Limburgse corporaties krijgen rijksbijdrage voor sloop sociale huurwoningen

Sinds 1 januari geldt de nieuwe Wet Maatregelen Woningmarkt. Corporaties kunnen een aftrek van de verhuurdersheffing krijgen als zij investeren in sloop in de krimpregio’s Zuid-Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws-Vlaanderen. Per gesloopte woning levert dat 15.000 euro op. Limburg is naar eigen zegggen de eerste krimpregio die van deze mogelijkheid gebruik maakt.

Bron: binnenlands bestuur

Wat ik in meeste persberichten niet terug zag is de volgende passage uit de brief (pdf) van VVD gedeputeerde E.J. Koppe:

marktspanning

Ik heb er geen studie van gemaakt, maar de paar jaarverslagen van woningcorporaties die ik bekeek maakten geen melding van grote leegstand. De woningen lijken zelfs bovengemiddeld vaak aan de doelgroep te worden toegewezen:

passend

Met een krimpende en vergrijzende bevolking de voorraad sociale huurwoningen verkleinen om ‘de marktspanning’ te herstellen lijkt me een interessant experiment. Immers verschuift de voorkeur van Nederlanders van kopen naar huren en is ‘de marktspanning’ misschien goed voor de huidige eigenaars van woningen in Limburg, maar het lijkt me minder gunstig voor (toekomstige)starters. Ik zou denken dat je bij vergrijzing en krimp juist de starter gunstig gezind zou moeten zijn, maar wie ben ik.

In ieder geval krijgen nu goedverdienende huurders in Limburg extra huurverhogingen ‘om scheefwonen tegen te gaan’ en hoeven corporaties deze extra inkomsten niet af te dragen aan het rijk onder voorwaarde dat ze sociale huurwoningen slopen zodat koopwoningen minder in prijs dalen. De maakbare samenleving, VVD-stijl.

Share Button
315 comments on “Limburgse corporaties krijgen rijksbijdrage voor sloop sociale huurwoningen
 1. Inon says:

  Jos Koets heeft weer een interessante analyse die aangeeft dat huishoudens rekening moeten houden met hogere netto maandlasten gedurende de hele looptijd van een hypotheek.
  Tot wel 15% verschil t.o.v. hypotheken die in 2013 werden afgesloten. Lijkt een verschil dat gecompenseerd moet worden door lagere huizenprijzen…

  http://www.homefinance.nl/algemeen/nieuws/hypotheekrenteaftrek-nog-eens-tot-15-procent-minder-1502.asp

 2. Berlina says:

  Ik lees sinds enige weken met regelmaat dit uiterst interessante forum. De stukken en de reacties hebben mij gesterkt in de overtuiging dat de NL’se huizenmarkt tamelijk verrot is en dat de overheid er blijkbaar alles aan is gelegen om de ballon maar langzaam leeg te laten lopen.

  Ik bezit geen huis maar ben door omstandigheden min of meer gedwongen te verhuizen naar een andere stad. Lukraak daar wat kopen is ook hier natuurlijk niet handig, dus dan maar weer huren (wordt dan dus vrije sector, uiteraard). Maar in wat voor wereld kom je dan… nog erger dan de koopmarkt met in mijn ogen zeer hoge huren: 1000 euro voor een simpel rijtjeshuis met drie slaapkamers is helemaal niks. En veelal is het dan ook nog onder de ‘Leegstandwet’ (verkopers van koophuis kunnen hun huis te huur aanbieden totdat het verkocht wordt) waarmee de huurbescherming vervalt en je na 6 maanden het risico hebt met een opzegtermijn van 3 maanden weer buiten te worden gezet. Wat een ellende is dat, als je zo’n huis zou kopen betaal je nog geen 800 euro aan rente en aflossing (annuitair).

  Kopen is dus erg duur omdat de prijzen nog verder zullen gaan zakken maar huren in de vrije sector is nog veel duurder.

 3. Latida says:

  Inon,

  Dank voor het delen, erg interessant. De gemiddelde netto maandlasten (aan de bank alleen al) voor een hypotheek van twee ton zijn ruim 800 euro. Over dertig jaar betaal je 135,000 alleen al aan en heb je 40,000 fiscaal voordeel. Zoals het er nu volgens bijstaat volgens home finance.nl. Dus over 30 jaar 335,000 euro betaald.

  30×12=360 maanden. Diverse uitgaves niet meeberekend, zoals onderhoud, vve, verdere versobering van subsidies zoals hra.

  Ik schrik vooral van de hoge rente, en die heet nu laag te zijn.

 4. Latida says:

  135,000 aan rente alleen al dus, waarvan je volgens de nieuwe regels 40,000 van terug krijgt.

  En dan nog de risco’s van verdere daling, hogere rente, scheiding, werkeloosheid, restschuld, moeten verhuizen..

  Ook voor het vinden van een goed huurhuis zul je trouwens moeite moeten doen, een beetje huiswerk zeg maar. Afhankelijk van de regio waar je zoekt, of je een beetje mazzel hebt, en hoe doortastend je bent. Misschien een idee om een forum op te zetten voor huurhuizen op de vrije markt met een strenge ballotage procedure, vaak rommelen makelaars maar wat san. Goede huurders wordt ook naar gezocht, je zou aan referenties kunnen denken etc.

 5. Latida says:

  186 miljoen woonkostenbijdrage per ongeluk overgemaakt, en de privegegevens, IBAN nummers, namen en bedragen liggen inmiddels op straat:

  http://retecool.com/post/hilhorst-pvda-blundert-vrolijk-verder-in-020

 6. Dirk says:

  Sloop huurwoningen.

  Hier in de straat zijn dus huizen verkocht door het woningbedrijf, met die geweldige startersleningen erbij, die zullen nu toch een partij ziek gaan worden zeg!

  Om even een indruk te geven als de huurwoningen gesloopt zouden worden en wat er dan achterblijft

  http://www.gooieneemlander.nl/profile/uwkrantenid_nl_blog_id_index_php_idpage_user_e7ec7a9f59fd5f6567dc2eafc2a94d6a/article15429683.ece/ALTERNATES/w470/nijhoff.jpg

  Zouden mensen met deze plannen, die dus inmiddels tot uitvoering zijn gebracht, nu nog gaan kopen? 🙂

 7. Dirk says:

  Berlina: De stukken en de reacties hebben mij gesterkt in de overtuiging dat de NL’se huizenmarkt tamelijk verrot is

  niet alleen de markt, de meeste huizen ook hoor 😉

 8. Frans says:

  Het artikel geeft maar weer eens aan dat er schaamteloos wordt gestreefd om de huizenprijzen hoog te houden, ergo de banken te ondersteunen.
  Natuurlijk valt daar het verhogen van de huren ook onder.
  Dit alles leidt natuurlijk tot hogere lasten voor de burger wat leidt tot het nog verder afglijden van de economie.
  Inderdaad typisch VVD, want dat zijn ……….

 9. mafketell says:

  Bovenstaand artikel
  Admin en Tufkaj Copyright ? 🙂

  Onder het mom van ‘investeren’, een belastingtechnisch staatssloopfonds creëren ? Het koopkrachtplaatje zal er niet beter van worden, eerder slechter 😉 Met zulke maatregelen is de NL niet meer te redden . EN de oekoenomie kapot EN de zeepbel loopt steeds harder leeg ……. wat een prutsers …….

 10. mafketell says:

  Ondertussen in de NL

  Loonbeslag ( onderdeeltje liquidatiefase ? )

  http://www.deondernemer.nl/deondernemer/660658/Herken-personeel-met-geldissues.html

  Vanavond in Een Vandaag loonbeslag naar het schijnt ….. nog geen info ……. is ook nog vroeg, te vroeg …. 🙂

 11. mafketell says:

  Dirk: niet alleen de markt, de meeste huizen ook hoor 😉

  Als je dak maar niet lekt 🙂

 12. mafketell says:

  Zembla gisteren …… hoe hoger de boete voor de bank, hoe minder koopkracht voor de burger duzzzzz ……. luister kijk en huiver

  Voldemort, mortgage, horror, libor

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1392220

 13. mafketell says:

  Latida: Waar is het misgegaan?

  Thankxxx voor de link 🙂

 14. mafketell says:

  De deflatoire spiraal …….

  Bovenstaande PRIVATE schulden ( de Raboboete en het Staatssloopfonds ) worden nu PUBLIEKE schulden …….. zo werkt ie blijkbaar ….. 🙂 Maken we dat ook nog mee, geniet er maar van, het komt slechts één keer in drie generaties voor ……… de Kondratieff liquidatiefase …….. de barre winter is in aantocht ……..

 15. mafketell says:

  Tja ….. de deflatiespiraal in werking duzzzzz…… 😉

  De burgers blijven voorlopig wel aan het balansherstellen ……. 😉 Nikx extra te besteden, sterker nog, met minder inkomsten stijgen de schulden ………

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22237834/__ABN__Zonder_steun_besteedt_consument_tot_2018_niets_extra__.html

 16. Wie says:

  Latida:
  joop.nl/opinies/de…ar_is_het_misgegaan/

  Waar is het misgegaan?

  Goed stuk. Zeer herkenbaar. Hogeropgeleide kinderen van de BB-boomers zitten in zeer zwaar water. Hun huis staat onder water. Hun carrière staat stil. De toekomstige erfenis, die lang op zich laat wachten, slaat om in een schuld. Het is te hopen dat deze generatie niet dezelfde houding aanneemt als hun ouders want dan zullen de toekomstige kleinkinderen van deze veertigers al vanaf geboorte geregistreerd staan bij het BKR.

 17. mafketell says:

  Dolf van den Brink over Kondratieff, ( uit de oude doos ) 2012 ‘Dat de huizenprijs nog dertig procent gaat zakken en niemand zeker is van de hoogte van zijn pensioen’

  http://managementscope.nl/magazine/artikel/617-dolf-van-den-brink-kondratieff

 18. mafketell says:

  Kijk terug naar het verleden en leer voor de toekomst 🙂 ……

  http://www.learneconomy.com/wp-content/uploads/2013/08/Economics-Depression-Car-Cartoon.gif

 19. mafketell says:

  The party is over
  It is time to call it a day
  They have burst your pretty balloon
  and taken the moon away
  it is time to wind up the masquerade ‘

  Betty Comden and Adolph Green 🙂

 20. mafketell says:

  Zó leuk, een menselijk bot gevonden uit de vorige ijstijd …….., toen kon je nog lopen van de NL naar de UK, de Noordzee was gedeeltelijk weg, vreselijk interessant ……. en nu kijken wat er toen te eten was ……

  http://nos.nl/artikel/601487-bot-op-maasvlakte-9000-jaar-oud.html

 21. johan says:

  Ik denk dat deze maatregel vooruit loopt op de huursombenadering in 2015.
  Dan wordt de maximale huurprijs gekoppeld aan de WOZ, waardoor corporaties in ZuidLimburg huren zullen moeten verlagen.
  Ik huur hier in ZuidLimburg een woning met WOZ van 125000 euro, welke in de Randstad zeker een WOZ van 250000 euro zal hebben.
  Hoekwoning met 4 slaapkamers met grondoppervlakte van 300 m2.

 22. Nico de Geit says:

  Berlina: Kopen is dus erg duur omdat de prijzen nog verder zullen gaan zakken maar huren in de vrije sector is nog veel duurder.

  Als je (groot) onderhoud en waardeverlies meerekent is huren vrijwel altijd veel aantrekkelijker. Bovendien zit je nergens aan vast.

  Huren van een particulier schiet vaak niet op. Als hij zijn huis voor een paar maanden wil verhuren moet hij er maar wat Polen bij zoeken. 🙂

 23. Philippulus says:

  ‘Grondaankoop Overijssel lijkt verkapte staatssteun’

  AMSTERDAM – De provincie Overijssel wil vrijwel waardeloze bouwgrond van gemeenten opkopen. Het is de vraag of deze vorm van steun wel in lijn is met de mededingingsregels.

  http://www.propertynl.com/index-newsletter/juridisch-grondaankoop-overijssel-lijkt-verkapte-staatssteun?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 24. Tsjaa.. says:

  Duidelijk het gedrag van een monopolist. Niet de huren betaalbaar houden, maar kunstmatig een schaarste creëren waardoor de huren en huizenprijzen omhoog gaan, zodat het pact banken en overheid ten koste van de burgers in stand blijft. Niet grondprijzen drastisch verlagen, zodat huizen weer betaalbaar worden en bouwvakkers weer werk hebben. Niet de bestemmingsplannen versoepelen zodat de markt beter zijn werk kan doen, maar plannen, reguleren en sturen, waardoor de woonlasten veel te hoog zijn en de belastingen elk jaar weer stijgen. De zogeheten derde weg van de sociaal-democratie is ook failliet en daar zullen we vroeg of later hard achter komen.

 25. Nico de Geit says:

  Hoe lang nog totdat de overheid ook brieven aan ‘huiseigenaren’ gaat sturen, ‘u krijgt 15.000 euro van ons als u uw huis afbreekt’.

  Leuk voor een grap zoiets. ‘Uw wijk wordt (op termijn) terug gegeven aan de natuur. Maak nu gebruik van de aantrekkelijke sloopregeling.’

  De babyboom-eigenaren krijgen spontaan een hartstilstand.

 26. Frans says:

  mafketell: Zembla gisteren …… hoe hoger de boete voor de bank, hoe minder koopkracht voor de burger duzzzzz ……. luister kijk en huiver

  Yes, we are all getting fucked.

 27. afbetaalde huiseigenaar says:

  Berlina:
  Ik lees sinds enige weken met regelmaat dit uiterst interessante forum. De stukken en de reacties hebben mij gesterkt in de overtuiging dat de NL’se huizenmarkt tamelijk verrot is en dat de overheid er blijkbaar alles aan is gelegen om de ballon maar langzaam leeg te laten lopen.

  Ik bezit geen huis maar ben door omstandigheden min of meer gedwongen te verhuizen naar een andere stad. Lukraak daar wat kopen is ook hier natuurlijk niet handig, dus dan maar weer huren (wordt dan dus vrije sector, uiteraard). Maar in wat voor wereld kom je dan… nog erger dan de koopmarkt met in mijn ogen zeer hoge huren: 1000 euro voor een simpel rijtjeshuis met drie slaapkamers is helemaal niks. En veelal is het dan ook nog onder de ‘Leegstandwet’ (verkopers van koophuis kunnen hun huis te huur aanbieden totdat het verkocht wordt) waarmee de huurbescherming vervalt en je na 6 maanden het risico hebt met een opzegtermijn van 3 maanden weer buiten te worden gezet. Wat een ellende is dat, als je zo’n huis zou kopen betaal je nog geen 800 euro aan rente en aflossing (annuitair).

  Kopen is dus erg duur omdat de prijzen nog verder zullen gaan zakken maar huren in de vrije sector is nog veel duurder.

  berlina, welkom op dit blog.
  val niet in de valkuil: penny wise but pound foolish.

  dwz: ook al geef je op het eerste oog meer geld uit aan de huur.. is het toch goedkoper als wanneer je koopt.
  Kopen: altijd de rekensom maken alsof er geen HRA bestaat ( dat is nl in het buitenland de norm.. alleen NL houd er (nog) aan vast..)
  denk aan de 2% overdrachtbeladting, de noatris en de woz en de EWF en de onderhoudskosten etc etc

  maak een rekensom gebaseerd op 30 jaar liniear aflossing.zo kan je pas vergelijken.

  bovendien: als leven nog te onstuimig is: jong en dus de behoefte om flexibel te zijn voor werk of een relatie in een andere stad??.. huren.

  verziekt blijft de markt: of je nu koopt of huurt..
  bedrogen word je: of je nu koopt of huurt.

 28. Lex de Lurker says:

  Wat een lastige situatie is het ook. De markt is totaal de weg kwijt. Hoewel markt… Dat woord dekt de lading ook niet echt.

  Heel basaal beschouwd is er ook geen oplossing. De markt zijn werk laten doen, en dus een gezonde balans te laten vinden, zal zorgen voor een totale implosie. Volhouden op de oude manier maakt het potentiële gevaar alleen maar groter, dus komen we uit op een kunstmatig geconstrueerd beleid van pappen en nathouden in de hoop dat ‘het beter’ wordt en een echte hervorming niet zoveel pijn zal opleveren.

  Ik verbaas me echter over de onwil om gezamenlijk problemen te benoemen en op te lossen. Zoveel desinformatie, rookgordijnen en manipulatie. Niet alleen van de politiek en de financiële sector (van wie je het stiekem ook wel verwacht gezien de electorale en financiële belangen) maar ook met name van de ‘vrije’ pers.

  Op deze manier gaan we er nooit uitkomen en ettert de hele zooi nog gestaag verder. We hebben onze kont allang gebrand en ooit zullen we erop moeten zitten. Hoelang kan je zoiets uitstellen en welke gevolgen heeft dit? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden?

 29. Nico de Geit says:

  afbetaalde huiseigenaar: bedrogen word je: of je nu koopt of huurt.

  Klopt, maar een huiseigenaar is een sitting duck en zit muurvast.

 30. Bojangles83 says:

  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

 31. Dirk says:

  Nico de Geit: Als je (groot) onderhoud en waardeverlies meerekent is huren vrijwel altijd veel aantrekkelijker. Bovendien zit je nergens aan vast.

  Inderdaad, we gaan het 6de jaar al in van waardedaling, zo ongeveer 1500 per maand, aan de bank ook nog is zo’n 1400 met aftrek van HRA, dat is 850 euro, deze bijelkaar genomen is 2350 euro verlies per maand dus, dit is het werkelijke verlies!

 32. Nico de Geit says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Dan moet wel alles goed gaan. Geen scheiding, ontslag, enz. Een huurder is flexibel en kan 30 jaar lang zoveel sparen als hij wil.

  De meeste huurders zijn arme stakkers. De overheid dacht dat als die arme stakkers een huis zouden kopen zij ook rijk zouden worden. Maar het liep anders.

 33. Nico de Geit says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Wat heb je na een paar jaar kopen? Een dikke restschuld! Dat hebben huurders niet. Om nog maar te zwijgen over de hoge kosten van groot onderhoud.

  Verderop bouwen ze een nieuwe muur om het huis, met nieuwe isolatie, en een nieuw geïsoleerd dak erop. Dat is groot onderhoud. Weet je wat zoiets kost?

 34. Nico de Geit says:

  Ik hoorde van een aannemer dat hij geen gespecificeerde offertes meer maakt. Hij zegt wel wat het ongeveer gaat kosten en dan moet de klant eerst maar eens kijken of hij het geld bij elkaar krijgt. Heel veel aanvragen voor groot onderhoud of verbouwing gaan niet door omdat mensen het geld niet hebben of kunnen krijgen bij de bank.

  Nog zoiets: mensen willen wel betalen voor uitbreiding van het huis maar niet voor groot onderhoud dat wel heel veel kost maar nauwelijks zichtbaar is.

  Als de kosten van energie omhoog gaan, wie zit dan nog te wachten op[ al die uitgebouwde woningen? Ondertussen telt het gemiddelde huishouden steeds minder personen.

 35. Dirk says:

  Bojangles83: Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Dus u gaat ervan uit, dat als de huur 2x zo hoog is, dat de eigenwoningwaardeforfait niet 2x zo hoog zal zijn?

