Tegenlicht: 2010: Buigen of barsten

Is het economisch herstel inderdaad ingezet of moet het ergste nog komen? Gaan we in 2010 alsnog werk maken van fundamentele economische hervormingen of zijn we vooral hard op weg naar een volgende crisis?

Voor antwoorden gingen we langs bij investeerders en economen. De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers ziet Azië als grote winnaar van de crisis. Over Europa is hij minder optimistisch, zijn advies aan ons: wordt boer! Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden.

Zowel Rogers als Faber zijn ervan overtuigd dat het vrijemarktkapitalisme ons uit de crisis kan leiden. Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een ‘nieuwe economie’ waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren.

We brachten ook een bezoek aan Letland waar de crisis keihard voelbaar is en de angst voor een volledig bankroet groot. Zal Letland heel Oost-Europa meesleuren naar de economische afgrond? Als start van het thema crisis als kans, verkennen we de economische perspectieven voor het komend jaar: wordt het buigen of barsten in 2010?

bron:  Tegenlicht

Share Button
Tagged with:
197 comments on “Tegenlicht: 2010: Buigen of barsten
 1. bigD says:

  Buigen of barsten klinkt allebei negatief. Ik zeg bull!

  Markten zakken weer hard weg in Azië. Risiko-aversie speelt dollar, yen en govvies verder in de hand. Goud houdt goed stand, uitgedrukt in euro’s.

 2. lorenzo says:

  Ik hoorde Bos vorige week nog zeggen dat deze suikeroom de economie nog volop aan het ondersteunen is , ik meende aan het afbouwen.

  Brrrr…

 3. brikkebekker says:

  Ik heb deze uitzending gezien. Offschoon ik niet optimistisch gestemd ben over de toekomst, sloeg de schrik mij om het hart. In een serieus programma waren serieuse mensen aan het woord. Vooral de dreiging van een oorlog deed mij huiveren.
  Wat ik mij afvraag is wat moet een gewoon burger nu met zijn zuurverdiende spaarcenten doen voordat die in rook opgaan.
  Boer worden?
  Grond kopen?
  Emigreren?
  Waarheen?
  Wie weet het beter dan ik?

 4. Martijn says:

  @3

  Fysiek goud kopen kan helpen.

 5. Jasper says:

  Wat er niet klopt is dat bankiers, welke een veel te grote aandeel hebben in onze economie, alweer winsten aan het maken zijn op kosten van de belastingbetalers (direct en indirect via de lage rente).
  Hoe schandalig zijn banken als ABN en ING wel niet als je ziet hoe ze alweer hun incompetente bestuurders spekken met bonussen en riante salarissen. Als we dat niet doen dan gaan “talenten” weg zeggen ze dan. Mensen die meer dan 100k per jaar verdienen en weg gaan bij een bank vanwege salarisverschillen zijn het niet waard om te behouden. Die zijn alleen maar met zichzelf bezig. Bankieren kan zo simpel zijn, daar heb je echt niet zoveel talent voor nodig. Met een beetje wiskundig inzicht kan iedereen bankieren. Mensen bedonderen; daar heb je inderdaad een bepaald soort talent voor nodig. ngewikkelde produkten verzinnen om vervolgens de complexiteit van dit soort produkten te gebruiken als excuus dat je talent nodig hebt om het te bolwerken is echt grote onzin. Om het maar in de context van deze blog te houden: als er alleen een annuiteitenhypotheek zou bestaan, zou het vergelijken tussen hypotheken ook erg simpel worden.

  Maar burgers hebben een veel krachtiger middel dan de politiek om hier iets aan te doen: ga weg bij dit soort banken en stap over op een bank met een heldere gematigde beloningstructuur en een ethisch verantwoorde beleggingsmethode. Niet allemaal vandaag (een bankrun is voor niemand goed), maar een beetje verspreid over de komende jaren.
  En als je bankier bent en je hebt last van gewetensproblem: start een nieuwe bank met goede bedoelingen. Zorg dat de banken nooit te groot worden, een slecht presterende bank moet kunnen omvallen.

 6. Hugo says:

  @ Jasper,

  Bankruns zijn erg goed. We kunnen er wel een paar gebruiken in Europa. Laat een paar landen klappen en zie hoe snel het deposito garantiestelsel wordt afgeschaft. Moral hazard voorbij en hoeven we niet aan de eenheidsworst.

 7. adamus says:

  zo kan ik het ook zeg.
  Maak gewoon een tijdje geld over vanaf mijn rekening met de computer. Als het bedrag hoog genoeg is in de schuldsaneringen…
  Is eigenlijk hetzelfde.

 8. John says:

  @5 Jasper
  Ja dit verhaal klopt helemaal.
  De ‘wiskunde’ achter vele financiële derivaten (o.a. CDO’s, CDS’en) hebben een schijnzekerheid geschapen wat AAA-ratings opleverde voor waardeloze producten. Werkelijk niemand wist in de verste verte wat het onderpand van vele financiele derivaten nog was.
  Om dit soort quatsch te produceren heb je wel genieën nodig omdat er anders te eenvoudig doorheen te prikken valt.
  De banken houden via de overheden uiteindelijk de burger in een wurggreep. De boodschap is: accepteer de macht die we hebben en zorg dat we door kunnen gaan met zelfverrijking aan de top door middel van lage rentes. Doe je dat niet dan stort de economie ineen.
  Het is geen bewust ontworpen systeem waar een kwade genius achter zit, maar een krachtenspel waar uiteindelijk dit machtige gedrocht uit geëvolueerd is.

  De vraag is nu hoe dit nog op een verantwoorde manier terug te draaien is?
  De enige uitweg die ik zie is nationalisatie en strenge internationale regelgeving.

 9. Juan Belmonte says:

  @Hugo

  Oneens.

  Stabiliteit is een hoog goed.

  Ook wanneer zou blijken dat er zaken niet in de haak zijn is een bankrun voor niemand een oplossing.
  In die zin was m.i. de oproep van Lakeman (bankrun op DSB) dan ook Laakbaar. Zie eerdere posts van de Spaanjaarden.

  Tegelijkertijd hebben een aantal mensen met verantwoording wel het nodige uit te leggen. Het is de rol van pers en parlement om vragen te stellen. In het algemeen is het beter om eerst vragen te stellen en dan te oordelen, het antwoord afwachten hoort daar ook bij.

  De mechanismen zijn er, met geduld zullen we zien dat die mechanismen ook werken. Mooie kans voor de SP met De Wit c.s. om te laten zien wat ze waard zijn.

 10. John says:

  @6 Hugo, wat een kortzichtig geneuzel.
  Als een bank als ING omvalt zijn de rapen pas echt gaar in NL.

  Het pensioen waar velen hun hele leven voor gewerkt hebben kan dan zomaar even gehalveerd worden.

 11. adamus says:

  Maar burgers hebben een veel krachtiger middel dan de politiek om hier iets aan te doen:

  zie mijn meldingen over Triodos. Ze kunnen hun geld niet kwijt en schuiven het door naar INGgroup.

  Lood om oud ijzer.

 12. adamus says:

  De vraag is nu hoe dit nog op een verantwoorde manier terug te draaien is?
  De enige uitweg die ik zie is nationalisatie en strenge internationale regelgeving.

  Alleen heeft de een meer geprofiteerd dan de ander. Moet er een cleansingsystem komen om met elkaar te verrekenen, herstelbetalingen? VS laat zich echt geen kopje kleiner maken, die hebben de marshallhulp al tig x teruggehaald en hebben de smaak goed te pakken. En wij liften vrolijk mee natuurlijk. Op naar uruzgan. If not? Gaat INGdirect eraan en zijn we IJsland in de rijndelta.

 13. adamus says:

  In die zin was m.i. de oproep van Lakeman (bankrun op DSB) dan ook Laakbaar. Zie eerdere posts van de Spanjaarden.

  bovendien had DNB de bank gewoon kunnen afpakken.

 14. John says:

  @12 Adamus
  Ja, daar heb je een punt.
  Ik denk ook wel dat er achter de schermen met dat soort belangen geschermd wordt.
  Het is en blijft een wurggreep waar we inzitten.

 15. ll says:

  Ja, maar wat ik nog steeds niet hoor, zijn de off-balance producten. Jim Rogers noemde ze wel even in deze uitzending.

  In de hoorzittingen, hoor ik er ook al niets over.

  Het zal wel legaal zijn, maar de verliezen zullen toch nog moeten worden afgeboekt op de ware balance.

  Er zijn heel wat banken die in hun schaduwboekhouding frozen funds hebben.

 16. Martijn says:

  @Kees

  Obama speelt zelfs toespraaktennis op de lagere school.
  http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//100119/480/9131bc77c7534185bdbf267bb4ab8497/

 17. Hugo says:

  Natuurlijk is stabiliteit een groot goed. De geschiedenis heeft mij echter geleerd dat als je de stabiliteit aan een handjevol partijen overlaat deze het altijd verkl**en. Uiteraard voor eigen gewin aangezien men weet dat de verliezen op andere kunnen worden afgewenteld en winst mag worden gehouden. Lijkt erop dat men voorstander is voor korte termijn stabiliteit ten koste van lange termijn stabiliteit, eigen verantwoordelijkheid en flexibiliteit.

