Bank strenger voor jongeren

logo Nationale Hypotheek PasJongeren krijgen op de woningmarkt komende maanden bijna geen hypotheek meer. Aan starters zonder een vast arbeidscontract verstrekken veel banken volgend jaar geen lening meer. Door de financiële crisis gaat de kredietmarkt op slot voor risicogroepen, constateert financieel adviseur Nationale Hypotheek Pas (NHP), die hypotheekaanbiedingen vergelijkt.

Banken zien starters zoals de tienduizenden uitzendkrachten als een financieel risico, tenzij zij zelf veel spaargeld inbrengen.

De starters – jongeren en zestigplussers – krijgen door beperkingen die banken opleggen het volledig benodigde hypotheekbedrag niet meer. Dat betekent dat ze geen woning kunnen kopen.

BLG Hypotheken, onderdeel van SNS Bank, is de eerste verstrekker die sinds 15 december openlijk meldt jonge aanvragers tot 24 jaar per 1 januari geen volwaardige hypotheek te financieren.

„We zijn ertoe gedwongen door de kredietcrisis”, reageert BLG-zegsman Peter Jansen. „We moeten voorzichtiger worden, ook omdat we behoorlijk wat betalingsachterstanden onder jongeren constateren. Veel banken melden het niet op papier, maar weigeren de hypotheek nu wel. Wij zijn er eerlijk over. De markt is niet stabiel, iemand met een tijdelijk contract bij DAF krijgt dus geen hypotheek.” Vereniging Eigen Huis ziet dat jonge woningzoekers moeilijker leningen krijgen. „Mensen met twee inkomens, van wie er een geen vast inkomen heeft, dat was de eerste helft van dit jaar geen probleem”, aldus de zegsman. „Nu wel, al is de ene bank strenger dan de andere.”

Bouwsector

Veel banken vragen al meer rente. Voor starters loopt die zeer hoog op of de hypotheek wordt helemaal niet verstrekt, toont NHP.

„Dit is geen klein probleem: de starters behoren traditioneel tot de grootste groepen woningkopers”, zegt NHP-directeur Pieter Lijesen. „Deze hypothekenstop krijgt zware consequenties voor de economie: als starters op de woningmarkt wegblijven, worden aanzienlijk minder woningen verkocht, huizenprijzen zullen nog harder zakken. De markt valt verder stil, waardoor ook de bouwsector, en dus de hele economie, wordt geraakt.”

Het kabinet overweegt de overdrachtsbelasting, betaald over een verkochte woning, te verlagen en de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen om de huizenverkoop aan te jagen.

„Sympathiek, maar millimeterwerk”, reageert Lijesen. „Minister Bos moet de banken na de staatssteun dwingen meer krediet te verstrekken.”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars vindt het nog geen tijd voor paniek.

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with: , , , ,
13 comments on “Bank strenger voor jongeren
 1. xandr says:

  En wat gebeurt er als je een pyramide-spel sluit voor nieuwe spelers???

  Ik blijf bij 50%-80% eraf, zie ook Ruding vandaag in FD.

 2. Joop Kl. says:

  Zou tijd worden ook. Banken zouden zich moeten schamen. Ik zag de afgelopen jaren in mijn omgeving jonge stelletjes van begin 20 die zonder blikken of blozen een nieuwbouwhuis kochten voor 275-300K. Natuurlijk 125% aflossingsvrij en volledig gebaseerd op twee fulltime jobs. Geen bankier die hier een nacht slaap over heeft gelaten!

 3. Lex says:

  Dat strenger zijn hadden ze eens eerder moeten doen… Dan was de huidige bubbel ook grotendeels niet ontstaan.

  Het blijft overigens wel fascinerend hoe ontnuchterend zo’n leeglopende bubbel opeens kan werken op de betrokken partijen 😀

 4. Lex says:

  “De Nederlandse Vereniging van Makelaars vindt het nog geen tijd voor paniek.”

  Correctie: De Nederlandse Vereniging van Makelaars is achter de schermen ernstig in paniek, maar doet zijn best naar buiten toe te doen alsof er niets aan de hand is 😀

 5. Lex says:

  @Xandr: Met de prijsdaling van het Kadaster vandaag van 0,9% voor de maand november (dus eigenlijk september), denk ik dat je aardig in de goede richting zit en ik met mijn 40% te voorzichtig was.

