Blok verzwijgt nadelig rapport over effecten huurbeleid

Door: Paulus Jansen, SP Tweede Kamerlid

Rapport bevestigt mijn analyse dat de extra inkomensafhankelijke huurverhogingen tot vraaguitval zullen leiden

lees ook: Woonlasten Nederland hoogste van Europa , Bijna 40% van inkomen gaat op aan wonen

Via een onderzoeker kreeg ik dit weekend het rapport ‘De vraag naar woondiensten en de betaalbaarheid van de huursector’ van onderzoeksinstelling Amsterdam school of Real Estate (ASRE) toegestuurd. ASRE kraakt het woningmarktmodel van het Centraal Planbureau (CPB), dat het fundament vormt van het huurbeleid van het VVD-PvdA-kabinet. En passant wordt mijn analyse bevestigd dat de extra inkomensafhankelijke huurverhogingen tot vraaguitval zullen leiden.

Zo ingewikkeld lijkt me de redenering ook niet dat als je een product duurder maakt de vraag terugloopt. Volgens het CPB en minister Blok zal de vraag naar huurwoningen echter stijgen als de huren omhoog gaan. Volgens ASRE klopt dat alleen voor de huurders met de hoogste inkomens, omdat voor deze groep het aanbod aan dure huurwoningen zal toenemen. Voor huurders met modale en lagere inkomens zal de vraag juist omlaag gaan. Per saldo neemt de vraag naar huurwoningen met 1,9 tot 9,4% af. En dat is veel, héél veel, als je bedenkt dat de nieuwbouw jaarlijks 0,7% aan de voorraad toevoegt.

Afhankelijk van de hoogte van de markthuur zou de nieuwbouwproductie in grote delen van Nederland voor vele jaren volledig stilvallen. Volgens het rapport Hervorming van het Nederlandse woonbeleid van het CPB was deze voor sociale huurwoningen ongeveer twee keer zo hoog als de op dat moment betaalde gemiddelde huur van €450/maand.

Het rapport van ASRE is afgerond in december 2012. Opdrachtgever was het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Stef Blok dus. Blok heeft het rapport, waarvan de conclusies hem niet goed uitkwamen, niet aan de Kamer gestuurd vóór het debat over de inkomensafhankelijke huurverhogingen. En toen ik hem in de tweede termijn van dit debat vroeg naar de vraaguitval ten gevolge van de extra huurverhogingen deed hij alsof hij van de prins geen kwaad wist. Het bewust achterhouden van informatie voor de Kamer is een politieke doodzonde. Ik heb in eerste instantie mondelinge vragen aangemeld over het verzwegen rapport, maar sluit niet uit dat ik daarna ook nog een gewoon debat ga aanvragen.

 Lees hier het rapport van ASRE.

In dit rapport staat dat de vraag naar huurwoningen met bijna tien procent afneemt als de huurprijs stijgt. SP-Kamerlid Paulus Jansen: ‘De uitkomsten van dat rapport had iedereen kunnen voorspellen. Maar minister Blok ontkende deze conclusie in het debat. Terwijl het rapport nota bene betaald is door zijn eigen ministerie.

Blok (VVD) was het waarschijnlijk even vergeten

,,De SP maakt een hoop heisa om niks”, reageert de woordvoerder van Blok over het naar de Kamer roepen van de bewindsman. Het gaat om een studie die de Amsterdam School of Real Estate op eigen initiatief heeft gedaan. Die is ook openbaar. Het ministerie heeft er wel een financiële bijdrage aan geleverd, maar er geen opdracht toe gegeven. VVD-Kamerlid Barbara Visser vindt dat Jansen selectief shopt in de conclusies van het onderzoek van ASRE.

bron: joop.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
67 comments on “Blok verzwijgt nadelig rapport over effecten huurbeleid
  1. xenobinol says:

    De demagoog voor het wonen is weer fijn bezig 🙁

    Deze voormalige bankmedewerker laat weer eens blijken waar zijn werkelijke loyaliteit ligt.

  2. tinus says:

    De samenspanning tegen de huurders omspant, op de SP na, de gehele politiek. Normaliter vormt dit een politieke doodzonde.
    Nu niet, want de huurder moet en zal bloeden.
    Dus komt Blok ermee weg.

  3. Als je goed kijkt zie je z’n neus langer worden!

  4. Frans says:

    Als je die rotkop van Blok ziet, en luistert hoe hij praat dan weet je dat het bad news is deze man.
    Als je goed kijkt kun je veel zien…
    (spreuk van Frans, of is ie al bedacht? zal vast wel)

  5. Huurder says:

    et is elke dag circus in Den Haag. Wat een clowns zijn het.

  6. SchuurHuurder says:

    Stef Blok moet zich maar ver van de pokertafels houden. Wat een enorme “tell” 1 seconde na de leugen (het krabben aan zijn schouder, voor de vissen onder ons ;)). Deze politicus kan niet eens goed liegen. Waar gaat dat heen met ons land?

  7. xenobinol says:

    maarten
    en een brandbrief…
    :
    telegraaf.nl/binne…urdersheffing__.html

    Is dat brandbrief nummer 99.999 of 100.000?

  8. DeWaarheid says:

    Geachte heer Modaal,

    U begrijpt toch zelf ook wel dat we de overwaarde van 370 miljard van onze 687.000 ouderen (200.000+ per persoon) alleen in stand kunnen houden door uw gezin minimaal 800 euro -50% van uw inkomen- te laten betalen voor uw afgeschreven huurwoning ?

    Met vriendelijke groet,

    Stef

  9. Meartijnb says:

    Kopen omdat je huren niet meer kunt betalen is zo vreselijk 2006.
    Volgens mij komen er op de particuliere markt komende jaren prachtige woningen voor een lage huur op de markt:)Hier in Leiden zijn de huren in de particuliere sector lager dan die van de WBV.
    http://www.youtube.com/watch?v=4M7XILBltBk
    voordat mensen goedkoop willen wonen .

  10. Frank B. says:

    Misschien een raar idee…

    Sinds mijn scheiding vorig jaar heb ik gelukkig binnen 5 weken mijn veels te dure huis verkocht (hut van 300.000.. binnen 5 weken).
    Iets onder de waarde maar gelukkig geen restschuld.
    Hierna 7 maanden bij mijn ouders gewoond. Zag hier erg tegenop maar ik vond het ook wel weer erg leuk ondanks mijn 44 jarige leeftijd en 17 jaar uit huis. Ik vond het leuk om nog zo dicht bij mijn ouders te kunnen zijn in hun laatste levensfase (vitaal maar wel begin 80).

    Nu huur ik van iemand die het niet verkoopt maar dat eindigt ergens. Met het huidige toekomstperspectief wat hier door sommigen word voorspelt (zorg, arbeid etc) zit ik te denken om gewoon toch maar bij mijn ouders in te trekken en voor ze te gaan zorgen in de toekomst. Heb geen kinderen en een gehandicapte zus, die woont semi zelfstandig maar heeft ook zorg nodig.
    Mijn ouders hebben een afbetaald huis, niet zo groot (jaren 60) maar prima onderhouden en in een leuke straat. Ik sta nog steeds bij ze ingescheven en mochten ze er niet meer zijn dan kan ik daar (misschien) wel blijven wonen. Nu of binnen een paar jaar iets kopen is geen optie, vrije sector is te duur.

    Het klinkt wel heel ouderwets daarom vroeg ik me af wat jullie ervan vinden ? En hoe moet je zoiets belastingtechnisch aanpakken ? Ik ben een groot fan van dit forum maar ook een beetje een NoNo op dit gebied..

  11. lorenzo says:

    Frank B.: Iets onder de waarde maar gelukkig geen restschuld

    symptomatisch voor de huidige cognitieve dissonantiefase en dus trage vastgoedontwikkelingen (al dan niet bewust); we wanen een waarde te weten . Dat kan niet .

  12. De ontwikkelaar says:

    Wat een lulverhaal.

    Het doel is gewoon om figuren met een te hoog salaris uit goedkope sociale huurwoningen te jagen of ze te laten zitten, maar dan betalen ze meer.
    Zo hoort het ook. Ze houden woningen voor anderen bezet.

    Er hadden natuurlijk nooit woningen met een sociaal label gebouwd moeten worden, maar mensen met een te laag inkomen een huurtoeslag geven.