  Oftewel, ga allemaal voor die 0,2% extra rente je geld bij de NIBC stallen. Die bank valt waarschijnlijk om maar he, heb jij er nog aan verdient. Dit aangezien je inleg toch op anderen kan worden verhaald. Lang leve de stabiliteit!
  (http://www.foutwellink.nl/ (even naar post van 18-12).

  Allicht een leuk boek, the best way to rob a bank is to own one
  (How Corporate Executives and Politicians Looted the S&L Industry). Dit speelde eind jaren 80 begin jaren 90. http://www.amazon.com/Best-Way-Rob-Bank-Own/dp/0292706383. Uiteraard zijn er als reactie veel regels en toezichthouders bijgekomen. Resultaat, problemen in het kwadraat :).

  Mensen dienen weer zelf verantwoording te hebben voor hun geld . Zorg je er niet voor? Tja dan loop je het risico het kwijt te raken. Je inbraakverzekering betaald toch ook niet uit als je je voordeur wagenwijd openlaat (of als je je niet verzekerd)?

 18. Hugo says:

  @ adamus,

  ”bovendien had DNB de bank gewoon kunnen afpakken.”

  En dan? Wat moet de DNB met die faillietten boedel?

 19. adamus says:

  IL, Er zijn heel wat banken die in hun schaduwboekhouding frozen funds hebben.

  kunnen ze als persoon misschien wel een probleem mee krijgen. Denk aan de “sideletter” bij Ahold.

 20. adamus says:

  En dan? Wat moet de DNB met die faillietten boedel?

  zelfde als met abn is gedaan?

 21. Martijn says:

  @19

  Bij Ahold is nauwelijks iemand gestraft.

 22. Mathijs says:

  @ Jasper,

  “Bankieren kan zo simpel zijn, daar heb je echt niet zoveel talent voor nodig. Met een beetje wiskundig inzicht kan iedereen bankieren.”

  Bankieren gaat in veel gevallen wel over veel meer dan optellen en aftrekken. Zelfs achter het vaststellen van de prijs van een simpele put/call optie gaat heel wat wiskunde, zie bv

  http://en.wikipedia.org/wiki/Black%E2%80%93Scholes#Black.E2.80.93Scholes_model

  Voor het prijzen van complexe produkten heb je veel meer kennis nodig en het is niet voor niks dat er zoveel hoogopgeleide fysici en wiskundigen bij zakenbanken werken en het zijn deze mensen die veel verdienen en die de bank niet graag weg ziet lopen naar een concurent, niet de hypotheekadviseurs.

 23. Joe Sixpack says:

  Uiteindelijk kan je beter een huis kopen want de hyperinflatie zal de schuld voor je aflossen. Spaartegoeden van de brave burgers zal wegsmelten als sneeuw voor de zon.

 24. Martijn says:

  @22

  Zelfs achter het vaststellen van de prijs van een simpele put/call optie gaat heel wat wiskunde, zie bv

  en.wikipedia.org/w…2.80.93Scholes_model

  Voor het prijzen van complexe produkten heb je veel meer kennis nodig en het is niet voor niks dat er zoveel hoogopgeleide fysici en wiskundigen bij zakenbanken werken

  Blackscholes is niet onomstreden, en die slimme wiskundigen van jou hebben voor miljarden euro’s aan slimme wiskundige modellen gebouwd om de waarde en risico’s van slimme complexe producten te bereken.

  Moet ik nou voor je gaan uitspellen wat het resultaat daarvan was?

  Heb je iets van een krant gelezen de afgelopen 3 jaar?

 25. Hugo says:

  ‘zelfde als met abn is gedaan?’

  Zo zonde van het geld. Waar staat de ABN teller nu? Iets van 35 miljard geloof ik. Dat geld wordt onder dreiging van geweld, opsluiting en andere nare zaken bij mensen die er part noch deel aan hadden weggehaald.

  Heeft de wereld nog last van Lehmann? Ik hoor er niets meer over. Alles wat gered is blijft dooretteren. Het is niet voor niets dat een ‘gewoon’ bedrijf ‘gewoon’ failliet gaat als ze fouten maken of als hun product niet meer gewild is. Je kan doden jaren blijven reanimeren. Zonde van de moeite, kosten en inspanning. Ze blijven dood. Dacht dat we dat na Fokker, scheepswerven etc wel hadden geleerd.

 26. Hugo says:

  @ Joe Sixpack,

  Ik vrees ook voor de spaartegoeden. Ik vrees ook voor ‘solidariteitsbelastingen’. Huizenbezitters die geen schuld meer hebben zijn dan een makkelijk doelwit voor hebberige politici.

 27. Mathijs says:

  @ 24

  Het punt dat ik wilde maken is dat veel mensen geen enkel idee hebben wat bankieren inhoudt en denken dat iedereen het wel kan doen om vervolgens tonnen in bonussen op te strijken. Dit is gewoon onwaar.

  En nee, Black-Scholes is niet onomstreden, maar verreweg de meeste derivaten die op basis van dit model dagelijks verhandeld worden zijn echt niet de oorzaak van de kredietcrisis, denk bv aan bedrijven die derivaten kopen om zich in te dekken tegen valuta risico’s etc.

  BTW: ik ben geen bankier, maar ik probeer mij in elk geval wel te verdiepen in wat het inhoudt ipv dat eeuwige bonusgezeur aan te horen.

 28. johanna says:

  De verschillende factoren die bijdroegen aan de crisis: blind geloof in de ongereguleerde markt, internationale kapitaalstromen die rendementen zoeken, monetaire politiek, complexe onjuist beoordeelde financiële produkten, schaduwbanken, verkeerde kapitaaleisen en boekhoudregels voor banken, de omkoopbaarheid van rating-agencies etc., worden door analisten, al naar hun ideologische achtergrond en economische inzichten en belangen, nogal verschillend gewogen, waardoor er niet snel consensus zal zijn hoe hier verder te handelen.

  Een probleem is ook dat er -nog afgezien van ideologische interpretaties- geen adequate economische theorie is om beleid op te baseren, de meeste nu courante ideeën zijn in feite gebaseerd op een pseudo-theorie : General Equilibrium Theory, waarvan de meeste constructies ( bijv. zelfs de vorm van vraagcurves) al lang weerlegd zijn en waarin de macht van de financiële sector onvoldoende tot uiting komt.

  Ook Bernanke, die promoveerde op de vorige grote crisis en nu over huidige presideert is aanhanger van deze theorie.

  Van de meeste bankiers hoeft men ook niets te verwachten; mannen met een psychologische predispositie tot zelfoverschatting en overheersing, die hun rudimentaire ethiek baseren op het ultraliberale marktidee dat een maximum aan egoïsme, gepraktiseerd onder een minimum aan regels, een optimum aan welvaart zou geven.

  Velen proberen nu nog even, meer dan ooit, zoveel mogelijk (pseudo)geld te creëren, dit via bonussen om te zetten in echt geld en vervolgens in reële goederen.
  Daar komt natuurlijk ook de pressie van aandeelhouders en beleggers nog bij.

  Wie trouwens wel eens zo’n financieel product heeft gezien, waarin na een juridisch en vaktechnisch rookgordijn van soms honderden pagina’s, het in de aanvang zo aantrekkelijk gestelde nog even, als terloops, gepreciseerd wordt tot bijna het tegendeel, begrijpt onmidellijk waarom de bovenmodale zelfoverschatter dit op zijn balans kreeg.

  De onvoorzichtige kluns, die te zeer in de ban raakte van Dirks realistische kunsten mag uithuilend bij z’n leedstiching op St. Juttemis wachten, de arrogante ‘systeemrelevante’ klungel mag het met ons belastinggeld nog even dunnetjes overdoen, zo hebben wij de taken in de wereld verdeeld.

  Het beste wat men zelf kan doen lijkt me te zorgen zoveel mogelijk onafhankelijk te zijn ( voedsel, energie etc.) ev. in kleine samenwerkingsverbanden, in elk geval niet te lang wachten spaargeld om te zetten in goederen en/of edelmetaal; nu de hyperinflatie zo systematisch wordt voorbereid zullen ook babyboomers zich alle zorgen moeten maken om hun pensioen.

 29. adamus says:

  Hugo, in de tijd van RSV hadden we nog een industriepaus van het ministerie. “dat nooit weer”. Daarom Fokker exit.
  Nu hebben we een Bankenpaus. We hebben dus niets geleerd. Ook Willem Middelkoop zou in de positie van Bos hetzelfde gedaan hebben, zegt ie.
  Allemaal bang dat het gepeupel de straat op gaat?

 30. adamus says:

  ultraliberale marktidee

  ik vraag me af hoe ver ze zouden komen bij een echt liberale markt. Hun systeem is ook nog een m.b.v. de staat de centjes afroven.

 31. adamus says:

  zo hebben wij de taken in de wereld verdeeld.

  en zegt de talentvolle practische 30er: “als ik niet meedoe grijp ik ernaast”.

 32. adamus says:

  Waar hebben Kalf en Jiskoot hun centjes eigenlijk liggen?
  Ik moest even aan Lodewijk Ascher denken. Die jongen snapt het nog niet helemaal. Hoewel, nu heeft A’dam de opbrengst van Schiphol ook niet kunnen verfikken.

 33. adamus says:

  Eigenlijk moet het systeem nu zo in elkaar gaan grijpen dat ze elkaar gaan afmaken. Ik heb te weinig inzicht daarin, maar er moeten mensen zijn die dat kunnen laten gebeuren. Zoals in een voetbalwedstrijdje ervoor zorgen dat de tegenstander onderling ruzie krijgt, maar dat kan alleen als er een twijfelaar of twijfelachtige tussen zit. Bijvoorbeeld iemand die geofferd/gewisseld dreigd te worden. Deze lui zijn allemaal overtuigd van elkaar?

