100.000 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning wordt permanent

De VVD heeft er weer iets doorgedrukt om vermogenden minder belasting te laten betalen. De onlangs beëindigde tijdelijke regeling waarmee tot 100.000 euro belastingvrij geschonken mag worden t.b.v. de eigen woning wordt permanent.

‘Liberaal’ Mark Rutte gaf in 2009 al aan bang te zijn voor marktwerking

 

Share Button

491 Reacties

 1. Iemand Zegt:

  Alweer een maatregel die koopwoningen duurder zal maken…

 2. Tijl Zegt:

  Ik ben benieuwd naar alle constructies die zijn verzonnen die gebruik maken van deze maatregel. Iemand op de hoogte daarvan?

 3. Latida Zegt:

  1. De huizenprijzen worden doelbewust met een kerstboom aan diverse maatregelen onder invloed van banken en met zeer welwillende medewerking van politici sterk gemanipuleerd

  2. Daardoor is het door de markt te ontdekken prijspeil, wat de huidige marktwaarde zou moeten voorstellen, niet meer te vertrouwen. Nu niet, maar in de toekomst hierdoor nog minder.

  3. De minister voert exact uit wat de Rabo topman suggereert

  4. 100,000 belastingvrij schenken; waarom kan het nu ineens wel?

  5. Huurverhogingen, verkoop sociale huurwoningen aan buitenlandse investeerders, asielzoekers voorrang geven, huurtoeslagen, al deze maatregelen treffen met name die mensen die zich het slechts hebben georganiseerd, te weten aan de onderkant van de samenleving. De fiscale lapmiddelen die worden aangewend om misstanden te bestrijden maken dat de Nederlandse woningmarkt nodeloos gecompliceerd is. Alleen al op de uitvoeringskosten kunnen miljarden worden bespaard.

  6. De overheid blijkt al decennia lang niet een van haar allerbelangrijkste kerntaken naar behoren te vervullen: Het zorgen voor voldoende betaalbare woonruimte voor de Nederlandse burger; Wachttijden van meer dan 15 jaar in sommige gemeentes zijn absoluut niet toereikend.

  7. De overheid streeft in plaats van voldoende aanbod juist schaarste en opdrijving van huizenprijzen na en verzaakt daarmee een van haar belangrijkste kerntaken. Ook maakt zij zich schuldig aan wijdverbreide speculatie met gronden.

  8. De bouwsector heeft als belangrijke speler in de woningmarkt te maken met een bijkans criminogene bedrijfstak waarbij zwartwerken en onderlinge prijsafspraken bij gunningen bijna onderdeel van het DNA zijn geworden.

  9. Als gevolg van de ongebreidelde, ongecontroleerde collusies heeft Nederland te kampen met een overvloed aan leegstaand vastgoed in de vorm van kantoren, showrooms, retail en maatschappelijk vastgoed.

  10. De overheid subsidieert de woningmarkt met tientallen miljarden per jaar met als voornaamste doel om prijsstijgingen te realiseren waarvan uiteindelijk met name banken en speculanten profiteren. Jongeren kunnen de woningmarkt niet of nauwelijks meer op.

  11. Lagere overheden spelen voor bank door in de vorm van startersleningen off-balance, subprime leningen te verstrekken.

 4. Steven Zegt:

  Tijl,

  De makkelijkste is natuurlijk die ton voor de fiscus te schenken, maar zwart gewoon het geld terugvangen van je kinderen met rente. De belastingdienst vangt minder geld en de huizeprijzen blijven hoog. Wat een idiote maatregel weer. Dan heeft dat kind waarschijnlijk ook nog NHG en natuurlijk HRA. Waarom geeft de belastingdienst niet gewoon direct cash geld aan de vvd jeugd? 🙂

 5. luisindepels Zegt:

  Steven: De makkelijkste is natuurlijk die ton voor de fiscus te schenken, maar zwart gewoon het geld terugvangen van je kinderen met rente.

  Laat me raden, je praat graag mee over zaken waar je niets vanaf weet?

  Leg eens uit, waarom zou een kind meewerken?
  100k lenen en onder de tafel terugbetalen met 3% rente

  Of 100k bij de bank lenen, met NHG, lagere rente betalen en hra?

  Wat is gunstiger?

 6. luisindepels Zegt:

  Iemand: Alweer een maatregel die koopwoningen duurder zal maken…

  De empirie geeft je geen gelijk…
  In 2014 (met schenkingsregelen) waren zowel de prijzen (uitgdrukt in de PBK) als de gemiddelde koopsom lager dan in 2015 (dus zonder schenkingen).
  Voor de prijzen (pbk) is dat nog wel logisch, maar voor de gemiddelde koopsom is dat niet zo logiscch want als je 100k meer vermogen hebt, kan je voor 100k meer kopen. Dus ALS de schenkingen ECHT een groot effect zouden hebben gehad, dan zou de gemiddelde koopsom in 2015 lager moeten zijn dan in 2014.

 7. Frank77 Zegt:

  Alles doen om de prijzen kunstmatig hoog te houden. .. de vvd zit er niet namens de toekomst/jeugd van dit land. De vvd ziet het liefst zoveel mogelijk schuldslaven. Hod hoger, hoe beter… Bedankt…

 8. Frank77 Zegt:

  luisindepels,

  Misschien was het in 2014 nog wel lager geweest zonder schenkingsregeling. Dat kun je niet bepalen.je stelling kun je dus niet onderbouwen.

 9. luisindepels Zegt:

  Frank77: Misschien was het in 2014 nog wel lager geweest zonder schenkingsregeling.

  En dan was de sprong in 2015 dus nog groter geweest? Hoe kan (als de schenkingsregeling zo veel invloed heeft gehad) de gemiddelde koopsom dan hoger liggen in 2015 (dus zonder schenkingen en met strengere nibudnormen)??

 10. ps Zegt:

  Voor maff:
  …China is al begonnen van z’n Treasuries af te komen, duzzzzzz…
  anticap.files.word…08/0826wasserman.jpg

 11. luisindepels Zegt:

  Frank77: Dat kun je niet bepalen

  O? Nou de meeste hier denken wel dat ze de invloed van schenkingen WEL kunnen bepalen (namelijk zwaar prijsopdrijvend). Grappig dat als je roept dat schenkingen prijzen zwaar opdrijven dat je dan geen onderbouwing nodig hebt en het per definitie waar is, terwijl als je het kleine beetje empirie die er is (2014 vergeleken met 2015) dat je dan niks mag zeggen.

 12. Kapotjeplov Zegt:

  Deze regeling gaat nu niet zoveel veranderen. De meeste die zulk een kapitaal de schenken hadden, hebben dat voor 1-1-2015 wel gedaan. Bovendien: er is nu nog steeds een schenkingsvrijstelling van 50.000 euro, dat is ook best nog fors.

 13. Steven Zegt:

  luisindepels,

  Zei ik 3 procent? Als het familie is vraag je dus maar 1 of zo. En heb jij er dan zo veel verstand van? Heb jij je tonnetje al gehad? 😉

 14. Iemand Zegt:

  luisindepels,

  Wat ik meer bedoelde is dit weer een maatregel is die lucht blaast in de zeepbel. Of het een groot effect zal hebben weet ik niet, ik weet wel dat het een stupide maatregel is, want er is eigenlijk niemand echt bij gebaat. De overheid moet haar handen afhouden van de woningmarkt om zo een gezond prijspeil van koophuizen te bereiken.

 15. Ed Zegt:

  Goed nieuws! Geld moet rrrrrrollen!

 16. Steven Zegt:

  Ed,

  Bakstenen rollen niet. Die worden alleen meer waard als ze ouder worden. (Athans dat wenst men)

 17. Philippulus Zegt:

  Latida: heeft Nederland te kampen met een overvloed aan leegstaand vastgoed

  Oplossing: gewoon gratis verhuren..

  vastgoed.net/nieuw…n-zoetermeer-gratis/

 18. Kapotjeplov Zegt:

  Ik vind het wel raar da men deze maatregel weer van stal heeft gehaald. Het ging toch weer helemaal toppie met de huizenmarkt?!? Blijkbaar niet dus.

 19. Voerman Zegt:

  Haha!
  Elke negatieve emotie valt te mobiliseren alhier.
  Nu weer een draadje afgunst.

 20. Kapotjeplov Zegt:

  Het heeft met afgunst weinig te maken. Naar wat ik vernomen heb kost deze maatregel straks 100 miljoen per jaar. Daar kun je jaarlijks pakweg 1000 sociale huurwoningen voor bouwen. Dat lijkt me een beter plan.

 21. dr.t Zegt:

  Kapotjeplov:
  Het heeft met afgunst weinig te maken. Naar wat ik vernomen heb kost deze maatregel straks 100 miljoen per jaar. Daar kun je jaarlijks pakweg 1000 sociale huurwoningen voor bouwen. Dat lijkt me een beter plan.

  Deze maatregel kost helemaal niets, er wordtwat minder afgeroomd van het eigen vermogen.
  Het bouwen van een sociale huurwoning, dat kost wel wat. Anderen, de belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien.
  Dat kun je over mensen die schenken niet stellen.

 22. dr.t Zegt:

  En het is ook nooit goed.
  Het onder water staan is een groot probleem. Wordt dat vermeden door middel van een schenking, dan heet dat het oneigenlijk stimuleren van de huizenprijzen.

 23. Tijl Zegt:

  dr.t: Deze maatregel kost helemaal niets, er wordtwat minder afgeroomd van het eigen vermogen.
  Het bouwen van een sociale huurwoning, dat kost wel wat. Anderen, de belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien.
  Dat kun je over mensen die schenken niet stellen.

  Jij snapt er echt helemaal geen hol van. De bouw van sociale huurwoningen wordt helemaal niet meer gesubsidieerd, je leeft nog in de tijd van de Premie A, B en C koopwoningen.

 24. Kapotjeplov Zegt:

  De maatregel scheelt de staat toch aan belastinginkomsten, en IIRC is dat 100 miljoen euro per jaar. Dan kun je niet zeggen dat de maatregel niks kost.

  In plaats van deze 100 miljoen in de koopmarkt te pompen, waarvan ik zeer betwijfel of dat wenselijk is (de huizenprijzen stijgen weer, wordt toch overal geroepen), zou het verstandiger zijn om bv. die extra sociale huurwoningen te bouwen. Dat levert weer werk op voor de bouwsector en de druk en wachttijden voor sociale huurwoningen kan omlaag.

 25. Kapotjeplov Zegt:

  dr.t:
  En het is ook nooit goed.
  Het onder water staan is een groot probleem. Wordt dat vermeden door middel van een schenking, dan heet dat het oneigenlijk stimuleren van de huizenprijzen.

  Ik hoor en lees overal in de media dat door de stijging van de huizenprijzen het onderwater probleem een stuk is afgenomen en over een paar jaartjes helemaal verdwenen is. De prijzen gaan nl. flink stijgen, zeggen ze. Dus daarvoor is de schenking niet nodig.

 26. Frans Zegt:

  “Een half miljoen inwoners wonen scheef”

  Ach man, wat lul je, ik woonde in de 60-er jaren al scheef!! Als ik een knikker aan de ene kant van de kamer liet vallen rolde die meteen naar de andere kant.

  Nieuwe eigenaar heeft het huis laten opkrikken herinner ik me nog.

 27. luisindepels Zegt:

  Kapotjeplov: Dus daarvoor is de schenking niet nodig.

  Zucht. De schenking is ook nodig om de bankbalansen te schonen, slimmerik. Extra aflossingen is goed voor de nieuwe Basel III kapitaaleisen, waar de uitzonderingspositie die Nederlandse banken hadden namelijk niet meer geldt.

  Schenken is meer aankopen met lagere LTV, minder HRA, eventueel meer inkomsten uit overdrachtbelasting, BTW en grondopbrengsten bij nieuwbouw. Heb je dat ook meegenomen in je zogenaamd kostenpostje van 100 miljoen?

 28. luisindepels Zegt:

  Kapotjeplov: Naar wat ik vernomen heb kost deze maatregel straks 100 miljoen per jaar.

  Bron? Leg uit wat zijn de kosten? Deels wat minder vermogensrendementheffing en eventueel later minder erfbelasting.

 29. Frans Zegt:

  Wat een boeven zijn het toch die banken: ongegeneerd de pensioenfondsen vragen om hun problemen op te lossen.
  Pensioenfondsen moeten natuurlijk onafhankelijk zijn en gewoon kijken hoe ze het beste rendement maken tegen zo weinig mogelijk risico.

  Dit zelfde geldt voor de banken, maar omdat deze hun werk niet goed hebben gedaan vragen ze aan de pensioenfondsen ook om hun werk niet goed te doen.

  Ja maar…. Als de huizenmarkt in elkaar stort heeft iedereen er last van… Het is alleen maar verstandig om de pensioefondsen in de Nederlandse huizenmarkt te belegggen…

  Onzin: vechten tegen de marktwerking, throwing good money after bad money. Duidelijk mag zijn (hoop ik) dat het vooral de banksters zijn die hier van zouden profiteren. Kunnen ze weer lekker bonussen in hun zak steken.

  Goed oud nieuws, we hebben nu de ECB die het nodige opkoopt.

  Je zou denken dat QE een stimulerende werking zou hebben. Niets is minder waar: M2 wordt alleen maar kleiner de laatste jaren, teruglopende wereldhandel, en nog meer macro indicatoren die laten zien dat het de verkeerde kant opgaat.

  Ondertussen is de currency war zich aan het uitbreiden. China heeft twee explosies op zijn dak gekregen vlak nadat ze de Yuan hebben gedevalueerd.

  De US zit natuurlijk helemaal niet te wachten op een hoger wordende USD.

  Knauw in het vertrouwen van beleggers in de aandelen was ff een noodzakelijk kwaad: even stevig short gaan op de DJ index futures door de grote banken, en daarna schort covering geeft precies het beeld wat we afgelopen dagen hebben meegemaakt. Mission accomplished! Het geld kan weer naar de staatsobligaties! 🙂

 30. luisindepels Zegt:

  Tijl: De bouw van sociale huurwoningen wordt helemaal niet meer gesubsidieerd

  Hahahahahaha

  Volgens de EC wel hoor:

  De beschikking identificeert vier staatssteun elementen: de garantiestelling via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), steun van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) aan projecten en/of sanering, verkoop van grond onder de markprijs of op lage erfpachtcanon, en de mogelijkheid tot lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

 31. Frans Zegt:

  luisindepels: Zucht. De schenking is ook nodig om de bankbalansen te schonen, slimmerik.

  Precies! Liquiditeit is the name of the game! 🙂

  Je kunt natuurlijk precies aan deze maatregel aflezen dat er problemen zijn achter de schermen. Het wordt natuurlijk zo gebracht dat het een dienst is aan de burger.

  Het is natuurlijk de zoveelste maatregel die vooral de banken ten goede komen en belening op de toekomst, uitstel van executie: de overheid kan gedag zeggen tegen de succesierechten. Korte termijn politiek, paniek voetbal. (en zijdelings goed voor de kapitaalkrachtige burger)

 32. Frans Zegt:

  dr.t: Deze maatregel kost helemaal niets, er wordtwat minder afgeroomd van het eigen vermogen.

  Dit soort plat denken is precies wat leidt tot zoveel niet doordachte uitspraken.
  Alles hangt samen, er bestaat niet zoiets als iets wat geen geld kost of opbrengt. Alles hangt samen.
  Denk alleen maar aan Moral Hazard.

 33. Frans Zegt:

  Oef! Alles hangt blijkbaar twee keer samen. 🙁

 34. tinus Zegt:

  ach,er vind gewoon een snellere waardeoverdracht van oud naar jong plaats.leuk als je ouders kunnen bijspringen.als het mijn kinderen waren verplichte ik ze wel de besparing jaarlijks af te lossen.

 35. Frans Zegt:

  Latida,

  @ Latida #3: prachtige opsomming! 🙂
  Valt geen speld tussen te krijgen.
  Een van de kernachtige conclusies moet natuurlijk zijn dat de overheid bankhoeren zijn, en dat het model deftige genoemd coporate fascism is.
  Het is zo simpel om te zien, het duurt een tijdje voordat je de conditionering of beter gezegd hersenspoeling van je hebt afgezet en erachter komt dat het voor bijna de volle 100% opgaat, dat je ziet dat de keizer geen kleren aan heeft.

  Lastig om mensen te deprogrammeren, lukt eigenlijk niet, daarom ben ik blij met Latida die het nog op kan brengen om gewoon nuchter de feiten op een rijtje te zeten zodat mensen misschien zelf tot de conclusie kunnen komen.

 36. Frans Zegt:

  tinus:
  ach,er vind gewoon een snellere waardeoverdracht van oud naar jong plaats.leuk als je ouders kunnen bijspringen.als het mijn kinderen waren verplichte ik ze wel de besparing jaarlijks af te lossen.

  Goed punt. 🙂

 37. Frans Zegt:

  Frans: Precies! Liquiditeit is the name of the game! 🙂

  Of had ik moeten zegen solvability? Wat vinden jullie? De twee hangen natuurlijk samen, ook al gaan de BIS regels meer over solvabiliteit?

 38. Frans Zegt:

  ps:
  Voor maff:
  …China is al begonnen van z’n Treasuries af te komen, duzzzzzz…
  anticap.files.word…08/0826wasserman.jpg

  Yep, volop currency wars! Hangt samen met wat ik eerder schreef.

 39. Frans Zegt:

  luisindepels: De empirie geeft je geen gelijk…
  In 2014 (met schenkingsregelen) waren zowel de prijzen (uitgdrukt in de PBK) als de gemiddelde koopsom lager dan in 2015 (dus zonder schenkingen).

  Het kan natuurlijk wel: de spiraal naar boven is ingezet met behulp van de maatregel, en mede dankzij het hersenpoelen door de media dat alles weer de goede kant opgaat is het bellenblazen weer wat op gang gekomen.
  Andere aspect is de devalutatie van de EUR die leidt tot buitenlandse investeringen.
  Je kunt gewoon niet op zo’n platte manier redeneren, zonder breder te kijken, internationaal te kijken.
  Denk ook ff aan de QE en het opkopen van (verpakte) hypotheken door de ECB. Anyway, het ligt allemaal genuanceerder.

 40. Frans Zegt:

  luisindepels: O? Nou de meeste hier denken wel dat ze de invloed van schenkingen WEL kunnen bepalen (namelijk zwaar prijsopdrijvend). Grappig dat als je roept dat schenkingen prijzen zwaar opdrijven dat je dan geen onderbouwing nodig hebt en het per definitie waar is, terwijl als je het kleine beetje empirie die er is (2014 vergeleken met 2015) dat je dan niks mag zeggen.

  Zelfde verhaal: de markt wordt niet 1 dimensionaal beinvloed. Het altijd een optelsom van zeer veel factoren. Het is moeilijk voor te stellen dat de regeling niet positief of zelfs negatief hebben gewerkt op de markt.

 41. Kapotjeplov Zegt:

  luisindepels: Zucht. De schenking is ook nodig om de bankbalansen te schonen, slimmerik. Extra aflossingen is goed voor de nieuwe Basel III kapitaaleisen, waar de uitzonderingspositie die Nederlandse banken hadden namelijk niet meer geldt.

  Schenken is meer aankopen met lagere LTV, minder HRA, eventueel meer inkomsten uit overdrachtbelasting, BTW en grondopbrengsten bij nieuwbouw. Heb je dat ook meegenomen in je zogenaamd kostenpostje van 100 miljoen?

  Dit.

  Met andere woorden: alles om de bankenmaffia maar van dienst te zijn. Waarschijnlijk hopen ze ook nog dat ouderen een extra hypotheek gaan nemen op hen (bijna0 afgeloste huis, om dat te schenken. ZO blijft iedereen in de klauwen van de bank.

 42. dr.t Zegt:

  Tijl: Jij snapt er echt helemaal geen hol van. De bouw van sociale huurwoningen wordt helemaal niet meer gesubsidieerd, je leeft nog in de tijd van de Premie A, B en C koopwoningen.

  Laat me niet lachen Tijl. Er gaat van alle kanten gekd naar toe. Grondprijzen worden laag gehouden, goedkope woningen in een nieuwbouwproject worden mogelijk gemaakt door de duurdere woningen extra te belasten, voor verhuur geldt een maximum prijs, de verhuurders ontvangen huursubsidie en meer dan gemiddeld uitkeringen, doen meer dan gemiddeld een beroep op politie en gezondheidszorg en betalen veel mnder belasting.

 43. huizenhyper Zegt:

  Ik had gehoopt dat Nederland zou stoppen met het belasten van spaargeld op basis van een fictief rendement van 4% (EFFECTIEF 1.2% ).
  Je betaald 1.2% belasting over je spaargeld, terwijl je op de bank 1.0% krijgt (en daalt nog steeds !!!).
  En dan heb je nog 1-2% inflatie.

  En wat gebeurt er:
  Er wordt nog steeds uitgegaan van een fictieve rente, en boven de 125duizend gaat die zelfs hard omhoog!

  En ze houden een slag om de arm: deze rentes kunnen worden bijgesteld per jaar. U mag raden…

  Mijn conclusie:
  De overheid is officieel van start gegaan met het roven van uw spaargeld.

  Als je net als oudere je zaak had verkocht en je zit met een paar ton op de bang wordt je nu geplukt.
  Ze jagen de hardwerkende mensen het land uit met deze maatregelen.
  Het hebben van spaargeld wordt te duur.
  Mensen met spaargeld zullen vluchten voor deze maatregel.

  DOM, DOM, DOM

  Uw overheid wil MEER

 44. Juan Belmonte Zegt:

  Tijl: Jij snapt er echt helemaal geen hol van. De bouw van sociale huurwoningen wordt helemaal niet meer gesubsidieerd, je leeft nog in de tijd van de Premie A, B en C koopwoningen.

  .???

  Ooit wel eens in Amsterdam vertoeft en daar sociale huur vergelijken met vrije huur ?

 45. Juan Belmonte Zegt:

  Grote woorden
  Weinig inhoud.

  Zo gaat men niet om met een Doctor.

 46. Juan Belmonte Zegt:

  @ artikel

  Op zich sympathieke maatregel.

  Maar waarom juist nu
  Nu het carnaval op de Hollandse huizenmarkt
  Als vanouds
  Weer op volle toeren is.

  Waarom een oververhitte woningmarkt
  Verder oppoken:
  Met meer leningen (restschuldfinanciering door gemeenten)
  Met meer giften ?

