Woningprijs in één maand met ruim drie procent gedaald!

De gemiddelde prijs voor een woning is tussen januari 2009 en februari 2009 gedaald van € 255.906,- naar € 247.830,-. Dat is een daling van maar liefst 3,16 procent. Deze schrille daling loopt parallel met de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars – NVM – twee  maanden eerder al publiceerde. Toen signaleerde de NVM een gemiddelde prijs van rond € 248.000,-. Omdat de cijfers van het kadaster twee maanden achterlopen bij die van de makelaarsvereniging wordt hier door het kadaster feitelijk de prijsdaling tussen november en december 2008 bevestigd.

Het aantal verkochte woningen lag iets hoger dan in de vorige maand. In januari waren er 8.700 geregistreerde verkopen terwijl het aantal in februari steeg naar 8.906. In februari vorig jaar werden echter 15.081 woningen verkocht, dat is ruim 69 procent meer dan afgelopen maand. Ook hier gaat het in feite om de woningverkoop door makelaars en particulieren in de maand december.

Veel jonge kopers
Van het totaal aantal verkochte woningen in februari werd maar liefst 63 procent verkocht aan kopers onder de 35 jaar. Meer dan een vijfde deel van het totaal aantal aankopen ging zelfs naar jongeren onder de 25 jaar. Een appartement kost momenteel gemiddeld 188.088,-, terwijl voor tussenwoningen gemiddeld € 232.991,- op tafel moet worden gelegd. Een vrijstaand huis moet gemiddeld altijd nog € 410.182,- opbrengen.

Friesland en Utrecht vorig jaar 90 procent meer verkopen
In Friesland en Utrecht zit de grootste klad in de woningmarkt. Daar werden vorig jaar februari nog rond 90 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand dit jaar. Drenthe had het minst van de recessie te lijden. Daar was het verschil tussen vorig jaar en dit jaar ‘slechts 57 procent!

De sombere berichten over de woningmarkt komen binnen op het moment dat het Nationaal Doorstromingsfonds Woningmarkt (NDWo) werd gelanceerd, een fonds dat de eventuele dubbele rentelasten van kopers bij de aankoop van een nieuwe woning voor een groot deel vergoed, als de oude woning nog niet is verkocht. Deze NDWo-bijdrage bedraagt 75 procent van de rentelasten van de koper. Het fonds wordt als een doorbraak in de huidige starre woningmarkt gezien.

bron: Wegwijs

Share Button
Tagged with:
46 comments on “Woningprijs in één maand met ruim drie procent gedaald!
 1. Bouke says:

  De daling van de huizenprijs van januari op februari is natuurlijk fors, maar we moeten ook niet vergeten dat de gemiddelde huizenprijs in november € 245.292 was (zelfde bron; Kadaster). Er zit nogal wat maand-op-maand variatie in de huizenprijs.

 2. NL markt is toch anders says:

  Dat de gemiddelde prijs dalt al er voornamelijk door jonge (starters) gekocht wordt is toch niet verwonderlijk?!?

  Die kopen hoofdzakelijk onder de 200.000, dan gaat het gemiddelde toch naar beneden.

 3. filo says:

  Er is natuurlijk wel een reden waardoor alleen starters kopen: de rest is niet in staat hun hypotheekcarriere te vervolgen.

 4. Michiel says:

  Wil graag een mijn eerste huis kopen en mijn vriendin is net helemaal verliefd geworden op een huisje.

  Echter, er zit alleen een financieel onderlegd engeltje op mijn schouder die zachtjes roept dat ik nog een jaartje moet wachten.
  Het duiveltje schreeuwt om het hardst dat ik zo snel mogelijk moet kopen. Hij lijkt verdomd veel op de makelaar.

  Mijn vriendin en ik willen graag vooruit met onze toekomst (beiden 30): Huisje, boompje, beestje.
  Huren begint aardig de keel uit te hangen.

  Kortom: wachten terwijl je er eigenlijk klaar voor bent om te kopen, is voor starters een echte straf. De stap naar een hypotheekadviseur/commissieslaaf is snel gemaakt en een huizenbod is snel gedaan.

  Uit bovenstaande cijfers blijkt dat hij 5.610 mensen al aan het duiveltje hebben toegegeven. Ben ik de volgende die in zijn appel bijt?