 34. adamus says:

  Wat kopen we nu eerst, de stenen of de grond?
  Of straks stenen voor grond of zoiets.

  bouwmachines liggen in de ramsj, dat wel.

 35. Japi says:

  Gewoon terug naar de gouden standaard, daarbij free banking, dus afschaffing van de centrale banken. Free banking onder wetgeving die eigendommen en nakoming van contracten (= inwisselbaarheid van het geld in goud) beschermt, is de beste methode voor economische stabiliteit en moraliteit. Wat we nu hebben is een onoplosbare monetaire puinhoop, een erfenis uit de 20e eeuw. Weg ermee.

 36. adamus says:

  En nee, Black-Scholes is niet onomstreden

  laten ze die sommetjes lekker voor zichzelf maken in hun eigen subcultuur.

  Waarom horen we niks meer van Nenner? Voelt deze in de medicijnen opgeleide man iets aan zijn water?

 37. adamus says:

  Hugo, Alles wat gered is blijft dooretteren

  ik heb toch iets met gelijke monniken, gelijke kappen. Mag de een wel iets meer gelijk zijn dan de ander, maar toch.
  Bij DSB gaat er ook meer dan 1miljard naar de curatoren, over 15jaar verdeeld dan. Tel daar dan bij op wat het de andere banken al heeft gekost aan garantieafwikkeling.

 38. Martijn says:

  Matthijs,

  BTW: ik ben geen bankier, maar ik probeer mij in elk geval wel te verdiepen in wat het inhoudt ipv dat eeuwige bonusgezeur aan te horen.

  Dat bonusgezeur is terecht. Lees ook de reacte van Johanna. Je hebt het zelf gezien de afgelopen 3 jaar: die rekenwonders waarvan jij denkt dat ze hun bonussen verdienen hebben de afgelopen 3 jaar (en de ruim 10 jaar die daaraan vooraf ging) de economie de soep in gedraaid. En ook nu maken banken geen winsten, maar de politiek heeft de boekhoudregels aangepast dus lijkt het zo. En die rekenwonders van jou zijn weer aan het cashen als nooit tevoren.

  Je wordt bij klaarlichte dag bestolen.

  Dan kan je daar boos of ontevreden over raken, of je kan het goedpraten (het is zo’n aardige vent, ik zie het gebeuren dus is het geen stelen meer of iets in die trant).

  Wees je er bewust van dat je voor het laatste kiest.

  En ja, er zijn zeker bankiers met een goede opleiding die ook nog hard werken en wellicht zelfs waarde toevoegen, maar door de bank genomen zijn de bonussen veel te hoog voor wat er gebeurt.

 39. Martijn says:

  ik vraag me af hoe ver ze zouden komen bij een echt liberale markt. Hun systeem is ook nog een m.b.v. de staat de centjes afroven.

  Inderdaad. In principe is er aan de financiële wereld niets liberaals te herkennen, behalve het verhandelen van derivaten; daar bestaat geen enkele regel voor.

  Je krijgt dus een uiterst zwaar gereguleerd systeem met één totaal niet gereguleerde laag. En natuurlijk nauwe banden tussen alle betrokken partijen, dus voor wie die regels er zijn kan betwijfeld worden.

 40. ll says:

  Ja, en de mensen die alle onheil hebben aangericht, zitten er nog gewoon, en worden vervolgens weer beloond, door met lage rente van de ECB in Frankfurt te lenen tegen 1 % en vervolgens in Frankfurt uit te zetten tegen 6.2% aan griekse obligaties.

  De bedrieger wordt beloond.
  Zum kotsen.

 41. ll says:

  Wat is dit voor een maatschappij waar slechtheid wordt beloond. Kunnen wij als burgers dan helemaal niets doen ? Nou ja, je kan natuurlijk je geld van de bank gaan halen, maar dan moet je het wel hebben, en deze crisis kan nooit kunnen gebeuren als niet alles en iedereen dik in de schulden zit.

  En wie kan de banken aansprakelijk gaan stellen, wegens onbehoorlijk gedrag.

  Ben helaas geen juriste.

 42. Hans2 says:

  @ ll,

  De RAF wist hier wel raad mee. Zoals de heren in deze docu reeds aangaven is geweld nog slechts een kwestie van tijd…

 43. ll says:

  Ja, hans 2 scary, biologische oorlogsvoering, van die gekke bommen, die mensen ombrengt, maar gebouwen laat staan.

  Zou er bijna depri van worden, maar dat zit er niet in.

  Kwestie van tijd, welke tijd, voorlopig zitten we in een nieuwe ijstijd.

 44. lorenzo says:

  bankwerkers geestelijk martelen , ook hier .

 45. ll says:

  Maar Mises niet hoor…..

  Ben hem nog zeer dankbaar.

  Want hij heeft de andere kant laten zien, de kant van de banken.

 46. Martijn says:

  @45

  Vergis je niet over de kant van de banken. Mises heeft het door en is niet de enige, maar er zit daar ook meer dan genoeg dom vee dat het ook niet begrijpt.

 47. Goudbelegger says:

  ll ben jij een vrouw? Zou zeer opmerkelijk zijn..

  @3, alles wat je zegt. Kan het in één zin samenvatten; de Hitlertjes zijn weer aan de macht en ze zullen weer doen wat Hitler, Mao, Stalin, Pol Pot etc. deden. Je hoort het overal, kapitalisme is slecht, de overheid is goed, het tegendeel is waar. Het nepkapitalisme wat we nu hebben gebruikt de overheid om ons te onderdrukken. De overheid onderdrukt vanuit zichzelf.

  Dat is FASCISME, neem het niet van mij aan maar van Mussolini..

 48. boefke says:

  niets nieuws onder de zon. wat mij wel be-angstigt is dat er steeds meer mensen over fysiek goud kopen beginnen. Ikzelf bezit ook goud (en zilver) en mij is altijd geleerd, als iedereen over een onderwerp praat en dit tevens aanschaft is het eind van het feest nabij. niet dat ik dat geloof, maar het zo toch een signaal kunnen zijn. Hoe zien jullie dit?

 49. Martijn says:

  n mij is altijd geleerd, als iedereen over een onderwerp praat en dit tevens aanschaft is het eind van het feest nabij.

  Ach, men praat al bijna een eeuw over papiergeld en doet van alles om er aan te komen. Misschien zitten we in een bubbel.

  Overigens ken ik persoonlijk uiterst weinig mensen die fysiek goud hebben aangeschaft en mijn kennissenkring is geen doorsnee van Nederland.

 50. adamus says:

  martijn, genoeg dom vee dat het ook niet begrijpt.

  ieder zijn kunstje en niemand het overzicht. zoiets.

 51. adamus says:

  En Lodewijk Ascher wordt met zijn vrome gezichtje steeds linkser. Gelukkig blijft hij in Amsterdam.
  Shit genoeg daar. Prachtig zoals die agenten zich lieten uitschelden, banden door lieten snijden en weggejaagd werden door de marocs op de tugelaweg.

 52. adamus says:

  Ik ken niemand met goud. Nou, waarschijnlijk 1, maar die zegt er niets meer over. Als ik erover begin is het vaag “ja, ik heb er wel eens aan gedacht”. Ik ken meer mensen die al 10 jaar hun kleigrond/akkerbouwbedrijf niet kwijt kunnen. Dat is voor een 65plusser inmiddels ook een last.

  en van alle hogeropgeleiden werkt van de stellen er altijd wel 1 als ambtenaar schaal 13/14 . Die hoeven niet zo nodig.

 53. Dirk says:

  @48

  De vraag stellen is hem beantwoorden.
  Ik vrees dat met name particulieren goud aan het kopen zijn. Tegenwoordig zie je op zo’n beetje elke beleggingssite de goudkoers en zijn goudtrackers razend populair. Het feit dat Middelkoop hier zonder uitgelachen te worden over praat op TV (een erg volgend medium) is voor mij in ieder geval een teken dat de echte stijging al geweest is. Maar voorspellen is moeilijk, vooral als het om te toekomst gaat.

 54. adamus says:

  De nationaal coördinator terrorismebestrijding heeft ook nog eens geen gevoel van wat er echt aan de hand is. “Kijk niet in de prullebakken die op de verkeerde plaats staan”. De sukkels dachten dat in Wognum vorig jaar het oproer zou uitbreken; zou best kunnen alleen sinds Floris de V daar ergens door het ijs zakte is er niets meer gebeurd.

  Als echt de pleuris uitbreekt zal men dan ook wel te laat zijn. “maar we hebben er wel alles aan gedaan”.
  Net als bij de banken. “Niemand kon dat voorzien”.

 55. Hans K. says:

  Hyperinflatie zie ik niet.. Biflatie klink al een stuk beter en het vastgoed zal met een zeer sterke deflatie te maken krijgen.
  De bezine en de belastingen omhoog! zie je nu al aankomen..

  Is dat nou zo moeilijk te voorspellen?

 56. Martijn says:

  @53

  Hoe jij het persoonlijk hebt gedaan weet ik niet, maar ik verbaas me wel vaak over mensen die toen de tv uit elkaar barstte van klusprogramma het volste vertrouwen in de huizenmarkt hadden en die nu allemaal weten te vertellen dat je weg moet blijven van dingen die op tv geweest zijn.

