De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden

Half ‘Telegraaf Nederland‘ is sinds vandaag boos op Rutte. De krant van ‘hardwerkend’ Nederland meldt namelijk vandaag dat de renteaftrek ook voor bestaande gevallen aangepast gaat worden.

Je moet toch wel heel erg naïef/ongeïnteresseerd zijn als je dit niet zag aankomen? Het was al jaren bekend en noodzakelijk dat dit zou gaan gebeuren, schulden subsidiëren in een schuldencrisis gaat nu zelfs de VVD te ver.

rutte-vvd-hypotheekrenteaftrek

Peter Boelhouwer: “Wanneer jullie zeepbel inderdaad leeg loopt is dit redelijk dramatisch voor de jonge gezinnen die de afgelopen tien jaar een huis gekocht hebben.” 

sitestat

Share Button
Tagged with:
315 comments on “De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden
 1. snorkel says:

  mag ik Nederland even herinneren aan mijn comment van 3 october jongstleden:

  snorkel:
  Haha, de Twitter-timeline wordt gek! De ene helft van de tweeps denkt dat dit betekent dat verplicht annuïtair aflossen helemaal van de baan is, de andere helft denkt dat verplicht annuïtair aflossen nu voor iedereen (ook bestaande gevallen) gaat gelden… Het is mij vooralsnog geheel onduidelijk wat er bedoeld wordt…

 2. snorkel says:

  @Juan et al

  Businessweek vergelijkt NL met ES: “Such a scenario would rival Spain’s real estate collapse.” Bron: http://www.businessweek.com/articles/2012-10-22/the-dutch-dont-look-so-frugal Lees ook vooral even de comment van John Michael D’Arecca

 3. ll says:

  Bubble in beeld 😉 chart of the day, rise and decline in dutch house price bubble.

  http://www.creditwritedowns.com/2012/10/chart-of-the-day-rise-and-decline-in-dutch-house-price-bubble-1996-2012.html

 4. Claude says:

  “Om haar hoofd boven water te houden, moet de noodlijdende woningcorporatie Vestia binnen tien jaar zeker 15.000 woningen verkopen. Hoe is het met de gevolgen hiervan voor makelend Den Haag, Rotterdam en aansluitende regio’s waarbinnen de corporatie actief is?”

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1064:gevolgen-grootschalige-woningverkoop-vestia-al-voelbaar?&Itemid=2

 5. ll says:

  Dutch Debt – The Netherlands has the highest rate of mortgage debt in Europe because of generous tax breaks and subprime-style lending practices

  Sub-prime-achtige-leningen………… Tja, dat wordt hier al jáááren op dit blog geschreven 😉

  Read more: http://world.time.com/2012/10/24/must-reads-from-around-the-world-55/#ixzz2ADsyNLJi

 6. Voerman says:

  Doorzichtig bedrog denkt Voerman.
  Gelegenheidswisselgeld om PVDA een ander socialistisch en dus ook door de nieuwe VVD bemind
  punt te laten scoren! 🙁

 7. Aurely says:

  Voerman : zoals bijvoorbeeld de jsf. Toevallig ook vandaag in het nieuws..

 8. beurse beurs says:

  Eerst zien dan geloven….het zal wel weer halfzacht zijn (en daardoor blijft de onzekerheid aanhouden)

 9. nhz says:

  ll: Staat ook in de Telegraaf, gezin betaalt 1 mln belasting.

  en laat me eens raden hoeveel ze van diezelfde overheid terugkrijgen … ik wed sommige gezinnen minstens 2 miljoen, en dan ben ik nog conservatief. Wat de overheid doet is in grote lijnen geld afpakken van iedereen (vooral van burgers die netjes hun inkomsten opgeven of anderszins makkelijk te plukken zijn) en dat op basis van volstrekt willekeurige politieke voorkeur van de dag herverdelen, bijvoorbeeld aan huiseigenaars en mensen die niet willen werken.

  Claude: Hoe is het met de gevolgen hiervan voor makelend Den Haag, Rotterdam en aansluitende regio’s waarbinnen de corporatie actief is?”

  krijgen die makelaars ook betaald als ze ondanks een jaar leuren met die veel te dure oude corporatiewoningen niks verkopen? Ach, Vestia zal uiteindelijk toch door de belastingbetaler gered moeten worden, meneer Staal en zijn roversmaatjes zullen er geen moment van wakker liggen. Dus ik wed dat er voor makelaars in de regio nog wel wat te rapen valt.

  Voerman: Doorzichtig bedrog denkt Voerman.
  Gelegenheidswisselgeld om PVDA een ander socialistisch en dus ook door de nieuwe VVD bemind
  punt te laten scoren!

  Ik moet het nog zien; ik wed dat de VVD dit alleen inlevert als de veelverdieners (die er ook onder PvdA stemmers in flinke aantallen zijn, want dat is typisch de partij van de rovende semi-ambtenaren) op een andere manier gecompenseerd worden. Misschien kunnen ze dan toch die verliesaftrek van Schuurhuurder invoeren, daar worden VVD en PvdA het vast over eens en de maffia kan dan opnieuw vet verdienen.

  Aurely: Voerman : zoals bijvoorbeeld de jsf. Toevallig ook vandaag in het nieuws..

  Ja, de leugen regeert. Stoppen is altijd duurder, dus altijd doorgaan op de al ingeslagen heilloze weg, dan hoeft er ook niemand rekenschap te geven. Overigens hebben we die JSF nog mede aan heilige Pim Fortuyn te danken.

  beurse beurs: Eerst zien dan geloven….het zal wel weer halfzacht zijn (en daardoor blijft de onzekerheid aanhouden)

  eens, ik geloof er niks van dat ze een serieus verandering gaan invoeren; hooguit iets voor de vorm, en ondertussen volle vaart vooruit in het afpersen van huurders in de vrije sector.

 10. Onderwaarde says:

  Wat mij altijd verbaasd is dat er nooit bij gezegd wordt, dat eigenlijk de banken het meest van de belastingaftrek profiteerden. Ik heb al vaker hier geschreven dat een hypotheek in Duitsland voor bijna de helft te krijgen is, wat betekent, dat eigenlijk de banken de belastingaftrek met ong. 80% in hun eigen zak steken.

 11. snorkel says:

  Onderwaarde:
  Wat mij altijd verbaasd is dat er nooit bij gezegd wordt, dat eigenlijk de banken het meest van de belastingaftrek profiteerden. Ik heb al vaker hier geschreven dat een hypotheek in Duitsland voor bijna de helft te krijgen is, wat betekent, dat eigenlijk de banken de belastingaftrek met ong. 80% in hun eigen zak steken.

  En dat is precies juist! Daarom is de hypotheekrente in NL ook zo hoog: De burger krijgt subsidie, die linea recta weer naar de bank gaat. Als morgen sinaasappelen gesubsidieerd zouden worden dan zouden ze subiet in prijs verdubbelen. Dat is niet in het voordeel van de burger, maar van de bank (of in het geval van sinaasappelen in het voordeel van de sinaasappelboer)! Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

 12. SchuurHuurder says:

  Onderwaarde:
  Wat mij altijd verbaasd is dat er nooit bij gezegd wordt, dat eigenlijk de banken het meest van de belastingaftrek profiteerden. Ik heb al vaker hier geschreven dat een hypotheek in Duitsland voor bijna de helft te krijgen is, wat betekent, dat eigenlijk de banken de belastingaftrek met ong. 80% in hun eigen zak steken.

  Zouden de banken nu wel zoveel verdienen aan hypotheken? Lijkt mij vreemd als alle buitenlandse aanbieders zich terugtrekken. In de goede tijden was het natuurlijk wel een goudmijn.

 13. Keesje says:

  snorkel: En dat is precies juist! Daarom is de hypotheekrente in NL ook zo hoog: De burger krijgt subsidie, die linea recta weer naar de bank gaat. Als morgen sinaasappelen gesubsidieerd zouden worden dan zouden ze subiet in prijs verdubbelen. Dat is niet in het voordeel van de burger, maar van de bank (of in het geval van sinaasappelen in het voordeel van de sinaasappelboer)! Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

  Hmm denk je? Maar waar moeten de bankafdelingsalarissen en de vele managers van betaald worden? Waar is het “winstmodel”?

 14. Long Time Lurker says:

  Ik vind wel dat als dit waar is dat de NVM meteen moet stoppen met hun leugenachtige “Profiteer nu nog van het oude systeem” campagne.

  Ik zie die mensen over een paar maanden al in kassa zitten.

  “Voorgelogen door de makelaar.” “Die had het over lage maandlasten. Blijkt nu niets van te kloppen.”

 15. Michel says:

  Half Telegraaf Nederland kan ook niet nadenken. Die lopen bij voorbaat al af te geven op de VVD.

  Juist de rijken hebben zoiets van bank, “Ja leuk u bent bank en? Verder nog iets?” Komt u maar terug indien het onderpand voor mijn beleggingsrekening voldoende is.
  Of dacht je dat deze rijken dom zijn? Waarom denk je dat “Van Lanschot bankiers” een substantieel verlies moest nemen?

 16. Marc says:

  Onderwaarde,

  je vergeet één ding. Er is een correlatie tussen de hoogte van de rente en het risico dat een bank loopt.

  Daarom is het logisch dat de rente op een voor > 80% gefinancierde woning hoger is dan in de Duitse situatie waarbij d.m.v. Bausparen eigen geld meegebracht wordt.

  Juist nu, bij de dalende huizenprijzen openbaart dit risico zicht en kan je generaliserend spreken over een flink aantal Alt A hypotheken in Nederland.

  Wat wel verkeerd is aan de hypotheekrentes in Nederland is dat er nauwelijks rentekorting wordt gegeven wanneer je eigen geld in de woning steekt. Zelfs wanneer je 40% eigen geld meeneemt betaal je meer rente dan bij een NHG hypotheek.

  Je zou dus kunnen zeggen dat uit de marge op gezonde leningen het risico gedekt wordt op het ongezonde deel van de hypotheekportefeuilles.

 17. Voerman says:

  snorkel: Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

  Wil je alle prijzen (incl. huizenprijzen halveren)?
  Halveer alle salarissen.

  Dit principe bedoel je? 🙂

 18. ll says:

  @ Floor, en alweer een stapje dichterbij 😉
  Draghi waarschuwt voor deflatie.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13112566/__Draghi_waarschuwt_voor_deflatie__.html

  We hebben recht op deflatie ……….

  http://libertarian.nl/wp/2004/07/uw-recht-op-deflatie/

 19. snorkel says:

  Voerman: Wil je alle prijzen (incl. huizenprijzen halveren)?
  Halveer alle salarissen.

  Dit principe bedoel je?

  Ja. Afschaffing van de HRA is immers een daling van besteedbaar inkomen. Aangezien de bank hypotheken nodig heeft (niet vanwege die paar centen die ze verdienen aan hypotheekrente, maar vanwege de bergen geld die ze kunnen maken door securatisatie van die hypotheken) zullen ze er alles aan doen om hypotheken te blijven verkopen. Desnoods tegen een lagere prijs (= lagere rente). Immer, die rente is toch niet waar ze hun geld mee verdienen.

 20. lapje says:

  snorkel: Als morgen sinaasappelen gesubsidieerd zouden worden dan zouden ze subiet in prijs verdubbelen. Dat is niet in het voordeel van de burger, maar van de bank (of in het geval van sinaasappelen in het voordeel van de sinaasappelboer)! Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

  En de prijs van appels zou dalen… denk daar maar eens over na!

 21. xenobinol says:

  snorkel:
  @Juan et al

  Businessweek vergelijkt NL met ES: “Such a scenario would rival Spain’s real estate collapse.” Bron: businessweek.com/a…-dont-look-so-frugal Lees ook vooral even de comment van John Michael D’Arecca

  Er probeert ook nog ene Bettine een verweer te geven, we hebben toch veel spaarcentjes?

  Ja Bettine… als je veel schulden hebt maken die spaarcentjes van een ander toch niet uit? Of gaan die spaarders jouw rekeningen betalen? (Zou zomaar kunnen toch 🙂 )

 22. snorkel says:

  xenobinol,

  Meer voeder voor Juan, die al jaren probeert te achterhalen hoeveel centjes we nog in ons nationaal spaarvarkentje hebben, en hoeveel centjes onze nationale plofkip heeft opgepeuzeld 😉

 23. xenobinol says:

  snorkel,

  Laten we eerst maar eens betrouwbare cijfers over de hoogte van de hypotheekschulden boven tafel zien te krijgen. Ik geloof dat de diverse getallen varieren tussen 600 en 1000 miljard. Of iets dergelijks… Op zulke grote bedragen moet je niet moeilijk doen over een miljardje meer of minder.

 24. Floor says:

  ll: We hebben recht op deflatie ……….

  ‘Changing the definition changes the responsibility’

  Define inflation as rising prices, and like the clueless Jimmy Carter of the 1970’s, you’ll think that oil sheiks, credit cards and private businesses are the culprits, and that price controls are the answer.
  Define inflation in the classic fashion as an increase in the supply of money and credit, with rising prices as a consequence, and then we have to ask the revealing question,’Who increases the money supply’.
  Only one entity can do that legally; all others are called ‘counterfeiters’and go to jail.
  Milton Friedman agued indisputably that inflation is always and everywhere a monetary matter.
  Rising prices no more cause inflation than wet streets cause rain.
  Percy Greaves

  Dit was een waarheid als een koe, was dus, want in een wereld die tot over de oren in de schulden zit, geldt maar één regel en dat is ontschulden, deflatoir dus als de pest.
  De roep van de ‘libertarian’ is er echter één van ‘goede deflatie’ en ik ben bang dat dat ‘m niet gaat worden.

 25. Floor says:

  xenobinol,

  Bettine heeft het over de pensioenen 🙂 , want dat noemde deze buitenlandse schrijvert onze spaarcenten.
  Die buitenlandse schrijvert realiseert zich alleen niet dat die in dit landje niet bij de banken gestationeerd zijn en Bettine realiseert zich niet dat de buitenlandse schrijvert daar geen verstand van heeft.
  Afgezien nog van het feit dat het haar spaarcenten niet zijn.

 26. Floor says:

  Het is tussen 6-7 uur, iedereen weer aan het schransen?
  Valt hier altijd een ‘lull in the conversation’ rond dit tijdstip 🙂

 27. tufkaj says:

  Gemeente Druten en woonstichting Alphons Ariëns overschrijden nogal wat fatsoensnormen (en wetten):
  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasenwaal/11922302/Drutense-starters-woningmarkt-snel-bediend.ece

  Alle inwoners tussen 20 en 35 worden uit het GBA gevist om aan te schrijven over de mogelijkheid met extra schuld in een crashende markt te stappen. Daarnaast wordt kennelijk het volledige woningzoekendenbestand gemaild over deze mogelijkheid.

  Beide bestanden zijn daar niet voor bedoeld en mogen daar waarschijnlijk helemaal niet voor worden gebruikt. ZEKER het GBA niet. Hier krijg ik echt een allergische reactie van 🙁 Klacht insturen bij reclamecode commissie?

 28. Paul99 says:

  Onderwaarde: Ik heb al vaker hier geschreven dat een hypotheek in Duitsland voor bijna de helft te krijgen is, wat betekent, dat eigenlijk de banken de belastingaftrek met ong. 80% in hun eigen zak steken.

  Prijzen in Duitsland 40% lager, hypotheekrente idem, betekent dus 0,60 x 0,60 = 36% van de woonlasten van Nederland. Krijg je als Nederlander ook nog HRA over, spekkopers ? Of vergis ik me ?

 29. nhz says:

  Onderwaarde: Wat mij altijd verbaasd is dat er nooit bij gezegd wordt, dat eigenlijk de banken het meest van de belastingaftrek profiteerden. Ik heb al vaker hier geschreven dat een hypotheek in Duitsland voor bijna de helft te krijgen is, wat betekent, dat eigenlijk de banken de belastingaftrek met ong. 80% in hun eigen zak steken.

  onzin, die hogere hypotheektarieven (effectief scheelt het maar 3/4% dacht ik voor vergelijkbare hypotheken, waar praten we over …) heeft alles te maken met het VEEL hogere risico in Nederland, het zou absurd zijn als je hier voor zo’n poldersubprime lening hetzelfde betaalde als voor een hypotheek in een land zonder epische huizenbubble, waar iedereen moet aanbetalen op de hypotheek en er relatief conservatief uitgeleend wordt.
  Verder denk ik niet dat per definitie de banken profiteren, de banken profiteren vooral van NHG (zaken doen zonder risico). De eerste sector die profiteerden van de winstverdriedubbelaar HRA is de vastgoed maffia, inclusief een grote groep speculanten onder de burgers. De banken profiteren mee, maar dat geldt net zo goed voor pensioenen, ziektekostenverzekering en talloze andere min-of-meer verplichte regelingen in Nederland.

  snorkel: Dat is niet in het voordeel van de burger, maar van de bank (of in het geval van sinaasappelen in het voordeel van de sinaasappelboer)!

  ik denk dat je daarmee al aangeeft wat een onzin stelling het is. Banken verkopen geen huizen, dat doet de vastgoed sector. Dus het is helemaal niet gezegd dat banken dik verdienen aan die subsidie, dat heeft veel meer te maken met de randvoorwaarden.

  ll: Draghi waarschuwt voor deflatie.

  net als gekke Bennie aan de overkant, die al tien jaar waarschuwt voor dreigende deflatie maar ondertussen holt de waarde van de dollar achteruit. En de schaapjes maar meeblaten over deflatie gevaar; hetzelfde principe wordt nu in Europa gebruikt want daar lopen ze toch 10 jaar achter, gaat er hier dus in als zoete koek ook al kan iedereen in de VS zien wat de gevolgen zijn. Gekke Bennie is wel zo slim dat hij als de puinhoop over een jaar kompleet is lekker met pensioen gaat, mag zijn opvolger de puinhopen opruimen.

  snorkel: Desnoods tegen een lagere prijs (= lagere rente). Immer, die rente is toch niet waar ze hun geld mee verdienen.

  je snapt duidelijk helemaal niks van economie, en staart je blijkbaar blind op het idee dat je tegen zeer lage rente een mooi huis zou kunnen kopen. Gaat niet werken op die manier. De hypotheekrente kan hier pas omlaag naar Duitse waardes als ook de hypotheken zelf net zo verantwoord zijn als bij de Oosterburen; voor het zover is mag er nog wel 50-75% van de prijzen af en moet iedere starter eerst eens vijf jaar gaan sparen voor de aanbetaling op zijn starterswoning (en daar peinzen ze voorlopig niet over, dat is wel duidelijk). Bovendien zal dat hypotheekgeld voor een toenemend deel van spaarders moeten komen, als de securitisatie stokt. En die spaarders gaan echt niet langdurig genoegen nemen met een rente die vér onder de inflatie ligt, alleen vanwege het voorrecht dat ze dan huizenkopers kunnen subsidiëren.

  Floor: Afgezien nog van het feit dat het haar spaarcenten niet zijn.

  die Bettine lijkt me typisch een PvdA/SP/GL type, het soort mensen dat hun eigen te hoge consumptiestandaard overeind wil houden door nog wat extra van de buurman te stelen (via de overheid, dus dan mag het geen ‘stelen’ heten).

  tufkaj: Klacht insturen bij reclamecode commissie?

  het doel heiligt alle middelen, het gaat tenslotte om onze nationale huizenponzi. RCC is ook niet vies van politiek hoor 😎

 30. snorkel says:

  Floor,

  het zou zomaar eens kunnen dat Bettine daar zelf (ook) geen verstand van heeft 😉

 31. nhz says:

  ondertussen mekkert Mekking weer door het hele land en zelfs daarbuiten over ‘deflatie gevaar'(doet hij al vijftien jaar, maar inmiddels weer in een hogere versnelling blijkbaar). Zou hij gesponsord worden door gekke Bennie en HyperMario? Je zou het bijna denken, ik wed dat de heren superblij zijn met dit soort domme deflatie gevaar praatjes.

 32. cartoonist says:

  Voerman: We hebben recht op deflatie ……….

  http://libertarian.nl/wp/2004/07/uw-recht-op-deflatie//

  Genoemd artikel is uit 2004, als ik even kijk naar de energieprijzen uit 2004:
  dan lees ik daar:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzineaccijns

  De (geadviseerde) benzineprijs is gestegen van € 1,159 per liter op 1 januari 2004 tot € 1,399 per liter op 19 juli 2005 en tot € 1,50 per liter op 2 mei 2007

  Vandaag is dat € 1,85
  de accijns op benzine: 2004 .67 en vandaag .73

  Omdat praktisch alle primaire levensbehoeften gekoppeld zijn van de olieprijs is het leven nu ongeveer 50% duurder dan in 2004.

  Gefeliciteerd met uw deflatie

  Blijkbaar zijn er ergens in de duistere hoeken van de financiele wereld sterke krachten aanwezig, waardoor ons recht op deflatie met voeten wordt getreden.
  Wij weten natuurlijk precies welke kracht dat is, de bernank-force.

  Willen wij van ons recht op deflatie kunnen genieten dan zijn er mijns inziens maar twee mogelijkheden:

  a) zorgen dat de duistere bernank-force geneutraliseert wordt.

  b) bidden dat het pentagon samen met de navo neutronenbommen gaat gebruiken boven rusland, libye, syrie, iran, soedan, venezuela, mexico, brazilie en dan de olie rijkelijk richting dollar/euro landen gaat leiden.

  Ik schat beide mogelijkheden niet zo hoog in daarom vrees ik dat ons recht op deflatie een hersenschim blijft en blijkt.

 33. cartoonist says:

  nummering in de quotes verandert tijdens het maken van een bericht, het was ll die de link over deflatie schreef.

 34. nhz says:

  tufkaj: Gemeente Druten en woonstichting Alphons Ariëns overschrijden nogal wat fatsoensnormen (en wetten):
  gelderlander.nl/vo…rkt-snel-bediend.ece

  Tja, er zijn blijkbaar nog niet genoeg subprime leningen in Nederland. Want dit is per definitie subprime (eigenlijk nog erger). Maar ik snap het wel: die woco woningen is vast oude troep uit de jaren 50/60 die misschien 5000 euro gekost heeft. In plaats van iets van die 180.000 euro vraagprijs af te doen gaan ze de starters ‘helpen’ met de rente betalen. Nooit te beroerd om op te komen voor de kleine man die woco’s! Nog even en ze vragen allemaal de status van liefdadigheidsinstelling aan, net als Ikea. En misschien kan Erik Staal speciaal nog even uit Bonaire overkomen om de sleutel te overhandigen aan de gelukkige Gelderse starters? Overigens vraag ik me af wat er gebeurs als over 1 jaar de woco failliet gaat, moet de starter dan de resterende rente zelf betalen? Misschien kunnen die studenten-huiseigenaars die hier pas langskwamen uitleggen hoe dat werkt.

 35. nhz says:

  cartoonist: bidden dat het pentagon samen met de navo neutronenbommen gaat gebruiken boven rusland, libye, syrie, iran, soedan, venezuela, mexico, brazilie en dan de olie rijkelijk richting dollar/euro landen gaat leiden.

  Dat schijnt tegenwoordig nog makkelijker te gaan (minder gezeur achteraf …) met drones van Boeing die een microgolf bombardement uitstrooien en zo alle electronische infrastuctuur in een land onklaar maken. Voor een dergelijke heldhaftige bevrijding van de olie van zijn wrede Arabische bezetters krijg je in het ‘Vrije Westen’ de handen wel op elkaar. Niet dat daarna de olieprijs omlaag gaat, in tegendeel – want dan is er een nog grotere monopolie positie en wordt de Westerse consument een extra poot uitgedraaid.

