nodig hebben.
Ook alweer zo’n blinde vlek. Ongelimiteerde HRA, een miljoen op de bank en dan ook nog kinderbijslag en / of AOW.
Er zitten een aantal hele grote weeffouten in het huidige systeem waarvan ik vrees dat die daar niet toevallig terecht zijn gekomen en waar men steeds maar weer met een hele grote boog omheen draait.
Goede vraag. Lees je nooit iets over. Zou ik ook wel willen weten. Opbouw van bouwjaren in het bestand en vrij van hypotheek.
Weet iemand dat misschien?
Dus precies wat we hier al tijden beweren: HRA is de reden dat we zo’n enorme schuldenberg hebben in Nederland, en dat we kapitalen kwijt zijn én aan het servicen van die schulden, én aan huizen/wonen, én aan het beheren van onze spaarpotten voor later, én aan de HRA zelf. Hèhè, zijn we daar eindelijk uit! Nu de heren en dames politici nog. Ik noem even een willekeurige partij waar “op de centen passen” altijd voorop staat: De VVD!
Ik moest ineens aan deze documentaire denken, de regels van Matthijs, die de uitzondering is welke de regel bevestigd:
http://dokument.ncrv.nl/pagina/regels-van-matthijs
Ik niet
Heb je lekker niks aan heh, zo’n antwoord! 😉
Ik heb iets gevonden, 95% van het totale woningenbestand in Nederland is namelijk van voor 2000, en bijna 50% is van voor 1970:
http://bit.ly/1bfoPLE
Dat zijn een heleboel duurbetaalde stenen
Bouw; bouwkosten niet-nieuwbouw en nieuwbouw, naar bouwfase
http://bit.ly/1n4h7JJ
mooi overzichtje van lichtpuntjes:
http://sargasso.nl/elf-missers-uit-de-otb-kwartaalrapportage-woningmarkt/#comment-849694
En hoeveel mensen hebben alleen nog een heel klein stukje hypotheek om belasting technische redenen?
Deze huizen zijn natuurlijk zo goed als afbetaald, maar worden niet meegenomen in dat getal.
Vanwege de wet Hillen heel weinig.
Weet jij het antwoord op die vraag? zou het we willen weten.
Alleen al die uitdrukking ‘om belastingtechnische reden’; een schuld aanhouden om belastinggelden te ontvangen die je eigenlijk niet nodig hebt, geeft aan dat:
– Er in dat geval een vorm van scheeflenen plaatsvindt
– Weer een reden erbij om HRA af te schaffen om dit soort zaken te stoppen zou weleens heel wat geld kunnen besparen, het klopt immers niet want daar is de HRA helemaal niet voor bedoeld
Kijk eens aan. DAT zou ik pas een lichtpuntje willen noemen, al ken ik de inhoud van die wet niet.
Ongelofelijk hoeveel regeltjes er gemoeid zijn met belasting en wonen, leuker kunnen we het niet maken, maar simpeler ook niet. Wel ingewikkelder, met als uiteindelijk resultaat dat niemand meer het overzicht heeft en hele volksstammen zichzelf in de schulden verliezen. Wat een kafkiaanse klucht is het toch,
http://www.dedomo.nl/onlinedossier/article/AA-00843/15/WOZ-bezwaar/De-Wet-Hillen%3A-aftrek-wegens-geen-of-geringe-eigenwoningschuld.html
De eerste en de laatste zin van deze pagina over taxatie zijn opmerkelijk:
“De waarde van uw woning is mede afhankelijk van het doel van de taxatie.”
en
“Daarnaast is het zo dat wanneer verschillende taxateurs uw woning taxeren de uitkomsten kunnen verschillen. Een taxatie is immers een op maat gesneden deskundige schatting van de waarde van uw woning.”
http://www.dedomo.nl/onlinedossier/article/AA-00750/27/Aankoop-van-een-woning/taxatie/Taxatie-van-uw-woning-door-de-NVM-makelaar.html
Dus afhankelijk van het doel van de taxatie, en afhankelijk van de taxateur zelve, twee parameters die beiden al aangeven dat een taxatie natte vingerwerk is, waar je nog voor moet betalen ook.
Even een taxatierapport bekijken, hier is het immers bij waardebepaling allemaal om te doen:
http://www.stenv.nl/userdata/downloads_bestanden/taxatierapport%20financiering%20woonruimte%20model%20januari%202013%20(191212)%20logo.pdf
Dat zou ik dus ook graag willen weten, dat zal een hoger percentage zijn namelijk dan volledig hypotheek vrij.
40% onderwaterhypotheken kan dan namelijk nooit kloppen, alsof er niks dan meer tussen zou zitten.
In dat taxatierapport staat dan een regel bovenaan pagina 9
“Bijzonderheden in geval de aanvrager van de financiering het object reeds bewoond”
en
“Volgens de taxateur wordt het object zorgvuldig/normaal/slordig gebruikt”
Dan vraag ik me daarbij af hoe een taxateur elk van deze 3 criteria definieert om zulks te bepalen.
Want wat is het verschil tussen zorgvuldig en normaal? Tussen normaal en slordig?
En als je er al woont, dan heeft dat criterium dus zogenaamd gevolgen voor de waarde van het object?
Ik vind het maar heel vaag.