 36. Nico de Geit says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Na 30 jaar ben je oud en versleten en misschien wel werkloos. Dan heb je je altijd rot gewerkt om dat huis te betalen, je van alles ontzegd, geen leuke dingen gedaan, niet mobiel en flexibel geweest, kansen laten lopen, en wat je hebt opgebouwd ben je kwijt. Als je na 30 jaar niet met een restschuld zit, want die generatie komt eraan, ondanks mooie verhalen met veel ‘als, als’.

 37. Bojangles83 says:

  Nico de Geit: Wat heb je na een paar jaar kopen? Een dikke restschuld! Dat hebben huurders niet. Om nog maar te zwijgen over de hoge kosten van groot onderhoud.

  Verderop bouwen ze een nieuwe muur om het huis, met nieuwe isolatie, en een nieuw geïsoleerd dak erop. Dat is groot onderhoud. Weet je wat zoiets kost?

  Zolang je er van plan bent om voor langere tijd te blijven wonen is het altijd goedkoper. Ik betaal netto 850 p maand.
  Als ik datzelfde huis wil huren betaal ik 1200 + de huurverhoging elk jaar. Onderhoud kost misschien 100 p maand extra. Dan nog goedkoper dan huren. En ik los alles af na 30 jaar. Tuurlijk als ik een sociale huurwoning kon krijgen voor 600-700 p maand zal ik het ook doen (dan blijft er geld over om te sparen). Maar die krijg ik never nooit niet omdat ik teveel verdien.
  Mensen die huren kunnen veel sparen las ik hier ergens. Geloof er niks van:

  1. Mensen in sociale huur verdienen te weinig dus die sparen haast niks.
  2. Mensen in de particuliere huur betalen zich blauw, dus die hebben ook weinig over om te sparen.

  Dus kopen is voor mij de enige optie.

 38. dr.t says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Ik zou eerst afwachten totdat de huizenmarkt duidelijke tekenen van herstel vertoond.
  Daarvoor is het nodig dat de daling van de prijzen zodanig is, dat ze weer in de buurt komen wat aspirant kopers maximaal kunnen lenen.

  De verkopers zelf hebben waarschijnlijk nog wat tijd nodig om het verlies te kunnen opvangen dan wel te financieren bij verkoop. Zolang instanties als NIBUD of AFM, geen vreemde capriolen uithalen, verwacht ik dat de tijd die ervoor nodig is om een evenwicht te bereiken een jaar of twee kan duren en dat de prijzen tot maximaal 7 procent zullen dalen. Dat laatste is wel weer sterk afhankelijk van de locatie. In de Randstad zullen de prijzen eerder stabiliseren en daar moet je toch zijn voor werk, dus daar zou je eerder een beperkte risico kunnen nemen. In randgebieden kun je beste helemaal niet kopen, want het aanbod van werk en het voorzieningenniveau neemt alleen maar af. Jongeren hebben daar niet veel meer te zoeken.

 39. dr.t says:

  vertoont moet het zijn.

 40. Dirk says:

  Bojangles83: En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Ook de onderhoudskosten zullen over 30 jaar wel behoorlijk meer zijn, bij 3% (wat laag is) jaarlijkse verhoging van materiaal en loonkosten, is bijvoorbeeld 100 euro per maand, tegen die tijd 250 euro per maand geworden, 150% meer dus tegen die tijd 😉

 41. Nico de Geit says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Na 30 jaar, hoe oud is je huis dan? Misschien wil niemand het dan nog kopen of huren. Misschien krijg je 15.000 euro slooppremie, misschien niet.

  Heb je op je oude dag een betaald huis, dan gaat de overheid je plukken. Ze moeten het ergens vandaan halen. Daarom wil de overheid ook zoveel sitting ducks hebben.

  Schrikbeeld voor iedere overheid: de zwerfzigeuner, niet te vinden voor boete, straf, belasting, dienstplicht of onderwijs. In Nederland groeit de groep mensen die nergens staat ingeschreven, en dat zijn gewoon autochtone Nederlanders.

 42. Nico de Geit says:

  Lex de Lurker: Wat een lastige situatie is het ook

  Het is ook heel lastig, leven is lastig, dat is niks nieuws. En toch moet je de beste keuzes maken. Steeds meer mensen komen tot de ontdekking dat ze in het ergste geval het land moeten verlaten. Dat geldt zeker voor mensen die overal hun geld kunnen verdienen of al genoeg geld hebben.

  Kansrijke rijke mensen verlaten het land terwijl kansarme armen in toenemende mate de Nederlandse grote steden bewonen.

 43. Dirk says:

  Nico de Geit: Na 30 jaar, hoe oud is je huis dan? Misschien wil niemand het dan nog kopen of huren. Misschien krijg je 15.000 euro slooppremie, misschien niet.

  Ik denk over een aantal jaar al, dat iedereen alleen nog maar een 3D printer woning wil hebben die een enorme reductie van energiekosten zullen opleveren.
  Oude woningen willen verkopen is over, helaas maar waar.

 44. Dirk says:

  15K sloopvergoeding krijgen, zegt eigenlijk al genoeg.

 45. Nico de Geit says:

  Bojangles83: Zolang je er van plan bent om voor langere tijd te blijven wonen is het altijd goedkoper. Ik betaal netto 850 p maand.
  Als ik datzelfde huis wil huren betaal ik 1200 + de huurverhoging elk jaar. Onderhoud kost misschien 100 p maand extra. Dan nog goedkoper dan huren. En ik los alles af na 30 jaar. Tuurlijk als ik een sociale huurwoning kon krijgen voor 600-700 p maand zal ik het ook doen (dan blijft er geld over om te sparen). Maar die krijg ik never nooit niet omdat ik teveel verdien.
  Mensen die huren kunnen veel sparen las ik hier ergens. Geloof er niks van:

  1. Mensen in sociale huur verdienen te weinig dus die sparen haast niks.
  2. Mensen in de particuliere huur betalen zich blauw, dus die hebben ook weinig over om te sparen.

  Dus kopen is voor mij de enige optie.

  Prima, wel graag op tijd rente en aflossing betalen. En later niet klagen dat de banken, de overheid, de media en de makelaars je beflikkerd hebben.

 46. afbetaalde huiseigenaar says:

  Bojangles83:
  Ik lees hier vaak dat huren een betere optie is, maar wat heb je na 30 jaar huren? een huur die 2 of meer x zo hoog is als nu…
  En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  mee eens.. maar bo jangels uit 1984 ( aanname) is 30 jaar oud?ben jij zeker dat jij daar blijft wonen?
  wanneer niet.. dan zit je snel op een restschuld..

  begrijp me niet verkeerd: ben niet tegen kopen..ik heb net in januarie gekocht..
  maar ik weet dus wel zeker dat ik daar blijf –
  daarnaast tik het cash af.. (haircut vermijden)

  NB: (wet Hillen) een ieder die HRA geniet moet EWF betalen: wie geen HRA geniet ( dus afbetaald na je 30 jaren betaald geen EWF

  maw: heb je echt genoeg eigen geld en je weet dat je daar met je 30 jaren echt wil / zal blijven .. daar en nergens ander.. prima – be happy en niet opwinden over de dalende huizenrpijzen om je heen.

 47. Nico de Geit says:

  Het schijnt dat 70% van de mensen niet zelf na kan denken. Ze doen alles aan de hand van vaststaande ideeën: ‘in Spanje schijnt de zon’ en ‘een huis kopen is altijd voordeliger’. Die mensen zijn te vergelijken met schapen.

  Daarom is de democratie ook zo’n verwerpelijke ideologie. Schapen die niet zelf na kunnen denken, die je gemakkelijk iets wijs kunt maken, zeker als je de media beheerst, maar wel overal de meerderheid uitmaken zijn een makkelijk doelwit voor machtsgeile psychopaten.

 48. Tsjaa.. says:

  Dirk: Ik denk over een aantal jaar al, dat iedereen alleen nog maar een 3D printer woning wil hebben die een enorme reductie van energiekosten zullen opleveren.
  Oude woningen willen verkopen is over, helaas maar waar.

  Ik geloof er niet zo veel van. Waarom hebben we in godsnaam nog steeds mannen die op hun knietjes een straatje zitten te hameren. Kan daar nou echt niks op verzonnen worden? Innovatie gaat niet zo snel, dus het zal allemaal wel meevallen met die innovatie. Oh wacht …………. http://www.autoblog.nl/archive/2010/11/16/nederlandse-vinding-kan-straten-als-een-tapijt-leggen

 49. Lex de Lurker says:

  Nico de Geit,

  Democratie op zichzelf vind ik niet verwerpelijk. Democratie met als basis kapitalisme is de kern van de problematiek. We moeten misleid worden om de motor aan de gang te houden, we moeten bezit belangrijk vinden, we moeten streven naar groter, beter, duurder. Het liefst onverantwoordelijk (dus schuldenmakend). Hoe meer geld we uitgeven, hoe beter.

  De fout is inherent aan het systeem zelf.

 50. Dirk says:

  Bojangles83: 1. Mensen in sociale huur verdienen te weinig dus die sparen haast niks.
  2. Mensen in de particuliere huur betalen zich blauw, dus die hebben ook weinig over om te sparen.

  Meestal hebben ze toch privé auto’s voor de deur staan i.p.v. die leasebakken 😉

 51. Dirk says:

  Nico de Geit: Prima, wel graag op tijd rente en aflossing betalen. En later niet klagen dat de banken, de overheid, de media en de makelaars je beflikkerd hebben.

  Haha dat hebben we al vaker gezien, het wijzende vingertje 😉

 52. Dirk says:

  afbetaalde huiseigenaar: wanneer niet.. dan zit je snel op een restschuld..

  De kosten koper weg, iedere keer bij een overstap.

 53. Dirk says:

  Tsjaa..: Waarom hebben we in godsnaam nog steeds mannen die op hun knietjes een straatje zitten te hameren.

  Kleine stukjes worden nog door vakmensen gedaan (afwerking), maar heb je al eens gezien hoe een machine vierkante meters na vierkante meter aan de lopende band in een staat aan het neerleggen is?

 54. Dirk says:

  Tsjaa..: met die innovatie. Oh wacht …………. autoblog.nl/archiv…ls-een-tapijt-leggen

  Haha ok, je was me al voor 😉
  is hier ook namelijk gebeurd, ziet er netjes uit by the way!

 55. Tsjaa.. says:

  Lex de Lurker:
  Nico de Geit,

  Democratie op zichzelf vind ik niet verwerpelijk. Democratie met als basis kapitalisme is de kern van de problematiek. We moeten misleid worden om de motor aan de gang te houden, we moeten bezit belangrijk vinden, we moeten streven naar groter, beter, duurder. Het liefst onverantwoordelijk (dus schuldenmakend). Hoe meer geld we uitgeven, hoe beter.

  De fout is inherent aan het systeem zelf.

  Dus het volgens jou een keuze tussen democratie of kapitalisme? En wat kies jij dan?

 56. Bart says:

  Tsjaa..,

  Ik denk niet dat het zo hard gaat lopen met het 3d printen van huizen. De huizen zelf zijn niet echt duur in vergelijking met de inkomens en een groot deel van de prijs zit in kabels, leidingen, keukens, badkamers enz. die wat lastiger te printen zijn.

  Op dit moment kun je ook wel een huis bouwen voor ~50k, maar als je dan nog minimaal 200k voor een modale kavel moet neertellen wordt het hoe dan ook duur, of je nu print of niet.

 57. Dirk says:

  Bart: maar als je dan nog minimaal 200k voor een modale kavel moet neertellen wordt het hoe dan ook duur, of je nu print of niet.

  Die bebbel zijn ze toch nu aan het doorprikken?
  Volgens mij zit er in de grond 50% lucht, dus dat zou betekenen in het voorbeeld je geeft, dat die grond 100K minder wordt.

 58. Lex de Lurker says:

  Tsjaa..,

  Nee niet zozeer een keuze tussen die twee. Ik denk dat ik meer fan zou zijn van een democratie die gestoeld zou zijn op sociale doelen in plaats van individuele winstvergaring. Het probleem met het huidige kapitalisme is dat er geen grenzen zijn aan de groei.

  Ik ben geen staatskundige hoor en ik heb ook de wijsheid niet in pacht, maar als een redelijk weldenkend burger denk ik wel dat het systeem zoals we het nu kennen zichzelf in een wurggreep heeft. Als we als bevolking meer gaan leven naar wat we echt nodig hebben, en gelukkig zijn met wat we hebben zonder constant te streven naar meer, dan loopt het systeem vast. Dat principe werkt uitwassen in de hand. Daarom kon een huizenmarktzeepbel zo lang groeien en hadden we daar allemaal profijt van. Tot nu…

  Ik riskeer over te komen als een socialist nu, wat ik niet uitgesproken ben, maar ooit las ik een artikel van Einstein genaamd ‘Why socialism’ en dat zette me aan het denken. Zeker als je nagaat dat dit artikel meer dan 60 jaar geleden geschreven is. Hij legt het sowieso beter uit dan ik, dus als je interesse hebt: http://monthlyreview.org/2009/05/01/why-socialism

 59. ML says:

  Philippulus: ‘Grondaankoop Overijssel lijkt verkapte staatssteun’
  AMSTERDAM – De provincie Overijssel wil vrijwel waardeloze bouwgrond van gemeenten opkopen. Het is de vraag of deze vorm van steun wel in lijn is met de mededingingsregels.
  propertynl.com/ind…8;utm_medium=twitter

  Het idee van een provinciaal grondfonds zoals het nu in de media komt is verwerpelijk. Ik zou zeggen: volg dit onderwerp de komende maanden en u zult zien dat er een heel ander plan op de planken ligt dan de media nu doen vermoeden…

 60. Frank says:

  Weer zo’n hilarisch artikel:

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/01/24/te-weinig-verdienen-om-betaalbaar-te-wonen

  Blijkbaar zijn er mensen die het nog steeds niet willen snappen. Tijd dat men ingaat zien dat hogehuizenprijzen voor niemand goed is, behalve de generatie woningeigenaren in de leeftijd groep van de auteur van het artikel, die hun kinderen graag een strop om de nek leggen.

 61. Philippulus says:

  ML,

  Oh? inside info? interessant.

  Bojangles83: Onderhoud kost misschien 100 p maand extra.

  Denk toch dat veel mensen daar te licht over denken, die mensen hebben over 30 jaar een sloophut.

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/pers/2013/401811-woononderzoek-presenteert-onjuist-beeld-woonlasten/

 62. Philippulus says:

  Dat ging even mis, “Oh? inside info? interessant.” was voor ML, en “Denk toch… ” voor Bojangles83

 63. Nicole says:

  Bojangles83,

  Nou nee. Hier een levend voorbeeld van een particuliere huurder die zich niet scheel betaald in een perfect onderhouden woning en ik zit op een mooie locatie. Volgens mij ben je van dezelfde leeftijd als ik van 83. Ik kan goed tellen zeg maar (financieel beroep) en mijn vermogen om zelf na te denken is best aardig. Daarnaast heb ik een grote interesse in het reilen en zeilen van de huizenmarkt. Conclusie jij restschuld want je bent jong dus je hebt ongunstig gekocht (want geen stenen erfenis zo te lezen) versus mij met banksaldo. Je kijkt hoogstwaarschijnlijk niet verder dan je neus lang is. Zo met mij velen want ik zit in een kring met gelijk gestemden.

 64. Apekool says:

  Dirk: Meestal hebben ze toch privé auto’s voor de deur staan i.p.v. die leasebakken

  Uitstekend voorbeeld (al bedoelde je het niet zo): leasebakken bestaan bij de gratie van fiscale stimulering. Als lease-rijders geen belastingvoordeel zouden genieten zouden het gros zelf z’n auto kopen – en ook nog eens veel minder kilometers rijden.

 65. Dirk says:

  Philippulus: Denk toch dat veel mensen daar te licht over denken, die mensen hebben over 30 jaar een sloophut.

  eigenhuis.nl/actue…st-beeld-woonlasten/

  Dat heb je met makelaars die hun klanten altijd maar voorhielden, dat onderhoud van de overwaarde te doen zou zijn, de huizen zouden altijd blijven stijgen volgens hun.
  Hoe zou Nederland er over 10 jaar uitzien met de berg restschuld en achterstallig onderhoud, even een kijkje nemen?
  http://www.deondernemer.nl/beeld/w640/2013/201307/20130718/ghetto.nederland.groot.jpg

  Laat ik u even uit uw droom helpen, dat is dus al werkelijkheid, de ghetto’s zijn in aantocht!
  http://www.deondernemer.nl/deondernemer/654930/Elke-stad-een-ghetto.html

 66. Dirk says:

  Goed bezig die VVE’s, wel betalen maar geen onderhoud krijgen 🙂

 67. Dirk says:

  Het zijn net verzekeringen die VVE’s.

 68. Dirk says:

  Apekool: Uitstekend voorbeeld (al bedoelde je het niet zo): leasebakken bestaan bij de gratie van fiscale stimulering. Als lease-rijders geen belastingvoordeel zouden genieten zouden het gros zelf z’n auto kopen – en ook nog eens veel minder kilometers rijden.

  Dat is ook zo, alleen ik bedoelde meer, dat die privé auto’s voor de deur, iets te maken heeft met dat huurders toch kunnen sparen dus, anders zou die privé auto’s niet voor de deur staan.

 69. lorenzo says:

  Nico de Geit: Het schijnt dat 70% van de mensen niet zelf na kan denken. Ze doen alles aan de hand van vaststaande ideeën: ‘in Spanje schijnt de zon’ en ‘een huis kopen is altijd voordeliger’.

  Toch is hier , gezien de inhoud , wel degelijk nagedacht.

 70. Philippulus says:

  Goldman Sachs: Na huizencrash heeft u jáááren de tijd om uw slag te slaan.

  http://www.fondsnieuws.nl/opinie/marktvisies/artikelen/17661-goldman-jaren-herstel-na-daling-huizenmarkt.html

  tnx B. 🙂

 71. Dirk says:

  Philippulus: Economen als Lex Hoogduin moeten zich niet bemoeien met de politiek.

  gebiedsontwikkelin…8;utm_medium=twitter

  De 3D printer gaat al steeds vaker genoemd worden 🙂

  Hij komt! Hij komt… die goeie nieuwe tijd! 🙂

 72. Bubbelonia says:

  Bojangles83: Zolang je er van plan bent om voor langere tijd te blijven wonen is het altijd goedkoper. Ik betaal netto 850 p maand.
  Als ik datzelfde huis wil huren betaal ik 1200 + de huurverhoging elk jaar.

  Ok, maar je laat hier wel een aantal feiten achterwege:
  – Bijkomende kosten huizenbezit (belastingen, onerhoud, reparaties, etc etc)
  – Waardedaling (of, als je op het JUISTE MOMENT KOOPT: waardestijging) van het pand. Alleen die waardedaling (cq stijging) kan is al meer dan de huur
  – Huursombenadering vanaf 2015, waardoor de maximale (jaar)huur gelimiteerd wordt, waarschijnlijk op 4,5% van de WOZ. Het is dus onmogelijk dat de huur 2x zo hoog wordt als nu. Knoop dat nou eens in je oren!
  – En dan nog de flexibiliteit die anderen ook al noemen. Kopers willen nog wel eens doen als een huurder ALTIJD een huurder MOET BLIJVEN. Nee! Een huurder kan juist, als enige(!) er voor kiezen de stap te maken OP HET JUISTE MOMENT. Voor de gemiddelde burger is dat moment NIET NU. Er kunnen persoonlijke overwegingen spelen waardoor voor jou dat moment wél nu is, maar dat is persoonlijk. Dat kun je met geen mogelijkheid vertalen naar een algemeen geldend koopadvies.