    Dan had je ieder jaar opnieuw kunnen beoordelen wie wel een geen subsidie zou moeten krijgen ipv. de woning zelf met subsidie te bouwen.

  13. Claude says:

    lorenzo: symptomatisch voor de huidige cognitieve dissonantiefase en dus trage vastgoedontwikkelingen (al dan niet bewust); we wanen een waarde te weten . Dat kan niet .

    Sure. Maar volgens mij las ik hier ooit een keer, dat de optimale verkoopprijs voor de verkoper na 3 maanden wordt gehaald (kwam volgens mij zelfs van jou af, maar weet dat niet zeker). Vanuit dat perspectief zou je kunnen zeggen dat je, wanneer je niet afwacht maar toehapt, onder de mogelijke hogere waarde verkoopt.

    In ieder geval lekker om binnen vijf weken je huis kwijt te zijn. Je moet er niet aan denken dat je in die prijsklasse (zo rond de NHG-grens) iets nu te koop hebt staan, terwijl je in werkloosheid of scheiding ligt.

  14. Claude says:

    Frank B.: Het klinkt wel heel ouderwets daarom vroeg ik me af wat jullie ervan vinden ? En hoe moet je zoiets belastingtechnisch aanpakken ? Ik ben een groot fan van dit forum maar ook een beetje een NoNo op dit gebied..

    Ik zou even bij de estate planner/notaris langsgaan. Hij is de expert. In de regel kun je echter in dit soort situaties denken aan:

    – Overdracht eigen woning aan jou, wellicht tegen schuldig blijven van de overname som
    – Vervolgens jaarlijks schenken van belastingvrij bedrag (ruim 5000 euro) aan jou (en je zus), hierdoor wordt de som dat je zou moeten betalen voor de woning minder. Dit bedrag hoeft niet echt betaald te worden maar kan dus verrekend worden met wat jij zou moeten betalen.
    – Hierdoor neemt het kapitaal van je ouders af, wat anders aangewend zou moeten worden als ze een verzorgingstehuis in gaan
    – Je ouders hebben erna een vruchtgebruik op hun gedeelte van de woning, maar wellicht beter kunnen ze het huren van jou tegen een vrije sector huur, waardoor het vermogen nog sneller afneemt van hen dat anders naar belastingen/verzorging zou gaan.

    Ik neem hier geen moreel standpunt over in trouwens.

    Let uiteraard wel op: als je nu 2 ton betaalt, en het is over twee jaar 1,5 ton ‘waard’, dan heb je jezelf in de voet geschoten. Zorg er dus voor dat (indien dit kan) een taxateur langskomt die je situatie ‘begrijpt’ en dus op een lage taxatie uitkomt dat de tand des tijds kan doorstaan. Vergelijk deze ook met de WOZ-waarde en dat dit niet te veel afwijkt. Ga anders alvast in bezwaar tegen hoge WOZ-waarde, om toekomstige discussies wat aangenamer te maken.

    Nogmaals: ben geen expert.

  15. Nico de Geit says:

    Frank B,

    Ik maak me op voor zwaar economisch weer. Waarom zou je risico nemen als het niet per se moet? Het geeft een goed gevoel als je de situatie de baas kan.

    Maar het gaat natuurlijk wel om het vinden van de juiste balans. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar je kunt je wel alvast voorbereiden op uiteenlopende scenario’s.

  16. ll says:

    Leidsche Rijn ? heeft staatssteun van de gemeente ontvangen voor winkels en woningen. Het project is al begonnen, en kan niet meer worden gestopt…..

    Ontwikkelaar? moet 7 miljoen terug betalen aan de gemeente Utrecht, wegens te weinig betaalde grondprijs. Uitspraak Europa ?

    Ontwikkelaars en architecten liggen nu wakker van het woord staatssteun…….., alles gaat nu plat, niemand durft nog iets……, prijzen grond zijn te hoog en mogen niet zakken, want dan is het staatssteun……..

    Friso de Zeeuw Bouwfonds, direkteur nieuwe markten. Radio 1

    Kan geen link vinden, komt nog wel, denk ik.

  17. Nico de Geit says:

    Frank B,

    Een huis kopen door een hypotheek te nemen is speculeren met geleend geld. Speculeren met geleend geld is uiterst riskant.

    Ik acht het vrijwel zeker dat de huizenprijzen flink gaan dalen, en blijven dalen. De bodem is nog lang niet in zicht. Misschien wordt Nederland wel zo onaantrekkelijk om te wonen dat ik het land verlaat.

    De huizenprijzen zijn het laagst als het bloed door de straten loopt. Maar wie wil er wonen in zo’n straat? Ik in ieder geval niet.

    Belangrijk is het hebben van een exit-strategie. Dat je weg kunt als je dat wilt. Veel mensen zitten muurvast in hun koopwoning, en dat is niet goed voor de gezondheid.

  18. Frank B. says:

    Mensen, bedankt voor jullie reactie.
    Ik vind dit soort zaken aankaarten bij oude mensen die er geen moer van begrijpen lastig. Je ouders gaan melden dat ze hun huis aan je moeten overdragen, en vervolgens moeten gaan huren van je. Dat zijn lastige discussies..

    Een exit strategie heb ik niet, ik zou wel misschien wel in duitsland kunnen werken maar er is iemand die op mijn zus moet letten vind ik. Kan haar niet zomaar laten barsten.

    Ga maar eens met mijn ouders naar de notaris…

    Heb trouwens gisteren de film ‘The Road’ zitten kijken met Viggo Mortensen’, pff, wel een heel erg zwartgallig toekomstbeeld…

  19. Nico de Geit says:

    lorenzo: we wanen een waarde te weten

    Er is geen ‘waarde’ alleen een prijs. Maar die prijs is er pas bij het passeren bij de notaris. Wat heb je immers aan een prijs als de transactie niet doorgaat?

    De lucht buiten is ook heel veel waard. Hier binnen trouwens ook.

    Na het passeren bij de notaris staan de euro’s op je bankrekening – digitaal. En dan? Als je de euro’s parkeert op een spaarrekening dan is na 30 jaar de koopkracht gehalveerd – als alles bij hetzelfde blijft. maar dingen blijven niet bij hetzelfde.

    Je geld opmaken is eigenlijk het allerbeste, want geld krijgt pas waarde als je er iets voor koopt.

  20. De ontwikkelaar says:

    Nico de Geit Zegt:
    26 February 2013 om 11:05 am (Quote) (Reply)

    Frank B,

    Een huis kopen door een hypotheek te nemen is speculeren met geleend geld. Speculeren met geleend geld is uiterst riskant.

    Ik acht het vrijwel zeker dat de huizenprijzen flink gaan dalen, en blijven dalen. De bodem is nog lang niet in zicht.

    De prijsdaling neemt nog steeds toe.

    Als de prijsvorming ca. sinusvormig is dan zijn we dus nog niet op de HELFT van de prijsdaling.

  21. afbetaalde huiseigenaar says:

    Frank B.:
    Misschien een raar idee…

    Sinds mijn scheiding vorig jaar heb ik gelukkig binnen 5 weken mijn veels te dure huis verkocht (hut van 300.000.. binnen 5 weken).
    Iets onder de waarde maar gelukkig geen restschuld.
    Hierna 7 maanden bij mijn ouders gewoond. Zag hier erg tegenop maar ik vond het ook wel weer erg leuk ondanks mijn 44 jarige leeftijd en 17 jaar uit huis. Ik vond het leuk om nog zo dicht bij mijn ouders te kunnen zijn in hun laatste levensfase (vitaal maar wel begin 80).

    Nu huur ik van iemand die het niet verkoopt maar dat eindigt ergens. Met het huidige toekomstperspectief wat hier door sommigen word voorspelt (zorg, arbeid etc) zit ik te denken om gewoon toch maar bij mijn ouders in te trekken en voor ze te gaan zorgen in de toekomst. Heb geen kinderen en een gehandicapte zus, die woont semi zelfstandig maar heeft ook zorg nodig.
    Mijn ouders hebben een afbetaald huis, niet zo groot (jaren 60) maar prima onderhouden en in een leuke straat. Ik sta nog steeds bij ze ingescheven en mochten ze er niet meer zijn dan kan ik daar (misschien) wel blijven wonen. Nu of binnen een paar jaar iets kopen is geen optie, vrije sector is te duur.