  We zullen het antwoord gaan meemaken
  Ijs en en weder dienende 🙂

 47. Juan Belmonte Zegt:

  huizenhyper,

  Het is eerlijker naar de kleine spaarder en daarmee een prima maatregel.

  Belasting is collectieve roof
  Edoch noodzaak.

 48. Juan Belmonte Zegt:

  Ed:
  Goed nieuws! Geld moet rrrrrrollen!

  Dat was precies het motto
  Waarmee bizar hoge private schulden
  NL koploper
  Zijn opgebouwd
  Die huizenprijzen stuwden tot onrealistisch hoge hoogten.

  #daswaseinmal

 49. Nico de Geit Zegt:

  Voerman:
  Haha!
  Elke negatieve emotie valt te mobiliseren alhier.
  Nu weer een draadje afgunst.

  Voerman, vanochtend las ik over de nieuwe regels rond de vermogensrendementsheffing. Allemaal in het kader van nivellering. Maar is die ton schenking ook in het kader van nivellering? Dit is gewoon niet uit te leggen aan mensen met weinig geld.

  Wil je geld aan je kinderen geven, betaal dan hun boodschappen, hun auto, enz. Geef gewoon je pinpas mee. Dat mag. Maar misschien vertellen babyboomers liever aan iedereen hoe gul ze zijn.

  Ik ben overigens voorstander van warm schenken.

 50. Nico de Geit Zegt:

  tinus: als het mijn kinderen waren verplichte ik ze wel de besparing jaarlijks af te lossen

  Dan komt dat geld weer bij je terug en dan is het een lening, geen schenking.

 51. Nico de Geit Zegt:

  Ik vraag me af of je je kinderen een lening mag geven met een negatieve rente. Dan kunnen ze van die negatieve rente de lening aflossen. Dat is dus een langzame schenking.

  Babyboomers genoeg die denken dat het nu een mooi instapmoment is voor hun kinderen.

 52. Adamus Zegt:

  infowars.com/finan…for-abolishing-cash/

  Kwootje:
  Former Bank of England economist Jim Leaviss penned an article for the London Telegraph earlier this year in which he said a cashless society would only be achieved by “forcing everyone to spend only by electronic means from an account held at a government-run bank,” which would be, “monitored, or even directly controlled by the government.”

 53. Adamus Zegt:

  Iemand:
  Alweer een maatregel die koopwoningen duurder zal maken…

  En het gehate spaargeld doet afnemen; spaargeld dus waardelozer maakt!

 54. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Voerman, vanochtend las ik over de nieuwe regels rond de vermogensrendementsheffing. Allemaal in het kader van nivellering. Maar is die ton schenking ook in het kader van nivellering? Dit is gewoon niet uit te leggen aan mensen met weinig geld.

  Wil je geld aan je kinderen geven, betaal dan hun boodschappen, hun auto, enz. Geef gewoon je pinpas mee. Dat mag. Maar misschien vertellen babyboomers liever aan iedereen hoe gul ze zijn.

  Ik ben overigens voorstander van warm schenken.

  Wat is er mooier dan met de warme hand te schenken hoorde ik laatst iemand zeggen; een 67jarige (ex)onderwijzeres die al vanaf 1980 een WAO uitkering genoot. Een fam. met 2 inkomens….sinterklaas bestaat.

 55. László Zegt:

  Latida,

  Juan Belmonte admin,

  Tijl,

  Steven,

  Iemand,

  huizenhyper,

  Is niemand opgevallen dat de geciteerde tweet met “Ook ..” begint?

  De admin/Juan is geen wetenschapper.
  De admin/Juan is geen journalist.

  De admin/Juan is een populist.

 56. Frank77 Zegt:

  luisindepels,

  Ik zeg prijzen hoog te houden. Niet zwaaar te verhogen. Per definitie levert het oprekken van de mogelijkheden voor verkrijgen van krediet/vermogen tot meer kunnen bieden/betalen voor een huis (waardoor hoge prijzen op zijn minst hoog zouden kunnen blijven).In welke mate het bijdraagt, durf ik niet te zeggen. Misschien niets, misschien veel.

  Jouw stelling, dat het op basis van empirie niet veel heeft bijgedragen is mi, wel een kwantitatieve aanname die je niet kan onderbouwen omdat er meer parameters zijn die invloed hebben op de prijsontwikkeling van verkochte woningen (bv consumentenvertrouwen, kredietmogelijkheden, renteverlagingen etc)

 57. Adamus Zegt:

  huizenhyper:
  Ik had gehoopt dat Nederland zou stoppen met het belasten van spaargeld op basis van een fictief rendement van 4%(EFFECTIEF 1.2% ).
  Je betaald 1.2% belasting over je spaargeld, terwijl je op de bank 1.0% krijgt (en daalt nog steeds !!!).
  En dan heb je nog 1-2% inflatie.

  En wat gebeurt er:
  Er wordt nog steeds uitgegaan van een fictieve rente, en boven de 125duizend gaat die zelfs hard omhoog!

  En ze houden een slag om de arm: deze rentes kunnen worden bijgesteld per jaar. U mag raden…

  Mijn conclusie:
  De overheid is officieel van start gegaan met het roven van uw spaargeld.

  Als je net als oudere je zaak had verkocht en je zit met een paar ton op de bang wordt je nu geplukt.
  Ze jagen de hardwerkende mensen het land uit met deze maatregelen.
  Het hebben van spaargeld wordt te duur.
  Mensen met spaargeld zullen vluchten voor deze maatregel.

  DOM, DOM, DOM

  Uw overheid wil MEER

  60plussers met jonge kleinkinderen en misschien nog interesse in andere familie en vrienden vluchten niet 😉

 58. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Voerman, vanochtend las ik over de nieuwe regels rond de vermogensrendementsheffing. Allemaal in het kader van nivellering. Maar is die ton schenking ook in het kader van nivellering? Dit is gewoon niet uit te leggen aan mensen met weinig geld.

  Wil je geld aan je kinderen geven, betaal dan hun boodschappen, hun auto, enz. Geef gewoon je pinpas mee. Dat mag. Maar misschien vertellen babyboomers liever aan iedereen hoe gul ze zijn.

  Ik ben overigens voorstander van warm schenken.

  Bijna helemaal mee eens. Puntje is dat de kinderen op advies van de makelaar/adviseur al rekening houden met de erfenis vwb het aflossingsvrije deel.

 59. Adamus Zegt:

  dr.t:
  En het is ook nooit goed.
  Het onder water staan is een groot probleem. Wordt dat vermeden door middel van een schenking, dan heet dat het oneigenlijk stimuleren van de huizenprijzen.

  Prijsvorming op een vrije markt wordt erdoor voorkomen: manipulatie dus.

 60. Adamus Zegt:

  Tijl,

  Ad4: waarom mag er niet een heel huis geschonken worden?

 61. Adamus Zegt:

  Frank77:
  Alles doen om de prijzen kunstmatig hoog te houden. .. de vvd zit er niet namens de toekomst/jeugd van dit land. De vvd ziet het liefst zoveel mogelijk schuldslaven. Hod hoger, hoe beter… Bedankt…

  Pijnlijk is dat het de jeugd geen bal interesseert.

 62. Adamus Zegt:

  Steven:
  luisindepels,

  Zei ik 3 procent? Als het familie is vraag je dus maar 1 of zo. En heb jij er dan zo veel verstand van? Heb jij je tonnetje al gehad?

  Neemt de fiscus geen genoegen mee 😉 En waarom eigenlijk niet?

 63. Adamus Zegt:

  Kapotjeplov:
  Het heeft met afgunst weinig te maken. Naar wat ik vernomen heb kost deze maatregel straks 100 miljoen per jaar. Daar kun je jaarlijks pakweg 1000 sociale huurwoningen voor bouwen. Dat lijkt me een beter plan.

  Ook spaargeld moet verdwijnen: al moet het naar een bodemloze put.

 64. Frans Zegt:

  Adamus:
  infowars.com/finan…for-abolishing-cash/

  Kwootje:
  Former Bank of England economist Jim Leaviss penned an article for the London Telegraph earlier this year in which he said a cashless society would only be achieved by “forcing everyone to spend only by electronic means from an account held at a government-run bank,” which would be, “monitored, or even directly controlled by the government.”

  haha! Je grasduint op infowars.com. Die heb ik nooit durven te quoten dan wordt ik helemaal uitgekotst haha! 🙂 teveel ALU hoedjes wordt er dan gezegd.
  Niet dat ik daar veel kijk, zo goed als niet, maar AJ heeft wel veel gelijk gekregen. Boze tongen beweren dat ie in the pocket is van de banksters: heb ik weinig mee. Z’n vrouw is joods, dan ben je natuurlijk wat voorzichtiger in uitspraken rondom zionisme e.d.
  Ik maak me overigens ueberhaupt niet zo druk over dit soort dingen: het gaat om de informatie, en ja, je neemt in je achterhoofd altijd mee dat ie gekleurd is per definitie.

 65. Frans Zegt:

  Natuurlijk heb ik het hier al eerder gehad over de cashless society.

  Qua “vermogensrendementsheffing” : maak je niet druk, ze geven er maar een naam aan. Heb al vaker gezegd dat de overheid nooit zal toegeven dat ze fout zitten, maar zullen belasten totdat iedereen berooid is. Het pad waarop we nu zitten is een doodlopende straat: vuurwerk mag worden afgestoken vanaf eind September, begin Oktober, ook al lijkt het al begonnen te zijn in China en de US.

  De Chineze zeggen: dat u in interessante tijden mag leven: nou dan doen we! 🙂

  Sluit ook economisch ontwrichtende natuurrampen niet uit vanaf die datum by the way.

 66. Frans Zegt:

  O ja, had ik al gezegd dat de vrouw van Obama een omgebouwde man is? Moet ze of hij of het natuurlijk zelf weten, maar het geeft wel iets aan over de wrange humor van de zionistische pig & rat faces.
  Maar goed, misschien een beetje TE off topic! 🙂
  Aan de andere kant: net zo’n slechte grap en brutaal als het schaamteloze pro bankster beleid van (niet alleen) Nederland.

 67. Nico de Geit Zegt:

  Wibi Soerjadi, de ooit zo succesvolle pianist, die door zijn vingervlugheid op het klavier grote bewondering oogstte…..

  ‘voor het pand sloot de begenadigde creatieveling een hypotheek af van 4,5 miljoen euro, maar Wibi zag daarbij over het hoofd dat hij slechts voor de stenen had betaald en niet voor de grond. Wat hem jaarlijks een slordige 50.000 euro aan erfpacht kost’

  Maar dáárover praat Wibi niet graag, want die hoopt nog altijd op een koper voor het prachtige, maar ongewilde landgoed.

  telegraaf.nl/prive…ibi_nog_over___.html

 68. Tijl Zegt:

  dr.t: Laat me niet lachen Tijl. Er gaat van alle kanten gekd naar toe. Grondprijzen worden laag gehouden, goedkope woningen in een nieuwbouwproject worden mogelijk gemaakt door de duurdere woningen extra te belasten, voor verhuur geldt een maximum prijs, de verhuurders ontvangen huursubsidie en meer dan gemiddeld uitkeringen, doen meer dan gemiddeld een beroep op politie en gezondheidszorg en betalen veel mnder belasting.

  De verhuurders? Dat is inderdaad nieuws voor mij.
  Daar tegen over staat dat ze veel meer naar commerciële tv zenders kijken i.p.v. publieke, dat zou toch weer geld moeten schelen. Ik ben benieuwd hoeveel andere kul argumenten je erbij gaat halen, vast iets over de rijke stinkerd die elke dag dure biefstuk bij de slager koopt zodat het gehakt in de aanbieding kan.

 69. Tijl Zegt:

  Juan Belmonte: .???

  Ooit wel eens in Amsterdam vertoeft en daar sociale huur vergelijken met vrije huur ?

  Wat heeft dat met de bouwkosten te maken? Die zouden dan eerder lager moeten worden gehouden voor sociale woningbouw dan een project met koopwoningen.

  Hoge huurprijzen in de vrije sector in Amsterdam? Ik geef gewoon het heilige rendement en eenvoudige hebberigheid (gewoon omdat het kan) de schuld daarvan.

 70. Tijl Zegt:

  luisindepels: Hahahahahaha

  Volgens de EC wel hoor:

  De beschikking identificeert vier staatssteun elementen: de garantiestelling via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), steun van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) aan projecten en/of sanering, verkoop van grond onder de markprijs of op lage erfpachtcanon, en de mogelijkheid tot lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

  De EC heeft de heilige marktwerking hoog in het vaandel, die neem ik dus niet serieus.

  Er is ook marktwerking in het Midden-Oosten met vervoer van vluchtelingen over zee, mag ook niet.

  Het is ook veel economischer om 70 man in een klein vrachtwagentje to proppen dan gewoon in een touringcar.

 71. Nico de Geit Zegt:

  In deze grafiek heb ik de 100k vrij schenken meegenomen:

  nicodegeit.files.w…zenmarkt-zeepbel.jpg

 72. dr.t Zegt:

  Tijl: De verhuurders? Dat is inderdaad nieuws voor mij.
  Daar tegen over staat dat ze veel meer naar commerciële tv zenders kijken i.p.v. publieke, dat zou toch weer geld moeten schelen. Ik ben benieuwd hoeveel andere kul argumenten je erbij gaat halen, vast iets over de rijke stinkerd die elke dag dure biefstuk bij de slager koopt zodat het gehakt in de aanbieding kan.

  Huurders bedoelde ik in plaats van verhuurders.
  Verder ben ik je een beetje kwijt geraakt in de discussie, volgende keer maar weer beter.

 73. Nico de Geit Zegt:

  Ik denk dat gastarbeid beter werkt dan ‘arbeidsimmigratie’. In het Ruhrgebied zie je dat zigeuners nooit werken en Koerden werkeloos in de koffieshop zitten. Het werk wordt gedaan door jonge Oost-Europeanen die gewoon heen en weer rijden met hun auto.

  Wonen doet de gastarbeider niet echt in het gastland. Ze moeten een slaapplek hebben en iets te eten. Alles minimaal en vooral goedkoop.

  Als er echt handjes nodig zijn in Europa dan kunnen die handjes voordelig ingevlogen worden uit bijvoorbeeld Azië.

  Al generatie werkloze Marokkanen en zigeuners ‘arbeidsmigranten’ noemen is natuurlijk van de zotte. Als je Marokkaanse handjes in zou willen huren kun je ze beter invliegen. En alleen de handjes die je nodig hebt en niet de hele familie. Het is anderhalf uur vliegen.

  Kortom: arbeidsmigratie is een mislukt project omdat het invliegen van goedkope handjes voordeliger is. Veel voordeliger, omdat je precies in kunt vliegen wat je nodig hebt.

  Nederland heeft miljoenen arbeidsmigranten die in mijn beleving afgeschreven kunnen worden. Dat zij straks onze pensioenen gaan betalen en de huizenmarkt overeind gaan houden is onwaarschijnlijk.

  Zigeuners die straatkranten verkopen en Koerden die in de koffieshop zitten zijn natuurlijk prima mensen, maar in economisch opzicht zijn ze afgeschreven.

  Goedkope bekwame handjes invliegen en huisvesten heeft de toekomst. Tegelijkertijd is er in Rusland en China vraag naar bekwame Nederlanders, maar natuurlijk niet al te duur.

  Al die lage lonen hebben geen stuwend effect op de huizenprijzen.

 74. Voerman Zegt:

  Maar goed, dat autorijden zo duur is.
  Stel je voor, dat het geld wat uitgegeven wordt aan die hobby in het woonwereldje uitgegeven zou worden.
  Dat zou pas een opstuwende werking hebben op de huizenprijzen, tenminste als je de denktrant van de plat denkende zeepbellers alhier mag volgen.
  Zo zijn er nog een paar voorbeelden meer te noemen.

 75. maff Zegt:

  Oh heerlijke nieuwe wereld 🙂

  Met het van u in de NL geïnvesteerde pensioengeld ( Blackstone ) kunnen nu hypotheken in SPANJE worden kwijtgescholden, gewoon door de sleutel in te leveren, is dat niet liefff ? 😉

  bloomberg.com/news…on-spanish-mortgages

  Voor ps 🙂 stoppaydaypredator…%20-%20Loopholes.jpg

 76. maff Zegt:

  maff,

  Gatsie alweer vergeten ‘Blackstone Said to Offer Debt Forgiveness on Spain Mortgages’

 77. maff Zegt:

  Nico de Geit: nicodegeit.files.w…zenmarkt-zeepbel.jpg

  Ha, een echte onvervalste Geit, lol

 78. maff Zegt:

  De starterslening
  De restschuldlening
  De duurzaamheidslening
  De maatwerklening
  De stimuleringslening

  Voor als de bank u nikx meer leent ………

 79. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Blijven lachen maff en…
  “We have to dance until the music stops”:
  https://www.youtube.com/watch?v=bsJjOxGhAE0

 80. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit:
  Ik denk dat gastarbeid beter werkt dan ‘arbeidsimmigratie’.In het Ruhrgebied zie je dat zigeuners nooit werken en Koerden werkeloos in de koffieshop zitten. Het werk wordt gedaan door jonge Oost-Europeanen die gewoon heen en weer rijden met hun auto.

  Wonen doet de gastarbeider niet echt in het gastland. Ze moeten een slaapplek hebben en iets te eten. Alles minimaal en vooral goedkoop.

  Als er echt handjes nodig zijn in Europa dan kunnen die handjes voordelig ingevlogen worden uit bijvoorbeeld Azië.

  Al generatie werkloze Marokkanen en zigeuners ‘arbeidsmigranten’ noemen is natuurlijk van de zotte. Als je Marokkaanse handjes in zou willen huren kun je ze beter invliegen. En alleen de handjes die je nodig hebt en niet de hele familie. Het is anderhalf uur vliegen.

  Kortom: arbeidsmigratie is een mislukt project omdat het invliegen van goedkope handjes voordeliger is. Veel voordeliger, omdat je precies in kunt vliegen wat je nodig hebt.

  Nederland heeft miljoenen arbeidsmigranten die in mijn beleving afgeschreven kunnen worden. Dat zij straks onze pensioenen gaan betalen en de huizenmarkt overeind gaan houden is onwaarschijnlijk.

  Zigeuners die straatkranten verkopen en Koerden die in de koffieshop zitten zijn natuurlijk prima mensen, maar in economisch opzicht zijn ze afgeschreven.

  Goedkope bekwame handjes invliegen en huisvesten heeft de toekomst. Tegelijkertijd is er in Rusland en China vraag naar bekwame Nederlanders, maar natuurlijk niet al te duur.

  Al die lage lonen hebben geen stuwend effect op de huizenprijzen.

  Als het goedkoper is een Aziaat in te vliegen om de koppeling van je Renault te vervangen, dan zijn lonen hier te hoog. Zonder hoge lonen geen hoge huizenprijzen.

 81. maff Zegt:

  LOL, de banken maken zich zorgen in Grunn ………

  Ze zien het onderpand voor de verstrekte hypotheken LETTERLIJK afbrokkelen …..

 82. maff Zegt:

  Dutch Defend No-Money-Down Mortgages as Loans Targeted

  bloomberg.com/news…ose-lending-targeted

 83. Juan Belmonte Zegt:

  Tijl,

  Dank voor het antwoord.
  Nooit in Amsterdam geweest dus.

 84. Adamus Zegt:

  Nico de Geit,

  En de prijs van een vliegticket?

 85. Adamus Zegt:

  maff:
  LOL, de banken maken zich zorgen in Grunn ………

  Ze zien het onderpand voor de verstrekte hypotheken LETTERLIJKafbrokkelen …..

  Moeten geld retourneren aan de kopers van de securitisaties.

 86. Adamus Zegt:

  Adamus,

  Of zitten we dan op niveau deritivaten? -die helemaal uit het nieuws zijn 😉

 87. Adamus Zegt:

  Adamus,

  Derivaten!

 88. Nico de Geit Zegt:

  Adamus:
  Nico de Geit,

  En de prijs van een vliegticket?

  Vroeger was dat moeilijk en duur, maar dat is niet meer zo. Het grote voordeel met mensen invliegen is dat je precies in kunt vliegen wat je nodig hebt. Na gedane arbeid keren ze weer huiswaarts. Zo werkt gastarbeid.

  De hele familie over laten komen en die generaties lang van uitkeringen en sociale huurwoningen met huursubsidie voorzien vinden veel Nederlanders ook een erg goed model. Ik niet. Ik hou het liever kort. Nederlands, Brabants of Achterhoeks leren is niet nodig als ze komen om te werken in bepaalde beroepen.

 89. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Zo werkt gastarbeid.

  Maar die mensen kopen geen huizen. En dat zal wel niet mogen in Nederland.

 90. dr.t Zegt:

  Nico de Geit: Als het goedkoper is een Aziaat in te vliegen om de koppeling van je Renault te vervangen, dan zijn lonen hier te hoog. Zonder hoge lonen geen hoge huizenprijzen.

  Het gaat niet goed met je Nico.

 91. Nico de Geit Zegt:

  dr.t: Het gaat niet goed met je Nico.

  Denk je? Leg uit…. Heb je een hekel aan Aziatische schilders of zo? Wie wil nou niet lekker goedkoop zijn huis geschilderd hebben?

 92. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Wie wil nou niet lekker goedkoop zijn huis geschilderd hebben?

  Aan de ene kant alles lekker goedkoop, en aan de andere kant lekker dure huizen.

 93. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Aan de ene kant alles lekker goedkoop, en aan de andere kant lekker dure huizen.

  Pilletje vergeten, Nico?

 94. maff Zegt:

  ps,

  🙂 en zeg nooit nooit ….

  Een handboek voor de toekomst …. 60 minuten, een Tegenlicht over de collaps in Argentinië, en the aftermatch, ( van Schumllblog gepikt 🙂 )

  npo.nl/zeg-nooit-n…2-2012/VPWON_1165575

 95. maff Zegt:

  Adamus: Derivaten!

  Gelukkig off-balance 😉 en wat je niet ziet is er niet

  coreybradshaw.file…om/2015/06/u7pi3.jpg

 96. Juan Belmonte Zegt:

  maff,

  Precies

  laten we de marsmannetjes een ambassade geven in Frankfurt.
  Kunnen ze een bad bank overnemen.