 73. Bubbelonia says:

  Bubbelonia: Bijkomende kosten huizenbezit

  En even ter verduidelijking: Ook deze bijkomende kosten blijven gewoon stijgen hoor. EWF gaat volgend jaar heus wéér omhoog. HRA gaat omlaag. Maandlasten stijgen http://www.iex.nl/Column/115542/Nog-minder-hypotheekrenteaftrek.aspx. Onderhoud wordt duurder. Verzekeringen worden duurder. Verkopen wordt steeds moeilijker en dus duurder. Dubbele HRA gaat er op een gegeven moment aan. etc etc etc. Allemaal dingen waar de gemiddelde huizenkoper geen rekening mee houdt – dat is heel begrijpelijk want het is ook nogal ingewikkeld. Maar neem dan op zijn minst een ruime marge en realiseer je dat cadeautjes echt niet bestaan.

 74. Bojangles83 says:

  Nico de Geit: Prima, wel graag op tijd rente en aflossing betalen. En later niet klagen dat de banken, de overheid, de media en de makelaars je beflikkerd hebben.

  Prima betaal jij ook al die jaren optijd je huur incl. verhoging? anders sta je op straat.
  Ik kan mijn hypotheek op 1 salaris betalen dus kom niet meteen in de problemen als m’n vrouw of ik onze baan verliezen.

 75. Latida says:

  Nog een risico voor de koper is dat de rente zomaar met een paar procent kan stijgen en dan ben je ineens een stuk meer kwijt dan een paar procent huurverhoging.

  De rente staat nu historisch laag, maar dat komt vooral door het beleid van de centrale banken waarbij bijvoorbeeld de FED per maand een sloridige 85 miljard uitgeeft. Zodra dit stopt, gaat de rente omhoog.

  Verder zul je steeds meer zien dat het geld wat huizeneigenaren hebben aan het eind van de rit op de een of andere manier afhandig gemaakt wordt. Je gaat in een verzorgingshuis, je betaald vermogens en erfbelasting, en als je onverhoopt werkeloos wordt dan mag je eerst je huis opheten als je na 1 of 2 jaar werkeloosheid in de bijstand komt.

  Ik ben echter zelf ook een koper, en ik los agressief veel af, we gaan voor een periode van 15 jaar. Een eigen huis dat vrij van hypotheek is levert immers het hoogste rendement op.

  De fout die veel mensen maken is om alleen naar het minimale maandelijkse bedrag te kijken zonder zich om de aflossing te bekommeren. En dat terwijl een eigen huis niet echt van jezelf is zolang het nog niet is afbetaald. TOt die tijd ben je een speelbal van verandrende regelgeving, loop je grote financiele risico’s in het geval van scheiding, werkeloosheid of verhuizing, en dat zal mede de reden zijn dat jongeren over het algemeen liever zullen huren totdat ze een jaar of 30, 35 zijn, net zoals vrouwen steeds later kinderen krijgen, men wil van het leven zelf genieten en zich niet vastleggen aan grote financiele verplichtingen voor de duur van 30 jaar. Zekerheid van inkomen, og juist het gebrek daaraan zpeelt daarin ook een grote rol. Vaste banen zijn lang niet meer voor iedereen weggelegd, en daar komt bij dat veel mensen een studieschuld hebben tegen de tijd dat ze de woningmarkt betreden.

  Tel daarbij op dat er steeds minder gespaard wordt, ook omdat het op dit moment niets oplevert, en dat huishoudens steeds kleiner worden, en het is niet moeilijk om in te zien dat de risicoo’s van het kopen schromelijk en stelselmatig worden onderschat. Men kijkt alleen naar de maandlasten.

  Groot onderhoud is ook vaak een ondergeschoven kindje. Waar rioleringen eigenlij iedere 50 jaar moeten worden vernieuwd, waar keukens en badkamers verouderd zijn, waar fundamenten zijn weggezakt, huizen slecht geisoleerd zijn en ga zo maar door.

 76. lorenzo says:

  Koophut met subsidies afbetalen , geen maandbijdragen meer , lekker wooncaravan aan de kust van italie of anders naar keuze en een auto kopen (deze huur je namelijk ook niet …)

 77. Nico de Geit says:

  Bojangles83: Prima betaal jij ook al die jaren optijd je huur incl. verhoging? anders sta je op straat.
  Ik kan mijn hypotheek op 1 salaris betalen dus kom niet meteen in de problemen als m’n vrouw of ik onze baan verliezen.

  Ik kan gewoon blijven zitten als ik werkloos raak, jaren lang, tot mijn spaargeld op is.

  Sociale huurders hebben het nog veel beter voor elkaar: die kunnen gewoon hun baan kwijtraken en krijgen dan een uitkering en huursubsidie en kunnen waarschijnlijk blijven zitten tot hun dood.

 78. Bubbelonia says:

  Misschien was ‘ie al voorbij gekomen, maar ik zag ‘m zojuist voor het eerst en vond ‘m wel mooi!

  CARTOON: ECONOMISCH HERSTEL IS NOG ERG ‘BROOS’ http://www.corposcoop.nl/index.php/easyblog/entry/cartoon-economisch-herstel-is-nog-erg-broos

 79. ps says:

  Bubbelonia:
  Misschien was ‘ie al voorbij gekomen, maar ik zag ‘m zojuist voor het eerst en vond ‘m wel mooi!

  CARTOON: ECONOMISCH HERSTEL IS NOG ERG ‘BROOS’ corposcoop.nl/inde…tel-is-nog-erg-broos

  🙂

  En dan zal je nog in Groningen wonen ook:
  http://www.paranoias.org/wp-content/uploads/2011/09/ThomasDoyleAntipodes.jpg

  http://www.designboom.com/weblog/images/images_2/leigha/thomas%20doyle/firing%20for%20effect2.jpg

 80. Latida says:

  Ger Hukker:

  “Met andere woorden: Het gaat goed met de huizenmarkt”

  de verslaggever:

  “Dit is dus een mooi moment om in te stappen”

  Tuurlijk, de huizenmarkt is gecrasht in Nederland zit daar nu middenin. Gaan we niet hardop zeggen natuurlijk..

  http://www.fondsnieuws.nl/opinie/marktvisies/artikelen/17661-goldman-jaren-herstel-na-daling-huizenmarkt.html

  “Ervaring uit verleden
  Voor hun onderzoek keken de analisten naar 24 crashes op de huizenmarkten van 15 Oeso-landen. Hierbij werd een crash gedefinieerd als een daling van ten minste 15 procent. ”

  Makelaars in Weesp: “De huizenprijzen zijn realistischer geworden”

  http://www.weespernieuws.nl/lees/27091/sprong-huizenmarkt-verbaast-makelaars-niet

  maar dat wil nog niet zeggen dat ze al realistisch zijn!

  Hoofd makelaardij “is het negatieve gedoe zat”, spin, spin spin spin, iedere dag een leuke spin over de woningmarkt:

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/rijnenveen/article26609893.ece/Huizenmarkt-Alphen-laat-voorzichtig-herstel-zien?lref=vptop

  Aantal WW-Uitkeringen in Groningen in 2013 gestegen met 24%

  http://www.rtvstadskanaal.nl/2014/01/23/stijging-ww-uitkeringen-in-groningen/

  Aantal WW uitkeringen in Eindhoven in 2013 gestegen met 28,7%

  http://www.dichtbij.nl/eindhoven/regionaal-nieuws/artikel/3346339/wwuitkeringen-in-eindhoven-flink-gestegen-in-2013.aspx

  “Nog nooit waren er deze eeuw zoveel mensen met een werkloosheidsuitkering. En het aantal zal in 2014 nog wel even doorstijgen..”

  en

  “Met een stijging van het aantal uitkeringen van 26 procent deed Brabant het iets minder slecht dan het landelijk gemiddelde, waar de stijging 29 procent bedroeg. Begin 2009 telde Brabant nog geen 30.000 ww-uitkeringen.”

  http://www.bndestem.nl/regio/brabant/ww-uitkeringen-in-brabant-naar-eeuwrecord-1.4189875

  Dus landelijk gezien 29% meer WW Uitkeringen!

 81. Mr Buitenzuur says:

  nu 30 jaar huur betaald.
  van 450 gulden naar 487 eu.
  is 120000 eu in de hele woontijd.

  Nooit meer als 40 netto uur gewerkt voor de maandhuur.
  120 meter tuin in een mooi stadje 4 slaapkamers 2x vaste trap.
  Nog uit de wind ook matige stookkosten.

  Tuin uit zicht van buren in de zomer naakt geen probleem.

  Hhhaha.., Ben ik een Spek(koper)huuder.
  Zo en nu minder werken anders teveel huurverhoging.

  Met 30000eu brutto per jaar zit ik straks aan de goede kant van de 2 deling.

  Moet naar verjaardag zal het ze ff uitleggen de koopsukkels.

  Onassis zie in de jaren 70 al je moet het geld niet halen maar laten brengen.
  Was een wijze les voor mij.

 82. Latida says:

  Autoverkopen in Nederland in 2013 met 17% gedaald

  http://www.nu.nl/auto/3665886/autoverkopen-in-2013-met-17-procent-gedaald.html

 83. Latida says:

  Verkoop tweedehands auto’s in Nederland in 2013 met 3% gedaald

  http://www.ed.nl/algemeen/economie/occasionverkopen-iets-gedaald-in-2013-1.4161955

 84. Latida says:

  Verkoop brommers en motoren in Nederland in 2013 gedaald:

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/verkoop-brommers-en-motoren-daalt-1.4170604

 85. Latida says:

  Omzet Ahold in 4e kwartaal 2013 met 4.2% gedaald

  http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=155505

 86. Nico de Geit says:

  Ik zie niet zoveel in huizen uit de 3-D printer, maar wel in bouwpakketten.

 87. Latida says:

  Nogmaals ten overvloede: Gedwongen woningverkopen in Nederland in 2013 ruim 25% gestegen:

  http://www.nieuws.nl/economie/20140116/Meer-gedwongen-woningverkopen

 88. Latida says:

  Caravanverkopen in Nederland in 2013 met 40% gedaald. Wel meer campers verkocht.

  http://pretwerk.nl/topnieuws/steeds-minder-caravans-verkocht-wel-meer-campers/25702

  “Afgelopen jaar kwamen er wederom ruim 4.500 campers bij (plus 5,6 procent ten opzichte van 1 januari 2013).”

  He, dat komt overeen met het aantal gedwongen woningverkopen! Toeval?

 89. Nico de Geit says:

  Latida:
  Verkoop brommers en motoren in Nederland in 2013 gedaald:

  gelderlander.nl/al…oren-daalt-1.4170604

  Ik zie het somber in voor de motor-handel. Die peperdure machines werden vaak van overwaarde gekocht.

 90. Latida says:

  Klad in de verkoop van vakantiehuisjes: Bank werkt niet meer mee:

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10785793.ece/Klad-in-verkoop-van-vakantiehuisjes

 91. Latida says:

  Betaalde oplage grootste krant in Nederland in 2013 daalde met 9%:

  http://www.nu.nl/media/3669254/betaalde-oplage-grootste-kranten-daalt-verder.html

 92. Latida says:

  Sociale huren omhoog, inkomens omlaag

  “De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 24% gestegen, terwijl het gemiddelde bruto inkomen van nieuwe huurders is gedaald met 2-6%. In 2010 ging circa 30% van het bruto inkomen van huurders op aan huur, in 2013 is dit gestegen naar 37%.”

  En, heeft dit geholpen om de huizenprijzen te doen stijgen? Nee dus.

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/sociale-huren-omhoog-inkomens-omlaag.9183722.lynkx

 93. Latida says:

  21% minder aan hypotheken uitgeschreven in 2013:

  http://amweb.nl/-/hypotheekproductie-een-vijfde-lager-in-2013

  “Het Kadaster heeft vorig jaar voor € 36,7 mld aan nieuwe hypotheken ingeschreven. Dat is 21% minder dan in 2012, toen de hypotheekproductie uitkwam op € 46,7 mld. Ondanks berichten over de aantrekkende markt was de productie ook in het laatste kwartaal lager dan het jaar ervoor.
  De productie lag in 2013 vrijwel elke maand lager dan een jaar ervoor. ”

 94. Latida says:

  Wie nu nog moeite heeft om een patroon te herkennen, die houdt zich bewust van den domme.

 95. Latida says:

  Nico de Geit,

  Idem met boten en pleziervaartuigen. Vind maar een koper voor je speeltje.

  Ik noemde al eerder de neerwaarste spiraal. Alles is cumulatief. Nu begint de echte crisis eigenlijk pas.

 96. Latida says:

  http://www.ftm.nl/column/sns-reaal-grootste-schandaal/

  “Met de overname van vastgoedbank Property Finance haalde Sjoerd van Keulen de nationale vastgoedmaffia in huis.”

  De Nationale Vastgoedmaffia. Die Nederland dus blijkbaar heeft.

 97. Bubbelonia says:

  Latida: Idem met boten en pleziervaartuigen. Vind maar een koper voor je speeltje.

  Langs de ringvaart liggen tientallen of misschien wel honderd(en) boten (van luxe jacht tot roeibootje) te koop. Geen grap, ik denk in de bewoonde stukken elke 100 meter minimaal één boot te koop.

 98. dr.t says:

  Waar ik de laatste tijd over zit te mijmeren is er dat steeds meer mensen in economisch opzicht overbodig dreigen te raken.
  Arbeid wordt hoofdzakelijk gezien als kostenpost die ten koste van alles geminimaliseerd dient te worden.
  Productie zoveel mogelijk naar lage loon landen. Wat hier aan fysieke arbeid resteert, wordt weer zoveel mogelijk uitbesteed aan personen die met zo laag mogelijke lonen genoegen nemen. Het toestaan van immigratie zou eigenlijk in dat opzicht een ‘rechts’ thema moeten zijn, ware het niet dat deze personen op termijn stemrecht verkrijgen.

  Het segment wat financieel interessant blijft is slecht voorbehouden aan hoogopgeleiden en dan nog uitsluitend in bepaalde sectoren en na steeds meer een verregaande specialisatie van kennis en kunde. Lees de vacature-vereisten er maar op na.
  En dat -Frans steek maar in- tegen de achtergrond van macht-centralisatie, op politiek niveau naar Europa, op bedrijfsniveau naar multinationals die zich überhaupt niet aan nationale regels hoeven te houden.
  De groep personen die zich comfortabel naar huis-en pensioen kan bewegen wordt kleiner. Binnen deze groep komt evenwel steeds meer welvaart terecht. Het lijkt wel op de verelendungs-theorie van Marx…
  Armoede in Limburg, welvaart in de Randstad, wie zich niet kan aanpassen valt af.
  Arme PVDA in Amsterdam, steeds meer yuppen in de stad en nu wordt ook het idee om weer in hoogbouw (kansarmen binnenhalen) afgeschoten, door de nieuwe normen van Schiphol…..

  Dat er steeds meer spanning komt tussen de groepen die meer-minder bedeeld zijn wijst zo’n site
  Het kopen van een huis wordt steeds meer een luxe die slechts een minderheid zich kan veroorloven tegen de huidige risicovolle condities.

  Hee Snorkel/Bubbelonia ik ben blij dat we weer vriendjes zijn 🙂

 99. Bubbelonia says:

  Latida: 21% minder aan hypotheken uitgeschreven in 2013:

  Ook die hadden we al voorspeld! ABN Amro had vorig jaar al aangegeven de totale uitstaande hypotheekportefeuille niet verder te willen laten groeien. Inperken van de jaarlijkse groei is natuurlijk de eerste stap daarnaartoe.

 100. Bubbelonia says:

  dr.t: Waar ik de laatste tijd over zit te mijmeren is er dat steeds meer mensen in economisch opzicht overbodig dreigen te raken.
  Arbeid wordt hoofdzakelijk gezien als kostenpost die ten koste van alles geminimaliseerd dient te worden.
  Productie zoveel mogelijk naar lage loon landen. Wat hier aan fysieke arbeid resteert, wordt weer zoveel mogelijk uitbesteed aan personen die met zo laag mogelijke lonen genoegen nemen.

  Ja, dat is inderdaad zeer interessant onderwerp. Ben heel benieuwd hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen. Als over een paar jaar drones rondrijden om de straten schoon te vegen, en dit beter én goedkoper doen dan de stratenvegers…. wat moeten we straks met al die stratenvegers die niks meer te doen hebben? En wat moeten we moet de bijstandstrekkers die gedwongen straten moesten vegen? 😉

  dr.t: Hee Snorkel/Bubbelonia ik ben blij dat we weer vriendjes zijn

  Ik ook!

 101. Latida says:

  Bubbelonia: Langs de ringvaart liggen tientallen of misschien wel honderd(en) boten (van luxe jacht tot roeibootje) te koop. Geen grap, ik denk in de bewoonde stukken elke 100 meter minimaal één boot te koop.

  Deed me aan deze oude reclame herinneren 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=i6oKEEMnueU

 102. Latida says:

  Bubbelonia: Ook die hadden we al voorspeld! ABN Amro had vorig jaar al aangegeven de totale uitstaande hypotheekportefeuille niet verder te willen laten groeien. Inperken van de jaarlijkse groei is natuurlijk de eerste stap daarnaartoe.

  En als daarbij de transactieaantallen niet zo hard gedaald zijn als het volume van de hypotheken, dan kan het niet anders of er zit een groot percentage kopers tussen die met behulp van startersleningen de markt op zijn gekomen. Deze zullen in een redelijk groot aantal zelfs direct van de woningcorporaties zijn gekocht.

  Dit vertekent en vertroebelt nog verder wat er werkelijk wordt verkocht, het is dus nog erger dan de getallen laten blijken.

 103. Bubbelonia says:

  Latida,

  Haha! Die is raak 😉

 104. Latida says:

  Niet Frankrijk maar Nederland de zieke man van Europa?

  “Franse bedrijven en particulieren hebben niet alleen minder schuld, ze betalen ook nog eens minder rente. Bovendien profiteert het Franse Midden- en Kleinbedrijf wel, en het Nederlandse MKB niet van de lage rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB). De lagere rente van de ECB wordt in Frankrijk net als in Duitsland wel doorgegeven door de banken aan hun klanten.”

  http://www.z24.nl/ondernemen/niet-frankrijk-maar-nederland-is-zieke-man-europa-blijkt-uit-deze-grafieken-425836

 105. Philippulus says:

  Latida:
  Wel meer campers verkocht.
  He, dat komt overeen met het aantal gedwongen woningverkopen! Toeval?

  http://www.autoblog.nl/nieuws/tien-tips-om-te-wonen-in-je-auto-62755

 106. Philippulus says:

  Latida:
  Autoverkopen in Nederland in 2013 met 17% gedaald

  nu.nl/auto/3665886…procent-gedaald.html

  Gelukkig viel het met de leegstand wel mee in de autobranche.

  http://www.automotive-online.nl/leasing/11564-vastgoeddrama_miljoen_vierkante_meter_aan_leegstand.html

 107. Latida says:

  2.3 miljard minder gasopbrengsten voor de staat in de komende drie jaar:

  “The reductions in output will cut state income by 600 million euros in 2014, 700 million in 2015 and 1 billion euros in 2016, excluding additional costs earmarked for damage, infrastructure and investments in the local economy that were agreed by the cabinet on Friday, according to the Economy Ministry.”