    Het klinkt wel heel ouderwets daarom vroeg ik me af wat jullie ervan vinden ? En hoe moet je zoiets belastingtechnisch aanpakken ? Ik ben een groot fan van dit forum maar ook een beetje een NoNo op dit gebied..

    hallo frank..
    je neemt niet alleen het huis over, maar ook de zorgplicht, toch?
    of heb ik je verkeerd begrepen..
    in dat geval is er een balans tussen het “nemen en geven” en ligt het gesprek iets minder “lastig”

    denk echter ook aan het kindsdeel t.o.v je zus.. tenzij je haar ook opneemt en er een hele mantelzorg konstruktie van maakt..
    ik zeg dit met oog op de aktuele awbz bezuiningen: betekent: gehandicapten en geestelijk gehandicpaten worden sinds eind 2012 gecategoriseerd en op die basis evt de tehuizen gewezen. hier voor komt in de plaats: familiaire mantelzorg.. dus een soort back to the basics..

    situatie hebben wij ook in de familie, een van de redenen waarom ik terug wil naar NL om na het wegvallen van mijn moeder (oud) om naar mijn zus te kijken ( is zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt)
    thans nog in een woonvorm, maar staat al op de lijst om er uit geplaatst te worden.
    wat er precies gepland is:
    is nog onduidelijk.. alles is in flow.. maar als puntje bij paaltje komt weet ze dat ik er voor her zal zijn.
    in ons geval geen huis over te nemen van de ouders..
    dus zelf een huis kopen..

  22. afbetaalde huiseigenaar says:

    eind van het jaar weten we iets meer over de alternatieven die haar worden aangeboden…en waaneer die dus ingaan..
    een andere woonvorm met begeleiding en een centrale keuken of toch weer iets anders..
    iedere dag laat de NL regering een nieuwe scheet.. en iedere keer stinkt die weer anders..

    ik hoop dat ik nog tijd uitstel heb .. want kopen is nog veel ste duur.

  23. Frank B says:

    afbetaalde huiseigenaar,

    Sterkte ermee, ook een lastige situatie zeg. Hopelijk kom je eruit allemaal. Je woont nu dus in het buitenland, lastig om dan weer naar NL te moeten…..

  24. Scrutinizer says:

    Frank,

    Duitsland is geen optie.
    Ik denk dat als Nico zegt “bloed in de straten” hij dit niet louter figuurlijk bedoelt (over de economie).
    Gezien de onhoudbare schuldsituatie ga ik ervan uit dat we staan aan de vooraavond van een depressie die die van de jaren ’30 in de schaduw zal stellen.
    Helaas leidt zo’n massale veraming ook al gauw tot een omslag in de social mood en een (burger)oorlog is dan niet veraf. De situatie in heel de EU is gelijkaardig. De zwakste dominostenen (PIGS) vallen als eerste maar de rest volgt wel, inclusief NL. Wat Duitsland betreft: die is misschien last man standing maar ontkomt er niet aan mee om te vallen in het dominospel.
    Net als Nico ben ik dus bezig met een exit plan.
    Ik ben slechts fractioneel jonger dan jij en mijn ouders “ietsje meer jonger” dan de jouwe (maar wel mid-70ers).
    Als je een instortende welvaartstaat verwacht (vaarwel gesubsidieerde bejaardentehuizen) en zelfs (burger)oorlog, dan neem je je ouders (en je zus) gewoon mee. Gezien het helaas geen kleuters zijn die je gewoon wel moeten volgen, is het lastig want het gaat je enorm veel moeite kosten om hen te overtuigen je te volgen naar Chile, Panama of Uruguay (louter in alfabetische volgorde). Maar … mij is het wel gelukt. Ondertussen zitten we volop in de papiermolen van de imigratieprocedure. Over enkele maanden verwachten we de cedula’s te krijgen en dan verkassen we. Desnoods nog wat later (opdat mijn vrouw nog net de kerstbonus van 2013 zou kunnen toucheren), maar ruim voor de pleuris echt uitbreekt wat m.i. nog een jaartje of 3 kan duren.
    Best wat ik je kan adviseren is: probeer je ouders te overtuigen dat het hier nog heel erg gaat worden EN werk een concrete oplossing uit.
    Dat kan je in paralel doen.
    Ik heb gedurende een jaar een hele reeks non-MSM berichten over problemen in de economie en samenleving doorgestuurd om hen bewust te maken. Pas als ze zagen dat het er inderdaad slecht uitzag en almaar erger werd (en dat voorspellingen van mezelf en experts uit de alternatieve bronnen) uitkwamen (d.w.z. voorspellingen dat we i.t.t. wat de MSM beweerden het ergste nog niet gehad hadden en er nog meer bedrijfssluitingen, werkloosheid, tekorten, nationalisaties, bailouts, shandalen etc. zouden volgen), waren de geesten stilaan rijp om hen te confronteren met de oplossing.
    Ondertussen had ik al wel signalen gezonden over emigratie en liet ik wel eens namen van kandidaat-bestemmingen vallen, kwestie van de geesten al wat op te warmen.
    Na een jaartje kaartte ik mijn voorstel aan. Maar toen was ik ook wel voorbereid en had ik een antwoord op alle voor de hand liggende vragen (uiteraard zijn er altijd wel pietluttige details die je niet kon voorzien).
    Maar zaken als criteria voor immigratie, prijzen van vatgoed en van levensonderhoud, kwaliteit van de gezondheidszorg (“is het er”) en betaalbaarheid ervan (“is het niet te duur cq. kan een 70+-er nog wel een verzekering krijgen etc.), daar moet je op voorbereid zijn.
    Wat bejaardentehuizen betreft. Dat kennen ze in Latijns-Amerika amper maar je gaf reeds aan bij je ouders in te wonen en voor hen te zorgen. Wel, als je dat in NL kan, dan kan je het ook elders.
    Bovendien: je moet je ouders duidelijk maken dat de wereld niet statisch is, maar dynamisch. M.a.w. op dit moment is NL misschien wel een beter land dan pakweg Uruguay maar anno 2018 niet meer. M.a.w. als zij nog enkele jaartjes te gaan hebben, is het niet van belang dat er in 2013 nog wel betaalbare (gesubsidieerde) bejaardentehuizen waren in NL. In 2018 zijn die er niet meer cq. is de kwaliteit zo achteruitgegaan dat “klanten” massaal aan hun bed worden vastgebonden etc. (iets wat nu reeds gangbare praktijk is doch voorlopig nog op relatief kleine schaal, maar naarmate personeelstekorten nijpender worden zal het fenomeen verder uitbreiden).
    M.a.w. ze geven niks op. Nu lijkt dat misschien zo, maar t.z.t. is hun vergelijkinspunt (de situatie in NL) zo geerodeerd dat Uruguay ECHT beter zal zijn, deels t.g.v. vooruitgang in dat land en deels t.g.v. enorme achteruitgang/ineenstorting van NL en de hele EU.
    Een ander voordeel is dat lonen in die landen lager zijn, waardoor je ook een inwonende meid kan nemen.
    Een permanente meid is niet echt goedkoop maar kost pakweg zoveel als wanneer je hier (in het zwart) een poetsvrouw 2 dagen per week 8u zou laten komen.
    Anders gezegd: het is betaalbaar en als je daardoor niet naar een duur tehuis moet, dan spaar je heel wat kosten uit. Een tehuis kost immers minimaal het dubbele.
    Tot slot: als je het serieus neemt, begin dan in dat eerste jaar “opwarmingsfase” alvast Spaans te leren. Dan zien ze ook dat het je ernst is en niet zomaar een gril. Bovendien, zal je het dadelijk ook wel nodig hebben en dat beseffen zij ook wel. Dus dan is het toch wel een geruststelling dat zoonlief het woord kan voren tegen de makelaar, de notaris etc.
    Veel succes ermee.

  25. Nico de Geit says:

    Frank B,

    Ruzie over de erfenis komt veel voor. Als je moet delen met je zus kan het handig zijn dat het huis van je ouders verkocht wordt. Als je dat huis toch koopt ga je dus beleggen met geleend geld.

