Meer belasting bij huis boven miljoen euro

Huizenbezitters met een huis met een WOZ-waarde van boven 1 miljoen euro gaan meer belasting betalen. Het kabinet heeft een wetsvoorstel daarover vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

”Mijlpaal dure huizensubsidie”, zei minister Wouter Bos van Financiën er vrijdag over op zijn weblog.

Het kabinet besloot vorig voorjaar al tot de maatregel, toen de coalitiepartijen het eens werden over een pakket maatregelen die Nederland door de economische crisis moesten slepen.

In het voorstel wordt de hypotheekrenteaftrek niet versoberd, maar wordt het eigenwoningforfait verhoogd. ”Minder subsidie voor bezitters van dure huizen”, aldus Bos.

Forfait

Voor huizen boven de 1 miljoen gaat het forfait naar 2,35 procent in 2016. Momenteel zijn er rond de 24.500 woningen met een WOZ-waarde hoger dan 1 miljoen euro.

Het bedrag zal niet geïndexeerd worden. Als de huizenprijzen weer gaan stijgen, gaan er dus elk jaar meer mensen onder vallen.

bron: nu.nl

Share Button
Tagged with: , ,
142 comments on “Meer belasting bij huis boven miljoen euro
 1. menno says:

  En nu nog de HRA nog afschaffen voor hypotheken boven de 500.000.

 2. Realist says:

  @1 op termijn zal dat ook wel gebeuren. Eerst de verkiezingen. Daarna zoeken en graaien naar geld. De overheidstekorten zijn onvoorstelbaar. Ligt Griekenland al uit de EU?
  Spanje 20% werkloosheid (jongeren 40%, Belgie 10%. Ierland 15% en een begrotingstekort van 11%!!, Portugal 10%, Italie 10%, Hongarije de ‘junk bond’ status.

  Ik ben een positief mens maar er zit iets vreemds aan te komen. Wat weet ik niet maar het is niet veel goeds.

  Regeringen kunnen de economie niet meer stimuleren met extra gedrukt geld. De economie red het zelf niet.

  Ik zie deflatie en inflatie gelijktijdig.

  Consumenten kopen geen drol meer. Iedereen is doosbang.
  Kortom, doe je riemen maar vast voor dit jaar.

  Ik hoor van diverse grote jongens dat ze zich geweldig indekken met puts tegen komende koersverliezen.

  Ach, “Nederland is anders, we staan er goed voor”.

  Dit voor het andere draadje inzake de opmerking “regeren is vooruitzien”.

  Met Bos ben je zwaar de KLOS.

 3. Woger says:

  weer een goed actie van Bos! Aanpakken die rijken, net zo lang tot ze uit zichzelf weggaan! En al dat geld en die bedrijven van ze nemen ze ook maar mee!

 4. Hans K. says:

  De Partij van de Ambtenaren en economen, de inproductieve zakkenvullers, heeft weer eens een gammel plannetje gemaakt.

  Misschien valt er wel wat te halen bij die PvdA bank commissarissen?

  SalonSS

 5. bankschroef says:

  @3 Helemaal mee eens, de top down methode, bovenaan de piramide beginnen, altijd beter dan bottom up. Ik dacht dat vele producerende bedrijven al vertrokken waren omdat de arbeid ergens anders goedkoper is. Ja, landbouwgrond kun je natuurlijk moeilijk meenemen. Veel centjes van de bovenlaag zijn allang al vertrokken naar warmere oorden. AOW en pensioenen worden ook graag overgemaakt naar het buitenland.
  Lekker laten vertrekken zou ik zeggen. Goh, dat je om die lullige 2,35% je hele bestaan hier op zal moeten geven, zielig hoor. Huilend op Schiphol afscheid nemen van alles en iedereen vanwege een beetje belasting.

 6. Eric says:

  PvdA is de partij van Allah dan wel van de allochtonen, maar allang niet meer voor de arbeiders.

  Deze nieuwe regel is toch een wassen neus, wat zal dit nou opbrengen op jaarbasis?

  En waarom pas in 2016 en niet 1 januari per 2011?

 7. oya says:

  Ik heb geen huis boven de 1 miljoen, maar ik las een andere site dat de WOZ waarde nauwelijks omlaag zou gaan voor de meeste huizen.
  Mijn nieuwe WOZ waarde 2010 (peildatun 1-1-2009) is 20,000 euro gezakt naar 157,000 euro
  ik woon in Geleen.
  Blijkbaar zijn de prijzen daar wel erg drastisch gexakt dan, of er zijn alleen erg goedkope huizen verkocht het afgelopen jaar.

 8. Goudbelegger says:

  @5 volgens mij snap je het niet.

  @3 was toch duidelijk ironisch bedoeld.

  De rijken zorgen voor banen. Ken een aantal miljonairs, allemaal zeer intelligente, rustige mensen die bedrijven vanaf 0 hebben opgebouwd naar een man of 50. Die moet je hebben. Maar ja, jaloezie.

 9. Buddy says:

  Eenvoudigweg als vermogen belasten idem spaargeld. Dat is de beste remedie, niet alleen voor duurzaamheid van de huizenmarkt maar ook in een breder perspectief, namelijk het gehele NL maatschappelijk bestel.

  Symboolpoliticus Bos zal zo’n gewaagd experiment in de huidige tijd niet aandurven. Zijn mobieltje raakt dan overbelast door klagende salonsocialisten die dreigen hun PvdA-nus lidmaatschap te royeren.

 10. nhz says:

  @9:
  inderdaad, eigen huis hoort gewoon in box 3; te gek voor woorden dat er ooit zo’n rare uitzondering is bedacht waar alleen hoge inkomens en mensen met veel te veel schulden van profiteren.

  Het zou me trouwens niet verbazen als het er ooit van komt, een dergelijke suggestie hoor ik van diverse kanten (buiten de politiek, politici gaan zichzelf niet in de vingers snijden want de bulk heeft zelf een tophypotheek).

 11. bankschroef says:

  @8 nee, hoor, ik snap het heel goed, maar ik antwoord expres ‘onbegrepen’. Ik ben niet zo van de theorie “de rijken zorgen voor de banen”. Ik ben geen libertarier. Ik geloof niet dat een beschaafde samenleving de basis vindt in dat principe. Solidariteit; een samenleving geleid door ethiek en financieel fatsoen en niet door individualistische hebzucht, dat zou mijn keuze zijn. Maar ja…een betere wereld, het zal er echt niet van komen. Dus graai maar lekker door tot het op is, en smeer’m dan naar de US, Mexico of Panama en laat het luie geld daar verder voor je werken, begin daar een fabriek die gammele rotzooi maakt, die we hier na kort gebruik kunnen verbranden, en verscheur je NL paspoort.

 12. bankschroef says:

  @8 overigens niet persoonlijk bedoeld hoor.

 13. nhz says:

  @8:
  veel nieuwe multimiljonairs komen de laatste jaren uit de bankiers- of vastgoedmaffia, zowel in NL als UK. Niet bepaald mensen die voor verantwoorde (ongesubsidieerde) banen of produkten zorgden.

  Over al die mensen die miljonair zijn geworden met een maximaal gehypotheekt huis zullen we het maar helemaal niet hebben. Als nutteloze ambtenaar bij de provincie of een ministerie kun je trouwens ook moeiteloos multimiljonair worden (al wordt dat misschien straks wat moeilijker).

  Als deze groepen na zo’n maatregel besluiten NL te verlaten dan zou de toekomst er hier beter uitzien. Maar ik denk eerder dat ze het belastingparadijs NL nog verder gaan oprekken in het voordeel van veelverdieners en groot-oplichters.