  De eerste interplanetaire transacties
  worden de nieuwste vorm van financial engineering 🙂

 97. Juan Belmonte Zegt:

  maff:
  De starterslening
  De restschuldlening
  De duurzaamheidslening
  De maatwerklening
  De stimuleringslening

  Voor als de bank u nikx meer leent ………

  Hoogste tijd
  Voor de hulp van de marsmannetjes

  Die stellen gelukkig geen eisen aan het element terugbetalen
  Bij de activiteit
  “Lenen en weer terugbetalen”
  En zijn daarmee de ideale partij
  Om een vastgelopen oekoenomie
  Weer op gang te krijgen

 98. Juan Belmonte Zegt:

  Gelukkig (?) nemen de centrale banken
  Buitenaardse maatregelen 🙂

 99. maff Zegt:

  Juan Belmonte: Buitenaardse maatregelen 🙂

  Daar is niet over nagedacht …… 😉

  s3.amazonaws.com/l…_age-jfa2173_low.jpg

 100. maff Zegt:

  Adamus: -die helemaal uit het nieuws zijn

  Bullies 🙂 media.caglecartoon…09/13/118621_600.jpg

 101. Eek-a-mouse Zegt:

  Gaat die schenkvrijstelling per direct in of pas in 2017?

 102. Eek-a-mouse Zegt:

  Dat huizenprijzen stijgen is niet bij mij in de straat hoor.

  Van 240.000-250.000 euro in 2008 naar 185.000-195.000 euro 2015; heb het idee dat de huizen hier gewoon met de inflatie meestijgen ongeveer 2%, dus per saldo blijven de huizenprijzen gelijk ;-), stad: Tilburg.

 103. dr.t Zegt:

  Nico de Geit: Denk je? Leg uit…. Heb je een hekel aan Aziatische schilders of zo? Wie wil nou niet lekker goedkoop zijn huis geschilderd hebben?

  Nou goed Nico je verdient een inhoudelijke reactie.
  Goedkope arbeid wordt nu al ingekocht (bijv. poolse werknemers).
  Het aantal man-uren dat aan de bouw van een huis wordt besteed,neemt af door pre-febrictie van onderdelen.
  Het belang van de factor arbeid neemt ook in algemene zin af in het economisch proces. Een hoge productiviteit met een lagere vergoeding voor de productiefactor arbeid kan leiden tot verdere scheefgroei in vermogensverdelng. Tegelijkertijd is onze economie afhankelijk van koopkracht.
  In andere woorden indien het kopen van een huis onbereikbaar wordt voor iemand met een middeninkomen, heb je als maatschappij wel een probleem.

  Het inhuren van goedkope arbeidskrachten en ze zo snel mogelijk weer retourneren, lijkt me niet een goede oplossing.

 104. tufkaj Zegt:

  Eek-a-mouse: Gaat die schenkvrijstelling per direct in of pas in 2017?

  2017. Net voor de verkiezingen en voor maximaal effect kondigen we het nu vast aan.

 105. tufkaj Zegt:

  maff: Voor als de bank u nikx meer leent ………

  En allemaal uit de koker van Bouwfonds/Rabo Vastgoed.

 106. László Zegt:

  Eek-a-mouse: dus per saldo blijven de huizenprijzen gelijk

  Ik gebruik al een jaar de term “niet dalen”.

 107. Steven Zegt:

  Het is zowieso een rare regeling. (Hoe je het ook bekijkt)

  Vond de regeling voor goede doelen wel ok, maar voor het hooghouden van huizenprijzen is het natuurlijk alleen zinvol voor een beperkt gezelschap.

 108. Steven Zegt:

  dr.t,

  Als het te lastig wordt voor middeninkomens om een huis te kopen moeten de prijzen dus omlaag sukkeltje.. 😉

 109. Steven Zegt:

  Begin het nu bijna grappig te vinden dat
  dr.t,
  Geen grafieken kan lezen of een andere ernstige geestelijke stoornis heeft. (Geintje) 🙂

  (En ja ik drink te veel: tot morgen)

 110. dr.t Zegt:

  Steven:
  dr.t,

  Als het te lastig wordt voor middeninkomens om een huis te kopen moeten de prijzen dus omlaag sukkeltje..

  Ja, of je zou aan een andere vorm van herverdeling kunnen denken, of aan een inhaalslag wat betreft inkomens, nu het weer enigszins kan.
  Bovenal is de vraag interessant WAAROM de prijzen niet verder omlaag gaan!
  De maandelijkse kosten zijn relatief laag gezien de rentestand. maar ……

 111. tufkaj Zegt:

  Duidelijke shift naar langere rentevastperioden woningmarktcijfers…ekrente-langer-vast/

 112. Voerman Zegt:

  tufkaj: Duidelijke shift naar langere rentevastperioden

  +/- 45 jaar geleden was het voor de jonge starter bijna standaard om de rente voor 30 jaar vast te zetten.

 113. Voerman Zegt:

  Voerman: +/- 45 jaar geleden was het voor de jonge starter bijna standaard om de rente voor 30 jaar vast te zetten.

  Bovendien bleef men gemiddeld ong. maar 7 jaar in hetzelfde huis wonen, dus elke verhuizing bood nieuwe kansen. 🙂

 114. tufkaj Zegt:

  Voerman: +/- 45 jaar geleden was het voor de jonge starter bijna standaard om de rente voor 30 jaar vast te zetten.

  hmm, bij mijn weten bestond dat toen juist helemaal niet.

 115. Steven Zegt:

  Voerman,

  tufkaj,

  En..ze stonden aan het begin van de pyramide ongeveer 45 jaar geleden; dus het maakte niet uit wat voor regeling ze hadden: het leverde altijd geld op.

 116. ps Zegt:

  maff, bedankt voor het attenderen op deze documentaire.
  Argentinië is zonder meer een proeflaboratorium voor wat bij ons – ondanks alle tegenmaatregelen – te gebeuren staat. In Argentinië heeft de (reële) economie zich ontwikkelt van ruilmarkt naar zwarte markt, een tendens waarbij de bevolking vroeg of laat het heft in eigen handen neemt.
  Sinds de oertijd niks verandert!
  s3.amazonaws.com/l…ting-rde1613_low.jpg

 117. ps Zegt:

  Herstel: ontwikkeld; veranderd. 😉

 118. Frans Zegt:

  Speciaal voor de Geit! 🙂

  (Ik sta achter de strekking van het interview)

  youtube.com/watch?…038;feature=youtu.be

 119. Frans Zegt:

  Dit om maar ff aan te geven dat je best eens wat dieper kunt nadenken over de vluchtelingenstroom, en dat het geen toeval is.
  Zeer opmerkelijk dat blijkbaar niemand, in ieder geval niet de effing MSM het heeft over waarom de vluchtelingenstroom op gang is gekomen, wat is de oorzaak??

  Antwoord moet zijn de dat de oorlogen gevoerd door onder andere de NAVO aangestuurd door belangen van grote bedrijven, de oorlogsindustrie en de banken de oorzaak is.

  Die mensen lachen zich een kriek: ze verrijken zich ten kostte van “het volk” en het volk ligt daarna nog een keer krom vanwege de gevolgen.

 120. Frans Zegt:

  Deze is zeer interessant, zeker ook voor de Geit, ff totaan het einde kijken!

  youtube.com/watch?…038;feature=youtu.be

 121. maff Zegt:

  Van Schmull’s blog 🙂 vrij vertaald

  China zit nu in het Japanistan scenario ….. dit had toch niemand toch ooit kunnen bedenken, lol ( 10 jaar stagnatie is the BEST scenario )

  Voor ps 🙂 savethepostoffice.…oon-400×312.jpg

  En de bank HSBC heeft een pay-day zonder pay
  En een Buiter is in paniek, hij wil gaan QE-en tot de laatste mens op aarde
  En een El-Erian die geheimtaal spreekt

  En ‘the mother of all bail-outs en bail-ins’ is in aantocht …..

 122. Nico de Geit Zegt:

  Heeft iemand nog goede ideeën omtrent het ontwijken van de bizarre maatregelen inzake de vermogensrendementsheffing?

 123. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit:
  Heeft iemand nog goede ideeën omtrent het ontwijken van de bizarre maatregelen inzake de vermogensrendementsheffing?

  Ik zit net naar pensioensparen te kijken. De inleg is aftrekbaar van de inkomstenbelasting, er wordt geen VRH geheven. Wat weer vrijkomt als je oud bent valt dan in box 1.

  Ik ben bang dat hetgeen vrijkomt tegen de tijd dat ik 67+ ben van mijn AOW wordt afgetrokken. Hetzelfde geldt voor een pensioenverzekering en een eigen betaalde woning. Je spaart dan dus voor niks.

  De vraag is natuurlijk in hoeverre die angst, dat de AOW in een soort bijstand verandert, terecht is.

  Blijft over: niet werken of minimaal werken en sparen buiten het zicht van de belastingdienst.

  Verkassen doe ik pas als hier geen donder meer te verdienen is en de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan de inkomsten. Mijn klanten zitten in Nederland dus zolang ik daar mijn geld mee verdien ben ik belastingplichtig in Nederland.

  20 km verderop – in Duitsland – is geen vermogensrendementsheffing. Geit in het Duits: Ziege. Met hoofdletter.

 124. luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: Heeft iemand nog goede ideeën omtrent het ontwijken van de bizarre maatregelen inzake de vermogensrendementsheffing?

  Een stolpboerderij in een buitengebied in Noord Holland? Nu circa 6 ton, op de top van de markt nog 1,2 miljoen (#alles door de hellûft).

 125. Nico de Geit Zegt:

  luisindepels: alles door de hellûft

  Dit is mijn verwachting inzake de Nederlandse huizenmarkt:

  nicodegeit.files.w…zenmarkt-zeepbel.jpg

  Met zo’n verwachting ga je niets kopen natuurlijk. Recent dat artikel gelezen over het Ruhrgebied met onverhuurbare en onverkoopbare huizen vanwege primitieve culturen. In Nederland gaat het op steeds meer plaatsen ook die kant op.

  In plaats van de primitieve culturen te concentreren wordt het probleem gedwongen gespreid over het hele land, misschien zelfs door de hele EU. Ik heb niets met primitieve culturen en als ze barbaars en gewelddadig zijn nog minder.

 126. Tijl Zegt:

  Juan Belmonte:
  Tijl,

  Dank voor het antwoord.
  Nooit in Amsterdam geweest dus.

  Ik heb hier het hele weekend over nagedacht.

  Blijkbaar denkt Juan dat de hoogte van de huren gerelateerd zijn aan de bouwkosten van woningen, en dus niet aan de “marktwaarde” van woningen.

  Graag verneem ik van Juan of ik tevergeefs het hele weekend hieraan heb besteed.

  PS. Ik ben ook wel eens in London geweest.

 127. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: De vraag is natuurlijk in hoeverre die angst, dat de AOW in een soort bijstand verandert, terecht is.

  Net nog even rondgekeken en ze hebben het erover. Dan zal het wel niet zo lang meer weg zijn. Sterker: het is al begonnen. Langzaam natuurlijk maar toch.

  Wen er maar aan: als je geld hebt krijg je geen bijstand en huursubsidie en straks ook geen AOW. Of een totaal oninteressant bedrag met heel veel voorwaarden.

 128. Nico de Geit Zegt:

  Tijl: Blijkbaar denkt…..

  Dat denken is lastig soms. Het zou best weleens kunnen dat bepaalde personen denken dat IK een Aziaat in wil vliegen om de koppeling van mijn Renault te vervangen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Die Aziaten werken in een auto-onderhoud-centrum waar alle Renaults naartoe gaan als de koppeling eruit ligt. Die krijg je helemaal niet te zien of te spreken.

  Hetzelfde geldt voor internetshoppen. Sommige mensen denken misschien dat Albert-Hein-meisjes hun op internet bestelde boodschappen bij elkaar verzamelen, want dat stond op het plaatje van de reclame.

  Veel mensen, de meerderheid, zijn gewoon absolute muppets.

 129. Nico de Geit Zegt:

  100.000 vrij schenken en de vermogensrendementsheffing omhoog. Je zou bijna samenhang verwachten.

 130. remco17 Zegt:

  Kosten wat het kost moeten de banken en speculanten gered worden. Allemaal over de rug van de woningzoekende.
  Nederland is leeg en een eenvoudig huis bouwen hoeft niet meer dan een ton te kosten. Maar dat doen we niet, want er zijn teveel mensen gebaat bij schaarste.
  Marktwerking? Laat me niet lachen

 131. remco17 Zegt:

  Kosten wat het kost moeten de banken en speculanten gered worden. Allemaal over de rug van de woningzoekende.
  Nederland is leeg en een eenvoudig huis bouwen hoeft niet meer dan een ton te kosten. Maar dat doen we niet, want er zijn teveel mensen gebaat bij schaarste.
  Marktwerking? Laat me niet lachen

 132. László Zegt:

  Nico de Geit: 100.000 vrij schenken en de vermogensrendementsheffing omhoog. Je zou bijna samenhang verwachten.

  Joh.

  László: Is niemand opgevallen dat de geciteerde tweet met “Ook ..” begint?

 133. Voerman Zegt:

  Steven: En..ze stonden aan het begin van de pyramide ongeveer 45 jaar geleden; dus het maakte niet uit wat voor regeling ze hadden: het leverde altijd geld op.

  Fout!
  Als je 45 jaar geleden starter was werd je door de hele familie voor gek verklaard. Jezelf in de schuld steken was toen een groot taboe.
  Verder was het veelal armoede en jaren sappelen.
  Ook toen was er geen redelijk betaalbare huurwoning aan te komen.
  Pyramides bestonden toen alleen nog in Egypte. 🙂

 134. Steven Zegt:

  Voerman,

  Dat klopt. De huizenzeepbel piramide moest nog gebouwd worden. (Kijk maar naar de grafiek van Geit…

 135. Latida Zegt:

  Steven,

  Hier iets meer over de betaalbaarheid 45 jaar geleden:

  ftm.nl/column/de-b…woningen-vanaf-1970/

 136. Latida Zegt:

  Steven,

  Hier iets meer over de betaalbaarheid 45 jaar geleden:

  ftm.nl/column/de-b…woningen-vanaf-1970/

 137. Latida Zegt:

  Waar heb ik dat toch eerder gehoord?

  “Volgens Buunk is er in 2003 teveel geld in gestopt en is er juridisch een puinhoop van gemaakt. Men had toen en later moeten inzien dat er veel te veel geld is geleend, omdat de afbetaling onmogelijk is.”

  telegraaf.nl/binne…enskaart_in____.html

 138. Steven Zegt:

  Latida,

  Bedankt! Al gaat dat natuurlijk alleen over de betaalbaarheid per maand en niet over de absurde prijsstijgingen. Dan is dit een betere grafiek: marketupdate.nl/wp…nkomen-nederland.png

 139. Voerman Zegt:

  tufkaj: hmm, bij mijn weten bestond dat toen juist helemaal niet.

  Jawel!
  Hypotheken op basis van 30-jarige annuïteit meestal.

 140. henk 6 Zegt:

  Even off topic.

  In de omgeving Amsterdam merk ik een grote bouwwoede. Wat door onderstaand bericht wordt bevestigd.

  cobouw.nl/nieuws/a…3-procent-hoger-plan

  Quote uit bovenstaande : “Als het huidige tempo zich voortzet worden dit jaar ruim 65.000 bouwvergunningen verstrekt.”

  Ik denk dat deze bouw woede wel eens de belangrijkste factor kan zijn in een volgende prijsdaling van bestaande woningen. Wat we namelijke zien is dat de schaarste in woningvoorraad zeer snel afneemt zeker bij deze aantallen.

  Ik raad mensen aan om eens te kijken op CBS.nl daar zie je dat het gat tussen woningvoorraad en aantal huishoudens snel daalt en al jaren daalt. Met deze bouwsnelheid, zijn we binnen 2 jaar (gemiddeld genomen voor heel NL) bij een woningenoverschot aangekomen. (Amsterdam blijft een issue)

  Tevens zie ik dat nieuwbouw woningen toch wel een goede prijs prestatie hebben, dus het blijft attractief om te bouwen. Er zijn kopers zolang deze prijs prestatie verhouding goed is tov bestaande bouw. Het is het belang van de bouwers en de gemeente om dit niveau in stand te houden.

 141. Tijl Zegt:

  Is dit inclusief alle kantoorpikken die omgebouwd worden tot woningen, wordt dat als nieuwbouw beschouwd?

  Is dit inclusief de mooie plannen voor 30m2 woningen voor studenten a € 550,- in de maand?

  Dan gaat de teller wel hard ja.

 142. maff Zegt:

  ‘Zolang economen zichzelf niet begrijpen zullen ze de wereld ook niet begrijpen’

  mejudice.nl/artike…d-ook-niet-begrijpen

  groupthink 🙂 superbious.com/pic…ink-120-1-480440.jpg

 143. ps Zegt:
 144. Adamus Zegt:

  Manna: ftm.nl/column/de-s…8;utm_medium=twitter van €4 naar €400 m2

 145. maff Zegt:

  Henk 6 lol, zo leuk is ie, als altijd 🙂

  Voorraad woningen 2014 7 535 315
  Aantal huishoudens 2014 7 590 222
  Spookburgers 427.304
  Zwervers 27.000

 146. maff Zegt:

  maff,

  Oeps, vergeten en 190.000 woningen staan langdurig leeg

 147. henk 6 Zegt:

  maff:
  Henk 6lol,zo leuk is ie, als altijd

  Voorraad woningen 20147 535 315
  Aantal huishoudens 20147 590 222
  Spookburgers 427.304
  Zwervers 27.000

  Heb jij de URL voor deze cijfers?

 148. Eek-a-mouse Zegt:

  Opvallend dat als de huizenprijzen al meer als 1 jaar stijgen volgens de gevestigde orde, te koop staande huizen bij mij in de straat die te koop staan onder de huidige WOZ-waarde, uit de verkoop worden gehaald omdat er geen vraag naar is, rara wat klopt hier niet..?

 149. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Jawel!
  Hypotheken op basis van 30-jarige annuïteit meestal.

  Goed verhaal voor een commercial: ‘Vroeger sloten we ook een 30-jarige hypotheek af, met aflossen. Goed dat we dat toen gedaan hebben.’Waaruit de meeste kijkers de conclusie zullen trekken dat huizenprijzen altijd excessief stijgen.

 150. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Jawel!
  Hypotheken op basis van 30-jarige annuïteit meestal.

  Dezelfde veilige en vertrouwde hypotheek als opa 40 jaar terug.

 151. Nico de Geit Zegt:

  henk 6: Wat we namelijke zien is dat de schaarste in woningvoorraad zeer snel afneemt zeker bij deze aantallen.

  Er zijn heel veel immigranten die die kant opwillen. En die willen graag iets nieuws. Dus er is een vraagoverschot.

 152. henk 6 Zegt:

  maff,

  Aantal huishoudens 2014: 7 590 222
  Voorraad woningen 2014: 7 535 315

  Het is wel belangrijk te stellen dat van die 7.5 mio huishoudens er 2.8 mio huishoudens zijn bestaande uit 1 persoon. Het is aannemelijk dat een deel van deze mensen, bv studenten een woning delen….

  ——————————–

  Stelling 1: Het is dus wel aannemelijk te maken dan we dicht bij het omslagpunt zitten dat we geen woning schaarste meer hebben.

  Als gevolg van bovenstaande zou het toch ook zo moeten zijn dat de waarde van een huis niet meer afhankelijk zal zijn van maximale leen capaciteit, maar veel meer van vraag en aanbod.
  Deze nieuwe weten voor prijsbepaling zullen geleidelijk aan intreden.

  Stelling 2: bij gebrek aan woningschaarste wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod en niet meer door max leencapaciteit.

  Deze nieuwe situatie doet zich al voor in de krimp gebieden, waarbij deze prijs niet meer gebonden lijkt aan maximale leencapaciteit maar meer aan vraag en aanbod.

  Graag feedback….

 153. henk 6 Zegt:

  Nico de Geit: Goed verhaal voor een commercial: ‘Vroeger sloten we ook een 30-jarige hypotheek af, met aflossen. Goed dat we dat toen gedaan hebben.’Waaruit de meeste kijkers de conclusie zullen trekken dat huizenprijzen altijd excessief stijgen.

  De aanwas van immigranten is al opgenomen in de toename van het aantal huishoudens van het CBS. Als we geen immigranten hadden zaten we al in een krimpfase van de bevolking.

  Laats in het nieuws, zal de URL zoeken.

 154. henk 6 Zegt:

  Eek-a-mouse:
  Opvallend dat als de huizenprijzen al meer als 1 jaar stijgen volgens de gevestigde orde, te koop staande huizen bij mij in de straat die te koop staan onder de huidige WOZ-waarde, uit de verkoop worden gehaald omdat er geen vraag naar is, rara wat klopt hier niet..?

  Exact op sommige plekken is er gewoon vraag uitval.
  Het aantal van die plekken is aan het toenemen.

 155. henk 6 Zegt:

  henk 6: Exact op sommige plekken is er gewoon vraag uitval.
  Het aantal van die plekken is aan het toenemen.

  vraag uitval door demografie

 156. henk 6 Zegt:

  Nico,

  Je ziet dat de krimp / groei in bijgaande kaart per regio.

  cbs.nl/nl-NL/menu/…in-aantal-regios.htm

  immigratie is voornaamste reden.

  Maar ondanks dat is de aanwas van nieuwe woningen groter dan de aanwas van immigranten…..

 157. Juan Belmonte Zegt:

  Tijl: Ik heb hier het hele weekend over nagedacht.

  Blijkbaar denkt Juan dat de hoogte van de huren gerelateerd zijn aan de bouwkosten van woningen, en dus niet aan de “marktwaarde” van woningen.

  Graag verneem ik van Juan of ik tevergeefs het hele weekend hieraan heb besteed.

  PS. Ik ben ook wel eens in London geweest.

  Juan zal, als hij uw denklijn goed gevat heeft,
  Om u te antwoorden,
  Hier een weekend in London over nadenken.

  U noemt nogal wat. 🙂

 158. Juan Belmonte Zegt:

  Steven:
  Latida,

  Bedankt! Al gaat dat natuurlijk alleen over de betaalbaarheid per maand en niet over de absurde prijsstijgingen. Dan is dit een betere grafiek: marketupdate.nl/wp…nkomen-nederland.png

  Mooie plaat.

  Terwijl de polonaise op de hollandsche huizenmarkt
  Vrolijk doordendert
  Zijn er ook mensen die ongeacht de waan van de mainstream media dag
  Grote lijnen kunnen schetsen.

 159. Juan Belmonte Zegt:

  Zoooooooo

  Laten we ons maar mentaal gaan voorbereiden op wederom
  Nogmaals en opnieuw
  Precrisis verkoopaantallen en prijsstijgingen in najaar 2015.