  26. afbetaalde huiseigenaar says:

    Frank B,

    je zegt het..
    maar daar ik van kleins af aan met de situatie vertrouwd ben, is het dus niet zo een grote stap als wanneer je er plotseling mee gekonfronteerd wordt..

    moeders gezegd dat ze nog effe mot volhoue.. grins

    en de prijzen van OG zakken tenminste..
    kan me niet snel genoeg gaan.. 🙂

  27. karel says:

    OT

    Slecht woonakkoord:

    -Woningcorporaties investeren minder waardoor er minder werk is in de bouw waardoor er ontslagen vallen,die bouwvakkers gaan de bijstand in dat KOST geld. Tevens wordt er geen belasting betaald over de huizen die niet gebouwd worden dat brengt dus geen geld in het laatje van de overheid.

    -De corporaties moeten huizen verkopen om die huurdersheffing te kunnen betalen dus er komen meer huizen op de markt die verkocht MOETEN worden, dat drukt de prijs van een koopwoning.

  28. Eric406 says:

    Afgelopen maand in Peru geweest, is ook een aardige bubble aan het ontstaan. Verder wordt het land op dit moment volgepompt met krediet, het geld moet toch ergens heen blijkbaar.
    Ook interessant is het verhaal van de Fonavistas. Fonavi (Fondo Nacional de Vivienda) in 1979 in het leven geroepen om de Peruaanse werknemer in staat te stellen een eigen huis te kopen. In 1998 heeft de regering alle geld bestempeld als solidariteits belasting. Staat dit ons ook te wachten met ons pensioen??

    Hoe dan ook, door mijn afwezigheid kon ik de vastgoedveiling Gelderland niet volgen. Dus ik dacht bij mijzelf, kom laat ik het notariskantoor eens bellen om te vragen waarvoor het pand gegund is. Krijg ik tot mijn verbazing te horen dat ze deze informatie niet mogen doorgeven. (nota bene een openbare veiling)
    Weet iemand toevallig waar het pand Klokstraat 48 in Apeldoorn voor gegund is??
    Verder valt het mij op dat dit soort informatie niet meer (of nauwelijks) op veilingbiljet vermeld wordt. Wellicht moeten we dit zelf gaan vermelden? Ik wil de vastgoedveiling Gelderland wel volgen, en de behaalde resultaten hier bekend maken. Nog andere liefhebbers voor de overige regioveilingen??

  29. Frank B. says:

    afbetaalde huiseigenaar,

    Ik begin me er ook bewust van te worden, toch een zorg als mijn ouders er niet meer zijn, hoewel ik na mijn scheiding weer alleen voor begin voor te staan. Hoewel, aan mijn ex had ik niet veel op dat vlak 🙂
    En mijn zuster is wel gehandicapt maar beslist niet op haar achterhoofd gevallen…

    Laat die prijzen maar zakken idd.

    Wat ik trouwens niet begrijp is dat een vriend van mij zijn appartement niet verkoopt maar dat er nu wel iemand is die het voor 1000 euro per maand wil huren !! Wat een prijzen….

  30. afbetaalde huiseigenaar says:

    waarom niet gewoon met de prijs naar benden..
    maar nee he.. hij wil de full monty..
    quote uit funda:

    “Wittelterweg 12, 7986 PK Wittelte.

    Unieke aanbieding !!
    In verband met de terughoudendheid van de banken op het gebied van hypotheekverstrekking is de eigenaar van dit object bereid om een gedeelte van de koopsom om te zetten in een hypothecaire geldlening onder nader overeen te komen voorwaarden. ”

    nu worden dus de eigenaren tot een nieuw bank!!
    als of we al niet genoeg ellende hadden..
    naar beneden met die prijs..

  31. cartoonist says:

    Eric406: Wellicht moeten we dit zelf gaan vermelden? Ik wil de vastgoedveiling Gelderland wel volgen, en de behaalde resultaten hier bekend maken. Nog andere liefhebbers voor de overige regioveilingen??

    Ik wil de komende veiling in Goes, regioveiling zeeland, op 7 maart bezoeken en zal hier de resultaten posten.
    De veilingresultaten hier posten is inderdaad een van de beste manieren om de hogehuizenprijzenminners te dwarsbomen en de potentiele kopers te tonen wat reeele prijzen zijn.

    Wat betreft je ervaringen in Peru. Banken zijn multinatinals die wereldwijd opereren. Geld als water hebben ze beschikbaar als het om kredietexpansie gaat.
    De winsten voor bonusontvangers en aandeelhouders kunnen zodoende worden gemaximaliseert.
    Als de kredietexpansie dan tegen de grenzen aanloopt dan stappen de banken over op de kredietcontractie methode. De verliesgevende onderdelen worden in een badbank geparkeerd en naar de staat geloosd d.m.v. bailouts of nationalisatie.
    De bevolking wereldwijd wordt opgezadeld met staatsschulden veroorzaakt door onverantwoord megalomaan bankiersgedrag en een corrupt politiek bestel.

  32. Expat says:

    Scrutinizer,

    Jemig, je ouders van in de 70 vol angst proppen om ze vervolgens op hun leeftijd door een hele emigratie te laten gaan, waarna ze gedurende hun laatste jaren in een vreemd land met vreemde taal terecht komen, omdat je bang bent dat er een burgeroorlog uitbreekt?! Arme ouders.

    Je moet er maar op komen…

  33. jodha says:

    Eric406,

    Ook in Azie is het aansmeren van debt de laatste jaren populair geworden. Dit is enkel in het belang van de centrale banken die geld drukken, en met aansmeren van schulden macht over de mensen afdwingen. De koppeling aan agribusiness maakt dat de mensen zonder gebruik geld geen toegang meer hebben tot voedsel. Dit is de grootste dictatuur ooit, en nu georganiseed door de families die het geld drukken.
    Helaas is de pers gescheiden. Ware dit niet zo dan zouden de beleidsmakers en andere mensen in deze regios de europese landen als waarschuwing kunnen zien en de plannen van de bankiers afwijzen.

  34. trawler says:

    Historisch gezien lijkt de kans op problemen in Argentinie groter dan in Nederland…

  35. Claude says:

    Van Poelgeest, die zich hierboven nog eventjes te kijk zette door Deventer een soort Amsterdam-Oost te noemen, legt wel degelijk de vinger bij de zere plek.

    Van Poelgeest wil verhuislening bij restschuld http://nul20.nl/van-poelgeest-wil-verhuislening-voor-restschuld

    Nul 20: “Van Poelgeest wil woningverkopers op weg helpen wier huis ‘onder water’ staan: “In plaats van met een hypotheekbank kan je met een tiende van dat geld veel meer bereiken: de overheid financiert de restschuld tegen een schappelijke, normale rente.” Hij reageerde daarmee op het PvdA-voorstel om een gemeentelijke hypotheekbank op te zetten. Op zijn blog licht hij zijn plan als volgt toe: “Alle plannen en plannetjes richten zich op de (startende) koper. Hoewel ik niet wil ontkennen dat die het zwaar heeft zijn de problemen voor veel woningbezitters nog groter. Amsterdamse woningen zitten vol stelletjes die graag wat groter willen wonen. Met alleenwonenden die niets liever willen dan samenwonen met hun grote nieuwe liefde. Met gepensioneerden die graag willen verhuizen naar iets kleiners zonder trap. Ze kunnen echter niet weg want hun huis levert minder op dan hun hypotheek en het financieren van de restschuld kan alleen tegen heel hoge rente.”

    Ik heb liever dat de overheid restschulden van verkopers financiert, dan kopers extra leningen toestopt zodat verkopers geen verlies hoeven te maken. Liever nog heb ik in het geheel geen bemoeiende overheid, maar dit zou zo maar eens een keer een flinke extra zet naar beneden kunnen geven.

    Stop de starterslening, start de verkoperslening!

  36. ll says:

    Geenstijl.nl

    Een Raborapport Vers van de pers…. 🙂

    http://www.geenstijl.nl/archives/images/raborapport.pdf

  37. peter z says:

    waneer gaan NVM Januari cijfers publiceren? ik heb niks gezien (gemist?)

