Klaas Knot: De huizenmarkt is een bedreiging voor de economie

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek stevig blijven afbouwen, om op termijn de eigen woning te kunnen belasten als een vorm van eigen vermogen via box 3. Dat zei Knot zondag in gesprek met Jort Kelder in NPO tv-programma Buitenhof.

Knot herhaalde daarmee eerder pleidooien. De president van de centrale bank van ons land zou graag zien dat Nederland meer in lijn gaat lopen met andere Europese landen qua hypotheekschulden. Knot zou het liefst zien dat in de toekomst maximaal 90% van de waarde van de eigen woning geleend kan worden. Momenteel is dat gemaximeerd op 100%, tot voor kort was het zelfs mogelijk ruim boven de waarde te lenen. „Er is wel flankerend beleid nodig,” erkende Knot. „Er moeten veel meer huizen gebouwd worden.” De hypotheekrenteaftrek noemt Knot ’een instrument dat niet meer van deze tijd is.’ „We vragen overal om buffers. Bij banken, overheden. Waarom dan niet ook vragen om een klein buffertje bij huishoudens? Dat is toch een kwetsbare groep,” aldus de Groningse econoom.

Share Button
Tagged with: , , ,
2 comments on “Klaas Knot: De huizenmarkt is een bedreiging voor de economie
  1. Nico de Geit says:

    ‘Bedreigingen uit het buitenland’, zoals een oplopende rente? Verder een mooie opsomming van wat al verwacht werd door de ‘alu-hoedjes’ en ‘negatievelingen’: eigen geld meenemen, beperking HRA, eigen woning naar box 3.

    Dat er aan de AOW getornd gaat worden, daar hoor je niemand over. Maar ga er maar vanuit dat er straks minder of helemaal geen AOW is voor mensen met een dikke spaarpot, ongeacht of dat geld op de bank staat of vast zit in stenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*