Andere spelregels door buy-to-let

In de decennia voor de kredietcrisis waren beschikbaarheid van krediet en de snelle toename van hypotheekschuld de drijvende kracht achter de alsmaar stijgende woningprijzen. Sinds kort zijn het de vermogende beleggers en investeerders die de dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen zijn gaan bepalen, kortweg aangeduid met buy-to-let. Deze nieuwe marktdynamiek heeft consequenties voor de overige spelers.

Download hier de presentatie

Nieuwe marktdynamieken worden nog onvoldoende erkend. De gangbare visies op recente woningmarktontwikkelingen leunen veelal op aannames gebaseerd op kenmerken van de woningmarkt van voor 2008. Zo worden stijgende woningprijzen en transacties direct gezien als marktherstel, terwijl er momenteel wellicht eerder sprake is van waardeherstel. Het aantal verkopen loopt immers terug en koopstarters haken steeds vaker af. De groei van het eigen woningbezit stagneert en loopt mogelijk zelfs terug. Een ander voorbeeld is de constatering van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huidige huisprijsstijgingen niet kredietgedreven zijn en daaruit concludeert dat nu geen sprake is van een bubbel. Ruime beschikbaarheid van krediet dreef woningprijzen inderdaad tot ongekende hoogte in de decennia voor 2008, maar is niet de enige factor bij de formatie van zeepbellen. Grote woningtekorten en de aantoonbare groei van vermogen van beleggers en investeerders in woningmarkten kunnen huisprijzen eveneens veel sneller doen kunnen aanjagen dan inkomens.

Huisvesting financialiseert met de groei van buy-to-let; dat betekent dat woningen steeds vaker beschouwd worden als een investering of belegging, in plaats van een betaalbare plek om te wonen. Deze nieuwe, in de steden vaak dominante rol van rendement zoekend vermogen, verandert de positie van koopstarters en doorstromers die voor financiering van een woningaankoop afhankelijk zijn van hypothecair krediet. Dit gaan we nader onderzoeken. U mag het zien als een begin van een analyse die vooralsnog hypothetisch van aard is en vraagt om nieuw onderzoek.

Verhuisladder, het begin en het einde

Vanaf medio jaren ‘90 nam de vraag naar koopwoningen toe door groei van bevolking, huishoudens en stijgende welvaart in combinatie met dalende rente en sterk verruimde leenvoorwaarden, terwijl het woningaanbod achterbleef. In Nederland leidde huisprijsinflatie in de jaren ‘90 tot twee binnen Europa unieke situaties. Allereerst is onze totale hypotheekschuld al jaren hoger dan ons bbp en behoort tot de hoogste van Europa. Daarnaast ontstond er een bijzondere dynamiek op de koopwoningmarkt gebaseerd op doorstroming, op een wooncarrière (‘verhuisladder’) binnen de koopwoningmarkt. Een dergelijke dynamiek zagen we tot dan alleen terug in Angelsaksische landen. In de meeste Europese landen was het kopen van een eigen woning een eenmalige investering waarvoor langere tijd -in een huurwoning- gespaard werd. In Nederland, daarentegen, begon de wooncarrière van de eigenaar-bewoner met een appartementje, dat dankzij stijgende woningprijzen spoedig ingeruild kon worden voor een grotere woning. Hypotheeklasten waren weliswaar hoog voor koopstarters, maar inflatie veranderde over-de-tophypotheken binnen enkele jaren in overwaarde. Woningeigenaren konden zo verder klimmen op de woningmarktladder.

Zonder een continue instroom van koopstarters, konden deze verhuisketens niet bestaan. Stijgende woningprijzen maakten het begin deze eeuw voor koopstarters steeds moeilijker om een voet op de ladder te krijgen. Starterwoningen werden alsmaar kleiner en duurder. De kredietcrisis bleek uiteindelijk de trigger. De woningmarktladder voor eigenaar-bewoners viel plat op de grond en ligt daar nog altijd. Woningprijzen daalden fors evenals woningverkopen. Een belangrijk deel van de huisprijzen bleek gebakken lucht en overwaarde enkel rijkdom op papieren.

Sinds 2014 stijgen woningprijzen weer en zagen we een sterke toename van het aantal transacties. De voor de jaren ‘90 en ‘00 kenmerkende combinatie van economische omstandigheden zijn nu echter volledig anders. Het herstel van de verhuisladder zoals we die voor 2008 kenden is daarom zeer onwaarschijnlijk. Inflatie is nu laag, de rente zal eerder stijgen dan dalen, reële inkomensgroei is er twee decennia al niet meer en blijft, evenals werkzekerheid, voor de toekomst ongewis. Dat woningprijzen na 2014 toch zijn gaan stijgen is in hoofdzaak te danken aan de nieuwe rol van een oude speler op de koopwoningmarkt. De particuliere belegger.

Lees verder op de site van: ruimteenwonen.nl

Share Button
Tagged with: ,
681 comments on “Andere spelregels door buy-to-let
  1. ecb says:

    Tijd om uit te stappen voor diegene die dat kunnen.

  2. maff says:

    Tryout
    Accountants waarschuwen voor ‘onvermijdelijk keerpunt’

    ‘Wonen krijgt steeds meer de status van beleggen’ https://www.vastgoedmarkt.nl/financieel/nieuws/2018/06/accountants-waarschuwen-voor-onvermijdelijk-keerpunt-101134288

    ps 🙂 house of cards http://wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/blogs/nakedpastor/files/2013/06/house-of-cards-550×550.jpg

  3. maff says:

    Huizen op all time high …

    ( En daar is ie weer, de Herengracht index )

    https://www.iex.nl/Column/279570/Huizen-op-all-time-high.aspx

    Zoek de verschillen 😉 https://biflatie.nl/wp-content/uploads/huizenprijzen-laatste-400-jaar.jpg

  4. maff says:

    Ik ga weer een post proberen 🙂

    Wat Nederland van de Amerikaanse huisuitzettingen kan leren

    https://www.socialevraagstukken.nl/recensie/wat-nederland-van-de-amerikaanse-huisuitzettingen-kan-leren/ Woningen zijn verworden tot handelswaar, verdienmodel en pinautomaat voor de bezittende klasse.

  5. ps says:

    maff, 🙂

    Die neus die pakt ons allemaal!
    https://pbs.twimg.com/media/Df-Pd7ZWsAcIAiA.jpg

  6. maff says:

    ‘Door onze hoge schulden zou een rentestijging van 1 procent de Nederlandse huizenprijzen met 19,6% doen dalen, werd onlangs becijferd.’

    Lange balansen door Dirk Bezemer 🙂

    https://www.groene.nl/artikel/lange-balansen

  7. Nico de Geit says:

    ‘Hoogste prijzen ooit, zelfs boven het niveau van 2008’ Maar op de een of andere manier wordt de inflatie vergeten. Sinds 2008 toch zo’n 15-19%.

  8. Nico de Geit says:

    maff: Zoek de verschillen

    Kijk naar de beweging in de grafiek rond 1730. Er zijn wat overeenkomsten met het heden.

  9. Nico de Geit says:

    maff: Huizen op all time high …

    Behalve als je corrigeert voor inflatie. Of als je kijkt naar het hogere segment.

  10. Nico de Geit says:

    maff: Woningen zijn verworden tot handelswaar, verdienmodel en pinautomaat voor de bezittende klasse.

    Hebben ze het over muppets die met geleend geld een veel te dure woning kopen en daar straks een mega-verlies op gaan lijden? Erger: veel muppets zullen in een neergaande economische spiraal hun werk kwijtraken of minder gaan verdienen.

  11. Nico de Geit says:

    ps: Die neus die pakt ons allemaal!

    Als je niet oplet wel ja. Ik ga er vanuit dat geld dat ik overmaak naar de belastingdienst nooit meer terug zie. Een goede reden dus om terughoudend te zijn met het betalen van belasting, uiteraard binnen het wettelijk kader.

  12. Nico de Geit says:

    Er kwam een man van de verzekeraar bij ons langs. Ik zie hem nog aan tafel zitten. In mijn naïviteit dacht ik: we gaan een oplossing zoeken. ‘Wat woont u hier nóg mooi,’ zei de man. Toen wist ik dat het misging. Soms droom ik ervan. Dan hoor ik die man het weer zeggen: ‘Wat woont u hier nóg mooi…’ Dan schiet ik wakker en echoot het door in mijn hoofd.

    Er waren geen inkomsten meer, alleen nog maar schulden. Ons huis werd met verlies verkocht en ineens waren wij, onze dochter van toen veertien en ons hondje, dakloos.”

    https://vrouw.nl/artikel/vrouw-magazine/54577/simone-en-willem-bol-raakten-dakloos-er-waren-alleen-nog-maar-schulden?utm_source=telegraaf.nl&utm_medium=widget&utm_campaign=https://www.telegraaf.nl/

  13. Arjan says:

    Nico de Geit: Maar op de een of andere manier wordt de inflatie vergeten. Sinds 2008 toch zo’n 15-19%.

    Toen de weer aangescherpte schenkingsvrijstelling geen effect bleek te hebben, buy-to-let minder invloed had dan gedacht, kwam je jarenlang kwam met die zeepbelgrafiek en dat gezwets over de return to normal aanzetten en nu dat verhaal ook al niet meer opgaat, begin je over huizen in het dure segment en de reële prijzen die nog onder het niveau van 2008 liggen. Ik ben benieuwd welk konijn je uit de hoed tovert als dat niveau ook wordt overschreden. Als dit forum dan nog bestaat…

  14. Nico de Geit says:

    Arjan: return to normal

    Daar zitten we nu. Er is tijd gekocht met goedkoop geleend geld. Het duurt lang allemaal. Gelukkig maar, want als de winter invalt, dat is echt niet leuk.

  15. Nico de Geit says:

    Arjan: begin je over huizen in het dure segment en de reële prijzen die nog onder het niveau van 2008 liggen

    Kijk eens in de Herengracht-index naar de periode rond 1730. Best interessant. Toen dachten ze vast ook dat the sky the limit was.

  16. Nico de Geit says:

    maff: Huizen op all time high …

    Zien ze echt de inflatie over het hoofd of ligt dat aan mij?

  17. Nico de Geit says:

    Arjan: dat gezwets (….) nu dat verhaal ook al niet meer opgaat

    Arme Arjan, zo blind en beperkt. Of gewoon een trol. Of allebei. En zeker een gefrustreerde huiseigenaar.

    Wel blijven Arjan. Dan zal je zien dat De Hoog-Verheven Geit altijd gelijk heeft.

  18. Arjan says:

    Nico de Geit: Er is tijd gekocht met goedkoop geleend geld.

    Er wordt altijd tijd gekocht met geleend geld 🙂

  19. Arjan says:

    Nico de Geit: En zeker een gefrustreerde huiseigenaar.

    Nico de Geit: Arme Arjan, zo blind en beperkt.

    Nico de Geit: Dan zal je zien dat De Hoog-Verheven Geit altijd gelijk heeft.

    In de psychologie hebben ze hier een naam voor…

  20. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Arme Arjan, zo blind en beperkt. Of gewoon een trol. Of allebei. En zeker een gefrustreerde huiseigenaar.

    Wel blijven Arjan. Dan zal je zien dat De Hoog-Verheven Geit altijd gelijk heeft.

    Op dit moment zal de geit eerder gefrusteerd moeten zijn, met stijgende huren en geen vermogensaanwas en lage rente.
    De toekomst is nog geen zekerheid, dat blijkt al sinds 2008.
    Ik ben het heel lang met jouw standpunt eens geweest, maar de politiek heeft de touwtjes in handen toteen eventuele revolutie.

  21. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Op dit moment zal de geit eerder gefrusteerd moeten zijn

    Wonen is momenteel erg duur. Als je er aan wilt ontkomen heb je echt een probleem. Zelfs kleiner wonen is niet echt een optie.

    Ik woon dus te duur, maar daar staat tegenover dat de muppets lekker doorgaan met geld uitgeven. Een heel klein deel van dat goedkoop geleende geld geven ze aan mij. En zo is het toch een beetje in balans.

  22. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Wonen is momenteel erg duur. Als je er aan wilt ontkomen heb je echt een probleem. Zelfs kleiner wonen is niet echt een optie.

    Ik woon dus te duur, maar daar staat tegenover dat de muppets lekker doorgaan met geld uitgeven. Een heel klein deel van dat goedkoop geleende geld geven ze aan mij. En zo is het toch een beetje in balans.

    Ik stel het op prijs als je jouw uitleg verduidelijkt, misschien met voorbeelden.

  23. Nico de Geit says:

    Lees al mijn berichten eens door. Het zijn er veel.

  24. huurderin2008 says:

    Beste Geit,
    Dat is te gemakkelijk, het is een kleine moeite om een
    paar voorbeelden te geven.

  25. Nico de Geit says:

    huurderin2008: het is een kleine moeite om een
    paar voorbeelden te geven

    Voorbeelden van wat precies? Voorbeelden van duur wonen? Van de onmogelijkheid om goedkoper te wonen? Of van muppets die met hun goedkoop geleende geld de economie draaiend houden?

  26. huurderin2008 says:

    Goedkoop geld is nodig om de economie aan te laten
    trekken.
    Hierdoor gaan de lonen stijgen ,zoals nu o.a. bij de rijksambtenaren + 7%.
    Velen zullen volgen, waardoor de inflatie gaat stijgen, goed voor schulden, maar slecht voor huren.

  27. Nico de Geit says:

    huurderin2008: lonen stijgen + 7%

    Ja, mooi. Stijgende lonen, inflatie. Dat is waar een huiseigenaar met een te hoog krediet van droomt. Ook de banken/IMF/DNB en zo vinden dat de lonen omhoog moeten. Het lukt alleen niet erg. Net als Mario’s inflatie.

    Als het gebeurt: prima voor mij want dan nemen mijn inkomsten toe.

    Maaarrr, stel nou eens dat de rente omhoog gaat en een neerwaartse economische spiraal ontstaat. Dan dan gaan de lonen niet omhoog maar omlaag. Dan komt er geen inflatie maar (mogelijk) deflatie.

    Dat een hogere rente de leencapaciteit doet afnemen is geen geheim. En dat een lagere leencapaciteit een drukkend effect heeft op de huizenprijzen is ook niet geheim.

    We gaan het meemaken.

  28. huurderin2008 says:

    als men begint met stel , dan is voor mij de discussie
    gesloten.
    Het blijft een herhaling van zetten.

  29. maff says:

    Als de paddenstoelen aan het plafond groeien ……

    Bijna tienduizend Groningers krijgen verlaging van de huur

    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/195790/Bijna-tienduizend-Groningers-krijgen-verlaging-van-de-huur-update

  30. Nico de Geit says:

    huurderin2008: als men begint met stel , dan is voor mij de discussie
    gesloten.

    Blijkbaar ben je je er niet van bewust dat wat jij verwacht ook niet meer of minder dan stellingen zijn. Stellingen van een bange huiseigenaar.

    Een bange huiseigenaar gelooft in inflatie en stijgende lonen. Daar bidt hij voor als hij ‘s avonds gaat slapen. Want, als er deflatie komt, een neerwaartse economische spiraal, afnemende werkgelegenheid, zwaardere concurrentie en bijgevolg dalende lonen, dan weet een huiseigenaar niet hoe het verder moet met zijn mega-XL-lening.

  31. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Goedkoop geld is nodig om de economie aan te laten
    trekken.
    Hierdoor gaan de lonen stijgen

    Maar wat gebeurt er als de rente omhoog gaat en geld lenen duurder wordt? Economie in het slop en dalende lonen?

    Tip: hang een portret van Mario boven je bed.

  32. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Het blijft een herhaling van zetten.

    Weet je hoe lang we dat hier al doen? Steeds over hetzelfde blaten?

  33. Nico de Geit says:

    Arjan: Er wordt altijd tijd gekocht met geleend geld

    Huizen wel ja. Als je een lening vraagt voor andere beleggingen kijken ze je raar aan bij de bank.

    Een woning is een heel dure belegging. Als je geen geld hebt moet je geen woning kopen. Zeker niet met ‘tijdelijk lage maandlasten’, want de huidige lage rente is niet eeuwigdurend.

  34. Nico de Geit says:

    maff: Woningmarkt-update

    ‘Cijfers over hoeveel onderwater hypotheken er nog zijn, zijn helaas niet bekend.’

    Waarom zouden ze dat nou onder de pet houden? Je zou verwachten met ‘all-time-high prijzen’ dat niemand meer onder water staat?

    Het zou best wel eens kunnen dat er heel veel gevallen zijn van een of ander ‘overgangskrediet’, hulp bij werkloosheid of ‘als het even tegenzit’. Zo blijven/bleven mensen in hun koopwoning. En de schulden lopen/liepen verder op. En niemand weet hoe het er precies voor staat met die mega-XL-schulden.

  35. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Wanneer? Hoe hoog? En is dat een probleem?

  36. Nico de Geit says:

    Arjan: Wanneer? Hoe hoog?

    Laat je domheid toch niet zo zien Arjan. Niemand weet hoe het gaat lopen.

    Arjan: En is dat een probleem?

    Voor mensen met een dikke lening is er al snel een probleem als ze hun baan verliezen, als de rente stijgt, als de leencapacieit afneemt, als de waarde van het onderpand verdampt, als ze genoegen moeten nemen met minder loon terwijl de prijzen voor energie en voedsel de pan uitreizen.

    Allemaal omdat ze zo stom waren een mega-krediet te nemen.

  37. Steven says:

    ripoff,

    Hij gelooft gewoon net als ik dat deze huizenprijzen gewoon niet houdbaar zijn. En hij zegt overigens terecht dat als je de inflatiecijfers meerekent; de prijzen nog steeds lager zijn dan de absolute top in 2008. En maak de riemen maar vast als we de achtbaan af gaan met stijgende rente.

  38. Arjan says:

    Steven: En maak de riemen maar vast als we de achtbaan af gaan met stijgende rente.

    Arjan: Wanneer? Hoe hoog? En is dat een probleem?

  39. Arjan says:

    Rente stijgt overigens al minstens een jaar en guess what: het percentage waarmee prijzen stijgen neemt nog steeds toe! Over de 9% op het moment!

  40. Steven says:

    Arjan: het percentage waarmee prijzen stijgen neemt nog steeds toe! Over de 9% op het moment!

    Dat heb je met bubbles. Gebeurde ook met de bitcoin.

  41. Steven says:

    en huren is ook vervelend. Krijg je die discussie weer of huren beter is dan kopen. Huren is ook krankzinnig duur. Kopers snap ik uiteraard prima.

  42. Nico de Geit says:

    Arjan: het percentage waarmee prijzen stijgen neemt nog steeds toe! Over de 9% op het moment!

    Altijd maar ‘stijgende prijzen’. Het hoogtepunt van 2008 is inmiddels overtroffen, maar daar moet nog wel 15-20% inflatie vanaf. De prijzen stegen dus niet in de afgelopen tien jaar, ze daalden met zo’n 15-20%.

    Dat is toch 1,5 tot 2% per jaar eraf. Ik verwacht dat die trend doorzet. In combinatie met krantenberichten over stijgende prijzen en nieuwe hoogtepunten.

  43. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: 1,5 tot 2% per jaar eraf. Ik verwacht dat die trend doorzet

    Van het hogere segment ging meer af. Tonnen en soms miljoenen.

    Downsizen zou weleens een trend kunnen worden onder huiseigenaren. De wens daartoe in ieder geval. Ik zou wel willen downsizen maar zou niet weten hoe. Nederland staat vol met te grote woningen die niet meer voldoen aan de woonwensen van deze tijd. Zeker als ze van het gas af moeten.

  44. Nico de Geit says:

    huurderin2008: als men begint met stel , dan is voor mij de discussie
    gesloten.

    Heb je echt een woning gekocht in 2008? Slimme zet!

  45. Arjan says:

    Nico de Geit: Dat is toch 1,5 tot 2% per jaar eraf. Ik verwacht dat die trend doorzet

    Interessant, een huizenprijsdaling die gelijke tred houdt met de inflatie. Die had ik nog niet eerder gehoord…

  46. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Heb je echt een woning gekocht in 2008? Slimme zet!

    De huurwoning met 10% korting op de getaxeerde waarde in 2016 gekocht.WOZ in 2016 was 22% lager dan 2008 met rente van 2,5%.
    Inmiddels na taxatie de waarde gestegen met 12% en 10000 euro huur uitgespaard.

  47. Fred. says:

    Arjan: Interessant, een huizenprijsdaling die gelijke tred houdt met de inflatie. Die had ik nog niet eerder gehoord…

    Interessante gedachtengang. Dus relatief gezien (ten opzichte van salarissen en koopkracht) zijn de huizenprijzen nog steeds veel lager dan in 2008. Dat betekent dus dat er een goede kans is dat er voorlopig geen feitelijke prijsdaling aan komt en er dus zelfs ruimte is voor verdere prijsstijgingen.

  48. Fred. says:

    Nico de Geit: Van het hogere segment ging meer af. Tonnen en soms miljoenen.

    Downsizen zou weleens een trend kunnen worden onder huiseigenaren. De wens daartoe in ieder geval. Ik zou wel willen downsizen maar zou niet weten hoe. Nederland staat vol met te grote woningen die niet meer voldoen aan de woonwensen van deze tijd. Zeker als ze van het gas af moeten.

    Strippen, aanpassen aan eisen van deze tijd en splitsen in kleine dure koop- of huurappartementen. Kost wat, maar levert enorm veel geld op. Panden worden daarmee dus nog duurder en genereren dus een nog grotere prijsstijging. Gebeurt hier in Utrecht aan de lopende band.

  49. Steven says:

    Fred.: Gebeurt hier in Utrecht aan de lopende band.

    je bent het hopelijk wel met me eens dat dat typisch bubble denken is en dus uiteindelijk knapt. (toch? of vind je het een stabiel patroon wat nog jaaaren doorgaat?)

  50. Steven says:

    Ik rijd door heel Nederland voor mijn werk. Echt ruimte zat. Het is een computer tikje om van landbouw grond bouwgrond te maken, maar men doet het niet. (misschien zijn de bestuurders bang voor hun eigen vreselijke hypotheek of zo?)

  51. Arjan says:

    Steven: Ik rijd door heel Nederland voor mijn werk. Echt ruimte zat. Het is een computer tikje om van landbouw grond bouwgrond te maken, maar men doet het niet. (misschien zijn de bestuurders bang voor hun eigen vreselijke hypotheek of zo?)

    Valt wel mee. 13% in Nederland is bebouwd. In geen ander land in de EU is er zoveel ruimte ingenomen door bebouwing. Vergeet ook niet dat NL de tweede landbouwexporteur ter wereld is.

  52. Nico de Geit says:

    Fred.: Interessante gedachtengang. Dus relatief gezien (ten opzichte van salarissen en koopkracht) zijn de huizenprijzen nog steeds veel lager dan in 2008. Dat betekent dus dat er een goede kans is dat er voorlopig geen feitelijke prijsdaling aan komt en er dus zelfs ruimte is voor verdere prijsstijgingen.

    In de grafiek noemen ze dat ‘return to normal’:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble-thumb.png

  53. Nico de Geit says:

    Fred.: Strippen, aanpassen aan eisen van deze tijd en splitsen in kleine dure koop- of huurappartementen. Kost wat, maar levert enorm veel geld op. Panden worden daarmee dus nog duurder en genereren dus een nog grotere prijsstijging. Gebeurt hier in Utrecht aan de lopende band.

    Mee eens. Maar daar is wel een flinke lening voor nodig, om het allemaal te realiseren. Zodra de rente stijgt wordt de leencapaciteit kleiner.

    Ik zou zoiets nooit kopen maar eventueel wel huren. Je moet toch ergens wonen. Graag monumentaal en op A1-locatie. De huur betaal ik met muppet-geld.

  54. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Die grafiek heeft meer overeenkomsten met bitcoin dan met NL huizenprijzen.

  55. huurderin2008 says:

    huurderin2008: De huurwoning met 10% korting op de getaxeerde waarde in 2016 gekocht.WOZ in 2016 was 22% lager dan 2008 met rente van 2,5%. Inmiddels na taxatie de waarde gestegen met 12% en 10000 euro huur uitgespaard.

    Beste Geit, een positieve reactie is moeilijk te maken,liever houden bij “slimme zet”.
    Wie is er nu zo slim?
    Bovendien was de huurwoning uit 1980 een jaar voor de verkoop voorzien van een nieuwe badkamer en keuken.

  56. Fred. says:

    Steven: je bent het hopelijk wel met me eens dat dat typisch bubble denken is en dus uiteindelijk knapt. (toch? of vind je het een stabiel patroon wat nog jaaaren doorgaat?)

    Ik heb serieus geen idee hoe het gaat lopen. Er zijn zoveel elementen die meewegen dat het eigenlijk niet goed te voorspellen is, dat hebben we de afgelopen decennia wel gemerkt. De grafiek is interessant maar tegelijkertijd ook maar een grafiek die misschien voor een hoop beleggingen geldt, maar huizen is toch wel andere koek vanwege het feit dat je erin kan wonen en iedereen graag ergens woont. Het is niet in marmer gebeiteld ofzo.

    Aanvankelijk (zo’n jaar geleden) dacht ik ook dat de top bereikt was. Door jullie berichten raak ik er wel meer van overtuigd dat er ook een mogelijkheid bestaat dat de prijzen voorlopig toch nog verder zullen stijgen (2008 is 10 inflatiejaren geleden met een dubbele rentehoogte en een aanstaande economische crisis) en daarna misschien wel ‘stabiel’ worden (in euro’s). Ooit zal het vast weer gaan dalen, in elk geval relatief gezien als je inflatie meeneemt. Van feitelijke prijsdalingen ben ik eerlijk gezegd nog niet zo overtuigd op korte termijn. En al helemaal niet een blijvende daling naar tientallen procenten lager dan huidig niveau.

    Maar goed, als er oorlog komt, een kernbom gegooid wordt, de aarde door een meteoriet geraakt wordt, de bijen uitsterven, het klimaat verder naar de kloten is geholpen of iets wat we ons nu nog niet kunnen voorstellen zal het allemaal zeker anders lopen.

    We zullen het zien….

  57. huurderin2008 says:

    Fred.: Ik heb serieus geen idee hoe het gaat lopen. Er zijn zoveel elementen die meewegen dat het eigenlijk niet goed te voorspellen is, dat hebben we de afgelopen decennia wel gemerkt. De grafiek is interessant maar tegelijkertijd ook maar een grafiek die misschien voor een hoop beleggingen geldt, maar huizen is toch wel andere koek vanwege het feit dat je erin kan wonen en iedereen graag ergens woont. Het is niet in marmer gebeiteld ofzo.

    Aanvankelijk (zo’n jaar geleden) dacht ik ook dat de top bereikt was. Door jullie berichten raak ik er wel meer van overtuigd dat er ook een mogelijkheid bestaat dat de prijzen voorlopig toch nog verder zullen stijgen (2008 is 10 inflatiejaren geleden met een dubbele rentehoogte en een aanstaande economische crisis) en daarna misschien wel ‘stabiel’ worden (in euro’s). Ooit zal het vast weer gaan dalen, in elk geval relatief gezien als je inflatie meeneemt. Van feitelijke prijsdalingen ben ik eerlijk gezegd nog niet zo overtuigd op korte termijn. En al helemaal niet een blijvende daling naar tientallen procenten lager dan huidig niveau.

    Maar goed, als er oorlog komt, een kernbom gegooid wordt, de aarde door een meteoriet geraakt wordt, de bijen uitsterven, het klimaat verder naar de kloten is geholpen of iets wat we ons nu nog niet kunnen voorstellen zal het allemaal zeker anders lopen.

    We zullen het zien….

    Met deze reactie kan je een boek en dus ook het forum sluiten, maar ik ben het wel met je eens.

  58. Fred. says:

    huurderin2008: Met deze reactie kan je een boek en dus ook het forum sluiten, maar ik ben het wel met je eens.

    Ja, dat is waar, excuus. Ik durf echt geen voorspelling te doen. Volgend jaar gaan we ons appartement verkopen, dus daarom volg ik het wel een beetje. Maar omdat we een behoorlijke financiële armslag hebben, want in 2002 (gedwongen wegens voor ons onbetaalbare huurprijzen)’ingestapt’, hoeven we ons geen zorgen te maken.

  59. Latida says:

    Aldus het RIVM:

    “the life expectancy of Dutch women is lower than in most other countries.”

    “in the Netherlands, relatively more people die from cancer”

    “As far as prevention is concerned, the Netherlands has a responsibility to reduce the relatively high number of smokers”

    “Less suitable data are available about the quality and accessibility of long-term care.”

    “Because the ageing of the population in the Netherlands will catch up with that of other countries in the coming years, it will be a challenge to provide good, accessible and affordable care for everyone in the future.”

    https://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Common_and_Present/Newsmessages/2018/Dutch_health_similar_to_health_in_neighbouring_countries

    “The data have been taken from publications from a number of international organisations and from the State of Public Health and Health Services (StaatVenZ). On the website of the StaatVenZ (www.StaatVenZ.nl) a consortium of Dutch knowledge institutes presents reliable, unambiguous and up-to-date data on public health and healthcare in the Netherlands. Good information is important for the government for making choices in policy and research. ”

  60. Latida says:

    “Nederlanders lenen veel én sparen veel. Aan beide kanten van onze balans hopen zich grote bedragen op. Elke maand dragen we een fors deel van ons inkomen af aan een pensioenfonds, dat het prompt belegt in de financiële markten. Dat zorgt jaarlijks voor een geschatte zeven miljard aan kosten. We houden daarmee een omvangrijke pensioensector in de lucht. Fijn voor hen, maar ook goed voor ons?

    We hebben inmiddels zo’n 1400 miljard euro (ongeveer twee maal het bbp) aan beleggingen in Londen, New York en Tokio. Allemaal voor later. Verstandig dus? Mwah. Die maandelijkse investering in indextrackers en andere gekkigheid kost ons binnenlandse vraag, en maakt bovendien kwetsbaar. Als het in New York of elders fout gaat, moeten onze pensioenfondsen zich direct zorgen maken, en worden wij gekort. Voortdurende pensioenzorgen zijn het gevolg, en af en toe paniek.

    We zitten zo weer in een dip van eigen makelij
    Het wordt nog gekker. We lenen ook fors van diezelfde markten. Afgezet tegen het bbp heeft Nederland twee maal zo veel hypotheekschuld (95,3%) als het gemiddelde in de EU (47,1%). Voor banken zijn zulke enorme leningportefeuilles fantastisch, ook al omdat ze weinig concurrentie hebben (er zijn er maar drie). Ze boekten de laatste jaren dus overwinsten door stijgende rentemarges, bekostigd door consument en overheid. Wij kregen er opnieuw zorgen voor terug. Want bij dalende huizenprijzen staan we met zulke hoge schulden al snel ‘onder water’. Het gebeurde enkele jaren geleden nog, niet toevallig tegelijk met de pensioenpaniek. Het gevolg is dat we dan plotseling meer gaan sparen voor de aflossing en het pensioen. De consumptie klapt in en de economie zit in een dip, of zelfs een recessie.”

    https://www.groene.nl/artikel/lange-balansen

  61. Latida says:

    “In 2025 betalen we dus lagere premies voor onze oudedagsvoorziening én we lenen minder. Dat zal ten koste gaan van de miljoenenverdiensten in de sector die in Nederland veel te groot werd, en die in Amerika wel aangeduid wordt als de ‘FIRE’-sector, een acroniem voor ‘Finance, Insurance and Real Estate’. Minder vuurwerk, meer effectieve vraag, meer stabiliteit. ”

  62. Steven says:

    huurderin2008: Maar goed, als er oorlog komt, een kernbom gegooid wordt, de aarde door een meteoriet geraakt wordt, de bijen uitsterven, het klimaat verder naar de kloten is geholpen of iets wat we ons nu nog niet kunnen voorstellen zal het allemaal zeker anders lopen.

    Ik heb juist het idee dat het gaat zakken omdat starters het niet meer zelfstandig kunnen betalen en omdat de rente langzaam oploopt. Alleen een meteoriet (of zo) kan voor nog hogere prijzen zorgen. Het natuurlijke patroon is omlaag. (het gaat nu effe omhoog ja.., maar dat is in mijn denken dus vrij onnatuurlijk)

  63. huurderin2008 says:

    Steven, idd kunnen starters niet zelfstandig betalen.Daarom is er een schenkingsrecht van 100000 euro in wetgeving vastgelegd.
    Er is genoeg familie met overwaarde op hun woning,die kunnen uitlenen.
    De 10-jaars rente is de laatste week stevig gedaald.
    Spaarrente bij SNS naar beneden bijgesteld, maar Europese inflatie loopt op.
    Wacht nog steeds op reactie van Geit over “slimme zet”.

  64. Steven says:

    huurderin2008: De 10-jaars rente is de laatste week stevig gedaald.

    Ja hallo. Wel bij de feiten blijven. De grote dip in die rente was in juli 2016. Daarna is ie steeds opgelopen (nu effe een weekje naar beneden ja; maar mag geen naam hebben). Kijk maar hier: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y

  65. Steven says:

    en ik drink weer te veel en plaats weer te veel dus ik reageer pas zondag of zo.

  66. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Er is genoeg familie met overwaarde op hun woning,die kunnen uitlenen.

    huurderin2008: Wacht nog steeds op reactie van Geit over “slimme zet”.

    Geld uitlenen dat vast zit in je woning, ook weer zo’n slimme zet.

  67. huurderin2008 says:

    Steven: Ja hallo. Wel bij de feiten blijven. De grote dip in die rente was in juli 2016. Daarna is ie steeds opgelopen (nu effe een weekje naar beneden ja; maar mag geen naam hebben). Kijk maar hier: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y

    je moet wel naar de Nederlandse 10 jaars rente kijken.

  68. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Geld uitlenen dat vast zit in je woning, ook weer zo’n slimme zet.

    Beste Nico, bekijk eens de dingen objectief en reageer dan.
    Alles wat je niet uitkomt, loop je af te zijken.
    Hopelijk word ik nu niet van het forum afgesloten, want als ik in het verleden kritiek had op Geit was dat wel het geval.

  69. S. says:

    Ik zat de reacties hier te lezen maar zie toch wel een aantal flinke misvattingen door o.a. Nico de Geit. Ik ben zo’n huizenbezitter waar hij over spreekt.
    Ik heb de woning uit een scheiding in het dieptepunt gekocht voor 207.000 en ze gaan nu voor 285.000.
    In tegenstelling tot wat hij denkt zie ik de huizenprijzen graag instorten. Scheelt mij belasting en overwaarde is voor mij niet verzilverbaar omdat ik hier woon tot mijn dood.
    Ik heb een lineaire hypotheek en los alles in 20 jaar af. Betaal 250 euro minder dan toen ik huurde en dat bedrag daalt elke maand alleen maar. Bovendien is niet al het geld echt weg.
    Ik heb wel de ketel moeten vervangen qua onderhoud en iets meer belasting, maar die zijn ruimschoots in de woonlasten terugverdiend. Ik zie echt het voordeel van huren niet.
    Ook als huizenprijzen in elkaar storten gaat je huidige huur niet omlaag. Je moet dan eerst verhuizen wat je ook al snel weer 5000 tot 10.000 euro kost + heel veel gedoe.

  70. Arjan says:

    huurderin2008,

    Het heeft geen zin om met geit in discussie te gaan, bij is niet in staat argumenten uit te wisselen. Het enige wat hij hier doet is als een trol onzin verspreiden over de NL huizenmarkt.

  71. Steven says:

    huurderin2008,

    Je hebt gelijk. Ik kijk altijd naar die Amerikaanse. Overigens was die Nederlandse ook op de bodem in 2016 (zelfs 0 procent)

  72. Nico de Geit says:

    Geld over? Deze koophuizen zijn een écht buitenkansje

    Je kunt een kant-en-klare woning kopen, maar je kunt ook kiezen voor een opknappertje. Of een woning die je meer als investering moet zien. Zo’n echt buitenkansje waar de meeste mensen niet echt doorheen kunnen kijken. Een pareltje in vermomming. Deze koophuizen zijn een écht buitenkansje om te investeren.

    https://indebuurt.nl/arnhem/wonen/geld-over-deze-koophuizen-zijn-een-cht-buitenkansje~49773/

    Zolang er Greater Fools gevonden kunnen worden is er geen vuiltje aan de lucht.

  73. Arjan says:

    Huizenprijzen rijzen hier de pan uit! De gekste prijzen worden gevraagd voor simpele doorsneewoningen. En dan ook bieden vanaf he. Zit serieus te overwegen m’n tweekapper te verkopen en een vrijstaand huis weer te kopen.Met een kleine hypotheek, een leuk bedrag aan spaargeld en het geld wat in stenen zit (wat snel wordt opgebouwd door de lage rente) kan ik zo een ton aan eigen geld in een ander huis stoppen!

  74. Nico de Geit says:

    S.: Ik zat de reacties hier te lezen maar zie toch wel een aantal flinke misvattingen door o.a. Nico de Geit. Ik ben zo’n huizenbezitter waar hij over spreekt. Ik heb de woning uit een scheiding in het dieptepunt gekocht voor 207.000 en ze gaan nu voor 285.000. In tegenstelling tot wat hij denkt zie ik de huizenprijzen graag instorten. Scheelt mij belasting en overwaarde is voor mij niet verzilverbaar omdat ik hier woon tot mijn dood. Ik heb een lineaire hypotheek en los alles in 20 jaar af. Betaal 250 euro minder dan toen ik huurde en dat bedrag daalt elke maand alleen maar. Bovendien is niet al het geld echt weg. Ik heb wel de ketel moeten vervangen qua onderhoud en iets meer belasting, maar die zijn ruimschoots in de woonlasten terugverdiend. Ik zie echt het voordeel van huren niet. Ook als huizenprijzen in elkaar storten gaat je huidige huur niet omlaag. Je moet dan eerst verhuizen wat je ook al snel weer 5000 tot 10.000 euro kost + heel veel gedoe.