  38. Scrutinizer says:

    Expat,

    Laten even terug gaan naar mid jaren ’30.
    Wat in die context te denken van volgende quote:

    Expat: Jemig, je ouders van in de 70 vol angst proppen om ze vervolgens op hun leeftijd door een hele emigratie te laten gaan, waarna ze gedurende hun laatste jaren in een vreemd land met vreemde taal terecht komen, omdat je bang bent dat er een burgeroorlog uitbreekt?! Arme ouders.

    Je moet er maar op komen…

    Welnu, wie toen in weerwil van alle officiele desinformatie (“gaat u maar lekker slapen”) de bui zag hangen en zich tijdig uit de voeten maakte, is wel mooi de dans ontsprongen.

    Het enige wat ik deed, is 2 mensen die door alle MSM de werkelijkheid niet meer zagen, de ogen openen.
    Ik verzon zelf geen feiten zoals de MSM dat wel doet(bv. “de euro heeft ons veel welvaart opgeleverd” of “de multiculturele maatschappij is een zegening” of “het dieptepunt ligt al achter ons” of nog leuker in augustus 2008 “dat is een louter Amerikaans fenomeen. Hier in Europa kan dat niet gebeuren. Wij hebben een veel beter toezicht op onze banken”) maar ik presenteerde slechts die zaken die het journaal en de regimepers nooit haalden en die voorspellingen van “Austrians” en contrarian beleggers die net als ik jaren geleden de bui al zagen hangen en ondertussen i.t.t. MSM een track record hadden opgebouwd van voorspellingen die wel uitkomen.

    Angst inboezemen? Tja, wat ons te wachten staat is ook niet mis. Maar daar ben ik natuurlijk niet voor verantwoordelijk. Ik heb de kredietcrisis niet veroorzaakt of de ontsporing van de overheidsfinancien en de onvermijdelijke instorting van de welvaartsstaat, de massale verarming en eruit resultrende sociale onlusten.
    U moet niet schieten op de boodschapper.

    In tegendeel: juist als ik -die overigens in 2001 de vastgoedcrisis en sinds 2003 de erbijbehorende kredietcrisis voorspelde- van mening ben dat er ons iets ergs te wachten staat, wat is volgens u dan het beste: a) Niks zeggen en mensen aan hun lot overlaten? of b) Hen waarschuwen en een oplossing uitwerken voor hun probleem?
    Zou u liever willen dat de 70ers dadelijk in oorlogsgebied wonen waar hospitalen en bejaardentehuizen, indien niet kapotgeschoten, disfunctioneel zijn wegens gebrek aan financiele middelen?
    Of is het toch maar beter om hen tijdig te evacueren, een huis te kopen in een aangename omgeving in een land met betere middellange termijnvooruitzichten en hen via een achterpoortje ondertussen wel lekker te hebben verzekerd bij een zorgverzekeraar met eigen top-kwaliteit hospitaal?

    Zegt u het maar…

  39. Scrutinizer says:

    Addendum

    1) inmiddels zijn ze er al een keer of 4 geweest en zien ze in dat het er prettig vertoeven is en zijn ze bekend met het klimaat, het prijsniveau, het eten, de hospitalen etc. en hebben ze er al enkele kennissen gemaakt, waaronder (doch niet uitsluitend) andere visionaire expats en vaak uit de zelfde leeftijdscategorie

    2) Spaans is niet zo moeilijk te leren, vooral niet voor mensen die reeds vloeiend Frans praten (N.B. mijn moeders moedertaal en voor mijn vader een taal waarin de helft van zijn carriere zich afspeelde). Maar zelfs voor een doorsnee 70-er die geen Alzheimer heeft is het best te doen. En zelfs al zou het toch lastig zijn, bedenk dan het volgende: in het dagelijkse leven kan je ook wel zonder. Voor sociale contacten kan je met Engels terecht in expat kringen en alleen af en toe is het belangrijk maar als je dan een zoon of (expat)kennis hebt die effe mee kan gaan naar pakweg het loket waar je je rijbewijs o.i.d. wil omwisselen, dan lukt het ook wel. Maar met name voor mijn ouders is het dus niet zo moeilijk. Maar al zou het moeilijk zijn, wat heb je dan het liefst, een zorgeloze oude dag met af en toe een taalprobleem of leven in een land in staat van (burger)oorlog waar ook geen voorzieningen meer zijn, zelfs al zou je ze in je eigen taal hebben kunnen krijgen als ze er nog wel geweest waren?

  40. lorenzo says:

    overweeg elders te wonen en postadres in ollanda . In dit digitale wereldje van een afstand bekijken allemaal. Een wijntje hoeft niet meer te kosten dan € 1.50 met uitzicht …

  41. snorkel says:

    Claude: Stop de starterslening, start de verkoperslening!

    Eindelijk! Ik roep het al meer dan een jaar! Als je zo nodig iets moet doen en moet kiezen tussen je geld inzetten voor:
    A) Betaalbare prijzen en lagere schulden voor toekomstige generaties omdat het verkopers mogelijk wordt gemaakt met onderwaarde te verkopen
    B) Hogere prijzen en hogere schulden voor toekomstige generaties om het kopers mogelijk wordt gemaakt meer te lenen
    … Dan moet je natuurlijk altijd voor A kiezen!

    Neemt niet weg dat verlies nemen de normale gang van zaken is… Maarja, in Nederland bestaat dat niet. Dus dan maar verlies financieren, we willen toch zo graag alles financieren hier 😉

  42. Mastah says:

    Scrutinizer,

    Ik denk dat je je teveel angst laat inboezemen mbt een (burger)oorlog. Ja, het kan heel erg fout gaan met het financieel en monetairsysteem. Maar dat is in het verleden wel vaker gebeurd, maar dat resulteerde niet altijd in een regelrechte oorlog.
    Kijk bijvoorbeeld naar het vallen van de Sovjet-Unie in de Centraal-Europese landen. Deze mensen hun geld ontwaarde extreem snel, al hun zekerheden vielen weg, de elite werd weggestuurd en er was paniek. Maar binnen een korte periode, werd er weer een nieuw systeem opgetuigd waarbinnen iedereen weer voldoende kansen kreeg. De bevolking was immers toch overwegend goed opgeleid, ze hadden een beroep, je kende je buren, er werd nog voedsel verbouwd en er was een vernieuwd toekomstperspectief.

    Datzelfde kan ook in Nederland (en de rest vd EU/Wereld). Als het systeem niet meer functioneert wordt er op de reset-knop gedrukt en proberen we het nog een keer. En zolang mensen daar perspectief hebben komt het wel goed. Dat je het liever niet mee maakt, en daarom je heil zoekt in Zuid-Amerika kan een prima overweging zijn als je nog jong bent. Maar als je oud bent denk ik dat je liever onzekere tijden in een bekende omgeving hebt, dan dat je ook eventuele onzekere tijden tegemoet gaat in een volledig onbekende omgeving.

  43. Grondschrijver says:

    ll: Kan geen link vinden, komt nog wel, denk ik.

    http://nos.nl/audio/478303-gemeente-leidschendamvoorburg-verlaagde-grondprijzen.html

    Goed commentaar van De Zeeuw trouwens:

    Interviewer: “…dan geven ze daarmee indirect steun; subsidie, oordeelt Europa.”

    De Zeeuw: “Oordeelt Europa. Dat is een regeling die in zijn oorsprong ook wel zoden aan de dijk zet, want die is bedoeld, bijvoorbeeld voor als België een staalindustrie steunt met subsidie, dan maak je de concurrentieverhouding met andere staalbedrijven ongelijk. Maar hier is er geen sprake van dat een ander bedrijf die positie van die marktpartijen zou willen overnemen…”

    En dan mijn commentaar:

    Gemeenten maken misbruik van hun monopoliepositie en doen ook aan kartelvorming; dáár zou Europa, Kroes (?) wat aan moeten doen.

