Meer wanbetalingen op hypotheken

De betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn opgelopen. Dat blijkt uit een overzicht van kredietbeoordelaar Moody’s, schrijft Het Financieele Dagblad.

In juni had 0,9 procent van hypotheken zonder (NHG) een betalingsachterstand van zestig of meer dagen. In juni 2010 gold dat nog voor 0,7 procent van deze woningkredieten. Moody’s volgt alleen hypotheken die zijn gesecuritiseerd, ofwel verpakt en doorverkocht aan beleggers. Het ligt echter voor de hand dat de wanbetalingen op niet-gesecuritiseerde hypotheken eveneens zijn toegenomen.

bron: Vastgoedmarkt.nl

Share Button
Tagged with:
40 comments on “Meer wanbetalingen op hypotheken
 1. Claude says:

  SNS wil ruimere hypotheek voor starters: http://www.amweb.nl/nieuws/in-de-media/sns-wil-ruimere-nhg-starters.159597.lynkx

  Op naar het miljoen! Rijke starters trouwens, maar dat terzijde.

 2. Techneut says:

  Echt weer iets voor de banken, wel de lusten van afsluiten van hypotheken, maar de lasten (lees risico) keurig afwentelen op een ander.

  Laat de bank zelf maar een gedegen inschatting van het risico maken en het risico op wanbetaling zelf maar lopen.

  Maar als je nu een huurwoning hebt en je kunt je een “starters” woning van >350K veroorloven dan is dit op dit moment misschien wel een zeer verstandige bewuste keuze.

 3. nhz says:

  @1:
  van SNS, zelf een ‘scheeflener’ die de steun van de overheid niet terug kan betalen. Voorspelbaar hoe ze hier over denken, zet het allemaal maar op de rekening van de belastingbetaler!! Stelletje schurken in het kwadraat 🙁

 4. papo says:

  @1

  Ongelooflijk. In 2003 lag deze grens nog op 190.000 en nu op 350.000. Huizenprijzen zitten ongeveer op het niveau van 2003, maar SNS wil die NHG staats- garantstelling nog verder verhogen. Ik snap dat SNS dat graag wil (risico afschuiven op de staat), maar ik mag toch hopen dat de politiek daar niet in mee gaat.

 5. V says:

  Een starter die boven de 350k wilt kopen kan of het risico wel zelf dragen of zou geen lening moeten krijgen. Wat een kul dat de NHG nog verder moet worden opgerekt! NHG moet juist worden afgeschaft of vervangen worden door een garantieregeling bij de bank zelf. Die 1% die NHG kan dekken aan wanbetaling dat kan een bank ook wel aan. Het is de staatsgarantie van de NHG die het tot een gedrocht maken: als het echt fout gaat is het niet een bank die omvalt omdat ze de risico’s niet in konden schatten: het Nederland dat financieel omvalt. En dan bestaat dat Europese noodfonds natuurlijk al lang niet meer.

 6. tinus says:

  Papo,

  Ik denk dat onze vrinden van VVD en CDA best wel te porren zijn om de garantie op te hogen naar 500.000.

  Men zit daar gewoon vast in het beeld dat een daling van de prijzen ongezond en onnatuurlijk is en elke maatregel gewenst is om weer de weg naar boven te vinden.

 7. Techneut says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/34/leengedrag-in-eurozone-lager-dan-verwacht.xml

  Een kentering, we gaan wat minder lenen. Nog even wachten en dan gaan we aflossen :-).

  Wat dit voor de economie gaat betekenen laat zich wel raden.

 8. ll says:

  Gossie toch, dit hebben al wel eens eerder gehoord ;), het boeltje staat weer eens op ploffen……… En niemand die het boeltje bij de banken heeft gesplitst, dat had al veel eerder gemoeten……, maar ja ik ben dan ook geen oekoenoem 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_groep/10430517/___Spanning_financile_markten_wordt_nijpend___.html?sn=dft

 9. Daphne says:

  tinus: Papo, Ik denk dat onze vrinden van VVD en CDA best wel te porren zijn om de garantie op te hogen naar 500.000. Men zit daar gewoon vast in het beeld dat een daling van de prijzen ongezond en onnatuurlijk is en elke maatregel gewenst is om weer de weg naar boven te vinden.

  Ik vraag me af of dat laatste waar is. Ik denk dat er binnen CDA en VVD genoeg mensen zijn die het snappen. De huidige aanpak van deze partijen is volgens mij puur electoraal gedreven.

