De schaduwelite en de huizenzeepbel

Financieel geograaf Ewald Engelen hakt in zijn boek De schaduwelite in op bankiers, politici en gladde lobbymannetjes. Uit zijn boek blijkt dat de Nederlandse economie voor een groot deel is gebouwd op de huizenzeepbel en dat de lobby er alles aan doet deze in stand te houden.  Jan Modaal mag de kosten betalen.

Lees ook: IMF bezorgd over Nederlandse huizenmarkt (allereerste topic uit 2008)

Ik heb een aantal fragmenten uit zijn boekpresentatie achter elkaar gezet waarin de Nederlandse hypotheken en de huizenmarkt ten sprake komen.

 

Goed om te zien dat toch nog iemand oprecht boos kan worden..

Share Button
Tagged with: , ,
30 comments on “De schaduwelite en de huizenzeepbel
 1. BBB says:

  Zeker lezen.

 2. tufkaj says:

  In de still van het onderste filmpje zit er al bijna een balkje voor zijn ogen 😛

  Maar het is schandalig hoe er bij hem op de man wordt gespeeld om maar van zijn verhaal af te kunnen zijn. Juist dat hij voor een universiteit werkt wordt nu tegen hem gebruikt en dat benadrukt maar weer eens waarom pseudoniemen en anonieme accounts ook gewoon praktisch kunnen zijn.
  Alle hoogleraren die nu al 7 jaar roepen dat alles morgen beter gaat zodat de omzet van hun instituut op peil blijft, blijven buiten schot. Misschien om die (stomme) lijst met namen voor in het boek, maar dit voelt als een afrekening van met name Peter de Waard (volkskrant) die nog iets dwars zat. Of die nu een grotere bekendheid verwerft in het financiëel journalistieke wereldje. Het is in ieder geval een volkskrant onwaardig gestrekt been van hem.

  Ik hoop dat Ewald even evalueert wat hier mis ging, de slechte dingen schrapt en de goede behoud. En dan dus vol gas dóór gaan op de inhoud, niet op de man.

 3. BBB says:

  Het echte probleem t.a.v. de huizenmarkt is niet de huidige 25% daling in prijzen maar de enorme stijging ervan in de 15 jaar voorafgaand aan de crisis. Dit heeft geleid tot een enorme vermogensverschuiving tussen jong en oud (50+) gefinancierd door schuld. Tel daarbij op ons pensioenstelsel en de manier hoe de zorg geregeld is in Nederland (solidariteitsprincipe) en de generatieverschillen worden nog groter. Ik voorspel dat we een periode tegemoed gaan van enorme verloedering. Verloedering in materiele zin zoals slecht onderhouden huizen, wegen en openbare werken en verloedeing in sociale zin zoals minder tolerantie en respect voor elkaar.

  De rekening voor de fouten die in het verleden gemaakt zijn wordt neergelegd bij een generatie die niets te maken heeft gehad met die fouten maar wel lijdt onder de gevolgen van die fouten, zoals dalende huizenprijzen.

  De mentaliteit van de mensen die geprofiteerd hebben van deze fouten, voornamelijk ouderen, staat mij zwaar tegen.

  Uiteindelijk naaien we ons eigen kroost. Een eigenschap die voornamelijk bij de mens voorkomt en de wereld er niet beter op maakt.

 4. lorenzo says:

  BBB: De rekening voor de fouten die in het verleden gemaakt zijn wordt neergelegd bij een generatie die niets te maken heeft gehad met die fouten maar wel lijdt onder de gevolgen van die fouten, zoals dalende huizenprijzen.

  Tja, verloedering en polaristaie . Denk dat je schrijven hierboven er tevens een duitje toe doet …

  ”De rekening voor de fouten die in het verleden gemaakt zijn wordt neergelegd bij een generatie die niets te maken heeft gehad met die fouten maar wel lijdt onder de gevolgen van die fouten, zoals dalende huizenprijzen.”