    Nog even voor de overvolledigheid mijn uitleg waarom dat dan zo is:

    Gemeenten bepalen via het bestemmingsplan precies wat voor soort bouwwerken er op welke locatie – mogen – worden neergezet en hebben daarnaast ook nog een groot deel van de grond in handen, …wat op zichzelf niet eens zo verkeerd is. Wat echter wél verkeerd is, is dat zij de grondprijs niet door de (huidige) markt laten bepalen, maar dat zij deze via allerlei vage rekenmethodes bepalen zoals de residuele methode of een grondquote. Met de eerste (residuele methode) lijkt op het eerste gezicht niet eens zo heel veel mis te zijn, zij het niet dat de grondprijs wordt bepaald aan de hand van verkoopprijzen van enigszins vergelijkbare huizen in de omgeving – die soms wel járen geleden zijn verkocht. Ja soms wordt de grondprijs zelfs bepaald aan de hand van historische verkoopprijzen van huizen in een andere gemeente… Tel daarbij op dat gemeenten soms openlijk met andere gemeenten afspreken om de prijzen niet te verlagen omdat dat slecht zou zijn voor ‘de markt’ (en natuurlijk vooral omdat dat slecht is voor de waarde van de woningen van gemeenteambtenaren en andere inwonenden/kiezers), …dan heb je het niet alleen over misbruik van monopoliepositie, maar ook over kartelvorming 🙁

  44. lapje says:

    Ik dacht dat ik een zwartkijker was… ik heb nog wel een beetje geloof in de mensheid. Mensen passen zich aan als de omstandigheden ze daartoe dwingen. Of Nederlanders het verdienen of niet, ik zal vechten voor Nederland als het nodig is. Dat ben ik toch op z’n minst aan onze kinderen verschuldigd.

  45. snorkel says:

    ll:
    Geenstijl.nl

    Een RaborapportVers van de pers….

    geenstijl.nl/archi…ages/raborapport.pdf

    Met een simpele waarheid die zo simpel is dat de NLse regering ‘m niet ziet:

    Neither pensions nor home equity can be easily liquidated. The latter will increase further as households are increasingly forced to repay their mortgages.
    This is good for financial stability at both macro and micro level. There is, however, one big drawback. When real disposable income of households diminishes
    due to austerity, rising unemployment and negative purchasing power and the
    situation continues to be highly uncertain, fiscal consolidation will have an even
    stronger braking effect on economic growth because households will have no
    other option than to consume less. The negative outlook regarding the development of both capital and income will strengthen this effect. It is no surprise,
    therefore, that in recent years the decline in private consumption has been the
    largest drag on output growth. In such situations, fiscal multipliers are greater
    than in times of economic strength.

    Oftewel: Van een kale kip kun je niet plukken.

  46. Scrutinizer says:

    Mastah,

    Ik heb geen glazen bol en hoop overigens dat ik me vergis. Maar ik zie 2 gevaren (die mekaar overigens niet hoeven uit te sluiten).

    Een eerste is dat de massale verarming leidt tot het zoeken naar een zondebok. In de naziduitsland waren dat de joden en dat de beschuldigingen aan hun adres uiteraard ontecht waren, heeft hen niet beschermd tegen de massa die blindweg viel voor de retoriek van een “sterke man” die hen een perspectief bood (althans volgens allerlei beloftes die er bij de onnadenkende toehoorder als koek ingingen).
    Deze keer is het nogal voorspelbaar dat Moslims de schuld van alles zullen krijgen. Of dat terecht is, is daarbij irrelevant voor het verdere verloop van de geschiednis. De beschuldigingen aan het adres van de joden destijds waren ook onterecht maar dat heeft zoals gesteld niet voorkomen dat er nare dingen volgden.

    Er is evenwel 1 groot verschil tussen destijds en nu. En dat is dat de joden slechts 2% van de bevolking uitmaakten en in wezen slechts de keuze hadden tussen zich uit de voeten maken naar veiliger oorden zoals New York of blijven en dan maar het beste hopen (en dan eerder het slechtste als lot ondergaan), maar no way dat zij met 2% zouden kunnen terugslaan.
    Moslims zijn vandaag een veel grotere groep in onze samenleving en bovendien wonen ze niet gelijkmatig verspreid over het land (zo ontbreken ze bv. in rurale gebieden) doch daar waar ze zijn, vormen ze enorme concentraties bv. 40% of meer in de grote steden. M.a.w. je mag verwachten dat zij zich niet zomaar laten doen en wel zullen terugslaan.
    Ik herhaal daarbij dat het op persoonlijk vlak onbelangrijk is wie er wel of geen gelijk heeft. De dag dat een verdwaalde kogel die door onze straat vliegt mijn dochtertje velt, kan het me niet schelen welke bevolkingsgroep begonnen was en of die wel of niet gelijk had etc.
    Punt is: uit zo’n leefomgeving moet je gewoon weg voor het zover komt.

    Lange tijd vreesde ik dus voor een burgeroorlog en ik acht die mogelijkheid nog steeds reeel. Maar dat wil niet zeggen dat dit het enige is wat ons kan overkomen.

    Een kleine 2 jaar geleden las ik ineens een boek over de achtergronden van (o.a.) de eerste wereldoorlog en dan wel zaken die je in de MSM niet leest. En dat is pas beangstigend. Want nu ik die informatie ontdekte, werd de parallel tussen de vooravond van WOI en vandaag ineens erg duidelijk.

    http://mises.org/books/great_wars_great_leaders_raico.pdf

    Lees dit boek en stel je de vraag hoe lang het zal duren eer er opnieuw een oorlig tussen de landen uitbreekt.

    WAARSCHUWING: de inhoud van het boek kan uw hele wereldbeeld op zijn kop zetten.

    Let wel: het boek is uitdrukkelijk NIET pro-Duits (en al helemaal niet pro Hitler immers de focus is nou net WOI) doch eerder “anti-anti-Duits”. Je beeld over (de leiders van) Frankrijk, Rusland, VK en VS zal nogal veranderen. Na lectuur begint u waarschijnlijk een petitie om de Rooseveltlaan of het Churchilplein in uw buurt een andere naam te geven.
    Maar … wie heeft het geschreven? Een of ander gefrustreerde Duitser? Neen, een Amerikaans historicus en universiteitsprofesor. Ja, dan toch minstens een of ander racistisch kukluxclan element met nazi-sympathien en denkbeelden? Toch niet: Ralph Raico is joods en zijn ouders zijn destijds Europa ontvlucht voor de Nazi’s. Dat weerhield hem er evenwel niet van om historische feiten te onderzoeken en overzichtelijk voor u neer te pennen. En als dit het boek is wat voorheen gebrainwashte mensen (die op school altijd de versie van de overwinnaar krijgen) de ogen tijdig opent en daardoor tijdig doet besluiten om te verhuizen en alzo hun leven in veligheid te brengen dan heeft de man veel goeds gedaan. Zodoende kan een historicus dus levens redden. Hij hoeft zelf geen conclusies te trekken of aanbevelingen te doen. Louter door de feiten te kennen, kan men nu parallellen zien die voorheen niet duidelijk waren omdat het vergelijkingsmateriaal ontbrak (cq. de feiten daarover verzwegen of verdraaid werden). Wie dankzij dit boek de parallellen wel ziet, moet dan zelf maar weten wat ie eruit concludeert en welke beslissingen ie neemt in zijn leven.

  47. Expat says:

    Scrutinizer,

    Kijk op die leeftijd kun je niet meer aarden in een ander land. Dus je ouders worden hiermee ongelukkig. Punto.

    Emigreren gaat best vaak fout, omdat mensen hun wortels onderschatten. Je hebt echt een passie (vrouw, land, hobby, werk) of noodzaak (armoede, vergeten) nodig om het te laten slagen. Met emigreren uit angst ga je daar een beetje zitten wachten tot het moment dat het een noodzaak bleek te zijn. Daar ga je niet gelukkig van worden.

  48. Mastah says:

    Scrutinizer: Een eerste is dat de massale verarming leidt tot het zoeken naar een zondebok.

    [knip]

    Scrutinizer: De dag dat een verdwaalde kogel die door onze straat vliegt mijn dochtertje velt, kan het me niet schelen welke bevolkingsgroep begonnen was en of die wel of niet gelijk had etc.
    Punt is: uit zo’n leefomgeving moet je gewoon weg voor het zover komt.