  Read more: http://www.smh.com.au/business/carbon-economy/netherlands-reduces-gas-output-after-tremors-increase-20140120-313c3.html#ixzz2rL7Zf3TF

 108. Nico de Geit says:

  Latida: Deed me aan deze oude reclame herinneren

  http://www.youtube.com/watch?v=i6oKEEMnueU

  Er zijn nauwelijks kopers voor die boot. Voordeel is dat een boot overal ter wereld verkocht kan worden.

 109. dr.t says:

  Bubbelonia,

  Bubbelonia,

  Op zich is het niet erg dat arbeid aan machines wordt uitbesteed. Van mij mag alles in die zin geregeld worden: ‘hoe relaxed is dat!’ Blijft alleen de vraag over hoe je vervolgens de welvaart zou moeten verdelen om niet al te grote tegenstellingen te laten ontstaan en om nog überhaupt veel consumenten over te houden die iets kunnen besteden. Aan miljonairs hebben bedrijven gek genoeg niet zoveel, een groot deel van het geld wordt door ze opgepot.

  Voor nu draait alles nog wel, maar stel dat het bovengenoemde inderdaad steeds meer speelt en met een factor vier wordt vergroot, dan komt de houdbaarheid van zo’n stelsel steeds meer onder druk te staan.

  Pogingen daar fundamenteel over na te denken en er iets aan te doen, verzanden tot nu toe door het motto ikke, ikke, ikke.

 110. mosske says:

  latida

  “Afgelopen jaar kwamen er wederom ruim 4.500 campers bij (plus 5,6 procent ten opzichte van 1 januari 2013).”
  campers betalen kwart tarief wegenbelasting(beetje knutselaar tovert een vito om in een week-end).
  dus DOEN?NEE de reden dat men dit signaleert is niet om ons te stimuleren ….maar misschienworden het er teveel(lees te duur)

 111. Bubbelonia says:

  dr.t,

  Juist! Eens 😉

 112. Adamus says:

  Dus landelijk gezien 29% meer WW Uitkeringen!

  Wordt vanzelf minder. Ww is voor een beperkte tijd. Cijfertjes…..

 113. joopie says:

  Ik voorspel dat er alleen nog funderingen gemaakt worden en de rest koop je in modules bij Ikea. Aannemers zijn gewoon te duur voor veel mensen. Gasketels zijn dan ook uit de tijd want je stookt een beetje elektrisch bij met je zonnepanelen en/of windwokkels. Meer heb je niet nodig. Verder komen er passieftrailers. (passiefwoningen op trailers) Handig als je moet verhuizen. Woningen A+++/B tellen alleen nog mee. Al het andere is verouderd en alleen nog aantrekkelijk als de ligging goed is of als 2e huis in de zomer. Slopen is onzin aangezien er veel woningnood is en vele mensen op kamertjes en op campings verpieteren. Dat de huizen te duur zijn komt vooral door de euro. 159.000 gulden werd opeens 159.000 euro terwijl de lonen niet zo snel stegen. Dan weet je dat er iets niet klopt.

 114. Latida says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/banken-soepeler-bij-hypotheek-zelfstandigen

  het is nog steeds mis>

  “Banken krijgen van de AFM meer de ruimte om hypotheken te verstrekken aan zelfstandigen, flexwerkers en jongeren die net afgestudeerd zijn.”

  “De AFM ontkent dat de regels voor het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen worden versoepeld. Volgens de AFM is het wel zo dat banken wat soepeler met de regels omgaan.”

 115. Latida says:

  http://nos.nl/artikel/601812-weer-massaontslag-bij-rabobank.html

  “Op het hoofdkantoor van de Rabobank verdwijnen de komende twee jaar 1000 tot 2000 banen. Dat gebeurt in verband met een grote reorganisatie.”

 116. Latida says:

  “Eerder kondigde de bank al aan 8000 banen te schrappen bij alle vestigingen van de bank. De 1000 tot 2000 banen waarvan nu sprake is, komen daar nog eens bovenop.”

 117. Latida says:

  Let op hoe dit nieuws pas op vrijdagavond naar buiten wordt gebracht.

 118. Latida says:

  “De Rabobank wil geld besparen door de Nederlandse en buitenlandse activiteiten samen te voegen. Dat past volgens de bank in de plannen om het bankbedrijf efficiënter te maken.”

  Lees> Tekorten verdoezelen

 119. maarten says:

  Latida,
  Op de verplichte vrijdagmiddag borrel, drink the pain away

 120. Latida says:

  Nog eentje voor de vrijdagmiddag nadat iedereen naar huis is..

  “De Zweedse verpakkingsgigant Tetra Pak wil aan het eind van het jaar zijn fabriek in Moerdijk sluiten. Hierdoor gaan ongeveer 215 van de 715 banen in Nederland verloren.”

  http://nos.nl/artikel/601737-tetra-pak-moerdijk-gaat-dicht.html

 121. Latida says:

  En nog een.. valt niet op hoor!

  “De fabriek van AkzoNobel in Deventer gaat in 2016 dicht en dat kost ongeveer 165 medewerkers hun baan.”

  Allemaal pas vrijdagmiddag&avond laat bekend gemaakt!

  http://nos.nl/artikel/601795-akzonobel-sluit-fabriek-deventer.html

 122. Latida says:

  Dus sinds vanmorgen zijn er bij drie bedrijven alleen al nog eens 2500 banen verloren.

 123. maarten says:

  Latida,
  Allemaal onnodig als er wat serieuzer omgegaan was met de basisbehoefte “wonen” met minder ideologische veren in de kont zogezegd

 124. Latida says:

  maarten,

  “Probeer het buiten de publiciteit te houden”

 125. maarten says:

  En minder gelul, in gelul ken je niet wonen

 126. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juans’s ogen gaan open

  Juan ” de bijziende*” Belmonte
  * stieren uitgezonderd
  Heeft gewoon nooit doorgehad
  ….
  Dat het beleid sinds einde jaren ’90
  Om aflossen te staken
  En huizen (aflossingsvrij) te gaan leasen van het Bankwezen
  GEWOON een maatregel is geweest
  Om de MARKTSPANNING te versterken.

  Huis leasen in 2011 ?
  Voor Hogehuizenprijsminnend NL een zeer Slimme Z !!!

 127. Juan Belmonte says:

  Latida,

  Zoals Juan al reeds 5 jaar betoogt

  En waar Juan -naast de “Maisonmanie”- op zal promoveren
  Is de stelling dat we hier te slim voor handarbeid en industriële activiteit.

  Wij doen hier FINANCIAL ENGINEERING
  Liefst in het Holland FINANCIAL CENTRE
  En de rest van de wereld werkt tot de in eeuwigheid
  Voor een appel en een ei
  Aan het maken van producten
  Die wij dan weer kopen.

  En als er ook maar iets niet helemaal goed gaat
  Verlagen we de rente
  Maken we hogere schulden
  Waarderen we onze huizen en gronden nog hoger
  Geven we de starters startersleningen
  Voorzien we de starters van verhuiscoaches
  Om zo maar de VRAAG te stimuleren.

  Want zooooooooo
  Werkt de oekoenomie.

 128. Tsjaa.. says:

  Latida: nog steeds mis>

  “Banken krijgen van de AFM meer de ruimte om hypotheken te verstrekken aan zelfstandigen, flexwerkers en jongeren die net afgestudeerd zijn.”

  “De AFM ontkent dat de regels voor het verstrekken van hypotheken aan zelfstandigen worden versoepeld. Volgens de AFM is het wel zo dat banken wat soepeler met de

  9-10.000 van de 28.000 werkplaatsen bij de Rabobank in Nederland weg. Is toch wel wat. Ik vraag me af in de top 20 werkgevers in Nederland hoeveel overheids en semi-overheidsbedrijven bij zitten. In Amsterdam zitten in de top 10 2 bedrijven en dat zijn banken waarvan één met staatssteun en de ander is staatsbezit. Er is dus geen enkel commercieel bedrijf in de top 10 werkgevers in Amsterdam. Wie betalt dan allemaal voor die bedrijven of waar wordt de waarde gecreëerd? Het is echt serious shit.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21200212/__gemeente_grootste_baas__.html

 129. Latida says:

  “Er werden in 2013 in totaal 613 duizend nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 516 duizend
  uitkeringen beëindigd, waarvan 245 duizend vanwege werkhervatting en 187 duizend vanwege
  het bereiken van de maximale uitkeringsduur. ”

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/ECE35DA7-0551-4CEA-AB26-251243155E70/0/pb14n005.pdf

 130. maarten says:

  Juan Belmonte,

  Spannend is het wel, op de markt, de huizenmarkt

 131. Juan Belmonte says:

  Ja lieve mensenkind’ren

  ALLES is geoorloofd
  Om de oekoenomie maar op gang te houden

  Hogehuizenprijsminnen
  Kamikazekoperskweken
  Woekrpolissen op huizenlease
  Makelleugenaardij
  De MENING van het NOS journaal…..

  Alles uit de kast om te voorkomen
  Dat de burger de relatie tussen schuldgroei in inkomsgroei gaat snappen
  Dat de burger het verschil tussen VRAAGprijs van woningen en TRANSACTIEprijs van woningen gaat snappen want raakt de burger depressief want dan realiseert deze zich dat er reële risico op dalingen van huizenprijzen bestaan.

  Liever:
  – Een vrolijke dr Coen Teulings op TV
  – Projecteren wij dat d bodem er weer eens opnieuw en wederom is
  – Verdraaien we maand op maand cijfers om opeens hoge stijgingen te tonen in een jaarlijks dalende trend
  – doen we iedereen geloven dat de rente voor de eeuwigheid historisch laag blijft
  ….
  En huizenprijzen kunstmatig hooghouden.

  Want anders loopt de schuldenprobleem vol met water.
  Waterhoofden houden hun hoofden boven water
  door steeds meer water aan te maken inde hoop dat deze verdampt
  De de hitte van de oekoenomie.

  🙂

 132. Tsjaa.. says:

  Latida was je vergeten http://nos.nl/artikel/601563-fnv-schrapt-banen.html straks staken tegen de vakbond, moet niet gekker worden.

 133. Latida says:

  Tsjaa..: 9-10.000 van de 28.000 werkplaatsen bij de Rabobank in Nederland weg. Is toch wel wat. Ik vraag me af in de top 20 werkgevers in Nederland hoeveel overheids en semi-overheidsbedrijven bij zitten. In Amsterdam zitten in de top 10 2 bedrijven en dat zijn banken waarvan één met staatssteun en de ander is staatsbezit. Er is dus geen enkel commercieel bedrijf in de top 10 werkgevers in Amsterdam. Wie betalt dan allemaal voor die bedrijven of waar wordt de waarde gecreëerd? Het is echt serious shit.
  telegraaf.nl/binne…grootste_baas__.html

  Bijna 30% reductie van het personeel dus, ongeveer hetzelfde percentage als dat ze hypotheken op de balans hebben dat onderwater staat.

  10,000 x 100,000 euro per jaar is 1 milard minder personeelskosten per jaar.

  Wat zouden die mensen tot nog toe allemaal gedaan hebben dat ze nu niet meer nodig zijn, en wat zal er vanaf nu niet meer gebeuren, welnu, ten eerste het sluiten van ongeveer 500 lokale vestigen, dus ook daar besparingen op overheadkosten.

  Ondanks dat alles is er ook nog eens minder winst geboekt, en is er de LIBRO rente fraude boete van 700 miljoen die overigens grotendeels afgetrokken kan worden.

  Je kunt je afvragen waarom precies nu, nu dat ze geen topman aan het roer hebben staan, er vervolgingen plaatsvinden, er moeten daar lijken in de kast verstopt zitten waar we nog geen weet van hebben.

 134. Juan Belmonte says:

  maarten,

  We heen nu echt de bodem wel bereikt

  De oekoenomie loopt als een tierelier
  Gedwongen verkopen zijn laag
  Met statistieken wordt nooit gerommeld
  De rente blijft eeuwig laag
  De woningnood is herontdekt
  Klaas vaak bestaat echt en Sinterklaas geeft een nieuwe munteenheid ( naivo’s) uit naast de bitcoin.

  Allemaal redenen waarom de huizen nooit never niet verder kunnen dalen.

  Heel spannend dus

 135. maarten says:

  maarten,

  En wat leer ik hiervan?
  Sommigen mogen niet “winnen”
  Sommigen mogen niet “verliezen”
  Ten koste van alles!

 136. Latida says:

  Tsjaa..:
  Latida was je vergeten nos.nl/artikel/601…v-schrapt-banen.html straks staken tegen de vakbond, moet niet gekker worden.

  Je hebt gelijk, was vanmorgen aangekondigd,. Dit soort dingen gebeurt blijbaar altijd op een vrijdag.

  Afgelopen woensdag werd overigens ook bekend gemaakt dat bij de marktleider op het gebeied vand de verkoop van bedden, BeterBed, De omzet uit Nederland daalde in het vierde kwartaal met 18,8% op jaarbasis

  http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3350368/beter-bed-vereenvoudigt-benelux-reorganisatie-zet-extra-druk-op-winst

 137. Juan Belmonte says:

  Sjeeminee

  Wat zijn die Hollanders toch
  Een stel
  Domme makke schapen.

  Decennialang betaalden ze grif woekerpolissen
  Leasden ze zich leip
  En consumeerden ze zich suf

  Consumptie- en schuldverslaafd

  En maar weinigen
  Die dat van een afstandje konden beschouwen.

  Want
  Oh oh oh oh
  Je zou maar een gedachte kunnen hebben
  Die de oekoenomie zou kunnen vertragen 🙂

 138. maarten says:

  maarten,

  Het enige dat je hoeft te zeggen is:
  Ik ben een winner
  Tegen jezelf

 139. Juan Belmonte says:

  Latida:
  Afgelopen woensdag werd overigens ook bekend gemaakt dat bij de marktleider op het gebeied vand de verkoop van bedden, BeterBed, De omzet uit Nederland daalde in het vierde kwartaal met 18,8% op jaarbasis

  beurs.nl/nieuws/bi…-extra-druk-op-winst

  Snel publiceer een dag op dagverkoopverloop
  Of desnoods
  Een seconde-op-seconde verkoopverloop
  Waaruit MOET BLIJKEN
  Dat de dalende trend gebroken is….

  Juan kan zo:
  – Promoveren in de oekoenomie
  Of
  – hoofd communicatie van de NVM worden 🙂

 140. maarten says:

  Juan Belmonte,

  Nu nog rutte in een jurk

 141. Tsjaa.. says:

  Latida: , was vanmorgen aangekondigd,. Dit soort dingen gebeurt blijbaar altijd op een vrijdag.

  Afgelopen woensdag werd overigens ook bekend gemaakt dat bij de marktleider op het gebeied vand de verkoop van bedden, BeterBed, De omzet uit Nederland daalde in het vierde kwartaal met 18,8% op

  Ik denk dat het met het lichtpunten verhaal straks wel weer is afgelopen eerlijk gezegd. Een aardverschuiving bij de gemeenteraadsverkiezingen kan ook de positie van het kabinet flink aan het wankelen brengen en het vooruitzicht op een ander kabinet met misschien een hele andere kijk ten opzichte van de HRA.

 142. Juan Belmonte says:

  maarten,

  Haha

  De zus van Mark Rutte 🙂

 143. Latida says:

  Deze is ook leuk, oude postbank reclame,

  “geen hond hoeft toch te weten dat de sweelinckjes een lening hebben lopen, nietwaar”

  http://www.youtube.com/watch?v=zy3l3P6oZ1g

 144. Tsjaa.. says:

  maarten:
  Juan Belmonte,

  Nu nog rutte in een jurk

  LOL

 145. maarten says:

  maarten,

  Dat zal dan wel in Sotchi gebeuren

 146. Latida says:

  maarten:
  Juan Belmonte,

  Nu nog rutte in een jurk

  haha

  Dat zou er met het oog op de sloopsubsidie dan ongeveer zo uitzien haha

  http://www.youtube.com/watch?v=W6DmHGYy_xk

 147. PP says:

  Latida,

  Pluim voor al je bijdragen, het scheelt een hoop zoekwerk, lekker wat tabbladen openen en lezen wat je probeert te duiden.

  Dank!

 148. Bubbelonia says:

  Latida: Dit soort dingen gebeurt blijbaar altijd op een vrijdag.

  Ontslagen moet je ALTIJD op vrijdag einde dag bekendmaken. Ook / vooral aan de slachtoffers zélf. Managment-trucje. Staat in alle managementboekjes. Als je dus ooit vrijdag einde dag ineens bij je baas geroepen wordt zonder direct aanwijsbare reden, dan is er een grote kans dat…

 149. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte,

  De zus van Peter boelhouwer
  En de zus van Ger Hukker
  En de zus van Ed van de bijl
  En de zus van Rob Mulder
  En de zus van Paul de Vries
  En de zus van Mrac Francke
  Gingen een gezellige High Houseprice Tea houden 🙂

  À cooky of own debt 🙂

 150. Tsjaa.. says:

  Latida: Bijna 30% reductie van het personeel dus, ongeveer hetzelfde percentage als dat ze hypotheken op de balans hebben dat onderwater staat.

  Sorry niet helemaal goed begrepen er verdwijnen 8.000 van de 28.000 lokale Rabobank banen, deze 1000 tot 2000 verdwijnen op het hoofdkantoor. Dus Rabobank lokaal 28,6% en Rabobank Nederland 17,4%. Blijft bizar. Blijkbaar hebben ze toch jarenlang zitten slapen als ze nu zo drastisch moeten gaan ontslaan.

 151. Latida says:

  PP,

  Graag gedaan PP, ik heb hier zelf ook menig maal goede informatie gevonden, dus blij dat ik iets terug kan doen!

 152. PP says:

  Haha Juan…

  Zit je aan de Cuarenta y Tres?

 153. Juan Belmonte says:

  Latida,

  Demancipatie

  De ultieme vorm van emancipatie is bereikt
  Er zijn geen verschillen meer tussen mannen en vrouwen.

  🙂

 154. Bubbelonia says:

  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

 155. PP says:

  Doe ik ook weleens Latida.

  In dit geval doe jij het grote stofzuigwerk op het internet en lees ik de highlights tussen het dagelijkse stof 😉

  Overigens, zat deze al in je bookmarks?

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/index.html

 156. Juan Belmonte says:

  PP,

  Jazekers

  T is toch gewoon
  Te doorzichtig
  Te simpel
  Hoe hogehuizenprijsminnend Holland
  bezig is

  Let op binnenkort opnieuw in de telegraaf
  huizenmarkt
  Nu echt definitief
  Voor de eeuwigheid
  Volstrekt volledig
  En ABSOLUUT
  (echt goed in superlatieven die journaleugenaars)
  Uit het DAL

  van de andere kant:
  Zo worden de koppen in de telegraaf
  Zo lang
  Dat ze niet meer in CHOCOLADERLETTERS kunnen worden afgedrukt….

