Belastingvrij 50.000 euro schenken om huis te kopen

CDA-Bubble-creatorhet CDA-Kamerlid Omtzigt heeft manier de woningmarkt uit het slop halen: ouders die hun kinderen willen helpen bij het kopen van een huis moeten een bedrag van 50.000 euro belastingvrij kunnen schenken.

Als ouders hun kinderen eenmalig 50.000 euro voor een huis kunnen schenken, zijn de kinderen niet van een tophypotheek afhankelijk, zegt het CDA. Ze zitten volgens hem dan niet meteen tot hun nek in de schulden. De eenmalige vrijstelling mag dan ook alleen worden gebruikt om een huis of een studie van te bekostigen.

De vrijstellingen voor schenk- en erfbelasting worden voetvrijstellingen. Dit betekent dat de vrijstelling niet vervalt als je meer krijgt dan de vrijstelling. Het is dus niet meer alles of niets.

bron: Z24.nl en NOS.nl

Share Button

36 Reacties

 1. Jeroen Zegt:

  Ach gut… Nog zo’n willoze slaaf van de vastgoedlobby die een al bekend balonnetje oplaat. Alles om de woningprijs in stand te houden!

  Zomaar een vraagje: hoeveel ouders in Nederland kunnen zomaar even 50.000 euro vrijmaken? Omtzigt levert het bewijs dat de gemiddelde politicus werkelijk geen fuck benul heeft hoe de maatschappij in elkaar zit.

 2. Bert Zegt:

  @Jeroen:

  Helemaal eens met je 2e alinea. Wat denkt Omtzigt wel niet! Ouders die zomaar even € 50.000 ophoesten. Totaal geen realiteitsbesef! €50.000 Euro dat is veel meer dan een modaal jaarinkomen, daar moeten heel veel mensen hun hele leven voor werken om het bij elkaar te sparen. Het gaat gedurende hun leven op aan zaken als auto’s, wasmachines, vakanties, schoolgeld etc. Dat kan vrijwel niemand zomaar even apart zetten op een spaarrekening.

 3. ll Zegt:
 4. piet Zegt:

  Wat dacht je van 2 a 3 kinderen per gezin dat is toch het Nederlands gemiddelde! 150.000 ha ha als de ouders zelf nog een kleine (rest)schuld op hun huis hebben dat zitten ze zelf weer met een tophypotheek ze kijken wel uit!!! Want zoals reeds aangegeven een 1 tot 1,5x modaal gezin spaart niets in Nederland. Dit soort plannen komen allen op bij mensen die zelf 4x modaal verdienen en hun partner 2x of meer, dus samen minimaal 6x dan is het bij elkaar sparen van dit soort bedragen geen probleem!!!

 5. Domini Zegt:

  Dat geloof ik niet. Er zijn in NL veel 55+ ers die juist veel geld ontvangen hebben uit de vastgoedpiramide. De tonnen die daarbij op de bank staan kunnen zo weer in het piramidesysteem worden gepompt. Op deze manier wil men het cirkeltje rond maken.

  Een cirkeltje waarbij Overheid, gemeentes, aannemers en vastgoedspeculanten al decennia gretig van afromen.

 6. Spaarvarken Zegt:

  In plaats van het afschaffen van de leensubsidie (HRA) gaan ze dit soort onzin zitten bedenken.
  Ambtelijk gewouwel. Vervolgens bedenken ze startersleningen via gemeenten en provincies. (Notabene van onze belastingcenten)
  Het blijkt wel dat het systeem aan alle kanten aan het kraken is.

 7. Klaas2 Zegt:

  Ouders zouden altijd belastingvrij moeten kunnen schenken, er is immers al eens belasting over betaald !.

 8. Jeroen Zegt:

  @7:

  Helemaal mee eens, graftaks is een fiscaal gezwel dat thuishoort in de donkere middeleeuwen. Elke zichzelf respecterende overheid zou moeten zorgen dat de financiën op orde zijn en dat een dergelijke lijkenpikkerij niet nodig is.

 9. chantal Zegt:

  idd, als ik aan de 11 11 11 actie meedoe, krijg ik van mijn gestort bedrag zelf nog btw aftrek. En bij mijn eigen kinderen zou ik moeten betalen…

 10. Jeroen Zegt:

  @ mezelf: dat geldt natuurlijk ook voor gewone schenkingen zoals @7 (ik klik wel eens te snel op ‘Reactie verzenden’ 😀 )

 11. Okkie Zegt:

  @Domini nr.5:
  Dat geld zit vast in het huis. Volgens het Nibud staat er weinig geld op banken (pag.36):
  nibud.nl/fileadmin…_hand__juni2008_.pdf

 12. Ludwig von Mises Zegt:

  Deze regeling is er al en zal per 1 januari ingevoerd worden.