 14. bankschroef says:

  en laten we wel wezen, wat heeft deze crisis veroorzaakt: de hefboomwerking van het krediet, het toegestane absurde roodstaan, een ongecontroleerde competitie tussen banken, geleid door de idiote hebzucht van enkelen onder een suffe tandeloze overheid.
  Wie zijn straks de verliezers… mogelijk een hele middenklasse-generatie die trouw naar de stembus gaat. Wees blij dat je nog belasting kunt betalen om de overheid de kans te geven de samenleving en de economie te behoeden voor ontwrichting en daarbij het ontstaan van grote groepen kanslozen, en vooral om de salarissen te betalen van de machthebbers die de banksector tot op het bot saneert zodat zij weer terugkeren naar hun oorspronkelijk functie: streng gecontroleerde kredietverstrekking voor kansrijke bedrijven. Behoeden voor ontwrichting vraagt ook kleine stapjes om bijv de huizenzeepbel te laten leeglopen, dan lijkt mij die 2,35% een een hele voorzichtige bijdrage.

 15. Realist says:

  @ 14

  “Wie zijn straks de verliezers… mogelijk een hele middenklasse-generatie die trouw naar de stembus gaat.”

  Ja dat klopt en al die gasten doen totaal niets. Sukkelen gewoon verder en steken zich in de schuld tot aan de kleinkinderen toe. Ze roepen zelfs nog dat ze het goed doen met hun Vinex-woning in een Vinex-Wijk. Kennelijk snapt niemand hier dat de mafia in het westen sophisticated is.

  Slimmen en rijken hebben zich allang ingedekt.

  Gelukkig ben ik derdewereld land NL lang geleden ontvlucht.

 16. Hugo says:

  @ bankschroef,

  Goed te zien dat er nog mensen zijn die graag al hun spaaargeld, WW, pensioen en surplusarbeid laten afpakken (onder dreiging van geweld, opsluiting etc) en denken dat de samenleving daar beter van wordt. Vooral het vertrouwen dat politici ‘orde’ op zaken gaan zetten doet me een traantje wegpinken (van het lachen).

  Ik hoop dat er genoeg zoals jij zijn. Dan blijft het circus nog even doordraaien en kunnen anderen nog hun voorbereidingen treffen.

 17. Goudbelegger says:

  @14 wat

  @16 zegt.

  Werkelijk te gek voor woorden dat je nog gelooft in een overheid die iets kan oplossen. Ik heb bij de overheid gewerkt, ik ken het systeem van binnenuit, 90% is een vieze luie gore rat die niks doet behalve indekken.

  En de overheid heeft voor een groot deel deze crisis veroorzaakt, Clinton dwong banken subprime mortgages aan minderheidsgroepen te geven, ja dwong, subprime mortgages was iets goeds toen. Bush ging er net zo hard mee door trouwens dus ik zeg niet rechts is goed, links is fout, gewoon politiek en overheid zijn fout en daar moeten we vanaf.

  Terug naar een kleine overheid die je veiligheid garandeert en niet een overheid die bezig is met massaimmigratie en dan de onvermijdelijke problemen die daarvan komen zogenaamd ‘oplost’, lees ‘zichzelf aan het werk houdt’.

  Ik bedoel het goed, is geen kritiek, open je ogen. In Amerika wordt deze ‘third party movement’ steeds sterker. In Nederland hebben we Wilders. Hopelijk wint ooit de vrijheid.

 18. Goudbelegger says:

  Those who know don’t tell, those who tell don’t know. Lopen er een paar van rond op dit forum, ja, jij inderdaad..

 19. Hugo says:

  Goudbelegger (en andere goudliefhebbers) denk dat dit interview met Jim Rickards wel interessant voor je is om naar dit te luisteren http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2010/1/30_Jim_Rickards.html

  Duurt een klein uur en, wat mij betreft, zeer de moeite waard.

 20. Peter says:

  Veel mensen hebben de afgelopen 5 a 10 jaar hun hypotheek omgezet / aangegaan naar een aflossingsvrije hypotheek. Zodra ze de dertig jaar voorbij zijn, is dat hele huis een waarde in box 3 maar moeten ze nog steeds over dat bedrag de volle rente betalen & hebben niets afgelost!!!! Bijna niemand weet dat of denkt dat de waarde van het geld over die 30 jaar vanzelf af te lossen is met overwaarde of zo…

 21. Realist says:

  @ 20

  ” Bijna niemand weet dat of denkt dat de waarde van het geld over die 30 jaar vanzelf af te lossen is met overwaarde of zo…”

  Denk jij dat iemand dat wil weten dan? welnee men maakt zich geen enkele zorgen. Als opgevoede socialist ga je ervan uit dat voor je wordt gezorgd. Na mij de zondvloed denken velen. En ja, de kinderen, ach die zorgen maar voor zichzelf. Ik ken velen die de pensioen hebben afgekocht om 50 euro meer netto in de maand te ontvangen. De meesten jammeren nu dat de wereld zo duur is.

  Zo zal het ook gaan met die mensen die niet aan later denken. Zelfs niet aan de kinderen.Schandalig gewoon maar zo dnken er zat.

 22. floor says:

  Wanneer we nu eens beginnen met de HRA voor iedereen terug te brengen naar 35%, zou dat een leuk begin zijn.
  En wel zo eerlijk ook.

 23. Goudbelegger says:

  Hugo, heb het beluisterd.

  Is enorm op geld gericht. Wat dit soort mensen volgens mij mist is de menselijke aard, de mens is onder bepaalde omstandigheden een moordenaar. Emoties zijn 1000x sterker dan geld en rationele plannetjes. Denk zelf meer in termen van ineenstorting en oorlog, dacht dat jij ook meer op die lijn zat maar niet dus.

 24. floor says:

  Ach, zolang onze regering het zich nog meent te kunnen permitteren om euro 50.000.000 (stand van 26/1 is 100,6 miljoen) van onze belastingcenten aan giro 555 te doneren, hebben we toch geen probleem?
  Hetgeen we de komende tijd gaan horen is dat er gewoon 10 miljoen hier en 20 miljoen daar bezuinigd gaat worden en dan hebben we ze er zo weer uit toch? Afgezien van de rest natuurlijk.
  50.000.000:16.000.000=3+ euro pp., whether you like it or not.

 25. floor says:

  Ik bedoel maar, mij hebben ze niets gevraagd.

 26. Hugo says:

  Goudbelegger,

  Wat loop je nu te raaskallen? Uiteraard gaat het over geld, fiat geld, waardeopslag en echt geld (goud). Daar beginnen oorlogen om. Jij hebt klaarblijkelijk liever een oorlog en ineenstorting. Mensen zoals in genoemde interview geven een vreedzame oplossing
  ondanks dat dit pijn met zich meebrengt. Leggen uit wat er speelt. Ik vrees ineenstorting en oorlog, maar zie mogelijkheden op een vreedzame oplossing. Hoe kan het toch dat je waardevolle, positieve, inzichten van de geintervieuwde, ANOTHEr, FOA etc afwijst?

 27. @ realist says:

  Beste realist,

  Je bent een optimist,

  Uit wat blijkt dat al die mensen echt kunnen denken?

 28. Realist says:

  Wie zegt dat mensen nadenken?

  Gedeformeerde papegaaien zijn het, zoals die LvM die opgesloten zit.

 29. Goudbelegger says:

  @26, Hugo, het gaat er niet om wat ik denk of jij of iemand anders. Het gaat er om wat de machthebbers denken en hoe de economie zich ontwikkelt. Als je weet hoe de Chinese machthebbers denken dan heb je wat. Je kent de geschiedenis van de mens toch??? Heel veel oorlog, als je alleen in termen van geld denkt dan is dat beperkt.

  @28 +/+

 30. nhz says:

  @24:
  da’s pakweg 10 euro voor iedereen daar in Haiti die nu zonder huis / inkomen zit.