  Maar goed, goud is inderdaad een stuk bespreekbaarder dan vijf of tien jaar geleden. Toch zijn er ondanks Middelkoop op tv nog niet bijster veel mensen die het hebben.

  Los daarvan kan er zomaar sprake zijn van een nieuwe markt. Zou mij niet verbazen als ik hoor hoeveel mensen het tegenwoordig op tv – een erg volgend medium – openlijk over bubbels hebben.

 57. Martijn says:

  @50
  ieder zijn kunstje en niemand het overzicht. zoiets.
  Exact

  @54
  Zo zou ik ook verwachten dat het gaat.

 58. lorenzo says:

  martijn :vastgoed kopen (en verdedigen.) in 2008 en loonslaaf . Die categorie plaats ik niet bepaald bij de intelligentsten.
  Nou moet het hier ook geen race zijn zoals het zo vaak is …..

 59. Martijn says:

  vastgoed kopen (en verdedigen.) in 2008 en loonslaaf
  Over wie hebben we het nu, Mises?

 60. adamus says:

  lorenzo bedoelt misschien degene die vanuit zijn Belgische woonplaats iedere dag 120km vv rijdt naar zijn nl job? Dit om maar in een villa te kunnen wonen en ook de kleinkinderen een villa achterlaat mocht een stuurfout fataal zijn.

 61. Pallas Athene says:

  “mocht een stuurfout fataal zijn”

  Gebeurt dat niet bij de huurder drie hoog achter?

  adamus, je zal je afgunst eens moeten leren te onderdrukken en je gezin iets moeten gunnen. 24/7 hier azijnpissen helpt niet veel.

  Wel als je met alle missstanden die jij constateert op TV komt en de wereldpers haalt.

  Helaas kom jouw gezeik niet verder dan deze blog.

  Ik wens je familie veel sterkte.

 62. Hugo says:

  @ Adamus (29)

  Lijkt me wel duidelijk dat het gepeupel niet/amper in de vergelijking voorkomt. Allicht niet alles afnemen maar veel kunnen ze wel hebben. G. Calente zegt het mooi, ‘if people loose everything the loose it’. Oftewel zorg dat ze wat te verliezen houden en all is well.

  Denk dat men eerder bang is voor geen olie of een groot leger in de nek / economische sancties van een bepaalde club aan de overkant van de zee. Allicht dat men ook denkt dat een default zal leiden
  tot geen nieuw (gratis) geld voor de overheid. Dit terwijl bekend hoort te zijn (zie Argentinie in 2001) dat dit een veel heilzamere route is dan die via de wereldbank/IMF. Als je nog andere angsten weet
  hoor ik ze graag.

  En ach sommige 30ers zeggen goud is voor koningen, zilver voor handelaren en schuld voor slaven. Die zijn alleen niet zo talentvol en practisch…

 63. Hugo says:

  Adamus (37)

  Gelijke monniken gelijke kappen ben ik gek op. Als men leert dat een bepaalde kap beter is moet je die voor allen aanpassen aan de nieuwste inzichten. Ik hoop dat dit de overweging wat om de DSB te laten vallen.

  Ik ben vrees dat dit niet het geval is maar dat is weer een ander verhaal. Naast dat de ondergang van DSB kosten voor overgebleven banken met zich bracht waren de baten voor dezelfde banken ook erg aantrekkelijk. Zal, ondanks dat de hypotheken van de DSB 38% zijn afgewaardeerd bij overname, de NL overheid ook een AIG’tje toepassen? Oftewel 100% van het hypotheekbedrag vergoeden ondanks dat er 60% voor is betaald?

 64. Hugo says:

  ll,

  Ik (her)ken je frustratie. De route naar corporatisme, inderdaad facisme zoals goudbelegger het stelt, is bijna gelopen. Dat is mijn grootste angst. Welvaart eraan tot daar aan toe….

 65. adamus says:

  61

  Dalen toch 🙂

 66. adamus says:

  Oftewel zorg dat ze wat te verliezen houden en all is well.

  mooie zin.

 67. Martijn says:

  @62/66

  Vond ik ook.

 68. Goudbelegger says:

  Adamus, dit is de kern wat mij betreft.. Parasieten die met fake baantjes, beleidsmedewerker, dit land leegtrekken. Steeds meer zien het. Ken ook veel van die lui, lachen, blij, leven in een droomwereld, pure dieven en oplichters zijn het. En dat gaat dus klappen, deze jaren, nu, kan dit jaar al, we zijn er, bij de grote ommekeer.

  en van alle hogeropgeleiden werkt van de stellen er altijd wel 1 als ambtenaar schaal 13/14 . Die hoeven niet zo nodig.

 69. Goudbelegger says:

  De kwaliteit van dit forum is echt zeer hoog, hoe dat kan weet ik niet.

  uitkijk.net ook erg goed, degenen die die site maken snappen het helemaal, perfect, fascisme, socialisme, communisme, vrijheid….

 70. Martijn says:

  @Goudbelegger

  Ik ga er eens kijken, dank voor de link.

 71. adamus says:

  68 goudbelegger, de forse klappen gaan al vallen op de gemeentehuizen. December de functioneringsgesprekken geweest, de nieuwjaarborrels achter de rug en nu thuiszitten want er moet nog een draagvlakonderzoek onder de ondergeschikten plaatsvinden. Er gaan nog hele harde klappen vallen, eten of gegeten worden in het ambtelijke milieu. Dit in een zeer Chr. gemeente.
  Vorig jaar is bij Woningcorporaties ook nog veel geld aan training en coaching uitgegeven, nu worden de resultaten, die er niet toe doen, geëvalueerd’ Je snapt het wel: de kantonrechter gaat het druk krijgen met ontbinden van arbeidscontracten van 30ers. Dat is de categorie die een hypotheek heeft van minimaal 300K

 72. Goudbelegger says:

  Ok Martijn, dat soort sites en deze geven je tenminste het idee dat je niet helemaal alleen staat met je ideeën want in de echte wereld verklaart iedereen me voor gek op 1 of 2 mensen na, is een goed teken trouwens..

  Onderstaande past in het plaatje. Gerald Celente over de Westerse wereld ; ‘something old will die and something new and better will be born’.

  —-

  But the decision by the Supreme Court of the United States to abolish limits on corporate contributions to election campaigns must not pass without comment, as it will have consequences everlasting for democracy as a system of thought and governance. In my view, we have just sold democracy to the highest bidder, and it is for all intents and purposes now dead. The world of the future will be determined solely by the very rich, and it should be plain for all to see that their interests are diametrically opposed to the other 95% of The People.

 73. Goudbelegger says:

  Adamus, van mij mag het, heb zelf bij de overheid gewerkt, had ik nooit moeten doen, ignorance is bliss, zwaar getraumatiseerd, was een onnozele jongen die echt dacht dat er bij de overheid aan het algemeen belang gedacht werd.. Oh man, wat een bom, iedereen liegt en bedriegt, alleen cursussen, vergaderingen, reisjes, overleggen met andere overheidsinstellingen. Werken? Haha, wat is dat. Stuitend. 90% van het hele beleidsapparaat kan zo weg, maar zijn er ook nog zo’n 2000 instellingen verspreid over nederland, voedingscentrum, eg liaison, agentschap.nl, jeugdzorg, musea, instituut voor ondersteuning publieke opinie otnwikkelingswerk, cpb, scpb, bom, gom, nom, liof, musea, toneelgroepen, honderden allochtonenprojecten etc. etc.

  Ik zie die sanering er niet komen. En dan nog, als de belastingen niet omlaag gaan wat hebben we er dan aan? Nee, ik ga voor het extreemste scenario, ineenstorting, ik weet dat het absurd klinkt en je bent een sukkel als je zoiets in 1990 zei of 2000 maar nu rond 2010 zie ik als het goede moment daarvoor, we zullen zien.

 74. adamus says:

  Goudbelegger, ik zou met veel meer voorbeelden uit mijn omgeving kunnen komen. Ik denk dat, gezien de hoeveelheid mensen in de publieke sector, banken, philips etc. het eind zoek is.

  Banken: in 1992 50% overtollig, daar zijn er veel van afgekocht en daarvoor zijn al die managers voor in de plaats gekomen. Drs staat zou leuk op je kaartje als accountmanager 🙂
  Of die pdva wethouders die bij de verkiezingsverliezen in de jaren 90 het veld moesten ruimen. Werden gewoon bij die outplacementbureaus in dienst genomen, met behoud van dat wel, maar wel connecties. Om vervolgens deelraadvoorzitter te worden in Amsterdam. etc.
  Werving en selectie ook zoiets. De opdrachten gaan naar de bureaus die ook de opdrachtgever weer aan een andere baan kunnen helpen. etc.
  Toezichthouder zijn is ook nog zo’n hype…..

 75. Martijn says:

  In my view, we have just sold democracy to the highest bidder, and it is for all intents and purposes now dead.

  Exact wat ik naar bekenden mailde toen ik het las.

  Lees Ravi Batra maar eens:
  http://www.bullnotbull.com/archive/batra-1.html
  http://www.bullnotbull.com/archive/batra-2.html

 76. adamus says:

  goudbelegger, bij uitkijk gaan ze wel erg los hoor.

 77. adamus says:

  Exact wat ik naar bekenden mailde toen ik het las.

  volgtijdelijk mag ik aannemen.