 5. johnny says:

  Komt dat je van de generatie bent die enkel stijging kent in : woningland, economie , verdientsten uit werk met hele hoge toekomstverwachtingen .
  Dag mag , maar luister eens naar je ouders. Zo jammer op jonge leeftijd met schulden te zitten , want 30.000 goedkoper houdt geenszins in dat je een koopje hebt.

 6. Fred. says:

  Beste Michiel,

  Wanneer u het kan betalen, niet verwacht binnenkort uw baan kwijt te raken en u bent ook nog eens minder geld kwijt dan met huren (wat tegenwoordig als snel zo is) èn u bent beiden verknocht aan dit huisje, kunt u het kopen.
  Dan bent u minder geld kwijt en woont u in een droomhuis.

  Wanneer u alleen voor financieel gewin gaat, kunt u het beste de rest van uw leven bij uw ouders blijven wonen, dàt is pas echt goedkoop.

  Wachten is ook een mogelijkheid, met een reële kans op een lagere prijs, dan is dit huis ongetwijfeld weg, maar komt er misschien een ander droomhuis voorbij. Tot die tijd liggen de huizenzorgen bij uw huisbaas.

  Anderzijds loopt u dan het risico dat tegen die tijd de HRA voor nieuwe hypotheken is afgeschaft en het risico op hogere hypotheekrente. Bovendien betaalt u al die tijd een fortuin aan huur.

  Niemand heeft een glazen bol. U moet doen wat u goed lijkt en wat goed voelt. Woongenot is veel waard. Succes met uw beslissing!

 7. jan says:

  wilt U toch een huis kopen, ga dan eens naar een openbare verkoop. Hier kosten de huizen ongeveer de helft van de prijs waarvoor ze te koop stonden

 8. Joop Kl; says:

  Vooral de daling van de gemiddelde prijzen van vrijstaande woningen is behoorlijk heftig:

  Gemiddelde prijs vrijstaand:

  jan. 2009 = 452.544 Euro
  feb. 2009 = 410.182 Euro

  Dat is een daling in 1 maand van bijna 10%!

 9. Fred. says:

  Wanneer de gemiddelde vraagprijs in 2007 en 2008 nog circa 15% is gestegen (zoals in de wijk waar ik woon) zegt uw constatering niet zo heel veel. Ook heeft u geen correctie toegepast op de staat van de huizen en het woonoppervlak e.d.

 10. johnny says:

  VRAAGPRIJS en de jaren 2007 en 2008……
  doet gewoon niet meer ter zake.

 11. Fred. says:

  Klopt, dus ook de zogenaamde ‘daling’ tussen de vraagprijs van januari en februari niet.
  De verkoopprijzen zijn zoveel nog niet gedaald.

 12. charles says:

  Michiel ,

  Als je het huis koopt en daarbij dus een hypotheek neemt en de huizenprijzen dalen met 20% kan de bank jou 20% vragen staat in de clausule , dus als je 200.000 euro leent en de huizen zakken 20% ,moet je wel zorgen dat je ff 40.000 op zak hebt om de bank gerust te stellen als je dat hebt kan je het doen.

 13. Niek says:

  t.a.v. punt 1,2,3,8,9:
  dalingen van een paar % zeggen inderdaad weinig door de versluierende werking van de statistiek; het is aannemelijk dat de daling vooral komt door verschuiving in het type woning dat verkocht is.

  Op de weg omhoog (afgelopen 25 jaar) is de giga prijsstijging hierdoor sterk gemaskeerd (in mijn woonplaats laatste 15 jaar +600-1100% i.p.v. + 220% ofzo volgens NVM statistiek). Op de weg omlaag zal het omgekeerde effect optreden. Een ‘repeat sales’ index (zoals OFHEO in de VS) is dringend gewenst en zou het Kadaster ook zonder veel moeite kunnen geven, maar helaas …

  Het zou mij niet verbazen als de individuele huizenprijzen met 50-70% gaan dalen (in bijv. 5 jaar tijd) terwijl de mediane huizenprijs misschien met 25-30% daalt. Op basis van de lange termijn grafiek van huizenprijs t.o.v. inkomens is 50-75% daling heel aannemelijk.

  t.a.v. punt 6:
  “Anderzijds loopt u dan het risico dat tegen die tijd de HRA voor nieuwe hypotheken is afgeschaft en het risico op hogere hypotheekrente.”

  als de HRA wordt afgeschaft en de rente stijgt zullen de huizenprijzen extra hard dalen; het lijkt mij geen risico maar een bonus, behalve dan voor mensen die het hele bedrag moeten lenen.