  Het enige dat schandalig is, is dat je het geld alleen voor huis of studie mag gebruiken en dat het ontvangende kind onder 35 moet zijn. Belasting op het schenken of erven van geld is waanzin.

 13. Okkie Zegt:

  @Jeroen/chantal:
  Ik vind ook dat de overheid er niets mee te maken heeft aan wie ik mijn geld geef.

 14. Joselito Zegt:

  @6 Spaarvarken

  Helemaal eens.

  De “leensubsidie HRA” bestaat ook alleen bij gratie van hoge inkomstenbelastingen. Dat zit overigens weer onze concurrentiepositie in de weg.

  Het CDA begint langzaam de ware aard van de NL huizenmarktzeepbel te erkennen. Dan is het nog maar een jaartje wachten tot men het hypotheekschuldenprobleem begrijpt. Dan nog twee jaar voor men begrijpt hoe er zonder gezichtsverlies iets aan is te doen. Dan een paar jaar voordat een nieuwe leider komt die ook echt iets doet.
  Tot die tijd VERTRAGEN we het spatten van de vastgoed-zeepbel door ouders belastingvrij te laten schenken en VERPLAATSEN we het naar gemeenten via startersleningen.

  Het land NL heeft ruim 1,5 maal BNP als hypotheekschuld. Zelf gewaardeerd en op basis hiervan (over-)geconsumeerd. Daarnaast hebben we een staatsschuld die fors aan het oplopen is door steun aan de financiele sector en ook de gemeenten “dragen een steentje” bij aan de schuldenberg:

  gemert-bakel.nl/co…t.jsp?objectid=82419

  Kortom, hoe lang duurt het voor men inziet dat ook de gemeentelijke schuldenberg de pan uit rijst, hier zullen inkomsten uit grondexploitatie zwaar tegen gaan vallen en ook OZB zal minder in het gemeentelaatje brengen. Metrotrajecten vallen tegen (parkeertarieven omhoog tot de duurste ter wereld in Amsterdam) stadsontwikkleing valt tegen (Blauwe stad Groningen) en nieuwe gemeentelijke droomtheaters willen wel eens wat duurder zijn dan eerst gedacht (Midi, Tilburg).

  We kennen de politiek als een orgaan dat de “schulddiscussie” liever uitstelt totti onontkoombaar is. Dus wachten ze en doet de politiek net alsof ze het niet weten…
  Leve de onafhankelijk media, die het in de “appeltjes-monarchie” tijdig aan de kaak stellen NOT 🙂

  Chapeau voor het CDA, wij kunnen rustig gaan slapen totdat de segmenten in de ongesegmenteerde woningmarkt los komen. Wat maken wij ons druk hier, laat het ook maar gewoon gebeuren…

 15. Joselito Zegt:

  12 Ludwig von Mises

  “Belasting op het schenken of erven van geld is waanzin.”

  Bijna helemaal eens, er is al belasting over betaald.

 16. Joselito Zegt:

  Aanullend op 14
  “Tot die tijd VERTRAGEN we het spatten van de vastgoed-zeepbel door ouders belastingvrij te laten schenken en VERPLAATSEN we het naar gemeenten via startersleningen.”

  Tja en dan te bedenken dat de achtervang van de gemeenten weer de Staat is. Immers als WEW (garantiefonds voor NHG) om zou vallen staan de gemeenten borg. Wedden dat er geen gemeentelijke voorzieningen voor bestaan?

  Kortom het probleem wordt tijdelijk bij de gemeenten geparkeerd.

 17. Ludwig von Mises Zegt:

  Amerika gaat zo naar de kl*ten:

  fd.nl/artikel/1388…tiebureau-vreba-hoff

 18. ll Zegt:

  @ lenen.nl

  De gemeente Groningen moet 1 miljoen per maand aan RENTE betalen voor Meerstad.

 19. federico Zegt:

  @12:

  vindt je het werkelijk rechtvaardig om geen belasting te betalen op het krijgen van een schenking van 50000 euro, maar wel als je voor hetzelfde bedrag 1 a 2 jaar hard moet werken??

 20. Ludwig von Mises Zegt:

  19

  Ja omdat het bedrag gespaard is nadat inkomstenbelasting betaald is en nadat vele jaren vermogensbelasting betaald is.

  Mensen werken ook voor spaargeld.

  Er komt een moment dat je over je geld moet kunnen beschikken zonder dat de overheid er met zijn poten aan gaat zitten.

  Anders houden mensen op met geld verdienen en gaan ze doen wat de meerderheid nu al doet: uitkering trekken.

 21. Joselito Zegt:

  @18 Dat is vast een rijke gemeente, Groningen, die trekken dat vast wel, heeft u ook een bronvermelding van die 1 miljoen ?

 22. ll Zegt:
 23. Martijn Zegt:

  Dat geloof ik niet. Er zijn in NL veel 55+ ers die juist veel geld ontvangen hebben uit de vastgoedpiramide. De tonnen die daarbij op de bank staan kunnen zo weer in het piramidesysteem worden gepompt. Op deze manier wil men het cirkeltje rond maken.

