Sterke daling grondprijzen mogelijk

bouwgrondDe Nederlandse grondprijzen zouden als gevolg van de economische teruggang en de stagnatie op de vastgoedmarkt sterk kunnen dalen. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom verwacht een “aanzienlijke daling”.

Gerard Groener, de bestuursvoorzitter van vastgoedbedrijf Corio, houdt zelfs rekening met een halvering. “Het gaat mij erom een signaal af te geven, ‘joh, dit zit er wel aan te komen.’ Het risico bestaat dat die prijzen gewoon gehalveerd worden”, zei Groener vrijdag. Hij stelde dat vastgoed achter de economie aanloopt. “De echte gevolgen van de recessie liggen hier altijd een half jaar tot een jaar later.”

De belangrijkste oorzaak van een mogelijke daling is volgens Groener dat de rendementseisen die financiers stellen aan nieuwe vastgoedprojecten sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn verhoogd. Tegelijk staan de rendementen onder druk door de stagnatie van de huurinkomsten die weer een gevolg is van de teruglopende economie.

Nieuwbouw

Volgens Jan Fokkema, algemeen directeur van de Neprom, zullen gemeenten worden gedwongen om de prijzen te laten zakken omdat de vraag naar nieuwbouwwoningen stagneert. “Wil je de nieuwbouwproductie op gang houden, moet er toch wat gebeuren. Hoeveel het zou moeten zijn is lastig te bepalen, maar een aanzienlijke daling is wel nodig”

Vorige maand maakte de gemeente Amsterdam bekend de grondprijzen in de stad voorlopig te bevriezen. Aanleiding voor deze stap was de financiële crisis en de stagnatie van de prijs van nieuwbouwwoningen. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest zei toen dat een daling mogelijk was en stelde dit buiten Amsterdam al te zien.

bron: ANP

Share Button

13 Reacties

 1. gekkehenkie Zegt:

  Het is toch te gek voor woorden. Gemeentes rekenen hoge prijzen voor hun grond. Inkomsten worden dan – mag ik hopen – in infrastructuurvan de gemeentes gestoken. Dit heeft weer tot gevolg dat huisprijzen lokaal (nu terecht) stijgen. Iedereen die een huis heeft blij!!!

 2. xandr Zegt:

  Nogmaals, de grondprijs wordt bepaald op de marge: te behalen verkoopprijs van huis minus bouwkosten… dus ja, 50% makkelijk, in Japan uiteindelijk zelfs 80%.

 3. House Zegt:

  De grondprijs wordt bepaald door vraag en aanbod.
  Daar bouwrijpe grond zeer schaars is, zal de gemiddelde m2 prijs niet dalen!!!

 4. Bear Zegt:

  @house: Huizen zijn ook schaars en die dalen ook in prijs. Jouw vraag en aanbod verhaal gaat wel op, maar je vergeet even de invloed van ‘vraag’ in jouw redenatie.

 5. gekkehenkie Zegt:

  House zegt: “Daar bouwrijpe grond zeer schaars is, zal de gemiddelde m2 prijs niet dalen!!!”

  In dit overgereguleerde land is ook de schaarste van bouwrijpe grond “gemaakt”, een keuze geweest.

  Overheid had ook kunnen besluiten minder dicht bewoonde streken te ontsluiten bijvoorbeeld dmv van spoorlijnen OF bedrijven met subsidie te stimuleren zich elders in het land buiten de randstad te vestigen.

  EN ja het is een markt ie de vraag daalt de prijs zal dalen en met de dalende prijs van grond en huizen zullen ook de prijzen van bestaande woningen dalen.

 6. Lex Zegt:

  @House Hard iets roepen maakt het niet automatisch waar. Als vastgoedbedrijven zelf al aangeven dat een prijsdaling helemaal niet zo vreemd zou zijn, is dat wel veelzeggend.

  Grond is schaars gehouden door gemeenten, die er daardoor hoge prijzen voor konden vragen. Als niemand die prijs meer wenst te betalen, dan komt de verhouding vraag en aanbod opeens heel anders te staan.