  Persoonlijk heb ik liever dat ze mijn belastinggeld daaraan besteden (mag van mij ook veel meer zijn, als het goed terecht komt) dan dat ze verwende Nederlanders tienduizenden euro’s per jaar van mijn belastingcenten weggeven, zodat die nog duurder kunnen wonen/leven.

 31. Buddy says:

  http://www.commodityonline.com/news/George-Soros-warns-of-gold-bubble-25183-3-1.html

  Ik vertrouw meer op Soros dan de goudspeculanten op dit forum met een tijdshorizon van > 30jr.
  Tegen die tijd wordt goud net zo snel vermeningvuldigd als US dollars op dit moment.
  Op Lange termijn gaan we allemaal met de neus omhoog zoals Jack Poels dat zo mooi zingt.

  Goud heeft uitsluitend waarde als sieraad. En dan geldt de stelling, wat er de gek voor geeft.

 32. ll says:

  @ 31 Buddy, zie het volgende plaatje, het goud volgt precies de Dow

  Zie dow-gold ratio

  http://www.investmenttools.com/futures/metals/welcome_to_the_page_about_gold.htm

 33. Goudbelegger says:

  Tijdshorizon van meer dan 30 jr. heb ik niet. Mijn horizon is 3 jaar, dan zal alles to-taal ingestort zijn.

  Daarna wordt alles weer opgebouwd, ik ben geen pessimist of optimist, gewoon een realist.

 34. Jeroen says:

  @32:

  Nietus… De ratio Dow/Gold schommelt tussen 2 en 44. Daartussen zit een factor 22. Dat houdt dus weer in dat als je de laagste ratio 2 als uitgangspunt neemt (1980), de Dow in 2000 22 maal meer in waarde was toegenomen dan goud.

 35. Bouke says:

  Wat mij zo verbaast, is dat Bos op zijn weblog zelfs schrijft dat er ‘elk jaar meer’ woningen onder gaan vallen. Dat is volgens mij niet zo. Als je elk jaar 23.500 euro extra belasting moet betalen als je een huis hebt van meer dan een miljoen, dan wil je dat huis toch niet meer? Dan neem je liever een huis van 8 ton. Alleen de echt rijken zullen er niet om malen, maar de huizen rondom een miljoen worden hiermee onverkoopbaar. Ik zag er laatst een waarbij de WOZ-waarde in de advertentie stond: 998.000 euro. Dat huis wil je toch niet? Als de gemeente besluit dat het huis een procent duurder is geworden, dan kost je dat meteen 23.700 aan belasting. Per jaar! En gemeenten zijn vaak traag met het verlagen van de WOZ-waarde bij waardedalingen, dus je gaat het nog vele jaren betalen. En ondertussen is je huis onverkoopbaar, want niemand anders wil een huis van (bijna) een miljoen.

  Dat miljoen wordt dus een bovengrens voor huizen. Als de huizenprijzen weer gaan stijgen (wat nog wel even duurt), dan zullen de huizen van 9 ton tot een miljoen onverkoopbaar blijken. Dus ze worden in prijs verlaagd. Zo ontstaat druk op de huizenprijzen in dat segment. Naarmate de onderkant van de markt meer groeit en er meer huizen in die prijsklasse komen, zal ook prijsdruk gaan ontstaan in de prijsklassen eronder. Er blijven immers verschillen in de woningen.

  Overigens wordt met deze maatregel de regels rondom de woningmarkt weer wat moeilijker. Alleen dankzij wet-Hillen is het verhogen van het eigen woningforfait equivalent aan het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Wie snapt dat nou nog?

 36. ll says:

  @ Bouke, de heer Bos denkt nog steeds in het mantra ……..

  2 % inflatie per jaar, daar zijn alle toekomstige cijfertjes op geprogrammeerd.

  Hij moet nog leren cyclisch te denken en dat is moeilijk omdat het mantra was ….. lineair denken.

 37. @33 Goudbelegger.

  Precies, u heeft geduld.
  We kijken er over 1,2,3 jaar naar.

  In die periode is er een kans de woningmarkt in NL zich ook daadwerkelijk aanpast aan de kopersmarkt:
  – met ingeperkte financieringsmogelijkheden omdat de verhouding leningen tov inkomen te groot geworden is,
  – een verouderende bevolking en
  – een “leensubsidie” HRA die op termijn afgeschaft wordt.

  Het onvermijdelijke gebeurt alleen als het niet meer te vermijden is, dus laten we die kans maar niet te groot inschatten.

 38. “Tout est politique et la politique est tout”

  http://www.telegraaf.nl/dft/5919262/__Grote_janboel_bij_helpers_gedupeerden_DSB-bank__.html?p=17,1

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5916854/__Bij_DSB-stichtingen_3600_gedupeerden__.html?p=19,1

  De Staatsomroep NOS is betrokken in het spel en betaalt (met publiek geld?) accountantskantoor KPMG om te kijken of de administraties van stichtingen die woekervorderingen op de DSB hebben wel op orde zijn.

  🙂

  In de periode voor 14-9-2008 -waarin risico’s zich zo opeenhoopten dat dit het zelfstandig voortbestaan van financiële instellingen kostte- staat de betrouwbaarheid van accountants ter discussie.
  Mogen we concluderen dat de accountants inmiddels betrouwbaar te werk gaan?

 39. Wat één van de prima afleidingsmanouevres is om de vraag te ontwijken:
  – is NL totale hypotheek schuld einde 2008 nu:
  – 1004 miljard (CBS en Kadaster)
  – 609 Miljard (DNB zonder bijstelling)
  – 778 Miljard (DNB met bijstelling)
  – of toch nog iets anders ?

  Wij wensen De Wit c.s. de broodnodige en welgemeende wijsheid.

 40. Tomba says:

  @35, Bouke

  Hoe kom jij aan die euro 23.700,- aan belasting? Vanaf 1 januari 2010 (zie tabel) geldt bij huizen boven een miljoen dat er voor de eerste miljoen euro 5.555,- wordt opgeteld bij je inkomen. alles wat boven de 1 miljoen zit, daarvoor wordt 0,8 % bij je inkomen (box 1) opgeteld. De rentelasten worden hiervan afgetrokken.

  Over dat bedrag betaalt men max. 52 % belasting.

  De plannen van Bos zijn nu om van die 0,8%, in 2016 2,35% te maken. Zo schokkend is dat echt niet.

  Tabel eigenwoningforfait 2010:

  Het eigen woning forfait in 2010:

  WOZ-waarde meer dan Maar niet meer dan Forfait
  – € 12.500 0%
  € 12.500 € 25.000 0,20%
  € 25.000 € 50.000 0,30%
  € 50.000 € 75.000 0,40%
  € 75.000 €1.010.00 0,55%
  € 1.010.00 – € 5.555 plus 0,80% van de eigenwoningwaarde voor zover deze uitgaat boven
  € 1.010.000

 41. bankschroef says:

  @17 ik betaal liever belasting aan een club zakkenvullers die kiest voor een grote overheid, een klein leger en solidariteit, dan aan een club zakkenvullers die kiest voor een kleine(re) overheid, een groot leger en het creëren van een groep kanslozen in eigen tuin. Het lijkt mij dat iedere goudbelegger hoopt op alles wat de waarde van z’n renteloze opslag kan doen stijgen; oorlog, hyperinflatie, ineenstorting. LvM gaf aan pas weer bij goud op 1380 terug te komen oveigens, duurt nog even.
  Ik beleg niet, ik gok niet, ik huur noodgedwongen scheef, ik vraag mij slechts af of wonen voor onze kinderen ooit nog betaalbaar kan worden. Nederland is te koud voor tenten en golfplaten hokken, dus het zal wel moeten.

 42. Tomba says:

  @ 35 Bouke

  En als je je een huis van een miljoen kunt permitteren, en je betaald het met eigen geld, dan heb je helemaal geen eigenwoningforfait. (wet-Hillen)

  Dat deze huizen onverkoopbaar worden lijkt mij zwaar overtrokken.

