ING komt met woningmarkt propaganda

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal dit jaar leiden tot 25.000 extra huizenverkopen. Dat stellen economen van ING. De onderzoekers baseren zich op hun eigen huizenmarktindex. Direct na de op 30 juni aangekondigde belastingverlaging van 6 naar 2 procent, steeg de index fors. Dit meldt de Volkskrant.

zie ook: ING Marktanalyse woning- en hypotheekmarkt in Nederland

De onderzoekers doen hun metingen met behulp van zoektermen bij Google. Termen die er op duiden dat mensen een huis willen kopen, zoals ‘huis kopen‘, worden gebruikt om de index te berekenen. ‘Kijken leidt vaak tot kopen,’ stelt ING-onderzoeker Dimitry Flemings.

Google Insights zou dus duidelijk aangeven dat de Nederlanders van plan zijn een huis te gaan kopen. Wij hebben ook maar eens aantal zoekwoorden geprobeerd:

hypotheek berekenen – Nederland, Afgelopen 90 dagen

huis verkopen – Nederland, Afgelopen 12 maanden

overdrachtsbelasting – Nederland, Afgelopen 90 dagen

funda – Nederland, Afgelopen 12 maanden

hypotheek – Nederland, Afgelopen 90 dagen

makelaar – Nederland, Afgelopen 90 dagen

ING, waar komt jullie optimisme toch vandaan?

Share Button

153 Reacties

 1. ml Zegt:

  Blijkbaar blijft men denken dat iedereen zijn kop nog in het zand steekt. Helaas voor ING is deze struisvogelpolitiek voorbij.
  In mijn omgeving bestaat het merendeel nu uit mensen die met beide voeten op de grond zijn gekomen. De realiteit neemt de overhand.

 2. Frans Zegt:

  Een voorbeeld van manipulatie op een veel grotere schaal: de aanslag in Noorwegen is niet wat het lijkt.
  tarpley.net/2011/0…ttacks-a-false-flag/

 3. Frans Zegt:

  Manipulatie van perspectie van de burger is de norm en niet de afwijking.
  Bovendien wordt het tijd te beseffen dat de overheid er niet voor de burger is maar voor de banken en de grote internationale bedrijven.

 4. mark Zegt:

  ING dat over de huizenmarkt spreekt is hetzelfde als “Wij van WC eend adviseren WC eend !!”.
  Beetje rare tv reclame krijg je dan als de ING echt eerlijk zou zijn: “koop geen huis ! Dan heeft u ons ook niet nodig…ING”.

 5. Frans Zegt:

  @ mark: goede opmerking: het maakt maar weer eens duidelijk dat de bank ALLEEN op eigen gewin uit is en dus een contrary indicator, oftewel als de bank zegt niet doen dan DOEN, en vice versa.
  Banken = financieele terroristen

 6. Kapotjeplov Zegt:

  Zeg, zet ING eens even rap bij de lijst genomineerden voor de pinokkio award!!! 😉

 7. Frans Zegt:

  Noorwegen: een waarschuwing aan Nederland. (?)
  http://www.youtube.com/watch?v=z1_2DMKqE8c

 8. M Zegt:

  De term “huizenmarkt” op google-insights geeft een mooi plaatje over 2004-2011.

 9. Double D Zegt:

  Mooi onderzoek. Bedankt

 10. ll Zegt:

  Leuk gevonden, Funda Belgie Funda Duitsland 🙂

  Kijken naar onze toekomstige prijzen ?

  funda.nl/europe/du…eer-koopprijs-op/p3/

  Precies 4.5 x modaal, zo had het moeten wezen.

 11. Nou Zegt:

  1. is er een link naar het originele artikel?

  2. Wat zijn de getallen achter google insights? Het lijkt me namelijk relatief eenvoudig om 3000 keer hypotheek te googelen.
  De trends vind ik persoonlijk niet erg overtuigend.

  3. Het vorige verhaal van de ING was uitgesproken negatief. Het is natuurlijk slim om zowel heel positief als heel negatief nieuws te brengen, omdat je dan achteraf altijd gelijk krijgt.

 12. ll Zegt:

  Alle hypotheken die zijn aangevraagd met NHG, moeten nu allemaal worden gewijzigd, om de aanpassing o.g. te verwerken. Dat eist NHG 🙂

  Dus zijn nieuwe hypotheken misschien wijzigingen ? De tijd zal het leren.

 13. admin Zegt:
 14. Dow Jones Zegt:

  @10 (ll)…

  Mooie link; huizen in Duitsland met negen kamers voor ongeveer anderhalve ton. En dan zouden we in Nederland niet met een pricing gap te maken hebben? Die Duitse huizen lijken mijn berekeningen – waarbij ik uitkom op een pricing gap van 40% in Nederland – te bevestigen. Ik ging er voorheen vanuit dat de berekeningen van de OESO en het IMF (pricing gap in Nederland per 2011 bedraagt 21%) min of meer correct waren. Als je echter naar de loonontwikkeling en de financieringsmogelijkheden kijkt, blijkt dat het pricing gap in werkelijkheid nog veel groter is.

  Nog even voor de historische statistiek. Funda vandaag:

  “245.462 huizen te koop”

  De voorraad huizen nam de afgelopen twee weken opeens af met 2.500 stuks (van bijna 247.000 naar iets meer dan 244.000 huizen), natuurlijk als gevolg van de verlaging van de overdrachtsbelasting. Zoals ik al voorspelde in een vorige post, bleek dit echter een zogenaamde “dummy rally” die nu alweer voorbij is. Op weg naar het kwart miljoen dus…

  Ook leuk… Ik zat net even na te denken over hoe de regering de potentiële woningbezitters volgend jaar (juni 2012) gaat bewerken om toch maar vooral een huis te kopen. Ik denk dat men dan met veel tamtam gaat aankondigen dat het “tijdelijk” verlaagde tarief van de overdrachtsbelasting over een maand weer wordt verhoogd, waarschijnlijk in stappen van één procent per jaar. De NVM en de banken kunnen dat dan mooi als argument gebruiken om aarzelende kopers over de streep te trekken. “Geachte bezoekers van de Bijenkorf, we gaan zo sluiten. Wilt u snel naar de kassa lopen en nu afrekenen?”

  … en daar sta je dan, met twee lavendelkleurige ovenwanten en een koekenpan van Jamie Oliver. Je weet wel wat ik bedoel. Laat toch liggen die troep…

  Waarschijnlijk zal een eventuele verhoging van de overdrachtsbelasting trouwens desastreus uitpakken, dus ik zie het nog niet zo snel gebeuren. Eigenlijk wel treurig dat de huizenmarkt het moet hebben van dit soort hysterische mediagenieke trucs tegenwoordig. Maar ja, de waarheid is natuurlijk moeilijk te verkopen aan de potentiële huizenkoper: “Hé, als je nu een modaal huis koopt van 230.000 euro, dan kun je ervan uitgaan dat je de komende twintig jaar niet meer hoeft te verhuizen! Je raakt je huis namelijk nooit meer kwijt voor het bedrag dat je ervoor betaald hebt! Als je dat wel wilt – over een jaar of vijf bijvoorbeeld, moet je ervan uitgaan dat datzelfde huis niet meer opbrengt dan 180.000 euro – als je geluk hebt. Koop een huis, doe het nu!”

  Nee, dat gaat niet werken natuurlijk. Dan maar een hoop gebakken lucht en verlakkerij. Spiegeltjes en kralen, dat werk, maar dan niet in West Afrika in de zeventiende eeuw, maar hier en nu, door uw eigen regering, de makelaars en de banken…

  Cheerio,

  Dow Jones

 15. Daphne Zegt:

  @Dow Jones: tja, dat VEH, makelaars en banken de consument tot het kopen van een huis aan probeert te sporen kun je ze eigenlijk niet kwalijk nemen. Dat de overheid dat doet daarentegen…

 16. mark Zegt:

  @15, mee eens.
  Het nastreven van kort politiek gewin is erg verderfelijk. De mensen die in de overdrachtsbelastings-hype geloven krijgen het zometeen heel moeilijk als er weer een periode van stagflatie aanbreekt.

  Maar goed, waarschijnlijk te moeilijk voor Henk & Ingrid dus daar win je geen zetels mee.

 17. lorenzo Zegt:

  ‘Kijken leidt vaak tot kopen,’ stelt ING-onderzoeker Dimitry Flemings.”
  Bij Munsterhuis autos in Enschede wordt op de zaterdag ook veel gekeken, gekeken dus.
  Hier ook nog een voorbeeld van hoe prijzen horen te zijn in DLD : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2466033
  En : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2466033

 18. Paul99 Zegt:

  @ mark

  `te moeilijk voor Henk & Ingrid`

  Het is nog maar de vraag of H&I zo heel erg dom zijn. Veel politici denken in hun dedain dat het gewone klootjesvolk te stom is om normaal na te denken, bijvoorbeeld over Griekenland of de multiculturele samenleving of de huizenmarkt.
  Als ze zo dom zijn, waarom koopt geen hond dan nog een woning ? Waarom is ruim meer dan de helft tegen steun aan Griekenland ?

  Over het algemeen zijn H&I redelijk goed opgeleide mensen die inmiddels ook al (weliswaar te laat) door hebben dat er enorme risico´s zitten aan het nu nog een woning kopen voor de huidige prijzen met risico op prijsval en dan gevangen zitten in hun paleisje van 7 bij 5 op een postzegel.

  Stop dus a.u.b. het dedain over H&I, we weten al lang dat jij een stuk slimmer bent.

