Vertrouwen in woningmarkt zakt naar dieptepunt

Het vertrouwen in de woningmarkt onder starters en woningbezitters is het afgelopen kwartaal gedaald naar 81, de laagste stand sinds de introductie in januari 2006.

Dat blijkt dinsdag uit de ING Woonindex, waarbij 130 staat voor ‘optimistisch’, 100 voor ‘neutraal’ en 70 voor ‘pessimistisch’. In het derde kwartaal van vorig jaar stond de index nog op 89.

ING woonindex

Starters zijn op alle fronten positiever dan woningbezitters, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim acht op de tien starters verwachten dat de huizenprijzen en de hypotheekrente dit jaar dalen. Ook verwachten ze dat de eigen financiële situatie verbetert. Woningbezitters kijken daarentegen met angst naar de dalende huizenprijzen. Toch denkt nog bijna de helft (47 procent) de eigen woning makkelijk te kunnen verkopen.

Daling
Het ING Economisch Bureau verwacht dit jaar een daling van de huizenprijzen van anderhalf procent en een loonstijging van gemiddeld 2,8 procent. De combinatie van stijgende lonen, dalende rente en dalende huizenprijzen maakt huizen voor starters een stuk betaalbaarder, aldus het bureau.

Het onderzoek is uitgevoerd door TNS Nipo onder 247 huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en 717 eigenaren van een koopwoning.

bron: Novum

Share Button
3 comments on “Vertrouwen in woningmarkt zakt naar dieptepunt
 1. Renee says:

  Ik denk dat de rol van ING Economisch Bureau toch wel is uitgespeeld. Deze jongens zullen ook wel andere plannen van ING zelf hebben bekeken. Wij zien wat daar van gekomen is. Als ze met droge ogen durf te beweren dat de de huizenprijzen 1,5 zullen dalen dan zijn ze stekeblind (in de bewordingen van Kees de Kort). Alles wijst er op dat ze blij zouden moeten zijn met een daling van 15%.

 2. Scheefhuurder says:

  In 2009 slechts 1,5% daling? Zo komt iedere belangenorganisatie met een voorspelling waarmee zij het koopgedrag van aspirantkopers in haar voordeel probeert te beinvloeden. De NVM gaat iets geraffineerder te werk: zij ontkent de ingezette daling niet langer en gaat er zelfs in mee: zij “voorspellen” een verdere daling van 5% en zeggen er meteen bij dat over een half jaar het dieptepunt alweer is bereikt. Ter ondersteuning volgt binnenkort een campagne met argumenten waarom juist nu gekocht moet worden. Nogmaals mijn oproep aan aspirant kopers/starters: trap hier niet in, koop niet en wees geduldig!! En bent u als starter inderdaad op alle fronten positief en verwacht u een daling? Besef dan dat alle starters tezamen het fundament zijn onder de huizenpiramide. Door u massaal en langdurig afzijdig te houden van de koopmarkt en dus niet in te gaan op de torenhoge prijzen van dit moment, valt het fundament weg en kan zich een stevige daling inzetten. En als u toch genoodzaakt bent om dit jaar te kopen, laat u dan niet begeleiden door het makelaarsgilde maar zoek iemand die echt onafhankelijk is, voor u kan onderhandelen en u behoed voor een emotionele aankoop. Een makelaar heeft maar 1 doel: de instroom van starters op gang houden bij een zo hoog mogelijk prijsniveau (dit in het belang van de zittende eigenaars).

 3. badweter says:

  Don’t buy, and the dealer will die!

  “Catch a falling knife”
  Nice one!
  Speculatie met toprendement.

  Transparantie minder doorzichtig dan propaganda?
  Een toekomst voor je kinderen … kopen…? Eigen schuld.

  Vertrouwen is goed, controle is beter.

  Wie zal het verlies nemen.
  Subsidie?
  In een decenium 2x over de kop.
  Wijzer geworden?
  In twintig jaar 4x!
  Analyse?
  Allemaal nogal belastend voor generaties starters.
  Conclusie?
  Boerenverstand. Ik doe niet mee, voor jou, voor mij, voor ons allebei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*