Verder staat er ook:
“Courantheid”
“Bij aanbieding aan de markt tegen de getaxeerde waarde zal deze waarde naar verwachting van de taxateur kunnen worden gerealiseerd binnen
– 0 tot 3 maanden
– 3 tot 6 maanden
– 6 tot 9 maanden
– 9 tot 12 maanden
– anders, omdat: ……………
Mooi woord, courantheid. Ik ben benieuwd wat men zoal in dat vakje schrijft, en ook hoe zwaar dit wordt meegewogen in de uiteindelujke waardebepaling
Wat verder opvalt:
“Nadrukkelijk is geen sprake van een bouwkundige keuring.”
en
“Marktwaarde
Het geschatte bedrag waartegen vastgoed zou worden overgedragen op de waardepeildatum tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper in een zakelijke transactie na behoorlijke marketing, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang hebben gehandeld”
Verder ben ik blij dat ik eindelijk vanuit de “FotoWijzer” een definitie van een herenhuis gevonden heb:
https://www.wozinformatie.nl/public/nieuwsarchief/item/?itemID=8061&bc=nieuws
“Woningtype: Herenhuis
Definitie
Een herenhuis is een relatief grote eengezinswoning die gesitueerd is binnen de bebouwde kom, met een nadrukkelijke architectonische uitstraling in het straatbeeld via een opvallende (gevel)presentatie. Oorspronkelijk betrof het een statig, hoog en tamelijk oud pand, maar tegenwoordig wordt hiermee ook de duurdere, kwalitatief beter uitgevoerde nieuwbouwwoning aangeduid.”
Dat is eigenlijk best weinig. Er zijn immers heel veel oude mensen die heel lang geleden een huis kochten.
Als mensen 60 jaar van hun leven in een koophuis zouden wonen en ze zouden er 30 jaar over doen om de hypotheek af te lossen dan was de helft betaald.
Men haalt de eindstreep niet. Men verhuist en sluit de hypotheek over, gaat scheiden, wordt werkeloos of overlijdt, of houd om belastingtechnische reden de hypotheekschuld in stand, of simpelweg omdat als je in 1980 gekocht hebt je meerdere keren overwaarde hebt opgenomen of voor wat voor reden dan ook niet voldiende hebt kunnen aflossen.
Het zijn er dus niet veel die de eindstreep halen, maar waar gaan niet afgeloste hypotheken heen na overlijden van de hypotheekgever als de erven alleen beneficair aanvaarden? Kan ook nog een dingetje worden in de toekomst.
Bericht aan scheefhuurders:
Vanaf 2015 geen inkomensafhankelijke huurverhoging, maar huursombenadering, waarbij zelfs de huur kan dalen op grond van WOZ.
Nico de Geit,
Bubbelonia zei hierboven zelfs dat het tussen de 6% en 14% is, dus het zijn er inderdaad niet veel.
Toch krijg je bij het afsluiten van een hypotheek altijd de opties of je het in 15, 20, 25 of 30 jaar af wil sluiten. Of zelfs 35 jaar in Nederland?
Zonder HRA zoude mensen zonder twijfel ook sneller aflossen. Ben beniuwd hoe dat zich met andere landen laat vergelijken.
Zo rechtlijnig moet je dat niet zien, Nico!
Die oude mensen zijn gemiddeld 7 jaar in hetzelfde koophuis gebleven, hebben extra hypotheken genomen om de studie van hun kinderen te betalen, zijn tussentijds gescheiden, zijn failliet gegaan en alle ellende die ook deze tijd kent meegemaakt.
Je koopt echt niet een en hetzelfde huis voor de rest van je leven.
Een wooncarriere is heel rijk geschakeerd.
Denk je nog niet aan als je begint, maar achteraf heeft de koe een erg grote kont! 🙂
Dat is pertinent niet waar! Zonder HRA zouden veel mensen niet eens een huis kunnen kopen.
De HRA wordt ook voor een groot deel gebruikt om af te lossen.
Dat wordt enorm slecht begrepen door veel posters alhier.
Kom je wel achter als je ooit een huis mocht kopen. 🙂
Zonder HRA waren veel minder mensen in de “aflossingsvrij”-val getrapt. Zonder HRA is het interessanter om, als je eigen geld hebt, dit in te leggen. Zonder HRA is het aantrekkelijk om meevallers te gebruiken om af te lossen. Zonder HRA waren de huizenprijzen, rentes en belastingen lager geweest. Dus ja!
Want in andere landen waar geen HRA is kan ook bijna niemand een huis kopen? Right. Zonder HRA hadden de huizenprijzen en hypotheekrentes gewoon lager gelegen. Hadden die mensen nog steeds kunnen kopen, maar dan goedkoper. Tegen lagere maandlasten. En bij lagere belastingen.
Dat valt nog te bezien. Begin jaren ’90 verdiende ik erg weinig. Eind jaren ’90 vond ik de huizen veel te duur en dacht dat de top was bereikt. De top kwam pas in 2008. Nu kan ik met gemak een huis kopen maar wil het niet meer vanwege dalende prijzen – huren is momenteel aantrekkelijker. Tegen de tijd dat de bodem is bereikt en kopen weer aantrekkelijk wordt ben ik te oud om te kopen. Geld dat je in een huis stopt kun je niet uitgeven en misschien wil ik mijn geld wel zelf uitgeven.
Maar ondertussen betalen ze enorme bedragen aan de bank, liggen wakker van hun financiële zorgen en eindigen met een schuld. Maar zolang ze er een goed gevoel bij hebben….Prima.