  Ik huur trouwens een koopwoning voor minder dan de totale kosten die een koper kwijt zou zijn, en zonder het financieel risico.

 14. johnny says:

  2 correcties :
  1 . de bank neemt een hypotheek.
  2. kk , dus totaal 30 procent.

 15. Niek says:

  t.a.v. 12:
  ik denk dat dit in werkelijkheid weinig gebeurt.

  Voorbeeld: een luxe woonwijk bij mij in de omgeving waar rond 2002 veel te koop stond (meer dan 50% zegt men), met de bulk recent gekocht, gefinancierd op twee inkomens, met flinke hefboom etc. Ineens weinig vraag in dure segment, als je moet verkopen (baan kwijt ofzo) kan je met een flinke restschuld komen te zitten. Maar bank heeft er geen belang bij om de hele wijk gedwongen te verkopen, dan krijgen ze zelf een probleem.

  Ik heb van niemand gehoord dat ze moesten bijstorten, in een aantal gevallen werd wel de hypotheek overgesloten met hogere risico opslag als ik het goed begrepen heb. Goede gok van de bank, want na een jaar of twee waren de problemen vanzelf opgelost (dankzij dalende rente etc.). Is wel de vraag of ze daar de volgende keer weer mee wegkomen …

 16. johnny says:

  Dat is niet altijd de praktijk , banken houden er soms een merkwaardige en vooral kortzichtige benadering op na.
  Voorbeelden te over ..Je zal de kandidaat maar zijn. Wettelijk mogen ze ook .

 17. Niels says:

  @Michiel: Laten we zeggen dat de huizenprijzen zakken met 30% in de komende 12 maanden. Dan scheelt dat, op een huis van € 250.000, € 75.000. Dat risico wil je toch nooit lopen?

  Het lijkt er soms op dat mensen de absolute getallen niet tot zich door laten dringen.

  Goedkoop boodschappen doen bij de lidl en op ebay zoeken naar een goedkope tweedehands gitaar om geld te besparen maar ondertussen wel NU een huis kopen met het risico ECHT geld mis te lopen.

  Nu kan het best zijn dat jullie situatie anders is maar maak jezelf niet wijs dat die 75.000 te verwaarlozen is.

  Natuurlijk ben je van plan tot het einde van de leven er te blijven wonen (een veel gebruikt argument). Dat denkt iedereen en in enkele gevallen is dat ook zo. Maar dan nog. Een 75.000 EURO lagere hypotheek scheelt je ook zo honderden euro’s per maand.

  Zou nog even wachten. 🙂

 18. Fred. says:

  Uiteraard hopen wij net als bijna iedereen op een prijsdaling van 50%. Soms dagdroom ik er weleens van als ik weer van die nu voor ons onbetaalbare fantastische huizen zie…..

  En toch geloof ik niet dat het gaat gebeuren.

 19. Niels says:

  Er is wel een dalende lijn ingezet Fred. Zal wel even duren voordat die trend gebroken wordt en we weer omhoog gaan. -50% lijkt me ook wat optimistisch maar we zullen zien wat het wordt. Spannend is het wel moet ik zeggen!

 20. JW says:

  Het moet wel omlaag. Het zal even stabiel blijven en dan zakt het alsnog in over een half jaartje ongeveer, als de echte klappen beginnen te vallen. Let maar op! Als het kabinet tenminste geen rare dingen doet (die overigens ook niet gaan helpen).

 21. Mars says:

  @Fred reactie 6,

  Beste Fred,

  De netto rentelasten, onderhoud!!!, VVE, erfpacht, verzekeringen en belastingen van een vergelijkbaar appartement zijn samen vaak toch echt hoger dan de huur. Neem daarnaast nog het grote risico op waardevermindering in de komende jaren dan moet je toch echt gek zijn om nu te kopen.

 22. Fred. says:

  Beste Mars,
  Dat verschilt natuurlijk van woning tot woning, en afhankelijk van of je huurt via de sociale woningbouw of particulier.
  Voor een huurwoning in onze wijk betaal je voor 100 m2 particulier al gauw 2.000 euro huur (ex g/w/l). Koop is rond de 400k (440 incl kk), netto hypotheeklast 1.200 per maand + circa 200 per maand onderhoud sparen + circa 200 verzekering, belasting e.d.