 10. Nothus says:

  Nothus hoort ruizen dat sluipenderwijs alle private krediet wordt omgezet in publiek krediet. Bewust, als beleid. Spaarcentjes bij de staat en ook hypotheek (al dan niet indirect) bij de staat. NHG naar 500kE?

  Risicospreiding over de sterkste – herstel: meest uitpersbare – schouders.

  Nothus overziet nog niet alle consequenties van deze stap, hoewel Marx er waarschijnlijk mee in zijn nopjes zou zijn.

 11. papo says:

  @8 ll

  De banken laten best hoge halfjaarwinsten zien ten opzichte van hun exposure naar griekelend

  halfj.winst exposure gr
  rabo 1854 638/115
  ing 1510 1400/2400
  sns 44 98
  DL 213 120
  Aegon 327*2 5/12
  abn 974 1400 (geen bonds, private)

  Nummers zijn bij elkaar gegoogled, dus misschien niet helemaal correct. Maar het algemene beeld rijst bij mij (als niet econoom)dat een 50% afboeking op griekse tegoeden betaald kunnen worden uit de halfjaarwinsten. Dus ik krijg het gevoel dat er ook het een en ander overdreven wordt en dat de belasting betaler nog niet hoeft bij te springen.

 12. papo says:

  halfj.winst exposure gr
  rabo 1854 638/115
  ing 1510 1400/2400
  sns 44 98
  DL 213 120
  Aegon 327*2 5/12
  abn 974 1400 (geen bonds, private)

 13. papo says:

  halfj.winst —–exposure gr
  rabo 1854 —– 638/115
  ing 1510 —– 1400/2400
  sns 44 —– 98
  DL 213 —– 120
  Aegon 327*2 —– 5/12
  abn 974 —– 1400 (geen bonds, private)

 14. Claude says:

  @14 Hier weer geen econoom, maar moeten wij niet gewoon doodleuk bijspringen voor onze bevriende banken in bijvoorbeeld Frankrijk?

 15. tufkaj says:

  Claude: @14 Hier weer geen econoom, maar moeten wij niet gewoon doodleuk bijspringen voor onze bevriende banken in bijvoorbeeld Frankrijk?

  Bijspringen? welnee, gewoon allemaal ons geld erheen dragen in de vorm van een hypotheek:
  http://nieuws.nvm.nl/actual/augustus_2011/veh_bankenafspraak_over_nhg_wankelt.aspx

  Wordt een interessante situatie als deze wel onder NHG valt maar de overheid niet garant staat voor het spaardeel. Wie durft de eerste spaarhypotheek bij BNP af te sluiten?

 16. nhz says:

  Nothus:
  Nothus hoort ruizen dat sluipenderwijs alle private krediet wordt omgezet in publiek krediet. Bewust, als beleid.

  voortaan iedereen verplicht investeren in PIGS hangmat obligaties en NHG subprime hypotheken. En anders krijg je gewoon een maandelijks strafheffing op je spaarcentjes, zoals ze dat nu in o.a. de VS en Zwitserland al hebben.

 17. nhz says:

  papo
  Maar het algemene beeld rijst bij mij (als niet econoom)dat een 50% afboeking op griekse tegoeden betaald kunnen worden uit de halfjaarwinsten.

  je ziet over het hoofd dat ze ongeveer de hele jaarwinst uitkeren aan bonussen; dus die bijdrage van de belastingbetaler is weer broodnodig 😎
  Ik denk trouwens niet dat er veel winst overblijft als ze echt verlies moeten nemen op alle PIGS investeringen, en dan druk ik het nog zacht uit. Maar zolang je alle junk bij de ECB kunt dumpen tegen aankoopprijs is er niks aan de hand natuurlijk.

 18. nhz says:

  Ondanks diverse ontkenningen lijkt het er toch op dat Zwitserland (UBS) geld in rekening gaat brengen voor CHF spaartegoeden. De meest perverse vorm van ‘sparen’.
  http://www.zerohedge.com/news/so-ubs-considering-charge-chf-deposits-after-all

  Het tarief is nog relatief laag, maar zal ongetwijfeld snel stijgen bij onvoldoende effect. Na de VS en Zwitserland kan het niet lang meer duren voordat de kleptocraten in de EU/NL ook deze makkelijke methode ontdekken om te voorkomen dat spaarders zich beschermen tegen inflatie van de centrale bank.