 43. @42 Tomba

  Kijk eens op Funda, laten we vaststellen dat er voor wie veel geld heeft, het nodige te koop is: ruim 15% staat te koop van de 1Meuro+ panden.

  Als voor heel NL 15% te koop zou staan, staat de Funda teller op 630.000 huizen.

  Bouke doet uitspraken over een forse, extra belasting in een toch al “lastige markt”. Die uitspraken zijn scherp, maar de qualificatie “zwaar overtrokken” is de uwe, niet de mijne.

  Bronnen/aannames:
  – er zijn 24.500 woningen met een WOZ-waarde hoger dan 1 miljoen euro
  – Funda.nl (niet complete aanbod, maar verondersteld compleet) geeft aan 3.736 stuks >1 Meuro.
  – totaal # koopwoningen: 4.200.000.

 44. Tomba says:

  @43,

  Wie een grote zak geld heeft, kan nu inderdaad een mooie deal maken.

  Waar ik op doel is dat Bouke er vanuit gaat dat die 2,35% over de hele WOZ waarde geldt.

  Echter dit tarief wordt pas gehanteerd boven de euro 1.010.000,-. (zie tabel @40)

  Nogal een verschil lijkt mij.

 45. @44 Tomba

  Wie nu een grote zak geld heeft kan inderdaad een slagje slaan, en met geduld wordt dat slagje waarschijnlijk groter.

  De berekening klopt m.i. inderdaad niet, post 40 geeft een helder voorbeeld, niettemin zit het topsegment volledig op slot en worden kunstgrepen als inruilwaarde, e.d. uit de kast gehaald om toch doorstroming te trachten te behalen.

  Minister Bos kiest voor een extra belasting ipv een maatregel die direct op HRA inwerkt, dat lijkt “voorsorteren”.
  Het proces van HRA afschaffing lijkt dan te bestaan uit:
  – maximering duur 30 jaar, dit is reeds gebeurd;
  – voorsorteren op beperking (topping) via bovenstaande maatregel
  – dreigen met fiscaal belasten van woningbezit (waarde huis van box 1 naar box3, zie eerder artikel). Zie voor proefballon evt http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-01-2010/hypotheekrenteaftrek-eigen-huis-onder-vuur/
  – daadwerkelijk aanpakken HRA door deze beperkingen ze “in te ruilen” voor afschaf HRA.
  Dit proces is “lekker langzaam” en daarmee niet onverstandig.

  Aan het eind van de streep nu:
  15+% van het topsegment heeft een bord in de tuin.

  Wellicht dat Bouke’s uitspraken meer in het licht van bovenstaande gezien moet worden want wie wil er nu uberhaupt nog duur wonen? Vroeger wilde iedereen maximaal lenen om maximaal rente te kunnen aftrekken om minimaal belasting te betalen. Duur aankopen was de prijs die men daar graag voor betaalde want “huizen konden niet in prijs dalen”, dat zei de NVM en stond bij herhaling in de krant.

  Zo ontstond een enorme overwaardespiraal en een boterberg aan hypotheekschuld. Tegelijkertijd geldt: “Wie het laatst liegt betaalt het gelag”.

  Que no Tomba la Bomba (een groot sporter) 🙂

 46. @Bouke, klopt er iets van bovenstaande –het is lastig andermans teksten te interpreteren, ik word soms zelfs verrast door de mijne 🙂

 47. adamus says:

  belmonte,

  – maximering duur 30 jaar, dit is reeds gebeurd;

  voor aflossingsvrije hypotheken vanaf 1998?

 48. @adamus

  Ingang maatregel 2001, dus op een aflossingsvrije hypotheek uit 1998 mag tot 2031 aftrek toepassen -als er verder niets zou veranderen op fiscaal vlak, en dat kon m.i. wel eens een slechte gok blijken te zijn.

 49. Tomba says:

  @ 45

  Ik denk dat Bos op deze ingeslagen weg wil doorgaan.

  Hij heeft eens gezegd dat we de HRA ook via de achterdeur kunnen aanpakken. Hiermee bedoelde hij de verhoging van het eigenwoningforfait.

  Bos de socialist zou eigenlijk tegen de HRA moeten zijn, maar zoals ik al eens eerder in een draad heb gesteld, is de HRA een maatregel om de huizenbezitters zo hard mogelijk te laten werken.

  Wie nml. voltijds werkt heeft een hoog inkomen en dus veel aftrek.

  Bos wil hier niet teveel aan veranderen, want met dat harde werken van huizenbezittend Nederland worden alle linkse hobby’s betaald.

  Mijns insziens blijft de HRA dus bestaan, maar ik voorzie wel een extra schijf in de tabel @40.

  Zou zo maar kunnen dat per 2016 er van € 500.00,- tot € 1.010.000,- een schijf bijkomt van zeg 1,5%.

  Op die manier spaart hij de kleinere huizenbezitter, en zorgt hij ervoor dat de rijke huizenbezitter versneld aflost.

 50. Tomba says:

  @49

  “Zou zo maar kunnen dat per 2016 er van € 500.00,- tot € 1.010.000,- een schijf bijkomt van zeg 1,5%.”

  € 500.00,- = € 500.000,-

 51. adamus says:

  Allemaal te laat maar hij heeft zijn goede wil laten zien met het inzicht van nu.

 52. bankschroef says:

  @51 En beter te laat dan nooit. @49 Liever linkse hobby’s dan rechtse.

 53. adamus says:

  bankschroef dat zeg je goed: hobby.

  Kun je eigenlijk wel lezen?

  Zij die Hobby en Passie preken verliezen wel hun haren, niet hun streken.

 54. @ Tomba

  Ook een taktiek: eerst gecompliceerd (meerdere schijven) maken om daarmee het (latere) afschaffen tot simpele logica te bestempen.

  HRA en Europa, da’s niet Links, da’s niet Rechts, da’s gewoon uitfaseren. Nederland schijnt in Europa te liggen.

  Wel met “Geduld” dat afschaffen, dat wel maar de richting is duidelijk. Biedt prima kansen om de Inkomstenbelastingen te verlagen.

  Maar eerst: “overwaardebelasting” k.k. afschaffen.

  Associeert u zich overigens ook met “Tomba La Bomba”, “Eddy the Eagle” of heb ik dat verkeerd begrepen?

 55. Goudbelegger says:

  @41 ik hoop niet op ellende, ik weet dat de kans op ellende zeer groot is, echt ENORM groot, zo groot dat ik het niet genoeg kan benadrukken!! en daarvoor dek ik me in. Als ik de komende jaren overleef dan zal er een moment komen dat het weer goed is om in reguliere aandelen te stappen. Als de mensen nog zo stom en achterlijk zijn om de beurs zoals nu te laten bestaan.

  Kijk, als je in gewone aandelen zit dan kun je wat winst pakken, leuk, de kans dat het lukt is ongeveer 3%, vergeet het gewoon, onzin. Maar een leuk bedrag in goudaandelen en goud is je verzekering, dat beweegt inderdaad zoals je het zelf ook al aangeeft omhoog als het slecht gaat. Wat mij betreft ben je niet handig bezig als je niet een klein deel van je geld in goud en goudaandelen stopt om jezelf te beschermen.

 56. Goudbelegger says:

  Minimaal een klein deel bedoel ik. Een groot deel is veel beter.

 57. adamus says:

  bel, als men het zich kan permitteren om geduld te hebben hoeft het ook niet te worden afgeschaft.
  “sense of urgence”is dan geen sprake van.

 58. adamus says:

  goudbelegger, het heeft toch geen zin om hier over 1/2 kilootje goud te schrijven?