 78. adamus says:

  goudbelegger ik zou eerder hier uitkomen

  http://www.pluspost.nl/

 79. Mike says:

  Het wordt de hoogste tijd om weg te wezen uit dit verloren landje

 80. Charlie says:

  Mensen, heb lief en doe wat je wilt doen.

 81. bigD says:

  @Goudbelegger(73)
  Ik ben het met je eens. Met de bailout van LTCM in 1998 is kapitalisme uit het raam gegooid en langzaamaan vervangen door corporate fascism. Het is niet eens een bewuste keuze van de politiek geweest, want elk systeem (en samenleving) is er ontworpen om te overleven. Om zichzelf in stand te houden moet het blijven groeien om zo haar bestaansrecht te blijven rechtvaardigen. Uiteindelijk implodeert het onder het eigen gewicht. Ik zie eind 2010 als een mogelijkheid, maar schat in dat er nog ruimte is voor noodgrepen die de stuiptrekkingen een paar jaar kunnen continueren.

  Nederland is een politiestaat geworden en doet alleen nog onder voor het Verenigd Koninkrijk binnen Europa. Ik wil niet helemaal OT gaan, maar het Nederlandse systeem is geoptimaliseerd om WO2 te herhalen met een hogere mate van efficientie dan de Duitsers destijds ooit van konden dromen. Daar word ik niet vrolijk van.

 82. adamus says:

  Zelfs polygame huwelijken mag al niet meer. Wat moet dat nu met de aanrechtsubsidie?
  Zal Ab Klink over de vaccinaties net zo gejokt hebben als over de vleesschaapjes in Uden? De vaccinatie was nog slechts een vingeroefening in sturing van de massa Bigd?

  have fun, take care 🙂

 83. adamus says:

  Mike, Het wordt de hoogste tijd om weg te wezen uit dit verloren landje

  zo moeilijk is dat niet hoor. SVB schrijft je een brief waaruit blijkt dat je ineens een vrouw bent, sinds 1971, vanaf je 15de in BRD woont, en achterstallig bent met het betalen van AOW premie. etc.
  Als je dan reageert op die onzin – alleen adres en bsn kloppen- corrigeert de quatsch onderdelen dan krijg je een briefje terug in het Duits (Hiermit bestätigen wir…)dat het in behandeling is genomen en dat je zelf mag bewijzen dat het anders is.

  Zo nauwkeurig is onze administratie dus niet, behalve de afdeling van Kees Jan de J. waarschijnlijk.

 84. ll says:

  Alles en iedereen zit diep in de schulden. Het geld is op. Hoe heeft het zo ver kunnen komen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/5888301/__Nieuw_krediettekort_bedrijven_dreigt__.html

  En toch lijkt het besef niet door te dringen. Men blijft maar lenen indien mogelijk.

  Schulden aflossen, dat zou het motto moeten zijn.

 85. ll says:

  Ha, behalve de banken natuurlijk, die slaan nu hun slag.

 86. adamus says:

  Schulden aflossen, dat zou het motto moeten zijn.

  ik vind het voorstel van SP wel curieus. Moeten kamerleden nu namens Bos zeggen dat het geld op is? Bos’ lips are sealed.

  Zweden verleent Saab/spijker 400 miljoen aan super achtergestelde lening. Uit wiense printer zal dat geld/getal nu komen?
  Zweden koopt tijd om de toko in eigen land te houden.

 87. Martijn says:

  Het schijnt dat naast Haarlem de halve devisie last heeft van financiële problemen.

  Dat zijn de dingen die “het volk” wel bereiken.

  Wie herstel ziet mag het zeggen, ik zie voorlopig weinig reden tot enthousiasme.

 88. adamus says:

  Saab verhaal laat denk ik ook zien dat het grote vereffenen is begonnen. Duitsland steun, Zweden nu, NL. ING/ABN, Frankrijk, Griekenland….

  NL dus niet in produktieve sfeer, maar zoals Duitsers zeggen: de handel, graantjes meepikken.

 89. bigD says:

  @adamus(83)
  Er zijn geen complotten en niets is gestuurd, alles is een logisch gevolg of verlengstuk van het voorgaande. Dus uiteindelijk worden we op de gevolgen van onze eigen keuze in het stemhokje afgerekend.

  Ik heb mijn stoeltje op de voorste rij al vele jaren geleden gereserveerd. Sit back and enjoy the fireworks! 😉

 90. bigD says:

  Stoeltje staat natuurlijk wel naast de nooduitgang.

 91. Martijn says:

  De studiefinanciering is ook niet meer zeker. Zouden er soms budgettaire problemen zijn?

 92. ll says:

  BigD, des mensen eigen, resultaat van lineair denken.

 93. bigD says:

  @ll(95)
  ook bekend als “domheid”, “kortzichtigheid” en “zelfdelusie”

 94. lorenzo says:

  Als we zoveel tijd hebben ( op kosten van ons allen wellicht..) om hier onze frustraties , alsmede onze vermeende intelligentie te tonen ; zouden we dezelfde tijd kunnen omzetten in de inspanning een bank op te zetten. Nee, eentje waar je geld simpel kunt plaatsen.
  Een fysiek kantoor is niet meer nodig. Ik ben er al een tijdje mee bezig.
  Gewoon , omdat ik mijn centjes niet meer gun aan die maffiosi van de systeem banken.
  Medespelers zijn welkom , mijn inspaninngen zullen , vanzelfsprekend , doorgaan.

 95. adamus says:

  De studiefinanciering is ook niet meer zeker. Zouden er soms budgettaire problemen zijn?

  op naar de generatiestudiefinanciering. Vrij van erfenisbelasting tot in de 4de graad.
  Kwestie van tijd en de kinderen moeten weer een priesteropleiding gaan volgen om het gymnasium te kunnen halen. Of broeder worden om timmervak te leren. Dit voor de Roomschen alleen natuurlijk.

 96. bigD says:

  @lorenzo(97)
  Niet mee oneens, maar aan wie ga je dat geld uitlenen en met welk doel?

 97. Laurens says:

  Lorenzo, ik heb wel interesse om mee te doen.

  Laurens

 98. adamus says:

  Niet mee oneens, maar aan wie ga je dat geld uitlenen en met welk doel?

  zal in bewaring nemen niet het eerste doel kunnen zijn. De domeinen verkocht laatst nog bunkers met terrein erbij……

 99. bigD says:

  @adamus(101)
  Dus bewaarloon rekenen aan de klanten? Dat is gelijk aan negatieve rente. Iets vertelt mij dat deze bank ongelooflijk populair gaat worden bij oud-DSB paupers die gaan voor de gratis sleutelhanger annex flessenopener bij het openen van een rekening.

 100. adamus says:

  🙂

 101. adamus says:

  Mag ik de admin vragen het filmpje van deze site te verwijderen?

  mijn browser raakt in een loop van deze troep.

 102. Goudbelegger says:

  Wat betreft het zelf oprichten van een bank, knap als je dat kan.

  Zit zelf meer op de lijn van Bigd, stoeltje bij de nooduitgang, het heeft geen zin meer om vlak voor de ineenstorting nog iets op te bouwen, daarna wel natuurlijk.

  Pensioenen zijn niet haalbaar blijkt vandaag, komen ze nu pas achter… is het volgende kaartenhuis wat instort. Wilde het ze laten afkopen, voor mijn part voor Euro 500 voor elk jaar gewerkt, het wordt straks toch niet uitbetaald, kon niet, ben het nu vergeten maar kon pas nadat ze het minimaal 10 jaar in beheer hadden of zo.

 103. ll says:

  @ goudbelegger, van de pensioenfondsenbeheerders zou je toch tenminste een lange termijn visie kunnen verwachten……. is toch allemaal makkelijk te berekenen, waar zit het intellect.

 104. ll says:

  Gaat hard vandaag, geld is op bij Pensioenfondsen, Studiefinanciering en bij de voetbalclubs.

 105. ll says:

  Hebben de pensioenfondsen modellen gebruikt, die alleen maar uitgaan van economische groei…… Modellen die nu niet werken…..

  Een nieuwe bank, zonder schulden, daar zit iedereen op te wachten.

 106. Goudbelegger says:

  Rapportje gekocht, webbot, winter zal lang duren en streng zijn, klopt, voedselrellen Amerika vanwege instortende $ en te weinig voedsel in het algemeen, universiteiten met allemaal fake studies sluiten, de financiering stopt want er is geen geld meer van de staten en overheid en de mensen zijn niet zo achterlijk meer om $80.000 te lenen voor ‘studie’ geschiedenis, sociale wetenschappen, Engels in hun geval, culturele ontwikkeling etc. etc. etc. etc.

  Heb dit allemaal ook voorspeld voor 2010 +/- 2 jaar, het lijkt me dat het snel game on wordt.

  Echt alles wat maar fout kan zitten zit fout, perfect storm………..

  halfpasthuman.com

 107. Martijn says:

  Ha, die webbot heeft wel meer dingen voorspeld in het verleden. Niet al te veel van uitgekomen overigens, we zullen zien.

 108. Martijn says:

  Staat er nog meer in dat rapportje? Gaan er nog mensen mysterieus verdwijnen, komen er aliëns oid?

 109. Martijn says:

  @111

  En wat gaat goud doen? Dalen?

 110. ll says:

  De mens is aan het terug evolueren, en zal uiteindelijk weer in de zee belanden.