  Sparen voor aflossing is hetzelfde als sparen bij huur dus dat laat ik even buiten beschouwing M.u.v. sparen voor je belastingvoordeel wat je over 30 jaar kwijt bent, zeg 100 euro extra.
  Totale kosten 1.700 p/m.
  Dat scheelt inderdaad niet zoveel, nee.

  Let wel: de huren worden jaarlijks geïndexeerd. Over 30 jaar zal de huurprijs van bovengenoemde woning dus 4.000 bedragen bij een jaarlijks gemiddelde stijging van 2,5%. Van bovengenoemde koopwoning zijn alleen de onderhoudslasten, en verzekering/belasting te indexeren. Totale lasten over 30 jaar dus circa 2.200. Nadat HRA niet meer geldt wordt met het gespaarde bedrag 40% afgelost (of uiteraard meer) waardoor lasten op 2.200 blijven staan of lager zijn en kopen toch echt financieel nog niet eens zo gek lijkt.

  Maar nogmaals: wij hopen ook op een forse daling van de huizenprijzen, ook 30% zou toch fantastisch zijn! Maar ik geloof het nog niet. Het wachten is dus zeker het gokken waard, zoals velen nu in hun dure huurwoning doen.

 23. IIS says:

  De dag zal komen dat iedereen zijn huis wel wil uitkotsen en gillend naar buiten vlucht. Het hebben, hebben en hebben leek een droom en veranderd de komende jaren in een nachtmerrie. Het zal me niet verbazen als er een tijd komt dat je nog blij bent als je 25% van je waarde terug ziet. We leven nu nog in de luxe positie dat men nog even mag door dromen, want mensen willen niet geloven dat het sprookje van een eigen huis over is. Als eerdaags de waarheid op je voordeur klopt doe dan vooral de niet open…blijf dan nog even dromen.

 24. Fred. says:

  Beste IIS, kunt u mij ook vertellen wanneer de waarde met 75% gedaald zal zijn, dan wacht ik daarop en koop een fantastisch grachtenpand voor weinig! Dat zou voor ons geen nachtmerrie zijn hoor!

  Wij zijn namelijk van die ‘sprookjes’-mensen die liever zelfstandig leven i.p.v. afhankelijk te zijn van een huisbaas.

  Ik hoop voor mezelf vurig dat u gelijk krijgt, en toch zegt mijn gevoel dat nu juist dat scenario voor ons een sprookje zal blijven.

 25. IIS says:

  Ik zal proberen je aan het lachen te krijgen, ik verdiep me reeds jaren in astrologie en volgens de sterretjes, voorzover je daar in wilt geloven, moet de grootste klap nog komen. Maar als je de astrologie niet gelooft, misschien geloof je het gezonde verstand en kijk om je heen en zie hoe de globale ineenstorting zich voltrekt, NL zal echt niet gespaard worden al denken en zeggen de grootgrutters in huizen anders.

  Met geld creëren uit het niets (wat vooral is gebeurd in 2003/2004) denkt men de boel voor de tweede keer vlot te kunnen trekken, maar het tegendeel zal waar zijn. Geld verliest alleen maar meer zijn waarde, al lijkt het op dit moment mee te vallen. Als geld geen waarde meer heeft door eindeloos grote hopen te creëren zal men ook het huis niet meer kunnen betalen, in ieder geval niet met waardeloos papier (kettingreactie/ sneeuwbaleffect). Eerder zie ik nog gebeuren dat de overheid over enkele jaren onderdak en voedsel voor ons moet gaan verzorgen, mede door de toegenomen werkeloosheid…of gaat men allemaal op straat wonen?
  Maar goed, met een grote dosis geluk zal het allemaal wel niet zover komen. De toekomst zal het moeten hebben van geluk, beter zou zijn wijsheid, maar wijsheid en overheden gaan jammer genoeg niet goed samen…dus gok ik op geluk net als in het casino.

 26. Niek says:

  @Fred nr. 22:

  ik betaal 800 euro ex gwl voor een woning die 350.000 euro moet kosten (kleine zelfstandige woning in prima staat, stadscentrum). Dat is eigenlijk te laag voor de ‘waarde’ maar veel meer is er in de praktijk niet aan huur te vangen.