 59. Bouke says:

  @Tomba

  Bedankt voor de instructieve berekening. Ik had even te snel vanuit de heup geschoten en was vergeten hoe het eigenwoningforfait in elkaar zit. De bedragen aan belasting zijn inderdaad lager. Wel blijft 1) de extra belasting (1.55%-punt bijtelling van het meerdere boven 1 mln) en natuurlijk het psychologische effect dat je in een hogere schijf terechtkomt.

  @Juan Belmonte
  Illustratief om te zien dat zo’n groot percentage woningen te koop staat boven een miljoen. Ik had me wel verbaasd over die 24.500 woningen boven een miljoen (dacht dat het er meer zouden zijn). Er staan er inderdaad veel te koop. Van de overige woningen (onder 1 mln) staat maar 4.5% te koop…

 60. Nieuws uit de Goednieuws-Tombola:

  Amerikaanse economie groeit 5,7 procent.

  Vandaag 31-01-2010 om 21:42:00 concluderen we dat we uit de recessie zijn 🙂

  Op pagina 23:
  “Over heel 2009 ging de Amerikaanse economie met 2,4 procent achteruit.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/5914126/__Amerikaanse_economie_groeit_5_7_procent__.html?p=21,1

 61. @ Bouke: één van de voorvaderen van Juan zei altijd “wie wint er als iemand je ergens van overtuigt?”. “Jij, jij wordt overtuigt en komt tot een nieuw inzicht” 🙂

  Het feit dat 15% van de top te koop staat tov 4,5% overall onderstreept overigens de gesegmenteerde huizenmarkt van Maartje Martens.

  “Geduld”, zei grootmeester Freek in het verre Volendam, en: “Komt u volgend jaar maar terug”….

 62. ll says:

  @ jean, ja de economie groeit in the US, kan ik echt niet rijmen met het feit, dat er nu in het nieuwe jaar al 15 banken failliet zijn gegaan.

  http://money.cnn.com/2010/01/29/news/economy/bank_failures/index.htm

 63. ll says:

  Het is trouwens gestimuleerde groei, een neppertje.

  Hoeveel zou deze groei hebben gekost ?

 64. Maverick says:

  @58

  “het heeft toch geen zin om hier over 1/2 kilootje goud te schrijven?”

  Onder welke steen kom jij vandaan? Je hebt geen benul hoeveel geld er legaal en illigaal onder de mensen zit.

  Het soort naïevelingen zoals jij is de oorzaak van alles.

  Wake up. De wereld is allang anders. Er zijn enorme rijke mensen met miljarden en dubieuze stichtingen of andere verhickels.

 65. Goudbelegger says:

  Adamus, snap de opmerking niet helemaal maar inderdaad, heb zelf een behoorlijk bedrag in goudaandelen maar niets in goud omdat ik dus niet rijk genoeg ben, als ik miljonair was zou ik het verdelen tussen gouden munten en goudaandelen.

  Als je bedoelt dat het geen zin heeft hier te posten als je bijna niks in goud en/of goudaandelen geïnvesteerd hebt dan geef ik je gelijk.

 66. @63 Il

  Tekort VS over 2010 naar 1340 dollar, kleine 10% van BNP.
  (NRC 27/01/10).

  Het blijft mij een raadsel hoe de USA ondanks jarenlange overconsumptie op de pof slechts een staatsschuld van 53% BNP hebben (de rest zit in CDO’s en andere innovaties ?)

  Wie begrijpt USA statistieken/systeem of kunnen ze volhouden wat de Grieken niet kunnen?

 67. Goudbelegger says:

  @66 Volgens mij hebben ze 10x de schuld van het BNP. Als je naar usdebtclock.org gaat kun je BNP zien en de schuld.

 68. adamus says:

  sorry goudbelegger, ik was vergeten dat je het in aandelen had. Hebben we hier al eerder behandeld als ik het goed heb.
  Misschien is het duidelijker als we hier vermelden of het om goudaandelen of fysiek goud gaat.
  Mijn eerste idee is fysiek als ik “goud” lees.

 69. adamus says:

  Het soort naïevelingen zoals jij is de oorzaak van alles.

 70. ll says:

  Die manier van rekenen snap ik ook niet. B.v. Spaartegoeden op deposito bij de banken van burgers is onderdeel van het eigen vermogen van de banken.

  Tegelijkertijd is het ook vermogen van de burgers. Het wordt dus dubbel geteld.

  Maar het is niet van de burgers, want die hebben het uitgeleend aan de banken.

  Waarom dan die dubbeltelling.

 71. Goudbelegger says:

  Adamus, als ik eerder wist wat ik nu wist dan had ik toch wel een paar zakken met gouden munten onder m’n bureau maar kom uit een links gezin.. moest eerst leren hoe de wereld in elkaar zat, daarna leren hoe beleggen werkt, dat kost dus allemaal zeer veel geld. Daarom moet ik wel in goudaandelen zitten. Veel van deze aandelen kunnen nog makkelijk 100x stijgen. Dat gaat bij goud niet gebeuren lijkt me.

  Het vervelende is dan weer dat over een paar jaar goud waarschijnljk het laatste geld zal zijn en al het papiergeld waardeloos. Dat klopt dus allemaal weer exact, hoger rendement, meer risico..

 72. adamus says:

  goudbelegger het is al eerder gezegd: beleggen is speculeren en fysiek goud is verzekeren.
  En een huis kopen of hebben is jezelf verzekeren van een dak boven het hoofd.

 73. adamus says:

  72 🙂

 74. adamus says:

  B.v. Spaartegoeden op deposito bij de banken van burgers is onderdeel van het eigen vermogen van de banken.

  waarvan tot 100K on dep.gar. valt.
  Dus onderling verzekerd bij andere banken.
  Maar bij icesave dan weer anders geloof ik.

 75. adamus says:

  74
  wat je boven de 100K bij een bank zet ben je eigenlijk kwijt. Daar neem je risico mee. Eigenlijk is dat flauwekul natuurlijk, want iedereen gaat zijn centjes spreiden over meerdere banken en dat ook nog tegen een negatief eindresultaat.

 76. ll says:

  @ adamus, neem nu ING, moest geld lenen van de staat, om eigen vermogen omhoog te krijgen, anders was ie failliet.

  Maar het is toch een schuld….

  Waarom mogen de banken schuld als eigen vermogen opvoeren.

 77. adamus says:

  76 omdat de staat de lening geheel of gedeeltelijk af moet schrijven bij insolventie.

 78. adamus says:

  77

  net als bij een echt bedrijf dus.

 79. Goudbelegger says:

  Inderdaad, goud is verzekeren en een huis kopen ook maar met teveel hypotheek weer niet.

  Erg lastig allemaal. Vraag me af of ik te extreem denk en alles straks enorm meevalt zoals iedereen denkt, misschien wel, misschien niet.

  Lees net weer van een oud vriendin die veel verdiend bij Philips, die denkt natuurlijk totaal anders. Toch, ik weet het niet..

 80. Thanks Goudbelegger

  Heel nerveus die site, getallen veranderen met de seconde, geeft de indruk van een tombola…

  USA National Debt: 12.349.000.000.000 $

  National Debt per citizen: 40.000 $
  National Debt per taxpayer: 113.034 $
  GDP per citizen: 4.138 $
  GDP per worker: 9.219 $

  Die taxpayers mogen die National Debt opbrengen, nietwaar(?) dus da’s inderdaad een mooie factor (113/9): 12,25. Dan zou de Nationale schuld gedeed door nationaal inkomen toch ook in die buurt moeten komen, National Debt / GDP schijnt 53% te zijn.

  1) Hoe kwamen we ook alweer op die Nederlandse baby met 160.000 euro o.i.d. ?
  http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-09-15/160000-euro-staatsschuld-pasgeboren-baby

  2) En hoe liggen de verhoudingen in NL?

 81. NRC rapporteert in een ANP persbericht een totale USA staatsschuld einde 2009 van:
  7500 miljard

  usdebtclock.org rapporteert nu:
  12.349 miljard

  > Da’s ruim 60% méér.