 19. jim Zegt:

  OEeioeioe! Het klonk zo vertrouwenwekkend, ‘huizenmarktindex’en dan blijkt ‘t goochelen met Google. Hebben ze daarvoor geleerd en strijken ze daarvoor een riant salaris op! En, wie betaalt dat?!
  Hoe gaan ze trouwens ‘news related searches’ uit de google resultaten filteren? Of zouden ze een selfforfilling prophecy strategie nastreven, traffic generen door maar iets te roepen. Dat werkt maar even. Propaganda op zeker. Maar dus niet echt reclame! Vrij dom dus eigenlijk.

 20. Ralph Zegt:

  LOL@Duitse hutten in middle of nowhere. Je kan voor de zelfde prijs ook in Nederland een soort gelijke woning kopen, alleen met iets minder eigen grond. Gezellig in een krimp gebied wonen, dan krijg je prima waar voor je geld. Kijk zelf maar; funda.nl/koop/slag…es-marijkelaan-19-a/
  Overzicht: funda.nl/koop/kaar…0-175000/75+woonopp/
  Zelfs in de Randstad kan je nog terecht voor anderhalve ton met 100 vierkante meter gbo. Zoals in Rotterdam: funda.nl/koop/rott…us-dorpiusstraat-14/

  Waarom staat de term huis kopen niet in het bericht? Behoorlijke stijging; google.nl/insights…y%2012-m&cmpt=q

 21. Ralph Zegt:

  Excuses, huis kopen staat er wel.

 22. mark Zegt:

  @18, Zo kun je er inderdaad ook naar kijken. Doorwerken tot je 67 hebben ze ook geslikt.
  H&I zijn eigelijk meer metaforisch bedoeld.

  Maar goed, wat ik eigelijk bedoel is dat dingen als het rentespook wat moeilijk te concretiseren zijn.
  Het is dan moeilijk om reele maatregelen hiertegen te justificeren als het rentespook op papier nog langs moet komen. Met de nadruk op op papier. Politiek draagvlak creeren voor iets wat er nog helemaal niet is is nu nagenoeg onmogelijk.
  Het kan wel, in het bedrijfsleven gebeurd het ook. Maar we hebben met z’n alle tijdens de laatste verkiezingen hier niet voor gestemd.
  Zelfde verhaal, wat minder metaforisch :-p

 23. ll Zegt:

  Off topic. Valentijn van de ING is een grapjas 🙂

  Vertelt hij zojuist op RTLZ, dat de markten ( hijzelf dus ) nu aan het spelen zijn met Spanje en Italië, en dat de rentes nu lekker aan het stijgen zijn. Spanje al boven de 6%.

  En dat er een groter noodvermogen nodig is om Spanje en Italie eventueel te kunnen ondersteunen, gossie die banken toch………….

  Het is en blijft een monopoliespel 🙂

 24. Jaap Zegt:
 25. j Zegt:

  Natuurlijk is de verlaging OVB tijdelijk. Net als de verhoging van NHG:
  nieuws.nvm.nl/Actu…8;utm_medium=twitter

  En de statistieken van insights zijn heel eenvoudig te beinvloeden:
  google.nl/search?s…8&q=huizencrash

  QED.

 26. ll Zegt:

  En de bouwlobby is zelfs in de vakantie nog heel aktief 😉

  nvb-bouw.nl/Nieuws…or_herstel_nieuwbouw

 27. j Zegt:

  @25 pff, spuit 11 😉

 28. ll Zegt:

  Hoera, het kan nog beter ING zegt 25.000 huisjes meer te kunnen verkopen en huis en hypotheek zegt 50.000, wie biedt nog hoger 🙂

  amweb.nl/nieuws/ne…rlaging.157279.lynkx

 29. opzoeknaareenappartementje Zegt:

  Chapeau!

 30. ll Zegt:

  j. Ja inderdaad chapeau voor onze Sinterklaas-regering, voor iedere makelaar een Jaguar 😉

  Iedereen rekent zich weer rijk, the show must go on, oude tijden herleven, de markt krijgt een Minsky melt up 🙂

 31. Maria Zegt:

  Toch nog eens een keer goed gelezen maar het staat er echt:

  De verlaging van de overdrachtsbelasting zal dit jaar leiden tot 25.000 extra huizenverkopen.

  Extra verkopen!!!

  Bij welk getal moet ik die 25.000 optellen?

 32. Okkie Zegt:

  Jammer dat de Volkskrant zich leent voor het verspreiden van ING’s blijde boodschap.

  @18
  Henk & Ingrid willen wel kopen, maar krijgen geen hypotheek. H&I hebben ons huidige kabinet gekozen en hiermee de lapmiddelen op de huizenmarkt waar zij waarschijnlijk het minst van profiteren.

 33. djantje Zegt:

  Google Insight For Search.
  Laat zien dat in de zomer altijd beduidend meer interesse is om een huis te kopen.
  (zo rond juli en augustus is er altijd een piekje)

  Huis kopen:
  http://www.google.com/insights/search/#q=huis kopen&geo=NL&cmpt=q

  Hypotheek:
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

  Hypotheek berekenen (stijgt):
  http://www.google.com/insights/search/#q=hypotheek bereken&geo=NL&cmpt=q

  Overdrachtsbelasting: (deze is hip)
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

  Funda:
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

  Makelaar:
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

  Financiering:
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

  De trend is eerder dalend van 2004 tot nu.

 34. djantje Zegt:

  Linkjes werken niet briljant,

  Huis kopen:
  google.com/insight…8;geo=NL&cmpt=q

 35. MikeStrike Zegt:
 36. j Zegt:

  @33 op minuut 3:25… “de situatie is het ergst in perth en brisbane, daar duurt een verkoop gemiddeld 60 dagen”.

  Damn, hoelang duurt het hier inmiddels?

 37. j Zegt:

  oh wacht, ik was wat voorbarig 🙁 gelijk er na komen de doorlooptijden die we hier ook kennen 😛

 38. nhz Zegt:

  @2,7(Frans):
  wat een BS, die twee website die je aanhaalt. Niks beters te doen in de vakantie?

  @14(Dow Jones):
  ik blijf van mening dat de pricing gap veel meer dan 40% is.

  @18:
  m.i. redeneren Henk & Ingrid vooral uit simpel financieel eigenbelang. Belang van de maatschappij of ethiek speelt geen rol. En ze denken vooral dat ze net wat slimmer zijn dan de buren. Het is dus de kunst voor bedrijven en vooral overheid om de zaken op de juiste manier aan H&I voor te stellen, als eenmalig voordeeltje dat zij nog net kunnen meepikken als ze snel zijn.

  @22(ll):
  de afdeling van Valentijn het vast net alle obli’s van Italie en Spanje voor het volle pond aan de ECB verpatst en is met de poen vol short gegaan. Valentijn lacht alweer over de extra vette bonus die deze coup hem gaat opleveren.

  @27(ll):
  laat ze er nog even van genieten tijdens de vakantie, als straks de eerste cijfers over het echte resultaat komen denk ik dat de pret snel over is.

  @31(Okkie):
  reken maar dat de media hier blij mee zijn in de komkommertijd. Ik verwacht nog vele ING commercials in de Fabeltjeskrant. Eén voordeel: het typische NHG/hypotheekpubliek ligt nu aan het strand in Spanje, Turkije, Thailand etc. en zal deze commercials vermoedelijk missen. Dus veel schade gaan ze niet aanrichten.

 39. mostly_harmless Zegt:

  @18, Paul99

  Het probleem is niet dat Henk en Ingrid het begrijpen of niet. Het enge is dat de mensen die er echt verstand van zouden moeten hebben overduidelijk geen enkel besef hebben.

  Ik praat dan over hooglereren economie, onze Minster de Jager, Donner, maar ook buiten de landsgrenzen.

  Ze hebben een monster gecreerd en niemand weet precies wat er gaat gebeuren. We moeten vertrouwen op mensen die ondubbelzinnig hebben aangetoond dat ze incompetent zijn.

  Komt dus allemaal vast wel goed 🙂

 40. mostly_harmless Zegt:

  Ook prachtig trouwens dat een partij als ING zich laat leiden door Google, hahahaha.

 41. Frans Zegt:

  @ nhz:
  Dat je blijbaar dit zo snel als bullshit afdoet zegt meer over jou dan over mij. Nou ja, whatever.

 42. Nou Zegt:

  @36, NHZ,

  Die opmerking kan iedereen hier persoonlijk nemen, want wij hebben blijkbaar niets beters te doen dan:

  reactie verzenden

 43. Vrijdag Zegt:

  Dit doet me een beetje denken aan een sketch van Sacha Baron Cohen waarin hij zijn geweldige uitvinding (een soort handschoen om ijshoorntjes vast te houden) bij een investeerder pitcht met behulp van twee screenshots van Google: zoveel miljoen hits voor ‘ijs’ en nog meer miljarden resultaten voor ‘handen’.

  Zie je wel dat er een gigantische belangstelling voor is?!

 44. Vrijdag Zegt:

  @ Frans 2

  Hey Frans , ben jij dit?

  http://karibu.nl/42/hallberg-rassy-42.html

  😉

 45. Ralph Zegt:

  @43; Hier is een close-up: pollsb.com/photos/…don_tin_foil_hat.jpg

 46. Frans Zegt:

  @ Vrijdag: had ik kunnen zijn, alleen deze boot is groter haha!

 47. Adamus Zegt:

  37 mostly

  Komt goed, zolang de meute akkoord gaat met het collectiviseren van schulden.
  Rutte zal zeggen: “welkom aan boord”!

 48. Sam Zegt:

  Markt blijft vastzitten.

  De huisjes die nu verkocht worden zijn van de wbv en worden nu wél door de huurders overgenomen omdat ze aanzienlijk minder verhuisboete moeten betalen terwijl ze niet eens verhuizen.

  Dus geen beweging op de huizenmarkt en Funda zal recordhoogtes bereiken!