  Immers de Rijksgebouwendienst gaat er helemaal voor.

  nvm.nl/actual/augu…uns_via_veiling.aspx

 160. Juan Belmonte Zegt:

  maff:
  ‘Zolang economen zichzelf niet begrijpen zullen ze de wereld ook niet begrijpen’

  mejudice.nl/artike…d-ook-niet-begrijpen

  groupthink superbious.com/pic…ink-120-1-480440.jpg

  Wie in the end of history gelooft
  -Oekoenomen hebben de wijsheid in pacht en moeten boven al-
  Alle mogelijke maatregelen nemen om die oekoenomie
  Kostte wat kost
  Te stimuleren

  Gelukkig zijn er nogal wat van en houden ze met het collectief
  De boel in het gareel 🙂

 161. Nico de Geit Zegt:

  Juan Belmonte: Hier een weekend in London over nadenken

  Ik heb een keer een economieboek gelezen in Kenia. Dat was erg verhelderend omdat alles wat erin stond daar gewoon niet werkt. Gewoon omdat de mensen daar anders zijn.

  Dat mensen verschillend zijn, dat kwartje is nog niet gevallen bij alle westerlingen.

 162. Nico de Geit Zegt:

  De plaats waar je over iets nadenkt is erg belangrijk. Op sommige plaatsen kun je nauwelijks denken, op andere plaatsen zie je alles helder. Om iets goed te kunnen waarnemen is vaak wat afstand noodzakelijk.

 163. Latida Zegt:

  Vreemd, enige tijd geleden kondigden banken al aan hun aandeel op de hypotheekmarkt te willen verminderen.

  De pensioenfondsen zouden dan moeten worden ingezet om de woningmarkt te redden.

  En wat lees is ik net?

  “En de concurrentie neemt toe, vooral van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben veel geld dat ze moeten beleggen. Staatsleningen leveren nauwelijks rendement op, dus zijn hypotheken een dankbaar alternatief. ,,Het is een heel interessante markt voor verzekeraars. Ze kunnen hun geld voor lange tijd uitzetten en een hypotheek levert een stabiel en betrouwbaar rendement op. Dat is precies wat verzekeraars zoeken,” zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV).

  Datzelfde geldt voor de pensioenfondsen. Die hebben in een paar maanden tijd al voor 1 miljard euro aan hypotheken weggezet, dat is 5 procent van de nieuwe hypotheken.

  De banken maken zich boos om de nieuwe concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen hoeven aan veel minder strenge kapitaaleisen te voldoen, zeggen ze, en dat geeft ze een financieringsvoordeel. Voor Rabobank, traditioneel de grootste hypotheekverstrekker, is de lol er af. ,,Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken. ”

  ad.nl/ad/nl/1012/N…hypotheekmarkt.dhtml

  Ah kijk daar is het, bericht van vorig jaar maart

  “De Rabobank wil volgens Reuters haar hypotheekportefeuille de komende 30 jaar halveren.”

  huizenmarkt-zeepbe…rtefeuille-halveren/

  Waarom zouden banken zich willen terugtrekken uit de ‘meest winstgevende’ markt? Nou? Iemand?

  En waarom zouden banken de ‘vette winstkluif’ van de hypotheekverstrekkers aan pensienfondsen overlaten?

  Nou?

  JA want de regelgeving is nu zo streng, zo wijst zij nu naar de nieuwe regelgeving van de overheid. Precies net zoals de overheid naar de banken wijst als er zich weer een zoveelste ‘fait accompli’ voordoet..

 164. Latida Zegt:

  Vreemd, enige tijd geleden kondigden banken al aan hun aandeel op de hypotheekmarkt te willen verminderen.

  De pensioenfondsen zouden dan moeten worden ingezet om de woningmarkt te redden.

  En wat lees is ik net?

  “En de concurrentie neemt toe, vooral van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben veel geld dat ze moeten beleggen. Staatsleningen leveren nauwelijks rendement op, dus zijn hypotheken een dankbaar alternatief. ,,Het is een heel interessante markt voor verzekeraars. Ze kunnen hun geld voor lange tijd uitzetten en een hypotheek levert een stabiel en betrouwbaar rendement op. Dat is precies wat verzekeraars zoeken,” zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV).

  Datzelfde geldt voor de pensioenfondsen. Die hebben in een paar maanden tijd al voor 1 miljard euro aan hypotheken weggezet, dat is 5 procent van de nieuwe hypotheken.

  De banken maken zich boos om de nieuwe concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen hoeven aan veel minder strenge kapitaaleisen te voldoen, zeggen ze, en dat geeft ze een financieringsvoordeel. Voor Rabobank, traditioneel de grootste hypotheekverstrekker, is de lol er af. ,,Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken. ”

  ad.nl/ad/nl/1012/N…hypotheekmarkt.dhtml

  Ah kijk daar is het, bericht van vorig jaar maart

  “De Rabobank wil volgens Reuters haar hypotheekportefeuille de komende 30 jaar halveren.”

  huizenmarkt-zeepbe…rtefeuille-halveren/

  Waarom zouden banken zich willen terugtrekken uit de ‘meest winstgevende’ markt? Nou? Iemand?

  En waarom zouden banken de ‘vette winstkluif’ van de hypotheekverstrekkers aan pensienfondsen overlaten?

  Nou?

  JA want de regelgeving is nu zo streng, zo wijst zij nu naar de nieuwe regelgeving van de overheid. Precies net zoals de overheid naar de banken wijst als er zich weer een zoveelste ‘fait accompli’ voordoet..

 165. Juan Belmonte Zegt:

  Nico de Geit,

  In Kenya werkt vanalles wat anders.
  Sommige mensen verbazen zich hier vanuit hun culturele achtergrond
  Behoorlijk over.

  In zuidelijk Afrika zijn er ook wel verkoopprocessen
  Waarbij de klant zijn eigen kortingen kan bepalen, dan wel gewoon bepaalt, dan wel niet betaalt.
  Laat dat nu toch ook gewoon te begroten zijn. 🙂

 166. Juan Belmonte Zegt:

  Nico de Geit:
  De plaats waar je over iets nadenkt is erg belangrijk. Op sommige plaatsen kun je nauwelijks denken, op andere plaatsen zie je alles helder. Om iets goed te kunnen waarnemen is vaak wat afstand noodzakelijk.

  London
  ….
  Is the place for me 🙂

  Daar is afstandelijkheid
  In ruime mate voorhanden.

 167. Latida Zegt:

  Goed luisteren naar de eerste 2 minuten van Kees de Kort:

  De economie is na 7 jaar nu pas ongeveer net zo groot als 7 jaar geleden.

  Arbeidsmarkt, huizenmarkt, winkelstraten, kantoren, sparen, risico’s in wereldeconomie zijn nu echter allemaal minder..

  Banken ‘misschien iets sterker’.

 168. Juan Belmonte Zegt:

  Sin poesia
  No se puede torear

  Al lukt het sommigen ook gewoon
  Om ondanks een beeldige woordenbrij
  Wapperloos door het leven te gaan

  Ontwapperend 🙂

 169. Juan Belmonte Zegt:

  @ Bep

  Goed gedaan jochie !!!

  Muy buenas noches
  Juan

 170. Nico de Geit Zegt:

  Juan Belmonte: Daar is afstandelijkheid
  In ruime mate voorhanden.

  Keep your distance.

 171. Latida Zegt:

  “We schommelen conjunctureel wat rond een nulgroei de laatste zeven jaar. Wat evenwel niet wordt vermeld, is dat we inmiddels wel vijfhonderdduizend monden meer te voeden hebben dan in 2008 (cijfers van hetzelfde CBS). De gemiddelde welvaart per Nederlander is dus 3 procent lager dan in 2008.”

  volkskrant.nl/opin…-niet-goed~a4132911/

 172. Frans Zegt:

  remco17:
  Kosten wat het kost moeten de banken en speculanten gered worden. Allemaal over de rug van de woningzoekende.
  Nederland is leeg en een eenvoudig huis bouwen hoeft niet meer dan een ton te kosten. Maar dat doen we niet, want er zijn teveel mensen gebaat bij schaarste.
  Marktwerking? Laat me niet lachen

  Precies! 🙂 Heb je aardig de kern te pakken!

 173. maff Zegt:

  @ henk 6 hoop dat het lukt 🙂

  Mutaties in de woningvoorraad vois.datawonen.nl/…,2000,2005,2010,2011

  Aantal huishoudens statline.cbs.nl/St…=T,G3&STB=G1,G2

 174. maff Zegt:

  Voor ps 🙂 media.cagle.com/95…03/21/108545_600.jpg

  Uit het boek der boeken uiteraard ……..

 175. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Om een variant te gebruiken: als China niest, is de rest van de wereld doodziek.
  thinkpyxl.com/blog…5/panda-sneeze-o.gif

 176. luisindepels Zegt:

  Latida,

  Uit de column:

  Behalve dat de Nederlandse welvaart de afgelopen zeven jaar 3 procent is gedaald en de conjunctuur de komende twee jaar verslechtert, is ook de internationale structurele economische situatie onheilspellend. Hoge schulden, lage rentes, valutaoorlogen, geldverruiming, haperen-de economieën, ongelijkheid. Door de grote verwevenheid is het niet onwaarschijnlijk dat we afstevenen op een wereldwijde crash, gevolgd door oorlogsinvesteringen om de economieën uit het slop te trekken, en oorlog, zoals tachtig jaar geleden.

  Ja, dat is allemaal waar. Alleen de missende schakel is dat het zeer waarschijnlijk is dat ‘men’ bovenstaande scenario uiteindelijk altijd zal proberen te vermijden. Wees dus niet verbaast dat er weer nieuwe maffe fratsen bedacht gaan worden, om het bovenstaande zolang mogelijk te vermijden. Die dreiging is er namelijk altijd en soms ontbrand die, maar vaker wordt het met kunst en vliegwerk vermeden.

 177. Latida Zegt:

  “Volgens de econoom Robert J. Gordon zijn we in de westerse wereld bezig aan een langdurige periode van nog zeker twintig jaar met in het gunstigste geval zeer lage groei door afname van de arbeidsparticipatie als gevolg van de vergrijzing, verzadiging van het opleidingsniveau van de bevolking, de ontstane vermogens- en inkomensongelijkheid, de wereldwijde torenhoge schulden, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de negatieve gevolgen door de aantasting van het klimaat. Allemaal langetermijnontwikkelingen die niet één-twee-drie met het bijdrukken van geld door centrale banken of overheidsbezuinigingen zijn op te lossen.”

  Wie blieft er nog een studielening, een starterslening of een hypotheek met een LTV van 103%?

  En maar de huren verhogen en jubelen als de huizenprijzen stijgen.

  Moet je straks nog maar eens kijken over 2-5 jaar, als de rente gaat stijgen, wat er van de huidige prijzen overblijft. Wat er dan nog van de HRA overblijft, en van de pensioenen.

  De schenkingsverruiming lijkt een manier te zijn om onderwaterstaanders een mogelijkheid te geven om versneld eruit te komen. Heb je dat niet, jammer dan, pech gehad.

  Al die onderwaterstaanders waarvan een deel flink aan het aflossen is zal nog jarenlang een neerwaartse druk op de binnenlandse economie uitoefenen, evenals de huurverhogingen. Steeds meer mensen vallen bovendien buiten de boot, met alle kosten van dien.

  Ook de vluchtelingenstroom levert niet bepaald meteen geld op, en de overheid blijft maar bijlenen vanwege de lage rente, maar als die straks gaat stijgen, dan zit je ook daar met de gebakken peren.

  Wie kan er nog een positief langetermijn scenario schetsen waarin de werkeloosheid afneemt, het gemiddelde loon omhoog gaat, de staatsschulden krimpen en het gemiddelde vermogen omhoog gaat?

 178. Latida Zegt:

  luisindepels:
  Latida,

  Uit de column:

  Behalve dat de Nederlandse welvaart de afgelopen zeven jaar 3 procent is gedaald en de conjunctuur de komende twee jaar verslechtert, is ook de internationale structurele economische situatie onheilspellend. Hoge schulden, lage rentes, valutaoorlogen, geldverruiming, haperen-de economieën, ongelijkheid. Door de grote verwevenheid is het niet onwaarschijnlijk dat we afstevenen op een wereldwijde crash, gevolgd door oorlogsinvesteringen om de economieën uit het slop te trekken, en oorlog, zoals tachtig jaar geleden.

  Ja, dat is allemaal waar. Alleen de missende schakel is dat het zeer waarschijnlijk is dat ‘men’ bovenstaande scenario uiteindelijk altijd zal proberen te vermijden. Wees dus niet verbaast dat er weer nieuwe maffe fratsen bedacht gaan worden, om het bovenstaande zolang mogelijk te vermijden. Die dreiging is er namelijk altijd en soms ontbrand die, maar vaker wordt het met kunst en vliegwerk vermeden.

  Dat is zeker wel te hopen en ook te verwachten. Er is ook een generationele transformatie aan het plaatsvinden waarbij oudere generaties de teugels aan jongere generaties moeten overdragen. Verjonging van bestuur komt hopelijk ook ten goede aan het soort beleid dat her en der wordt vormgegeven. Op veel plekken is het juist de archaische benadering van vraagstukken die om vernieuwing schreeuwen, gebruik makend van de mogelijkheden die jongeren vaak wel zien, maar die onbenut blijven vanwege de stroperige vrom waarin alles blijkbaar gegoten dient te worden.

  Daarvoor is volgens mij in het algemeen niet grootschaligheid, maar kleinschaligheid de sleutel. Niet centralisatie van macht, maar decentralisatie en meer lokale autonomie.

  De huidige lichting die nu in het zadel zit, in openbaar bestuur, journalistiek en bedrijfsleven, zit daar vaak al meer dan 20 tot 30 jaar en langer. Die vertonen vaak pavlov reacties als het aankomt op het nemen van belsissingen. Beslissingen die vaak niet voldoende ambitieus zijn en kijken naar de toekomst, maar gesloten en gericht op centralisatie van de zeggenschap.

  De snelheid en de manier waarop die transformatie plaatsvindt, daar zal het van af hangen. Geven we jongeren de kans om hun potentieel waar te maken of blijven we krampachtig vasthouden aan het verleden?

  Net zoals in de jaren 60 en 70, toen er een omslag is plaatsgevonden, moet dat nu weer gebeuren. Het zal niet makkelijk zijn voor veel ouderen om een stapje opzij te doen, maar ik vrees dat juist daar de grootste waardedalingen in de huizenmarkt gaan plaatsvinden.

  Van de 228,000 die nu op funda te koop staan, moet ongeveer een derde 3 ton of meer opbrengen, terwijl er bijna de helft goedkoper zijn dan 2 ton.

  Je zal maar met een groot huis van 4-9 ton zitten buiten de randstad waar je nog een hypotheek op hebt zitten van een paar ton.

  Grote kans dat de virtuele winst straks een stuk kleiner uitpakt, daar zit het meeste lucht in momenteel.

 179. maff Zegt:

  De kwetsbaarste huishoudens van de héle wereld )

  En waarom staat de NL altijd en nog steeds bovenaan ? 😉

  Nieuw plaatje 🙂 ( inclusief de schuldengroei 2007 – 2014)

  edge.alluremedia.c…nsey-debt-ratios.jpg

 180. luisindepels Zegt:

  maff: Nieuw plaatje

  O jammer, Zuid Afrika ontbreekt deze keer, die zit ook ergens rond de 30-40. Afgaande op dit plaatje kan je veeeeeeeeel beter wonen in Rusland, Brazilie (of Zuid Afrika). Zouden de armoedzaaiers in die landen wel beseffen hoe goed ze het hebben vergeleken met die bankslaven in Scandinavie of Holland?

 181. Voerman Zegt:

  luisindepels: Afgaande op dit plaatje kan je veeeeeeeeel beter wonen in Rusland, Brazilie (of Zuid Afrika).

  Ligt eraan tot welke klasse je ter plaatse behoort.
  Behoor je in Nederland tot de juiste klasse, dan is het ook hier nog niet zo slecht! 🙂

 182. Voerman Zegt:

  luisindepels: Afgaande op dit plaatje kan je veeeeeeeeel beter wonen in Rusland, Brazilie (of Zuid Afrika).

  Ligt eraan tot welke klasse je ter plaatse behoort.
  Behoor je in Nederland tot de juiste klasse, dan is het ook hier nog niet zo slecht! 🙂

 183. ps Zegt:

  maff,

  “Wie es ist, seit 1250 Tagen auf Reisen zu sein?”
  rp-online.de/leben…u-sein-aid-1.5353421

  “Hattest du jemals einen Kulturschock?
  Smit: Ehrlich gesagt, der einzige Ort, der mir einen Kulturschock verpasst ist Zuhause in den Niederlanden. Wenn ich sehe wie die Leute dort hart arbeiten, um die Schulden für ihr Haus abzubezahlen, obwohl sie dort kaum Zeit verbringen, weil sie die ganze Zeit arbeiten…Das ist so eine andere Kultur zu dem was ich kenne. Ich meine damit den Wert darauf zu legen Zeit mit Freunden und Familie zu verbringen und damit die Dinge zu tun, die man liebt, anstatt so viel Wert auf Geld und Status zu legen.”

 184. Expat Zegt:

  ps,

  Dat meisje heeft het helemaal bij het rechte eind!

 185. Expat Zegt:

  ps,

  Dat meisje heeft het helemaal bij het rechte eind!

 186. Expat Zegt:

  ps,

  Dat meisje heeft het helemaal bij het rechte eind!

 187. Expat Zegt:

  ps,

  Dat meisje heeft het helemaal bij het rechte eind!

 188. Expat Zegt:

  ps,

  Dat meisje heeft het helemaal bij het rechte eind!

 189. Expat Zegt:

  Je moet bijna expat geweest zijn om dat te begrijpen!

 190. ps Zegt:

  Expat,

  You’re telling me! 🙂

 191. Nico de Geit Zegt:

  EU blokkeert Nederlandse Hypotheekinstelling

  De nieuwe Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI) komt er niet. Doel was om de financiering van de woningmarkt te verbeteren.
  De Europese Commissie heeft het plan afgeschoten omdat ze de NHI beschouwt als ongeoorloofde staatssteun

  telegraaf.nl/dft/2…eekinstelling__.html

 192. Philippulus Zegt:

  De nieuwe Nederlandse Hypotheekinstelling (NHI) komt er niet. Doel was om de financiering van de woningmarkt te verbeteren.
  De Europese Commissie heeft het plan afgeschoten omdat ze de NHI beschouwt als ongeoorloofde staatssteun.

  nu.nl/geldzaken/41…binet-gaat-niet.html

 193. Philippulus Zegt:

  Hé!? die van Nico stond d’r nog niet toen ik die van mij plaatste… oké, never mind.

 194. Latida Zegt:

  Over het niet doorgaan van het NHI

  Hoe nu verder met de Funding Gap?

  “Funding gap
  Wat is de funding gap? Een zeer terechte vraag. De funding gap komt voort uit het feit dat de vrije besparingen die Nederlandse huishoudens op de bank hebben staan onvoldoende zijn om de uitstaande hypotheken mee te financieren. Daarnaast zijn er weliswaar de ‘onvrijwillige besparingen’ via de pensioenfondsen, maar die staan niet op de bank. Dus ontstaat er een funding gap van een paar honderd miljard. De banken moeten dit deel van de uitstaande hypotheken ‘funden’ via de kapitaalmarkt.”

  Hierover wordt gesproken in dit blogartikel uit 2011, ook de reacties zeer de moeite waard:

  peilinghypotheekre…heekrenteaftrek.html

  Mij bekroop daar uit de reacties het gevoel alsof de hele woningmarkt verworden is tot een spelletje Jenga:

  s3.amazonaws.com/r…B8V_hasbro-jenga.jpg

  “3) Is er afgezien van de emoties in de financiële wereld ook een meer rationale reden waarom de funding gap een probleem is?
  Ja, de getallen spreken voor zich.
  a) Het is waar dat 3,75 miljoen Nederlandse eigenwoningbezitters elke maand netjes hun rente betalen. Maar vele tienduizenden kunnen dat niet meer, en dat getal loopt snel op (info van banken zelf). Als een deel daarvan in de executieverkoop komt (een verveelvoudiging van de huidige 2000 per jaar), dan wordt daarmee de totale woningmarkt onderuit gehaald. Je zal alles aan moeten pakken om dit in de toekomst te voorkomen. HRA aanpakken is er één van. Het gaat om de tienduizenden, niet om die andere 3.75 miljoen.
  b) Tegenover 630 miljard schuld staat inderdaad 1000 miljard aan waarde. Het probleem is alleen dat de schuld grotendeels aan andere woningen is gekoppeld dan de waarde. Honderdduizenden kopers van de afgelopen 4 jaar kijken tegen onderwaarde aan, en dat is een probleem. Je kan niet alles zomaar op de grote hoop gooien en concluderen dat het gemiddelde er wel goed uit ziet.

  4) Op welke manier draagt vermindering van de hypotheekrenteaftrek bij aan vermindering van de funding gap?
  HRA heeft en prijsopdrijvend effect van pakweg 20% (dat zuig ik niet uit m’n duim, maar dat is een door vele studies geverifieerd getal), dat gaan we dus op lange termijn terugzien in het terugdringen van de funding gap. Dat dat geen korte-termijn werk is is geen reden om HRA dus maar met rust te laten.”

  en

  “1) Hoe problematisch is de funding eigenlijk?”

  – Het funding gap is groot 480 miljard euro (nu nog kort gefinancieerd) op een totaal bank balans van 1100 miljard. Kijk naar de cijfers van de DNB en zie ook de eerste funding gap gevallen van de SNS en BNP.
  – Het is overduidelijk dat indien een hypotheekschuld stijgt van 50% van het BBP in 1996 naar 130% van het BBP in 2011 we een probleem hebben om dit financierbaar te houden. ”

  en

  “Als er een overwaarde onstaat door een forse stijging van de woningprijs heet dat marktwerking en wordt er uitbundig feest gevierd.
  Er breekt paniek uit als er onderwaarde ontstaat door prijsdalingen.
  Helaas zijn er dan “Winners” en “Loosers” of ??????”

 195. Steven Zegt:

  Nico de Geit,

  Bij die link van Nico staat ook een duidelijke reactie van ene Cozy… (geen amerikaanse opkoop ellende zoals bij Freddy en Fanny)

 196. maarten Zegt:

  Philippulus,

  Waarom komt ie er niet? Moet het geld van qe4 ergens anders heen ?