  Officiele USA werkloosheid: 15,3 miljoen mensen
  “Actuele USA werkloosheid”: 26,5 miljoen

  > Da’s ruim 70% méér.

  De Grieken hadden ook al zo’n akkefietje. Wat is nu waarheid ?

 82. Knopje “real time total” kan helpen op de site usdebtclock.org. Dan komen jaartotalen ipv cijfers tm januari. 🙂

  USA National Debt: 12.349.000.000.000 $

  National Debt per citizen: 40.000 $
  National Debt per taxpayer: 113.034 $
  GDP per citizen: 46.233 $
  GDP per worker: 102.983 $

  113/102 = 1,1 = 110%
  Dat lijkt iets minder heftig dan die factor 12,25 (1200%). En eht beeld dat Il gaf (factor 10 of zo). Maar tevens nog steeds twee maal die 53% van ANP/NRC.

 83. USA mortgage debt 14.238 miljard $ = 100% van GDP.

  Klopt met eerdere beelden.

 84. Verschillen zijn er:

  in USA is 20% van de huishoudelijke schulden credit card en persoonlijke leningen ( usdebtclock.org)
  in NL is dit 2,6 %. Bron:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/2181235/__Nederlanders_voor_1_biljoen_euro_in_het_krijt__.html?p=24,2

 85. adamus says:

  Inderdaad, goud is verzekeren en een huis kopen ook maar met teveel hypotheek weer niet.

  als iemand een huis koopt ga ik er vanuit dat alle geld/vermogen daarin gaat en niet in aandelen etc.

 86. Bak Ellende says:

  @35

  Hahaha!

  Als jij een huisje kunt betalen van een miljoen dan lach je toch om 23k? Feit is dat je als starter
  tussen de 50 – 100k teveel betaalt voor een allang afgeschreven hut!

 87. adamus says:

  85
  Dat is gelijk mijn bezwaar tegen splitsingen van activiteiten, zoals Zalmnorm. Het opent teveel mogelijkheden tot verneukerij.

  Zo ook bij huizeneigenaar met hypotheek en daar aandelen en spaargeld tegenover zetten. Hypotheekgever is zo bezig met eigen beleggings/speculatie-constructie met maar 1 doel: het liefst gratis wonen.
  Dit kan als een bepaalde groep het doet, maar als half NL aan de spaar-, beleggings-, aflossingsvrije hypotheek gaat werkt het niet meer. Mijn norm is er niet meer dan 2500 mensen aan zo’n spelletje mee mogen doen.

 88. adamus says:

  n USA is 20% van de huishoudelijke schulden credit card en persoonlijke leningen ( usdebtclock.org)
  in NL is dit 2,6 %.

  wat is het verschil? Wij financieren “anders”, maar is er onder de streep een groot verschil?
  Ik waag het te betwijfelen.

 89. Tomba says:

  @ 54 Juan Belmonte

  “Associeert u zich overigens ook met “Tomba La Bomba”, “Eddy the Eagle” of heb ik dat verkeerd begrepen?”

  De bijnaam Tomba heb ik van mijn skivrienden gekregen.

  Eddy the Eagle was een Brits schansspringer (Eddy Edwards), deze heeft niets met de italiaanse Alberto Tomba te maken.

 90. adamus says:

  goudbelegger,

  … en alles straks enorm meevalt zoals iedereen denkt, misschien wel, misschien niet.

  dat hoorde ik een 30 jarig kind van me ook zeggen, een half jaartje geleden. Ze weet nu zeker de boze droom bestaat. Het is een slagveld bij de hogeropgeleide vrienden en kennissen. Ook bij de ambtenaren in de club die al tien jaar werk hebben en binnenkort gehad. Vanaf studietijd zijn ze nooit werkloos geweest of boventallig verklaard.
  Bij gemeenten gaan managementteams van 6 naar 4 fte’s. Wie blijven? Degenen die er het langste zitten. Ambtenaar die er 1 tot 2 jaar werkt kan men goedkoop vanaf.

 91. adamus says:

  Net als huizenmarkt gaat de banenmarkt ook op slot.

 92. Option Trader says:

  Huis boven 1 miljoen en dan 23000 euro huur betalen aan de overheid. Zo zie je, je koopt een huis en toch huur je. Leuk zo’n top hypo.
  Mensen zijn zich er nog steeds niet van bewust dat als je koopt, je gewoon aan het huren bent. Alleen heb je extra kosten (lees onderhoud) en een MEGA hoofdsomrisico er gratis bij gekregen. Ja, dat doet de bank, omdat ze je zo aardig vinden.
  Binnen nu en 5 jaar staan alle huizen op de belans van de banken net zo als bij de FED. Kan je lekker huren van de bank of de overheid (zoals nu boven 1 miljoen).
  Schulden afbetalen gaat niet meer via inflatie maar gewoon via confiscatie.
  Mocht je de hypo bij een bank hebben lopen is het niet verstandig om je spaargeld bij de zelfde bank aan te houden.

 93. Tomba says:

  @92

  Zucht.

  Stop eens met roeptoeteren over € 23.000,- aan belasting per jaar.

  Zie post 40, hier staat het uitgelegd.

 94. adamus says:

  93

  men kan hier rekenen als een politicus die citeert uit de krant.

 95. adamus says:

  Dion Graus, Edith Schippers, die aardige meneer de Wit…… pijnlijk allemaal hoor.

 96. nhz says:

  @43:
  interessante constatering, maar ik denk dat de vraagprijzen en de WOZ waardes enorm uit elkaar liggen. Dus het zal eerder 5-7% dan 15% zijn wat te koop staat in het topsegment.

  Bij mij in de straat is net weer een opknapper verkocht voor 895K (vraagprijs) die 20 jaar terug 215K gulden kostte. Ik denk (afgaande op andere huizen in de buurt) dat de actuele WOZ waarde 400-500K is.

  @44: van mooie deals is nauwelijks sprake, bij dure panden wordt véél meer overvraagd. Het zijn vooral hengelaars die allemaal denken op de top te kunnen uitstappen.
  Misschien zijn er wat goede deals in uithoeken van het land waar echt niemand meer koopt en verkopers desperate worden.

  @49: leg eens uit hoe al die veelverdieners met eigen huis de linkse hobbies betalen? Die mensen betalen vrijwel geen belasting en subsidieren dus alleen zichzelf (plus de huizenmaffia), tenminste zolang het belastingsysteem zo blijft.

 97. Tomba says:

  @96

  Die eigenhuisbezitters houden de BV NEDERLAND draaiende.

  Of dacht je dat de inwoners van al die prachtwijken dat voor hun rekening nemen?

 98. Tomba says:

  @96

  “Misschien zijn er wat goede deals in uithoeken van het land waar echt niemand meer koopt en verkopers desperate worden.”

  http://jaap.nl/koophuis/Susterselerweg+24/6454AJ/Jabeek/55144/overzicht/_

  Hier heb je zo’n voorbeeldje. Moest 2 jaar geleden nog 1,6 M€ opbrengen.

  Dit is in Limburg waar de bevolkingskrimp is begonnen.

  Als je € 500.000,- biedt, is het voor jou.

 99. adamus says:

  nhz Het zijn vooral hengelaars die allemaal denken op de top te kunnen uitstappen.

  er zijn in het hogere segment mensen die niet helemaal weten en ook niet willen weten wat er aan de hand is. Hun eigen toko draait nog goed, er is cashflow, maar de buren zijn zomaar failliet. Bovendien moet er nu onderhandeld worden met “van Lanschot” over de rente die komende zomer in moet gaan en die rente is hoger dan ze nu betalen. Het wijst in een richting: omhoog.