 36. cartoonist says:

  nhz: heldhaftige bevrijding van de olie van zijn wrede Arabische bezetters

  En wat te denken van die onmenselijke wrede diktaturen in landen zoals rusland, mexico, brazilie en venezuela. Deze duivelse diktators willen het vrije westen kapot maken door de olie te rantsoeneren. Zouden die diktators misschien samenwerken met Al Quaida? 🙂

 37. Voerman says:

  cartoonist: nummering in de quotes verandert tijdens het maken van een bericht, het was ll die de link over deflatie schreef.

  Goed gezien wat betreft de nummering.
  Het foutje met het quoten heb je zelf gemaakt.
  Tekst selecteren in post A en vervolgens quote aciveren boven een andere post. 🙂

  Niet erg. Voerman maakt regelmatig dezelfde fout.

  Verwijzen naar postnummers gaat vrij vaak achteraf fout.
  Indien correct gequote wordt gaat het nooit fout.

 38. Jan says:

  snorkel: En dat is precies juist! Daarom is de hypotheekrente in NL ook zo hoog: De burger krijgt subsidie, die linea recta weer naar de bank gaat. Als morgen sinaasappelen gesubsidieerd zouden worden dan zouden ze subiet in prijs verdubbelen. Dat is niet in het voordeel van de burger, maar van de bank (of in het geval van sinaasappelen in het voordeel van de sinaasappelboer)! Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

  Dit fenomeen doet zich ook voor bij de kinderopvang. Voor het eerst sinds 4jr stijgen de Korein KO tarieven volgend jaar niet! Daarvoor gingen de tarieven altijd met minimaal de stijging van de rijksnorm (dat deel wat je vergoed krijgt) omhoog.

 39. Hendrik says:

  Michel:
  Half Telegraaf Nederland wil wil ook niet nadenken.

  Zeker de helft van de mensheid gelooft nu eenmaal graag in verhaaltjes die te mooi zijn om waar te zijn. Zij zijn altijd het slachtoffer van handige verkopers en politici.

 40. Hendrik says:

  Half Telegraaf Nederland kan ook niet nadenken.

 41. Hugo says:

  Ik hoop dat de mensen die in het sprookje geloofden en kochten nu eens leren dat verkiezingsbeloften alleen gelden in de aanloop tot de verkiezingen. Dure les maar het wel effectief

  Voerman, Aurly. Ik moest ook aan de afruil JSF, HRA denken.

  Deflatie treed zeker op. In echt geld niet die waardeloze papier/digit rommel.

 42. Hugo says:

  cartoonist: Deze duivelse diktators willen het vrije westen kapot maken door de olie te rantsoeneren.

  Volgens mij doet de NAVO er zelf alles aan om de olieprijs op te drijven door bv olie van Iran, Libie en Irak van de markt te houden. Door de verminderde vraag naar dollars in de internationale markt voor betalingen (Euro, Yuan swaps, Zuid Amerikaans betaal systeem etc) zijn die dollars steeds minder nodig. Alleen door de olieprijs stijging kunnen die gedwongen in gebruik worden gehouden. Als olie naar zeg $30 gaat en blijft heeft de USA dollar echt een groot probleem.

 43. Adamus says:

  ll:
  Staat ook in de Telegraaf, gezin betaalt 1 mln belasting.

  telegraaf.nl/overg…mln_belasting__.html

  Dat is incl. de gezinnen die recht hebben op een miljoen. Praatje pot dus.

 44. Adamus says:

  Aurely:
  Voerman : zoals bijvoorbeeld de jsf. Toevallig ook vandaag in het nieuws..

  Saskia zegt: doen!

 45. Hugo says:

  tufkaj: Gemeente Druten en woonstichting Alphons Ariëns overschrijden nogal wat fatsoensnormen (en wetten):

  Is niets vergeleken wat de overheid nu weer wil gaan doen;

  ”Justitie moet in de toekomst dna kunnen gebruiken dat in ziekenhuizen wordt bewaard voor wetenschappelijk onderzoek.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3334112/2012/10/19/Justitie-moet-dna-ziekenhuis-gebruiken.dhtml

  Vergeet ook niet wat men allemaal al doet met prive data. Deze is bijvoorbeeld ook leuk (sarc)

  ”Miljoenen Nederlanders moeten binnenkort controleambtenaren binnenlaten, ZONDER VERDENKING, maar op straffe van verlies van kinderbijslag, AOW of bijstand. ”
  http://www.nd.nl/artikelen/2010/januari/14/ambtenaar-mag-toegang-tot-woning-eisen

  Dit zijn slechts twee dingen van de afgelopen 3 weken. 🙁

 46. Adamus says:

  Adamus: Saskia zegt: doen!

  Hille zegt: komende 40 jaar veiligheid in de lucht mag wat kosten -en het gaat maar om 56 stuks.

 47. Adamus says:

  Adamus: Hille zegt: komende 40 jaar veiligheid in de lucht mag wat kosten -en het gaat maar om 56 stuks.

  Ondertussen wil USA overgaan op 30.000 drones. Toekomstbeelden verschillen wel eens.

  Hadden we fokker nog maar 😉

 48. Adamus says:

  Verder doet Opstelten oproep aan reizigers naar verre oorden om zich aan te melden als misbruikspeurneus. Pyromanen staan ook meestal vooraan…..

 49. Hugo says:

  Adamus,

  Time zegt (JSF heet officieel F-35)
  ”The F-35 should now be officially called “unaffordable and simply unacceptable.” All that is lacking is a management that will accept — and act — on that finding.”
  http://nation.time.com/2012/07/09/f-35-nearly-doubles-in-cost-but-you-dont-know-thanks-to-its-rubber-baseline/#ixzz2AF9jbX92

  Stuk is overigens een aanrader. Wat anders dan de NL spin over de straaljager.

 50. Adamus says:

  nhz:
  ondertussen mekkert Mekking weer door het hele land en zelfs daarbuiten over ‘deflatie gevaar’(doet hij al vijftien jaar, maar inmiddels weer in een hogere versnelling blijkbaar). Zou hij gesponsord worden door gekke Bennie en HyperMario? Je zou het bijna denken, ik wed dat de heren superblij zijn met dit soort domme deflatie gevaar praatjes.

  Maar Mecking heeft wel zijn huis verkocht een aantal jaren geleden. Ver voordat de prijzen kelderden. Goeie Z.

 51. Adamus says:

  Hugo:
  Adamus,

  Time zegt (JSF heet officieel F-35)
  ”The F-35 should now be officially called “unaffordable and simply unacceptable.” All that is lacking is a management that will accept — and act — on that finding.”
  nation.time.com/20…eline/#ixzz2AF9jbX92

  Stuk is overigens een aanrader. Wat anders dan de NL spin over de straaljager.

  Rekenkamer is inmiddels ook partner in crime. Hoe desperaat zijn ze inmiddels? Duurt niet lang meer en ze maken elkaar af.

 52. Voerman says:

  Inflatie is goed voor het huis wat je bezit, want dan wordt dat huis meer euros waard.
  Deflatie is slecht voor het huis wat je bezit, wnt dat huis wordt minder euros waard.

  Inflatie is goed als je schulden hebt, want die worden minder waard, dus kleiner.
  Deflatie is slecht voor de schulden die je hebt, want
  die worden ook meer waard, dus groter.

  Inflatie is slecht voor cash geld wat je bezit, want dat wordt minder waard en je kunt er dus minder voor gaan kopen.
  Deflatie is goed voor het cash geld wat je bezit, want dat wordt meer waard en je kunt er dus meer voor gaan kopen.

  In deze onzekere tijd, niet van speculeren houdende lijkt de minst risicovolle situatie te bestaan uit het hebben van een afbetaald huis en nog enig vermogen op de bank. In alle mogelijke situaties worden eventuele nadelen gecompenseerd door andere voordelen.

  Ziet Voerman dit goed?
  Is de conclusie in deze onzekere tijd juist?

  Voerman weet zoals bekend nauwelijks een gulden van een euro te onderscheiden.

  Graag commentaar van de specialisten en ervaren amateurs op dit gebied.

 53. Floor says:

  nhz: ondertussen mekkert Mekking weer door het hele land en zelfs daarbuiten over ‘deflatie gevaar’(

  In jou afwezigheid zijn er lieden geweest die aangaven dat zelfs Mecking niet meer in deflatie geloofde.
  Gaat er bij mij niet in hoor, anyway, ik probeer het nog één keer.
  80% van de schuld in deze wereld is in dollars en de hele wereld gaat ontschulden, gaat die dollar dan dalen? Dacht het toch van niet.

 54. Floor says:

  Floor,

  Even ter aanvulling, die smerige prijsverhogingen hebben we te danken aan die smerige overheid van ons en die kunnen het zelfs nog veel gekker maken, totdat we volledig uitgekleed zijn.
  De overheid weigert te bezuinigen, dat is het probleem.
  Overheden gaan pas bezuinigen wanneer het volk er klaar mee is.
  Moest vandaag toevallig ff de energierekening overmaken, ging bijna fout, bedrag was ineens 4 euro hoger ivm met die btw verhoging. Over de hele linie zijn dit flinke bedragen.

 55. cartoonist says:

  Hugo: Volgens mij doet de NAVO er zelf alles aan om de olieprijs op te drijven

  Er stond ook een smiley achter mijn schrijfsel.
  Ik geloof absoluut niet in onmenselijke diktators, wrede Arabische bezetters of een wereldwijd Al Quaida terrorristen netwerk.

  Er bestaat maar een duistere kracht in dze wereld, de bernank-force.

 56. Voerman says:

  Hugo: Stuk is overigens een aanrader. Wat anders dan de NL spin over de straaljager.

  Dat weet de VVD natuurlijk ook wel, vandaar dat Voerman denkt, dat zij het nieuwe vliegtuig wel in willen ruilen voor het zo volledig mogelijke behoud van de HRA.
  Geen gezichtsverlies, volle winst! 🙂

 57. tufkaj says:

  nhz: Overigens vraag ik me af wat er gebeurs als over 1 jaar de woco failliet gaat, moet de starter dan de resterende rente zelf betalen? Misschien kunnen die studenten-huiseigenaars die hier pas langskwamen uitleggen hoe dat werkt.

  Dat vroeg ik me laatst hardop af op twitter, maar dan over de Koopgarant-constructies. Werd prompt gevolgd door directeur van stichting opmaat die die rommel slijt.

  In het kort koop je bij koopgarant een huis van een WoCo, met tot zo’n 40K ‘korting’. Bij verkoop mag je dan vaak alleen terug verkopen aan de WoCo, tegen het dan geldende markt tarief. De koper krijgt dan 50% of meer van de waardestijging(ex korting) volgens de rekenvoorbeelden op de site. Als hij minder korting heeft gekregen, krijgt hij misschien wel 70%.

  Maar ook het verlies wordt dus gedeeld. En dat is het hem. De WoCo’s zetten dus fijn hun onderpandjes om in harde euro’s. Zodra de bodem van de markt is bereikt stoppen ze met koopgarant regelingen en voegen ze tzt de woningen weer toe aan het bestand. In de tussentijd hebben er een hoop minder mensen kunnen huren. Degenen die de woning met korting kochten waren ongetwijfeld dezelfde die op de wachtlijst stonden. Zij hebben nu een groot deel van het verlies van de WoCo opgevangen.

  Allemaal om de starter te helpen. Wat boffen die toch maar.

  Oh, en ik vroeg me dus af wie de woning gaat terugkopen als je WoCo failliet is, maar eigenlijk is de regeling nog veel schadelijker dan dat dus..

 58. nhz says:

  cartoonist: Zouden die diktators misschien samenwerken met Al Quaida?

  misschien werken de dikke-tators wel samen met de voedselmaffia en de banken om het Westen kapot te maken, door onbeperkt vreten en krediet te verstrekken ;-)Ik kwam gisteren een leuk artikel tegen over het sterke verband tussen Obesity en Debt, groeit beide sinds begin jaren ’70 als kool. Je kunt bubbles en mensen nu eenmaal niet onbeperkt oppompen …

  Hendrik: Zij zijn altijd het slachtoffer van handige verkopers en politici.

  nee, zij vinden dat ze slachtoffer van handige verkopers zijn, maar ze zijn in werkelijkheid slachtoffer van hun eigen hebzucht.

  Hugo: Als olie naar zeg $30 gaat en blijft heeft de USA dollar echt een groot probleem.

  anderzijds, als de benzine aan de pomp meer dan $4 kost verliest Barry de verkiezingen. Dus zo simpel is het niet.

  Adamus: Saskia zegt: doen!

  maar dat gaat over die twee testtoestellen, terwijl de Televaag gelijk suggereert dat het over die minstens 56 toestellen gaat die Hillen wil kopen (ik wed dat hij minstens 1 miljoen per toestel toucheert, kan er makkelijk af met 300-800 miljoen per stuk, afhankelijk van welke prognose je gelooft). Als dat doorgaat mogen ze de HRA wel versneld afschaffen, zonder compensatie. Of gaat Hillen die toestellen leasen met een aflossingsvrij constructie, en er op gokken dat ze over 40 jaar 5x zoveel waard zijn?

  Hugo: Miljoenen Nederlanders moeten binnenkort controleambtenaren binnenlaten, ZONDER VERDENKING, maar op straffe van verlies van kinderbijslag, AOW of bijstand

  wat is daar op tegen als iemand tienduizend(en) euro’s per jaar vangt (misschien wel 2 miljoen euro in totaal, zie het verhaal ergens hierboven). Het lijkt me heel normaal dat dat tenminste 1x per jaar gecontroleerd wordt want er wordt gigantisch mee gefraudeerd.

  Adamus: Ondertussen wil USA overgaan op 30.000 drones. Toekomstbeelden verschillen wel eens.

  dat is nog bovenop een paar duizend gevechtsvliegtuigen hoor. Ik hoop dat ze er gelijk 3 miljoen drones van maken, dan weet je tenminste zeker dat het luchtruim niet meer veilig is en hebben we een probleem minder 😎

  Hugo: Stuk is overigens een aanrader. Wat anders dan de NL spin over de straaljager.

  in de meer technische bladen is al jaren te lezen over dit typerende overheidsproject, dat aan alle kanten rammelt en natuurlijk ook financieel volledig uit de hand loopt; maar hoe beroerder het gaat, hoe enthousiaster cheerleaders als Hillen staan te juichen. Dit soort megaprojecten levert altijd vette baantjes op, soms voor de hele familie.

  Voerman: Ziet Voerman dit goed?
  Is de conclusie in deze onzekere tijd juist?

  om te beginnen is inflatie per definitie slecht, want dat betekent meestal meer wanprestatie en inefficiëntie in de economie (en meer overheid), waarvoor uiteindelijk iedereen de rekening krijgt. Inflatie is alleen goed voor de waarde van je huis als het binnen de perken blijft. Henk en Ingrid gaan voor stevige inflatie, en hebben dus een zo duur mogelijk huis met tophypotheek, die allebei profiteren van inflatie; en natuurlijk zo weinig mogelijk cash, win-win. Zolang het Ponzi systeem blijft draaien zijn Henk en Ingrid spekkoper.

  Het risico is dat de gekke Bennie’s en HyperMario’s zoveel geld in de economie pompen dat niemand meer kan voorspellen waar het opduikt (ja bij de banksters natuurlijk , maar verder …). Als geld nou eens vooral naar andere zaken stroomt dan de woningmarkt, en de algemene inflatie oploopt terwijl de huizenprijzen toch langzaam dalen, dan hebben Henk en Ingrid een probleem – het lijkt erop dat we sinds kort dit scenario hebben, maar het kan zo omslaan.

 59. Hugo says:

  Voerman: Inflatie is goed voor het huis wat je bezit, want dan wordt dat huis meer euros waard.

  Afhankelijk van de individuele situatie van de huizenbezitter. Wat meestal gebeurt in gevallen van stevige inflatie dat op zijn best de lonen vertraagd reageren. Dat betekend dat de koopkracht van de gemiddelde mens daalt. Immers, je moet meer uitgeven aan noodzakelijke zaken. Dat maakt financiering voor woningen lastiger. Immers, minder vrij te besteden inkomen. Zeker in gevallen van hevige inflatie keldert de prijs (in koopkracht) van een woning. Immers er wordt geen krediet meer verstrekt in dat soort situaties.

  Voerman: Deflatie is slecht voor het huis wat je bezit, wnt dat huis wordt minder euros waard.

  Echter in gevallen van deflatie geldt het omgekeerde van wat ik hier boven schetste, je huis behoud zijn koopkracht. Prijs en waarde zijn twee verschillende zaken. Doordat de koopkracht stijgt kan er meer gefinancierd worden ipv minder. Echter de vrees voor onbetaalbare schulden zal dat onder controle houden.

  Al met al is in (lichte) deflatie een huis (mits goed onderhouden) een mooi waardevast iets.

  Uiteraard generaliseer ik fors.

  Voerman: In deze onzekere tijd, niet van speculeren houdende lijkt de minst risicovolle situatie te bestaan uit het hebben van een afbetaald huis en nog enig vermogen op de bank. In alle mogelijke situaties worden eventuele nadelen gecompenseerd door andere voordelen.

  Neen, het is een gegeven dat in onzekere tijden geld op de bank onvestandig is. Zeker in deze tijden. Kijk naar de geldconfiscatie in de USA ten tijde van de grote depressie bijvoorbeeld. Nu is het nog erger. Banken in de EU zijn gemiddeld 35x geleveraged. Daarnaast hebben ze veel off balance staan. We zien al capital controls in landen als Griekenland, Spanje, Italie etc. Aangezien slechts 3% van het geld fysiek bestaat en 97% giraal is het een groot gevaar dat als mensen de banken niet meer vertrouwen ze het er niet meer af mogen halen en het eigenlijk grotendeels geconfisceerd word. Zie het Argentinie in 2001 voorbeeld.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.

 60. tufkaj says:

  Voerman,

  Bij inflatie worden euro’s schuld en euro’s bezit inderdaad minder waard. Bij deflatie is dit omgekeerd het geval.

  Bij deflatie gaan schuldgedreven markten pijn lijden, dus ook de woningmarkt. Bij hoge inflatie is een hypotheek+huis een topbelegging. Bij té hoge inflatie gaat de bank piepen en eist die aflossing/meer rente waarschijnlijk.

  Bij deflatie wordt je huis flink minder waard, maar woon je er nog net zo fijn. Mits je geen schuld hebt. U kennende is dat voor u inderdaad de beste optie 🙂

  ik ben ook slechts amateur trouwens.

 61. Floor says:

  tufkaj,

  Dit soort regelingen bestaan trouwens onder ander naampjes al heel lang en het mooie is, de Woco levert de taxateur en bepaalt bij verkoop de prijs.
  Durf er vergif op in te nemen dat dit ook bij deze constructie in de kleine lettertjes vermeld staat.

 62. nhz says:

  Floor: De overheid weigert te bezuinigen, dat is het probleem.

  elders in de wereld zijn er overheden die bijna niks uitgeven en daar stijgen de prijzen voor voedsel, energie etc. nog veel harder dan hier hoor…

  tufkaj: Maar ook het verlies wordt dus gedeeld.

  ja dat KoopGarant is slimme oplichterij; ik heb hier de folders en verhalen in de krant wel eens gezien en je moet heel goed opletten om te snappen dat je ook voor de verliezen opdraait, die impliciet gegarandeerd zijn.

 63. tufkaj says:

  Floor: de Woco levert de taxateur en bepaalt bij verkoop de prijs.

  Op de site staat ‘een onafhankelijk taxateur’. Heb ik ook smakelijk om moeten lachen idd.

 64. tufkaj says:

  Floor: Dit soort regelingen bestaan trouwens onder ander naampjes al heel lang

  Ik vroeg de directeur van opmaat of het soms goed was gaan lopen sinds de prijsdaling, maar daar kreeg ik geen antwoord op 🙂

 65. nhz says:

  Hugo: Aangezien slechts 3% van het geld fysiek bestaat en 97% giraal is het een groot gevaar dat als mensen de banken niet meer vertrouwen ze het er niet meer af mogen halen en het eigenlijk grotendeels geconfisceerd word. Zie het Argentinie in 2001 voorbeeld.

  maar als het echt mis gaat kom je met een koffertje euro biljetten of gouden muntjes ook niet meer het land uit hoor; dat wordt nu al overal streng gecontroleerd, nog even en je wordt aangehouden zodra je meer dan 100 euro cash op zak hebt, of misschien verklaren ze gewoon alle cash en goud/zilver illegaal voor ons eigen belang, vanzelfsprekend. Dus in die zin betwijfel ik of geld van de bank halen zoveel veiliger is. In principe is je geld stoppen in productie zaken dan veiliger, en dat kan bijv. ook een verhuurd huis zijn – maar niet in Nederland, aangezien de rendementen veel te laag zijn, zeker als je het allemaal volgens de regeltjes doet.

 66. Hugo says:

  Floor: 80% van de schuld in deze wereld is in dollars

  Kan je dat onderbouwen? Volgens mij verzuipt de wereld nl in Dollars en hebben de Amerikanen voornamelijk de schulden en niet de rest van de wereld. Krijg je als je als land sinds 1971 zo ongeveer elk jaar meer importeert dan exporteert. Hier een mooie grafiek welke de trend weergeeft (US dollar index) http://jessescrossroadscafe.blogspot.nl/2011/04/very-long-term-us-dollar-dx-index-chart.html
  Of in goud, van $35 in 1971 naar +- $1700 nu. Oh en de USA heeft circa 220 miljard in unfunded liabities. Gaan ze defaulten of printen? Greenspan zegt printen. ”The US cant go broke since it has the printing press” (of iets in die strekking)

  cartoonist: Er bestaat maar een duistere kracht in dze wereld, de bernank-force.

  Dat betwijfel ik maar is wel een grote. Vergeet de Draghi force niet :). Verder bedankt voor de toelichting.

  Voerman: Voerman denkt, dat zij het nieuwe vliegtuig wel in willen ruilen voor het zo volledig mogelijke behoud van de HRA.

  Hugo denkt, VVD wil JSF, PVDA vermindering HRA. PVDA ruilen en beide weinig gezichtsverlies. Win win voor politiek den Haag. We zullen het spoedig horen welke inschatting juist is :).

 67. cartoonist says:

  Adamus: Rekenkamer is inmiddels ook partner in crime. Hoe desperaat zijn ze inmiddels? Duurt niet lang meer en ze maken elkaar af.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/13110980/__Doorgaan_met_JSF_goedkoper__.html

  Uit de telegraaf:
  Naast de Rekenkamer levert ook het rapport ’Het betere werk’ van Economische Zaken louter pleidooien op om door te gaan met de JSF. Dit levert Nederlandse bedrijven miljarden euro’s extra omzet op, plus 75.000 manjaren werk.

  Ah, daar zit hem net de crux, de bouwmaffia ligt op zijn gat en heeft dus niet zoveel geld meer om te lobbyen. De elektronika- en defensie-industrie springt nu in dit gat.

  Politici verzekerd van een nieuwe geldbron en de defensieindustie vaart er ook wel bij. Alleen zal de belasting daardoor flink omhoog moeten.

