Achmea: Systeemcrisis kost heel veel meer dan een verplichte verzekering voor huizenbezitters

Maarten DijkshoornDe politiek moet een verplichte verzekering voor huizenbezitters laten optuigen. Dat stelt Eureko (Achmea), de grootste Nederlandse verzekeraar, die daarmee het plan van Rabobanktopman Bert Heemskerk steunt. Mochten de huizenprijzen in de huidige recessie veel verder zakken en eigenaren betalingen niet nakomen, dan kunnen met de verzekeringen in een apart fonds huisuitzettingen worden voorkomen.

Volgens Eureko-bestuursvoorzitter Maarten Dijkshoorn „zijn er voldoende harde signalen dat de huizenprijzen onder druk staan. En als die lange tijd lager zijn, heeft dat grote macro-economische effecten. Minstens zo belangrijk is dat met een fonds schokken in de rest van de economie worden opgevangen”, zegt Dijkshoorn.

„Een verplichte publieke verzekering tegen de gevolgen van prijsdalingen”, zegt hij, „reikt veel verder dan de huizenmarkt alleen. Het beïnvloedt gedrag: hypotheken blijven betaalbaar, de kopersstakingen blijven uit, woningen die te lang te koop staan. Mensen die een verzekering tegen betalingsproblemen moeten sluiten kopen een huis ook voor de langere termijn. Dat biedt stabiliteit, het bestendigt het systeem.”

Omdat de recessie volgens Dijkshoorn nog fors door kan zetten, moet de verplichte verzekering „zo snel mogelijk worden opgezet”. Heemskerk is theoloog en predikt het geloof, zegt hij. „Als actuaris kijk ik naar de feiten en zie ik dat deze regeling nodig is. Iedereen is geschrokken dat het systeem zó kan haperen. We moeten dit met z’n allen het hoofd bieden om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen.”

Rabobank is voor 39% aandeelhouder van Eureko. De verplichte verzekering voor eigenaren, tegen 0,15% van de hypotheeksom waarbij banken ook risico dragen, kan de gevolgen van de prijsdalingen beperken. Het fonds wordt elk jaar aangevuld en vangt de schokken in de huizenmarkt op.

Particulieren die betalingstermijnen missen kunnen straks langer in hun huis blijven. Dijkshoorn bepleit een garantieperiode tot twee jaar. „Dan zijn de meeste problemen opgelost.” Het aantal uitzettingen zal daardoor worden beperkt. Als verkopen toch moet – jaarlijks nu 2000 keer – dan gebeurt dit met een financieel tekort dat wordt afgedekt door het nieuwe fonds.

De Nederlandse staat moet als achtervanger dienen. Rabobank denkt dat het fonds de overheid in het slechtste geval €2 miljard kost, daarna gefinancierd door premiebetalingen van huizenbezitters. De hele regeling voor alle woningbezitters, aldus Achmea-topman Dijkshoorn, zal €5 tot €6 miljard vergen. „Daarmee krijg je het systeem draaiend, daarna bedruipt het zichzelf. Een groot bedrag, maar het valt toch in het niet bij de kosten die ontstaan als de hele economie stilvalt. Zo’n systeemcrisis kost heel veel meer.”

In brand

Onder andere banken en verzekeraars is tot nu toe afwachtend gereageerd op Heemskerks plan. ING noemde de verzekering, die verder reikt dan alleen dekking tegen de huisuitzettingen, „zeer interessant”. Verzekeraars als Aegon, Delta Lloyd en Fortis Verzekeringen Nederland stellen dat een brandend huis nooit te verzekeren is.

Dijkshoorn: „Ik zeg niet dat huizen branden. Vanuit een publiek belang lijkt het me wel goed dat we ons voorbereiden op wat kán gebeuren. En ik hoor grote hypotheekverstrekkers toch duidelijk zeggen dat ze nu al 30 tot 40% minder hypotheken verkopen. Het sterke aan het plan van Heemskerk is dat we anticiperen op tegenvallers die we nog niet zien.”

Het ergste noodscenario met drastische prijsdalingen van huizen moet zich nog ontpoppen. Rabobank, dat zelf 30% minder hypotheken verkocht, verwacht voor dit jaar nog een gemiddelde prijsstijging van 1,5% en voor 2009 circa 1%. Maar omdat de omvang van de recessie onzeker is, vindt Heemskerk het fonds nodig.

In een standaardjaar produceren banken €100 miljard aan hypotheken. Dijkshoorn verwerpt de kritiek dat rijke banken makkelijk naar de staatskas reiken als het tegenzit. „Banken dragen ook bij. Dat kan omdat ze volgens nieuwe boekhoudregels minder geld voor risico’s hoeven aan te houden, zo’n 15%. Maar het lijkt me ook niet onbelangrijk dat er banken overeind blijven en de economie blijft draaien. Dat zijn toch effectjes die je niet onder tafel moet vegen.”

Bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with: , ,
15 comments on “Achmea: Systeemcrisis kost heel veel meer dan een verplichte verzekering voor huizenbezitters
 1. johnny says:

  Banken hebben de situatie nu al geruime tijd zien aankomen , de winsten hebben hen verblind en gemotiveerd door te gaan met verstrekken. Een verplicht verzekering zal juridisch ook problemen geven . De politiek vind het prima , weet en ziet dat instappers niet meer kunnen instappen nu . Stoppen met huilen allemaal.

 2. xandr says:

  Bedenk dat met zo’n regeling het hele risico van hypotheekverlening bij de staat komt te liggen, en dus de belastingbetaler. Zullen we dan maar meteen ook de staat alle hypotheken laten verstrekken, tegen staatsobligatie-rente plus 0.15%? Scheelt de kosten van die hele dure banksector.