  Wat moeten ze daar lange redactievergaderingen over hebben 🙂

 157. Latida says:

  Bubbelonia:
  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

  Die mag je voorlopig waarschijnlijk wel houdenn, veranderd niet van de ene op de andere dag, maar bij oversluiten moet je eraan geloven. Dat je het mag houden wordt dan breed uitgemeten in de afvloeiingsregeling, en na een paar jaar passen ze stilletjes de voorwaarden aan, zo schat ik..

 158. Latida says:

  PP:
  Doe ik ook weleens Latida.

  In dit geval doe jij het grote stofzuigwerk op het internet en lees ik de highlights tussen het dagelijkse stof

  Overigens, zat deze al in je bookmarks?

  economie-macht-maa…appij.com/index.html

  Die kende ik nog niet, bedankt!

 159. Latida says:

  Hier nog 250 FTE deze week,

  We zitten al bijna op 3000 meer werkelozen deze week in een half dozijn bedrijven

  http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/januari/21/iriszorg_kondigt_reorganisatie_aan

 160. Bubbelonia says:

  Latida,

  Wel weer lekker een extra dwangmiddel om je akkoord te laten gaan met de afvloeiingsregeling.

  “Oh, je gaat niet akkoord? Dan wijzen we je even op je hypotheekakte, specifiek clausule 82.1 paragraaf 4 sub c) waarin staat dat wij de voorwaarden van je hypotheek kunnen wijzigen in geval van juridisch geschil tussen werkgever en werknemer blablabla etc etc. Dus wil je vanaf morgen driedubbele maandlasten, of toch maar liever je handtekening zetten onder de vaststellingsoverenkomst? Zeg het maar hoor.”

 161. Tsjaa.. says:

  Kijk, ik denk dat het probleem niet bij de schulden ligt, maar bij het concurrentievermogen van ‘het westen’. Ik heb hier eerder een lijstje gegeven van grootste werkgevers in Amsterdam en ik denk dat voor Nederland dit ook voor een groot deel zo is. Deze organisaties creëeren niet zo veel toegevoegde waarde. Sinds de val van de muur is er heel veel werk uitbesteed naar voormalige 2e wereld landen en dit werkverlies hebben we kunnen opvangen door een enorme schuldengroei en banen die voortkwamen uit de groei van deze schuld. De crisis in 2008 heeft duidelijk gemaakt dat deze schulden ondraagbaar waren voor de inkomens en het opnieuw opblazen van deze schuldengroei zal er niet voor zorgen dat we competatief worden. We zullen een lange periode van ellende tegemoet gaan.

 162. Mr Buitenzuur says:

  Arme schepsels.
  Er zijn al meer dode gevallen hier als in de 2de Wereldoorlog’.

  Alleen ze zijn nog niet ge(be)storven.

  Doet me denken aan Haze peper wel lekker.

 163. Latida says:

  Amsterdam, 25% van de 16,000 ambtenaren straks wegbezuinigd..

  http://www.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/regio/artikel/3331369/reorganisatie-veroorzaakt-onrust-onder-amsterdamse-ambtenaren.aspx

  “Er wordt een artikel van Parool aangehaald waarin werd gesteld dat 25% van de 16.000 Amsterdamse ambtenaren wordt wegbezuinigd. ”

  Dit artikel dus van vorige week

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3576575/2014/01/13/Opnieuw-solliciteren-voor-directeuren-gemeente-Amsterdam.dhtml

  “De functie van directeur van een gemeentelijke dienst wordt minder zwaar doordat er een clusterdirecteur boven komt te staan die met de gemeentesecretaris voor drie of vier diensten beslissingen neemt.
  Met de plannen zijn in totaal duizenden banen gemoeid. Bijna een kwart van de zestienduizend ambtenaren (ruim 13.500 voltijdbanen, inclusief die in de stadsdelen) moet weg.

  De operatie moet in 2018 zijn afgerond. ”

 164. Latida says:

  Bubbelonia,

  Ja alles gebeurt immers “in goed onderling overleg” en het kan zijn dat ze eerst mensen een paar maanden op nonactief zetten voordat ze ze werkelijk ontslaan zodat ze nog gedurende enige tijd ook financieel afhankelijk blijven en niet de vuile was buiten zetten.

 165. maarten says:

  Mr Buitenzuur,

  Be quick or be dead

 166. Juan Belmonte says:

  Latida:
  Amsterdam, 25% van de 16,000 ambtenaren straks wegbezuinigd..

  dichtbij.nl/amster…amse-ambtenaren.aspx

  “Er wordt een artikel van Parool aangehaald waarin werd gesteld dat 25% van de 16.000 Amsterdamse ambtenaren wordt wegbezuinigd. ”

  Dit artikel dus van vorige week

  parool.nl/parool/n…ente-Amsterdam.dhtml

  “De functie van directeur van een gemeentelijke dienst wordt minder zwaar doordat er een clusterdirecteur boven komt te staan die met de gemeentesecretaris voor drie of vier diensten beslissingen neemt.
  Met de plannen zijn in totaal duizenden banen gemoeid. Bijna een kwart van de zestienduizend ambtenaren (ruim 13.500 voltijdbanen, inclusief die in de stadsdelen) moet weg.

  De operatie moet in 2018 zijn afgerond. ”

  16.000 ambtenaren in Amsterdam
  En de uitvoerende taken (m’n technisch) zijn meestal uitbesteed.

  Gossie die moeten een hoop beleid maken met zijn allen 🙂

 167. Latida says:

  De grootste aangekondigde reorganisaties van 2013

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22177467/__de_grootste_aangekondigde_reorganisaties_van_2013__.html

  Deze zijn in 2013 aangekondigd en worden dus grotendeels dit jaar en de komende jaren pas geffectueerd

 168. Latida says:

  Tsjaa..: Sorry niet helemaal goed begrepen er verdwijnen 8.000 van de 28.000 lokale Rabobank banen, deze 1000 tot 2000 verdwijnen op het hoofdkantoor. Dus Rabobank lokaal 28,6% en Rabobank Nederland 17,4%. Blijft bizar. Blijkbaar hebben ze toch jarenlang zitten slapen als ze nu zo drastisch moeten gaan ontslaan.

  De vraag is natuurlijk wat er werkelijk aan de hand is daar, dat wij niet weten..

 169. Tsjaa.. says:

  Latida:
  De grootste aangekondigde reorganisaties van 2013

  telegraaf.nl/dft/n…ties_van_2013__.html

  Deze zijn in 2013 aangekondigd en worden dus grotendeels dit jaar en de komende jaren pas geffectueerd

  Je zou dan toch verwachten dat de gedwongen verkopen dit en volgend jaar zwaar gaan toenemen na afloop van al die WW-uitkeringen en te zwaar opgelopen achterstanden. Misschien ziet de Rabo dit wel aankomen bij hun hypotheken en proberen ze in samenspraak met het rijk en de andere banken er nog één zwengel aan te geven om het schip te keren voordat het over het randje verdwijnt.

 170. PP says:

  Latida:
  De grootste aangekondigde reorganisaties van 2013

  telegraaf.nl/dft/n…ties_van_2013__.html

  Deze zijn in 2013 aangekondigd en worden dus grotendeels dit jaar en de komende jaren pas geffectueerd

  Het is een ongekende sneeuwbal die steeds harder doorrolt en ook in 2014 nog meer massa(ontslagen) ontwikkelt.

  Onhoudbaar.

 171. Juan Belmonte says:

  PP,

  Achwelnee

  Ze bedenken wel weer een paar maatregelen

  Om de MARKTSPANNING te herstellen
  Verhuurdersheffing 1.7 miljard
  (immers als woningprijzen dalen moeten huren omhoog logisch toch)
  Verhuiscoaches
  Startersleningen
  Giften tot 1 ton maakt niet uit van wie aan wie als ze maar in de te koop staande huizenmarkt terechtkomen

  Kortom : er zit weer lekker regie in Hogehuizenprijsminnend NL 🙂

 172. Juan Belmonte says:

  Immers de wereld is gewoon
  VOLLEDIG
  Maakbaar

  Kwestie van de juiste maatregelen nemen
  De de juiste berichten de mainstream media inzenden

  De rest doet er niet toe……

 173. Latida says:

  Tsjaa..: Je zou dan toch verwachten dat de gedwongen verkopen dit en volgend jaar zwaar gaan toenemen na afloop van al die WW-uitkeringen en te zwaar opgelopen achterstanden. Misschien ziet de Rabo dit wel aankomen bij hun hypotheken en proberen ze in samenspraak met het rijk en de andere banken er nog één zwengel aan te geven om het schip te keren voordat het over het randje verdwijnt.

  Ik denk dat je daarmee dicht bij de werkelijkheid zit. Zij hebben immers meer inzicht in het financiele reilen en zeilen bij de burgers. En dus worden er minder hypothekene verstrekt.

  DE startersleningen zijn een gotspe wat dat betreft.De prijzen moeten net zolang dalen totdat deze starters zonder extra woekerleningen en met een beetje eigen geld het zich kunnen veroorloven om een lineare danwel annuitaire hypotheek af te sluiten. Dan pas is de bodem bereikt, eerder niet. ZOals het nu gaar, zie zeker nog 10/20 procent eraf gaan van waar we nu zitten. Zodra je in een negatieve spriraal zit, is het heel moeilijk om daar weer uit te komen, het kan ook zomaar 20%/50% zijn wat er nog afgaat afhankelijk van hoelang ze de pijn proberen uit te smeren over meerdere jaren.

  Het is een draaikolk naar beneden toe en hoe dichter je bij het midden zit hoe sneller het gaat, en hoe minder tegenspartelen helpt.

 174. Latida says:

  Juan Belmonte:
  Immers de wereld is gewoon
  VOLLEDIG
  Maakbaar

  Kwestie van de juiste maatregelen nemen
  De de juiste berichten de mainstream media inzenden

  De rest doet er niet toe……

  Is gewoon eigenbelang, meedoen met de groep of je staat straks zelf op straat.Uit de pas lopen wordt niet op prijs gesteld. Het shoot.the.messenger principe.

  Dit is HET bewijs dat we in de paniekfase zitten.

 175. Latida says:

  Ik denk niet dat er ook maar een politicus te vinden is op dit moment die durft te stellen dat de huizenprijzen weer gaan stijgen.

  Ze houden allemaal een slag om de arm, zijn zich bewust van het electoraat, spreken over gevoel en vertrouwen en wijzen allerhande zondebokken aan van immigranten tot ouderen tot scheefhuurders, om verdeeldheid te zaaien en de aandacht van hun eigen onvermogen af te leiden.

  Toch heeft deze regering precies gedaan wat van zich verwacht werd vanuit de financiele sector. Daarom zijn ook haar volgende zetten tot op zekere hoogte voorspelbaar.

 176. eric406 says:

  Tja, ik kan niet zeggen dat dit voor ons als een verassing komt. Dat de minister van SZ door deze cijfers verrast is, dat is nog wel het meest trieste van alles. Of deze mensen geloven in hun eigen sprookjes (tegen beter weten in) of ze hebben inderdaad geen idee hoe de situatie op dit moment is. Ik denk zelf een combinatie van beiden.
  Met dit soort clowns aan het stuur, duurt het niet lang of er gebeuren ongelukken.

 177. Latida says:

  Nog een laatste roundup van nieuws voor vandaag, meer op lokaal gebied, waaruit blijkt dat er van alles broeit en gaande is.

  Woningcorporaties hebben vrij spel in Landsmeer

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/waterland/article26568623.ece/Alarm-Landsmeer-om-daling-huurvoorraad?lref=vpwl

  “Gemeente Landsmeer wil dat de wooncorporaties stoppen met snijden in de sociale woningvoorraad.

  Het aantal sociale huurhuizen in de gemeente is gedaald van 1209 in 2011 naar 1198 in 2012, terwijl de vraag alleen maar stijgt. Cijfers over 2013 zijn er nog niet.

  De corporaties Rochdale en Eigen Haard kunnen nu de huurwoningen zonder toestemming van het college overhevelen naar de vrije sector. Dat komt doordat de gemeente geen prestatieafspraken met de verhuurders heeft.

  En dat komt weer doordat de gemeente geen woonvisie heeft.
  Het college wil snel toestemming van de raad om zo’n woonvisie op te stellen. ,,Onze onderhandelingspositie ten opzichte van de corporaties is zwak’’, waarschuwt het college de raad.”

  Amsterdammers: “Meer sociale verhuur nodig”

  http://www.metronieuws.nl/regionaal/amsterdammers-meer-sociale-verhuur-nodig/SrZnau!cDC7A1ZhD7lTo/

  ZANDVOORT “De raadsleden maken zich druk om lange wachtlijsten, een tekort aan woningen die vrijkomen voor jongeren, ouderen en gezinnen. ”

  http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article26540353.ece/Kritiek-raadsleden-Zandvoort-op-plan-over-huurhuizen_

  COEVORDEN “De woningcorporaties zijn van plan om in totaal circa 120 woningen te slopen, waarna er 100 nieuwbouwwoningen voor in de plaats komen. Daarnaast neemt de vraag naar sociale huurwoningen naar verwachting af, de corporaties bieden daarom een deel van de huurwoningen te koop aan.”

  http://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/coevorden/305154/compromis-bereikt-over-prestatieafspraken.html

  BINNENLANDS BESTUUR

  “Interessanter is de vraag hoe we ervoor zorgen dat mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig in hun huidige woning kunnen functioneren; zeker met het oog op de bezuinigingen en wijzigingen in zorgland.”

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/partners/companen/miljoenen-te-verdienen-met-huisvestingsbeleid.9179728.lynkx

  ‘OVERHEID LAAT ZICH TELKENS INPAKKEN DOOR BEDRIJFSLEVEN’

  “Bestuurders ontberen financiële kennis en laten zich keer op keer inpakken door het bedrijfsleven, constateert hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer.
  Het is volgens de Nyenrode-hoogleraar beangstigend dat zo veel bestuurders zo weinig verstand hebben van geld. ‘De financiële kennis mag lokaal, provinciaal en landelijk weleens wat beter worden, want aan bijna iedere beslissing hangt een financiële paragraaf, of het nu over zorg of sport gaat. Welke risico’s zijn er, hoe realistisch is de post onvoorzien, had er moeten worden aanbesteed? Daar gaat het te vaak mis.’”

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/overheid-laat-zich-telkens-inpakken-door.9192020.lynkx

  HARDENBERG “Verder worden de succesvolle startersleningen voortgezet.”

  http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/bouwen-voor-jong-en-oud-1.4175633

  “De Groninger woningcorporaties gaan in diverse krimpgebieden de komende jaren 1620 verouderde woningen slopen.

  De corporaties besparen hiermee in totaal 24 miljoen euro, omdat dit bedrag in mindering wordt gebracht op de verplichte verhuurdersheffing. Dat is een belasting die corporaties moeten betalen aan het Rijk.

  Het uitgespaarde geld wordt weer geïnvesteerd in nieuwbouw.”

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=129520

  “Het langer laten thuiswonen van bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten is onderdeel van het kabinetsbeleid.”

  http://www.zorgvisie.nl/Huisvesting/Nieuws/2014/1/Niet-genoeg-huizen-voor-langer-thuis-wonen-1450948W/

  EN: Startersleningen overal

  Je kun niet zeggen, dat het saai is op de woningmarkt. Er gebeurt van alles. Dit is met recht de paniekfase. Het zal interessant zijn wat al deze paniekacties uiteindelijk zullen opleveren. Men gelooft kennelijk heilig dat men de zaken zo kan manipuleren zodat huizenprijzen weer gaan stijgen. Maar het is te weinig, en het is te laat. Het zijn rommelaars in de marge, charlatans, gladpraters, en hun moeite zal vergeefs zijn. De maatregelen die worden genomen worden uit paniek genomen en in de haast uitgevoerd. Het ontbreekt ze aan macro-economisch inzicht en begrip van de synthesis van fianciele geldstromen. Je hoeft het ze niet kwalijk te nemen, maar de gevolgen zullen er niet anders om zijn. Deze negatieve spiraal kan doorbroken worden door de HRA af te schaffen, en belastingen over de hele breedte te verminderen. De zeepbel is niet alleen in de huizenmarkt, maar het fenomeen strekt zich uit tot vele verschillende sectoren.

  Als een Rabobank ineens met 10,000 mensen toekan, hoeveel mensen zijn dan overbodig bij de overheid? Die groeit nog steeds ieder jaar met 10%! en wordt daardoor ook in verhouding tot het geslonken bedrijfsleven in verhouding steeds groter.

 178. Cartoonist says:

  dr.t: Waar ik de laatste tijd over zit te mijmeren

  Dat is nu ‘Agenda 21’ in de praktijk gebracht.

  Eerst wordt de middenklasse aan de bedelstaf gebracht, maar over een tijdje worden de yuppen en de ‘Nouveau riche’ ook in de tang genomen en volledig uitgekleed. . . . . . . . als we ‘ze’ hun gang laten gaan.
  Mensen worden dan overbodig en zijn tot last van het systeem.

 179. Cartoonist says:

  Bojangles83: En wat heb je na 30 jaar in een koopwoning? Juist ja geen woonlasten meer!

  Wie blijft er nu 30 jaar in hetzelfde huis wonen ?

  Er komt een dag dat je een andere baan moet zoeken, in een andere stad of provincie.
  Er komt een dag dat je huis te klein is omdat je een paar kinderen erbij hebt genomen.
  Er komt een dag dat je niet meer in die buurt wilt blijven wonen omdat er, een landingsbaan over je huis komt te lopen of een drukke weg/spoorlijn vlak langs je huis komt of de samenstelling van je buurt zoveel is verandert dat je jezelf er niet meer in thuis voelt.
  Er komt een dag dat je erachter komt dat je woning niet meer aan de eisen van de tijd voldoet en je wilt verhuizen.
  Er komt een dag dat je gewoon eens ergens anders wilt/moet gaan wonen.

  Wie blijft er nu 30 jaar in hetzelfde huis wonen ?

  Volgens de makelaarspropaganda ben je veel goedkoper uit om te kopen als je een flinke tijd in je huis blijft wonen.
  Makel(eugen)aars liegen de boel bijelkaar als ze dat ene huis maar verkopen om de verkoopprovisie op te kunnen strijken.

 180. Adamus says:

  Bubbelonia:
  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

  In principe raken ze dat voordeel kwijt. Weet niet wat er individueel nog te onderhandelen is.
  Bij Achmea zijn miljoenen betaald aan afvloeiende directeuren, maar lager personeel? Kantonrechterformule is waarschijnlijker als uitkomst.

 181. Adamus says:

  BTW, wat is Saar van Bueren stil…..

 182. Latida says:

  “In Nederland is woonruimte schaars. Toch is het belangrijk dat iedereen prettig kan wonen en een passende woonruimte kan vinden.”