 19. Claude says:

  Een huis is een waardeloze belegging: http://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/een-huis-is-een-waardeloze-belegging/

  Huizenprijzen in M3, goud, etc. “Het bovenstaande is een interessante uitkomst voor eenieder die denkt dat stenen altijd goed zijn. We zien dat u er in 16,5 jaar per saldo qua vermogen helemaal niets op vooruit bent gegaan. En dan te bedenken dat we naar mijn mening nog tientallen procenten koersdaling voor vastgoed voor de boeg hebben. Het kan niet anders dan dat stenen als beleggingscategorie in de komende jaren hun glans geheel zullen kwijtraken.”

 20. Bla says:

  Leuke site dit. Kom hier al jaren, maar dat 3e persoonsvorm gebruik als het 1ste zou moeten zijn annoys the helll out of me ….

 21. svg says:

  Zou dit nog ooit werkelijkheid worden, staat gepland voor 2013

  http://www.parkbloeyendael.nl/#/node2
  of pak
  http://www.parkbloeyendael.nl/#/node0

  volgens http://tinyurl.com/3vm5xnf
  zit er wereldwijd een huizenbubble aan te komen,dus inderdaad waarom niet hier
  prijzen lijken mij trouwens aan de hoge kant van dit hollandse project.

 22. dr.t says:

  Zou huizenruil geen optie kunnen zijn in de huidige marktsituatie?
  Met behoud van hypotheek, daar moet toch een markt voor zijn?

  Iedereen zit per slot van rekening in hetzelfde schuitje.

  Voorkomt de huidige verkramping dat je eerst moet verkopen dat je kunt kopen en andersom.

  Met de huidige lage transactiekosten moet het toch lukken. Vooral als je via internetmogelijkheden de makelaarsbranche buitenspel kunt zetten.

  Waarom niet?

 23. dr.t says:

  verkopen om te kunnen kopen

 24. tufkaj says:

  dr.t:

  Waarom niet?

  Op zich leuk plan, maar iedereen wil er op vooruit gaan wanneer hij verhuist. De enigen die kleiner zouden moeten willen gaan wonen zijn senioren, maar die willen over het algemeen lekker blijven zitten waar ze zitten (geef ze geen ongelijk).

  Het lijkt mij alleen te werken bij gelijkwaardige huizen wanneer twee gezinnen van stad willen wisselen vanwege b.v. werk in andere stad. Ik kan me er geen andere markt bij voorstellen, maar misschien heb jij er een beeld bij?

 25. tufkaj says:

  ll:
  De gevallen held Paul Krugman…

  Hoezo gevallen held? wacht maar tot na het weekend, als de VS stinkend rijk blijkt te zijn geworden door hurricane Irene 😉

 26. hugo says:

  @24 (ll)

  Japan is een vazal van de VS (net zoals Duitsland). Sparen doe je niet in fiatgeld! Uiteraard wel als je in het hamsterwiel wilt blijven rennen.

 27. hugo says:

  Leuk detail uit het stuk

  ”Het ligt echter voor de hand dat de wanbetalingen op niet-gesecuritiseerde hypotheken eveneens zijn toegenomen.”

  Wie zal die verliezen betalen? Uiteraard de belastingslaaf 😀 !

 28. Frans says:

  Meer wanbetalingen op hypotheken:
  Hoe verassend!!!! Dit heeft echt NIEMAND aan zien komen haha!
  Dit is slechts een voorproefje van wat nog komen gaat.

 29. Frans says:

  Alle banken zijn al failliet, maar er kan nog wel wat geld achteraan gegooid worden middels de hypotheek garantie.

 30. hugo says:

  Ik kan iedereen deze rant van stand-up comedian George Calin aanraden. Gaat over de VS maar de EU(ro) zone lijkt er flink op, even naampje van hetzelfde beestje aanpassen.
  http://www.youtube.com/watch?v=wV1lZMTCqf8&feature=related

  Kan meer kijken van George Calin van harte aanraden.

 31. Frans says:

  @ hugo: inderdaad, geweldige video van George Carlin.
  (ik had hem al meer dan 5 keer gekeken)
  Er zijn altijd een handvol mensen geweest die al lang begrepen hoe de vork in elkaar steekt en dit naar buiten brachten.
  George Carlin is een obeservator met geen hoop op verbetering. Ik kan me daar 100% in vinden.
  ER IS GEEN OPLOSSING!
  Ook (probeer) ik te accepteren dat slechts zeer weinigen zien wat er aan de hand is.
  Of zoals Bob Chapman zegt (ook zeer aan te raden om veelvuldig te luisteren naar zijn radio uitzendigen via internet: http://proderivat.com/index.html )De helft is te dom om het te begrijpen, van de andere helft is slechts 1 op de 50 geinteresseerd.