 49. ll Zegt:

  CDA is boos ? Erftax…….

  telegraaf.nl/overg…s__.html?sn=overgeld

 50. Juan Belmonte Zegt:

  @Il

  Ach, bij wat lagere huizenprijzen gaan zo’n beetje alle woekerargumenten weg, een oplossing kan vaak aan twee kanten liggen 🙂

 51. racekever Zegt:

  @Frans
  Je hebt gelijk. het verhaal van de aanslagen in Olso klopt van geen kanten. De politie wist de naam van de dader alvorens ze hem gingen arresteren. Link infowars.com/polic…-name-before-arrest/
  Een besloten proces? Twee aanslagen tegelijkertijd?

  Maar ja de meeste hyvende Mac Donald vreters in dit land denken niet na.

 52. nhz Zegt:

  @39:(Frans):
  die sites staan vol met volstrekt ongeloofwaardige zaken; naast een deel dat wellicht de moeite waard is, maar als er zulke aperte onzin staat dan weet ik genoeg. In dit geval lijkt de tinfoil hat Van Ralph mij op zijn plaats.

  @47(Juan):
  interessant wat Strijland schrijft. Maar is het echt zo dat die sociale huurwoningen tegen lage waarde in de boeken staan? Hoe rijmt dat met het verhaal van de WBV’s dat ze onder de 200.000 euro geen sociale huurwoning meer kunnen bouwen in Nederland, en hun vraagprijs voor deze zelfde huurwoningen van pakweg 175-250.000 euro (minus een door de belastingbetaler verstrekte korting van 20%)?

  Ik zou eerder zeggen dat 25K hypotheekwaarde een verantwoord bedrag is voor 50 jaar oude woningen die ooit gebouwd werden voor 5000-10.000 gulden, en nu onmogelijk meer dan 50K waard kunnen zijn.

  De koopsector heeft zichzelf inderdaad klem gezet, uit de markt geprijsd. Hoe je het ook wendt of keert, de prijzen zijn gewoon te hoog. Helemaal als straks dankzij het EFSF en Bailouts Forever de lange rente tot boven de 10% stijgt.

 53. Adamus Zegt:

  48 ll

  Laat mijn schoonmoeder toch maar in de 55+ woning, met een huurprijs van 450 pmnd.

 54. Adamus Zegt:

  Mooi wat S schrijft, volgend jaar wordt ik geciteerd met een posting uit 2010 🙂
  Zei toen 3×400 miljard? Of nog erger?

  IEMAND wilde er heel veel spaargeld tegenover zetten.

 55. Adamus Zegt:

  Kijk in de veluwezoom incl. Arnhem (geitenkamp) eens wat de corporaties aan oude meuk, gebouwd van 1952 in de aanbieding hebben <150K.
  (arnhem kent starterssubsidies)

 56. Adamus Zegt:

  En het is ook nog eens een diplomatenzoon! Dat maakt het dubbelverdacht 😉

 57. Vedder Zegt:

  Racekevert, Frans,

  “Was It NATO’s Revenge for Norway’s Decision to Stop Bombing Libya?”

  Kunnen we het a.u.b. een beetje serieus houden. Ik sta open voor alle bijdragen en argumenten maar dit lijkt me niet erg aannemelijk. Ik durf mensen niet meer met goed fatsoen op de zeepbel-site te wijzen als dit soort berichten gepost worden.

 58. nhz Zegt:

  @56(Ain):
  merkwaardig dat ze niet vermelden waar het verschil terecht komt als ‘alle bevolkingsgroepen’ er op achteruit gingen. Politiek correcte BS lijkt me … de realiteit is dat de rijkste 1% er gigantisch op vooruit gegaan zijn de afgelopen 10-20 jaar. En dat betreft ongetwijfeld voor 95% blanke, joods/christelijke gezinnen.

 59. racekever Zegt:

  @57 Niet alles moet je geloven, maar heel veel klopt niet aan de aanslagen in noorwegen. “Tinfoil Hat” Ik ken er ook wel één “Deny Ignorance”

 60. Dow Jones Zegt:

  Gisteren op de NVM website:

  NVB bepleit verlenging hogere NHG

  nieuws.nvm.nl/actu…ging_hogere_nhg.aspx

  Een fragment:

  In zijn Woonvisie zegt minister Donner hierover [verlagen van de NHG-grens] dat de verhoogde NHG-grens eind 2011 afloopt. En dat terwijl uit gegevens van het Waarborgfonds Eigen Woningen blijkt dat het kopen van een woning met een Nationale Hypotheekgarantie zeer populair is en feitelijk de kurk is waar de woningmarkt momenteel op drijft. Ruim tachtig procent van alle aankopen wordt momenteel binnen de NHG-kostengrens van 350.000 euro met NHG gefinancierd. De door de NVB bepleite maatregel hoeft de overheid bovendien geen geld te kosten, want het gaat hier om garantstellingen met weinig risico.

  Wat een kletspraatjes weer. NHZ, kom er maar in…

  Cheerio,

  Dow Jones

 61. Suzanne Zegt:

  Mensen die leningen aangaan ver boven hun draagkracht, de gevangenis ingooien:

  nieuwscollectie.nl…or_schuldenaars.html

 62. ll Zegt:

  Voor Juan, onbetwist de BOG specialist 🙂

  telegraaf.nl/dft/n…er_toe__.html?sn=dft

 63. Frans Zegt:

  @ racekever: dankjewel.
  Als je kijkt naar de feiten van de aanslag alleen al dan kan ik me niet voorstellen dat er ook maar iemand geloofd dat er niet meer aan de hand is.

 64. Frans Zegt:

  @ Vedder: ik zou het kunnen uitleggen, maar dat zou een lang verhaal worden, en dan nog is het lastig en… dan zou ik nog meer tegen je verzoek ingaan. 🙂
  Ik begrijp je verzoek: ik post wel eens berichten om tot denken na te zetten, en bovendien denk ik dat de huizenbubbel een symptoom is van een veel breder mondiaal verband en dat dit verband zo bepalend is, dat het naar mijn inzicht meer hout snijd breder te gaan in plaats van dieper. Maar inderdaad je hebt wel gelijk als je stelt dat dit een huizenbubbel site is.
  In ieder geval excuus als je eraan stoort. In geval van het Oslo incident: stel dat dit iemand uitlokt door zich erin te verdiepen en tot de conclusie komt dat de waarheid anders is als ons wordt voorgespiegeld kan je je gemakkelijker bedenken hoe corrupt “het systeem” is, en dus ook dat een zeer kritische houding ten op zichte van informatie van zelfs officieele instanties gerechtvaardigt is.
  Zelf heb ik gemerkt dat het een groei proces is, en dat wat eerst voor zeer speculatief en onwaarschijnlijk wordt gezien ineens 1 + 1 = 2 wordt.
  Ik zie de huizenbubbel als een zeer asymmetrisch verschijnsel in die zin dat het ontstaan maar oook het voortduren ervan door een zeer kleine groep met eigen belangen wordt gestuurd.
  En hier komen we bij het samenzwering verschijnsel: zoals aan alles zitten er twee kanten aan de medaille: aan de ene kant is het gevaar in alles een verband te zien met een zeer centrale en systematische aansturing, aan de andere kant is er veel wat het oog niet ziet. Ik vind hetzelf de uitdaging om meer te begrijpen van de wereld, en door de randen van de financieele en monetaire wereld te bestuderen kom je ook bij geopolitiek. Dit alles is 100% relevant voor de huizenbubbel, want deze laatste is zoals gezegd een onderdeel ervan die NIET los valt te zien van de rest van de ontwikkelingen van de wereld.
  De wereld is de laatste decennia steeds meer mondiaal en met steeds grotere machtsstrucutren.
  (denk aan de FED die 1913 werd opgericht: via deze FED zijn er onlangs biljoenen en biljoenen naar onder andere Europeesche banken gegaan om de schade van op hypotheken gebaseerde derivaten te beperken: dit heeft allemaal te maken, net zoals bij de huizenbubbel, van de overdracht van de middenklasse naar de superrijken)
  Nou ja, doe ik het toch weer….

 65. Paul99 Zegt:

  NVM : `….En dat terwijl uit gegevens van het Waarborgfonds Eigen Woningen blijkt dat het kopen van een woning met een Nationale Hypotheekgarantie zeer populair is en feitelijk de kurk is waar de woningmarkt momenteel op drijft.`

  Levensgevaarlijk lijkt me, direct die kurk eruit trekken, denk ik.

 66. Ain Zegt:

  @ 63 (FRans) Ik geloof best dat dit een aanslag is van een enkele gestoorde. Iemand die door zijn ‘vader’ in de steek is gelaten en waarschijnlijk met zichzelf worstelde, begrijpelijk, maar de verkeerde uitweg zocht. Het verdriet dat zijn vader hem heeft aangedaan, is omgezet in veel meer verdriet.

  “Ik zie de huizenbubbel als een zeer asymmetrisch verschijnsel in die zin dat het ontstaan maar ook het voortduren ervan door een zeer kleine groep met eigen belangen wordt gestuurd.”

  Zolang de massa VVD en CDA blijft stemmen, maken zij dat de HRA in trek blijft. Je kan namelijk ook stemmen op partijen die de HRA willen afschaffen.