    Weer een huiseigenaar die voordelig is ingestapt op een ‘bodem’. Weinig onderhoud, en, binnenkort volledig afgelost. Als dat bij alle huiseigenaren zo zou zijn was er niets aan de hand. De realiteit ziet er heel anders uit.

    Verder: ‘instortende huizenprijzen geen probleem’ – de economie wordt aangejaagd door de woningmarkt. Stort de huizenmarkt in, dan is dat een ramp voor de economie. Voor je het weet zit je in een neerwaartse economische spiraal. En dat is niet fijn.

    Wat je nog even af wilde lossen blijkt opeens een groter probleem dan je dacht. Verder komt de overheid langs om je te plukken – waar moeten ze het anders halen?

    Het grote voordeel van huren: je zit niet vast. En je kunt huren wat bij je past qua locatie, prijs, enz. Zet de overheid opeens 20 caravans voor je deur met criminele zwerfzigeuners dan kun je gewoon weg. Dat geeft rust.

  75. Nico de Geit says:

    Arjan: Het heeft geen zin om met geit in discussie te gaan, bij is niet in staat argumenten uit te wisselen. Het enige wat hij hier doet is als een trol onzin verspreiden over de NL huizenmarkt.

    Arjan, je zou iets meer afstand kunnen nemen. Kijk eens naar de Herengrachtindex. Kijk naar de babyboomers die met pensioen gaan. Kijk naar de gevallen aflossingsvrij. Kijk naar de instroom van mensen uit de derde wereld. Eigen woning naar box 3. AOW inkomensafhankelijk – dat betekent dus dat als je een betaalde woning hebt niks krijgt, maar moet betalen via box 3.

    Vooralsnog drijft de economie nog lekker op het goedkope geld. Hark het naar je toe. Wees niet zo stom om te lenen.

  76. huurderin2008 says:

    Nico de Geit,

    Geld wordt goedkoper door stijgende inflatie.
    De regering heeft al een beginnetje gemaakt met stijging ambtenarensalaris van 7%, verhoging lage BTW en huurverhoging.
    Inflatie is de enige manier om schulden te verlagen.

  77. Nico de Geit says:

    Sven Hulleman, de advocaat bekend van stichting eerlijk delen: ‘er zijn er weer een aantal ingetuind’ doelend op de muppets die weer zo stom zijn geweest een XL-mega-krediet op hun naam te zetten.

    Het geheugen van mensen is zo kort, ze zijn al weer vergeten van de ellende tussen 2008 en 2013. 20% van de prijs af, en ze gingen massaal aan de pillen.

  78. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Sven Hulleman, de advocaat bekend van stichting eerlijk delen: ‘er zijn er weer een aantal ingetuind’ doelend op de muppets die weer zo stom zijn geweest een XL-mega-krediet op hun naam te zetten.

    Het geheugen van mensen is zo kort, ze zijn al weer vergeten van de ellende tussen 2008 en 2013. 20% van de prijs af, en ze gingen massaal aan de pillen.

    Heb je nu medelijden of plezier aan deze slachtoffers.
    Is het je doel om iedereen te behoeden voor tegenspoed of hoop je dat een ieder ,die jouw weg niet volgt in misere geraakt?

  79. Nico de Geit says:

    huurderin2008: deze slachtoffers

    Het is gewoon dom volk. En ze gaan hier ook nog verdedigen hoe slim het is om schuldslaaf te worden/zijn.

  80. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Geld wordt goedkoper door stijgende inflatie.

    Geld lenen wordt goedkoper als de rente daalt. Geld verdienen gaat makkelijker als de lonen stijgen.

    Maar als de rente stijgt en de economie daardoor in het slop raakt wordt het lastiger om geld te verdienen. Daar zit je dan met je mega-XL-schuld.

  81. Steven says:

    Wat ik ook altijd zo ergerlijk vind is als men het heeft over “de onzekerheid op de huizenmarkt”.
    De huizenmarkt is natuurlijk altijd onzeker. Ze bedoelen natuurlijk dat het onzeker is als de prijs daalt.

    Dat is gewoon raar. Als de prijs van aardappels daalt dan vindt men dat prima en kan je zo gewoon een mud (of zo) goedkoop kopen. Ik snap het natuurlijk wel, omdat men met geleend geld koopt, maar blijkbaar voelt men toch ook aan dat als de huizenprijzen dalen het best wel eens jaren kan voortduren. Onbewust doet men aan technische analyse van de grafiek. (bijvoorbeeld die Herengracht index)

  82. Steven says:

    “onzekerheid” van prijzen is natuurlijk niet afhankelijk van het stijgen of dalen. Dat men gewend is aan stijging geeft uiteraard wel een extra risico naar beneden nu de prijzen weer zo hoog zijn.

  83. Nico de Geit says:

    Vroeger werd geld uitgeleend aan Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Vooraf werd berekend hoeveel uitgeleend moest worden om het onmogelijk te maken dat de schuld ooit kon worden afgelost. Op die manier werd het land eronder gehouden. Terug betalen konden ze niet, en een oorlog winnen ook niet.

    Het model van geld uitlenen aan arme landen heeft zich verplaatst: naar de eigen bevolking. Ze hebben het zelf niet in de gaten dat ze hun schuld waarschijnlijk mee de kist in zullen nemen.

    Voedsel en kleding hoeven niet veel te kosten, ermee woekeren is lastig. Waar wel mee gewoekerd kan worden is met een plek om te wonen. Niet dat er te weinig plek is. Kijk bijvoorbeeld naar Australië of Canada: plek zat, maar daar mag niet gebouwd worden.

    Wonen moet duur zijn. Je wordt geacht zoveel mogelijk te lenen of je scheel te betalen aan huur. Wil je niet meedoen dan beland je in een achterstandswijk, op de camping, opgepropt, of erger.

  84. Jan says:

    Zijn er ook nog ergens enige objectieve cijfers?

  85. maff says:

    Pas op voor de systemen 😉

    https://www.youtube.com/watch?v=TPJrb8asaDc

    De gevaren van een verweesd financieel systeem

  86. Nico de Geit says:

    Gasloze toekomst zit vol haken en ogen

    ’ELEKTRICITEIT FIKS DUURDER’

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2243558/elektriciteit-fiks-duurder

    Met een vloer, plafond en wanden van 30 cm piepschuim blijft de warmte wel binnen. Kost weinig. Gips aan de binnenkant, beplating aan de buitenkant, of gewoon een muur. Kap van pannen of riet erop, dan lijkt het wat. Maar dat mag niet.

  87. Nico de Geit says:

    Van het gas af, elektriciteit peperduur. Een woning van piepschuim mag niet. Dan maar de kolenkachel terug er in.

    Toen deze woning werd opgeleverd was een kolenkachel standaard. Gas kwam later pas. De standaard kolenkachel was ongeveer 20 kW – dat ga je niet redden met elektriciteit, tenminste niet met de huidige aansluiting.

    Warm water kan met een elektrische boiler. Maar waarschijnlijk is het goedkoper om een kolenkachel te kopen die ook voor warm water zorgt.

    Panelen op je dak voor warm water kan ook nog, voor in de zomer. De vraag is of die investering wordt terugverdiend. Een beetje warm water voor vijf minuten douchen gaat nergens om.

    Koken kan op gasflessen.

    Het is dus de bedoeling dat je straks dure elektriciteit koopt, opgewekt in kolencentrales. Dan kun je beter zelf die kolen verstoken. Dat is de vooruitgang.

  88. Nico de Geit says:

    Om weinig energie te verbruiken moet je heel anders bouwen. Maar dat begrijpen ze maar niet in Nederland. Om een woning ‘energie-neutraal’ te maken zetten ze het dak vol met zonnepanelen.

    Maar die zonnepanelen leveren elektriciteit wanneer je het niet niet nodig hebt. Nu mag je die terug geleverde energie nog verminderen op je totale afname (saldering), straks is dat voorbij en krijg je de marktprijs voor je terug geleverde energie. (van 20 cent naar 4 cent) Dat rendeert absoluut niet – een zwaar negatief rendement.

    Er zal wel weer niet over nagedacht zijn.

  89. Nico de Geit says:

    ‘Overheid moet gebruik haarden en kachels ontmoedigen’

    https://nos.nl/artikel/2222096-overheid-moet-gebruik-haarden-en-kachels-ontmoedigen.html

  90. Nico de Geit says:

    Mensen gaan zelf prutsen: gasflessen in de kelder. Volgens anderen niet zo’n goed plan (als er iets mis gaat is je hele woning weg). Vervolgens gaat de prutser op zoek naar een tweedehands gastank. Toch goed dat de gasvullers niet zomaar iedere tank mogen vullen – hij moet recent gekeurd zijn.

    http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?t=6027

  91. Nico de Geit says:

    „Huiseigenaren worden van alle kanten aangespoord om hun woning te verduurzamen. Maar dan moeten cv-installateurs ook hun verantwoordelijkheid nemen”, stelt Eigen Huis.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2243388/gasloze-woning-is-gekkenwerk

    CV-installateurs passen wel op: veel installaties zijn experimenteel en leveren niet het beloofde/voorgespiegelde rendement.

    „Je zult je huis luchtdicht moeten isoleren”

    Mafkezen.

  92. xenobinol says:

    Sinds de pomp bij Groningen dicht gaat moet NL van het gas af, dit kabinet gaat steeds verder down the rabbit hole.
    Den Haag is vermoedelijk nog verder afgegleden in wonderland, geen redden meer aan vrees ik.

  93. Nico de Geit says:

    ‘De burger schrikt zich dood van de rekening!’

    In De Kwestie: Nederland schakelt in hoog tempo over van aardgas op duurzame energie. Maar is dat wel zo snel nodig, en wie betaalt dat?

    Video: https://www.telegraaf.nl/video/2237894/de-burger-schrikt-zich-dood-van-de-rekening

  94. Arjan says:

    Nico de Geit: Het grote voordeel van huren: je zit niet vast. En je kunt huren wat bij je past qua locatie, prijs, enz.

    Ha ha, weer dat geleuter dat huren zo flexibel is. Veel mensen zitten muurvast. Zodra je weggaat kun je fors meer betalen voor een nog mindere huurwoning. En hoe zit dat met de inkomenseis? Je zit al snel in de sociale sector tussen de geestelijk gestoorden en werklozen. Je kunt huren wat bij je past ja, bij je inkomen vooral.
    Heb het al eerder gezegd: huurwoningen zijn voor de armen en de rijken. De middenklasse heeft er niets in te zoeken.

  95. Eric406 says:

    Over van het gas af: in Lima, Peru zijn ze als gekken bezig om gas aan te leggen. In alle wijken. En ze hebben daar een zon per dag. Wij hebben geen zon en we gaan van het gas af.
    Het is het verdienmodel.
    Heeft niets maar dan ook helemaal niets met het milieu te maken. Wij zijn de grootste exporteur van tomaten, gekweekt in de kas met goedkoop gas.
    In Afrika brand elk jaar een stuk land kaal met de opervlakte van Engeland. Nog een paar vulkaanuitbarstingen erbij, en wij gaan de wereld wel even redden door de gaskraan dicht te draaien. Ondertussen gaan we er een vliegveld bijbouwen.
    Wie is er nou gek?
    Dividend belasting afschaffen voor Shell aandeelhouders?? Omdat ze zulke schone brandstof produceren?
    Wordt tijd voor een harde reset, dan is het even gedaan met de waanzin.

  96. Nico de Geit says:

    Een heel andere layout.

  97. Nico de Geit says:

    En de oude vertrouwde layout is weer terug.

  98. Hans- says:

    In een gemanipuleerde wereld heeft Mario Draghi voor alles een oplossing.

  99. maff says:

    Van gas los …..

    ’Chaos op huizenmarkt door gasverbod’

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2245102/chaos-op-huizenmarkt-door-gasverbod

    Half NL zal moeten worden gesloopt ….. valt niet te isoleren volgens de nieuwe warmtepompnormen , heeft geen zin …..

    Kapitaalvernietiging als verdienmodel ? De hele wereld stapt nu versneld over op gas, en wij moeten van het gas los ? De weg is nu helemaal weg …..

    Ijstijdenbesluit 😉 https://www.nytimes.com/2018/06/05/science/how-the-ice-age-shaped-new-york.html

  100. Hans- says:

    Ik had van Trump verwacht, dat hij Rutte een appartementje
    cadeau zou doen in Scheveningen voor zijn bezoek!

  101. maff says:

    En een Boelhouwertje …….

    ‘ Woningmarkt is een trein die ontspoort ‘

    Hij stond erbij en keek ernaar

    Niet te lezen, dat dan weer wel https://propertynl.com/Nieuws/%E2%80%98Woningmarkt-is-een-trein-die-ontspoort%E2%80%99/3f422cff-caa8-4a02-b2ad-7c0ec0be070d

  102. Nico de Geit says:

    Vluchteling krijgt nog steeds voorrang op huis

    Vluchtelingen in ons land krijgen in de praktijk nog steeds voorrang bij de zoektocht naar een huis. De politiek nam maatregelen zodat er iets aan veranderd kon worden aan die voorkeurspositie, maar daar is vrijwel niets mee gedaan.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2256586/vluchteling-krijgt-nog-steeds-voorrang-op-huis

  103. Nico de Geit says:

    Lekker zelf knutselen met gas en gasflessen: camper ploft.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2257022/explosie-verwoest-camper-vakantie-valt-in-water

    Straks ook in woningen, al dan niet vanuit de kelder?

  104. Nico de Geit says:

    Deskundigen waarschuwden al langer

    ’Versterking huizen zwaar overschat’

    Het aantal woningen in Groningen dat de stempel ’onveilig’ heeft gekregen was jarenlang veel te groot. Veel bewoners hebben daardoor mogelijk ten onrechte het bericht gekregen dat hun huis versterkt moet worden. Dat hebben deskundigen verklaard tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2258410/versterking-huizen-zwaar-overschat

  105. Latida says:

    “Ik heb echt een prachtbaan!! 10 jaar geleden moest ik tot mijn pensioen nog 12 jaar werken. 3 jaar geleden moest ik nog steeds 12 jaar werken …. en raai eens wat! Vanaf januari 2018 mag ik nog steeds 12 jaar werken. ”

    https://twitter.com/polVdHelstpln/status/956567228211777536

  106. Latida says:

    Rijkste 10% in Nederland bezit 68% van het vermogen, overige 32% slechts 32%; vermogens zijn veel ongelijker verdeeld dan inkomens.

    Na de VS is volgens de OECD nergens ter wereld de vermogensongelijkheid zo groot als in Nederland (zie plaatje):

    “Wealth #inequality is twice the level of #income inequality”

    https://twitter.com/OECD/status/1013351531553452032

  107. Latida says:

    Herrie in de tent

    “Angstcultuur
    Op het NVM-bureau heerst ondertussen een angstcultuur, staat in de brief. Hier werken als het ware de 71 ambtenaren van de NVM, die het beleid uitvoeren en de organisatie ondersteunen. Verschillende kritische werknemers zouden zijn ontslagen. Daarom zeggen de woonmakelaars ook het vertrouwen op in de directeur van het NVM-bureau, Annie van de Riet.
    Met de moties van wantrouwen is niets gebeurd, volgens Chris van Roon, voorzitter van de NVM-Zuidoost-Brabant, en opsteller van de kritische brief. Aanstaande donderdag komt de ledenraad, het hoogste orgaan van de NVM, bij elkaar. Op de agenda staat niet de motie van wantrouwen jegens Jaarsma, maar wel het voorstel om Frits Markus, voorzitter van de groep woonmakelaars uit het bestuur van de NVM te zetten. In het bestuur zitten naast Ger Jaarsma en en een penningmeester de voorzitters van de drie vakgroepen, naast Wonen ook Business en Agrarisch en Landelijk Vastgoed.”

    https://fd.nl/ondernemen/1260683/woonmakelaars-betichten-nvm-van-angstcultuur-en-willen-dat-voorzitter-vertrekt

  108. Latida says:

    Besteedbaar inkomen in Nederland daalt

    “Het vrij besteedbare inkomen in Nederland is sinds 2002 niet gestegen, maar juist gedaald. Dat concluderen de onderzoekers Peter Keus en Johan Verbruggen in een vergelijkend onderzoek naar de welvaart in verschillende landen sinds de invoering van de euro. De resultaten zijn opmerkelijk, omdat consumenten in andere onderzochte Westerse economieën er wel 10% tot 25% op vooruit zijn gegaan.”

    https://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/besteedbaar-inkomen-nederland-daalt/

  109. Latida says:

    Het CBS voorspelt de bevolkingsomvang over 42 jaar: 1,1 miljoen minder autochtone Nederlanders, 2,6 miljoen meer met een migratieachtergrond oftewel 6,3 miljoen. 1 op de 3 Nederlanders zal dan volgens het CBS een migratie achtergrond hebben.

    “Op 1 januari 2017 telde Nederland 13,2 miljoen inwoners met een Nederlandse achtergrond en 3,9 miljoen inwoners met een migratieachtergrond. In 2040 zijn er naar verwachting 12,9 miljoen inwoners met een Nederlandse achtergrond. Het aantal inwoners met een migratieachtergrond zal zijn toegenomen tot 5,4 miljoen inwoners.

    In 2060 is het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond gedaald tot 12,1 miljoen, terwijl het aantal inwoners met een migratieachtergrond uit zal komen op 6,3 miljoen.”

    Bron: https://longreads.cbs.nl/trends18/maatschappij/cijfers/bevolking/

  110. Nico de Geit says:

    Hoofdstad zet in op sociale woningbouw en middenhuur

    Amsterdam stopt met nieuwe koopwoningen

    Er mogen geen plannen meer gemaakt worden voor nieuwe koopwoningen in Amsterdam. Dat valt op te maken uit antwoorden van het gemeentebestuur op vragen van VVD-raadslid Naoum Néhmé.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2260119/amsterdam-stopt-met-nieuwe-koopwoningen

    Achter betaalmuur

  111. ps says:

    maff, 🙂

    …wees er snel bij!
    https://i.imgur.com/fNHMRw2.gifv

  112. Latida says:

    Alles Flex?

    Documentaire over tijdelijke verhuur

    http://thefutureofwork.eu/?p=19

  113. S. Schaap says:

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2261244/abn-amro-huizenprijzen-harder-omhoog

    Lees: koophuis nu NOG onbereikbaarder voor Geiten etc.

  114. Nico de Geit says:

    Vastgoedbaas wil uitzending SBS6 voorkomen

    Vastgoedbelegger Marcel van Hooijdonk heeft een kort geding aangespannen om een uitzending van het SBS6-programma Foute boel donderdagavond te voorkomen. In het nieuwe programma komt journalist Jens Olde Kalter in actie tegen huisjesmelkers, onderzoekt de klachten van huurders en gaat verhaal halen bij hun huisbaas.

    https://www.telegraaf.nl/entertainment/2260922/vastgoedbaas-wil-uitzending-sbs6-voorkomen

  115. Nico de Geit says:

    Doorstromers krijgen makkelijker hypotheek

    Hypotheekaanbieders geven een hogere overbruggingsfinanciering nu de huizenprijzen stijgen en de risico’s laag zijn.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2261850/doorstromers-krijgen-makkelijker-hypotheek

    Lage risico’s….

  116. Nico de Geit says:

    ABN Amro: huizenprijzen harder omhoog

    De huizenprijzen gaan de komende jaren harder omhoog dan eerder verwacht. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2261244/abn-amro-huizenprijzen-harder-omhoog

  117. maff says:

    Nieuw Klimaat Alarm

    . De doelstellingen zijn onhaalbaar. Handhaving ervan met de wet in de hand veroorzaakt een catastrofe van armoede, kou en honger. Economisch maakt het Nederland tot een derde wereldland’ https://www.geotrendlines.nl/nieuw-klimaat-alarm/

    psss 🙂 https://www.toonpool.com/user/589/files/apologies_241215.jpg

  118. Nico de Geit says:

    maff: Economisch maakt het Nederland tot een derde wereldland

    Dat heeft echt een heel andere oorzaak, namelijk import van mensen uit derdewereldlanden.

  119. Steven says:

    maff,

    Nico de Geit,

    Het wordt ons steeds weer door de strot gedouwd: als de prijzen hoog zijn en stijgen is het risico laag en als ze dalen (en dus wat lager zijn) is het risico hoog. (ha ha)

  120. maff says:

    Ondertussen in Utrecht

    Wie betaalt de rekening voor proefwijk gasvrij Overvecht-Noord? https://www.duic.nl/algemeen/overvecht-noord-proefwijk-voor-gasvrije-toekomst/

    comments ook

  121. Luisindepels says:

    Nico de Geit: ABN Amro: huizenprijzen harder omhoog

    Heel goed.

  122. Luisindepels says:

    Benieuwd of ik weer eens meer dan 2 woorden mag posten hier…

  123. Arjan says:

    Nico de Geit: Als je geen geld hebt moet je geen woning kopen.

    Bijna goed. Het moet zijn: “Als je geen geld hebt KUN je geen woning kopen.”.

  124. Latida says:

    “Brandpunt+, dat onlangs grote veranderingen doorvoerde om aan de NPO-criteria te voldoen, wordt na een half jaar geofferd. Het budget van veelgeprezen onderzoeksprogramma’s als Andere Tijden, Focus, Tegenlicht en Zembla wordt flink gekort. En EenVandaag moet, als de plannen doorgaan, wijken voor een nieuwe jongerensoap.”

    https://www.telegraaf.nl/entertainment/2266543/npo-moet-bezuinigingen-stopzetten

  125. Nico de Geit says:

    ‘Nul op de meter’ vanwege zonnepanelen die energie leveren wanneer je het niet nodig hebt. Straks dus niet meer ‘nul op de meter’, want de salderingsregeling is binnenkort voorbij.

    Woningen isoleren, aanpassen, enz. Wie gaat dat allemaal uitvoeren? Goede kans dat er heel veel investeringen zullen worden gedaan die achteraf gezien niet slim waren / weg gegooid geld bleken.

    Elektrisch stoken, koken, warm water. En een elektrische auto voor de deur. Als iedereen dat doet moet het gehele elektriciteitsnetwerk vervangen worden. En waar moet die elektriciteit vandaan komen?

    Luchtfietsers hebben het steeds over zonnepanelen. Maar zonnepanelen leveren energie als de zon schijnt, niet als het buiten guur en koud is. Juist dan heb je energie nodig, niet in de zomer.

    ‘Installatiebedrijven moeten komen met oplossingen’, volgens luchtfietsers.

    Het kan allemaal opgelost worden, Nederland wordt geen derde wereldland door het vol te zetten met windmolens, maar zoals het nu gaat gaat het leiden tot rare toestanden.

    Als je elektrisch wilt gaan rijden koop je gewoon een elektrische auto. Je gaat niet je huidige auto ombouwen, dat werkt niet. Bouw eerst eens een nieuwe wijk die zelfvoorzienend is, en dan bedoel ik dus geen wijk met ‘nul op de meter’. Kneuzen.

  126. Nico de Geit says:

    Ook de Belgische tak van kledingwinkelketen Men at Work is failliet

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2266251/men-at-work-in-belgie-ook-failliet

    Van de week ook al een grote fietsenwinkelketen failliet. En dat terwijl het economisch enorm voor de wind gaat.

  127. Nico de Geit says:

    Leenkneus: Bijna goed. Het moet zijn: “Als je geen geld hebt KUN je geen woning kopen.”.

    Als dat waar was dan zouden woningen een stuk goedkoper zijn.

    Het tegendeel van wat je zegt is waar: woningen worden vrijwel zonder uitzondering gekocht met geleend geld.

  128. Nico de Geit says:

    Goed. Als je elektrisch wilt gaan rijden koop je dus gewoon een elektrische auto, en ruil je je oude in. Zo zou het met woningen ook moeten/kunnen.

    Ombouwen is voor kneuzen, dat werkt niet. Kan vaak niet eens. Het is gepruts. Probleem is dat al die oude woningen zwaar gefinancierd zijn – er is bij de leenkneus doorgaans geen financiële ruimte voor nieuwbouw.

    Stel je nou eens voor dat je huidige auto zwaar gefinancierd is – dan zit je er aan vast. Dan kun je hem niet even omruilen voor een elektrische.

    Bij woningbouwverenigingen zie/zag je het wel: hele wijken plat en alles nieuw. Gewoon omdat oude troep niet rendeert.

    In het koopmodel van woningen wordt geen rekening gehouden met de eindigheid van woningen.

    Jaarverbruik in mijn huidige woning: ca. 2200 m3 gas en 1500 kwh per jaar. Een renovatie van 200k gaat maar een beetje helpen.

    Kopers hebben dus slapeloze nachten over ‘vernieuwing’, een huurder hooguit als hij zijn huur niet kan betalen.

    Wat ik nog mis is een stookverbod op kolen en hout etc.

  129. Nico de Geit says:

    Verder over zonnepanelen: die dingen horen niet op je dak, want dan kun je er niet bij om ze schoon te maken. Maak je ze niet op tijd schoon dan komt er zoveel aanslag op dat de opbrengst drastisch afneemt.

    Zonnepanelen kunnen mooi in de wei, waar de dieren eronder kunnen grazen. Dan kun je er ook normaal bij voor schoonmaak en onderhoud.

    Maar als de energieleverancier straks ‘de marktprijs’ gaat betalen voor geleverde elektriciteit zullen zonnepanelen vrijwel zeker niet rendabel blijken.

    Ook de levensduur is een probleem: Chinese zonnepanelen vliegen spontaan in brand en gaan vaak stuk vanwege gebruikte goedkope onderdelen. Vervangen is uiteraard duur.

    Een wei vol met zonnepanelen is natuurlijk wel veel goedkoper te onderhouden dan al die losse zonnepanelen op woningdaken.

    Dat mensen dat niet zien, ligt dat nou aan mij? Blij met ‘nul op de meter’. Nog even en de salderingsregeling is afgelopen.

    Hoe lang nog tot dat de eerste zonnepanelen weer verdwijnen?

  130. Nico de Geit says:

    Ook slim: zonnepanelen plaatsen terwijl de dakpannen 70 jaar oud zijn en bij de buren reeds vervangen zijn wegens lekkage – dakpannen gaan gemiddeld 50 jaar mee.

    Dan moeten straks niet alleen de dakpannen vervangen, maar ook de zonnepanelen eraf en er weer op. Chinese makelij, hoe degelijk precies?

    Misschien ben ik iets te pragmatisch voor deze wereld. Maar ik zie daardoor wel dingen aankomen die anderen blijkbaar niet zien aankomen.

  131. Nico de Geit says:

    Autofabrikanten waarschuwen voor laadpaaltekort

    https://www.autovisie.nl/nieuws/autofabrikanten-waarschuwen-laadpaaltekort?utm_source=telegraaf.nl&utm_medium=widget&utm_campaign=https://www.telegraaf.nl

    Ook dat nog. Vrijwel niemand schijnt te beseffen dat het elektriciteitsnet een beperkte capaciteit heeft en dat elektriciteit ook opgewekt moet worden. Erger: opgewekt moet worden op het moment dat het wordt afgenomen.

    De hersenloze Nederlander begint immers meteen over ‘zonnepanelen’ te blaten. Nou, daar kun je ‘s nachts je auto niet mee laden.

  132. Latida says:

    Interessant artikel:

    “Er moeten de komende jaren honderdduizenden woningen worden gebouwd om in de woningbehoefte te voorzien. Hierbij spelen bouwers en ontwikkelaars een belangrijke rol, niet alleen vanwege de bouw maar in toenemende mate ook vanwege de daaraan voorafgaande grondontwikkeling. Grondbezit is voor hen cruciaal. Dit artikel laat zien dat bouwers en ontwikkelaars weliswaar veel grond in handen hebben, met name in regio’s waar de vraag groot is, maar dat deze grond vaak buiten bestaand stedelijk gebied ligt. Dit terwijl overheden nu juist sterk inzetten op binnenstedelijke transformatie. Er is daarmee een mismatch tussen private grondposities en publiek verstedelijkingsbeleid.”

    en

    “oor toedoen van grondexploitatieverliezen in de afgelopen jaren zijn gemeenten terughoudender geworden in het verwerven van nieuwe gronden en lijken ze vooral bezig met het uitgeven van voor de crisis opgebouwde voorraden”

    https://www.ruimteenwonen.nl/de-bouwspagaat

  133. Latida says:

    “We vinden in totaal ongeveer 14.100 hectare aan grondposities van bouwers en ontwikkelaars. Wanneer we zouden uitgaan van een gemiddelde woningdichtheid van 25 woningen per hectare (gemiddelde dichtheid van Vinexwijken – zie Boeijenga & Mensink, 2009), dan komt dat neer op een orde van grootte van ruim 350.000 woningen.”

    https://www.ruimteenwonen.nl/de-bouwspagaat

  134. Latida says:

    Gemeentes en landelijke overheid bepalen waar wel of niet gebouwd mag worden.

    Gemeentes hebben grote grondposities binnen de stads- en gemeente grenzen.

    Willen het liefste binnen de gemeentegrenzen bouwen en het liefste zoveel mogelijk sociale- en middenhuur woningen waar veel behoefte aan is. Dit is niet optimaal profijtelijk maar een maatschappelijke behoefte vanuit de samenleving.

    De overheid heeft immers de plicht om voor voldoende betaalbare woonruimte zorg te dragen.

    Bouwers en ontwikkelaars echter hebben net buiten de stad veel grond in hun bezit.

    De Bouwlobby ijvert ervoor om de eigen grondposities te doen ontsluiten voor woningbouw, want meer winstgevend.

    Willen dus ook liever buiten de stad bouwen dan binnen de stad. En bouwen bovendien liever koopwoningen dan sociale huur.

    Ontvangen ook graag subsidie voor grote projecten.

    “Met name in de grootstedelijke gebieden Groot-Rijnmond, Groot-Amsterdam en Utrecht hebben bouwers en ontwikkelaars veel grond buiten de stad (80-90 procent van hun bezit.”

    https://www.ruimteenwonen.nl/de-bouwspagaat

    Er is dus grond en geld genoeg om bij te bouwen.

    Ook is er vraag en tekort aan woningen.

    Toch blijft het aantal afgegeven bouwvergunningen achter.

    Alle partijen hebben immers vanuit de loopgraven een strategische grondpositie ingenomen.

    Het lijkt erop dat we straks gaan zien dat de landelijke overheid onder invloed van de bouwlobby tegen de zin van de gemeentes toch zal besluiten toe te staan meer buiten de gemeentegrenzen te bouwen.

  135. Latida says:

    Monitor brengt leegstand Nederland in beeld

    “Op 29 juni van dit jaar is de Landelijke Monitor Leegstand gepubliceerd. Dit gezamenlijke onderzoek van het CBS, het Kadaster en Geonovum geeft een integraal beeld van het aantal woningen, kantoren en winkels dat leeg staat in Nederland. Door een vernieuwde methode is de kwaliteit van de cijfers verbeterd”

    https://www.cbs.nl/nl-nl/corporate/2018/27/monitor-brengt-leegstand-nederland-in-beeld

    Zie:

    https://public.tableau.com/profile/centraal.bureau.voor.de.statistiek#!/vizhome/DASHBOARDLEEGSTAND/Welkom

    Even wat recente publieke gegevens opgeduikeld om te vergelijken:

    “In Nederland is een overaanbod van kantoorvloeroppervlakte. Gemiddeld staat 15,9% van de kantoorvloeroppervlakte leeg per 1 januari 2017.”

    http://www.clo.nl/indicatoren/nl2152-leegstand-kantoren

    “In Nederland is een overaanbod van winkels in de detailhandel. Gemiddeld ruim 9% van de winkelvloeroppervlakte staat leeg in 2017.”

    http://www.pbl.nl/infographic/leegstand-van-winkels#gemnr=0&year=2017&type=winkels

    “Steeds meer dealers lijken bijvoorbeeld te verdwijnen. Brancheorganisatie BOVAG bracht tegenover BNR cijfers in beeld. Volgens de organisatie staan in Nederland meer dan 600 showrooms leeg. Het probleem ligt aan het bestemmingsplan, aldus BOVAG.

    Wanneer een showroom leeg komt te staan dan kan er geen Hema of een willekeurig kantoor/bedrijf voor in de plaats komen. De bestemmingsplannen eisen doorgaans dat de panden de functie van showroom blijven uitoefenen. Enkel voertuigen of bijvoorbeeld boten mogen worden geplaatst in de leegstaande ruimtes.

    De dik 600 showrooms die momenteel leegstaan hebben een oppervlak van ruim 700.000 m². Aangezien er vrijwel geen animo is om een gloednieuwe dealer te openen in ons land blijven de panden leegstaan. Op dit probleem op te lossen pleit de BOVAG voor een flexibeler bestemmingsplan vanuit de gemeentes.”

    https://www.autoblog.nl/nieuws/zoveel-showrooms-in-nederland-kampen-met-leegstand-96072

  136. Arjan says:

    Nico de Geit: Als dat waar was dan zouden woningen een stuk goedkoper zijn.

    Het tegendeel van wat je zegt is waar: woningen worden vrijwel zonder uitzondering gekocht met geleend geld.

    Ha ha! Droom lekker verder in dat fantasiewereldje van je.

  137. Nico de Geit says:

    Arjan: Droom lekker verder

    Leg eens uit Arjan, hoe een doorsnee huizenkoper een woning koopt.

    1. hij vraagt hoeveel hij kan lenen.

  138. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Ongeveer 94% van de aankoopkosten, zoals de meesten van ons weten.

  139. Arjan says:

    Nico de Geit: 1. hij vraagt hoeveel hij kan lenen.

    Hier kneus, gewoon ff googlen:

    https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/woonvragen/eigen-geld-nodig-voor-koop-huis/

  140. Latida says:

    Arjan: Hier kneus, gewoon ff googlen:

    rabobank.nl/partic…odig-voor-koop-huis/

    “Het bedrag dat u in 2018 maximaal mag lenen, is 100% van de waarde van het huis.”

    Arjan: Bijna goed. Het moet zijn: “Als je geen geld hebt KUN je geen woning kopen.”.

    Toch wel dus aangezien je 100% van de waarde kunt lenen.

    Dat moet nog altijd omlaag naar 80%, via 90%, om aan Europese en internationale richtlijnen te voldoen.

    Hoor je banken en wat dat betreft niemand meer over natuurlijk nu de rente zo laag staat.

  141. Nico de Geit says:

    Arjan: kneus

    Wat voor een kneus precies? Een ‘huurkneus’?

  142. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: huurkneus

    Geld weggooien aan huur, dan ben je echt dom. Tenminste, in de ogen van veel huiseigenaren. Tot het fout gaat met de huizenmarkt, want dan moet de huurder opeens kapot.

  143. maff says:

    Dijsselbloem: “Europese economie te afhankelijk van banken”
    https://executivefinance.nl/2018/07/dijsselbloem-europese-economie-te-afhankelijk-van-banken/

    ‘ Maak overigens niet de denkfout dat bankproblemen alleen in Zuid-Europese landen bestaan. Ze bestaan overal, tot de dag van vandaag ‘

    ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/none-interest_rates-bank_of_england-fiscal_policy-brexit-regrexit-mmon1243_low.jpg

  144. maff says:

    Arjan: Ongeveer 94% van de aankoopkosten, zoals de meesten van ons weten.

    Nou, volgens het kadaster is het toch ietsje meer dan 100%
    Gemiddelde hypotheeksom 307k over een gemiddelde koopsom van 283k + aankoopkosten 17k https://www.kadaster.nl/hypotheken

  145. Arjan says:

    Latida: Toch wel dus aangezien je 100% van de waarde kunt lenen.

    Jezus muts, 94% van de aankoopwaarde in de meeste gevallen.

  146. Arjan says:

    Voor een woning van twee ton moet je dus minstens zo’n 12 duizend euro op tafel leggen. Maar ja als je nog nooit een huis gekocht hebt en nooit het nieuws leest, dan weet je dat niet.

    Bij dezen…

  147. Steven says:

    Arjan,

    Maar met een lening van je ouders of zo’n lekkere belastingvrije schenking van een ton hoeft dat ook weer niet. (als voorbeeld)
    https://www.consumentenbond.nl/erven-schenken/%E2%82%AC100.000-schenken-zonder-schenkbelasting

    Iedereen weet toch dat vooral Nederlands vol in de hypotheken zitten? Alleen er zijn er niet veel die dat link vinden: ik wel.

  148. Latida says:

    maff: Nou, volgens het kadaster is het toch ietsje meer dan 100%
    Gemiddelde hypotheeksom 307k over een gemiddelde koopsom van 283k + aankoopkosten 17k https://www.kadaster.nl/hypotheken

    Met bron is onderbouwd.

    Arjan: Jezus muts, 94% van de aankoopwaarde in de meeste gevallen

    Zonder bron, dus niet onderbouwd.

    Als je 12K moet meebrengen om een huis te kopen wil dat nog niet zeggen dat die 12K niet ook geleend is. Hetzij via een lening van familie of vrienden, hetzij als een consumptieve lening met een hogere rente.