  Maar js veiligheid mag best iets kosten. Al Quaida ligt op de loer en we moeten Europa kunnen verdedigen tegen de nucleaire raketten uit iran en de gazastrook.

 68. Hugo says:

  cartoonist: plus 75.000 manjaren werk.

  Mooi he die spin. Toen in het nieuws kwam dat de weedpas zeker honderden banen (permanent en niet tijdelijk zoals de JSF) zou kosten interesserede niemand in Den Haag dat. Kracht van omkopen, ahem lobbyen.

 69. cartoonist says:

  Misschien vergat ik deze ” 😎 ” achter de laatste alinea, om de boel te verduidelijken.

 70. Floor says:

  Hugo,

  Is gewoon een feit, kan er niets aan doen.

 71. Voerman says:

  Bedankt allen voor Uw commentaren op mijn inflatie/deflatieverhaal.
  Niet zo rechtlijnig als ik dacht en van niet beinvloedbare variabelen afhankelijk.
  Toch zinvol voor mij.
  Nogmaals thanks!

 72. Hugo says:

  tufkaj: Bij inflatie worden euro’s schuld en euro’s bezit inderdaad minder waard.

  Ten opzichte van wat? Voorbeeld, als de inflatie 10% is en je inkomen met 5% stijgt heb je als mens met schuld een probleem. Zeker als dat 5 jaar achter elkaar gebeurt.

  tufkaj: Bij deflatie gaan schuldgedreven markten pijn lijden, dus ook de woningmarkt.

  Hoeft niet. Zeg je inkomen daalt 1% en de prijzen 2%. Je kan nog steeds aflossen. Natuurlijk, als je geen schulden had was je beter af geweest. Echter lang niet zo vervelend als inflatie verhaal van boven.

  tufkaj: Bij deflatie wordt je huis flink minder waard,

  Moet ik het mee oneens zijn. Uiteraard afhankelijk van hoe de deflatie uitspeelt. Maar als je voor je huis met een prijs van zeg 100 100 luxe vakanties kan kopen en er treed deflatie op van 5 en je kan met een huizenprijs van 95 100 luxe vakanties kopen. Is de prijs dan veranderd of de waarde?

  Uiteraard zeer simpele voorbeelden maar gaat om het mechanisme. Prijs is bijna nooit gelijk aan waarde en waarde is subjectief :D.

 73. Floor says:

  tufkaj: geen inhoudelijke mededelingen mijnerzijds. Voerman?

  Gelul Tuf wat deze meneer te berde brengt, lijkt een beetje meer op het strelen van het eigen ego, kan ie ff lekker laten blijken hoe goed ‘ie het gedaan heeft.
  Hij is van mijn leeftijd en ik heb vele vrienden en kennissen in die leeftijdscategorie die a. geen 3 ton aan vermogen hebben en b. noch 40 mille per jaar + AOW aan pensioen.
  En ik woon in een behoorlijk bemiddelde wijk.
  Dacht mij ook te herinneren dat het gemiddelde pensioen in Nederland incl. AOW rond de E 1700 per maand lag.

 74. Voerman says:

  tufkaj: geen inhoudelijke mededelingen mijnerzijds. Voerman?

  De man zegt niet veel anders als ik.
  Ik heb persoonlijk niet geklaagd , maar verwees slechts naar handwerklieden met een klein aanvullend pensioen. Een klein aanvullend pensioen wijst op een meestal eveneens niet rijk arbeidsverleden.

  Voerman vindt de vent overigens een verrader van zijn generatie! 🙂
  Erg stemmingmakend artikel overigens met die bolide.
  Krol heeft ook anderssoortige vrienden als voerman.
  Ik lees overigens niet Trouw, maar oa De Telegraaf om het gevoel voor nuances niet te verliezen.

 75. Floor says:

  Floor,

  Die 3 ton aan vermogen zit sowieso in dat huis, dus laten we eerst maar ff afwachten wat daar van over blijft.

 76. tufkaj says:

  Hugo: Ten opzichte van wat? Voorbeeld, als de inflatie 10% is en je inkomen met 5% stijgt heb je als mens met schuld een probleem. Zeker als dat 5 jaar achter elkaar gebeurt.

  Ten opzichte van tastbare goederen. Wat jij beschrijft zou ik stagflatie noemen denk ik. Stagnerende inkomens en inflaterende prijzen.

  Hugo: Hoeft niet. Zeg je inkomen daalt 1% en de prijzen 2%. Je kan nog steeds aflossen. Natuurlijk, als je geen schulden had was je beter af geweest. Echter lang niet zo vervelend als inflatie verhaal van boven.

  jawel, maar als prijzen dalen stijgen over het algemeen niet de inkomens. Voor individuele gevallen wel, maar over de hele economie niet. Zullen vast uitzonderingen op zijn, maar als iedereen minder uit gaat geven zie ik vooral werkloosheid oplopen?

  Hugo: Moet ik het mee oneens zijn. Uiteraard afhankelijk van hoe de deflatie uitspeelt. Maar als je voor je huis met een prijs van zeg 100 100 luxe vakanties kan kopen en er treed deflatie op van 5 en je kan met een huizenprijs van 95 100 luxe vakanties kopen. Is de prijs dan veranderd of de waarde?

  Als starter maakt dat je niet uit inderdaad. Het verschil zit hier bij degene die 5 restschuld overhoud, wat in waarde toeneemt.

 77. Floor says:

  cartoonist: Economische Zaken louter pleidooien op om door te gaan met de JSF.

  Is reeds volledig in de begroting opgenomen en dan bedoel ik de verkoop van het oude materiaal en voordat je het weet staat de JSF er dus ook op.

 78. Voerman says:

  tufkaj: geen inhoudelijke mededelingen mijnerzijds. Voerman?

  En als je dan toch een explosie wilt:

  Lees nondeju de commentaren onder dat kloteartikel.
  Dan hoeft voerman niet meer te zeggen, dat dit soort artikelen door een regering uitgelegd kan worden als draagvlak voor klotebeleid.

 79. Hugo says:

  nhz: maar als het echt mis gaat kom je met een koffertje euro biljetten of gouden muntjes ook niet meer het land uit hoor

  Indien zwart mee eens. Wit, ander verhaal. Zeker mbt goud. Elite heeft het voornamelijk in handen. Die gaan het zichzelf echt niet moeilijk maken. Die enkeling van het gepeupel welke het heeft laten ze er mee wegkomen.

  nhz: Dus in die zin betwijfel ik of geld van de bank halen zoveel veiliger is.

  Ik zie het zo, geld op bank, zeer waarschijnlijk kwijt. Bezit, misschien kwijt.

  nhz: maar niet in Nederland,

  Nederland heeft, denk ik, minstens een generatie nodig om weer de waarde van productie en bezit te leren ipv schuldbezit. Les gaan we leren. Overheid zal alles proberen om dat te voorkomen. Een schuldslaaf is zoveel makkelijker te controleren en domineren.

  Floor: Is gewoon een feit, kan er niets aan doen.

  Feiten kan je onderbouwen. Zie ik graag tegemoet. Het feit blijft dat als je als land meer dan 40 jaar permanent meer importeert dan exporteert de rest van de wereld genoeg dollars heeft.

  Andere vraag, waar zie je deflatie? Dingen gekocht op krediet na het klappen van een krediet bubble (huizen) tellen uiteraard niet aangezien die altijd dalen. Nogmaals, ik ben het eens met de stelling deflatie in echt geld (goud). Uitgedrukt in zaken welke naar willekeur kunnen worden geproduceerd tegen bijna 0 kosten oneens (Euro, Dollar, Yen, Pond etc). Zelfs in landen als Spanje, Ierland en Griekenland is er nog inflatie. Als daar geen deflatie optreed is deflatie kansloos. Logisch, anders gaan de staatsschulden eraan en veel meer.

  Als dat gebeurt is de grote depressie van de jaren 30 kinderspel.

 80. tufkaj says:

  Voerman: Lees nondeju de commentaren onder dat kloteartikel.
  Dan hoeft voerman niet meer te zeggen, dat dit soort artikelen door een regering uitgelegd kan worden als draagvlak voor klotebeleid.

  haha, lucht lekker op toch? Maar in de commentaren herken ik beter het babyboom geluid inderdaad.

  Maar klotebeleid snap ik niet, jongeren zijn echt onomstotelijk harder de sjaak.

 81. Floor says:

  Hugo: Moet ik het mee oneens zijn. Uiteraard afhankelijk van hoe de deflatie uitspeelt

  Bij deflatie zijn er veel teveel lege huizen en veel te weinig lieden die die lege huizen cash af kunnen tikken. Dalen dus in waarde.

 82. Hugo says:

  tufkaj: Wat jij beschrijft zou ik stagflatie noemen

  Eens, echter de inflatie welke jij beschrijft, het meer stijgen van inkomen dan inflatie hebben we al decennia niet meer. Behalve die in een bubble. Uiteraard kan je stijgen op de ladder om je positie in de samenleving te verbeteren.

  tufkaj: jawel, maar als prijzen dalen stijgen over het algemeen niet de inkomens.

  Eens, daarom gaf ik in mijn voorbeeld aan;

  Hugo: je inkomen daalt 1% en de prijzen 2%

  tufkaj: als iedereen minder uit gaat geven zie ik vooral werkloosheid oplopen?

  Klopt en als we doorgaan met onverantwoord lenen en printen wordt de bittere pil echt dodelijk. De hoeveelheid desinvestering in deze (wereld) samenleving is gigantisch. Ik denk dat een paradigma shift best kan plaatsvinden. Korte termijn vs lange termijn altijd een lastige afweging.

  tufkaj: Het verschil zit hier bij degene die 5 restschuld overhoud, wat in waarde toeneemt.

  Ik vind het niet meer dan terecht dat de verliezen terecht komt bij de partijen welke de deal hebben gesloten. Wat ik aan deze hele situatie zo stuitend vind is dat schulden van selecte private partijen zo genadeloos op de bevolking wordt afgewenteld. Op een bevlolking welke al genoeg schuldproblemen heeft…

 83. Hugo says:

  Floor: Bij deflatie zijn er veel teveel lege huizen

  Dus als;
  – Belastingen in prijs stijgen
  – Energie prijzen stijgen
  – Waterprijzen stijgen
  – Voedsel prijzen stijgen
  – Uitjes (in alle vormen) in prijs stijgen
  – Echt geld prijzen stijgen
  en allen fors

  Beweer je echt dat nu huizenprijzen dalen (allen gefinanciert op krediet) in prijs ondanks hierboven genoemde prijsstijgingen we deflatie hebben?

 84. Voerman says:

  tufkaj: haha, lucht lekker op toch? Maar in de commentaren herken ik beter het babyboom geluid inderdaad.
  Maar klotebeleid snap ik niet, jongeren zijn echt onomstotelijk harder de sjaak.

  Ach, de boomers hebben het niet gedaan, de jongeren hebben het niet gedaan.
  Wij leven in een complexe tijd en moeten het allemaal een beetje redelijk zien te overleven.
  Welterusten, was een leerzame en welbestede avond.
  Voerman heeft zo nu en dan zin om te stoppen met deze inzin, maar gaat toch nog ff door! Braintraining voor senior dummies.

 85. maarten says:

  @ rutte: He Who Knows Nose
  http://www.youtube.com/watch?v=LUBP2RBlm2Q

 86. Shake'mOut says:

  Voerman:
  Inflatie is goed voor het huis wat je bezit, want dan wordt dat huis meer euros waard.
  Deflatie is slecht voor het huis wat je bezit, wnt dat huis wordt minder euros waard.

  Inflatie is goed als je schulden hebt, want die worden minder waard, dus kleiner.
  Deflatie is slecht voor de schulden die je hebt, want
  die worden ook meer waard, dus groter.

  Inflatie is slecht voor cash geld wat je bezit, want dat wordt minder waard en je kunt er dus minder voor gaan kopen.
  Deflatie is goed voor het cash geld wat je bezit, want dat wordt meer waard en je kunt er dus meer voor gaan kopen.

  In deze onzekere tijd, niet van speculeren houdende lijkt de minst risicovolle situatie te bestaan uit het hebben van een afbetaald huis en nog enig vermogen op de bank. In alle mogelijke situaties worden eventuele nadelen gecompenseerd door andere voordelen.

  Ziet Voerman dit goed?
  Is de conclusie in deze onzekere tijd juist?

  Voerman weet zoals bekend nauwelijks een gulden van een euro te onderscheiden.

  Graag commentaar van de specialisten en ervaren amateurs op dit gebied.

  Voerman, dat zie je niet helemaal goed. In het geval van deflatie worden schulden niet groter. Ze blijven gelijk. De onderliggende waarde, bijvoorbeeld een woning, ondergaat een prijsverlaging, waardoor de schuld-molensteen relatief groter wordt, maar slechts relatief…

  Voor de rest zie je het goed.

 87. Shake'mOut says:

  Floor: In jou afwezigheid zijn er lieden geweest die aangaven dat zelfs Mecking niet meer in deflatie geloofde.
  Gaat er bij mij niet in hoor, anyway, ik probeer het nog één keer.
  80% van de schuld in deze wereld is in dollars en de hele wereld gaat ontschulden, gaat die dollar dan dalen? Dacht het toch van niet.

  Floor, wat een onterechte stelligheid. Ooit van de dollarindex gehoord? Doe je huiswerk even en kijk wat te grote schuldenbergen met munteenheden deden. De dollar gaat stuk onder alle opgebouwde schulden en zal scherp dalen ten opzichte van overige munten en uiteraard ten opzichte van harde assets.

 88. Frans says:

  Zucht….
  Het heeft geloof ik weinig zin hier te schrijven over deflatie en inflatie, aangezien er weer veel wordt geschreven wat van grote verwarring getuigd op dit vlak.
  Ik heb het in een eerder topic onlangs beschreven.
  In grote lijnen dan nog maar een keer;
  1) inflatie en deflatie zijn n.m.i. veel te vlakke eendimensionale begrippen.
  2) Geld bijdrukken is per definitie inflatie, hogere prijzen is het GEVOLG (kan het gevolg zijn) van inflatie.
  3) Verwarring ontstaat doordat normaliter inflatie aan een booming bussiness wordt gekoppeld (hoge omloopsnelheid) en deflatie aan een depressie.
  4) Boom en Bust cycle staat meestal gelijk aan inflatie en deflatie: tijdens de boom stijgen de schulden, dit is de creatie van extra geld, gekoppeld aan een hoge omloopsnelheid, in de bust geen vertrouwen, schulden afbouwen, dus geld vernietiging, lage omloopsnelheid.
  5) Echter: in deze tijd vind bijdrukken van grote hoeveelheden geld plaats waardoor het vertrouwen in het geld steeds meer verloren gaat. Dit is de reden dat voedsel en energie steeds duurder worden.
  6) Door de bust cycle, welke in principe dus deflatoir zou moeten zijn, maar het maar gedeeltelijk is, komt er te weinig geld binnen bij overheden. Deze zullen alles doen om vanuit hun machtspositie geld te genereren, lees duurdere (semi) overheidsvoorzieningen en belastingen.
  7) Door het inzakken van de huizenmarkt, en de stagnerende lonen, het duurder worden van de NOODZAKELIJKE uitgaves zoals energie, voedsel en zorg, verminderde koopkracht van de burger.
  Dus alles wat niet echt noodzakelijk is, waar het eerst op kan worden bezuinigd, zit in een deflatoire spiraal, in die zin dat prijzen stagneren of dalen, omzet daalt.
  8) De huizenprijzen gaan dalen omdat er eenvoudigweg de koopkracht niet meer is. Het is een wetmatigheid dat in een situatie waarin een bubbel barst, waarin volgens het boontje komt om zijn loontje principe de expansief opgedreven prijzen door een (te) expansief schulden beleid, oftewel het creeeren van een crediet bubbel, er een correctie plaats vind.
  9) Het scenario is dus dubbel slecht: je bezittingen zoals je huis worden MINDER waard, en de noodzakelijk uitgaves (energie, belasting, voedsel, zorg) worden duurder.
  10) Door het op grote schaal bijdrukken van geld vind er in de financieele markten een vlucht naar “grijpbare goederen” plaats. Dit heeft het gevolg dus van toenemende prijzen voor de essentiele goederen.
  Het geld zoekt een veilige haven, oftewel, a) het gedeelte van de markt wat in een heuse depressie het meest overeind blijft staan b) het gedeelte wat bij inflatie het meest zijn waarde houd.

  Dus: we zouden kunnen zeggen dat het qua economische ontwikkelingen het de kant opgaast die normaliter gepaard gaat met deflatie, maar dat alles financieel alleen maar moeilijker wordt, waarbij de essentiele uitgaves duurder worden, maar de niet essentiele zaken goedkoper of stagnerend, dit gekoppeld aan een krimpende inkomsten.

  Het is op een haar na dat er een wereldwijde collapse plaats vond van de banken en het financieele stelsel. De fundamentele oorzaak was reeel, en is er nog steeds. Deze ellende vind nu op een andere manier zijn uitweg.
  De crux is dat het machtsysteem gehandhaafd blijft in plaats (wat zou moeten) in elkaar donderd, en dat de schulden naar hogere instanties wordt geleid, en daarmee gepaard gaand de macht.
  Noodzakelijk is nu in een snel tempo grotere repressie in te voeren, om het volk in bedwang te houden. We gaan naar meer fascisme.

  Ik hoop dat deze zeer onvolkomen en beperkte uitleg helpt.

 89. Frans says:

  O ja, de grote leugenaar Klaas Knot (financieel terrorist van beroep)
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/43/opkoopprogramma-ecb-misschien-nooit-nodig.xml

 90. Paul99 says:

  “De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden”

  JA, inderdaad maar niet in de richting die hier algemeen wordt aangenomen.

  Geen BEPERKING maar UITBREIDING !

  Tenminste, als het aan het Verbond voor Vekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM ligt.

  ‘Hypotheekrenteaftrek ook voor restschuld’

  “De hypotheekrenteaftrek moet ook gelden op eventuele restschulden bij een verhuizing. Dat vinden het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM.”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3337127/2012/10/25/Hypotheekrenteaftrek-ook-voor-restschuld.dhtml

 91. ll says:

  Paul99: ‘Hypotheekrenteaftrek ook voor restschuld’

  De Bank is niet gek, die heeft nu eindelijk het rapport gelezen van de BIS, en weet nu dat de huizenprijzen 50% moeten zakken om toekomstbestendig te kunnen zijn 🙂

  Het lijkt me goed dat de hoogehuizenprijzenminnende ( c. Juan ) propaganda machine dat rapport nu ook eens gaat lezen, vandaar nog maar eens de volgende link.

  http://www.bis.org/ifc/events/5ifcconf/xu.pdf

  Hoera, hij is er nog 🙂

 92. Kees says:

  http://www.funda.nl/koop/amstelveen/huis-47125635-ararat-3/fotos/

  Foto 1: “Tijdelijk verlaagd tot 1-1-2013”. Maak dat maar vrolijk: “over een jaar nog eens 100.000 eraf”. In deze categorie wordt er amper iets meer verkocht, 0,5% of zo. LOL. ze zoeken die ene huizenkoper die hun toekomstige schuld wil overnemen…..

 93. Zilversmid says:

  Offtopic maar erg interessant bericht op BNR:

  Duitsland gaat Goud terughalen uit New York om het te testen op echtheid.

  Lijkt mij eerder een geval van zaken veiligstellen. Dat goud gaat nooit meer retour natuurlijk.

 94. Floor says:

  Hugo,

  Stijging van voedsel- en energieprijzen werken als een belastingverhoging, het verlaagd de levensstandaard, leidt tot recessie en weer lagere inflatie of deflatie.
  Maar voedsel- en energieprijzen zijn altijd tijdelijk ook al duurt het soms wat langer voordat ze zakken.
  Hetgeen onze overheid momenteel flikt, verhogen van alle verplichte afdrachten, btw, eigen risico etc. is olie op het vuur gooien.
  Maar ja, overheid staat met de rug tegen de muur, moet kiezen tussen de banken en het volk en voorlopig zijn de banken belangrijker want wanneer die omvallen is het sowieso over uit en sluiten.
  De banken zullen geherkapitaliseerd moeten worden, net als in Zweden in de jaren ’90.
  Is momenteel alleen een beetje onmogelijk door de huizenmarkt, point of no return zijn we gewoon reeds voorbij volgens mij. Teveel problemen tegelijk maken het probleem onoplosbaar.

 95. ll says:

  Reuters over onze huizenmarkt.

  Tot 12 x inkomen lenen was mogelijk, nu 5

  Huishoudens die meer dan 1/4 van hun inkomen besteden aan huizen, kunnen alleen maar pijn verwachten.

  Ze wilden alles en hebben nu nikx.

  http://uk.reuters.com/article/2012/08/20/uk-dutch-property-crisis-idUKBRE87J04Y20120820

 96. ll says:

  http://cib.natixis.com/flushdoc.aspx?id=66488

  The Dutch housing market at a cross road

 97. Jodha says:

  Als je meer wilt begrijpen van de sturing van markten, lees dan eens het boekje van Mullins “The Secrets of the Federal Reserve.” Vergelijk de fed act eens met de Rome en Lisbon treaties, ESM, Patriot Act, Homeland Security Bill. De FED act blijkt de eerste van een wereldwijde serie van supra-governmental verdragen die allen ongrondwettelijke zijn, ondemocratisch, en waarvoor een misleidende reden was gecreeerd om ze geratificeerd te krijgen. In Europa is er nota bene een door de bilderbrg geinstalleerde presi die met een niet-gekozen commissie de ene na de andere wet inbrengt, zonder dat er een parlement is dat rechtmatig enige invloed heeft.
  Deze wijsheid leer je niet in het NL onderwijssysteem, en ook de media gaat nooit deze kant op. Amsbergs zijn de baas in Den haag zolang als de ministers en ss-en deze familie trouw moeten zweren.
  Raar landje, staat bij ongeinformeerdheid en machteloosheid van de bevolking. Toegang tot eten is ook centraal geregeld vanuit agribusiness met GMO, mooi beschreven door Engdahl in “Seeds of Destruction.”
  Blijf weg van schulden, zonder debt geen fiat currency, geen bestaansrecht voor een dictatuur van centrale banken.

 98. Aurely says:

  Hugo,

  Ja. Maar het hangt er volgens mij ook vanaf wanneer je kijkt. Er is een onderscheid tussen gebruik en verbruik. Als alle verbruiksgoederen (eten, gezondheidszorg, benzine ed) duurder worden, en je inkomen hetzelfde blijft , dan blijft er minder over voor de gebruiksgoederen. Die gaan dan in prijs omlaag. Zoals nu het geval is.

  Het lijkt mij echter dat op de lange termijn dit niet geldt. Uiteindelijk gaan de lonen mee omhoog met de prijzen (vroeg of laat) , waarna de laatste ook weer in prijs kunnen stijgen. En dan begint de hele santakraam weer van voor af aan.

  Tenminste, zo begrijp ik het tot nu toe.

 99. Paul99 says:

  ll:
  Wie woont er in de buurt ?

  tilburguniversity.…ents/housing-market/

  Ik woon “niet in de buurt”, zou circa 10.000 km moeten reizen en dat is me net iets te veel voor een uurtje of drie.
  Het lijkt erop dat aan studenten en pas afgestudeerden zal worden uitgelegd hoe men de door hen in de toekomst te betalen prijzen in de komende jaren weer probeert op te jagen (revitalizing met een mooi woord).