Door de HRA zijn de prijzen geëxplodeerd en willen mensen die het geld hebben liggen geen huis meer kopen.
Het doorhalen van een hypotheek bij het Kadaster, na volledige afbetaling, kost geld en wordt/werd ervaren als niet voordelig. Het vreemde verhaal in Nederland dat schuld beter is dan bezit.
Voor het doorhalen dien je bij de notaris te zijn die de stukken opvraagt bij de bank waaruit blijkt dat de hypotheek nihil is. Als de kosten hiervoor (het doorhalen) nihil zouden zijn, denk ik dat we toch een ander beeld en cijfers van het aantal hypotheken zouden kunnen krijgen.
Waarom zou je moeten betalen (paar honderd euro) om de rest van de wereld te laten weten dat je geen hypotheek meer hebt?
+10
+10
Maria,
Dat klopt. Maar ook DNB houdt cijfers over hypotheken bij. En de DNB-cijfers komen rechststreeks van de banken, waar dit probleem niet speelt.
Black Rock en de uitkomst van de banken waar we dus never nooit iets van gaan horen:
http://www.quotenet.nl/Nieuws/DNB-wil-BlackRock-rapport-over-vastgoed-banken-onder-de-pet-houden-105487
Uit het stuk:
“Kortom: onze vrienden bankiers krijgen nu eerst rustig de tijd om hun boekhoudkundige plooien glad te strijken, voordat de buitenwereld erachter komt hoe ernstig de situatie echt is.
Maar volgens door Quote geraadpleegde insiders uit de financiële wereld is het nog net iets erger. DNB is namelijk helemaal niet van plan om het zojuist afgeronde BlackRock-rapport openbaar te maken. Als de gesprekken met de betrokken banken straks klaar zijn, informeert DNB zoals gebruikelijk minister Jeroen Dijsselbloem per brief over de situatie, maar volgens ingewijden zal het rapport zelf daar ‘naar alle waarschijnlijkheid’ niet bij zitten. ‘Die inhoudelijke conclusies per bank, dat blijft een zaak tussen toezichthouder DNB en de banken zelf.’
‘Die inhoudelijke conclusies per bank, dat blijft een zaak tussen toezichthouder DNB en de banken zelf.’
Je zal er maar net je spaargeld voor:
– de studie voor je kinderen
– je eigen pensioenvoorziening
– de aflossing van je hypotheek
of de erfenis van je ouders
hebben staan.
“Ban the Banksters”!
Het zou de bank verplicht moeten worden om de hypotheek te royeren als deze afgelost is.
Vooral de benaming voor de DNB: “toezichthouder”!
Toezichthouder met zo ondertussen hoeveel genationaliseerde banken?
Toezichthouder?
Een kleuter in groep 4 zou het nog beter doen!!!
Kan die hypotheek niet meer op hun balans staan!!!
Ik denk dat dat het grapje erachter is.
Door ervoor moeten te betalen doen veel mensen het niet! Wisten de banken al bij voorbaat!
De DNB en de banken?
Aiiiii……..!!!
Hoe doen ze dat dan in andere landen Voerman?
Ik heb tot nu toe nog maar twee keer een huis gekocht, maar nog nooit in Nederland.
Overigens kunnen ook met HRA een hoop mensen blijkbaar geen huis kopen, of hadden ze dat beter niet kunnen doen.
Kopen blijft echter een term die aan inflatie onderhevig is als je het niet op eigen kracht kunt afbetalen.
Ik vind dat je dan eigenlijk ook niet kunt kopen; in dat geval zou je of nog even verder moeten sparen of gewoon gaan huren.
Je huis afbetalen met hypotheekrenteaftrek is in de rest van de wereld ondenkbaar, daar kan het blijbaar wel.
Dan gaan consumenten weer klagen. Mochten ze dan later weer een hypo willen moeten ze zich weer inschrijven. Ofzoiets vaags. Het is allemaal veel te ingewikkeld in ieder geval.
Ja, ok! Wat je daarvan moet geloven is natuurlijk ook maar de vraag 😉
Ja, dat KAN DUS NIET! Je hebt HRA nodig om een huis te kopen. Dus jij kunt wel zeggen dat je 2x een huis in het buitenland hebt gekocht, zonder HRA, maar dat kan gewoon niet. Zonder HRA kan niemand een huis kopen, dus alleen in landen met HRA kunnen huizen gekocht worden.
B*llcr*p natuurlijk. Landen met HRA of andere subsidieregelingen zijn toevallig wél bijna allemaal onder de grootste bubble-landen ter wereld (NL, US, Noorwegen, UK, Canada, Belgie, etc). Maar ook in landen die dit soort regelingen niet hebben kan men gewoon huizen kopen hoor.
In de meeste andere bubble-landen is de oorzaak pure speculatie en/of overkreditering (Ierland, Spanje, Denemarken, etc)
In 2001, toen wij ons tweede huis kochten, was de hoogte van de inschrijving van onze hypotheek ongevraagd verhoogd (door de notaris) zodat het gemakkelijker en zonder kosten mogelijk werd om extra geld op te nemen.
Het wordt/werd ook veel te gemakkelijk/ingewikkeld gemaakt om geld op te nemen.
Moet je eens proberen af te lossen, in ieder geval 6 jaar geleden. Nog veel moeilijker!!