  Leg trouwens even uit waarom in Japan ondanks 20 jaar schaarste aan grond en huizen de prijzen al 20 jaar aan het dalen is.

 7. House Zegt:

  Het aankopen van schone grond welke ook nog bouwrijp gemaakt moet worden is een dure aangelegenheid, onderschat dat niet!
  Daarbij is Nederland (niet vergelijken met Japan) “klein en overbevolkt”, dus is bouwrijpe grond schaars en niet word gesuggereerd door gemeenten schaars gehouden.
  Een reële gemiddelde grondprijs kost 275 m2 en diegene welke dat goedkoper kan leveren is morgen Multi miljonair, ook in de huidige kredietcrisis.

 8. Lex Zegt:

  Blijkbaar is dat dan opeens mysterieus peperduur geworden in de periode vanaf 1995, toen stomtoevallig ook steeds zuiniger werd omgegaan met het uitgeven van bouwvergunningen door gemeenten.
  Maar blijkbaar zijn die kosten toch in de realiteit niet zo hoog dat vastgoedbedrijven niet vinden dat er geen 50% vanaf kan.

  Laat maar eens een gedegen rekensom zien waarin je kunt aantonen dat het 4000% duurder worden van grond van het omzetten van agrarisch naar bouw gerechtvaardigd is. Daarbij even meenemend dat de infrastructuur niet helemaal uit het niets hoeft te worden aangelegd, maar gewoonlijk kan worden doorgetrokken vanuit de infrastructuur van de wijk ernaast.

  Het is alom bekend dat grond door speculatie zo duur is geworden, niet door het bouwrijp maken. Verklaar anders waarom vlak over de grens dat bouwrijp maken blijkbaar zo enorm veel goedkoper is.

  In Nederland is meer grond geschikt voor bouw dan in Japan. Daar hebben ze bergen. Hier voornamelijk lege weilanden. Nederland is voor bijna 90% onbebouwd omdat men jarenlang vanuit Den Haag zo graag die lege weilanden wilde behouden onder het mom van natuur.

  Die grondprijs kan dus zeer makkelijk onder die speculatiepsrijs van jou geleverd worden.

 9. House Zegt:

  Zij die pretenderen dat de bouwrijpe grond te duur is, zou ik adviseren koop agrarisch grond en maak deze bouwrijp, kunt heel veel geld besparen c.q. verdienen.

 10. Lex Zegt:

  Ja, je kunt ook rijk worden met de juiste aandelen aanschaffen (alhoewel je nu even geduld moet hebben) of nog allerlei andere zaken.
  Je moet er alleen in het geval van grond wel eerst even projectontwikkelaar voor zijn met de juiste connecties (ambtenaren die je op de hoogte houden van toekomstige bouwplannen). Als particulier kun je natuurlijk wel vergeten dat je die grond krijgt.

  Ik ben gelukkig al erg tevreden met de opbrengsten van werken in mijn eigen bedijfje. Speculatie is niet mijn ding.

 11. xandr Zegt:

  zucht… vraag is niet naar “grond”, vraag is naar de huizen die je erop kunt bouwen (en wat je daarvoor kunt vangen). Denk daar maar eens over na.

  En die grondspeculatie is natuurlijk walgelijk.

 12. richard Zegt:

  met de ,, schaarte,,( zoals ze zeggen) zal het wel mee vallen.
  ze halen echt alles uit de kast om de prijs hoog te houden..er staan genoeg huizen te koop hier in het gezellige nederland, ik zal voorlopig m,n centjes er niet insteken.je schiet er toch niks mee op.

 13. Lex Zegt:

  @Richard Die vraag is ook vaak redelijk kunstmatig. Zo nam opeens eind jaren 90 de vraag enorm toe. Maar niet omdat er opeens zoveel mensen bijkwamen in Nederland, maar omdat het een hype werd een eigen woning te nemen (vooral als middel om makkelijk rijk te worden).

  Het is tenslotte nou niet bepaald zo dat mensen in Nederland massaal in tentenkampen moeten verblijven omdat er niet voldoende woningen zijn. Die mensen wonen allemaal al ergens.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.