Beide potjes voor starters op woningmarkt zijn leeg

Starters op de woningmarkt krijgen geen geld meer van het ministerie van Volkshuisvesting. Het budget voor de zogenoemde VROM Startersleningen is op. Dat maakte de organisatie die de subsidie verdeelt, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), vandaag bekend.

De Starterslening van VROM, een driejarige rente- en aflossingsvrije lening voor koopwoningen tot 350.000 euro (Nationale Hypotheekgarantie), wordt verstrekt door gemeenten. Ruim de helft van de gemeenten biedt de lening aan. De gemeente betaalt de ene helft, het Rijk de andere. VROM putte uit een in 2006 ingesteld fonds van 40 miljoen euro.

Dat fonds is sneller uitgeput geraakt dan demissionair minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie, ChristenUnie) verwachtte. In maart schreef hij nog aan de Tweede Kamer dat dat eind dit jaar zou gebeuren. De populariteit van de regeling en de recente verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie tot 350.000 euro, leidden ertoe dat het geld sneller op was.

Ook de landelijke koopsubsidie, de regeling Wet Bevordering Eigen Woningbezit (BEW), ging onlangs aan haar eigen succes ten onder. De BEW was bedoeld voor woningen tot 167.000 euro.

Gemeenten kunnen de lening nu zelf verstrekken, maar het budget daarvoor is vermoedelijk ook snel op. SVN wil dat het Rijk het eigenwoningbezit blijft stimuleren. De subsidie aan de koopsector – in 2010 15 miljard euro inclusief hypotheekrenteaftrek – is een belangrijk verkiezingsthema. Deskundigen van SER en CPB bepleiten hervorming van de woningmarkt.

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
13 comments on “Beide potjes voor starters op woningmarkt zijn leeg
  1. Nou, says:

    Van Middelkoop zat er dus wel een flink stuk naast. het fonds ging nog 2 maanden mee in plaats van 9.

    En dat terwijl er dus al sinds 2006 ervaring was.

    Is het nu zo dat er zoveel meer starters gebruik hebben gemaakt van deze regeling?

    En zijn er dan door deze succesvolle regeling zoveel meer mensen in de woningmarkt gestapt?

  2. nhz says:

    Ik voorspel massale schadeclaims van alle would-be kopers en makelaars die dachten later dit jaar nog een mooie deal te kunnen maken op kosten van de belastingbetaler, net als bij de koopsubsidie.

    @1:
    ik denk niet dat er meer mensen gebruik van gemaakt hebben, wel dat er voor grotere bedragen per persoon gebruik van gemaakt is gezien de veel hogere bovengrens. En wellicht is men door de hypotheekmaffia ingeseind dat ook dit potje snel leeg zou zijn, wat een en ander versneld heeft.

  3. Marketwatch says:

    Als ik kijk naar de leeftijdsopbouw van de kopers van het afgelopen kwartaal in de cijfers van het Kadaster, dan zie je inderdaad dat het grootste gedeelte (zo’n 60%) zgn. “starters” zijn

    Als ik dan de gemiddelde inkomens van deze groep neem en deze in relatie zet tot de huidige koopprijzen dan mag volgens mij de voorzichtige conclusie getrokken worden dat een zeer groot gedeelte van deze starters hoogstwaarschijnlijk gebruik heeft gemaakt van Koopsubsidie en/of Starterslening.

  4. Johan says:

    Eindelijk. Hoe eerder we van deze subsidies af zijn hoe beter. Het is toch te bizar voor woorden dat we subsidie op subsidie moeten stapelen om de “huizenmarkt” nog een beetje in stand te houden. Geen enkele koper is hier bij gebaat, want het zit volledig in de huizenprijs verrekend. Er worden wel andere starters genaaid; die moeten een te hoge prijs betalen voor een huis en daarnaast ook nog eens extra belasting betalen voor deze subsidieregelingen.

  5. nhz says:

    @4:
    geen enkele koper is hier bij gebaat … maar er zijn wel verkopers mee gebaat, want die krijgen het subsidiebedrag gewoon gratis erbij. En daarom gaat de politiek er alles aan doen om dit spelletje in stand te houden.