Waarom Black Rock in Nederland is:
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Blackrock-jaagt-op-snoepjes-in-Nederlands-vastgoed-92821
Black Rock, Goldman Suchs and name it…..
Nederland is in de uitverkoop en we hebben er g….e
zelf voor gezorgd, sukkels dat we zijn!!!
Mijn doel is een afbetaald huis.
Mijn vader heeft me altijd voorgehouden dat je pas met pensioen kan als je huis is afbetaald, en dankzij dat advies zit ik nu in een positie dat ik, als ik mijn huidige zou verkopen, in ieder geval een wat bescheidener exemplaar zou kunnen terugkopen, zonder hypotheek. Dat is een fijn gevoel.
Het eerste huis dat ik kocht was ruim 10 jaar geleden, is een opknapper met een groot stuk land erom heen, en daarop hoef ik nog maar een klein bedrag af te lossen, maar we gebruiken het als buitenhuisje.
Ik los iedere maand iets van 1100 af op de hypotheeksom bovenop de rente. Ik betaal ook minder dan 2% rente, zonder HRA betaal ik dus minder rente dan men in Nederland betaald met HRA. 7
Believe it or not.
Hier moest ik even smakelijk om lachen 😀
Lichtpuntje:
Waarom onze zorgpremie ook omhoog gaat:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22261200/___120.000_betalen_al_jaren_niet___.html
Haha! True that! True that, Maria!
Dat is de essentie van waarom de HRA moet worden afgeschaft.
Het is een gedrocht van een regeling die er in zeer belangrijke toe heeft bijgedragen dat er nu en straks zo vreselijk veel mensen in de problemen komen. Weg ermee. Belasting omlaag.
En de politiek maar de mond vol over europa, maar kom niet aan de HRA. Ja haloooo het is 2014. Binnen nu en 10 jaar bestaat deze niet meer, met de vriendelijke groeten van het IMF en een trits instanties uit Brussel. Dat vertellen ze je niet in Nederland want ligt politiek gevoelig enzo.
Willem Buiter zei het zo: De politieke beloftes zijn het papier niet waard waaarop ze geschreven worden.
Ligt eraan welk land je bedoeld.
Soms met andere subsidies, soms met meer eigen geld omdat het leven goedkoper is, soms ook met HRA. Soms zijn ook de huizen goedkoper.
Ja dat is de andere optie om te verkopen en dan te gaan huren en een hoop geld op de bank te hebben, ook dat is een prettig gevoel dat ik zeker zou overwegen als ik de hypotheek niet meer zou kunnen betalen. Wie maakt me wat. Ik denk dat het gaat om zekerheden inbouwen. Een eigen huis, daar voel je je niet prettig in als je weet dat je geen kant op kunt. Mensen die onder water staan of niet kunnen verkopen weten daar ongetwijfeld alles van.
Wat dat betreft maakt de HRA meer kapot dan je lief is.
+100
Dat is heel interessant wat je daar zegt, daarmee raak je een kern van wat er mis is gegaan.
Schuld = beter dan Bezit
Maar dat is toch onzin dat schuld beter is dan bezit?
Ondertussen heb je een land waarin iedereen zielig is, iedereen toeslagen krijgt, iedereen klaagt, iedereen net doet of ze arm zijn, en eigenlijk gewoon een grote verzameling zeikerds bij elkaar, gode zij dank vele uitzonderingen daargelaten.
En waarom zou het Kadaster geld vragen voor het ‘doorhalen van een hypotheek’ die reeds afgelost is?
Ik weet niet of het relevant is, maar als het inderdaad zo zou zijn dat je dan een ander numeriek beeld van de hypotheekmarkt zouden krijgen, waar zijn ze dan nu in hemelsnaam mee bezig als het Kadaster nog steeds met Data werkt die misschien wel 10 jaar oud is?
Ik probeer het te begrijpen, maar het is voor mij echt de wereld op zijn kop.
Schuld is in Nederland beter dan bezit, omdat je dan wordt geholpen door de overheid.
Daar kweek je toch alleen maar een hele verkeerde mentaliteit mee van zieligdoeners en hulpbehoevenden?
Het zou automatisch moeten gaan. Het huidige systeem waarbij huizen worden meegeteld alsof er een hypotheek op rust – waardoor er een rooskleuriger beeld ontstaat over de gemiddelde aflossingsgraad – is feitelijk fraude.
Dat zijn hele grote jongens die ook in Amerika massal foreclosed huizen aan het opkopen zijn. Die kunnen hier waarschijnlijk nog flink de makrt gaan manipuleren om de prijzen op te drijven. Kijk nu is de cirkel weer rond.
Als je van plan bent om de big spender uit te hangen, moet je snel ophouden met op dit log rond te hangen en als de sodemieter van een goed en kostenverslindend leven gaan genieten.
Weet niet wat je je daarbij voorstelt. Voerman heeft de mogelijkheden en blijft lekker rondom het huis en heeft ook nog tijd om hier ter plaatse op dit log te spelen.
Moet er niet aan denken om in een heet land rond te zweten en ongezonde drankjes en geinfecteerd voedsel tot mij te nemen en mijn zakken te laten rollen.
Heb ik genoeg gedaan! (vaak in compounds, ken je dat?)
Rust, regelmaat en reinheid zijn bijna gratis en een goede vrouw ook als je die waard bent.
That’s all!