 100. Jodha says:

  Mbt tot het verplicht binnenlaten van controleurs. Dit betekent dat je in je eigen huis niet meer beschermd bent door een rechtssysteem. Immers, je bent niet schuldig verklaard, terwijl iedere lullige randambtenaar een papiertje kan ondertekenen dat er bij jou een inval gedaan mag worden. Jij hebt geen enkel verweer, volledig overgeleverd aan de interpretatie van malloten zonder baan. Ikzelf zit niet in de groep die hiervan last kan hebben, maar het principe staat me net zo min aan als de wetten van de NSDAP.
  Bedenkt ook dat in je hypotheek staat dat, tot de laatste cent is betaald, het huis van de bank is, en de hypotheek van jou. De laatste cent is de fiat currency, gedrukt door enkele families waaronder de amsbergs.
  Bedenk ook dat in je kentekenbewijs staat dat de auto van de nederlandse staat is, niet van jou. De staat der nederlanden heeft een baas, een familie die het woord voert.
  Maw, in de schulden gepraat worden, veel betalen, maar het wordt niet van jezelf en je bent slaaf van de bank. Zo regelen we dat in NL!
  Tijd voor ruilhandel, grootschalige ontduiking van belasting en een parallelle munt.

 101. ll says:

  ll:
  http://cib.natixis.com/flushdoc.aspx?id=66488

  The Dutch housing market at a cross road

  @ admin, dit is een geheim rapport en moet direct worden verwijderd en vernietigd, ben ik bang, staat in de kleine lettertjes, maar waarom kan je dit gewoon op internet vinden ? gelekt ?

 102. nhz says:

  Floor: Hij is van mijn leeftijd en ik heb vele vrienden en kennissen in die leeftijdscategorie die a. geen 3 ton aan vermogen hebben en b. noch 40 mille per jaar + AOW aan pensioen.

  eens, maar het is wel een prikkelend artikel voor discussie blijkbaar. Laten we wel zijn, een deel van de boomers heeft super riant voor zichzelf gezorgd, en ik ben er honderd procent voor om die overmaatse pensioenen stevig aan te pakken. Ook nu nog gaan er hier bij de provincie ambtenaren met 57 met pensioen (VUT) met behoud van inkomen, een inkomen dat onvoorstelbaar hoog is voor het soort sukkels dat daar werkt. 40 mille pensioen per jaar lijkt me overbodige luxe, en ik wed dat 95% van die lieden maar een fractie van de kosten van dat pensioen zelf betaald heeft. Het is zoiets als wat nu speelt in sommige staten in de VS, waar een hele staat failliet dreigt te gaan omdat (vooral) onderwijzers zichzelf pensioenen van tonnen per jaar inclusief gratis gezondheidszorg enz. enz. hebben toebedeeld. Allemaal ‘legaal’ dus die pensioenen zijn onaantastbaar, laat de jonge generatie maar creperen. Ik hoop dat in zo’n geval de boel klapt en ze helemaal niks krijgen.

  Voerman: Lees nondeju de commentaren onder dat kloteartikel.

  het zijn interessante commentaren, maar het egoisme spat er vanaf. Veel van die boomers doen alsof ze het allemaal eerlijk verdiend hebben, maar ze plukken nu/straks als generatie de vruchten van een Ponzi systeem dat ze hebben opgetuigd (in de woningmarkt, de pensioenen, de zorg) en waarvoor de rekening nog gaat komen. Maar daar wil men niet over horen, het is allemaal ‘eerlijk verdiend’.

  Paul99: “De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden”

  JA, inderdaad maar niet in de richting die hier algemeen wordt aangenomen.

  Geen BEPERKING maar UITBREIDING !

  inderdaad, dat was ook mijn eerste reactie bij lezing. GVD, onvoorstelbaar wat deze organisaties durven voorstellen; stelletje onverbeterlijke criminelen. Ik hoop dat die VEH en al die andere terroristische organisaties met de huizenbubble ten onder gaan en nooit meer opstaan.

 103. ll says:

  Nou ja, er staat wel heel duidelijk in dat de overheid schuld is aan de hoogenhuizenprijzen, en dat mag niemand weten natuurlijk 🙂

 104. nhz says:

  ll: @ admin, dit is een geheim rapport en moet direct worden verwijderd en vernietigd, ben ik bang, staat in de kleine lettertjes, maar waarom kan je dit gewoon op internet vinden ? gelekt ?

  het is een interessant rapport, maar dit soort rapporten zijn ALTIJD politiek gekleurd (of gekleurd door de geldschieters met hun eigen schimmige belangen). Natixis is een investment bank, de belangen van vrije sector huurders en mensen met een lage hypotheek lijken me hier niet veilig. Kijk even bij het nieuws:

  “Natixis, a key player on the European infrastructure debt market”, “Natixis rewarded for the second consecutive year in the covered bond market”, “50 public institutional groups meet at Natixis”, “Natixis stands out in the United States by leading a $1 billion bond issue for SANOFI” Oja, Sanofi …

  need I say more?

 105. Ma Ling says:

  Kees: funda.nl/koop/amst…5635-ararat-3/fotos/Foto 1: “Tijdelijk verlaagd tot 1-1-2013″. Maak dat maar vrolijk: “over een jaar nog eens 100.000 eraf”. In deze categorie wordt er amper iets meer verkocht, 0,5% of zo. LOL. ze zoeken die ene huizenkoper die hun toekomstige schuld wil overnemen…..

  hihi, oorspronkelijke vraagprijs: € 995.000!!

  volgens mij moet het onderschriftt zijn: tijdelijk beperkt verlaagd tot 1-1-2013.

 106. sven says:

  Paul99:
  “De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden”

  JA, inderdaad maar niet in de richting die hier algemeen wordt aangenomen.

  Geen BEPERKING maar UITBREIDING !

  Tenminste, als het aan het Verbond voor Vekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM ligt.

  ‘Hypotheekrenteaftrek ook voor restschuld’

  “De hypotheekrenteaftrek moet ook gelden op eventuele restschulden bij een verhuizing. Dat vinden het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM.”

  volkskrant.nl/vk/n…oor-restschuld.dhtml

  Gaat er niet komen.

  Het geld is echt op.

 107. Lex says:

  snorkel: Wil je de hypotheekrente omlaag? HRA afschaffen does the trick!

  Hypotheek in Belgie of Duitsland nemen ook. als je in NL werkt mag je toch de rente hier aftrekken, dus waarom duur doen bij een bank in NL? Heb ondertussen collega’s genoeg die dat kunstje gebruiken.

  Marc: je vergeet één ding. Er is een correlatie tussen de hoogte van de rente en het risico dat een bank loopt.

  Dream on… Banken doen net als bedrijven aan zelfde manier van prijs bepaling. Zakken met de prijs totdat een substantiele groep toehapt. Geen relatie met risico of productie kosten meer. Zoals geld niet meer aan goud gekoppeld is. Als ik hetzelfde huis in NL door een Duitse bank laat financieren krijg ik een lagere rente aangeboden als hier in NL. In Belgie zelfde gedoe. Of zelfde rente, maar dan in 15 jaar afgelost. Die banken zien toch hetzelfde pand, ik stel hetzelfde voor aan eigen geld, maar ik krijg toch echt andere getallen (nee, ik ga niet kopen, ik kijk gewoon eens wat de verschillen zijn, gewoon leuk experiment).

  xenobinol: Er probeert ook nog ene Bettine een verweer te geven, we hebben toch veel spaarcentjes?

  Ja Bettine… als je veel schulden hebt maken die spaarcentjes van een ander toch niet uit? Of gaan die spaarders jouw rekeningen betalen? (Zou zomaar kunnen toch 🙂 )

  Ja dat soort redeneringen hoor ik ook vaak uit de politiek. Ja we hebben een grote hypotheekschuld, maar daar staan huizen en spaargeld tegenover. Hoe krijgen ze het verzonnen. Inderdaad alsof iedereen met schuld ook vermogen heeft, om die schuld helemaal af te dekken, en er geen mensen bestaan met vermogen en zonder schuld. En in diezelfde redenering worden dan ook vaak de pensioenen genoemd. Alsof dat vrijelijk beschikbaar geld is van de overheid. Dat geeft waarschijnlijk meer de richting van de regering weer dan die loze holle uitspraken die ze dagelijks in de media doen.

  Adamus: Hille zegt: komende 40 jaar veiligheid in de lucht mag wat kosten -en het gaat maar om 56 stuks.

  WTF! Nooit gesnapt wat die vliegtuigspottende VVD en LPF mensen zagen in de jsf. Stel nu dat de Duitsers, Britten of andere natie binnenvalt. Wat maakt het dan uit of je twee dagen verzet biedt, of je je twee dagen eerder al netjes overgeeft of neutraal claimt te zijn? Die twee dagen zijn toch al dat geld niet waard? Of zijn die twee dagen tijd in geval van nood cruciaal voor de rijke elite om het vege lijf te redden terwijl het plebs in de frontlinie de hete kastanjes uit het vuur mag halen?

  nhz: Dat schijnt tegenwoordig nog makkelijker te gaan (minder gezeur achteraf …) met drones van Boeing die een microgolf bombardement uitstrooien en zo alle electronische infrastuctuur in een land onklaar maken. Voor een dergelijke heldhaftige bevrijding van de olie van zijn wrede Arabische bezetters krijg je in het ‘Vrije Westen’ de handen wel op elkaar. Niet dat daarna de olieprijs omlaag gaat, in tegendeel – want dan is er een nog grotere monopolie positie en wordt de Westerse consument een extra poot uitgedraaid.

  Je kijkt veel te veel naar discovery channel en Southpark 😉 Alsof ze daar geen blik hebben om hun gevoelige apparatuur in veilig te stellen (kooi van Faraday…). En infrastructuur die onklaar wordt gemaakt. Vraag maar aan de NS. Wat blaadjes op de rails is ook voldoende. Niks boeing, niks netreunenbom, gewoon blaadjes, of wat ijs op de rails. Hup iedereen bellen…plat met de elektronische infrastructuur. Dat is 100% NL. In het buitenland hebben ze dat niet. Maar ja, in het buitenland hebben ze de revisie bedrijven van de treinmaatschappijen, zoals die in Utrecht en Tilburg, niet weggemoffeld en uitgekleed. Dus daar spuiten ze gewoon zout/zand voor de wielen van een locomotief. Dat kan hiet niet, want dan slijt de boel te snel, en er zijn geen revisie bedrijven meer. Dus zetten ze bij blaadjes en was ijs alles stil, en komen met #$%smoesjes om iedereen weer te kalmeren.

  Voerman: In deze onzekere tijd, niet van speculeren houdende lijkt de minst risicovolle situatie te bestaan uit het hebben van een afbetaald huis en nog enig vermogen op de bank.

  Afbetaald huis en nog enig vermogen op de bank. Goed plan, maar ik denk dat de spoeling daarvan in NL uiterst dun is….

  Voerman: Inflatie is goed voor het huis wat je bezit, want dan wordt dat huis meer euros waard.

  Inflatie is prijsdaling van de dagelijkse boodschappen. Koopt Voerman dagelijks huizen? Is Voerman een makelaar of vastgoed bozo? 😉

  Hugo: Dus als;
  – Belastingen in prijs stijgen
  – Energie prijzen stijgen
  – Waterprijzen stijgen
  – Voedsel prijzen stijgen
  – Uitjes (in alle vormen) in prijs stijgen
  – Echt geld prijzen stijgen
  en allen fors

  Beweer je echt dat nu huizenprijzen dalen (allen gefinanciert op krediet) in prijs ondanks hierboven genoemde prijsstijgingen we deflatie hebben?

  YEP!… You’ve got it. Maar let op, dat is natuurlijk afhankelijk van je situatie. Als jij de afgelopen pak ‘m beet 10-20 jaar (echt) vermogen opgebouwd hebt, dan gaat dit inderdaad op. En ik heb het dan niet over een lullige spaarrekening van 20k of zo. Een flink stuk daarboven kun je op je vraag met YEP! antwoorden. Klinkt vreemd, maar luxe zaken als eigen huis, jacht, ferrari etc. zijn allemaal betaalbaarder geworden voor mensen met veel vermogen. Zeker als ze naast het vermogen nog een goed betaalde baan hebben. Salarissen in die kringen stijgen gewoon elk jaar mee. Zit je echter in de onderklasse (financieel dan) of ergens onder in de middeklasse (modaal is ~33k bruto) dan gaat die vlieger niet op. Lonen staan daar al 10 jaar bijna stil (minimumloon en uitkeringen ook).

  Voor de beter bedeelde zijn de salaris verhogingen gelijk aan en hoger dan al die verhogingen die je noemt. Die betalen misschien vermogensbelasting, maar je kunt dan nog net zo hard sparen als voorheen (inkomen is immers hoger). En de rente na vermogensbelasting telt ook op. Kortom die sparen net zo hard/harder dan voorheen. Ik zie het zelf ook met mijn vermogen. Ik kan steeds meer en groter kopen, terwijl ik hetzelfde werk ben blijven doen. Vrienden die geen verhogingen kregen en niet (flink) spaarden kunnen helaas steeds minder doen met hun inkomen (terwijl ze vaak nog harder zijn gaan werken). Als je eenmaal groeit en vermogen opbouwt gaat het steeds makkelijker. Waarom denk je dat ik nu niet meer naar inflatie cijfers en minimum loon ontwikkelingen kijk, terwijl dat vroeger heel belangrijk voor me was? Als ik dan de schoonmakers zie die heel belangrijk werk doen, en begin dit jaar zo lang moesten staken voor een verhoging en erkenning, dan vind ik het niet zo eerlijk. Natuurlijk hebben ze eenmaal een 5% verhoging of zo gehad, maar de verhoging is vanaf bijna niets, dus over een jaar of zo komen die mensen weer niet rond, want ze bouwen geen vermogen op, en die salarisen gaan niet structureel elk jaar aanzienlijk omhoog. Stel hun auto gaat kapot. Dat kost maanden werk om dat te bekostigen, terwijl anderen een nieuwe kunnen kopen van de rente (na aftrek vermogensbelasting), en kunnen ook nog flink sparen uit inkomsten. Dus wat merken die dan van inflatie? Niets… En als ik een deel van mijn vermogen beschouw, en ik zie dat ik daarvoor in de huidige markt een steeds groter huis kan krijgen, dan spreek ik inderdaad over deflatie, terwijl iemand anders over inflatie spreekt. Relatief begrip dus. En ook al zou ik een huis volledig op krediet financieren, dan is het nog zo, omdat ik een goede vermogenspositie heb opgebouwd kan ik makkelijk veel krediet krijgen (ook nu). Dus ook op die financieringsmethode krijg ik een steeds groter huis terwijl ik nog immer hetzelfde werk doe. Als je aardig wat vermogen hebt, dan valt er opeens veel te regelen bij een bank. Ook andere rentes zijn eenvoudig te regelen. Ook rente op vermogen is eenvoudig hoger te krijgen dan een gemiddelde internet spaarrekening. En bij deposito’s…Zelfde laken en pak. Deposito rente van een tijd terug kan ik ook wel krijgen bij de bank. Zeker als het geld toen al ergens bij die bank beschikbaar was (ja echt, rente met terugwerkende kracht). Als je eenmaal echt vermogen hebt, dan wil de bank je echt graag als klant hebben, en dan is opeens van alles mogelijk (ten koste van de rest natuurlijk). Je krijgt dan ook telefoonnummers van de miepjes op de grotere en hoofdkantoren. Niks naar de balie. Wist dit ook niet totdat ik opeens een boel geld bij een bank neerzette, en langs die balie ging voor info. Ze vragen toch altijd om je rekening en adres als je vragen hebt? Nou, dan kijken ze gewoon snel hoe je ervoor staat. En als dat goed is, gaan er blijkbaar alarmbellen rinkelen, en sta je opeens buiten met wat e-mail adressen en telefoon nummers als je iets geregeld wilt hebben. Raar, want toen ik arm was had ik dat soort hulp echt nodig. Dus ook banken zijn relatief.

  Paul99: “De hypotheekrenteaftrek gaat gewijzigd worden”

  JA, inderdaad maar niet in de richting die hier algemeen wordt aangenomen.

  Geen BEPERKING maar UITBREIDING !

  Tenminste, als het aan het Verbond voor Vekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM ligt.

  ‘Hypotheekrenteaftrek ook voor restschuld’

  “De hypotheekrenteaftrek moet ook gelden op eventuele restschulden bij een verhuizing. Dat vinden het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de NVM.”

  Ik hoorde het zojuist ook. Was ook heel verast. En ik snap het ook niet helemaal. Het klinkt mij ook als uitbreiding van de HRA. Want van een restschuld kun je niets kopen. Je kunt alleen kopen van de opbrengst. Dus ik denk dat mensen dan kleiner gaan wonen, of meer vermogen gaan inbrengen bij een verkoop om een volgende aankoop te financieren. Ik vermoed dat ze dat geld niet hebben, en een bank gaat er natuurlijk in zo’n situatie niet een boel poen extra bij geven. Dus hoe die NWM, VEH etc. dat denken te bekostigen is me een raadsel. Of zouden zij hun winsten geheel belangeloos voor dit plan beschikbaar stellen? Of verwacht ik nu te veel van deze belangen clubjes…. 😉 Of krijgen we nu de reden voor die steeds terugkerende kreet uit de politiek: belasting verlaging voor werkenden. Ofwel, meer (op papier) besteedbaar inkomen, dus dan mag de bank je meer uitlenen. Ik zie ze het zo doen hoor om de huizenbubble maar opgeblazen te houden.

  Kees: Foto 1: “Tijdelijk verlaagd tot 1-1-2013″. Maak dat maar vrolijk: “over een jaar nog eens 100.000 eraf”.

  Ja de makelaar boys and girls zijn creatief. Zo zie ik ook steeds vaker: dit is een scherpe VANAF prijs. De woning wordt per opbod verkocht. Hoe krijgen ze het verzonnen? Alsof ze de prijs van een VEEL te hoge VANAF prijs nog omhoog kunnen krijgen, en dat de koper voort moet maken om de boot niet te missen. Zo ken ik panden die vanaf 2008 te koop staan, al 35% zijn gezakt, en zelfs dan doen ze alsof je voort moet maken. ONGELOOFELIJK….Een veiling met afslag lijkt me een betere constructie dan een opbod. Ach ze doen maar, komt toch niemand bieden, en het houd de makelaar bezig. Hoef ik ze tenminste niet tegen te komen.

  ll: Huishoudens die meer dan 1/4 van hun inkomen besteden aan huizen, kunnen alleen maar pijn verwachten.

  Nu maak je wel een aanname over hun vermogens positie. In de meeste gevallen zul je wel gelijk hebben, maar er zijn mensen die “op papier” een inkomen van nul of bijna niets hebben en daarnaast een groot fortuin herbergen. Ze wachten gewoon op een mooi moment om weer te kopen.

  Economische crisis is simpelweg een herverdeling van vermogen en middelen. Als je er niet naar toe werkt is elke economische crisis echt een crisis. Doe je dat wel, dan is het een mooi moment om je vermogen te vermenigvuldigen. En welke groep denk je dat alle relevante regels bepaald……? En welke groep zet zo’n economische crisis in gang……?

  You’d better have a plan for life. Otherwise you’ll become part of somebody else’s plan…..

 108. Frans says:

  @ Jodha: pas op! Je loopt op dit blog met zulke post de naam ALU hoedje te krijgen! (Niets van aantrekken natuurlijk!)
  Er is door de samenzweerders de tactiek om een ieder die de samenbezwering benoemd te beschuldigen van samenzwering denken. Net zoals de Zionisten het anti-semitisme hebben uitgevonden.
  Twee keer een “like” voor je twee laatste posts. 🙂

 109. Frans says:

  Ma Ling: hihi, oorspronkelijke vraagprijs: € 995.000!!
  volgens mij moet het onderschriftt zijn: tijdelijk beperkt verlaagd tot 1-1-2013.

  En dan moet je nog maar net een gek hebben die Ueberhaupt in zo’n woonwagen inrichting wil wonen. Wat een gribushuis.

 110. nhz says:

  sven: Gaat er niet komen.

  Het geld is echt op.

  helaas niet, er zijn altijd nog burgers die verder kaalgeplukt kunnen worden. De parasieten in Den Haag geven niet op hoor, die gaan door totdat de gastheer helemaal opgevreten is. En misschien hopen ze dan tijdig te kunnen overspringen naar Europa om daar het resterende karkas kaal te vreten.

 111. Aurely says:

  ll,

  Ik ga aardig met ze mee op 1 punt na: je kan de overdrachtsbelasting niet afschaffen zonder de administratieve rompslomp rondom (ver)bouwen woningen en aanbod van bouwrijpe grond aan te pakken.

  Anders vallen vrijgekomen woningen alsnog in de handen van handelaren, verdwijnen zo van de markt, wat de prijs verder opdrijft.

 112. Adamus says:

  Voerman: Dat weet de VVD natuurlijk ook wel, vandaar dat Voerman denkt, dat zij het nieuwe vliegtuig wel in willen ruilen voor het zo volledig mogelijke behoud van de HRA.
  Geen gezichtsverlies, volle winst!

  Mooie deal. Kunnen we op JSF snelheid de economische sloot in 😉 wat hebben we aan hra met een uwv uitkering?

 113. Aurely says:

  nhz: het is een interessant rapport, maar dit soort rapporten zijn ALTIJD politiek gekleurd (of gekleurd door de geldschieters met hun eigen schimmige belangen). Natixis is een investment bank, de belangen van vrije sector huurders en mensen met een lage hypotheek lijken me hier niet veilig. Kijk even bij het nieuws:

  “Natixis, a key player on the European infrastructure debt market”, “Natixis rewarded for the second consecutive year in the covered bond market”, “50 public institutional groups meet at Natixis”, “Natixis stands out in the United States by leading a $1 billion bond issue for SANOFI”Oja, Sanofi …

  need I say more?

  Dat gevoel kreeg ik al. Beperking van de risico’s en op eerste gezicht ok (maak het verkoopbaar voor alle partijen) . Maar binnen no time zit het klootjesvolk weer met dezelfde problemen.

 114. Aurely says:

  sven,

  Ow. Jij hebt je bronnen?

  Hoe “op” is op?

 115. sven says:

  Adamus: Mooie deal. Kunnen we op JSF snelheid de economische sloot in wat hebben we aan hra met een uwv uitkering?

  LOL

 116. sven says:

  Aurely:
  sven,

  Ow. Jij hebt je bronnen?

  Hoe “op”is op?

  Nou ja, als ze het al errug lastig hebben met de afschaffing van de hra, dan kun je op je klompen aanvoelen dat die besparing echt niet terug de huizenmarkt wordt ingepompt.

  Dat begrotingstekort beraamde begrotingstekort van 2.7% voor 2013, gaat zeker niet gehaald worden.

  100% zeker dat deze over de 3% heen gaat.
  100% zeker dat er in de loop van 2013 extra bezuinigingen ( lastenverzwaringen ) aankomen.

 117. Adamus says:

  En pitbull Teef heeft aangekondigd dat er volgend jaar een thuiscopieheffing komt op telefoons en andere mobiele mediaspulletjes.

 118. Adamus says:

  Nu op BNR over studieschuld: is maar 3 maandsalarissen. Wat is nou €30.000 ? Je krijgt er een mooie HBO opleiding voor ………zegt die vvd’er.