  Om man en paard te noemen, dit stond altijd bekend als communisme.

 3. Paul says:

  Deze “HEREN” weten blijkbaar volstrekt niet waarOVER ze praten.

  WAAROM zou een huiseigenaar zich moeten “verzekeren” als zijn huis HYPOTHEEKVRIJ is ??????

  Geeft al aan, dat het probleem ELDERS ligt

 4. Bertje says:

  De Rabobank heeft een belang van 39% in Eureko.

  Leuke hulp voor het proefbalonnetje van Bert Heemskerk.

 5. Han says:

  Dijkshoorn weet het mooi te brengen.

  Banken en verzekeraars hebben de afgelopen decennia er een grote puinhoop van gemaakt.
  Vervolgens berekenen ze steeds hogere rentes(lees: risicopremie!)om zich in te dekken.

  En nu wil hij deze (reeds afgedekte) risico`s nog verder afdekken door de consument OOK nog voor een verzekering te laten betalen.

  En dat allemaal om zijn eindejaars bonus veilig te kunnen stellen. Kunnen hij en zijn vrouw weer lekker gaan winkelen in de PC Hooft.

 6. House says:

  Het ontbreekt in Nederland aan loyaliteit!

 7. gekkehenkie says:

  House zegt: “Het ontbreekt in Nederland aan loyaliteit!”

  Verklaar je nader. Wie moet loyaal zijn aan wie en waarom?

 8. Lex says:

  @House Precies! Het wordt hoog tijd dat huizenbezitters die geprofiteerd hebben van de huizenbubbel die winsten eens gaan delen met anderen en natuurlijk ook eens wat minder gaan vragen voor hun huizen, zodat starters eens voor een normale prijs een huis kunnen kopen.

  Of had je het meer over niet-loyaal zijn als je winst maakt, maar wel willen dat anderen loyaal naar jou toe zijn als verlies dreigt voor je risicovolle praktijken?

 9. gekkehenkie says:

  Hear hear Lex!

  En @House als je bedoelt dat ik loyaal zou moeten zijn aan jou als huisbezitter, niets daarvan!
  Ik kijk al jaren met verbijstering naar de prijzen ook in vergelijking met onze buurlanden om vervolgens te moeten constateren dat ze verder stijgen. Het verband tussen de baksteen en de prijs is in Nederland wat mij betreft al jaren zoek. Kopers zijn wat mij betreft onnozel of gokkers. ben jij iemand die jaren geleden gekocht hebt wees dan blij met je winst die vast niet helemaal zal verdampen. Heb je recent gekocht dan heb je wat mij betreft gegokt (met iets waar je niet mee moet gokken) en verloren.

 10. bent says:

  Kijk eens hoe listig deze meneer de verantwoordelijkheid van de staat, dus van ons allemaal, erin fietst.
  Laten we eerlijk zijn met premie van 0,15% is dat fonds natuurlijk zo leeg. En dan mag de staat de rest bijtellen.

  Wat het “systeem” schijnbaar niet kan is een volstrekt normale correctie van de markt opvangen. Nee, de heren Heemskerk c.s. moeten steeds hogere hypotheken verkopen omdat “groei” het enige is dat telt. Groei = bonus.

  Dat we zo ondertussen AL ons geld in de stenen stoppen en uiteindelijk ook de collectieve middelen gaan gebruiken om de hoge prijzen op te proppen maakt iedereen armer.

  Iedereen behalve de banken die weer wat fictieve groei uit het systeem hebben weten te persen.

  Treurig

 11. Karel says:

  Ja hoor, het hulpje van Heemskerk doet nog maar eens een nieuwe poging.
  Huizenbezitters horen geen huis te kunnen kopen, wanneer hun budget dat niet toelaat. Banken horen dus geen onverantwoorde leningen te verstrekken en zijn mede verantwoordelijk voor huisuitzettingen. Laat Heemskerk dus eerst maar eens de hand in eigen boezem steken i.p.v. mensen een verplichte verzekering op te dringen, die dat helemaal niet nodig hebben!

 12. Lex says:

  @gekkehenkie In wezen is iedere belastingbetaler al decennialang solidair met de huizenbezitter: de hap die de HRA neemt uit de belastinginkomsten moet tenslotte wel elders worden opgehoest.

 13. Lex says:

  Na de bailout denken de heren bankiers nu recht te hebben op alles om de verliezen te compenseren en winsten te maximaliseren. Schaamteloos is nog wel zachtjes uitgedrukt.

 14. Fons says:

  De sukkels van de Rabobank hebben er een bail-out kloon bij: Achmea-Eureko. Niet toevallig valt daar ook Interpolis onder, de koppelverkoop verzekering die Rabo je in de maag splitst als je bij Heemskerk cs. een hypotheek afsluit. Ze zullen wel gedacht hebben, als we nu met z’n tweeen roepen, dat maakt meer geluid. Als straks de huizenprijzen met 50% dalen is Rabo faiilet, zit Heemskerk zonder werk en heeft Achmea-interpolis een berg afgekochte polissen waar geen premie meer voor wordt betaald. Niet dat de klant ooit iets aan die opmaat-polis gehad heeft, dat heeft Radar al eens fijntjes aangetoond.

 15. Lex says:

  Het opvallende is overigens wel dat de belanghebbende clubs aan de ene kant bij hoog en laag beweren dat de Nederlandse huizenmarkt stabiel is en de prijzen zullen blijven stijgen… Maar tegelijkertijd krijgen we de laatste maanden een stortvloed van voorstellen over ons uitgestort die bedoeld zijn om instorting te compenseren 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*