Meer is er niet! 🙂
Het is mooi om in deze boeiende tijd oud te zijn in dit landschap, tenminste als je in een positie zit waarin je niet hoeft mee te doen met de heersend gekte!
Het werkt ook andersom, nu lijkt het alsof bijna alle koophuizen in Nederland een hypo hebben en dat is echt niet waar!
Als afbetaalde hypotheken zouden worden doorgehaald zouden de gemiddelde LTV waardes misschien nog weer hoger komen te liggen? Dat dan het leenbedrag weer van de balans van de bank af in het niets verdwijnt?
Sorry, ik snap nu pas wat je zegt!
Mijn doel is een huis. Huren biedt heel veel voordelen.
Ik vraag me wel af waar ik moet wonen als ik oud ben. Huren is niet bepaald goedkoop maar kopen is nog veel duurder zolang de prijzen dalen.
Met een betaald huis ben je een sitting duck, en dat kan nooit goed aflopen.
Kost bij een voordelige notaris om en nabij de honderd euro.
Beter om het wel te doen. Gevoelsmatig ben je dan pas echt weg bij de bank en godweet welke nog te verzinnen regeling je nog eens dwars kan zitten om althans op papier hypotheekgever te zijn, want dat ben je zolang je hypotheek niet geroyeerd is.
Aldus advies van een goede vriend die toevallig ook nog notaris is.
Om te bewijzen dat hij er geen belang bij had, regelde hijhet vooreenvriendenprijsje.
Maar je zit dus nog steeds in de gevarenzone. Oplopende rente en waardedaling kunnen de pret vergallen, om nog maar te zwijgen over een onverzadigbare overheid.
Maria,
Ook als het aan mensen wordt gevraagd komt er iets tussen de 6% en 15% uit voor NL. Ik geloof 9% (zeg ik uit m’n hoofd, dus kan er iets naast zitten) in groot Europeesch onderzoek naar de financiële posities van huishoudens in een aantal EU-landen.
Ik woon in een land waar het leven duurder is, zoals boodschappen, zonder HRA, en ons huis kost ruim 5000 euro per vierkante meter. Andere dingen zijn weer goedkoper dan in Nederland, zoals huizen op B- en C lokaties, maar het punt is dat het systeem hier zo werkt dat je 15% zelf mee moet nemen, en in dat geval “garandeert” de overheid er nog eens 15% bij, waardoor er dus 30% van de totale hypotheeksom een garantie bestaat bij de bank. Als ik dan kijk naar de gemiddelde LTV’s dan ligt dat rond de 60% en het huizenbezit ligt zelfs hoger dan in Nederland.
€ 100,= koopje toch…..
Van € 100,= kun je:
– in de uitverkoop een schitterend paar laarzen kopen,
– met z’n vijven naar een Duitse Italiaan gaan,
– 4 dagen voor 4 personen avondeten bereiden,
– de wegenbelasting en verzekering voor twee auto’s voor een maand betalen,
– de zorgverzekering voor 1 maand voor 1 persoon,
– een mooie lingerieset,
– een parkeerboete heden ten dage in Nederland,
– de studiefinanciering vergoeding voor een thuiswonende student ( € 92,- per maand)
– ongeveer de helft van mijn moeders pensioen,
Kortom, veel te veel om even te doen!!!!
Dat zou getoetst moeten worden door een rechter, maar het is wel heel vreemd in het licht van alle actuele ontwikkelingen. Opportunistisch geinstitutioneerde nalatigheid?
Latida,
Wat maar weer eens mijn stokpaardje onderschrijft: De hypotheekrentes in NL zijn zo “hoog” doordat de risico’s in NL enorm hoog zijn (en omdat het kán, door de HRA). Dat is ook de reden dat alle buitenlandse hypotheekbanken vertrokken zijn uit NL: Waarom zou je je geld in NL uitzetten als je in élk ander land veel minder risico loopt? Waarom zou een Duitse bank in vredesnaam risico’s gaan nemen in NL, terwijl in hun eigen land de prijzen wél stijgen én de risico’s veel kleiner zijn?
Maar niemand wil dat ooit van me aannemen. NLers toch altijd zo prudent met hun financiën?! NOU, NEE! NIET DUS!
Nou ik wel hoor!!!!
Johanna,
Thanks! Geweldig proza! Genoten, niet echt huisgenoten. 😛 Dit soort verhalen, uit het leven gegrepen, zeggen zoveel!
(Misschien toch niet zo’n slecht idee buitenlandse investeerder te interesseren voor de NL huizenmarkt die maakt het niets uit. Zolang er betaalt wordt. Iedereen lekker bezig.) Wel amusant die naïeve diversiteit en ja, het is niet anders. Helaas. Vermoeiend natuurlijk, dat dan weer wel…
Het kan ook anders.
Eigenaar koopt zittende huurders uit met losgeld en hokt de verdieping op, zet er studenten in. Veel lucratiever natuurlijk. Kun je eventueel nog een hokje leeg laten staan voor jou, je familie en vrienden om een avondje Amsterdam te doen… Van die dingen.
Maria,
+1000! 😉
Op het moment – en het ziet ernaar uit – tot nader order laaft de onverzadigbare overheid zich meer aan huurders dan aan huiseigenaren.
Huurders zijn immers rijker, omdat zij geen last hebben van waardevermindering, onderhoudskosten en al wat slechter is (volgens ingewijden alhier) aan een koophuis! 🙂
Onder het motto: “belast secuurder; naai de huurder”.