 119. nhz says:

  Adamus: Mooie deal. Kunnen we op JSF snelheid de economische sloot in 😉 wat hebben we aan hra met een uwv uitkering?

  ik denk dat de VVD die JSF alleen wil vanwege alle vette kruimels die er af vallen voor ondernemers en politici met de juiste connecties. Zoveel echte oorlogshitsers zitten daar niet lijkt me. Dus misschien kunnen ze een deal sluiten met PvdA, dat de JSF gebruikt gaat worden om het huizenbestand van Nederland flink uit te dunnen, zodat de prijzen ondanks afschaffing van de HRA huizenhoog blijven. Iedereen weer tevreden! En dan is die JSF nog ergens goed voor, want na de start uit de lucht vallen en een woonwijkje platvegen dat lukt wel, maar verder … het enige risico is wel ‘collateral damage’, maar we weten sinds de drone oorlog in het Verre en Midden Oosten al hoe Westerse politici daar over denken; het doel heiligt alle middelen, staatsterrorisme is de nieuwe religie.

  Adamus: Nu op BNR over studieschuld: is maar 3 maandsalarissen. Wat is nou €30.000 ? Je krijgt er een mooie HBO opleiding voor ………zegt die vvd’er.

  soms is dat ook zo, zo’n opleiding is bovendien goedkoop vergeleken met de economische lessen die Henk en Ingrid momenteel krijgen (al zullen die uiteindelijk ook grotendeels door de maatschappij betaald worden). Eén van de problemen is dat studenten hier goedkoop (gesubsidieerd) komen studeren en dan vervolgens elders gaan binnenlopen dankzij hun opleiding; ik ben wat dat betreft heel erg voor alle kosten in rekening brengen als men naar het buitenland gaat en daar serieus gaat verdienen. En bedenk ook dat die studieschuld tegenwoordig voor een groot deel uit verre vakanties, iPads, mobieltjes en dat soort zaken bestaat – gewoon omdat het kan, hoogste tijd dat dat NIET meer via de studiefinanciering geleend kan worden (tenzij aantoonbaar noodzakelijk voor de opleiding).

 120. cartoonist says:

  ll: Onze huizenmarkt een risico banken ?

  Oud rapport ?

  amcham.nl/dutch-ho…-financial-stability

  uit dit rapport:
  The Netherlands is also champion when it comes to the number of tenants with leaking roofs. The number of tenants with severe space shortage is also high in the country. This is hardly surprising: rent regulation is often associated with reduced quality and quantity of housing.

  Oftewel de huur-huizenmarkt is slechter dan in vergelijking met welke voormalige stalinistische staat ook. Nederland ,kampioen lekkende daken en een regelgeving die omgekeerd evenredig is met de kwaliteit en kwantiteit van de huur-huizenmarkt.

  En dan wil dit nieuwe kabinet op kafkaiaanse wijze de huren nog eens extra verhogen !!!!!
  Deze corrupte bende zou beter naar noord korea kunnen emigreren want die past beter bij hun cultuur. En nederland zou zoveel beter af kunnen zijn zonder hen.

 121. Adamus says:

  nhz,

  Je wilt een conserverend beslag bij vertrek? Ik denk dat de schuld wel aangegaan moet worden bij een pariculiere bank.

 122. Adamus says:

  nhz,

  Die kruimeldieven gaan elkaar misschien wel vliegen afvangen 😉

 123. Adamus says:

  cartoonist,

  Kan je uit de eerste hand zeggen dat mijn 1 jaar oude huurhut identiek is aan de koopwoningen in de wijk.

 124. Adamus says:

  Adamus Zegt:
  25 October 2012 om 12:40 pm (Quote) (Reply)
  nhz,

  Je wilt een conserverend beslag bij vertrek? Ik denk dat de schuld wel aangegaan moet worden bij een particuliere bank.

 125. cartoonist says:

  Het wordt tijd om wat aandacht aan de amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende maand te besteden.

  De Amerikanen hebben een democratische keuze uit twee zo diverse partijen die twee zulke tegengestelde stromingen in de amerikaanse samenleving representeren.

  http://static.infowars.com/2012/10/i/general/voting.png

  Dit plaatje geeft mooi weer hoe het met hun keuzevrijheid gesteld is.

 126. cartoonist says:

  Adamus: Kan je uit de eerste hand zeggen dat mijn 1 jaar oude huurhut identiek is aan de koopwoningen in de wijk.

  Lekt jouw dak ook ?

 127. cartoonist says:

  trouwens mijn vrije sector huurhuis uit 1930 op schouwen duiveland heeft ook een lekkend dak.

 128. Frans says:

  cartoonist: trouwens mijn vrije sector huurhuis uit 1930 op schouwen duiveland heeft ook een lekkend dak.

  Mijn dak van mijn huurhuis lekte ook maar “hij is geholpen”.
  Een jeweetwel dak dus, en dat op mijn kosten.
  Nieuwe keuken in laten zetten voor een slordige 6 a 7 duizend: ook op mijn kosten.
  Goed, ik betaal minder dan 300 Euro, maar zo langzaam aan is het supergoed wonen! Natuurlijk tegen de calvinistische inslag in van “de Hollander”, maar het is gewoon een kwestie van rekenen en naar de toekomst kijken.

 129. cartoonist says:

  Maar beter een lekkend dak dan voor 100.000 euro onder water te staan want ik had dit huis ook kunnen kopen.

 130. Frans says:

  cartoonist: Maar beter een lekkend dak dan voor 100.000 euro onder water te staan want ik had dit huis ook kunnen kopen.

  Precies!
  Ik kan dit huis ook kopen, 1000m2 grond, voor 2 ton. Toch doe ik het niet. (nog niet).
  Als mijn zilver 4 keer over de kop is gegaan dan misschien wel, tegen een lagere bedrag. Ik heb 1.5 ton geboden.
  Voor het bedrag waar ik voor huur kan je natuurlijk nooit kopen.

 131. cartoonist says:

  Mijn huisbaas heeft beide, staat ongeveer 100.000 euro onder water en heeft een huis met een lekkend dak en geen geld om de boel te laten repareren.

  Ik woon lekker vrijstaand, rustig met ruime tuin en voorzien van alle denkbare comfort op korte afstand van strand en duin. Een lekkend dak wat een natte plek op de isolatie-voorzetwand geeft is voor mij niet erg. Tegen de tijd dat het gips door het vocht volledig uitelkaar valt heb ik een leuke koophut op de kop getikt.

 132. nhz says:

  cartoonist: Oftewel de huur-huizenmarkt is slechter dan in vergelijking met welke voormalige stalinistische staat ook. Nederland ,kampioen lekkende daken en een regelgeving die omgekeerd evenredig is met de kwaliteit en kwantiteit van de huur-huizenmarkt.

  dat lijkt me zwaar overdreven; ik ken diverse voorbeelden van mensen die zwaar gesubsidieerd (voor bijv. 280 euro per maand) in een perfecte ruime gezinswoning met tuin wonen. De meeste huurwoningen hier zijn prima onderhouden, terwijl hier monumentale pandjes die een half tot anderhalf miljoen moeten kosten soms zo slecht onderhouden zijn dat ik er liefst met een boogje omheen loop. Het lijkt me dat het lekkende daken syndroom eerder optreedt aan de onderkant van de vrije sector huur. Verder eens dat de nominale huren over het algemeen veel te hoog zijn, de huurquote is hier tenslotte de hoogste van heel Europa … je verstand staat er dan bij stil dat zo’n commissie adviseert dat de huren nog stevig omhoog moeten 😎

  Adamus: Je wilt een conserverend beslag bij vertrek? Ik denk dat de schuld wel aangegaan moet worden bij een pariculiere bank.

  er is veel mis aan de huidige opzet; net als bij de huizenmarkt is het vragen om fraude, oplichterij en free riders.

  cartoonist: Dit plaatje geeft mooi weer hoe het met hun keuzevrijheid gesteld is.

  in de praktijk net iets slechter dan in Nederland denk ik. Hier ook allemaal één pot nat, op een paar kleine partijtjes na die geen invloed hebben of zullen krijgen. Welke partij is er ECHT tegen HRA, of tegen Europa/ SFSF/ESM, enz. Alle grotere partijen snappen heel goed hoe het werkt: Democracy is like two foxes and a chicken deciding what to have for dinner. En daarbij zijn de vossen dus de huiseigenaars/scheefleners, en de chicken de huurders (die met weinig of geen huursubsidie).

  cartoonist: trouwens mijn vrije sector huurhuis uit 1930 op schouwen duiveland heeft ook een lekkend dak.

  tja, als je daar woont mag je al blij zijn dat de vloer droog is 😉

  cartoonist: Mijn huisbaas heeft beide, staat ongeveer 100.000 euro onder water en heeft een huis met een lekkend dak en geen geld om de boel te laten repareren.

  ik heb geen lekkend dak (op één klein incidentje na dat tegen hoge kosten voor de huisbaas verholpen is), maar ik ben heel blij dat ik de Vereniging van Eigenaren niet hoef te betalen voor de laatste schilderbeurt van het pand, die nu al meer dan vijf weken duurt. Het pand is dan ook gerestaureerd rond 2000, toen niemand meer op kwaliteit lette en alle rottend houd vrolijk overgeschilderd werd. Mensen boden over elkaar heen voor alles wat te koop was, dat krijg je er van … Nee, ik wacht wel tot de markt is ingestort, dan heb je niet alleen lage prijzen maar hebben aannemers ook weer reden om kwaliteit te leveren.

 133. Adamus says:

  cartoonist: Lekt jouw dak ook ?

  Nee, die van de koopburen wel.

 134. Adamus says:

  Frans: Mijn dak van mijn huurhuis lekte ook maar “hij is geholpen”.
  Een jeweetwel dak dus, en dat op mijn kosten.
  Nieuwe keuken in laten zetten voor een slordige 6 a 7 duizend: ook op mijn kosten.
  Goed, ik betaal minder dan 300 Euro, maar zo langzaam aan is het supergoed wonen! Natuurlijk tegen de calvinistische inslag in van “de Hollander”, maar het is gewoon een kwestie van rekenen en naar de toekomst kijken.

  Je hebt de rietdekker laten komen?

 135. ll says:

  Leuk om te lezen, de modellen werken niet meer 😉 de echte wereld, koopstakingen en menselijk gedrag zijn niet in een model te vangen …….., lol, is hier op dit blog ook al jaren geleden uitgezocht en komt dus nu pas aan het licht in de oekoenomische wereld……

  ‘ I am just trying to make sense of the real world. The workhorse model we used in economics is no longer working properly ‘

  http://economicsintelligence.com/2012/10/24/bank-of-englands-haldane-on-the-crisis-of-economics-our-models-are-no-longer-working-properly/

 136. Adamus says:

  ll,

  Is het ook niet in het gareel te duwen? Modellen werken altijd, mits het je het onbekende afbakent.

 137. nhz says:

  Nog even over het Natixis rapport:

  De analyse is in veel opzichten uitstekend en zeer up-to-date, en ik kan het iedereen aanraden die onvoldoende inzicht heeft in hoe de overheid hier de huizenmarkt manipuleert, fiscaal en anderszins. De perverse effecten en risico’s van NHG worden ook duidelijk uitgelegd, of bijv. waarom de hypotheekrente hier sinds kort relatief hoger is dan in omringende landen. Het is interessant hoe ze de NHG afschilderen als voornaamste oorzaak van het hoge percentage aflossingsvrije leningen in Nederland. Het grafiekje van de huizenprijs index sinds 1900 (pagina 7) is trouwens een absolute aanrader! Voor 2013 voorspellen ze een verdere prijsdaling van minimaal 5-10%.

  Ik denk gezien de namen dat de auteurs Duitsers zijn, die zonder oogkleppen op naar de Westerburen kijken? Ik vind het wel merkwaardig dat beide heren met een uitgebreid advies komen over hoe de huizenmarkt in NL hervormd moet worden. Dat is toch merkwaardig voor een rapport geschreven door buitenlanders (neem ik aan) voor een investment bank. Of zou het bedoeld zijn om op te bieden tegen het rapport Dijkhuizen, van concurrent NIBC??
  De adviezen blijken trouwens verstandig, veel beter dan de onzin die er in NL zelf geproduceerd wordt. Zelfs de voorgestelde huurverhoging betreft vooral de sociale sector waar sommige mensen gewoon veel te weinig betalen gezien de kwaliteit van de woning en hun inkomen. Maar voor de vrije sector huur zou het best gunstig kunnen uitpakken.

 138. Aurely says:

  Adamus,

  Auw. Dan heeft hij niet naar dit lijstje gekeken: http://www.nobiles.nl/index.php?id=37&article=5629

  Deze man staat echt ver van de werkelijkheid.

 139. Jodha says:

  Modellen werken achteraf prima. Economie is dan ook vnl beschrijvend ipv voorspelbaar, dit in tegenstelling tot de term ‘wetenschap’ die economen graag aan hun hobby koppelen wat inhoudt dat modellen een beeld op de toekomst mogelijk maken. Sinds crises en oorlogen vrij goed passen bij de lijn die zichtbaar wordt in verdragen boven overheden zie ik niet in hoe economen nog langer van een ‘natuurlijke’ ontwikkeling uit kunnen gaan. Geen master of mba voor nodig dit in te zien, gewoon interesse in geschiedenis hebben. Schulden verkopen cq krediet verstrekken is een goed businessmodel: stabiele rente zolang als een land belasting kan heffen!

 140. Adamus says:

  Aurely:
  Adamus,

  Auw. Dan heeft hij niet naar dit lijstje gekeken: nobiles.nl/index.p…37&article=5629

  Deze man staat echt ver van de werkelijkheid.

  Weet niet wat Fritz Huffnagel verdient……die man van de wereld.

 141. Aurely says:

  nhz,

  Ik weet niet of we dat nog wel meemaken. Lijkt mij dat ze nu allemaal “strenge” bezuinigingen gaan invoeren. Maar blijft natuurlijk “kicking the can down the road”.

  Ik heb nog niemand in den haag horen spreken van een overheid die echt hand in eigen boezem steekt en bedenkt dat duizenden wetten erbij per jaar “wat aan de groffe kant is”.

  Terwijl het volgens mij immens simpel is: het aanbod moet omhoog. Boek de grond bij de gemeentes af, maak inzichtelijk waar die ligt waar gebouwd mag worden. Verkoop die vervolgens voor een appel en ei aan natuurlijke personen/starters die graag een koophuis willen. Een paar voorwaarden daarbij: max 1 per persoon (geen handelaren!), je moet een goedgekeurd bouwplan + hypotheek hebben, iets-met-een-verplichting-tot-afronding-ofzo, etc. Maak dit bureaucratische proces efficiënt en snel.

  Gevolg: de bouw met alle verkopen die daaraan hangen gaat weer lopen. Scheelt een heleboel ww-ers die ipv geld vangen belasting komen brengen. Woco’s blij want wie nu scheefhuurt gaat eruit. Die huren van de woningen kunnen dus ineens omhoog. Er komt meer aanbod in de huurmarkt. Fijn voor de starters die niet willen kopen. Absolute aantallen woningen stijgt. Hierdoor voorkom je woonellende over een paar jaar.

  Huidige woningbezitters onder water hebben de NHG. Als je niet hoeft te verkopen dan heb je de tijd. Die prijzen stijgen vanzelf wel weer mee met de inflatie.

 142. Floor says:

  cartoonist: Nederland ,kampioen lekkende daken en een regelgeving die omgekeerd evenredig is met de kwaliteit en kwantiteit van de huur-huizenmarkt.

  Mijn moeder woont in een 55+ appartement, begane grond, betaalt daar de max van 664,44 kale huur en krijgt er eens per 2 maanden een gratis overstrominkje van de keuken bij. Tenminste, tot nu toe hebben we het weten te beperken tot de keuken.
  Die ouwe wijfies boven haar proppen vanalles door de gootsteen en wanneer er dan ineens 2 tegelijk hun wasmachine aanzetten dan is het bal.
  Probleem bestaat al zolang als dat zij er woont en hoogstwaarschijnlijk lang daarvoor ook al aangezien er voor de open gebroken muur waar de afvoerpijp doorloopt standaard een plank bevestigd zit.
  Mijn moeder heeft destijds met haar eigen centen die 50m2 geheel opgeknapt, indien je dat niet doet ziet het er niet uit.
  Uitgaande van die 4,5 x WOZ betekent dit dus dat die 50m2 12×664 euro = 4,5% >>>>> WOZ is dan 177.000 euro, oftewel 3541 euro/m2
  Moet kunnen toch? 🙂

 143. Floor says:

  Aurely: Scheelt een heleboel ww-ers die ipv geld vangen belasting komen brengen.

  Bij onze vrije sector huurhuizen worden momenteel de keuken, badkamer en toilet vernieuwd.
  De buurvrouw heeft kennelijk één of andere deal gesloten want die wordt met voorrang geholpen.
  Staan de gehele dag 2 auto’s met Pools kenteken voor de deur.
  ‘So much’ voor al die werkelozen in de bouw dus, gaat ze echt niet helpen.

 144. Nico de Geit says:

  Pannendak zonder dakbeschot met een scheve pan: lekkage.

  Stuifsneeuw en regen die tussen de pannen door wordt geblazen is normaal, dat hoort bij een pannendak zonder dakbeschot. Nostalgie.

  Tegenwoordig wordt er nog wel eens waterabsorberende isolatie aangebracht aan de binnenzijde van de pannen, zonder rekening te houden met stuifsneeuw en regen die bij harde wind tussen de pannen door wordt geblazen. Natte isolatie kan houtrot veroorzaken.

 145. Nico de Geit says:

  Verderop staat een huis te koop, twee onder een kap, ex-huurwoning van een pensioenfonds. Pannendak zonder dakbeschot. Geiser, bruine schrootjes. Keuken uit de jaren ’70. Koude houten vloer. Bieden vanaf 375.000 euro. Koopje.

 146. Paul99 says:

  nhz: want na de start uit de lucht vallen en een woonwijkje platvegen dat lukt wel,

  Goed voor de leegstand en dus de prijzen 😉

 147. Voerman says:

  Floor: Staan de gehele dag 2 auto’s met Pools kenteken voor de deur.
  ‘So much’ voor al die werkelozen in de bouw dus, gaat ze echt niet helpen.

  Heel veel van die Polen zijn ZZPers. Niks mee mee en ze leveren meestal uitstekend werk. Ook die mensen zijn toegevoegd aan het bewonersbestand in dit landschap en als zij geen inkomsten hebben gaan ze zichzelf evenals al die werkelozen in de bouw aan een of ander loket melden voor het verkrijgen van een of andere uitkering. We eten inmiddels eensgezind uit de europese ruif en poepen allemaal op de europese pot. We hebben dat met zijn allen met meer – of minder tegenzin goedgevonden en is onomkeerbaar. Zelfs Voerman is zichzelf er heel langzaam mee aan het verzoenen, al die andere culturen en vreemde mensen.
  Misschien gaat hij dit landschap zelfs nog wel weer eens Nederland noemen!

 148. nhz says:

  Aurely: Ik heb nog niemand in den haag horen spreken van een overheid die echt hand in eigen boezem steekt en bedenkt dat duizenden wetten erbij per jaar “wat aan de groffe kant is”.

  inderdaad, de overheid is de enige echte parasiet, en die zal nooit opgeven en alleen maar groeien ten koste van de gastheer; zeker met PvdA en nep-liberalen (ondernemers die het moeten hebben van de overheidstiet) in één regering.

  Aurely: Woco’s blij want wie nu scheefhuurt gaat eruit. Die huren van de woningen kunnen dus ineens omhoog.

  helemaal niet, de betaalde huren zullen omlaag gaan want die scheefhuurders worden vervangen door mensen met een uitkering, ex-asielzoekers etc. die volledig uit de belasting betaald worden. Maar ongetwijfeld fijn voor de WBV, want vrijwel nul risico op niet betalen, ze kunnen in dit geval altijd de huur claimen bij de overheid. Verder met je eens dat afboeken van bouwgrond de woningbouw weer op een goede manier zou kunnen stimuleren, maar er zijn zóveel belangrijke Nederlanders die daar géén belang bij hebben …\

  Nico de Geit: Verderop staat een huis te koop, twee onder een kap, ex-huurwoning van een pensioenfonds. Pannendak zonder dakbeschot. Geiser, bruine schrootjes. Keuken uit de jaren ’70. Koude houten vloer. Bieden vanaf 375.000 euro. Koopje.

  ik zie het ook nog overal in de omgeving 🙁

  Paul99: Goed voor de leegstand en dus de prijzen 😉

  vandaar dat ik denk dat VVD en PvdA elkaar daarin kunnen vinden; zolang ze niet te vaak bewoonde woonwijken platgooien in plaats van onbewoonde woonwijken 😉

 149. cartoonist says:

  Als ik zo de reakties over lekkage lees kan ik alleen maar concluderen dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van de NL huizen. De centrale planning van het regime is op een ramp uitgelopen. Innovaties zijn tegengehouden en de meeste huizen worden al 10 tallen jaren op nagenoeg dezelfde manier gebouwd. De doorgeschoten regelgeving betreffende bouwvoorschriften en bouwgrondbeperking hebben een kwalitief en kwantitatief laagstaand product opgeleverd wat bovendien veel te veel kost.

  Zaken kunnen wel eens foutlopen, maar je hebt een centralistische overheid nodig om zaken goed fout te laten lopen.

 150. Adamus says:

  Elco B heeft EIB rapport laten samenstellen hoe zijn toekomstige dak mag worden gesupport. Zulke mensen moeten inderdaad bij de knieën afgebroken worden. Wat een broodhoer.

  Btw, gisteren succesvolle zorghotelondernemer op nos-nieuws. Was dus een eentweetje 😉

 151. Adamus says:

  En de overheid heeft ook nog een prachtige ZBO achter de hand: ABN
  Gaat het konijn uit de hoed worden? Wouter B. adviseert zich suf.

 152. Adamus says:

  vandaar dat ik denk dat VVD en PvdA elkaar daarin kunnen vinden; zolang ze niet te vaak bewoonde woonwijken platgooien in plaats van onbewoonde woonwijken

  Goed voor de sociale cohesie in de “wijken”.
  Bestaat de SP nog?

 153. Adamus says:

  Heerlijk, NL zit aan tafel …..dat het U moge smaken 🙂

 154. tufkaj says:

  Bestaande gevallen gaan ook HRA inleveren: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/25/binnenland/rutte-II-hypotheekrenteaftrek-wordt-verder-beperkt.xml

  Chique dat ze dit niet pas half december vertellen om even de tijdelijke opleving op de markt te laten gebeuren zoals destijds met OVB die weer naar 6% zou gaan. De maand daar na daalden de prijzen 3,6% omdat de druk van de ketel viel. Benieuwd hoe dat nu is.

 155. Adamus says:

  AchmeaVastgoed smeekt pensioenfondsen om te investeren in verloederend vastgoed.
  PF moeten wel veel garanties krijgen 😉 van wie zijn die gebouwen? Van ons allemaal 🙂
  Kullen we er een tijdje gaan wonen? “tegen de verloedering”.

 156. Adamus says:

  tufkaj:
  Bestaande gevallen gaan ook HRA inleveren: rtl.nl/components/…t-verder-beperkt.xml

  Chique dat ze dit niet pas half december vertellen om even de tijdelijke opleving op de markt te laten gebeuren zoals destijds met OVB die weer naar 6% zou gaan. De maand daar na daalden de prijzen 3,6% omdat de druk van de ketel viel. Benieuwd hoe dat nu is.