  Ik denk dat de wereld en dus de glabale politiek /economie altijd al sterk met elkaar verbonden is geweest. Het wordt tegenwoordig alleen steeds inzichtelijker doordat er veel info makkelijk beschikbaar is via internet. En sommige mensen, die het niet meer kunnen overzien of bekneld raken, schuiven het af op een ander…zie daar de geboorte van extremisten. Ik geloof dat geweld tot geweld leidt. En daarom zou ik pleiten voor juist meer samenhang en dus in een samenleving in de meest letterlijke zin van het woord, dus samen leven. We moeten dus niet meer zo opboksen naar elkaar, maar de grootste ratten juist wijzen op hun tekortkomingen…namelijk dat ze extreem egoïstisch en zelfzuchtig bezig zijn. Ik zag gisteren een documentaire. Daarin wordt gesteld dat geen enkel dier in de natuur meer gebruikt dan hij nodig heeft, behalve de mens. Hebzucht en gulzigheid komt vooral bij de mens voort. En de massa vindt dit eigenlijk wel mooi en probeert het na te streven, waardoor het systeem stand houdt. Laten we stoppen mensen in aanzien te hebben met vette auto’s/huizen en gladgetrokken koppen en weer waarderen wat echt belangrijk is. Kortom, begin een verandering bij jezelf en spreek die uit naar buiten, waardoor je mensen hopelijk aan het denken zet..begin de discussie!

 67. Dawg Zegt:

  thedailybell.com/2…n-During-2008-Crisis

  Een luizige 16.000 miljard, dus waar hebben we het eigenlijk over?

  Dit soort berichten haalt de MSM niet, maar als het klopt kan je alleen maar constateren dat het financiele systeem reddeloos verloren is.

 68. ll Zegt:

  @ welvaartskloof USA, hierboven.

  50% van de bevolking USA heeft 1% van de assets.

  De andere helft dus 99%.

 69. ll Zegt:

  Dwag, peanuts, slechts een kleine afboeking op de derivaten troep van 660.000 miljard. 😉

  There is a long way to go.

 70. ll Zegt:
 71. 416 Zegt:

  Bouwfonds helpt kopers met niet-verkochte woning

  Bouwfonds Ontwikkeling regio zuid gaat potentiële kopers van een Bouwfonds-woning helpen. Bouwfonds koopt hun bestaande woning tegen de taxatiewaarde en neemt dan ook de makelaarskosten voor zijn rekening.

  Deze actie Bouwfonds Koop Zeker is van toepassing op opgeleverde en in aanbouw zijnde woningen in de plaatsen Bruinisse, Goes, Oost Souburg, Sint Annaland, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halsteren, Teteringen, Goirle, Boxtel, Vught, Helmond, Weert en Beneden-Leeuwen.

 72. nhz Zegt:

  @66(Ain):
  samen leven: daarom is globalisering ook een foute strategie. Hoe kan iemand zich verwant voelen met een fabrieksarbeider in China die tegen een hongerloontje zijn iPod in elkaar schroeft en die hij toch nooit zal tegenkomen. Waarom zou een zakenbankier zich verantwoordelijk voelen voor dat land aan de andere kant van de wereld dat hij, voor een vette extra bonus, de nek omdraait? Waarom wakker liggen van een boer in Brazilie die het regenwoud platbrand en grof de gifspuit hanteert om jouw McBurger nog goedkoper te kunnen leveren? Samenhang op wereldschaal is wel enigszins mogelijk via het internet, maar het blijft een zwak alternatief voor de samenhang met de buren, de andere mensen in de directe omgeving. Het gevaar van internet is bovendien dat mensen zich helemaal opsluiten in een virtuele ‘vrienden’wereld en de echte maatschappij de rug toekeren, dan kun je excessen krijgen zoals in Noorwegen. Samenleven in de directe omgeving kan zulke risico’s niet helemaal uitsluiten, maar ze wel een stuk kleiner maken.

  @68(ll):
  als ik me niet vergis heeft de rijkste 1% in de VS nu 70% van alle kapitaal in handen, in plaats van 40% 10 jaar geleden. Dit is een historisch record, nog extremer dan net voor de Grote Depressie. Obama en z’n WallStreet vriendjes zullen niet rusten voordat de rijkste 1% 99% van alle kapitaal in handen heeft.

 73. nhz Zegt:

  @71:
  Oost-Souburg is hier vlakbij en ik had inderdaad zoiets gezien in een advertentie. Het gaat wel om dure huizen van pakweg 450K euro, dus daar zal vast een vette marge op zitten (op die locatie, aan de rand van leegstand-stad Vlissingen, lijkt het me overigens een gewaagd project …). Ben benieuwd naar de kleine lettertjes, in de advertentie stond alleen ‘vraag naar de voorwaarden’. Als ze echt die woning voor taxatiewaarde overnemen dan gebeurt het vast met gemeenschapsgeld, kan me niet voorstellen dat ze al die huizen voor de huidige fantasieprijs op de balans willen hebben. Of zouden ze het alleen doen voor projecten waar heel veel winst op zit?

  @416:
  wie de afgelopen maanden de berichten volgde kan simpel vaststellen dat die gestegen uitgaven het gevolg zijn van corruptie en wanbeleid, zoals spelen met miljoenen aan WBV geld in de commerciële sector. Overigens bizar dat men stelt dat de schulden stijgen door lagere investeringen; het lijkt me dat dit wijst op een onhoudbaar bedrijfsmodel (zeg maar een soort pyramidespel).

 74. nhz Zegt:

  @70(ll):
  wat een BS verhaal weer, de hoeveelheid CDO’s is het afgelopen jaar (weer) gigantisch toegenomen. En dan doen ze alsof er een hoop uitstaande CDO’s gesettled zijn dankzij deze wet … het probleem wordt groter, niet kleiner!!

 75. ll Zegt:

  NHZ. Problemen zijn alleen maar op te lossen door ze groter te maken 🙂

 76. W. van Dijken Zegt:

  On topic dacht ik en tevens prachtig weergegeven!

  http://www.wtfnoway.com/

  De Twin Towers staan weer. Alleen zijn ze deze keer niet van stenen en cement… 😛

 77. ll Zegt:

  @ W.van Dijken 😀

 78. Maria Zegt:

  @ 80

  Indrukwekkend, zou er ook zoiets over Nederland en de Europese Unie met hun schulden bestaan=

  Wellicht dat wij schrikken als de Nederlandse schuld naast de Westertoren wordt gezet.

 79. Juan Belmonte Zegt:

  @64 Il Dank goede link.

  In andere publicaties wordt ook wel gesproken van 20% leegstand BOG. Voor winkels -met name in krimpgebieden- kan nog erger zijn, zie eerdere draad:
  huizenmarkt-zeepbe…innen/#comment-83288
  en
  huizenmarkt-zeepbe…innen/#comment-83290

  Kantoornood, winkelnood, woningnood.
  Hoge waarderingen 😛

 80. Vrijdag Zegt:

  Het is zaak zeer sceptisch te staan tegenover alles wat er gebeurd tegenwoordig.
  Dat niet alles is wat het op het eerste gezicht is wat het lijkt en dat er op deze wereld machtige groepen rare dingen uitspoken staat buiten kijf.

  Kijk bijvoorbeeld eens naar de informatie over het Gladio-stay behind netwerk. Het is gewoon goed gedocumenteerd, bewezen en in diverse regeringsrapporten te lezen hoe de geheime diensten willens en wetens bomaanslagen hebben uitgevoerd op onschuldige mensen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gladio

  Als men er toen toe in staat was om als regering haar eigen mensen te vermoorden is men er nu ook toe in staat. Daar helpt geen democratische rechstaat ons tegen, want dit soort machten opereren altijd aan de schaduwzijde; oncontroleerbaar en ongrijpbaar.

  In die zin begrijp ik mensen als Frans heel goed. Over de huizenmarkt bubble worden ook terecht zeer veel vragen gesteld, alleen de regering doet net alsof alles in orde is.

  Toch ben ik het er ook mee eens dat veel van deze sites te ver doorslaan. Op de een of andere manier wordt een complotsite of een boek over iets waar terechte vragen over zijn (de moord of JFk, de 11 sept aanslagen) op een gegeven moment een allegaartje van absurde beweringen over aliens, graancirkels, reptielen die de wereld overnemen, joodse samenzweringen etc.

  Dit is schadelijk voor bijvoorbeeld een beweging die terechte vragen heeft over bijvoorbeeld de vele onopgehelderde zaken rond zoiets als 9/11 (waarom stortte Wtc 7, wat alleen lichtjes in brand stond ook als een kaartenhuis in?, wat met de getuigenissen die ontpoffingen hebben gehoord? waarom is er nooit gedegen onderzoek gedaan (de onderzoekscomissie zelf geeft toe dat ze het gewoon niet weten) en werd het schroot (op de crime scene van de eeuw!) gelijk naar china verscheept? ook is het wel heel toevalig dat net op die dag van de aanslagen er een oefening werd gehouden ‘alsof er vliegtuigkapingen aan de hand waren’ en daarom het tweede vliegtuig ongehinderd zijn gang kon gaan in het best beveiligde luchtruim ter wereld alsook het nog nooit eerder vertoonde ‘vliegtuig dat geheel gevaporiseerd wordt bij impact en een smetteloos gazon nalaat (pentagon))

  Zij worden dan gelijk in de hoek van de nutcases, de tin-foil hats of anti semieten (denk aan de debiele bewering dat de joden erachter zaten omdat die op de ochtend van 9/11 niet hoefden komen werken; aantoonbaar niet waar, maar het zet de beweging mooi in de hoek van neo-nazi’s) gedrukt en derhalve niet meer serieus genomen, geridiculiseerd en genegeerd.

  Ook schrikt het mensen af om gelijk met aliens, ufo’s en mensen die geloven dat de cia ze door middel van een radiozender in hun kies geheime psy-ops boodschappen stuurt, te maken te krijgen.

  Dit is allemaal zeer kwalijk, want de waarheid, die we natuurlijk nooit helemaal boven tafel zullen krijgen, komt hiermee steeds verder van ons af te staan.