Vooral dat lingeriesetje spreekt Voerman wel aan! 🙂
Dat hangt er maar helemaal vanaf hoe (ik heb vandaag een nieuw woord geleerd) courant je huis is. In een markt die niet daalt en zelfs licht stijgt dat is, kun je nog optijd verkopen en is een veilige haven voor vermogen, als de bankensector tenminste betrouwbaar is en het land niet corrupt is en de politiek stabiel. Ik zit overigens ook niet bepaald in een heet land op een compound te zweten.
Het is veel belangrijker kruimeldieven voor hun verblijf in de gevangenis te laten betalen ondanks dat ze geen inkomen en hun uitkering is stopgezet.
Hebben die kruimels toch nog zin gehad 😛 Regeren is vooruitzien…
Voerman,
Zeg, Voerman kun je niet lekker naar de Kama Sutra beurs voor dit soort aandacht. Nee, is geen vraag. Je lult hoe het je uitkomt. Maar waarom hier?
DNB wil BlackRock rapport over vastgoed banken onder de pet houden……BlackRock keurt z’neigen vlees, Dijsselbloem vertrouwt het?!
http://m.quotenet.nl/Nieuws/DNB-wil-BlackRock-rapport-over-vastgoed-banken-onder-de-pet-houden-105487
Over een aantal jaren en dan in historisch perspectief bezien ga je denk ik gelijk krijgen. Maar helaas heeft de hedendaagse mens die vandaag in het hier en nu staat daar geen bal aan.
Je weet overigens zo langzamerhand wel, dat het Voerman persoonlijk koud laat.
De zekerheden van vandaag zijn meer waard dan de onzekerheden van de toekomst.
Yup! Weet ik 😉
Daar heb je gelijk in dat dat de risico’s zijn, althans de eerste twee. Vanwege het risico van oplopende rente los ik dan ook af, maar ik moet ook bekennen dat ik geweldig heb geprofiteerd van de lage rentestanden, ik betaal namelijk slechts 1,7%. Waardedaling kan me niet meer raken, althans niet in die mate dat ik onder water zou komen, daarvoor moeten ze 50% zakken en dat zou me in theorie voldoende tijd moeten geven om te verkopen als het er slecht uit gaat zien. De graaiende overheid, ach ik ben er eerlijk gezegd hier wel tevreden over.
Men hoeft hier geen zorgkosten te betalen, heeft zowel publieke als private gezondheidszorg, benzine is goedkoper, nauwelijks wegenbelasting, lage lokale belastingen, het is gewoon een totaal ander systeem dat in mijn ogen althands gewoon nog steeds goed lijkt te werken. De overheid investeerd in onderwijs en in het MKB, het onderwijs is geweldig, ondernemersklimaat super.
Nederland is niet het land met het meest intelligente openbaar bestuur. Als men zou inzien dat men nog iets van andere landen kan leren, zou dat al een heel verschil uitmaken. Daar ontbreekt het nogal eens aan, en dat is jammer.
Trollen?
Even terug lezen aub!
Belgie: “De gemiddelde eigen inbreng bij kopen van huis bedroeg vorig jaar €65.229, dat is €8.000 meer dan in 2012.” http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1856514
€65.000. VIJFENZESTIGDUIZENDEURO eigen inbreng gemiddeld. Waarom zou een buitenlandse bank in hemelsnaam naar Nederland komen, waar we ± MINUS tienduizend euro eigen geld inbrengen?
Leuke, jonge, lichamelijk gezonde mensen hier! Ergens anders is bijna niet meer mogelijk. AH is op grote schaal bezig om de koffiebankjes voor hangouderen te verwijderen! Die hangouderen in Den Bosch op de markt zijn bovendien erg fysiek ingesteld als je er voor hun vreemde meningen opnahoudt. Neen, Voerman heeft hier zijn plek gevonden!
En van die afgeloste huizen is hoeveel procent 65+? Die huizen gaan de komende jaren de markt ook nog eens verzieken en gaan waarschijnlijk betaald worden met een lening.
Jij komt er mee aanzetten, het is niet mijn idee.
Veel ‘huiseigenaren’ menen dat ‘hun huis hun pensioen is’. Met andere woorden, ze willen het vermogen dat in het huis zit eruit halen om op te maken op hun oude dag.
Zeker als de AOW verandert in een soort bijstandswet heb je heel wat geld nodig voor je oude dag. Zo goed als de babyboomers het hadden zullen de generaties na hen het niet meer hebben. Leun nog maar lekker even achterover Voerman.
Dat zijn 32,6 modale netto inkomens in Nederland.
Daarvoor dien je, als je modaal verdient, 2,7 jaar te werken, voor een modaal salaris!!
Da ga we hier nie redden he……, daar moeten we teveel belasting voor betalen o.a.om de HRA en alle andere toeslagen in stand te houden.
Voordeel: daar hebben we wel goede wegen voor!
Zullen we het er eens over hebben hoeveel onnodig belastinggeld die wegen gekost hebben?
Wat levert trollen nu op Voerman?
