Groot geld is hetzelfde als klein geld

Het huishoudboekje van de overheid werkt net als thuis. Teveel lenen leidt in eerste instantie tot meer luxe en daarna moet er worden afbetaald. Dan komt er een vervelende tijd waarin je minder geld hebt omdat je dat eerder al had opgemaakt. Nu zijn er allerlei theorieën waarom het huishoudboekje van een land anders werkt dan dat van een enkel gezin. Deze theorieën verbloemen slechts dat politici niet de discipline hebben om de juiste beslissingen te nemen.

Voor Keynes was de algemene overtuiging dat de overheid zijn zaken op orde moest hebben net als elk bedrijf en gezin. Er mag dus niet meer geld uitgaan dan er binnenkomt. Wat verstandig is voor een gezin is ook verstandig voor de staat.

Dit idee is natuurlijk al lang losgelaten. In slechte tijden moet de overheid lenen want anders zou het slechter gaan met de economie. De markt kan dit niet zelf op lossen en dus hebben politici weer een goede reden om in te grijpen. De theorie van Keynes werd altijd graag genoemd door politici. Ook toen duidelijk werd dat het principe niet werkte.

lees verder op de blog van Marcel Meijer


John Maynard Keynes: in the long run we are all dead.

Share Button
Tagged with:
28 comments on “Groot geld is hetzelfde als klein geld
  1. Japi says:

    Complimenten aan Marcel Meijer. Eindelijk een heldere en eerlijke econoom.

  2. adamus says:

    IL, we kunnen toch niet met droge ogen beweren dat Zalm rond de invoering van de € niet heeft meegewerkt aan inflatie?

  3. sd says:

    Deze vergelijking gaat niet geheel op. Overheden hebben de mogelijkheid om grote sommen geld te alten schappen dmv centrale bankiers. Geld scheppen en ervoor zorgen dat het geld bij de burgers komt betekent waarde vermindering, waardoor de schuld afneemt.
    Dus overheden kunnen hun schulden laten verminderen dmv geldscheppen.

    Burgers kunnen dit niet.

  4. adamus says:

    4 het getalletje waar de schuld voor staat blijft wel hetzelfde. Staat wel raar al die nullen.

  5. @SD Daar heb je gelijk in. Maar dit heeft geen betrekking op onderscheid maken tussen macro-effecten en micro-effecten.

    Dat de overheid geld kan scheppen komt omdat zij de geldvoorziening gemonopoliseerd heeft.

    Daarbij kan de overheid wel de schuld geld printen, maar later heeft dit nadelige effecten op de economie. Een slechtere economie betekent dat er minder belasting kan worden geheven. De schuld is wel lager, maar die moet wel worden afgelost met lagere belastingopbrengsten.

    Uiteindelijk heeft de overheid geen makkelijke uitweg. Ook geld printen leidt niet tot een simpele uitweg voor de problemen.

  6. Jasper says:

    Dit artikel is naar mijn mening te liberaal. Mensen worden inderdaad creatief als ze geen inkomen meer hebben. Maar of ze ook allemaal voor een hongerloontje aan het werk gaan betwijfel ik. Er zijn veel creatievere, maar wel onzuivere middelen om aan geld te komen.

  7. Spaarvarken says:

    Bij het geld scheppen, lees creëren, ontstaat het gevaar van hyperinflatie waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht gaat komen. (met een kruiwagen vol met geld een brood moeten gaan kopen lijkt me niet de bedoeling) Binnen ons geld-fiat systeem is er geen standaard meer (goudstandaard) die is namelijk losgelaten. Geld zoals wij dat nu kennen is een ruilmiddel gebaseerd op vertrouwen dat dit geld gespaard of geleend terugkomt bij de bezitter. Wordt dit vertrouwen geschonden (bijvoorbeeld een kredietcrisis) dan is geld niets meer dan waardeloos papier !!
    Goud en zilver zijn daarentegen waardevaste grondstoffen en zoals je nu kunt zien wordt daarin volop in geïnvesteerd wat de prijs doet opdrijven.

  8. Mart says:

    Eigenlijk was Robbert Mugabe gevraagd om Bernanke op te volgen maar hij heeft geweigerd. Hij is wel aangetrokken als adviseur.

  9. adamus says:

    10
    goeie act van Obama. Negatief over de geldwereld preken terwijl backstage de champagne werd ontkurkt door Bernanke c.s.

  10. Hugo says:

    @6,

    De overheid heeft niet het monopolie op geldscheppen. Dat heeft de ECB. Tot op zekere hoogte heeft deze het gedelegeerd aan de locale centrale banken. Hoe het in andere landen exact zit weet ik niet maar weet wel dat de NL bank geen staatsonderneming is. Zie http://www.beursbox.nl/200904241228/laatste-nieuws/van-wie-is-dnb-2.html

    Van wie de ECB is is niet voor niets zo vaag (ga maar eens zoeken). Persoonlijk denk ik dat het dezelfde oppertunisten zijn als de eigenaren van de FED. Waarom zouden ze anders sinds de introductie van de ECB hetzelfde monetaire beleid hebben gevoerd wat de Amerikanen de grote depressie in heeft gestort? Empire USA dood, opstarten van empire Europa? Je moet ergens verdienen is het niet?

    Zover ik weet staat het de ECB vrij om een lening aan een Euroland te weigeren.

  11. Jaap Visser says:

    De centrale banken worden door overheden bestuurd: zij benoemen de bestuurders. Verder is geld grondwettelijk een overheidsproduct.