  Maar dat duurt nog erg lang hoor.

 111. Martijn says:

  De mens is aan het terug evolueren, en zal uiteindelijk weer in de zee belanden.

  Maar dat duurt nog erg lang hoor.

  Jaja. Binnenkort hangen we allemaal weer in een boom. Dat is zeker de reden dat het slecht gaat op de huizenmarkt. Scherp inzicht zeg.

 112. adamus says:

  goudbelegger, Wilde het ze laten afkopen, voor mijn part voor Euro 500 voor elk jaar gewerkt, het wordt straks to

  ik heb het wel gedaan iets van 1980
  Fiscus is er ook niet slechter van geworden hoor.
  Bedrag was sinds opgave van 1 jaar eerder ongeveer 25% gezakt.

 113. adamus says:

  Il, dat van die voetbalclubs is een zaak die ons allemaal gaat raken….Zal bij de ingang van Alkmaar het licht ook nog uitgaan?

 114. adamus says:

  110
  Een nieuwe bank, zonder schulden, daar zit iedereen op te wachten.

  schuldenvrij kan niet; garantiestelsel gooit roet in het eten.

 115. Hugo says:

  Wat van op de oceaan wonen? Vind dit http://seasteading.org/mission/intro concept wel leuk. Hoeft helemaal niet zo lang te duren, sociale (r)evolutie?

 116. adamus says:

  Schuldsanering voor 21 jarige mannen die de pilotenopleiding kls/eelde hebben gedaan en 150K daarvoor hebben geleend bij ABN. Zijn ze er op hun 25ste vanaf.

  (airwork.nl)

 117. adamus says:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/REM-eiland

  poen zat bij de Key.

  Vanaf zaterdag 15 augustus 2009, precies 45 jaar na de eerste commerciële televisie-uitzending, is het REM-eiland een nieuwe toekomst tegemoet gegaan. Woonstichting De Key die dit mediamonument vorig jaar van de sloop redde, brengt het van Vlissingen naar Delfzijl. Daar zal het de komende maanden worden verbouwd om in het voorjaar van 2010 opnieuw een pioniersfunctie te gaan vervullen. Het REM-eiland krijgt een plek in het Amsterdamse IJ, aan de Haparandadam. Het platform zal een opvallende verschijning zijn in de Houthaven. Dit gebied zal de komende jaren ontwikkeld worden naar een woongebied vol leven en bedrijvigheid. Het REM-eiland gaat dit gebied tijdens de herontwikkeling levendig houden. Het eiland krijgt een maatschappelijke functie en het REM-eiland restaurant met op het dakterras een geweldig uitzicht, 22 meter boven het water. zie film

 118. adamus says:

  120 hugo

  zijn er nog betrouwbare bouwbedrijven die dit uit kunnen voeren?

 119. Goudbelegger says:

  Martijn, van die webbot klopt. Moet het met 10 zakken zout nemen maar denk dan dat hun meer realistische voorspellingen wel kunnen en dan moet je stoppen met lezen inderdaad want dan wordt het een en al aliens..

  Het geeft iets weer over het denken van de mensen, misschien is dat alles en moet je er verder niks mee doen.

 120. adamus says:

  Eergisteren nog een bouwbedrijf in groningen op netwerk. Als het nog een weekje doorvriest moeten we de mensen ontslaan. Huilen.
  Wat hebben ze toch met de centen gedaan de laatste jaren?

 121. adamus says:

  i.p.v. een bank een deurwaarderskantoor annex incassobureau beginnen lijkt me een betere optie. Een paar jongens in dienst die “de taal” spreken en gaan.

 122. adamus says:

  nennertje, nennertje …….

 123. Martijn says:

  @124

  Ik heb overigens geen enkele reden om het bestaan of de komst van aliëns uit te sluiten.

  Dat “ik zie het niet, dus het bestaat niet” is denk ik een van de meest imbiciele redenaties die de mens ooit heeft voorgebracht.

  Maar goed, het feit dat ik het niet uitsluit betekent ook niet dat ik alvast een landingsstation in de achtertuin aan het aanleggen ben.

 124. ll says:

  Begin me nu af te vragen of de kosten bij de pensioenfondsen hoger zijn, dan de beleggingen.

  Een nieuwe woekeraffaire, zou me niets verbazen.

 125. Martijn says:

  @126

  Als je dat prettig werk vind is er zeker geld te halen.

 126. Martijn says:

  Begin me nu af te vragen of de kosten bij de pensioenfondsen hoger zijn, dan de beleggingen.

  De tijd wordt er in elk geval vaak genoeg van een rolex afgelezen.

 127. adamus says:

  de KORT was ook weer op dreef zojuist. Afvoerputje, saab, pensioenen….

 128. Goudbelegger says:

  Adamus ook al zo wijs, Nenner is inderdaad voor geen cent te vertrouwen, rat van de eerste orde. Heeft al zo vaak fout gezeten. Kan ie nu wel goed zitten trouwens.

  Aliens snap ik niks van, speelt enorm bij de alternatieve media, ook dat Bush en zo reptielen zijn, tuut tuut. Bush was notabene ooit verslaafd aan de drank en wist niet wat ie moest. Op youtube kun je zoeken naar Australian ufo mystery small plain, dat is wel behoorlijk eng..

 129. adamus says:

  adamus kijkt bijna nooit korte filmpjes 😉

 130. Hugo says:

  Adamus;

  Ben niet zo thuis in de (op land) bouwsector. Weet wel dat sinds we geen industrietsaar meer hebben er heel wat innoverende scheepsbouwers zijn bijgekomen. Zal vast wel een mouw aan te passen zijn.

 131. adamus says:

  Damen heeft geloof ik het laatste restje Verolme ooit overgenomen.

 132. adamus says:

  137

  het is niet de gewoonte om hier een snoepje aan te nemen van een onbekende. Zo zijn we niet opgevoed.

  etiquette is altijd vermelden waarom je verwijst.

 133. adamus says:

  een neefje is nu in dienst bij schiphol/klm en mag af en toe een prinsesje naar het vliegtuig begeleiden.
  Kijk zo geeft KLM toch nog status. Statistieken deugen ook nog op die manier?

 134. Hugo says:

  lol, speciaal omdat jij het zegt even gegoogeld wat Verolme is. Ben maar een simpele 30er die weinig vergeet. Individuele zaken van voor ‘mijn tijd’ is redelijk onbekend.

 135. Hugo says:

  Sarkozy wil een nieuw Bretton Woods…. http://www.zerohedge.com/article/frances-sarkozy-we-need-new-bretton-woods-system

  Gaan we beginnen aan ‘openbare’ dictaten, ahem, discussies over monetaire hervormingen? Ik hoop trouwens niet dat hij het letterlijk bedoeld.

 136. Goudbelegger says:

  Grappig, schizofrenie en wanen.. M’n vrouw, op weg om arts te worden, kwam ook al met diezelfde teksten. Zo ver staat wat wij denken dus van het gangbare af.

  Het verschil tussen mijn ideeën en schizofrenie is dat alles beredeneerd is en ik aangeef dat het niet hoeft te gaan zoals ik vermoed dat het zal gaan.

  Als je de leugen maar lang genoeg herhaalt dan zal de waarheid gek lijken. Zoals ‘ontwikkelingswerk is heel nuttig’, al 50 jaar lang…. en ‘de overheid heeft het beste met de burgers voor’, het is geen grote leugenmachine waarmee ze leven op de kosten van anderen, ‘de banken zijn eerbiedwaardige instituten die een nuttige functie vervullen in de maatschapij’, geen ratten, oplichters, gokkers, dieven en zakkenvullers..

 137. fred says:

  Hier een ex marketmaker en oud eigenaar van een marketmakers bedrijf. Al dat gedoe om optiemodellen is onzinning. Je kan door geen enkel model aangeven wat een produkt waard is. Je kant alleen een produkt waarderen tegen een ander produkt. Modellen zijn gebaseerd op input waaronder vooral volatility en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat historische vola geen enkele waarde heeft voor toekomstige vola.

  De hele optiematerie is vaag. De modellen althans.

  Het probleem zit hem dat de hele bank werlend vol zit met mensen die echt niks kunnen en elkaar kennen van het corps of de golfclub. Ik kan het echt weten want ik heb er mee te maken gehad.

  Deze mensen wilden niet eens mensen met echte know how in hun bedrijf daar hun ontkunde dan snel ontmaskerd zou worden.

  Wat doen al die oud politgici eigenlijk bij banken of in de raad van com. Hoe moeten zij nu controleren als ze geen verstand van bankieren hebben????Peijs doctors van leeuwen nijpels die gast van afm. Zelfs Zalm. Wat doen die mensen daar???

  Trouwens derivaten en so called ingewikkelde producten zijn helemaal niet zo ingewikkeld. Het feit dat met het ingewikkelde producten noemt zegt meer over de persoon die ze ingewikkeld vindt dan de ingewikkeldheid van de producten. Logisch is dat als je als bankier nergens verstand van hebt je alles ingewikkeld vindt!!Hoorde laatst zelfs dat een directeur van een bank niet eens wist wat een cdo was. Mijn god het gaat over zijn eigen vak en de man weet echt helemaal niks.

  Ik verblijf vaak in Rusland en geef daar les over derivaten op de universiteit. Ze vragen soms fred: hebben jullie ook last van cprruptie en mafia? Ik denk dan veel erger nog dan hier maar bij ons in het westen zeg maar is de corruptie en mafia meer sofisticated(verkeerd gespeld misschien) zeg maar.