Zonder HRA hadden we ook een huizenmarkt-zeepbel gehad. Het is dus niet de HRA die de zeepbel heeft veroorzakt. In Nederland heeft HRA wel tot effect gehad dat de zeepbel nu ontzettend groot is. Zolang mensen maximaal blijven lenen om een woning te kopen blijft de HRA lucht pompen in de zeepbel en is het dus een verkapte subsidie voor banken. Niemand wordt beter van meer geld lenen of een hogere rente betalen behalve de banken en toch doen we het omdat we niet nadenken. Door de HRA vloeit er indirect 12 mld euro per jaar van de schatkist naar de banken.
Duitsland is een goed voorbeeld van hoe een woningmarkt wel kan functioneren. Ook Duitsland heeft of krijgt zijn bubbels, maar zonder HRA en een beperkte financiering (80% LTV) zullen deze qua omvang altijd beperkt blijven. Wat ook helpt is dat overal in Duitsland men voor marktconforme prijzen kan huren. Deze gezonde huurmarkt zorgt ervoor dat men ook kan huren en niet gedwongen wordt, zoals in Nederland als men boven een bepaald inkomen komt, te kopen. Dit houdt de markt in balans.
Denk ik ook. Maar zonder HRA was ‘ie inderdaad kleiner geweest én was ie sneller weggeweest. Ohja, en dan hadden we nu niet met de VVD opgescheept gezeten! 😉
In al die tijd is nog niemand op het idee gekomen om Voerman van trollerij te betichten.
Helemaal mis, lieve Maria, maar wel grappig en door Voerman lang verwacht!
Ieder weldenkend en nuchter mens weet dat Voerman in het algemeen geen onzin verkoopt.
Komt alleen soms niet zo goed uit in het kader van de logdiscipline.
Plaatselijk corporate fascism?
Trollen + lingerie. Ben nogal grafisch ingesteld, dus dit wordt mij even te veel 😉
De zeepbel:
Voornamelijk:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act
Niets meer, niets minder.
We kunnen het inhoudelijk oneens blijven zijn maar we blijven “genaaid” worden door een overheid (dat ben jij!!) en “Banksters” (de DNB als toezichthouder!!) die op 1 kussen slaapt.
Voeg daarbij de grote bedrijven en we zijn helemaal klaar.
Zolang als het “gepeupel” zich voegt, geen probleem.
De vraag is of we dat blijven doen?
Werd het toch tijd, wellicht dat je daarom niet meer naar je compound hoeft!
Vooral lang verwacht?
Volgens mij zorgen die mensen die zelf geld mee brengen veel beter voor hun huis dan scheefleners ;D
Maar kijk eens naar de vermogensopbouw, mensen hebben spaargelden en beleggingen in Nederland tegenover die hypotheek staan, en nog veel belangrijker, belastingvoordeeltjes die een ander niet krijgt! Is veel belangrijker.
De eerste BB-boomer die mij kan uitleggen hoe de Staat de AOW gaat betalen voor hun kinderen en kleinkinderen moet ik nog tegenkomen. De eerste BB-boomer die mij kan uitleggen wie de zorg gaat betalen voor hun kinderen en kleinkinderen als die oud en versleten zijn omdat ze tot hun 70 moesten werken moet ik nog tegenkomen. Deze generatie is kennelijk heel veel liefde tekort gekomen en denkt alleen maar aan zichzelf. Het leven van de BB-boomer kenmerkt zich door “Na mij de zondvloed”. Je kunt op twee manieren geschiedenis schrijven. Of je doet iets heel goeds, of je doet iets heel slechts. Je kunt wel raden hoe de BB-boomers de boeken ingaan. Niets, maar dan ook werkelijk niets om trots op te wezen.
Voerman werd wel even uitgedaagd door onze doorgaans sexueel neutrale Maria!
Dan komt zelfs bij een Voerman de Troll uit de fles! !
Goh, en wat moesten we lachen!
Ja! Die wegen! Provincies, Grond, alle usual suspects!
Latida,
Ja, ok. Maar mijn punt blijft staan: Als bank moet je in NL “gedwongen” veel
risico nemen omdat de NLse huizenkoopconsument nou eenmaal tot op het bot verwend is. En dus vraag je als bank in NL een hogere rente. It’s simple!
Waardevolle avond; Voervrouw is niet thuis, is stappen met vriendinnen.
Kost meer dan een lingeriesetje.
Oprecht welterusten allemaal! 🙂
Hahahahaha!
Niet klikken:
http://nl.123rf.com/photo_12648223_vrouw-trol-in-slinky-rode-mini-jurk-geaf-a-soleerd-op-wit.html
Het zit er allemaal aan te komen. Het merendeel daarvan zit inderdaad bij de ouderen. Denk niet dat er veel zijn onder de 40 die een afgelost huis hebben.
Die rente, die is dus echt gewoon 3 keer zo hoog in Nederland, en dan mag je de helft aftrekken.
Ik betaal hier gewoon minder rente zonder HRA dan iemand in Nederland met. Dat verschil, daar los ik mee af en dus bouw ik vermogen op, waar je in NL nog steeds de volle mep aan rente betaalt en niets aflost, dus dan je wordt je twee keer geflest!
Ga maar na: Na een aantal jaren heeft de een behoorlijk wat overwaarde en staat de ander in NL 50,000 onder water met de gehele schuld nog openstaand!