  Er staan in de buurt zeker 100 appartementen en woningen te huur voor 700-2500 euro per maand (700 euro = studenten kamertje). Maar 95% daarvan zal nooit verhuurd worden voor die wensprijzen, het is dezelfde gekte die je bij woning verkopers ziet (vaak dezelfde eigenaars). Je zou ook wel gek zijn als je zo’n huur zou betalen, dat is voor normale mensen niet op te brengen en iemand met een dik inkomen gaat zoiets niet huren.

  Huren in de vrije sector zijn hier 2-4x hoger dan bij de woningbouwvereniging (dankzij jarenlange wachtlijst en totaal disfunctionele woningmarkt). Allemaal dankzij de HRA.

  Laat maar komen die indexering van de huren, dat werkt toch niet (zouden ze ook omlaag indexeren trouwens?). Ik denk dat de huizenprijzen gaan dalen en de huren globaal gelijk zullen blijven (op termijn in de subsidie sector wat hoger, in de vrije sector wat lager).

 27. johnny says:

  ik mis hier een pionnetje in : de woningeigenaar.

 28. johnny says:

  voor iis bedoelt.

 29. Mars says:

  Beste Fred,

  Voor een eind twintiger in Rotterdam die een woning zoekt in het 175k tot 200k segment ben je weer duurder uit als koper.

  Je veronderstellingen voor de komende dertig jaar zijn op lucht gebaseerd. Het is onmogelijk om nu te voorspellen wat de inflatie zal zijn, politieke ontwikkelingen, milieu (wie weet ligt je huis 10m onder water tegen die tijd)etc, etc

 30. IIS says:

  Inderdaad, pionnetje.

 31. Frank says:

  > Kortom: wachten terwijl je er eigenlijk klaar voor bent om te kopen, is voor starters een echte straf.

  Vraag ik me wel af hoor. Koop toch na de bom, het is zo zonde, zit je straks met de verbrande ledematen.

  Werd hier ook opgemerkt, VVE, verzekeringen etc tikt aan, ik ben maar alleen, maar met een sociaal huurflatje heb ik nu VEEL lagere maandlasten dan bij een koopwoning.

  Met z’n tweeen kan je meer dragen, dat is zo, maar waarom niet nog een jaar wachten (en dan wellicht nog een jaar).

  Ik zie voldoende signalen om juist NU af te wachten. Wachten is geen straf, geniet maar lekker van je relatie. Geef je schatje nog maar een extra knuffeltje van mij! Gelukkig in de liefde – is meer waar dan een villa! Zo!

 32. Niels says:

  Zit in het oosten van het land, 110m2 appartement uit 2006 huur ik voor 850 p/m (en dat is inclusief servicekosten). Appartement zou voor 225.000 verkocht moeten worden dus ik betaald wellicht iets meer dan wanneer het gekocht zou worden maar het scheelt allemaal weinig.

  Moet wel zeggen dat hier in de regio ook huizen te huur staan voor 2000 euro per maand. Bescheiden twee onder één kap woningen. Deze woningen worden dan ook niet verhuurd.

 33. Fred. says:

  Beste Mars,
  Mijn veronderstellingen zijn op evenveel of weinig lucht gebaseerd als de veronderstellingen van de meeste mensen op deze site die hopen op korte termijn voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen te zitten en die lijken te genieten van de ellende van anderen.

  Voor ons is huren in elk geval vele malen duurder dan onze koopwoning (inclusief alle lasten) dus we sparen fors. En ja, ik ga ervan uit dat over 30 jaar er gemiddeld genomen inflatie zal hebben plaatsgehad, dat baseer ik op de afgelopen 2.000 jaar. In die veronderstelling wordt onze woning, ook als we rekening houden met stijgende onderhoudskosten, verzekering e.d. steeds meer goedkoper dan vergelijkbare huurwoningen.

  Maar u heeft gelijk: gegevens uit het verleden geven geen zekerheid voor de toekomst. Dat betekent dus dat helemaal niemand weet wat er gaat gebeuren en hoe de zaken er over een jaar of 2 voorstaan.

  Wij overwegen ook te wachten met het kopen van een nieuwe woning omdat we net als u allen hopen op prijsdalingen, maar woongenot is voor ons ook veel waard en de gedachte dat we altijd goedkoper uitzijn dan wanneer we zouden huren maakt dat we wat ons betreft financieel eigenlijk geen verkeerde beslissing kunnen nemen.