 197. Latida Zegt:

  Nogmaals over de NHI, in december 2013 is het al aangekondigd dat dit teveel op verkapte staatssteun voor banken zou neerkomen:

  banken.nl/nieuws/1…or-nieuwe-hypotheken

 198. Latida Zegt:
 199. Latida Zegt:

  Alweer een nieuwe noodwet:

  “De coalitiepartijen denken aan containerwoningen en andere tijdelijke huisvesting voor de asielzoekers. Gemeenten, bouwers en woningcorporaties zijn aan zet om zulke woningen te leveren. Laten ze dat na, dan is de PvdA bereid om de noodwet in te roepen.”

  telegraaf.nl/binne…ijgt_voorrang__.html

 200. Latida Zegt:

  “Enschede wil zeshonderd vluchtelingen op gaan vangen in mobiele units op een braakliggend terrein”

  en

  “Het Eschmarkerveld was oorspronkelijk bedoeld als nieuwbouwlocatie, maar de geplande woningen zijn er nooit gekomen.”

  telegraaf.nl/binne…ngen_in_units__.html

 201. Steven Zegt:

  Latida,

  Er is zo veel braakliggend terrein. Heb me verbaasd over de aanleg van IJburg zoals ik zo vaak heb verteld, want het ligt tegen Diemen aan en daar zit het vol met kale stukken. (Zelfs geen landbouw)

 202. Steven Zegt:

  Dan krijg je dus als antwoord dat de bestemmingsplannen anders liggen en dat Amsterdam niet in Diemen kan bouwen (bla bla dus). Er is gewoon ruimte en de keuze is het duur te houden. Het is hier geen Manhatten dat een mini eilandje is.

 203. Latida Zegt:

  Mobiele Units, echt en creatief topidee!

  telegraaf.nl/binne…ngen_in_units__.html

  Vluchtelingen goed voor de zaken, (bijna?) iedereen blij.

  Ideetje: Kunnen we de vluchtelingen niet beter meteen een eigen container laten uitzoeken in het land van herkomst? Kunnen ze zo aan boord van een van de vele grote containerschepen met een cruise hun intocht naar europa beginnen, en zodra het veilig is, verschepen we ze gratis weer terug, tenzij ze valide redenen hebben om te blijven?

  Woningcoöperaties vinden het een super beleid. Geen wanbetalers in hun huizen, maar huurders (de staat) die altijd op tijd betalen.

  Gemeentes winden het een prima beleid, want door containers op (te dure) grond te plaatsen kunnen zij extra geld verdienen.

  Project ontwikkelaars en bouwwereld vinden het prima, dat geeft ze weer wat werk te doen.

  Asielzoekers blij.

  Burgers blij dat ze niet in de wijken komen en zien graag een spartaanse opvang.

  Beleidsmakers blij dat er een beeld van schaarste wordt neergezet

  Zo ‘rolt’ de politiek.

 204. Latida Zegt:

  Het voordeel van een container is dat we ze ook kunnen stapelen, dan kan nederland met gemak nog eens 100 miljoen vluchtelingen erbij hebben. De kost gaat toch voor de baat uit?

 205. Juan Belmonte Zegt:

  Latida,

  Complimenten.
  Inhoudelijk goede post.

  Veel vragen, wellicht kunnen degenen die nog steeds geen kenmerken van een zeepbel zien reageren door te antwoorden.

  Juan heeft er qua antwoorden weinig aan toe te voegen, helaas.
  Verklaart wel de behoefte om schulden off balance te zetten.

  A, dr t, voerman, en wie weet ook de laatste versie van Ludwig wilt u ons helpen om inzicht te krijgen in de funding rap ?

 206. b Zegt:

  Off-Topic:
  12% van de gemeentes krijgt vanaf 2016 geen budget meer voor WWBers(noot: bijstand) voor nieuwe instroom, en vanaf 2018 ook niet voor oud-WWBers: dus alle WWBers!
  divosa.nl/nieuws/d…oor-klassieke-wwbers
  zie het linkje onderaan het artikel.

  Dat is nog maar het begin want steeds meer gemeentes krijgen hiermee te maken.
  Hoe komen gemeentes dan aan geld? Is dit het eerste opstapje dat het huis van Box1 naar Box3 gaat? Belastingbetalen over het afbetaalde deel van je huis? Eerst jouw huis ‘opeten’ en dan krijg je toegang tot je AOW?Keukentafelgesprek in je nieuwe keuken? Grapje :).

  Ambtenaren krijgen opslag, maar bijstandsmensen en gehandicapten (SW) worden op het minimum gehouden en de laatsten worden op straat gezet, hoe krom is het in Nederland.

 207. Nico de Geit Zegt:

  Middeninkomens in de knel op huurmarkt

  Door een schreeuwend tekort aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector staat Jan Modaal in de kou. Zo’n vierhonderdduizend huishoudens hebben volgens de onderzoekers „een potentieel probleem” op de woningmarkt, waarvan circa 20.000 acuut, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

  Behalve in de Randstad zijn de problemen het grootst in de stedelijke gebieden van Gelderland en Noord-Brabant. Wie daar een vrijesectorhuurwoning zoekt met een maandelijkse huur van 700 tot 1100 euro komt vrijwel zeker van een koude kermis thuis.

  telegraaf.nl/dft/g…_op_huurmarkt__.html

 208. Nico de Geit Zegt:

  Filmpje – Duitse overheid dwingt huiseigenaren tot opvang asielzoekers:

  wakeupfromyourslum…e-room-for-migrants/

 209. Nico de Geit Zegt:

  Latida: Vreemd, enige tijd geleden kondigden banken al aan hun aandeel op de hypotheekmarkt te willen verminderen.

  De pensioenfondsen zouden dan moeten worden ingezet om de woningmarkt te redden.

  Dat gegeven wordt dus door velen genegeerd, of ze begrijpen het gewoon niet. Als nog maar de helft krediet krijgt, wat gebeurt er dan met de huizenprijzen?

  Pensioenfondsen wilden aanvankelijk niet. Ze wilden alleen met 100% staatsgarantie. En dat mag dus nu niet.

 210. luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: of ze begrijpen het gewoon niet

  Hehe, het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat jij het niet helemaal begrijpt, gezien deze uitspraak:

  Nico de Geit: Als nog maar de helft krediet krijgt

  Overigens heb ik het al eens uitgelegd aan je, maar die uitleg past niet in jouw waarheid dus dan maar

  Nico de Geit: Dat gegeven wordt dus door velen genegeerd

 211. svg Zegt:
 212. Nico de Geit Zegt:

  luisindepels: het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat jij het niet helemaal begrijpt

  De Rabobank heeft dus het plan haar hypotheekportefeuille in de komende jaren te halveren. ING had het er ook al over. Denk je dat dat zonder gevolgen blijft?

 213. elf Zegt:

  @Latida, @Frans, jullie bijdragen zijn waardevol voor mij. Ik lees hier al jaaaren mee. Ik houd mij bezig met het beheren van de inkomsten, uitgaven en bezittingen binnen mijn gezin. Sinds 1979 samen met mijn man een verantwoordelijk leven geleid, allebei werken, 2 kinderen, zuinigheid geleerd want begin jaren tachtig samen eerste woning gekocht (geen huurwoning voorhanden) tegen een torenhoge hypotheekrente, en we verdienden niet erg veel. Man erg handig dus doet veel zelf. Na 7 jaar met verlies verkocht. Volgende huis, een afgeleefd herenhuis op mooie plek, met eigen handen (hier en daar een expert) totaal gerenoveerd en in 1995 verkocht met overwaarde (bijna 300k guldens). Provinciestad verruild voor platteland en vrijstaand huis op flink grondstuk gekocht van deel van de overwaarde. Nooit schulden gehad ,en sinds 20 jaar ook geen hypotheek meer. Nu is de situatie als volgt: Schets van mijn gezin: Echtgenoot 59,sinds 5 jaar werkeloos, bijna 40 jaar gewerkt in uiteenlopende pittige beroepen, nu versleten en binnenkort door UWV op zijspoor geduwd met een fooi. Ik werk sinds 2000 niet meer, want mijn dochter maakte toen ons gezinsleven nogal moeilijk en ik vond dat ik thuis moest zijn; mijn man werkte lange zware dagen. Ik ben nog steeds thuis. Onze zoon 27 j met fulltime baan woont bij ons. Dochter nu alleenstaand met schulden en een kindje; zij wedde op het verkeerde paard (medelander met diverse verslavingsproblematiek); zij woont 50 km verderop in (oh wonder) een sociale huurwoning. Wij hebben alleen elkaar, komen uit kleine families; echter mijn moeder en mijn mans ouders leven nog. Nu de bezittingen: Spaargeld op de bank 70k. OZB waarde huis 340k, maar in mijn ogen is de vrije verkoopwaarde 225, het is nl geen goed gebouwd huis en we hebben al jaren geen grote bedragen in groot onderhoud gestopt. Het is wel een aparte woonstek met veel licht, ruimte en privacy, aan de rand van een dorp. En we hebben een stevig dieseltje met trekhaak en aanhanger. Waarom deel ik dit met jullie? Omdat ik wil laten weten wat het met ons doet dat de financien steeds onzekerder worden. Wij volgen de economische en maatschappelijke gebeurtenissen in NL en in de werld. Daarvan word je vanzelf niet blij. Wij zijn te jong voor pensioen en AOW, en denken dat we dat ook nooit gaan krijgen. Al zeker 5 jaar zouden we het huis willen verkopen, en bij dochter en kleinkind in de buurt gaan wonen, maar zoals het huis nu is zal het niet veel opleveren. Eerst een ander huis kopen en dan dit huis in ledige staat goed bijwerken wilden we een tijdje. Maar de Rabo wilde zo’n 5 jaar geleden al een veel te hoge rente voor een overbruggingshypotheek. Wij zijn gekke Henkie niet. Dus het zit zo: door werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid en door de economische en financiele crisis, alles bij elkaar, zitten wij ook vast, net zo vast als vele anderen die niets bezitten. Wij hebben nét niet genoeg bezit om te verhuizen naar een ons passende koopwoning in een andere woonplaats. En de onzekerheid in de afgelopen jaren heeft mij ook geen goed gedaan. Wij zitten stil en worden wellicht bin
  nenkort geschoren….

 214. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  Gevolgen? Ja voor de desbetreffende banken, vermoed dat andere banken ( buitenlands of niet) zoals vanouds het stokje dan overnemen.

 215. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  Dat was te voorzien. Investeerders willen rendement.
  Alleen door de doorgeslagen huurwetgeving/bescherming, zullen er nog steeds weinig investeerders te porren zijn voor deze markt.

  De overheid is namelijk onbetrouwbaar.
  Je zult net huizen gekocht gebouwd hebben, komt Klaver 1 of SP 1 met het voorstel om de sociale huurgrens maar even op te rekken naar 850 euro. Oeps dan hang je weer.

 216. luisindepels Zegt:

  Nico de Geit: De Rabobank heeft dus het plan haar hypotheekportefeuille in de komende jaren te halveren. ING had het er ook al over. Denk je dat dat zonder gevolgen blijft?

  Het IS al gerealiseerd… Door de verplichting van de annuitaire hypo, is op termijn van 30 jaar de hypoportefeuille grofweg gehalveerd. Heeft niets te maken met nog maar de helft krediet geven, of nog maar in aantal de helft (alles door de hellûft) maar door de boekhopudkundige verandering van 30 jaar vol op de balans laten staan en dan aflossen naar aflossen gedurende 30 jaar.

 217. Nico de Geit Zegt:

  Michel:
  Nico de Geit,

  Gevolgen? Ja voor de desbetreffende banken, vermoed dat andere banken( buitenlands of niet) zoals vanouds het stokje dan overnemen.

  Pensioenfondsen zouden het overnemen met 100% staatsgarantie. Maar dat gaat nu dus niet door.

 218. maff Zegt:

  Juan Belmonte: ons helpen om inzicht te krijgen in de funding rap ?

  LOL, dat is bankgeheim ……. ( een juweeltje van een Schmulletje )

  Mögliche Panik: Ökonomen warnen vor zu viel Transparenz bei Banken-Stresstests

  spiegel.de/wirtsch…arenz-a-1050978.html

  Voor ps 🙂 img07.deviantart.n…evibobas-d8xansa.jpg

 219. Voerman Zegt:

  Juan Belmonte: A, dr t, voerman, en wie weet ook de laatste versie van Ludwig wilt u ons helpen om inzicht te krijgen in de funding rap ?

  Dat inzicht bestaat alleen voor mensen met een ongelimiteerd gevoel voor humor.
  Er bestaat nl geen uitlegbare funding gap en ook geen funding rap.
  Is allemaal economie van heel vroeger en is door de geldmanipulatie van lokale – en europese regeringen en banken verworden tot een FUNDING GRAP! 🙂

 220. maff Zegt:

  Rente sinds 3000 BC …. twittertjes

  uk.businessinsider…015-2?r=US&IR=T

  En dan de 300 miljoen jaars rente
  from zero to zero 🙂

  lol s3.amazonaws.com/l…soup-bven857_low.jpg

 221. Voerman Zegt:

  Voerman: Is allemaal economie van heel vroeger en is door de geldmanipulatie van lokale – en europese regeringen en banken verworden tot een FUNDING GRAP!

  De goudstandaard is vervangen door de stenenstandaard.

 222. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Met name de dollar en de euro hebben met hun QE…4 ever het mondiale valutastelsel zo vernield, dat alleen nog maar funny money leuk is in vergelijking met fopgeld gecreëerd door Centrale Banken.

  Willen ze ook nog het cashgeld verbieden. Maar van m’n funny munny blijven ze af! 🙂

  http://talesyoulose.tumblr.com/

 223. ps Zegt:

  ps,

  Maff, spamfilter alert 😉

 224. Nico de Geit Zegt:

  ‘Door een schreeuwend tekort aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector staat Jan Modaal in de kou. Zo’n 400.000 huishoudens hebben volgens de NVM een “potentieel” probleem, waarvan 20.000 “acuut”. Die laatste groep zijn vooral zzp’ers’

  filmpje: telegraaf.nl/tv/df…wal_en_schip___.html

 225. László Zegt:

  elf: OZB waarde huis 340k, maar in mijn ogen is de vrije verkoopwaarde 225

  https://www.wozconsultants.nl/

  elf: Wij hebben alleen elkaar, komen uit kleine families; echter mijn moeder en mijn mans ouders leven nog.

  Familie van mij heeft tot haar 70ste moeten voor haar erfenis, moeders werd 98.

  elf: Echtgenoot 59,sinds 5 jaar werkeloos, bijna 40 jaar gewerkt in uiteenlopende pittige beroepen, nu versleten en binnenkort door UWV op zijspoor geduwd met een fooi. Ik werk sinds 2000 niet meer

  Ander familielid zei dat als hem dat zou overkomen het geld er door gejaagd zou worden (lijfspreuk, als het op is doen we zuinig). NL zorgt voor mensen zonder geld.

  elf: Wij volgen de economische en maatschappelijke gebeurtenissen in NL en in de werld.

  Micro en macro economie gescheiden houden, maak je eigen plan. Ook al wordt er een goudmijn in NL ontdekt, als werkloze ga je er minder op vooruit dan de rest.
  Julie situatie (micro) staat volledig los van de toestand in de wereld.
  Nogmaals, maak een plan.

  elf: Wij zijn gekke Henkie niet.

  Soms heb je anderen nodig en dat kost geld. Kijk verder dan je huisbankier. Hoe langer je wacht hoe kleiner de kans dat je als klusser een lening krijgt. 60-plus ligt op de loer.

 226. Nico de Geit Zegt:

  Alleenstaande jonge moeders zwerven rond

  Veel alleenstaande jonge moeders zwerven in Amsterdam van hot naar her omdat ze grote moeite hebben om een geschikte woning te vinden.

  telegraaf.nl/binne…_zwerven_rond__.html

 227. Frank77 Zegt:

  elf,

  Sterkte. Ik hoop nooit in dezelfde situatie te komen maar vrees dat menig 50,60 plusser wel dit scenario gaat tegenkomen.
  Optie verkopen, verlies nemen, huren, klein app artement kopen en met rest spaargeld uitzingen totaan aow is blijkbaar geen optie.
  Dit is een scenario dat ik ook voor mezelf als potentieel eind station in gedachten hou en daarme net dus vrij onzinnig wordt om een huis anuitair te kopen, jarenlang krom te liggen en daarna alssnog je gespaarde centjes moet opeten….

  Wat is de zin van dit leven en welke toekomst bieden we de jeugd ?
  Noem me maar gek, maar in 2005 was mijn stelling al dat een huis waard is wat het opbrengt op het moment dat het verkocht is… overwaarde… mooi begrip.
  ik bwn benieuwd naar de toekomst.

 228. Frans Zegt:

  elf,

  elf: dank je zeer voor je verhaal dat je hebt willen delen, en het compliment. (kwam toevallig erg goed uit, het leven is niet altijd makkelijk 🙂 )

  Je verhaal is helaas zeer tekenend voor deze tijd in de zin dat we in een moeilijke tijd zitten, en waar de overheid en de banken gezamenlijk een steeds grotere (financiele) druk leggen op de samenleving.

  Ik heb geen oplossingen, maar de crisis wordt die van het verloren gaan in het vertrouwen in overheden, en de crisis van de staatsschulden. Er is momenteel kort een vlucht naar “kwaliteit” lees staatsobligaties, maar de big bang zal zijn het in staatsobligaties, niet perse het bedrijfsleven.

  Je zou kunnen zeggen dat de inhoud van je verhaal aansluit bij het verloren gaan in het vertrouwen van de overheid: altijd hard gewerkt, het goede gedaan, en toch nog financieel niet zonder zorgen.
  Ik denk dat dit marketupdate.nl/wp…oductivity-wages.png allen al het een en ander duidelijk maakt.

 229. jodha Zegt:

  Frans,
  aardige werken om te raadplegen als het gaat om herkennen van de randen van het oeconimisch raamwerk en duiden van de gevolgen ervan. Mening van NL samenleving wordt gereguleerd op face-value, en dit gaat goed als iedereen de hele dag druk is met betalen voor een hypotheek.
  Mullins 1952: ‘the secrets of the federal reserve’
  Carr 1958: ‘Pawns in the game’.
  Beide vind je wel in pdf op het www. Met name het 2e is vrij duur als je de originele print wil hebben. Zeer de moeite waard, in mijn optiek een van de beste geschiedkundige werken.
  Mullins is door Hoover ooit uitgeroepen tot ‘enemy of the state’ en hij werd door de media een antisemiet genoemd. Bovendien werd dit boek bedreigd met verbranding. Mullins heeft derhalve ergens een snaar geraakt!

  Waar het specifiek om NL gaat:
  Friedrich Baruch publiceerde in 1962 (uitgeverij Pegasus) ‘Grote macht in een klein land. Twee delen, beschrijft de collusie tussen de NL corporaties die eigendom zijn van de zelfgekroonde royalty en hun maatjes (AKU, Phillips, Shell, Unilever, Bank Noord en bank Zuid), en de overheid die als kerntaak heeft de wegen voor deze corporaties te plaveien en fiscaliteit te beschermen.
  Dit boek vind je als je goed zoekt bij antiquairs. Het gemeentearchief in de Pijp ze ook staan. Verder uit de samenleving weggekocht.

  Corporaties en banken hebben 1 soort klant: de aandeelhouder. 2 producten: revenue en marge. 1 soort lijdend voorwerp: de consument. Mensen kopen zonder 100% eigen geld geen huis, ze kopen een hypotheek als lening met een ‘destination clause’, en krijgen daarbij impliciet de lasten van het huis in hun zak geduwd.

 230. Nico de Geit Zegt:

  luisindepels: Het IS al gerealiseerd… Door de verplichting van de annuitaire hypo, is op termijn van 30 jaar de hypoportefeuille grofweg gehalveerd.

  Mee eens. Ik denk dat mensen nog niet helemaal in de gaten hebben dat het huizen leasen voorbij is.

  Feit blijft, hoe meer krediet erin wordt gestoken, hoe hoger de prijzen. Hoe minder krediet erin gaat, hoe lager de prijzen.

 231. Nico de Geit Zegt:

  elf,

  Duidelijk verhaal. Om de juiste keuzes te maken moet je weten wat de toekomst brengt. En dat is nogal lastig in te schatten, zoals altijd.

 232. svg Zegt:

  Nico de Geit:
  Alleenstaande jonge moeders zwerven rond

  Veel alleenstaande jonge moeders zwerven in Amsterdam van hot naar her omdat ze grote moeite hebben om een geschikte woning te vinden.

  telegraaf.nl/binne…_zwerven_rond__.html

  Met dank aan 5 jaar kabinet rutte.

 233. Tijl Zegt:

  luisindepels: Het IS al gerealiseerd… Door de verplichting van de annuitaire hypo, is op termijn van 30 jaar de hypoportefeuille grofweg gehalveerd. Heeft niets te maken met nog maar de helft krediet geven, of nog maar in aantal de helft (alles door de hellûft) maar door de boekhopudkundige verandering van 30 jaar vol op de balans laten staan en dan aflossen naar aflossen gedurende 30 jaar.

  En daar heeft de Rabobank dus een heel plan voor bedacht en gemaakt terwijl het eigenlijk automatisch is gegaan?

  Goed bezig!

 234. Nico de Geit Zegt:

  Frank77: Dit is een scenario dat ik ook voor mezelf als potentieel eind station in gedachten hou en daarme net dus vrij onzinnig wordt om een huis anuitair te kopen, jarenlang krom te liggen en daarna alssnog je gespaarde centjes moet opeten….

  Veel mensen werken niet door tot 67 en zullen zich gedwongen zien hun eigen huis en spaargeld op te eten.

  Tegen de tijd dat ik 67 ben verwacht ik dat de AOW een soort bijstand is. Dat kan betekenen dat je je eigen huis en spaargeld eerst op moet eten voordat je AOW krijgt.

 235. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  Optimistisch… tegen de tijd dat ik 67 ben (dan is de grens opgerekt tot waarschijnlijk 72), verwacht ik helemaal niets meer.

  Ben ik reeds een aantal jaren op ingesteld.

 236. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  Optimistisch… tegen de tijd dat ik 67 ben (dan is de grens opgerekt tot waarschijnlijk 72), verwacht ik helemaal niets meer.

  Ben ik reeds een aantal jaren op ingesteld.

 237. Kapotjeplov Zegt:

  Nico de Geit:
  Alleenstaande jonge moeders zwerven rond

  Veel alleenstaande jonge moeders zwerven in Amsterdam van hot naar her omdat ze grote moeite hebben om een geschikte woning te vinden.

  telegraaf.nl/binne…_zwerven_rond__.html

  Sorry, maar daar kan ik niet zo van wakker liggen. Nederland is groter dan Amsterdam, men kan ook buiten Amsterdam gaan wonen. Zo kun je wel voor elke groep “bijzonder beleid” gaan maken.