  Slecht nieuws liever voor het weekeinde of kerst is wel zo fatsoenlijk.

 157. nhz says:

  in de Fabeltjeskrant vanavond weer een ongelofelijk zeurverhaal van de vastgoed maffia (eerlijke mannen in net pak, 100% geloofwaardig) dat de steden gaan verloederen omdat er geen geld meer geleend wordt voor ambitieuze vastgoed projecten door de banken. Geen woord over véél te hoge prijzen waardoor dat bouwen niet meer rendabel is. Maar ze hebben de oplossing: de pensioenfondsen moeten het geld gaan lenen. Wedden dat VVD en PvdA elkaar ook daarover kunnen vinden? De poppetjes zijn gewisseld, nu weer business as usual en verder met oppompen van de overheid- en vastgoedbubble; beide partijen hebben daar alle belang bij.

 158. nhz says:

  en nog eens de Fabeltjeskrant in de bocht:
  “Er worden steeds strengere eisen aan bestuurders gesteld, ze moeten zeer integer zijn. Vandaar dat er nu ineens zoveel boven komt over corrupte lokale bestuurders.” LOL! Zouden ze het echt zelf geloven?

  Ik denk dat het eerder komt omdat de koek hard aan het slinken is en de parasieten elkaar gaan aanvreten, of op zijn minst de tent uitvechten.

 159. cartoonist says:

  ll: Reuters over onze huizenmarkt.

  Tot 12 x inkomen lenen was mogelijk, nu 5

  Huishoudens die meer dan 1/4 van hun inkomen besteden aan huizen, kunnen alleen maar pijn verwachten.

  Ze wilden alles en hebben nu nikx.

  http://uk.reuters.com/article/2012/08/20/uk-dutch-property-crisis-idUKBRE87J04Y20120820

  Insight – Dutch damned by homeowner debt
  “It’s only going to get worse.”

  Als Reuters het zegt moet het wel waar zijn 🙂

  “Je moet geen dief van je eigen portemonnee zijn, dus ga voor die maximale hypotheek” zij die aardige hypotheek/belasting adviseur nog (en hij streek een mooie provisie op uit de portemonnee van de goedgelovige klant).

  Hetzelfde geluid klonk ook altijd uit de mond van de vereniging eigen huis en van de NVM makelaars.

  NVM makelaar Mare heeft het zelfs nu nog op de website staan:
  http://www.demaremakelaars.nl/contact/nieuws

  Bernard Vogelsang schrijft gewoon:
  “Huizenkopers die geen dief van hun portemonnee willen zijn, moeten haast maken” .

  “Commercieel directeur Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar in Den Bosch becijfert dat iemand die vóór eind dit jaar een huis met een volledige bankspaarhypotheek van 250.000 euro koopt, over een periode van dertig jaar ruim 50.000 euro goedkoper uit is dan vanaf 2013 met een Annuïteitenhypotheek. ”

  Terwijl ze donders goed weten dat belastingwetten zomaar kunnen veranderen dus dat die claim op lucht gebaseerd is.

  Dit soort makelaars als meneer Vogelsang en meneer van Nunen zijn de titel makelaar niet waardig. Helaas sinds 2001 mag iedere koekebakker zich makelaar noemen.

  Goedgelovige mensen heb je altijd. Dit soort mensen wil nu eenmaal graag mooie praatjes geloven.(en dus heel vaak bedrogen uitkomen)

 160. cartoonist says:

  nhz: en nog eens de Fabeltjeskrant in de bocht:
  “Er worden steeds strengere eisen aan bestuurders gesteld, ze moeten zeer integer zijn. Vandaar dat er nu ineens zoveel boven komt over corrupte lokale bestuurders.” LOL! Zouden ze het echt zelf geloven?

  Bestuurders applaudiseren ook altijd voor elkaar (zelfs als ze door publiek uitgejoelt worden). Het is gewoon de devaluatie van het begrip integer.

  Zoals daar zijn:

  Integere hoogleraren/professoren die het beleid van bestuurders verdedigen/faciliteren en ondertussen full time commercieel bezig zijn en zaken doen met diezelfde bestuurders.

  Integere bestuurders die onderhandelen met lobbyisten en ondertussen mediëren voor het vertaalbureautje van vrouw/dochter of het webdesignbedrijfje van zoonlief.
  En dan wat lucratieve opdrachtjes voor de familie regelen. Maar verder zijn deze bestuurders heel onafhankelijk en integer hoor.

  En hoe hoger de bestuurslaag hoe meer integer men is (hoe geraffineerder de corruptie plaats vind.)

 161. Frans says:

  Adamus: Je hebt de rietdekker laten komen?

  Nee,nee,het is een pannendak met rieten beschot.
  Er is wat rot hout vervangen bij de schoorsteen, en er is nieuw daklood aangebracht.
  Verder een aantal dakpannen vervangen.

 162. RealisT says:

  nhz: Geen woord over véél te hoge prijzen waardoor dat bouwen niet meer rendabel is. Maar ze hebben de oplossing: de pensioenfondsen moeten het geld gaan lenen.

  Ik dacht precies hetzelfde toen ik vanavond naar het hoernaal keek. Het is dat ik totaal niet gelovig ben, maar anders zou ik toch gaan denken dat die vastgoedjongens een soort van nieuwe bijbelse plaag zijn. Ze vreten de ene financiele akker leeg en trekken vervolgens vrolijk naar een andere.

  nhz: Ik denk dat het eerder komt omdat de koek hard aan het slinken is en de parasieten elkaar gaan aanvreten, of op zijn minst de tent uitvechten.

  Eindelijk eens iets leuks op TV! Misschien zit er wel een format voor De Mol of Oerlewapper in.
  So you think you can backstab…

 163. cartoonist says:

  Na de ineenstorting van het communisme in 1989 loopt nu amper 25 jaar later het kapitalisme tegen een muur. De muur van de onmogelijkheid om schuld en krediet tot in het oneindige op te blazen.

  Marx’s philosofie en economische leer wordt door de hedendaagse economen meestal een beetje lacherig afgedaan alsof door de ineenstorting van het communisme Marx ongelijk bewezen is. Ook wordt door diezelfde economen graag de uitspraak aangehaald die aan zijn vrouw Jenny wordt toegedicht “Karl, je zou eens wat kapitaal moeten maken in plaats van er enkel over te schrijven”.

  De verschijnselen die Marx beschreef in zijn kritiek op het kapitalisme beginnen nu echter duidelijk zichtbaar te worden. We zien overal de corruptie en het morele verval.
  De vervreemding van mensen van elkaar en van zichzelf. De verdeeldheid onder mensen en de verdeeldheid in mensen zelf. De ontmenselijking van de samenleving. De toenemende ongelijkheid en toenemende inkomensverschillen tussen mensen. De perversie van het kapitalistische systeem die alle morele waarden vernietigt. Die perversie die alle mensen in het systeem infecteert omdat enkel het bezit van materiele dingen nagestreefd wordt.

  Misschien zouden hedendaagse economen Marx meer moeten bestuderen.

 164. Dawg says:

  cartoonist: Terwijl ze donders goed weten dat belastingwetten zomaar kunnen veranderen dus dat die claim op lucht gebaseerd is

  Die 50.000 euro waren Harrie-Jan van Nuenen het over heeft moet eigenlijk ook nog even contant gemaakt worden en dan blijft ervan dat bedrag heel wat minder over.

 165. Hugo says:

  cartoonist: loopt nu amper 25 jaar later het kapitalisme tegen een muur.

  We hebben nu absoluut geen kapitalisme. We hebben corporatisme, een kleptocratie of hoe je het wil noemen. Dit kapitalisme noemen slaat nergens op.

  cartoonist: De verschijnselen die Marx beschreef in zijn kritiek op het kapitalisme beginnen nu echter duidelijk zichtbaar te worden.

  Ideologien, nooit goed. Marxisme, corporatisme, hell zelfs democratie. Allen en veel meer bestaan alleen vanwege het feit dat ze het geweldmonopolie hebben.

  cartoonist: We zien overal de corruptie en het morele verval.

  We met the enemy and its us. De 99% om het maar zo te zeggen. Kijk naar de verkiezingsuitslag. Beschamend.

  cartoonist: Misschien zouden hedendaagse economen Marx meer moeten bestuderen.

  Misschien zou je individuele vrijheid moeten bekijken ipv een ideologie gebaseerd op dwang. Communisme, corporatisme, democratie… allemaal meme’s.

 166. Frans says:

  Ik vond dit echt een erg indrukwekkend interview met Nigel Farage:
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2012/10/25_MEP_Nigel_Farage.html

  Natuurlijk hoeft niemand te reageren op mijn posts, maar ik heb tot twee keer toe een naar mijn mening uiterst essentieel mechanisme beschreven (zonder reactie): de overdracht van schulden naar hogere instanties gaat gepaard met de overdracht van macht naar hogere instanties: in dit interview wordt dit uiterst (en pijnlijk) duidelijk.
  Misschien dat het meer indruk maakt als Nigel het zegt?

  Nigel verwoord precies mijn gedachten in dit interview, en wel op een zeer goede manier: echt even luisteren!!!!

 167. cartoonist says:

  Hugo: We hebben nu absoluut geen kapitalisme. We hebben corporatisme, een kleptocratie of hoe je het wil noemen. Dit kapitalisme noemen slaat nergens op.

  In het algemeen wordt het systeem wat we nu hebben nog steeds kapitalisme genoemd. Maar de corruptie en perversie van het systeem hebben het zuivere kapitalisme tot een bleke afspiegeling daarvan getransformeerd. Precies zoals Marx voorspeld heeft.

  Hugo: Ideologien, nooit goed. Marxisme, corporatisme, hell zelfs democratie. Allen en veel meer bestaan alleen vanwege het feit dat ze het geweldmonopolie hebben.

  Marx’s philosofische kritiek op het kapitalisme is sterk beinvloed door Rousseaus’s philosofie over de menselijke natuur en staat als zodanig los dan de ideologie waarop marxisme, communistische of socialistische gebaseerd is. Door Marx af te schilderen als een simpele ideoloog doe je hem te kort.

  Hugo: We met the enemy and its us. De 99% om het maar zo te zeggen. Kijk naar de verkiezingsuitslag. Beschamend.

  hmmmmmmm . . . . . de eugenisten hebben daar een oplossing voor bedacht, ik weet niet zeker of je dat bedoelt. 😉

  Dawg: Misschien zou je individuele vrijheid moeten bekijken ipv een ideologie gebaseerd op dwang. Communisme, corporatisme, democratie… allemaal meme’s.

  Ik zie Marx’s kritiek op het kapitalisme los van een ideologie. Marx heeft een hele zuivere analyse gemaakt van het kapitalisme en de fundamentele zwakheden van dat systeem blootgelegd.

  Mijn idee is dat economen eens moeten nadenken over kritiek op het kapitalistische systeem in plaats van bij voortduring de zegeningen van dat systeem te propageren.

  Voor de rest ben ik ook voor individuele vrijheid.

 168. cartoonist says:

  Frans,

  De bureaucraten een staatsgreep aan het plannen om een totalitair wereldregime te installeren. Zoveel mogelijk onder de aandacht brengen zodat heel veel mensen het zien kan dit waarschijnlijk verhinderen.

 169. maarten says:

  Net op BNR radio: er komt een huizenmarkt minister (VVD). minister van pyramide spelen. hoezo trekken aan een dood paard?

 170. ll says:

  Juan de laatste 12 maanden 10 miljard hypotheek erbij ( was 60 miljard, elk jaar maar weer ), nog even wachten en we hebben een krimp……., gaan de huizenprijzen nog harder dalen. Het geld is op, het geld rolt niet meer. Toch vreemd, dat het niet meer rolt. Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken. En hoorde ik ergens dat de HRA eraan gaat. En dat we nu een minister krijgen die nu in de zorgsector nog even een enorme piramide wil bouwen, gebouwd door Bouwend Nederland, gespecialiseerd in het bouwen van piramides 😉

  Bouwend Nederland is onbetwist een piramidespel specialist. 🙂

 171. ll says:

  Sorry Maarten, zag het te laat 🙂 een beetje te snel…..

 172. Adamus says:

  ll:
  Sorry Maarten, zag het te laat een beetje te snel…..

  Laat? 🙂

 173. Adamus says:

  Bouwend Nederland is onbetwist een piramidespelspecialist.

  Een Bel van Zuylen die met de punt in het drassige financiële hollandse land gaat verzuipen. Aan alles komt een einde, de dood is onherroepelijk. Hoewel, we weten nooit wat voor snode plannen de Brinkmannetjes met een kerkhof hebben -en ik denk niet aan dat gekke engelsmannetje die nu in het nieuws is.

 174. ll says:

  Niet schuld op schuld stapelen.

  En een mogelijkheid tot extra aflossen voor mensen die onder water staan.

  Maatwerk.

  De bank denkt met u mee ?

  http://nos.nl/audio/433060-mensen-niet-van-de-wal-in-de-sloot-helpen-door-schulden-te-stapelen.html

 175. Adamus says:

  Mhhh, Brinkman als uitvaartbegeleider, als zwarte kraai. Past wel bij zijn afkomst.

 176. Adamus says:

  ll:
  Niet schuld op schuld stapelen.

  En een mogelijkheid tot extra aflossen voor mensen die onder water staan.

  Maatwerk.

  De bank denkt met u mee ?

  nos.nl/audio/43306…den-te-stapelen.html

  We mogen een beperkt aantal keren “probleemloos” doorstarten?
  Overigens heeft Rabo haar bijdrage aan NVB verlaagd. Heeft NVB hier niet in gekend.

 177. ll says:

  Adamus, kan de NVB ook failliet ? 😉

  Ondertussen in Olland, willen of kunnen de starters niet meer het treintje op gang brengen, dan maar met at pointgun naar de 55+ ers, vooruit mooooooven jullie.

  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=32183&content=Hoe-zorgen-we-ervoor-dat-de-senior-wel-gaat-verhuizen

 178. Adamus says:

  ll:
  Niet schuld op schuld stapelen.

  En een mogelijkheid tot extra aflossen voor mensen die onder water staan.

  Maatwerk.

  De bank denkt met u mee ?

  Restschulden bij banken gaan via de SVB, die straks alle uitkeringen gaat “begeleiden”, geïnd worden. Overal is een mouw aan te passen: de polder is immers weer terug.

 179. Adamus says:

  ll:
  Adamus, kan de NVB ook failliet ?

  Je wordt op je wenken bediend
  http://www.sbvg.nl/ondernemingsrecht/vereniging-en-stichting/bestuursaansprakelijkheid.html

  Ja dus.

 180. Adamus says:

  Ondertussen in Olland, willen of kunnen de starters niet meer het treintje op gang brengen, dan maar met at pointgun naar de 55+ ers, vooruit mooooooven jullie.

  Naar welke Staete willen ze me hebben? 55+ zal even een paar dagen op 3 kleinkinderen onder de 5jr moeten passen. Voerman heeft zijn spulletje betaald, mag 55+ met kl.kinderen straks met “hulp” zo’n kinderparadijs uit het sinterklaasboekje van Maeckelaerslant zoeken?
  Hebben ze op het nieuw te vormen ministerie nog zieke geesten nodig? 55+ wil zich wel aanbieden als consultant. als min.v.sterfhuis kan ook maar dat betaalt dan weer minder als ik nhz mag geloven. Wel als thuiswerker natuurlijk.

 181. Adamus says:

  ll:
  Adamus, kan de NVB ook failliet ?

  Ondertussen in Olland, willen of kunnen de starters niet meer het treintje op gang brengen, dan maar met at pointgun naar de 55+ ers, vooruit mooooooven jullie.

  bouwenwonen.net/im…r-wel-gaat-verhuizen

  Ken genoeg 55+ waarvan de kinderen 20 jaar zijn als ze zelf 60 zijn. Zit erin dat kids nog een paar jaar studeren of anderszins hun hand ophouden en het moet allemaal nog leefgeld hebben ook. Hoewel ze kunnen nu weer gaan lenen voor een fakestudie….

 182. Adamus says:

  Ondertussen in Olland, willen of kunnen de starters niet meer het treintje op gang brengen, dan maar met at pointgun naar de 55+ ers, vooruit mooooooven jullie.

  bouwenwonen.net/im…r-wel-gaat-verhuizen

  Hamvraag:

  “Onderwerpen waarbij een senioren- of woonmakelaar kan helpen, liggen op financieel gebied (bijvoorbeeld: Wat kan ik voor een nieuwe woning maximaal betalen?” 🙂

  Dat zou ik ze nooit vertellen. Makelaar als hulpverlener pffffff, stelletje oplichters.

 183. Adamus says:

  Moest even zoeken maar de naald van goolgle’s compas wees naar dit fraaie oord
  http://www.bouwenwonen.net/immo/read.asp?id=32187&content=Dorpje-Hamingen-in-Overijssel-te-koop
  1,35 miljoen en we kunnen een nieuw afkickcentrum starten; voor bellenblazers en er mag vast wel een mooie glazen piramide geplaatst worden zoals hier http://www.venwoude.nl/overvenwoude.htm

 184. ll says:

  Rustig maar Adamus 🙂

  Niet goed voor je hart.

  Gisteren in het NOS journaal kwamen ze op de proppen met met Property nl en vertelden dat BOG te weinig leende om het onderhoud te kunnen plegen in de winkelcentra………..

  Geld is op voor onderhoud van woningen en winkelcentra.

 185. ll says:

  Floor: telegraaf.nl/overg…door_de_knien__.html

  Arme Vincent……..

 186. Floor says:

  ll: Arme Vincent……..

  ?? Het is nog vroeg Il, je zult me even moeten helpen.

 187. ll says:

  Floor, Vincent was één van de eerste starters van dit blog………

 188. Wim says:

  Welk effect gaat dit hebben op de prijs van de woningen?

 189. Claude says:

  “Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. In 28 jaar wordt de fiscale stimulans beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.De maatregel treft daardoor als eerste huizenbezitters die nu in het hoogste belastingtarief vallen.” (Telegraaf)

  Dat is een wel heel sobere variant zeg. Dan krijg je met 10.000 hypotheekrente, geen 5.200 euro terug in 2020, maar 4.900 euro. Dat scheelt 300 euro per jaar, of wel 25 euro per maand. Over zes jaar.

  Hoe dit zich verhoudt met hypotheken vanaf 2013 is mij trouwens nog niet duidelijk.

 190. Claude says:

  Wim, het lijkt me dat deze regels weinig extra invloed zal hebben op de prijs van woningen. De andere regels voor nieuwe hypotheken per 1 januari 2013 daarentegen wel.

 191. Frans says:

  Oeps, overbodige link…
  Wat vinden we van de nieuwe plannen??

 192. Adamus says:

  ll:
  Rustig maar Adamus

  Niet goed voor je hart.

  Gisteren in het NOS journaal kwamen ze op de proppen met met Property nl en vertelden dat BOG te weinig leende om het onderhoud te kunnen plegen in de winkelcentra………..
  Geld is op voor onderhoud van woningen en winkelcentra.

  Dat ik dit als 55+ nog mee mag maken 🙂

  Dag ervoor werd er een zorgondernemer de hemel ingeprezen. Deed eerst iets met kinderdagverblijven en vakantieresorts o.i.d. Kritiekpunt was dat er nu belastinggeld naar een particulier bedrijf gaat…….toevallig (?) komt BOG en onderhoud een dag later. Misschien te ver gezocht?

 193. Adamus says:

  Frans:
  Oeps, overbodige link…
  Wat vinden we van de nieuwe plannen??

  Zal me jeuke. De wedstrijd is gelopen. Praatjes voor de vaak.

 194. Adamus says:

  Floor:
  Claude,

  Ja en die hoogste belastingschijf gaat van 52% naar 49%.
  rtl.nl/components/…e_hypotheken_aan.xml

  En de btw omhoog.

 195. Adamus says:

  Claude:
  “Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek jaarlijks met een half procent verminderd. In 28 jaar wordt de fiscale stimulans beperkt van de huidige maximale 52 procent naar 38 procent.De maatregel treft daardoor als eerste huizenbezitters die nu in het hoogste belastingtarief vallen.” (Telegraaf)

  Dat is een wel heel sobere variant zeg. Dan krijg je met 10.000 hypotheekrente, geen 5.200 euro terug in 2020, maar 4.900 euro. Dat scheelt 300 euro per jaar, of wel 25 euro per maand. Over zes jaar.

  Hoe dit zich verhoudt met hypotheken vanaf 2013 is mij trouwens nog niet duidelijk.

  En als tegen die tijd de rente een paar procent is opgeschroefd? Hebben we weer een ander den Haag natuurlujk.

 196. Frans says:

  Adamus: Zal me jeuke. De wedstrijd is gelopen. Praatjes voor de vaak.

  Haha! Dat is misschien wel de beste reactie!

 197. Floor says:

  Adamus,

  Je bedoelt naar 23%?
  Waar heb je dat gelezen?

 198. Claude says:

  Floor, ah. Belastingverlaging én het praktisch volledig houden van hypotheekrenteaftrek. Waar je nu over de marginale 20.000 euro met 10.000 HR, 10.400 – 5.200 = 5.200 belasting betaalt, wordt dat dan in 2020 ook (met IB 49% en HR-max 46%) 9800 – 4600 = 5.200 euro. Met andere woorden, tot 2020 zijn huizenbezitters zelfs beter af. Terwijl iedereen (dus ook de niet-huizenbezitters) hiervoor mogen opdraaien in de vorm van inkomensafhankelijke zorgpremies. Lekker is dat.

 199. Nothus says:

  Nothus denkt dat het effect van de plannen netto positief voor de huizenmarkt zal zijn, want de plannen geven in ieder geval de illussie van rust. Uiteraard onder voorbehoud van wat er nog verder aan plannen is. Bij het verlengen van de hypotheek zal de bank wel strenger gaan worden, en aflossen is dus een goed idee.

  Wat betreft huizenprijzen komt volgend jaar nog steeds de klap van beperking hypotheekvormen. Hooguit wordt het dal minder diep zonder de extra onrust van verdere, onduidelijke plannen. Nothus vermoedt dan weer wel dat de nieuwe regeling een fors kamelenneus-in-de tent gehalte zal hebben, en dat die 28 jaar er al snel 10 of zelfs 5 worden, en die 38 procent al snel de 30 van box 3.

 200. Claude says:

  Nothus, inderdaad. Ik heb ook niet het gevoel dat we dit 18 jaar gaan bijhouden. Zeker omdat, als de systematiek eenmaal in de wet is opgenomen, het vrij eenvoudig is om in plaats van een half procent, twee procent te gaan dalen.

  En als iedereen netjes heeft afgelost. De grote goocheltruc naar box 3.

 201. Adamus says:

  Floor:
  Adamus,

  Je bedoelt naar 23%?
  Waar heb je dat gelezen?

  Kwam hier (?) vorige langs.

  Bestedingen gaan hoe dan ook afnemen, dus hoe de overheid aan geld moet komen????

 202. Claude says:

  Adamus, dat zijn de plannen van Commissie Van Dijkhuizen. Geen idee in hoeverre deze zijn meegenomen in de plannen die nu doorberekend worden. Nog niets gezien over een btw-verhoging. Vraag me wel af hoe ze die IB-verlaging gaan betalen.