  Alle toezicht houders weten ook niks. Bij afm zitten boekhouders die mij iedere maand een briefje lieten schrijven waarop ik moest vermelden of ik klachten van klanten had gehad!!! Ik heb ze menig keer gebeld dat een marketmakers bedrijf geen klanten heeft!!! Ach fred schrijf dat briefje nou maar!!!

  Een junkie die in een supermarkt jat of een buitenlander die 2 keer een overtreding maakt moet het land uit. Een nietsnut die niks kan en miljoenen jat mag blijven! Ik kan het echt weten. Ik ken ze.

  Nationalitie van alle banken lijkt mij het beste. Tevens stel ik voor alle derivaten te verbieden. De beurs 1 maal per maand een halve dag open. Lijkt mij genoeg om de aandelen wat heen en weer te gooien. Lijkt mij echt onzin dat een bedrijf iedere dag een andere waarde heeft.

  Let wel ik ben redelijk vermogend geworden met dat gehandel. Ik speelde een spel. Ik ging om met vreselijk veel geld en weet dat deze hele handel echt nergens op slaat.

  Fred

 138. fred says:

  Oh ja bedenkt wel hoe doorspekt de het hele beursgenoteerde zakenleven is. Als bonus krijgen ze opties enz. Nou daar kunnen ze wel wat mee!!

  Je koopt gewoon je eigen aandelen in. En via een bank in het buitenland verkoop je dan aandelen op je opties om zo je winst veilig te stellen.

  Alles is zo lek als een mandje.

  Of ze krijgen geen cash bonus maar aandelen die ze pas over 4 jaar mogen verkopen. Kan ik ook wel wat mee! Om je in te dekken tegen koersdalingen van je aandelen die je pas over 5 jaar mag verkopen verkoopt je een 5 jaarlopende call en koop eenzelfde 5 jaar lopende put. Klaar is kees.

  Of je praat je klanten in financiele produkten die jouw risico’s dekken. Denk aan clic fondsen en reverseconvertables (putoptie met andere naam).

  Zo kan ik nig wel ff doorgaan. Manipulatie van beurzen enz. Plunge proctection.

  Vraag mij af wat sommigen eigenlijk met al dat geld moeten? Ze sparen niet meer voor zichzelf maar voor 10 generaties verderop.

  Ziek is het heel erg ziek.

  Fred

 139. adamus says:

  Sarkozy wil een nieuw Bretton Woods

  in Straatsburg of Brussel. Of toch aan de Seine.

 140. adamus says:

  Fred,

  vind je Scheepbouwer (kpn) ook zo’n krasse knar?
  🙂

 141. adamus says:

  Fred, je zegt allemaal vreselijke dingen, nog erger is dat je indirect ook zegt hoe diep de pensioenfondsen in de shit zitten.
  Hoe krijg je al die partijen bij elkaar om gecontroleerd door het ijs te zakken. Ik vraag mij zeer af hoe een vereffing plaats moet vinden. USA zal niet meedoen, China ook niet. Wie wel?

 142. fred says:

  Scheepbouwer is toch die man die mede verantwoordelijk was voor de bijna ondergang van kpn en daarna de baas werd en en daarna weer de redder van kpn. Sprak hij niet van een internationale managers markt. Op de internat, markt werden zulke beloningen volgens hem heel normaal geacht.

  Wat ik van hem vind? Ach, mijn mening doet niet zo ter zake denk ik maar mijn mening is dat hij bij hetzelfde zooitje als de rest behoort.

  Kan het verkeerd hebben want ik bezit te weinig kennis betreffende Scheepbouwer.

  Fred

 143. fred says:

  Lagh al te slapen want het is hier 5 uur later. Toen dacht ik opeens het volgende.

  Er is nu veel sprake over bankbonussen. Men zegt dan vaak dat als er geen bonussen betaald worden de werknemers naar een andere bank gaan,

  Ik denk echt dat dit grote onzin is. Ik ben vaak bij banken langs geweest om ze uit te leggen hoe derivaten werken. Alle afdelingen gezien en aub zegt het mij!!! Waar zitten die slimme mensen dan die zo veel geld waard zijn?

  Toen ik op de beurs werkte verdiende ik gem 2 tot 3 keer modaal per maand dan wel. Tevens andere marketmakers verdienden zeer goed. De (so called ) sukkels werkten voor marketmakers bedrijven van banken. Zeg maar de handelaren die afgeschreven waren of niet zo goed waren.

  Na mijn carriere (zeg maar) heeft geen 1 bank mij ooit gebeld of ik voor ze zou willen werken. Niet dat ik dat wilde maar ik had aangetoond dat ik het spel begreep leiding kon geven etc. De feiten waren mijn bankrekening.

  Ik heb daar geen wrok over of niets want lesgeven vind ik leuk en dat het niks of weinig geld oplevert maakt mij niks uit.

  Maar waar ergens zitten nou toch die slimme mensen die weggaan naar een andere bank als ze geen bonus krijgen. AUB zeg het mij want ik heb ze nooit gezien.

  Volgens mij worden die bonussen gewoon onderling tussen de vriendjes verdeeld.

  Slimme mensen zitten bij andere bedrijven zoals handelshuizen en hedgefunds. Zoals optiver imc of zakenbanken zoals goldman sachs.

  Nou moet je niet denken dat goldman sachs of lehman brothers zulke enorme slimme mensen heeft of had maar die kunnen of konden de markten goed manipuileren. Want als je de grootste bent kan je alle koersen naar je hand zetten.

  Ik heb teveel gezien denk ik.

  Maar die slimme mensen bij banken? Welke banken dan? Rabo of ing of abn, mijn god laat mij niet lachen.

  Ga nu maar weer woede uitbarsting sorry.

  Fred

 144. bigD says:

  Fred, je klinkt als een “angry young man” (los van je werkelijke leeftijd). Moet je niet doen, is niet goed voor je hart, tenzij je graag mij wil vergezellen naar het hiernamaals. 😉

  Een eigen mening is over het algemeen niet gewenst in het bankwezen. In de politiek links en rechts van het midden ook niet meer trouwens. Succesvolle uitgesproken mensen worden subtiel weggewerkt. (En nu ik erover nadenk, ook niet meer in de journalistiek).

  Dit past ook weer binnen het eerder geschetste plaatje: zelfbehoud van het systeem. Dit gaat ten koste van de lange termijn overlevingskansen, maar dat is na de succesvolle zelfverrijking.

 145. fred says:

  big D dank je,

  maar valt mij op dat je goed en bondig kan schrijven. Een kunst op zich. Vooral die laatste alinea is kort treffend en duidelijk. Ik kan dat niet zo goed.

  Fred

 146. adamus says:

  Fred, je klinkt als een “angry young man”

  grappig dat je dat zegt. Ik moest gisteravond denken aan de nieuwe Gettys die het vermogen de komende 20 genenraties niet meer kunnnen verbrassen. Getty’s probleemstelling was “leven aan de top is niet gemakkelijk”. Populaire boekjes waren op de middelbare school van de angry young men met titels room at the top/life at the top van John Braine en Look back in anger.

  Laten we ook even kijken hoe Roubini zich laat corrumperen op een russisch ratteneiland…..

 147. Hugo says:

  Adamus,

  Bedankt voor je link, wat ik bedoelde is dat ik Verolme niet kende (als onderdeel van het RSV debacle).

  Mert andere woorden, ik ken de watersnoodramp wel maar welke dijken braken echt geen idee.

 148. Hugo says:

  Uiteraard aan de Seine. Het zijn Fransen.

 149. Goudbelegger says:

  Wat Fred heeft meegemaakt bij de banken heb ik meegemaakt bij de overheid, bijna niemand doet wat en ze verdienen allemaal enorm en richting de buitenwereld is het de schijn ophouden. Als je daar tussenzit en je bent geen rat dan is dat zeer, zeer, zeer, zwaar. Als je dat niet meegemaakt hebt kun je daar niet over oordelen.

  Mijn advies Fred, als ervaringsdeskundige, gooi het er WEL uit anders word je gek van de opgekropte woede.

  George Orwell en uitspraken van Einstein lezen, in Amerika filmpjes van Glen Beck en Gerald Celente bekijken helpt ook, Gerald heeft trouwens exact dezelfde ervaring als ik met de overheid en ziet ook de ineenstorting van onze maatschappij die nu ieder moment serieus vaart kan krijgen, je staat niet alleen.

 150. adamus says:

  Hugo, we hadden toen de commissie met van Dijk als voorzitter als ik het goed heb.

  dit was ook een fraaie:
  http://www.nrcboeken.nl/recensie/de-lotgevallen-van-bouwer-bredero

 151. ll says:

  Fred, bedankt voor dit inkijkje,
  zeer geschokt, maar eigenlijk een bevestiging van een groot vermoeden. Pas op voor de systemen. Maar zolang men het spaargeld op de bank heeft staan, werkt men mee aan het systeem.

  Laatste nieuws van Roubini
  Asset bubble

  http://www.cnbc.com/id/35078010/site/14081545

  Het systeem staat nog steeds op instorten en hoorde net van mijn broer, dat Bos de restschuld van de boete van ING kwijdscheldt

 152. adamus says:

  ziet ook de ineenstorting van onze maatschappij die nu ieder moment serieus vaart kan krijgen,

  maar we gaan onszelf eerst nog een jaartje wat wijs maken denk ik.

  de pensioenfondsen worden nu elke dag genoemd, maar afgedempt in het nieuws. Dat nieuws zal dus ook wel doodbloeden. Voorlopig hebben “we” het nog in de klauwtjes.
  Gecontroleerd door het ijs zakken en niet door de bovenste trede van een oude ladder is de weg tot nu toe.