  Er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Maar ja, in sommige kringen is het voor jonge meiden “hip” om een baby te hebben dus prioriteit 1 is zwanger worden. Over de gevolgen daarvan denkt men niet na en dan is men zielig en moet geholpen worden.

 238. Nico de Geit Zegt:

  Michel:
  Nico de Geit,

  Optimistisch…tegen de tijd dat ik 67 ben (dan is de grens opgerekt tot waarschijnlijk 72), verwacht ik helemaal niets meer.

  Ben ik reeds een aantal jaren op ingesteld.

  De kans is groot dat het inderdaad zo gaat lopen. Dat wordt dus armoede voor heel veel mensen.

 239. maff Zegt:

  ps: Maar van m’n funny munny blijven ze af! 🙂

  En blijven dansen ps 🙂

  ( Zolang er gekken aan de knoppen zitten ) ….

  images.hedgeye.com…rtoon_04.10.2015.png

 240. tufkaj Zegt:

  Voerman,

  kan er niet echt cijfers van vinden, maar echt gebruikelijk lijkt het niet, zie ook de tabel hieronder delpher.nl/nl/kran…946%3Ampeg21%3Aa0354

 241. maff Zegt:

  Bill Gross: Fed heeft boot gemist

  ‘De rente had al op 2 procent kunnen staan.’

  beursduivel.be/Col…eft-boot-gemist.aspx

 242. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Inderdaad, laat de gekken maar dansen!
  centralbanksmash.c…DancingShortClip.gif
  Moet je opletten, dat Yellen de rente binnenkort toch nog gaat verhogen (met desastreuze gevolgen voor vele BRICS landen gezien hun ingenomen dollarposities).

 243. ps Zegt:

  ps,

  Maff, spamfilteralert 😉

 244. maff Zegt:

  Telkens geldpers aanzetten krankzinnig idee

  telegraaf.nl/tv/df…kzinnig_idee___.html

  Zo vader zo zoon …… 🙂

  i1.wp.com/img20.im…/goulmansackspco.jpg

 245. maff Zegt:

  ‘Met zo’n 800 varkenshouders is de bank in gesprek over de toekomst van het bedrijf’.

  Veel varkenshouders hebben geldproblemen

  nos.nl/artikel/205…n-geldproblemen.html

  Bijzonder beheer, ( offshore banking ) niemanlab.org/imag…re-banking-beach.jpg

 246. maff Zegt:

  ps,

  Kaneel ps 🙂

 247. Juan Belmonte Zegt:

  Voerman: Dat inzicht bestaat alleen voor mensen met een ongelimiteerd gevoel voor humor.
  Erbestaat nl geen uitlegbare funding gap en ook geen funding rap.
  Is allemaal economie van heel vroeger en is door de geldmanipulatie van lokale – en europese regeringen en banken verworden tot een FUNDING GRAP!

  Kink daar hebben we iets aan.

  Voerman stelt dat er niks fundamenteel mis is met heul veel hypotheken on balance.
  Immers de boel is behoudend gefinancierd.

  Helder, dank.

  Anderen denken daar anders over, Juan incluis.

 248. b Zegt:

  elf,

  Elf kan je geen gedeelte (tijdelijk) verhuren, huuropbrengst mag namelijk niet van de IOAW afgetrokken worden.Zakenlui of toeristen? Ben je er zo vanaf ook.
  webcache.googleuse…8;ct=clnk&gl=nl
  13.4.1 Inkomsten die worden vrijgelaten

 249. Voerman Zegt:

  Juan Belmonte: Voerman stelt dat er niks fundamenteel mis is met heul veel hypotheken on balance.
  Immers de boel is behoudend gefinancierd.

  Dat is wel een erg creatieve vertaling, waarde Juan!

 250. Voerman Zegt:

  Voerman: Dat is wel een erg creatieve vertaling, waarde Juan!

  Voerman bedoelde , dat de boel veelal gefinancierd is met niet bestaand geld. Vereist inderdaad enig gevoel voor humor om dat te snappen.

 251. Cynicus economicus Zegt:

  jodha: Mullins 1952: ‘the secrets of the federal reserve’
  Carr 1958: ‘Pawns in the game’.

  Geloofwaardige jongens, die twee: Mullins, dolgedraaide Holocaust-ontkenner tevens zelfbenoemd “scientific racist” en uit dezelfde hoek, Carr, fervent anti-semiet, die dacht dat een joodse samenzwering, met behulp van geest-bedwelmende radiogolven, in opdracht van de aardsengel Lucifer de macht over de mensheid wil overnemen.

  Het was vast te lastig om een nog idioter stel te vinden.

 252. Juan Belmonte Zegt:

  Voerman: Dat is wel een erg creatieve vertaling, waarde Juan!

  Voorspelling

  Pas als de rente omhoog is gegaan
  Ontdekken de oekoenomen
  De serieuze kanten van de funding grap.

 253. Juan Belmonte Zegt:

  Voerman: Voerman bedoelde , dat de boel veelal gefinancierd is met niet bestaand geld. Vereist inderdaad enig gevoel voor humor om dat te snappen.

  Juan is u kwijt.

  De heer Draghi is de grootste omzetter van nog niet bestaand geld (voorraad is werkelijk oneindig) in bestaand geld, dat noemen ze geldschepping, QE of wat voor andere prachtwerken hier voor zijn.
  Ofwel mevrouw Yellen en Draghi is een goede tweede.

  Die hypotheken zijn toch bestaand geld na creatie nieuwe hypotheek, een daad van geld-en schuldschepping ?

 254. Voerman Zegt:

  Juan Belmonte: Voorspelling

  Pas als de rente omhoog is gegaan
  Ontdekken de oekoenomen
  De serieuze kanten van de funding grap.

  Helemaal mee eens!

  Juan Belmonte: Juan is u kwijt.

  Denk het niet!
  Zolang wij met een glimlach samen vast kunnen stellen, dat de zaak onherstelbaar uit de hand gelopen is.

 255. Michel Zegt:
 256. Latida Zegt:

  Michel:
  Even ter info :

  telegraaf.nl/dft/g…ypotheekmarkt__.html

  Als je dan wat dieper gaat kijken dan blijkt dat het vooral pensioenfondsengeld is dat richting hypotheekmarkt gaat.

  U weet wel, diezelfde pensioenfondsen die door investeringsbankiers op oa. Wall Street “muppets” werden / worden genoemd.

  Pensioenfondsen die de rol van een bank overnemen, zijn zij dan soms beter dan een bank in staat om toekomstige risico’s in te schatten?

  Of blijven de balansen van schaduwbanken en regiepartijen wellicht buiten het zicht van de ECB en is dit de manier om het gat te vullen omdat banken zich wel moeten terugtrekken zoals ze al tweer jaar geleden zelf aankondigden?

  En ten laatste, wat voegen deze ‘nieuwe’ marktpartijen toe op de lange termijn?

  Zomaar wat quotes:

  “De drie grootbanken hadden in 2011 nog een gezamenlijk marktaandeel van bijna 70 procent. Inmiddels kunnen Rabobank, ABN Amro en ING rekenen op een marktaandeel van minder dan 60 procent.”

  en elders:

  “Onlangs bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat de winstmarges van banken op hypotheken sinds begin dit jaar met zo’n 0,6 procentpunt zijn afgenomen.”

  en weer elders:

  “In het vierde kwartaal van 2014 waren er 18 partijen met een marktaandeel van meer dan 0,5 procent. Elich: “Dit aantal ligt normaliter rond de 15. Het wordt komend jaar dan ook interessant om te volgen hoe de toegenomen concurrentie in de hypotheekmarkt gaat uitpakken.” Daarnaast zijn er in het laatste kwartaal van 2014 twee opvallende nieuwkomers op de hypotheekmarkt: stichting Tellius en MUNT Hypotheken; twee initiatieven waarin pensioengeld wordt belegd in hypotheken.”

  en weer elders:

  “Munt heeft enkele miljarden aangetrokken, met name van Nederlandse pensioenfondsen.”

 257. Tijl Zegt:

  Voerman: Helemaal mee eens!

  Denk het niet!
  Zolang wij met een glimlach samen vast kunnen stellen, dat de zaak onherstelbaar uit de hand gelopen is.

  Mooi zo!

  De vraag is nu wie we de schuld gaan geven, behalve de scheefhuurders, bootvluchtelingen of Griekenland.

 258. Tijl Zegt:

  telegraaf.nl/dft/g…ypotheekmarkt__.html

  “Beleggers zien brood in ‘opeten’ eigen huis”

  Ik raak altijd aan de schijterij wanneer ik mijn eigen huis opeet.

 259. Frans Zegt:

  Cynicus economicus: Geloofwaardige jongens, die twee: Mullins, dolgedraaide Holocaust-ontkenner tevens zelfbenoemd “scientific racist” en uit dezelfde hoek, Carr, fervent anti-semiet, die dacht dat een joodse samenzwering, met behulp van geest-bedwelmende radiogolven, in opdracht van de aardsengel Lucifer de macht over de mensheid wil overnemen.

  Het was vast te lastig om een nog idioter stel te vinden.

  Ah! 🙂 Verfrissende geesten dus! 🙂

  Maar goed, we kunnen beter naar goed joods verstand luisteren van de banksters haha! QE is er om de economie te stimuleren: hahahaha! Hoe verzinnen ze het! 🙂 De feiten wijzen kijhard uit dat dit niet het geval is, en you have to be a fucking moron om dit te geloven.

 260. Frans Zegt:

  jodha: Friedrich Baruch publiceerde in 1962 (uitgeverij Pegasus) ‘Grote macht in een klein land. Twee delen, beschrijft de collusie tussen de NL corporaties die eigendom zijn van de zelfgekroonde royalty en hun maatjes (AKU, Phillips, Shell, Unilever, Bank Noord en bank Zuid), en de overheid die als kerntaak heeft de wegen voor deze corporaties te plaveien en fiscaliteit te beschermen.

  Super bedankt voor deze informatie! 🙂

  Het valt allemaal precies binnen mijn visie tot nu toe. Zoals ik hier al zo vaak heb gezegd: corporate fascism is the name of the game: deze feiten ondersteunen dit.

  Het is tijd dat mensen wakker worden! Wake the fuck up!!
  Het plegen van karaktermoord is zo eenvoudig, maar enige inhoudelijk commentaar van de cynische econoom ho maar.

 261. adamus Zegt:

  maff:
  ‘Met zo’n 800 varkenshouders is de bank in gesprek over de toekomst van het bedrijf’.

  Veel varkenshouders hebben geldproblemen

  nos.nl/artikel/205…n-geldproblemen.html

  Bijzonder beheer, ( offshore banking ) niemanlab.org/imag…re-banking-beach.jpg

  ‘de bank’ zal ze toch wel vakkundig van hun “wealth” cq de grond hebben afgeholpen? saneren en laten scharrelen/ophokken (commerciële keuze) op de maasvlakte; dichtbij aanvoer sojaschroot uit zuidamerika.

 262. adamus Zegt:

  Tijl:
  telegraaf.nl/dft/g…ypotheekmarkt__.html

  “Beleggers zien brood in ‘opeten’ eigen huis”

  Ik raak altijd aan de schijterij wanneer ik mijn eigen huis opeet.

  digest the idea.

 263. adamus Zegt:

  Tijl: Mooi zo!

  De vraag is nu wie we de schuld gaan geven, behalve de scheefhuurders, bootvluchtelingen of Griekenland.

  niet de onnozelen, zij die het niet gezien hebben 😉

 264. adamus Zegt:

  Juan Belmonte: Juan is u kwijt.

  De heer Draghi is de grootste omzetter van nog niet bestaand geld (voorraad is werkelijk oneindig) in bestaand geld, dat noemen ze geldschepping, QE of wat voor andere prachtwerken hier voor zijn.
  Ofwel mevrouw Yellen en Draghi is een goede tweede.

  Die hypotheken zijn toch bestaand geld na creatie nieuwe hypotheek, een daad van geld-en schuldschepping ?

  wat Draghi omzet is al uitgegeven. het moet alleen geformaliseerd worden …..Politici zijn hier dol op: achteraf goedkeuren want de stok is toch al teveel gezet.

 265. adamus Zegt:

  Kapotjeplov: Sorry, maar daar kan ik niet zo van wakker liggen. Nederland is groter dan Amsterdam, men kan ook buiten Amsterdam gaan wonen. Zo kun je wel voor elke groep “bijzonder beleid” gaan maken.

  Er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Maar ja, in sommige kringen is het voor jonge meiden “hip” om een baby te hebben dus prioriteit 1 is zwanger worden. Over de gevolgen daarvan denkt men niet na en dan is men zielig en moet geholpen worden.

  maar in amsterdam is met de relatieve anonimiteit wel een uitkerinkje te versieren. beerta? google.nl/url?sa=i…ust=1441460852535543

 266. Latida Zegt:

  Banken kondigen aan marktaandeel hypotheken te gaan verlagen in 2013, winstgevendheid hypotheken gaat omlaag, leenregels worden aangescherpt, en op dat moment bedenken de pensioenfondsen dat zij het opportuun vinden om miljarden aan Nederlandse hypotheken te gaan verstrekken..

 267. Nico de Geit Zegt:

  Latida: en op dat moment bedenken de pensioenfondsen dat zij het opportuun vinden om miljarden aan Nederlandse hypotheken te gaan verstrekken

  Aanvankelijk zagen de pensioenfondsen er geen brood in. Daarom kwam de staat met een 100% garantieregeling om de pensioenfondsen toch over te halen. Die garantieregeling werd deze week afgekeurd door de EU omdat het staatssteun zou zijn.

 268. Frans Zegt:

  Latida:
  Banken kondigen aan marktaandeel hypotheken te gaan verlagen in 2013, winstgevendheid hypotheken gaat omlaag, leenregels worden aangescherpt, en op dat moment bedenken de pensioenfondsen dat zij het opportuun vinden om miljarden aan Nederlandse hypotheken te gaan verstrekken..

  haha! 🙂
  Super Latida! 🙂

 269. Frans Zegt:

  Nico de Geit: Aanvankelijk zagen de pensioenfondsen er geen brood in. Daarom kwam de staat met een 100% garantieregeling om de pensioenfondsen toch over te halen. Die garantieregeling werd deze week afgekeurd door de EU omdat het staatssteun zou zijn.

  uhmmm…. garantieregeling door overheid…. Uhmmm…. van het geld van de pensioenen, betaald door de burger, staat uiteindelijk de burger garant… logisch… 🙁

 270. Adamus Zegt:

  faz.net/aktuell/wi…werden-13782137.html

  tz.de/muenchen/sta…eben-tz-4837313.html

  Nico je moet de mogelijkheden zien en je vrije tijd doorbrengen in Uruguay.

 271. Adamus Zegt:

  Frans: uhmmm…. garantieregeling door overheid…. Uhmmm…. van het geld van de pensioenen, betaald door de burger, staat uiteindelijk de burger garant… logisch…

  Links- of rechtsom.

 272. Adamus Zegt:

  Latida:
  Banken kondigen aan marktaandeel hypotheken te gaan verlagen in 2013, winstgevendheid hypotheken gaat omlaag, leenregels worden aangescherpt, en op dat moment bedenken de pensioenfondsen dat zij het opportuun vinden om miljarden aan Nederlandse hypotheken te gaan verstrekken..

  Het NL gochumopgeleide klootjesvolk ontgaat het.

 273. maff Zegt:

  Frans,

  Franzel nog ff over pensioenen, ( was dit al bekend ? ) het werkgeversgedeelte ( 2/3 ) is n.b. een GUNST !!!! ( Schmull )

  Opbouw pensioen
  rijksoverheid.nl/o…bouw-pensioenstelsel

  en 1/3 werknemersgedeelte is een RECHT op aanvullende uitkering ….. OMG wat worden we in het ooitje genomen

  Voor ps 🙂 jeffreyhill.typepa…33f4ec6ab2970b-800wi

 274. Adamus Zegt:

  Latida:
  Banken kondigen aan marktaandeel hypotheken te gaan verlagen in 2013, winstgevendheid hypotheken gaat omlaag, leenregels worden aangescherpt, en op dat moment bedenken de pensioenfondsen dat zij het opportuun vinden om miljarden aan Nederlandse hypotheken te gaan verstrekken..

  Dat bedenken ze niet; het is strategie van de schuldgedreven politieke economie. Lijkt op iets slimmere vorm van DDR 😉 bij de mannen gaat alles volgens plan, alles onder controle, behalve snode plannen van motorclub satudarah; daar hebben geen vat op npo.nl/2doc/22-06-…-Satudarah-One-Blood Heel bijzonder om leider van onze community te zijn 🙂

 275. Adamus Zegt:

  maff:
  Bill Gross: Fed heeft boot gemist

  ‘De rente had al op 2 procent kunnen staan.’

  beursduivel.be/Col…eft-boot-gemist.aspx

  Kennen we de agenda van de FED?

 276. maff Zegt:

  Over hypotheken en de schaduwbanken nu.nl/geldzaken/41…-hypotheekrente.html

 277. Adamus Zegt:

  maff:
  Frans,

  Franzel nog ff over pensioenen, ( was dit al bekend ? ) het werkgeversgedeelte (2/3 )is n.b. een GUNST !!!! ( Schmull )

  Opbouw pensioen
  rijksoverheid.nl/o…bouw-pensioenstelsel

  en 1/3 werknemersgedeelte is een RECHT op aanvullende uitkering…..OMGwat worden we in het ooitje genomen

  Voor ps jeffreyhill.typepa…33f4ec6ab2970b-800wi

  Gunst: drie partij overleg. Poldertje.

 278. Adamus Zegt:

  Cynicus economicus: Geloofwaardige jongens, die twee: Mullins, dolgedraaide Holocaust-ontkenner tevens zelfbenoemd “scientific racist” en uit dezelfde hoek, Carr, fervent anti-semiet, die dacht dat een joodse samenzwering, met behulp van geest-bedwelmende radiogolven, in opdracht van de aardsengel Lucifer de macht over de mensheid wil overnemen.

  Het was vast te lastig om een nog idioter stel te vinden.

  Wat is nu je boodschap?

 279. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: De Rabobank heeft dus het plan haar hypotheekportefeuille in de komende jaren te halveren. ING had het er ook al over. Denk je dat dat zonder gevolgen blijft?

  Verkopen aan dollarpartijen: hoe banken en politici ons kapot maken met QE money van de overkant. Volgende ronde komt eraan. Het stopt niet bij een paar Chinese boefjes die in VinkenVeen kopen.
  En het vulk huppelt vrolijk mee.

 280. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Alles gaat goed komen hoor.
  Het nieuwe verdienmodel van NL geeft de huizenmarkt in NL een geweldige boost, let maar op.
  Aan het eind van de rit mag je je duurbetaalde huis nog zelf opeten ook.
  Dan pas ben je gerechtigd aan de balies te verschijnen van de SVB en de gemeenten!

  hubrien.nl/wp-cont…/07/zomer2014-13.jpg

 281. dr.t Zegt:

  Adamus: Wat is nu je boodschap?

  Genante reactie .

 282. Latida Zegt:

  Olala, nader bekeken blijken de plannen al 5 jaar geleden op de tafel te hebben gelegen

  “In de constructie die Van Dijkhuizen voorstelt worden Nationale Hypotheek Obligaties (NHO) uitgegeven waarmee de minder risicovolle hypotheken, die met een Nationale Hypotheek Garantie, kunnen worden gefinancierd. De NHO krijgt een staatsgarantie, waardoor de investering minder risicovol is. De constructie kan de financiering van 150 miljard euro aan hypotheken overnemen, schrijft Van Dijkhuizen. Hierdoor moet het gat in de financiering op de Nederlandse hypotheekmarkt gedeeltelijk worden gedicht.

  DOORBRAAK IN JARENLANG OVERLEG
  Het is de eerste doorbraak in het al drie jaar durende overleg tussen banken, pensioenfondsen en de staat. Dijkhuizen heeft de partijen in opdracht van minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok bij elkaar gebracht. Verschillende institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen, hebben aangeven dat de NHO-constructie ‘kansrijk’ is. Volgens Van Dijkhuizen verlopen de gesprekken veel positiever dan de afgelopen jaren. Voorop staat wel dat pensioenfondsen vrijwillig moeten kunnen deelnemen.”

  Weten we meteen wie de pensienfonsen voor het Blok hebben gezet.. Het geheel is georchestreerd door de minister van wonen zelf.

  nrc.nl/nieuws/2013…teren-in-hypotheken/

  en

  “Pensioenfondsen willen geld steken in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken.

  Dat blijkt uit plannen die vandaag tijdens een economisch topoverleg worden gepresenteerd. De plannen worden vanmiddag laat gepresenteerd aan het kabinet of anders vrijdag na afloop van de ministerraad. De plannen om te investeren in de Nederlandse economie stuiten nog op verzet stuiten van Financiën. De pensioenfondsen willen namelijk alleen geld steken in de economie als de overheid een deel van het risico draagt, maar deze zit daar niet om te springen.

  De ministers Kamp, Dijsselbloem en Blok zijn bij het overleg betrokken. Onderdeel van het overleg zijn onder meer financiering van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), het overnemen van pakketten hypotheken van banken door pensioenfondsen, isolatie van woningen en investeren in infrastructuur.

  De belangrijkste plannen:

  – Alle hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie worden ondergebracht in een nieuwe organisatie, waarin de pensioenfondsen kunnen investeren. De fondsen willen dan wél dat de overheid daarvoor garant staat. Het is niet duidelijk of het kabinet daarmee akkoord gaat.”

  rtlnieuws.nl/econo…-investeren-economie

  en

  “Pensioenfondsen willen fors investeren in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken. Dat zeggen betrokkenen tegen de NOS.”

  Vreemd, geen naam?

  en

  “De druk op pensioenfondsen om te investeren is groot. Vorige week deed PvdA-leider Samsom nog een oproep aan de fondsen om meer in eigen land te investeren. Hij verwacht dat het kabinet “alle terughoudendheid laat varen” om die investeringen mogelijk te maken.”

  nos.nl/artikel/524…-in-economie-nl.html

  Ook opvallend in deze is de rol van Dijsselbloem. Die kan nu, na het eerder toezeggen van overheidsgaranties in de vorm van het NIH, zeggen dat “het niet mag van Brussel”

  Nu is het echter te laat om alles terug te draaien.