  Ik kan hier weinig mee , hele volksstammmen weigerde in de jaren 90 , kwam in opstand , geen averechts zijn stem uitbrengen, als de HRA zou worden aangepakt.
  Het lijden onder de gevolgen van dalende huizenprijzen is bestemd voor de categorie ”krokodilletranen” . Een huis stijgt normaal niet in prijs , een stukje inflatie , meer niet . Een huis hoor je af te betalen , dat deed de massa niet .
  De mens is nu verslaafd aan krediet (en eten) .De instant satisfaction maatshchappij . Wie doet nu wat ? Een stukje pijn lijden , daar zijn we ( ik uitgezonderd ) aan toe.

 5. lorenzo says:

  BBB: De mentaliteit van de mensen die geprofiteerd hebben van deze fouten, voornamelijk ouderen, staat mij zwaar tegen.

  ”tolerantie en respect …..”.

 6. lorenzo says:

  ”Goed om te zien dat toch nog iemand oprecht boos kan worden..”
  emoties horen bij een te hopen goede verkoop van gebonden papiertjes met tekst , tekst die door de uitgever nog een beetje moest worden aangepast . Engelen vond dat goed (..) , ook vanwege de emoties waarschijnlijk.

 7. ps says:

  tufkaj,
  100% mee eens!

  Het walgelijke NCRV interview en het interview in de Volkskrant dat met zijn conclusies volledig de plank mis slaat, laten zien hoe de NL MSM steeds meer aan kwaliteit inboet.

  Ewald Engelen is een bewonderaar van Robert Musil. In diens boek “Der Mann ohne Eigenschaften” worden de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie beschreven, waardoor Duitsland uiteindelijk WO I werd ingerommeld. De overeenkomsten met de huidige tijd zijn frappant!

  Zo ook zal Ewald Engelen ongetwijfeld veel affiniteit hebben met de Frans-Duitse schrijver, diplomaat en verzetsman Stephane Hessel en diens essay “Empört Euch!”

  Ewald Engelen reken ik tot deze categorie belangrijke personen!

 8. Plato says:

  Wat jammer is dat onderbelicht blijft dat de geldlener uiteindelijk zelf verantwoordelijk is. De banken hebben het wel erg gemakkelijk gemaakt,het feit dat anders je geld weg smelt en dat je een belastingvoordeel kreeg, zijn zeker factoren die het vuur opgestookt hebben, maar in feite ben je zelf de laatst verantwoordelijke. De banken hadden gedwongen moeten worden een hoge buffer aan te houden, we hadden de inflatie veel beter in de hand moeten houden en we hadden het belastingsysteem moeten aanpassen. Allemaal goed en wel. Maar dit zijn zaken die politiek moeilijk te verkopen waren. Neem de hypotheekaftrek. Als die er af gegaan was, dan had dat per saldo natuurlijk weer tot hogere belastingen geleid. Helaas laat de kiezer zich steeds weer voor de gek houden.

 9. BBB says:

  lorenzo: ”tolerantie en respect …..”.

  …is er alleen in een evenwichtige samenleving.

  En die is op dit moment ver te zoeken.

 10. Adamus says:

  Frans:
  Ik vind de uitzending van Nieuwsuur over Armstrong een stuk evenwichtiger, prima zelfs, dan de uitzending van Paul, waarin de hoofdgast (en enige gast) van dit onderwerp het zonder enige echte kennis van zaken Marty als de zoveelste (gek) neer zette.

  Blijft overigenss vreemd dat er van allerlei zaken worden gebracht die eenzijdig worden belicht, en dat het bij Marty nodig is om “autoriteiten” uit de kast te halen die er niet in geloven. Waarom niet gewoon mensen zelf hun oordeel laten vellen? Waarom worden de commentaren van de Boelhouders van deze wereld niet van kritiek voorzien? Deze mensen hebben het altijd al fout gehad.
  Ik neem ook niet klakkeloos aan wat Marty zegt, maar tot nu toe vind ik zijn publikaties erg waardevol, altijd kritisch bekijken, en heeft hij met voorspellingen op de goud en zilver markt tot nu toe veel meer gelijk gekregen dan de gold bugs, en stelt hij uiterst kritische en praktische argumenten tegenover de religie van de gold bugs. Nuchterheid troef: dat waardeer ik aan Marty.