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woningmarkt

  “Het woonakkoord omvat een fors aantal maatregelen die de bouw en daarmee de werkgelegenheid stimuleren, energiebesparing bevorderen, starters helpen en scheefwonen tegengaan. ”

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woningmarkt/woonakkoord

  – van 20 miljoen startersleningen tot 50 miljoen starters leningen, daar komen de startersleningen van de gemeentes nog bij..
  – 600 miljoen extra subsidie voor “energiebesparende” renovaties
  – Geen woord over sloopsubsidies

  Steeds meer vraag naar huur:
  http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/04/11/ontwikkelingen-in-de-huursector/ontwikkelingen-in-de-huursector.pdf

  #huizenmarkt #huistekoop #huisverkoop As week rond de tafel met Ministerie Bouwen en Wonen tbv plan stimulering woningmarkt

  https://twitter.com/SimoneKamberg/status/426823585546924032

  Leuk filmpje dat deze dame gemaakt heeft, waar het ministerie van bouwen en wonen meer om de tafel gaat zitten:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zbBusbiD3FU

 183. Latida says:

  Kijk nou, wie zal de mysterieuze superbeegger in de rabobank zijn..

  “Een anonieme superbelegger heeft voor meer dan een miljard aan Rabo ledencertificaten gekocht, nog voor dat deze ook voor niet-leden beschikbaar leken te zijn.”

  http://www.ftm.nl/exclusive/de-mysterieuze-superbelegger-rabobank/

 184. mafketell says:

  Latida,

  oef …. wat gebeurt er nu weer ? Kan het niet meer bijhouden ………

  En elke dan maar weer de vraag, bestaat de Rabo nog vandaag ?

  Black Rock
  Northern Rock
  Hedge Funds

 185. Tim says:

  Ik zat gisteren nog even naar de RTLZ uitzending te kijken waarin Willem Middelkoop uitlegt dat er een Big Reset aan zit te komen:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/interview-willem-middelkoop-big-reset-english-subtitles-0

  Op dit blog is al vaker de houdbaarheid van het financiele systeem aan de orde geweest. Krijgen we hyperinflatie? Worden de spaargelden en de pensioenen aangepakt? Waar ik mee zit als spaarder en huurder is wanneer ik en huis moet kopen gegeven de dalende huizenprijzen en de ontwikkelingen in de financiele wereld. Iemand een mening?

 186. Dirk says:

  In het geval van de Rabobank, die 1000 tot 2000 banen schrapt, dat is in 2016, het is dan maar de vraag of er gedwongen ontslagen gaan vallen, er zal denk ik een vacature stop nu al zijn en tegen de tijd 2016, zullen er heel wat met pensioen gaan en/of mensen een andere baan genomen hebben.

 187. Dirk says:

  Tim: Waar ik mee zit als spaarder en huurder is wanneer ik en huis moet kopen gegeven de dalende huizenprijzen en de ontwikkelingen in de financiele wereld. Iemand een mening?

  Niet zo druk om maken Tim, Middelkoop wil dat iedereen goud koopt omdat hij daar zelf inzit, zou goed voor hem zijn dus.
  Vergeet niet dat hun winst ook weer bij iemand anders vandaan moet komen, lekker je spaargeld dus op de bank houden en dat figuur lekker laten kletsen 😉

 188. Keesje says:

  Tim,

  Koop nu een leuk courant niet te duur huis op een goede lokatie(dichtbij centrum, scholen, snelweg, scheelt ook huur. Het is maar de vraag of de big reset alleen op spaargeld is, of ook op huizen, vakantiehuizen, bedrijfspanden, uiteindelijk ook privebezit…..en wat dacht je van afgelost spaarhypotheekgedeelte?

 189. Dirk says:

  Hier op het forum met alle respect, doen ook iets in goud en zilver, eigenlijk meer risicospreiding, in van alles misschien, maar ook zij zijn als de dood dat die goud en zilver toestanden niet goed gaan en dat gaat het ook niet, zie wat China bijvoorbeeld aan het doen is 😉
  Ze zijn met alle macht en krampachtig bezig om het financiele systeem om te willen laten vallen, dat zou voor diegene die goud en zilver hebben goed zijn, maar het is een illusie dat het financiele systeem omvalt, dat gebeurt gewoon niet.

 190. Keesje says:

  Latida:
  Kijk nou, wie zal de mysterieuze superbeegger in de rabobank zijn..

  “Een anonieme superbelegger heeft voor meer dan een miljard aan Rabo ledencertificaten gekocht, nog voor dat deze ook voor niet-leden beschikbaar leken te zijn.”

  ftm.nl/exclusive/d…erbelegger-rabobank/

  Die is gek……

  Gokje: de Nederlandse Staat……

 191. Keesje says:

  Bubbelonia:
  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

  Je moet oversluiten tegen de dan geldende rente. Je wordt wel afgekocht voor het gemiste rentevoordeel voor de resterende rentelooptijd. Dit geldt voor ING medewerkers.

 192. Tim says:

  Keesje,

  Goed punt Keesje, zo had ik het nog niet gezien. Van het rijtje dat je noemt lijkt in elk geval de spaarhypotheek me inderdaad ook kwetsbaar.

 193. Keesje says:

  Juan Belmonte:
  Latida,

  Demancipatie

  De ultieme vorm van emancipatie is bereikt
  Er zijn geen verschillen meer tussen mannen en vrouwen.

  Als je gaat solliciteren wel hoor…vrouw met kinderen? Voor U 20 mannen zonder kinderen die wij altijd kunnen laten overwerken…..

 194. Nico de Geit says:

  Latida: BeterBed, De omzet uit Nederland daalde in het vierde kwartaal met 18,8% op jaarbasis

  Veel mensen snappen niet dat een onderneming verlies draait als er te weinig verkocht wordt. En als een onderneming verlies blijft draaien valt op een gegeven moment het doek.

 195. Tsjaa.. says:

  Nico de Geit: Veel mensen snappen niet dat een onderneming verlies draait als er te weinig verkocht wordt. En als een onderneming verlies blijft draaien valt op een gegeven moment het doek.

  Hoeft niet. Als je harder in de kosten snijdt dan de omzet daalt dan behaal je nog steeds winst. Dit is echter wel een beperkt verhaal, in kosten kan je ook maar beperkt snijden (bv. contracten). Een probleem wordt dan wel weer die vermaledijde ……………………………………. schulden!

 196. Nico de Geit says:

  Cartoonist: Wie blijft er nu 30 jaar in hetzelfde huis wonen ?

  Mensen die net een huis hebben gekocht zijn vaak een beetje, of heel erg verliefd op dat huis. Ze zien alles door een roze bril. Ze denken dat het eeuwige geluk is aangebroken en de zomer nooit voorbij zal gaan.

 197. Dirk says:

  Het zijn net kinderen die deurwaarders 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=yR5g-ifCEKY

 198. Nico de Geit says:

  Tim: Big Reset

  Maar die ‘big reset’ kan ook nog heel lang op zich laten wachten. Ik ga er vanuit dat er oorlog komt, eerst op één plek, en dat breidt zich dan uit. Die oorlog dient om de problemen te camoufleren en de zittende machthebbers aan de macht te houden.

  Maar laten we hopen en bidden dat het nog heel lang mag duren. De aandelenbeurs, valuta, OG en de prijzen van edelmetaal kunnen natuurlijk alle kanten op. Niet te vergeten: landbouwgrond.

 199. Nico de Geit says:

  Dirk: het is een illusie dat het financiele systeem omvalt, dat gebeurt gewoon niet.

  Mooi, een hele geruststelling.

 200. a says:

  Bubbelonia:
  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

  Dat weet ik ja. Die rentekorting is gewoon een arbeidsvoorwaarde en vervalt dus per datum uitdiensttreding. Hypotheken aan Rabomedewerkers worden daarom ook gewoon verstrekt onder dezelfde LTI dan ‘normale’ hypotheken.

 201. a says:

  Latida: Die mag je voorlopig waarschijnlijk wel houdenn, veranderd niet van de ene op de andere dag, maar bij oversluiten moet je eraan geloven. Dat je het mag houden wordt dan breed uitgemeten in de afvloeiingsregeling, en na een paar jaar passen ze stilletjes de voorwaarden aan, zo schat ik..

  Dit klopt dus niet. Die rentekorting is gewoon een arbeidsvoorwaarde. In individuele afvloeiingsregelingen of ontslagvergoedingen kan natuurlijk vanalles geregeld en gecompenseerd worden, maar dan is het gewoon cash en heeft het geen (directe) relatie met de hypotheekrentekorting.

 202. Wie says:

  Te veel aandacht voor bankpersoneel op dit forum. Toen het goed ging hoorde je ook niets terwijl ze de klanten telkens benadelen.

 203. Stoelgang says:

  Nicole:
  Bojangles83,

  Nou nee. Hier een levend voorbeeld van een particuliere huurder die zich niet scheel betaald in een perfect onderhouden woning en ik zit op een mooie locatie. Volgens mij ben je van dezelfde leeftijd als ik van 83. Ik kan goed tellen zeg maar (financieel beroep) en mijn vermogen om zelf na te denken is best aardig. Daarnaast heb ik een grote interesse in het reilen en zeilen van de huizenmarkt. Conclusie jij restschuld want je bent jong dus je hebt ongunstig gekocht (want geen stenen erfenis zo te lezen) versus mij met banksaldo. Je kijkt hoogstwaarschijnlijk niet verder dan je neus lang is. Zo met mij velen want ik zit in een kring met gelijk gestemden.

  Join the club 🙂

 204. Adamus says:

  a: Dit klopt dus niet. Die rentekorting is gewoon een arbeidsvoorwaarde. In individuele afvloeiingsregelingen of ontslagvergoedingen kan natuurlijk vanalles geregeld en gecompenseerd worden, maar dan is het gewoon cash en heeft het geen (directe) relatie met de hypotheekrentekorting.

  Yep. Voor de kleine garnaal in de organisatie zal het altijd minder uitpakken. Hoewel de Rabo zal toch geen stukken naar de kantonrechter sturen waarin het op “technisch failliet” wordt gegooid 😉

 205. a says:

  Bubbelonia: Wel weer lekker een extra dwangmiddel om je akkoord te laten gaan met de afvloeiingsregeling.
  “Oh, je gaat niet akkoord? Dan wijzen we je even op je hypotheekakte, specifiek clausule 82.1 paragraaf 4 sub c) waarin staat dat wij de voorwaarden van je hypotheek kunnen wijzigen in geval van juridisch geschil tussen werkgever en werknemer blablabla etc etc. Dus wil je vanaf morgen driedubbele maandlasten, of toch maar liever je handtekening zetten onder de vaststellingsoverenkomst? Zeg het maar hoor.”

  Zo werkt het dus niet. Als je normale hypotheekrente 5% is dan krijg je als Rabo medewerker een standaardkorting (weet niet precies hoe hoog, maar best significant). Je betaalt dan 5% – 1% = 4% ofzo, maar in je hypotheekovereenkomst staat gewoon die 5%. Die 1% korting wordt maandelijks van het originele (5%) bedrag afgehouden. Iedereen die bij de Rabo werkt weet dat zijn hypotheek duurder wordt als hij uit dienst gaat (nl. naar het normale tarief).

 206. Adamus says:

  Nico de Geit: Mooi, een hele geruststelling.

  Waar is de zwarte zwaan?

 207. Stoelgang says:

  Dirk: Dat heb je met makelaars die hun klanten altijd maar voorhielden, dat onderhoud van de overwaarde te doen zou zijn, de huizen zouden altijd blijven stijgen volgens hun.
  Hoe zou Nederland er over 10 jaar uitzien met de berg restschuld en achterstallig onderhoud, even een kijkje nemen?
  deondernemer.nl/be….nederland.groot.jpg

  Laat ik u even uit uw droom helpen, dat is dus al werkelijkheid, de ghetto’s zijn in aantocht!
  deondernemer.nl/de…stad-een-ghetto.html

  Je verwacht het niet van zo’n spaarzaam intelligent volk 🙂

 208. Bubbelonia says:

  a,

  a,

  Duidelijk! Dat is dus in één dag én je baan verliezen én je maandlasten omhoog zien gaan. Precies waar ik al bang voor was.

  Weet je of daar nog één of andere compensatie tegenover staat (naast een evt ontslagvergoeding), of is het echt van de ene op de andere dag (maand) méér centjes overmaken? (ps, nota bene meer geld overmaken naar je ex-werkgever die jou de deur heeft gewezen, oh de ironie!)

 209. a says:

  Tsjaa..:
  Kijk, ik denk dat het probleem niet bij de schulden ligt, maar bij het concurrentievermogen van ‘het westen’. Ik heb hier eerder een lijstje gegeven van grootste werkgevers in Amsterdam en ik denk dat voor Nederland dit ook voor een groot deel zo is. Deze organisaties creëeren niet zo veel toegevoegde waarde. Sinds de val van de muur is er heel veel werk uitbesteed naar voormalige 2e wereld landen en dit werkverlies hebben we kunnen opvangen door een enorme schuldengroei en banen die voortkwamen uit de groei van deze schuld. De crisis in 2008 heeft duidelijk gemaakt dat deze schulden ondraagbaar waren voor de inkomens en het opnieuw opblazen van deze schuldengroei zal er niet voor zorgen dat we competatief worden. We zullen een lange periode van ellende tegemoet gaan.

  http://www.banken.nl/nieuws/1332/3-banken-in-top-10-grootste-werkgevers-nederland

  Zonder uitzondering overheid, semi-overheid of banken. Ook wel redelijk logisch aangezien juist die dingen landelijk / centraal georganiseerd zijn in een monopolie (zoals de overheid) en daarmee dus veel mensen in dienst hebben. Ik schrok deze week ook nog van een staatje waaruit bleek dat Nederland een relatief kleine overheid heeft vergeleken met andere Westerse landen (als % van BBP).

 210. a says:

  Bubbelonia:
  a,

  a,

  Duidelijk! Dat is dus in één dag én je baan verliezen én je maandlasten omhoog zien gaan. Precies waar ik al bang voor was.

  Weet je of daar nog één of andere compensatie tegenover staat (naast een evt ontslagvergoeding), of is het echt van de ene op de andere dag (maand) méér centjes overmaken? (ps, nota bene meer geld overmaken naar je ex-werkgever die jou de deur heeft gewezen, oh de ironie!)

  Het is van de ene op de andere maand méér centjes overmaken. Net als dat je van de ene op de andere maand je leaseauto moet inleveren. Precies hetzelfde principe als kortingen die je bij andere werkgevers op eigen producten vaak krijgt (vroeger kreeg je als bij een supermarkt werkte ook soms korting als je daar boodschappen doet, als je bij een autodealer werkt krijg je vast ook korting als je daar je auto koopt, etc.).

  Je moet het eigenlijk andersom zien: zolang je daar werkt betaal je minder, daarna betaal je gewoon het normale tarief.

 211. a says:

  Bubbelonia,

  Of korter: je krijgt dus geen enkele compensatie.

 212. Dirk says:

  Wie: Te veel aandacht voor bankpersoneel op dit forum. Toen het goed ging hoorde je ook niets terwijl ze de klanten telkens benadelen.

  Soliciteren bij een ander bedrijf kan natuurlijk altijd, na het CV gelezen te hebben, wie wil deze mensen nog als collega?

 213. Bubbelonia says:

  a,

  Ja, ik snap het principe wel hoor. Vroeg me alleen even af hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. Kijk, geen korting meer bij het tuincentrum is toch even iets anders dan waneer je maanlasten ineens met 20% of meer omhoog gaan terwijl je net je baan hebt verloren 😉 Dus dank voor de antwoorden! Het was eigenlijk precies wat ik vreesde 🙁

  Even iets compleet anders: Mag ik je er nog even op wijzen dat ik onze weddenschap over verdere afbouw van de HRA toch heb gewonnen? EWF verhoging werd door mij als mogelijkheid genoemd, en dat is ook gebeurd! Kon natuurlijk ook niet achterblijven 😉

 214. Stoelgang says:

  Latida,

  Jemig Latida, heb je nog meer lichtpuntjes in de aanbieding?

  Maar… het herstel naar normale waarderingen op de woningmarkt is aanstaande, de versnelling naar beneden gaat eraan komen. Ik durf de stelling wel aan dat omstreeks nu het allerslechtste moment is om een huis te kopen. De omstandigheden verslechteren in zo’n sneltreinvaart in NL, dat ik er nog niet over pieker om mezelf vast te zetten in een koophut. Lastenverzwaringen en verpaupering zullen het beeld de komende tijd bepalen. Vrijheid en flexibiliteit zijn het hoogste goed de komende barre tijd.

 215. eric406 says:

  a: Precies hetzelfde principe als kortingen die je bij andere werkgevers op eigen producten vaak krijgt (vroeger kreeg je als bij een supermarkt werkte ook soms korting als je daar boodschappen doet, als je bij een autodealer werkt krijg je vast ook korting als je daar je auto koopt, etc.).

  Je moet het eigenlijk andersom zien: zolang je daar werkt betaal je minder, daarna betaal je gewoon het normale tarief.

  Ja, toen ik kranten liep hield ik ook altijd 1 krant over. Toen ik op het slachthuis ging werken kreeg ik elke week een zak vlees mee naar huis. (was wel loon in natura, moest dus belasting over betaald worden). In de bouw had ik het grootste voordeel: een hoeveel skills geleerd, waar ik altijd een boterham mee kan verdienen, hoe karig ook.

 216. Stoelgang says:

  dr.t:
  Waar ik de laatste tijd over zit te mijmeren is er dat steeds meer mensen in economisch opzicht overbodig dreigen te raken.
  Arbeid wordt hoofdzakelijk gezien als kostenpost die ten koste van alles geminimaliseerd dient te worden.
  Productie zoveel mogelijk naar lage loon landen.

  Tja, de depressie / kondratieffwinter waarvan we nu nog maar in het beginstadium zijn zal zijn beloop wel krijgen. De liquidatiefase is onderweg, maar dat verontrust me niet echt. Wat wel zorgelijk is, is de parallel tussen de excessieve schuldengroei van de afgelopen decennia en de groei van de bevolking. Nu de werkgelegenheid en de verdiencapaciteit massaal en blijvend wegvalt, ontstaat er een enorme overtollige sociale onderklasse die na verloop van tijd niets meer te verliezen heeft. Dat is op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk voor gezellig en zorgeloos wonen in de ponzipolder 😉

 217. Stoelgang says:

  Latida: En als daarbij de transactieaantallen niet zo hard gedaald zijn als het volume van de hypotheken, dan kan het niet anders of er zit een groot percentage kopers tussen die met behulp van startersleningen de markt op zijn gekomen. Deze zullen in een redelijk groot aantal zelfs direct van de woningcorporaties zijn gekocht.

  Dit vertekent en vertroebelt nog verder wat er werkelijk wordt verkocht, het is dus nog erger dan de getallen laten blijken.

  Goede analyse. Weer een lichtpuntje gesneuveld 🙂

 218. Dirk says:

  Steun geven aan je collega 🙂

 219. a says:

  Bubbelonia: Even iets compleet anders: Mag ik je er nog even op wijzen dat ik onze weddenschap over verdere afbouw van de HRA toch heb gewonnen? EWF verhoging werd door mij als mogelijkheid genoemd, en dat is ook gebeurd! Kon natuurlijk ook niet achterblijven

  Whahaha. Je bent goed van geheugen 😉

  Ik kan me niet herinneren dat in onze dialoog / weddenschap het EWF is besproken. Dat EWF is de laatste jaren wel vaker verhoogd, dus dat was in ieder geval niet wat ik zelf in gedachten had 🙂

  Wel een goede manier om het via het EWF te doen, minder politieke weerstand. Wat wel erg jammer is, is dat er minder belastingverlaging in de IB schijven voor terug komt. HRA verminderen via EWF is niet echt een hervorming die de huizenmarkt gezond maakt en arbeid goedkoper maakt, maar gewoon ordinair graaien om de begroting sluitend te krijgen (net als de verhuurdersheffing). Hoe dan ook… elke vermindering van de HRA juich ik toe, dus ik hoop dat ik je nog vaker mag feliciteren met directe dan wel indirecte inperkingen van de HRA 🙂

 220. Steven says:

  Dirk,

  Hoe kan je dat nou zeggen?: het is in het verleden namelijk altijd fout gegaan. Papiergeld gaat per definitie naar nul:
  http://goldsilverworlds.com/gold-silver-insights/research-shows-all-paper-money-systems-failed/

 221. Stoelgang says:

  Adamus: Wordt vanzelf minder. Ww is voor een beperkte tijd. Cijfertjes…..