 100. adamus says:

  98 Hier heb je zo’n voorbeeldje

  en door personeelsbeleid van bv DSM, eigen limbo eerst, zit er verder ook geen ontwikkeling in die gebieden. Er komt geen vers kapitaal meer binnen.

  Ik zie dat in Oostgroningen/oldambt ook. Eigen mensen eerst pamperen, politiek gewin en vervolgens down the drain nu het geld krap wordt.

 101. Tomba says:

  @ 100

  Inderdaad, down the drain.

  Maar dat gaan we allemaal, alleen zijn hier de voortekenen wat beter zichtbaar.

 102. Goudbelegger says:

  @90, weet het, probeer m’n ideeën wat te toetsen, voor hetzelfde geld ben ik gek, dat weet je niet van jezelf.

  Typ ook maar 10% van wat ik echt denk dat er komen gaat omdat het te schokkend is, kunnen nederlanders niet mee omgaan.

  Maar wat jij zegt is exact hoe ik er ook over denk, de mening van al die ac’jes van 30, 40 is irrelevant, die leven in een droomwereld. Ken er ook veel, die bij de overheid zijn om te kotsen, altijd lachen, altijd blij, denken dat iedereen zo leeft, dat iedereen elke maand Euro 3200 netto op z’n rekening krijgt en de partner ook zo’n bedrag of de helft.

  Bij jou zit wijsheid, dat merk je, hoeveel weet ik niet. ll snapt het ook met de cycli, is extreem belangrijk.

  Een zeer wijze Duitser heeft exact voorspeld wat er nu gebeurt, meerdere trouwens maar deze was wel heel wijs, geniaal zelfs.

  It had to come in such a way, because the people believe in nothing. Everyone seems to think that he lives forever and everyone thinks of what he appears to be and still can become. There will be a time when they all begin to become crazy and think that they can live from prudence and not from work. Those who work will be fewer and fewer. Those who live off the working ones will become more numerous. To rule is thus easier than to work.

 103. Goudbelegger says:

  Live of the working ones, pensioenen dus maar niemand begrijpt dat. Ook ambtenaren, dat wordt beter begrepen gelukkig maar ja.

 104. karel says:

  @goudbelegger

  kan je die 90% toch ook maar vertellen die je eigenlijk niet wil vertellen ?

 105. karel says:

  ik ben wel benieuwd !

 106. adamus says:

  104/105
  en wel blijven beloven dat de keizer echt zijn kleren nog aan heeft hè. 😉

 107. ll says:

  Vanavond tegenlicht Detroit, met jawel, op braakliggende fabrieksterreinen zijn nu groentetuinen

  http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/42792373/

 108. Wilko says:

  Wat vinden jullie hiervan?
  “Wellink: Nederlandse tophypotheken zijn ‘subprime'”

  Op blog op Z24: http://www.z24.nl/analyse/blogs/boumans_blog/

 109. boefke says:

  @108

  Ik heb het hele interview zitten kijken (ja ik ben zo’n verwende part-time vader die maandag vrij is) en dat is de enige uitspraak die bij mij is blijven hangen!

  Er werd verder niet op ingegaan door de commissie maar in feite zegt hij nu ook wat wij al jaren beweren. Mocht de markt hier zodanig verslechteren als in Amerika (geloof me, minder is ook al genoeg) dan zitten we hier met dezelfde gebakken peren als overzee’s.

  Wout weet allang wat er te gebeuren staat, en ik vond dat het nu eigenlijk voor het eerst aan zijn houding ook te zien was. Laten we hopen dat hij dan ook gelijk ophoudt met het smashen van goud op de markt om de prijs maar te drukken, dat doet boefke’s spaarpot gelijk goed 😉

 110. ll says:

  Ja de heer Wellink , hij sprak over tophypotheken met 160 % van de waarde van het huis.

  En dat hij in 1999 en in 2003 hierover al had gewaarschuwd.

  De Ollandse Sub Prime.

 111. adamus says:

  En dat hij in 1999 en in 2003 hierover al had gewaarschuwd.

  we hebben het dus kunnen weten.

 112. Goudbelegger says:

  @104. De Griekse wijsgeer Herodetos zei ‘man vormt de omstandigheden niet, de omstandigheden vormen de man’, pure wijsheid. Dat klopt en dat betekent dus dat iemand die opgroeit in Nederland onder goede omstandigheden, dus iedereen vanaf 1950 laten we zeggen, iemand is die denkt dat dit de wereld is. Hij of zij kan zich niet voorstellen hoe een communist denkt. Dat een communist zonder met z’n ogen te knipperen iemand een pistool tegen z’n hoofd zet etc. of daar opdracht toe geeft. China zit vol met communisten. Laatst werd er een provinciebaas door z’n hart gestoken, hij kon nog net in z’n sportwagen komen maar stierf op weg naar het ziekenhuis. Er kwam een petitie met meer dan 20.000 handtekeningen om de jonge moordenaar die hem voor $150 vermoordde niet de doodstraf te geven. De provinciebaas onteigende boeren, stal alles bijelkaar. Corruptie is in elk communistisch systeem een groot probleem. Verder schijnen er volgens Gerald Celente meer dan 50.000 conflicten tussen burgers en overheid te zijn geweest vorig jaar. Verder is China al bezig met cyberattacks richting Amerika. Stel dat het Westen minder bestelt in China? Wat doet een land waarvan de economie slechter wordt en de burgers ontevreden? Er is meer maar dit is een belangrijk deel, zoek zelf wat op China, communists, army, espionage, cyberattacks etc. etc. krijg je een beetje een idee.

 113. adamus says:

  had mijn opa (boer) toch gelijk Goudbelegger.

  ik vond zelf Chroetsjev eng, de man die een rode knop ter beschikking had (1962/63 denk ik)
  Opa had het niet zo voorzien op China. Je had drie gevaren: Mansholt, Rode gevaar en het Gele gevaar en de laatste was de ergste 🙂

 114. benny more says:

  http://www.wehopenerhetbestevan.nl/

  Als ik dit lees wordt ik stil.

 115. @88 adamus
  Eens: eigenlijk wat er gebeurt in USA (en hier) is dat heel veel schuld (en nieuw geschept geld) verschuift van privaat naar publiek.
  Amerikaans Communisme maar dan wel (vrijwillig) gefinancierd door de rest van de wereld:

  “You spent what they lend, now your sorrow is tomorrow as you will no longer to be able to borrow” 🙂

  Minister Bos heeft stelpost van 200 miljard voor de kredietcrisis. Hiervan zijn nu 50 miljard uitgenut, een bak ellende met nationalisaties en een failliete bank.
  Komen er dan nu nog “drie bakken” aan?

 116. @89

  Dat doet mij deugd, Tomba, ik moet eerlijk zeggen last te hebben van hoogtevrees, ik prefereer het vlakke warme zand boven de steile ijskoude sneeuw.

  Eddy the Eagle was wel een lust voor het oog…..

 117. @ 98 Tomba

  Als uw beoogde transactie in Jabeek voor 500.000€ onverhoopt niet zou lukken en het blijft bij die 998 k€ dan kost enkel de overdrachtsbelasting k.k. u 60 k€. Die mag u aan de overheid schenken, bedankt 🙂

  Als men verwacht dat k.k. afgeschaft wordt, dan kunt u toch beter wachten ? Ook al is dat pand nu ook voor 500 k€ aankoopbaar.

  Ook bij 500k€ is die belasting 30 k€, da´s een leuke auto, best de moeite waard om nog een paar maanden of wellicht een jaartje te wachten toch?

 118. Hugo says:

  @ Goudbelegger,

  Dank voor je toelichting. Snap ik uit welke hoek je komt. Zelf denk ik dat het met ‘geld conflicten’ begint en langzaam escaleert in ‘vervelendere’ vormen met oorlog als dieptepunt.