 203. V says:

  Is het nu zo dat dit boven op de bestaande maatregel komt voor starters? Als dit een vervanging zou zijn dan is het echt schandelijk; dan hebben deze partijen een eerste aanzet tot hervormen de nek omgedraaid. Als het bovenop de bestaande maatregel uit het lente-akkoord komt dan is het een waterig compromis dat i.c.m. de belastingverlaging en de inkomensafhankelijke zorgpremies netto geen financieel effect hebben, maar vooral weer een sloot ambtenaren aan het werk zal houden omdat het allemaal erg complex wordt.

 204. Claude says:

  V, vooralsnog lijkt het op een combinatie met het lente-akkoord.

 205. Adamus says:

  Claude:
  Makelaarsland: “Verkoop woningen in oktober gestegen”

  ad.nl/ad/nl/5597/E…&utm_medium=RSS

  Tufkaj, herken je dit beeld?

  Mijn bezorger is altijd later. Natte krant die gozer.

 206. maarten says:

  de dertiende ministerpost loopt een groot afbraakrisico

 207. maarten says:

  ze hadden beter een minister van stoomboot, snoepgoed en de roe op kunnen richten; met als speerpunt wie stout is in de zak naar Spanje

 208. Claude says:

  maarten, inderdaad. Sociale huurders zullen meer moeten gaan betalen, maar scheefwoners zullen helemaal hard worden aangepakt. De PvdA wil er liever zielige mensen in hebben, de VVD wil liever dat ze de woningmarkt stutten.

 209. maarten says:

  Juan? ben jij beschikbaar?
  http://www.youtube.com/watch?v=BVPZRQI4zrQ

 210. Marketwatch says:

  Nieuws uit de gemeente Apeldoorn:

  “…Daarnaast is een meerderheid van de raad teleurgesteld over het schrappen van een pilot voor starterswoningen. Vooral D66 toonde zich een fel pleitbezorger voor het initiatief, waarvoor ook werd gepleit door een projectontwikkelaar, die gisteravond zei meteen aan de slag te willen met grondgebonden woningen onder de 125.000 euro.”

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/11931254/Meer-huizen-voor-dorpen-en-starter.ece

  Goedkope woningen? Dat moeten we niet willen in dit land…

 211. SchuurHuurder says:

  V:
  Is het nu zo dat dit boven op de bestaande maatregel komt voor starters? Als dit een vervanging zou zijn dan is het echt schandelijk; dan hebben deze partijen een eerste aanzet tot hervormen de nek omgedraaid. Als het bovenop de bestaande maatregel uit het lente-akkoord komt dan is het een waterig compromis dat i.c.m. de belastingverlaging en de inkomensafhankelijke zorgpremies netto geen financieel effect hebben, maar vooral weer een sloot ambtenaren aan het werk zal houden omdat het allemaal erg complex wordt.

  Lijkt er zoals Claude zegt op dat het in combinatie wordt met de eerdere plannen, omdat het belastingplan 2013 niet gewijzigd lijkt te gaan worden (wel zo slim, 2 maanden voor het eind van het jaar). Dat aantal ambtenaren meer zal wel meevallen. Deze verandering lijkt mij een kwestie van 1 a 2 regeltjes code aanpassing in de software. Het verplicht aflossen is wel een lastiger verhaal qua controle.

  Wie gaat er nu nog de hoofdprijs betalen voor een woning als je weet dat je HRA aan twee kanten gekaasschaafd gaat worden?

 212. maarten says:

  @220: Goedkope woningen das voor werkloze schooiers, die gaan maar in werkloze schooierland wonen. zeag

 213. Wim says:

  Claude, waar kan ik andere regels voor nieuwe hypotheken per 1 januari 2013 vinden?

 214. lorenzo says:

  Kijk eens aan , Otto normalverdiener woont in huizen met een ”waarde” van een half tot 1 miljoen Hollandse guldentjes , heel normaal. 3 auto’s en de vakanties . Laten we de wwonboulevardjes niet vergeten (alsmede Boer zoekt vrouw ).
  Een decadentie die ik elders niet zie , Goed de depressies steken weer de kop op hoorde ik vanmorgen.
  Hoe gaan we dat doen vanaf volgende week ? U weet wel de aankondigingen uit Den Haag .
  Nou , dit weekeinde de bossen in , hele mooie kleuren :geel , rood , bruin ….Doen !

 215. Voerman says:

  Claude: Met andere woorden, tot 2020 zijn huizenbezitters zelfs beter af. Terwijl iedereen (dus ook de niet-huizenbezitters) hiervoor mogen opdraaien in de vorm van inkomensafhankelijke zorgpremies. Lekker is dat.

  Daar hebben alleen ‘wij veelverdieners’ last van. 🙂

 216. lorenzo says:

  Wim: Claude, waar kan ik andere regels voor nieuwe hypotheken per 1 januari 2013 vinden?

  ..daar zijn ze over aan het praten , en er is nog steeds radiostilte .

 217. lorenzo says:

  ..ook een mooie gelegenheid dit weekeinde de straten leeg te maken , althans van onnodig materiaal. Immers , dezelfde straten waar we massaal de boeven uit Den Haag gaan vertellen dat we minder hebben de komende tijd. Toch ? Ik ga ervan uit dat u meedoet , het solidariteitsbeginsel in NL , zeg maar .

 218. Voerman says:

  Telegraaf gelezen; alweer een pak van Voermans hart!
  Rustig doorgaan, nu en dan een schnabbel en zo komt Jan splinter weer een aantal jaren door de winter.
  Gaat voermans tijd wel duren.

  Ben blij, dat het er voor de meeste loggenoten ook goed uitziet.

 219. Adamus says:

  maarten:
  @220: Goedkope woningen das voor werkloze schooiers, die gaan maar in werkloze schooierland wonen. zeag

  Wonen naar inkomen. Lijkt logisch.

 220. Adamus says:

  Voerman:
  Telegraaf gelezen; alweer een pak van Voermans hart!
  Rustig doorgaan, nu en dan een schnabbel en zo komt Jan splinter weer een aantal jaren door de winter.
  Gaat voermans tijd wel duren.

  Ben blij, dat het er voor de meeste loggenoten ook goed uitziet.

  Lekt de telegraaf ook al?

 221. Adamus says:

  Marketwatch:
  Nieuws uit de gemeente Apeldoorn:

  “…Daarnaast is een meerderheid van de raad teleurgesteld over het schrappen van een pilot voor starterswoningen. Vooral D66 toonde zich een fel pleitbezorger voor het initiatief, waarvoor ook werd gepleit door een projectontwikkelaar, die gisteravond zei meteen aan de slag te willen met grondgebonden woningen onder de 125.000 euro.”

  destentor.nl/regio…orpen-en-starter.ece

  Goedkope woningen? Dat moeten we niet willen in dit land…

  Maar Ahold zou die app. boven supermarkt wel gedaan krijgen 😉

 222. Voerman says:

  maarten: @220: Goedkope woningen das voor werkloze schooiers, die gaan maar in werkloze schooierland wonen. zeag

  Daar wonen de meesten al; kwestie van blijven waar je bent.

 223. Tufkaj says:

  Claude: Makelaarsland: “Verkoop woningen in oktober gestegen”ad.nl/ad/nl/5597/E…&utm_medium=RSSTufkaj, herken je dit beeld?

  Ik herken het deels. Ik denk dat er tussen de tijd dat een woning verkocht wordt en deze wordt afgemeld van Funda misschien een korte periode zit. Daarbij zal die makelaar m.n. onder voorbehoud ook meetellen.

  Ik kon de afgelopen weken wel een opwaardse trendbreuk zien voor m.n. de duurste woningen. Daar was kennelijk de hebzucht het grootst en de angst om aflossen het grootst.
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F0-100000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F100000-200000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F200000-300000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F300000-400000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F400000-500000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F500000-750000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F750000-1000000&gegeven%5B%5D=heel-nederland%2F1000000%2B&index=on&perweek=on

 224. maarten says:

  227&230: ik had even bevestiging nodig over de staat der mensheid.
  http://www.youtube.com/watch?v=EMlfUirBs4E

 225. Tufkaj says:

  Floor: Adamus, Je bedoelt naar 23%?Waar heb je dat gelezen?

  Nou wel ff feiten en fictie goed scheiden hoor: http://www.speld.nl/2012/10/24/opstelten-%e2%80%98nieuwe-maatregelen-nodig-want-anders-kinderporno%e2%80%99/

  ik heb btw ook ooit wat voor de speld geschreven. Artikel is geplaatst, maar was niet zo te spreken over de redactionele verplatting van het artikel.

 226. Ma Ling says:

  @ Claude, ben inderdaad benieuwd naar de verhouding met de andere plannen (Kunduz-akkoord). Dit akkoord is wel meegneomen in het belastingplan voor 2013, maar nog niet verankerd in wetgeving. Tot medio november kan er nog van worden afgeweken, zo las ik vanochtend.

  Ben overigens benieuwd wanneer de IB van 52% naar 49% gaat. Als die plannen eerder gefaseerd staan dan hra-inperking tot 49% (2020), dan is het helemaal niet de VVD die door de knieen gaat, maar dan lachen ze zich helemaal rot in Wassenaar.

 227. xenobinol says:

  Toch een beetje naief om te denken dat een kabinet in de huidige tijd 28 jaar vooruit kan lopen op de begroting 🙂
  Deze maatregelen zullen de onzekerheid alleen maar in stand houden want niemand gelooft nog dat de HRA in stand kan blijven.

  Ik denk dat het gewoon onderdeel van de strategie is om de schaapjes langzaam maar zeker aan het idee te laten wennen. Het volgende kabinet gaat ongetwijfeld door met het uitkleden van de HRA, zeker als zal blijken dat de huizenmarkt doodleuk doorgaat met afsterven.

 228. Adamus says:

  Laat de Black Swan maar binnenvaren. Belangrijkste is dat de baantjes weer verdeeld worden. En Peter B., de professor van alle grappen, schreeuwde op BNR zojuist om grootse pakketten steunmaatregelen, de markt op te heffen en de onroerendgoedmaffia onder te brengen in het torentje. Een torentje dat de vrienden van Elco wel even als OH-werk willen opnemen bij boekjaar 2012; het zal te klein zijn.

 229. tim says:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3337709/2012/10/26/Ook-aftrek-huidige-hypotheken-beperkt.dhtml

  Lees ik nu goed geen Kunduz dus alleen een lullig half procentje eraf per 2014. Gewoon nivellering meer is het nu zal hoogstens de huizen in het 4 tom plus segment onder druk zetten.

 230. Beatrijs says:

  snorkel,

  De telegraaf geeft nog niet aan of er 2 of 1 maatregel wordt genomen voor bestaande gevallen: De eerste maatregel is het reduceren van de aftrek vanaf het 52% tarief naar 38%. De tweede maatregel is onduidelijk, of bestaande gevallen verplicht annuitair moeten gaan aflossen. Deze laatste maatregel is natuurlijk een veel grotere ingreep. Telegraaf komt met een half bericht naarbuiten, wat alleen meer vragen oproept dan dat het duidelijkheid geeft.

 231. De ontwikkelaar says:

  Als je de komende 28 jaar de aftrek gaat afbouwen tot 38% wat gebeurt er dan met die belastingvoorstellen om 2 schijven met een max. van 38% te maken?

  Niets?!

  Of gaan we over 1 jaar die 0,5% per jaar weer herzien?

  Lekker betrouwbaar.

 232. Claude says:

  tim, daar lijkt het ineens wel op. Aflossingsvrij, spaarhypotheken, etc. Alles mag dan weer. Voor een lullig anderhalf procentje minder in 2016. Een naar scenario begint zich af te tekenen: geen hervorming, nauwelijks beperking HRA (en ook pas in 2014), een ministerie die de leennormen gaat vaststellen. Lijkt op een slag voor hogeprijzenminnend Nederland.

 233. snorkel says:

  nhz: ik denk dat je daarmee al aangeeft wat een onzin stelling het is. Banken verkopen geen huizen, dat doet de vastgoed sector. Dus het is helemaal niet gezegd dat banken dik verdienen aan die subsidie, dat heeft veel meer te maken met de randvoorwaarden.

  Maar de banken verkopen wel de financiering van de huizen. En het echte dik verdienen doen ze niet op de leningen zelf, maar op het opknippen, verpakken en doorverkopen van de leningen 😉

 234. maarten says:

  @241: het zal wel. Maar dit zal de huizenmarkt niet redden. De politiek organiseert haar eigen onvermogen om de droom van de immer stijgende huizenprijzen na te jagen

 235. cartoonist says:

  tim: Deze link bedoel ik
  volkskrant.nl/vk/n…eekrenteaftrek.dhtml

  Eindelijk eens een kabinet dat echt serieus genomen kan worden :

  “Wel komt er één minister bij, . . . . . . . . . . . . . . . en een nieuw ministerschap dat verantwoordelijk wordt voor de woningmarkt en de verkleining van de overheid.”

  Ik denk dat ze daar een komiek voor moeten nemen.

 236. cartoonist says:

  Het zou leuk zijn als Andre van Duin dit nieuwe ministerschap op zich zou willen nemen.

  De minister van “woningmarkt en de verkleining van de overheid”

 237. BalancedView says:

  Claude: tim, daar lijkt het ineens wel op. Aflossingsvrij, spaarhypotheken, etc. Alles mag dan weer. Voor een lullig anderhalf procentje minder in 2016. Een naar scenario begint zich af te tekenen: geen hervorming, nauwelijks beperking HRA (en ook pas in 2014), een ministerie die de leennormen gaat vaststellen. Lijkt op een slag voor hogeprijzenminnend Nederland.

  Ik lees nergens dat Kunduz van de baan is. Volgens mij is het Kunduz + deze marginale aanpassing. De grote klapper komt van Kunduz natuurlijk. Deze beperking is gewoon symboolpolitiek. Wel wordt de deur naar verdere beperking in de toekomst hiermee op een kier gezet. De richting van de beweging is goed, de mate van de beweging volstrekt onvoldoende en dat zal komende jaren duidelijk worden. Één ding is voor mij zeker: dit was de allerlaatste kans (als die 2 jaar geleden al niet was) om een ramp op de woningmarkt te voorkomen en met deze halfbakken maatregelen is die kans definitief voorbij. Far too little and far too late. Nog voordat dit goed en wel in werking treedt, zullen veel verregaandere maatregelen nodig zijn.

 238. Claude says:

  BalancedView, over Kunduz schrijft Volkskrant:

  “Nu dus nog een voorstel, maar per 1 januari 2013 een wet?

  Dat is nog niet zeker. Het is zelfs waarschijnlijker dat het wetsvoorstel van Weekers in de huidige vorm niet wordt aangenomen door de Tweede Kamer. De komende weken buigt de Kamer zich over het voorstel. Voor of op 12 november moet het wetgevingsoverleg klaar zijn, waarna over het voorstel gestemd wordt. De verhoudingen in de Kamer zijn echter veranderd op 12 september. De Kunduzpartijen hebben geen meerderheid meer en PvdA en VVD (nu gezamenlijk een meerderheid van 79 zetels) hebben een alternatief plan klaar voor de hypotheekrenteaftrek. ”

  Ik vrees hierdoor dat Kunduz grotendeels is neergesabeld en dat dit van vandaag het halfbakken resultaat is.

 239. Claude says:

  En in hetzelfde artikel: “Een jaar uitstel dus voor woningeigenaren? Daar ziet het wel naar uit. ”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3337809/2012/10/26/Wat-gaat-er-nu-gebeuren-met-mijn-hypotheekrenteaftrek.dhtml

 240. Claude says:

  Dus voor de bühne kan iedereen wel heel hard roepen, aaaah, verkiezingsbedrog, stomme VVD, maar uiteindelijk lijkt het dat de subsidiekraan naar de woningmarkt weer vol open wordt gezet. Met wat druppels besparingen tot 2020.

 241. Ma Ling says:

  BalancedView,

  Kunduz wel of niet van tafel? http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/10/23/Kunduzplan-hypotheken-van-tafel

  Verder ben ik het 100% met je eens: de kans om een ramp te voorkomen is niet benut. Alles wordt in het werk gesteld om de pijn zo lang mogelijk uit te stellen. En mocht er dan een keer pijn worden geleden (door leasers, banken, makelaars, ambtenarij en ander geboefte) dan wordt de pijn verdeeld. Sociaal landje hoor.

 242. Long Time Lurker says:

  Dus eigenlijk als ik goed begrijp. GEBEURT ER WEER NIETS.

 243. Dim says:

  Er gebeurt wel degelijk iets: de huizenprijzen zijn flink aan het zakken.

 244. Tijl says:

  Dit lijkt helemaal nergens op. In feite gaan de groep die in de 52% schaal valt er op vooruit de eerste periode, denk ik. Ze maken het weer zo ingewikkeld dat je hogere wiskunde moet hebben gestudeerd om het te brgrijpen. Iemand zin en tijd om een simpele berekening er op los te laten?

 245. BalancedView says:

  Claude: BalancedView, over Kunduz schrijft Volkskrant:“Nu dus nog een voorstel, maar per 1 januari 2013 een wet?Dat is nog niet zeker. Het is zelfs waarschijnlijker dat het wetsvoorstel van Weekers in de huidige vorm niet wordt aangenomen door de Tweede Kamer. De komende weken buigt de Kamer zich over het voorstel. Voor of op 12 november moet het wetgevingsoverleg klaar zijn, waarna over het voorstel gestemd wordt. De verhoudingen in de Kamer zijn echter veranderd op 12 september. De Kunduzpartijen hebben geen meerderheid meer en PvdA en VVD (nu gezamenlijk een meerderheid van 79 zetels) hebben een alternatief plan klaar voor de hypotheekrenteaftrek. ” Ik vrees hierdoor dat Kunduz grotendeels is neergesabeld en dat dit van vandaag het halfbakken resultaat is.

  Nog niets definitiefs. Wel zeer cruciaal wat daar uit gaat komen. Eerlijk gezegd vind ik een onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen ook onwenselijk, maar dat zou in ieder geval een forse daling in gang zetten. Ik meen recent een vergelijkbare casus gelezen te hebben uit het verleden waarin een dergelijk onderscheid tussen bestaande en nieuwe gevallen na jaren juridisch touwtrekken getorpedeerd is op basis van rechtsongelijkheid. Als dit in de plaats van Kunduz komt, is dat een regelrechte ramp voor de lange termijn en een Pyrrhusoverwinning (hoe schrijf je dat?) voor de scheeflener (want die rekening moet hoe dan ook betaald worden en dat gaat makkelijker in een macro-economisch klimaat dat niet beheerst wordt door onbeheersbare schulden).

 246. BalancedView says:

  Tijl: Dit lijkt helemaal nergens op. In feite gaan de groep die in de 52% schaal valt er op vooruit de eerste periode, denk ik. Ze maken het weer zo ingewikkeld dat je hogere wiskunde moet hebben gestudeerd om het te brgrijpen. Iemand zin en tijd om een simpele berekening er op los te laten?

  Zolang het om halve procentjes gaat, ga ik niet eens rekenen. Is niet significant heb ik ooit geleerd. Wassen neus dus.

 247. Claude says:

  Tijl: Waar je nu over de marginale 20.000 euro met 10.000 HR, 10.400 – 5.200 = 5.200 belasting betaalt, wordt dat dan in 2020 ook (met IB 49% en HR-max 46%) 9800 – 4600 = 5.200 euro. Met andere woorden, tot 2020 zijn huizenbezitters zelfs beter af.

  Had hierboven al een berekening gemaakt. Tot 2020 gaan huizenbezitters er op vooruit:

  Waar je nu over de marginale 20.000 euro met 10.000 HR, 10.400 – 5.200 = 5.200 belasting betaalt, wordt dat dan in 2020 ook (met IB 49% en HR-max 46%) 9800 – 4600 = 5.200 euro.

 248. RealisT says:

  BalancedView: Zolang het om halve procentjes gaat, ga ik niet eens rekenen. Is niet significant heb ik ooit geleerd. Wassen neus dus.

  0.5%, statistische ruis. Over 5 jaar scheelt dat een paar tientjes per maand.

  Kunduz van tafel, kortom er gebeurt niets. Gelukkig wordt de zorgtoeslag wel flink aangepakt en gaat de eigen bijdrage flink omhoog. Wedden dat mensen met een laag inkomen (zeg AOW + klein aanvullend pensioen) vast een ‘leuke’ korting op hun premie tegemoet kunnen zien…

  Maar ja, tegenover ziek zijn staat geen ‘vermogen’ he Mark?

 249. Adamus says:

  Volgens Professor Peter B. Blijft de starter een probleem houden. Misschien van starter een huurder maken? Hoeven de woningen van Vestia ook niet gedumpt te worden voor een prijs ver boven de boekwaarde.

 250. Voerman says:

  Voerman dacht, dat er in dit landschap behalve de woningmarkt nog een paar andere probleempjes waren.
  Dat er op dit log het meeste over de woningmarkt gesproken wordt is begrijpelijk.
  Dat op politiek niveau die andere probleempjes die veelal in de taboesfeer liggen (onfatsoenlijk, daar spreekt men niet over!) van minder belang worden geacht roept bij voerman de gedachte op, dat de (toekomstige) overheid erg blij is met problemen rond het woongedoe. Kan je de echte problemen in dit land ongemerkt onder de mat vegen. 🙂 ))

 251. Adamus says:

  Maar er is nog geen nieuw kabinet. Gaat nog weken duren.

 252. Claude says:

  Voerman, http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2012/dnb280015.jsp .

  “Ten opzichte van 1993 zijn de netto vermogens van de oudere huishoudens met betrekking tot het inkomen weliswaar sterk gegroeid, maar de netto vermogens van jongere huishoudens blijken juist te zijn afgenomen. Als het pensioenvermogen buiten beschouwing zou worden gelaten, dan zouden de financiële buffers van jongeren nog sterker zijn gedaald”

  We are legion…

 253. Voerman says:

  RealisT: Wedden dat mensen met een laag inkomen (zeg AOW + klein aanvullend pensioen) vast een ‘leuke’ korting op hun premie tegemoet kunnen zien…

  Die korting hebben zij ook nu en terecht in de vorm van de zorgtoeslag die straks waarschijnlijk afgeschaft wordt en inderdaad gecompenseerd wordt door een lagere zorgpremie.

 254. BalancedView says:

  RealisT: 0.5%, statistische ruis. Over 5 jaar scheelt dat een paar tientjes per maand.Kunduz van tafel, kortom er gebeurt niets. Gelukkig wordt de zorgtoeslag wel flink aangepakt en gaat de eigen bijdrage flink omhoog. Wedden dat mensen met een laag inkomen (zeg AOW + klein aanvullend pensioen) vast een ‘leuke’ korting op hun premie tegemoet kunnen zien…Maar ja, tegenover ziek zijn staat geen ‘vermogen’ he Mark?

  Tientjes die d.m.v. inflatie nog een stuk minder relevant zijn dan tientjes nu…

  Zorg wordt plusminus 50-50 gefinancierd: premies en bijdragen. Die bijdragen lopen via de loonstrook en het Rijk richting de zorgverzekeraar. Premies dient de zorgverzekeraar zelf te innen bij de verzekerden. Het is de zorgverzekeraar bij wet verboden om verschillende premies in rekening te brengen bij verschillende verzekerden (althans voor de basisverzekering). Dat betekent volgens mij óf een wetswijziging óf een forse algehele premieverlaging (door bovengenoemde verhouding bijv. naar 25-75 te brengen). Het afschaffen van toeslagen ben ik overigens sowieso voor in het kader van minder complexiteit en fraudegevoeligheid.