  In ieder geval denk ik dat de aanslag vanuit terroristisch oogpunt toch aardig mislukt is aangezien de eerste reactie van de premier er een van ‘meer openheid en democratie’ was. Ik viel bijna van mijn stoel af omdat ik de gebruikelijke ‘ lever snel al uw burgerrechtten en privacy in, we moeten keihard optreden, we vallen land x ( willekeurig land met veel oliereserves) binnen ‘ ondertussen al zodanig gewend was.

 81. Adamus Zegt:

  Suzanne Zegt:
  26 July 2011 om 1:03 pm
  Mensen die leningen aangaan ver boven hun draagkracht, de gevangenis ingooien:

  nieuwscollectie.nl…or_schuldenaars.html

  Het kan simpeler: de afdeling fractioneel bankieren is hierbij betrokken, dus DNB eigelijk. Als DNB nu eens echt toezicht zou gaan houden?

 82. Leugens Zegt:

  Leugens

 83. Frans Zegt:

  @ nhz 76: ik ben het helemaal met je eens dat we naar een samenleving moeten gaan die meer locaal gericht is, kleinschaliger: dit is de enige goede richting.

 84. Frans Zegt:

  @ Vrijdag 84: goede reactie!
  Uit het Gladio verhaal blijkt duidelijk dat er meer achter de schermen gaande is als de machthebbers ons willen laten weten: hier hoef je helemaal niet paranoia voor zijn om dit te begrijpen.

 85. ll Zegt:

  Ondertussen in Olland.

  Wel ja, na alle ellende die we nu hebben in de financiele wereld, gaan we ook nog eens de pensioenen securitiseren ?

  Als het woord vehicle valt moet je op gaan letten 🙂

  telegraaf.nl/dft/n…p_pensioenpot__.html

 86. ll Zegt:

  Ondertussen in de US.

  Fair play :S

  Gokken op de ondergang van de Dollar.

  money.cnn.com/2011…htm?iid=HP_Highlight

 87. ll Zegt:

  Winkels gebouwd voor leegstand.

  nu.nl/economie/257…everd-leegstand.html

 88. tinus Zegt:

  Kunnen we ons aub focussen op de huizenmarkt?

  En die onzinnige “terechte” vragen over 11 september laten voor wat ze zijn.

  “Gebouw 7 stond lichtjes in brand”.
  5 minuten internetten en je leert dat dit gebouw bepaald niet lichtjes in brand stond.
  Tenzij je blijft hangen op sites die blijven roepen dat het om een prullenbakbrandje ging.

  TAbee.

 89. ll Zegt:

  Leegstaande winkels, leegstaande kantoren, leegstaande nieuw gebouwde Woco woningen, te koop staande huizen Funda 245.000 woningen, alles is te koop, maar niemand heeft geld om te kopen.

  En de banken kunnen niets meer uitlenen wegens balansherstel.

  Dat is de situatie waar we vandaag de dag in zitten, klinkt niet goed………

 90. Juan Belmonte Zegt:

  @Il

  Dat is de situatie waar we vandaag de dag in zitten, klinkt niet goed………

  De overgang van
  – huizen leasen
  (aflossingsvrij met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar)
  naar
  huizen kopen via lenen en afbetalen is natuurlijk eentje die de waardering van vastgoed zal raken.

  Als het eruit ziet dat
  – de leensubsidie HRA ter ziele gaat,
  – de rente niet eeuwig kunstmatig laag kan blijven
  … dan zullen er prijscorrecties moeten plaatsvinden. Om met de VGH voorman te spreken: of je het wilt geloven of niet” 😛

  Onleasebaar is ook onbetaalbaar.

  Net als bij (zakelijk) BOG, waar een lage rente de vastgoedwaarden omhoog stuwde, en alle struisvogels deep down under koekeloeren zal de particulier ook een huizenmarkt moeten accepteren die niet alleen maar stijgt.

  Het idee dat een woning economisch top-rendeert is er eentje die toch op zich al merkwaardig is want welke toegevoegde waarde -afgezien van woonconsumptie- heeft een huis ?

 91. ll Zegt:

  Juan, we zitten nu aan de top van de piramide, denk ik.

  Alle stimulerende middelen in de huizenmarkt zullen nu omslaan in verliesverdubbelaars.

  Maar ja, wij zijn toch allemaal maar leken hier, behalve Maria en Lorenzo die zijn onbetwist de vastgoedspecialist 🙂

 92. Maria Zegt:

  @ 94 Il

  Dat is nieuw voor mij, vastgoedspecialist, ik hoor toch liever: “gewoon boerenverstand”.

 93. lorenzo Zegt:

  94 en 95. Dan ben ik de enige , ik heb een 0900 nummer , 80 cent per minuut.

 94. Maria Zegt:

  @ 93 Juan Belmonte

  Onleasebaar is ook onbetaalbaar

  Helemaal juist Juan, de maandelijkse “leasetermijnen” voor woningen, beginnen onbetaalbaar te worden, ook doordat de bij deze leasetermijn afgesloten andere zaken te hoog worden.

  Van het een, zal het ander komen.

  Wat jammer is, is dat de gemiddelde politicus zich niet zal branden aan de HRA.
  Impopulaire, maar noodzakelijke, maatregelen worden niet genomen, dat kost stemmen.
  De HRA zal dus nog een tijdje blijven, totdat we zodanig in armoede verzonken zijn, dat het niet meer op te brengen is, trouwens net als de huursubsidie.

  What’s next:
  De naar alle waarschijnlijkheid te verwachten rentestijging die ervoor zal zorgen dat de maandelijkse leasetermijnen nog moeilijker te voldoen zijn.

  Hoewel banken, in tegenstelling tot vroeger, lang mee denken met hun niet betalende klant, zal er een omslag komen, waardoor er meer executies zullen volgen.

  Biedingen zullen stukken lager zijn dan de gegeven hypotheek.
  En vanaf dat punt zal pas, voor het grote publiek maar ook voor veel “geleerden” duidelijk worden dat het een andere richting uitgaat en uit moet.

  De top van de piramide zijn we allang voorbij.

  In het behoeftenschema van Maslow begint het bij de onderste treden erg druk te worden. Naast de lichamelijke behoeften verliezen we iedere dag een stukje veiligheid en zekerheid in onze leefomgeving.

  Persoonlijk heb ik de wereld voor mij en de mijnen, nog nooit zo onveilig gevoeld als nu.

  Vastgoedspecialist, pffff.., was ik maar een “keuterboer” of timmervrouw geworden.
  Ik zou iets kunnen produceren in plaats van luchtbellen blazen.

 95. Maria Zegt:

  @96 Lorenzo

  Slimme zet, jij moet slapend rijk worden!

 96. lorenzo Zegt:

  98. och , gewoon talent. Daarnaast geen baas , geen krediet en …..er is niets meer.

 97. lorenzo Zegt:

  maar maria , jij stelt wel dat geen politicus zich waagt aan de HRA , weet wel dat de HRA ( en dat weet bijna niemand), ondertussen is uitgekleed tot datgene zoals we die nu kennen. Jij geeft de heren in Den Haag derhalve een compliment terwijl ondertussen je ”huis” wordt leeggeroofd en laat dat nu net de bedoeling zijn van de heren.
  En dames nu ook al trouwens.

 98. Maria Zegt:

  @100 Lorenzo

  Als ik mijn huis niet kan betalen zonder overheidssteun of verkapte verlaging van de inkomstenbelasting, is er toch al wel wat mis, niet?

 99. Maria Zegt:

  Ik heb trouwens even op de mij bekende huizenveiling sites gekeken.

  Nog nooit zo weinig huizen gezien als nu!

  Bij de bankenvacatures echter, wordt dringend gevraagd naar mensen die, vanuit de bank, het verkooptraject begeleiden, zoals daar is het onderhouden van contacten met de verkoper en de makelaar!

  Men wil nog steeds naar een, onmogelijke, zachte landing.

 100. Cees Zegt:

  De eigenhuis indicator is omhooggeschoten! De hellingshoek van de Fundagrafiek is er een aflopend vloertje bij. Ik weet zeker dat ie weer verder zal dalen. ‘t was niet meer dan een dead cat bounceje.

 101. lorenzo Zegt:

  101 , ja bruto kunnen betalen , anders maar niet.

 102. nhz Zegt:

  @88(ll):
  net als bij de huizenmarkt een poging om de huidige profiteurs nog een paar jaar langer onbeperkt de pot te laten leegslurpen, ten koste van wie daarna met pensioen gaat.

  @97,102 (Maria):
  ik denk dat we eerst nog de fase krijgen waarbij de bende van Rutte alle hypotheken die onder water staan gaat garanderen voor de banken, zodat ze nog een paar jaar langer coulant kunnen zijn (net als wat Obama in de VS doet). En natuurlijk een ‘tijdelijke’ verlenging van de verhoogde NHG grens (of misschien wel verdere verhoging, want het werkte zo goed), een verlenging van de aftrekbaarheid van de tweede hypotheek, een verlenging van de verlaagde OB (of misschien wel helemaal naar 0), enz.
  Ondertussen loopt de rekening voor de belastingbetaler achter de schermen hard op, maar die rekening komt toch pas na de verkiezingen, dus het interesseert ze geen barst in Den Haag.

 103. Michel Zegt:

  @102 Maria
  In Arnhem wonen nu, schat ik even… 150.000 mensen, daarvan staan 1000 tot 1200 huishoudens op de wip om uit hun huis gezet te worden. Zo de straat op. En dat zijn niet alleen huurders, maar heel veel huizen-leasers.
  Over degenen die nog niet in beeld zijn maar te zwijgen.

  Daartussen bevinden zich best veel huizen van 500.000 en meer.

  Zo de executie in, geen bank die zich druk maakt. Binnenhalen wat je krijgen kan, de rest haal je bij de hypotheekgever.

 104. maria Zegt:

  @106 Michel

  Met de dure woningen gaat in het zuiden net zo, daar zijn er ook niet zo heel veel van.

