Makelaarsland vraagt ontslagvergunningen voor een deel van zijn personeel aan.

Te KoopMakelaarsland voorziet zwaar weer vanwege de kredietcrisis en vraagt ontslagvergunningen voor een deel van zijn personeel aan. “We zijn bezig ons te bewapenen voor morgen.”

Anonieme bronnen melden dat het afgelopen vrijdag een emotionele bijeenkomst was op het kantoor van Makelaarsland. Oprichter Jeroen Stoop zou tien ontslagvergunningen hebben aangevraagd. Het steekt de medewerkers vooral dat Stoop, tijdens de uitreiking van de Sprout Challenger Award, nog benadrukte dat ‘de juiste mensen om me heen’ de belangrijkste factor van succes vormen.

Stoop ziet dat los van de ontslagaanvragen en ontkent dat het er tien zijn. “We zijn bezig ons te bewapenen voor morgen. Met de ontslagaanvragen krijgen we het komende half jaar de mogelijkheid op personeelskosten te bezuinigen als dat nodig blijkt. De laatste cijfers van de NVM zijn duidelijk, er komen in 2009 fors minder panden in de verkoop. Het koop- verkoopverkeer zal naar schatting dertig procent afnemen. Dan moet je kijken waar je kunt bezuinigen. Het werk voor volgend jaar kunnen we waarschijnlijk met minder mensen af.”

Concurrentie
Stoop wijst op de situatie bij andere makelaars: “Sommigen zitten nu al helemaal aan de grond. We gaan er vanuit dat we het beter zullen doen dan de traditionele makelaar. In een recessie zullen mensen die hun huis willen verkopen graag besparen op de courtages. Maar de koek wordt kleiner, daar ontkomen we niet aan. Makelaars die niet kijken of ze op het personeel kunnen bezuinigen, tonen geen goed ondernemerschap.”

De snelheid waarmee Stoop de knoop heeft doorgehakt is wel opvallend. Volgens Stoop merkte de onderneming tot vorige maand nog niets van de inzakkende huizenmarkt. “Maar deze maand zien we het in de cijfers terug. We kijken nu goed naar allerlei kosten om te zien hoe we kunnen bezuinigen.”

De aangekondigde bestorming van de huurmarkt gaat, als het aan Stoop ligt, gewoon door. “We weten niet wat de toekomst precies brengt en het is de vraag hoe lang het duurt voordat we precies aan de huurmarkt beginnen. Maar het project gaat zeker niet de ijskast in.” Botst het eventueel ontslaan van personeel niet met de uitbreidingsplannen? “Nee”, vindt Stoop. “Voor de huurmarkt hebben we misschien heel andere specialisten nodig. En er is voorlopig nog niemand ontslagen.”

Jaap
Ook Bob Kuijs van huizenzoeksite Jaap.nl merkt dat de huizenmarkt stilstaat. “We hebben meer huizen dan ooit op de site, want er wordt veel minder verkocht. Dat heeft bij ons zijn gevolgen. Minder verkoop betekent minder hypotheken, energiecontracten enzovoorts. Voor ons betekent dat simpelweg minder leads.”

De crisis brengt hem ook wel een lichtpuntje: “De adverteerders zijn zuiniger, willen steeds vaker per lead betalen. Maar omdat ze kritischer naar de kosten zijn gaan kijken slaan ze Funda ook steeds vaker over. Dan komen ze al gauw bij Jaap terecht.” Kuijs verwacht dat de woningmarkt vanaf januari weer bij zal trekken.

bron: Sprout

Share Button
Tagged with: , ,
One comment on “Makelaarsland vraagt ontslagvergunningen voor een deel van zijn personeel aan.
  1. House says:

    Er zijn gewoon te veel makelaars, dus……..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*