    Het feit blijft staan dat nog altijd tegen 100% LTV geleend kan worden.

    De Bron van Maff gaat zelfs nog een stukje verder.

    Dat men het maar normaal vindt dat mensen zonder inbreng van geld een huis kunnen kopen geeft aan dat dat ook precies is wat er massaal in Nederland heeft plaatsgevonden; mensen die eigenlijk in een huurhuis horen zitten in een koopwoning.

    Je zou ze Scheefkopers kunnen noemen.

    In feite hebben de financiers gewoon zgn. sub-prime leningen verstrekt met dat verschil dat uiteindelijk de nederlandse staat en de argeloze straatarme koper de achtervang is en het risico draagt en banken van alle risico’s gevrijwaard zijn.

  149. Latida says:

    “De landbouwsector kampt met een enorm imagoprobleem en struikelt al jaren van de ene crisis naar het andere voedselschandaal. Ondertussen kunnen boeren veelal niet of nauwelijks rondkomen en zuchten zij met hun bedrijven onder schulden.”

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2271497/overheid-moet-minimumprijzen-vaststellen-voor-voeding

  150. Latida says:

    Arjan: Voor een woning van twee ton moet je dus minstens zo’n 12 duizend euro op tafel leggen. Maar ja als je nog nooit een huis gekocht hebt en nooit het nieuws leest, dan weet je dat niet.

    Bij dezen…

    Dat betekent nog niet dat je geld hebt. Sterker nog, zodra je 12K hebt en een huis koopt ben je alsnog platzak.

    Mensen die geen geld hebben ‘kopen’ huizen door de volledige aankoopprijs te lenen.

    In Nederland is dat blijkbaar normaal, overal elders in de wereld ben je daarmee een scheefkoper die onnodige risico’s neemt en boven zijn/haar stand leeft.

    Subprime dus, voor mensen die geen geld hebben.

  151. Steven says:

    test

  152. Nico de Geit says:

    Arjan: Voor een woning van twee ton moet je dus minstens zo’n 12 duizend euro op tafel leggen.

    Daar kun je een jaar voor huren.

  153. Arjan says:

    Nico de Geit: Daar kun je een jaar voor huren.

    Dat klopt, maar ik betaal nog geen twee maandhuren per jaar aan rente. De rest is aflossing.

    Blij overigens dat je toegeeft dat je fout zat. Je hebt wel degelijk veel geld nodig om een huis te kunnen kopen.

  154. maff says:

    Overvloed met onbehagen, Dirk Bezemer 🙂

    https://www.groene.nl/artikel/overvloed-met-onbehagen

  155. Nico de Geit says:

    Arjan: Blij overigens dat je toegeeft dat je fout zat.

    ???

    Twaalf duizend euro om mee te mogen spelen met het Grote Huizenspel. En jezelf dan rijk voelen….

    Ik betaal liever huur. Dan blijft mijn exit open.

  156. Nico de Geit says:

    Arjan: ik betaal nog geen twee maandhuren per jaar aan rente

    200k lenen voor 2k per jaar? En je hebt niet het minste vermoeden dat er op zijn minst een addertje onder het gras zit?

  157. Arjan says:

    Nico de Geit: 1 jaarhuur om mee te mogen spelen met het Grote Huizenspel. En jezelf dan rijk voelen….

    Ik betaal liever 10 jaar huur. Dan heb ik weliswaar meer dan een ton weggegooid en niets opgebouwd, maar hou ik mijn huurbaas tevreden.

    Ik heb overigens geen 200K geleend.

  158. Latida says:

    Arjan: Jezus muts, 94% van de aankoopwaarde in de meeste gevallen.

    “Betekent dit dat u zonder eigen geld geen woning kunt kopen? Vaak wel, soms niet.”

    https://www.nhp.nl/hypotheken/informatie/huis-kopen/huis-kopen-zonder-eigen-geld

    En dan heeft men die 12K bij elkaar en dan koopt men een huis en is men alsnog platzak en rekent men zich rijk en denkt vervolgens spekkoper te zijn.

    Wees trouwens niet verbaasd als die 12K gewoon consumptief geleend wordt, want dat mag dan weer wel.

    Een heel groot deel van de Nederlandse hypotheken zijn gewoon sub-prime volgens internationale standaarden.

    Scheefkopers dus eigenlijk.

    Kijk anders nog even naar de gemiddelde vrij besteedbare inkomens in Europa ter vergelijking. De gemiddelde Nederlander is de arme sloeber van Europa.

    “Terwijl het BBP per hoofd van de bevolking in Frankrijk 17% onder dat van Nederland ligt, hebben de Franse huishoudens 12% meer inkomen te besteden dan de Nederlanders. Zelfs in Italië, waar het BBP per hoofd bijna 24% lager is dan in Nederland, hebben huishoudens meer te besteden. ”

    https://economie.rabobank.com/publicaties/2015/mei/nederland-hoog-inkomen-maar-weinig-te-besteden/

  159. Arjan says:

    Nico de Geit: 200k lenen voor 2k per jaar? En je hebt niet het minste vermoeden dat er op zijn minst een addertje onder het gras zit?

    Waarom altijd dat focussen op dat lenen eigenlijk? Nooit hoor ik iets over aflossing van jullie. Of is dat een te moeilijk concept om te begrijpen?

  160. Nico de Geit says:

    Arjan: Waarom altijd dat focussen op dat lenen eigenlijk?

    Omdat dat het probleem is: speculeren met geleend geld. Erger: geleend tegen historisch lage rente.

    Arjan: Nooit hoor ik iets over aflossing

    Beste Arjan, de schulden KUNNEN helemaal niet worden afgelost. Dat kan in een individueel geval, maar niet in zijn totaliteit. Schulden kunnen alleen maar groeien anders klapt het systeem in elkaar.

    Arjan: Of is dat een te moeilijk concept om te begrijpen?

    Voor jou wel blijkbaar.

  161. b says:

    Speciaal voor Arjan :)van de consumentenbondsite, vrij recent :

    Senioren zitten soms gevangen in hun koophuis 15 juni 2018:
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/gevangen-in-je-huis

    Liever geen krediet aan ouderen 19 juni 2018:
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/liever-geen-krediet-aan-ouderen

    Persoonlijke lening of doorlopend krediet 15 juni 2018:
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/persoonlijke-lening-of-doorlopend-krediet

    Volgens mij is het verstandiger om geen al te hoge (hypotheek)schuld te hebben vanaf 55-60 jaar. Vergeet de nabestaanden niet om ze vrij te houden van een eventuele negatieve erfenis. De verkoop moet dan binnen 1 jaar rond zijn , en betaald aan de bank uiteraard. Het is en blijft maatwerk (en planning).

  162. b says:

    Per linkje dan:
    Senioren zitten soms gevangen in hun koophuis 19 juni 2018 Consumentenbond
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/gevangen-in-je-huis

  163. b says:

    Hypotheek en pensioen: wat zijn de mogelijkheden voor senioren? 11 april 2018 Consumentenbond
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/hypotheek-en-pensioen-de-mogelijkheden-voor-senioren

  164. b says:

    Persoonlijke lening of doorlopend krediet 15 juni 2018 Consumentenbond:
    https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-senioren/persoonlijke-lening-of-doorlopend-krediet

    Leeftijden, bedragen en rente-percentages bij diverse banken\aanbieders.

  165. b says:

    Post-mining boom stats show the wage squeeze is hurting more in WA than anywhere else 24 juni 2018
    https://thewest.com.au/opinion/shane-wright/post-mining-boom-stats-show-the-wage-squeeze-is-hurting-more-in-wa-than-anywhere-else-ng-b88872577z

    Salarissen -30%, huizenveiling -40%, vergrijzing met kleine pensioenen, verlaten gemeenschappen, begrotingstekort stijgt.
    Niet droogkoken maar ontluchten!

  166. b says:

    Circulair bouwen? Vergeet de Tinyhouses:
    Dirt cheap! The WA couple building their home with sandbags to avoid the mortgage trap 3 July 2018
    https://thewest.com.au/business/property/dirt-cheap-the-wa-couple-building-their-home-with-sandbags-to-avoid-the-mortgage-trap-ng-b88885085z

    11 ha gekocht voor 125.000AUSD is ongeveer 79.000 euro (totaal), huis gebouwd kosten 35.000AUSD is ongeveer 22.100 euro wel met behulp van vrijwilligers.
    In het filmpje ook een idee om huizen een andere outlook te geven. Waarom niet? Maak de cirkel groter met een binnenhofje vol bloemen en zitbankjes, met rondom ronde punthuisjes voor groepjes ouderen bijv.
    Kunnen ze meer doen met hun pensioen.
    Huis versleten? Circulaire economie. 🙂
    Weg met die dure droogkook-huizen. 🙂

  167. maff says:

    Het nieuwe Nederland …….

    ‘ het vermogen van de ‘onderste ‘60% van de bevolking zelfs negatief ‘

    Grote vermogensongelijkheid in Nederland

    https://marketupdate.nl/nieuws/economie/grote-vermogensongelijkheid-in-nederland/

  168. Nico de Geit says:

    b: The WA couple building their home with sandbags to avoid the mortgage trap

    Net alsof zandzakken goedkoper zijn dan regulier bouwmateriaal. De prijzen zijn extreem hoog vanwege het plekje – het duurbetaalde recht om daar te mogen wonen – niet vanwege de prijs van bouwmaterialen.

  169. Nico de Geit says:

    maff: Grote vermogensongelijkheid in Nederland

    Anderen hebben het over een ‘ongelijke vermogensverdeling’. Voor je het weet willen ze het eerlijk gaan verdelen.

  170. Nico de Geit says:

    Arjan: Nooit hoor ik iets over aflossing van jullie.

    Slim, je woning aflossen. En als je hem dan netjes hebt afgelost mag je hem nog een keer betalen, via Box 3 en via een korting op je AOW en meer. De zwaarste lasten op de sterkste schouders en zo.

  171. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Slim, je woning aflossen. En als je hem dan netjes hebt afgelost mag je hem nog een keer betalen, via Box 3 en via een korting op je AOW en meer. De zwaarste lasten op de sterkste schouders en zo.

    Toon eens concrete bewijzen over Box 3 en korting op AOW.
    Geen proefballonnetjes van diverse partijen of is de wens de vader van de gedachte

  172. Steven says:

    testerdetest

  173. ripoff says:

    en werkt het nog?

  174. Steven says:

    het werkt. Hier weer een scherpe Bezemer (5 jaar geleden)

    https://www.youtube.com/watch?v=OLwz8TUDM3k

  175. Nico de Geit says:

    @Huurder2008

    ‘Toon eens concrete bewijzen’

    Er wordt hard gewerkt om ontwikkelingen in de toekomst vooraf te bewijzen.

    https://media1.giphy.com/media/hAogM2NqtbBF6/giphy.gif

  176. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Het zou best kunnen dat er in de toekomst belasting geheven gaat worden over het afgeloste deel van je woning. Mede afhankelijk van de politieke kleur die dan de dienst uitmaakt. De vraag is of die extra lasten zo hoog zijn dat het uit kan om daarvoor in de plaats een woning te huren.

  177. maff says:

    Huren in de Amstel Tower

    https://www.hureninamsteltower.nl/woningen/

    Huur 980 per maand
    Servicekosten 110 per maand
    vereist jaarinkomen 70 x de maandhuur … 68K ?
    voor een oppervlakte van 43 m2

  178. Steven says:

    maff,

    De prijzen zijn gewoon te hoog. Dan kan je speculeren op nog hogere prijzen of juist niet.
    Ik vind het nog steeds vreemd dat het menselijk brein hyper-gevoelig is voor rare stijgingen en mee wil doen vooral als het om huizenprijzen gaat. Al zo vaak hier gezegd: gaat het om prijzen van andere consumptiegoederen dan is het andersom.

    Conclusie: men ziet huizen niet als consumptiegoed maar als belegging en gaat daar zo jaren netto loon voor lenen juist als ze nu zo duur zijn. (en ja huren is ook duur)

    en proost..ik drink weer wat te veel en dan denk ik altijd wat simpel na; maar volgens mij heb ik gelijk.

  179. Arjan says:

    maff,

    Inderdaad maff, koop als je kopen kunt! Maar leen met mate. 🙂 En drink met mate Steven.

  180. Steven says:

    maff,

    Arjan: koop als je kopen kunt!

    De meeste mensen kunnen het niet kopen en lenen het. (dat is het omgekeerde van kopen)

  181. Steven says:

    Als je profvoetballer bent dan lap je zo’n huis zo af. Prima.
    Maar als je een gewoon salaris hebt en je leent een paar ton dan moet je oppassen bij deze prijzen. Als je dat niet ziet dan zie je het dus helaas niet.

  182. Arjan says:

    Steven: De meeste mensen kunnen het niet kopen en lenen het. (dat is het omgekeerde van kopen)

    LTV daalt, LTI stabiel

    De Regeling Hypothecair Krediet bepaalt dat voor nieuwe hypotheken in 2017 de Loan­ to Value (LTV, de verhouding tussen de hypotheeklening en de waarde van de woning). maximaal 101 procent mag bedragen. In 2016 was dat 102 procent, vanaf 2018 zal het 100 procent zijn. Dit wordt weerspiegeld in de markt: de daadwerkelijke gemiddelde LTV bij afsluiten (inclusief oversluitingen) daalt in 2016 tot 89 procent. Ook het aantal hypotheken met een LTV­ ratio boven de honderd procent wordt minder: in 2013 was dat nog 55 procent, in 2016 50 procent. De gemiddelde Loan to­ Income ratio (LTI, de verhouding tussen de hypotheeklening en het huishoudensinkomen) van nieuwe hypotheken ligt al sinds 2012 stabiel rond de 3,6. Het Nibud wijst er op dat maximaal lenen in termen van LTI meer dan gemiddeld voorkomt bij alleenstaanden en eenoudergezinnen.

    bron: https://www.nvb.nl/feiten-cijfers/2135/woning-en-hypotheekmarkt.html

  183. Nico de Geit says:

    ‘De huizenprijzen in Nederland blijven steil omhoog gaan.’

    Volgens mijn gegevens zitten we ongeveer weer op het peil van 2008, in euro’s. Maar dat moet nog wel gecorrigeerd worden voor inflatie, sinds 2008 tot heden zo’n 15-20%.

    ‘De Nederlandse samenleving valt in toenemende mate uiteen in haves en havenots. De haves hebben bijtijds een huis gekocht en erven er straks mogelijk nog één, de havenots zijn de huurders, die met een beetje pech ook nog hurende ouders hebben. Die laatste groep kan het kopen van een huis inmiddels vergeten en moet tandenknarsend toezien hoe anderen zonder enige inspanning een groot vermogen opbouwen.’

    De schrijver is vast een leenkneus. Proost!

    En voor de deelnemers hier: vanwege de aanhoudende droogte zijn de rivieren eigenlijk niet meer geschikt om drinkwater van te maken – een grote gifstroom- maar ze gaan natuurlijk lekker door. Uw aller Geit is overgegaan op bronwater in flessen. Spa Reine/ Evian, ca. 50 cent per liter.

    Je leest nog niks over de drinkwaterkwaliteit. Maar als je zelfstandig na kunt denken kom je al snel tot de conclusie dat je nu beter even niet uit het riool kunt drinken.

    Een huurder kan zich bronwater permitteren. Mensen bestaan voor 2/3 uit water.

  184. ps says:

    maff, 🙂

  185. maff says:

    ps,

    🙂 post weer weg, tryout

    Ondertussen in Eindhoven https://www.designboom.com/wp-content/uploads/2018/05/milestone-3D-printed-houses-eindhoven-1800.jpg

    Milestone 3D concrete houses

  186. maff says:

    Het is zooo grappig 🙂

    Probeersel

    Project milestone Eindhoven

    https://www.3dprintedhouse.nl/en/

  187. maff says:

    Op zoek naar starterswoning? Sla de 25 grootste steden maar over

    https://www.ad.nl/economie/op-zoek-naar-starterswoning-sla-de-25-grootste-steden-maar-over~a6df8c3a/

    En waar blijft de woede ?

  188. maff says:

    Nico de Geit,

    Dank voor de tip 🙂

  189. Hans- says:

    Nico,een prachtig moment om het water nu duurder te maken, overheid, grijp die kans!
    Als er een economische dip komt, en vele mensen hum hypotheek niet meer kunnen betalen,….Grijpt de overheid in! Immers, de prijzen mogen niet dalen!! Net als 10 jaar terug met de banken.En Mario Draghi gaat ook door met zij omstreden opkoop programma!We leven in een GEMANIPULEERDE maatschappij, en de regels van vroeger zijn er niet meer!!
    Alles moet meer worden, er bestaat geen andere weg. Meer vliegtuigen- meer auto’s- meer mensen-meer consumptie, een andere weg kan niet volgens de overheid.wel willen ze minder co2, wel raar, dat past niet in hun logica. Het komende probleem, is dat de aardbol wat te klein is.

  190. maff says:

    FASCINEREND PROCES

    ‘dat een aantal centrale bankiers, een mannetje of twintig, hogere prijzen wil, terwijl de rest van de wereld, een paar miljard, lagere prijzen wil.’

    https://www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10348642/fascinerend-proces

    We hebben recht op deflatie 8=)

  191. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: ‘De Nederlandse samenleving valt in toenemende mate uiteen in haves en havenots. De haves hebben bijtijds een huis gekocht en erven er straks mogelijk nog één, de havenots zijn de huurders, die met een beetje pech ook nog hurende ouders hebben. Die laatste groep kan het kopen van een huis inmiddels vergeten en moet tandenknarsend toezien hoe anderen zonder enige inspanning een groot vermogen opbouwen.’

    Piramidespel.

    Ik zie iets anders: Ik zie huiseigenaren die met veel moeite zijn ingestapt, ze hadden zelfs een lening nodig om een lening te krijgen. En ze wanen zich rijk. Op de een of andere manier verwarren ze schuld met vermogen. Hoe groter de schuld, hoe rijker ze zich wanen.

    Dat ze zich rijk wanen kan ook te maken hebben met ‘de waarde van hun woning’. Berichten over enorme prijsstijgingen vinden dat soort schuldkneuzen dan ook erg fijn.

  192. Hans- says:

    Het Japan scenario is hier in Europa als onmogelijk af gedaan. Maar ondertussen gebeurt hier het zelfde.Zie ook Rienk Kamer in 2008 uitspraken!Hij voorspelde het zelfde verloop.

  193. meelezer says:

    Nico de Geit: En voor de deelnemers hier: vanwege de aanhoudende droogte zijn de rivieren eigenlijk niet meer geschikt om drinkwater van te maken – een grote gifstroom- maar ze gaan natuurlijk lekker door. Uw aller Geit is overgegaan op bronwater in flessen. Spa Reine/ Evian, ca. 50 cent per liter.

    Je leest nog niks over de drinkwaterkwaliteit. Maar als je zelfstandig na kunt denken kom je al snel tot de conclusie dat je nu beter even niet uit het riool kunt drinken.

    Gelukkig heb je meer verstand van de huizenmarkt, zullen we maar denken.

    Die waterschappen controleren dat gewoon. Maar een alu hoedje als jij, gelooft dat natuurljk weer niet. Plus meeste drinkwater in NL komt uit grondwater. Maar goed, ik neem aan dat je in Limburg, Brabant of omgeving Rotterdam woont.. daar komt dat spul uit de Maas. Maar als je het niet vertrouwt, het water wat je nu uit de kraan krijgt zat al een paar maanden in een bassin. Je kan beter over een paar maanden beginnen met Evian.

  194. Nico de Geit says:

    meelezer: Die waterschappen controleren dat gewoon

    Dat heb ik gelezen. Ze controleren hun eigen drinkwater en beoordelen het met ‘uitstekend’. Dat is al weer even geleden. In een ander artikel klaagden ze dat het steeds lastiger wordt de rotzooi eruit te halen.

    Mijn opinie over drinkwater dat deels uit het riool komt: beter niet drinken. Als anderen het wel drinken en er het volste vertrouwen in hebben, prima. Dat drinken zij lekker uit het riool.

    Het is niks nieuws, vroeger haalden mensen drinkwater uit de grachten terwijl daar ook alle rotzooi in werd gedumpt.

    Nu is het erger: half Europa slikt anti-biotica, anti-conceptie, anti-depressiva, anti-psychotica en nog veel meer. Ze pissen dat uit en jij drinkt het op. Het wordt wel eerst gefilterd, dat dan weer wel.

    Mensen hebben ongeveer het idee dat er bronwater uit de kraan komt. Ik vrees dat dat niet zo is. Een deel wordt gewonnen uit ‘oppervlaktewater’. Weet je hoeveel rioleringen er uitkomen op dat oppervlaktewater?

    Verdund met regenwater. Van de afgelopen weken, maanden? Ongeveer niks dus. De regen die viel verdween grotendeels in de bodem.

    Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb, schoon drinkwater.

    En over die spaarbekkens, daar stond recent een filmpje over op Vrijspreker. Er zijn veel te weinig spaarbekkens in Nederland, want dat kost geld. En we leven in een zwaar overbevolkt gebied. Die rivieren zijn gewoon smerig.

    meelezer: Je kan beter over een paar maanden beginnen met Evian.

    Ik had eigenlijk het idee dat als het weer (flink) gaat regenen alles wordt schoongespoeld. Er zit dan ook wel rotzooi in maar de concentratie zal veel lager zijn.

    Terug naar de huizenmarkt.

  195. Nico de Geit says:

    Hans-: een prachtig moment om het water nu duurder te maken

    Theoretisch zouden ze kunnen stoppen met het dumpen van al die medicijnen in het riool. Mensen pissen die zooi uit.

    Artsen gaan natuurlijk lekker door met voorschrijven, enz. Het is een miljardenindustrie.

    En het zou dus inderdaad best wel eens kunnen dat de burger straks extra moet betalen voor schoon drinkwater. Maar een extra heffing op medicijnen komt er natuurlijk niet – ‘want die mensen slikken die zooi niet voor niks’.

    Verder natuurlijk landbouwvergif en lozingen van bedrijven op de rivier – ‘toelaatbare verontreinigingen die voldoen aan een of andere verordening’. Verder: Het riool van half Europa. Verder alles dat ik niet weet.

    meelezer: Die waterschappen controleren dat gewoon

    Het voldoet ongetwijfeld aan de minimale eisen.

    Terug naar de Huizenmarkt.

  196. Nico de Geit says:

    maff: Wanneer koelt de boel weer af?

    Voor een deel wordt dat bepaald door demografische factoren, stervende babyboomers, import van minder kansrijken. Maar het lenen tegen lage rente is een internationaal iets. Je weet niet welke domino-stenen gaan vallen en wat de gevolgen zullen zijn, het laat zich niet voorspellen.

    Als ik het artikel lees krijg ik de indruk dat huiseigenaren zich weer lekker rijk voelen.

    Raar fenomeen: je rijk voelen met een XXL-lening. Dat rijk voelen zal wel te maken hebben met de belegging met geleend geld. Het gaat momenteel goed met die belegging als je de kranten moet geloven. En dat leidt dan weer tot een rijk gevoel bij huiseigenaren. En dat stimuleert de economie.

    Het slaat ooit om. In mineur, kan lang duren. Niet iets om naar uit te kijken. Geniet van de euforie.

  197. maff says:

    Brexit, de UK haat nu immigranten, en hebben dochterlieff het land uitgepest. Zij mag daar niet meer werken en de spaarrekening moest worden opgezegd. Hij, zij, haar en hems komen nu naar de NL ( hij leert nu Nederlands, lol )

    Het huis daar is verkocht en hier volgende week gekocht.

    Inkomen komt voorlopig alleen uit het buitenland, en hier geen HRA aftrek duzzz, het was daarom moeilijk om hier een hypootje te krijgen, maar het is gelukt LTV 69%. Geen snoepreisjes meer over de plas, fish and chips op een terrasje aan de Theems, ik ga het missen …..

  198. Frans says:

    Zeer on topic: More Bad News For the Mother of All Bubbles
    https://www.youtube.com/watch?v=yA-vlUeKqVQ

    Weer wordt genoemd investeringen van buitenlands kapitaal.
    Hmmm… wie had het daar ook al weer over meer dan een jaar geleden?

  199. Latida says:

    Nico de Geit: In een ander artikel klaagden ze dat het steeds lastiger wordt de rotzooi eruit te halen.

    Mijn opinie over drinkwater dat deels uit het riool komt: beter niet drinken. Als anderen het wel drinken en er het volste vertrouwen in hebben, prima. Dat drinken zij lekker uit het riool.

    Het is niks nieuws, vroeger haalden mensen drinkwater uit de grachten terwijl daar ook alle rotzooi in werd gedumpt.

    Nu is het erger: half Europa slikt anti-biotica, anti-conceptie, anti-depressiva, anti-psychotica en nog veel meer. Ze pissen dat uit en jij drinkt het op. Het wordt wel eerst gefilterd, dat dan weer wel.

    Mensen hebben ongeveer het idee dat er bronwater uit de kraan komt. Ik vrees dat dat niet zo is. Een deel wordt gewonnen uit ‘oppervlaktewater’. Weet je hoeveel rioleringen er uitkomen op dat oppervlaktewater?

    en

    Nico de Geit: Verder natuurlijk landbouwvergif en lozingen van bedrijven op de rivier – ‘toelaatbare verontreinigingen die voldoen aan een of andere verordening’. Verder: Het riool van half Europa. Verder alles dat ik niet weet.

    Voor wie denkt dat het aan Nico ligt, ik lees de laatste tijd steeds van dit soort geluiden, zoals onlangs nog in een artikel gaande over de opzienbarende uitspraken van de voormalig minister van wonen:

    “Dat Blok’s uitlatingen in Suriname veel stof hebben doen opwaaien is begrijpelijk. Ze hebben nogal wat te stellen gehad met Nederland, voor- en na de Onafhankelijkheid. Dat Suriname een ‘failed state’ zou zijn is nl. in de eerste plaats de schuld van de voormalige kolonisator. De tegenstellingen door de bevolkingsgroepen werd door Den Haag gebruikt om ze tegen elkaar uit te spelen, volgens het aloude ‘divide et impera’. Daar waren en zijn de Nederlanders koloniale meesters in. Dat Suriname ondanks onze inspanningen toch ‘wan pipel’ is geworden mag een wonder heten en valt alleen op het conto te schrijven van het geweldige Surinaamse volk.

    Dat Nederland een mislukte staat is is wel zeker. Het meest vervuilde en geasfalteerde land ter wereld (zelfs door een wonder nog schone beken en plassen raken vervuild via grondwater) met zelf veroorzaakte aardbevingen en een luchtkwaliteit die door auto- en luchtverkeer levensgevaarlijk is.”

    https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/blok-aan-het-been

    Daar moeten we natuurlijk nog aan toevoegen dat de wijze waarop in Nederland de verschillen in belastingheffing tussen burgers en multinationals worden ingevuld niet alleen in Nederland gefronste wenkbrauwen veroorzaken maar ook internationaal.

    En als we toch bezig zijn begrijp ik tevens niet waarom nieuwe wetgeving niet aan de grondwet word getoetst, waarom draaideuren tussen politiek en bedrijfsleven worden toegestaan, waarom er een dramatisch democratisch stelsel is waar je nog geen eens een burgemeester van een dorp kunt kiezen en inspraak van de burger nihil is.

    En specifiek wat de woningmarkt betreft een land dat al decennialang verzuimt een van haar meest essentiele taken naar behoren uit te voeren, namelijk zorg dragen voor voldoende betaalbare woonruimte voor haar bevolking.

    Nu is er een situatie waar er dus nog altijd volstrekt onvoldoende woonruimte is welke voor hele grote groepen allerminst nog als betaalbaar aangemerkt mag worden.

    En dat terwijl er honderduizenden vakantiewoningen zijn waar niet in gewoond mag worden.

    En dat terwijl er vele miljoenen leegstand ander vastgoed is waar niet in gewoond mag worden.

    En dat terwijl er door ‘voordeurdelers’ niet samengewoond mag worden op straffe van kortingen op uitkeringen. Het toestaan hiervan zou vele goedkope sociale woningen beschikbaar maken.

    En dat terwijl gemeentes en overheid en projectontwikkelaars enorme grondportfolio’s in bezit hebben.

    En dat terwijl koopwoningen nog altijd fiscaal worden bevoordeeld.

    En dat terwijl huurprijzen kunstmatig worden verhoogd door huursubsidies.

    Nu kunnen heel veel jongeren onder de 40 jaar dus geen woning meer betalen.

    Wat zal dat met de prijs gaan doen?

    Nog meer financiele constructies bedenken, waardoor er nog meer pensioengelden en buitenlandse investeerders aantrekken om nog meer winsten te genereren en de prijzen te doen blijven stijgen?

    Nog meer extra rentevrije leningen voor starters? Het percentage voor het meetellen van het tweede inkomen bij het bepalen van de maximale hypotheek is nog altijd slechts 70%, ook dat kan nog 30% omhoog.

    We zullen steeds meer mensen gaan zien die straks 50% of meer van hun inkomen ‘verwonen’.

    Wat zullen de gevolgen zijn hiervan voor de binnenlandse economie?

  200. maff says:

    Profijt van de overwaarde

    Huizenverkopers nemen hun overwaarde steeds vaker mee naar buiten de stad

    https://www.volkskrant.nl/economie/huizenverkopers-nemen-hun-overwaarde-steeds-vaker-mee-naar-buiten-de-stad~bb642d5b/

  201. Nico de Geit says:

    maff: het landelijk gemiddelde prijspeil

    Kranten schrijven wél over ‘huizenprijzen steil omhoog’ maar nooit over ‘huizenprijzen steil omlaag’.

    ‘Huizenprijzen steil omhoog’ dus. En dat terwijl de huizen nu – landelijk gemiddeld – 13% goedkoper zijn dan TIEN JAAR geleden – volgens ABNAMRO dan. Ik kwam aan een (officiële) inflatie van 15-20% over de afgelopen tien jaar.

    Kaartje waterstanden: diverse plaatsen ROOD. En daar wordt dus drinkwater van gemaakt. Niemand waarschuwt. Sterker: ze schreeuwen hoe veilig het is.

    https://www.waterpeilen.nl/actuele-situatie-een-oogopslag

    Vroeger verzamelde je het regenwater van je EIGEN dak. Als je toch uit flessen moet drinken is een pomp die grondwater oppomt niet ver meer weg. Filter ertussen en prima om te douchen en de wc door te spoelen. Of een eigen waterpomp rendeert hangt af van wat het waterbedrijf rekent voor een aansluiting.

    Water uit de grond halen: gat boren (met water) en een pvc-pijp laten zakken. En in de pvc-pijp gaat dan de zuiger, met grind of zo. Het zit diep en bevriest niet.

  202. Nico de Geit says:

    Mijn douchewater stinkt de laatste tijd. Niet zo raar bij lage waterstanden.

    Anderen beweren dat het waterbedrijf het drinkwater uit de grond haalt, ‘uit dezelfde grondlagen waar Bar le Duc wordt gewonnen’.

    Mijn douchewater stinkt naar rivier. Het lijkt me een indicator waar het vandaan komt.

    Het water onder mijn woning is vrijwel zeker van betere kwaliteit dan water uit de rivier. De rivier is een afvalstroom, het vergif dat erin zit krijg je er niet meer uit, ook niet met de allerbeste filters.

    Veel mensen menen dat er bronwater uit hun kraan komt. Wat een mooie gedachte.

  203. Nico de Geit says:

    Drinkwateralarm – beter mineraalwater drinken

    Door Nico de Geit – Er valt geen drup regen meer, de waterstanden zijn extreem laag. Toch gaat het waterbedrijf gewoon door met het winnen van drinkwater uit oppervlaktewater. ‘Het is veilig’ zegt het drinkwaterbedrijf. Maar wat is ‘veilig’ precies? Filters houden veel tegen en levende organismen worden gedood. Je wordt niet acuut ziek door het drinken van water dat uit de Nederlandse kraan komt.

    Geen drup regen, al heel lang niet. De rivier wordt gevoed door het afvalwater van de vele waterzuiveringsinstallaties verderop en misschien een klein beetje smeltwater. Het regenwater dat viel verdween meteen in de grond. De toiletten van half Europa komen via het riool in de rivier terecht. Meer dan de helft van de bevolking zit aan de anti-biotica, anti-depressiva, anti-conceptie, anti-psychotica en vele vrachtwagens vol andere medicijnen. Ze slikken dat en een deel komt via het riool in de rivier terecht. Landbouwvergif, afval van bedrijven en andere zooi – allemaal geloosd binnen de voorschriften en ‘veilig’. Waterzuiveringsinstallaties en filters halen ongetwijfeld een deel eruit, maar hoeveel blijft er achter? De concentratie van afvalstoffen is door het uitblijven van regen extreem hoog. Hoeveel troep zit er nog in uw drinkwater?

    Mooie verhalen op het internet over de uitstekende kwaliteit van waterzuivering. Mee eens, het heeft geen zin zelf filters aan te schaffen. De rotzooi die er eventueel nog in zit krijg je er met de allerbeste filters niet uit – dat heeft het waterbedrijf al voor u gedaan. Mooie verhalen over waterwinning uit dezelfde grondlagen als waar Bar le Duc zijn water wint en in dure flessen stopt. Zal best, maar mijn douchewater stinkt naar rivier, en dat is een indicator waar (een deel) vandaan komt.

    Water voor je wasmachine, vaatwasser, om je wc mee te spoelen, je tuin te sproeien, zelfs om te douchen en je tanden te poetsen, de kwaliteit is niet heel belangrijk. Maar als je het drinkt is de kwaliteit wél heel belangrijk. Veel mensen denken dat er bronwater uit hun kraan komt. Wat een mooie gedachte! Maar ik denk toch echt dat je bronwater, als het in een fles zit heet het opeens ‘mineraalwater’, toch echt moet kopen – het komt niet uit je kraan. Prijs: vanaf zo’n 50 cent per liter.

  204. adamus says:

    Nico de Geit:
    Er kwam een man van de verzekeraar bij ons langs. Ik zie hem nog aan tafel zitten. In mijn naïviteit dacht ik: we gaan een oplossing zoeken. ‘Wat woont u hier nóg mooi,’ zei de man. Toen wist ik dat het misging. Soms droom ik ervan. Dan hoor ik die man het weer zeggen: ‘Wat woont u hier nóg mooi…’ Dan schiet ik wakker en echoot het door in mijn hoofd.

    Er waren geen inkomsten meer, alleen nog maar schulden. Ons huis werd met verlies verkocht en ineens waren wij, onze dochter van toen veertien en ons hondje, dakloos.”

    vrouw.nl/artikel/v…mpaign=telegraaf.nl/

    geen benul waar ze een lening hebben afgesloten.

  205. adamus says:

    maff:
    Brexit, de UK haat nu immigranten, en hebben dochterlieff het land uitgepest. Zij mag daar niet meer werken en de spaarrekening moest worden opgezegd.Hij, zij, haar en hems komen nu naar de NL ( hij leert nu Nederlands, lol )

    Het huis daar is verkocht en hier volgende week gekocht.

    Inkomen komt voorlopig alleen uit het buitenland, en hier geen HRA aftrek duzzz, het was daarommoeilijk om hier een hypootje te krijgen, maar het is gelukt LTV 69%. Geen snoepreisjes meer over de plas, fish and chips op een terrasje aan de Theems, ik ga het missen…..

    sparen kun je overal.

  206. adamus says:

    maff:
    Hittegolf voor de huizenmarkt
    Wanneer koelt de boel weer af?

    homefinance.nl/nie…voor-de-huizenmarkt/

    ps be prepairedaffordablehousingi…k_failure_victim.jpg

    climatechange? ‘it’s about the weather’. Dit huizenmarktweer bepalen wij zelf. En om af te koelen boeken we een reisje naar het iglohotel.

  207. adamus says:

    maff:
    Nieuwbouwwoning onbetaalbaar

    Een koetsiertje

    homefinance.nl/nie…woning-onbetaalbaar/

    nhg….wie was was de vorige baas die wij voor malle pietje uitmaakten?

  208. adamus says:

    maff,

    waar blijft de woede? Verdeel en heers hè. Zorg ervoor dat er buren zijn die denken dat de buren voor ze betalen. Zie Amsterdam, GL en ‘Jessie Klaver’. #feestje (waar?)

  209. adamus says:

    meelezer: Gelukkig heb je meer verstand van de huizenmarkt, zullen we maar denken.

    Die waterschappen controleren dat gewoon. Maar een alu hoedje als jij, gelooft dat natuurljk weer niet. Plus meeste drinkwater in NL komt uit grondwater. Maar goed, ik neem aan dat je in Limburg, Brabant of omgeving Rotterdam woont.. daar komt dat spul uit de Maas. Maar als je het niet vertrouwt, het water wat je nu uit de kraan krijgt zat al een paar maanden in een bassin. Je kan beter over een paar maandenbeginnen met Evian.

    of gewoon uit IJsselmeer (Andijk). Dus de Rijn.

  210. adamus says:

    maff:
    Het nieuwe Nederland …….

    ‘ het vermogen van de ‘onderste ‘60% van de bevolking zelfs negatief ‘

    Grote vermogensongelijkheid in Nederland

    marketupdate.nl/ni…jkheid-in-nederland/

    vermogen ook gerelateerd aan pensioenuitkering?

  211. adamus says:

    ps:
    Geit, Maff

    Hooghangend fruit
    blog.activeholiday…ds/2017/07/Goats.gif

    op elkaars schouders is alles te oogsten.