  Heb je zijn teksten vanuit de gevangenis ook gelezen?

 11. Marketwatch says:

  Jos Koets heeft weer een uitstekende column geschreven over de wijzigingen op de hypotheekmarkt in 2015:

  http://www.iex.nl/Column/144080/Hypotheekwijzigingen-2015.aspx

  Onder de nieuwe NHG-normen kan men vanaf juli 2015 echt weer flink minder lenen. Ik hoef hier natuurlijk niet te vertellen wat dat voor invloed zal hebben op de prijzen…

 12. eric406 says:

  Alle aandacht die Engelen krijgt, laat eens te meer zien in hoeverre hij de spijker op zijn kop slaat. Naming and shaming blijkt toch ergens toe te leiden, de zaken worden bespreekbaar.
  De verantwoordelijken zijn uit de schaduw gehaald, en willen zich nu vrijpleiten door de kredietwaardigheid van de schrijver in twijfel te trekken.

 13. Juan belmonte says:

  @artikel

  Eigenlijk raar dat prof dr ewald engelen zo’n beetje de enige is die de polder op deze wijze beschrijft.

  De rest van de weledelzeerhooggeleerde heren en dames doen liever aan Hogehuizenprijsminnen…

 14. Keesje says:

  Plato,

  “maar in feite ben je zelf de laatst verantwoordelijke.”

  Er waren en zijn nog altijd te weinig beschikbare goedkope huurhuizen……..veel mensen moeten wel, willen ze niet bij ouders blijven wonen tot ze 40 zijn 🙂

 15. Jodha says:

  Die zelfgekroonde ‘elite’ waar het over gaat heeft wel mooi het monopolie op drukken en beheren van fiat geld. Vb de dnb n.v.. Aandeelhouders te vinden in de haagse familie met fiscale voordelen en hun maatjes. Nu zijn dit soort banken verstopt achter de ecb, fed, bis, wb, imf, esm en andere cartels die kunnen doen en laten wat ze willen achter de muur van ‘unauditable’ en ‘immune’. Ik herinner mij de formatie van wetgeving omtrent gas in de brusselse eu: met 3 man vanuit corporate perspectief texten maken welke direct worden overgenomen door afgevinkte phd’s die verder geen informatiekanalen hebben. Clingendael ciep heeft dezelfde uitdaging: paadje naar van bylandtlaan is platgelopen. In de sectoren banken, voeding en pharma gaat het net zo. Oplossing: weiger massaal belasting te betalen, omarm barter, boycot industrial foods, eet minimaal vleesch, trek een trui aan ipv kachel hoger zetten en neem geen leningen (vooral niet die met en destination clause). Lijkt teveel maar valt best mee. Bijwerkingen: gezondheid en geluk, met name voor de volgende generaties.

 16. Frans says:

  Adamus: Heb je zijn teksten vanuit de gevangenis ook gelezen?

  Ja, maar dat is al weer een tijd geleden.

 17. Frans says:

  BBB: Verloedering in materiele zin zoals slecht onderhouden huizen, wegen en openbare werken en verloedeing in sociale zin zoals minder tolerantie en respect voor elkaar

  Inderdaad, niet moeilijk te voorspellen. De US is ons al voorgegaan in het slechte onderhouden van wegen, bruggen en opebare werken. het laatste is al aan de hand, maar wordt natuurlijk nog erger, al was het alleen maar om de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem.

 18. edward says:

  Zeer, zeer interessant. Een man naar mijn hart die Ewald. Maar ik ga toch effe een pied a terre kopen op de L-A-I-ressestraat van 92m2 voor 699K.
  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48211993-de-lairessestraat-124-i/kenmerken/

  Oh shit! Hij is al verkocht! In 1 week! Nou dan wacht ik wel een jaar dan is ie vast 350 K

 19. Adamus says:

  Frans: Inderdaad, niet moeilijk te voorspellen. De US is ons al voorgegaan in het slechte onderhouden van wegen, bruggen en opebare werken. het laatste is al aan de hand, maar wordt natuurlijk nog erger, al was het alleen maar om de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem.