 32. wesley says:

  dr.t:
  Zou huizenruil geen optie kunnen zijn in de huidige marktsituatie?

  Briljant idee dit (ironisch bedoeld dit). We kopen met zijn allen een veel te duur huis. Als we het dan niet meer kunnen betalen gaan we ruilen, en de starter ziet maar hoe die aan zijn 200.000 komt. Als dit werkelijkheid wordt dan eigen ik mezelf een stuk grond toe en ga ik daar op eigen houtje een heel mooi huis bouwen. Als we dan toch crimineel bezig zijn…

 33. wesley says:

  Ik heb een veel beter plan.
  Ik heb ooit ergens gelezen (bron op deze site) dat een starter 10 nieuwe kopen teweeg brengt op de huizenmarkt. Een slimme vastgoedhandelaar geeft mij dus gewoon een huis, zodat hij vervolgens 9 andere huizen kan verkopen…

 34. Techneut says:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10435201/__Ruimere_hypotheek_voor_starters__.html?p=3,1

  We kunnen weer een paar duizend euro meer lenen. Dit gaat de woningmarkt vlot trekken 🙂

  Als de koop valt of staat met een paar duizend euro extra financiering dan kun je de woning dus gewoon niet betalen.

  Sorry, eigen geld in brengen is natuurlijk uit de tijd, dus het kan zelfs op een euro cent spaak lopen.

 35. nhz says:

  svg:
  Zou dit nog ooit werkelijkheid worden, staat gepland voor 2013

  waarom niet, bij mij in de buurt zijn diverse van dit soort monstrositeiten gerealiseerd; ondanks de zeer hoge prijzen lijkt de verkoop redelijk te lopen (naar mijn indruk is het meeste speculatie of tweede woning, vrijwel geen permanente bewoners). Met de elite van de samenleving gaat het beter dan ooit, het geld spat in het rond. Typisch iets voor wat hogere ambtenaren die met pensioen gaan, en die zijn er overal.

  Wat Singapore betreft: extreem klein, erg rijk, strak geleide economie – als de overheid belang heeft bij een huizenbubble dan komt die er. Maar ik denk niet dat ze dat willen, hooguit een poging om wat meer rijke lieden van buiten aan te trekken.

 36. nhz says:

  tufkaj: Hoezo gevallen held? wacht maar tot na het weekend, als de VS stinkend rijk blijkt te zijn geworden door hurricane Irene

  en als de schade tegenvalt (in de zin van laag bedrag), dan kunnen ze altijd het 911 team nog inhuren om er een echte klapper van de maken. Voor je het weet staat de economische groei weer op 10% per jaar!

  Ik wacht nog op een voorstel van Krugman om de overheid gangs te laten oprichten en subsidiëren, die doorlopend overal de ruiten ingooien, auto’s in de fik steken, enz. (misschien niet nodig want de bankiers doen eigenlijk al zulk werk). Leve de Keynesiaanse economie!

 37. hugo says:

  @34 (Frans)

  ‘ER IS GEEN OPLOSSING!”

  Natuurlijk is er altijd een oplossing. Goud herwaarderen bijvoorbeeld. Gaan ook geruchten over zilver.

  Ik heb reeds geaccepteerd dat de meeste mensen graag slaaf zijn. Zeker in het westen zijn ze zo goedkoop.

  Bob Chapman is niet mijn favoriete bron al zegt hij wel interessante dingen. Ik hecht meer waarde aan bijvoorbeeld Hugo salinas price, Another en zijn vrienden en een aantal anderen. Tip, luister naar http://www.Kingworldnews.com

  De interesse zal wel toenemen zodra ze onder een brute dictatuur leven en alles is afgenomen omdat het ze niet interesseerde. Normalicy bias, een opmerkelijk fenomeen.

 38. Wolf says:

  Dit is in 10 jaar de eerste credit control functie die ik zie, specifiek voor hypotheken:

  http://vacature.monsterboard.nl/GetJob.aspx?JobID=102000273&aid=83471658&WT.mc_n=JSATS04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*