Huizenmarkt Amersfoort krijgt rake klappen

AmersfoortWie op dit moment zijn huis in Vathorst in Amersfoort wil of moet verkopen, treft het niet. Er staan in de nieuwbouwwijk enkele honderden woningen te koop. Verkopers zien zich gedwongen de prijzen flink te laten zakken.

Waardedalingen van 70.000 euro en verkooptijden van meer dan een jaar zijn geen uitzondering.

Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) signaleert sinds enkele maanden ‘stagnatie’ in de verkoop van nieuwbouw. Er wordt over gedacht dure woningen op de tekentafel te vervangen door goedkopere.

In het nieuwe deelplan De Laak zijn bijna honderd bestaande woningen te koop. De verkooptijden lopen op tot bijna een jaar. In De Velden hebben nog meer huizen een bordje in de voortuin staan, waarvan de minst courante woningen inmiddels al 18 maanden.

Verschillende makelaars en het OBV erkennen dat de verkoop van huizen boven drie ton momenteel moeizaam verloopt. Het OBV probeert nu 50 tot 75 woningen goedkoper aan te bieden. ,,Dat hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit,’’ zegt woordvoerder Van der Vlies van het OBV. ,,Je kunt bijvoorbeeld de geplande garages vervangen door bergingen. Zo kun je tien woningen in een rij aanbieden in plaats van acht. Daardoor kun je de prijs lager houden.’’

Makelaar Van Griensven van Woonaccent aan de Bergenboulevard spreekt van een kopersstaking: ,,Mensen kopen pas een nieuwe woning als de oude verkocht is. Alleen de woningen die goedkoper zijn dan 2,5 ton, gaan nog goed van de hand. De herziening van bouwplannen is dus echt geen luxe.’’

De woningverkoop in Vathorst liep vanaf de start van de bouw in 2001 al achter op de verwachtingen. In mei van dit jaar werd al duidelijk dat er meer aan de hand was.

,,Na de zomervakantie zakte de verkoop al in,’’ weet directeur Deemoed van Woonvast. ,,En na de zwarte maandag van eind september werd ook echt in de praktijk voelbaar dat er minder huizen verkocht werden.’’ Makelaar Van Griensven; ,,De huizenmarkt lijkt nu echt tot stilstand te komen.’’

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
4 comments on “Huizenmarkt Amersfoort krijgt rake klappen
 1. Joop Kl; says:

  De ontwikkelaars kunnen enkele procenten marge gaan inleveren maar dat zet ook nog geen echte zoden aan de dijk qua prijsverlaging, de bal ligt nu vooral bij de gemeentes, die moeten hun grond voor een lagere prijs per vierkante meter gaan verkopen.
  Maar ja de gemeentes hebben natuurlijk niet veel zin om hun melkkoe minder melk te laten geven.

 2. xandr says:

  Geen vraag is geen grondverkopen is nul inkomsten. Kiezen of delen. Maar het zal wel een jaartje duren voordat dat doordringt in de ambtelijke burelen.
  En ja, bouw vooral nog meer opeengepakte kleine huizen in dit land. Slim.

 3. gekkehenkie says:

  Ik heb veel van Nederlang gezien op zoek naar betaalbare stenen. EN zag tot mijn verbazing op 1 gepakte huizen zelfs midden in de polder. Wat een woongenot hebben we met z’n allen veroorzaakt! Niet dus …

 4. Me says:

  Je hebt gelijk gekkehenkie. Door de schaarste hadden projectontwikkelaars de vrije hand, het werd toch wel verkocht. Woontorens zonder balkons, op elkaar gepakte eensgezinswoningen, woningen met 4 veel te kleine verdiepinkjes. Zo moelijk is het niet, een appartement met balkon en 3 of 4 kamers van 100m2 voor anderhalve ton, eengezinswoningen van 120-150m2 met ruime tuin voor 2 ton. Brede straten en voldoende parkeerruimte. Maar nee hoor, nu zitten we met een zooi compromis producten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*