  Crisis- en herstelwet. Vooral op zichtbare plekken veel -ook schijnbare- beweging, stationcars met sticker ‘werkverkeer’ en peukende kerels in een doorwerkjekkie. Loonwerkers die een uurtje de giertank leeg hebben gaan bomen watergeven etc.. Klussen die lokale overheden op allerlei potjes kunnen wegboeken. Totdat…….de zaak ook boekhoudkundig uitgemolken is.

 20. Adamus says:

  Juan belmonte:
  @artikel

  Eigenlijk raar dat prof dr ewald engelen zo’n beetje de enige is die de polder op deze wijze beschrijft.

  De rest van de weledelzeerhooggeleerde heren en dames doen liever aan Hogehuizenprijsminnen…

  Juan heeft vast wel een idee hoe castrerend het wetenschappelijke, economenwereldje is.

 21. Adamus says:

  eric406:
  Alle aandacht die Engelen krijgt, laat eens te meer zien in hoeverre hij de spijker op zijn kop slaat. Naming and shaming blijkt toch ergens toe te leiden, de zaken worden bespreekbaar.
  De verantwoordelijken zijn uit de schaduw gehaald, en willen zich nu vrijpleiten door de kredietwaardigheid van de schrijver in twijfel te trekken.

  We zullen ons eigen lijstje moeten maken:
  A=…..ascher, die leest altijd voor. Denk t niet.
  B=…..de Boer….die willen we niet. Teveel eer.

 22. lorenzo says:

  BBB: lorenzo: ”tolerantie en respect …..”.

  …is er alleen in een evenwichtige samenleving.

  ik noemde het , gevolgd op het feit dat jij er in je woorden ook niet bepaald aan bijdraagt …

 23. lorenzo says:

  Plato: Wat jammer is dat onderbelicht blijft dat de geldlener uiteindelijk zelf verantwoordelijk is.

  Ik zou de jurisprudentie er eens op na slaan , zal een wereld voor je open gaan .

 24. lorenzo says:

  ..daarnaast geven de laatste ontwikkelingen aan dat de (koop) woning markt gebaseerd is op solidariteit en dat zal zich uitbreiden . Eigen verantwoordelijkhedi is in NL ruim beperkt.

 25. Apekool says:

  Over het “kado” dat wij onze kinderen geven
  http://www.thefinancialist.com/bankrupting-the-next-generation

 26. Adamus says:

  Apekool,

  Kerkhoven zullen verwilderen 😉

 27. Juan belmonte says:

  Adamus: Juan heeft vast wel een idee hoe castrerend het wetenschappelijke, economenwereldje is.

  Ja, opvallend weinig met boerenverstand.

  In 2010 promoveerden er nog twee man op theorieën die de zeepbel volstrekt ontkenden.

  Sindsdien
  GEEN kritiek
  op gezien

  Stapels Stapels
  Zullen we maar zeggen 🙂

 28. Nico de Geit says:

  Apekool:
  Over het “kado” dat wij onze kinderen geven
  thefinancialist.co…-the-next-generation

  Geldt niet voor Nederland, Nederland heeft nog altijd een overschot op de handelsbalans.

 29. Stan says:

  Ewald is een held!

 30. Mr. Marty says:

  Ewald heeft gelijk.

  De woningmarkt loop in 2015 in zijn geheel vast. De huizenprijzen storten in.

  2015 rampjaar. De beurs zakt in elkaar. Rusland komt in een recessie. IS bedreiging neemt toe.

  Nederland kent momenteel 750.000 mensen met structurele betalingsproblemen waarvan meer dan een 100.000 langer dan 4 maanden niet hun hypotheek heeft betaald. Deze prop komt volgend jaar op de woningmarkt.

  Allemaal seinen die overduidelijk zeggen dat een huis kopen geen goed idee is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*