  Een prijsdaling op jaarbasis van 11% zonder inflatie er nog bij en nog voordat de kredietcrisis en vooral economische crisis echt Nederland in zijn grip kreeg, is veelzeggend.

 6. satbuggy says:

  In mijn omgeving heb ik 2 stelletjes beiden zitten ze tussen het wal en het schip.

  Het ene stel heeft een koophuis twv 350.000 euro. en moet deze voor juni 2009 verkopen want het nwe huis word gebouwd en is dan klaar…..

  Deze huizen zijn beide in Amsterdam….

  Maar idd , ik denk dat de huizenprijzen met 50% zullen zakken.

  De vraag is nu , wat er gaat gebeuren met deze mensen?.

  Want 2 hypotheken betalen , van 2 kleine loontjes gaat niet lukken…

 7. johnny says:

  ik hoop dat dit geen leedvermaak is…

 8. satbuggy says:

  Nee zeker niet , zijn vrienden en familie van mij.

  En gun ze het allerbeste.

  Immers gaat het hun slecht , gaat het mij ook slecht.

 9. johnny says:

  ok prima.
  Ja er zijn nog steeds mensen die , als de 3 de wereldoorlog uitbreekt nog naar GTST gaan kijken…..evt. andere prijzen op termijn hadden we 10 jaar geleden al kunnen voorzien.

 10. Linda says:

  Hallo,
  Wij hebben afgelopen april ons huis verkocht in gelderland omdat ik heimwee had naar Limburg, binnen 6 weken was het verkocht, na 14 kijkers, een jaren 30 huis 2 onder 1 kap met een grote tuin, geheel opgeknapt.
  Ik zelf ben 31 en mijn man 38, we hebben nog geen kinderen, mijn man is internat.chauffeur, en ik parttime chauffeusse.
  Nu hebben we een huis op het oog waarvan de vraagprijs 350k.k was, deze is een paar weken ineens gedaald naar 298k.k
  nog steeds zijn we bang om er op in tegaan, het huis is nu met 15% gezakt, maar wat nu als ze vlak na ons besluit besluiten de hypotheekgarantie te verhogen, en de overdrachtsbelasting te verlagen? We praten hier wel over duizende keiharde euro’s.
  En wat als de huizenmarkt nog verder zakt? Eigenlijk weet je nooit of je er goed aan doet, wij twijfenen enorm.

 11. Bert says:

  @linda

  Gefeliciteerd met het verkopen van jullie eigen huis 😉

  Het is inderdaad erg moeilijk wat nu te doen in zo’n situatie.
  Ik weet niet hoe makkelijk jullie zijn, en of jullie de inboedel kwijt kunnen, maar als ik jullie was zou ik mooi iets gaan huren.
  Al is het een recreatiewoning.

  En dan eerst 2009 af gaan wachten.
  Het is naar mijn mening te onzeker waar dit heen gaat, en als het toch fout gaat dan hang je.

  En dan nog iets, je moet je afvragen hoe makkelijk je nu en aankomende periode een hypotheek af kan sluiten.

 12. Linda says:

  Hoi Bert,
  Haha je kunt gedachten lezen, we wonen sinds april in een tijdelijke bungalow gehuurd op een park, we hebben meer dan onze halve inboedel bij kennissen in de opslag,
  Maar het blijft spannend want straks wachten we telang en is het huis verkocht of de prijzen stijgen weer. Ik ben bang als we wachten op het uiterste dat je dan weer telaat bent en de prijzen stijgen. Wanneer is de goede tijd? Niemand weet dit.

 13. xandr says:

  @Linda: het is bijna onmogelijk om hier een goed advies te geven, het hangt van zoveel (prive) zaken af, die ik zeker niet op het internet zou zetten.

  Het gaat dan om dingen als – hoeveel geld heb je op de bank staan na de aankoop – hoe zeker is je baan, wil je wel/niet op korte termijn kinderen. Zoals gezegd: persoonlijke zaken.

  Zelf verwacht ik Grote Depressie 2.0, die wel enkele jaren zal duren. Werkloosheid richting 20%. Huizenprijzen zullen flink dalen, 50-80%, ook afhankelijk van hoe dicht ze bij potentieel werk zijn (ver=moeilijker). De handel en dus het vervoer zal het heel moeilijk krijgen. Zie bijvoorbeeld de Baltic Dry Index. En oplopende geopolitieke problemen (e.g. zie vooruitzicht van Rosenberg van Merrill Lynch voor 2009).

  Waarom zo somber? Veel te veel schulden bij mensen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*