 34. Mars says:

  Beste Fred,

  Ik las je berichten met grote interesse. Als je nu echter stelt dat verwachtingen op korte termijn (<5jr) net zo lastig te maken cq gebakken lucht zijn als op hele lange termijn (+- 30jr), dan kan ik je bijdragen niet echt serieus meer nemen.

 35. Fred. says:

  Beste Mars,

  Dat hoeft ook niet. Uiteindelijk is op dit moment niemand serieus te nemen omdat niemand meer iets met zekerheid kan voorspellen…..

  Ikzelf dènk alleen dat een gemiddelde inflatie over de komende 30 jaar beter te voorspellen is dan de huizenprijs in de komende grillige 5 jaar. Maar dat denk ik ook alleen maar. Ik kan me niet voorstellen dat de huizenprijzen 30% in de komende 5 jaren gaan dalen.

  Evenmin kan ik me voorstellen dat er op lange termijn gemiddeld genomen sprake zal zijn van deflatie. Dat zou immers betekenen dat ook lonen de komende 30 jaar jaarlijks zullen moeten blijven dalen en daar zullen vakbonden enzo nooit mee akkoord gaan. Daarom denk ik dat.

 36. NL markt is toch anders says:

  @ IIS 23

  Gillend mijn huis uit rennen? En dan buiten gaan staa met dit weer. Nee hoor, ik zit hier prima droog, bepaal zelf welke betrouwbare CV installatie en onderhoudsdienst ik gebruik en heb het dus altijd lekker warmpjes.

  75% daling zal alleen waarheid worden als de lonen ook dusdanig dlen.

 37. IIS says:

  @ NL markt is toch anders

  Wacht maar rustig af, het komt allemaal goed. Net zo goed als je cv die voor het warm stoken van je huis afhankelijk is van een heel betrouwbare Russische gasleverancier.

 38. sven says:

  Ik zit voor 325 euro huur en 350 euro gas,water en licht per maand en voor 1ha grond 500 euro per jaar met schuur.

  Natuurlijk is het geen straf om de prijzen te zien inzakken.(de ene maand wat meer dan de andere)In eigen kring herken ik de hebberigheid, kortzichtigheid, géén gevoel voor zaken doen wanneer het om véél geld gaat en vóóral géén geduld hebben hoor mensen!

  Rekenkundige TRUCJES maken de KALE WAARHEID niet mooier. Koop nu géén huis omdat: je NOOIT op de TOP iets moet kopen. En alle stimuleringspakketten ten spijt (die wel beloofd zijn maar niet betaald kunnen/gaan worden), deze economie zal er binnen 10 jaar niet bovenop zijn omdat naast Amerika, Ysland, Groot Brittanië meer landen failliet zullen gaan.

  Het is zéér geruststellend om de instorting van de economie met alles wat daarmee samenhangt(instorting huizenprijzen) te volgen zonder een hypotheek aan je broek te hebben die na 30 jaar nog niet is afgelost(beleggingshypotheek EN SPAARHYPOTHEEK met dat geld wordt namelijk OOK BELEGD). En bij onverhoopte werkeloosheid zit ik niet met een VETTE schuld opgescheept!

  Staat het onomstotelijk vast dat de economie weer op gang gaat komen, ben ik niet te beroerd om een boerderij te gaan zoeken en een prijs betalen die ik dragen kan/wil met financiering doormiddel van een annuïteiten hypotheek.

 39. Frank says:

  Sven,

  Omdat ik weinig verbruik betaal ik komend jaar na verrekening van de jaarlijkse overstappremie -1 euro per maand aan kookgas en electra. Hierbij geen rekening gehouden met het gegeven dat prijzen mogelijk in januari zakken.

  Verder niet erg relevant hier, maar vond het te leuk om het niet te melden. Jaarlijks overstappen via http://www.gaslicht.com vind ik de moeite, levert toch elk jaar minstens 300 euro premie op.

  Succes!

 40. Fred. says:

  Beste Niek,
  Ik had uw eerdere bericht niet eerder opgemerkt excuus.
  U heeft het erg goed geregeld. Dat is fijn voor u, maar wij en velen met mij hebben of willen geen 20 jaar tijd om te wachten op een ruime, goedkope huurwoning in het centrum van de stad.
  Dan ben je inderdaad overgeleverd aan dure particulier verhuurde huurwoningen, die hier in elk geval nog niet in huurprijs gedaald zijn.