  Klopt, kijk maar hoe dat in de VS verloopt. ‘Hoera, minder uitkeringsgerechtigden…’ maar wel meer armlastige paupers die buiten elke boot vallen.

  De tussenstand lijkt dat NL voor wat betreft de arbeidsmarkt in het verval in de zogenaamde participatiemaatschappij het patroon van de VS volgt en voor wat betreft de woningmarkt het patroon van Japan. Ziet er niet zo zonnig uit dus.

 222. Dirk says:

  Steven: Hoe kan je dat nou zeggen?: het is in het verleden namelijk altijd fout gegaan. Papiergeld gaat per definitie naar nul:
  goldsilverworlds.c…oney-systems-failed/

  Zoals ik al zei, deze verhaaltjes komen altijd van goud/zilver story tellers, met maar één doel, die kun je hoop ik toch wel zelf invullen.
  Goud en zilver is ook niks waard, weet je wel hoeveel goud en zilver er in de wereld is?
  Hetzelfde als diamanten die niets anders dan op kleine schaal op de markt worden gebracht, als alles op de markt wordt gebracht, is een diamant net zoveel waard als een stukje glas van je gebroken HR+++ dubbele beglazing.

 223. Dirk says:

  Dirk: Papiergeld gaat per definitie naar nul:

  Zaken als een bitcoin gaan altijd naar nul toe.

 224. Stoelgang says:

  maarten:
  Juan Belmonte,

  Spannend is het wel, op de markt, de huizenmarkt

  Dat is toch die marktspanning waar naar gestreefd wordt? Die is inderdaad ruimschoots aanwezig. Een kennis van me is woningmakelaar. Ze treft klanten met haaruitval, maagklachten en slaapstoornissen als gevolg van het vier jaar lang tegen een fluoriserend bord in de voortuin aan moeten kijken. Geen grapje. En denk maar niet dat de verkopers hun prijs laten zakken, zoals zij adviseert. Nee, het zijn van die verwende woningmarktcarrièremakers die spreken over ‘waarde’ en ‘voor niets weggeven’ enzo.

 225. Dirk says:

  Steven: Papiergeld gaat per definitie naar nul

  Dirk: Zaken als een bitcoin gaan altijd naar nul toe.

 226. Steven says:

  zeker: bitcoins ook.

  edele metalen dus niet. Al was het maar omdat ze gebruikt worden. Met oud papiergeld kan je misschien een matras opvullen of je haard mee laten branden straks.

 227. Steven says:

  Je kan ook olie sparen (gevaarlijk) of graan (wordt door muizen opgevreten of rot)

  Maar makkelijk mee te nemem is gewoon edelmetaal: het betaalmiddel van de afgelopen 5000 jaar.

 228. Nico de Geit says:

  Het Ikea-Haus is ook niet alles:

  ‘Ikea bietet die ersten Boklok-Reihenhäuser hierzulande in Wiesbaden, Offenbach und Hofheim an. Hersteller ist die Baufirma Bien-Zenker. Das größere Heim mit 102 Quadratmetern Fläche auf zwei Etagen kostet 268 500 Euro einschließlich Grundstück. Für das Dreizimmerhaus mit 84 Quadratmetern verlangt das Möbelhaus 198 500 Euro. Im Preis nicht enthalten sind Malerarbeiten und Fußbodenbeläge. Beide Häuser haben keinen Keller. Üblicherweise kommen auch noch die Kosten für Notar, Grundbucheintrag und Grunderwerbssteuer hinzu. Dafür werden für das kleinere Reihenhaus in Wiesbaden nochmals fast 11 000 Euro fällig.’

  http://www.test.de/Ikea-Haus-Gravierende-Maengel-1860112-0/

 229. Bubbelonia says:

  a,

  Helemaal mee eens! 😉

 230. Bubbelonia says:

  Stoelgang: Dat is toch die marktspanning waar naar gestreefd wordt? Die is inderdaad ruimschoots aanwezig. Een kennis van me is woningmakelaar. Ze treft klanten met haaruitval, maagklachten en slaapstoornissen als gevolg van het vier jaar lang tegen een fluoriserend bord in de voortuin aan moeten kijken. Geen grapje. En denk maar niet dat de verkopers hun prijs laten zakken, zoals zij adviseert. Nee, het zijn van die verwende woningmarktcarrièremakers die spreken over ‘waarde’ en ‘voor niets weggeven’ enzo.

  Kijk, en op zo’n moment heb ik dan zelfs wel weer een beetje medelijden met een makelaar. Die wil ook alleen maar dat er eindelijk een beetje schot in de markt komt. En de realiteit is nou eenmaal dat daarvoor de (vraag)prijzen nog flink moeten dalen. Dat weet elke makelaar zelf ook best! Beter nog dan in ik het weet waarschijnlijk…

  En dan lees ik daarna weer één of ander stuk propaganda van de NVM, en dan zinkt de moed me weer in de schoenen. Dus, mocht ik over een jaartje of wat een huis kopen, op zoek naar een niet-NVM makelaar dus.

 231. Stoelgang says:

  Tsjaa..: Je zou dan toch verwachten dat de gedwongen verkopen dit en volgend jaar zwaar gaan toenemen na afloop van al die WW-uitkeringen en te zwaar opgelopen achterstanden. Misschien ziet de Rabo dit wel aankomen bij hun hypotheken en proberen ze in samenspraak met het rijk en de andere banken er nog één zwengel aan te geven om het schip te keren voordat het over het randje verdwijnt.

  Ze zijn de Rabobank misschien wel aan het klaarmaken voor nationalisatie. Wellicht is de coöperatiestructuur daarbij hinderlijk, vandaar dat die aangepakt wordt. Ook zal wellicht het aantal fte’s een factor zijn die binnen bepaalde perken moet zijn. Er is nu geen bestuursvoorzitter, dus kan daar makkelijk voor worden gezorgd. Het lijkt wel geregisseerd. Hoe omgegaan zal worden met de enorme onderwaterportefeuille en de betalingsachterstanden zal me een raadsel zijn.

  Grappig is wel dat wanneer het een staatsbank wordt en de onderwaterwoners uiteindelijk worden onteigend door een rentestijging en zij hun ex-koophut vervolgens kunnen huren van de bank, de staat meteen de grootste sociale woco in de geschiedenis heeft gecreëerd 😀

 232. Dirk says:

  Steven: Je kan ook olie sparen (gevaarlijk) of graan (wordt door muizen opgevreten of rot)

  Maar makkelijk mee te nemem is gewoon edelmetaal: het betaalmiddel van de afgelopen 5000 jaar.

  Ik begrijp je beredenering, maar om een lang verhaal kort te houden, wat is er als er een oorlog uitbreekt nu echt veel waard?
  Dat is Alcohol.

  Dat betaalmiddel goud, is geen betaalmiddel, iets wordt gekocht met geld, dat geld proberen ze te krijgen door mensen in zaken te luizen zoals goud/zilver, aandelen/obligaties en noem maar op, niets anders om dat geld te pakken kunnen krijgen, want daar kan dat huis en die auto van gekocht worden.
  Dat huis en die auto kun je natuurlijk ook wel met goud kopen d.m.v. het te verkopen en er geld voor terug te krijgen, maar je hebt het dus gekocht met geld en je moet het dus weer verkopen voor geld anders no deal.

 233. Stoelgang says:

  Latida,

  Complimenten voor je roundup en de eerdere reeks berichten Latida. Het beeld is helder. Ik moet zeggen dat, zelfs als je net als ikzelf dit verloop verwacht en verwacht dat er barre tijden aankomen, het toch een heftige aanblik is om ZOVEEL negatieve lichtpuntjes op een hoop te zien. De paniekfase en de versnelling down is aangetreden 🙂

 234. Stoelgang says:

  Latida:
  Kijk nou, wie zal de mysterieuze superbeegger in de rabobank zijn..

  “Een anonieme superbelegger heeft voor meer dan een miljard aan Rabo ledencertificaten gekocht, nog voor dat deze ook voor niet-leden beschikbaar leken te zijn.”

  ftm.nl/exclusive/d…erbelegger-rabobank/

  De zus van Gerrit Zalm?

 235. NewKidInTown says:

  Bubbelonia:
  Als je nou bij de Rabo werkte, en zo’n extreem goedkoop bankmedewerker-rentetarief op je hypo had. En nu wordt je ontslagen. Houd je dan die voordelige hypo(rente), of moet je ineens het volle pond gaan betalen? Weet iemand dat?

  Gingen ze in het verleden “soepel” mee om, maar binnen een 1,5 jaar zit je op “extern” tarief. Maar dan zit je natuurlijk allang bij een andere bank want die zitten te springen om ex-Rabomedewerkers 😉

 236. svg says:

  Grappig is wel dat wanneer het een staatsbank wordt en de onderwaterwoners uiteindelijk worden onteigend door een rentestijging en zij hun ex-koophut vervolgens kunnen huren van de bank, de staat meteen de grootste sociale woco in de geschiedenis heeft gecreëerd

  Ha,Ha, ja inderdaad!

 237. eric406 says:

  Bubbelonia:
  En dan lees ik daarna weer één of ander stuk propaganda van de NVM, en dan zinkt de moed me weer in de schoenen. Dus, mocht ik over een jaartje of wat een huis kopen, op zoek naar een niet-NVM makelaar dus.

  Dat valt me dan weer van je tegen, dat je voor de aankoop van een huis naar een makelaar gaat. Als je ze ergens niet voor nodig hebt, is het om een huis te kopen.
  Je koopt toch ook geen tweedehands auto met een willekeurige autohandelaar als adviseur??

 238. Bubbelonia says:

  eric406,

  Goed punt. Tegen die tijd ga ik zeker kijken of ik het zelf kan. Om een kwalitatieve inschatting van een pand te maken hoef heb ik inderdaad geen makelaar nodig, want het stikt van de architecten en bouwkundigen in mijn vriendenkring. Daarvan weet ik 100% zeker dat ze me de waarheid vertellen. Maar ik ben heus niet te beroerd om iemand te betalen als die me ergens écht mee helpt, en dat geldt ook voor een makelaar. Mits ik écht iets aan hem/haar heb natuurlijk!

 239. mafketell says:

  EZ Banken, rem op de groei ?

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1392531

  Ponzi polder, ik bleef er gewoon in ….. 🙂

 240. mafketell says:

  De nieuwe WOZ beschikking is weer binnen voor 2014, vorig jaar met 31.1% eraf en nu weer 2.5% ( waardepeildatum 1-1-2013, loopt nog een jaar achter ) eraf ………. er blijft zowat nikx van over, van de waarde van het huis ……… van 174k op de top naar 110k nu, een daling van 36% ……. tot vandaag …… en de crisis is nog niet eens begonnen ……. moet maar gauw weer eens wat gaan aflossen 🙂

 241. mafketell says:

  Tja, in mijn huis zitten ook scheuren, en de voordeur kan je soms ook niet uit of in, en de meterkastdeur kan nu helemaal niet meer open, moet je eerst een breekijzer lenen om de standen op te nemen ….. Hier in de straat wordt er nu veel afgebroken, en het gekke is …… het meeste komt houtbouw er voor in de plaats, met een stenen voorgevel, want de oude gevel moet blijven staan, dat dan weer wel, oude huizen 125 jaar oud ? …… maar sommigen bouwen aan de binnenkant weer een heel nieuw huis……. heel verschillend ……. geen peil op te trekken …..

  Toezichthouder bevingen gevaar voor stad Grunn …… nikx nieuws onder de zon duzzzzzz

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/24/toezichthouder-bevingen-gevaar-voor-stad-groningen/

 242. koopeenhuurslaaf says:

  Groei anno 2014: De huurwoningen-vooraad laten krimpen om mensen die van de bank huren te beschermen. Waar afbraak het nieuwe bouwen is. Te beginnen in Zuid Nederland waar schandalen met corrupte en incompetente bestuurders, doorgaans van VVD huize, het afgelopen jaar steeds vaker het nieuws haalden. Hoe kan het ook anders.

  De huurder al Guinee Pig.
  Onderzoek Boelhouwer uit ’93
  Wonen in groeikernen: segregatie of stille armoede? De woonuitgavenontwikkeling in de periode 1992-2000

  ‘Op basis van de forse huurverhogingen van de afgelopen jaren, de specifieke huuropbouw in een aantal groeikernen en de naderende IHS-discussie heeft het Onderzoeksinstituut OTB mede op verzoek van de betrokken groeikernen een vervolgonderzoek uitgevoerd om de resultaten uit de SEV -studie te actualiseren en
  meer specifiek de positie van de minima in de groeikernen nu en in de toekomst te kunnen vaststellen’

  Wie werd er beter van?
  De huurders? SEV een geslaagd experiment?

  De handreiking woonvaardigheden 2012 van dezelfde club kan ook gevoeglijk de prullenbak in bij de huidige afbraakformules zoals deze er een van is die geformuleerd wordt als het zotte ‘marktspanning’ (het is alweer bijna carnaval!).
  Het huidige woonbeleid is immers 1 grote handleiding huurders van de bank de hand boven het hoofd te houden en de gestegen woonkosten voor huurders komen van een onzichtbare hand die flink geëxperimenteerd heeft. Wat is het toch fijn geen lijfeigene,
  maar een eigenaar te zijn…

  Experiment? Er gaan geruchten dat in Limburg lieden met voorkennis de locatie van grote hoeveelheden zwart geld proberen te achterhalen naar aanleiding van een andere oude wijk die eerder werd opgeknapt en waarvan de huurhuizen eveneens gesloopt werden …

  ‘In de Tilburgse wijk Broekhoven regende het maandagmiddag briefjes van 100 dollar. Naar verluidt 2,3 miljoen dollar.’
  Broekhoven, Tilburg Sept. 2013 (embedded video)
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/199126962/Dollars+graaien+in+Tilburg+is+leuk,+maar+wat+kun+je+ermee+.aspx

 243. mafketell says:

  En dan dit nog …… geniet van het leven zolang het nog kan 🙂 🙂

  De top 5 redenen voor spijt op sterfbed ………

  http://www.ahealthylife.nl/verpleegkundige-onthult-top-5-redenen-voor-spijt-van-mensen-op-hun-sterfbed/

 244. koopeenhuurslaaf says:

  mafketell,

  mafketell: geniet van het leven zolang het nog kan 🙂 🙂

  Een fucking Cruise voor de hele familie 🙂 😛

  Ik wou dat ik meer had kunnen lenen voor mijn uitvaart staat er niet bij.

 245. mafketell says:

  Ondertussen in Ierland.

  A FAMILY with massive borrowings has become the first in the country to get mortgage and other debts written off under a new personal insolvency regime.

  http://www.independent.ie/irish-news/family-with-600000-debt-first-to-get-writeoff-deal-29949084.html

  En dan de comments …………

 246. mafketell says:

  En alweer het woord deflatie ….

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22241993/__Deflatie_ligt_op_de_loer__.html

  We hebben recht op deflatie 🙂

 247. mafketell says:

  De stand van het land, wat gek, hij stond eerst positief, maar nu ineens pardoes niet meer

  http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/12/svn-jan-2014.png

 248. Dirk says:

  mafketell: We hebben recht op deflatie 🙂

  Door al die inflatie leek het erop dat schulden afnamen, maar het tegendeel heeft zich bewezen, het zorgde er voor dat er meer en meer schulden bij kwamen, ook hier zal nu is een correctie in moeten gaan komen, defaltie is niet slecht zoals ze ons weer eens doen laten geloven, stel je voor dat de koopkracht is wat zal gaan verbeteren, dat mag natuurlijk niet!

 249. Steven says:

  mafketell,

  Tja. Ondertussen maar weer wat bezuinigingen gedaan: zit nu bij Telfort (je weet wel: van die reclame met die ex-miljonair in Bijlmerflat). Het sim-only abonnement werkt nog steeds prima en als de telefoon kapot gaat, koop ik gewoon iets goedkoops. Ook overgestapt van energiemaatschappij. Goede doelen doe ik maar even niet aan en die lotto uiteraard ook weg. Bij nog verdere huurverhogingen maar weer zien waar we dan weer op moeten knibbelen, maar een huis kopen? Nee hoor. Probeer ook gewoon als een soort sport er elke maand beter voor te staan als de maand er voor. Zou toch bijna komisch zijn straks dat alles goedkoper (deflatie) wordt behalve de huren?

 250. Dirk says:

  Steven: als de telefoon kapot gaat, koop ik gewoon iets goedkoops

  Bij de Aldi hebben ze soms ook best leuke dingen 😉

 251. Steven says:

  Dirk,

  als je er mee kan bellen en internetten vind ik het genoeg.

 252. tufkaj says:

  mafketell:
  Bovenstaand artikel
  Admin en TufkajCopyright ? :-)

  Onder het mom van ‘investeren’, een belastingtechnisch staatssloopfonds creëren ?Het koopkrachtplaatje zal er niet beter van worden, eerder slechter ;) Met zulke maatregelen is de NL niet meer te redden . EN de oekoenomie kapot EN de zeepbel loopt steeds harder leeg ……. wat een prutsers …….

  Copyright? spread the word 😉 http://sargasso.nl/rijksbijdrage-voor-sloop-huurwoningen/

  Misschien iets teveel characters uit BB stuk, dat zou kunnen. Maar vind het zelf wel aardig binnen de perken blijven eigenlijk.

 253. Dirk says:

  Je kan ook een Roemeen vragen, de meesten betalen in Nederland nergens voor, trekken hele winkels leeg 🙂

 254. mafketell says:

  tufkaj,

  Admin moet jou als bron vermelden ….. hoeft niet natuurlijk, maar is wel beter voor jou 🙂 Je staat er niet bij …….. deze bedoel ik 🙂 http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/01/23/limburgse-corporaties-krijgen-rijksbijdrage-voor-sloop-sociale-huurwoningen/

 255. Steven says:

  Overigens leuke tip.: Ik wilde eigenlijk een HD tv kopen, maar dat is helemaal niet nodig: Ik heb dat tv kastje van telfort aangesloten op een wat groot uitgevallen monitor via HDMI en dat geeft echt verbluffend goed beeld. Maar goed: als ze elke keer de huren boven inflatie blijven verhogen dan houdt het besparen een keer op: dan moet ik kleiner gaan wonen of emigreren, maar nu kopen met 1000 euro prijsdaling per maand doe ik echt niet.