    Mijn punt is, dat er vaker verarming heeft plaatsgevonden in de geschiedenis. Dit heeft soms geleid tot (grote) oorlogen. Dat heeft te maken met welke leiders er op staan, hoe goed hun retoriek is, wat natuurlijk überhaupt hun plannen zijn, maar ook veel te maken met de cultuur, identiteit/nationalisme en het wijten aan externe factoren. Als er 1 groep is die onderling sterk met elkaar verbonden is, en armoede van een (geloofwaardig aanwijsbare) externe factor (zoals een overheerser, een elite, of een partij die de vorige oorlog gewonnen heeft) dan kan dit effect optreden. Maar dat hoeft dus lang niet zo te zijn. Toen Argentinië down the drain ging, gingen ze na de eerste protesten/relletje hun eigen land en munt weer repareren. Ze gingen niet bepaalde volkeren/landen de oorlog verklaren. Hetzelfde gebeurde in Centraal-Europa bij de val van het communisme, en zo zijn er nog tal van voorbeelden.

    Scrutinizer: mises.org/books/gr…at_leaders_raico.pdf

    Lees dit boek en stel je de vraag hoe lang het zal duren eer er opnieuw een oorlig tussen de landen uitbreekt.

    Wees kritisch op al je bronnen. Je mag kritisch zijn op MSM, maar onderschat ook de belangen van Mises.org niet. Zij hebben een link met de goud-verkopers en die hebben baat bij het doom-prediken voor hun handeltje. Ik ga het boek trouwens wel lezen, hoor (maar geef me ff de tijd :P), kan nooit kwaad. Maar blijf zelf nadenken 😉

    Anyway, emigreren blijft een groot iets. Mijn partner is zelf geëmigreerd om bij mij te kunnen zijn. En dat was nog binnen Europa, en niet altijd even makkelijk. Naar een ander continent, op 70-jarige leeftijd, voor een oorlog die er nog niet is te ontlopen, lijkt mij persoonlijk meer kwaad dan goed doen.

  49. Scrutinizer says:

    Mastah,

    Gelukkig hebben mijn ouders wel in een 4-tal landen gewoond in hun leven (en mij toen meegeseuld als kind!), dus wat dat betreft zijn ze wel mantaal flexibel. Toegegeven dat was steeds in Europa, maar de bestemming nu is er een die wel heel erg Europees aandoet. Je want je er eigelijk gewoon in Zuid-Spanje, maar dan wel dat van de jaren ’80 voor de massa-immigratie op gang kwam.

    Bovendien is (misschien op Calve Pindakaas na) alles er wel te krijgen, en is het weer er goed, zijn de mensen er vriendelijk en is m.n. de groep Amerikaanse en (niet-Spaanse) Europese expats wel een hechte community.

    De opoffering is dus niet erg groot (zeker niet als hun enig kind en verder nageslacht daar ook wonen).
    D.w.z. als er in Europa wel flinke ellende komt, was het sowieso een goede move uiteraard maar zelfs indien dit achterwege blijft, is het niet bepaald een enorme straf om daar je laatste levensjaren te slijten. In tegendeel zelfs. Er zijn ook voldoende mensen die zonder oorlogsscenario’s besluiten daar neer te strijken. En zoals gezegd: de taal is geen probleem. Ik voorspel dat mijn ouders, als ze er eenmaal wonen, na 1 cursus en verder veel exposure via kranten en TV, binnen het jaar voldoende vlot Spaans spreken voor alledag. Af en toe zullen ze misschien wel eens een woordenboek moeten raadplegen om een belastingformulier in te vullen of zo.

    Overigens over emigratie gesproken: mijn vrouw is Chinese. Ik leerde haar kennen toen ik in 2005 een half jaar in Beijing woonde. Ik weet wel waar ik over spreek 😉
    En last but not least: mijn vader zag in ’41 het levenslicht in het VK, nadat zijn familie gevlucht was terwijl zijn moeder zwanger was. Hij is dus wel op het continent verwekt maar betrad de aarde op het Albion. Voor mijn vader’s geboorte was het zijn grootvader die het initiatief tot vluchten had genomen, nu is het zijn zoon 🙂 En tussentijds was hijzelf het die zijn gezin (voor carriedoeleinden – lees: voor het slijk der aarde) 😉 af en toe deed verhuizen.

    Het misesinstutuut is wel wat ouder dan de huidige goud bullmarket en zeker niet opgericht als promotie ervan. Dat Austrians iets met goud hebben, was ook al langer dan het bestaan van de huidige generatie goudverkopers en last but not least: “Great Wars & Great Leaders” gaat in de verste verte niet over goud. Dus vanuit die hoek vrees ik geen bias.
    Leuk dat je het gaat lezen, trouwens. Het is nl. helemaal niet zo dik en leest makkelijk weg gezien de handige indeling in hoofdstukken per oorlog (ook de Koreaanse etc.). Als het je alleen om WOI te doen is, hoef je dus ook niet alles te lezen maar het boek is zonder meer een topper dus ik raad zeker aan om het wel helemaal te lezen: een echte eye opener.

  50. Scrutinizer says:

    Addendum:
    Je hebt gelijk dat het niet gegarandeerd hoeft tot een oorlog te komen, maar de kans is wel reeel (en in onze geviseerde bestemming is het sowieso aangenaam toeven, ook zonder oorlog in Europa).

    En wel grappig is dat je Argentinie aanhaalt.
    In de crisis van 2002 is dat inderdaad niet omgeslagen naar iets anders maar een vorige keer wel: 30 jaar geleden ging het er economisch slecht en om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden creerde men een buitenlands probleem om alzo het volk te verenigen. Een gezamenlijke externe vijand: een truukje zo oud als de straat.

    Voor de kust lag een groepje eilanden dat er uiteraard al lag van voor de ontdekking van Amerika en dat al decenia (zoniet eeuwen) Brits gebied was, maar “ineens” was dat in 1982 een probleem volgens het toenmalig Argentijns bewind en dus begonnen ze maar de Falkland oorlog…

  51. Hugo says:

    Scrutinizer,

    Goed betoog, je hebt er duidelijk goed over gedacht, onderzocht en ik wens jullie het beste. Ik herken veel van de zaken waar je je zorgen om maakt. Ik hoop ooit dezelfde stap te kunnen maken. Ik zal het boek van mises zeker lezen!

    Trouwens, ben je de Scrutinizer van zapruder?

  52. Adamus says:

    jodha:
    Eric406,

    Ook in Azie is het aansmeren van debt de laatste jaren populair geworden. Dit is enkel in het belang van de centrale banken die geld drukken, en met aansmeren van schulden macht over de mensen afdwingen. De koppeling aan agribusiness maakt dat de mensen zonder gebruik geld geen toegang meer hebben tot voedsel. Dit is de grootste dictatuur ooit, en nu georganiseed door de families die het geld drukken.
    Helaas is de pers gescheiden. Ware dit niet zo danzouden de beleidsmakers en andere mensen in deze regios de europese landen als waarschuwing kunnen zien en de plannen van de bankiers afwijzen.

    Ik hoorde van Nederlander die op philipijnen microkredieten “verkocht”. Schijnt handel in te zitten.

  53. Adamus says:

    lorenzo:
    overweeg elders te wonen en postadres in ollanda . In dit digitale wereldje van een afstand bekijken allemaal. Een wijntje hoeft niet meer te kosten dan € 1.50 met uitzicht …

    Er gaat nog flink werk van gemaakt worden om de vervuiling in de GBA op te schonen. Postadres is niet genoeg (helaas).

  54. Scrutinizer says:

    Hugo,

    Dank voor het compliment.
    Zapruder ken ik niet.
    Jammer dat er daar iemand dezelfde naam gebruikt.
    Ik ben wel dezelfde Scrutinizer die soms reageert op vrijspreker.nl en op tijd.be

  55. cartoonist says:

    Frans: corporate fascism
    rtl.nl/components/…ergang-sns-reaal.xml

    De puppetmaster trekt aan de touwtjes van marionet dijsselbloem. Zijn mond beweegt en er klinkt “De overheid wil geen onderzoek naar de ondergang van SNS Reaal”

  56. latida says:

    Adamus: Er gaat nog flink werk van gemaakt worden om de vervuiling in de GBA op te schonen.Postadres is niet genoeg (helaas).

    Waarom niet eigenlijk? Zolang je geen aanspraak maakt op sociale voorzieningen en geen belasting ontduikt is het toch volkomen legaal? Je mag toch zeker wel een aantal jaren de wijde wereld intrekken als je daar zin in hebt en zal toch ergens een officieel adres moeten hebben?