  Er zijn nieuwe schaduwbanken opgericht zoals MUNT, en nu komt de aap uit de mouw dat de pensienfondsen de gedane toezeggingen niet gerealiseerd gaan zien.

  De vraag is waarom pensieonfondsen deze immer uiterst lucratieve markt niet zonder deze toezeggingen wilden betreden. Ook de grote druk op pensienfondsen wekt vragen op.

  Wilden de pensienfondsen wel investeren of zijn ze hiertoe overgehaald?

  Is die hypotheekmarkt nog wel winstgevend voor pensienfondsen vehikels, als je bedenkt dat je er een hele nieuwe organisatie en overhead voor uit de grond moet stampen terwijl de banken zich juist terug trekken?

  Is dit niet via een omweg via de pensioenen het tekort van banken dekken?

  En als straks de boel klapt, dan draaien niet de banken, maar de pensienfondsen voor de schade op.

  Opvallende gang van zaken.

  2012

  bnr.nl/nieuws/beur…potheken-interessant

  Conclusie is inderdaad dat dit initiatief niet vanuit pensioenfondsen zelf is ontstaan maar op vezoek van de zittende minsters.

  Daarmee is de vraag ook of dit op lange termijn wel gunstig is voor de balans van de fondsen, en of het moreel te verkopen is om pensioenfondsen aan te wenden om de huizenprijzen hoog te houden en omhoog te doen gaan, terwijl zij die verplicht aan diezelfde fondsen moeten bijdragen, hogere hypotheken moeten nemen van diezelfde fondsen.

  Daar zitten zoals Rutte al in 2012 zei “Heel veel haken en ogen aan”

  Ik ben bang dat behalve Blok zelf inmiddels bijna niemand door de bomen het bos meer kan zien op de Nederlandse woningmarkt.

 283. Frans Zegt:

  Adamus: Links- of rechtsom.

  …we are getting fucked! 🙂

 284. Frans Zegt:

  Sodemieter!!!! Synchroniteit is weer on my side!!
  Wordt weer op mijn wenken bediend haha! :-):-) 🙂

  What did I told you? You have to be a fucking moron to believe that QE is to stimulate the economy!

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/36850

 285. Juan Belmonte Zegt:

  Voerman: Helemaal mee eens!

  Denk het niet!
  Zolang wij met een glimlach samen vast kunnen stellen, dat de zaak onherstelbaar uit de hand gelopen is.

  Waar de meesten Juan aan het uitleggen zijn datti het niet snapt
  Geef u aan datti goed zit waar Juan zelf aangeeft datti de weg kwijt is.

  Er staat vast iets groots te gebeuren 🙂

 286. Het leven is......... Zegt:

  Latida,
  Ik kom al lang op deze site, lees ook vaak alle reacties. Post zelf echt nooit niks verder trouwens. Zie dat je de laatste tijd ook enorm van je laat horen. Je haalt het ene na het ander bericht van de media aan die wij allen ook lezen. Ik snap alleen niet goed wat jij nu wil vertellen. Wat probeer jij nu te bereiken met jouw reacties? Waar wil je heen?????????

 287. maff Zegt:

  De derivatensoep 🙂 …….

  LOL, dit kan ook UW hypotheek zijn ……

  ‘Moody’s Investors Service has determined that the proposed action (the “Proposal”) of BNP Paribas Personal Finance B.V. to replace Royal Bank of Scotland N.V. (“RBS”) by BNP Paribas Fortis SA/NV, Netherlands Branch (wholly owned by BNP Paribas Fortis SA/NV (A2/P-1)) ‘

  Voor ps 🙂 traders joke forex-tsd.com/atta…rivative-traders.jpg

 288. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Banken en verzekeringsmaatschappijen hebben goede (NHG) hypotheken en riskante hypotheken gemengd en gesecuritiseerd tot beter verhandelbare pakketten op internationale markten om een hogere opbrengst te verkrijgen.
  De arme huizenbezitter die nu niet weet wie zijn schuldeiser is aan bijv. de andere kant van de oceaan. Die kan volgens neoliberale principes doen en laten wat hij wil met zijn pakket!

  lowres.jantoo.com/…man-12267701_low.jpg

 289. maff Zegt:

  Probleempje ……. er is een tekort aan onderpand voor de QE Kunnen ze dan daar bij de ECB niet eens meer rekenen ?

  zerohedge.com/news…ntral-banks-now-play

 290. maff Zegt:

  ps,

  In de NL gebeurt alles een paar jaar later 🙂

  ‘Lost mortgages’

  In Amerika 2010 ‘The banks can’t find a lot of the paperwork needed for foreclosures.’

 291. ps Zegt:
 292. maff Zegt:

  QE 1.1 tr ( voor securitisatie )

  bruegel.org/wp-con…_140724_abs5.png.png ?

  ECB moet haar huiswerk ff overdoen ?

  Al die nullen ook …….

 293. jerrow Zegt:

  maff,
  Klopt dit plaatje?
  Betekent dit dat Nederlandse banken bijna 1/4 van de qe krijgt?

 294. Maria Zegt:
 295. dr.t Zegt:

  Alex Jones heeft 09-11 voorspelt en ziet daarin de hand van de Amerikaanse overheid.

 296. maff Zegt:

  LOL

  de ECB
  en de Magic Money Tree

  voor ps 🙂 i.guim.co.uk/img/m…8953028c2b822b021984

  Materie en antimaterie …….

 297. huizenhyper Zegt:

  dr.t,

  Graag een link naar een artikel met info hierover.

 298. maff Zegt:

  Maria,

  Héél typisch …….

  vier boeken
  Schitterend van Kris Verburgh,
  de Menselijke Maat van Salomon Kroonenberg
  Atlas shrugged van Ayn Rand en
  Deflatie in aantocht van Eric Mecking

  komen bij elkaar in één artikel, knap

  En het draadje werk niet meer …….

  Spam alert ps 🙂

 299. Juan Belmonte Zegt:

  Maria,

  Een Juan perspectief
  Verschilt gelukkig behoorlijk
  Van een Xander perspectief.

  De alwetendheid op die pagina is nogal groot, wie wil kan er hele grote nieuwe verbanden in ontdekken. Nooit geweten ….. 🙂

  Véél te WEINIG CO2 zal massale hongersnoden veroorzaken

  Ondertussen wordt de mensheid zoet gehouden met fictieve problemen zoals CO2/Global Warming, dat wordt gebruikt als voorwendsel voor torenhoge belastingen en een massale welvaartsverplaatsing van Noord naar Zuid. In werkelijkheid is er in de hele geschiedenis zelden zo weinig CO2 in de atmosfeer geweest, en dreigt dit chronische tekort in de komende decennia massale misoogsten en hongersnoden te veroorzaken, waardoor honderden miljoenen mensen zullen sterven.

  Voor iemand die in een land woont dat grotendeels onder water ligt
  Is dat een volledige ontkenning van de dreiging die zeewaterstijging met zich meebrengt voor lage landen als Holland. Die is warmte en dus CO2 gerelateerd.

  Een cursus logica zou deze Xander goed doen.

  En Juan kan zich beter bij de huizenmarkt houden, chemie is niet zo zijn ding

 300. Steven Zegt:

  Juan Belmonte,

  Bedankt Juan. Scheelt mij weer een hoop typen. Wel moeten we de temperatuur stijging met een korrel zout nemen. Dat Nederland overstroomt is jammer, maar onder de palmen zitten in Zweden is weer leuk! (Lees artikelen over het Carboon)

 301. Steven Zegt:
 302. Voerman Zegt:

  dr.t: Alex Jones heeft 09-11 voorspelt en ziet daarin de hand van de Amerikaanse overheid.

  Als zelfs dr.t van dat soort onzin gaat verkopen, dan blijven we natuurlijk nergens meer…….. 🙂

 303. svg Zegt:

  dr.t:
  Alex Jones heeft09-11 voorspelt en ziet daarin de hand van de Amerikaanse overheid.

  Alex Jones heeft zelfs voorspelt dat na 09-11, 10-11 kwam ,zegt wel iets…..

 304. Frans Zegt:

  Alex Jones = Bill Hicks. (iemand?) 🙂

 305. Frans Zegt:

  Alex Jones (Bill Hicks) heeft wel degelijk een track record van als eerste op ontwikkelingen te wijzen die later inderdaad bewaarheid worden.
  Zelf luister ik niet naar hem en lees hem niet: te veel sensatie en overdrijven, en een beetje erg op fear mongering gericht.

  Zoals het met alle bronnen betaamd: altijd kritisch kijken, kijken of er iets bruikbaars in zit, nooit klakkeloos aannemen.

  Als er 10% goede informatie tussen zit en 90% slechte is een bron nog steeds bruikbaar als je zelf kritisch bent en niet klakkeloos dingen aanneemt zonder verder onderzoek.

  Persoonlijk denk ik bij elke bron na over de validiteit, de invalshoek, eventuele belangen die meespelen enzovoorts. Elke andere manier van benaderen is onzinnig lijkt me.

  By the way: Justin Bieber = een meisje/vrouw!? anyone?

 306. svg Zegt:
 307. Philippulus Zegt:

  Marktindicator VEH: huizenkopers weer iets minder enthousiast.

  blikopnieuws.nl/20…s-minder-enthousiast

 308. Philippulus Zegt:

  svg,

  Helaas, de pagina die of het bestand dat u heeft opgevraagd is niet gevonden.

 309. svg Zegt:

  Deze dan, dit is 1 pagina terug , het is de eerste link.
  rijksoverheid.nl/o…inhoud/huurverhoging

 310. svg Zegt:

  Sorry, niet de 1ste link, maar wel van de documenten.

 311. Tijl Zegt:

  Voerman: Als zelfs dr.t van dat soort onzin gaat verkopen, dan blijven we natuurlijk nergens meer……..

  Volgens Voerman kunnen de Amerikanen gewoon alleen maar goede dingen doen, zelfs al moorden ze de boel uit.

 312. dr.t Zegt:

  Tijl: Volgens Voerman kunnen de Amerikanen gewoon alleen maar goede dingen doen, zelfs al moorden ze de boel uit.

  Het artikel van Xander nieuws dat Maria aanhaalde baseerde zich weer op Alex Jones.
  Deze Alex is enigszins omstreden, zo leert ‘ Wiki’ mij. En inderdaa hij claimt 09-11 te hebben voorspeld. Hij zou ook banden hebben met inlichtingdienst uit Israel.
  Nou ja een kleurrijke persoonljjkheid.
  Bijzonder dat ie in een discussie hier terecht komt,
  .

 313. Adamus Zegt:

  spiegel.de/wirtsch…derer-a-1051598.html

  Die gaan de prijzen op peil houden, de pensioenen voor U betalen en andere noodsalukke klussies uitvoeren. hun overheden gaan de staatsschulden noooit meer aflossen 😉

 314. Adamus Zegt:

  Frans,

  Is hicks een meisje?

 315. Adamus Zegt:

  ps:
  maff,

  Banken en verzekeringsmaatschappijen hebben goede (NHG) hypotheken en riskante hypotheken gemengd en gesecuritiseerd tot beter verhandelbare pakketten op internationale markten om een hogere opbrengst te verkrijgen.
  De arme huizenbezitter die nu niet weet wie zijn schuldeiser is aan bijv. de andere kant van de oceaan. Die kan volgens neoliberale principes doen en laten wat hij wil met zijn pakket!

  lowres.jantoo.com/…man-12267701_low.jpg

  Delta Lloyd heeft de troep bij ECB geparkeerd- velen hun spaar- en levensverzek.centjes langdurig bij DL 😉 gelukkig gaat de ECB nooit failliet: wij delen in de winst.

 316. Adamus Zegt:

  Juan Belmonte,

  Alleen IJburg ligt boven NAP.

 317. Adamus Zegt:

  Juan Belmonte:
  Maria,

  maff:
  ps,

  In de NL gebeurt alles een paar jaar later

  ‘Lost mortgages’

  In Amerika 2010‘The banks can’t find a lot of the paperwork needed for foreclosures.’

  Hoe kom je erachter dat jouw papieren zoek zijn? Een NL rechter volgt per definitie de grote jongens. Zou me geen illusie maken.

 318. Adamus Zegt:

  dr.t: Genante reactie .

  Melden bij de admin?

 319. Juan Belmonte Zegt:

  Adamus:
  Juan Belmonte,

  Alleen IJburg ligt boven NAP.

  BAP = Boven Amsterdams Peil.

 320. Adamus Zegt:

  Frans:
  Sodemieter!!!! Synchroniteit is weer on my side!!
  Wordt weer op mijn wenken bediend haha! :-):-)

  What did I told you? You have to be a fucking moron to believe that QE is to stimulate the economy!

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/36850

  Wie denken dat? De Volkskrant van gisteren misschien.

 321. Frans Zegt:

  Adamus:
  Frans,

  Is hicks een meisje?

  We kunnen het hem niet meer vragen.. oh wait! Just ask Alex Jones haha! 🙂

 322. Luisindepels Zegt:

  Hee Geitje, hoeveel ga jij er in huis nemen?

  ad.nl/ad/nl/36281/…teling-in-huis.dhtml

  Ik reken toch wel op 3 a 4, aangezien je in een spotgoedkoop joekel van een huurhuis woont in een lekkere landelijke omgeving.

 323. Frans Zegt:

  Zeer interessant: must watch!!!
  (ook onder andere gerelateerd aan de huizenmarkt)

  !!!!!!!!!!!!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=40hzpnDP2E4

  !!!!!!!!!!!!!!!

  Catherine Austin Fits: herkenbaar? Binnenkort ook in Nederland!! (of nu al….)

 324. Frans Zegt:
 325. Adamus Zegt:

  Frans:
  Zeer interessant: must watch!!!
  (ook onder andere gerelateerd aan de huizenmarkt)

  !!!!!!!!!!!!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=40hzpnDP2E4

  !!!!!!!!!!!!!!!

  Catherine Austin Fits: herkenbaar? Binnenkort ook in Nederland!! (of nu al….)

  Herkenbaar hè. Alles wordt nog eens bevestigd.

 326. Adamus Zegt:

  Economie trekt weer aan. Hallen van failliet bouwbedrijf http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/didams-bouwbedrijf-welling-failliet-1.1574032 weer bezet voedselbankmontfer….nl/84/Over-ons.html t.o. station. Verhuurder ook blij BTW ook een nieuw gemeentehuis daar: 11miljoen (ex verborgen kosten) en overgenomen van kunststofverwerker. Hoe de ene hand de ander wast.

 327. Nico de Geit Zegt:

  Luisindepels:
  Hee Geitje, hoeveel ga jij er in huis nemen?

  ad.nl/ad/nl/36281/…teling-in-huis.dhtml

  Ik reken toch wel op 3 a 4, aangezien je in een spotgoedkoop joekel van een huurhuis woont in een lekkere landelijke omgeving.

  Als ze knap is misschien, en ik ermee kan leven, anders niet. 99% valt af vanwege de afkomst. Alleen Oekraïners zou iets tussen kunnen zitten.

  In de praktijk zie je dat de leukste vrouwen al lang onder dak zijn. En om een criminele zwerfzigeuner in je huis te nemen, of de hele familie, moet je wel erg naïef zijn.

 328. Adamus Zegt:

  Adamus:
  Juan Belmonte,

  Alleen IJburg ligt boven NAP.

  Limburg ook bedenk ik me nu.

 329. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Als ze knap is misschien, en ik ermee kan leven, anders niet. 99% valt af vanwege de afkomst. Alleen Oekraïners zou iets tussen kunnen zitten.

  In de praktijk zie je dat de leukste vrouwen al lang onder dak zijn. En om een criminele zwerfzigeuner in je huis te nemen, of de hele familie, moet je wel erg naïef zijn.

  Wil je niet dan krijg je straks een extra belastingheffing. En zoals je weet kunnen die door iedere overheid van je bankrekening worden ‘afgeschreven’. Eerst gaan we van alle lege kantoorpanden de m2 prijs opschroeven door er een tijdelijke woon/opvangvergunning aan te koppelen. Werk a d winkel voor de desbetreffende clubs.

 330. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Als ze knap is misschien, en ik ermee kan leven, anders niet. 99% valt af vanwege de afkomst. Alleen Oekraïners zou iets tussen kunnen zitten.

  In de praktijk zie je dat de leukste vrouwen al lang onder dak zijn. En om een criminele zwerfzigeuner in je huis te nemen, of de hele familie, moet je wel erg naïef zijn.

  Mooie omschrijving van het ideale maatje…..

 331. Adamus Zegt:

  Alles door de helft

  shop.boerderij.nl/…LPQ&t_anon=none

  50% eraf

 332. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Kijken ‘m eens hangen dan…
  i.guim.co.uk/img/s…4c95d04f8709a71654ca

 333. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: Mooie omschrijving van het ideale maatje…..

  Weet je wat nou zo raar is, als ik een leuke blonde vluchtelinge uit Oekraïne haal volgens de regels mag niks, maar als ze onder het prikkeldraad doorkruipt zonder papieren mag alles.

 334. Nico de Geit Zegt:

  Op de Russische tv weer een zielig verhaal van een vrouw met een gehandicapte zoon die een hypotheek nam in euro’s/dollars vanwege de lage rente. De euro stond op 50 roebel per euro, nu op 82 roebel per euro. Ze kan het niet meer betalen en moet haar appartement uit.

 335. Frans Zegt:

  Adamus: Herkenbaar hè. Alles wordt nog eens bevestigd.

  Helaas kijken (luisteren) vooral (alleen?) mensen het die al op de hoogte zijn…. 🙂
  Inderdaad supoer herkenbaar, en grotendeels van toepassing in Europa, Nederland too.

 336. Nico de Geit Zegt:

  Zomerdip hypotheekaanvragen houdt aan

  Het aantal hypotheekaanvragen lag in augustus net als in juli door een zomerdip lager dan anders. Vorige maand zijn 17.500 hypotheekvragen gedaan. Dat is ongeveer 22 procent minder dan de maand ervoor, toen 22.400 aanvragen binnenkwamen.

  telegraaf.nl/dft/g…gen_houdt_aan__.html

 337. maff Zegt:

  Verbannen naar Siberië, en voor altijd vast in de permafrost ? Voor de NL nog geen Minsky Moment ……

  http://mdbriefing.com/Netherlands-credit.shtml

  Voor ps 🙂 het credit-card boompje previews.123rf.com…ee-cartoon-money.jpg

 338. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Rechtstreeks uit “Superhenge” (volkskrant.nl/wete…de-schaduw~a4137282/):
  “I need a loan or a bailout [or a creditcard] so I can evolve”

  lowres.jantoo.com/…lve-16515399_low.jpg

 339. ps Zegt:

  ps,

  Maff, spam-a-lot-alert 😉

 340. Nico de Geit Zegt:

  maff: Verbannen naar Siberië, en voor altijd vast in de permafrost ?

  Donderdag 27 graden Celsius in Novosibirsk, zaterdag 26 graden in Irkutsk.

 341. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Donderdag 27 graden Celsius in Novosibirsk, zaterdag 26 graden in Irkutsk.

  Boven nul dus.

 342. Tijl Zegt:

  Nico de Geit: Weet je wat nou zo raar is, als ik een leuke blonde vluchtelinge uit Oekraïne haal volgens de regels mag niks, maar als ze onder het prikkeldraad doorkruipt zonder papieren mag alles.

  Gevlucht waarvoor eigenlijk?

 343. Adamus Zegt:

  Frans: Helaas kijken (luisteren) vooral (alleen?) mensen het die al op de hoogte zijn….
  Inderdaad supoer herkenbaar, en grotendeels van toepassing in Europa, Nederland too.

  Yep

 344. maff Zegt:

  Stiglitz, ( inflatie ) fundamenten FED zijn verkeerd
  de derde wereldoorlog is uitgebroken
  de ECB acteert als Hedge Fund ( 11 miljard verdiend op Griekse leningen )
  en palmbomen op de toendra’s in Siberië

  Teveel om op te noemen ……

  Eén ding is zeker, de missie van de Centrale Banken is geslaagd ……

  Voor ps 🙂 raymondpronk.files…jpg?w=544&h=465

 345. Nico de Geit Zegt:

  Tijl: Gevlucht waarvoor eigenlijk?

  Je kunt beter vragen: ‘Op zoek naar wat?’

 346. Nico de Geit Zegt:

  Uitzendkrachten en flexwerkers kunnen makkelijker aan een hypotheek komen. Twee bemiddelaars en twee banken kijken bij een aanvraag niet langer naar het inkomen tot nu toe, maar naar de kans op werk in de toekomst.

  gelderlander.nl/al…featured_latest_news

 347. saskia Zegt:

  The 2015 Global Housing Market Crash. Property Prices Plummet Worldwide:

  globalresearch.ca/…et-worldwide/5474123

 348. Tijl Zegt:

  Nico de Geit:
  Uitzendkrachten en flexwerkers kunnen makkelijker aan een hypotheek komen. Twee bemiddelaars en twee banken kijken bij een aanvraag niet langer naar het inkomen tot nu toe, maar naar de kans op werk in de toekomst.

  gelderlander.nl/al…featured_latest_news

  Wat een mooi verhaal. Ze zijn alleen vergeten om tevens de winkans op een grote geldprijs in een loterij mee te nemen of de kans dat een wildvreemde per ongeluk 100.000 euro schenkt.

 349. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  Kan wel zijn, maar hier in de straat is het : Te koop… 1 maand later verkocht. Nog steeds.

 350. dr.t Zegt:

  Nico de Geit: Je kunt beter vragen: ‘Op zoek naar wat?’

  Naar een ruimdenkende Nico met een isolatieplaatje onder zijn bureau.

 351. Nico de Geit Zegt:

  dr.t: Naar een ruimdenkende Nico met een isolatieplaatje onder zijn bureau.

  Ik heb geen zin om de hele laminaatvloer eruit te halen, isolatie te leggen en dan weer een nieuwe vloer erop.

 352. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: k heb geen zin om de hele laminaatvloer eruit te halen, isolatie te leggen en dan weer een nieuwe vloer erop.

  Hoef je toch niet zelf te doen?
  Moet geen probleem zijn om dat door een bedrijf te laten doen. Je heb immers zoveel geld bespaard door in een huurhuis te wonen…..toch?

 353. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Hoef je toch niet zelf te doen?

  Ik was er echt niet opgekomen om het door een vluchteling te laten doen.