  Dus voor ons blijft huren onbetaalbaar, en zijn we financieel veel beter af met onze koopwoning zodat we geld over hebben om leuke dingen te doen (naast het sparen voor aflossing uiteraard ;-))

  Wanneer kosten voor (particulier) huren gelijk zullen zijn aan de lasten van een koopwoning (wat denk ik echt nooit zal gebeuren i.v.m. risico en verantwoordelijkheden) dan nog zou ik er gevoelsmatig een voorkeur voor hebben om niet afhankelijk te zijn van een verhuurder (wat gaat de huurprijs doen, besteedt hij/zij voldoende aandacht aan onderhoud etc), maar zelf straks een woning te bezitten.

  Ik begrijp overigens heel goed dat mensen dat anders ervaren en dus een andere keuze maken.

 41. sven says:

  Als huurder in het particuliere segment kun je na het ondertekenen van het huurcontract binnen een half jaar de huurprijs aanvechten bij de rechter, de huurcomissie bepaald dan via een punten systeem (oppervlakte kamers e.d.)hoeveel huur er moet betaald gaan worden. Dit mag de verhuurder dan niet weigeren. Dit is wettelijk vastgelegd. Is het maand bedrag onder 600 euro dan mag de verhuurder maar 5 jaar lang 1.25% indexeren en dan is het op voor de verhuurder.

  Een koophuis is dus zeker niet voordeliger dan een huurhuis.

 42. Fred. says:

  Beste Sven,
  Het puntenstelsel geldt voor de wat goedkopere huizen. Huizen waarvan de huurprijs bij het tekenen van het contract boven een bepaalde grens lag, hebben een geliberaliseerde huur, wat betekent dat de verhuurder zich niets hoeft aan te trekken van het puntensysteem, en ook niet van bepaalde andere bescherming voor de huurders, zoals de maximale verhoging. Per 1 juli 2008 tellen alle huurcontracten die worden afgesloten met een kale huur van meer dan € 631,73 per maand als geliberaliseerd.

  In de wijk waar wij wonen zijn geen woonruimtes particulier te vinden met een huurprijs onder de 631,73 per maand. Uw vlieger gaat helaas niet altijd op.
  Voor ons is kopen dus echt financieel vele malen voordeliger dan huren.

 43. Niek says:

  @Fred nr. 40:

  ik kan de situatie elders niet beoordelen, maar ik denk dat er inmiddels in veel steden te onderhandelen is over de gevraagde (veel te hoge) huren. Beter één vogel in de hand van de verhuurder dan tien in de lucht zou ik zeggen; maar misschien dringt dat nog niet overal door.

  Ik huur overigens niet zozeer vanwege de lage kosten, maar gewoon omdat ik om diverse redenen mij even niet wil vastketenen aan een koophuis. Ik ben zelf ook lang huiseigenaar geweest en geef daaraan de voorkeur, alleen is het nu financieel even erg onaantrekkelijk (riskant).

 44. Fred. says:

  Ik begrijp u volkomen. Wanneer er in de privé-sfeer nog teveel onzekerheden zijn en wanneer u prima en betaalbaar zit, zou ik nu ook geen risico nemen met een koopwoning hoor.

  Wij willen liever pas ons huis verkopen als we wat anders gekocht hebben. Financieel lijkt het erop dat nu verkopen, huren en straks kopen aantrekkelijker is, maar 2x verhuizen zien we ook niet zitten…… En als de situatie te lang duurt is het financieel nog niet eens zo aantrekkelijk (de hogere huur tikt dan harder aan dan een eventuele waardedaling).

  Hier is volgens mij (nog) niet te onderhandelen over woningen in het centrum. In elk geval niet tot een prijs die voor ons aanvaardbaar zou zijn.

 45. Partyman says:

  Laten we nou eens serieus zijn … de party met makkelijk geld van den banken en de daardoor artificiel hoge huizenprijzen is nu daadwerkelijk over.

  Het is een markt, waar gewoon vraag en aanbod de prijzen bepalen (nou in NL dan ongeveer 30% vrije maarkt en 70% invloed van de overheid, maar goed dat is weer een ander verhaal) en in deze markt ontbreekt nu heel simpel het kapitaal bij de vraag, omdat beijna NIEMAND een huis zonder krediet kan kopen.

  Dus … met andere woordedn … “The Party is over!”

 46. johnny says:

  De waarheid is dat we ook met krediet geen woning kunnen kopen. Daar gaan we achter komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*