  Het gaat om de lagen hieronder, waar er, als men hier ook excutie zou doorvoeren, veel teveel van op de markt komen.

 105. Frans Zegt:
 106. Frans Zegt:

  P.S.: ik blijf van mening dat het bestuderen van alle ins and outs van de huizenmarkt, inclusief discussie op hoog niveau erg interessant is, maar ik vergelijk het toch met het miniteus bestuderen van een postzegel terwijl de enveloppe, nee het hele postkantoor in brand staat.
  Vandaar dat ik zal de krenten uit de pap zal blijven vissen en deze voeren op deze site van het grotere verband die rechtstreeks gerelateerd is aan de huizenbubbel: waarom mag er wel vanuit het gegeven huizenbubbel worden ingezoomd, maar niet uitgezoomd? Doesn’t make any sense to me.

 107. Frans Zegt:

  P.S. Ik snap dat het niet een discussie moet worden over auto’s of incidenten in de wereld die NIET gerelateerd zijn aan de problematiek van de huizenbubbel.

 108. Maria Zegt:

  @110 Frans

  Je hebt gelijk met je stelling alleen zal het niet haalbaar zijn om op dat nivo je misgenoegen kenbaar te maken.

 109. Maria Zegt:

  @113

  ING zal inderdaad nog wat hypotheken moeten verkopen, willen ze aan de opgelegde boete van de USA voldoen.

  Toch sterk he, onze andere huisbank heeft hiervoor ook een boete moeten betalen.

  Maar dat is geen probleem:
  wij steunen ze wel met belastinggeld.

  Net alsof je geld leent van je ouders, kleine rente, goed gevoel.

 110. MikeStrike Zegt:

  @hugo

  Het in tijd naar voren schuiven van besluiten om te kopen zal een dip geven later in tijd?

  Ik snap niet waarom deze uitspraak in het artikel gedaan wordt.

 111. Adamus Zegt:

  Door de nieuwe Successiewet die begin 2010 is ingegaan moeten kinderen die de woning van hun ouders hebben gekocht en met hen samen de woning bewonen na het overlijden van de ouders alsnog veel erfbelasting betalen. De erfbelasting is verschuldigd over het waardeverschil tussen de waarde bij koop en waarde bij overlijden. Ook al hebben de ouders het vruchtgebruik gekregen bij verkoop, de nieuwe wet stelt toch dat de ouders jaarlijks een huur van 6 procent van de waarde van de woning moeten betalen. Doen ze dat niet dan is er erfbelasting verschuldigd.

  staatssecr. Weekermans denkt dat huizen nog steeds duurder worden :-). Nog een jaar en zijn aflossingsvrije electoraat is failliet. Wat een nono.

 112. Adamus Zegt:

  Ing gaat met de staart tussen de benen de nietAmerikaanse centen daar achterlaten. Maar daar staat onze overheid toch borg voor?
  Aftroggelen is niet voor watjes!

 113. dalen Zegt:

  off topic

  Misschien eens aardig om door te lezen de recnete bericht van de DNB “Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten”.

  dnb.nl/binaries/Ec…DNB_tcm46-254054.pdf

  Enkele passages:

  “Nu voeren huishoudens hun besparingen op en zijn zeer terughoudend bij het aangaan van nieuwe hypotheekschulden.

  De gemiddelde huizenprijs leek eind 2010 te stabiliseren, maar is sindsdien verder teruggezakt. Tussen de laatste top (in augustus 2008) en april 2011 zijn de huizenprijzen met 7,7% gedaald. In de voorspelling blijven de huizenprijzen tot halverwege 2012 onder druk staan, alvorens weer iets aan te trekken (-2% in 2011; -0,5% in 2012). De onzekerheid op de woningmarkt is nog niet achter de rug. Doorstromers wachten af tot hun huidige woning is verkocht. De verkooptijden blijven daardoor lang en het aantal transacties ligt al enige tijd een derde lager dan een aantal jaar geleden gebruikelijk was. Voor starters die verdere prijsdalingen verwachten is het aantrekkelijk om de aankoop van een woning uit te stellen. Hierbij komt bij dat de hypotheekvoorwaarden die banken hanteren strenger zijn geworden. Begin 2011 zijn de voorwaarden verscherpt voor de maximale maandlasten, wat betekent dat het grootste deel van de huishoudens enkele procenten minder kan lenen.”

  Ben op het moment dit aan het doorakkeren. Voor de leifhebbers

  dnb.nl/binaries/DN…WEB_tcm46-256045.pdf

  The post-crisis
  world of collateral and
  international liquidity

  “Two types of liquidity mismatch can occur: (i) a bank has plenty of cash in one currency but too little in another (a cash mismatch) and (ii) a bank has enough securities to use as collateral but they are located in the ‘wrong’ country (a securities mismatch).”

  “There is a need for research to assess whether collateral scarcity is to be expected. The current paper observes (i) that the demand for high-quality collateral is already stronger than before the crisis, (ii) that the range of assets that are considered to be of high-quality has narrowed (partially because of the sovereign crisis) and (iii) that further increases in the demand for high-quality collateral can be expected because of money market developments, the liquidity standards of the BCBS and initiatives to mandate CCP clearing for standard OTC derivatives. However, the amount of available collateral is increasing too (at least within the Eurosystem), so whether collateral actually becomes scarce is uncertain. If good collateral becomes scarce, there may be a need for efficient infrastructural solutions (e.g. collateral pooling).”

 114. dalen Zegt:

  recnete bericht = recente berichten excuses

 115. dalen Zegt:

  Onze politici roepen in koor.

  “Wie had dit gedacht? Zo gaan we niet met elkaar om! We zijn geschokt!”
  telegraaf.nl/teles…rrupt___.html?p=20,2

  Griekse minister: Ons voetbal is corrupt

 116. ll Zegt:

  Helaas, kan alleen maar via een omweg op het draadje komen 😉

  Krijg nog steeds de WEBREUS.

  Hopenlijk komt dit aan, try out.

 117. Maria Zegt:

  @121 Il

  Die had ik vanmiddag de hele tijd, heeft met een verhuizing van de Webreus te maken.

 118. ll Zegt:

  Maria, ik heb nog steeds WebReus op de PC staan, maar via IPAD ontdekte ik dat de site weer werkt. Nu zit ik achter de PC, en via favorieten ( bewaard stukje zeepbel ) kom ik er wel in 🙂

  Nu nog even over dat stukje van Dalen over rapport DNB.

  En dan valt weer op wat er NIET instaat, n.l. de afgegeven garantie’s van zo’n 200 miljard.

  Zelfs DNB schuift de risico’s buitenboord, het is toch om te huilen ;), vooral nu, nu US in default dreigt te gaan.

  Als die Klasse AAA vervalt, kunnen er hele rare dingen gebeuren.

 119. ll Zegt:

  Van een andere website……..

  Ik kan de website

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

  niet meer bereiken. Bevat(te) een schat aan informatie en discussies.
  Technische fout of is deze website de nek omgedraaid door hetzij makelaars, banken, ontwikkelaars of andere belanghebbenden ?
  Of gewoon de hostingkosten niet betaald, kan natuurlijk ook.
  Is er iemand die meer weet, kun je hun op de een of andere manier contacten ?

  antwoord…..

  Website bestaat nog steeds. Wordt allerwegen wel geprobeerd de website van het internet te weren maar dat is nog steeds niet gelukt.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/ 🙂

 120. Juan Belmonte Zegt:

  @Il (post 91)

  Zo kwam er vorig jaar 435.000 vierkante meter vloeroppervlak (winkelruimte) bij, tegen een leegstand van 165.000. ”Toen kwam theoretisch bijna 40 procent meteen leeg te staan, nu is dat zo goed als 100 procent.”

  Op 1 juli van dit jaar stond ruim 1,9 miljoen meter winkelruimte leeg, op een totaal van 29,6 miljoen vierkante meter. ”Een leegstandpercentage van 6,5 procent en dat loopt nog steeds op”, aldus Slob.

  Twee fenomenen schijnen leegstand te veroorzaken volgens BNR gisteren:
  – de crisis
  – opkomst webwinkels die aan de omzet van traditionele fysieke winkels knagen.

  Van “een overschot” door teveel bouw dankzij jarenlange kunstmatig lage rente kan natuurlijk geen sprake zijn, dat zou de indruk wekken dat het structureel is ?

 121. BalancedView Zegt:

  @allen

  Probleem met WEBReus treedt bij mij alleen op als ik in FireFox open. Via internet explorer werkt de site nog wel. Herkenbaar?

 122. ll Zegt:

  BalancedVieuw, yes

 123. nhz Zegt:

  @107,108:
  executieverkoop en zo de straat op? De Fabeltjeskrant had dinsdag een uitgebreide reportage over de US, waar mensen hun ‘citizen duty’ doen door zonder een cent hypotheek te betalen in een huis te blijven wonen, simpelweg omdat de hypotheek onderwater staat. Je zou wel gek zijn als je dan nog betaalt nietwaar, huizen kopen is tenslotte een loterij zonder nieten. De bank kan al die mensen moeilijk op straat zetten, dan zouden de huizenprijzen nog veel verder dalen wat politiek onacceptabel is. Kortom: fijn dat die mensen onbetaald het huis en de tuin onderhouden!! Lijkt me een duidelijke vingerwijzing waar de politiek hier op aan stuurt, zulke reportages van het staatspropaganda kanaal ontstaan niet zomaar.

  @113(hugo):
  het lijkt de beurs wel, het enige dat nog telt is het manipuleren van de verwachtingen van de kleine spelers. De realiteit, bijv. wat een aandeel of huis echt waard is, is totaal irrelevant.