 255. Tijl says:

  Meer VVD/PVDA plannen:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3337870/2012/10/26/VVD-en-PvdA-schaffen-zorgtoeslag-af-per-2014.dhtml

  Hier staat dus dat de 3e schijf van 42% naar 38% gaat.
  Excuse me, maar volgens de site van de belastingdienst is de 3e schijf 33.863 – 56.491. Dus iedereen die in schijf 1 of 2 valt blijft exact evenveel belasting betalen maar ontvangt geen zorgtoeslag meer? Dat wordt honger lijden voor die mensen.

 256. Voerman says:

  Claude,

  Een beetje logisch!
  Ouderen zijn al wat langer op deze aardkloot en hebben al verscheidene jaren kunnen bouwen aan vermogen en vermogensgerelateerde zaken.
  Jongeren daarentegen zijn pas begonnen.

  Wees niet ongeduldig; nog jaren voor de boeg om de ouderen in te halen. 🙂

  Daarbij zal eens alles, inclusief de bezittingen van de ouderen aan de jongeren toebehoren.
  Als de jongeren het tenminste voor die tijd niet vernield hebben.

 257. BalancedView says:

  Tijl: Meer VVD/PVDA plannen:volkskrant.nl/vk/n…ag-af-per-2014.dhtmlHier staat dus dat de 3e schijf van 42% naar 38% gaat.Excuse me, maar volgens de site van de belastingdienst is de 3e schijf 33.863 – 56.491. Dus iedereen die in schijf 1 of 2 valt blijft exact evenveel belasting betalen maar ontvangt geen zorgtoeslag meer? Dat wordt honger lijden voor die mensen.

  De koopkracht van de mensen waar jij het over hebt, is door het oerwoud aan nivellerende regeltjes, toeslagen, aftrekposten, subsidies en coulanceregelingen vaak hoger dan dan de koopkracht van de zogenaamde Jan Netbovenmodaal. Geen enkele moeite mee dat werken een klein beetje meer beloond wordt… en honger… dat kennen we hier niet

 258. Tijdelijke Huurder says:

  Snap ik dit nou verkeerd of is dit weer een typische vvd actie? Hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens eraf, wel compensatie in ib. Inkomens die bewust 600.000 hypotheek hebben gehouden vanwege de aftrek beschikken volgens mij echt over genoeg centen om die hypo toch af te lossen. Vervolgens hebben ze er lekker voordeel aan verlaagde ib.

 259. Voerman says:

  Tijl: Dus iedereen die in schijf 1 of 2 valt blijft exact evenveel belasting betalen maar ontvangt geen zorgtoeslag meer? Dat wordt honger lijden voor die mensen.

  Gij zijt een nadenkend mens! Hulde!

  Vandaar die voorgestelde korting op de zorgpremie voor die mensen, die van weer anderen niet mag.

 260. Voerman says:

  BalancedView: en honger… dat kennen we hier niet

  Jij wel; honger naar meer.

 261. BalancedView says:

  Voerman: Claude, Een beetje logisch!Ouderen zijn al wat langer op deze aardkloot en hebben al verscheidene jaren kunnen bouwen aan vermogen en vermogensgerelateerde zaken.Jongeren daarentegen zijn pas begonnen.Wees niet ongeduldig; nog jaren voor de boeg om de ouderen in te halen. Daarbij zal eens alles, inclusief de bezittingen van de ouderen aan de jongeren toebehoren.Als de jongeren het tenminste voor die tijd niet vernield hebben.

  Beste Voerman,

  Hiervoor is gecorrigeerd in dit onderzoek. Helaas wijzen de cijfers toch echt uit dat de generatie babyboom buitenproportioneel heeft geprofiteerd van de economische boom en dat de generatie 25-35 er ondanks deze boom op financieel op achteruit is gegaan ten opzichte van 1993. Uiteraard zijn er in beide generaties uitzonderingen op de regel, maar dit zijn de gemiddelden. Of deze welvaartsverdeling het gevolg is van het politieke, economische systeem of van een andere moraal als het gaat om financiën laat ik aan anderen over (waarschijnlijk een combinatie van beiden), maar de feiten zijn de feiten.

 262. BalancedView says:

  Voerman: Jij wel; honger naar meer.

  Dat is een snelle conclusie op basis van zeer weinig informatie. Knap hoor!

 263. jim says:

  Tijl:
  Meer VVD/PVDA plannen:

  volkskrant.nl/vk/n…ag-af-per-2014.dhtml

  Hier staat dus dat de 3e schijf van 42% naar 38% gaat.
  Excuse me, maar volgens de site van de belastingdienst is de 3e schijf 33.863 – 56.491. Dus iedereen die in schijf 1 of 2 valt blijft exact evenveel belasting betalen maar ontvangt geen zorgtoeslag meer? Dat wordt honger lijden voor die mensen.

  Waarvoor dank Tijl!
  De rijken gaan er ‘n half procent minder op vooruit de komende 28 jaar. Vlot conclusies trekken, mijn fout. Woningmarkt trekt aan! Muhahaha

 264. Voerman says:

  BalancedView: Geen enkele moeite mee dat werken een klein beetje meer beloond wordt

  En er zijn legio mensen die met hard werken niet boven schaal 2 uitkomen! Denk een na voor je begint te kleppen.

 265. jim says:

  99%>$

 266. BalancedView says:

  Voerman: En er zijn legio mensen die met hard werken niet boven schaal 2 uitkomen! Denk een na voor je begint te kleppen.

  Daarom krijgen die mensen dan ook legio subsidies en aftrekposten, zodat hun koopkracht zo ongeveer gelijk is aan die van mensen die bruto meer verdienen (door harder werken, meer werken, hogere opleiding, netwerken of geluk). Zo is het leven Voerman, het is geen USSR hier (nog net niet).

  Er zijn ook mensen die met niet werken meer opstrijken dan anderen met wel werken. Focus je op de grote lijn en niet op de individuele gevallen. Abstract denken enzo 😉

 267. jim says:

  Steunen is niets anders dan nieuwe funderingen aanleggen. Het funda ment verwaarlozend.
  Lose ends.

 268. jim says:

  Don’t buy and the dealer will die.

 269. jim says:

  Geloof vooral de massamedia, de op ,één na grootste industrie ter wereld, en het komt allemaal goed. In het verleden hadden ze het ook altijd bij het rechte eind. Blogs als deze zijn daarmee overbodig gebleken.

 270. Voerman says:

  BalancedView: Daarom krijgen die mensen dan ook legio subsidies en aftrekposten, zodat hun koopkracht zo ongeveer gelijk is aan die van mensen die bruto meer verdienen (door harder werken, meer werken, hogere opleiding, netwerken of geluk). Zo is het leven Voerman, het is geen USSR hier (nog net niet).

  Even serieus:

  Schijf 2 loopt van € 18.946 t/m € 33.863 dus het maximum is precies modaal. Daar zitten dus heel veel mensen onder, oa verreweg de meeste gepensioneerden met AOW en een klein pensioen. Maar ook werkenden. Ik ga het hele verhaal niet opschrijven, maar verdiep je even in de inkomenssituatie van de meesten. De zorgtoeslag is meestal de enige extra ondersteuning die ze krijgen.
  Overigens, als bij verlies de zorgtoeslag niet gecompenseerd mag worden door de zorgverzekeraar door een lagere premie, dan moet het maar via de belastingwetgeving geregeld worden dmv een heffingskorting.

  En tenslotte heeft de zorgverzekeraar an sich evenmin met de inkomenssituatie van zijn klanten te maken als de woningverhuurder (ivm scheefwoners, weet je nog).

  Heb overigens de indruk, dat zowel Balanced Vieuw al Voerman uitstekend weten hoe het leven in dit landschap in elkaar steekt.

 271. Floor says:

  BalancedView: Beste Voerman,

  Hiervoor is gecorrigeerd in dit onderzoek. Helaas wijzen de cijfers toch echt uit dat de generatie babyboom buitenproportioneel heeft geprofiteerd van de economische boom en dat de generatie 25-35 er ondanks deze boom op financieel op achteruit is gegaan ten opzichte van 1993. Uiteraard zijn er in beide generaties uitzonderingen op de regel, maar dit zijn de gemiddelden. Of deze welvaartsverdeling het gevolg is van het politieke, economische systeem of van een andere moraal als het gaat om financiën laat ik aan anderen over (waarschijnlijk een combinatie van beiden), maar de feiten zijn de feiten.

  Onderzoek klopt niet, überhaupt waanzin om hier weer zo’n gesubsidieerd onderzoekje op los te laten.
  Even voor de goede orde, in mijn kennissenkring van rond de 60 en ouder, waar over het algemeen trouwens maar 1 pensioen te verdelen valt, zit alles in een huis met nog een flink stuk hypotheek, meer dan de helft zullen we maar zeggen en huisjes onder de 3 ton zijn er in deze wijk nauwelijks te vinden.
  Ik vermoed dat afbetaalde hypotheken vnl te vinden zijn in de categorie die nu nog 42% betaald, daarboven zijn de meesten gaan hoppen.
  Dan hebben we nog de categorie die garant staan voor de kids, meestal niet 1 maar meestal 2, die kunnen dus ook geen kant meer op en ja, ik kan er zo maar even een stuk of 8 bedenken.
  Al deze boomers gaan inleveren op de overwaarde en zoals ik al zei, ze moeten het met 1 pensioen doen.
  Er wordt hier veel teveel naar BN’ers en succesvolle graaiers gekeken, kunnen de jong en lui niets aan doen, is een kenmerkend verschijnsel van deze tijd, maar klopt voor geen meter.
  En even voor de goede orde, in mijn tijd kocht je überhaupt geen huis voor je 35ste, dat was maar voor zeer weinigen weggelegd.
  En over pensioenen zullen we het maar helemaal niet hebben, ik werkte bij een multinational en daar ging een pensioen op je 25e in, mijn man kreeg pas pensioen ergens bij z’n 3e baan meen ik, in 1978, toen was ‘ie 36.

 272. Adamus says:

  Claude:
  Dus voor de bühne kan iedereen wel heel hard roepen, aaaah, verkiezingsbedrog, stomme VVD, maar uiteindelijk lijkt het dat de subsidiekraan naar de woningmarkt weer vol open wordt gezet. Met wat druppels besparingen tot 2020.

  De kraan kan wel opgedraaid worden, maar het leertje is behoorlijk opgedroogd vermoed ik.

 273. Adamus says:

  Ma Ling:
  BalancedView,

  Kunduz wel of niet van tafel? vastgoedmarkt.nl/n…hypotheken-van-tafel

  Verder ben ik het 100% met je eens: de kans om een ramp te voorkomen is niet benut. Alles wordt in het werk gesteld om de pijn zo lang mogelijk uit te stellen. En mocht er dan een keer pijn worden geleden (door leasers, banken, makelaars, ambtenarij en ander geboefte) dan wordt de pijn verdeeld. Sociaal landje hoor.

  Watertrappelen en vaste armoede zal hun deel zijn. In het meest gunstige geval.

 274. Adamus says:

  BalancedView,

  Sterker: honger gaat hier niet komen. Is er ook nooit geweest.

 275. Adamus says:

  Tijdelijke Huurder:
  Snap ik dit nou verkeerd of is dit weer een typische vvd actie? Hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens eraf, wel compensatie in ib. Inkomens die bewust 600.000 hypotheek hebben gehouden vanwege de aftrek beschikken volgens mij echt over genoeg centen om die hypo toch af te lossen. Vervolgens hebben ze er lekker voordeel aan verlaagde ib.

  Probleemple voor de zwaar in hypotheek zittende vvd’er is dat die wel een hoog belastbaar inkomen moet handhaven. Zal die nog een “hele keg” aan hebben 🙂

 276. Adamus says:

  Voerman: En er zijn legio mensen die met hard werken niet boven schaal 2 uitkomen! Denk een na voor je begint te kleppen.

  Nou, nou, Sociale Werkvoorziening heeft ook een CAO hoor.

 277. Voerman says:

  Adamus: Nou, nou, Sociale Werkvoorziening heeft ook een CAO hoor.

  Ik bedoel mensen die heel normaal in loondienst zijn.
  Kijk even bij de personeelsadvertenties welke salarissen geboden worden aan handwerklieden zoals installatietechnici, bouwvakkers, etc. en ook winkelbedienden, lagere ambtenaren en noem maar op.

  Je opmerking is in het gunstigste geval grappig.

 278. Adamus says:

  Floor,

  Een familielid werkte bij een voorganger van Fortis en daar waren ze het pensioen voor eigen personeel vergeten. Ging pas betalen op zijn 50ste in 1977. Daarna werden ze wel geacht meer te verkopen.

 279. Adamus says:

  Voerman: Ik bedoel mensen die heel normaal in loondienst zijn.
  Kijk even bij de personeelsadvertenties welke salarissen geboden worden aan handwerklieden zoals installatietechnici, bouwvakkers, etc. en ook winkelbedienden, lagere ambtenaren en noem maar op.

  Je opmerking is in het gunstigste geval grappig.

  Wat mij opgevallen is is dat een stukadoor van 24 nog een toeslag krijgt op ziektekostenverzekering. Zo’n gast pleistert een heel huis strak voor een shitbedrag. Zitten wel onder de plak van hun bedrijfschap en daar gaan grote bedragen naartoe. De corporatieve socialisten vreten overal mee! Horen we niets over. Niet van jou en niet van de msm.

 280. tufkaj says:

  Al met al dus maatregelen waar ik een stuk beter van word, maar niet gelukkig.

  BalancedView: Één ding is voor mij zeker: dit was de allerlaatste kans (als die 2 jaar geleden al niet was) om een ramp op de woningmarkt te voorkomen en met deze halfbakken maatregelen is die kans definitief voorbij. Far too little and far too late. Nog voordat dit goed en wel in werking treedt, zullen veel verregaandere maatregelen nodig zijn.

  Helemaal mee eens. Het stelt geen fluit voor. Maar het heeft wel het besef gebracht dat ZELFS DE VVD de HRA wil afbouwen. Er is vanaf nu dus het besef dat de HRA niet altijd blijft zoals hij is.
  De komende tijd volgt het besef dat de huidige maatregel halfzacht is. De VVD is niet te vertrouwen en de rest wil meer doen aan beperking. Over 1,5 jaar als we weer verkiezingen hebben gaat iedereen naar de stembus met deze gedachte.
  PVV is over haar piek heen en heeft in de achterkamers voor het kabinet plofte ook de HRA al laten vallen. Er is ruimte voor een nieuwkomer die er met de punten vandoor gaat komende verkiezingen…

  Ik denk dat vandaag een historische trendbreuk was. Over een paar weken willen mensen niet meer horen dat alles bij het oude blijft, maar hoe hun nieuwe wereld er uit gaat zien.

 281. tufkaj says:

  Adamus: Zo’n gast pleistert een heel huis strak voor een shitbedrag.

  en op zaterdag verdient hij zwart meer dan ik de rest van de week…

 282. Adamus says:

  Adamus: Wat mij opgevallen is is dat een stukadoor van 24 nog een toeslag krijgt op ziektekostenverzekering. Zo’n gast pleistert een heel huis strak voor een shitbedrag. Zitten wel onder de plak van hun bedrijfschap en daar gaan grote bedragen naartoe.De corporatievesocialisten vreten overal mee! Horen we niets over. Niet van jou en niet van de msm.

  Om het even leuk te houden Voerman, maar die bedragen die je blijkbaar uit je hoofd weet interesseren me geen mallemoer. De richting is het enige dat telt 😉

 283. Adamus says:

  tufkaj: en op zaterdag verdient hij zwart meer dan ik de rest van de week…

  Moet ook. Voor de vakantie in Salou, zijn shag, zijn brikkie en kostgeld voor zijn moeder van 45 😉 De beunhazerij is overgenomen door de zw/w Pool. Die pakken een heel huis effe.

 284. Voerman says:

  Adamus: Wat mij opgevallen is is dat een stukadoor van 24 nog een toeslag krijgt op ziektekostenverzekering

  Natuurlijk, want hij verdient ver beneden modaal.
  Ik was zojuist bezig om daar wat van te laten horen in het kader van een lichte kritiek die Balanced Vieuw had op het eventueel compenseren van die toeslag bij afschaffing daarvan.

 285. Adamus says:

  Je opmerking is in het gunstigste geval grappig.

  Die deelnemers hebben een ambtenaren salaris. Geen wonder dat er niet geconcurreerd kon worden.
  (Btw. Ik heb er zelf werk gebracht in de jaren 90).

 286. Adamus says:

  Adamus: Die deelnemers hebben een ambtenaren salaris. Geen wonder dat er niet geconcurreerd kon worden.
  (Btw. Ik heb er zelf werk gebracht in de jaren 90).

  Cao boven minimum loon. ff opgevraagd 😉

 287. Adamus says:

  tufkaj,

  Rutte kan straks Merkel met goed fatsoen geen handje meer geven als hij niet een klein beetje zijn best heeft gedaan.

 288. Hugo says:

  cartoonist: nu amper 25 jaar later het kapitalisme tegen een muur.

  Zoals ik al stelde, wij hebben geen kapitalistisch systeem. Wat mij betreft is het corporatisch systeem zoals Musulini het definieerde.

  cartoonist: De muur van de onmogelijkheid om schuld en krediet tot in het oneindige op te blazen.

  Klopt, zoals Einstein het al stelde over de most powerfull force in the universe. Compound interest. Ik denk dat je dit stuk over de Dollar wel kunt waarderen; http://www.zerohedge.com/news/2012-10-25/guest-post-dark-age-money

  Wat mij betreft is hoe fiat nu werkt met de Dollar als reserve currency van een empire 1 van de basis oorzaken van de huidige ellende.

  Overigens eens met je post. Ik ben alleen van mening dat je kapitalisme moet vervangen door corporatisme.

  Daarnaast is Marx hier en daar wat achterhaald. Zijn labour theory of value bijvoorbeeld. Wat in zijn tijd door menselijke arbeid werd gedaan doet olie nu om maar wat te noemen. Tevens is zijn oplossing, de staat, niet de oplossing. De corruptie etc komt daar meer voor.

  Ik zie meer heil in decentraal en op basis van vrijwilligheid met elkaar samenwerking ipv dit gecentraliseerde model gebaseerd op dwang.

  Ik denk dat onze ideeen grotendeels overeenkomen en dat we alleen andere definities gebruiken voor de diverse ismes.

 289. Hugo says:

  Adamus: Sterker: honger gaat hier niet komen. Is er ook nooit geweest.

  Ga eens met mijn grootouders praten welke de hongerwinter in Amsterdam hebben mogen meemaken.

 290. Hugo says:

  tufkaj: Ik denk dat vandaag een historische trendbreuk was.

  Denk ik niet, ”overheid zal het wel regelen als ik maar goed stem”. Normalicy bias, krachtig iets. Stockholm syndroom ook. Veel mensen hebben last van beide.

 291. Floor says:

  Adamus,

  Klopt, van mijn man ging het pas in 1980 in, met terugwerkende kracht naar 1978, heeft ‘ie als directeur van dat Franse bedrijf zelf achteraan moeten zitten trouwens.

 292. Voerman says:

  Hugo: Ga eens met mijn grootouders praten welke de hongerwinter in Amsterdam hebben mogen meemaken.

  Met Adamus valt vanavond geen serieus woord te wisselen. Komt wel weer goed, maar duurt doorgaans even. Er is trouwens een nieuw draadje. Overstappen! 🙂

 293. Floor says:

  Adamus: Ging pas betalen op zijn 50ste in 1977.

  Een oom van mij, 3 jaar geleden overleden op z’n 91ste, één van de eerste register accountants in Nederland, zelfde verhaal. Die man heeft totdat ‘ie niet meer kon zo rond z’n 85ste allemaal schnabbels aan moeten nemen om rond te komen.

 294. Hugo says:

  Voerman: Overstappen! 🙂

  Nope ga de lokale middenstand spekken :). Tot morgen op het nieuwe draadje!

 295. Adamus says:

  Hugo: Nope ga de lokale middenstand spekken . Tot morgen op het nieuwe draadje!

  Hoer is het te doen: http://www.feestcafedekneus.nl/

 296. cartoonist says:

  Hugo,

  Hugo,

  Marx is met zijn kritiek op het kapitalisme niet ouderwets, hij begreep exact hoe het kapitalische systeem zich zou ontwikkelen.

  Hij voorspelde dat in een kapitalistisch systeem nagenoeg alle kapitaal en alle produktiemiddelen uiteindelijk in handen zou komen van slechts enkele corrupte en perverse monopolisten die alle kleine en middelgrote bedrijven opeten of vernietigen. Daardoor zou het proletariaat (de 99%) uiteindelijk een slavenbestaan gaan lijden.

  Dat is wat zich nu afspeeld en wat we ‘facistische corporatisme’ noemen.

  Marx begreep als een van de eersten de essenties van het perverse fiat bankieren maar hij was blijkbaar niet zo behendig in het bieden van een alternatief.

 297. lorenzo says:

  probleem is niet zo complex dat Marx ons het oordeel moet geven…
  nou , de straten zijn hier schoon ,het nazomeren heeft plaatsgevonden , dit weekend nog naar de bossen en volgende week gaan incasseren . De latente boosheid gaat vorm krijgen . 5 jaar krediet recessie en niets gevoeld , 20 jaar decadentie , een vol gevoel zeg maar en nu ontwaken uit de ruimste vorm van cognitieve dissonantie, een voorstadium van de genoemde latente boosheid.

 298. snorkel says:

  nhz:Je snapt duidelijk helemaal niks van economie, en staart je blijkbaar blind op het idee dat je tegen zeer lage rente een mooi huis zou kunnen kopen. Gaat niet werken op die manier.

  Hoho, meneer nhz. Dat maak jij er van. Ik staar me helemaal niet blind op het kopen van een mooi huis tegen een zeer lage rente. Ik zeg dat de banken de rentes omlaag zullen brengen als de HRA omlaag gaat / afgeschaft wordt. Daar durf ik wel een goed wijntje/whiskytje op te zetten. Daarnaast zullen ze ook vanzelf ‘meer verantwoorde’ leningen gaan verstrekken. Jarenlange hypotheekrentesubsidie heeft gezorgd voor een portfolio aan financiele innovaties die zo opgebouwd zijn dat ze in het voordeel van de klant lijken, maar in feite “HRA-voordeel” naar de bank toe sluizen. Natuurlijk, wil je de huizenmarkt in NL écht gezond krijgen dan moet er meer gebeuren dan alleen de HRA omlaag / rentes omlaag. Dan zal er bijvoorbeeld ook verantwoord (LTI en LTV) geleend moeten worden en minder gespeculeerd. Maar doe niet alsof ik heb gezegd dat alléén de rente omlaag genoeg is voor een gezonde huizenmarkt. Dat heb ik namelijk niet gezegd, dat heb jij er van gemaakt.

  Eerlijk gezegd vind ik het nogal beledigend dat jij mensen eerst selectief quote en daarna woorden in de mond legt. Ik waardeer je bijdragen altijd, maar dit doe je wel vaker. Je moet natuurlijk zelf weten of je op deze manier een gesprek aan wilt gaan, maar ik zeg er toch even iets van omdat het niet mijn stijl is 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*