Doctor Doom voorspelt het klappen van de Europese huizenbubbel en hoge olieprijzen

Wall Street noemt hem Doctor Doom, omdat hij genoegen schept in negatieve voorspellingen. Maar de waarzeggerij van Nouriel Roubini (50), economieprofessor aan de universiteit van New York, komt steeds maar uit.

Nu ook weer: hij voorspelde ruim voor de recente achtbaan van ontwikkelingen het einde van het businessmodel van de zelfstandige zakenbank. En maandag maakten Goldman Sachs en Morgan Stanley bekend hun structuur te veranderen, omdat ze verder willen als normale banken. De twee zelfstandige Amerikaanse zakenbanken zijn de laatst overgeblevene schaduwbanken, zoals Roubini ze noemt. Bear Stearns, Merrill Lynch en Lehman Brothers, zijn inmiddels verdwenen.

Roubini voorspelde de huidige kredietcrisis al twee jaar geleden. En vrij accuraat. Hij zag Amerikaanse huiseigenaren die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Hij voorspelde de daarop volgende ontmanteling van duizenden miljarden aan financiële producten die waren gebaseerd op die hypotheken. En Roubini zag dat uiteindelijk het wereldwijde financiële systeem tot stilstand zou komen. Steeds als optimisten zeiden dat de kredietcrisis voorbij was, kwam Dr. Doom tussenbeide met een voorspelling.

Naarmate de Amerikaanse centrale bank geld in markt pompte, werd Roubini steeds pessimistischer. Hij zag een ‘nachtmerrie’ die zou eindigen met faillissementen van consumentenbanken en financiële instellingen. De overname van verzekeraar AIG door het ministerie van financiën en het faillissement van de Californische bank IndyMac, gaven Roubini gelijk.

Het gaf de tot enkele maanden geleden tamelijk onbekende Roubini ook gewicht. Politieke en financiële kringen raken besmet met zijn pessimisme dat dagelijks via zijn nu zeer populaire weblog zijn weg vindt. Het stimuleert Roubini om nog wildere voorspellingen te doen. Voorspellingen die het waard zijn te gelezen te worden. Want misschien krijgt Roubini wéér gelijk.

Nu voorspelt hij een ‘run op de duizenden met schulden volgeladen hedgefonds’. Degenen die geld steken in zulke beleggingsfondsen, kunnen elk kwartaal hun investeringen terugnemen. Roubini ziet de komende twee jaar honderden hedgefondsen verdwijnen. En ook een aantal opkoopfondsen. In één moeite door kondigt Roubini een ernstige recessie aan in de VS, het klappen van de Europese huizenbubbel en hoge olieprijzen. En die zorgen er uiteindelijk voor dat ‘de financiële crisis van de eeuw’ ook in Europa leidt tot een onvermijdelijke recessie.

bron: volkskrant.nl

Share Button
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*