 124. nhz Zegt:

  Off topic, maar misschien leuke tip voor een verregende vakantiedag: bij ons in Zeeland is er sinds kort een zoekmachine voor oude kranten die terug gaat tot diep in de 19e eeuw. Bestaat in andere delen van het land vermoedelijk ook, en kun je ERG interessante info uithalen. Alles is fotografisch ingescand en via OCR techniek toegankelijk om te zoeken.

  Ik was eigenlijk op zoek naar huizenprijzen uit de periode 1970-1990, omdat dat via andere kanalen niet simpel te vinden is. Helaas lukte dat niet erg, weinig advertenties (met prijs) in de gewone krant in die tijd (waarschijnlijk omdat er toen ook al veel makelaarskrantjes waren). Maar ik vond wél de prijzen uit de straat waar ik een jaar of tien terug woonde, prijzen van 100-150 jaar geleden. Die straat is enigszins vergelijkbaar met de Herengracht in Amsterdam: de huizen zijn in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd, al varieerde de staat van onderhoud wel meer dan in Amsterdam. Huizenprijs eind 19e eeuw: 650-2000 gulden. Huizenprijs anno nu: 300-1500K euro. Kortom: ruim verduizendvoudigd. Het grootste deel van die stijging heeft plaatsgevonden na ongeveer 1970, maar dat heb ik uit andere bronnen. Ongetwijfeld kan de Fabeltjeskrant uitleggen dat er tóch een groot deflatie risico is, maar daar zullen we het maar niet over hebben.

  Ook heel leuk: ik kwam een artikel tegen uit mei 1980, met een analyse van de redenen waarom de woningmarkt volledig was ingezakt. Zielige verhalen over projectontwikkelaars die de nieuwbouw aan de straatstenen niet meer kwijtraken, terwijl mensen een jaar geleden nog in de rij stonden om een huis te kopen vanwege gegarandeerde 20-30% waardestijging per jaar. Nu probeerden ze dan maar te verhuren, maar dat was ook niet rendabel te krijgen. Als oorzaken van de crash worden genoemd (door banken, makelaars, etc.): oplopende hypotheekrente, economische situatie in de wereld zoals oplopende schulden in de VS, teveel speculatie in vooral 1975-1977 (daar is men wel eerlijk in) en …!!! de dreigende beperking van de hypotheekrenteaftrek (rapport Hofstra). Verder commentaar overbodig …

 125. Juan Belmonte Zegt:

  Off-topic:

  El precio de la vivienda en la República de Irlanda, país que está en el grupo de grandes damnificados por la crisis económica, ha caído un 12,9% en el último año, según ha informado la Oficina Central de Estadísticas (CSO), y ya acumula una depreciación del 42% desde sus máximos de 2007.

  elmundo.es/elmundo…enda/1311778075.html

  Vrijvertaald:
  In Ierland is de daling van woningprijzen officieel 42% ten opzichte van de piek in 2007. Het laatste jaar daalde de prijs met 12,9%.

  Staat vast ook in de Hollandse kranten 😛

 126. ll Zegt:

  Ollander is een Griek ……

  dekritischebelegge…lander-is-een-griek/

 127. nhz Zegt:

  P.S. linkje bij 129 t.a.v. de HRA. Lees dit artikel eens door, dan zie je wat een waardeloze, totaal overbodige prutsers onze politici zijn, van links tot rechts. Dertig jaar geleden en PRECIES dezelfde discussies als nu, 30 jaar lang vet incasseren en geen barst uitvoeren. Is er nog iemand die gelooft dat Den Haag nu wél wat aan de HRA gaat doen?

  http://tinyurl.com/4yhko3x

  Ik kwam overigens ook diverse pleidooien tegen van VVD zijde om de huren dramatisch te verhogen (omdat die zogenaamd minder waren gestegen dan inflatie sinds de oorlog) en van het CDA voor veel meer steun voor de bouwsector.

 128. nhz Zegt:

  @131(ll):
  leuke verwijzing naar deze site; met de conclusie kan ik het helemaal eens zijn.

 129. nhz Zegt:

  helemaal off-topic, maar aardige link voor wie zich zorgen maakt over waar het met de wereld naar toe moet: The Ethical Governor. SkyNet is aan het proefdraaien in o.a. Waziristan en Yemen, en vanaf komend jaar ook in de VS zelf (en ongetwijfeld snel in veel meer landen, EU politici staat vast te watertanden van de mogelijkheden). Stof tot nadenken, maar in de media lees je er niks over.
  http://www.john-butler.co.uk/eth.html

 130. Ain Zegt:

  |@129 NHZ, wat betreft historische kranten is de site van de koninklijke bibliotheek interessant. Onderstaand een link naar de resultaten als je zoekt op ‘huizenmarkt’. In de jaren 20 en dertig maakten mensen zich ook al druk over deze markt en de conjunctuur.

  http://kranten.kb.nl/results

 131. nhz Zegt:

  @135:
  bedankt voor de tip. Tja, jaren ’20/’30, wat gebeurde er toen ook al weer …
  Ik kwam bij wat rondstruinen op de kb site iets tegen uit 1830 over het huis van mijn ouders. Het valt me op dat in huizen advertenties uit de 19e eeuw nooit een vraagprijs staat, maar vaak wel het verschuldigde grondrecht (de OZB denk ik). Zou er een vaste relatie geweest zijn tussen prijs en grondrecht? Vermoedelijk per stad verschillend…

 132. Gwen Zegt:

  @124 Il

  Ik kon gisteren ook niet op deze website komen, belandde steeds op Webreus. Maakte me ook zorgen dat de huizenmarktmaffia de site de nek omgedraaid had. Misschien een naïeve vraag, maar zou dat echt kunnen gebeuren? :-)Dat zou verschrikkelijk zijn, een van de weinige kritische geluiden die er te horen zijn!

 133. ll Zegt:

  @ Gwen, ik kan het in elk geval niet 🙂

  Info zolang als het maar kan.

  Nu zit de hele wereld in een depressie, schulden mondiale overheden 69% van het mondiale GDP. Het laatste McKinsey rapport.

  mckinsey.com/mgi/r…ets_update_email.pdf

 134. nhz Zegt:

  beetje off-topic, maar toch … shape of things to come. Ik ben benieuwd wat voor een mega-schadevergoeding onze politici straks gaan uitkeren aan alle domme scheefleners die tot hun verbazing de hypotheek niet meer kunnen betalen en daardoor hun huis uit moeten (in uitzonderlijke gevallen, want meestal blijven ze er gewoon wonen zonder nadelige consequenties). Laat me raden: 1 miljoen euro kompensatie per persoon, levenslang gratis huren en terugbetaling van alle hypotheekpenningen? Corrupte bende daar bij DNB.

  DNB betaalt 4% rente aan houders achtergestelde deposito’s DSB

  Opvallend nieuws vanuit het Frederiksplein in Amsterdam. De achtergestelde deposito’s van het failliete DSB worden niet alleen tot 100.000 euro gegaarndeerd. De houders krijgen ook, zelfs met terugwerkende kracht, 4% rente vergoed over het saldo.

 135. Michel Zegt:

  @128 NHZ, klopt maar dat is de situatie in in de VS, en (nog) niet in Nederland.
  Hier ga je vooralsnog gewoon de executie in, sta je op straat, en kun je het zelf uitzoeken, immers je huurt niet dus jammer dan, koop maar een tent.

 136. nhz Zegt:

  @140:
  volgens mij worden de schaapjes wel klaargestoomd voor een situatie als in de VS: hypotheek betalen is voor de dommen. Net zoals ons wordt uitgelegd dat het in ons eigen belang is dat we geld blijven storten in de bodemloze punt van Griekenland (enz. enz.).
  Bovendien worden executie verkopen bij ons op allerlei manieren omzeild, omdat alle belanghebbenden (WeW, banken, scheefleners) er vanuit gaan dat ze eventuele schade kunnen afwentelen op de belastingbetaler. En echt op straat kom je normaal ook niet, want i.t.t. de situatie in de VS sta je hier gelijk bovenaan de wachtlijst van de WBV in het uitzonderlijke geval dat je echt uit je huis wordt gezet. Hoeveel gezinnen heb je al op straat zien wonen (niet dat ik dat wenselijk acht, maar in sommige US staten begint het heel normaal te worden; het eerste voorbeeld in Nederland moet ik nog tegenkomen).

 137. Ain Zegt:

  Ik kon gistermiddag ook niet op de site via Firefox, ik zag daar ook Webreus, net als Gwen, maar heb vandaag geen problemen meer. Vaag!

 138. Michel Zegt:

  @ NHZ 140
  Er zijn er al wel wat gezinnen op straat gezet, zitten nu ergen bij familie.
  Alleenwonenden worden zonder pardon op straat gezet, absoluut geen rechten, geen voorrang geen WBV die voorrang verleent.

 139. Ain Zegt:

  @136 NHZ, ja leuk als je die stukjes leest, er is eigenlijk niet veel veranderd. Bouwondernemers willen in die tijd ook blijven bouwen en geven af op de SDAP, gierende inflatie…ik geloof dat ik ook maar politicus wordt, alles is ooit al gezegd!

 140. opzoeknaareenappartementje Zegt:

  Middeninkomens tussen wal en schip (en dat met hypotheeksubsidie!)

  nrc.nl/nieuws/2011…ddeninkomens-woning/

 141. Gwen Zegt:

  @ 145 opzoeknaareenappartementje

  Het is tragisch dat juist de middeninkomens benadeeld worden door dit kabinet. Het zijn vaak mensen die werken, die overal aan meebetalen en die geen subsidies krijgen.

  Maar ze verdienen niet genoeg om een redelijk huis te kopen (dus geen postzegel van 44 m2, zoals je er zoveel hebt hier in Amsterdam), of hebben als ZZPer een wisselend inkomen.