We gaan in Nederland blijkbaar een huurbubbel opblazen om de prijzen te duwen. We gaan de sociale huursector ontmantelen, en laat de prijsdalingen van de koopmarkt en de gedwongen verkopen maar komen want ze staan straks klaar om het allemaal in Bulk op te kopen om het vervolgens aan u terug te verhuren:
http://www.bloomberg.com/news/2013-01-09/blackstone-steps-up-home-buying-as-prices-jump-mortgages.html
“Blackstone is the largest investor in single-family homes to manage as rentals, acquiring properties in nine markets, from Miami to Phoenix, where prices surged 22 percent in the 12 months through October. The firm, along with Thomas Barrack’s Colony Capital LLC and Two Harbors Investment Corp. (SBY), is seeking to transform a market dominated by small investors into a new institutional asset class that JPMorgan Chase & Co. (JPM) estimates could be worth as much as $1.5 trillion.”
Kijk en zo kan ik het ook, voorspellen dat de huizenprijzen zijn uitgebodemd. De amerikanen komen idd. de boel opkopen, want dde banken komen er openlijk niet mee weg!
WAs het niet ook juist Blackrock die 1 miljard aan ledencertificaten van de RAbobank kocht jusit VOORDAT deze op de markt gebracht werden?
En was het niet hetzelfde bedrijf dat nu uitgebried in de Nederlandse woningvoorraad zit te snuffelen?
Nou dan!
Consequenties? Implicaties?
Wie het weet mag het zeggen!
Latida,
Dat gaat hier ook gebeuren. Op zeker.
Maar in de VS beginnen die investeerders langzaamaan al weer op deze strategie terug te komen zelfs. Het uitbaten van een hele sloot huurwoningen blijkt allemaal toch wat moeilijker te zijn dan de investeerders gedacht hadden.
Een andere vraag is natuurlijk of je tussen de scheefleners wilt wonen.
“Investors in Blackstone (BX) Group LP’s debut sale of bonds backed by U.S. rental homes are agreeing to accept more risk than in traditional mortgage deals by at least two measures — along with an unproven business.”
http://www.bloomberg.com/news/2013-11-06/blackstone-lures-investors-to-home-rental-bonds-credit-markets.html
Komen ze ook bij jou aan de deur om dingen te lenen. Het begint met een kopje suiker, dan is het je grasmaaier, en voordat je het weet gaan met jou camper op vakantie.
Het is nog maar de vraag of er nog Nederlanders zullen zijn om die geschiedenis te schrijven. Tijdens de babyboom-generatie is een bevolkingspolitiek doorgevoerd die, als er niets veranderd, er voor zal zorgen dat er geen Nederlander over blijft.
Des te meer reden om het nu hier ook te proberen, ik zou wel eens willen weten hoeveel corporatiewoningen worden verkocht vanuit de sociale huurwoningen sector, maar ook wat er op die veilingen gebeurt bij de gedwongen verkopen. Er lopen vast al mensen van te voren al die panden af.
Maar ggoed, ze kochten dus ook Rabo ledencertificaten, en dat vond ik opvallend, want ze zijn ook aandeelhouder van ING en nu zitten ze dus ook al bij Klaas Knot op de Koffie. Een bedrijf om goed in de gaten houden dus, want die zouden een factor van betekenis kunnen zijn en kopen met gemak een paar duizen huizen op.
Latida,
Absoluut!
Ja leuk, voerman in een lingerie setje aan een tractor sleutelend. Iets voor boerenkalender 2015
Dat lijkt wel zo te zijn ja. Het viel mij op dat vooral landen waar koppige, trotse mensen wonen enorm in de schulden zitten.
Griekenland, Spanje, Italie, Portugal, Ierland, Nederland en Frankrijk.
En de strategie van de EU is om de arbeidsmobiliteit te vehogen zodat meer mensen in andere landen gaan werken, dat wordt gewoon actief bevorderd.
Miljoenen studenten nu al, doen mee aan studie uitwisselings projecten ed. ze willen echt een soort amerika van europa maken, en nederland voorop.
Hoe vvalt anders te rijmen dat nationalisme in Nederland een groot taboe is terwijl geen land ter wereld zo nationalistisch is als Amerika?
Dat willen ze met Europa ook doen want zoals je weet gaan politici altijd voor de eeuwige roem.
Die hele PVV is een farce, een doekje voor het bloeden, om het verzet te neutraliseren. Verwacht er maar niet te veel van, dat gaat hem niet worden. Ook Geert is lid van de club en een charlatan van de bovenste plank.
Het is zoals het is, dit is de staat van het land zoals het wordt overgedragen aan de EU. Het land was niet van u, het volk. U bent slechts een onderdaan, en u mag af en toe even komen stemmen, de regering waakt over u.
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Blackstone-mag-Multi-Vastgoed-van-Hans-van-Veggel-overnemen-83499
“De Europese Commissie heeft het Amerikaanse Blackstone toestemming gegeven om Multi Vastgoed van Quote 500-lid Hans van Veggel over te nemen.
Dat meldt Reuters op basis van dit document, dat door de Europese Commissie online is gepubliceerd. ”
http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/decisions/m6970_20130722_20310_3191279_EN.pdf
“Blackstone zou door handig schuldposities op te kopen op het punt staan het bedrijf over te nemen, maar volgens Multi zelf verspreidt de Amerikaanse belegger valse geruchten.”
Quote heeft er veel over geschreven zie ik nu
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Blackstone-kocht-bungalowparken-van-Hans-van-Veggel-81087
Stront aan de spreekwoordelijke boer-zoekt-vrouw-knikker…