  212. Nico de Geit says:

    adamus: vermogen ook gerelateerd aan pensioenuitkering?

    Je bedoelt pensioenuitkering gerelateerd aan vermogen. Het antwoord is vrijwel zeker ‘ja’. Via box 3 en andere maatregelen.

    Iemand die twee miljoen op de bank heeft (of in zijn woning), waarom moet die een AOW-uitkering zoals nu? Straks is dat onbetaalbaar. Hij krijgt dan nog wel AOW, maar betaald dat terug via box 3.

    Enkele eenvoudige proefberekeningetjes:

    AOW 8.000 8.000
    pensioeninkomen 14.000 14.000
    box 3 vermogen 350.000 –
    4% hiervan 14.000 14.000
    Totaal belastbaar inkomen 36.000
    af: vrije voet 8.000
    belastbaar 28.000
    40% IB te betalen 11.200


    AOW 8.000 8.000
    pensioeninkomen 2.000 2.000
    box 3 vermogen 10.000 –
    4% hiervan 400 400
    Totaal belastbaar inkomen 10.400
    af: vrije voet 8.000
    belastbaar 2.400
    40% IB te betalen 960

    AOW 8.000 8.000
    pensioeninkomen 28.000 28.000
    box 3 vermogen 650.000 –
    4% hiervan 26.000 26.000
    Totaal belastbaar inkomen 62.000
    af: vrije voet 8.000
    belastbaar 54.000
    40% IB te betalen 21.600

    AOW 8.000 8.000
    pensioeninkomen – –
    box 3 vermogen – –
    4% hiervan – –
    Totaal belastbaar inkomen 8.000
    af: vrije voet 8.000
    belastbaar –
    40% IB te betalen –

    AOW 8.000 8.000
    pensioeninkomen – –
    box 3 vermogen 350.000 –
    4% hiervan 14.000 14.000
    Totaal belastbaar inkomen 22.000
    af: vrije voet 8.000
    belastbaar 14.000
    40% IB te betalen 5.600

    Het betaalde deel van de eigen woning, WOZ-waarde minus hypotheekschuld, zit dan vrijwel zeker ook in box 3.

  213. Nico de Geit says:

    In bovenstaande berekening kan nauwelijks gemorreld worden aan de hoogte van de AOW of aan de vrije voet – want anders kunnen mensen aan de onderkant niet rondkomen. Aan box 3 en aan de IB kan wel flink gesleuteld worden: bijvoorbeeld geen 4% in box 3 maar veel meer, bijvoorbeeld 6%. En geen IB van 40% maar veel meer bij een hoog inkomen.

    Zo wordt bezit wel heel duur.

    En natuurlijk ook nog de gemeentelijke belastingen op OG. Die kunnen naar Amerikaans niveau – $ 10.000,– per jaar in sommige staten.

    Gefeliciteerd met uw eigen betaalde woning. Bovenstaande berekening laat wel zien dat mensen met een afbetaalde woning nét iets beter af zijn dan de mensen zonder vermogen.

    Maar of het de moeite loont om vermogen op te bouwen??? Goede kans van niet, want ze hebben het nu al over ‘een eerlijke vermogensverdeling’.

    Wat is dat dan precies, een ‘eerlijke vermogensverdeling’? Vul het zelf maar in. Het geld van de spaarzame hardwerkende mensen geven aan hen die altijd de kantjes eraf liepen.

  214. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Jezus heb je niks beters te doen? Ben vandaag weer de hele dag aan het klussen geweest.

  215. Nico de Geit says:

    Arjan: heb je niks beters te doen?

    Eind volgende week onweer.

  216. Nico de Geit says:

    Arjan: Ben vandaag weer de hele dag aan het klussen geweest.

    Op zondag? Mafkees. Je zou er maar naast wonen, met zo’n dun wandje er tussen. Erg.

  217. D. Duck says:

    Nico de Sloeber – Memento Mori

    “Maar of het de moeite loont om vermogen op te bouwen??? Goede kans van niet, want ze hebben het nu al over ‘een eerlijke vermogensverdeling’.”

    Wat een enorme randmongool ben jij.

    Hoe gaat het met de enorme (kuch) zilveren munten voorraad van die andere megakneus Steven?

  218. Latida says:

    Het lijstje waar je niet in wilt staan:

    https://twitter.com/mathijsbouman/status/1020672812045012993

  219. adamus says:

    Arjan:
    Nico de Geit,

    Jezus heb je niks beters te doen? Ben vandaag weer de hele dag aan het klussen geweest.

    praxis is optimistisch.

  220. huurderin2008 says:

    Nico de Geit:
    In bovenstaande berekening kan nauwelijks gemorreld worden aan de hoogte van de AOW of aan de vrije voet – want anders kunnen mensen aan de onderkant niet rondkomen. Aan box 3 en aan de IB kan wel flink gesleuteld worden: bijvoorbeeld geen 4% in box 3 maar veel meer, bijvoorbeeld 6%. En geen IB van 40% maar veel meer bij een hoog inkomen.

    Zo wordt bezit wel heel duur.

    En natuurlijk ook nog de gemeentelijke belastingen op OG. Die kunnen naar Amerikaans niveau – $ 10.000,– per jaar in sommige staten.

    Gefeliciteerd met uw eigen betaalde woning. Bovenstaande berekening laat wel zien dat mensen met een afbetaalde woning nét iets beter af zijn dan de mensen zonder vermogen.

    Maar of het de moeite loont om vermogen op te bouwen??? Goede kans van niet, want ze hebben het nu al over ‘een eerlijke vermogensverdeling’.

    Wat is dat dan precies, een ‘eerlijke vermogensverdeling’? Vul het zelf maar in. Het geld van de spaarzame hardwerkende mensen geven aan hen die altijd de kantjes eraf liepen.

    Jouw reactie is duidelijk ‘de wens is de vader van de gedachte’.
    Wat moet jij zwaar gefrustreerd zijn, dat je de boot steeds mist.
    Denk aan je gezondheid, want dat is veel belangrijker dan de woningmarkt en neem een jaartje rust.

  221. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Wat moet jij zwaar gefrustreerd zijn, dat je de boot steeds mist.

    Jep, generatie niks.

  222. b says:

    Cash drought a pressure cooker for interest rates 23 July 2018.
    https://thewest.com.au/business/markets/cash-drought-a-pressure-cooker-for-interest-rates-ng-b88901237z

    Cashtekort, zie grafiek (tijdsspanne 32 jaar).
    Banken calculeren al in ongeveer 5% van de geldhoeveelheid verdampt doordat mensen hun schulden niet meer terug kunnen betalen, een verdubbeling tov 2008.
    Hierdoor gaat de rente van 1,5% naar 2% voor leningen aan bedrijven, de spaarders en mesne met een hypotheek krijgen hiervoor de rekening gepresenteerd doordat hun rente 20-30 punten omlaag gaat.

    Financieringsschaarste door meer leningen en het wgtrekken van geld uit deposito’s door pensioenfondsen verklaren dit ten dele.
    Dit kan tijdelijk zijn, maar ook kan het een echt tekort zijn doordat schulden afgeschreven worden (borrower default).
    ‘Without cash in the system there can be no buyers, and with a shortage there is less ability to spend and invest’.

    Wat gebeurde er 25 jaar geleden? Mensen en bedrijven gingen failliet.
    HSBC zegt dat de vertraging en daling (cash) komen doordat bedrijven niet zo goed groeien en pension fund deposits.
    Bedrijven lenen minder maar financieren dat op andere manieren.
    ‘The real problem is that total credit growth is edging below 5 per cent, a level that could well be equal to, or less than, the average weighted-cost of national borrowing. That would mean total interest costs and defaults combined were eating up most of the money freshly created in the banking system, leaving an overall cash-flow shortage for borrowers to service debt.’

    ‘It is no coincidence that the slump in base money began around the same time as the crackdown on the reckless lending that drove east coast housing prices higher, forcing “the bank of mum and dad” to become the second-biggest source of funding in the country after the major lenders.'(Aha.Nu snap ik meer van die 100k schenken van ouder naar kind en bankje zijn voor het kind.)

    No doubt business conditions have been good for companies, helped by government spending, the rebound in commodity prices and record high immigration rates over the past five years.

    But the US economy also grew in the June quarter of 2008, yet two months later global financial markets were in a crisis.

    If banks get a whiff that some smaller players in funding markets are starved for cash, wholesale funding trust could plummet and risk premiums soar, just as they did in 2008.

    There’s no sense of panic yet, but if banks insist on retaining their big slice of the interest pie by increasing mortgage rates, and companies don’t soon pass on a share of the good times to employees via solid wage increases, all bets will be off.’

    Wat verhelderend om te lezen, dit mis ik in de Nederlandse kranten.
    Hier lijkt het wel een reclameblad voor de verkooppartij naar mijn mening, geen enkel kwalitatief tegengeluid.

  223. b says:

    De korte versie dan maar:
    Cash drought a pressure cooker for interest rates 23 july 2018.
    https://thewest.com.au/business/markets/cash-drought-a-pressure-cooker-for-interest-rates-ng-b88901237z

    Kwalitatief verhelderend stuk.

    Schuldenaars kunnen hun schulden niet meer terugbetalen, een verdubbeling in aantal tov 2008 en wat voor effect dat heeft op het geldcircuit.

  224. b says:

    Nico de Geit,

    Keuzevrijheid in de uitkeringsfase: internationale ervaringen 10 July 2018 CPB achtergronddokument.

    Nederland vergeleken met Australie, Denemarken, Zwitserland en UK.
    https://www.cpb.nl/publicatie/keuzevrijheid-in-de-uitkeringsfase-internationale-ervaringen
    met download 32 blz.

    Zelf vond ik Australie wel leuk om te lezen.
    Vermogen(huis of spaargeld) wordt- naast bijverdienste tijdens AOW- bepalend voor de korting op het staatspensioen (AOW).

  225. b says:

    Hoeveel pensioen krijg ik? (2018)
    https://www.pensioenpower.nl/hoeveel-netto-pensioen-krijg-ik.html
    In een oogopslag zie je wat de derde pijler pensioen(bedrijfspensioen) netto is.

    Het valt tegen.
    En je mag blij zijn dat het er is, levenslang want in andere landen ben je meestal slechter af.

  226. b says:

    In Australie wordt een hypotheekvrij huis belast voordat je met ‘AOW’ gaat, maar het wordt zonder erfbelasting doorgegeven aan de kinderen die erven.

    Heb je een goedkoop afgelost huis, wordt dat standaard op 114k euro beoordeeld, huizen tussen de ongeveer 225k-450k AUSD(uit het hoofd) daar lever je wat in wat ‘AOW’ betreft , is het huis duurder dan 450k AUSD :eerst opeten tot een bepaald bedrag voor je AOW krijgt.

    Bijverdienen vanaf 94 AUSD betekent al korting op ‘AOW’.

  227. b says:

    Afgelost huis in Australie wordt voor de AOW belast, maar geen erfbelasting geheven voor de kinderen.
    Standaard wordt een huis onder de 255k AUSD op 114k gezet, en een huis tussen 225-450k AUSD (uit het hoofd) betekent korting op de AOW, huis boven 450k AUSD is eerst vermogen deels opeten.

    Verdiensten tijdens AOW worden vanaf 94 AUSD gekort op AOW, wel 50%. Kom je tot het bedrag van de AOW met bijverdiensten, even geen AOW. (ongeveer 1100 euro per maand netto voor alleenstaande).

    Armoede is een taboe.

  228. Nico de Geit says:

    b: Nederland vergeleken met Australie, Denemarken, Zwitserland en UK.

    Wat me opvalt is de mogelijkheid om het volledige pensioen in één keer op te nemen. Wat moet je met dat geld? Vergokken in het casino? Bewaren onder je matras? En daarna?

  229. b says:

    Nico de Geit: Wat me opvalt is de mogelijkheid om het volledige pensioen in één keer op te nemen. Wat moet je met dat geld? Vergokken in het casino? Bewaren onder je matras? En daarna?

    De mogelijkheid om het annuitair voort te zetten is nog niet goed ontwikkeld, je moet zelf beleggen, en risicovol. Vandaar dat Australische AOWers het laten uitkeren ineens.

    Het in een keer laten uitkeren heeft voordelen, maar je weet niet hoe lang je gaat leven.
    In een ander artikel las ik dat de Australische AOWers bang zijn om dat geld (Superannuation) op te maken, op=op, en daardoor geven ze minder uit dan ze gemiddeld hadden kunnen doen.

    Je ziet dat de alleenstaande Australische ‘AOWer’ bijna evenveel krijgt als een alleenstaande AOWer hier zonder het bedrijfs- of derde pijler pensioen. Een vrijstaand huis met lapje grond kan je al voor 75k euro kopen, dat biedt toch meer mogelijkheden dan in Nederland.

    Bedragen van zo’n superannuation zijn ongeveer 25k euro netto voor de meesten, dat is zo op.

  230. Nico de Geit says:

    Keuzevrijheid inzake pensioen. Waarom zou je sparen bij een pensioenfonds als ze het toch meteen volledig uitkeren als je 67 wordt? Het (onbezorgde) idee is juist een uitkering zolang je leeft.

    Nu worden mensen teruggedreven naar een stam-pensioen. Je hebt een enorme spaarpot, en als je vroegtijdig dood gaat gaat die pot door naar de pensioenpot van je kinderen en kleinkinderen.

    Ooit was dat zo, gingen de bezittingen, inclusief productiemiddelen, door naar de volgende generatie. De staat heeft de stam vervangen, maar de staat dreigt failliet te gaan door beloftes die ze niet waar kunnen maken.

    Dat stam-pensioen is een ramp als je domme ouders hebt.

    Tegenwoordig hebben mensen schulden, geen vermogen.

  231. Nico de Geit says:

    Een betaalde woning was ooit de basis van ieder pensioen. Maar in het huidige systeem is het niet leuk meer. Zeker niet als je straks gekort wordt omdat je een betaalde woning hebt.

    Een goed leven voor je oude dag is niet te plannen, het wordt gegarandeerde armoede voor de generatie niks: alles dat de overheid weg kan pakken gáán ze wegpakken, waar moeten ze het ander halen?

    Het is de bedoeling dat uw schaarse kleinkinderen straks het collectieve pensioen van de vele Nederlanders (inclusief import) gaan betalen. Ik denk niet dat die kleinkinderen daar veel zin in hebben. Als werken niet loont ga je toch gewoon niet werken?

  232. huurderin2008 says:

    Nico de Geit:
    Een betaalde woning was ooit de basis van ieder pensioen. Maar in het huidige systeem is het niet leuk meer. Zeker niet als je straks gekort wordt omdat je een betaalde woning hebt.

    Een goed leven voor je oude dag is niet te plannen, het wordt gegarandeerde armoede voor de generatie niks: alles dat de overheid weg kan pakken gáán ze wegpakken, waar moeten ze het ander halen?

    Het is de bedoeling dat uw schaarse kleinkinderen straks het collectieve pensioen van de vele Nederlanders (inclusief import) gaan betalen. Ik denk niet dat die kleinkinderen daar veel zin in hebben. Als werken niet loont ga je toch gewoon niet werken?

    ‘Het syndroom van Nico de Geit’ door frustraties, kost jaren van je leven.
    Als jouw wensen zouden uitkomen, zal je er waarschijnlijk niet meer van kunnen genieten.

  233. huurderin2008 says:

    Nico de Geit:
    Een betaalde woning was ooit de basis van ieder pensioen. Maar in het huidige systeem is het niet leuk meer. Zeker niet als je straks gekort wordt omdat je een betaalde woning hebt.

    Een goed leven voor je oude dag is niet te plannen, het wordt gegarandeerde armoede voor de generatie niks: alles dat de overheid weg kan pakken gáán ze wegpakken, waar moeten ze het ander halen?

    Het is de bedoeling dat uw schaarse kleinkinderen straks het collectieve pensioen van de vele Nederlanders (inclusief import) gaan betalen. Ik denk niet dat die kleinkinderen daar veel zin in hebben. Als werken niet loont ga je toch gewoon niet werken?

    ‘Het syndroom van Nico de Geit’ door frustraties, kost jaren van je leven.
    Als jouw wensen zouden uitkomen, zal je er waarschijnlijk niet meer van kunnen genieten.

  234. Nico de Geit says:

    Pensioen

    De betaalde woning – de overheid gaat je plukken via box 3. Wat je nu spaart in je eigen woning word je straks vrijwel zeker gekort. Verder loop je het risico te moeten verhuizen vanwege onleefbaarheid, zie de recente toespraak van Stef Blok.

    Beleggen

    Bedrijven en zo gaan door de goot als er een neerwaartse economische spiraal ontstaat. Je belegging verdampt dan.

    Aandelen hetzelfde.

    Goud, zilver – als de rente omhoog gaat zouden de koersen weleens terug kunnen keren naar oude waarden. Halvering in waarde is niet uit te sluiten. (verdubbeling kan natuurlijk ook)

    Wat dan wel? Werken tot je sterft. Genoeg verdienen om te voorzien in kosten van levensonderhoud. Niet meer, niet minder.

    Maar na je 70e wordt dat toch een beetje lastig. Klanten/werkgevers etc. kijken raar als je met de rollator naar je werk komt.

    Als je metselaar bent interesseert het ze momenteel niks als je met een rollator loopt – als je maar metselt. Ze zetten je zo op de steiger met je rollator, interesseert ze niks. Als je maar metselt.

    Rikkert ontslagen: https://www.youtube.com/watch?v=5E2LSHO6FBg

    Rikkert is momenteel ook aan het werk, heeft natuurlijk ook een huis gekocht en zo.

  235. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Als jouw wensen zouden uitkomen

    Ik ben dus van de generatie niks, kwam overal te laat voor.

    Straks krijg je de schaarse generatie nieuwgeborenen. Van hen wordt verwacht dat ze een XL-studieschuld op zich nemen, betaald voor een waardeloze pro-linkse-multicul-opleiding. En daarna een waardeloze baan om belasting te betalen voor de fouten gemaakt door babyboomers.

    In de VS zie je dat nu al in bepaalde staten: het leven is zo duur dat twee-verdieners zich afvragen waarom ze staan te werken. Sommigen vertrekken naar voordeligere oorden. Maar dat past natuurlijk niet in het beperkte hoofd van de meeste babyboomers, dat vertrekken.

    Babyboomers vinden vaak dat je je het leplazerus moet werken, want dat ‘hebben zij ook gedaan’. Maar als werken niet loont, dan moet je misschien iets anders gaan doen waar je je wel prettig bij voelt.

    Werken is geen plicht. Zo lang je niet aanklopt bij de overheid voor hulp kun je je leven inrichten zoals je dat zelf wilt. Sommigen mensen zijn daar HEEL BOOS over.

    Een beetje met je XT 250 over een eiland rijden, een kip eten als dagbesteding. Terwijl anderen in een verpauperde wijk zitten in Nederland. Dat vinden ze oneerlijk.

    Of ik die woning van de babyboomer wil kopen voor 700K? Het antwoord is nee. Ik blijf gewoon huren. En als er hier niks meer te verdienen is en de kosten van leven (en wonen) zijn te hoog, dan kan ik maar zo weg zijn. Ik ga mijn spaargeld niet opmaken aan te duur wonen.

  236. D. Duck says:

    Hoorde dat Nico de Geit in Man bijt hond komt.

    Manmanman, wat een armoede, wat een figuur.

    Waarom ueberhaupt huren of kopen? Gewoon tent opzetten in het bos. Bespaar je nog meer.

    Dit soort idioten is ook nooit rijk, zien alleen beren op de weg en de slimmeriken die verantwoorde risico’s nemen gaan er vandoor met het geld of hebben in ieder geval een aangenaam leven (veelal in hun koophuis).

  237. Hans- says:

    Het syndroom van Nico de Geit, berust wel degelijk op waarheid, maar veel mensen willen het niet zien/horen.
    En de werkende jeugd heeft het heel moeilijk.Weken samen zich de tandjes, voor het kippenhok huis, en kinderen,… niet aan denken, dan heb je pas echt stress, elke ochtend kind te eten geven, aankleden, en naar de crèche toe brengen. Om daarna in de file te staan, en je maagzuur voelen.

  238. Nico de Geit says:

    Hans-: Het syndroom van Nico de Geit

    Ik worstel daar zelf ook mee. Kwam net iemand tegen en we hadden het over drinkwater. Ik zei dat ik over was gegaan op mineraalwater. ‘Het water uit de kraan is het lekkerste van Nederland’ beweerde die andere persoon.

    De Geit antwoordde daarop ‘je weet niet wat er allemaal in de rivieren terecht komt’. De andere persoon was er van overtuigd dat er bronwater uit je kraan komt. (dat is dus niet zo, was het maar waar!)

    Dat is dus het Nico de Geit syndroom. Lekker aan het mineraalwater, en dan vraag je je af of je gek aan het worden bent. Het is echt niet erg om mineraalwater te drinken. Het kan hooguit weggegooid geld zijn, net als biologisch eten.

    Ik denk echt dat ze een deel van het drinkwater uit de rivieren halen, al dan niet direct. Mijn douche stinkt naar rivierwater. Ik weet wat er in het riool terecht komt, of beter: ik weet er iets van. En ik ga dat niet (meer) drinken. Als je er aan denkt: één grote pisstroom van Duitsers, laat maar.

    Je krijgt die zooi er met de beste filters niet uit. Ik ga geen pis meer drinken van Duitsers, dat is goor. Om over de uitgepiste geneesmiddelen nog maar te zwijgen.

  239. Voerman says:

    Nico de Geit: Mijn douche stinkt naar rivierwater.

    Af en toe een sopje helpt uitstekend! 🙂

  240. Arjan says:

    Nico de Geit: Ik zei dat ik over was gegaan op mineraalwater.

    Wie zegt dat dat mineraalwater niet gewoon uit de Rijn komt? Je ziet ze vliegen!

  241. David says:

    @Nico: Kraan water komt uit de zelfde bronnen als leiding water. Mineraal water is minder zuiver. Aangezien het niet aan de hogere eisen voor kraanwater hoeft te voldoen wordt het minder gezuiverd. Zo zitten er dus meer mineralen (en chemicaliën) in. Er zit daar door wel minder chloor in mineraal water. Het verschilt wel per regio wat er uit de kraan komt, en per merk waar het mineraal water vandaan komt, dus je zou op de site van je water leverancier kunnen kijken wat er in je water zit. Verder is drinken uit water dat de hele dag in een plastic fles heeft gezeten ook niet echt gezond.

  242. Steven says:

    D. Duck: Hoe gaat het met de enorme (kuch) zilveren munten voorraad van die andere megakneus Steven?

    Vandaag gewerkt tot een uur of 7 PM en dus lekker aan het verdienen. Nog steeds in mijn goedkope huurhuis en tot nu buiten met een paar biertjes. En natuurlijk nog steeds zonder schulden en wat tassen met zilver.

  243. Steven says:

    D. Duck: Hoe gaat het met de enorme (kuch) zilveren munten voorraad van die andere megakneus Steven?

    Die groeit elk jaar. (omdat ik bijkoop en fiat currency altijd daalt)

  244. Nico de Geit says:

    Arjan: Wie zegt dat dat mineraalwater niet gewoon uit de Rijn komt? Je ziet ze vliegen!

    Dat is dan het gemiddelde niveau van een huiseigenaar. Het is niet anders. En de Arjans en Rikkerts zijn nog een stuk slimmer dan het volk dat het Nederlandse volk moet gaan vervangen.

  245. Nico de Geit says:

    Voerman: Af en toe een sopje helpt uitstekend!

    Als je de douche aan zet, en je staat ernaast ruik je het. En jij drinkt dat?

  246. huurderin2008 says:

    Met ‘het syndroom van Nico de Geit’ bedoel ik het oplopen van zware frustraties, indien je elk moment van de dag je
    opwindt over de woningmarkt,in het bijzonder de koopwoningmarkt, waar de Geit een duidelijk voorbeeld van is.

  247. Nico de Geit says:

    huurderin2008: zware frustraties

    Valt mee hoor, die frustraties. Zit hier lekker in mijn huurwoning aan het biologisch fruit en het mineraalwater.

    Ik lig niet wakker van mijn huur, huiseigenaren vaak wel van hun hypotheek en zo.

  248. maff says:

    Nico de Geit: Valt mee hoor, die frustraties. Zit hier lekker in mijn huurwoning aan het biologisch fruit en het mineraalwater.

    Happy goat 🙂 https://media.giphy.com/media/1Ypt2Z1h0mwaA/giphy.gif

  249. maff says:

    Droogte heeft ook effect op de ondergrond: zorgen om dalend grondwaterpeil

    ‘Hij waarschuwt voor de lage grondwaterstand, omdat die schade kan veroorzaken aan gebouwen en infrastructuur.’

    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/196965/Droogte-heeft-ook-effect-op-de-ondergrond-zorgen-om-dalend-grondwaterpeil

  250. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Valt mee hoor, die frustraties. Zit hier lekker in mijn huurwoning aan het biologisch fruit en het mineraalwater.

    Ik lig niet wakker van mijn huur, huiseigenaren vaak wel van hun hypotheek en zo.

    Je frustatie ligt in de opmerking “huiseigenaren vaak wel van hun hypotheek en zo”.
    Als ervaringdeskundige op het gebied van huren kan je daar alleen over oordelen.
    Ik ben ervaringsdeskundige op beide gebieden en moet zeggen dat de gekochte huurwoning mij meer rust geeft.
    Niet meer klagen over onderhoud bij de verhuurder Vesteda, waar toch niets mee werd gedaan.
    Vanaf 2013 al 15000 euro netto uitgespaard op de huur en de woning is 30000 euro in waarde gestegen, hoewel ik niet in de Randstad woon.
    Hier staat de waarde van de woningen nog 11% onder het nivo van 2008.

  251. Henk says:

    Kon me wel enige tijd vinden in de gemene deler van opmerkingen hier over de op hol geslagen huizenmarkt.
    Heb er in deze tijd uiteindelijk toch maar voor gekozen om een nieuw huis te kopen. Ik betaalde alleen maar belasting over het vermogen dat op spaarrekeningen lag weg te rotten. Het huis (fase-1) is zonder hypotheek gekocht en na 4 maanden werd dezelfde woning en grond (fase-2) al tegen een 10% hogere prijs aangeboden. Ik ben me bewust van de luxe situatie (geen hypotheek) waar ik in verkeer. Met de bijkomende prijsstijgingen, ben ik toch blij de stap gemaakt te hebben. Kijkend op Funda is er nauwelijks enige aanwas van nieuw aangeboden woningen hier in de buurt. Had ook kunnen wachten tot de markt ooit of nooit gaat instorten, maar het leven trekt aan ons voorbij dus ……

  252. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Je frustatie

    Jij komt aan met het woord ‘frustratie’. Wonen moet gewoon duur zijn. Het is frustrerend als je geen prettige (en voor jou betaalbare) woonruimte kunt vinden. Ik hoor niet bij die groep, als je meer dan duizend euro per maand kunt betalen staan er veel opties open.

    Bij de uitgerangeerden, daar is wonen nogal eens problematisch.

  253. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Jij komt aan met het woord ‘frustratie’. Wonen moet gewoon duur zijn. Het is frustrerend als je geen prettige (en voor jou betaalbare) woonruimte kunt vinden. Ik hoor niet bij die groep, als je meer dan duizend euro per maand kunt betalen staan er veel opties open.

    Bij de uitgerangeerden, daar is wonen nogal eens problematisch.

    De kosten zijn 250 euro netto p.m. en los 250 euro p.m. af voor een prachtige hoekwoning met 250 m2 eigen grond.
    De huurprijs zou nu 780 euro zijn.

  254. Arjan says:

    huurderin2008,

    Die discussie hoef je niet met onze geit aan te gaan, want zelfs als je gratis woont in een afgeloste woning, dan ben je de Sjaak, want AOW krijg je straks niet meer en dan ben je véééél duurder uit dan een huurder!

    Stompzinnigheid of is hij gewoon een werkloze trol die moet rondkomen van een bijstandsuitkering?

  255. b says:

    maff:
    Australia’s Property Boom Is Well and Truly Over

    ‘ the mother of all housing debt hangovers.’

    moneymorning.com.a…-and-truly-over.html

    Ps s.s-bol.com/imgbas…1001004002131511.jpg

    De prijzen van Sydney en Melbourne waren verdubbeld in de laatste 5 jaar tijd, 60% meer veilingen en -40% in prijs.

    Banenverlies,-35% in loon, wegvallen van veel werk (mining), mensen die hun schulden niet kunnen terugbetalen (5% van het nationale krediet, en verdubbeld tov 2008),banken die minder snel geld uitlenen aan (zombie) bedrijven, verklaren veel van deze correctie.
    Vandaar dat ouders vaker voor bankje moeten spelen bij kinderen, de banken worden minder scheutig.

  256. b says:

    ‘De kosten zijn 250 euro netto p.m. en los 250 euro p.m. af voor een prachtige hoekwoning met 250 m2 eigen grond.
    De huurprijs zou nu 780 euro zijn.’

    Totdat het dak vernieuwd moet worden,groot onderhoud, leidingen vervangen moeten worden, energietransitie (zonnepanelen, warmtepomp) om de hoek kijken.

    ‘Stompzinnigheid of is hij gewoon een werkloze trol die moet rondkomen van een bijstandsuitkering?’

    Dat je je eigen huurhuis gekocht en opgeknapt hebt, wil nog niet zeggen dat je zonder argumenten neer moet kijken op huurders. Iedere situatie is anders.
    Deze uitspraken geven ook een bepaald niveau weer.

    Is er meer in het leven dan huizenbezit?

  257. Arjan says:

    b: Dat je je eigen huurhuis gekocht en opgeknapt hebt

    Hoe kom je er toch steeds bij dat ik m’n vorige huurwoning gekocht heb? Dat vervallen krot? Ik heb tijdelijk gehuurd na de verkoop van m’n vorige woning. Ik ben net als huurder2008 ervaringsdeskundige op beide fronten. En inderdaad de verhuurder deed ook bij mij geen reet aan onderhoud en gebreken. Jij daarentegen zit in een gesubsidieerde huurwoning uit de onderbuik te schelden op huizenbezitters. Je bent blijkbaar te stom om de rekensom te maken.

    Dak vernieuwen, 1x in de 40 jaar een paar duizend euro. Groot onderhoud? Verklaar je nader. Schilderen doe ik zelf. Leidingen vervangen doe ik zelf. Bovendien kost dat niet zoveel om te laten doen. Zonnepanelen en warmtepomp heb ik niet. Warmtepomp gaat niet verplicht worden i.v.m. geluidsoverlast.

  258. Arjan says:

    b: zonder argumenten

    Idd, ik had een voorbeeld moeten nemen aan Geit met z’n genuanceerde blik op de woningmarkt. Ha ha!

  259. Nico de Geit says:

    huurderin2008: De kosten zijn 250 euro netto p.m.

    Arjan: Die discussie hoef je niet met onze geit aan te gaan

    Klopt. Lekker veel lenen tegen lekker lage rente. Beleggen met geleend geld. Geleende eieren in één mandje. Wat zou er mis kunnen gaan?

    b: Is er meer in het leven dan huizenbezit?

    Waar je woont is heel belangrijk. Het heeft echt invloed op je, op heel veel manieren. Maar je kunt ook iets huren op een uitstekende locatie, ook al is dat niet altijd eenvoudig.

    Huren heeft een lage status omdat sloebers vroeger per definitie huurden. Van een sloeber een leenkneus maken schijnt aantrekkelijk te zijn. Ze doen maar.

    Blijkbaar wordt er meer verdient aan sloebers die kopen met geleend geld dan aan sloebers die huren. Anders zou er wel wat meer huuraanbod zijn. Er wordt niet alleen aan verdient, ze jagen ook de economie aan. En ze hebben niet in de gaten wat het betekent een giga-schuld op je nek te hebben.

  260. Nico de Geit says:

    Weten jullie hoe vaak ik al benaderd ben om mijn huidige huurwoning te kopen?! De verhuurder/eigenaar is het pensioenfonds van Voerman. (Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek)

    Voor maar 400k of zo. Plus kk. Of ruim 1k per maand huur.

  261. huurderin2008 says:

    b:
    ‘De kosten zijn 250 euro netto p.m. en los 250 euro p.m. af voor een prachtige hoekwoning met 250 m2 eigen grond.De huurprijs zou nu 780 euro zijn.’

    Totdat het dak vernieuwd moet worden,groot onderhoud, leidingen vervangen moeten worden, energietransitie (zonnepanelen, warmtepomp) om de hoek kijken.

    ‘Stompzinnigheid of is hij gewoon een werkloze trol die moet rondkomen van een bijstandsuitkering?’

    Dat je je eigen huurhuis gekocht en opgeknapt hebt, wil nog niet zeggen dat je zonder argumenten neer moet kijken op huurders. Iedere situatie is anders.
    Deze uitspraken geven ook een bepaald niveau weer.

    Is er meer in het leven dan huizenbezit?

    ik kijk niet neer op huurders, in tegen deel.
    Ik weet wat een huurder te verduren heeft, daarom heb ik mijn huurwoning, waar ik al vele jaren in woonde gekocht, nadat er nieuwe kozijn, nieuwe keuken en badkamer is geplaatst door de verhuurder en een hypotheekrente van 2.5 % 20 jaar vast.
    De woningmarkt is gepoliticeerd en de huurder mag in goede en slechte tijden het gelach betalen.
    Toen de crisis uitbrak werd de commissie WoningPrijzen opgericht in de Tweede Kamer, waar maatregelen werden afgesproken om de slechte woningmarkt tot rust te laten komen.
    Nu het de andere kant uitschiet hoor je de politici niet meer.
    Voor de Geit is het vechten tegen de bierkaai.

  262. D. Duck says:

    We kunnen met zekerheid stellen dat Geit niet goed bij z’n hoofd is. Moet je voorstellen dat je een wijf bent en eindeloos naar z’n gelul moet luisteren. Hij heeft een bepaalde ‘visie’ oke prima, die heb ik ook, maar ik voel geen enkele behoefte om die tot in het oneindige te delen met een paar mensen. Ik heb ook lan gehuurd, ongeveer 2k per maand voor 70 m2. In 2012 een bescheiden appartement cash afgetikt voor weinig en zelf gerestaureerd. Ik woon nu net zo vorstelijk voor bijna niks.De huren in 1071 en 1016 zijn inmiddels weer flink gestegen.

  263. Fuckie says:

    Terwijl in mei 2012 de huizenprijzen almaar daalden, kocht Lucas een driekamerwoning in Amsterdam-Oost voor 240 duizend euro. Veel collega’s en vrienden verklaarden hem voor gek: zo jong, in zo’n markt, met zo’n verantwoordelijkheid? Maar Lucas keek een beetje naar de historische bewegingen op de huizenmarkt en dacht: dat komt wel goed. Vorig jaar verkocht hij zijn appartement, inmiddels voor 60 duizend euro verbouwd, voor 539 duizend euro. Winst: 239 duizend euro in vijf jaar.

  264. b says:

    Arjan,

    Stom? Je bedoelt dom, of is het gezond weerstandsvermogen? 🙂 Rekenen is leuk, plannen ook.
    Inzichten verbreden ook.

    Jouw eigen situatie berekenen is jouw zaak, niet de mijne.

  265. b says:

    huurderin2008,

    Niet alleen de huurder mag het gelach betalen, de koper ook volgens mij.
    Wonen kost geld.
    Teveel naar mijn mening op het ogenblik.

    Mijn huur is lager dan jouw hypotheek,de verhuurder heeft zijn eigendommen vrij van leningen en verhoogt de huren minimaal. Dat is geluk hebben. Nieuwe instappers zijn duurder af.

    Geit vecht volgens mij niet tegen de bierkaai, ik kan hem best wel begrijpen. Hij kan beslissen wanneer hij wil, als hij wil kopen (of niet),dan zou het zomaar kunnen zijn dat het een grote vrijstaande woning is. Cash. 🙂

  266. b says:

    huurderin2008,

    Niet alleen huurders maar ook kopers zijn de klos volgens mij.

    Mijn huur is lager dan jouw hypotheek, dat is geluk, omdat de verhuurder zijn eigendommen vrij van leningen heeft.

    Geit vecht volgens mij niet tegen de bierkaai, ik kan hem goed begrijpen. Geit kan beslissen wannneer hij wil, kopen of niet. Het zou zomaar kunnen dat hij een vrijstaande grote woning in een keer koopt. Cash. 🙂

  267. b says:

    Admin, posten lukt niet.

  268. b says:

    Ja, nu lukt het weer wel.

    Beste Houurder2008, mijn huur is lager dan jouw hypotheek (en dat is geluk) daardoor is de optie huren op het ogenblik voor mij gunstiger. De verhuurder heeft zijn eigendommen vrij van leningen en onderhoudt de huizen goed. Huurverhogingen zijn voor allen gelijk en minimaal.
    Dat is niet voor iedereen weggelegd.

    Je hebt de beslissing genomen om jouw huis voor een redelijke hypotheek te kopen, niks mis mee.
    Voor iedereen is het verschillend.

    Wat Geit betreft, die vecht volgens mij niet tegen de bierkaai, ik kan hem begrijpen. Geit kan kopen (of niet) wanneer hij wil,het zou zomaar kunnen dat hij een grote, vrijstaande woning koopt. Cash. 🙂

  269. b says:

    Beste Huurder2008, misschien moet je geluk hebben met een lage hypotheek of huur.

    Wat Geit betreft, zou het goed kunnen zijn dat hij een mooie grote vrijstaande woning koopt (of niet), Cash. 🙂

  270. b says:

    Hoe de DNB naar de Nederlands woningmarkt kijkt (2017 uitgave):
    https://www.dnb.nl/binaries/OS%20Huizenmarkt_tcm46-358879.pdf

  271. b says:

    Renting is Throwing Money Away … Right?
    https://affordanything.com/is-renting-better-than-buying-should-i-rent-or-buy/

    met rekensommen 🙂

  272. huurderin2008 says:

    b:
    Beste Huurder2008, misschien moet je geluk hebben met een lage hypotheek of huur.

    Wat Geit betreft, zou het goed kunnen zijn dat hij een mooie grote vrijstaande woning koopt (of niet), Cash.

    Geit betaalt liever veel huur of hoopt dat de woningprijs zover zakt dat hij het misschien cash kan betalen.
    Maar de gemiddelde levensduur van een man is niet oneindig, dus zijn kansen nemen verder af.

  273. b says:

    huurderin2008,

    Geit kan die ‘hoge’ huur betalen, naar rato van zijn verdiensten, dat betekent volgens mij dat Geit wel weet hoe hij een bovengemiddeld inkomen moet verdienen.

  274. huurderin2008 says:

    b:
    huurderin2008,

    Geit kan die ‘hoge’ huur betalen, naar rato van zijn verdiensten, dat betekent volgens mij dat Geit wel weet hoe hij een bovengemiddeld inkomen moet verdienen.

    Jij weet wel veel van Geit, je zou bijna denken aan een geitenstreek.

  275. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Jij weet wel veel van Geit

    Jij bent gewoon een schaap. Je blaat steeds: ‘kopen goed en slim, huren is geld weggooien en dom. Geit huurt, en dat is dom. Kopen slim, huren dom, mééeéh’.

    huurderin2008: De kosten zijn 250 euro netto p.m. en los 250 euro p.m. af voor een prachtige hoekwoning met 250 m2 eigen grond.
    De huurprijs zou nu 780 euro zijn.

    Niks aan toe te voegen. Maar als je zo zeker bent van je zaak, wat doe je dan hier?

  276. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Jij bent gewoon een schaap. Je blaat steeds: ‘kopen goed en slim, huren is geld weggooien en dom. Geit huurt, en dat is dom. Kopen slim, huren dom, mééeéh’.

    Niks aan toe te voegen. Maar als je zo zeker bent van je zaak, wat doe je dan hier?

    Eindelijk komt de aap uit de mouw.
    “Het syndroom van Nico de Geit” heeft zich bevestigd.
    Veel succes en let op je gezondheid.

  277. Voerman says:

    b: Is er meer in het leven dan huizenbezit?

    Als je het vrij besteedbare deel van je inkomen aan huur afdraagt is er in materieel opzicht nog weinig te beleven.

  278. Arjan says:

    huurderin2008,

    Zoals ik al zei, geen discussie mogelijk. Geit houdt de boel voor de gek hier.

  279. Arjan says:

    b: Jouw eigen situatie berekenen is jouw zaak, niet de mijne.

    Nee, je begint er zelf over. Je hebt gewoon iets tegen huiseigenaren.
    Een dat je het gebazel van geit serieus neemt zegt eigenlijk genoeg over jou.

  280. Nico de Geit says:

    Arjan: gebazel van geit

    Denk altijd aan je exit-strategie. Verlies het nooit uit het oog. Neem het op in ieder draaiboek.

    Spreuk van de dag: ‘De overvloed aan voorspoed is hen naar het hoofd gestegen.’

  281. eric406 says:

    Alles moet wijken voor hogere huizenprijzen. Ook in Australië.

    https://www.macrobusiness.com.au/2018/07/greedy-little-nation-sold-soul-house-prices/

  282. Nico de Geit says:

    eric406: Alles moet wijken voor hogere huizenprijzen

    Je kunt het ook anders zien: geld dat uit het niets is gemaakt wordt in de economie gepompt om de economie aan de praat te houden. En muppets zijn zo stom om die schuld op hun naam te zetten. Zoals we allemaal weten wordt het gerealiseerd via de huizenmarkt: als je niet bereid bent een mega-XL-lening op je naam te zetten dan ben je min of meer dakloos. Alternatieven worden tegengewerkt.

    Dat is het systeem waar we in zitten: wie kan lenen moet ook lenen.

  283. David says:

    Kwam deze tegen:
    http://jlcollinsnh.com/2013/05/29/why-your-house-is-a-terrible-investment/
    Een mooie samenvatting van redenen waarom een huis een slechte investering is. De enige reden dat het toch mogelijk aantrekkelijk is, is dat je kan investeren met goedkoop geleend geld.

  284. Voerman says:

    maff: Steeds meer ouders wonen nog thuis

    ?

  285. b says:

    Voor Geit 🙂 :
    Hoe groot is de kans dat de huizenprijzen weer klappen? Reddit, dit topic is gisteren gestart.
    https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/91pssd/hoe_groot_is_de_kans_dat_de_huizenprijzen_weer/
    Vooral de reactie 1 en 4 van IkmoIkmo sluit ik mij helemaal bij aan.

    In andere Reddit-topics zie je jongeren 22-38 jaar (ongeveer) met elkaar in discussie over kopen of huren, heel leerzaam, ondanks een afgerond WO studie nog thuis bij de ouders wonen.

  286. b says:

    Geit, ik vind het fijn dat jouw interesse breed zijn en ook informatie uit andere landen op het forum deelt (Rusland, waar je zo 1-2-3 niet aan denkt) .

    Australie is ook zo’n werelddeel, de journalistieke stukken zijn soms zeer lezenswaardig.

    Je kan meer vergelijken.

    Ook aan de andere forumleden die stukken delen uit andere landen, heel goed. Hoe is het daar geregeld, hoe kijken zij ernaar, op welk journalistiek niveau zijn die stukken geschreven. Leerzaam.

  287. b says:

    interesse= interesses 🙂

  288. Steven says:

    zie dit: https://www.youtube.com/watch?v=0yZ-sEzjXvA

    en zie wat we nu maken: https://i.pinimg.com/736x/30/9a/32/309a32ddf738419c8af3a5ad68980654–small-front-yards-tes.jpg

    Als je je dan toch scheel leent voor een stulp, maak er dan wat van wat langer dan 50 jaar staat, want anders is het helemaal zonde van het geld.

  289. Nico de Geit says:

    Schaapskooi in aanbouw:

    http://www.markemallem.nl/inhoud/uploads/2016/11/IMG_5792.jpg

    Als je er in wilt wonen kost het een half miljoen of meer. Zet je hem neer voor de schapen dan kost hij opeens beduidend minder.

    Als ik nou in mijn paspoort laat zetten dat ik een geit ben, dan mag ik er wel wonen voor weinig?

  290. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Als ik nou in mijn paspoort laat zetten dat ik een geit ben, dan mag ik er wel wonen voor weinig?

    Dat geeft wel een beetje het probleem weer: Die schaapskooi, alles mooi nieuw en helemaal perfect. Kost weinig op landbouwgrond, of grond voor de veehouderij.

    Maar, als je een mens bent heb je pech. Dan wordt het opeens astronomisch duur. Want mensen moeten duur wonen.

    Het prijsverschil zit niet in de isolatie, gipswandjes en meer. Wonen moet duur zijn, voor mensen althans.

  291. Steven says:

    Nico de Geit: Wonen moet duur zijn, voor mensen althans.

    Yep, de auto is een melkkoe en de woning is een melkolifant.

    Wat zou het toch lekker zijn wat land te kopen voor een paar duizend euro, je (grote) tent er opzetten en verder in een paar jaartjes iets prachtigs zelf bouwen. (of printen straks). Nee dat mag dus niet. Ok dan huur ik maar gewoon weer door. Bestaande huisjes lenen laat ik liever over aan de Arjans en zo.

  292. Nico de Geit says:

    Bedenk wel dat muppets zonder problemen een half miljoen betalen voor een schaapskooi met woonbestemming. Zelfs voor een oud krot. Alles waar een woonbestemming op zit is goud waard. Je betaalt voor gecreëerde schaarste. Om die gecreëerde schaarste te betalen word je geacht een mega-XL-krediet aan te schaffen.

    Geld wordt uit het niets gemaakt door de bank, en ze schijven het over op jouw rekening, zodat jij de schaapskooi-bouwval kan kopen voor een half miljoen. Slimme zet?

  293. Steven says:

    Het gemiddelde inkomen in Polen is 500 euro per maand of zo. ra ra hoe zij daar (met moeite) toch mee rondkomen.

    A: Het zijn zwijnen en eten alleen rommel
    B: Ze worden elke maand armer door schulden
    C: Ze werken allemaal zwart in Nederland
    D: De woonlasten etc. zijn veel lager

  294. Arjan says:

    Steven: Bestaande huisjes lenen laat ik liever over aan de Arjans en zo.

    Voor tweederde.

  295. Arjan says:

    Steven,

    Ik word elke dag rijker door mijn schuld.

    Waarom ga je niet in Polen wonen? Schijnen veel lekkere wijven rond te lopen.

  296. Latida says:

    Zie de overeenkomsten bij de Zuiderburen:

    “Vlaanderen verplicht koper tot drie van zes mogelijke isolatie-eisen”

    https://www.demorgen.be/binnenland/wonen-wordt-weer-duurder-vlaanderen-verplicht-koper-tot-drie-van-zes-mogelijke-isolatie-eisen-bbd20543/1wIKVH/

  297. Latida says:

    Nico de Geit: Schaapskooi in aanbouw:

    markemallem.nl/inh…2016/11/IMG_5792.jpg

    Als je er in wilt wonen kost het een half miljoen of meer. Zet je hem neer voor de schapen dan kost hij opeens beduidend minder.

    Als ik nou in mijn paspoort laat zetten dat ik een geit ben, dan mag ik er wel wonen voor weinig?

    Neem de vakantiehuizen. Daar mag alleen maar recreatie plaatsvinden maar je mag er niet permanent wonen.

    Geen hond die je het verschil tussen die twee kan uitleggen.

    Of een motivering waarom je niet het recht zou hebben om in een vakantiewoning permanent te wonen als je geen opties hebt.

    Een dak boven je hoofd, daar heb je gewoon recht op.

    Want wat is nou het verschil of je ergens een paar weken wel mag slapen als je niet werkt en op vakantie bent maar niet als je een dak boven je hoofd nodig zou hebben?

    Dat tast aan het fundamentele eigendomsrecht om je bezit te gebruiken zoals het je goeddunkt.

    Dat verbod op permanente bewoning wordt bovendien toch al massaal ontdoken en hier en daar zelfs oogluikend gedoogd door lokale overheden en bovendien aangeraden door hulpinstanties aan de steeds meer wanhopigen die bij ze aankloppen.

    Vroeger was een eigen onderkomen bouwen normaal (noodzaak) en een activiteit waarbij de hele familie en buurt betrokken was, tegenwoordig is het slechts voor zeer weinigen weggelegd om het eigen huis te bouwen.

    Ik denk dat het hele wooncircus ondertussen nergens ter wereld zo enorm is dichtgespijkerd als in Nederland.

    En dat terwijl men de wet zou kunnen aanpassen door bijvoorbeeld tijdelijke woonvergunningen af te geven (1 of 2 of 5 jaar) als een vakantiewoning aan bepaalde minimum technische eisen voldoet. Waarom niet?

    Met een aanpassing op de wet om de wetgeving rondom vakantiewoningen soepeler te maken, en eigenaren / huurder in staat te stellen om hiervoor (al dan niet tijdelijke) permanente bewoning ook wettelijk toe te staan (zoals de praktijk nu reeds is), zouden er in een klap misschien niet alle honderduizenden vakantiewoningen aan de woningvoorraad kunnen worden toegevoegd, maar zeker wel potentieel vele tienduizenden, misschien wel 100,000

    Bovendien kan het potentieel de prijsdrempel(s) aan de onderkant verlagen en daar de nodige pijn verzachten. En zijn gewoon straks geen opties meer aan de onderkant, moeten die mensen soms bij Voerman uit de GFT-bak dineren voordat er wat aan gedaan wordt?

    Er zijn inmiddels immers nieuwe bouwtechnieken, materialen en methodes ontwikkeld waarmee veel sneller en efficiënter met veel minder mensen een eenvoudige woning kan worden gebouwd. De wetgeving loopt daar lichtjaren op achter. Bovendien hebben jongeren heel duidelijk aangegeven dat ze sociale mobiliteit op hun wensenlijstje hebben staan. Met een koopwoning bestaat het risico dan men dat op de buik kan schrijven.

    Er is geen enkele werkelijke reden waarom er niet voldoende betaalbare woonruimte in Nederland zou zijn anders dan vanwege politieke onwil, opportune grondposities, bankbelangen, en ander gekonkel en geneuzel.

    De wet veranderen rondom vakantiehuizen zou in de praktijk enkel het bestendigen zijn van de huidige situatie die uit nood is ontstaan, waarbij er vele (tien-?)duizenden Nederlanders toch al hun permanente toevlucht hebben (moeten) zoeken tot camping, bank of pa en ma op je 30e.

  298. Latida says:

    Steven: Wat zou het toch lekker zijn wat land te kopen voor een paar duizend euro, je (grote) tent er opzetten en verder in een paar jaartjes iets prachtigs zelf bouwen.

    Je hebt wel iets meer nodig als een tent, dat lijkt me wel erg spartaans. Maar een caravan of camper bijvoorbeeld, dat blijft het aller makkelijkst, daar kun je douchen, beetje koken, koffie zetten, slapen. En internet natuurlijk.

    Voor jongeren geldt over het algemeen: “Home is where the Wi-fi connection is”

    Gewoon een stuk bos kopen dan maar?

    http://bostekoop.nl/bos-kopen/

    Je zou eventueel eens bij de betreffende gemeentes kunnen informeren of er enige kans is dat als jij dat bos koopt dat je er een bouwvergunning voor kunt krijgen.

  299. Steven says:

    Arjan: Schijnen veel lekkere wijven rond te lopen.

    wie weet. Als ze elk jaar de huur blijven verhogen zal ik wel moeten. Lijkt me overigens ook echt geen straf.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/J._goldap.jpg
    https://cdn.pixabay.com/photo/2014/07/08/17/42/wroclaw-old-town-387739_960_720.jpg

  300. Nico de Geit says:

    Arjan: Ik word elke dag rijker door mijn schuld.

    Misschien moet je dan proberen een zo groot mogelijke schuld te krijgen?

  301. Arjan says:

    Nico de Geit: Misschien moet je dan proberen een zo groot mogelijke schuld te krijgen?

    Daar zit wel wat in, hoe groter je schuld, hoe meer kapitaal je opbouwt.

  302. Nico de Geit says:

    Arjan: Waarom ga je niet in Polen wonen? Schijnen veel lekkere wijven rond te lopen.

    Jep. Maar in Polen mag een buitenlander geen OG kopen. Anders kochten de Duitsers vandaag nog geheel voormalig Pruisen op. Zowel Nederlanders en Duitsers woonden daar al sinds 1200. Er werd nederduits gesproken, een soort Nederlands dus.

    Dat ‘lekkere wijf’ stelt dus voor een huis te kopen, om samen oud te worden. Het kan niet op jouw naam dus het moet op haar naam.

    Wat zou er mis kunnen gaan?! Dat ze opeens niet meer van je houdt als haar oude dag geregeld is?

    Je kunt ook gewoon iets huren. Wonen is geen probleem vanwege EU-regels, die natuurlijk kunnen veranderen, zie brexit.

  303. Arjan says:

    Nico de Geit: Wat zou er mis kunnen gaan?!

    Dat is een vraag die jij je bij alles in je hoofd houdt he. Bij huren kan er niets mis gaan, maar je gaat er ook niet rijk van worden. Ik kan me ook niet voorstellen dat jij belegt ofzo.

    En nogmaals: ik heb niets tegen huren, ik vind het alleen veel te duur en ik woon ook niet graag in een buurt met een groot aandeel aan asocialen en andere onaangepaste randfiguren. Want die tref je vaker aan in dat soort woningen. Geldt trouwens ook in zekere mate voor de goedkope koopbuurten.

  304. Nico de Geit says:

    Latida: Je zou eventueel eens bij de betreffende gemeentes kunnen informeren of er enige kans is dat als jij dat bos koopt dat je er een bouwvergunning voor kunt krijgen.

    Het antwoord is natuurlijk ‘nee, uitgesloten’.

  305. Nico de Geit says:

    Arjan: asocialen en andere onaangepaste randfiguren

    Tweeverdieners en babyboomers wil je ook niet als buren. En al helemaal geen koper die op zondag gaat klussen.

  306. Arjan says:

    Nico de Geit: die op zondag gaat klussen

    Hangt ervanaf wat voor klus je doet en hoeveel waarde je hecht aan de zondagsrust. De meeste mensen hebben er wel begrip voor dat er zo nu en dan geklust moet worden. Maar alles in goed overleg natuurlijk, zoals het een beschaafde buurman betaamt.

    Overmatig blaffende honden, gillende kinderen, stinkende tokkies die de hele dag aan het roken zijn, harde muziek, daar word ik nou niet vrolijk van. Je kunt het overal treffen, maar in de regel kom je dat in een koopbuurt minder snel tegen.

  307. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Tweeverdieners en babyboomers wil je ook niet als buren. En al helemaal geen koper die op zondag gaat klussen.

    Jouw reacties gelezen te hebben, ben je alleenstaande vrouwen vergeten.

  308. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Jouw reacties gelezen te hebben, ben je alleenstaande vrouwen vergeten.

    Die heb ik hier volop, helemaal geen last van.

    Man overleden, zij blijft alleen achter, in de woning en met een flink pensioen. Vroeger ging dat zo, maar bij de generatie die eraan komt zal dat toch wat anders gaan.

    De oude dag voor veel mensen wordt een groot zwart gat.

  309. Arjan says:

    Nico de Geit: Die heb ik hier volop, helemaal geen last van.

    Een buurt vol alleenstaande vrouwen… Klinkt te mooi om waar te zijn. 🙂

  310. Nico de Geit says:

    Arjan: Een buurt vol alleenstaande vrouwen… Klinkt te mooi om waar te zijn.

    Arjan, ze zijn oud, bijna dood. En als ze weggedragen worden komen er vrijwel zonder uitzondering tweeverdieners voor terug. De hele woning moet dan verbouwd, gerenoveerd. Dat kost dan zo maar 1,5 of twee ton, of meer. Bovenop de 400k voor aanschaf van de woning en het onderliggende perceel.

    Begin je nou te begrijpen waarom ik huur?

  311. Arjan says:

    Nico de Geit: Dat kost dan zo maar 1,5 of twee ton, of meer. Bovenop de 400k voor aanschaf van de woning en het onderliggende perceel.

    Waar baseer je die 2 ton op dan?

  312. zuiderling says:

    Nico de Geit: Arjan, ze zijn oud, bijna dood. En als ze weggedragen worden komen er vrijwel zonder uitzondering tweeverdieners voor terug. De hele woning moet dan verbouwd, gerenoveerd. Dat kost dan zo maar 1,5 of twee ton, of meer. Bovenop de 400k voor aanschaf van de woning en het onderliggende perceel.

    Begin je nou te begrijpen waarom ik huur?

    Behoor jij ook tot die leeftijdsgroep?

  313. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Arjan, ze zijn oud, bijna dood. En als ze weggedragen worden komen er vrijwel zonder uitzondering tweeverdieners voor terug. De hele woning moet dan verbouwd, gerenoveerd. Dat kost dan zo maar 1,5 of twee ton, of meer. Bovenop de 400k voor aanschaf van de woning en het onderliggende perceel.

    Begin je nou te begrijpen waarom ik huur?

    Behoor jij ook tot die leeftijdsgroep?

  314. Nico de Geit says:

    Arjan: Waar baseer je die 2 ton op dan?

    De woningen hier zijn oud. Ze worden helemaal gestript en dan moet alles nieuw. Vaak wordt er van alles aan- op- of bijgebouwd. Het moet allemaal anders en het is allemaal duur.

    Jij zat zeker weer aan 10k te denken….

    Maar het kan allemaal gefinancierd worden vanuit het bouwdepot. Ik heb geen zin in dat soort buren. Niet vanwege de overlast, niet vanwege het totaal andere levensritme, niet omdat ze steeds met de hele familie en vriendenclub in de tuin gaan zitten en zich gedragen alsof ze de hele wijk gekocht hebben, niet omdat het vele geleende geld hen naar de kop gestegen is en op iedereen neerkijken.

    En ze respecteren de zondagsrust niet. Het is in deze wijk niet gebruikelijk om op zondag je gras te maaien, de haag te snoeien, te klussen of anderszins overlast te veroorzaken. En met de hele club op zondag dronken in de tuin zitten, het is zo irritant.

    Je zou toch maar zoveel geld uitgeven en dan woont er een simpele Geit naast je. Werkt alleen als hij daar zin in heeft terwijl de tweeverdieners zich rot werken en onder constante stress staan. Betaalt een all-inclusive huur, terwijl de nieuwe buren zich rot betalen aan van alles en nog wat.

    Dan de oude buren, veel oude vrouwen. Komen nauwelijks buiten en houden van rust. En ze geven niet veel uit en gaan ook niet met de hele club dronken in de tuin zitten schreeuwen – dat is asociaal. Zeker op zondag.

  315. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Behoor jij ook tot die leeftijdsgroep?

    Neen, ik ben van de generatie niks. De oudjes hier schat ik begin 80. De tweeverdieners zijn vaak eind dertig, begin 40.

  316. Arjan says:

    Nico de Geit: Jij zat zeker weer aan 10k te denken….

    Badkamer en keuken alleen al zijn al gauw 30K, dus nee. Maar wat nog meer?

  317. Arjan says:

    Nico de Geit: En ze respecteren de zondagsrust niet.

    Ah, ben je een gristen ofzo? Maar als je 40 uur per week werkt dan doe je dat soort dingen ook in het weekend. Ik had in mijn huurwoning zo’n werkloze idioot twee huizen verderop die altijd achter het huis met de elektrische zaag in de weer was. Die gast spoorde niet. Dat bedoel ik dus. Maar op zich heb je gelijk dat in koopbuurten meer geklust wordt.
    Verder eens dat je het beste bejaarden als buren kunt hebben.

    Dat de hele dag ‘gezellig’ met elkaar in de tuin zitten schreeuwen kom je juist in huurbuurten ook vaak tegen. Asociaal en onaangepast gedrag, geen rekening houden met anderen, dat is iets wat sowieso steeds vaker voorkomt.

  318. Arjan says:

    Als je ook ziet wat die kinderen tegenwoordig allemaal krijgen. Hele speeldorpen worden in de tuin geïnstalleerd, met glijbanen, huisjes, hutten en alles erop en eraan.

    Waar is dat allemaal voor nodig? Worden ze daar gelukkiger van? En het ziet er ook nog eens niet uit..

  319. Nico de Geit says:

    Arjan: Ah, ben je een gristen ofzo? Maar als je 40 uur per week werkt dan doe je dat soort dingen ook in het weekend.

    Wat een armoede, en overlast.

    Arjan: Maar wat nog meer?

    Beste Arjan, er moet echt wel meer in dan een nieuwe keuken en nieuwe badkamer. Alleen het strippen en afvoeren van sloopafval kost al bakken met geld.

    Ik heb geen specificatie van die twee ton. Als het jouw bevattingsvermogen te boven gaat, tja, dat komt dan door je beperking.

  320. Nico de Geit says:

    Arjan: Ah, ben je een gristen ofzo? Maar als je 40 uur per week werkt dan doe je dat soort dingen ook in het weekend.

    De oude mensen hier zijn gewend aan hun zondagsrust. Vroeger was dat normaal. En nu arriveert een stelletje dronken tweeverdieners en vragen iets over het geloof. Soms vloeken ze zelfs. Gewoon erg.

    Babyboomers vloeken nogal eens, en hun kinderen vloeken ook. Echt een goddeloze generatie. Respectloos uitschot, helemaal vol van zichzelf.

  321. Arjan says:

    Nico de Geit: Beste Arjan, er moet echt wel meer in dan een nieuwe keuken en nieuwe badkamer. Alleen het strippen en afvoeren van sloopafval kost al bakken met geld.

    Weer een vaag antwoord waar je niks mee kunt. Een huis van 600K, zoveel mensen kunnen dat niet betalen.

  322. Nico de Geit says:

    Arjan: Een huis van 600K

    Nee, een huis van 400k dat ze renoveren voor 1,5 tot 2 ton. Dat kun je niet zomaar bij elkaar optellen. Ik denk dat het lastig wordt zo’n woning voor 600k kwijt te raken.

    Arjan: Een huis van 600K, zoveel mensen kunnen dat niet betalen.

    Mee eens. Maar ze doen het wel. De rente is lekker laag dus lenen ze wat ze kunnen lenen.

    Arjan: hoe groter je schuld, hoe meer kapitaal je opbouwt

    Jep, dat is de gedachte van de leenkneuzen.

    Arjan: Badkamer en keuken alleen al zijn al gauw 30K, dus nee. Maar wat nog meer?

    De gaskachel en de geiser moeten eruit, de groene tegeltjes uit de jaren ’70, de zachtboardplafonds, enz. Je houdt eigenlijk alleen een casco over, zonder kozijnen. Alles moet nieuw na ruim 60 jaar.

    De tuin moet ook iets mee, gaat ook geld kosten. Tijd om veel zelf te doen hebben tweeverdieners niet. Soms zie je dat ze zich een burnout werken. Zeker als ze inzien hoe stom ze bezig zijn. Ze proberen een paradijsje te creëeren, maar het gaat niet lukken. Al was het alleen maar omdat er een simpele en onbezorgde Geit in je straat woont.

  323. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Ze proberen een paradijsje te creëren, maar het gaat niet lukken.

    Burnout, relatieproblemen. Scheiding, woning te koop voor wat ze er in gestoken hebben. Ruzie over de vraagprijs. Gevolg: het blijft jaren te koop staan – dat is standaard hier.

    Meestal komt het ‘te koop bord’ als het paradijsje af zou moeten zijn, en het dus niet gelukt is.

    De betalingsverplichting aan de bank blijft staan en vaak gaat het om mensen die hun goed betaalde baan houden, ondanks hun burnout. De bank krijgt zijn geld wel.

  324. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Burnout, relatieproblemen. Scheiding, woning te koop voor wat ze er in gestoken hebben. Ruzie over de vraagprijs. Gevolg: het blijft jaren te koop staan – dat is standaard hier.

    Meestal komt het ‘te koop bord’ als het paradijsje af zou moeten zijn, en het dus niet gelukt is.

    De betalingsverplichting aan de bank blijft staan en vaak gaat het om mensen die hun goed betaalde baan houden, ondanks hun burnout. De bank krijgt zijn geld wel.

    Hoe negatief kan je zijn.
    Je zou toch met z’on man samen in een huurhuis zitten.

  325. Nico de Geit says:

    Er komt een belangrijk psychologisch effect voorbij: veel mensen denken dat als ze bereiken waar ze naar streven ze dan een fase van permanent geluk aanbreekt. Constant high on dopamine. Dat kan natuurlijk niet.

    Ook al win je de staatsloterij of wil dat superwijf met je, vaak valt het tegen. Als er een hoge prijs is betaald is dat niet zo’n punt. Als er ook in de toekomst een hoge prijs betaald moet worden voor de oase die een moeras blijkt, daar worden ze niet blij van.

    Je ziet dat vaak: te dure woning gekocht en ook meteen die motorfiets of die oldtimer. Ze realiseren waar ze altijd van gedroomd hebben, en verwachten daar het geluk van, een permanente staat van dopamine.

    En hun ouders voorspelden opgaande huizenprijzen, zoals bij hen gebeurde. Dat wordt ook vaak niet gerealiseerd.

    Dat zitten ze met hun oldtimer waar ze geen verstand van hebben, hun vrouw die geen seks meer wil, niet eens meer met hen wil praten, ‘omdat hij een mislukking is en ze nooit met hem had moeten gaan’, en natuurlijk die dikke hypotheek – zo hoog dat ze nooit van dat huis afkomen.

    enz. enz.

  326. Nico de Geit says:

    ‘Ook in families is na-ijver aan de orde van de dag. Zo kan Henk het niet uitstaan dat zijn oudere broer Theo het zo voor de wind gaat. Koopt Theo een nieuw huis, dan koopt Henk een nog groter huis. Gaat Theo op vakantie naar Nieuw-Zeeland, dan boekt broer Henk een wereldreis. Probleem is alleen dat na-ijverige Henk zo met geld smijt dat hij met zijn aannemersbedrijf uiteindelijk failliet gaat. Het zal niemand verbazen dat Theo bij zijn broer niet meer welkom is. Onbedoeld en ongewild heeft Theo zijn broer Henk tot waanzin gedreven.’

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2364398/koopt-theo-een-huis-koopt-henk-een-groter-huis

  327. maff says:

    RABO: ‘NEDERLANDER IS RAMMEND RIJK, MAAR KAN DAAR NIETS MEE’

    https://www.daskapital.nl/5151613/rabo-nederlander-is-rammend-rijk-maar-kan-daar-niets-mee/

    5 % afbetaalden ?

  328. maff says:

    Als starter een huurwoning vinden, blijkt een hele uitdaging

    ‘ Maar in zijn zoektocht naar een ruimere woning loopt de jonge vader vast. ‘

    https://www.nu.nl/economie-achtergrond/5382728/als-starter-huurwoning-vinden-blijkt-hele-uitdaging.html

    en 160 comments ……

  329. ps says:

    Maff 🙂

  330. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Hoe negatief kan je zijn.

    Vaak komt er ook loonbeslag.

  331. Nico de Geit says:

    maff: Maar in zijn zoektocht naar een ruimere woning

    Kleinere woning wil ook niet lukken. Mij niet in ieder geval. Het enige dat vrij staat zijn gigantische kasten op een te klein stukje grond.

    Ik wil een klein makkelijk te onderhouden huis op een groot stuk grond. Een eenvoudige schapenkooi zou al voldoen.

  332. Nico de Geit says:

    maff:
    RABO: ‘NEDERLANDER IS RAMMEND RIJK, MAAR KAN DAAR NIETS MEE’

    daskapital.nl/5151…-kan-daar-niets-mee/

    5 % afbetaalden ?

    Het artikel laat zien dat Nederlandse huizen niet betaald zijn en er gemiddeld ook nauwelijks spaargeld is. Ze leven dus op de pof, gemiddeld.

  333. Nico de Geit says:

    maff: Als starter een huurwoning vinden, blijkt een hele uitdaging

    ‘Maar in zijn zoektocht naar een ruimere woning loopt de jonge vader vast. Hij verdient voor sociale huur net te veel, en is dus aangewezen op de vrije sector. “Bijna overal moet je vier keer de netto huur verdienen, dus zo’n 4.000 euro. En tsja, dat heb ik niet. En als ik het wel zou verdienen, dan zou ik toch wel kopen?”

    Zonder uitleg WAAROM hij dan zou kopen. Dus als je iets meer verdient, ga je kopen. Want huren is voor de armen en kopen voor de rijken of zoiets?

    Kopen zonder geld, alleen op basis van inkomen, dus leencapaciteit.

  334. Arjan says:

    Nico de Geit: Mee eens. Maar ze doen het wel. De rente is lekker laag dus lenen ze wat ze kunnen lenen.

    Nee kan niet. En bovendien mag je er in de regel van uit gaan dat de verbouwkosten op z’n minst ook bij de waarde van de woning opgeteld kunnen worden.

  335. Steven says:

    Arjan: Nee kan niet.

    ?? Volgens mij en wat ik om me heen zie lenen ze toch echt wat ze kunnen lenen terwijl de wetenschap zegt dat we op topprijzen zitten. Dus waar slaat dat kan niet dan op?

  336. Arjan says:

    Nico de Geit: Jep, dat is de gedachte van de leenkneuzen.

    Nee dat is zo

  337. Arjan says:

    Steven: ?? Volgens mij en wat ik om me heen zie lenen ze toch echt wat ze kunnen lenen terwijl de wetenschap zegt dat we op topprijzen zitten. Dus waar slaat dat kan niet dan op?

    Voor zo’n lening inclusief bouwdepot zal eerst een taxatie gedaan moeten worden van wat het huis waard zal zijn na verbouwing. Anders krijg je ‘m niet! En 6 ton kan bijna niemand lenen. En ik heb dit al eens eerder uitgelegd maar ik blijf maar in herhaling vallen!

  338. Arjan says:

    Steven: ?? Volgens mij en wat ik om me heen zie lenen ze toch echt wat ze kunnen lenen terwijl de wetenschap zegt dat we op topprijzen zitten. Dus waar slaat dat kan niet dan op?

    Voor zo’n lening inclusief bouwdepot zal eerst een taxatie gedaan moeten worden van wat het huis waard zal zijn na verbouwing. Anders krijg je ‘m niet! En 6 ton kan bijna niemand lenen. En ik heb dit al eens eerder uitgelegd maar ik blijf maar in herhaling vallen. Verdiep je toch eens in die zaken.

  339. Arjan says:

    Steven: ?? Volgens mij en wat ik om me heen zie lenen ze toch echt wat ze kunnen lenen terwijl de wetenschap zegt dat we op topprijzen zitten. Dus waar slaat dat kan niet dan op?

    Voor zo’n le ning inclusief bouwdepot zal eerst een taxatie gedaan moeten worden van wat het huis waard zal zijn na verbouwing. Anders krijg je ‘m niet! En 6 ton kan bijna niemand le nen. En ik heb dit al eens eerder uitgelegd maar ik blijf maar in herhaling vallen. Verdiep je toch eens in die zaken.

  340. Arjan says:

    Maar goed blijf rustig in de waan dat een starter 6 ton op tafel kan leggen en dan een ton wegpist omdat het huis te duur was.

  341. b says:

    Nederlandse huishoudens hebben weinig vrij spaargeld 30 july 2018
    https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/juli/nederlandse-huishoudens-weinig-vrij-spaargeld/

    Gemiddelde liquide spaargeld in Luxemburg is 70k, in NL is dat hooguit 30k. cash spaargeld.
    Rabo stelt voor om pensioengeld in NL -netzoals in UK-ineens uit te laten keren tbv huis kopen omdat er meer eigen geld meegenomen moet worden.
    Belasting op vermogen en eigenhuizenbezit moet volgens Rabo gelijkgetrokken worden.

    Als het huizentreintje maar stijl omhoog loopt.
    Oud en arm achter de geranium, of tulpenbol?

  342. Arjan says:

    b: Gemiddelde liquide spaargeld in Luxemburg is 70k

    Luxemburg, het rijkste land van de EU. Raad eens wie er op nr. 2 staat? Verder is het net zo’n boevenstaatje als het zogenaamde thuisland van belastingvluchteling Latida, dus eigenlijk het vermelden niet waard.

  343. Steven says:

    Arjan,

    Ja daar heb je gelijk in, maar consumenten (en dus niet investeringsgroeperingen) lenen vaak wat ze kunnen lenen voor een huis. Ik heb het dus niet over dat geval waar Geit het over had.

    Dat is toch echt schrikbarend. Als men leent wat men kan lenen zie je toch alleen bij huizen. Doe je dat bij een tv
    dan verklaart men je voor gek. (alleen tokkies doen dat)

  344. Steven says:

    “maar zoals altijd komt aan al dat gejakker een eind” (nummer van Normaal)

    Ik heb echt geen idee wanneer, maar hogere rente zal wel de trigger straks worden. (denk ik)

  345. Steven says:

    Even vrij vertaald: Je stapt een Media-Markt binnen en vraagt de duurste TV die je op afbetaling mag kopen en de medewerker probeert wat TV’s uit en het blijkt dat je er eentje kan kopen voor 23000 en dat je dat dan ook echt doet.

  346. Nico de Geit says:

    Veel huizenkopers zien een hypotheek niet als schuld maar als winst-verdriedubbelaar. Gratis Geld.

  347. Steven says:

    Nico de Geit: Veel huizenkopers zien een hypotheek niet als schuld

    Ja. hoe is het mogelijk na 2008?. Ze kunnen niet nadenken en ze hebben geen geheugen. (of ze zijn gewoon anders dan ons)

  348. Steven says:

    Er is een economische theorie dat het kapitalisme zeer efficiënt werkt en dat de huidige prijs dus klopt. Als je daarin gelooft dan kan ik me voorstellen dat men koopt bij deze lage rente.
    Ik geloof meer in lange golven zoals die van Kondratiev en zo dus ik probeer Arjan even voor te zijn om even die golven te bestuderen voordat ie weer over zijn eigen goedkope huis begint.

  349. Arjan says:

    Steven: Ik geloof meer in lange golven zoals die van Kondratiev en zo dus ik probeer Arjan even voor te zijn om even die golven te bestuderen voordat ie weer over zijn eigen goedkope huis begint.

    Hoe is het toch mogelijk dat jullie na al die jaren nog steeds denken goedkoop uit te zijn in die huurhutten van jullie? Niet nadenken over het effect van prijsdalingen, aflossing en lage maandlasten. Het ook niet kunnen bevatten. Hopeloos…

  350. Steven says:

    Arjan,

    Ach het is wat duurder dat vervelende huren, maar geld zat. (zonder schulden)

  351. Steven says:

    Arjan: Niet nadenken over het effect van prijsdalingen

    Dat doe ik dus juist wel. een keurige 50 procent er af zoals in andere landen lijkt me wel duidelijk straks.

  352. Arjan says:

    Steven: Dat doe ik dus juist wel. een keurige 50 procent er af zoals in andere landen lijkt me wel duidelijk straks.

    En wat heb je dan bereikt?

  353. Steven says:

    Kunnen starters ook weer wat kopen en wellicht worden de huren dan ook lager. Fijn voor iedereen. (behalve dan voor de leenkneuzen, maar dat laat de geschiedenis altijd zien)

  354. Steven says:

    Arjan,

    Ik krijg steeds huurverhogingen boven inflatie voor een pand dat steeds ouder wordt. Het systeem kraakt in zijn voegen. Deze onzin stopt gewoon ergens.

  355. Latida says:

    Hoeveel opwaarste elasticiteit aan besteedingsruimte voor meer leencapaciteit zal er in Nederland nog zijn?

    Zou dat de reden zijn voor de 7% loonsverhoging voor ambtenaren?

    Verder dit commentaar:

    “Nederlanders zijn niet rijk, de babyboomers zijn rijk.
    Die hebben als enige de eindloonpensioenaanspraak en die hebben alle overwaarde op vastgoed.
    De rest van Nederland is straatarm.
    De hoogste private schulden ter wereld, de hoogste belastingdruk ter wereld, volledig weggenivelleerde koopkracht, zware straffen op goed gedrag als sparen en een louter fictieve pensioenaanspraak.
    En als je naar die grafiek kijkt dan zie je al dat zonder de pensioen NL eigenlijk zo’n beetje het armste Europese land is.
    Dus aub houdeensop met zeggen dat Nederland rijk is.

    Atlas Shruggs 10 | 30-07-18 | 11:13 | + 50 -”

    https://www.daskapital.nl/5151613/rabo-nederlander-is-rammend-rijk-maar-kan-daar-niets-mee/

    Het viel mij op dat Nederland het laagste percentage woningeigenaren zonder hypotheek in Europa blijkt te hebben.

    Dit is een van de directe gevolgen van de HRA, maar simpele observaties zoals dat worden nooit verder onderzocht.

    Al die hypotheken moeten uiteindelijk wel een keertje betaald en afgelost gaan worden en dan zit je in Nederland ook nog eens met een heel hoog percentage waar niet op afgelost wordt en waar alleen rente op wordt betaald.

    Als de rente dan stijgt is Nederland daar hierdoor extra kwetsbaar voor.

    Verder horen we nooit meer iets over hoeveel mensen nog altijd onder water staan met hun hypotheken, daar heeft men het gewoonweg niet over.

    Terwijl de stijgende huizenprijzen toch lokaal verschillend hebben uitgewerkt. Dus hoe staat het daarmee?

    Pensioenen inzetten voor de aflossing van de hypotheek, zelfs de gedachte daaraan alleen al, vind ik verder behoorlijk zorgwekkend.

    Het geeft aan dat er nu al vanuit moet worden gegaan dat in ieder geval een deel van de pensioengelden nu al voor de toekomstige aflossing van hypotheken wordt geoormerkt .

  356. Arjan says:

    Steven,

    Zo’n tv is vaak na 10 jaar afgeschreven. Misschien kun je wel 10 jaar lang een tv huren. 😉 zou je dan goedkoper uit zijn dan wanneer je’m op afbetaling had gekocht?

  357. maff says:

    Nico de Geit: Ze leven dus op de pof, gemiddeld.

    heel NL ook ……. schatting , 1.6 triljoen huishoudschulden en 485 miljard staatsschuld, samen ruim 2.4 triljoen aan schulden, en dat is meer dan de onderliggende waarde van héél NL oeps 😉

    http://kidsacrosstheglobe.weebly.com/uploads/2/3/6/4/23646910/7327682_orig.gif

  358. maff says:

    When not supported by fundamentals, what comes up always comes down.

    House prices aren’t just slipping in the UK – this is global

    https://moneyweek.com/house-prices-arent-just-slipping-in-the-uk-this-is-global/

    ‘House prices in Sydney fell by 4.5% in the second quarter’

  359. maff says:

    The End of the Global Housing Boom

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-31/are-house-prices-falling-from-sydney-to-new-york

    ‘ After a years-long surge in global capitals, property prices are starting to head lower. From Sydney to Toronto, here’s a look at what’s ahead. ‘

  360. Latida says:

    Arjan: Zo’n tv is vaak na 10 jaar afgeschreven. Misschien kun je wel 10 jaar lang een tv huren. zou je dan goedkoper uit zijn dan wanneer je’m op afbetaling had gekocht?

    Sale-and-Lease-Back constructies door bedrijven die panden in eigendom hebben zijn niet ongebruikelijk in bedrijfsvastgoed. Waarom zou dat zijn denk je?

    Soms is het nu eenmaal verstandiger om zaken niet in eigendom te hebben, daar zijn verschillende redenen voor te bedenken.

  361. Nico de Geit says:

    maff: ‘Leg eerst beslag op loon, pas daarna op banktegoed’

    Positief nieuws voor de schuldslaaf.

  362. Nico de Geit says:

    maff: this is global

    Zeepbelgrafiek:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

    Volgens het artikel is de muur geraakt, het eind van de ‘return to normal’?

    Ik hoop van niet, want het ging zo lekker.

  363. Nico de Geit says:

    maff: heel NL …. huishoudschulden …. staatsschuld

    Vergeet de bedrijfsschulden niet. Hoeveel bedrijven hebben geleend om mee te draaien op geld dat via hypotheken in de economie terecht komt? Als dat treintje stopt, of vaart mindert, de bekende negatieve economische spiraal, wat gaat er dan gebeuren?

    Dan gaat de Geit een boek lezen in zijn huurtuin, biologisch fruit eten en mineraalwater drinken. Het kan maar zo dat die fase, de fear fase, al is aangebroken. Het duurt altijd even voordat het doordringt.

    Maar laten we hopen dat ze extra geld vinden om in de economie te pompen, dat de zeepbel nog even op spanning blijft. Want niemand zit te wachten op een leeglopende zeepbel.

  364. huurderin2008 says:

    Geit,
    Als de koopwoningprijzen gaan dalen, zullen de huurders weer moeten dokken.
    Want de politici vinden dan dat woningbezitters slachtoffers zijn en huurders niet.
    Dat gebeurde ook bij de laatste crisis, ga maar eens praten met Jacques Monasch (ex PVDA kamerlid).

  365. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Als de koopwoningprijzen gaan dalen, zullen de huurders weer moeten dokken.

    Kan helemaal niet. Als de woningprijzen dalen komt de economie in een neergaande economische spiraal terecht. Ontslagen en meer. Dan kunnen ze de huren wel verhogen maar dat kunnen de huurders doorgaans niet betalen.

    Daar komt bij: de overheid wil snijden in de huurtoeslag: het gevolg is dat steeds meer huurders hun huur niet meer kunnen betalen.

    Iedere huurder die in de problemen komt uitzetten is ook niet echt wat.

    Als er in Nederland niks meer te verdienen is, en ze gooien mijn huur steeds omhoog, wat doe ik hier dan nog? Er zijn ook andere plaatsen waar je een boek kunt lezen, fruit kunt eten en mineraalwater kunt drinken.

    Verder: mijn woning wordt wel heel oud. De verhuurder wil er met spoed vanaf. Hoe zou dat nou toch komen?

  366. Nico de Geit says:

    Van dichtbij gezien: ongeveer 100 jaar oud huis, waarschijnlijk ook 100 jaar oude kozijnen en ramen, best dun hout van de ramen. Er kwam dubbel glas in de oude ramen.

    Ik vraag me af: de oude dunne ramen zijn gemaakt voor enkelglas, niet voor veel zwaarder dubbelglas. Het is zulk prutswerk.

    Je kunt er ook een gordijntje voor hangen, dat houdt de warmte meer binnen. Die oude woningen zijn gewoon niet goed te isoleren, of je moet heel ver gaan.

    Met een beetje prutsen kom je er niet. De gehele woning moet totaal gerenoveerd worden. geen idee hoe dat betaald moet worden, en ook niet welke handen die renovatie uit moeten gaan voeren.

    Nieuwbouw dat voldoet aan de laatste eisen is veel goedkoper. Zelfs een schaapskooi is makkelijker goed en grondig te isoleren dan een bestaande woning. Als je maar een kaal geraamte hebt aan de binnenzijde, en plek voor isolatie.

    Ramen gaan er natuurlijk compleet nieuw is, compleet met kozijn – alles nieuw. Met oude kozijnen en ramen prutsen, het is zo zinloos. Maar goed, muppets willen het. En omdat muppets beschikken over geld gebeurt het.

    Sterker: volgens Arjan nemen woningen in dezelfde waarde toe als dat er aan prutswerk wordt uitgegeven.

  367. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Over die zeepbelgrafiek: wat staan we nu? Zitten we nu in en bearmarkt ofzo?

  368. Nico de Geit says:

    Arjan: Over die zeepbelgrafiek: wat staan we nu?

    We gaan er even vanuit dat de zeepbelgrafiek van toepassing is, we zitten mogelijk aan het eind van de ‘return to normal fase’. Maar ik hou er wel rekening mee dat ze wel weer een trucje bedenken om de economie aan de praat te houden, ergens weer geld vandaan te toveren.

    Dat geld mogen muppets lenen en in de economie pompen. Slimme zet, van de overheid. Ik zou zeggen: pomp dat geld lekker zelf in de economie, ik wil die schuld niet op mijn naam. Muppets snappen daar doorgaans niks van.

    Dat onbegrip kan komen doordat ze geen gevoel hebben voor macro-economie. Voor hen is dat (op zijn best) een groot zwart gat. Ze begrijpen het gewoon niet, zijn volledig gefocust op hun eigen situatie.

    Dat er bijvoorbeeld straks te weinig kopers zijn om al hun woningen te kopen snappen ze niet. Zij hebben immers maar één koper nodig.

    100 huizen, 50 kopers. Wat gaat er gebeuren met de prijs? Een gemiddelde huiseigenaar verwacht dat er een rijke Rus of een winnaar van de Staatsloterij voorbij komt om zijn huis te kopen. Ik ik ik, het geheel zien ze niet, kunnen ze niet zien.

    Verder: de meeste mensen, ca. 70-90%, is niet in staat zelf na te denken. Ze doen het met aannames, vooroordelen: ‘in Spanje schijnt de zon’. Meestal klopt dat, soms ook niet.

    Het gaat ook niet veranderen, anders was dat al lang gebeurt. Het wordt erger door de import van zwakbegaafden.

  369. Nico de Geit says:

    Estavana en Rafael willen terug naar Nederland

    https://www.telegraaf.nl/entertainment/2374461/estavana-en-rafael-willen-terug-naar-nederland

    Denemarken bevalt dus niet. Als je geld hebt is het ook in Nederland goed toeven, mits je er een beetje uit kunt komen met de belastingen.

  370. Nico de Geit says:

    Arjan: Over die zeepbelgrafiek: wat staan we nu?

    Uitgebreide reactie is opgezogen. We zitten nu mogelijk aan het eind van de ‘retun to normal-fase’.

  371. Arjan says:

    Nico de Geit: Uitgebreide reactie is opgezogen. We zitten nu mogelijk aan het eind van de ‘retun to normal-fase’.

    Ok en die twee pieken? De eerste is hoger dan de tweede. Welke jaren waren dat?

  372. b says:

    Perth leads national housing market into freefall 1 aug 2018:
    https://thewest.com.au/business/housing-market/perth-leads-national-housing-market-into-freefall-ng-b88914143z

    Perth leidt de nationale huizenprijzen in een vrije val.(Australie).

  373. b says:

    test, posten lukt niet.

  374. b says:

    Sydney, Melbourne 60% van de te koop staande huizen gaat in de veiling, opbrengst -40% mits verkocht.

    FOM?

  375. Nico de Geit says:

    Arjan: Ok en die twee pieken? De eerste is hoger dan de tweede. Welke jaren waren dat?

    De eerste is 2008, all time high sinds 1736, de tweede zitten we nu: in euro’s hetzelfde als in 2008, maar gecorrigeerd voor inflatie – 15-20% – past het precies.

    Niet dat het zo perfect hoeft te passen, het gaat om de grote lijnen. Maar het is opmerkelijk dat de grafiek aansluit bij wat we zien.

    De weg naar beneden lijkt stijl, maar is dat niet. De neergang kan decennia gaan duren. Ooit gaat het weer omhoog. Ooit komt er weer een nieuw hoogtepunt, maar dat kan eeuwen duren.

  376. Nico de Geit says:
  377. Nico de Geit says:

    Nico de Geit:
    Herengrachtindex nog maar een keer:

    huizenmarkt-zeepbe…nprijzen_300jaar.jpg

    Kijk naar de grafiek. Kijk naar de twee hoogtepunten: 1736 en 2008. Hoe waarschijnlijk is het dat huizenprijzen voortaan hoger zijn dan op die twee hoogtepunten, hoe waarschijnlijk is dat?

  378. Nico de Geit says:

    VS: 70% van de millenials heeft spijt van aankoop woning, filmpje:

    https://www.youtube.com/watch?v=yIzREmddVmA

  379. Latida says:

    De Rabobank loert op de Nederlandse pensioenpotten om er de hypotheken me af te (laten) lossen. Waar zouden ze zich echt zorgen over maken?

    “Nederlanders sparen genoeg, maar hebben te weinig vrij beschikbaar spaargeld, concludeert het economische bureau van Rabobank. De bank pleit voor mogelijkheden om bijvoorbeeld pensioengeld eerder op te nemen en dat te gebruiken voor de aankoop van een huis of opleiding.”

    en

    “Volgens Rabobank zou het beter zijn als het vrij beschikbare vermogen van Nederlandse huishoudens stijgt. Daarom denkt de bank aan het weghalen van ‘schotten’ tussen huis- en pensioenvermogen. ‘Huishoudens kunnen dan bijvoorbeeld hun pensioengeld gebruiken voor de aankoop van een huis’, vertelt econoom Carlijn Prins, die de analyse van Rabobank opstelde. Dit omdat de huizenprijzen volgens de bank snel stijgen en huizenkopers in de toekomst meer eigen geld moeten meebrengen vanwege een aangescherpte leennorm. Bij de verkoop van het huis kan dat later weer gedeeltelijk in het pensioen gestoken worden.”

    https://fd.nl/economie-politiek/1264398/nederlander-moet-spaargeld-gemakkelijker-kunnen-gebruiken

    Waanzin. Onder het mom van sociale betrokkenheid, lobbyen dat pensioenen ook al in hypotheken worden gestoken.

    Nederlanders hebben niet alleen weinig spaargeld, ze hebben ook en vooral een laag besteedbaar inkomen.

    Daar gaan hogere huizenprijzen echt niet bij helpen, integendeel.

    Hoe durven banken zelfs maar de pensioenpotten ter sprake te brengen? Zij gaan hier niet over, het geld is niet van hen.

    https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/juli/nederlandse-huishoudens-weinig-vrij-spaargeld/

    Vragen:

    – Als men langer leeft heeft men toch juist meer pensioen nodig?
    – In plaats van het pensioen aan een hypotheek uit te geven, waarom zegt men niet dat Nederlanders tevens de hoogste schulden hebben en dus beter een lagere hypotheek dan een hogere kunnen nemen? Men leent immers in NL gemiddeld veel meer dan in
    andere omringende landen
    – Pensioengelden die aan de aflossing van een hypotheek worden uitgegeven zijn daarmee niet ineens spaargelden geworden; er wordt slechts gesuggereerd door de Rabo om te schuiven van een aanspraak op toekomstige geldstromen vanuit pensioen, naar de aflossing van een schuld op een woning. Daarna zit het ook ‘vast’ maar nu in de woning.
    – Pensioenaanspraken die slim belegd worden door de beste vermogensbelagers zullen waarschijnlijk op termijn in omvang toenemen. Door er hypotheken mee af te lossen worden die gelden blootgesteld aan toekomstige schommelingen en alle risico’s van de huizenmarkt.
    – Als de rentes gaan stijgen, vaart het pensioenfonds daar wel bij. Huizenprijzen zouden in dat geval juist weer gaan dalen, waardoor men het geld, wat nu als ‘pensioen’ is aangemerkt, daarmee (deels) kan kwijtraken.

    Veel mensen hebben in Nederland inderdaad meer vrij besteedbaar inkomen nodig. Maar het verder stimuleren van hoge huizenprijzen door er pensioengelden aan uit te geven maakt woningen juist NOG duurder.

    Het is mij een raadsel hoe duurdere woningen, EN minder pensioen op termijn meer vrij besteedbaar inkomen zouden moeten opleveren.

    Wie kan me dit uitleggen?

  380. Latida says:

    Goed voor de doorstroming?

    “Hoewel vermogen in het huis behoorlijk illiquide is en daarmee nietzomaar kan worden gebruikt voor onvoorziene uitgaven of andere middellange tot lange doeleinden, levert het op langere termijn wel degelijk een spaarpot op. Overwaarde kan namelijk liquide worden gemaakt door de verkoop van het huis en bijvoorbeeld worden ingezet voor zorgkosten.”

    https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/juli/nederlandse-huishoudens-weinig-vrij-spaargeld/

    Daar is de zorgverzekering toch voor?

  381. Latida says:

    “Maar ook een afbetaald huis levert voordelen op, omdat de woonlasten afnemen (RaboResearch, 2017).”

  382. Latida says:

    Het heeft even geduurd maar we zijn eruit:

    “Maar ook een afbetaald huis levert voordelen op, omdat de woonlasten afnemen (RaboResearch, 2017).”

    Hoe komt het dat er in Nederland percentueel het minste aantal afbetaalde huizen staan in Europa?

  383. Latida says:

    “Zorgelijk in dit kader zijn de huishoudens met een volledig aflossingsvrije hypotheek. Deze groep zou alsnog moeten aflossen of op een andere manier moeten sparen om de hypotheekschuld af te kunnen lossen aan het einde van de looptijd.”

    En daarom gaan die uit de pensioenen betaald moeten worden.

  384. Latida says:

    “De grootste uitgaven van de Nederlandse overheid zijn dan ook bestemd voor sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs (Eurostat, 2016). Nederlandse huishoudens droegen in 2016 bijna 34 procent van het bbp af aan inkomstenbelastingen en sociale premies. De sociale premies die werkgevers ten laste van huishoudens afdragen, kunnen voor een gedeelte ook worden beschouwd als belastingen die bij huishoudens terecht komen, omdat ze de ruimte voor loonsverhogingen verkleinen. Nemen we deze premies ook mee, dan stijgt de belastingdruk van Nederlandse huishoudens naar 44 procent.”

    De overheid kan dus aan allerlei knopjes draaien om de bestedingsruimte te vergroten.

    “Niet alle uitgaven aan sociale voorzieningen belanden direct in het beschikbare inkomen van huishoudens. Ook krijgen zij hier namelijk publieke goederen voor, zoals onderwijs en zorg. Als ook voor deze publieke goederen wordt gecorrigeerd dan stijgt het inkomen van Nederlandse huishoudens aanzienlijk. Toch blijft het ook dan achter bij dat van huishoudens in andere Europese landen.”

    Maar doet dat dus blijkbaar niet. Waarom niet?

    “Hoge woonlasten voor Nederlandse huishoudens
    De rente die Nederlandse huishoudens jaarlijks betalen is hoog vergeleken met die van huishoudens in andere Europese landen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Hier zijn verschillende redenen voor, waaronder de hoge hypotheekschuld. Maar de gemiddelde hypotheekrente is in Nederland ook hoger (Hypostat, 2017, RaboResearch, 2015). Nederlandse huishoudens waren in 2016 ongeveer 4,2 procent van het bbp kwijt aan jaarlijkse rentebetalingen. ”

    Wellicht kan de bank zelf ook het nodige doen om de bestedingsruimte van de Nederlandse bevolking te verhogen? Zou de Rabo zichzelf deze vraag (durven) stellen?

    “De hypotheekrenteaftrek heeft direct een positief effect op het besteedbaar inkomen van Nederlandse huishoudens. Maar er is ook een indirect effect. De hypotheekrenteaftrek heeft, in combinatie met de groei van aflossingsvrije hypotheken en het inelastische aanbod van koopwoningen, namelijk ook geleid tot hogere huizenprijzen en daarmee tot hogere woonlasten (Tu, De Haan & Boelhouwer, 2016). Mede hierdoor behoren de woonlasten[3] van Nederlandse huizenbezitters tot de hoogste van Europa, zelfs na correctie voor de belastingvoordelen van de hypotheekrenteaftrek (en voor de verschillen in koopkracht, figuur 7)”

    Afschaffen dus.

  385. Latida says:

    Het tweede huis. Hoeveel honderduizenden zouden er nu al wel niet eentje of meer hebben?

    “Door het hele land is er een trend waarbij kleine particuliere beleggers hun geld in woningen steken. Niet om ergens een pied à terre of vakantiewoning te hebben, maar als beleggingsobject, of woning voor studerende kinderen.”

    https://www.ftm.nl/artikelen/opkomst-beleggers-woningmarkt

  386. maff says:

    Trouble Ahead For The Housing Market

    We’re starting to see rising supply & flat/declining prices

    https://www.peakprosperity.com/blog/114196/trouble-ahead-housing-market

  387. maff says:

    Nico de Geit: Vergeet de bedrijfsschulden niet

    Tja, een beetje dom, hier het hele plaatje https://62e528761d0685343e1c-f3d1b99a743ffa4142d9d7f1978d9686.ssl.cf2.rackcdn.com/files/85810/area14mp/image-20150621-3383-1v492fi.jpg

    Al een appelboompje geplant ? 🙂

  388. maff says:

    Steeds meer huurwoningen in handen van beleggers

    ‘Voor het eerst zijn er meer dan 1 miljoen woningen in handen van investeerders’

    https://www.woonbond.nl/nieuws/steeds-meer-huurwoningen-handen-beleggers

    In the hand of the investors 😉 http://www.cartoonaday.com/images/cartoons/2011/09/housing-market-kid-cartoon-598×505.jpg

  389. Arjan says:

    Nico de Geit: De eerste is 2008, all time high sinds 1736, de tweede zitten we nu: in euro’s hetzelfde als in 2008, maar gecorrigeerd voor inflatie – 15-20% – past het precies.

    Ah, dus de return to normal moet nog komen? Je zei eerder dat die al geweest was??? .

  390. Steven says:

    Latida: Mede hierdoor behoren de woonlasten[3] van Nederlandse huizenbezitters tot de hoogste van Europa, zelfs na correctie voor de belastingvoordelen van de hypotheekrenteaftrek (en voor de verschillen in koopkracht, figuur 7)”

    Nico de Geit: VS: 70% van de millenials heeft spijt van aankoop woning, filmpje:

    Als de huizenprijzen dan toch verder stijgen heb ik net als jullie ook niet zoiets van: goh die anderen hebben toch gelijk.

    Ik heb het natuurlijk al eens eerder gezegd, maar huizenprijzen en huren KUNNEN gewoon niet boven inflatie blijven stijgen omdat ze dan helemaal onbetaalbaar worden. Ik snap dan ook daarom niet wat een nu-koper eigenlijk verder verwacht. (nog effe snel een jaartje stijging meepakken of zo?)

  391. Hans- says:

    Italië en Basel II, hoe lang kan je op rekening blijven uitgeven.We hebben van Griekenland geleerd, dat alles kan.
    En we hebben toch Mario.dus geen zorgen voor te toekomst.

  392. Nico de Geit says:

    Steven: Ik snap dan ook daarom niet wat een nu-koper eigenlijk verder verwacht

    Als je kijkt naar de Herengracht-index: twee hoogtepunten, één in 1736, één in 2008. Wat verwacht een nu-koper? Een nieuwe piek, veel hoger, een nieuwe all-time high???

    Het antwoord: ze kennen die grafiek niet. Ouders, MSM en vrienden zeggen dat kopen een slimme zet is. En dan kopen ze.

    Sinds de jaren ’50 gingen huizenprijzen stijl omhoog. Inflatie deed schulden verdampen en lonen stegen. Dat duurde tot 2008.

    Nederland staat vol met oude huizen. Mensen die niet te assimileren zijn nemen hele wijken over – deze mensen maken vaak gebruik van het sociale stelsel, enz. De rente is historisch laag. Waarom zou je kopen?

    Ik snap wel dat mensen emotioneel gedreven een woning kopen, van die aandrang heb ik zelf ook wel eens last (net als dure auto’s). Maar dan reken ik het uit, en blijkt het absoluut onaantrekkelijk.

    Nu-kopers: emotioneel gedreven, gesteund door ouders, MSM en omgeving. Je hoort er niet bij als je niet meespeelt.

    Verder: vrouwen eisen dat hun mannetje een woning KOOPT. En vrouwen zijn doorgaans emotionele wezens. Als hij niet bereid is die woning te kopen, dan is ze weg.

    Prima manier om vrouwen weg te jagen: zeg dat je huurder bent.

  393. Nico de Geit says:

    Steven: Als de huizenprijzen dan toch verder stijgen

    Dan blijven ze lekker geld uitgeven. Hark dat geld naar je toe. Misschien heb je het ooit nodig.

  394. Nico de Geit says:

    Steven: huren KUNNEN gewoon niet boven inflatie blijven stijgen omdat ze dan helemaal onbetaalbaar worden

    Daar is macro-economisch inzicht voor nodig, en dat hebben de meesten niet.

  395. Steven says:

    Nico de Geit: Prima manier om vrouwen weg te jagen: zeg dat je huurder bent.

    Als je zegt dat je huurt in Nederland, maar een ongebruikt miljoenen appartement in Hollywood hebt zal de vrouwelijke “intuïtie” je vast toch een geschikte partner vinden. (flauw geintje)

  396. Steven says:

    Nico de Geit: Daar is macro-economisch inzicht voor nodig, en dat hebben de meesten niet.

    Ja echt ongelooflijk he? Het is gewoon wiskundig. En dan toch nog ja maar…

  397. Nico de Geit says:

    Latida: Maar ook een afbetaald huis levert voordelen op

    Je leest nooit iets over de nadelen die eraan staan te komen: de eigen woning naar box 3, dus inkomensbestanddeel, en de AOW inkomensafhankelijk. Dan mag je je betaalde woning nog een keer betalen.

  398. maff says:

    De onvoltooide symfonieën ……

    Geen ‘quick fix’ voor 100.000 ongebouwde vergunde woningen

    https://www.stadszaken.nl/ruimte/wonen/1734/geen-lsquoquick-fixrsquo-voor-ongebouwde-vergunde-woningen

    Land Banking

  399. maff says:

    Nico de Geit: Je leest nooit iets over de nadelen die eraan staan te komen: de eigen woning naar box 3

    Geit, gaat na 30 jaar HRA EN de hypotheek EN de woning naar Box 3 ? Van de hypo is het bekend, die verdwijnt naar Box 3, maar waar gaat de woning naar toe ? Ik kan het nergens vinden ……. Of is dit weer een goed bewaard geheim ?

  400. Nico de Geit says:

    maff: waar gaat de woning naar toe ? Ik kan het nergens vinden

    Het lijkt me vrij aannemelijk dat straks iemand met een woning van twee miljoen geen AOW meer krijgt. AOW wordt vrijwel zeker weer een middel om ouderdomsarmoede tegen te gaan, niet om mensen te spekken die al genoeg hebben.

    De AOW in zijn huidige vorm – het spekken van alle ouderen – is straks eenvoudigweg niet meer betaalbaar.

  401. Nico de Geit says:

    Van dichtbij gezien: een vrouw met een paard. De bank leent haar vele tonnen, en het geld MOET op. Ik kan bijna niet geloven dat het waar is. Helikoptergeld. Er liep ook nog een man bij. Hoe gaat zoiets aflopen?

    Een mega-XL ranch van een vroege babyboomer gekocht. Ze verkijken zich op het onderhoud. En daar lag natuurlijk ook een taak voor de bank – de bank had een onderzoek in moeten stellen, zijn hun/haar plannen wel haalbaar?

    Tweeverdieners met een mega-XL ranch met zwaar achterstallig onderhoud. Alles op krediet. Een paard. Klussen en paardrijden in het weekend. En straks ook nog een kindje?

    Dit kan gewoon niet waar zijn.

    Verder gezien: bouwbedrijven die grote projecten oppikken, een school die wordt omgebouwd tot bejaardenverblijfplaats, dat soort dingen. Dan snap ik weer wel dat de bank daar geld in wil steken.

    Gerenommeerde bouwbedrijven weten wat ze doen, kunnen inschatten wat het kost en of ze er de mensen voor hebben – ze kunnen een goed product neerzetten. Scholen staan leeg want de kinderen zijn op, oudjes zijn er voorlopig zat. Niet verhuren maar verkopen die units.

    En zo verdienen bouwbedrijven en banken hun geld. En het zou best weleens kunnen dat de koper (over enige tijd) berooid achterblijft. Bejaarden met loonbeslag, zakgeld.

    Berooid achterblijven, want, de generatie niks is lang niet zo rijk als de babyboom-generatie. Ze zijn gewend om niks te hebben. Aan wie verkopen de babyboomers straks hun ‘waardevolle’ bezittingen?

    Trend: minimalisme, downsizen. Alleen dat wat je nodig hebt, verder niet. Aan de andere kant zie je maximalisme en mega-XL-ranches.

  402. huurderin2008 says:

    Het is niet te hopen dat Nico de Geit ooit premier van Nederland wordt.
    Eine mins dae neet t’roet geit, dae kumtj nurges (=Een man die niet naar buiten gaat komt nergens)

  403. Nico de Geit says:

    huurderin2008: Het is niet te hopen dat Nico de Geit ooit premier van Nederland wordt.

    Daar heb ik ook geen enkele interesse in. Gelukkig maar. Het zou ook op niks uitlopen, ik mis de aansluiting met de massa.

  404. Nico de Geit says:

    Oververhitting mogelijk oorzaak

    Vijf nieuwbouwwoningen in Vinkeveen hebben enorme schade opgelopen nadat de zonnepanelen op het dak in brand vlogen. Omdat de waterdruk niet hoog genoeg was in de nieuwbouwwijk, moest er een derde blusvoertuig bij komen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2382945/zonnepanelen-vliegen-in-brand

  405. Nico de Geit says:

    Maaswater te vies: zwemtocht afgelast

    ….Dat komt doordat er vanwege de droogte maar heel beperkt wordt geschut op de Maas. Het toch al warme rivierwater staat daardoor bijna stil….

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2386350/maaswater-te-vies-zwemtocht-afgelast

    Even door wat filters en het komt bij u uit de kraan. Geen probleem. Alleen de Geit zit aan het mineraalwater.

  406. Nico de Geit says:

    off topic, hittegolf, al heel lang geen drup regen,

    Een vrachtschip is zondagmorgen omstreeks elf uur vastgelopen in de Waal …. Om half één ‘s middag liep nog een tweede vrachtschip vast.

    https://www.gelderlander.nl/nijmegen/vrachtschip-dreigt-te-zinken-in-de-waal-nog-een-schip-in-de-problemen~a97a8197/

    En van dat stilstaande water maken ze drinkwater, steeds opnieuw: rivier – drinkwater – toilet, rivier, drinkwater, toilet, en opnieuw.

    Mineraalwater dus. De Geit heeft een voorraadje ingeslagen. Met de auto naar de Makro, auto volgeladen, op de oprit en trays Spa Reine van 6 x 1,5 liter naar de kelder. Het was zo klaar omdat ik een auto heb en de auto hier voor de deur kan staan.

    Maar dat is niet overal. Als je in een appartement woont is het een onvoorstelbaar gesleep.

  407. Nico de Geit says:

    Je zou nu toch maar in een woning zitten met veel glas. Complete broeikas.

  408. maff says:

    IMF admits disastrous love affair with the euro and apologises for the immolation of Greece

    https://www.telegraph.co.uk/business/2016/07/28/imf-admits-disastrous-love-affair-with-euro-apologises-for-the-i/

    Ambrose Evans-Pritchard

    De schurkjes 😉

  409. maff says:

    Buy to let UK …..
    the party is over

    How to get out of buy-to-let: What to think about if you are selling up – and where to invest your profits

    http://www.thisismoney.co.uk/money/buytolet/article-6010881/How-buy-let-think-selling-up.html

  410. Nico de Geit says:

    Japan zet massaal in op robots om de vergrijzing op te lossen – ze zetten dus niet in op immigranten uit derde wereldlanden. Russen vinden die robots – die deels nog ontwikkeld moeten worden – heel interessant.

    (gisteravond op het Russische staatsjournaal 1tv.ru)

  411. Nico de Geit says:

    maff: Sydney’s housing slide

    Beleggen met geleend geld. Erger: beleggen met extreem goedkoop geleend geld. Nog erger: dat wereldwijd doen. Bijna niemand speelt met eigen geld maar vrijwel zonder uitzondering wordt met extreem goedkoop geleend geld gespeculeerd.

    En waar speculeren ze op? Antwoord: op een waardestijging van hun belegging. Daar gaat deze site over, al jaren. grootste zeepbel aller tijden. Wat gebeurt er als hij ploft?

  412. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Japan zet massaal in op robots om de vergrijzing op te lossen

    Tegenover iedere bejaarde staan nu vier werkenden, straks nog maar twee. Tel daar twee robots bij op en je hebt vier werkenden.

    Met robots en automatisering wordt doorwerken tot op hogere leeftijd ook makkelijker.

  413. Latida says:

    “En uit een rondgang van BNR blijkt dat de financiële situatie van heel veel vve’s niet goed op orde is, waardoor huizenkopers steeds vaker problemen hebben om de financiering van hun huis rond te krijgen.”

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2395093/arme-vve-zorgt-voor-lagere-hypotheek

  414. Latida says:

    “De man vermoedde dat er iets niet de haak was, toen zijn ex ineens allerlei specifieke informatie over zijn financiële situatie bleek te hebben, en die tegen hem gebruikte. Zijn ex-schoonzus, een werknemer van ABN Amro, bleek die gegevens aan de ex te hebben doorgespeeld – iets waar ze na onderzoek zelfs al twintig jaar mee bezig bleek te zijn. „Er circuleerden zelfs rekeningafschriften in de schoonfamilie”, staat in het oordeel van klachteninstituut Kifid over de zaak.”

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2396864/abn-amro-cadeaubon-na-schenden-bankgeheim

  415. maff says:

    VGME Zomerreeks: woningmarkt onder druk

    https://www.managersonline.nl/nieuws/19779/vgme-zomerreeks-woningmarkt-onder-druk.html

    “Men ziet nu dat woningen voor veel meer geld worden verkocht dan ze waard zijn,” licht hij toe. ‘

  416. ps says:

    Maff 😎

  417. Arjan says:

    Nico de Geit: Wat gebeurt er als hij ploft?

    Zal me een worst wezen, want het is in Australië

  418. Nico de Geit says:

    Arjan: Zal me een worst wezen, want het is in Australië

    Hoe onbenullig kun je zijn? Er lopen heel wat Arjans rond.

  419. Nico de Geit says:

    Arjan: Zal me een worst wezen, want het is in Australië

    Heel lang geleden kwam ik erachter dat zelfs op Paaseiland de woningen erg duur zijn, vanwege dezelfde gronden als hier. Hoe het spel, het Grote Piramidespel verder gaat gaan we zien.

    Nico de Geit: grootste zeepbel aller tijden. Wat gebeurt er als hij ploft?

  420. Arjan says:

    Nico de Geit: Hoe onbenullig kun je zijn? Er lopen heel wat Arjans rond.

    Je bent zeker short gegaan op de Australische huizenmarkt. Wat boeit het?

  421. Nico de Geit says:

    Peter Schiff verwacht inflatie, die op hol kan slaan. Om de inflatie te stoppen moet de rente omhoog, maar dat kan het systeem niet aan.

    Zijn verwachting: recessie staat er aan te komen, in combinatie met stijgende prijzen. De overheid zal zich ook nog gedwongen zien om belastingen te verhogen.

    Filmpje, vooral na 17.00 min: https://www.youtube.com/watch?v=I67uuf1bE28

  422. Arjan says:

    Nico de Geit: Peter Schiff verwacht inflatie

    Alsof ie een soort heilige is

  423. Frans says:

    Over “ander spelregels” gesproken!
    https://www.youtube.com/watch?v=gUa5q658H8U

    Ik heb dit al jaren geleden hier geschreven, de EU pedofielen en Rutte pedofiel.

    Lijk weer eens aardig gelijk te krijgen….

    Ik was eerst even bang dat deze dame niet wist waar ze in terecht is gekomen…. Dus wel…

  424. Frans says:

    Nico de Geit,

    Peter Schiff heeft natuurlijk een goud handeltje, dus geen neutrale mening.

    Rentestijging gaat eraan komen.

  425. Frans says:

    Opgevangen in een winkelstraat:

    “financieel” “ik woon weer bij mijn ouders”

  426. adamus says:

    FAANG aandelen moesten allemaal omhoog, hun diensten duurder. En ondertussen ligt de LP van Robert Long met ‘jezus redt’ voor 75ct bij de kringloop tussen de ‘orgelwerken van de Veluwe’.

  427. Nico de Geit says:

    Stefan Molyneux over woningen, en de invloed van immigratie, vanaf 19.00 min:

    https://www.youtube.com/watch?v=zOm0kJpXWb8

  428. Nico de Geit says:

    ‘Ed Nijpels zit met zijn handen in het haar. Hij raakt zijn Friese boerderij aan de straatstenen niet kwijt. De oorspronkelijke vraagprijs was 2,4 miljoen, nu kan het stulpje op een landgoed van 7500 vierkante meter voor 1,6 miljoen van jou zijn’

    Filmpje, binnen kijken:

    https://www.telegraaf.nl/video/2417104/binnenkijken-vvd-coryfee-raakt-miljoenenwoning-niet-kwijt

    Acht ton eraf… en nog niet verkocht. Downsizen de trend?

  429. Steven says:

    Nico de Geit,

    tja.. als de immigratie minder wordt dan de afbouw van de verwende babyboomers dan is er wat ruimte op wat fijne prijsverlaging.

    proost… ik heb twee weken vakantie.

  430. Steven says:

    In Nederland zitten de babyboomers veelal in heel andere woningen dan de immigranten dus dat maakt het allemaal nog ingewikkelder.

  431. adamus says:

    maff:
    ps,

    Give them hope

    Generation Z are savers, not spenders

    smh.com.au/busines…20180809-p4zwcu.html

    met een geleasde phone.

  432. adamus says:

    Nico de Geit,

    met stralingswarmte werken. Warmtemuur/vloer.

  433. maff says:

    A Decade After the Global Financial Crisis, Spanish Ghost Towns Remain

    https://www.wired.com/story/spain-ghost-towns-photo-gallery/

    ‘Across the country, an estimated 3.4 million houses remain unoccupied’

  434. maff says:

    108 miljard om huizen te isoleren: duur, ongezond, overbodig?

    https://www.stadszaken.nl/klimaat/wonen/1622/ggd-risicos-aan-massale-isolatie

    ‘Vanwege de kosten van 52.000 euro per woning kun je volgens hoogleraar Peter Boelhouwer net zo goed slopen’

  435. maff says:

    VERTROUWEN IN WONINGMARKT DAALT STERK ( marktindicator ?)

    ‘ De consument heeft nauwelijks meer vertrouwen in de woningmarkt. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningmarkt van de TU Delft ‘

    https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10350631/vertrouwen-in-woningmarkt-daalt-sterk

  436. Latida says:

    Nog even nalezen:

    “Parlementair onderzoek «Huizenprijzen»
    EINDRAPPORT VAN DE TIJDELIJKE COMMISSIE HUIZENPRIJZEN Kosten Koper
    Een reconstructie van twintig jaar stijgende huizenprijzen.”

    “Hoofdvraag

    Hoe komen prijzen en kosten van woningen in Nederland tot stand en wat zijn de oorzaken voor het (eventueel) uiteenlopen van kosten en prijzen?

    Onderzoeksvragen

    1. Hoe is de kostenopbouw van nieuwbouwwoningen? Hoe verhoudt de kostprijs zich tot de prijs die de burger/eindgebruiker betaalt?

    2. Welke marktfactoren en -actoren zijn van invloed op de prijs van woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) en wat is het relatieve gewicht van deze factoren en actoren op de huizenprijs?

    3. Welke overheidsfactoren en -actoren zijn van invloed op de prijs van woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) en wat is het relatieve gewicht van deze factoren en actoren op de huizenprijs?

    4. In hoeverre ontbreekt op dit moment kennis over de kosten- en prijsvorming op de woningmarkt en op welke wijze zou deze kennis in de nabije toekomst kunnen worden verkregen (welke onderzoeks- agenda vloeit daar uit voort)?

    5. Hoe oordelen de belangrijkste spelers op de woningmarkt over de geconstateerde significante invloeden op de huizenprijs?

    6. Hoe en door wie kunnen belemmerende factoren voor «goede» prijsvorming worden aangepakt?”

    https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/field_uploads/Eindrapport%20Huizenprijzen_tcm181-232773.pdf

  437. Latida says:

    De woningmarkt is geen markt maar een gedrocht welke de restante vormt van politieke besluitvorming op lokaal, provinciaal en nationaal niveau in combinatie met de gestuurde beschikbaarheid van financiering, zie onderzoek ‘Kosten Koper’ uit 2013, daar kan het glashelder uit opgemaakt worden:

    “De productie van nieuwe woningen liep terug (zowel huur als koop) van 93.863 in 1995 tot 59.629 in 2003, terwijl de vraag naar woningen fors toenam; juist in de periode waarin de grootste prijsstijgingen plaatsvonden (1995–2002).”

    en

    “Er is weinig ruimte om te bouwen
    Van de totale oppervlakte van Nederland is slechts 8% bebouwd terrein; 55% wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw. Daarna volgt bos en open natuurlijk terrein met een aandeel van 12%”

    en

    “Het Rijk, de provincies en de gemeenten maken plannen om de beperkte ruimte optimaal te benutten. Dit doen zij op basis van de Wet op de ruimtelijke ordening. De keuze over de verdeling van ruimte onder de segmenten wonen, landbouw, landschap en natuur wordt politiek bepaald.”

    en

    “Bovendien is bij elk onderdeel van het woningproductie- proces een groot aantal deelnemers betrokken. Zij moeten met elkaar afstemmen en onderhandelen over de verdeling van de opbrengst die met het project wordt gerealiseerd. Vanaf de start van de planvorming tot de feitelijke start van het bouwproces is een proceduretijd van zeven tot vijftien jaar in Nederland dan ook niet ongebruikelijk. De bouwtijd zelf varieert van ongeveer acht maanden tot circa twee jaar.”

  438. adamus says:

    ps:
    Maff

    https://pbs.twimg.com/media/CURRqdmWwAA7e1r.jpg

    zo’n kind gun je toch een fanta.

  439. Latida says:

    Nog een stukje uit het Rapport ‘Kosten Koper’ (2013)

    “Publieke en private partijen vonden elkaar met toepassing van de residuele grondwaardesystematiek, een systeem waarmee de grondop- brengsten werden verdeeld tussen de verschillende partijen. Ondertussen stegen de woningprijzen voortdurend, vooral onder druk van de toene- mende leenmogelijkheden van de consument. Er ontstond een dynamiek op de lokale en regionale markt door de aanhoudende prijsstijging en het hanteren van de residuele grondwaardesystematiek. Met bedoelde en onbedoelde, positieve, maar zeker ook negatieve gevolgen.
    Het nieuwe speelveld: nieuwe verhoudingen, opbrengstgericht
    Met de uitvoeringsdecentralisatie kwamen ook de financiële risico’s terecht bij gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen. Tekorten werden niet meer door het Rijk afgedekt en subsidies voor specifieke locaties werden afgebouwd. De financiering voor de woningbouw moest door gemeenten, woningcorporaties en de marktpartijen worden gehaald uit de opbrengsten van de grondexploitatie.
    Om het voor de gemeenten en woningcorporaties mogelijk te maken om de grondproductiekosten van de dure voorkeurslocaties op te brengen werd door het Rijk bewust op schaarste gestuurd. Schaarste zou in tijden van oplopende huizenprijzen er toe leiden dat ook de grondopbrengsten voor gemeenten zouden toenemen. Een ander doel van het sturen op schaarste was om optimale ruimtelijke kwaliteit van de dure voorkeurslo- caties bij de bebouwde stad te realiseren. Dit kon uit de toegenomen grondopbrengst worden gefinancierd.”

  440. Latida says:

    “Publieke en private partijen vonden elkaar met toepassing van de residuele grondwaardesystematiek, een systeem waarmee de grondop- brengsten werden verdeeld tussen de verschillende partijen.

    Ondertussen stegen de woningprijzen voortdurend, vooral onder druk van de toene- mende leenmogelijkheden van de consument.

    Er ontstond een dynamiek op de lokale en regionale markt door de aanhoudende prijsstijging en het hanteren van de residuele grondwaardesystematiek.

    Met bedoelde en onbedoelde, positieve, maar zeker ook negatieve gevolgen.

    Het nieuwe speelveld: nieuwe verhoudingen, opbrengstgericht

    Met de uitvoeringsdecentralisatie kwamen ook de financiële risico’s terecht bij gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen.

    Tekorten werden niet meer door het Rijk afgedekt en subsidies voor specifieke locaties werden afgebouwd.

    De financiering voor de woningbouw moest door gemeenten, woningcorporaties en de marktpartijen worden gehaald uit de opbrengsten van de grondexploitatie.

    Om het voor de gemeenten en woningcorporaties mogelijk te maken om de grondproductiekosten van de dure voorkeurslocaties op te brengen werd door het Rijk bewust op schaarste gestuurd.

    Schaarste zou in tijden van oplopende huizenprijzen er toe leiden dat ook de grondopbrengsten voor gemeenten zouden toenemen.

    Een ander doel van het sturen op schaarste was om optimale ruimtelijke kwaliteit van de dure voorkeurslo- caties bij de bebouwde stad te realiseren.

    Dit kon uit de toegenomen grondopbrengst worden gefinancierd.”

  441. Latida says:

    Uit ‘Kosten Koper’ (2013)

    “«Door een beleid waarbij een overvloed aan locaties wordt voorkomen, wordt het realiseren van hogere grondprijzen mogelijk en worden vestigingsbeslissingen van investeerders via de markt in lijn met de locatiecriteria gebracht.

    Voor de particuliere sector wordt het dan de moeite waard om op de juiste plaatsen te investeren.

    Als gevolg van de schaarste en de nieuwe opbrengstoriëntatie werden grondposities steeds interessanter voor alle partijen, waar dat voorheen vooral het domein van de gemeente was.

    De grond- en bouwmarkt, die eerst nog relatief gescheiden werelden waren, raakten nu steeds meer verweven.

    Het gemeentelijk beleid veranderde hierdoor ook.

    Gemeenten kregen een januskop omdat zij op de grondmarkt enerzijds opbrengstgericht werden maar anderzijds de publieke opdracht moesten vervullen om te zorgen voor verantwoord en voldoende aanbod van woningen voor de eigen burgers.”

    Betekenis ‘januskop’

    ja·nus·kop (de; m; meervoud: januskoppen)

    1 hoofd met twee gezichten

  442. Latida says:

    Uit ‘Kosten Koper’ (2013)

    “De prijzen in de woningbouw explodeerden. De feitelijke productiekosten hielden die prijs niet bij, dus er dreigde steeds meer geld over te blijven. Wat een luxeprobleem…

    Dat geld wilden we in Nederland niet ten goede laten komen aan degene die toevallig als eerste die woning kocht. (…) Al snel waren alle partijen, gemeenten en bouwers, het erover eens dat dit niet gewenst was, omdat zij als aanbieders in deze constructie geld misliepen.

    Ik vind het opmerkelijk dat de overheid niet geredeneerd heeft dat zij de mogelijkheid dat goedkope nieuwbouw leidt tot lagere prijzen en tot prijsdruk onmiddellijk uitschakelt. Dat heeft mij destijds getriggerd. (…) ”

  443. Latida says:

    “De grondprijzen stegen in de periode 1995–2002 ongeveer met 400%; de bouwkosten zijn ongeveer met 60% gestegen. Het aandeel van de grondprijs in de prijs van een nieuwe koopwoning steeg gemiddeld van 13% naar 31%.” (uit Kosten Koper, 2013)

  444. Latida says:

    “Al in de parlementaire enquête Bouwsubsidies (1986–1988) en in de parlementaire enquête Bouwnijverheid (2002–2003) is geconstateerd dat het woningbouwproces en de gemaakte kosten en opbrengsten niet transparant zijn. De commissie stelt vast dat daarin weinig is veranderd.

    Het minst duidelijk is hoeveel winst, ook wel schaarstepremies genoemd, er gemaakt wordt en aan wie deze toekomt.” (uit Kosten Koper, (2013)

  445. Latida says:

    “Hoewel de NMa constateert dat van kartelvorming, of misbruik van de economische positie (door private of publieke partijen) geen sprake is op substantiële schaal, signaleert de NMa wel een aantal ontwikkelingen die de concurrentie beperkt. Het gaat hierbij doorgaans om beleidskeuzes van gemeenten. De NMa constateert dat:

    – het niet hanteren van de reële marktwaarde van de grond door overheden in tijden van prijsdaling kan leiden tot stagnatie van de nieuwbouw van woningen.”

    (Uit: Kosten Koper (2013)

  446. Latida says:

    Waarom zou de landelijke politiek aan de gemeentes toch de opdracht meegeven om winstgevende grondexploitatie te bedrijven?

    Dat is er toch precies de oorzaak van de uit de hand gelopen grondexploitatie?

  447. Latida says:

    “De heer Litjens: «Wij voeren een actieve grondpolitiek. De laatste jaren heeft onze gemeente geprofiteerd van het grondbedrijf. Er zijn leuke winsten uit gekomen. (…) Uiteindelijk wil ik het volgende meegeven: wij kunnen de werkelijkheid niet ontkennen. Er zit een luchtbel in de markt en die zal eruit moeten.” (uit: Kosten Koper, 2013)

  448. Latida says:

    “Voldoen aan de woonbehoefte van de inwoners kan haaks staan op het maximaliseren van de grondopbrengst. Dat geldt ook voor de kwalitatieve opgave.

    Wanneer het bouwen van minder rendabele woningen afhankelijk wordt van de opbrengsten uit meer rendabele projecten, dan kan dat er toe leiden dat er rendabele woningen worden gebouwd dan er behoefte is, of een kleiner aantal minder-rendabele woningen dan de behoefte.

    De commissie constateert dat dit opbrengstmechanisme heeft geleid tot onvoldoende bouw aan de onderkant van de woningmarkt.

    Mevrouw Bassie: «Als gemeenten hebben wij wel woonvisies ontwikkeld en ontwikkelplannen gemaakt. Veel gemeenten wilden de middenin- komens en de hogere inkomens aan zich binden. Dan zoek je dus naar duurdere woningen om te bouwen.»1”

    Uit ‘Kosten Koper, 2013)

  449. maff says:

    Twittertjes 🙂

    ‘ Niet schrikken: het netto beschikbare inkomen van huishoudens is de afgelopen 25 jaar amper gestegen.’

    Rijk Nederland doet het waanzinnig, maar de rest staat stil
    http://www.quotenet.nl/Nieuws/Rijk-Nederland-doet-het-waanzinnig-maar-de-rest-staat-stil-216956

    pssss 🙂 What Would Happen If Humans Suddenly Disappeared? https://www.youtube.com/watch?v=Kibpn9UTGzA

  450. Latida says:

    ‘Uniek’

    “Samengevat constateert de commissie dat het aanbod lange tijd nauwelijks heeft gereageerd op de vraag. Dit is in internationaal opzicht uniek te noemen”

    en

    “Prikkels om naar behoefte te bouwen bij publieke en private partijen en een effectief sturingsmiddel om in de bouwpolder de noodzalelijke woningproductie te realiseren bleken onvoldoende aanwezig. De consument werd het kind van de rekening.”

    (Uit: Kosten Koper, 2013)

  451. Latida says:

    “waarom zou je tegenwoordig alleen een hypotheek kunnen krijgen als je een flink bedrag aan spaargeld meebrengt? Waarom zouden de vele tienduizenden euro’s die je aan pensioen hebt afgedragen, daar niet voor gebruikt kunnen worden?”

    Omdat die euro’s met een specifiek doel bij een pensioenfonds zijn ingelegd, en omdat je daarmee pensioenen wilt gebruiken om huizenprijzen nog verder op te blazen, met als wezenlijk risico dat een aanzienlijk gedeelte van de mensen uiteindelijke noch pensioen noch huis over zal houden.

    Bovendien, waarom zou je nog pensioen betalen als het uiteindelijk toch allemaal naar de aflossing van een hypotheek gaat?

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2423229/een-pensioen-waar-je-wat-aan-hebt

    En laten we het voor de lol ook eens omdraaien:

    Waarom moet je verplicht pensioenpremie afdragen als je al een buffer hebt voor je oude dag in de vorm van een afbetaald eigen huis?

    Kunnen de pensioenfondsen wel opdoeken.

    Dit plan is dus de bijl aan de wortel van de pensioenfondsen. #DeGrotePensioenRoof

  452. Latida says:

    Annemarie van Gaal ziet graag dat het advies van de Rabobank inzake uw pensioengelden wordt opgevolgd door het Kabinet, want die hebben altijd vast en stellig het beste met u voor:

    “Alles wat je aan pensioenpremie betaalt, wordt door een pensioenfonds omgezet in een aanspraak op een uitkering ná je pensioendatum. Het geld is tot die datum niet opneembaar en feitelijk ook niet jouw vermogen. Om het voorstel van de Rabobank te kunnen uitvoeren zul je ons stelsel moeten veranderen van een collectief stelsel naar persoonlijke pensioenpotjes.

    Jammer dat iedereen in Den Haag bij dit soort voorstellen altijd …”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2423229/een-pensioen-waar-je-wat-aan-hebt

  453. Latida says:

    Een juweeltje van een reactie van Vogelbeest hier:

    https://www.daskapital.nl/5147311/stinkend_rijke_bejaarden_doen/

    “Dus je hebt je hele leven braaf maandelijks afbetaald. Gewerkt, want ander geen koophuis. Miljarden belasing moeten afstaan om de huursubsidie te betalen. En de bijstand, en de advocaten van asielzoekers. En zelf moeten betalen voor de kosten van de voetbalvereniging van je zoontje, want modaal, dus 0,0 (nul, nada, niets) an subsidie’s ontvangen. Alleen wat hypotheekrenteaftrek omdat huizen in NL met dank aan het overheidsbeleid 3x zo duur zijn als in de rest van de wereld.

    En dan heb je na 30 jaar die hut die je heel je leven hebt bewoond, ze kinderen hebt grootgebracht, dat kleine kutgrasveldje wat je ieder maand gemaaid hebt eindelijk afbetaald. JE bent dus eigelijk je hele leven de cash-cow geweest van de NPO (want Mattijs van Nieuwkerk is duurder dan God), politici die in auto’s met chauffeur rijden en natuurlijk de EU die besloten heeft dat Oekraïne miljarden van ons krijgt. Waarom weet allemaal niemand, we hebben er niet voor getemd, en het gebeurd toch.
    Het ziekenfonds is de nek om gedraaid, want dat was te democratisch. Nu zijn we particulier verzekerd, zodat wederom alleen de werkende mensch met een baan alles shit voor iedereen mag betalen. En vluchtelingen, bijstandspatiënten en god weet wie nog meer allemaal “gratis” zorg krijgen over de rug van de mensen die een hypotheek afbetalen.

    Dus na een heel leven slaaf het geld van de over-de-balk-pleurders te hebben opgebracht besluit de Roverheid dat je VERMOGEN hebt opgebouwd. Dus óndanks dat ze állés hebben hebben gedaan om je zo arm mogelijk te houden is het je tóch gelukt om zelf 75 m2 grond te bezitten met daarop een hutje van 90 m2 verdeeld over 3 verdiepinkjes.

    Dus nu moet je extra belating betalen. Want je hebt VERMOGEN. Dus hoewel je AOW hebt (die je zelf ook 40 jaar lang hebt mogen betalen) en pensioen hebt (waar je zelf via een verzekering van je werkgever 40 jaar lang voor verplicht vrijwillig mocht sparen) kun je niet rond komen.

    Er klopt in dit hele verhaal iets niet.
    Vogelbeest | 29-11-17 | 14:18 | + 124 -”

  454. Nico de Geit says:

    Latida: Dus je hebt je hele leven braaf maandelijks afbetaald. Gewerkt, want ander geen koophuis

    De overheid heeft geld nodig, de rekening moet ergens naartoe. En omdat je kippen zonder veren niet kunt plukken blijft er maar één optie over: het halen bij de mensen die wél geld hebben. Of een betaalde woning, pensioen of andere vermogensbestandsdelen.

    De AOW wordt een regeling ter voorkoming van oudedags-armoede. En omdat mensen met een betaalde woning niet arm zijn kunnen zij ervoor kiezen, als ze willen eten, om de woningwaarde te verzilveren, door verkoop of door een verzilveringshypotheek.

    Voordeel van de verzilveringshypotheek: direct na het afsluiten krimpt de box 3 woningwaarde al met wel 30%!

    Hoe ze na het opeten van de woning moeten wonen is nog niet bekend. ING heeft het over ‘naar het buitenland vertrekken’.

  455. maff says:

    Huizen en haarimplantaten: lage lira trekt koopjesjagers naar Turkije

    “Mensen die vijf tot tien jaar geleden een huis hebben gekocht voor 100.000 euro tot 120.000 euro krijgen daar nu 65.000 euro voor. Dat is de realiteit.”

    https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/huizen-en-haarimplantaten-lage-lira-trekt-koopjesjagers-naar-turkije

  456. Luisindepels says:

    Laatste poging

  457. Luisindepels says:

    Luisindepels:
    Laatste poging

    Letterlijk de laatste dus, mag niet reageren en niet meer dan een paar zinnen posten. De kanker met je kneuzensite dus.

  458. Luisindepels says:

    Haha en die komt wel door. Normale reacties op de onzin van L en G worden geblokt, maar deze niet.

  459. Luisindepels says:

    Latida: Een juweeltje van een reactie van Vogelbeest hier

    Ze praat letterlijk net zo dom als jij. Weet je zeker dat dit geen alter ego van je is? Los nog van de totale inhoudelijke bullshit in de post.

  460. Luisindepels says:

    Nico de Geit: Zijn verwachting: recessie staat er aan te komen, in combinatie met stijgende prijzen. De overheid zal zich ook nog gedwongen zien om belastingen te verhogen.

    Zo. Dat is een gedurfde voorspelling. Een wereld zonder recessies en prijsschommelingen zullen we niet meemaken, tenzij we met atoombommen gaan gooien.

  461. Latida says:

    Even voor de goede orde: ook mijn reacties hier komen doorgaans niet meer door. IN het spamfilter terechtgekomen wellicht?

    Luisindepels: De kanker met je kneuzensite dus.

    Luisindepels: Ze praat letterlijk net zo dom als jij.

    Luisindepels: Letterlijk de laatste dus

    Het enige dat ontbreekt is dat ie ‘Wat is je probleem?’ begint te roepen..

  462. Arjan says:

    Wat zal dit doen met de huizenmarkt: https://www.nu.nl/economie/5413088/nederlandse-economie-groeit-hard.html

    Er is een tijd geweest dat ik deze site serieus nam. Gelukkig heeft het me er nooit van weerhouden weer een huis te kopen. En man wat een goeie beslissing is dat geweest. Best erg eigenlijk de propaganda die hier is verspreid.

  463. Voerman says:

    Luisindepels: De kanker met je kneuzensite dus.

    Niet netjes, luis!

  464. Nico de Geit says:

    Arjan: Gelukkig heeft het me er nooit van weerhouden weer een huis te kopen. En man wat een goeie beslissing is dat geweest.

    Beetje vroeg, Arjan. Wacht maar rustig af wat er aan staat te komen.

  465. Arjan says:

    knock knock

  466. Arjan says:

    Tjonge jonge…

  467. Arjan says:

    nico,

  468. Arjan says:

    een daling uiteraard

  469. ps says:

    Maff

    …overheid, banken en makelaars = al genoeg 😉

  470. ps says:

    adamus: zo’n kind gun je toch een fanta.

    🙂

    Kinderen zijn okay!

  471. Nico de Geit says:

    Ophef in Australië – financiële producten verkocht aan Aboriginals.

  472. Steven says:

    Nico de Geit,

    en dan kom je weer op dat intelligentie gedoe. Ze zijn nog dommer dan Arjan (geintje Arjan ik schat je op 110): https://www.youtube.com/watch?v=XFi9ZAJUVEo&t=362s

  473. Steven says:

    wel vind ik het steeds meer relevant. Er zijn zelfs wetenschappers die een IQ beneden 90 al niet genoeg vinden voor een werkende democratie.

    Wij vinden het bijvoorbeeld heel logisch dat een intelligent persoon met een goede opleiding iets beter kan beoordelen dan een dommerd zonder opleiding.
    Bij IQ 90 verwaterd die gedachte schijnbaar: https://www.youtube.com/watch?v=OQVPifbxldI

    Geen idee of het echt zo is, maar ik begrijp wel wat ze bedoelen.

  474. Arjan says:

    Steven: verwaterd

    Verwatert moet het zijn. Niet het kofschip gehad op de basisschool? Of misschien toch niet zo intelligent? 😉

    Dat wat betreft taal. Maar misschien is rekenen ook niet je sterkste kant, aangezien je je hele leven in een sociale huurwoning bent blijven hangen…

  475. Steven says:

    Arjan: je je hele leven in een sociale huurwoning bent blijven hangen…

    Ha ha, hoe kom je daar nou weer bij? Je moest eens echt weten wat ik allemaal gedaan heb, maar die taalfout klopt wel ja.

  476. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Ophef in Australië – financiële producten verkocht aan Aboriginals.

    Het valt niet uit te sluiten dat op enig moment aan mensen die als vluchteling uit de derde wereld naar Nederland kwamen ook financiële producten worden aangeboden. De vraag is: mag dat?

  477. Nico de Geit says:

    Nico de Geit:
    Ophef in Australië – financiële producten verkocht aan Aboriginals.

    Zomaar een artikel: ‘(Aboriginals) who often suffered “financial exclusion” and “poorer economic, social and health outcomes”.

    Indigenous people exploited

    https://www.theguardian.com/australia-news/2018/jul/03/banking-inquiry-told-indigenous-people-exploited-by-insurance-companies

    Je mag ze ook niet uitsluiten. Waarom geen financiële producten verkopen aan mensen met een wat lager IQ?

  478. Steven says:

    Nico de Geit: Waarom geen financiële producten verkopen aan mensen met een wat lager IQ?

    Dat gebeurt natuurlijk altijd: zij die het niet kunnen betalen lenen bij de bank. Het wordt wat anders als ze het echt nooit kunnen betalen. (met een IQ van 70 kunnen ze het nooit betalen)

  479. Arjan says:

    Hallo daar…

  480. maff says:

    https://www.groene.nl/artikel/niets-geleerd

    Niets geleerd
    Ewald Engelen

    Ps 🙂 and the winner takes it all, again https://pbs.twimg.com/media/CQkHyZpWIAEP9Ph.png:large

  481. Steven says:

    tjonge ik moet niet zo veel zuipen. (ik heb vakantie maar dan nog…)

    Dan maar weer iets van belang: https://www.businessinsider.nl/deze-hypotheekgrafiek-die-terug-gaat-tot-1965-maakt-duidelijk-hoe-ongezond-laag-de-hypotheekrente/

  482. Latida says:

    “NZ bans sale of homes to foreign buyers

    “This Government believes that New Zealanders should not be outbid by wealthier foreign buyers. Whether it’s a beautiful lakeside or oceanfront estate, or a modest suburban house, this law ensures that the market for our homes is set in New Zealand not on the international market.””

    https://www.oneroof.co.nz/news/35267/?ref=nzhhome

  483. Nico de Geit says:

    Uitslag Stelling: Eigen woning lastig verhaal

    „Te zot dat zelfs mensen met een goed inkomen geen hypotheek kunnen krijgen, en dus voor heel veel geld moeten gaan huren in de particuliere sector.”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2443600/uitslag-stelling-eigen-woning-lastig-verhaal

  484. maff says:

    Economie als Titanic: ‘Orkest speelt door, maar buiten dreigt gevaar’

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2246357-economie-als-titanic-orkest-speelt-door-maar-buiten-dreigt-gevaar.html

    ‘ En de huizenmarktprijzen zijn ook bizar. Als het goed gaat koken we droog, als het slecht gaat vallen we diep.” ‘

  485. Nico de Geit says:

    maff: En de huizenmarktprijzen zijn ook bizar

    Geen woord over de huizenmarkt als motor van de economie, aangejaagd met goedkoop geleend geld. Met dat goedkope geld is uitstel gekocht – kunstmatig uitstel van de economische winter.

    Ooit valt de winter in.

  486. Nico de Geit says:

    Ouderen verliezen vertrouwen in woningmarkt

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2447489/ouderen-verliezen-vertrouwen-in-woningmarkt

    ‘(Ouderen) concurreren vaak met starters om dezelfde woningen.’

    Alles duur.

  487. Steven says:

    maff: ‘ En de huizenmarktprijzen zijn ook bizar. Als het goed gaat koken we droog, als het slecht gaat vallen we diep.” ‘

    ja dat denk ik ook elke keer. Waar gaat het heen? Blijven de huizenprijzen stijgen dan raakt half Nederland dakloos en als ze dalen zullen een paar miljoen wat geld verliezen. Ik kies er uiteraard voor dat een paar miljoen speculanten met geleend geld wat geld verliezen.

  488. Steven says:

    En ook het woord kopen zou eens moeten veranderen in hypothekeren. (of een andere term die past bij het contract dat gesloten wordt met de bank bij de eigenaar verwisseling)

  489. Nico de Geit says:

    Steven: En ook het woord kopen zou eens moeten veranderen in hypothekeren.

    Sven Hulleman heeft het over ‘ze zijn er weer ingetrapt’.

    Het verbaast me dat mensen liever 50k extra bieden om hoogste bieder te zijn, en dan ook nog voor 150k te renoveren. Maar huren voor 1k per maand is geld weggooien.

    Rente historisch laag en de kudde denkt dat de prijzen verder gaan stijgen.

  490. Steven says:

    Steven: Ik kies er uiteraard voor dat een paar miljoen speculanten met geleend geld wat geld verliezen.

    Dat is dan gewoon een les in speculatie: Het gaat nooit één kant op. en zeker niet als het onbetaalbaar wordt en iedereen er in gelooft.

  491. Steven says:

    Nico de Geit,

    je was me net 1 minuut voor… 🙂

  492. Steven says:

    Als je nou eens gewoon logisch redeneert: studentenkamers gaan voor 600 euro in Amsterdam. De meest lelijke vinex woningen kosten zo’n 2 ton terwijl de bouwkosten minder dan de helft zijn.

    Hoe kan je nou geloven in nog hogere huizenprijzen? Ik zit me steeds te verdedigen tegen Arjan en zo, maar dat is toch belachelijk? Het is gewoon een bubble en die gaat denk ik binnen het jaar knappen.

    Als je een huis bezit.. NU bestens verkopen. 🙂

  493. Steven says:

    Maar ik snap het wel,, mijn buren gaan een huis kopen in Diemen. Veel groter en bestand voor het aankomende kindje en het kost samen door de lage rente niet al te veel.

    Maar ik denk… 560 duizend euro… dat ga je dan dus lenen en dat geld hebben jullie in je hele leven misschien net verdiend..en dat sta je nu beginnend al weer in de min met die woning? Waarom? Koop een klein huisje of blijf waar je bent. Maar misschien ben ik wel gewoon een oude man die te logisch nadenkt.

    we gaan het zien. Ik kan niets anders doen dan logisch nadenken.

  494. Arjan says:

    Boe!

  495. Arjan says:

    Beh!

  496. Arjan says:

    Geen reacties mogelijk.

  497. Arjan says:

    Steven, je buren ver dien en blijkbaar veel

  498. Arjan says:

    Ha! Spaties ertussen en het wordt wel gepost.

  499. Arjan says:

    Nico de Geit: Ooit valt de winter in.

    En na de winter komt de lente.

  500. Arjan says:

    Steven,

    Huizen zijn waard wat de gek ervoor geeft (en kan geven).

  501. Arjan says:

    Steven: Als je een huis bezit.. NU bestens verkopen

    Oh die is al zo oud en dan een brug opzoeken om onder te slapen…

  502. Steven says:

    Arjan,

    Ik ga er vanuit dat er 50 procent van de prijs af gaat en dat is al duizend keer super goed onderbouwd hier, dus ik kan verder niets doen dan afwachten in mijn fijne huurhuis met enorme tuin.

  503. Arjan says:

    Wanneer dan

  504. Steven says:

    Arjan:
    Wanneer dan

    Dat maakt toch niet uit? Spanje, Amerika, Ierland, Japan en zo gingen ons al voor. 1 jaar, 2 jaar? Geen idee: gewoon je huis verkopen voordat ie halveert in prijs. (echt)

  505. maff says:

    Gekte op de huizenmarkt: geeft koper het op?

    https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2018/08/gekte-op-de-huizenmarkt-geeft-koper-het-op-637961/

    maar wat blijft er strakjes over ? http://www.davegranlund.com/cartoons/wp-content/uploads/Housing-mkt-back.jpg

    Gisteren de sleuteloverdracht gedaan voor dochterlieff ( zij is nu op vakantie, het huis is 2 weken geleden al gekocht ) de makelaar controleerde alle kranen en nam de meterstanden op, geen omkijken naar. Handige sleutel, dat dan weer wel want hij past op alle sloten van de buitendeuren 🙂

  506. Nico de Geit says:

    Steven: 50 procent van de prijs af

    Nieuw: de Jesse Klaver-wijken, zien er ongeveer zo uit: https://www.youtube.com/watch?v=L-vsrMGu3-g

    Steven: 560 duizend euro… dat ga je dan dus lenen

    Het kindje hoeft echt geen eigen kamer, wil dat vaak niet eens. Het kindje wil gewoon bij de ouders slapen, vindt een eigen kamer eng. Als het kindje 18 is gaat het meestal weg.

    560k, terug te betalen met rente. Dat gaat in veel gevallen niet goed aflopen. 560k lenen, vanwege dat kindje? Dat wordt een duur kindje.

    Ik heb een beetje het idee dat er nogal wat mensen zijn die zich mislukt voelen als ze geen woning kopen. Ze hebben het idee dat ze wat bereikt hebben als ze een woning kopen voor 560k. Hoe meer ze lenen, hoe meer ze bereikt hebben.

    En vanuit die 560k-woning stemmen ze op Jesse Klaver. Ze doen maar.

  507. Nico de Geit says:

    Steven: 560 duizend euro

    Steven: voor het aankomende kindje

    Ik denk dat dat veel voorkomt: bij een kindje, één kindje, hoort een veel te dure woning. De man moet dat in de meeste gevallen maar rond zien te krijgen, hij loopt zelfs het risico ingeruild te worden als dingen niet snel en soepel genoeg verlopen.

    En een huurwoning, dat is toch echt te min voor de meeste vrouwen.

    Vrouwen als motor achter de huizenmarkt. Of beter: voortplantingsdrang als motivator voor mannen om te presteren, en alles te ondertekenen.

    Misschien zou je zelfs kunnen stellen dat je door te huren al snel een social outcast bent. Een loser.

  508. Steven says:

    Nico de Geit,

    Ik kan me wel voorstellen dat ze iets groter willen wonen dan dat ze nu hebben. Ook hebben ze beiden een koopwoning die ze verkopen dus financieel kan het allemaal net.

    Volgens mij is het nog steeds gebruikelijk om naar een bank te stappen en vragen hoe veel je kan lenen en dan dat bedrag op Funda in te vullen om te zoeken (of zoiets)

  509. Arjan says:

    Steven,

    50% erbij en vervolgens 50% eraf?

  510. Steven says:

    In 1986 had slechts 43 procent een koopwoning. Nu minstens 59 procent. Dat geeft die verkettering van huren ook een beetje aan.

    https://legacy.dkcdn.nl/images/other/koophuurverdeling.png

  511. Steven says:

    Arjan,

    Ik heb echt geen idee. Maar als de prijzen zo hoog zijn ga je er toch niet vol voor lenen? Dat zou ik juist alleen doen als de prijzen laag zijn. Wat je nu bijvoorbeeld nog relatief goedkoop kan kopen zijn art-deco meubelen en zo die straks echt antiek worden. “Ja maar daar kan je niet in wonen”. (ik geef je antwoord maar alvast)

  512. Arjan says:

    Steven,

  513. Arjan says:

    Site werkt niet!!!

  514. svg says:

    Onderhand is de geschatte woningwaarde van alle eigen woningen in Nederland ongeveer 873 miljard euro, terwijl de hypotheekschuld van alle Nederlanders 670,8 miljard euro is!

  515. Nico de Geit says:

    Boerderij klimaatpaus Nijpels ’energievreter’

    Klimaatpaus Ed Nijpels is zelf geen heilige met zijn woonboerderij in Friesland. Het kapitale huis heeft het meest klimaatonvriendelijke energielabel dat er bestaat. Opmerkelijk, want de groene VVD-prominent roept Nederlanders voortdurend op om energiebesparende maatregelen te nemen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2450061/boerderij-klimaatpaus-nijpels-energievreter

    Achter betaalmuur: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2450061/boerderij-klimaatpaus-nijpels-energievreter

  516. Nico de Geit says:

    maff: Geit je brengt me in de war

    Dat artikel is verwarrend: ‘record-inflatie’, waar precies? ‘Huizenprijzen op recordhoogte’, maar niet als je corrigeert voor inflatie als je rekent vanaf 2008.

    Je moet alles zelf bijhouden want van krantenberichten klopt helemaal niks.

    De theorie over zwakke eigenaren die beleggen met goedkoop geleend geld: Als de rente omhoog gaat – ooit – dan wordt geld lenen duurder. En bijgevolg wordt alles waarin belegd wordt zoals OG, aandelen maar ook edelmetaal goedkoper. Er wordt belegd met geleend geld door zwakke eigenaren. Deze zwakke eigenaren gaan hun belegging al dan niet vrijwillig dumpen als geld lenen duurder wordt.

    Deflatie terwijl de rente oploopt en de kosten van levensonderhoud de pan uitreizen door de stijgende rente. Waar mogelijk gaan ze de stijgende rente doorberekenen. Het gevolg: afnemende netto-koopkracht en dus minder bestedingen. De negatieve economische spiraal met ontslagen, faillissementen, enz.

    De winter komt, ooit.

    De inflatie-cijfers, het is maar net hoe je rekent, wat je wel en niet meeneemt. Net als met loonstijging, het is maar net waar je gaat kijken.

  517. Nico de Geit says:

    Multicultureel samenleven in Nederlandse grote steden:

    ‘Op de achtergrond van de afpersingen speelt een veelheid aan problemen, schatten de professionals in. De politie benadrukt dat zeker niet alleen kwetsbare kinderen worden aangevallen. Daders hebben wel vaak een problematische achtergrond: ze komen uit grote gezinnen met een afwezige vaderfiguur, een moeder die weinig thuis is, armoede. Sommigen zijn licht verstandelijk beperkt.’

    (Schokkend artikel)

    https://www.parool.nl/amsterdam/tieners-persen-op-grote-schaal-af-in-zuidoost~a4603118/

    Iedereen die een lening kan krijgen koopt een huis verderop. Een slimme Geit vertrekt op tijd.

  518. Eric406 says:

    Nico de Geit,

    Is een VVD-er, die gaat straks zijn huis naar energie level A brengen met subsidie. Kost hem geen cent.

  519. Nico de Geit says:

    Steven: In 1986 had slechts 43 procent een koopwoning. Nu minstens 59 procent. Dat geeft die verkettering van huren ook een beetje aan.

    De trend is dat wie kan kopen ook moet kopen. Huurders met flink eigen geld die gewoon structureel weigeren te kopen behoren tot een minimale minderheid.

    Daarnaast heb je nog subsidie-gerechtigden met een uitkering die tonnen bezitten in hun land van herkomst.

  520. Steven says:

    Nico de Geit: De trend is dat wie kan kopen ook moet kopen. Huurders met flink eigen geld die gewoon structureel weigeren te kopen behoren tot een minimale minderheid.

    En als de meerderheid (60 procent) koopt: Dan is het natuurlijk een beetje raar als ze dan ook straks allemaal winst maken.

    Stel bijvoorbeeld dat er maar vijf procent kopers waren dan zou ik het (ondanks de hoge huizenprijzen) misschien wel geloven. Maar goed.. voor mij is het glashelder: veel te hoge prijzen bij veel te lage rente.

  521. Nico de Geit says:

    Steven: En als de meerderheid (60 procent) koopt: Dan is het natuurlijk een beetje raar als ze dan ook straks allemaal winst maken.

    Het kan wel, er zullen immigranten genoeg zijn die willen kopen. En dat kan gefinancierd worden vanuit de pensioenfondsen – daar zit nog heel veel geld in.

    Als de nieuwe Nederlanders heel succesvol worden komt het allemaal goed.

  522. Steven says:

    Nico de Geit: Als de nieuwe Nederlanders heel succesvol worden komt het allemaal goed.

    https://www.youtube.com/watch?v=nho29sgIj8A

  523. maff says:

    svg,

    De (schulden) stand van Nederland

    huishoudschulden ( incl. bedrijven ) 1.568 miljard en dat is 91.162 voor iedere inwoner van de NL ( voor een gezinnetje van drie 273.486 )

    En dan die staatsschuld niet te vergeten die is voor iedereen 28.197, dit komt er ook nog bij en dit is voor een gezinnetje van drie 84.591

    Gezinnetjes van drie personen zitten nu ‘on the hook’ voor 358.077 eurootjes

    Ps 🙂 IOU https://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i-w600/keep-calm-because-now-i-own-you.jpg

  524. maff says:

    Huizenprijs juli
    https://cdn.businessinsider.nl/wp-content/uploads/2018/08/huizenprijs-juli.png

    Een stijging van 2200 per maand, wie had dit hier ooit kunnen bedenken? , maja this time zal het wel different zijn, lol, en hebben we nu een soort van luxeprobleempje, wat te doen met de overwaarde ?

    Noorderzon begint vandaag ……..

  525. maff says:

    svg,

    lost post, huishoudschulden en staatsschuld bij elkaar opgeteld voor IEDER gezinnetje van 3 is 357.000 Euro

    ELKE newborn krijgt nu een schuld van 119.000 op zijn of haar poezelige schoudertjes

    http://www.munknee.com/wp-content/uploads/2011/07/debt-mountain-cartoon.gif

  526. Nico de Geit says:

    Vacatures genoeg, maar tienduizenden bouwers zitten thuis

    Ex-bouwvakker komt niet zomaar terug

    Tienduizenden bouwvakkers die tijdens de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt, zitten nog altijd werkloos of arbeidsongeschikt thuis. Zij vormen een fors deel van de bijna 200.000 bouwers die na de crisis niet in de sector zijn teruggekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Achter betaalmuur: https://www.telegraaf.nl/financieel/2468760/ex-bouwvakker-komt-niet-zomaar-terug

    Blijkbaar was de ervaring, werken in de bouwsector, zo onaangenaam dat ze niet meer terug keren. Veel bouwplaatsen lijken nogal op strafkampen.

  527. Havenplaats says:

    Havenplaats gaat proberen zijn huis verkopen. De tijd is rijp. Misschien een jaartje huren om rustig om te kunnen oriënteren.

  528. huurderin2008 says:

    Havenplaats:
    Havenplaats gaat proberen zijn huis verkopen. De tijd is rijp. Misschien een jaartje huren om rustig om te kunnen oriënteren.

    Succes , Voerman

  529. Nico de Geit says:

    Havenplaats: Havenplaats gaat proberen zijn huis verkopen

    Ga je onder het viaduct slapen? Of al je geld opmaken aan hoge huur?

  530. Arjan says:

    Nico de Geit: Of al je geld opmaken aan hoge huur?

    Tja, hoe zit het met jouw geld, ben je er al doorheen?

  531. Arjan says:

    Nico de Geit:beleggen met goedkoop geleend geld

    Ook zo’n stokpaardje van je. Het is gewoon gelogen.

  532. Arjan says:

    Steven: als de prijzen zo hoog zijn ga je er toch niet vol voor lenen?

    Als ze laag zijn l een jij toch ook niet?

  533. Arjan says:

    Steven:
    Maar als je een gewoon salaris hebt en je l eent een paar ton

    Dat kan sowieso niet!

  534. Nico de Geit says:

    Arjan: hoe zit het met jouw geld, ben je er al doorheen?

    Het geld komt veel harder binnen dan dat het er uitgaat. Vooral dankzij muppets die hun geleende geld lekker laten rollen. Maar dat kan maar zo veranderen, en dan zien we wel weer.

    Ik heb geen plannen mijn spaargeld op te maken aan te dure huur. Als er hier niks meer te verdienen is en het leven is veel te duur, dan is het misschien tijd te verkassen naar een plek waar het leven goedkoper is.

  535. Nico de Geit says:

    Arjan: Dat kan sowieso niet!

    Blijkbaar wel, zie gemiddelde huizenprijzen.

  536. Nico de Geit says:

    Arjan: hoe zit het met jouw geld, ben je er al doorheen?

    Ik doel eigenlijk op het scenario van oplopende rente: sterk oplopende huren, in combinatie met een zware recessie. Mijn inkomen halveert, of erger, de huur verdubbelt. En de woning blijft dezelfde oude troep.

    Dan komt het moment om de huur op te zeggen. Maar ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren: bij een zware recessie past geen sterk oplopende huur. Huurders kunnen dat gewoon niet betalen. Loopt de huur wel schrikbarend op dan ontstaat er leegstand. Misschien word ik wel kraker dan.

  537. Nico de Geit says:

    59-jarige man zonder vaste woonplaats rijdt gemeentehuis Bemmel in. Het zal toch niet een huisvestingsprobleem zijn? Dat hij vond dat de gemeente hem op de een of andere manier een dak boven het hoofd moest verschaffen?

    Quote: ‘Hij was in de financiële problemen geraakt door zijn ex-vriendin’

    Hij woonde in Gendt, en daar is geen plaats voor failliete 59-jarige vrachtwagenchauffeurs – alle woningen duur. Sociale huurwoningen gaan naar statushouders of naar een alleenstaande moeder, niet naar oude mannen.

    De burgemeester: “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen in een situatie komen dat ze suïcide als enige uitweg zien.”

    De gemeente maakt niet bekend wat het motief van Hans precies was.

  538. Arjan says:

    Nico de Geit: Blijkbaar wel, zie gemiddelde huizenprijzen.

    Google even maximum hypotheek en je weet dat het niet waar is!

  539. Steven says:

    Arjan: Google even maximum hypotheek en je weet dat het niet waar is!

    Dat kan best zijn, maar ze doen het toch https://www.ad.nl/economie/gemiddelde-hypotheek-nog-nooit-zo-hoog~a95a9f6e/

    “gemiddelde hypotheeksom 287.000 euro”: dat noem ik een paar ton. Het zal wel door tweeverdieners zijn, maar het ging mij dus om die paar ton lenen door gewone mensen.

    Betaal 287.000 eens af. Bijvoorbeeld 287 keer 1000 elke maand aflossen? Dat is 23 jaar een rug per maand aflossen (en dan heb ik het dus niet over onderhoud en rente)

  540. Arjan says:

    Steven,

    Nee

  541. Voerman says:

    huurderin2008: Succes , Voerman

    Blijf zitten waar je zit is ook vaak een goeie! 🙂

  542. adamus says:

    Arjan: Als ze laag zijn l een jij toch ook niet?

    vertel.

  543. adamus says:

    maff:
    ONDERZOEK
    Woningaanbod op koopwoningmarkt steeds nijpender

    gebiedsontwikkelin…kt-steeds-nijpender/

    Psss i.pinimg.com/736x/…9e306ccd850b262d.jpg

    Grun heeft nog grootse plannen met gasloze bouw ri Zuidhorn.

  544. adamus says:

    Arjan: Ook zo’n stokpaardje van je. Het is gewoon gelogen.

    vertel!

  545. adamus says:

    maff:
    Uitslag Stelling: ’Groei is gebakken lucht’

    telegraaf.nl/nieuw…ei-is-gebakken-lucht

    allemaal gebak met klopklop room.

  546. Steven says:

    Arjan: Als ze laag zijn l een jij toch ook niet?

    Juist wel. Nog sterker: toen ik studeerde eind jaren tachtig dacht ik vaak: Als ik nou in een fabriek werkte of zo dan zou ik zo een hypotheek nemen.
    Ook koop ik vrij regelmatig zilveren munten of grappig antiek terwijl ik het eigenlijk niet kan betalen (ik heb natuurlijk genoeg bezit, maar sta dan wel negatief op de bank). Dus als huizenprijzen laag staan zou ik zeker ook wat er voor willen lenen. Nu dus niet.

  547. Steven says:

    Arjan,

    Als de gemiddelde hypotheeksom zo hoog is, is het dus gewoon wel zo waarschijnlijk.
    Wat er denk ik misschien ook achter kan zitten is dat zo’n Prins Bernhard Junior de prijzen enorm laat stijgen en waarschijnlijk ook een krankzinnige hypotheek heeft. Bij de bank zal ie wel slijmen dat ie enorme huuropbrengsten heeft en daarom graag nog een paar panden wil kopen (lenen natuurlijk) enzovoort enz..

    Maar 287.000 als gemiddelde hypotheeksom is natuurlijk achterlijk hoog. (leuk om in guldens om te rekenen, want dan is het opeens dik zes ton: (schuld))

  548. Steven says:

    En neem maar van mij aan dat mensen die enorme goede kopers en verkopers zijn (handel) meestal zeer charismatische mensen zijn die zich echt niet interesseren voor de situatie over een paar jaar.

    https://www.sales-initiative.com/opinions/your-top-sales-people-are-probably-psychopaths/

  549. Steven says:

    Je krijgt dus twee simpele psychopathische gedachten:
    Bernhard Junior: “meer panden en steeds meer geld” en aan de bankzijde: steeds meer rente-inkomsten.

    Maar er zijn slechts obscure sites als deze nodig die inzien dat het nergens toe leidt zonder aflossing.

  550. Frans says:

    @ PS: 🙂 🙂 🙂

  551. Arjan says:

    Steven,

    Site is stuk!

  552. Arjan says:

    Snap de logica niet van het posten, wanneer wordt iets gepost en wanneer niet?

  553. Arjan says:

    Steven: zonder aflossing

    Daar zeg je wat!

  554. Arjan says:

    Aflossen is min of meer…

  555. Arjan says:

    …verplicht sinds 2013.

  556. Arjan says:

    Steven, het is de reden dat starters moeilijk hun toetreding tot de woningmarkt kunnen maken.

  557. Steven says:

    Arjan: het is de reden dat starters moeilijk hun toetreding tot de woningmarkt kunnen maken.

    dan zijn we het uiteindelijk toch eens: de prijzen zijn veel te hoog. 🙂

  558. Steven says:

    en nog meer uitleg: er zijn natuurlijk beleggers die het allemaal wel kunnen betalen maar, ik heb het over Steven en Annet (Henk en Ingrid klinkt weer zo afgezaagd)

  559. Nico de Geit says:

    Spaarrente op de ING-spaarrekening: 0,03%.

  560. maff says:

    Ondertussen in Grunn

    Starters woningmarkt ontvluchten stad Groningen

    ‘Voor een starterswoning kan ik zo maar twintig bezichtigingen hebben staan, waarvan dan driekwart uit beleggers bestaat.’’

    http://www.dvhn.nl/groningen/Starters-woningmarkt-ontvluchten-stad-Groningen-23481847.html

  561. maff says:

    Nico de Geit,

    Koopkrachtverlies per tonnetje spaargeld is nu 2070 euro per jaar, en na 10 jaar is 1/5 van je tonnetje weggeroofd als de rente zo laag blijft …..

    En beter wordt het voorlopig ook al niet 😉
    https://tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi/forecast

  562. ps says:

    Maff, lost post!

  563. b says:

    posten mogelijk?

  564. Arjan says:

    Steven: dan zijn we het uiteindelijk toch eens: de prijzen zijn veel te hoog.

    Het ging erom dat je zei dat een modale verdiener een paar ton zou kunnen l enen. Dat is feitelijk niet waar. Waarom ontken je dat?

  565. Arjan says:

    Admin, kun je dat l-woord eens uit mijn spamfilter halen? Wat achterlijk dit!

  566. maff says:

    Het Grote Koopkrachtverliezen giet oan

    Inflatie 2.1% rente ING 0.03% (Geit) per jaar 2.07% aan spaarcentjes koopkrachtverlies, en in 10 jaar is 1/5 van je geld verdwenen, als de rente zo laag blijft ( lost post )

    En RABO heeft ook eens zitten rekenen 🙂 ‘repareer voor tegenvallende koopkracht’ in het blad dat niet genoemd mag worden en dit gaat over bruto – netto inkomen.

  567. Nico de Geit says:

    maff: Inflatie 2.1% rente ING 0.03% (Geit) per jaar 2.07% aan spaarcentjes koopkrachtverlies, en in 10 jaar is 1/5 van je geld verdwenen, als de rente zo laag blijft

    En daarom staan particulieren in de rij om een goedkope woning te kopen om te verhuren. Blijkbaar denken ze dat het altijd zo blijft.

    Arjan: Het ging erom dat je zei dat een modale verdiener een paar ton zou kunnen l enen.

    Doorsnee huishoudens kopen doorsnee woningen, vrijwel zonder uitzondering volledig gefinancierd.

  568. Nico de Geit says:

    maff: Inflatie 2.1% rente ING 0.03% (Geit) per jaar 2.07% aan spaarcentjes koopkrachtverlies

    Vergeet de VRH niet. Alles waarin belegd wordt is momenteel veel te duur vanwege de lage rente. Er zit dus niks anders op dan op je geld te gaan zitten.

    Als de rente ooit weer omhoog gaat wordt geld lenen duurder. Bijgevolg dalen dan de prijzen van alle duurzame beleggingen zoals aandelen, edelmetaal, OG, enz. Er zijn natuurlijk wel meer factoren die de prijs beïnvloeden dan alleen de rente.

    Ik zie de euro nog niet meteen waardeloos worden hoewel dat wel leuk zou zijn voor de met schulden overladen bevolking. Maar fiat-geld wordt op den duur altijd waardeloos. Beter is het dus te beleggen in iets duurzaams, maar dat is nu veel te duur door de lage rente.

    Beter zou het zijn precies genoeg te verdienen om je rekeningen te betalen. Maar dan zit je dus wel met je oude dag en eventueel ziekte.

    De rotzooi van de lage rente is nog lang niet opgeruimd, en het schijnt niet te kunnen zonder heel veel ellende. Daarom stellen ze het maar uit.

  569. maff says:

    Arjan: Admin, kun je dat l-woord eens uit mijn spamfilter halen? Wat achterlijk dit!

    Vriendelijkheid kost geen geld 🙂 https://english.swps.pl/images/2015/Blog/kindness_2000_1316.jpg

  570. Nico de Geit says:

    Rabobank: nettoloon moet omhoog

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2483290/rabobank-nettoloon-moet-omhoog

    Dat is nodig om de lasten van de schulden te kunnen blijven betalen. Zeker bij een oplopende rente.

  571. Nico de Geit says:

    ’Met grote studieschuld geen hypotheek’

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2483267/met-grote-studieschuld-geen-hypotheek

    Zal ook wel weer gerepareerd worden. Iedereen moet zoveel mogelijk lenen.

  572. Nico de Geit says:

    Eigenwoningbelasting oneerlijk voor oudere

    Ik ben een fan van koopwoningen. Een eigen woning is voor veel hardwerkende Nederlanders namelijk de enige manier om een mooi vermogen voor de toekomst op te bouwen. Aflossen van je hypotheek is ook goed, want dan komt het bezit langzaamaan als een spaarvarken aangewaggeld.

    Achter betaalmuur: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2483005/eigenwoningbelasting-oneerlijk-voor-oudere

    Het zal wel over box 3 gaan en andere heffingen: mag je je betaalde woning nog een keer betalen.

    Mijn motto: woon niet te duur: huur!

    Een box 3 heffing op woningen schiet niet echt op omdat nog geen 20% van de totale hypotheekschuld is afgelost. En als het afgeloste deel van de woning naar box 3 gaat, wie wil er dan nog aflossen?

    Als het afgeloste deel van de woning naar box 3 gaat wordt wonen in een betaalde woning veel duurder.

    Eerst mag je je rotwerken om je woning af te lossen. En als dank mag je hem nog een keer betalen. En als je dood gaat pakken ze weer 20% weg, of meer.

    De leners van nu zullen de rente zien oplopen, en bijgevolg ook de lasten. En ze moeten verplicht aflossen. Leuk.

  573. Nico de Geit says:

    Waarom kopen jongeren minder auto’s?

    Jongeren hebben steeds minder vaak een auto

    autobezit-jongeren-in-stad-helft-van-dat-op-platteland

    jongeren-hebben-steeds-vaker-geen-auto

    Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat de groep jongeren onder de 25 steeds minder auto’s heeft.

    Steeds minder jongeren in bezit van auto

    Het aantal jongeren dat in het bezit is van een auto, is de afgelopen tien jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze week publiceerde.

    Trend: jongeren willen geen auto meer

    Hoge kosten, slechte parkeermogelijkheden en de vele files hebben de auto impopulair gemaakt onder jongeren.

    Jongeren hoeven geen auto meer

    (zoekopdracht Google)

    Ik vraag me af of ze dat bij de belastingdienst in de gaten hebben. Als jongeren tot hun 35e geen auto hebben dan lijkt me de kans groot dat ze nooit meer auto gaan rijden.

    En voor de onnozelen hier: auto’s zorgen voor mega-belastinginkomsten. Bovendien moet er gewerkt worden om het allemaal te betalen. En over dat werk moet ook weer belasting worden betaald.

  574. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Trend: jongeren willen geen auto meer

    Andere trends:

    – Mannen met slechte ervaringen met vrouwen, gaan geen traditionele relaties meer aan. Als die trend doorzet heeft dat gigantische maatschappelijke gevolgen.

    – Wonen: veel mensen willen downsizen. Als de rente oploopt zal dat wel erger worden. Aan de opwaartse trend van giga-prijsstijgingen sinds de jaren ’50 lijkt een eind te komen. Wie heeft er nog zin in al dat kostbare onderhoud? Als je er überhaupt nog iemand voor kan vinden.

    – Bouwsector: van 200.000 mensen in 2008 naar 100.000 nu. De enige optie voor de toekomst: mensen uit de derde wereld aan het werk zetten. Succes gewenst.

    – Daarnaast is er nog de trend van het multiculturalisme, alles moet door elkaar heen wonen. Niet iedereen heeft daar zin in.

    Huren is een geweldige optie, de belasting heeft geen grip op je en je kunt snel schakelen. De mooiste plekjes zijn vaak te huur – voor wie het kan betalen. Sociale huur is het afvalputje vol uitgerangeerde mensen, gekken, criminelen, kansarmen, niet de place to be.

  575. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: trends

    Trends worden doorgaans te laat gesignaleerd. Eenmaal ingeslagen is er geen weg terug. Iemand die zijn hele leven al zonder auto doet kun je geen auto meer slijten. Mannen hebben geen zin meer nog langer de provider-rol op zich te nemen als het niks oplevert. En waarom zou je eigenaar van een woning willen zijn als je helemaal wordt leeg getrokken door de overheid en de banken?

    Werkpaarden die niet meer voor de kar lopen krijg je niet meer terug voor die kar. Of het nu gaat om werkers in de bouw of mannen die geen zin meer hebben te betalen voor anderen of mensen die geen auto meer willen.

    Al die veranderingen zijn gewild, er is naartoe gewerkt, en uiteindelijk wordt het ook bereikt. Maar over de gevolgen is niet nagedacht. Mijn motto: red jezelf.

  576. Arjan says:

    Nico de Geit: Doorsnee huishoudens kopen doorsnee woningen, vrijwel zonder uitzondering volledig gefinancierd.

    Allemaal star ters? Je lult maar wat!

  577. Arjan says:

    Nico Google nou eens maximum hypotheek.

  578. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Andere trends:

    – Mannen met slechte ervaringen met vrouwen, gaan geen traditionele relaties meer aan. Als die trend doorzet heeft dat gigantische maatschappelijke gevolgen.

    – Wonen: veel mensen willen downsizen. Als de rente oploopt zal dat wel erger worden. Aan de opwaartse trend van giga-prijsstijgingen sinds de jaren ’50 lijkt een eind te komen. Wie heeft er nog zin in al dat kostbare onderhoud? Als je er überhaupt nog iemand voor kan vinden.

    – Bouwsector: van 200.000 mensen in 2008 naar 100.000 nu. De enige optie voor de toekomst: mensen uit de derde wereld aan het werk zetten. Succes gewenst.

    – Daarnaast is er nog de trend van het multiculturalisme, alles moet door elkaar heen wonen. Niet iedereen heeft daar zin in.

    Of anders verwoord: de afbraak van het traditionele gezin. Vroeger ging je trouwen als je 20 was. Voor je 35e heb je dan echt wel kinderen genoeg. Werk, woning, allemaal belangrijk. Het is allemaal anders nu, er zijn nog wel gezinnen maar het is niet meer wat het was. En daar zitten gevolgen aan.

    En dan gaan ze het ook nog proberen op te lossen door zwakbegaafde immigranten toe te laten.

  579. Nico de Geit says:

    Arjan: Nico Google nou eens maximum hypotheek.

    huishoudens met doorsnee inkomens kopen doorsnee woningen met een doorsnee lening. Snap dat nou eens. Op het moment dat ze minder kunnen lenen kunnen ze minder kopen. De onderkant van de markt wordt omhoog gedrukt en nauwelijks kopers voor het hogere segment. I

    Zie artikel over starters en dowgradende babyboomers die dezelfde woning willen.

  580. Nico de Geit says:

    Sandman (MGTOW) over de huizenmarkt: vrouwen jagen de huizenprijzen op vanwege hypergamie (alleen het beste graag): https://www.youtube.com/watch?v=IW35jbSgCGo

    Het kan zolang de rente laag is. Als het mis gaat worden vrouwen als eerste geholpen, ze gaan gewoon huilen of zo. Of beweren dat het door Hem komt.

    ‘Samen een woning kopen’ loopt nogal eens heel fout af.

  581. Nico de Geit says:
  582. Steven says:

    Arjan: Het ging erom dat je zei dat een modale verdiener een paar ton zou kunnen l enen. Dat is feitelijk niet waar. Waarom ontken je dat?

    ze kunnen dat inderdaad niet, maar toch is de gemiddelde hypotheeksom een paar ton… (ra ra hoe kan dat?)

  583. Nico de Geit says:

    Zoekresultaten

    Huizenkopers kunnen straks toch meer lenen | NOS

    Maximaal lenen hypotheek: is dat verstandig? | Knab.nl

    Gek, maar handig: met deze truc kun je meer lenen voor een huis

    Hogere hypotheek voor starters | Politiek | AD.nl

    Starters mogen in 2018 toch iets meer lenen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te kunnen sluiten.

    De waarde van je woning bepaalt je maximale hypotheek

    Dat er mensen zijn die het toch niet kunnen betalen uiteindelijk. …… In loondienst kan je nou eenmaal een veel hogere hypotheek krijgen dan …

    Maximale hypotheek bepalen: afhankelijkheid van

    Hogere hypotheek door uitzicht op loonsverhoging

    Das Kapital: Rutte III wil hogere maximale hypotheek

    enz.

  584. meelezer says:

    Nico de Geit: Ik vraag me af of ze dat bij de belastingdienst in de gaten hebben. Als jongeren tot hun 35e geen auto hebben dan lijkt me de kans groot dat ze nooit meer auto gaan rijden.

    En voor de onnozelen hier: auto’s zorgen voor mega-belastinginkomsten. Bovendien moet er gewerkt worden om het allemaal te betalen. En over dat werk moet ook weer belasting worden betaald.

    De overheid komt heus wel aan zijn centjes. Als iedereen met de fiets gaat, wordt de rijwiel betasting weer ingevoerd.
    Als huurder zou je de verhuurdersheffing ook voor je kiezen moeten hebben gehad. Ook zo een spontane actie van de overheid om inkomsten te genereren. Hadden die onnozele huiseigenaren helemaal geen last van.

    Voor iemand die graag andere muppets en onnozelen noemt, qualificeer je je zelf ook rgeelmatig voor die benaming.

  585. meelezer says:

    Nico de Geit: De leners van nu zullen de rente zien oplopen, en bijgevolg ook de lasten. En ze moeten verplicht aflossen. Leuk.

    En de huren stijgen niet?? In juli ging mijn huur weer met 4% omhoog. Zal jij toch ook last van hebben als huurder?

  586. Nico de Geit says:

    meelezer: Als huurder zou je de verhuurdersheffing ook voor je kiezen moeten hebben gehad.

    Huh? Verhuurdersheffing is toch voor sociale huurwoningen?! Lekker sociaal trouwens. De woning die ik huur zit daar qua prijs ver boven. Het is niet subsidiabel hier en de verhuurder, Voermans pensioenfonds, die betaalt voor zover ik weet helemaal niks.

    meelezer: Hadden die onnozele huiseigenaren helemaal geen last van.

    Neem die gaan straks naar box 3. Mogen ze hun woning nog een keer betalen. En de andere onnozele huiseigenaren betalen zich straks blauw aan al maar stijgende rente.

    meelezer: En de huren stijgen niet??

    Hier kwam er ca. 2% bij. Van 2008 tot 2018 ging de huur zo’n 18% omhoog hier. Dat volgt de officiële inflatie. De gemiddelde woning deed in 2018 evenveel als in 2008. De gemiddelde huiseigenaar zag die 18% dus verdampen. Maar daar hebben ze het liever niet over.

    meelezer: En de huren stijgen niet?

    De stijging wordt beperkt door wat mensen kunnen betalen. Bovendien vinden veel mensen huren ‘geld weggooien’, dat doen ze liever niet. Huren heeft geen status. Met een koopwoning ‘bouw je iets op’.

  587. Nico de Geit says:

    meelezer: onnozele huiseigenaren

    Yep, die zijn er veel. Absolute financiële domkoppen. Echt erg. Triest eigenlijk. Maar zolang ze zich er prettig bij voelen….

  588. Nico de Geit says:

    Wat doet de huizenmarkt de komende 20 jaar?

    https://www.youtube.com/watch?v=5yaRY3C4q8s

    Filmpje RTL.

    ‘De rente blijft de komende 30 jaar laag, maximaal 3%’. (ze geven geen garanties)

    Vraag: door mensen uit de derde wereld. Aanbod: heel veel oude troep die niet meer voldoet, zeker niet als energie duurder wordt.

    De grens over is natuurlijk ook een optie. Of je huurt en je gunt je huiseigenaar al die winst.

  589. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Filmpje RTL.

    Lees ook de reacties eronder.

    ‘Als dit filmpje geupload was in 2006 zou ik het zo geloven, wat een grap’

  590. Arjan says:

    Nico de Geit: ‘De rente blijft de komende 30 jaar laag, maximaal 3%’

    Nou, daar ga je dan met je voorspelling van dalende huizenprijzen…

  591. Arjan says:

    Steven 287.000 is…

  592. Arjan says:

    … niet een paar…

  593. Arjan says:

    … ton 🙂

  594. Nico de Geit says:

    Arjan: Nou, daar ga je dan met je voorspelling van dalende huizenprijzen…

    Ze geven geen enkele garantie. Lees ook de reacties.

    De rente voorspellen voor de komende 30 jaar, daar moet je voor geleerd hebben.

  595. Arjan says:

    Nico de Geit: De rente voorspellen voor de komende 30 jaar, daar moet je voor geleerd hebben.

    Klopt, maar…

  596. Arjan says:

    … dat doen jullie …

  597. Arjan says:

    … dus wel steeds…

  598. Arjan says:

    Nico de Geit: Met een koopwoning ‘bouw je iets op’.

    Inderdaad

  599. Arjan says:

    Volgens Geit wordt “box 3” dus hoger dan wat dat huis maandelijks aan huur zou moeten kosten.

  600. Nico de Geit says:

    Arjan:
    Volgens Geit wordt “box 3” dus hoger dan wat dat huis maandelijks aan huur zou moeten kosten.

    Box 3 plus korting op de AOW, het kan best aantikken. Waardedaling plus onderhoud, het zou bij elkaar best weleens meer kunnen zijn dan je maandelijks af zou moeten tikken aan huur. En misschien ook nog een verplichting om te isoleren, renoveren, of misschien zelfs af te breken, immigranten te huisvesten of anderen op jouw terrein te laten parkeren of bivakkeren. Met een eigen woning ben je een sitting duck.

  601. maff says:

    Tent city in Grunn

    ‘Eerste internationale studenten trekken in noodtenten: ‘I’m not happy’

    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/198153/Eerste-internationale-studenten-trekken-in-noodtenten-I-m-not-happy

  602. Nico de Geit says:

    Het aantal afgesloten hypotheken is het afgelopen kwartaal licht gestegen. Dit kwam vooral door het aantal mensen dat hun hypotheek opnieuw afsluit tegen betere voorwaarden.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2487745/oversluiters-brengen-leven-in-hypotheekmarkt

  603. Steven says:

    Arjan,

    Hoeveel is een ton? https://nl.wikipedia.org/wiki/Ton_(geld)

    287.000 is een paar ton: discussie gesloten.

  604. Nico de Geit says:

    Steven: discussie gesloten

    Ik denk dat Arjan nog wel even doorgaat. Ik moet voor mezelf maar eens uitrekenen wat een eigen woning kost als hij naar box 3 gaat en er een korting komt op de AOW.

    Eigen woning naar box 3: logisch, want de overheid heeft geld nodig. En gaat het halen bij de mensen die het hebben, in het kader van ‘een eerlijke vermogensverdeling’.

    AOW inkomensafhankelijk: logisch. De AOW is er om armoede tegen te gaan, niet om mensen te spekken die tonnen op de bank hebben of in hun eigen woning.

    Kortom: eerst sappelen en je van alles ontzeggen om je woning af te lossen, en daarna dus niet het Grote Genieten. Daarna gaan ze je plunderen en vang je steeds bot bij het uitdelen. Als het een beetje tegenzit word je gedwongen een opeet-hypotheek te nemen.

    En daarna? Een tent? 🙂

  605. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Ik moet voor mezelf maar eens uitrekenen wat een eigen woning kost als hij naar box 3 gaat en er een korting komt op de AOW.

    Zo op mijn vingers kan ik natellen dat als je iets leuks kunt huren voor bijvoorbeeld duizend euro per maand, en dan geen korting krijgt op de AOW en geen aanslag via box 3, dat dat helemaal niet verkeerd is.

    Verdere voordelen van huren: het geld komt niet vast te zitten in de woning maar je kunt alles opmaken. Als de plek niet bevalt ga je gewoon weg, je blijft flexibel.

    Geen verplichtingen van de overheid inzake HR-glas of hyper-ketels. Of zonnepanelen!

    Vooral al je geld op kunnen maken op je oude dag is een grote plus. geld dat vastzit in je woning, wat heb je daar aan? Daar moet een flinke beloning tegenover staan. Vroeger werd je beloond, maar dat is voorbij.

    Eigen woningbezit is niet meer interessant. Mensen die alleen naar de maandlasten kijken van een lage-rente-hypotheek kijken niet echt vooruit. Uiteindelijk zal die eigen woning heel duur blijken. Het zou anders moeten zijn, maar dat is het niet.

  606. Nico de Geit says:

    Latida: Alles wat je aan pensioenpremie betaalt, wordt door een pensioenfonds omgezet in een aanspraak op een uitkering ná je pensioendatum. Het geld is tot die datum niet opneembaar en feitelijk ook niet jouw vermogen.

    Duidelijk. Maar wanneer gaan ze mensen vertellen dat iedere euro die je straks ontvangt van je pensioenfonds (deels) gekort gaat worden op je AOW? En dat vermogen, ook in je eigen woning, straks mee gaat wegen voor je AOW-uitkering?

    Het antwoord is natuurlijk dat mensen dan wat terughoudender zouden worden bij het opbouwen van vermogen waaronder het aflossen van de hypotheeklening.

  607. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Zo op mijn vingers kan ik natellen dat als je iets leuks kunt huren voor bijvoorbeeld duizend euro per maand, en dan geen korting krijgt op de AOW en geen aanslag via box 3, dat dat helemaal niet verkeerd is.

    Er kunnen dan natuurlijk wel vragen komen van de uitkerende instantie of de belastingdienst hoe je je huur betaald, of beter: van welk geld je eet. Want de uitkering zal ongeveer gelijk zijn aan de huur.

    Anderzijds: laat de overheid mij nu maar vertellen hoe ik nu kan zorgen voor een verzorgde oude dag. Wonen in Nederland is gewoon duur.

    Volgens het Nibud zal je waarschijnlijk naar een subsidiabele woning moeten op je oude dag, maar die woningen zijn er helemaal niet. En vaak wil je er niet eens dood gevonden worden.

  608. Nico de Geit says:

    Ik zou wel eens een grafiekje willen zien van huishoudschulden, door de eeuwen heen. Waarschijnlijk zitten we nu all time high.

  609. Nico de Geit says:

    Voor het eerst zijn er op de hypotheekmarkt meer oversluiters dan starters

    https://www.telegraaf.nl/financieel/2485756/oversluiters-gaan-starters-voorbij

  610. meelezer says:

    Nico de Geit: Box 3 plus korting op de AOW, het kan best aantikken. Waardedaling plus onderhoud, het zou bij elkaar best weleens meer kunnen zijn dan je maandelijks af zou moeten tikken aan huur. En misschien ook nog een verplichting om te isoleren, renoveren, of misschien zelfs af te breken, immigranten te huisvesten of anderen op jouw terrein te laten parkeren of bivakkeren. Met een eigen woning ben je een sitting duck.

    Je vergeet de heffing om de dijken te verhogen, want anders komt het huisje onder water bij de verwachte zeespiegelstijging.

    Man, man, man Geit.. allemaal aannames en voorspellingen die mogelijk kunnen gebeuren. Maar ook weer niet. Je glazen bol moet denk ik eens goed gepoetst worden.

  611. meelezer says:

    Nico de Geit: Zo op mijn vingers kan ik natellen dat als je iets leuks kunt huren voor bijvoorbeeld duizend euro per maand, en dan geen korting krijgt op de AOW en geen aanslag via box 3, dat dat helemaal niet verkeerd is.

    Volgens mij hebben we een verschillend idee over iets leuks als je met een huur van 1000,- zoekt. Doe eens een paar voorbeelden van 1000E huur op parius.nl . Graag wel in Amsterdam of omgeving, daar zit ik nu ook.

    En je bent helemaal niet flexibel met huur, want je kan nergens naar toe verhuizen voor 1000,- huur hier in de buurt.

  612. Nico de Geit says:

    meelezer: Graag wel in Amsterdam of omgeving

    Dat is ietsje duurder, 2500, 5000 per maand? Daar gaat het geld hard, kun je ook in een hotel gaan zitten.

  613. Nico de Geit says:

    meelezer: Volgens mij hebben we een verschillend idee over iets leuks als je met een huur van 1000,- zoekt. Doe eens een paar voorbeelden van 1000E huur op parius.nl . Graag wel in Amsterdam of omgeving, daar zit ik nu ook.

    En je bent helemaal niet flexibel met huur, want je kan nergens naar toe verhuizen voor 1000,- huur hier in de buurt.

    Dan moet je wel heel veel geld hebben als je daar je oude dag wilt slijten, of je nu huurt of een afbetaalde woning hebt. De regels voor de belasting en AOW zijn in heel Nederland hetzelfde. Ik heb het over de toekomst, niet over de goudgerande regelingen van nu.

  614. Nico de Geit says:

    En een nieuwe draad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*