Crisisschade woningmarkt bedraagt € 9,5 mrd

De schade van de kredietcrisis op de woningmarkt bedraagt € 9,5 mrd. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Fakton. De maatregelen die de overheid neemt slaan volgens Fakton onvoldoende aan. Per niet gebouwde nieuwbouwwoning loopt de rijksoverheid bijna € 210.000 mis. De schade voor het Rijk, zo verklaart Peter van Bosse, bestaat uit het mislopen van inkomsten uit BTW en vennootschapsbelasting. Daarnaast lopen de kosten voor de werkgelegenheid hoog op.

Bij een afname van 30.000 nieuwbouwwoningen is dat tekort € 6,25 mrd. Ook gemeenten lopen inkomsten mis. Zij ontvangen minder grondinkomsten en maken hogere kosten door bijvoorbeeld sloop en sanering van voormalige bouwterreinen. Daardoor ontstaat voor de gemeenten een negatief verschil van € 3,25 mrd ten opzichte van 2007.

De overheid heeft inmiddels diverse stimuleringsprogramma’s opgezet. Uit de analyse blijkt volgens Fakton dat de maatregelen minimaal aanslaan. Ook twijfelt Van Bosse aan de effectiviteit van het stimuleringsbudget van € 395 mln.

bron: PropertyNL

Share Button
Tagged with:
15 comments on “Crisisschade woningmarkt bedraagt € 9,5 mrd
 1. sven says:

  Bos heeft wat geld geschoven naar het imf. Deze vertellen nu dat er geen huizenbubbel bestaat in Nederland, terwijl ze vorig jaar de hele wereld lieten schokken met een huizenbubbel in Nederland (dit kon toch niet waar zijn zeker volgens ALLE belanghebbenden in de huizenmarkt, die imf, hoe durven ze!)
  En ondertussen maar strooien met stimuleringsbudgetten hier en daar.

  Ze gaan het niet winnen!

 2. ll says:

  Per NIET gebouwde woning loopt de overheid 210.000 mis……

  Pardon, is dit soms ook een Ponzi scheme…..

 3. ll says:

  Trouwens op deze website van propertynl.com , staat ook een stukje ” waardedaling vastgoed risico voor het financieel systeem ”

 4. Arnold Onderwaarde says:

  “Where the mind goes, the body will follow!”

  Ik zou heel graag een van die 395 mlj. willen hebben….

 5. Okkie says:

  Dit is een verhaal van haast mythische proporties, aangezien dat bedrag bijna overeenkomt met de gemiddelde vraagprijs. Dat het geld dat de overheid erin zou steken zich op zo’n wonderbaarlijke manier zou vermenigvuldigen is nog onwaarschijnlijker dan Jezus met zijn vissen en zijn brood.

 6. Okkie says:

  @ll:
  Ik dacht dat de crisis officieel voorbij was.

 7. Realist says:

  “Per niet gebouwde nieuwbouwwoning loopt de rijksoverheid bijna € 210.000 mis”.

  Ik neem aan dat dit gemiddeld is. Als de gemiddelde verkoopprijs zo’n 250.000 Euro bedraagt, kost een gemiddeld huis zelf dus slechts 40.000. De rest is dus vooral belaste lucht, etc.

  Riep daar iemand Ponzi scheme?

 8. Bouke says:

  Ik denk dat die 210k verlies voor de overheid per niet-gebouwde nieuwbouwwoning niet zo gek geschat is.
  De gederfde grondinkomsten, 3.25 mrd van 9.5 mrd, dus ongeveer 1/3, dus ongeveer 70k per woning zijn realistisch.
  M.b.t. de rest: BTW en vennootschapsbelasting zijn nog maar het begin. Er wordt ook over de werkgelegenheid gesproken. Als die bouwvakkers nu werkloos thuis zitten, dus geen belasting betalen, maar de samenleving juist geld kosten, dan kom je wel op een hoog bedrag.

  En ik denk dat een gemiddeld nieuwbouwhuis van 250k slechts ongeveer 40k aan materiaal bevat. De rest is dan arbeid, kapitaal, belastingen, grond.

 9. bankschroef says:

  @ach, onze hele banksysteem is een Ponzi scheme, op een gegeven moment is de hoeveelheid nog te leveren arbeid waar wij en voorschot op hebben genomen niet meer in één à twee generaties te leveren >> einde munt en herverdeling waarde.

 10. Okkie says:

  @bouke:
  Volgens jouw berekening verdient men in de vastgoedsector zelf niets aan een woning of gebouw. Ik geloof ook niet dat alle bouwvakkers in NL werkloos thuis zitten, ik zie er nog genoeg bezig.

 11. chantal says:

  “En ik denk dat een gemiddeld nieuwbouwhuis van 250k slechts ongeveer 40k aan materiaal bevat. De rest is dan arbeid, kapitaal, belastingen, grond.”

  En natuurlijk huur van machines (of het mee afbetalen ervan.
  Een epoxy vloertje bvb kan je niet zelf leggen. Tenzij je natuurlijk de machines er voor hebt. En zo zijn er nog wel voorbeelden. Die kraan die alles naar boven brengt is niet gratis…

 12. chantal says:

  Een graafmachine in mijn tuin laten zetten. Kan niet door de deur, geen achteringang om ze binnen te rijden. Dus moet ze OVER mijn huis. De lange jan huren (soort kraan) voor 1 uur met bediening = 300€, natuurlijk moet na die werken die graver terug uit mijn tuin, dus weeral 300€
  We zijn al 600€ kwijt, en dan zit er nog geen benzine in dat graafmachine, gelukkig is mijn eigen tijd gratis.

 13. chantal says:

  dju, nu vergeet ik nog de prijs van die graafmachine… 14dagen : 550€

 14. bigD says:

  Misschien moet ik het op een akkoordje gooien met het (Nieuwe) Rijk: ik laat een nieuw “modaal” huis bouwen voor 2,5 ton en de Staat deelt haar voordeel van €210.000 fifty-fifty met mij.

 15. kees says:

  14
  op die manier gaan er 6 generaties werken voor de schuld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*