 153. adamus says:

  Bos de restschuld van de boete van ING kwijdscheldt

  via de te betalen vpb? Dan hoeft het niet eens in het nieuws te komen. Broekzak/vestzak.

 154. Martijn says:

  maar we gaan onszelf eerst nog een jaartje wat wijs maken denk ik.

  Pensioenen is denk ik meerjarentraject.

  En zo lang je controle hebt/kunt veinzen, waarom dan niet gecontroleerd te werk proberen te gaan.

 155. adamus says:

  But the risk of withdrawing the stimulus too soon is falling back into recession, added Roubini,

  wat een inzicht. Vooral zo doorgaan; wat een rukker.

 156. adamus says:

  Martijn, ik denk dat pensioenfondsen nog een heleboel rommel onder pet houden.
  Stel: het zeepbelstatistiekje klopt? Wat hebben ze belegd in spulletjes waarvan de waarde niet direct zichtbaar is, zoals pakketjes levensverzekeringen e.d.? En dat laatste niet rechtstreeks maar via hun stromannen.

 157. ll says:

  @ 165 Commercieel vastgoed ??

 158. Martijn says:

  @165

  Pensioenfondsen zitten volop in de rommel. Dat gaat gegarandeerd voor problemen zorgen, vandaar de berichten ter voorbereiding in twee kranten vandaag.

  Het pensioenstelsel gaat op de schop en daarmee hopen ze de schade beperkt te houden.

  Of dat gaat lukken kan ik je niet vertellen.

 159. ll says:

  ABP zit in risicovolle grondstoffen en in 2004 voor 5 miljard in Hedge funds.

  Uit boek van Mecking

  Hij schreef ook,

  Kortom, we gaan van het Zwitserleven – gevoel naar het Zwitserlevensyndroom.

 160. adamus says:

  Dat gaat lukken. We toch ook gezien hoe het in het onderwijs werd opgelost in de jaren 80. Gewoon de instromers minder laten verdienen. Laat onverlet dat het waterhoofd steeds groter is geworden.

 161. adamus says:

  IL “alle de marokkanen het land uit” gaat ons ook niet redden. Maar goed nu ik sinds 1971 in Duitsland woon volgens de SVB en een vrouwtje ben geworden is er in NL veel mogelijk 🙂

 162. adamus says:

  170

  mogelijkheden op papier natuurlijk.

 163. adamus says:

  iL, mecking is ook de man van de deflatie in aantocht, maar ik wacht nog steeds. Misschien te ongeduldig, maar toch.

 164. ll says:

  @ adamus is dit een gevalletje van identiteitsfraude ?

 165. ll says:

  @ 172 Staat in het boek deflatie in aantocht, hoofdstuk pensioenen

 166. Goudbelegger says:

  Deze paar jaar wordt alles anders. Eén van de dingen, de rijksten zijn nu de gepensioneerden, spiegelen, zij zijn degenen die het het zwaarst gaan krijgen. Wat tast pensioenen het meeste aan? Inflatie, dus de kans daarop is het grootst, tegelijk met deflatie van aandelen en huizen, net als in Japan maar dan met meer inflatie van voedsel.

  Iedereen zal het zwaar krijgen, daar hebben ze weer geluk mee.

 167. adamus says:

  is dit een gevalletje van identiteitsfraude ?

  zou ik ook denken, vooral nu mijn geboorteplaats ineens Monster (westland/tomatenplukker?) is.
  Ik krijg nu ook correspondentie in Duits! Ze weigeren om mij NL te sturen ook na opmerkingen daarover.
  Zal ik maar eens stoppen met BTW afdragen?

 168. ll says:

  Oh, zou eerst maar eens bij het BKR gaan kijken, of er op jou identiteit ook geleend is.

  Misschien ook ineens een strafblad.

  Dit is echt naadje.

 169. Martijn says:

  @177

  Het klinkt inderdaad niet best. Krijg je nog wel belastingaanslagen etc?

 170. ll says:

  En direkt aangifte doen.

 171. adamus says:

  179
  mrb geen punt
  gemeentelijke belastingen ook geen probleem.

  zal een boel tijd in gaan zitten vrees ik. Bellen naar SVB heeft als resultaat dat ik een probleem heb en niet degenen die het zo hebben ingevoerd. De wereld wel op zijn kop. Clientno. is ook mijn BSN.
  Hoogst curieus. Ik denk niet dat ik hier direct gewin uit kan peuren.

 172. Martijn says:

  @181

  Ik denk niet dat ik hier direct gewin uit kan peuren.

  Ik ook niet.

  Schandalig overigens dat jij hier degene bent met het probleem, maar zo werkt het altijd met die smerige overheidsbloedzuigers.

  Gaat wel even duren ook voor je iemand te pakken hebt met authorisatie om deze ellende recht te breien.

 173. Martijn says:

  Maar ik zou inderdaad even uitzoeken of je hier aangifte van kan doen.

  Mijn juristische achtergrond is helaas beperkt.

  Komt er wel op neer dat iemand (de staat?) onverantwoordelijk is omgegaan met je persoonsgegevens. Dat mag in principe niet.

 174. Martijn says:

  mrb geen punt
  gemeentelijke belastingen ook geen probleem.

  Je zou ze eigenlijk moeten vragen om extra bewijsstukken dat je belastingplichtig bent, maar dat recht heb je ws niet.

 175. ll says:

  Het vergrijp heet identiteitsdiefstal. Meestal verkregen door fishing op het internet. Maar kan ook via b.v. post te stelen.

 176. ll says:

  Adamus, klopt het adres dat op de brief staat, met het adres van de echte SVB ? Las ergens dat er ook valse belastingbrieven in omloop zijn.
  SVB is alleen voor kinderbijslag en uitkering AOW.

 177. ll says:

  Adamus, is waarschijnlijk een valse brief, de belastingdienst int de AOW, niet de SVB, die is er alleen voor de uitvoering,

  sorry admin

 178. fred says:

  Zat ff te kijken naar com de Wit. Wim Kok was ex commissaris bij ing. Zijn functie is dus toezicht houden op de raad van com.. Ik wist niet dat wim Kok verstand van bankieren had. Zou hij geweten hebben wat een cdo is?

  Old boys circuit.

  Wat mij betreft kunnen ze ook gordon of rene froger vragen om toezicht te houden die weten net zo min iets van bankieren af.

 179. adamus says:

  ik moet de adressen nog eens goed chequen.
  Zit wel voorgefrankeerde envelop bij.
  Bij het briefje in het Duits zijn ze wel zo vrij om te schrijven dat de bewijslast bij mij ligt…..

  Als ik nu alle betaalde aow premie terug zou krijgen, maar dat voorstel is niet gedaan.

  bij de gemeente ben ik langsgeweest en in de Basisadministratie staat het zoals het hoort. Ook nog nieuw paspoort recent, allemaal geen probleem.

 180. adamus says:

  Wat mij betreft kunnen ze ook gordon of rene froger vragen om toezicht te houden die weten net zo min iets van bankieren af.

  en voor de nog ouderen Willeke Alberti. Die doet het voor niets naar het schijnt.

 181. adamus says:

  Martijn, boekhoudkundig moeten alle gegevens gewoon kloppen. Hoe daar een spelt tussen is te krijgen is mij een raadsel.

  Zijn er nog steeds mogelijkheden om handmatig te veranderen? Ik kan daar met mijn pet niet bij.
  Adres zou nog kunnen, maar de rest is onmogelijk.

 182. @Admin Posten op de laatste draad (Heffingen + 2,6%) lukt helaas niet, kunt u iets doen?

 183. Maverick says:

  @ 188 fred

  Met belangstelling je bijdrage gelezen. Ben het met je eens dat er weinig kennis is. Ik ben jurist en knutsel veel constructies in elkaar voor financiele partijen. De amendments die ik terug krijg van zogenaamde juristen, zeggen mij genoeg.

  Helaas is er niet veel veranderd m.b.t. het graaien. Ja toch, het is nu worst.

 184. adamus says:

  hoe spelt men speld

 185. adamus says:

  ik hoor ook nog goede dingen.
  Merrill Lynch neemt weer nitwitjes aan in de city 🙂
  Competentie: engelse taal in gebaar beheersen.

 186. adamus says:

  Arthur Docters van Leeuwen, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiele Markten (AFM), ziet elke tien jaar een financiele crisis uitbreken indien fundamentele aanpassingen in het financiele systeem uitblijven.

  ook de burger heeft geen inzicht in financële producten zegt hij.

  Leiden nieuwe contactlenzen tot inzicht?

 187. ll says:

  DNB brief 1995, over derivaten blz 77 ondergang Barings Bank, was toen al een waarschuwing voor deze producten, men wist dat ze risicovol konden zijn.

  http://www.dnb.nl/binaries/ps1995_05_tcm46-146908.pdf

 188. adamus says:

  Leeson heeft al moeten boeten voor de hele groep.
  Avant la lettre.

 189. floor says:

  Alles wat ik te zeggen had staat in alle comments van de volgende artikelen, kom morgen weer even kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*