    Overigens zijn er bij mij in de regio ook gemeentelijke startersleningen. Het aantal leningen is klein, maar het gaat om forse bedragen: 25-50.000 euro bovenop de maximale hypotheek. Vaak m
    Met boterzachte voorwaardes, zoals alleen rente betalen als de waarde stijgt en terugbetealen alleen nodig bij verkoop. Vlak voor dit werd ingevoerd schoten de prijzen van starterswoningen met tientallen K euro omhoog. En niet helemaal toevallig was de verantwoordelijke wethouder van een naburige gemeente een pandjesbaas, die dus uit de gemeentekas zijn eigen zak vet spekt. Zal elders ook wel zo werken, vastgoed maffia en lokaal bestuur is meestal één kleffe hap.

  6. bert says:

    @3
    “Als ik kijk naar de leeftijdsopbouw van de kopers van het afgelopen kwartaal in de cijfers van het Kadaster, dan zie je inderdaad dat het grootste gedeelte (zo’n 60%) zgn. “starters” zijn

    Als ik dan de gemiddelde inkomens van deze groep neem en deze in relatie zet tot de huidige koopprijzen dan mag volgens mij de voorzichtige conclusie getrokken worden dat een zeer groot gedeelte van deze starters hoogstwaarschijnlijk gebruik heeft gemaakt van Koopsubsidie en/of Starterslening.”

    Deze gegevens heb ik enige tijd geleden ook voorbij zien komen. Ik vroeg me toen, maar vooral nu, dan ook sterk af hoeveel percentage van de woningverkoop in 2009 aan de subsudie regeling te danken is.
    2009 was al drama, als je dan voorzichtig gokt dat 40% van wat er verkocht is ook nog aan de subsudie regelingen te danken is.
    Dan is het vrij dramatisch gesteld, ik zie deze subsidies dan ook als opschuiven van een probleem, en de starters subprime achtige leningen aansmeren gesponseerd door de overheid.
    Ik ben bang dat de hervorming waar de partijen het over hebben op de woningmarkt NU niet meer gaat helpen, daar is het naar mijn mening te laat voor.
    Er zijn in de afgelopen 10-15 jaar genoeg raporten van o.a. het IMF geweest dat er drastisch in de woningmarkt ingegrepen moest worden.
    Alles wijzend op de problemen die er nu zijn onstaan.

    Naar mijn mening is de kern van het probleem, wat alle problemen vertegenwoordigd, dat we de vastgoed/huizenmarkt veel te ver hebben verweven in onze economie en de welvaart.
    Nu zijn we zo ver dat het “to big to fall” is geworden, banken gemeenten, overheden, huiseigenaren, zitten er tot over hun oren in.
    En een sterke prijsdaling zal funest zijn voor heel veel partijen incl. de overheid die ook nog een mooi in 2009 197 miljoen aan subsudies heeft uitgedeeld aan mensen die het eigenlijk niet konden lenen/kopen.

  7. nhz says:

    De subsidiepot voor zonnepanelen, de zogenoemde SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energie), was ook dit jaar weer binnen één dag op. Bovendien worden waarschijnlijk zo’n 12.000 subsidieaanvragers afgewezen, met als gevolg dat veel particulieren wachten met de aanschaf van zonnepanelen, installateurs van zonnepanelen hun offertes voor niets maken, en de groei van hernieuwbare energie op zich laat wachten.

    onderscheid moet er zijn nietwaar? Onproduktieve zaken zoals op te grote voet leven wordt massaal gesubsidieerd, en als het potje dan voor het eind van het jaar leeg is gaan we massaal klagen en claimen. Als de subsidiepot voor nuttige zaken als zonnepanelen al na 1 dag op is kijkt de politiek tevreden voor zich uit en doet verder lekker niks; wie denkt hierover te kunnen reclameren weet nog niet hoe het werkt in de polder.

  8. KariZ says:

    http://jsmineset.com/wp-content/uploads/2010/05/jose.jpg

    Zij hebben toch ook recht op een woning?

    Briljant onderschrift trouwens hehehehe

  9. nhz says:

    @10:
    goed dat de minister niet toegeeft maar zoals het artikel vermelt, de Kamer gaat hiermee niet akkoord en probeert op een andere manier een ‘schadeloosstelling’ te regelen. Echt schandalig (merkwaardig gezelschap overigens dat dit pusht), met de verkiezingen voor de deur kun je niet anders verwachten 🙁

  10. adamus says:

    de overheid kan dat geld toch gewoon lenen met met staatsobligaties. Geen punt. ECB kan ook wel een tandje bijzetten.

    De reacties zijn helemaal kolderiek.

  11. adamus says:

    Laat van Middelkoop zeggen: stemt U alstublieft op een andere partij dan CU. Zal hem stemmen opleveren en wel meer dan hij nu zou kunnen verliezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*