 354. maff Zegt:

  Posten lukt niet meer ? Try-out, testing

  ‘Gapend pensioengat na de crisis: wees niet verbaasd als je een ton minder krijgt’

  z24.nl/geld/crisis…goed-mogelijk-585301

 355. maff Zegt:
 356. maff Zegt:

  Probeersel 🙂

  ‘Europe is facing unacceptable levels of poverty and inequality.’

  oxfam.org/sites/ox…ot-few-090915-en.pdf

  moneycrisis.files.…jpg?w=326&h=217

 357. maff Zegt:

  Joepie, gelukt, en maak er maar weer een héle mooie dag van zeepbellers 😎

 358. Adamus Zegt:

  Maff gaat zich bescheuren: ‘EBG-directeur Marco Smit kan niet wachten om het geld uit te geven’ en heeft er zelfs zijn huidige baan voor opgezegd. Grun wordt aardbevingbestendige broedplaats en 100 miljoen is een stevige fundering. Ondernemers stimuleren, blablabla…..uit zichzelf zijn ze niet vooruit te branden 😉 zal ook wel ‘duurzaam’ zijn.

 359. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Ik was er echt niet opgekomen om het door een vluchteling te laten doen.

  Of een opgevoerde bulgaarse ex gewichtenheffer.

 360. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Ik heb geen zin om de hele laminaatvloer eruit te halen, isolatie te leggen en dan weer een nieuwe vloer erop.

  Straks heb je nog zilvervisjes…….

 361. Adamus Zegt:

  Michel:
  Nico de Geit,

  Kan wel zijn, maar hier in de straat is het :Te koop… 1 maand later verkocht. Nog steeds.

  Welke regio is dat en welke prijsklasse.

 362. Adamus Zegt:

  Boeren gaan voor hun banken naar Brussel: gelderlander.nl/al…in-1.5151585#content

  ‘overheid moet er wat aan doen’

  Ondertussen blijven de >350koeienstallen de grond uit rijzen.

 363. ps Zegt:

  maff, 🙂

  mouthymag.com/wp-c…TDl1sp9olpo1_500.gif

  De cartoon blijft maar in het spamfilter hangen… 😉

 364. ps Zegt:

  “Willem Buiter: 55% kans op recessie door China”:
  telegraaf.nl/dft/n…ie_door_China__.html

 365. Voerman Zegt:

  Nico de Geit: Ik was er echt niet opgekomen om het door een vluchteling te laten doen.

  Hm…
  De reacties van ons geitje worden met de dag dommer.

 366. Nico de Geit Zegt:

  Net een vroege babyboomer gesproken die niet vreest voor verarming. ‘Want hij heeft het nu goed en de toekomst laat zich niet voorspellen’.

  Veel mensen zien alleen maar wat voor ze ligt. Ik denk dat het verstandig is op tijd maatregelen te nemen tegen de armoedeval. Wacht je te lang dan kan het te laat zijn en kom je vast te zitten in armoede.

 367. maff Zegt:

  Bloomberg negatieve returns van de ‘off-balances’ oef, dat klinkt niet goed …….

  Asset backed debt losses mount …..

  bloomberg.com/news…upport-proves-feeble

  Think-Tank ….. ‘Moon-mining met de negatieve opbrengsten van de securities ‘ Het zwarte gat principe ……

  Voor ps 🙂 toonpool.com/user/…he_earth_1569655.jpg

 368. maff Zegt:

  De stand van Nederland

  tradingeconomics.c…therlands/gdp-growth

  Z24 is met haar publicatie van ‘de stand’ in juni blijven steken

 369. maff Zegt:

  ps: De cartoon blijft maar in het spamfilter hangen…

  🙂 copetoons.com/grap…pcnpixel20071129.gif

 370. ps Zegt:
 371. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Nog maar een keer dan 😉

  Rechtstreeks uit Superhenge:
  lowres.jantoo.com/…lve-16515399_low.jpg

 372. ps Zegt:

  ps,

  Maff, cartoon zit in spamfilter blackhooooole… 😉

 373. Voerman Zegt:

  Het wordt oorverdovend stil alhier rond het item huizenprijzen.
  Maar andere onderwerpen zijn kennelijk ook wel gezellig.
  🙂

 374. eric406 Zegt:

  Voerman:
  Het wordt oorverdovend stil alhier rond het item huizenprijzen.
  Maar andere onderwerpen zijn kennelijk ook wel gezellig.

  Valt er iets te melden dan?
  Behalve dat de cola duurder wordt, om het schenken van een ton mogelijk te maken.

 375. Steven Zegt:

  En dat alleen voor een (te dure) woning. Voor een vrachtwagen mag het niet.

 376. erik(trolnogimmerhier) Zegt:

  Tja Voerman, er valt ook weinig te ouwehoeren, prijzen stijgen alweer tijdje…..Meeste hier zijn al lang weer vergeten dat ze hier ooit zijn geweest. Laatste volhouders zijn degene die op hun 50-ste nog bij pa en ma wonen en hopen op goedkopere tijden………..Snorkelmans schijnt inmiddels het ouderlijk huis uitgezet te zijn en zich definitief gevestigd te hebben in een Wigwam op Vakantiepark Slagharen…..ook leuk!!

 377. Nico de Geit Zegt:

  erik(trolnogimmerhier):
  prijzen stijgen alweer tijdje…

  In de grafiek bij het zwarte lijntje (2015):

  nicodegeit.files.w…zenmarkt-zeepbel.jpg

 378. Maria Zegt:

  Kopen maar:

  telegraaf.nl/dft/n…ningen_kopen___.html

  Nog lagere rente:

  kopen maar!

 379. Maria Zegt:

  Als er niets meer te koop is koop je Nederlandse hypotheekleningen. Het ene spelletje gaat niet door, het andere wordt geintroduceerd.

  What a wonderfull world!

 380. Juan Belmonte Zegt:

  Voerman:
  Het wordt oorverdovend stil alhier rond het item huizenprijzen.
  Maar andere onderwerpen zijn kennelijk ook wel gezellig.

  Op uw verzoek zal Juan
  weer
  eens een keer
  iets herhalen.

  Geduld
  komt u volgend jaar nog eens terug 🙂

 381. Juan Belmonte Zegt:

  De crisis is nu echt volledig voorbij
  nu dat Amsterdamse grondinkomsten weer pieken.

  Zoals het er nu naar uitziet, kan Amsterdam de komende jaren rekenen op 300 miljoen euro meer aan inkomsten van gronduitgifte. Hiermee is de gemeente terug op het niveau van voor de economische crisis in 2008.

  nvm.nl/actual/sept…t_grond_stijgen.aspx

 382. Juan Belmonte Zegt:

  En als die crisis in de hoofdstad achter de rug is
  dan volgt de rest van het land
  de wingewesten
  in rap tempo 🙂

 383. Juan Belmonte Zegt:

  Het gaat zo enorm goed op die huizenmarkt
  dat de ECB maar heeft besloten om weer eens flink schulden
  – vooral die behoudend gefinancierde-
  over te kopen van welke partij hier ook maar behoefte aan zou kunnen hebben…
  ‘ECB wil Nederlandse hypotheekleningen kopen’

  De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nu ook verpakte Nederlandse hypotheekleningen opkopen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, wil de ECB voor 597 miljoen euro van het schuldpapier overnemen van beleggers.

  Dat het opkoopprogramma van de centrale bank zich nu ook op deze leningen richt, kan voordelig zijn voor de Nederlandse consument. Het opkopen van de zogeheten securitisaties kan ervoor zorgen dat de rente verder omlaag gaat. Dat kan weer resulteren in een daling van de hypotheekrente.

  De ECB geeft geen commentaar. De instelling is al enige tijd bezig met het opkopen van schuldpapier om de binnenlandse vraag in de eurolanden aan te jagen.nvm.nl/actual/sept…kleningen_kopen.aspx

 384. Juan Belmonte Zegt:

  LOL

  als de inmiddels overleden NHI hypotheken zou opkopen dan heet dat
  ongeoorloofde staatssteun.

  Met de opbrengst zou de NHI vervolgens pakketten hypotheken opkopen van banken. Dat zou banken meer adem geven om leningen te verstrekken. De overheid zou dan garant staan voor de risico’s.

  Maar als de ECB hetzelfde doet
  – impliciet staan achter de ECB ook overheden garant-
  dan mag het WEL.

  (zie vorige post)

  Ze gaan het vast Juan allemaal uitleggen, de bloggers alhier, hoe nu de steel en de vork samenhangen want Juan is weer even de weg kwijt.

 385. Juan Belmonte Zegt:

  Met natuurlijk een linkje naar de quote hierboven over NHI

  telegraaf.nl/dft/2…eekinstelling__.html

 386. maff Zegt:

  ps: Rechtstreeks uit Superhenge:

  Superhenge thankxxxx 🙂 Ancient knowledge s3.amazonaws.com/l…lien-lfin445_low.jpg

  Ondertussen in de NL, alweer een stapje verder 😉 Joris Luyendijk introduceert BOOM BUST BOOM http://www.vpro.nl/speel.WO_VPRO_1938529.html

 387. maff Zegt:

  Hmmm Floor ? schmullen …..

  schmulladdertjeond…latie-vloedgolf.html

  Deflatie vloedgolf

 388. maff Zegt:

  Het nieuwe Nederland ……..

  Je hypotheek wel blijven betalen hoor 😉 , ( met swab of cap ) , anders loop je het risico door de n.b de ECB uit je huis te worden gezet, of …. de ECB gaat ook off-balance met een SPV, ( een leerproces ) ….. de black-hole-theorie, lol assets.upstart.biz…ack-hole*580.jpg?v=1

  ECB zoekt NL hypotheken

  bloomberg.com/news…mortgage-backed-debt

 389. maff Zegt:

  Hoe de Europese Commissie van Schaduwbankieren leerde houden, door Ewald Engelen 🙂

  ‘Wat is er in hemelsnaam gebeurd?’

  ewaldengelen.blogs…e-commissie-van.html

 390. Steven Zegt:

  maff,

  Luisindepels en Voerman lezen dat niet.. 🙂

 391. Voerman Zegt:

  Steven: Luisindepels en Voerman lezen dat niet..

  Voerman houdt van het simpele landleven.
  Blijft wel op de hoogte maar maakt geen drukte over zaken die buiten zijn invloedssfeer liggen.
  Als wel, dan nog zeker niet over de prijs van een ander zijn huis.

 392. Philippulus Zegt:

  Juan Belmonte: De crisis is nu echt volledig voorbijnu dat Amsterdamse grondinkomsten weer pieken aspx

  Ben benieuwd wat de grondprijzen (in de rest van NL.) gaan doen na Januari

  Gemeenten kunnen er vanuit fiscaal oogpunt bijvoorbeeld belang bij hebben om verliesneming – voor zover toegelaten door het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) – uit te stellen tot na 2016.

 393. Philippulus Zegt:

  Nu verkrijgbaar mét link!!

  belastingplichtove…l/category/gevolgen/

 394. Philippulus Zegt:

  Draai aan de knoppen van de Nederlandse economie

  Met de DELFI-tool kun je berekenen wat de gevolgen zijn van wijzigingen in het economische beleid of de (internationale) economische omgeving.

  http://delfi.dnb.nl/

  Is het een beetje realistisch? nrcq.nl/2015/09/11…m_source=syndication

  In werkelijkheid schoppen bijvoorbeeld de tegenvallende aardgasbaten door het terugbrengen van de aardgaswinning in Groningen de uitkomsten weer in de war. Dat onderstreept dat een model geen alternatief kan zijn voor de realiteit. De tool moet, zo waarschuwen economen van DNB, dan ook met enige omzichtigheid worden aangewend. Het onderliggende economische model is simpeler dan het volledige Delfi-model dat bij de bank zelf wordt gebruikt. En het is lineair: dat wil onder meer zeggen dat de invoer van extreme waarden hetzelfde wordt behandeld als de invoer van milde veranderingen.

  Waar is het voor bedoeld?

  Het gaat, stelt DNB, meer om een indicatie van wat een schok in één deel van de economie elders in die economie teweeg brengt, dan dat de uitkomsten tot de tiende procentpunt letterlijk moeten worden genomen.

  Opmerkelijk is dat een door de gebruiker ingestelde verhoging van de overheidsuitgaven niet resulteert in een hoger begrotingstekort. Het model gaat uit van een gebalanceerde begroting. Wie de overheidsuitgaven opvoert, voert in wezen tegelijkertijd bezuinigingen uit op andere overheidsbestedingen, zoals inkomensoverdrachten. Dat valt overigens voor een deel te omzeilen door in het model tegelijkertijd óók de belastingen te verlagen. Zo kan er toch een beetje Keynesiaans worden geëxperimenteerd.

 395. luisindepels Zegt:

  Steven: Luisindepels en Voerman lezen dat niet

  Nou, verlicht ons. Geef eens een korte samenvatting en wat duiding. Wat wil Engelen ons vertellen (wijsmaken?)?

 396. Steven Zegt:

  luisindepels,

  Dat europa de hypotheek posities van banken opkoopt. Met alle negatieve gevolgen natuurlijk.

 397. luisindepels Zegt:

  Steven: Met alle negatieve gevolgen natuurlijk.

  Welke negatieve gevolgen?

 398. Steven Zegt:

  Zeepbellen die gaan knappen en nelastingbetalers doe dat betalen. Plus natuurlijk luie bankiers die door kunnen gaan met risicoloos geld uitlenen.

  (En de huizenprijzen blijven dan ook vervelend hoog)

 399. Steven Zegt:

  Sorry voor de tikfouten (zit te typen op de telefoon)

 400. luisindepels Zegt:

  Steven: Zeepbellen die gaan knappen

  Zoals?

  Steven: nelastingbetalers doe dat betalen

  Hoe dan? Volgens mij hebben de belastingbetalers juist niets hoeven betalen. Het was pas geinig geworden als de Nederlandse bankjes wel waren gevallen en vadertje staat voor een paar 100 miljard aan verdwenen spaargeld kon gaan betalen.

  Steven: risicoloos geld uitlenen.

  Huh? Is het nou een risicovolle zeepbel of risicoloos?

 401. Steven Zegt:

  Zoals de internetzeepbel en de onroerendgoed zeepbellen in Japan en zo.

  ECB wordt betaalt door europese belastingbetalers.

  Risicoloos voor de bankiers zelf: de bevolking zit in de schulden en de ECB betaalt het eventuele risico.

 402. Eek-a-mouse Zegt:

  Misschien is het een idee om iedereen die 23 jaar of ouder is te dwingen om een huis te kopen, als het fout gaat en de hypotheeknemer kan het niet meer betalen moet de eigenaar maar kijken hoe hij of zij het oplost onder de noemer van de door onze regering zo gewenste “zelfredzaamheid”

  Voordeel de vraag naar koophuizen neemt toe de huizenbezitters met natte voeten krijgen weer droge voeten 😉

  God voor allen en allen voor zich.

 403. Adamus Zegt:

  luisindepels,

  Jij snapt dus zero van monetaire wereld.

 404. Adamus Zegt:

  luisindepels: Nou, verlicht ons. Geef eens een korte samenvatting en wat duiding. Wat wil Engelen ons vertellen (wijsmaken?)?

  Stuur hem een mail en je krijgt antwoord.

 405. Adamus Zegt:

  maff:
  Hmmm Floor ?schmullen …..

  schmulladdertjeond…latie-vloedgolf.html

  Deflatie vloedgolf

  Deflatie heeft geen genade met schulden 😉

 406. Adamus Zegt:

  eric406: Valt er iets te melden dan?
  Behalve dat de cola duurder wordt, om het schenken van een ton mogelijk te maken.

  Kun je die ton als 50plusser dan uit je reservering bij het fonds trekken? Doen. Ze zullen het geld niet hebben!

 407. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  Net een vroege babyboomer gesproken die niet vreest voor verarming. ‘Want hij heeft het nu goed en de toekomst laat zich niet voorspellen’.

  Veel mensen zien alleen maar wat voor ze ligt. Ik denk dat het verstandig is op tijd maatregelen te nemen tegen de armoedeval. Wacht je te lang dan kan het te laat zijn en kom je vast te zitten in armoede.

  Een ding: ‘all paper will burn’ en het zijn niet wij, de kleine garnalen, die aan het langste eind trekken.

 408. ps Zegt:

  maff, 🙂

  “I Can’t Get No Satisfaction”:

  media.cagle.com/96…06/21/113904_600.jpg

 409. Adamus Zegt:

  Hier nog een piskijker: Steve Keen

  http://youtu.be/-HHJ3q2TxEQ Alle lichten op groen, maar meneer ziet het anders 😉

  Groningen 200 miljoen steun, de boeren van EU nog een zetje in de rug (extra bankkrediet) ….top.

 410. b Zegt:

  Off-Topic:
  ‘Het kabinet wil het belastingstelsel vereenvoudigen door de lasten op arbeid voor werknemers en werkgevers te verlagen, om zo de werkgelegenheid en de economische groei te bevorderen. Verruiming van het gemeentelijk belastinggebied past daarbij. Gepleit wordt voor een verdubbeling van het huidige, lokale belastinggebied. De rijksbelastingen kunnen dan omlaag. De inkomenseffecten voor burgers zijn beperkt.’

  Voer het gebruikersdeel van de OZB-woningen opnieuw in en introduceer een ingezetenenbelasting, dat is het voorstel van de Raad voor de financiële verhoudingen.’
  rob-rfv.nl/rfv/act…kaal+belastinggebied

 411. b Zegt:

  Off-Topic:
  ‘Grond, geld en gemeenten

  9-7-2015

  Veel gemeenten voeren een actief grondbeleid; ze hebben voor eigen rekening grond gekocht om die bouwrijp te maken en met winst te verkopen. Een groot aantal gemeenten heeft nu te maken met verliezen op de grondexploitatie. Dat legt een druk op de gemeentebegroting. Het is zaak het grondbeleid te herzien op basis van realistische gegevens, ook als dat tot een negatieve vermogenspositie leidt. Gemeenten dienen zich niet als projectontwikkelaars te gedragen, maar zich te beperken tot hun publieke taak.

  De gemeenten hebben zich in het verleden te gemakkelijk rijk gerekend met grondexploitaties en hebben daarbij te veel risico genomen. De verliezen op de grondexploitatie hebben niet alleen te maken met te risicovolle grondaankopen van gemeenten. De economische crisis zorgde voor vraaguitval. En Rijk en provincie hebben in veel gevallen gemeenten teveel gestimuleerd om plannen te ontwikkelen. Provincies hebben deze plannen te weinig afgestemd op de regionale behoefte. In verschillende regio’s is er daardoor een overschot ontstaan aan bouwlocaties voor woningen, winkels, kantoren en bedrijfspanden.’

  rob-rfv.nl/rfv/act…2C+geld+en+gemeenten
  met 2 pdfjes

 412. b Zegt:

  b,

  ‘De oude tijden komen niet meer terug (noot: de winstgevendheid van grondverkoop door gemeenten), zie blz 8 van het pdfje •Advies Grond, geld en gemeenten.’ rob-rfv.nl/rfv/act…2C+geld+en+gemeenten
  ‘Het verlies (noot: op de grondverkoop door gemeenten) moet worden gecompenseerd door bezuinigingen of lastenverhogingen.’

  ‘Verliezen kunnen oplopen tot 6 miljard .’
  zie het pdfje •Nieuwsbericht Grond, geld en gemeenten

 413. Steven Zegt:

  “There is no such thing as a free lunch” is een duidelijke Amerikaanse uitdrukking. Het in de min staan voor een huis moet aan allerlei factoren voldoen om dat wel te zijn, maar die mazzeltijd was maar voor een beperkte bevolkingsgroep.

 414. Steven Zegt:

  Misschien is het niet waar, maar denk dat Lorenzo nu ook naar de kloten is.

  Niets kunnen en speculeren op iets dat daalt werkt niet in uw voordeel.. 😉

 415. Frans Zegt:
 416. Frans Zegt:

  Dat zeg ik!!!
  Al weken, maanden: vluchtkapitaal uit het buitenland, lage Euro. Het heeft geen zin de huizenmarkt te beoordelen zonder deze factoren mee te nemen.

  (Ik bedenk me net dat ik vandaag bij de Gamma ben geweest, hoe toevallig, of onbewuste beinvloeding?)

 417. Frans Zegt:
 418. Frans Zegt:

  Zalig! Verfrissend!!! (en de waarheid)
  https://www.youtube.com/watch?v=5-Mc0ySVbxU

 419. Nico de Geit Zegt:

  Frans:
  Zeg…….

  rtlnieuws.nl/econo…rna-peperdure-huizen

  Huizen van een miljoen plus, ik vraag me af hoe lang zoiets goed gaat. Voor het merendeel mensen die uitgaan van blijvende prijsstijgingen, en als het keerpunt komt willen ze vroeg of laat van hun dure huis af.

 420. Nico de Geit Zegt:

  Frans:
  https://www.youtube.com/watch?v=4v8XcnW4GJA

  geen woord over hoe die miljoenen gefinancierd zijn. Laat me raden: winst uit verkoop vorige pand vanwege gigantische waardestijging plus mega-lening?

 421. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: geen woord over hoe die miljoenen gefinancierd zijn. Laat me raden: winst uit verkoop vorige pand vanwege gigantische waardestijging plus mega-lening?

  En dat ook nog met een historisch lage rente.

 422. dr.t Zegt:

  Vandaag in de telegraaf:
  Rente historisch laag en zal nog verder dalen de komende jaren.

  Kopers betalen lachend hun rente. Huurder betalen huilend hun huur.
  De verkoopvolume neemt toe, de prijzen blijven stabiel (niemand zit op de volgende zeepbel te wachten). Kortom de markt is gezond,
  Er wordt weer volop gebouwd,de bouw- en aanverwante branches profiteren mee.
  Onze koopkracht stijgt weer.
  En hier loopt iedereen zuur te doen, rara waarom toch?

  telegraaf.nl/dft/g…potheek_lager__.html

 423. rooie rakker Zegt:

  Voor minder dan een miljoen koopt je tegenwoordig geen fatsoenlijk huis meer in Londen. De huizenprijzen zijn er zo hard gestegen, dat de meeste buurten onbetaalbaar zijn geworden. In Amsterdam dreigt hetzelfde scenario, waarschuwt hoogleraar Maarten van Ham in Z Today.

  DUS…

  Die prijzen in ams gaan dus nooit meer omlaag

 424. maff Zegt:

  dr.t: Onze koopkracht stijgt weer.

  Maar we houden steeds minder over, ra ra ….. marketupdate.nl/wp…est-stupid-dutch.jpg

  marketupdate.nl/ni…-steeds-minder-over/

 425. maff Zegt:
 426. Nico de Geit Zegt: