‘Mexicaanse griep kan tot deflatie leiden’

Het risico bestaat dat de Mexicaanse griep tot deflatie leidt. Bovendien zou het wel eens langer kunnen gaan duren voordat er economisch herstel optreedt, stelt de Engelse economische denktank Oxford Economics.

Een pandemie raakt de wereldeconomie via vraag- en aanbodeffecten. Infectie en dood hebben tot gevolg dat minder werknemers aan de slag kunnen, waardoor het aanbod afneemt. De denktank gaat ervan uit dat iedere besmette werknemer gedurende twee weken niet kan werken. Doordat reizen niet langer mogelijk is, worden ondernemingen bovendien ernstig belemmerd in hun dagelijkse activiteiten.

Uit angst voor besmetting gaan mensen openbare gelegenheden, zoals bijvoorbeeld luchthavens, stations, winkels en bioscopen, mijden. Dat zou ernstige schade toebrengen aan de consumentenbestedingen.

Investeringen
Uit onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen zouden bedrijven weinig zin meer hebben om te investeren en krijgen financiële markten opnieuw een terugval te verwerken. “Tot nu toe zijn de sociale en economische gevolgen erg klein, maar als het aantal besmettingen sterk stijgt, moeten we rekening houden met behoorlijke kosten”, aldus de denktank.

Oxford Economics baseert zich bij de inschattingen van de gevolgen van een wereldwijde pandemie op vergelijkbare gevallen in het verleden. De uitbraak van SARS in 2003 bijvoorbeeld leidde tot een ineenstorting van het internationale reisverkeer tussen Aziatische landen en de rest van de wereld. Hong Kong kon op het hoogtepunt 60 procent minder toeristen verwelkomen dan normaal het geval was.

De verwachting is dat de pandemie in volle hevigheid toeslaat in de herfst, precies wanneer de economie weer een beetje zou moeten opkrabbelen.
Vanwege de Mexicaanse griep blijven huishoudens nog langer op hun geld zitten, in plaats van al hun uitgestelde aankopen en investeringen te gaan doen. Dat is een flinke domper voor de nog kwetsbare bedrijven en financiële instellingen.

Paniek
Eerder kwamen analisten van Moody’s Economy.com al met de voospelling dat de uitbraak van de Mexicaanse griep de fragiele tekenen van economisch herstel teniet kan doen. Zij tekenden daarbij aan dat de ernst van de effecten afhangt van het aantal doden dat de ziekte eist en de mate van paniek die er ontstaat.

“De uitbraak van de Mexicaanse griep kan handel en investeringen verstoren en de recessie voor onbepaalde tijd verergeren”, stelde Moody’s Economy.com in een analyse.

Er zijn echter ook bedrijven die garen spinnen bij de vrees voor de verspreiding van de Mexicaanse griep. Analisten verwachten dat enkele farmaciegiganten miljarden dollars aan extra omzet zullen draaien, dankzij overheidscontracten voor de productie van vaccins. Overheden zouden volgens investeringsbank JPMorgan ter waarde van zo’n 4,3 miljard dollar aan anti-griepmedicijnen hebben besteld. Het ziet ernaar uit dat concerns als GlaxoSmithKline, Roche en Sanofi-Aventis hier flink van zullen profiteren.

Nederland
Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken vindt dat werknemers die besmet zijn met het virus moeten thuisblijven om verspreiding te voorkomen. Werkgevers moeten optreden als het vermoeden bestaat dat een werknemer Mexicaanse griep heeft en deze naar huis sturen en de huisarts laten bellen.

Op dit moment neemt het aantal gevallen van Mexicaanse griep licht toe. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 211, eind vorige week waren dat er nog 175.

bron:  NUzakelijk

Historicus Eric Mecking heeft enkele jaren geleden zowel over deflatie als over griep een boek geschreven:

Drama van 1918, Over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin

Deflatie in aantocht, De historische achtergronden van de kredietcrisis en de komende grote depressie

Dagelijks schrijft hij ook over de griep op zijn blog

Share Button
Tagged with: ,
39 comments on “‘Mexicaanse griep kan tot deflatie leiden’
 1. chantal says:

  alles wat een massa doden of zieken veroorzaakt, zal invloed hebben op de huisprijsdalingen. Dus ook oorlog, milieu of natuurrampen, ziektes etc

 2. kees says:

  griephype.zeebel is toch een hoax.

  voer voor conspiracy aanhangers 😉
  http://www.youngagain.org/s25.html

 3. chantal says:

  “Uit angst voor besmetting gaan mensen openbare gelegenheden, zoals bijvoorbeeld luchthavens, stations, winkels en bioscopen, mijden. Dat zou ernstige schade toebrengen aan de consumentenbestedingen.”

  Waardoor de staat alsmaar meer moet bijspringen, alsmaar meer moet geld bijdrukken, waardoor er dus ook kans is op inflatie ipv deflatie…

 4. allert says:

  Met al die veel te dure reddingspogingen begin je te hopen op een niet af te remmen tegenslag voor de afdeling geldsmijten in kwadraat.
  @Dalen zet maar op die site!

 5. kees says:

  Voordeel is dat we geen kruiwagen meer nodig hebben, alles gaat via de bank.

 6. Niek says:

  @5:
  als ze dan maar tijdig de software zo aanpassen dat er een paar nullen achter ieder bedrag passen …

  Ik denk niet dat dit een hype is maar wel degelijk een potentiele ramp van grote omvang (met dank aan de bio-industrie die in NL en vele andere landen helaas boven de wet staat). Nu nog niet, maar na de zomer zou het wel eens uit de hand kunnen lopen en het is zeer de vraag of al die vaccins etc. gaan werken.

  Leuke site om verloop te volgen (en als je niks te doen hebt kun je alle comments gaan lezen):
  http://flutracker.rhizalabs.com/

 7. chantal says:

  @niek
  Ik vraag me af hoe die tracker werkt. De getallen die we daar zien zijn maar een fractie volgens mij. Bij ons in Belgie word het zelfs al niet meer bijgehouden hoeveel er de mexicaanse griep hebben.

 8. kees says:

  @7
  omdat het gewoon griep is misschien? Virus muteert etc. Hoeveel mensen gaan er dood aan de “gangbare” griep? Meer dan 1 pjr. in NL.

 9. kees says:

  Nu maar zorgen dat de griep geen vat krijgt op ons.

 10. Niek says:

  @7:
  wordt ergens uitgelegd, maar je hebt gelijk: waarschijnlijk wordt alleen het topje van de ijsberg geregistreerd. De recente sterke toename van aantal gevallen kan dus een gevolg zijn van beter opletten, of autoriteiten die eindelijk toegeven wat al lang bekend was.

  #8:
  het is absoluut géén ‘gewone’ griep, maar een gemuteerd virus afkomstig uit varkens (bio-industrie, Mexico/USA). Aan de griep gaan veel mensen dood, maar dat gaat dan vooral om zwakke personen die het laatste zetje krijgen; dat mag je dus niet vergelijken. Het verband is daar vooral statistisch. Aan dit varkensgriep virus gaan vooral jonge, gezonde mensen dood.

 11. michzelluf says:

  http://onlinejournal.com/artman/publish/article_4800.shtml

  dus daarom sta ik er niet van te kijken dat het virus door de media wordt opgeblazen en tegen ons is ingezet om een korte deflatoire periode te creëren voor het switch effect.

  911 is een inside job en ook aan dit virus zit een luchtje.

 12. Niek says:

  @11:
  mee eens dat de autoriteiten alles aangrijpen om de deflatie scare extra aan te zetten, zodat ze nog meer geld kunnen pompen zonder dat iemand protesteert.

  Maar deze varkensgriep is al lang in ontwikkeling, waarschijnlijk circuleert het virus al een jaar of tien op grote US pigfarms, en is het pas recent overgesprongen op mensen. Lijkt me geen geplande actie zo.

 13. michzelluf says:

  @ 12.Niek

  Het probleem is dat er een propaganda oorlog op gang is gekomen die zijn weerga niet kent…

  Er wordt zoveel gelogen en bedrogen en zoveel verdeel en heers gespeeld…

  Zoals ik al zei 911 is een inside job en onderzoek wordt geweigerd, omdat ze iets te verbergen hebben. Maar dat ‘verbergen’ is al bijna aan de oppervlakte.

  De CFR media zal het niet uitzenden en is totaal in de macht van de internationele bankiers…

  Wat je veel ziet in programma’s van CNBC en mensen die het fenomeen voorspeld hebben als heiligen worden binnengehaald door de mensen die hun woede niet kwijt kunnen (bv. Peter Schiff). Echter veel van deze helden vertellen maar GEDEELTELIJK de waarheid…
  Manipulatie vind op een doordacht hoog niveau plaats door de CFR.

  Je moet aan alles twijfelen, omdat daar HEEL VEEL reden toe is. Echter ik zou me niet druk maken en gewoon plezier maken…

 14. M says:

  Uche uche…

 15. M says:

  Overigens ben ik niet zonder meer overtuigd van het nut van de vaccins.

  Zo’n prik is medisch gezien ook niet het beste wat je kan overkomen.

 16. Okkie says:

  @Niek:
  Als je gelijk na diagnose tamiflu in je mik krijgt, valt het wel mee. Toevallig ken ik iemand die het gehad heeft en slechts een week thuis is geweest.

 17. Eric says:

  http://zaplog.nl/zaplog/article/meer_dan_98_van_de_influenza_a_h1n1_virussen_is_resistent_tegen_tamiflu#rss

  http://birdflu666.wordpress.com/

  In an AFP report dated July 15th, WHO’s Director-General Dr Margaret Chan appears to acknowledge that a “H1N1″ vaccine should be tested for safety before compelling billions of people around the world to take it or face criminal punishment.

  Dr Chan also mentions the requirement of “clinical trial data” to demonstate that any such vaccine really is safe, and acknowledges that accumulating such data can take as much as “two or three months.”

  This period of time is certainly longer than the five-day tests currently being planned – tests which do not even involve human subjects.

  But how credible is WHO when it is still pushing for vaccination at all, and when it has ceased to even collect data on the spread of the “pandemic”?

  —–

  There’s no vaccine, says WHO chief

  July 15 2009 at 10:16AM

  London – The world’s top health official cast doubt on Wednesday over plans to vaccinate millions of people against the “unstoppable” swine flu pandemic, saying immunisations would not be available for months.

  The comments by World Health Organisation chief Margaret Chan came as Australia reported a spike in cases and Argentina dramatically upped its toll of those killed by the virus from 94 to 137 over the last three days.

  Chan told the Guardian newspaper that a vaccine would not be available for several months, despite statements from health officials in Britain that the first stocks would start arriving in August.

  “There’s no vaccine. One should be available soon, in August. But having a vaccine available is not the same as having a vaccine that has proven safe,” Chan said.

  “Clinical trial data will not be available for another two to three months,” she added.

  With the global death toll from A(H1N1) now reaching at least 429, WHO director of vaccine research Marie-Paul Kieny had said Monday that a swine flu vaccine should be available as early as September.

  Chan’s comments cast doubt on plans announced by countries around the world to start vaccinating those most at risk of contracting swine flu as early as next month.

  Germany said it envisioned having to order some 25 million doses of a vaccine now under development to immunise nearly a third of its population.

  Australia, the Asia-Pacific region’s worst-hit country, was bracing to immunise the entire population against swine flu and has already placed an advance order for 21 million courses of a vaccine.

 18. M says:

  Een mooi stukje over de klimaatwaanzin op dode boom.

  Hij pakt blijkbaar geen lange zinnen op hyperlinks.

 19. Klaas says:

  Grappig,

  Kop had ook kunnen zijn:
  “Mexicaanse griep kan tot inflatie leiden”

  Het kan allemaal …..

 20. Niek says:

  @16:
  helemaal mee eens
  @17:
  valt nog te bezien, er zijn al gevallen gerapporteerd waarbij Tamiflu helemaal niet hielp. Misschien was die persoon zonder Tamiflu ook in een week weer beter geweest …
  @18:
  ben geen fan van WHO, maar ik het de indruk dat Chan helemaal gelijk heeft.

  @19:
  ik hoop dat je ook de achtergrond van de auteur weet?
  Die man is een beruchte manipulator die dweept met zijn (zeer kortstondige) bestaan in de milieubeweging, en betaald wordt door de olie industrie.

 21. Okkie says:

  @Niek:
  Waarschijnlijk bestaan er ook gevallen van de normale griep waarbij Tamiflu niets doet. Hoe kom je erbij dat er vooral jonge gezonde mensen aan de varkensgriep doodgaan? Ouderen en kinderen komen niet zo vaak in het buitenland en zullen het daarom minder snel oplopen zolang het in ons land om kleine aantallen gaat.

 22. M says:

  @Niek

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik de achtergrond van de auteur niet kende.

  Wel ben ik het eens met zijn stelling dat er schromelijk overdreven wordt over de klimaatverandering, en dat die verandering onterecht eenzijdig aan CO2 gekoppeld wordt (daar waren we het eerder al over eens).

  Aangezien de mensheid inmiddels op meerdere vlakken in zijn eigen stront begint te leven is het hoog tijd voor verandering van veel zaken. Overdrijven van de klimaatverandering ten gevolge van CO2 zorgt voor een onevenredige belangstelling en neemt zo aandacht weg bij zaken die eigenlijk niet zonder kunnen.

 23. M says:

  @Okkie

  Als je gelijk na diagnose tamiflu in je mik krijgt, valt het wel mee. Toevallig ken ik iemand die het gehad heeft en slechts een week thuis is geweest.

  Op zich interessant. Een vaccin is in principe een “lichte vorm” van de ziekte die wordt ingespoten zodat je lichaam antistoffen kan aanmaken.

  Als je de “echte ziekte” al hebt zou je misschien denken dat het weinig zinvol is ook de milde vorm van het vaccin er nog achteraan te gooien.

 24. M says:

  M heeft overigens niet al te veel medische scholing genoten…

 25. Okkie says:

  @M:
  Tamiflu is geen vaccin, ik weet niet hoe het precies werkt. Het is ook de vraag hoe de ziekte zich had verlopen zonder deze behandeling.

 26. Okkie says:

  @M nr.24:
  Volgens mij is het niet de insteek van Lomborg dat er meer naar andere milieuproblematiek moet worden gekeken. Zo snapt hij niet waarom mangrovenbossen behouden moeten blijven om maar een voorbeeld uit zijn artikelen te noemen.

 27. M says:

  @28

  Dan verschil ik toch van mening met de beste man. Dat is namelijk wel mijn insteek.

 28. Boefke says:

  stel, als wellicht, misschien….tja,

  Als mijn opa geen kullekke had wastie mijn oma. Ik vind het verhaal nogal over veel veronderstellingen gaan, waar je de uitkomst verre van zelf kan bepalen.

  Over ons heen laten komen en zien wat er gebeurt lijkt me hier het devies.

 29. allert says:

  Denk dat de fossiele brandstoffen eerder op zijn dan dat er 6m stijging van de waterspiegel plaats vind, als ik die cijfers over de spaanse griep lees in de link @2 (kees) denk ik waar hebben we het dan over. Hooguit vervelend als je of je omgeving het krijgt. maar dan is een pandemie dus nog maar 2.5% sterfgevallen.

 30. Wowly says:

  Die mexicaanse griep is vooral beangstigend voor virologen, omdat ze nog geen kant en klaar antwoord hebben en ze bang zijn voor een mutatie die ze dan te laat onder de knie krijgen. Vergis je ook niet in de lobby van de ANGST zoals die in de USA gebruikelijk is; het lijkt erop dat europa hetzelfde instrument gaat gebruiken…..wisten jullie dat er in NL per jaar 5000 doen zijn agv de griep in het algemeen?

  c’mon, relax man

 31. kees says:

  @32
  dan zou iedereen toch iemand moeten kennen die bezweken is.
  Leuk is ook dat het geen varkensgriep meer wordt genoemd, maar mexicaanse griep.

  ik zou me toch ook een beetje zorgen maken over mrsa; je maar in een ziekenhuis in de Achterhoek/Twente of de Peel terechtkomen met je open beenbreuk 🙁

 32. Niek says:

  @28:
  nogmaals, deze meneer is een spreekbuis voor het grootkapitaal. Hij wordt via zijn instituut betaald om allerlei informatie uit de milieuhoek te ‘ontzenuwen’, daarbij gebruik makend van zijn zogenaamde ervaring in de milieubeweging etc. De meeste artikelen zijn zeer kortzichtig en manipulatief van aard; ze spelen minstens zo goed op ‘onderbuik gevoelens’ als de campagnes van zijn tegenstanders. Ik vind het dan ook heel bedenkelijk dat NRC zijn artikel publiceert zonder wat over de achtergrond van de man te zeggen. Maarja, op dit soort punten kun je van NRC helaas ook niet beter verwachten.

  @31:
  2.5% sterfgevallen bij jonge mensen in de kracht van hun leven is genoeg om de wereldeconomie volledig te ontregelen. Dat is heel wat anders dan dat 0.1% van de zieken en bejaarden het laatste zetje krijgt. Niet dat jonge mensen per definitie meer waard zijn, maar ik denk dat je de ernst van de zaak niet in de gaten hebt.

  @32:
  5000 griep doden is onzin, dat mag je helemaal niet zo vergelijken. Het gaat daarbij om statistische doden, in vrijwel geen enkel geval is de griep daar de enige doodsoorzaak. Zie opmerking hierboven. En ‘nog’ geen kant en klaar antwoord is ook nogal suggesties, het zou best kunnen dat er helemaal geen goed antwoord komt. Het nut van Tamiflu is mogelijk beperkt, er is al resistentie vastgesteld; en van vaccins moet nog maar blijken dat ze werken en veilig zijn (hoevaak is er niet geschermd met een AIDS vaccin etc.?).

  @33:
  daaraan kun je zien hoe machtig de bioindustrie lobby in NL is. Zelfs in de VS heet het gewoon ‘swine flu’. Echt te gek voor woorden hoe hier de publieke opinie gemanipuleerd wordt. Deze ziekte komt regelrecht uit de bioindustrie; dat mag het publiek niet weten want dan zouden ze misschien een varkenslapje minder kunnen eten (maar wie nog steeds varkenslapjes eet die maakt zich m.i. nergens druk over, anders waren ze al lang op iets gezonders overgestapt).

  Diverse soorten van MRSA zijn trouwens een zeer succesvol exportprodukt van de Nederlandse bioindustrie. Tot in de VS hebben ze daar tegenwoordig last van, allemaal ‘Made in Holland’. Kunnen we trots op zijn 🙁

 33. kees says:

  Weten we trouwens dat de spenen van de melkkoe preventief behandeld worden met antibiotica?

 34. Niek says:

  #36:
  geen probleem, de AB zit ook al in het veevoer dus dat kan er nog wel bij …

  maar het blijft bizar als je ziet hoe moeilijk ze tegenwoordig doen over antibiotica gebruik bij mensen.

 35. kees says:

  @36
  resistentie. Je zou eens moeten weten hoeveel 70plussers al van dat spul in hun mik hebben gehad. De wachtkamers zitten vol met ouwevandagen en jongere hypochonders.

 36. M says:

  dan zou iedereen toch iemand moeten kennen die bezweken is.

  Bij 5000 doden zouden we – door het tot. bev. aant te delen door dat getal – moeten uitkomen op een “kennissenkring” van 3200.

  Sterfgevallen dragen doorgaans redelijk ver over sociale netwerken (uitzonderlijk nieuws doet dat vaker), maar met 3200 vind ik je stelling spannend worden. Zeker gezien een griepdode in oudere bevolkingsgroepen eigenlijk niet zo heel uitzonderlijk is (en dus niet zo ver “draagt” in het netwerk).

 37. M says:

  #38 Even als losse flodder, verder eens met #34, griepdoden zijn vaak een optelsom.

  Zo is ook het verhaal over de epidemie van 1918 niet helemaal zuiver op de graat; destijds had men net een wereldoorlog ondergaan. Weinig te eten, loopgraven etc, niet al te bevorderlijk voor de algemene gezondheid/weerstand dus. Een griepvirus werken zulke omstandigheden dan wel weer in de kaart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*