 256. tufkaj says:

  mafketell:
  tufkaj,

  Admin moet jou als bron vermelden ….. hoeft niet natuurlijk, maar is wel beter voor jou:-)Je staat er niet bij …….. deze bedoel ik :-) woningmarktcijfers…ociale-huurwoningen/

  Ik had hem zelf neergezet 😉

  (krijg nu dus ook bij ie-de-re reactie een mailtje dat er gereageerd is 😛 fijn.

 257. mafketell says:

  mafketell,

  Nou ja ik bedoel maar, het blad dat niet genoemd mag worden zou nu al een claim hebben neergelegd, en het blog laten sluiten ……. niet doen hoor 😉

 258. mafketell says:

  Ah, je zit achter het dashboard ? Fijn 🙂 Dacht ik al …….

 259. mafketell says:

  Steven, deflatie is zóóó leuk, elke euro die je in de portemonnee laat zitten wordt meer waard …….., maar als je schulden hebt is het niet zo leuk, die groeien zelfs, daarom wil nu niemand deflatie, maar deflatie overkomt je ………, daar helpt geen lieve moedertje aan ………

 260. Dirk says:

  Steven: Overigens leuke tip.: Ik wilde eigenlijk een HD tv kopen, maar dat is helemaal niet nodig: Ik heb dat tv kastje van telfort aangesloten op een wat groot uitgevallen monitor via HDMI en dat geeft echt verbluffend goed beeld

  🙂

  Steven: Maar goed: als ze elke keer de huren boven inflatie blijven verhogen dan houdt het besparen een keer op

  De VVD heeft ons veel bezuinigen laten ontdekken om weer is wat goedkoper te kunnen leven, bedankt VVD! 😉

  Steven: maar nu kopen met 1000 euro prijsdaling per maand doe ik echt niet.

  Mijn idee, plus die 900 euro die de bank ook nog eens had willen hebben, dat pak ik toch maar mooi even mee 🙂

  mafketell: Nou ja ik bedoel maar, het blad dat niet genoemd mag worden zou nu al een claim hebben neergelegd, en het blog laten sluiten ……. niet doen hoor 😉

  Haha, ik weet niet waar jullie het allemaal over hebben, maar op een forum werkt Copyright volgens mij iets anders, volgens mij kunnen ze daar niet zoveel aan doen 😉

 261. Dirk says:

  mafketell: maar als je schulden hebt is het niet zo leuk

  Maarja, na al die jaren inflatie, hadden ze ook wel eens kunnen bedenken dat dit ook wel eens afgelopen kon zijn.
  Net zoals de huizenmarkt, toen het goed ging, hoorde je niemand erover 😉

 262. mafketell says:
 263. Dirk says:

  Flip!
  Geenstijl geeft al aandacht hieraan!
  Also Bad Avertisement is good Advertisement! 😉

 264. Dirk says:

  Gratis reclame! goed gedaan jongens! 🙂

 265. mafketell says:

  Nou ja, nog een Grunniger, hij 7.3 eraf van de WOZ en ik 2.5 dat is toch weer gek …….

  Eduard Ridder ‏@knightuutstad 3 uur

  Van 1-1-12 tot 1-1-13 7,3% aan waarde verloren volgens WOZ-beschikking. Daar gaat het #consumentenvertrouwen weer. #woningmarkt

 266. Dirk says:

  Kan niet wachten tot maandag, Keer de Kort iedere werkdag om 11.45 uur! 🙂

 267. mafketell says:

  Gemist ? Nog 19% moet van de koopprijs van de woningen af ….. over zandkastelen gesproken 🙂 ….. The Economist …… en dan zitten we op Maartjes forecast ….. en dan nog 10 te gaan van de BIS forecast ….. wat zal het worden ?

  http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21592646-monetary-policy-may-call-end-house-price-party-castles-made-sand

 268. Dirk says:

  Maartje Martens was nog positief denk ik 🙂

 269. mafketell says:

  Dirk: Maartje Martens was nog positief denk ik 🙂

  Tja …….. was deze vergeten 🙂 een beetje dom ….
  60% eraf ……

  http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/1563.html

 270. Dirk says:

  Eén ding is zeker, de huizenprijsdaling is nog maar net opgang gekomen, the BigBang is gaande 🙂
  tegen de 10% daling dit jaar zit er wel aan te komen, geen loonontwikkeling, hoge werkloosheid, teveel BKR noteringen, een tot het meest dieptje punt gezakte vertrouwen en een te verwaarloze tot geen economische groei.

 271. mafketell says:

  Dirk,

  U beschrijft ‘ the perfect storm ‘

 272. Apekool says:

  mafketell:
  Ondertussen in Ierland.

  A FAMILY with massive borrowings has become the first in the country to get mortgage and other debts written off under a new personal insolvency regime.

  independent.ie/iri…f-deal-29949084.html

  En dan de comments …………

  Als ik dit zo lees dan komt die familie er wel erg genadig af – eerst jezelf willens en wetens volpompen met schuld op 3(!) huizen voor speculatie + allerlei consumptie, en dan uiteindelijk er nog een mogen houden ook nadat de boel ploft.

 273. Dirk says:

  Als de PVDA echt iets voor z’n kiezers had willen doen, dan had het dit kabinet moeten laten vallen, afpraak of geen afspraak om de regeerperiode tot het eind af te maken, zulke afspraken moet je met dit wanbeleid laten vallen.

 274. Dirk says:

  mafketell: U beschrijft ‘ the perfect storm ‘

  Ik had hetzelf niet beter kunnen omschrijven 🙂

 275. jodha says:

  Een vorig artikel sprak een van jullie over een ‘onthechtend’ gevoel bij de censuur in comments op nu.nl. Als ik nu lees hoe mensen steeds verder in de schulden worden gedwongen (limburg brengt netto de prijzen omhoog in tijd van deflatie) bekomt mij een destabiliserend gevoel omdat de hagenaars ook niet gek zijn en derhalve bewust aansturen op een failliet van een groot deel van de bevolking. Het is precies wat Jefferson indertijd zie over de werkwijze van centrale banken. Mullins schrijft in zijn boekje ‘the secrets of the federal reserve’ hoe de fed is opgezet, en hoe deze regeert. De centrale banken in Europa hebben een soortgelijk speelveld, incluis de dnb N.V.
  Waar het heen kan gaan? Iedereen heeft straks schuld, geen bezit. Vervolgens leeft iedereen op leningen: 1 voor je huis, 1 voor je vervoer, 1 voor eten, 1 voor zorg, en als je het heel erg goed doet, ook nog voor vakantie. Enkel nog leningen met een ‘destination clause’, ofwel ‘bonnen’. De natte droom van de fascisten in de staat der nederlanden. Wie is ook al weer de baas van de NL regering?

 276. Steven says:

  ach gewoon: na enorme stijgingen komen enorme dalingen. Bij aandelen en zo heb je het ook. niks nieuws.

 277. Dirk says:

  Al die afspraken die de VVD en de PVDA maakten, kwamen ze toch al niet na, dus waarom de afspraak om de regeerperiode te blijven zitten dan wel nakomen?!

 278. Steven says:

  Bij de huizenprijzen had je helaas dat het systeem zich aan die idiote stijgingen ging aanpassen. Wat je nu ziet is dat ze het bij de daling weer doen, maar in een wat langzamere mate. Het resultaat is gewoon het zelfde: what goes up must come down!

 279. Dirk says:

  jodha: en als je het heel erg goed doet, ook nog voor vakantie

  Er zal nog wel een subsidie komen als de vakantie in eigen land zal plaatsvinden.

 280. Steven says:

  klok, klok… ik drink weer te veel: tot maandag of zo.

 281. Dirk says:

  Dit relatiegeschenk maar niet doen 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=vtK9CuIb9Aw

 282. Frans says:

  jodha: Wie is ook al weer de baas van de NL regering?

  The fucking banksters. (and the jesuits)

 283. Adamus says:

  Stoelgang: Ze zijn de Rabobank misschien wel aan het klaarmaken voor nationalisatie. Wellicht is de coöperatiestructuur daarbij hinderlijk, vandaar dat die aangepakt wordt.

  Zoiets heb ik ook gedacht. Er wordt een kink in de kabel gecreëerd om ABN niet naar de beurs te laten gaan. Zalm als interimmer 😉

 284. Adamus says:

  Dirk: Ik begrijp je beredenering, maar om een lang verhaal kort te houden, wat is er als er een oorlog uitbreekt nu echt veel waard?
  Dat is Alcohol.

  Dat betaalmiddel goud, is geen betaalmiddel, iets wordt gekocht met geld, dat geld proberen ze te krijgen door mensen in zaken te luizen zoals goud/zilver, aandelen/obligaties en noem maar op, niets anders om dat geld te pakken kunnen krijgen, want daar kan dat huis en die auto van gekocht worden.
  Dat huis en die auto kun je natuurlijk ook wel met goud kopen d.m.v. het te verkopen en er geld voor terug te krijgen, maar je hebt het dus gekocht met geld en je moet het dus weer verkopen voor geld anders no deal.

  Jij snapt helemaal niks van “geld”. 🙂

 285. Cartoonist says:

  Frans: jodha: Wie is ook al weer de baas van de NL regering?

  The fucking banksters. (and the jesuits)

  Vlak ook Kim Jung Wim-Alex en zijn goddelijke Bilderberg-familie niet uit.

 286. Frans says:

  Cartoonist: Vlak ook Kim Jung Wim-Alex en zijn goddelijke Bilderberg-familie niet uit.

  Yep!

 287. Latida says:

  Het schijnt bij de rabo een machtstrijd te zijn tussen het hoofdkantoor en de bijkantoren. Dus ik stel me daar zo bij voor dat al die bijkantoren zo hun eigen zonnekoningkjes hebben die nauwelijks te managen zijn vanuit het hoofdkantoor. Juist ook op die bijkantoren is de vraag wat er daar allemaal onder de pet wordt gehouden. Vooral het woordje compliance zal wel gevoelig liggen, omdat daar op lokaal niveau uiteraard de relaties zijn met de klanten tegenover een hoofdkantoor dat transparantie eist en alles centraal wil besturen. Aan de Andere kant zal er op de koninkrijkjes van de bijkantoren na de LIBOR-fraude ook het nodige wantrouwen en kritiek op dat hoofdkantoor zijn ontstaan. Zo erg erg zelfs dat Moerland en Schat zijn opgestapt, en de VS. drie handelaren voor het gerecht worden gesleept. En nu dus niet minder dan tweeduizend mensen eruit op het hoofdkantoor, een Blackrock hedge fund dat ineens een miljard aan ledencertificaten koopt, maar namens wie? En dat terwijl er al aangekondigd was dat er 8000 mensen uitmoeten en talloze bijkantoren moeten sluiten. Het drama en de paniek is bij de Rabobank al lang begonnen, er ligt een boete op tafel van meer dan 700 miljoen, en ze vechten elkaar daar zo te zien de tent uit. Was het niet advokaat Spong die het aanmerkte als criminele organisatie en voornemens was een rechtszaak namens gedupeerden aan te spannen vanwege de LIBOR fraude waarmee volgens hem duizenden miljarden gemoeid zijn? Is de rabo nog wel solvabel te houden als ze niet meer op de inkomsten van LIBOR fraude kunnen rekenen? Is dat de reden dat juist nu de ledencertificaten naar de beurs gaan? Wie zat er achter de mysterieuze miljard investering die BR namens iemand daarin heeft gedaan? Hoeveel staat de hypothekenportefeuille onder water en heeft het hoofdkantoor daar wel voldoende zicht op? Zal dit alles nog wel doorgelicht worden tijdens de stress test van de ECB nu die regels weer versoepeld zijn? Zijn er dingen die bijkantoren voor het hoofdkantoor onder de pet houden en andersom?

  Herinneren we ons de snelheid waarmee onverwachte wendingen plaatsvonden bij de staatsinterventies bij ABNAMRO, ING, SNS, DSB? Dat zijn vier banken waar de poep op de ventilator terecht kwam, en nu is de vraag: wie garandeert dat de Rabobank niet omvalt?

  Het antwoord is simpel: De nederlandse belastingbetaler. Het is dus te hopen dat ze hun zaakjes voldoende op orde hebben, maar ik zou mijn hand er niet voor in het durven steken. Blijkbaar is die organsatie zo wijd vertakt dat er maar moeilijk grip op het eigen personeel gehouden kan worden door het bestuur. Verder is het natuurlijk ook een internationale bank, en ook de mensen op buitenlandse locaties zullen wel moeite hebben met de typisch nederlanse kantoorcultuur. Lijkt me in ieder geval geen pretje daar op dit moment, en het zou echt heel slecht zijn voor Nederland als de rabo nu verder in de problemen komt. Ik hoop van niet, maar het rommelt daar, en dat is reden tot ongerustheid.

 288. Maria says:

  Latida,

  En wat dacht je van het terugbetalen van de gelden die zij in 2008/2009 van de FED geleend hebben tegen een zeer aantrekkelijke rente?

 289. mafketell says:

  En wie komen we tegen op biflatie.nl ? Jawel onze Snork 🙂 zó leuk ……..

  http://biflatie.nl/artikelen/eurocrisis/crisis-europa-nog-niet-voorbij/

 290. mafketell says:

  Latida: maar het rommelt daar

  Het rommelt overal ……..

  A welcome burst of new thinking on financial regulation http://econ.st/19UzGPX

 291. Latida says:

  Inon,

  Maria:
  Latida,

  En wat dacht je van het terugbetalen van de gelden die zij in 2008/2009 van de FED geleend hebben tegen een zeer aantrekkelijke rente?

  Nergens meer iets over gelezen!

 292. Wie says:

  Doorstartplan van de failliete BV Nederland:

  1) Regering moet vallen

  2) HRA beperken tot het bedrag van NHG. Voor 2014 is dat dus 290.000 euro. NHG in 10 jaar afbouwen en dan opheffen. Na 10 jaar dus geen HRA en NHG meer.

  3) Inkomsten belasting naar 3 schijven. Schijf 1 (- tot modaal ) 25%, schijf 2 ( modaal tot 3xmodaal ) 33%, schijf 3 ( 3xmodaal en hoger ) 50%

  4) Wie een uitkering (WW, WAO, Bijstand, etc.) geniet van de staat is in dienst van de staat. In Nederland ligt overal troep. Iedereen kan opruimen of schoonmaken. Niet willen werken is geen uitkering.

  5) Oplichting keihard aanpakken. Nederland is een paradijs geworden voor oplichters.

  6) Geen banken meer redden. Laat de nederlandse commerciële banken omvallen. De spaartegoeden van burgers bij nederlandse banken garanderen tot 21.000 euro i.p.v. 100.000 euro (depositogarantiestelsel). Niet de bank redden maar de burger.

  7) De taboe in de zorg doorbreken. Zorg kost veel geld dat er niet meer is. Zorg toepassen alleen indien noodzakelijk. Ouderenzorg herzien. Gezonde levensstijl belonen. Ongezonde levensstijl afstraffen.

  8) Pensioenstelsel hervormen of afschaffen. AOW en collectieve pensioenen werken niet meer. Door vergrijzing en hogere levensverwachting werkt het huidige pensioenstelsel niet meer. De huidige gepensioneerden moeten gekort worden. Hun pensioenbijdrage in het verleden dekt niet meer de claim die zij op het stelsel doen. Het respectloze en soms onnozele gedrag van ouderen naar jongeren over dit onderwerp is de grootste bedrijging van de maatschappij op dit moment.

  9) Kiesstelsel moet veranderen. Huidige democratie werkt niet meer. Moet naar 1 regeringspartij i.p.v. een coalitie waarbij het volk immer de macht heeft de regering te kunnen laten vallen d.m.v. een referendum.

  10) Hondenpoep aanpakken. Nederland is één grote uitlaatplek. Overal poep op de stoep. Hondenbelasting afschaffen maar boetes voor poepen op straat verhogen en nog belangrijker, ook echt opleggen. Mensen aanspreken op hun gedrag moet kunnen.

  11) Flitspalen alleen bij scholen en overige gevaarlijke punten. Mobiel flitsen afschaffen. Te hardrijders meteen aanhouden en beboeten. Trajectcontrolle prima indien het systeem 100% werkt.

  12) Politie hervormen. Veel meer blauw (misschien tijd voor nieuw zwart pak dat veel meer gezag uitstraalt) op straat en niet achter een boom. De politie spreek je aan met u en de politie zelf spreekt ook iedereen boven de 18 aan met u. Schelden of niet meewerken betekent naar het bureau. Geen discussies op straat.

  13) Het leger hervormen. Het is momenteel een verlengstuk van de buitenlandse politiek geworden. De binnenlandse veiligheid is niet meer de hoofdtaak. De kerntaak moet weer terug naar de bescherming van het nederlandse luchtruim, land en wateren. Aanschaf van defensiematerieel moet daar op afgestemd worden. Niet om missies in Afghanistan of Mali te kunnen doen. Samenwerking tussen justitie en leger uitbreiden.

  14) Onderwijs hervormen. Geen leenstelsel. Studeren moet voor iedereen toegankelijk zijn. Studeren is werken aan de toekomst van iedereen en niet alleen die van jezelf. In het 1eerste jaar moet er de mogelijkheid zijn om te kunnen stoppen of te kunnen veranderen van studie zonder consequenties. Daarna is falen betalen.

  Wie weet ziet ons land er zo in de toekomst uit.

  Zou mooi zijn.

 293. Bubbelonia says:

  Wie: (misschien tijd voor nieuw zwart pak dat veel meer gezag uitstraalt)

  Respect moet je verdienen. Misschien is respectvol gedrag een beter idee. Ik ben mijn respect voor de popo grotendeels kwijt hoor. Een zwart pak gaat daar echt niet bij helpen

  Met de rest van je punten ben ik het ook grotendeels oneens, maar het wordt een te exponentieel lang verhaal, dus laat maar.

 294. Bubbelonia says:

  Voor iedereen die zin heeft om even hartelijk te lachen: http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3583087/2014/01/24/Gemeenteraad-verspert-verhoging-grondprijzen-in-zwakke-wijken.dhtml

  Complete denial van het échte probleem: Dat ál die grond gewoon 3x te duur is!

 295. Dirk says:

  Adamus: Jij snapt helemaal niks van “geld”. 🙂

  Ik heb me geld nog, terwijl menige die in aandelen/obligatie en noem maar op zijn gegaan, alles kwijt zijn 😉

 296. Adamus says:

  Frans: Yep!

  Zit jij in een ander werelddeel?

 297. Dirk says:

  Bubbelonia: Complete denial van het échte probleem: Dat ál die grond gewoon 3x te duur is!

  Op grond wordt 1300% winst gemaakt, huizen zijn niet eens belangerijk bij grondspeculanten, dat is bijzaak, daar gaat het helemaal niet om, terwijl hier toch nog iets van arbeid bij aan te pas komt, grondspeculaten zitten echt alleen maar op het gat en praten er 1300% bij en verder doen ze niets.

 298. Adamus says:

  Dirk: Ik heb me geld nog, terwijl menige die in aandelen/obligatie en noem maar op zijn gegaan, alles kwijt zijn

  Uitgeleend aan de bank 🙂

 299. Adamus says:

  , en nu is de vraag: wie garandeert dat de Rabobank niet omvalt?
  Het antwoord is simpel: De nederlandse belastingbetaler.

  En dat is dan weer prettig voor “dirk” 🙂

 300. Dirk says:

  Adamus: Uitgeleend aan de bank 🙂

  Ja.
  De bank heeft bij mij schuld 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*