Pas scheiden als je huis verkocht is

Scheiden met een dikke restschuld...Veel stellen in nieuwbouwwijken gaan uit elkaar. Maar hun huis raken ze niet kwijt

De huizenmarkt staat stil. Mensen kopen pas als ze eerst van hun oude huis af zijn. Soms doet dit extra pijn. Bijvoorbeeld bij jonge ouders die gaan scheiden.

Driebergen. Peter Kee heeft er wel slapeloze nachten van gehad. Het huis dat alsmaar niet verkocht werd. Mooie gezinswoning, nota bene in het dorpje Loenen aan de Vecht – dicht bij Amsterdam en in het groen. In mei zetten Kee en zijn vrouw het op de markt en pas begin december was de verkoop rond. De kredietcrisis had toen al zo hard toegeslagen dat ze genoegen namen met het enige bod: 20.000 euro onder de vraagprijs.

Ze hadden in mei al een prachtige woonboot gekocht, voor in september. „Toen leek de markt nog normaal”, vertelt Kee. „Uiteindelijk betaalden we vier maanden dubbele lasten en hadden we een hoop onzekerheid. Ik kreeg er buikpijn van.” Ze hebben drie jonge kinderen. Aan de andere kant is Kee nu al blij dat hij dat ene bod accepteerde, want in Loenen wordt momenteel niets verkocht.

De woningmarkt ligt sinds een paar maanden vrijwel stil. In november werden 11.600 woningen verkocht, 30 procent minder dan in oktober, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het wordt nu ook zichtbaar op straat. In Driebergen bijvoorbeeld, een groen dorp ten zuidoosten van Utrecht, staan 146 huizen te koop. Vóór de kredietcrisis waren dat er steevast negentig. In één mooie straat bij het bos hangen acht te-koopbordjes. Gemiddeld staan ze nu vier maanden te koop, voorheen was dat twee tot drie maanden.

Aan alle kanten opperen belangenorganisaties maatregelen om een huizencrisis te voorkomen. De één wil de hypotheekgarantie verhogen, de ander roept banken op om niet te kritisch naar hypotheekaanvragen te kijken. En weer een ander wil de zogeheten scheefhuurders (een te lage huur, gezien het inkomen) aanpakken zodat zij doorstromen naar de koopsector.

Daarom maakt makelaar Ans Groen zich zorgen over juist dit soort krantenartikelen, vertelt ze in haar kantoor in de Hoofdstraat in Driebergen. „Kopers zijn al afwachtend. De meeste mensen kopen nu pas iets als hun eigen huis is verkocht. Omdat ze anders met dubbele maandlasten zitten. We hebben dus weinig bezichtigingen. Maar als iedereen gaat zitten wachten, dan gebeurt er helemaal niets. En als er steeds over geschreven wordt dan worden consumenten nog voorzichtiger.”

Het is vooral onzekerheid over banen, die zowel kopers als banken voorzichtig maakt, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. „Voorheen kreeg iedereen met een goed tijdelijk contract wel een hypotheek en nu zeggen banken: kom maar eens terug als je in vaste dienst bent. Of de potentiële koper vreest dat hij of zijn partner binnen een paar jaar werkloos wordt en stelt de aanschaf van een huis om die reden uit.”

Banken zijn ook voorzichtiger met zelfstandig ondernemers, merkte makelaar Groen onlangs in Driebergen. „De verkoop van een huis was bijna rond maar toen weigerden banken de koper een hypotheek te geven omdat hij een kleine zelfstandige is.”

De Vereniging Eigen Huis adviseert leden sinds kort om niets te kopen voordat het eigen huis is verkocht. Dat heeft iets vreemds, erkent André de la Porte. „Voor individuele leden is dat het beste advies, want de kans dat ze hun huis niet snel verkopen is groot. Ze zitten dan met twee hypotheken. Maar als iedereen dat advies opvolgt, dan ligt alles stil – dat is een nadeel.”

De vereniging wordt veel gebeld door teleurgestelde mensen die al een nieuw huis hebben gekocht en die dáchten dat hun huis snel zou verkopen, vertelt André de la Porte. „Vaak hebben ze een te hoge vraagprijs en willen ze niet zakken. Wij zeggen dan: kijk naar vergelijkbare huizen in je buurt die wél verkopen en pas je prijs aan.”

Voor een crash in de prijzen is André de la Porte niet bang. „We zijn erg verwend in Nederland. We dachten allemaal dat de prijzen alleen maar omhoog konden. Maar ze zijn nog steeds te hoog dus kan een daling geen kwaad.”

De afgelopen tien jaar zijn er tienduizenden ‘goedkope’ woningen gebouwd in wijken als Ypenburg, Leidsche Rijn, Houten-Zuid en grote delen van bijvoorbeeld Almere of Zoetermeer. Het percentage jonge gezinnen is daar relatief hoog. En ook het aantal echtscheidingen. „In wijken met veel goedkope koophuizen zitten altijd veel starters die relatief vaak scheiden en het huis dus te koop zetten”, zegt makelaar Lana Gerssen in Geldermalsen. Makelaar Pea Bullinga vertelt dat zij in de vinexwijk Houten-Zuid (30.000 woningen) elke week wel bij een nieuw jong gezin komt dat het huis te koop zet omdat het stel uit elkaar gaat. „Doet een moeder open met een peuter naast haar en een baby op de arm en dan denk je: ze willen vast groter wonen. Maar dan zegt ze: we gaan uit elkaar.”

De Vereniging Eigen Huis bevestigt de trend. „Sommige mensen zijn alweer gescheiden voordat het nieuwbouwhuis dat ze kochten is opgeleverd”, zegt André de la Porte. Het gaat meestal om jonge tweeverdieners, zegt makelaar Bullinga, die forenzen. „Ze hebben zich dan een paar jaar vastgebeten in het nieuwe huis en de nieuwe wijk. Ze hebben kinderen en dan is alles af en dan valt het tegen. En dan gaan ze uit elkaar.”

Inherent aan nieuwbouwwijken is ook dat veel mensen tegelijk voor sociale contacten zijn aangewezen op nieuwe mensen. Bullinga: „Vaak wordt men verliefd op de nieuwe buurman.

bron: nrcnext.nl

Share Button
Tagged with: , ,
One comment on “Pas scheiden als je huis verkocht is
  1. Igor says:

    Een interessante discussie:
    http://www.youtube.com/watch?v=XxMWLSJKl4Y

    verwachting van 20%-40% huizenprijzendaling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*