  12. adamus says:

    12

    Welk artikel in de grondwet? Heb je een linkje misschien?

  13. John Maynard Keynes: in the long run we are all dead.

    Over solidariteit tussen generaties gesproken, daarom de schulden maar doorgeven aan de volgende generatie?
    Die baby met 160.000 euro schuld zal straks ook een mening over het verantwoordelijksbesef van zijn voorvaderen hebben….

  14. Hugo says:

    Adamus

    Hier is je linkie http://www.st-ab.nl/wetten/0626_Wet_nopens_de_naasting_der_aandelen_in_De_Nederlandsche_Bank_NV.htm

    Is niet de grondwet maar toch. Jaap gelooft nog in de waarde van papier en denkt dat de wet echt is. Hij heeft duidelijk niet het door mij bijgesloten linkje gelezen. Even een quote uit het stuk

    De private aandeelhouders kregen voor hun aandelen bewijzen van inschrijving in het Grootboek der Nationale Schuld. De juridische vorm van de NV waarborgt een zekere – voor een goede taakuitvoering wenselijke – onafhankelijkheid van DNB tov de centrale overheid (in het bijzonder het Ministerie van Financiën)
    – De vraag is nu dus niet zo zeer , wie de eigenaren zijn, maar wie het voor het zeggen heeft. Hoewel er een nationalisatie is, die de aandelen volgens de letter van de wet (nationalisatie) exclusief bij de overheid brengt, is het ook weer zo dat DNB zelf al aangeeft dat de NV vorm een zekere vorm van onafhankelijkheid geeft… Toch een rare zaak als er maar één eigenaar is. Waarom zou die dan niet mogen aangeven hoe er gewerkt moet worden?
    Als de oude eigenaren nog altijd de posities in het bedrijf aanhouden en niet door de enige aandeelhouder/eigenaar gewipt kunnen worden en daarbij elkaar nog mogelijk blijven aanstellen, dan is de overdracht naar de staat slechts een papieren overdracht geweest, terwijl de daadwerkelijke macht gewoon nog in handen is van de oude eigenaren.

  15. Hugo says:

    Juan,

    In the medium (op zijn best) run klapt het systeem. De nieuwe generatie kaatst de schulden terug naar de generatie welke deze heeft veroorzaakt.

  16. floor says:

    Wow Adamus, niet die gladjakker van een Zalm erbij halen, want dan ben ik niet meer te houden.
    Zalm en inflatie, ik durf met droge ogen te beweren dat we de eerste 10% die we inleveren aan dit heerschap te danken hebben en de volgende 20% aan de gevolgen van zijn actie.

  17. floor says:

    En bij dat lenen van de overheid, wat de laatste decennia zo normaal geworden is, ligt het probleem voor Nederland dus.
    Vanwege die enorm lang lopende verplichtingen van onze overheid die wij te “danken” hebben aan onze verzorgingsstaat, zitten wij dus veel dieper in de s.it dan de meeste andere europese landen.
    Dat alsmaar oplopende begrotingstekort van nu reeds 8+% wordt met de dag lastiger terug te dringen.

  18. ll says:

    Ach, de staat heeft alleen maar een voorschotje genomen op alle pensioenen van alle Ollanders.

    De grootste spaarpot aller tijden gaat nu geplunderd worden in de komende 10 tot 20 jaar.

  19. adamus says:

    wat zalm wilde is meerdere boekhoudingen. Hij heeft geen visie maar wil op meerdere sporen “creatief” zijn middels subboekhoudinkjes.
    Altijd een ontsnappingsmogelijkheid?

  20. ll says:

    @ 20 adamus, het is goed speurwerk….. Tjonge, gekker kan het bijna niet worden…..

  21. ll says:

    Wat Fred beschreef over de bankentop, geldt dus ook voor DNB.

  22. adamus says:

    IL ik heb het e.e.a. aan tags op del.icio.us (een add.on op browser) en dat komt soms van pas.

  23. ll says:

    Wanneer plunderen een leefwijze wordt voor een groepje mensen in de samenleving, creeren ze voor zichzelf in de loop der tijd een wettig systeem dat het toelaat en een morele code die het verheerlijkt.

    Frederic Bastiat.

  24. adamus says:

    IL,

    ik was recent nog in Nieuweschans, alles prachtig besneeuwd, een plaatje, vooral de voorstraat. http://www.funda.nl/koop/nieuweschans/huis-29356014-voorstraat-14/

    maar wat wil het feit: whitetrash komt daar dus vanuit hun krochten het hondje loslaten om te schijten. Schijten doe je nl in de voortuin van de beter gesitueerden. Gemeente weigert bordje neer te zetten en particulier bordje plaatsen “wordt niet op prijs gesteld”. Dat doe je niet in een gemeente waar het grote gros zichzelf kansloos vindt en rantsoenering van de bonzo via de voedselbank zou moeten gaan.
    Ga eens shoppen in Winschoten 🙁

    Kom 5 meter over de grens en de mentaliteit is anders. Hondje mag nog net niet afgeschoten worden. Vergelijk het prettige winkelen in Leer….

    They are running out of other people’s money en ze hebben het niet door.

    Wie heeft het over slinkse hobby?
    Banckscrew.
    Begin in Beerta een eetcafé Fré, (v/h de communist)

  25. adamus says:

    Er zijn dus meerdere groepjes in de samenleving.

  26. GJZoff says:

    159904 430183I’m agitated all these article directories. It sure would be nice to have every article directory that instantly accepts articles. 682533

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*