  Verdien je net iets meer dan de inkomensgrens van 43.000 per jaar (zoals ik), dan mag je vanaf volgend jaar ook nog een jaarlijkse extra huurverhoging tegemoet zien.

  Om die laatste maatregel te omzeilen zou ik minder kunnen gaan werken. Dat geldt ook voor de mensen met een middeninkomen die aanspraak willen maken op een sociale huurwoning. Maar dat is toch eigenlijk ziek, dat je beloond zou worden voor minder werken?

 142. Gwen Zegt:

  PS … En zelfs een postzegel van 44 m2 moet hier in Amsterdam west al twee ton kosten… Genoeg dus om jezelf als iets boven modaal verdienende burger serieus in de schulden te steken…

 143. Rexpat Zegt:

  @145 opzoeknaareenappartementje

  las het ook net.

  En…als je een vrije sectorwoning wilt moet je minimaal 4,5 de huur bruto verdienen. Stel je kunt een huisje vinden voor 1.000 per maand dien je anderhalf Modaal zijn om dat te “mogen” huren. Ik denk dat er erg weinig woningen zijn tussen de 600 en 800 euro (wat volgens de wbv door modaal opgebracht kan worden). De praktijk is dan denk ik” je huurt Sociaal onder de inkomensgrens of je huurt in de vrije sector en (en dan zit je al snel boven de 1.000) dan moet je minimaal rond de 60k per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor een vrije sectorwoning van een WBV. In mijn omgeving beginnen de vrije sectorappartementjes vanaf 1.250. Bruto inkomenseis rond €6.000 per maand.
  Hoeveel van dit soort huizen hebben de wbv in bezit en hoe groot zal die doelgroep zijn.

  ik vermoed een lichte discrepantie tussen vraag en aanbod..

  Rexpat

 144. nhz Zegt:

  @146:
  hopelijk dringt ooit door in Den Haag hoe ziek dit hele systeem is. Ik heb hier zelf ook mee te maken: ik ben zelfstandige en heb wegens ziekte geen inkomen. Bij de WBV kan ik niet terecht vooral omdat ik spaargeld heb, dat ik moeiteloos voor jaren de huur vooruit kan betalen is niet van belang. Als ik koop heb ik geen HRA en betaal ik feitelijk dus ook dubbel vergeleken met iemand die wel een inkomen heeft. Het enige wat je dan kunt doen is huren in de vrije sector waar je naar verhouding veel meer betaalt dan iemand die wél een inkomen (van biyv. modaal of wat meer) heeft, wat m.i. absurd is. Diezelfde situatie hebben meer zelfstandigen met een eigen bedrijf, want als je niet in een tak zit die aan de overheidstiet hangt dan kunnen de inkomsten sterk fluctueren wat ongetwijfeld tot allerlei rare toestanden lijdt bij zowel HRA als huren via een WBV.

  Even terugkomend op mijn posts hierboven: ook in o.a. 1956 en 1980 waren pleidooien te lezen in de krant voor een ‘integrale hervorming van de woningmarkt’. Maar het stelstel is alleen maar gecompliceerder gemaakt (geheel voorspelbaar met ons politieke systeem), waarbij nog meer mensen ten onrechte profiteren en natuurlijk ook nog meer mensen ten onrechte buiten de boot vallen of véél te veel betalen voor hun woning.

  Het enige wat helpt is radicaal kappen met al die overheids flauwekul: stoppen met HRA, huursubsidie en al die andere woningmarkt en vastgoed maffia subsidies, de prijzen en bewoners een nieuw evenwicht laten vinden. Dan kan gewoon iedereen zelf bepalen wat hij voor woonruimte over heeft. Dat iemand met een uitkering riant in een eensgezinswoning met 4 slaapkamers woont voor 280 euro per maand, terwijl mensen die hard werken 3-4x zoveel betalen voor precies dezelfde woning is voor bepaalde politici wellicht ‘eerlijk’ (recht op alles ook als je niet wilt werken enz.) maar voor mij niet bepaald. Net zo goed als het absurd is dat mensen met een topinkomen vrijwel geen belasting betalen dankzij HRA, en vrijwel onbelast woekerwinsten maken op hun huis door de prijsstijging die dit systeem als logisch gevolg heeft.

 145. Bruno Zegt:

  @145 opzoeknaareenappartementje

  Om het te illustreren met een rekenvoorbeeld uit de praktijk:

  Sociale woning kost max: 650 Euro
  Vrijemarkt woning in zelfde blok: 1250 Euro

  Het verschil tussen de woningen is minimaal: inbouwapparatuur in keuken en balkon. Oppervlakte en indeling is hetzelfde.

  In huurprijs is het verschil tussen de woningen echter 600 euro per maand.

  Omgerekend naar brutosalaris tegen 42% belasting is dat dan 1.034 Euro bruto per maand, of 12,4k per jaar.

  Kom je met je salaris boven de sociale huurgrens van 33,6k uit, dan moet je dus gelijk 46k verdienen om in nagenoeg hetzelfde huis te mogen wonen en evenveel over te houden voor andere uitgaven.

 146. ll Zegt:

  Nog steeds geen huizenmarkt zeepbeldraadje op Firefox, oef

  Slogan in onze lokale krant van de NVM Select.

  NVM Woonmagazine voor stad-Groningen,….luister en huiver.

  HUIZENKOPERS MET DURF: EERST KOPEN DAN VERKOPEN.

  Dit is geen grap.

 147. opzoeknaareenappartementje Zegt:

  @150

  Sociale huur is gewoon asociaal. Het systeem was ooit bedoeld voor de allerarmsten. Anno 2011 bestaat het overgrote deel van een stad als Amsterdam uit sociale huurwoningen.

  Zelf zit ik trouwens ook in zo’n situatie. Ik betaal 1150 p.m. voor een appartement. Aan de overkant van de straat vergelijkbare ‘sociale’ huurwoningen.

  Ik noem het diefstal.

 148. Rexpat Zegt:

  @150 Bruno,
  Ook als je dat inkomen hebt en in de praktijk dus dan het zelfde bedrag overhoudt voor je levensonderhoud dan nog kom je niet in aanmerking voor die woning. DE WBV wil dat je minimaal 4,5 keer de huur bruto verdient. Dus om dezelfde woning in de vrije sector te kunnen huren moet je 4,5 maal 1.250= 5.625 per maand bruto verdienen. Dan het je het over een. jaarinkomen ver boven de 60k.

  Simpel geredeneerd:
  Voor dat zelfde huis moet je dus of minder dan 33k per jaar verdienen (sociale huur) of meer dan 60K (vrije sector).

 149. Adamus Zegt:

  Dat iemand met een uitkering riant in een eensgezinswoning met 4 slaapkamers woont voor 280 euro per maand, terwijl mensen die hard werken 3-4x zoveel betalen voor precies

  Misschien is €280 ook de juiste huurprijs, gezien de stichtingskosten 😉

 150. nhz Zegt:

  @154(Adamus):
  ik denk dat die 280 euro inderdaad een realistisch prijs is voor deze woningen, maar waarom moeten mensen die wél werken voor hun inkomen dan voor honderden euro’s per maand afgeperst worden om in dezelfde woning te kunnen? Iemand die daar al lang huur en een modaal inkomen heeft betaalt ongeveer 550 euro per maand, de vrije sector huur voor precies dezelfde woningen is ruim 1000 euro per maand.
  Maar ik snap het wel, de Maserati’s van de WBV directeur moeten ergens van betaald worden, en het vele geld dat ze van Den Haag krijgen gaat helemaal op aan het gratis huisvesten van asielzoekers etc.

 151. dalen Zegt:

  Zelfs de chinezen lezen mee op dit forum en hebben de rating van Nederland naar beneden bijgesteld.

  Troost is wel dat Belgie nog een A lager staat.

  z24.nl/economie/ar…_A_rating_waard.html

 152. Anoniem Zegt:

  @156 Denk je dat nou echt joh?

 153. Dow Jones Zegt:

  @156 (dalen)…

  Heel interessant. De toespraak van Obama (29 juli 2011) was ook buitengewoon interessant…

  http://www.youtube.com/watch?v=FtCwPcrJJF8

  Bekijk dit fragment even vanaf 2:32. Vanaf dat moment wordt het pas echt interessant. Een citaat:

  Keep in mind, if we don’t do that, if we don’t come to an agreement, we could lose our country’s AAA credit rating, not because we didn’t have the capacity to pay our bills – we do – but because we didn’t have an AAA political system to match our AAA credit rating.

  Leugens, dat laatste stuk, of toch op zijn minst retoriek van de bovenste plank. Als die “capacity to pay our bills” er namelijk zou zijn, waarom moet dan het kredietplafond worden verhoogd?

  And make no mistake – for those who say they oppose tax increases on anyone, a lower credit rating would result potentially in a tax increase on everyone in the form of higher interest rates on their mortgages, their car loans, their credit cards. And that’s inexcusable.

  Obama zegt het dus wel gewoon: Hij zou het jammer vinden als het op de pof leven dat Amerikanen sinds het einde van de jaren zeventig hebben gedaan moet ophouden. Hij ziet een verhoging van rentes zelfs als een soort belasting. Dat is natuurlijk een belachelijk argument. Welke disciplinaire maatregel is er dan nodig om de Amerikanen weer duurzaam (dus niet alleen met geleend geld) te gaan laten consumeren?

  Als de rating agencies hun werk goed doen, zouden ze de VS nu dus sowieso moeten afwaarderen. Deze situatie verschilt namelijk helemaal niets met die in Italië, Ierland of Spanje. Griekenland en Portugal zijn een iets ander verhaal, maar het is echt belachelijk als Moody’s, Fitch of S&P niet voor het einde van het jaar de kredietstatus van de VS verlagen.

  Cheerio,

  Dow Jones

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.