    Wat is er dan precies aan de hand met de GBA en waarom is die vervuild?

  57. lorenzo says:

    zeker , gewoon legaal , veelal 186 de tijd er te verblijven als non-resident , in Europa althans .
    Nadeel in deze , enige jalousie kan sprake van zijn.

  58. cartoonist says:

    Gemeenten hebben speciale ambtenaren die aan de deur komen om te onderzoeken wie op een bepaald adres woont.
    Gemeenten hebben tegenwoordig een apart stel formulieren in te vullen als je een postadres wil aanvragen.
    Je moet exact invullen waar je de laatste 3 maanden hebt overnacht.
    Je moet aangeven waar je de komende maanden denkt te overnachten.
    Je moet aangeven waar je eventueel je spullen/meubilair hebt opgeslagen.
    Je kunt je voor maximaal 8 maanden een op een postadres laten inschrijven.
    Je moet je inschrijven in de plaats waar je 2/3 van de tijd verblijft.
    Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan wordt je gewoon uitgeschreven uit Nederland.

  59. ll says:

    Postadres heb je nodig in NL voor de belastingdienst ( die stuurt geen post naar buitenland ) , ook al woon je in Timboektoe 🙂

    http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb.html

  60. Lex says:

    Expat: Jemig, je ouders van in de 70 vol angst proppen om ze vervolgens op hun leeftijd door een hele emigratie te laten gaan, waarna ze gedurende hun laatste jaren in een vreemd land met vreemde taal terecht komen, omdat je bang bent dat er een burgeroorlog uitbreekt?! Arme ouders.

    Je moet er maar op komen…

    Helemaal eens. Jaag ze toch niet zo de stuipen op het lijf. Zorg dat je zelf liquide bent, en goed opgeleid bent. Dan is emigratie zo te regelen, en als echt de pleuris uitbreekt, dan gaan ze vanzelf snel mee zonder ze onnodig bang te maken.

    Zo weet mijn moeder dat het er heel erg slecht voorstaat zonder dat ik dat telkens onder haar neus hou. Afgelopen decade goed opgeleid en een hele vette bankrekening, dus emigreren is eitje. zeker naar Canada, UK, zuid afrika etc. Omdat saldo dermate hoog is dat ik vele jaren voor ons beiden levensonderhoud kan borg staan en hoog opgeleid ben, is volgens de diverse ambassades emigratie doodeenvoudig. Dus waarom zou ik mijn moeder de stuipen op het lijf jagen.

    Ze vraagt wel eens wat ik van de economie vind, en dan vertel ik het wel eerlijk, en neem maar van mij aan dat Kees de Kort, Marc Faber en Jim Rogers nog vrolijk te typeren zijn ten opzichte hoe ik het dan vertel (en met cijfers onderbouw).

    Bij collega’s doe ik dat niet meer. Laatst een gehad die echt bang werd. Tsja, dan hou ik mijn mond wel. Maar ik krijg geen tegenspraak op mijn interpetaties en cijfers die ik gebruik. Maar voor mezelf en mijn familie heb ik al diverse zaken geregeld. Linksom of rechtsom, mij pakken ze nergens meer mee.

    En de belastingdienst….. Ach, als ze een nieuwe Brenton Woods truuk uithalen, zijn ze bij mij aan het verkeerde adres (if you know what I mean…).

  61. cartoonist says:

    ll,

    Ja voor verplichtingen zoals de belasting blijf je Nederlander ook al heb je geen bekende woon of verblijfplaats. Echter voor alle regelingen waar je bij gebaat bent wordt je uitgeschreven uit het GBA.
    Ik denk b.v. aan opbouw AOW.

  62. cartoonist says:

    toevoeging voor ll

    Ik heb kortgeleden een brief ontvangen van de gemeente waar ik stond ingeschreven. Zij kwamen er achter dat ik niet op dat adres woonde dus stuurde de gemeente in brief waarin letterlijk staat :

    Op grond van art 66 wet GBA bent u verplicht schriftelijk aangifte te doen van een adreswijziging.

    knip/knip

    Indien wij binnen twee weken geen reactie van u hebben ontvangen, zullen wij het onderzoek naar uw verblijfplaats voortzetten. Bij het ontbreken van een adres zijn wij genoodzaakt u per xxxxx uit te schrijven van het adres waar u nu staat ingeschreven. Dit heeft tot gevolg dat u uitgeschreven wordt uit Nederland wegens vertrek met onbekende bestemming.

  63. Scrutinizer says:

    Lex,

    U kan naar Canada. Bravo.
    Ik ook. Maar oudjes niet.
    Daarom vielen voor mij o.a. Canada en Australie af.
    In andere landen zien ze gepensioneerden juist graag komen, zoals Panama. Weer andere maakt het niet uit als je maar voldoende geld/inkomen hebt, zoals Uruguay.
    Maar wetten willen wel eens veranderen en naarmate er ineens meer (“te veel”) geinteresseerden komen, worden de criteria aangescherpt.
    Menigeen die vandaag nog een residence permit in Uruguay zou kunnen bemachtigen (en dan niet verplicht is er langer dan een vakantie per jaar door te brengen en dus de facto verder lekker in NL kan blijven met een plan-B op zak), zal over 5 jaar als mensen met miljoenen tegelijk de EU willen verlaten/ontvluchten ineens niet meer voldoen aan de tussentijds aangescheprte wetten.
    Hoe u tegen uw ouders communiceert is uw zaak, maar als u de bui ook ziet hangen, zou u er goed aan doen hen te overtuigen de immigratieprocedure op te starten nu het nog een eitje is. Anders staat u daar straks vruchteloos met uw bul te zwaaien en uw bankuittreksels.

    Wees overigens zeker dat je de precieze voorwaarden kent en niet een of andere proxy.
    In Ecuador kan je misschien binnenkomen o.b.v. voldoende aangetoond vermogen (vanuit een gedachte van daar jaren lang van te kunnen leven), in Uruguay is het dan weer het inkomen dat telt. M.a.w. een vermogen van 1 miljoen in goud of blue chips die geen of amper dividend betalen zal u niet helpen. Een verhuurd vastgoed van amper $300k wat u maandelijk ca. $1500 oplevert anderzijds is dan weer wel goed. Zomaar “rijk zijn” volstaat dus niet steeds. Zij willen weten of je zonder in te teren op vermogen recurrente inkomsten kan genereren.

    Verdiep u dus maar goed in de precieze vereisten van uw targetlanden want anders staat u daar later mooi voor niks met uw rekeninguittreksels.
    En verwacht maar niet dat de burocraatjes flexibel zijn.

    Toen ik een paar jaar geleden mijn Chinese vrouw naar NL wilde halen, gold een belachlijke eis, nl. dat ik een salaris moest hebben van minstens 1,25 keer het minimumloon.
    Daar sta je dan als vermogende “werkloze” (let wel: ik genoot GEEN uitkering). De gemiddelde werknemer (die boven de 30 nog steeds moet werken…) heeft op zijn bank niet eens reserves voor 2 maand dus met een crisis in aantocht is ie een vogel voor de kat als ie zijn baan verliest. En dan ZAL ie een uitkering aanvragen. Maar … wie een baan heeft mag zijn vrouw laten overkomen naar NL.

    Wie op zijn 35 echter al 7 jaar aantoonbaar niet hoeft te werken, voldoet formeel niet aan de voorschriften. Pech gehad. Waarom eigenlijk? Met mijn reserves zou ik zelfs bij een jaarlijks rendement van 0% nog makkelijk een paar decennia kunnen interen. Maar nee hoor: wet is wet.
    Dan maar in Belgie gaan wonen…

    M.a.w. beste Lex, zie maar dat u zich goed verdiept in de exacte vereisten want anders heeft u overschot van gelijk dat men u binnen zou moeten laten, maar dat is niet besteed aan de jaloerse burocraatjes en dan heb je pech. Dan geldt ineens: Dura Lex sed Lex 😉
    En dan terugkomend op het 1e punt: wetten veranderen en niet in je voordeel wanneer iedereen hetzelfde wil, dus als je NU kwalificeert, neem dan best NU actie met je ouders. Dan kunnen ze na die eerste trip nog steeds hier blijven wonen maar dan hebben ze de benodigde papieren al op zak voor als de pleuris uitbreekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*