  Er zijn inderdaad wel mensen te vinden die de centen kunnen ophoesten hoor.

 24. Martijn Zegt:

  Maar goed, de ruimte voor dit soort maatregelen lijkt me toch wat af te nemen. Het cijferlijstje van Bos is er het afgelopen jaar niet echt op vooruit gegaan.

 25. Martijn Zegt:

  @Ludwig (17)

  De boeren geven toe dat ze last hebben van de lage melkprijs. Maar de problemen zijn uitvergroot doordat ze zijn gelokt met onhaalbare rendementen van 48%. Ook betaalden zij meer voor hun Amerikaanse boerderij dan de marktwaarde en werden ze opgezadeld met riskante financieringen. ‘Zelfs het kwart eigen vermogen dat ik had, bleek niets waard, omdat de boerderij te hoog was getaxeerd’, zegt Koos den Ouden die terugkeerde met $ 1,5 mln schuld.

  Je hebt hier ook wel eens van die “boerenslimmerds” die denken dat je na deze crisis die “iedereen kon zien aankomen” geld maakt met “logisch nadenken”.

  Dan krijg je dingen als “goud kun je niet eten” en “goud zit ook in een bubbel”.

  Toch zijn er genoeg boeren die minder slim zijn dan het spreekwoord doet vermoeden.

 26. Joselito Zegt:

  @22 Il
  Och 1 miljoen per maand is 12 miljoen per jaar. Als het tegen 3% is het een lening van 400 miljoen. Valt vast mee, wordt echt niet duurder.

  Groningen is (nog) geen artikel 12 gemeente.

  Voorbeeld van een artikel 12 gemeente:
  dvhn.nl/nieuws/noo…r-toezicht-provincie

 27. Joselito Zegt:

  @22 aanvullend

  Het gaat prima in Groningen, De gemeent heeft Koop Thuchem (war kenden we die ook alweer van) uitgekocht, er wordt een nieuw projectbureau opgericht voor de Blauwe Stad en er komt een onderzoek door de Rekenkamer:

  http://www.youtube.com/watch?v=I9NYio1l-yc

  Hier zit men -letterlijk- de gesegmenteerde woningmarkt.

 28. ll Zegt:

  @ Mises, het gaat echt niet goed met de financiele sector

  fd.nl/artikel/1388…or-amsterdam-gedaald

 29. Joselito Zegt:

  @28 Kees de Kort was weer lekker op dreef….

 30. Ludwig von Mises Zegt:

  Il

  Ik heb nooit beweerd dat de financiele sector er florissant voor staat. Daarom ben ik ervoor gaan werken.

  When the going gets tough the tough get going en ik kan me prive prima bedruipen. Liefdewerk oud papier, zo moet je het zien.

  Ik zie het als een gezonde sanering die wat mij betreft net begonnen is.

  Martijn,

  Ook hier is er een eigen verantwoordelijkheid. Maar zo’n bureau en een dergelijke gang van zaken is natuurlijk niet goed bezig voor de reputatie van de VS.

 31. Realist Zegt:

  Ik denk dat ouders met 50k+ spaargeld dat beter voor zichzelf kunnen houden. Dat geld hebben ze straks keihard nodig wanneer ze met pensioen gaan. Ik zou maar niet te veel op de AOW of het pensioenfonds rekenen.

  De FNV stelt voor om iedereen die minder dan 35k verdient wel met 65 jaar met pensioen te laten gaan. Misschien toch maar de loonsverhoging in een loonsverlaging ombuigen tegen die tijd?

 32. tinus Zegt:

  Symboolpolitiek van het CDA dat enkel en alleen aantoont dat er geen “quick fixes” meer te bedenken zijn en het gewoonweg accepteren is dat de markt zijn werk doet.

 33. Martijn Zegt:

  Ook hier is er een eigen verantwoordelijkheid. Maar zo’n bureau en een dergelijke gang van zaken is natuurlijk niet goed bezig voor de reputatie van de VS.

  Klopt. Bij mij heeft de VS ook geen reputatie meer hoor. Persoonlijk hoef ik er nog niet dood gevonden te worden.

 34. Ludwig von Mises Zegt:

  Martijn

  Mises is in Saudi Arabie geboren en heeft in de jaren 2000 overwogen een vliegopleiding in de VS te nemen waarvan Google ongetwijfeld akte heeft genomen. Mises durft er zelfs niet naartoe.

 35. JJ Zegt:

  Inmiddels is de regeling ingevoerd en wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.
  Hou wel rekening met de bijleenregeling in de toekomst, soms is een lening beter.

 36. thomson Zegt:

  lening
  Een aanvraag voor een persoonlijke of zakelijke Lening 4% rente, neem dan contact thomsonfinancialservice@gmail.com voor meer informatie

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.