 119. Hugo says:

  @ Buddy (31)

  Zou je willen aanraden eerst wat research te doen naar het persoontje Soros. Eea stinkt behoorlijk. Schiff, Rogers etc zijn wat zuiverder op de graat

 120. bankschroef says:

  @ fluisteren hier orakels dat in het laatste bedrijf Wilders ons zal wijzen waar de schuld ligt van de op handen zijnde totale ineenstorting van ons financiële systeem? Als ik antwoord op die specifieke vraag zoek schiet mij ook wijlen orakel Sheik Yassin te binnen. Die zegt ongeveer dezelfde dingen als Wilders nu. En hij heeft het notabene ook nog over de lokale woningmarkt.

  http://www.youtube.com/watch?v=TpFEL9FYtvE

  Heb ik die ‘90% onbesproken’ een beetje bij de staart Goudbelegger?

  Ik hoop op oplossingen vanuit het midden, behoedzaamheid, bereidheid om te delen, 20 jaar de broeksriem aanhalen; heel wat goedkoper dan de totale oorlog en ineenstorting.

 121. Hugo says:

  Juan,

  Als je toch in US schuld duikt neem dan even de zogenaamde ‘unfunded liabilities & de komende rente resets (op hypotheken) mee. Korte samenvatting, US staatsschuld valt nu nog mee….

 122. bankschroef says:

  @118 ook nog maar weer even de trogoorlog van Kondratieff erbij halen

  http://www.usmarkets.nl/overigdiverse-artikelen/150851-kondratieff-iets-om-angst-van-te-krijgen.html

  KOM MENSEN, niet zo somberen nu, dat is hoogstens voor later. Ga nou maar lekker je vakantie boeken.

 123. Hugo says:

  @ 123,

  Mensen u heeft 1 keus. Als u deze niet neem ontvangt u een actieve ‘doe’ vakantie in ongerepte natuur zoals Kondratieff deze ook kreeg. Vooral niet nadenken maar meedoen & boeken!

 124. adamus says:

  123
  hoe kom je zo cynisch.

 125. bankschroef says:

  @125 ik ben niet cynisch, ik meen het. Het is niet goed voor een mens zich door slechts sombere toekomstbeelden te laten leiden. Maar goed, misschien is dit ook slechts een beleggersforum waar nieuwe kansen op rendement worden afgetast. Ik hang hier echter om een andere reden rond, maar evengoed wel leerzaam en informatief, dus gaat u vooral zo door.

 126. adamus says:

  Ik, misschien wel wij, beleef plezier aan de realiteit BSchr.

 127. bankschroef says:

  @127 ik gun het je. Ik moet het doen met een staatslot :):)

 128. adamus says:

  128
  Ik moet het doen met een staatslot

  ik zie wel eens mensen die ze kopen als ik een krantje haal; “in een keer van je sores af” . Ik ben voor alle vrijheid, maar het zou verboden moeten worden 😉

 129. bankschroef says:

  @129 het kunnen krijgen en hebben van financiële sores zou inderdaad verboden moeten worden. 🙂

 130. @ 122 Hugo

  Goed punt, relatief valt de USA schuld wel mee, aannemende dat de officiële statistieken kloppen (men wordt voorzichtig dezer dagen).

  Alleen USA is een héél continent en relatieve zaken kunnen dan wel in absolute hoeveelheden erg groot worden. Voorbeeld: 53% van BNP van Lichtenstein aantrekken uit de kapitaalmarkt is iets anders dan 53% van het BNP van het continent USA aantrekken uit de geldmarkt. Hoopje munten versus Himalaya biljettenberg.
  Alleen Californie al, een faillite staat naar het schijnt, heeft een groter BNP dan een gemiddeld EU land.

  Het proces in essentie is dat: USA Private schulden worden USA publieke schulden omdat de private instellingen die borg staan en het financiele systeem vormen dreigen om te vallen. Met name Fannie Mae en Freddy Mac en AIG.
  Ellendig bijverschijnsel: persoonlijke drama’s, gaarkeukens, werkloosheid, etc.

  Het bankenplan van 700 miljard bleek onvoldoende, er zit meer ellende in het vat.
  Hamvraag is: hoe groot zijn al die private schulden en wat denkt men dat die publieke schulden gaan worden als alleen al 2010 10% van BNP aan schuld oplevert ?

  Hadden we Ludwig von Mises maar weer op de draad, die had vaak wel een mening. Maar ja, je kunt niet alles wensen, er is bovendien niemand die nog eens vraagt hoe het met Joselito gaat, de stierenvechter die door psychische burn-out overal koeien zag en de draad kwijtraakte door zich op bacterien te richten 🙂

 131. adamus says:

  ludwig komt niet meer terug, net zoals martijn waarschijnlijk. Aan alles komt een einde en eigenlijk is alles gezegd en gaat het een suf jaar worden.

  Blijven alle linkjes en aanbevolen boeken. Zit toch wel enig doorspitwerk in.

 132. @132 Doe -indien mogelijk- dan de groeten aan Mises, mooie Taurus, blijft toch een oude hobby van me stieren.

  Martijn mist inderdaad een paar dagen, wie weet is-i skiën met Tomba ?

  Volgens Willem Buiter wordt het dan weer een minder suf jaar, “Het wordt spannend, chaotisch en verwarrend”. De crisis laat het Westen ziek en berooid achter, terwijl het oosten triomfeert. We hopen op een suf jaar.

 133. nhz says:

  @98:
  verlaagde vraagprijs is een begin, maar wat is het waard? Staat het toevallig onder de Duitse bulderbaan? Als ze nu nog eens 50% korting geven zal er wel wat mis zijn.
  En ik zou met kopen ook even wachten tot die strafheffing op energieverspillende huizen is ingevoerd, deze valt er vast ook onder en dan wordt het HRA voordeel alweer minder.

  Als ik bij mij in de buurt kijk dan zijn we met 30% korting terug op het nivo van ongeveer 2002 – en toen waren de prijzen ook al zeker 500% hoger dan 10 jaar daarvoor Ik woon trouwens ook in een provincie waar de krimp al gestart is, maar de vraagprijzen blijven vrolijk doorstijgen, uitgezonderd een enkele extreme uithoek. Voorlopig spuit het geld nog in het rond voor huizenkopers.

 134. nhz says:

  @112:
  ja, ze beginnen daar in China het Amerikaanse kapitalisme (socialisme, oligarchisme, whatever …) steeds beter onder de knie te krijgen. Nu nog leren om gladde praatjes te houden en een Chinees wordt de volgende president van de USA.

  @115, 131:
  in NL verschuift veel schuld van privaat naar publiek via de HRA, en straks nog veel meer als de NHG of ING ploft.

  @120:
  Wilders heeft de schuldigen toch al lang aangewezen? Ik hoor niet anders …

 135. Hugo says:

  @ adamus,

  Heb jij toevallig een overzichtje waar de boeken staan? Ben begonnen in de black swan en heb die van Batra ook onthouden. Er waren nog een aantal aanraders. Mocht je dat niet weten zal ik moeten spitten…

 136. adamus says:

  Hugo, deze site is niet geschikt voor iedereen…..

  http://thewealthofgenerations.blogspot.com/

  staat ook het e.e.a. aan boeken op. Geen idee wie er achter dat blog zit.

  om op je vraag terugtekomen; ik moet ook even graaien.

 137. Hugo says:

  @ Adamus,

  Bedankt voor de link. Meen dat Mises daar schaamteloze promotie voor heeft gemaakt. Links zijn voor mij interessanter aangezien ik niet thuis ben in TA.

 138. ll says:

  De man, die de motor van de wereld stopzette.

  Akelig aktueel.

 139. Martijn says:

  @132

  Zo nu en dan lopen hier leuke discussies. Ik blijf hier zo nu en dan wel een kijkje nemen.

 140. adamus says:

  140
  er is een nieuwe dierenwet in spanje/stier pleegt ontuchtige handelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*